Izbornik ishrane dijabetesa tipa 2

✓ Članak pregledao ljekar

Pravilna prehrana za pacijente sa dijabetesom tipa 2 od vitalne je važnosti. Strogo pridržavanje dijeta omogućava smanjenje razine šećera i poboljšanje kvalitete života dijabetičara bez uzimanja lijekova. Ali to ne znači da morate jesti monotonu i bez okusa hranu, glavno je odabrati prave proizvode.

Dijagnoza dijabetesa tipa 2 ne znači da će odsad vaši drugovi biti višak kilograma i gadna hrana poput kuvane mrkve.

Prehrana za dijabetes tipa II

Smernice za ishranu dijabetesa

Svaki proizvod ima svoj glikemijski indeks, koji pokazuje brzinu razgradnje i apsorpcije ugljikohidrata u krvi.

Glikemijski indeks. Lista proizvoda

Indeks glikemijskih proizvoda

Manji je indeks, sporije se apsorbira proizvod i sigurniji je za zdravlje dijabetičara. Ugljikohidrati su podijeljeni u tri vrste - jednostavne (s indeksom iznad 70%), srednje (GI 50-70%) i složene (GI manje od 50%). Jednostavni ugljikohidrati, ulazeći u želudac, vrlo se brzo apsorbuju i jednako brzo podižu razinu šećera u krvi. Složeni i srednji ugljikohidrati se apsorbiraju mnogo sporije, što znači da razina šećera ostaje normalna ili lagano raste. Glikemijski indeks svakog proizvoda možete saznati iz posebnih tablica koje su razvili nutricionisti.

Dakle, kod dijabetesa tipa 2 dopušteno je slobodno konzumiranje svih namirnica čiji je GI manji od 40%. Proizvodi s indeksom od 40 do 50% također su prikladni za svakodnevnu upotrebu, ali trebalo bi ih uzeti u obzir ako osoba uzima lijekove koji smanjuju šećer. Proizvodi s indeksom od 50 do 70% po mogućnosti se ne konzumiraju svaki dan i u umjerenim količinama. Proizvodi čiji je GI 70-90% mogu se uključiti u prehranu samo povremeno i u vrlo ograničenim količinama. Sve što ima indeks veći od 90% treba u potpunosti isključiti iz njenog jelovnika, jer čak i mala količina takvih proizvoda može izazvati komplikacije dijabetesa.

Med glikemijska tablica

Još jedno važno pravilo - ne možete gladovati tijelo. Dnevna prehrana žene treba biti 1200 kcal, muškaraca - 1600 kcal. Naravno, ovo je prosječan indikator, a to u svakom slučaju liječnik može ispraviti, ovisno o fizičkoj aktivnosti i težini pacijenta.

Tabela kalorija

Proizvodi, njihov kalorični sadržaj

Osnova prehrane trebalo bi biti povrće (osim krumpira) - do 900 g dnevno, a trebalo bi ga dopuniti ribom ili mesom bez masnoće (300 g dnevno), mliječnim proizvodima (do 0,5 l) i voćem (ne više od 400 g). Preporučljivo je koristiti hljeb s mekinjama, a ako je i bijeli, onda malo - 100 g će biti sasvim dovoljno.

Povrće gulaš bez kruha od krumpira i mekinja

Preporučuje se jesti 5-6 puta dnevno, večera - najkasnije 2 sata prije spavanja. Preporučljivo je jesti istovremeno, tijelo navikavajući na rutinu. Doručak je najvažniji jer jutarnja hrana pomaže stabilizaciji i održavanju razine šećera. Jela se mogu pripremiti na različite načine, ali poželjno je da još uvijek kuhate ili pečete, a pržene koristite ne više od 3 puta tjedno.

Kuhana i pirjana hrana su prioritet

Ako vam je teško odoljeti jedenju između glavnih obroka, dopustite sebi da jedete s voćem ili posebnim dijabetičkim slatkišima.

Slatkiši za dijabetičare, fruktozu

Obavezno uključite u prehranu što je više moguće dozvoljenih namirnica. Uniformna jela brzo dosade, a dijeta postaje sve teža. Također vrijedi periodično pripremati iste proizvode na različite načine, naizmjenično između pečenja u pećnici na pari, jesti svježe povrće s kuhanim i tako dalje. Što je hrana raznovrsnija, to je bolji i rezultat.

Na fotografiji se riba kuha na pari s povrćem. Jelovnik može biti vrlo raznolik.

Parne pileće kotlete za dijabetičare

Kako ići na dijetu

Za mnoge je prelazak na dijetu s malo ugljikohidrata postao pravi izazov, pogotovo ako se prije toga osoba nije ograničila na prehranu. Da biste se navikli na promjene u prehrani, na to morate postupiti postupno, isprva odustati od proizvoda koji su najviše štetni za dijabetičara ili smanjiti njihov broj na minimum. Na istaknuta mjesta trebate staviti tanjire s voćem ili bobicama, ali samo bez banana, grožđa, datulja, čiji je glikemijski indeks prilično visok.

Tanjur za voćni desert

Bolje je zamijeniti slatke kolače nezaslađenim, umjesto voćnih sokova i slatke sode bikarbone koristite mineralnu vodu.

Pite za dijabetičare

Ako vam je jako teško da se odreknete slatkiša za desert, odaberite hranu s malo ugljikohidrata za doručak ili ručak. Na primjer, umjesto pire krumpira, možete napraviti pire od kupusa ili napraviti pečeni patlidžan.

Pečeni patlidžan sa povrćem i sirom

Možete smanjiti količinu hljeba za prvo jelo ili čak i večerati bez hljeba. Ova tehnika omogućit će vam da za desert pojedete mali komad čokolade ili vaš omiljeni kolač.

Čokolada za dijabetičare

Prilikom odabira ribe i mesa, dajte prednost niskim uljima, isto vrijedi i za mliječne proizvode. Kobasice, poluproizvode i konzerviranu hranu bolje je odbiti u potpunosti. Izvrsna alternativa kobasicama su domaće pileće kotlete, teleći odrezak, pržena riba. Masti za kuhanje preporučuje se upotreba samo biljnih.

Ljekoviti mliječni proizvodi

Na isti se način žitarice sukcesivno zamjenjuju: umjesto kaše i kukuruznog zdroba priprema se biserni ječam, zob, heljda, a obični riža zamjenjuje se divljim rižom.

Umjesto mljevenog mesa, u mljeveno meso stavlja se zobena kaša ili sjeckani kupus, a pileća jaja se po mogućnosti zamjenjuju prepelicama. Ukus jela od ovoga ne pogoršava se, a koristi za tijelo su očite.

Prelazak sa tri obroka dnevno na 5-6 obroka dnevno takođe bi trebao biti postepen. Da biste to učinili, potrebno je malo smanjiti porcije za doručak, ručak i večeru, tako da se između obroka pojavi lagani osjećaj gladi. Ako ste navikli kasno doručkovati, pokušajte da večeru premjestite na ranije vrijeme. Tada se sve hranjive tvari u tijelu troše brže, a apetit će se pojaviti i ranije.

Slijedite dijetu

Uzorak menija za dijabetes tipa 2

Dan u sedmiciDoručak2 doručkaRučakVisoki čajVečera2 večere
PonSalata od mrkve, zobene kaše, kriška hleba, zeleni čajČaj od pečene jabukeČorba od cikle, salata od piletine i povrća, kriška hljeba, kompotVoćna salataSkuta, brokoli, raženi hleb, čajČaša obranog jogurta ili kefira
VTKuhana riba, salata od kupusa, raženi hleb, čajPovrće pire, čajJuha od povrća, piletina, jabuka, kompotSkuta s malo masnoće, čaša juha od šipkaKuvano jaje, domaće mesne okruglice, hleb od mekinja, čajČaša nezaslađenog jogurta ili fermentiranog pečenog mlijeka
SRHeljda, skuta, smeđi hljeb, čaša čajaČaša kompota bez šećeraPovrće supa, kuvano meso, pirjani kupus, hlebPečena jabukaMesne okruglice sa pirjanim povrćem, juha od šipkaČaša jogurta
ČetKuhana repa, kaša od riže, 2 kriške sira, kafaGrejpfrut ili narančaUho, pirjane tikvice, piletina, pirjano voćeSalata od kupusa, čaša čajaHeljda, povrtna salata, raženi hljeb, čajČaša mlijeka
PTSalata od mrkve sa jabukama, skuta, hleb, čajJabuka i čaša mineralne vodePovrće gulaš, gulaš, voćni želeČaj od voćne salateRiba, proso kaša, čaša čajaKefir
SubZobena kaša, salata od mrkve, hleb, kafaGrejpfrut, čaša čajaVermicelli sa pirjanom jetrom, rižom čorbom, hlebom, pirjanim voćemPečena jabuka, mineralna vodaJečam sa kavijarom od tikvica, hleb, čajKefir s malo masti
SunceHeljda sa cijeđenom repe, 2 kriške sira, čajSvježa jabuka, čaša čajaJuha od povrća, pilaf, pirjani patlidžan, napitak od brusniceNarandža, čaša čajaKaša od bundeve, domaće mesne okruglice, povrća salata, čajČaša kefira

Jelovnik za dijabetes

Ovo su opće preporuke i zato je u svakom slučaju meni potrebno prilagoditi, uzimajući u obzir zdravstveno stanje, težinu i razinu glikemije, prateće bolesti i druge faktore. Strogo pridržavanje pomoći će u izbjegavanju ozbiljnih komplikacija zbog kojih je dijabetes opasan.

Ostavite Svoj Komentar