Nizak šećer u krvi

10 minuta Objavio: Lyubov Dobretsova 1504

Hipoglikemija ili, kako se uobičajeno naziva, nizak šećer u krvi, prilično je opasna, posebno za pacijente koji imaju dijabetes. Može se odrediti fiziološkim manifestacijama, pogoršanjem općeg blagostanja, kao i tijekom ispitivanja krvi na razinu glukoze, čiji će rezultat pokazati vrijednosti ispod općeprihvaćenih normi.

Znakovi koji prate ovo stanje u ljudskom tijelu se obično loše podnose i mogu dovesti do brzog i značajnog porasta negativnih simptoma. U nekim slučajevima hipoglikemija ukazuje na nedovoljnu kvalitetnu korekciju šećerne bolesti ili paralelni tijek patoloških procesa drugačije prirode.

Detaljno glukoza u krvi

U početku vrijedi reći da je krvna pretraga šećera općeprihvaćen izraz, ali u okviru moderne medicine to nije sasvim tačno. Sama fraza „šećer u krvi“ datira još iz srednjeg veka. Tadašnji liječnici i iscjelitelji vjerovali su da je količina šećera izravno povezana s pojavom prekomjerne žeđi, gnojnih infekcija i čestim mokrenjem.

Danas za ljekare nije tajna da ne postoji takozvani šećer (saharoza) u krvi, jer je tokom studija potvrđeno da se jednostavni šećeri hemijskim reakcijama pretvaraju u glukozu. A ona, zauzvrat, već obavlja jednu od vodećih funkcija u metabolizmu. A sada, kada je riječ o normi šećera u krvi, znači se sadržaj glukoze, univerzalne tvari koja opskrbljuje energijom u sva ljudska tkiva i organe.

Njenim učešćem vrši se prijenos topline, neguje se mozak i čitav nervni sistem, a iz organizma se otklanjaju i otrovne tvari. Kad se opskrbljuje hranom, glukoza troši tkiva, a također se taloži i nakuplja u mišićima i jetri u obliku glikogena, koji se, ako je potrebno, ponovno može pretvoriti u jednostavne šećere i vratiti u krv.

Tako cirkulacija glukoze u tijelu podržava njegovo normalno funkcioniranje, a samim tim i dobrobit čovjeka. Glukoza (C6H12O6) odnosi se na najvažniju tvar u smislu metabolizma i svako kršenje njegove koncentracije može uzrokovati razvoj ozbiljnih komplikacija.

Osim glukoze, pri cijepanju saharoze u probavnom traktu (gastrointestinalni trakt), nastaje i fruktoza koja je ujedno i jednostavan saharid, kao i prva. U šećernoj bolesti postoji manjak hormona koji potiču apsorpciju glukoze, uslijed čega se ona zadržava u krvi, umjesto da se pretvara u glikogen.

Povišena glukoza u krvi, kao i u urinu, direktni su laboratorijski znaci bolesti i predstavljaju opasnost za ljudski život i zdravlje. Insulin propisan takvim pacijentima pomaže da se slobodna glukoza pretvori u glikogen.

U tom se slučaju često događa da nepravilno odabrana doza inzulina ili nepravilan obrok mogu dovesti do nedostatka glukoze i razvoja hipoglikemije, što je jednako opasno stanje kao i hiperglikemija. U određenim situacijama, ozbiljne zdravstvene posljedice mogu se razviti čak i kod kratkotrajne glikemije, posebno ako razina vrlo brzo opadne.

Razlozi za pad

Pad glukoze u krvi može biti ili fiziološki, odnosno opažen kod zdravih ljudi, ili patološki, uslijed pojave određenih bolesti. Glavni uzroci niskog šećera bez bolesti su:

  • nizak unos kalorija u dnevnoj prehrani kao rezultat pothranjenosti, što može biti uz strogu dijetu, na primjer, kako bi se brzo smršavili,
  • intoksikacija drogom i alkoholom, trovanje organizma arsenskim solima, hloroformom, dehidracija,
  • dugi intervali između obroka, koji traju više od 8 sati, poremećaji prehrane (bulimija, anoreksija), žeđ,
  • intravenozno kapljanje fiziološke otopine bez dodavanja glukoze,
  • pretjerani fizički napor, na primjer, prekomjeran rad tokom rada ili profesionalnog sporta,
  • povećana potrošnja ugljikohidrata, odnosno višak slatkiša, konditorskih proizvoda, gaziranih pića s visokim sadržajem šećera, kao i hrane s visokim glikemijskim indeksom.

U takvim situacijama postoji nedostatak energije, koje tijelo eliminira unutarnjim “rezervama” - putem inverzne transformacije glikogena pohranjenog u skeletnim mišićima i jetri. A također, može doći do smanjenja šećera u krvi zbog razvoja različitih bolesti, poput:

  • šećerna bolest tipa 1 i 2 - razina glukoze često opada kao rezultat prevelike doze inzulina ili drugih lijekova koji doprinose njegovom smanjenju,
  • bubrežne, nadbubrežne ili jetrene bolesti,
  • zatajenje bubrega i srca, moždani udar,
  • gojaznost, pankreatitis, sarkoidoza, hormonalni poremećaji,
  • insulinoma je tumor gušterače, čije ćelije su sposobne da proizvode inzulin, stvarajući tako višak njega u tijelu.

Najčešće se bilježi smanjenje šećera u krvi kod pogrešno primijenjene doze inzulina, što podrazumijeva da je hipoglikemija najopasnija za osobe koje pate od dijabetesa i prisiljeni su na uzimanje ovog hormona.

Drugo mjesto zauzimaju fizička iscrpljenost koja nastaje zbog pozadine gladovanja ili neuhranjenosti. Ostale opcije su prilično rijetke, ne prate ih uvijek dodatni simptomi, a bez ljekara će biti nemoguće otkriti zašto je šećer pao.

Manifestacije umjerene hipoglikemije

Da biste uvijek bili na oprezu i mogli brzo reagirati na promjenu općeg blagostanja vaše ili bliske osobe, trebali biste znati glavne znakove koji prate nizak šećer u krvi. Sljedeće manifestacije su najčešće prisutne kod odrasle osobe:

  • opća slabost, bezrazložan umor,
  • glavobolja, vrtoglavica,
  • drhtanje (drhtanje) u udovima, njihovo drhtanje,
  • tahikardija (palpitacije)
  • ubrzan i nepravilan rad srca, pospanost,
  • pretjerana nervoza, razdražljivost,
  • glad, znojenje,
  • nedostatak koordinacije pokreta, koža lica je blijeda,
  • zjenice proširene, dvostruki vid u očima, tamnjenje.

Svi gore navedeni simptomi niskog šećera u krvi mogu se primijetiti kod nepomične sjedenja ili ležanja ili osobe koja spava. One nastaju zbog činjenice da mozak troši glukozu u približno jednakim količinama kao i mišići, a kad ga ima nedostaje i gladuje.

U pravilu, osoba ima nemirni san, često praćen noćnim morama, može se bučno ponašati, pokušati ustati bez buđenja. Kao rezultat toga, pacijent često pada iz kreveta, obilno se znoji, budi se od grčeva u donjim ekstremitetima, a ujutro pati od glavobolje.

Ako se glukoza ne primijeni čovjeku u ovoj fazi hipoglikemije (najbolje u probavljivom obliku: šećer, slatkiši, med, pogača itd.), Tada će mu se stanje pogoršati. Daljnji pad koncentracije glukoze može uzrokovati teže i opasne simptome za zdravlje i život pacijenta:

  • zbunjenost,
  • neusklađen govor
  • konvulzivni napadi.

Spuštanje i daljnja razina glukoze ponekad uzrokuju moždani udar i / ili komu, obično nakon čega može nastupiti smrt.

Simptomi oštrog pada šećera

Nagli pad glukoze u većini slučajeva razvija se kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 koji zahtijevaju redovne potkožne injekcije inzulina. U nekim situacijama brzi pad koncentracije šećera uzrokuje preveliku dozu inzulina zbog nepravilne upotrebe.

Istovremeno se može naglo smanjiti kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 koji uzimaju lijekove koji stimuliraju sintezu inzulina pomoću gušterače. Najčešće su to derivati ​​sulfoniluree i pripravci meglitinidne skupine. Kada glukoza u krvi naglo padne, osoba razvije karakteristične simptome, a to su:

  • tahikardija, drhtanje udova,
  • blijeda koža,
  • gubitak sposobnosti za kretanje u prostoru,
  • usporavanje reakcija ili, obrnuto, nemirno ponašanje, agresivnost.

Nizak šećer u krvi kod trudnica

Simptomi niske glukoze u krvi kod žena ne razlikuju se puno od manifestacija ovog stanja kod muškaraca. S padom opisane supstance, predstavnici slabe polovine čovječanstva mogu doživjeti:

  • povećani otkucaji srca u kombinaciji sa snažnim neobjašnjivim strahom i osjećajem anksioznosti,
  • vrtoglavica, oštećenje vida, drhtanje i slabost udova,
  • pojačano znojenje i pojava jake gladi.

Niska razina šećera često se primjećuje kod žena koje imaju dijete, posebno u prvom tromjesečju trudnoće. To nastaje zbog značajne promjene hormonske pozadine, što povećava osjetljivost na inzulin u ćelijama tijela. Kao rezultat toga, tjelesno tkivo trudnice brže troši glukozu.

A takođe, fetusnom organizmu je potrebna glukoza. Za razliku od dijabetesa koji se razvija kod trudnica, niska glukoza u krvi kod žena koje se pripremaju da postanu majke nije osobito opasna, već zahtijeva samo frakcijsku prehranu. Odnosno, oni trebaju jesti često, ali u manjim porcijama.

Kada treba vidjeti ljekara?

Prag smanjenja glukoze pri kojem se pojavljuju simptomi hipoglikemije individualan je za svakog pacijenta. Neki se ljudi mogu osjećati normalno s pokazateljem ispod 2,2 mmol / L, dok za druge, vrijednost 3 postaje kritična i vjerojatnije je da će razviti komu.

Pacijenti s dijabetesom tipa 1 trebali bi mjeriti šećer nekoliko puta dnevno koristeći prijenosni lični mjerač glukoze u krvi. Oni koji ne koriste ovaj uređaj, a često ne sumnjaju na prisustvo dijabetesa (najvećim dijelom to su odrasli koji su u odrasloj dobi razvili dijabetes tipa 2), trebali bi upozoriti i postati povod za posjetu endokrinologu:

  • neočekivano povećanje otkucaja srca u mirovanju
  • osjećaj umora i slabosti u donjim udovima,
  • pojačano znojenje u nedostatku fizičke aktivnosti,
  • borbe bezrazložnog straha, drhtavih ruku
  • nemogućnost koncentracije
  • boli slabosti ili vrtoglavice,
  • oštećenje vida.

U slučaju jedne manifestacije ili nekoliko, prve radnje osobe trebaju biti traženje medicinske pomoći i podvrgavanje svih potrebnih testova. Liječnik će detaljno savjetovati pacijenta, reći vam šta učiniti u takvim situacijama i možda preporučiti prilagođavanje životnog stila.

Norme i odstupanja

Kako ne biste propustili oštar i značajan pad glukoze, već naprotiv, da biste na vrijeme pratili hipoglikemiju, na prazan stomak morate doći u laboratoriju i uzeti prst krvi s prsta. Kod kuće to može učiniti glukometrom koji treba imati svaki dijabetičar.

Šećer u krvi je u rasponu od 3 do 6 mmol / l, naime:

  • novorođenčad 2,7-4,5 mmol / l,
  • starija djeca - 3-5.5 mmol / l,
  • odrasli - 3,5-6 mmol / l.

Ne treba zaboraviti da se za odrasle osobe vrijednost 5,5-6 mmol / l smatra zvonom alarma, što se u medicini naziva stanjem predijabetesa. Pomak koeficijenta na donju granicu norme može ukazivati ​​na iscrpljenost organizma ili trajnu hipoglikemiju.

Stanje u kojem je glukoza u krvi naglo smanjena, a istovremeno je praćen neurološkim simptomima: konvulzivni sindrom, gubitak svijesti, vrlo je opasno i stoga zahtijeva hitno bolničko liječenje. U procesu terapije i korekcije razine šećera u krvi sigurno će se provesti dodatne studije koje će vam pomoći razumjeti razlog tih odstupanja.

A također će liječnik razgovarati s pacijentom o mjerama za poboljšanje organizma, koje uključuju dijetu, odricanje od loših navika, borbu protiv pretilosti i adekvatan odmor. U pravilu, promjene u načinu života, prehrani i prehrani u početnim fazama bolesti pomažu u smanjenju vjerojatnosti ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kako pomoći kod teške hipoglikemije?

Stanje akutne naglo razvijene hipoglikemije mora se zaustaviti u roku od 5-10 minuta, u protivnom postoji mogućnost nesvjestice i drugih životnih komplikacija. Da biste nadoknadili nedostatak glukoze u krvi, trebali biste jesti ili piti nešto slatko ili sadrži ugljene hidrate.

Najefikasniji proizvodi koji pomažu u oslobađanju napada za 5-10 minuta su:

  • voćni sok (pola šalice je dovoljno),
  • šećer (1-2 kafene kašike),
  • med (2 kašike),
  • džem (1-2 kašike)
  • karamela (1-2 kom.),
  • limunada ili neki drugi slatki napitak (1 šolja).

Nakon jela, napad će biti zaustavljen, ali nije vrijedno zanemariti simptome koji su mu prethodili, čak iako to još ne uzrokuje mnogo nelagode. Treba imati na umu da se svakog trenutka (s pogrešnom doziranjem lijekova za snižavanje šećera u krvi ili preskakanjem obroka) napad može ponoviti, a nije poznato koji će biti intenzitet.

Pacijentima. Bilo koji od znakova hipoglikemije trebao bi biti povod za posjetu ljekaru i temeljit pregled. Ako se ne pronađu nikakve patologije, tada je potrebno koristiti preporuke liječnika kako bi se smanjila vjerojatnost ponovne pojave alarmantnih simptoma. U slučaju otkrivanja bolesti - potražite savjet i terapijske termine koji će stabilizirati stanje endokrinog sustava.

Pogledajte video: Nizak nivo šećera u krvi može da izazove demenciju (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar