Smokve za dijabetes tipa 2, je li moguće da dijabetičari jedu i smokve

Mnogi se vole maziti slatkim voćem koje je donijelo s drugih zemljopisnih širina. Ali, uprkos svojoj korisnosti, ne može svako priuštiti takvu deliciju. Iako su pacijenti endokrinolozi često zainteresirani za smokve kod dijabetesa. Da biste odgovorili na ovo pitanje, trebate razumjeti sastav ovog proizvoda.

Sastav smokava

Na stolovima Rusa smokve mogu dobiti sušene ili svježe. Svježe voće možete kupiti samo u sezoni, a u sušenoj verziji na policama se nalazi stalno. Prije nego što odlučite možete li se prepustiti ovoj deliciji, trebali biste saznati udio kalorija u ovom proizvodu i omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti.

100 g suhih smokava sadrži 257 kcal. Ovo je proizvod bogat ugljikohidratima: njihov sadržaj je 58 g. Količina proteina i masti je zanemarljiva: 3, odnosno 1 g.

Ali u svježem proizvodu samo:

Glikemijski indeks svježeg voća je 35, a suhog voća 61. S obzirom na umjereni GI, dijabetičari ga mogu koristiti u bilo kojem obliku. Ali trebate znati da 100 g sušenog voća sadrži 4,75 XE. A 100 g svježih smokava sadrži samo 1 XE.

Korisna svojstva

Smokve izvana podsjećaju na male jabuke. Težina jednog ploda je do 100 g. Neko voće ima svijetlo ljubičastu boju. Sastav ploda uključuje organske kiseline, flavonoide, tanine, vlakna. Korisne osobine smokava određuju se njegovim jedinstvenim sastavom. Sadrži:

  • kalcijuma
  • fosfor
  • nikotinska kiselina (vitamin PP, B3),
  • pektin
  • Mangan
  • tiamin (B1),
  • kalijuma
  • askorbinska kiselina (vitamin C),
  • karoten (provitamin A),
  • riboflavin (B2).

Ljekari primjećuju sljedeća korisna svojstva ovog voća:

  • poboljšanje sluzokože želuca (korisno je kod raznih ulceroznih lezija i gastritisa),
  • povećani hemoglobin,
  • normalizacija bubrega,
  • diuretski efekat
  • palpitacije,
  • normalizacija vaskularnog tonusa (važno za hipertenziju),
  • pruža blagi laksativni učinak,
  • resorpcija formiranih krvnih ugrušaka na zidovima krvnih žila,
  • vezivanje i povlačenje holesterola,
  • stimulacija funkcionisanja slezine i jetre.

Neki tvrde da uporaba ovog voća omogućava minimizirati manifestacije laringitisa i tonzilitisa i ubrzati oporavak. Ali trebate odvojeno shvatiti da li smokve od dijabetesa melitusa tipa 2 vrijede konzumirati.

Voće za dijabetičare

Kod dijagnosticiranog dijabetesa koji nije ovisan o insulinu, preporuke liječnika trebaju se strogo pridržavati. Ljubitelji smokava odvojeno bi trebali saznati može li se jesti.

Ovo voće sadrži značajnu količinu šećera, koji ulazi u krv dijabetičara. U sušenom voću njegova količina doseže 70%. Iako se njihov glikemijski indeks smatra umjerenim.

Ako je pacijentu dijagnosticiran dijabetes u blagom ili umjerenom obliku, tada se može konzumirati ograničena količina smokava. Ljekari preporučuju jesti samo svježe voće u sezoni. Uprkos značajnoj količini šećera, druge korisne tvari ovog voća doprinose normalizaciji koncentracije glukoze.

Nutricionisti savjetuju smokve jer je pektin dio njega. To je vlakno, kad se koristi u crijevima, sve se potencijalno štetne tvari (uključujući holesterol) aktivno apsorbiraju, ubrzava se proces njihove eliminacije iz tijela. A kalijum sadržan u plodovima omogućava vam zadržavanje koncentracije glukoze pod kontrolom.

Ne dopuštaju više od 2 zrelog voća dnevno. Istovremeno ih ne treba jesti odmah: ljekari savjetuju da ih isjeku na nekoliko komada i pojedu malo tokom dana.

Ali kod težih oblika patologije, smokve su zabranjene. Uostalom, plodovi sadrže značajnu količinu fruktoze i glukoze. Zabrana njegove upotrebe kod kompliciranog dijabetesa događa se i zbog činjenice da se u tom stanju često pojavljuju ne zaliječiti čiri i rane. A sastav ovih plodova uključuje poseban enzim ficin. Potrebno je smanjiti koagulaciju krvi.

Osušene smokve nisu pogodne za dijabetičare, uprkos umjerenom glikemijskom indeksu. Uostalom, kalorični sadržaj sušenog voća raste. Tokom sušenja gube se jedinstvena svojstva smokava da smanje koncentraciju glukoze u tijelu dijabetičara. Naprotiv, kad ga konzumiramo, može doći do skoka šećera, pa je dijabetičari bolje da ga odbiju.

Osnovna svojstva

Smokve rastu u suptropima i sezonsko su voće. 100 g svježih smokava sadrži 50 kcal i 13, 7 ugljikohidrata. Svježe smokve su skladište vitamina i minerala. U smokvama ima puno vitamina A, B vitamina, hlora, fosfora, gvožđa, kalcijuma, mangana, kalijuma i antioksidanata. Ovo je vrlo slatko voće - sadrži fruktozu i glukozu.

Smokve se mogu konzumirati svježe, sušene i u konzervi, poput džema, džema ili marshmallows. U narodnoj medicini smokve se koriste kao sredstvo za povećanje hemoglobina, poboljšava rad jetre i normalizira želučanu sluznicu.

Njegov juha u mlijeku dobra je za kašalj i prehladu. Liječnici preporučuju korištenje smokava kao laksativ.

Ali može li se smokve ponuditi djeci koja imaju dijabetes?

Prednosti dijabetesa

Analizirajući podatke o kemijskim svojstvima plodova smokve, možemo zaključiti da je kontraindiciran kod dijabetesa. Međutim, odgovor ne može biti jednoznačan.

Glikemijski indeks suhih smokava nije tako visok. Glikemijski indeks suhih smokava je unutar 40, svježih - 35. U ranim fazama tijeka bolesti liječnik može dopustiti upotrebu ovog voća.

Smokve su korisne za dijabetes tipa 2 jer pacijent prima mnogo vrijednih spojeva i zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima i mineralima. Pektinske supstance koje se nalaze u plodu blagotvorno djeluju na organizam očišćavanjem ga od holesterola, što je važno i kod dijabetesa. Ali ne možete pretjerati s porcijom voća, to može uzrokovati pogoršanje.

Postoje informacije da kod dijabetesa mogu biti korisni ne plodovi, već listovi biljke koji mogu sniziti šećer u krvi. Koriste se za pravljenje čaja. Međutim, trebali biste zatražiti od svog liječnika mišljenje o takvom receptu tradicionalne medicine.

Ako uporedite dobrobiti i štete jedenja smokava za dijabetes, korisnost voća je manja od potencijalne štete, tako da je najbolje da ne ugrožavate organizam.

Najbolje u smokvama

Smokve se uglavnom smatraju sezonskim voćem; rastu na drveću na Kavkazu, Krimu i u Aziji. No, s obzirom na to da se koristi u osušenom obliku, može se naći na policama trgovina tokom cijele godine. Međutim, u osušenom obliku, njegov pozitivan učinak na tijelo je vrlo sumnjiv.

Kao i svako voće, ima mnoštvo korisnih svojstava:

  • Vraća rad bubrega djelovanjem diuretskog efekta,
  • Poboljšava sluznicu stomaka,
  • Stabilizira rad srca i smanjuje vaskularni tonus (ovo je posebno važno za hipertenziju),
  • Povećava hemoglobin,
  • To je blago laksativ, normalizuje metabolizam u telu,
  • Poboljšava rad slezine i jetre,
  • Blagotvorno deluje na resorpciju krvnih ugrušaka, zahvaljujući smanjenju koagulacije krvi.

Nažalost, u šarmu ovog voća možete uživati ​​samo nekoliko sedmica u godini. Ali ne vrijedi se pripremati za zimu, jer bilo kakva džemova i džemovi zbog visokog sadržaja šećera samo će nanijeti štetu tijelu koji pate od dijabetesa.

Da biste najviše iskoristili smokve, trebate odabrati samo visokokvalitetno voće. Moraju biti čvrsti na dodir. Ako pritisnete na kožu, onda ne bi trebalo da dođe do značajnijih udubljenja. I zapamtite da se ovo voće čuva samo tri do četiri dana.

Kontraindikacije

Sigurno je reći pod kojim je uvjetima strogo zabranjeno koristiti smokve. Prvi je giht. Drugo, razne želučane bolesti, visoka kiselost itd. Treće, sa bolestima creva. I, naravno, smokve su kontraindicirane ljudima koji imaju alergijsku reakciju na njega.

Ali upotreba smokava kod dijabetesa bez štete za tijelo je dozvoljena, ali postoje određeni standardi.

Svježe smokve

Svježe smokve se ne mogu dobiti tokom cijele godine. Međutim, upravo je u svježem obliku dozvoljeno koristiti za dijabetes. Treba imati na umu da je u slučaju teških bolesti ovaj proizvod kontraindiciran u bilo kojem obliku! To je također zbog činjenice da sadrži supstancu ficin, koja smanjuje koagulaciju krvi. U teškom obliku bolesti dijabetičar može imati rane i čireve raznih vrsta, što onemogućava jesti voće.

Ali kod lakog i srednjeg tipa dijabetes melitusa, dopušteno je jesti sočno voće. Međutim, ne zaboravite da je mjera važna u svemu, a to znači da smokve treba konzumirati u ograničenim količinama. Stvar je u tome što uprkos ne baš visokom glikemijskom indeksu (oko 35), kada koristite veliku količinu proizvoda, može se dogoditi nagli skok šećera u krvi.

Smokve protiv dijabetesa dobre su i zbog toga što sadrži pektin, koji uklanja holesterol iz organizma, a to je kod ove bolesti izuzetno važno.

Prednosti bobica

Smokve su prilično korisne, hranjive (energetska vrijednost - 215 Kcal). Sadrži veliku količinu vlakana, tanina, flavonoide, veliku količinu organskih kiselina.

Pozitivna svojstva smokava:Sastav smokava uključuje:
  • pomaže u liječenju grlobolje, laringitisa,
  • poboljšava rad bubrega,
  • korisno kod gastritisa i čira,
  • povećava hemoglobin,
  • uklanja holesterol iz organizma,
  • stimuliše jetru.
  • karoten, tiamin,
  • mangan, pektin,
  • kalijuma, kalcijuma,
  • fosfor
  • nikotinska kiselina i mnoge druge korisne materije.

Svježe smokve za blagi dijabetes

Ako je dijabetes blaga ili ima umjeren tijek, onda se može konzumirati svježe smokve, ali u vrlo ograničenim količinama. Jedno voće teži oko 80 g i sadrži 1 jedinicu hljeba.

U smokvama ima puno glukoze, ali ona sadrži i tvari koje snižavaju visoku razinu šećera u krvi. Takođe ima puno pektina koji ubrzava eliminaciju štetnih materija iz organizma. No, unatoč niskom glikemijskom indeksu (35), smokve se mogu jesti u vrlo malim količinama.

Koji se recepti od smokava koriste?

Naravno, najbolje je koristiti smokve u svježem obliku. Najjednostavnije u pogledu kuhanja bit će alat koji uključuje smokvu i mlijeko.

Da bi lijek bio spreman, mliječnom proizvodu se dodaje ne više od dva do tri voća. Preporučljivo je da voće bude tamo duže od sedam do osam sati - u tom slučaju će dostići maksimalni stupanj spremnosti i pomoći će u smanjenju šećera u krvi.

Još jedan recept vrijedan pažnje je salata, koja sadrži smokve (po mogućnosti korištenje sušenog voća), jednu glavicu salate od ledene bjelanjke, 50 gr. gorgonzoli.

Lista dodatnih sastojaka sadrži oko 40 grama. oraha, tri do četiri žlice. l

ulja od njih. Takođe, predstavljena salata sadrži dva limuna i nekoliko začina, koje bi trebalo koristiti za ukus.

Kako biste dobili 100% zdravu salatu, preporučuje se temeljno miješati dostupno voće. U nekim slučajevima stručnjaci obraćaju pažnju na dopuštenost povećanja udjela oraha.

Međutim, prije nego što to učinite, morat ćete provjeriti pojedinačne reakcije iz tijela. Slična salata se može konzumirati dva do tri puta u toku sedmice.

Najbolje je promatrati jednake intervale između takvih obroka. Uz to, drugi važan kriterij je razmatranje kontraindikacija povezanih s dopuštenošću dijabetičara od smokava.

Koristi i štete smokve za dijabetičare

Smokve imaju prilično dugu istoriju. Pod imenom smokva se pojavljuje na stranicama Biblije, jevrejskim rukopisima i egipatskim papirusima. Danas se ovo voće uspješno uzgaja u vrućim zemljama, kao i na teritoriji bivšeg SSSR-a - na Krimu, Kaliforniji. Danas je poznato preko tri stotine sorti smokava. Svi se međusobno razlikuju u obliku ploda, ukusu i vremenu sazrijevanja.

Šta je korisno?

Svježe smokve su skladište vitamina (A, B, C), elemenata u tragovima (Fe, Na, K, Cu, Mg, Zn, P), proteina, pektina, organskih kiselina, šećera (glukoze, fruktoze, celuloze) i drugih korisnih za supstance za organizam. Prednosti smokava bile su dobro poznate drevnim ljudima. Na primjer, makedonski vojnici koristili su smokva kako bi vratili snagu, vitalnost i zadovoljili glad.

Smokve se preporučuju osobama s kardiovaskularnim bolestima, efikasno se bori protiv ugrušaka u krvnim žilama.

Opće informacije

Smokve su izuzetno kontroverzan proizvod. Unatoč činjenici da uistinu ima mnogo korisnih elemenata u tragovima, uključujući karoten, pektin, željezo i bakar, ovo voće sadrži veliku količinu šećera, u nekim sortama njegov sadržaj doseže 71%. Iz tog razloga ovo voće se ne preporučuje za upotrebu onima koji imaju dijabetes.

Kalorični sadržaj sirovih smokava je 74 kcal na 100 g, a sušenih - 257 kcal. Maksimalna količina šećera može se naći u prezrelom voću koji se najčešće pojavljuje na policama trgovina u van sezone. Sada, na jesen, ljubitelji smokava imaju priliku uživati ​​ne samo u ukusu, nego i u koristima ove bobice. Trebate odabrati gusto i elastično voće, bez udubljenja i posjekotina.

Ljudi koji ozbiljno razmišljaju o svom zdravlju pažljivo razmotre njihovu prehranu. Ali u nekim slučajevima morate biti još pažljiviji u odabiru proizvoda.

Konkretno, metabolički poremećaji u tijelu uvelike prilagođavaju čovjekov život i nateraju ga da odbaci mnoga jela i dobrote.

Kako se stanje ne bi pogoršalo, potrebno je s popisa dozvoljenih proizvoda izbrisati čak i korisno, na prvi pogled, voće i povrće. Šta je sa smokvama kod dijabetesa? Mogu li jesti smokve kod dijabetesa 2 i kakav učinak može imati na tok bolesti?

Medicinska upotreba

Obilan sadržaj korisnih tvari u plodovima od smokava omogućava ga upotrebljavanje recepata tradicionalne medicine i za pripremu ljekarničkih ljekarni.

Pripravci na bazi smokava koriste se u liječenju:

  1. respiratorne bolesti
  2. anemija nedostatka gvožđa
  3. groznica sa visokom telesnom temperaturom,
  4. oštećenja i bolesti kože,
  5. kardiovaskularni problemi
  6. prekomjerno mršavljenje
  7. probavni problemi
  8. nakupljanje kamenca u mokraćnom sistemu i žučnom mjehuru.

Ali plodovi smokve mogu imati i neke nuspojave, pa treba uzeti u obzir i kontraindikacije. Ne možete ih koristiti kod pacijenata s visokom kiselošću želučanog soka, probavnih smetnji. Smokve su štetne kod gihta. Ljudi imaju i alergijske reakcije na smokvu, kod kojih bi trebala prestati njegova daljnja upotreba.

Glavni rizik za osobu koja boluje od podmukle bolesti je šećer od smokava. U vinskom voću ili plodu smokve, kako se ovo voće još naziva, ogromna količina glukoze brzo se apsorbuje u krv - do 25%. S obzirom na to da se u zapadnim širinama na policama nalazi uglavnom suho voće, koncentracija šećera u njemu dostiže kritičnu razinu - do 70%.

Smokve kod dijabetesa tipa 2 s teškim tijekom mogu nanijeti nepopravljivu štetu pacijentu i zbog prisutnosti tvari ficin, koja razrjeđuje krv. Čini se da se plod bori s trombozom, ali istovremeno ficin ne liječi čireve i rane što je ozbiljan problem za mnoge dijabetičare.

Što su štetne smokve za dijabetičare

Smokve su strogo kontraindicirane bolesnicima sa teškim stadijima dijabetesa tipa 1 i 2. To je povezano s činjenicom da sadrži veliku količinu glukoze i fruktoze, kao i enzim ficin - supstancu koja razrjeđuje krv.

Nije tajna da se dijabetičari često susreću s takvim problemom kao što je pojava na tijelu nezacjeljujućih rana, pa je, pri ozbiljnim oblicima patologije, smokve trebati potpuno napustiti.

Ipak, pacijenti s blagim slučajevima tijeka ove bolesti mogu sebi priuštiti jesti smokve u ograničenim količinama. Glikemijski indeks svježih bobica je nizak - svega 35, i uprkos visokom sadržaju glukoze u njima, bobice smokava pomažu u snižavanju šećera u krvi.

Ali s sušenim voćem (suhim voćem) dijabetičara treba postupati krajnje oprezno - oni više nemaju svojstva karakteristična za svježe smokve. Štaviše, nivo glukoze u njima mnogo je veći i kreće se od 40 do 70%. Sušeno voće, za razliku od svježih bobica, može izazvati „skok“ šećera u pacijentovoj krvi i uzrokovati pogoršanje bolesti.

Prednosti smokava

  1. Preuzima glavne funkcije za poboljšanje cirkulacije krvi, njen sastav. Povećava hemoglobin, uklanja intrakranijalni i arterijski pritisak.
  2. Poboljšava aktivnost jetre, slezine, bubrega. Međutim, ako dijabetes prate bolesti ovih unutarnjih organa, vrijedi se konzultirati s visoko specijaliziranim stručnjakom prije konzumiranja smokve.
  3. Indiciran je za upotrebu kod varikoznih vena, tromboflebita i drugih problema ove vrste. Sprječava aterosklerozu čišćenje krvnih kanala iz holesterola.
  4. Čisti tkiva i unutrašnje organe od toksičnih tvari, proizvoda propadanja i drugih štetnih spojeva. Svojim prisustvom dijabetičari će patiti od problema gojaznosti i sporog metabolizma.
  5. Na smokve se pripremaju različite dekocije i tinkture koje pomažu u borbi protiv prehlade, laringitisa, upale pluća, bronhitisa. Piće čisti dišne ​​puteve od sluzi.
  6. Smokve djeluju kao prirodni laksativ. Sustavno konzumiranje voća otkloniće poteškoće u radu jednjaka. Smokve jedu sa konstipacijom, šljakanjem, problemima sa crevima i želucem.
  7. Predstavljeni proizvod povećava metabolizam, stoga pacijentu koji boluje od dijabetesa smanjuje se vjerovatnoća da postane pretilo ili dobije višak tjelesne težine.

Mogu li jesti ananas za dijabetes?

Osušene smokve za dijabetes

  1. Tijekom toplinske obrade, sva smokva isparava iz smokava, pa se u skladu s tim povećava količina sadržanog šećera. Ako je u svježem voću glukoza oko 20%, onda u sušenom voću to 60%.
  2. Istovremeno, udio kalorija raste u porciji koja teži 0,1 kg. koncentrovano oko 224 kcal. Takav je proizvod kontraindiciran dijabetičarima zbog velike hranjive vrijednosti i sadržaja šećera.
  3. Budući da je svježe voće poznato po snižavanju razine šećera u krvi, ovo svojstvo se nakon sušenja potpuno gubi. Nakon gutanja takvog osušenog voća odmah dovodi do skokova glukoze i pogoršava tok bolesti.
  4. Treba imati na umu da, kad ga konzumirate, ne samo da nećete izliječiti tijelo, već ćete mu i donijeti značajnu štetu. Prilikom sastavljanja hrane važno je isključiti svu hranu s visokim glikemijskim indeksom i kalorijskim sadržajem.
  5. Ako i dalje želite nešto slatko, jednom mjesečno možete priuštiti suhim smokvama u količini ne većoj od 10 grama. Ovo neće puno štetiti ako se svi lijekovi protiv dijabetesa uzimaju pravovremeno. Ali budite na oprezu.

Izbor i upotreba smokava

  1. Izuzetno je teško odabrati smokve koje će biti sočne i umjereno slatke. Obično se na police isporučuju voće po ukusu "ne", vodenaste. Prilikom odabira obratite pažnju na gustoću, kvalitetne smokve su težine. Kada se pritisne, ne deformira se, vraćajući se u prethodno stanje.
  2. Kada govorimo o ukusu, smokve mogu biti slatke, medne ili slatko-kisele. Prva vrsta uključuje plodove velike veličine, druga - male primjerke. Prijem smokava vrši se na prazan stomak.
  3. Prije upotrebe isperite je hladnom vodom. Smokve možete jesti u potpunosti, osim "nogu" u podnožju. Bacaju ga.

Smokve se smiju konzumirati s prikazanom bolešću, ali samo u svježem obliku. Kada uzimate sušeno voće, riskirate od šiljaka glukoze u krvi. Zato nemojte ponovo iskušavati sudbinu. Uživajte u smokvi u sezoni plodovanja. Prije uvođenja novog proizvoda u prehranu, osigurajte da nema kontraindikacija.

mogu sušene marelice sa dijabetesom

Ljekovita upotreba smokava

Smokve za dijabetičare nisu izravno lijek, međutim, neka njegova svojstva mogu biti korisna kod raznih oboljenja, često prateći drugu vrstu dijabetesa. Na primjer, plod smokve uzgaja se i pije kao lijek u borbi protiv kašlja ili upale grla. Uz prehlade, pulpa bobica ima značajno antipiretsko i diatoretičko dejstvo, pomažući i kod anemije, zbog velike koncentracije gvožđa (čak i više nego u jabukama). Osim toga, sirup od smokava koji dopuštaju ljekari savršeno tonira organizam i povećava apetit, poboljšava probavu, a pomaže i kod bolesti kože, reumatizma mišića i kamenca u mjehuru.

Kako odabrati smokvu za dijabetičare?

Smokva nije baš čest proizvod u našim zemljama, pa kriteriji za izbor nisu široko poznati. Ipak, nema toliko puno pravila pri kupnji smokava i lako ih je zapamtiti: općenito je prihvaćeno da su što je manje plodova, ukusniji su, a na dodir trebaju biti elastični, ali ne mekani. Prije jela, bobice je dopušteno oprati i ostaviti u hladnjaku nekoliko sati, što će uvelike olakšati proces rezanja, jer je svježa kaša prilično ljepljiva. Okus može biti i slatkast i pomalo kiselkast, a kako ne biste pretjerali sa sobom, bolje je jesti jedno ili dva voća odjednom.

Egzotično voće

Smokve se još nazivaju i smokva, vinska bobica, smokva, smokva. Ovo drvo do 12 m visine je predstavnik porodice listopadnih ficusa, raste u suptropskoj klimi, uglavnom na Kavkazu, u zapadnom dijelu Azije, na Krimu. Smokve su sezonsko voće, ali ih se može kupiti sušeno gotovo u bilo koje doba godine.

100 g svježih smokava sadrži 50 kcal, proteine ​​- 0,7 g, masti - 0,2 g, ugljikohidrate - 13,7 g. Korisna svojstva ovog voća povezana su s visokim sadržajem vlakana, tanina, organskih kiselina, vitamina i minerala. Naime, smokve imaju puno vitamina A, C, B1, B2, gvožđa, kalcijuma, fosfora, natrijuma, hlora, mangana, kalijuma, kao i aminokiselina i antioksidanata.

Ovo voće jede se u sušenom, svježem, konzerviranom obliku. Od svježih smokava marmelada je džem, marmelada. U tradicionalnoj medicini u njega se pravi mlijeko ili voda i koristi se kod visoke temperature, prehlade, bronhitisa i kao ispiranje kod bolesti desni i upale grla.

Pozitivni učinci voća su sljedeći:

  • normalizuje rad bubrega, ima diuretski efekat,
  • poboljšava stanje želudačne mukoze,
  • smanjuje otkucaje srca i krvožilnog sustava sa hipertenzijom,
  • povećava količinu hemoglobina,
  • ima blago laksativno djelovanje,
  • poboljšava rad jetre i slezine,
  • potiče resorpciju parietalnih krvnih ugrušaka.

Smokve su kontraindicirane kod gihta, akutnih bolesti želuca i creva. Ali s dijabetesom mellitus nije toliko jasan.

Svježe smokve i dijabetes

Jedna svježa smokva teži oko 80 g i sadrži 1 jedinicu hljeba. To mora uzeti u obzir osoba koja želi uživati ​​u smokvama s dijabetesom.

Uz dijabetes melitus blage do umjerene težine, smokve se mogu konzumirati isključivo svježe i u ograničenim količinama. Iako ovo voće ima visoki udio glukoze, ali tvari sadržane u svježem voću pomažu u smanjenju visokog šećera u krvi. Glikemijski indeks smokava takođe nije visok - 35, ali ne biste ga trebali zloupotrijebiti.

Još jedan plus smokava kod dijabetesa je to što sadrži puno pektina. Vlakna ove vrste vlakana apsorbiraju sve štetne tvari (uključujući holesterol) u crijevima i ubrzavaju izlučivanje iz svoga tijela što je izuzetno potrebno za dijabetes. Takođe, šećer u krvi pomaže da se na normalnoj razini održava velika količina kalijuma koji je prisutan u smokvi.

Ali ovo voće ne bi trebalo kategorički konzumirati dijabetičari kod teškog dijabetesa melitusa zbog previše fruktoze i glukoze u smokvama zbog dijeta u ovom toku bolesti. Štaviše, smokve sadrže prirodni enzim fiktiv, čija je funkcija smanjenje koagulacije krvi. Budući da pacijenti s teškim oblicima dijabetesa često imaju razne rane i čireve koji se ne liječe dobro, ovaj fetus mora biti potpuno isključen iz prehrane.

Osušene smokve u dijabetičkoj ishrani

Tijekom sušenja smokve znatno gube vlagu, dok postotak glukoze u njemu raste sa 14-24% na 45-70%. Uz to, ovo sušeno voće je prilično kalorično - oko 100 g sadrži oko 215 kcal. Pacijenti s visokom glukozom u krvi nisu prikladni za visokokaloričnu hranu, a prejedanje je vrlo štetno.

Pri sušenju gubi se jedinstvena sposobnost smokve da smanji šećer u krvi, naprotiv, može izazvati nagli skok. Zbog ovog faktora, smokve kao sušeno voće kontraindicirane su za prehranu dijabetičara koji pate od ove bolesti bilo koje težine. A visok kalorični sadržaj još je jedan razlog da ne kažete suhim smokvama kod dijabetesa.

Ne zaboravite da suhe smokve prestaju imati sva svoja korisna svojstva, samo svježe voće ima rijetke zdravstvene osobine. Zbog toga je bolje dati prednost uživanju u ovom voću samo u jednoj sezoni.

Odabir kvalitetnih svježih smokava

Ovo egzotično voće nedavno se pojavilo na policama naših trgovina i marketa. S obzirom na to, zrele i ukusne smokve može biti vrlo teško. Treba imati na umu da jesti stajalu stabljiku smokve štetno. Zdravo i svježe voće smokve je gusto, lagano podložno pritisku, ali bez primjetnih udubljenja.

Prije nego što ste izrezali smokve, morate ga dobro oprati u toploj vodi i staviti ga u frižider na jedan sat. Ovaj trik pomoći će da pravilno narežete ovo osjetljivo voće, jer u hladnjaku meso smokava neće biti tako ljepljivo. Još jedna suptilnost, oštrica noža prije rezanja smokava mora se spustiti u vruću vodu.

Okus pulpe ploda varira ovisno o njegovoj zrelosti i može biti od slatkog do kiselkasto-slatkog. Postoji takvo opažanje, što je više sjemenki u smokvama, ukusnije je. A još je korisnije jesti ovo voće na prazan stomak. Ali zapamtite, ako se iz nekog razloga određeni ukus smokve ne sviđa, onda je bolje da ga ne jedete, jer ovo voće ne podnosi transport, ili je ubrano potpuno zeleno. U nezrelom voću postoje tvari koje ga čine nepodobnim za hranu.

Glavno što treba zapamtiti je da se smokve pokvari vrlo brzo i preporučuje se čuvati ga, čak i na hladnom, najviše tri dana. Što se brži plod pojede, to je bolje.

Tako dijabetičari mogu jesti samo svježe, kvalitetno voće i to u malim količinama. U sezoni ne treba odustati od ovog voća, jedinstvenog u korisnosti. Ali pacijenti s teškim oblikom ove bolesti ne bi trebali u svoj jelovnik stavljati smokve u bilo kojem obliku.

Pogledajte video: Kako da pobijedite dijabetes za 15 dana (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar