Ministarstvo rada priprema naredbu za osnivanje djece sa šećernom bolešću ispod 18 godina

Ministarstvo rada i socijalne zaštite Ruske Federacije započelo je s pripremom izmjena i dopuna Pravilnika o priznavanju osobe invalidom kojom se predviđa uspostavljanje djece s dijabetesom ovisnim o insulinu u kategoriji „dijete sa invaliditetom“ prije nego što navrše 18 godina. Obavijest o početku izrade naloga upućuje na to da je planirani datum za stupanje na snagu ovog regulatornog zakonskog akta lipanj 2019. godine.

Podsjetimo, prema naredbi Ministarstva rada i socijalne zaštite Rusije od 17. decembra 2015. br. 1024n „O klasifikacijama i kriterijima koji se koriste u provođenju medicinskog i socijalnog pregleda građana od strane saveznih državnih zdravstvenih i socijalnih ustanova za ispitivanje“ za djecu s dijagnozom dijabetesa automatski se dodjeljuje invalidnost. Međutim, njihov invaliditet zadržava se samo do 14 godina. Nakon ovoga, invalidnost kod takvih adolescenata traje samo uz prisutnost ozbiljnih komplikacija - oštećenja bubrega, gubitka vida

S tim u vezi, odlučeno je izmijeniti i odjeljak II aneksa Pravilnika o priznavanju osoba s invaliditetom. Donošenje ove odluke temelji se i na rezultatima rasprave o ovom problemu tokom sastanka Vijeća pod Vladom Ruske Federacije o skrbništvu u socijalnoj sferi 14. februara 2019. godine.

„Deca sa šećernom bolešću koja zavisi od insulina u dobi od 14 do 18 godina imaju ograničenu sposobnost samo-nege, jer im je potrebna veća kontrola roditelja (staratelja, negovatelja), uključujući vreme ubrizgavanja inzulina, promene doziranja, u ovom dobnom periodu postoje oštre fluktuacije nivoa šećera u krvi povezane sa hormonalnim promenama i sve većim fizičkim i emocionalnim stresom u vezi sa treningom “, obaveštenje o početku razvoja Naredba Ministarstva rada o utvrđivanju invaliditeta za djecu obolelu od dijabetesa prije navršene 18 godine. U obavijesti se također navodi da je planirani datum za stupanje na snagu ovog regulatornog zakonskog akta lipanj 2019. godine.

Ranije smo izvještavali da su u regiji Kurgan, kao i doista po cijeloj Rusiji, adolescenti s dijabetesom masovno lišeni invaliditeta. Samo u regiji Kurgana, prema statističkim podacima regionalne ITU, 23 adolescenata sa dijabetesom je uskraćen status invalida. Razlog lišenja invaliditeta bila je činjenica da su djeca navršila 14 godina.

Napisali smo i da je u Saransku dijabetična djevojčica lišena invalidnosti i besplatnog inzulina kad je imala 18 godina. Djelatnici ITU-a zapravo nisu mogli objasniti kako se ona može trenutno oporaviti, 7 godina pateći od neizlječive bolesti.

Pogledajte video: Ministarstvo rada i Trivit za pomoć socijalno ugroženoj deci (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar