Je li dijabetes opasan za ljude?

Dijabetes melitus smatra se prilično ozbiljnom bolešću zbog svojih komplikacija. Osim toga, u ranoj fazi razvoja patologije nije je tako lako identificirati čak ni znanjem glavnih simptomatskih manifestacija. Zbog toga se može dugo formirati, a ima razorni učinak na cijeli organizam. U tom pogledu, pitanje zašto je dijabetes opasan postaje relevantno.

Ova informacija se preporučuje za proučavanje bilo kojoj osobi, jer od pojave takve patologije niko nije u potpunosti imun. Znanje će u budućnosti pomoći da se formira adekvatna vizija bolesti s prepoznavanjem mogućih posljedica i stvaranjem preventivnih mjera za sprečavanje pojave brojnih komplikacija.

Šta je dijabetes

Izraz "dijabetes" u doslovnom prijevodu s latinskog jezika znači "izdah". Takav izbor rimskih liječnika temelji se prije svega na jednoj od najčešćih manifestacija bolesti - čestom mokrenju.

Vremenom su stručnjaci otkrili da u procesu uklanjanja urina iz organizma šećer ga takođe napušta - formirao se puni naziv patologije.

Osobe pogođene takvom tegobom imaju poremećaje u metabolizmu, zbog čega šećer koji ulazi u tijelo s hranom ne može se razgraditi i apsorbirati. Iz tog razloga ostaje u krvi, a naknadno neki izlazi s mokraćom.

Povišena razina glukoze uzrok je nastanka kardiovaskularnih patologija. Osim toga, dijabetes utječe na mrežnicu, što dovodi do oštećenja vida. Druga komplikacija povezana je s oštećenjem bubrežne i jetrene aktivnosti.

Treba imati na umu da svako odstupanje od norme šećera u krvi povlači za sobom ozbiljne posljedice, do kome.

Dijabetes značajno skraćuje životni vijek. Ali pravodobnim otkrivanjem bolesti i primjenom mjera liječenja i rehabilitacije pacijent može osigurati dostojno postojanje više od jednog desetljeća.

Uzroci komplikacija

Stvaranje komplikacija se ne događa baš tako - postoje određeni razlozi koji utječu na intenzitet posljedica.

  • Prije svega, valja istaknuti povećan nivo šećera. I u ovom je slučaju važna njegova postojanost. Na kraju krajeva, tijelo se već neko vrijeme odupire ovom stanju pokušavajući ukloniti višak glukoze iz krvi. Ali na kraju su resursi iscrpljeni, zbog čega su pogođene sve strukture. Zapravo je pravovremeno otkrivanje patologije ključna točka u sprečavanju nastanka komplikacija. Međutim, nemoguće je izdvojiti bilo koje određene datume, jer je svaki organizam individualan, pa stoga svaki ima svoju kritičku tačku.
  • Prisutnost naglih pada nivoa šećera takođe je suštinski kriterij. Prihvatljivi razmak između minimalne i maksimalne vrijednosti je 5 mmol / l.
  • Stopa povećanja ili smanjenja razine glukoze ima ulogu u nastanku komplikacija. Posebno vrijedi istaknuti drugi pokazatelj - ne bi trebao prelaziti 4 mmol / l na sat. Važno je zapamtiti da u slučaju brzog smanjenja razine šećera, tijelo može aktivirati zaštitnu funkciju, što će izazvati posthipoglikemijsku reakciju - u krvi ima više glukoze i vrlo je teško barem se nekako normalizirati.
  • Pojedinačna ranjivost tijela. U ovom slučaju, čak i ako se poštuju sve medicinske preporuke, rizik od komplikacija protiv šećerne bolesti je visok. Obično to zavisi od stepena oštećenja štitnjače.

Očigledno je da posljednji uzrok komplikacija ne može na neki način biti otklonjen.

Što se tiče prva dva, slijedeći upute stručnjaka, one se mogu gotovo u potpunosti isključiti iz sfere utjecaja na tijelo.

Akutne komplikacije

Prema dijagnostičkim istraživanjima šećerne bolesti, stručnjaci razlikuju dvije kategorije mogućih komplikacija: akutne, karakteristične za patologiju tipa 1, i kronične, za tip 2.

Izrazita karakteristika prve grupe je njezina iznenadna pojava, zbog čega je prilično opasna zbog potpune nekontroliranosti. Što se tiče faktora razvoja, u većini slučajeva to su oštre promjene nivoa šećera u krvi.

S tim u vezi, mogu se razlikovati sljedeće akutne komplikacije kod dijabetes melitusa:

  • Dijabetička koma. Reakcija tijela na naglo povećanje razine glukoze. Manifestira se kao zbrka s oštrim kršenjem procesa disanja. Često postoji specifičan miris acetona. Ako se ovo dogodilo na ulici ili za volanom automobila, tada postoji veliki rizik od ozbiljne ozljede, jer je pacijent izgubljen i nije uvijek u mogućnosti odmah preuzeti kontrolu nad svojim tijelom. Ako se pravodobno ne savjetujete s liječnikom, osoba u budućnosti potpuno gubi svijest i može umrijeti.
  • Ketoacidoza. Karakterizira ga nakupljanje metaboličkih proizvoda u krvi zbog kojih dolazi do kvarova u svim tjelesnim sustavima.
  • Hipoglikemijska koma. Nastaje kao rezultat naglog pada razine šećera. Obično se javlja nakon značajnih fizičkih napora, nakon konzumiranja alkohola ili ako je pacijent koristio preveliku dozu lijekova za snižavanje glukoze.
  • Komo laktične acidoze. Jedna od najopasnijih komplikacija dijabetesa. Zbog kršenja u strukturama tijela, nivo mliječne kiseline u krvi raste. Manifestacije su prilično akutne, jesu pojava bolova u mišićima, kao i jaka apatija i pospanost. S razvojem bolesti povećava se i bol u trbuhu. Ako se pacijentu ne pruži pravodobna medicinska njega, tada koma može propasti.

Opasnost od dijabetesa tipa 1 karakterizira činjenica da se stanje pacijenta može vrlo brzo pogoršati u vrlo kratkom vremenu. Stoga, kada se pojave prve manifestacije, pacijentovi bliski srodnici trebali bi odmah osigurati njegovu neposrednu hospitalizaciju, jer kako bi se spasilo zdravlje i život, broj se nastavlja na sat.

Hronične komplikacije

Hronične komplikacije nastaju samo u slučaju stalno povišenog nivoa šećera i povećanog sadržaja inzulina u krvi. Karakteristični su za dijabetes melitus tipa 2.

Takve posljedice nastaju postepeno, ali prilično ih je teško isključiti. Često možete samo smanjiti stepen oštećenja.

Kao rezultat aktivnosti takvih komplikacija, pacijent gubi sposobnost preuranjenog rada, pojavljuju se određeni poremećaji u aktivnosti važnih unutrašnjih sustava, razvijaju se vaskularne katastrofe, što na kraju dovodi do smrti u većini slučajeva.

Dakle, među hroničnim posljedicama dijabetesa može se razlikovati sljedeće:

  • Retinopatija Retina oka je zahvaćena, zbog čega se vid pogoršava do potpune sljepoće.
  • Nefropatija Karakterizira ga štetno za elemente filtriranja bubrega. Ako ne pratite strogu dijetu, tada će se vrlo brzo tijelo "začepiti", kao rezultat - brzo "uvijanje".
  • Makroangiopatija donjih ekstremiteta. Javljaju se aterosklerotski plakovi koji izazivaju oticanje nogu i isprekidano klaudiranje. Bol je moguća i tokom fizičkog napora na nogama.
  • Encefalopatija Pogođen je mozak, što s vremenom dovodi do jakih glavobolja, slabosti, gubitka pamćenja i svijesti. Svaki utjecaj na mozak vrlo je ozbiljan, jer je ovaj organ odgovoran za funkcioniranje mnogih sistema. Takođe je važno shvatiti da ona određuje sposobnost osobe da radi. Dakle, u slučaju pojave poremećaja u mozgu, pacijentovi mentalni procesi se dodatno pogoršavaju.
  • Periferna polineuropatija. Kršenja nastaju u aktivnosti nervnih završetaka udova. Što se tiče manifestacija, može se razlikovati djelomično omamljenost ili perutanje. Ponekad komplikaciju prate bolovi i noćni grčevi.
  • Autonomna neuropatija. Pojavljuju se kvarovi u nervnim završecima unutrašnjih struktura autonomnog nervnog sistema. Smatra se jednom od najčešćih posljedica dijabetesa. Ključnu ulogu ima u invaliditetu i smanjenju kvaliteta života pacijenata. Uz to, povećava rizik od iznenadne smrti, jer patologija utiče na rad srca, želuca, crijeva. Formira se i seksualna disfunkcija.
  • Osteoartropatija. Rijetka, ali vrlo ozbiljna komplikacija šećerne bolesti koja bez odgovarajućeg liječenja vodi u invalidnost. Karakterizira je oštećenje koštanog tkiva i zglobova, što rezultira razaranjem oblika udova.
  • Također biste trebali razmisliti o kroničnoj hiperglikemiji - povećanju glukoze u krvi. To je jedan od najznačajnijih faktora u nastanku koronarne bolesti srca i njegovih posljedica. To je zbog činjenice da patologija destruktivno utječe na zidove koronarnih žila. Kao rezultat toga, dolazi do srčanog udara ili šloga, koji s velikim stupnjem vjerovatnosti može dovesti do smrti.

Dakle, shvativši što prijeti dijabetesu tipa 2, možemo zaključiti da takva bolest polako, ali nekontrolirano, vodi pacijenta u prirodni kraj.

Da, pacijent može slijediti sve liječničke recepte, ali hronični oblik opravdava njegovu svrhu - tijelo će postepeno izblijediti, uprkos naporima pacijenta. Međutim, treba shvatiti da mjere liječenja i rehabilitacije usporavaju destruktivne procese, stoga je njihovo poštivanje potrebno za povećanje životnog vijeka.

Što se tiče toga koja je vrsta dijabetesa opasnija: 1 ili 2, u ovom slučaju nemoguće je dati definitivan odgovor, jer svaki oblik ima određene poteškoće koje karakteriziraju ozbiljnost svake manifestacije.

Pogledajte video: ÐUMBIR JE VEOMA OPASAN ZA LJUDE SA OVIM PROBLEMIMA (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar