Dalacin (gel): upute za upotrebu

Akne Dalacin dostupan je u obliku 1% gela za vanjsku upotrebu u aluminijskoj tubi 30 g volumena s priloženim detaljnim uputama u kartonskoj kutiji. Gel je prozirna jednolika viskozna supstanca bez izrazitog mirisa i nečistoća.

Glavna aktivna komponenta gela protiv akna Dalacin je klindamicin fosfat, a pomoćne komponente su: polietilen glikol, alantoin, metil paraben, karbomer, natrijum hidroksid, pročišćena voda, propilen glikol.

Farmakološka svojstva lijeka

Dalacin Gel je samo za vanjsku upotrebu. Lijek se najčešće koristi u dermatologiji i kozmetologiji za liječenje akni, akni i pustularnih osipa. Aktivna supstanca gela prilikom ulaska u kožu prodire duboko u pore, oštećujući patogenu mikrofloru. Lijek suši osipe, potiče brzo stvaranje kore bez naknadnog stvaranja ožiljaka i sprječava dalje širenje infekcije.

Pod utjecajem gela, pacijentovi znakovi upale smanjuju se, oteklina i crvenilo podliježu. U maloj količini, aktivne komponente gela prodiru u opći krvotok.

Indikacije za upotrebu

Gel 1% Dalacin najčešće se propisuje pacijentima za liječenje i prevenciju sljedećih stanja:

  • Liječenje akni vulgaris kod adolescenata,
  • Vreli i karbule kao deo složene terapije,
  • Zarazne bolesti mekih tkiva - impetigo, gnojne lezije, erizipele, otvorene rane površine s razvojem sekundarne bakterijske infekcije koja ne liječi dobro, apscesi na koži.

Lijek se koristi i za sprečavanje nastanka dubokih ožiljaka nakon traume ili jakog tijeka akni kod adolescenata.

Kontraindikacije

Gel Dalacin 1% može se apsorbirati u maloj količini u opći krvotok, stoga prije upotrebe lijeka treba pažljivo pročitati upute, posebice odjeljak "kontraindikacije". Lijek je kontraindiciran za upotrebu u slučaju sljedećih stanja kod pacijenta:

  • Pojedinačna netolerancija na aktivne ili pomoćne komponente lijeka,
  • Teške abnormalnosti u jetri,
  • Mlađi od 12 godina
  • Trudnoća i dojenje,
  • Slučajevi alergijske reakcije u povijesti klindamicina ili drugih antibiotika linkomicinske skupine u anamnezi.

Doziranje i primjena lijeka

Lijek Dalacin u obliku gela 1% namijenjen je samo za vanjsku upotrebu. Gel se nanosi na prethodno očišćenu kožu tankim slojem 2 puta dnevno. Trajanje tečaja terapije prema uputama je 1,5-2 mjeseca, ako je potrebno, gel se može koristiti do 6 mjeseci, nakon čega je potrebno napraviti pauzu.

Upotreba lijeka tokom trudnoće i dojenja

Budući da aktivni sastojci gela Dalacin u maloj količini mogu prodrijeti u opći krvotok, uporaba lijeka tokom očekivanja djeteta se ne preporučuje. U medicini ne postoje pouzdani podaci o sigurnosti djelovanja komponenata lijeka na fetus.

Upotrebu Dalacin gela tijekom dojenja treba dogovoriti s liječnikom. Stručnjaci insistiraju na zaustavljanju dojenja s obzirom da nije poznato koliko klindamicina prodire u majčino mlijeko i kako može utjecati na bebino tijelo.

Nuspojave

Dalacin gel u pravilu pacijenti normalno podnose. Sa individualnom preosjetljivošću na komponente lijeka, mogu se razviti sljedeće nuspojave:

  • Crvenilo kože
  • Piling kože tokom upotrebe leka,
  • Razvoj lokalne iritacije, svraba, peckanja,
  • Urtikarija u vrlo rijetkim slučajevima.

Predoziranje lijekovima

Slučajevi predoziranja Dalacina u obliku 1% gela nisu opisani u medicini, međutim, zbog sposobnosti apsorpcije aktivnih komponenti lijeka u opći krvotok, pacijenti mogu razviti simptome predoziranja, koji su izraženi kako slijedi:

  • Mučnina, povraćanje,
  • Kršenja jetre,
  • Pojačavanje gore navedenih nuspojava,
  • Vrtoglavica i glavobolja.

To se posebno odnosi na pacijente sa problemima jetre. Ako se pojave takvi simptomi, liječenje lijekom treba odmah prekinuti i obratiti se liječniku.

U slučaju slučajnog gutanja gela unutar pacijenta, želudac se odmah ispere, a aktivirani ugljen ili drugi sorbenti daju se piću.

Interakcija lijekova

Lijek Dalacin gel 1% se ne preporučuje istovremeno koristiti sa alkoholnim losionima ili tonicima, posebno za pacijente sa preosjetljivom kožom. To može dovesti do jake iritacije i još veće upale kože.

Uz istodobnu upotrebu antibiotika iznutra, pojačava se efekat Dalacina, međutim, prije kombiniranja bilo kojeg lijeka, pacijent treba konzultirati liječnika.

Posebna uputstva

Dalacin gel treba nanositi samo na čistu, suhu kožu. Prilikom korištenja gela pacijenti trebaju biti izuzetno oprezni i spriječiti da lijek prodre na sluznicu usne šupljine, nosa i očiju. Nakon nanošenja gela na zahvaćenu kožu, temeljno operite ruke sapunom. Ako gel slučajno dospije u oči pacijenta, potrebno je temeljito isprati oči tekućom vodom i odmah se obratiti oftalmologu.

Uslovi izdavanja i skladištenja lijeka

Lijek Dalacin gel 1% izdaje se u ljekarnama bez recepta ljekara. Lijek se preporučuje čuvati u hladnjaku, svaki put nakon upotrebe čvrsto zatvarajući poklopac. Rok trajanja gela je 2 godine od datuma izrade. U slučaju kršenja pravila skladištenja ili integriteta epruvete, lijek se ne preporučuje za upotrebu. Držite gel dalje od djece.

Dozni oblik

Gel za spoljašnju upotrebu 1%, 30 g

100 g droge sadrži:

aktivna supstanca je klindamicin fosfat 1,40 g (ekvivalent klindamicin 1,00 g),

pomoćni sastojci: alontoin, metilparaben, propilen glikol, polietilen glikol 400, karbomer 934 P, 40% rastvora natrijum hidroksida, pročišćena voda.

Prozirni bezbojni viskozni polutvrdi gel

Nuspojave

Učestalost nuspojava nije utvrđena.

- suva koža, peckanje kože, svrbež, eritem, kontaktni dermatitis, prekomerna masna koža, piling

- bolovi u trbuhu, proliv, hemoragični proliv, pseudomembranozni kolitis (ponekad fatalan), gastrointestinalni poremećaj

- folikulitis izazvan gram-negativnom florom

Prijavljivanje sumnjivih neželjenih reakcija

Važno je prijavljivanje sumnjivih nuspojava identificiranih nakon registracije lijeka. To vam omogućuje nastavak praćenja omjera koristi i rizika od lijeka.

Od pružatelja zdravstvenih usluga i pacijenata se traži da prijave sve štetne reakcije na adresu koja je navedena na kraju ovog uputstva za medicinsku upotrebu.

Interakcije lijekova

Postoji unakrsna rezistencija mikroorganizama na klindamicin i linkomicin. Primećen je antagonizam između klindamicina i eritromicina.

Utvrđeno je da klindamicin može blokirati živčano-mišićni prijenos i, samim tim, može pojačati učinak drugih živčano-mišićnih blokirajućih sredstava, stoga lijek treba primjenjivati ​​s oprezom u bolesnika koji primaju lijekove ove skupine.

Farmakokinetička svojstva

Obratimo se njima detaljnije. Gel protiv akni "Dalacin" (pregledi ljudi o lijeku, koji su ga testirali na sebi, bit će predstavljeni na kraju članka) namijenjen je isključivo lokalnoj upotrebi. Glavno područje njegove primjene je kozmetologija i liječenje mnogih kožnih bolesti. Vrlo je efikasan kod akni i gnojnih osipa.

Kada se nanese na zahvaćena područja epiderme, aktivna komponenta prodire duboko u njene pore, inhibirajući vitalnu aktivnost patogene mikroflore. Pomoćne tvari isušuju akne i doprinose stvaranju zaštitne kore tako da one prolaze mnogo brže. Osim toga, Dalacin gel ima protuupalni učinak, a takođe ublažava oticanje i daje koži normalnu boju.

Kada se lijek nanese na tijelo, ima sljedeće efekte lijeka:

  • dezinficira epidermu,
  • ubija štetne mikroorganizme,
  • sprečava ponovno prodiranje patogene mikroflore u pore,
  • ubrzava regenerativne procese,
  • doprinosi nestanku ožiljaka.

Period uklanjanja aktivnih komponenti iz krvi je 6-8 sati. Nakon tog vremena, akne možete ponovo obraditi.

Indikacije za upotrebu

Prije nego što počnete koristiti lijek, potrebno je pažljivo proučiti upute. Gel "Dalacin" propisuju profilirani stručnjaci za liječenje i prevenciju stanja poput:

  • Acne vulgaris.
  • Akutna gnojno-nekrotična upala folikula dlake i kože.
  • Razne patologije mekih tkiva infektivne etiologije.,
  • Erysipelas.
  • Impetigo.
  • Otvorene rane koje su zaražene.
  • Apsces epiderme.

Dalacin 1% također preporučuju ljekari za profilaktičku upotrebu nakon završetka programa liječenja kako bi se smanjila vjerojatnost nastanka ožiljaka i ožiljaka na koži.

Kontraindikacije

Ovaj aspekt prvo vrijedi istražiti. Ako ste kupili Dalacin gel protiv akni, upute treba pažljivo pročitati, jer ovaj lijek nije prikladan za upotrebu kod svih ljudi. Prema riječima proizvođača, mali dio masti može probiti kroz meka tkiva u krv i s njim se širiti po cijelom tijelu.

Stoga se ne preporučuje upotrebu u sljedećim slučajevima:

  • preosjetljivost na bilo koji sastojak koji čini gel,
  • akutna disfunkcija jetre
  • djeca mlađa od 12 godina
  • tokom trudnoće i dojenja.

Ako nakon primjene Dalacin gela na oboljenu kožu, budete imali alergijske reakcije, prestanite s primjenom lijeka i potražite savjet liječnika za savjet. U većini slučajeva dermatolozi biraju masti i kreme koji su više prikladni u sastavu.

Način primjene i doziranje

Gel protiv akni "Dalacin" može se nanositi isključivo na kožu. U tom slučaju treba biti veoma oprezan kako lijek ne bi slučajno upao u oči ili usnu šupljinu. Prije obrade zahvaćenih područja akni ili gnojnog osipa pokožice, prethodno se očiste. Gel se distribuira u tankom sloju. Postupak se izvodi ujutro i naveče tokom dva mjeseca. Vrijedi napomenuti da trajanje terapije ovisi o konkretnom slučaju. Ako se pacijentu dijagnosticira ozbiljna bolest, tijek liječenja liječnik može produžiti do šest mjeseci. Po njegovom završetku pravi se odmor, a potom, ako je potrebno, terapija se može nastaviti.

Upotreba lijeka tokom trudnoće i dojenja

Pa šta treba znati o ovome? Kao što je ranije spomenuto, Dalacin se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. To je zbog činjenice da gel ulazi u krvotok, i samim tim će on ući u djetetovo tijelo zajedno sa majčinim mlijekom. Liječnici nemaju konkretne podatke o tome što će se dogoditi tijekom primjene lijeka u trudnoći, kao i o učinku aktivnih i dodatnih tvari na dijete, stoga se preporučuje suzdržati od bilo kakvih eksperimenata, pogotovo bez prethodnog savjetovanja s dermatologom.

Gel mogu koristiti trudnice za liječenje različitih patologija kože koje teku u akutnom obliku, samo onako kako je propisao ljekar. U kozmetičke svrhe, za borbu protiv akni, bolje je suzdržati se od njenog korištenja.

Upotreba za dijabetes

Lijek je prihvatljiv za upotrebu kod ljudi koji imaju problema sa proizvodnjom inzulina u krvi, jer ne dovodi do povećanja razine leukocita. Štoviše, mnogi moderni ljekari ga preporučuju, jer ovaj gel pokreće regenerativne procese, pa svaka rana i posjekotine zarastaju mnogo brže. Uz to, Dalacin ima analgetski učinak, koji doprinosi poboljšanju ljudskog blagostanja.

Interakcija s drugim lijekovima

Proizvođač ne preporučuje upotrebu Dalacin gela zajedno sa drugim mastima i lokalnim kremama, kao i sa sredstvima za ličnu higijenu koja sadrže alkohol, zbog toga se može razviti jaka iritacija i terapija će morati biti prekinuta na neko vreme.

Treba biti veoma oprezan prilikom upotrebe Dalacina i antibiotika, jer oni uvelike pojačavaju učinak gela na organizam. Stoga, ako vam je potrebna složena terapija, kombiniranje vanjskog tretmana pogođenih područja kože i uzimanje lijekova, prvo se morate konzultirati sa specijaliziranim stručnjakom. Inače je razvoj mnogih ozbiljnih komplikacija vrlo vjerovatno.

Pravila skladištenja i rok trajanja lijeka

Gel "Dalacin" može se kupiti u gotovo svakoj ljekarni u našoj zemlji. Lijek se izdaje bez recepta, međutim, preporučuje se započinjati s njegovom upotrebom tek nakon savjetovanja sa profiliranim stručnjakom. Potrebno je čuvati otvorenu epruvetu na tamnom mjestu i zaštićeno od pristupa djeci na sobnoj temperaturi ne većoj od 25 stepeni Celzijusa. Rok trajanja je 24 mjeseca od datuma izrade, koji proizvođač navodi na ambalaži. Istekli gel zabranjen je za upotrebu i mora se zbrinuti.

Kako koristiti lijek?

Prije nanošenja gela na područje tijela zahvaćeno aknama, morate ga temeljito oprati i rukama sapunom. Lijek se nanosi u tankom sloju i dobro se utrljava u kožu masirajućim pokretima. Postupak se izvodi dva puta dnevno u razmaku od najmanje osam sati. Trajanje terapije ovisi o vrsti bolesti i ozbiljnosti njezina tijeka, međutim, za potpuno oporavak u pravilu treba od dva mjeseca do šest mjeseci.

Šta pacijenti kažu o lijeku?

Kao što praksa pokazuje, mnogi ljudi su već testirali gel Dalacin. Recenzije o njemu uglavnom su pozitivne. Prema većini pacijenata, lijek je jedan od najboljih u borbi protiv mnogih kozmetičkih i dermatoloških problema. Zbog jedinstvenog sastava lijeka, postiže se visoka efikasnost liječenja, a mnoge bolesti potpuno nestaju u samo nekoliko tjedana. Što se tiče nuspojava, ako se poštuju doziranje i glavne preporuke za upotrebu gela, one se ne pojavljuju. Dalacin je posebno dobar za akne. Lijek je odlična alternativa kozmetičkom čišćenju lica što je mnogo skuplje od troškova gela.

Zaključak

"Dalacin" je jedan od najboljih savremenih lekova širokog spektra delovanja.Koristi se za liječenje mnogih patologija u različitim oblastima medicine, što gel čini vrlo svestranim. No, unatoč činjenici da je lijek slobodno dostupan bez recepta, ne preporučuje se započeti s njim bez prethodnog savjetovanja s liječnikom, jer bilo kakvo samoliječenje može biti prepuno raznih ozbiljnih posljedica. Stoga ne riskirajte svoje zdravlje, već ga povjerite kvalificiranim stručnjacima.

Farmakološko djelovanje

Kindamicin fosfat je in vitro neaktivan, ali nakon nanošenja na kožu brzo se hidrolizira fosfatazama u kanalima lojnih žlijezda s stvaranjem klindamicina, koji ima antibakterijsko djelovanje. Prikazana je osjetljivost svih ispitivanih sojeva Propionibacterium acnes na klindamicin in vitro (MIC 0,4 µg / ml).

Nakon nanošenja klindamicina na kožu, količina slobodnih masnih kiselina na površini kože smanjuje se sa oko 14% na 2%.

Farmakokinetika

Nakon topikalne primjene 1% klindamicin fosfatnog gela u krvnom serumu i urinu, utvrđene su vrlo niske koncentracije klindamicina.

Prikazana je aktivnost kindamicina u komedonima kod pacijenata sa aknama vulgaris. Prosječna koncentracija antibiotika u sadržaju komedona nakon primjene otopine klindamicina u izopropil alkoholu i vodi (10 mg / ml) tijekom 4 tjedna iznosila je 597 µg / g sadržaja komedona (0-1490 µg / g).

Primjena kod starijih pacijenata

U kliničkim ispitivanjima nije uključen dovoljan broj pacijenata starijih od 65 godina kako bi mogao procijeniti postoje li razlike u farmakokinetikama starijih bolesnika u usporedbi s mlađim pacijentima.

Trudnoća i dojenje

U studijama na životinjama, kada se klindamicin davao supkutano ili oralno, otkriveno je slabljenje plodnosti, kao i bilo koji negativni efekti na plod. Međutim, odgovarajuće kontrolirane studije na trudnicama nisu provedene. Pošto se rezultati ispitivanja na životinjama ne mogu uvek ekstrapolirati na ljude, lek se mora koristiti tokom trudnoće samo ako očekivane koristi za majku nadmašuju potencijalni rizik za plod.

Nije poznato da li se klindamicin izlučuje u majčino mlijeko nakon vanjske primjene. Kindamicin se nalazi u majčinom mlijeku nakon peropal ili parenteralno uvođenja, dakle, tokom dojenja trebate prekinuti upotrebu lijeka ili prekinuti dojenje, imajući u vidu stepen važnosti lijeka za majku.

Nuspojava

Zabilježeni su sljedeći štetni događaji pri korištenju klindamicina u doznom obliku za vanjsku upotrebu.

Poremećaji organa vida: peckanje u očima

Gastrointestinalni poremećaji: bolovi u trbuhu, gastrointestinalni poremećaji

Zarazne i parazitske bolesti: folikulitis izazvan gram-negativnom florom

Poremećaji na koži i potkožnom tkivu: iritacija kože (peckanje, svrbež, eritem), kontaktni dermatitis, povećana proizvodnja lojnih žlijezda, urtikarija, suhoća, ljuštenje.

Prilikom propisivanja parenteralnih oblika klindamicina i oralnih oblika razvio se teški kolitis.

Primjećeni su dijareja, proljev s dodatkom krvi i kolitis (uključujući pseudomembranski kolitis) primjenom parenteralnih oblika klindamicina i oralnih oblika, a rijetko su primijećeni kod vanjske primjene klindamicina.

Interakcija s drugim lijekovima

Postoji krstna rezistencija mikroorganizama na klindamicin i linkcomschinu. Primećen je antagonizam između klindamicina i eritromicina.

Utvrđeno je da klindamicin poremećuje živčano-mišićni prijenos i, samim tim, može pojačati učinak drugih perifernih mišićnih relaksana, stoga se lijek treba oprezno primjenjivati ​​kod pacijenata koji primaju lijekove ove skupine.

Značajke aplikacije

Izbjegavajte nanošenje lijeka na sluznicu očiju i u šupljinu usta. Nakon nanošenja gela temeljito operite ruke. U slučaju slučajnog dodira s osjetljivim površinama (oči, ogrebotine na koži, sluznici), isperite ovo područje velikom količinom hladne vode.

Primjena klindamicina (kao i drugih antibiotika) oralno ili parenteralno u nekim slučajevima povezana je s razvojem teške proljeva i pseudomembranoznog kolitisa. S lokalnom primjenom klindamicina slučajevi proljeva i kolitisa su rijetki, međutim, treba biti oprezan, a s razvojem teške ili dugotrajne dijareje lijek treba prekinuti i po potrebi provesti odgovarajuće dijagnostičke i terapijske mjere. Obično se početak dijareje, kolitisa i pseudomembranoznog kolitisa javlja u roku od nekoliko nedelja nakon završetka oralne ili parenteralne terapije klindamicinom. U slučaju jake dijareje, treba voditi računa o izvodljivosti kolonoskopije. Propisivanje lijekova koji smanjuju gastrointestinalnu pokretljivost, poput opioidnih analgetika i difenoksilata s atropinom, može produžiti i / ili pogoršati tok ove komplikacije. Otkriveno je da je vankomicin efikasan protivni jedno ni drugoi pseudomembranski kolitis povezan s antibioticima izazvan Clostridium Difficile. Uobičajena doza, podijeljena u 3-4 injekcije za odrasle, iznosi od 500 mg do 2 g vankomicina dnevno kroz usta tokom 7-10 dana.

Uticaj na sposobnost upravljanja automobilom i upravljačkih mehanizama

Uticaj klindamicina na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima nije sistematski procenjen.

Opće informacije

Ovaj lijek je antibiotik i ima širok spektar djelovanja.

Nanosi se nanošenjem sadržaja na kožu, kao uobičajena mast. Glavna svrha medicine je borba protiv gnojnih osipa na gornjem sloju epitela.

Dalacin gel protiv akni je prilično efikasan, dok zamjenjuje djelovanje nekoliko lijekova odjednom, jer dodatno smanjuje upalu i sprečava ponovnu infekciju.

Aktivna supstanca i sastav

Aktivni element je klindamicin u obliku fosfata, koji počinje djelovati tek nakon kontakta s kožom, nakon čega se razgrađuje i može utjecati na tijelo.

Važna karakteristika - potreban vam je pristup lojnim žlijezdama, inače će upotreba masti biti neuvjerljiva, odnosno prije primjene potrebni su higijenski postupci.

Dalacin za lice je siguran, ne isušuje kožu (ovisno o doziranju i načinu liječenja). Uz stalnu upotrebu, povećane nuspojave mogu postati primjetne.

Gel dalacin u ginekologiji se često propisuje (čepići) zbog karakteristika sastava, koji uključuje:

  • klindamicin fosfat,
  • metil paraben
  • pročišćena voda
  • vazelin (u malim količinama za tečnu konzistenciju),
  • rastvor natrijum hidroksida
  • polietilen glikol,
  • propilen glikol.

Većina komponenti su vezivna sredstva i nemaju vlastiti medicinski učinak na gornji epitel, pa se često u medicinskoj praksi događa da se paralelno propisuje druga krema radi uklanjanja nekih nepoželjnih posljedica.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Maligni mikrobi umiru zbog kršenja funkcija sinteze proteina, što osigurava vitalnu aktivnost. Ovaj se proces odvija bezbolno za kožu i ne dovodi do pretjeranog ljuštenja i suhoće.

Istovremeno se uklanjaju sve mrtve stanice uz pomoć medicinskog sredstva, u nekim slučajevima se lojne kanale mogu začepiti, pa se njihovo čišćenje mora provesti ručno.

Tokom kliničkih ispitivanja otkriveno je smanjenje količine masnih kiselina na koži za 10%.

Apsorpcija u krvotok je prilično velika, međutim, podložna oprezu, ne utječe na vitalnu aktivnost tijela.

Indikacija za upotrebu dalacin gela je prilično puno. Ovo je dobar lek za uklanjanje sledećih bolesti:

  • Akne (akne).
  • Folikulitis i groznice.
  • Gnojne akne.
  • Stafiloderma.
  • Infektivna upala.

Drugi oblici puštanja mogu eliminirati:

  • Bakterijski vaginitis.
  • Bronhitis
  • Purulentni artritis.
  • Malarija.
  • Epidermalna nekroza gornjih slojeva.
  • Peritonitis

Tečaj rehabilitacije trebao bi biti brz, jer postepeno od mikroba postoji tendencija razvijanja otpornosti na djelovanje lijeka.

Ako kremu nanosite nekoliko mjeseci, tada se može pojaviti dodatni problem - osip, koji će se morati liječiti na druge načine.

Ovo ukazuje na potrebu konzultacije s dermatologom koji će preporučiti poseban program liječenja koji će za pojedinca biti najefikasniji.

Način upotrebe i doziranje

Upute za upotrebu Dalacin gela su prilično jednostavne. Prije postupka potrebno je temeljito isprati površinu za nanošenje kako ne bi došlo do začepljenja spora, nakon čega se ona mora osušiti.

Mast se nanosi u tankom sloju na oštećeni dio kože, utrljava se kružnim pokretima, nakon čega se tvar treba osušiti i tek nakon toga može se isprati.

Kada nanosite vaginalnu kremu, trebate je unijeti pomoću aplikatora (bit će uključen) noću. Tijek liječenja ovisi o stadijumu bolesti, ispravlja ga direktno liječnik (obično 3-7 dana).

Supozitoriji se daju noću jedan po jedan tokom 3 dana, ako je potrebno, tretman se može ponoviti nakon dve nedelje kako bi se sprečio ponovni povratak.

Vrijedi napomenuti da Dalacin pomaže kod stresa, ali način upotrebe je sačuvan.

Trudne i dojeće žene u djetinjstvu

Aktivna supstanca u stanju je apsorbirati u velikim količinama u krv, ali nema štete od naučno utemeljene štete za dijete.

Ipak, liječnici preporučuju trudnicama i dojiljama da se suzdrže od upotrebe lijeka (osim gela, drugi oblici su zabranjeni).

Gel se može nanositi na bebe samo nakon godinu dana, uz stalno praćenje od strane pedijatra.

Ostali oblici dozvoljeni su nakon navršenih 12 godina.

Zahtjevi za analoge dalacin gela potpuno su isti.

Upute za Dalacin (metoda i doziranje)

Dalacin C kapsule koriste se iznutra, bez žvakanja, istovremeno kad jedete, pijte puno vode. Odrasli - 150 mg 4 puta dnevno, u težim slučajevima 300-450 mg 4 puta dnevno, sa hlamidijske infekcije 450 mg svaki. Djeca 8-25 mg / kg tjelesne težine dnevno, dijeleći dozu na 4 doze. Trajanje prijema određuje ljekar.

Krema Dalacin, upute za upotrebu

Potpuni aplikator s kremom (5 g) ubrizgava se u vaginu noću, postupak se provodi kako je propisao liječnik od 3 do 7 dana. Plastični aplikator je navrtan na cijev s kremom i utisnut u nju. Nakon toga, odvijte aplikator i, držeći ga vodoravno, duboko uđite u vaginu, dok se nalazite u leđnom položaju, s koljenima podignutim u grudni koš. Pritiskom na klip aplikatora unesite kremu. Aplikator je predviđen za jednokratnu upotrebu.

Tokom liječenja preporučuje se izbjegavanje spolnih odnosa. Lokalno liječenje se ne provodi tijekom menstruacije. Intravaginalna primjena može uzrokovati povećani rast gljivica sličnih kvascima.

U prvom tromjesečju trudnoće moguća je intravaginalna upotreba kreme prema apsolutnim indikacijama. Primjena u II i III tromjesečju ne uključuje urođene anomalije.

Svijeće Dalacin, upute za upotrebu

Supozitorije se primjenjuju intravaginalno prije spavanja, tri dana zaredom. Mogu se unijeti bez aplikatora: u ležećem položaju s podignutim koljenima srednjim prstom ruke, svijeća se ubacuje što je dublje moguće.

Plastični aplikator olakšava administraciju čepića. Ravni kraj čepića se postavlja u otvor aplikatora. Držite aplikator vodoravno, umetnite ga duboko u vaginu. Pritiskom na klip uđite u čepiće. Aplikator se može koristiti nekoliko puta, ispiranje toplom vodom i sapunom.

Gel se nanosi u tankom sloju samo na zahvaćene dijelove kože 2 puta dnevno. Lečenje traje 6-8 nedelja, ponekad i do 6 meseci. Nakon primjene nekoliko mjeseci, moguće je smanjenje učinkovitosti lijeka, u takvim slučajevima pravi se stanka na mjesec dana.

Kakva je razlika između Dalacina i Dalacina T?

Kao što se vidi klindamicinima nekoliko oblika doziranja koji imaju različite indikacije i načine upotrebe. Naziv "Dalacin" imaju samo vaginalnu kremu i čepiće. U svim oblicima aktivna tvar je predstavljena u različitim koncentracijama.

Za lečenje vaginitisKoristi se 2% vaginalna krema Dalacin. Supozitoriji sadrže 100 mg klindamicina i za liječenje akneproizvodi se gel sa 1% klindamicina, koji ima trgovački naziv Dalacin T. Ponekad se gel i krema kombiniraju sa uobičajenim nazivom „mast”, što nije baš tačno.

Datum isteka

Gel, krema, injekcije: 2 godine.

GelClindivitisi Clindatop, Clindacin svijeće, kremaClindacin, Klines, Clindamycin,klindamicinske kapsule.

Recenzije o Dalacin

Često postoje recenzije o gel Dalacin T i moram reći da su polarni. Neki hvale ovaj gel zbog akni i bilježe njegovu učinkovitost, on ne isušuje kožu, uklanja masni sjaj, uklanja akne i okarakterizira ga kao odlično sredstvo.

"Postao je spas", "Dalacin ne pomaže odmah." Ali mnogi korisnici kažu da ima slab učinak i visoku cijenu u odnosu na vršnjake.

U liječenju vaginitisa mnoge su se žene morale nositi s vaginalnim kremama i čepićima Dalacin. Recenzije o svijećaDalacin uglavnom pozitivan. Žene bilježe dobar terapeutski učinak i jednostavnost upotrebe (pomoću aplikatora). Međutim, svi primjećuju blagi osjećaj pečenja u vagini nakon unošenja čepića.

Recenzije na Dalacin krema negativnih se susreće sa više. Prije svega, nedostaje izražen efekat, prisustvo jakog peckanja sa uvođenjem kreme i visoki troškovi. "Lečila se nedelju dana - nije bilo rezultata", "... Dalacin krema mi nije pomogla - isprva je došlo do poboljšanja, ali nakon 3 dana sve je ponovo došlo na svoje mesto", "prouzrokovalo jaku iritaciju i bol". Mnoge žene preferiraju vaginalni gel Metrogil.

Pogledajte video: Canesten National TV Campaign - UK (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar