DIJAGNOSTIKA DIJABETA

DIJAGNOSTIKA DIJABETA. METODA LABORATORIJSKOG ISTRAŽIVANJA I SAMO DIJAGNOSTIKA

Dijagnoza dijabetesa uglavnom uključuje ispitivanja šećera u krvi i urina. Uostalom, porast šećera, štaviše, nagli i stalni, to je glavni pokazatelj dijabetesa. Apsolutno tačni pokazatelji mogu se dobiti samo u studijama u laboratoriji.

Da bi se tačno utvrdila dijagnoza i odredila stadij razvoja bolesti, provode se različite vrste istraživanja u kojima se uzimaju ne samo kapilara (s prsta), već i venska krv, kao i ispitivanja s opterećenjem glukoze.

Preliminarne studije, na temelju kojih ima smisla razmisliti o temeljitijoj dijagnozi, mogu se obaviti kod kuće. Posljednjih godina na tržištu su se pojavili testovi za samo dijagnosticiranje uz pomoć kojih sami možete sasvim precizno odrediti razinu glukoze u krvi kako bi vam sugerisali da li imate dijabetes ili ne, a tek onda otiđite liječniku. Ako primjetite znakove dijabetesa (učestalo mokrenje, suha usta, nezasitna žeđ), podvrgavajte se dijagnosticiranju prije nego što se obratite liječniku.

Kućna dijagnostika

Za određivanje glukoze u kapilarnoj krvi bit će potreban brzi test u obliku plastične ili papirne trake na čijem se kraju nalaze reagens i boja, uređaj za probijanje prsta s lancetima i skarifikatorima i glukometrom.

Kap krvi nanosi se na područje test trake u kojem se nalazi reagens. Ovisno o nivou šećera u krvi, mijenja se i boja trake. Sada se ova boja može uporediti sa standardnom skalom, gdje je naznačeno koje boje odgovaraju normalnom sadržaju šećera, a koje su visoke ili visoke. Jednostavno možete staviti testnu traku u merač, a sam uređaj će vam pokazati nivo šećera u krvi u ovom trenutku. Ali imajte na umu da ovaj pokazatelj još nije rečenica za vas, čak i ako se šećer "prevrne", jer to također ovisi o tome koliko ste slatkog pojeli za doručak. Stoga se studije provode ne samo na prazan stomak, već i nakon uzimanja posebne doze šećera.

Kućne dijagnostičke metode

Određivanje glukoze na testu u kapilarnoj krvi.

Ujutro, prije jela i pijenja vode, uzima se kap krvi iz prsta i određuje se nivo glukoze. Normalni šećer ne prelazi 6,7 mmol / L.

Određivanje nivoa glukoze u kapilarnoj krvi dva sata nakon punjenja glukozom.

Ova analiza se radi nakon prve. Osoba treba da pije otopinu glukoze odmah nakon analize. Otopina se priprema na sledeći način: 75 g glukoze se razblaži u čaši (200 ml) vode. Dva sata ne jedi i ne pij ništa. Tada se, kao u prvom slučaju, utvrđuje nivo glukoze u kapi krvi uzetom iz prsta. Normalni indikator ne prelazi 11 mmol / l.

Određivanje glukoze u urinu: pojedinačno i dnevno (prikuplja se u 24 sata).

Ova studija se također može izvesti samostalno kod kuće pomoću posebnih test traka. Ovo je brzi test sličan krvnom testu, koji je plastična ili papirna traka obložena reagentom i bojama na jednom kraju. Na ovoj stranici morate nanijeti kap mokraće, gledati kako se mijenja boja ovog dijela trake. Ona će varirati ovisno o prisutnosti i koncentraciji šećera u urinu. Sada je gotova test traka spuštena u mjerač i pogledajte rezultat ili uporedite njegovu boju sa standardnom skalom. U zdrave osobe šećer u mokraći potpuno nedostaje. Ako u urinu pronađete šećer, onda to već ukazuje na povećanu kritičnu razinu glukoze u krvi - iznad 10 mmol / l, nakon čega se šećer počinje koncentrirati u urinu. Nakon ove studije slijedi druga.

Određivanje acetona u urinu.

Obično ta supstanca ne bi trebala biti u mokraći, ali njezina prisutnost ukazuje na dekompenzirani oblik dijabetesa. Studija se provodi pomoću posebnih test traka za određivanje acetona u urinu.

Dijagnostička laboratorijska ispitivanja

Ako se sumnja na dijabetes, liječnik propisuje laboratorijske testove koji mogu potvrditi ili opovrgnuti rezultate samo-dijagnoze. (Potpuno je moguće bez dijagnosticiranja odmah kontaktirati kliniku. Međutim, za mnoge zaposlene ljude posjet klinici je veliki problem. Stoga radije provode kućna istraživanja prije vremena.) Tačnija i kvalitetnija dijagnoza može se postići u laboratoriji, gdje je temeljita i dosljedna pregled pacijenta. Dakle ispitivanje glukoze u krvi sa opterećenjem glukoze - Prilično dugotrajan proces, ali daje vrlo precizne rezultate.

Uzorci s opterećenjem provode se sljedećim redoslijedom:

• Tri dana se pacijent priprema za analizu, dok može jesti bilo što, ali udio ugljikohidrata ne smije prelaziti 150 g dnevno. Fizička aktivnost je obična - osoba ide na posao, u školu, na fakultet, bavi se sportom.

• Uveče trećeg dana, zadnji obrok treba da bude 8-14 sati pre jutarnje studije, odnosno obično oko 21 sat. Ako je potrebno, dozvoljeno je piti vodu za to vrijeme, ali u vrlo malim količinama.

• Zabranjeno je pušiti sve dane pripreme za ispitivanje i tokom ispitivanja.

• Četvrtog dana ujutro, na prazan stomak, pacijent daje krv iz prsta, a zatim pet minuta pije otopinu glukoze (75 g po čaši vode). Ako se pregleda djete, količina glukoze je znatno manja. U tom se slučaju uzima 1,75 g za svaki kilogram djetetove tjelesne težine. Nakon dva sata pacijentu se ponovo uzima krv. Ponekad je nemoguće brzo odrediti nivo glukoze u krvi, tada se krv skuplja u epruvetu, šalje u centrifugu i plazma se odvaja, koja je zamrznuta. I već u krvnoj plazmi određuje nivo šećera.

• Ako glukoza u krvi ne pređe 6,1 mmol / L, odnosno manje od 110 mg%, onda je to dobar pokazatelj - nema dijabetesa.

• Ako je sadržaj glukoze u krvnoj plazmi u rasponu od 6,1 mmol / L (110 mg%) do 7,0 mmol / L (126 mg%), onda je to već zabrinjavajući faktor, jer ukazuje na kršenje šećera na posta. Ali dijagnoza dijabetesa još je prerano postaviti.

• Ali ako je razina glukoze u krvi veća od 7,0 mmol / L (126 mg%), liječnik postavlja preliminarnu dijagnozu šećerne bolesti i upućuje pacijenta na drugo ispitivanje, koje će potvrditi ili opovrgnuti ovu dijagnozu. Ovo je takozvani test tolerancije na glukozu.

• Konačno, kada je razina glukoze u krvnoj plazmi previsoka, tj. Prelazi 15 mmol / L, ili nekoliko puta na prazan želudac prelazi 7,8 mmol / L, dodatni test tolerancije više nije potreban. Dijagnoza je jasna - ovo je dijabetes.

Test tolerancije na glukozu

Ako imate porast šećera u krvi na glasu, ali on nije značajan, možda ćete imati dijabetes ili ne. U ovom slučaju, razgovarajte o tome oštećena tolerancija na glukozu - intermedijarno stanje između zdravlja i bolesti. To znači da je u tijelu oslabljena sposobnost normalnog prerađivanja glukoze u energiju. Dok nema dijabetesa, ali može se razviti i u nekim slučajevima oni govore o latentnom dijabetesu, odnosno bolesti koja napreduje u latentnom obliku.

Test tolerancije na glukozu omogućava vam odrediti koliko učinkovito glukozu koristi tijelo. Uvijek se provodi u medicinskoj ustanovi. 8-14 sati prije studije ne možete jesti ništa, ali možete piti vrlo malo i to samo u izuzetnim slučajevima. Prvi put uzimaju krv na prazan stomak. Tada pacijent tri minute pije otopinu glukoze (75 g po čaši vode). Sat vremena nakon toga radi se drugo uzorkovanje krvi. I sat vremena kasnije uzima se treći uzorak krvi (odnosno, dva sata nakon unosa glukoze).

Kad su svi podaci primljeni ^! utvrditi koliko šećera prelazi normalne vrijednosti. Ova odstupanja samo karakteriziraju vrijednost tolerancije na glukozu ili određuju prisustvo dijabetesa. Kako bi se test učinio pouzdanijim, studije se izvode dva puta. Tablica 2 pomoći će odrediti koje granice šećera u krvi na glasu i poslije vježbanja ukazuju na bolest koja se već dogodila, a koja samo pokazuju toleranciju na glukozu ili uopće nema šećernu bolest.

Dijagnostika dijabetesa Nivo šećera

Ostavite Svoj Komentar