Ayurveda o holesterolu

Svi su čuli za holesterol i najčešće - negativan. Svi koji brinu o svom zdravlju znaju za 2 vrste holesterola, „dobar“ i „loš“. Stoga nećemo duboko ući u ovo. Holesterol koji proizvodi sama jetra samo je neophodan dio za pravilno funkcioniranje tijela. Sa gledišta Ayurvede, holesterol je potreban za podršku i podmazivanje različitih kanala tijela (obrok). Neki kanali vremenom postaju suvi i lomljivi, naročito tokom pamučne vune (vidi Harmony of Times). Posebno je važno podmazivanje obroka, što dovodi do mozga. Ako se osuše, mozak neće moći dobiti dovoljno kisika, a mogu se razviti simptomi poput umora, nemogućnosti fokusiranja, visokog krvnog pritiska, senilne demencije, Alzheimerove bolesti.

Oni obrok, kroz koji se prenose vruće tekućine (krv, plazma), također može, pod utjecajem sušenja (nedostatak podmazivanja), izgubiti elastičnost, presušiti se, sušiti se i stvrdnuti. Ovdje je potreban holesterol za podmazivanje. Ali - "dobar" holesterol. Ali, "loši" holesterol stvara pogrešnu hranu.

"Pogrešno" se odnosi na zasićene masnoće mesa, maslaca i biljnih ulja, čak i u njihovom čistom obliku, već kao deo prerađene hrane, brze hrane. Pa, naravno, opetovano rafinirani maslac u kojem se u restoranima brze hrane prže hamburgeri i krompir.

"Pogrešna" hrana stvara amu (toksine). Sa gledišta Ayurvede postoje 2 vrste ama (toksina). Jednostavan prikaz je ljepljiva, smrdljiva supstanca, proizvod nepravilne obrade hrane u gastrointestinalnom traktu. Ovaj se ama nakuplja u najslabijim dijelovima gastrointestinalnog trakta. Ama nastaje zbog unosa hrane koja nije prikladna za vašu konstituciju, nepotpune i nepravilne probave. Ova vrsta jednostavnih ama blokira kanale u tijelu, uključujući i arteriju.

Ama druge vrste naziva se „Amaviša“. Ovo je opasnija vrsta ama. Ama se pretvara u Amavišu kad je predugo prisutna u telu i nije je uklonjena. Ajurvedski stručnjaci se slažu da je uzrok visokog kolesterola dijeta koja formira kafu. Ako vam je već dijagnosticiran visok holesterol ili to želite spriječiti, morat ćete uvesti prehrambene restrikcije - uklonite tešku hranu koja stvara ama (ovo je dijeta protiv kafe) - prženu u maslacu, masnom mlijeku i kiselo-mliječnim proizvodima, maslacu, bilo kojem masti, jaja, slatkiši, hladna hrana i pića.

I povećajte potrošnju začina koji spaljuju ama. Pa, i sam holesterol nalazi se samo u namirnicama životinjskog porijekla - mesu, ribi, jajima i mliječnim proizvodima, pa će prelazak na vegetarijanstvo olakšati vaše stanje. Ali ulje je organizmu još uvijek potrebno, tada su najbolji od njih ghee (maslo) i maslinovo ulje.

Ghee se spominje već mnogo puta - najviše mu treba pamučna vuna - 2-3 kašike dnevno (s jakom suhom više). Pitta treba - manje - 1-2 kašike žlice, a kafa - samo povremeno, 1 tsp.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje snižava loš holesterol. Greška mnogih koji su došli do maslinovog ulja - nije potrebno pržiti na njemu, postaje "pogrešno". Ali na Internetu, reklama o takvom „Naše maslinovo ulje izdrži 5 prženja“ u punom je cvatu. Ali u stvari - maslinovo je ulje vrlo osjetljivo na visoke temperature i zato možete povrće pržiti samo na niskim temperaturama ili ih malo posoliti. Za prženje mesa, ribe, bolje je koristiti druga ulja. I maslinovom ulju dodajte salate, pečenje. Neke studije dokazale su da je ulje sjemenki grožđa bolje od drugih ulja za snižavanje holesterola. Ostala biljna ulja se manje preporučuju.

Ne zaboravite da ako imate slabe agne (probavna vatra), tada će biti teško preraditi ulje i morat ćete smanjiti dozu (ili povećati agni). Ali u slučajevima vrlo visokih agni može doći do suprotnog efekta - odmah formiranja 2. vrste ama - Amavish.

Kava u velikim količinama podiže holesterol u krvi. Postepeno smanjite dnevnu dozu kafe, a što je još bolje - pokušajte je zamijeniti šalicom čaja od prirodne kamilice, metvice.

Hrana koja snižava holesterol najbolje je plavi kukuruz, kvinoja, proso i zobena kaša, te ječam. Jabuke, grejpfrut i bademi takođe su korisni. U svakodnevnom životu trebali biste se pridržavati dijeta protiv kafe, jer su to proizvodi koji snižavaju kafu koji povećavaju metabolizam i uklanjaju ama (toksine).

O prehrani Kapha ukratko je raspravljano u postu Kapha Dosha.

Izbegavajte slatko, kiselo i slano. Slatki ukus se nalazi ne samo u slatkišima i džemovima, već i u riži, pšenici, hljebu, mesu. Kiseli ukus se nalazi ne samo u kiselom voću, već i u jogurtima, siru, rajčici, u svim vrstama salata.

Ne zaboravite to najbolje snižava gorenje kafe, gorke i adstrigentne ukuse. Svježi ili suhi grah, poput leće (lentis), zeleni mung dal grah (mung dhal) i grabanzo grah imaju adstrigentni ukus. Mnogo povrća kupusa - brokoli, cvjetača, bijeli i crveni kupus imaju adstrigentni ukus. Od voća, to su jabuke i kruške.

Dobro je doručkovati s malo pirjanih jabuka sa suvom šljivama ili smokvama.

Gorki okus sadrži zeleno lisnato. Listovi se mogu dodati salatama, iscijediti sok iz njih, pirjati sa začinima (vrlo kratko vrijeme). Od povrća, artičoka ima dobru reputaciju za snižavanje holesterola. Američki, švicarski i japanski istraživači jednoglasno tvrde da artičoke sadrže supstancu koja snižava holesterol. Određene biljke, bilje i ajurvedski kao i svakodnevni začini pomažu u održavanju normalne razine kolesterola.

Holesterol nije regulisan samo pravilnom prehranom. Redovno vježbanje, plivanje, hodanje na svježem zraku će vam imati koristi. Ako radite hatha jogu, onda u svoj kompleks uključite sunčevu salutu, Sarvangasanu (breza), stalak za ramena), kobru, razne torzije.

Određene vrste pranajame (joga disanje) dobro djeluju na poboljšanje stanja. Samo ne zaboravite na svoj ustav - svaka doša treba svoju pranajamu. Nepravilno odabrana pranajama može pogoršati stanje.

Životni stil protiv kafe ne preporučuje dnevno spavanje, jer usporava metabolizam. Kretanje će biti korisno. I naravno, najvažnije je upamtiti svoje bolesti da skoro sve dolazi iz naših glava i lijek dolazi odatle. Nijedna dijeta ne može izliječiti nekoga ko je temeljito zasićen destruktivnim, negativnim mislima.

UPD Juli 2019:
Post je napisan davno i treba ga prilagoditi. U posljednje vrijeme sve se pomiješalo, a ono čega su se prije bojali nije toliko zastrašujuće, a naslage na posudama više ne dolaze od unosa hrane, već od nečega što nije jasno.

Živa priča o uklanjanju problema s ayurvedskim načinom života:

Zakazivanje za savjetovanje o zdravom načinu života u skladu s Ayurvedom vrši se na stranici „Konsultacije“.

Zašto je potreban holesterol u Ayurvedi?

Ayurveda vjeruje da je holesterol potreban za podršku i podmazivanje različitih kanala tijela (obrok). Neki kanali vremenom postaju suvi i krhki, posebno tokom Vate. Posebno je važno podmazivanje obroka, što dovodi do mozga. Ako se osuše, mozak neće moći dobiti dovoljno kisika, a mogu se razviti simptomi poput umora, nemogućnosti fokusiranja, visokog krvnog pritiska, senilne demencije, Alheimer-ove bolesti. Oni obrok, kroz koji se prenose vruće tekućine (krv, plazma), također može, pod utjecajem sušenja (nedostatak podmazivanja), izgubiti elastičnost, osušiti se, sušiti i stvrdnuti. Ovdje je potreban holesterol za podmazivanje. Ali - "dobar" holesterol.

Uzroci lošeg ajurvedskog holesterola

Ali, "loši" holesterol stvara pogrešnu hranu. „Pogrešna“ hrana uključuje zasićene masti mesa, maslaca i biljnih ulja, čak i u njihovom čistom obliku, ali kao deo prerađene hrane, brze hrane. Pa, naravno, opetovano rafinirani maslac u kojem se u restoranima brze hrane prže hamburgeri i krompir. "Pogrešna" hrana stvara Amu (toksine).

Ayurveda toksini

Sa gledišta Ayurvede postoje 2 vrste Ama (toksina). Jednostavan pogled na AmaJe ljepljiva, smrdljiva supstanca, proizvod nepravilne obrade hrane u probavnom traktu. Ova se Ama nakuplja u najslabijim dijelovima probavnog trakta. Ama nastaje zbog unosa hrane koja nije prikladna za vašu konstituciju, nepotpune i nepravilne probave. Ova vrsta jednostavnih Ama blokira kanale u tijelu, uključujući i arteriju.

Ama druge vrste naziva se Amaviša. Ovo je opasniji pogled na Ama. Ama se pretvara u Amavišu kad je predugo prisutna u telu i nije je uklonjena.

Zašto podiže holesterol

U Ayurvedi je, kao i u modernoj medicini, holesterol podijeljen u dvije vrste - koristan i štetan. Prema ayurvedskoj teoriji, dobar holesterol služi za podmazivanje tjelesnih kanala (obroka), posebno krvnih žila, pružajući njihovu snagu i elastičnost.

Uz nedostatak dobrog kolesterola, vaskularni zidovi postaju suvi, tanki i lomljivi, što dovodi do loše cirkulacije i uzrokuje nedovoljnu opskrbu tkiva kisikom. Osušivanje sudova mozga, koje izaziva jake glavobolje, hronični umor, intrakranijalni pritisak i oštećenje pamćenja, naročito je opasno.

Ajurveda kaže da dobar holesterol proizvodi uglavnom jetra, ali loš holesterol ulazi u organizam pogrešnom hranom. U drevnoj indijskoj medicini, bezvrijedna hrana uključuje masno meso, puter, masno mlijeko, kiselo vrhnje i sir.

Uz to, svaka pržena hrana predstavlja ogromnu opasnost za zdravlje, čak i ako se kuha u biljnom ulju. Posebno je opasno biljno ulje koje se prekomjerno koristi ili koristi ponovo, a koristi se u mnogim restoranima brze hrane. Upravo na ovom ulju prže se pržene krumpiriće, hamburger paštete i druga štetna brza hrana.

Ali kakva je opasnost takve hrane za zdravlje? Ayurveda kaže da se hrana bogata mastima pretvara u ama (otrovne tvari) u tijelu i truje osobu. Istovremeno, ama mogu biti dvije vrste - jednostavne i složene, koje su usko povezane, ali imaju različite učinke na zdravlje.

Tako je jednostavna ama ljepljiva supstanca s neugodnim mirisom koja ima tendenciju nakupljanja u probavnom sustavu i drugim unutrašnjim organima. To je produkt loše probave, a često se primjećuje kod pacijenata s neuhranjenošću i oštećenom funkcijom gastrointestinalnog trakta.

Ako čovjek duže vrijeme konzumira samo štetnu hranu i ne provodi nijedan postupak čišćenja tijela, u njegovim se tkivima nakuplja ogromna količina jednostavnog ama, koji se s vremenom pretvara u složenu amaamušu.

Amavish je izuzetno štetan za zdravlje i može uzrokovati ne samo vaskularnu aterosklerozu, već i mnoge druge opasne bolesti, sve do onkologije.

Izvaditi ga iz tijela nije lako, ali moguće je ako slijedite sve ayurvedske preporuke.

Kako sniziti holesterol

Stručnjaci ajurvede smatraju da je glavni razlog visokog nivoa holesterola u krvi dijeta koja potiče stvaranje sluzi (kapha) u tijelu. Stoga je najefikasniji način uklanjanja lošeg holesterola pridržavanje dijeta protiv Kapha.

Važno je naglasiti da se holesterol nalazi samo u namirnicama životinjskog porijekla, pa je vegetarijanska prehrana najbrži način da snizite nivo u tijelu. To je prepoznata i iz službene medicine koja vegetarijanstvo naziva najkorisnijim principom ishrane za srce i krvne sudove.

Ali za mnoge stanovnike Rusije, potpuno klimatsko odbijanje životinjskih proizvoda nemoguće je zbog klimatskih karakteristika i visoke cijene povrća zimi. Stoga je potrebno ograničiti upotrebu najštetnijih proizvoda sa stanovišta Ayurvede, i to:

  1. Bilo masno meso, posebno svinjetina,
  2. Masnoća masti, govedine i ovčetine,
  3. Masne ptice - patka, guska,
  4. Maslac, masno mleko, pavlaka, pavlaka,
  5. Sva pržena hrana
  6. Bilo koja jaja
  7. Bilo koji slatkiši
  8. Sva hladna jela i pića.

Ali šta treba jesti kako ne samo da ne bismo povećali nivo holesterola, već i osigurali njegovo smanjenje? Prvo morate odabrati pravo ulje, koje će smanjiti koncentraciju holesterola u tijelu. U ayurvedskim traktatima kaže se da maslinovo ulje i ulje sjemenki grožđa najbolje rade taj posao.

Međutim, važno je zapamtiti da ova vrijedna biljna ulja nisu prikladna za prženje, jer zagrijavanjem potpuno gube sva korisna svojstva. Moraju se koristiti samo za oblaganje salata, za mršavo pečenje i za kratko pirjanje povrća na laganoj vatri.

Od životinjskih masti možete ostaviti samo rastopljeni maslac (Ghee), ali ga takođe treba strogo dozirati. Tako je ljudima sa sastavom vjetra (Vata) dopušteno da jedu 3 kašike. žlice Ghee dnevno, s konstitucijom vatre (Pitt) - 1 žlica. kašika, a sa sastavom sluzi (Kapha) - 1 kašika.

Knjige o Ayurvedi govore kako je jedenje žitarica preduvjet za snižavanje holesterola u krvi. Štaviše, za pacijente sa aterosklerozom posebno su korisne sledeće žitarice:

Također biste trebali znati da povećanje koncentracije kolesterola doprinosi upotrebi hrane s kiselim, slanim i slatkim ukusima. Međutim, s gledišta Ayurvede, slatkiši nemaju samo slatki okus, već i hljeb, meso i rižu. A u drevnoj indijskoj medicini kisela hrana uključuje ne samo kiselo voće, već i fermentirane mliječne proizvode, rajčicu i sirće.

Da biste postepeno smanjili koncentraciju holesterola u tijelu, potrebno je redovno unositi u svoju prehranu hranu sa sljedećim ukusima:

  1. Ljuta - ljuta paprika, beli luk, koren đumbira,
  2. Gorki - lisnate salate, artičoka,
  3. Astringent - pasulj, leća, grah, sve vrste kupusa (cvjetača, bijeli, crveni, brokoli), jabuke i kruške.

Da bi smanjila holesterol, Ayurveda preporučuje da se ujutro na prazan stomak popije čaša tople vode, rastopi u njemu 1 kašika meda i 1 kašika soka limete. To pomaže čišćenju organizma od viška masnoće te značajno smanjuje količinu kolesterola u krvi.

Mješavina češnjaka i korijena đumbira pomoći će u snižavanju kolesterola i rastvaranju holesterola. Da biste ga pripremili trebate da pomiješate 0,5 kašika sjeckanog češnjaka, korijena đumbira i soka limete. Potrebno je uzimati ovaj lijek Ayurveda za holesterol 20 minuta prije obroka.

Redovne fizičke aktivnosti, na primjer, šetnje svježim zrakom, koje se moraju obavljati najmanje 5 puta sedmično, pomažu u održavanju normalne razine kolesterola u krvi. Takođe, za pacijente sa aterosklerozom vrlo su korisni dnevni satovi joge, odnosno izvođenje takvih asana kao što je pozdrav suncu i brezi kao i meditacija u položaju lotosa.

Kako sniziti kolesterol opisano je u videu u ovom članku.

Kako uzeti kurkumu za snižavanje holesterola?

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Sve se češće u narodnoj medicini savjetuje korištenje svijetlo žutog egzotičnog začina za čišćenje krvi. Kurkuma za holesterol može biti odličan prirodni lijek u borbi protiv bolesti.

Kurkuma pripada porodici đumbira i raste u tropskoj Aziji. Ova zeljasta biljka ima mnoga korisna svojstva. Korijenje biljaka koristi se u različite svrhe: kao začin, za proizvodnju esencijalnog ulja i proizvodnju prirodnih boja, u industriji parfema i medicini.

Kurkanske osobine

Kurkumen je biološki aktivna supstanca izolirana iz korijena biljke i nazvana u njegovu čast. Svojstva ove tvari su raznolika, a njezina upotreba za tijelo je klinički dokazana i nastavlja se proučavati. Kurkuma kao ljekovita biljka:

  1. Pomaže u smanjenju koncentracije "lošeg" holesterola u krvi choleretic i ljekovitim djelovanjem na jetru. Upravo u jetri se sintetiše do 80% holesterola potrebnog tijelu, a samo 20% izvana dolazi iz hrane. Stimulirajući odliv žuči, kurkuma smanjuje nivo lošeg kolesterola i tako kontrolira njegovu apsorpciju iz hrane.
  2. To je moćno prirodno antibakterijsko sredstvo. Utjecaj kurkumina na bakteriju Helicobacter pylori, koja izaziva čir na želucu, štetno je. Supstanca takođe pokazuje veliko baktericidno djelovanje protiv Staphylococcus aureus, Escherichia coli i Salmonella, koji su osnovni uzrok mnogih zaraznih bolesti.
  3. Ima zaceljivanje rana na koži i sluznici. Liječenje ispiranja na bazi biljaka koristi se za tonzilitis i upalu usne šupljine. Gril od kurkume pomiješan sa vodom efikasan je kod kožnih bolesti: od akni do psorijaze.
  4. Ima izražen antioksidativni efekat. Kurkumen pomaže u zaštiti tijela od oksidativnih djelovanja slobodnih radikala koji izazivaju malignu transformaciju stanica.
  5. Ima snažno protuupalno djelovanje, zasnovano na blokiranju signalnih tvari odgovornih za razvoj upalne reakcije u tkivima. Biljka će pomoći smanjiti bol.
  6. Pojačava djelovanje inzulina povećavajući osjetljivost stanica na ovaj hormon.

Lijek za "loš" holesterol

Kurkuma možete kupiti ili kao gotov začin ili kao sušene rizome koje možete samljeti sami. Kurkuma u prahu dolazi u svim nijansama od svijetlo žute do crvene boje, ovisno o području njegovog rasta. Začin se čuva samo u suhim sobama u staklenim posudama sa zemljanim poklopcem.

Da bi se smanjio holesterol, opće pročišćavanje krvi i blagotvorno dejstvo na jetru, pićima se dodaje kurkuma. Preporučuje ih se piti pola sata pre glavnog obroka, ali ne više od 2 puta dnevno.

Čaj od kurkume možete pripremiti prema sledećem receptu:

  1. Uzmite 1 kašiku. mljevenog rizoma ili gotovog kurkume u prahu, dodajte 3/4 žličice. cimet i prstohvat crnog bibera.
  2. Sve komponente prelijte sa 1 šoljom ključale vode.
  3. Kad se čaj od začina ohladi na sobnu temperaturu, dodajte 1 kašika toplog mlijeka. dušo. Dobro izmešajte. Lijek možete uzimati svakodnevno.

Piće sa pjesničkim nazivom „Zlatno mlijeko“ priprema se miješanjem u blenderu 3 kašike kašike. kurkuma, 6 tbsp. l orašastih orašastih plodova i 3 čaše mleka. Mlijeko zlatne boje s karakterističnim "indijanskim" okusom je spremno.

Takve napitke morate piti svakodnevno u trajanju od 3-4 tjedna. Čak i takva beznačajna doza snižava holesterol u krvi na njegove normalne vrijednosti.

Anna Ivanovna Žukova

  • Sitemap
  • Analizatori krvi
  • Analize
  • Ateroskleroza
  • Lijekovi
  • Lečenje
  • Narodne metode
  • Prehrana

Sve se češće u narodnoj medicini savjetuje korištenje svijetlo žutog egzotičnog začina za čišćenje krvi. Kurkuma za holesterol može biti odličan prirodni lijek u borbi protiv bolesti.

Kurkuma pripada porodici đumbira i raste u tropskoj Aziji. Ova zeljasta biljka ima mnoga korisna svojstva. Korijenje biljaka koristi se u različite svrhe: kao začin, za proizvodnju esencijalnog ulja i proizvodnju prirodnih boja, u industriji parfema i medicini.

Povišen holesterol je kršenje metabolizma masti

Visoki holesterol znači povećani sadržaj lipida (masti) u krvi. U suštini, to je poremećaj metabolizma masti. Ljudi sa smanjenom funkcijom jetre ili štitne žlijezde, kao i oni koji su uzimali steroide ili konzumiraju puno prehrambenih proizvoda koji doprinose stvaranju Kapha u tijelu, najvjerovatnije će povećati razinu kolesterola. Sa visokim sadržajem holesterola u krvi, može formirati plakove na zidovima arterija, što dovodi do ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije, moždanog udara, infarkta miokarda.

Recepti za kurkumu sa visokim holesterolom

  1. Opis i hemijski sastav
  2. Ljekovita svojstva
  3. Kurkuma za holesterol: kako uzimati

Uz visoki kolesterol, liječničke recepte treba kombinirati sa idejama zdrave prehrane. Nutricionisti preporučuju obratiti pažnju na svojstva indijskih začina. Uz umjerenu konzumaciju, začini blagotvorno djeluju na tijelo, normaliziraju krvni tlak, uređuju gastrointestinalni trakt, poboljšavaju srčanu aktivnost i pročišćavaju krv.

Obratite pažnju na kurkumu - korijen biljke u porodici đumbira. Zlatni prah daje jelima sunčanu hladovinu, svjež ukus, profinjenu aromu.

Indijski medicinski tretmani opisuju choleretic, diuretik i svojstva začina koji pročišćavaju krv. Razmotrite najpopularnije recepte sa kurkumom za holesterol, utvrdite je li začin koristan svima.

Opis i hemijski sastav

Kurkuma je zeljasta biljka u porodici đumbira. Kao začin koristi se gomoljasti korijen. Služi i kao bojilo i ljekovita sirovina. U divljini se biljka nalazi samo u Indiji.

Visok sadržaj esencijalnih ulja (do 6%) i kurkumina (jarko žuta boja) zaslužni su za njegova korisna svojstva. Prašak od rizoma ima ugodan miris i blago pečen okus. Začin je bitan sastojak uobičajene mješavine curryja.

Široko se koristi u industriji za bojenje sireva, ulja i lijekova. U receptima se kurkuma često kombinira s jajima, povrćem i morskim plodovima.

Tradicionalna medicina opisuje kako uzimati kurkumu za snižavanje holesterola, liječenje bolesti jetre i žučnog mjehura.

Ljekovita svojstva

Posebnost alternativnog liječenja je potreba da se biljna sredstva koriste duže vrijeme, ali rezultat je dugo vremena fiksiran.

Začin djeluje ne samo na plovila. Eliminiše razne vrste „kvarova“ u tijelu:

  • Prirodni antiseptik se koristi za kožne bolesti i povrede,
  • Djelotvoran je kod upale prostate
  • Kurkuma se koristi u receptima za holesterol,
  • Uklanja toksine iz jetre,
  • Pomaže kod bolesti genitourinarnog sistema,
  • Inhibira svaku upalu,
  • Poboljšava metabolizam masti,
  • To je dio lijekova protiv parazita,
  • Potiče regeneraciju tkiva, zaceljuje čireve.

Kurkuma za holesterol: kako uzimati

Jedan od najugodnijih i najzdravijih recepata na bazi začina je „zlatno mlijeko“. Čisti, jača imunitet, daje nevjerovatan nalet snage. Gotovo piće doista ima privlačan zlatni ton.

Zlatno mlijeko se priprema na bazi kurkume paste. Da biste ga pripremili, 2 kašike praha prelijte s pola čaše vode, a potom lagano pirjajte na laganoj vatri 10 minuta. Ohladite i rashladite.

Da biste napravili piće, uzmite čašu mlijeka i zagrijte na ugodnu temperaturu, bez klizanja izvucite čajnu kašiku tjestenine i umiješajte mlijeko. Pijte odmah. Piće treba piti svakodnevno 4-6 tjedana.

Kako piti kurkumu za snižavanje holesterola na druge načine? Postoje i drugi recepti za normalizaciju probave, jačanje imuniteta.

Kefir sa začinima. Princip pripreme kao u "zlatnom mlijeku". Samo se tjestenina od začina miješa u čaši kefira i pije noću. Isti sastav se može koristiti kao maska ​​za lice i kosu. Tonizira, ublažava upalu, pomaže u borbi protiv peruti.

Kurkuma za holesterol i dijabetes s medom. Napravite crni čaj. Na čašu pića dodajte kašičicu začina i prstohvat naribanog đumbira, zasladite sa kašikom meda. Popijte toplo piće. Snižava razinu šećera, dobro čisti krvne sudove.

Povrće smoothie sa kurkumom. Iscijedite sok od repe, mrkve, celera, krastavaca, kupusa. U jednoj čaši pomiješajte zlatnu začin. Pijte u malim gutljajima na prazan stomak. Savršeno čisti gastrointestinalni trakt, jetru, normalizira žučni put.

Korisna svojstva začina i ugodan ukus prednosti su koje svakako vrijedi koristiti u receptima dnevnog menija. Kurkuma čini jela elegantnijom, a jednom u tijelu, neutralizira štetne učinke masti i štiti krvne sudove od kolesterola.

Kako koristiti Ayurveda za snižavanje holesterola?

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Visoki holesterol je problem s kojim se čovječanstvo suočava više od tisućljeća. Dakle, u drevnom sistemu indijske medicine Ayurveda postoji mnogo savjeta i recepata kako smanjiti nivo lošeg kolesterola u tijelu i očistiti krvne sudove od holesterola.

Mnoge od njih razvijene su prije naše ere, ali ne gube važnost u XXI vijeku. Danas je djelotvornost Ayurvede prepoznata čak i od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a njeni se recepti koriste u tradicionalnoj medicini.

Ali što Ayurveda kaže o holesterolu, koja dijeta preporučuje da se ga se pridržavate i koje prirodne lijekove treba koristiti za njegovo snižavanje? Odgovori na ova pitanja pomoći će značajno poboljšati pacijentovo stanje i pružiti pouzdanu prevenciju srčanog i moždanog udara.

Nepravilna prehrana kao uzrok visokog kolesterola

Ayurveda vjeruje da je uzrok visokog kolesterola Dijeta koja formira kafu.

Ayurveda Doshas: Kapha, Vata i Pitta

S aterosklerozom zbog povećanja holesterola dolazi do začepljenja arterija: uslijed taloženja masti u aterosklerozi i kafanih vrsta te otvrdnuća arterijskih zidova tipa Vata.

Ako se pokaže da imate visoki holesterol u krvi, tada biste trebali uvesti ograničenja u ishrani: uklonite tešku hranu koja stvara Ama (anti-Kapha dijeta) - prženu u maslacu, masnom mlijeku i kiselo-mliječnim proizvodima, maslacu, bilo kojoj masti, jaja, slatkiše, hladnu hranu i pića. I povećati potrošnju začina koji spaljuju Amu. Holesterol se nalazi samo u namirnicama životinjskog porijekla: mesu, ribi, jajima i mliječnim proizvodima, pa će prelazak na vegetarijanstvo olakšati vaše stanje.

Dijetno ulje

Ali ulje je i dalje potrebno tijelua najbolje je ghee (ghee) i maslinovo ulje. Ghee za Vata je najpotrebniji - 2-3 žlice. dnevno Pitta treba manje - 1-2 kašike žlice, a Kapha povremeno 1 kašika kašike. Ekstra djevičansko maslinovo ulje snižava "loš" holesterol, dodaje ga u salate, pečenje. Ulje sjemenki grožđa takođe snižava holesterol u krvi. Ne zaboravite da imate slabu Agni (vatru za probavu), pa će biti teško preraditi ulje i doza će morati biti smanjena (ili povećati Agni). Ali u slučajevima vrlo visokog Agnija može se dogoditi suprotan učinak - odmah formiranje druge vrste Ama - Amavish.

Značajke anti-kapha prehrane za snižavanje holesterola u krvi

Držite se anti-Kapha prehrane, jer proizvodi koji snižavaju Kapha povećavaju metabolizam i uklanjaju Amu (toksine). Izbegavajte slatko, kiselo i slano. Sweet Taste Nalazi se ne samo u slatkišima i džemima, već i u riži, pšenici, hljebu, mesu. Kiseli ukus nalazi se ne samo u kiselom voću, već i u jogurtu, siru, rajčici, u svim vrstama salata.

Best Lowers Kapha gorućeg, gorkog i adstrigentnog ukusa. Astringent ukusa posjeduju svježi ili suvi grah poput leće, zelenog mung dal graha i graba garbanzo. Mnogo povrća kupusa - brokoli, cvjetača, bijeli kupus i crveni imaju adstrigentni ukus. Od voća - jabuke i kruške. Dobro je doručkovati s malo pirjanih jabuka sa suvom šljivama ili smokvama. Gorki ukus sadrže zeleno lisnato. Listovi se mogu dodati salatama, iscijediti sok iz njih, pirjati sa začinima (vrlo kratko vrijeme). Od povrća, artičoka ima dobru reputaciju za snižavanje holesterola.

Uz takvu dijetu, trebali biste jesti i neku hranu koja pomaže smanjenju holesterola u krvi. Oni uključuju kvinoju, kvinoju, proso, zobene kaše. Postoji razlog da se vjeruje da jabuke, grejpfrut i bademi također doprinose snižavanju holesterola.

Bilje i začini za snižavanje holesterola u krvi

Neke biljke, ljekovito bilje i lijekovi takođe pomažu u snižavanju holesterola u krvi.

Za snižavanje nivoa holesterola u pacijenata s konstitucijama Kapha ili Vate, češnjak je dobar lijek (s medom za Kapha, u obliku mliječne juhe za Vatu). Kalamus i kurkuma su odlični, kao i slopaka.

Za Pittu su dobri sok aloje s kurkumom ili šafranom i biljka Ayurvedic Katuk. Djelotvorne su i mirta, šafran, matičnjaka, bobice gloga i guggul koji smanjuje kolesterol. U kineskoj medicini koriste se visosti i Dan šen.

Pri kuvanju koristite više luka, češnjaka, ljutih začina.

Ajurveda biljni lijekovi za snižavanje holesterola u krvi

Ajurvedski lijek br. 1. Sa visokim holesterolom u krvi upotreba belog luka je odlična. Pomiješajte jednu sitno nasjeckanu kašu svježeg češnjaka sa mljevenim korijenom đumbira (1/2 kašičice) i sokom limete (ili limuna) (1/2 kašike) i uzmite prije svakog obroka.

Ajurvedski lijek br. 2. Redovno pijte čaj koji se pravi od čajne kašike cimeta i 1/4 čajne kašike tricata. Insistirajte 10 minuta u šolji vode, dodajte čajnu žličicu meda i pijte.

Lijek Ayurveda br. 3. Korisno je uzeti 1/2 žličice. trikatu sa 1 žličicom med 2-3 puta dnevno. Sagoreva Amu, višak Kapha i pomaže u regulaciji holesterola.

Ajurvedski lek br. 4 Mješavina ljekovitog bilja pomoći će u rješavanju visokog kolesterola: katuka - 3 dijela, chitrack - 3 dijela, mumija -1/4 dijela. Uzmite 0,5 tsp. 2 puta dnevno sa medom i toplom vodom.

Ajurvedski lek br. 5 Tri puta na dan uzimajte 1 tabletu (200 mg) trifalnog gugula.

Ajurvedski lijek br. 6 Drugi biljni sastav koji pomaže snižavanju holesterola u krvi je chitrak adhivati. Jedna tableta (200 mg) dva puta dnevno, nakon ručka i večere, pomoći će normalizaciji nivoa holesterola u krvi.

Topla voda sa medom. U rano jutro popijte šolju vruće vode rastvarajući u njoj čajnu žličicu meda. Ovo će pomoći da se „istrese“ masnoće iz tela i smanji holesterol. Dodavanje čajne žličice soka od limete ili limuna ili 10 kapi jabukovog sirćeta učiniće ovaj napitak još efikasnijim.

Joga za snižavanje holesterola

Holesterol nije regulisan samo pravilnom prehranom. Redovno vježbanje, plivanje, hodanje na svježem zraku će vam imati koristi. Ako radite hatha yogu, onda u svoj kompleks uvrstite Pozdrav Suncu, Sarvangasanu (breza), naslon za ramena, kobru, razne torzije.Određene vrste Pranayame takođe dobro utiču na snižavanje holesterola. Bhastrika (dah vatre) može biti od pomoći.

Povećajte fizičku aktivnost. Barem 5 dana u sedmici hodajte barem pola sata dnevno. Plivajte ili radite bilo koju aerobnu vježbu najmanje 3 puta tjedno. Normalnu razinu kolesterola u krvi možete održavati jednostavno zahvaljujući pravilnom prehranom i vježbanjem.

Pogledajte video: LDL and HDL Cholesterol. Good and Bad Cholesterol. Nucleus Health (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar