Amoksicilin ili Flemoksin Solutab: što je bolje?

Prilikom propisivanja penicilinskih antibiotika pacijente često zanima što je bolje: Amoksicilin ili Flemoksin Solutab. Želim se što prije oporaviti od ENT infekcije. Istodobno, svi rizici moraju se svesti na minimum.

To se posebno odnosi na lečenje beba. Njihov gastrointestinalni trakt je ranjiviji nego kod odraslih. Koji lijek će pomoći brže i ne nanijeti nikakvu štetu - važan je u periodu ENT bolesti.

"Flemoksin Solutab"

Flemoksin tablete imaju zareze sa brojevima. Svaki zarez odražava količinu aktivnog elementa. Kreće se od 125 do 1000 mg. Usklađenost:

  • 236-1000,
  • 234-500,
  • 232-250,
  • 231-125.

Glavna komponenta Flemoksin Solutaba je amoksicilin trihidrat. Aktivna komponenta nadopunjuje:

  • crospovidone
  • mikrokristalna celuloza,
  • ukusa
  • magnezijum stearat,
  • vanilija
  • saharin
  • celuloza koja se može dispergovati

Lijek se stavlja u plastični blister za nekoliko tableta. Uz njega je upakovana u kutiju od kartona i uputstva.

Kada uzima Flemoxin Solutab, on ulazi u gastrointestinalni trakt. Na njega ne utiče klorovodična kiselina. Lijek brzo ulazi u krvotok. Nakon 2 sata, njegov sadržaj postaje najviši.

Amoksicilin

Ovaj lek je prekursor Flemoxin Solutaba. Glavni aktivni sastojak je amoksicilin trihidrat. Komponenta kada uđe u gastrointestinalni trakt djelomično se uništava klorovodičnom kiselinom.

U prodaji je lijek prisutan u formama:

  • granule za pripremu rastvora ili suspenzije,
  • tablete koje sadrže 250 mg i 500 mg amoksicilin trihidrata,
  • kapsule koje sadrže amoksicilin trihidrat 250 i 500 mg.

Lijek ima karakterističan gorki okus, teže ga je uzimati za male pacijente.

Proizvod se pakuje u plastični blister i stavlja (s uputama) u kartonsku kutiju.

Šta zajednički imaju lijekovi?

Oba leka sadrže istu aktivnu supstancu: amoksicilin trihidrat. Spadaju u razred penicilinskih antibiotika (polusintetički). Mehanizam delovanja: uništavanje DNK štetnih bakterija. Mikroorganizmi se prestaju umnožavati. Rezultat je smrt kolonija bakterija.

Unos antibiotika u organizam događa se u probavnom traktu. Najveća količina prisutna je nakon 1,5-2 sata nakon uzimanja lijeka. Prehrana ne mijenja farmakokinetiku lijekova.

Amoksicilin i Flemoksin Solutab propisuju otolaringolozi za liječenje brojnih bolesti izazvanih mikroorganizmima.

Koji je lek efikasniji?

Često pacijente zanima: koja je razlika između antibiotika i ima li ih?

Flemoksin Solutab ima blaži efekat od Amoksicilina. Počinje se koristiti od ranog djetinjstva. Ima prijatan citrusni okus, visoko je rastvorljiv u vodi. Od lijeka možete pripremiti ukusnu suspenziju ili sirup. Nagovoriti bebu da pije slatki lijek nije teško.

Lijek se izlučuje bubrezima (zajedno s urinom) i malo jetre (s fekalijama). Flemoksin Solutab propisuju otolaringolozi kako bi izlečio:

Amoksicilin je delimično uništen klorovodičnom kiselinom u stomaku. Lijek se samo djelomično apsorbira u probavnom traktu. Efikasnost je smanjena. Amoksicilin se izlučuje, uglavnom jetrom (sa izmetom).

Otolaringolozi propisuju lijek za liječenje odraslih pacijenata. Ima širi spektar primjena i učinkovito uklanja:

Karakterizacija amoksicilina

Amoksicilin je antibiotik. Njegova antibakterijska svojstva su prilično široka, posebno se manifestuju u odnosu na gram-negativnu floru. Lijek je najbliži ampicilinu po svojim hemijskim svojstvima. Alat ima veću bioraspoloživost.

Amoksicilin prodire nakon oralne primjene u gotovo sva tkiva i organe. Ovo određuje njegov terapeutski efekat. Povećanje doze ovog lijeka dovodi do povećanja njegove koncentracije u krvnoj plazmi što pojačava terapijski odgovor. Lijek se gotovo u potpunosti izlučuje bubrezima.

Princip lijeka je da utječe na određene enzime koji sudjeluju u sintezi staničnih zidova bakterija. Bez ovih supstanci bakterije umiru.

Lijek je aktivan protiv:

  • salmonela
  • Shigella
  • gonokok,
  • stafilokoki,
  • streptokok
  • Helicobacter.

Amoksicilin je aktivniji u kombinaciji sa klavulanskom kiselinom. On ometa sintezu beta-laktamaze, što izaziva rezistenciju na antibiotike.

Lijek se koristi za liječenje bolesti uzrokovanih izlaganjem patogene mikroflore:

  1. Respiratorni organi: bronhitis, upala pluća.
  2. ENT bolesti: sinusitis, tonzilitis, faringitis, laringitis, sinusitis, otitis.
  3. Infekcije u genitourinarnom sistemu: cistitis, pielitis, nefritis, pijelonefritis, uretritis.
  4. Seksualno prenosive bolesti.
  5. Neke ginekološke bolesti.
  6. Patologije probavnog trakta: holecistitis, peritonitis, enterokolitis, holangitis, tifusna groznica, salmoneloza.
  7. Borelioza
  8. Sepsa.
  9. Endokarditis.
  10. Meningitis

Amoksicilin se koristi kod bronhitisa, upale pluća i ENT bolesti.

Uz to, antibakterijsko sredstvo pomaže u liječenju infektivnih infekcija kože poput leptospiroze, erizipela, impetigo i bakterijske dermatoze. U kombinaciji s metronidazolom upotrebljava se za liječenje hroničnog gastritisa i čireva uzrokovanih patološkom aktivnošću Helicobacter pylori. Liječenje infektivnih lezija ponekad je praćeno primjenom drugih antibiotika.

U čemu je razlika?

Nema razlika u farmakološkim efektima između ovih lijekova. Flemoksin se, pored oblika tableta i kapsula, oslobađa i u obliku suspenzije za pripremu rastvora. Efikasan je i u lečenju zaraznih patoloških stanja. Koristi se za lečenje dece, jer teško je progutati oblik tablete lijeka.

Osim toga, Flemoxin ima specifičnu strukturu, koja mu omogućava da se mnogo brže apsorbuje u krv iz probavnog trakta. Amoksicilin nema takvu strukturu, pa njegovo djelovanje počinje nešto kasnije. Ova razlika ne utiče na efikasnost terapije preparatima amoksicilina.

Za pacijente kojima je dijagnosticirana dijabetes, najbolje je ne koristiti prašak. Proizvođač mu dodaje malu količinu saharoze. Sastav praha sadrži okuse i bojila.

Šta je bolje uzeti - Amoksicilin ili Flemoksin Solutab?

Klinička ispitivanja ne pokazuju terapijsku razliku između 2 lijeka. I jedan i drugi lijek su efikasni u liječenju zaraznih patologija. Zbog strukturne prirode Flemoxina, ljekari ga često propisuju, jer počinje brže djelovati i bolje se širi po cijelom tijelu.

Djeci se daju oba lijeka redoslijedom i dozom prema uputama za upotrebu i općim preporukama liječnika. Poželjno je poštovati starosnu granicu za ove antibiotike.

Neka djeca toleriraju Flemoxin u obliku praška za suspenziju. Ova suspenzija je efikasnija od tableta jer brže ulazi u organizam. Za razliku od tabletnog oblika oslobađanja, dijete suspenziju potpuno proguta.

Recenzije ljekara o Amoksicilinu i Flemoksinu Solutabu

Anna, terapeut, 50 godina, Moskva: „Amoksicilin je efikasan lek za lečenje zaraznih bolesti gornjih disajnih puteva i ENT organa. Propisujem ovaj alat u standardnoj dozi 3 puta dnevno u pravilnim intervalima. Najčešće već 2. dan lečenja pacijent primeti poboljšanje zdravstvenog stanja. Ukupno trajanje liječenja je od 5 do 10 dana, ovisno o težini kliničkog slučaja. Pacijenti dobro podnose liječenje amoksicilinom, praktički nema nuspojava. "

Olga, terapeut, 40 godina, Petrozavodsk: „Propisujem Flemoxin Solutab za lečenje bolesti gastrointestinalnog trakta izazvanog patološkom aktivnošću bakterije Helicobacter. Paralelno preporučujem i druga sredstva za normalizaciju kiselosti želučanog soka i sprečavanje iritacije sluzokože. Za postizanje terapijskog efekta, dovoljno je 10 dana terapije. Za to vrijeme bol u potpunosti nestaje, kiselost želučanog soka se normalizira. Neželjene reakcije se ne javljaju. "

Pregledi pacijenata

Ekaterina, 35 godina, Sankt Peterburg: „Pomoću Flemoxina uspeli smo da se oslobodimo akutnog cistitisa koji se razvio usled teške hipotermije. Uzimala sam 1 tabletu 3 puta dnevno nakon 8 sati. Trećeg dana primjetila sam lagano poboljšanje zdravlja. Međutim, nastavila je uzimati ovaj lijek za sve preporučeno vrijeme - 10 dana. Manifestacije cistitisa potpuno su nestale, a analiza urina pokazala je da se bolest više neće ponavljati. Nisam primetio nikakve nuspojave tokom lečenja. "

Aleksander, 28 godina, Moskva: „Za lečenje gonoreje Amoksicilin je korišćen jednom u količini od 6 tableta. Ta doza je velika, ali ljekar je objasnio da je to granica. Kako bih izbjegao nuspojave, dodatno sam propisao probiotik. Liječenje lijekom je bilo dobro podnošljeno, ali su na početku liječenja bile manje sporedne reakcije u obliku proljeva i podrhtavanja u trbuhu. Međutim, zahvaljujući korištenju probiotika, država se brzo stabilizovala. Daljnja analiza krvi pokazala je da je gonokok potpuno nestao, a nema bakteriocarija. "

Aleksandra, 40 godina, Nižni Novgorod: „Flemoksin je lek koji je pomogao da se potpuno oslobodimo od upale pluća. Ovaj lijek sam uzimao zajedno s drugim antibioticima propisanim kao injekcije i intravenske infuzije. Uprkos velikom broju antibakterijskih lijekova, nisam osjećao nikakve nuspojave. Kako bi se spriječio razvoj probavnih smetnji, dodatno su se koristili probiotici. Nakon završetka kursa lečenja, analiza je pokazala potpuno odsustvo bakterija u plućima. "

Amoksicilin i Flemoksin Solutab - u čemu je razlika?

Gripa i SARS gotovo se uvijek komplikuju dodavanjem bakterijske infekcije, koja zahtijeva imenovanje antibiotika. Takođe, ovi lekovi su neophodni za anginu, sinusitis, upalu pluća. Flemoksin Solutab i Amoksicilin često se koriste za lečenje svih ovih zaraznih bolesti. Međutim, za ispravan odabir lijeka potrebno je razumjeti što je bolje ili gore od njegovih kolega. Slična je situacija i sa Flemoxin Solutabom i Amoksicilinom - vrijedno je razumjeti kako se razlikuju jedan od drugog.

Sastav oba lijeka uključuje antibiotik amoksicilina iz penicilina. Razlika između Flemoksin Solutaba i Amoksicilina leži u njihovoj proizvodnoj kompaniji.

  • Flemoksin Solutab proizvodi u Holandiji Astellas.
  • Pod imenom "Amoksicilin", mnoge zemlje proizvode svoje proizvode, uključujući Rusija, Srbija, Češka, itd.

Mehanizam delovanja

Aktivna supstanca amoksicilin pripada polusintetskim penicilinima. Jedna od toksina koju proizvodi gljiva penicilin uzeta je kao osnova i malo je promijenjena u kemijskoj strukturi. Ovim postupkom omogućeno je postizanje bolje tolerancije lijeka, smanjenje njegove toksičnosti za ljude i povećanje antibakterijskog učinka.

Peptidoglikan je važna strukturna komponenta staničnog zida bakterija. Amoksicilin, vezanje za specifični enzim, krši jedan od stadija stvaranja peptidoglikana. Kao rezultat toga, bakterija gubi stabilnost u odnosu na okoliš, velika količina vode, elektroliti počinju dolaziti u nju i ona „eksplodira“ iz svog viška. Antibiotik dobro prodire u sva tkiva i okruženja u tijelu, s izuzetkom mozga. Zajedno sa širokim spektrom antibakterijske učinkovitosti, amoksicilin čini jednim od najčešće korištenih antibiotika.

On je u stanju da ima efekta u odnosu na:

  • Uzročnici bolesti respiratornog sistema i ENT organa (stafilokoki, streptokoki, hemofilni bacil),
  • Uzročnik angine i faringitisa (hemolitički streptokok),
  • Uzročnik gonoreje (gonorejska neisserija),
  • Uzročnici infekcija mokraćnih puteva i infekcije probavnog sistema (određene vrste E. coli).

Zbog široke i često nekontrolirane i nerazumne upotrebe, amoksicilin postepeno gubi na učinkovitosti. To je zbog činjenice da su patogeni "naučili" proizvoditi enzime koji uništavaju molekulu lijeka prije nego što čak imaju vremena djelovati.

Budući da je aktivna tvar u pripravcima ista, njihove indikacije, kontraindikacije i nuspojave također će biti identične. Flemoksin Solutab i Amoksicilin koriste se za:

  • Infekcije respiratornog trakta:
    • Upala bronhija (bronhitis),
    • Pneumonija
    • Bol u grlu,
  • ENT infekcije:
    • Otitis media (upala bubne šupljine),
    • Faringitis (upala ždrijela)
    • Sinusitis (upala paranazalnih sinusa),
  • Infekcije genitourinarnog sistema:
    • Upala uretre (uretritis)
    • Upala mokraćnog mjehura (cistitis)
    • Upala pielokalicealnog sistema bubrega (pielitis, pijelonefritis),
  • Infekcija kože i mekih tkiva,
  • Infekcije bilijarnog trakta (holecistitis, holangitis),
  • S peptičnim čirom želuca i dvanaestopalačnog crijeva - u sklopu kombinirane terapije.

Kontraindikacije

Lijekovi se ne mogu koristiti za:

  • Netolerancija na lijek,
  • Netolerancija na druge peniciline (oksacilin, ampicilin, itd.) Ili cefalosporine (cefepim, ceftriakson, cefuroksim, itd.),
  • Infektivna mononukleoza.

Flemoksin Solutab i Amoksicilin mogu se uzimati detetu u bilo kojoj životnoj dobi, tokom trudnoće i dojenja.

Nuspojave

Ovi antibiotici mogu izazvati:

  • Alergijske reakcije
  • Probavni poremećaj (proliv, mučnina, natečenost),
  • Promjene ukusa
  • Palpitations,
  • Oslabljena funkcija jetre ili bubrega,
  • Razvoj gljivičnih infekcija - uz produženu upotrebu.

Takođe, lijekovi mogu smanjiti efikasnost oralnih kontraceptiva

Objavite obrasce i cijenu

Cijena tableta Flemoxin Solutab:

  • 125 mg, 20 kom. - 230 r
  • 250 mg, 20 kom. - 285 r
  • 500 mg, 20 kom. - 350 r
  • 1000 mg, 20 kom. - 485 p.

Lijek nazvan "Amoksicilin" proizvode različite kompanije i mogu se pronaći po sljedećoj cijeni (za praktičnost, cijene tableta i kapsula date su u iznosu od 20 kom.):

  • Suspenzija za oralno davanje od 250 mg / 5 ml, bočica od 100 ml - 90 r,
  • Suspenzija za injekcije 15%, 100 ml, 1 kom. - 420 r
  • Kapsule / tablete (preračunato na 20 kom.):
    • 250 mg - 75 r,
    • 500 mg - 65 - 200 r,
    • 1000 mg - 275 p.

Amoksicilin ili Flemoksin Solutab - što je bolje?

Uputa za upotrebu s Amoksicilinom i Flemoksinom Solutabom apsolutno je identična. U vezi s tim, mogu se uporediti na temelju kvalitete proizvedenih oblika doziranja, cijena i pregleda.

Flemoksin Solutab je skup lijek, posebno ako uzmete u obzir da za istu količinu možete kupiti tablete koje sadrže ne samo amoksicilin, već i klavulonsku kiselinu (sprečava uništavanje antibiotika bakterijama). Međutim, zbog svog dobrog kvaliteta, Flemoxin Solutab ima dobru reputaciju. Amoksicilin je nešto jeftiniji, ali i po kvalitetu može biti niži od holandskog lijeka, što ga čini nešto manje od dobrog pregleda.Još jedna razlika između lijekova je njihov oblik oslobađanja. Flemoksin Solutab proizvodi se samo u tabletama od 125, 250, 500 ili 1000 mg, dok se Amoksicilin može naći i u obliku suspenzija za oralnu primjenu ili injekcije.

Amoksicilin je najbolje odabrati za djecu koja ugodnije piju suspenziju, umjesto da gutaju veliku tabletu, a po potrebi ubrizgavaju lijek u pozadini pacijentovog ozbiljnog stanja. U ostalim slučajevima treba dati prednost Flemoxin Solutab.

Poređenje dva lijeka

Amoksicilin se odnosi na antibakterijska sredstva. Ima širok spektar efekata. Učinak je uočljiv u odnosu na gram-pozitivnu mikrofloru. Mehanizam djelovanja zasnovan je na destruktivnoj sposobnosti ćelijske membrane koja postoji u mikrobu. Lijek se aktivno propisuje u liječenju sljedećih bolesti:

  • Genitourinarna sfera
  • Gornji i donji respiratorni trakt
  • U kombinaciji sa drugim antibioticima koji se koriste u borbi protiv čir na želucu
  • Meningitis
  • Lymeova bolest
  • Leptospiroza
  • Salmoneloza
  • Endokarditis
  • Sepsa

Lijek se prodaje u različitim vrstama - granule i kapsule. Za dobivanje suspenzije potrebne su granule, koriste se u djetinjstvu. Kod odraslih se koriste druge vrste lijekova.

Flemoksin solutab je antibakterijsko sredstvo i generički amoksicilin. Ima destruktivno dejstvo na stanice bakterijskih zidova. Najveći učinak ima u odnosu na gram-pozitivnu i gram-negativnu floru. U ovome su flemoksin solutab i amoksicilin slični. Najmanji rezultat vidljiv je u borbi protiv stafilokoka, proteusa, Helicobacter pylori. Takav se alat koristi za liječenje takvih patologija:

  • Infekcije respiratornog trakta
  • Zarazne bolesti u genitourinarnom sistemu
  • Infekcije kože
  • Gastrointestinalni poremećaji

Lijek se proizvodi u obliku tableta. Može se koristiti kod djece čak i u vrlo malom dobu. Glavna stvar je jasno doziranje.

U čemu je razlika?

Glavna razlika između flemoksin solutaba je u tome što je on generički navedenog prethodnika. Ima posebnu strukturu koja mu omogućava da se brzo apsorbuje u probavnom traktu. Amoksicilinu nedostaje takva struktura pa se može razgraditi i izgubiti svoja antibakterijska svojstva.

Još jedna poanta zbog koje se jedan lijek može razlikovati od druge je cijena. Flemoksin ima veću cijenu. Opšte je prihvaćeno da je to prikladnije za djecu, a njegov analog je za odrasle.

Nijedan od ovih lijekova ne morate sami birati. Bilo koji lek treba da propiše lekar. Lijekovi su gotovo isti, ali jedan je od njih bolji.

Učinak flemoksin solutaba bolji je od učinka konvencionalnog amoksicilina. Smatra se poboljšanom verzijom svog prethodnika. Proizvođači su otklonili nedostatke antibiotika, a potrebna učinkovitost ostala je ista. Upoređujući bioraspoloživost, u slučaju flemoksina je veća. Postoji manje nuspojava i na proizvod je manje pod utjecajem želučanog soka pa je siguran za sluznicu.

Lijek se može podijeliti u nekoliko dijelova, žvakati i ispirati s malom količinom vode. Zahvaljujući rastvaranju u vodi dobiva se sirup sa aromom citrusa ili vanilije. Terapeutski efekat ne nestaje.

Ispravan unos leka

Odraslima i djeci starijoj od deset godina i težine većoj od 40 kg, lijek treba koristiti 0,5 g tablete tri puta dnevno. U slučaju teške infekcije, doziranje se povećava na 0,75 g - 1 g, s istom učestalošću. Da bi se gonoreja liječila u blagom obliku, propisana su tri grama za jednu upotrebu.

Što se tiče borbe protiv zaraznih bolesti ginekologije i gastrointestinalnih bolesti, bilijarnog trakta - potrebno je uzimati 1,5-2 g tri puta dnevno ili 1-1,5 g četiri puta dnevno. Leptospiroza se leči dozom od 0,5-0,75 g istom učestalošću. Trajanje - od šest do dvanaest dana.

Nosioci salmoneloze uzimaju drogu 1,5-2 g tri puta dnevno tokom dve do četiri nedelje. Nakon manjih hirurških operacija i s ciljem prevencije endokarditisa, ljekari pacijentima propisuju 3-4 g na sat prije postupka.

Što se tiče upotrebe Flemoxina, važno je da se može konzumirati s hranom, prije ili poslije - nije važno. Doziranje se odabire pojedinačno, na temelju rezultata ispitivanja i općeg stanja. Trajanje davanja određuje se na osnovu prirode bakterija koje udaraju u tijelo. Obično to traje desetak dana. Nekoliko dana nakon poboljšanja možete završiti uzimanje lijeka. Ako postoje znakovi da lijek nije prikladan, prekinuti upotrebu.

Pogledajte video: Не переплачивайте зазря! Флемоксин Солютаб (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar