Tioktacid - kapsule, tablete

Thioctacid BV: upute za uporabu i recenzije

Latinsko ime: Thioctacid

ATX kôd: A16AX01

Aktivni sastojak: tioktična kiselina (tioktična kiselina)

Proizvođač: GmbH MEDA Manufacturing (Njemačka)

Ažuriranje opisa i fotografije: 24.10.2018

Cijene u ljekarnama: od 1599 rubalja.

Thioctacid BV je metabolički lijek s antioksidacijskim djelovanjem.

Oblik i sastav izdavanja

Thioctacid BV dostupan je u obliku tableta obloženih filmom oblogom: zeleno-žuto, duguljasto bikonveksno (30, 60 ili 100 kom. U bocama od tamnog stakla, 1 boca u kartonskom paketu).

1 tableta sadrži:

  • aktivna supstanca: tioktična (alfa-lipoinska) kiselina - 0,6 g,
  • pomoćne komponente: magnezijum stearat, hiproloza, nisko supstituisana hiproloza,
  • sastav premaza za film: titan dioksid, makrogol 6000, hipromeloza, aluminijumski lak na bazi indigo karmina i boja kinolin žuta, talk.

Farmakološko djelovanje

Koenzim koji sudjeluje u oksidativnoj dekarboksilaciji piruične kiseline i alfa-keto kiselina ima važnu ulogu u energetskoj ravnoteži tijela. Po prirodi biokemijskog djelovanja lipoična kiselina je slična vitaminima skupine B. Učestvuje u regulaciji metabolizma lipida i ugljikohidrata, ima lipotropni učinak, utječe na metabolizam kolesterola, poboljšava rad jetre, ima detoksikacijski učinak u slučaju trovanja soli teškim metalima i drugim intoksikacijama.

Interakcija

Lijek pojačava protuupalni učinak kortikosteroida.

Istodobnom primjenom primjećuje se smanjenje učinkovitosti cisplatina. Ovi lijekovi vezuju metale, pa ih se ne smije prepisivati ​​istovremeno s lijekovima koji sadrže metale (na primjer, željezo, magnezijum, mliječni proizvodi koji sadrže kalcijum).

Istodobnom primjenom može se pojačati djelovanje inzulina i antidijabetičkih lijekova za oralnu primjenu, stoga se preporučuje redovito praćenje razine glukoze u krvi, posebno na početku liječenja lijekovima. U nekim je slučajevima moguće smanjiti dozu hipoglikemijskih lijekova kako bi se izbjegao razvoj simptoma hipoglikemije (preniska glukoza u krvi).

Ako se uzima 30 minuta prije doručka, preparati koji sadrže željezo ili magnezijum mogu se uzimati popodne ili uveče.

Alkohol može smanjiti efikasnost lijeka. Zbog toga se pacijentima savjetuje da se suzdrže od alkoholnih pića tokom liječenja lijekom.

Farmakodinamika

Tioktacid BV je metabolički lijek koji poboljšava trofične neurone, ima hepatoprotektivne, hipoholesterolemične, hipoglikemijske i smanjenje snižavanja lipida.

Aktivna supstanca lijeka je tioktična kiselina, koja se sadrži u ljudskom tijelu i endogeni je antioksidans. Kao koenzim sudjeluje u oksidativnoj fosforilaciji piruične kiseline i alfa-keto kiselina. Mehanizam djelovanja tioktične kiseline blizak je biohemijskom učinku vitamina skupine B. Pomaže u zaštiti stanica od toksičnog djelovanja slobodnih radikala koji nastaju u metaboličkim procesima i neutralizira egzogene toksične spojeve koji su ušli u tijelo. Povećavanje razine endogenog antioksidanta glutation, uzrokuje smanjenje ozbiljnosti simptoma polineuropatije.

Sinergistički učinak tioktične kiseline i inzulina je povećanje iskorištavanja glukoze.

Farmakokinetika

Apsorpcija tioktične kiseline iz gastrointestinalnog trakta (GIT) prilikom oralne primjene odvija se brzo i potpuno. Uzimanje lijeka s hranom može smanjiti njegovu apsorpciju. Cmaks (maksimalna koncentracija) u krvnoj plazmi nakon uzimanja pojedinačne doze postiže se nakon 30 minuta i iznosi 0,004 mg / ml. Apsolutna bioraspoloživost Thioctacid BV iznosi 20%.

Prije ulaska u sistemsku cirkulaciju tioktična kiselina prolazi učinak prvog prolaska kroz jetru. Glavni načini njegovog metabolizma su oksidacija i konjugacija.

T1/2 (poluživot) je 25 minuta.

Izlučivanje aktivne tvari Thioctacid BV i njegovih metabolita provodi se putem bubrega. Urinom se izlučuje 80–90% leka.

Uputa za upotrebu Thioctacid BV: metoda i doziranje

Prema uputama, Thioctacid BV 600 mg uzima se na prazan stomak unutra, 0,5 sati prije doručka, gutajući se cijelo i pijejući puno vode.

Preporučena doza: 1 kom. Jednom dnevno.

S obzirom na kliničku izvedivost, za liječenje teških oblika polineuropatije moguće je početno davanje otopine tioktične kiseline za intravensku primjenu (Thioctacid 600 T) u razdoblju od 14 do 28 dana, nakon čega slijedi prijenos pacijenta na dnevni unos lijeka (Thioctacid BV).

Nuspojave

  • iz organa za varenje: često - mučnina, vrlo retko - povraćanje, bol u stomaku i crevima, proliv, kršenje osećaja ukusa,
  • iz nervnog sistema: često - vrtoglavica,
  • alergijske reakcije: vrlo rijetko - svrbež, osip na koži, urtikarija, anafilaktički šok,
  • iz tijela u cjelini: vrlo rijetko - smanjenje glukoze u krvi, pojava simptoma hipoglikemije u obliku glavobolje, zbunjenosti, pojačanog znojenja i oštećenja vida.

Predoziranje

Simptomi: na osnovu jedne doze od 10–40 g tioktične kiseline može se razviti jaka intoksikacija s manifestacijama kao što su generalizovani konvulzivni napadi, hipoglikemijska koma, teške poremećaje acidobazne ravnoteže, laktacidoza, teški poremećaji krvarenja (uključujući smrt).

Liječenje: ako se sumnja na predoziranje Thioctacid BV-om (pojedinačna doza za odrasle više od 10 tableta, dijete veće od 50 mg po 1 kg njegove tjelesne težine), bolesniku je potrebna hitna hospitalizacija uz imenovanje simptomatske terapije. Ako je potrebno, primjenjuje se antikonvulzivna terapija, hitne mjere usmjerene na održavanje funkcija vitalnih organa.

Posebna uputstva

Budući da je etanol rizični faktor za razvoj polineuropatije i uzrokuje smanjenje terapijske učinkovitosti Thioctacid BV, konzumacija alkohola strogo je kontraindicirana kod pacijenata.

Prilikom liječenja dijabetičke polineuropatije pacijent bi trebao stvoriti uvjete koji osiguravaju održavanje optimalne razine glukoze u krvi.

Značajke tioktacida

U ljekarni možete kupiti ovaj proizvod u obliku tableta BV (brzo oslobađanje) ili otopine. Da bi se osigurala najbolja asimilacija i eliminirao gubitak neke tvari, svojstva bržeg oslobađanja optimalno su pogodna za svojstva tioktične kiseline. Kiselina se oslobađa i trenutno se apsorbira u želucu, a zatim se jednako brzo počinje izlučivati. Tioktična kiselina se ne akumulira i u potpunosti se eliminira iz tijela, jer se aktivno troši na obnovu i zaštitu stanica.

Tioktacid je dostupan u obliku tableta samo za brzo oslobađanje, jer uobičajeni oblik karakterizira niska probavljivost i nepredvidivost rezultata terapije.

Lijek se uzima 1 tabletu 1 put dnevno na prazan stomak 20-30 minuta prije jela - u bilo koje doba dana. Otopina se može dati bez razrjeđivanja, ali obično se razrjeđuje u fiziološkoj otopini i daje se polako, ne brže od 12 minuta, tako da se ovaj postupak izvodi u bolnici.

Glavna aktivna supstanca lijeka je alfa-lipoinska (tioktična) kiselina u količini od 600 mg u svakoj tableti i svakoj ampuli otopine.

Kao pomoćna komponenta, rastvor sadrži trometamol i sterilnu vodu za injekcije i ne sadrži etilen diamin, propilen glikole i makrogol.

Tablete karakteriše minimalan sadržaj pomoćnih sastojaka, ne sadrže laktozu, skrob, celulozu, ricinusovo ulje uobičajeno za jeftinije pripravke tioktične kiseline.

Načini primjene

Aktivna supstanca tiocična kiselina sudjeluje u metabolizmu koji se provodi u mitohondrijama - strukturama stanica odgovornih za stvaranje univerzalne energetske tvari adenosin trifosforne kiseline (ATP) iz potrošnje masti i ugljikohidrata. ATP je neophodan da bi sve ćelije primile energiju. Ako energetska tvar nije dovoljna, onda ćelija nije u stanju da djeluje adekvatno. Kao rezultat toga, razvijaju se različite kvarove u radu organa, tkiva i sistema cijelog organizma.

Tiocična kiselina je moćni endogeni antioksidans, po svom mehanizmu djelovanja vrlo blizak vitaminu B skupine.

Kod šećerne bolesti, ovisnosti o alkoholu i drugih patologija, mali krvni sudovi se vrlo često začepljuju i loše provode.

Nervna vlakna, koja su smještena u debljini tkiva, osjećaju nedostatak esencijalnih hranjivih sastojaka i ATP, što uzrokuje bolesti. Manifestiraju se kršenjem normalne osjetljivosti i motoričke provodljivosti.

Istovremeno pacijent osjeća nelagodu u području gdje prolazi pogođeni živac. Neprijatne senzacije uključuju:

  • Poremećaji perifernog nervnog sistema (utrnulost, svrab, peckanje u ekstremitetima, osjećaj puzanja)
  • poremećaji autonomnog nervnog sistema (gastrointestinalna diskinezija, poremećaji kardiovaskularnog sistema, erektilna disfunkcija, urinarna inkontinencija, znojenje, suva koža i drugi)

Za uklanjanje ovih simptoma, vraćanje stanične ishrane, potreban je lijek Thioctacid BV. Ovaj supstrat u potpunosti zadovoljava potrebe stanica zbog činjenice da se u mitohondrijama formira dovoljno ATP-a.

Tioktična kiselina sama po sebi normalno se proizvodi u svakoj ćeliji tijela upravo zato što je potrebna. Sa smanjenjem njegovog broja, pojavljuju se razna kršenja.

Lijek eliminira prehrambene nedostatke i neugodne simptome dijabetičke neuropatije. Pored toga, lijek se odlikuje djelovanjem:

  1. antioksidans. Kao antioksidans pomaže u zaštiti stanica sustava i organa od oštećenja slobodnim radikalima koji nastaju prilikom uništavanja svih stranih tvari koje uđu u tijelo. To mogu biti čestice prašine, soli teških metala i oslabljeni virusi,
  2. antitoxic. Lijek pomaže u uklanjanju manifestacija intoksikacije uslijed ubrzanog uklanjanja i neutralizacije tvari koje truju organizam,
  3. insulinski sličan. Leži se u sposobnosti lijeka da smanjuje koncentraciju šećera u krvi povećanjem potrošnje stanica. Zbog toga, lijek normalizira glikemiju kod pacijenata s dijabetesom, poboljšava njihovo opće zdravlje i djeluje kao vlastiti inzulin,
  4. doprinosi gubljenju kilograma (normalizira višak apetita, razgrađuje masti, povećava ukupnu aktivnost i poboljšava dobrobit),
  5. hepatoprotektivni
  6. antiholesterolemički,
  7. snižavanje lipida

Važno je zapamtiti da je za liječenje osnovne bolesti - dijabetesa potrebno poštovati sve liječničke recepte.

Indikacije za upotrebu Thioctacid (BV)

Kao što je već napomenuto, lijek je indiciran za oslobađanje od neuropatije i polineuropatije u ovisnosti o alkoholu i dijabetes melitusu (što potvrđuju i pregledi liječnika i njihovih pacijenata).

Tioktacidne tablete treba uzimati jedan prazan stomak 30 minuta prije jela. Lijek se pije cijelog (bez žvakanja) i ispire se vodom.

Trajanje terapije u svakom slučaju će odrediti lekar. Intenzitet terapije ovisit će o:

  • ozbiljnost bolesti,
  • brzina kojom njegovi simptomi nestaju
  • opšte stanje pacijenta.

Preporučuje se dugi tijek liječenja, jer je tvar prirodna za tijelo i ne nakuplja se. Zapravo, ovo je zamjenska terapija. Stoga je minimalni kurs 3 mjeseca (postoji pakovanje od 100 tableta, koje je najekonomičnije kupiti). Postoje studije kontinuirane primjene 4 godine, koje su pokazale odličnu toleranciju i sigurnost lijeka. Mnogi pacijenti ga uzimaju stalno, jer je štetni učinak bolesti na živčano tkivo sačuvan i tijelu neprestano treba ova supstanca.

Uz posebno težak tijek bolesti i izražene simptome neuropatije, dijabetičari su indikovani da uzimaju Thioctacid intravenski 2-4 tjedna. Tek nakon ovog prelaska na dugotrajno održavanje, Thioctacid uzima 600 mg dnevno.

Upotreba tioktacida T

Otopina leka Thioctacid T (600 mg) u medicinskoj praksi koristi se za direktno intravenozno davanje. Supstanca je fotosenzibilna, stoga su ampule tamne boje, a boca sa otopinom prekrivena folijom. Intravenozno kaplje polako. Dozirajte 600 mg (1 ampula) dnevno. Prema receptu doktora, moguće je povećati dozu ovisno o pacijentovom stanju.

Ako je neuropatija kod dijabetesa teška, tada se lijek daje intravenski 2 do 4 tjedna.

U slučaju kada pacijent ne može primiti kapljicu tioktacida 600 T u bolničkom okruženju, ako je potrebno, može ih se zamijeniti primjenom Thioctacid BV tableta u ekvivalentnoj dozi, jer oni osiguravaju adekvatan terapijski nivo aktivne tvari u tijelu.

Prema standardima liječenja Ministarstva zdravlja Ruske Federacije, tioktična kiselina je indicirana za hepatitis, radikulopatije itd.

Pravila za unošenje i skladištenje lijeka

Ako je liječnik propisao intravensku infuziju, tada pacijent treba znati da se mora unositi cjelokupni dnevni volumen odjednom. Ako je potrebno, unesite 600 mg tvari treba razrijediti u fiziološkoj otopini (možete čak i u minimalnoj količini). Infuzija se uvijek izvodi polako brzinom ne većom od 1,7 ml u roku od 60 sekundi - ovisno o volumenu fiziološke otopine (250 ml fiziološke otopine daje se 30-40 minuta, da se izbjegne hemostaza). Recenzije kažu da je takav režim dijabetičara optimalan.

Ako je potrebno primijeniti lijek izravno intravenski, tada se u tom slučaju koncentrat uzima izravno iz ampule u špricu i pumpa za infuzijsku štrcaljku je spojena na njega, što omogućava najprecizniju injekciju. Uvođenje u venu treba biti sporo i ne traje 12 minuta.

Zbog činjenice da je pripremljena otopina Thioctacid-a izuzetno osjetljiva na svjetlost, priprema se neposredno prije upotrebe. Ampule sa supstancom također se uklanjaju samo prije upotrebe. Kako bi se spriječili negativni učinci svjetlosti, posudu s gotovom otopinom treba pažljivo prekriti folijom.

U ovom obliku može se čuvati najviše 6 sati od datuma pripreme.

Slučajevi predoziranja i neželjene reakcije

Ako je došlo do predoziranja iz različitih razloga, onda će njegovi simptomi biti:

  • boli mučnine
  • gagging
  • glavobolje.

Kada se uzimaju velike količine intoksikacije, Thioksid BV se očituje depresijom svijesti i psihomotornim poremećajima. Tada se već razvijaju laktacidoza i konvulzivni napadi.

Ne postoji efikasan specifični antidot. Ako imate zabrinutosti zbog intoksikacije, važno je što prije se obratiti medicinskoj ustanovi za niz terapijskih mjera za detoksikaciju tijela.

Interakcija lijekova

Uz istovremeno korištenje Thioctacid BV:

  • cisplatin - smanjuje njegov terapeutski efekat,
  • inzulin, oralni hipoglikemijski lijekovi - mogu pojačati njihov učinak, stoga je potrebno redovito praćenje razine glukoze u krvi, posebno na početku kombinirane terapije, ako je potrebno, dozvoljeno je smanjenje doze hipoglikemijskih lijekova,
  • etanol i njegovi metaboliti - uzrokuju slabljenje lijeka.

Potrebno je uzeti u obzir svojstvo tioktične kiseline na vezanje metala u kombinaciji s lijekovima koji sadrže željezo, magnezijum i druge metale. Preporučuje se njihov prijem odgoditi za popodne.

Komentari na Thioctacide BV

Recenzije o Thioctacide BV češće su pozitivne. Pacijenti s dijabetesom ukazuju na smanjenje razine šećera i kolesterola u krvi, dobrog zdravlja na pozadini duže upotrebe lijeka. Značajka lijeka je brzo otpuštanje tioktične kiseline koja pomaže ubrzavanju metaboličkih procesa i uklanjanju nezasićenih masnih kiselina iz tijela, pretvaranju ugljikohidrata u energiju.

Pozitivan terapeutski učinak primjećuje se kod upotrebe lijeka za liječenje jetre, neuroloških bolesti i gojaznosti. U usporedbi s analogima, pacijenti ukazuju na manju učestalost neželjenih efekata.

Kod nekih pacijenata uzimanje lijeka nije imalo očekivani učinak na snižavanje kolesterola niti je doprinijelo razvoju urtikarije.

Ostavite Svoj Komentar