Koja hrana snižava šećer u krvi

10 minuta Objavio: Lyubov Dobretsova 1233

Hiperglikemija - visoka glukoza u krvi - glavni je klinički znak dijabetesa. Patologiju karakterišu nepovratni metabolički poremećaji i funkcionalnost hormonskog sistema.

Za smanjenje šećera u krvi dijabetičarima su propisani lijekovi (injekcije inzulina za bolest tipa 1 i hipoglikemijske tablete za drugu), kao i cjeloživotna dijetalna terapija.

Za pravilnu organizaciju prehrane dijabetičara morate znati koja hrana snižava šećer u krvi, a koja može izazvati hiperglikemijski napad. Selektivni pristup hrani omogućit će dijabetičarima poboljšanje kvalitete života i usporiti razvoj vaskularnih komplikacija koje prate dijabetes.

Principi formiranja prehrambene korpe

Kod dijabetesa je glavni parametar za odabir hrane glikemijski indeks (GI ili GI). Ova vrijednost koju su razvili medicinski stručnjaci pokazuje koliko je brzo proces odvajanja proizvoda, oslobađanje i stvaranje glukoze i odraz je brzine njegove apsorpcije (resorpcije) u krvi. Zahvaljujući posebno dizajniranim tablicama, pacijent s dijabetesom lako će utvrditi šta je moguće i šta treba odbaciti.

Proizvodi kojima je dijabetičari dozvoljeni imaju GI - od 30 do 70 jedinica, zabranjeni proizvodi - od 70 jedinica i više. Srednja kategorija je hrana koja je prihvatljiva u ograničenoj količini sa stabilnom kompenzacijom za dijabetes. Hrana sa visokim GI sadrži mnogo jednostavnih ugljikohidrata. Povećavaju šećer u krvi i automatski se isključuju iz košarice.

Dijabetičari ne jedu:

  • slatki deserti, peciva, sladoled, čokolada,
  • pečenje maslaca, bijeli hljeb, proizvodi od peciva i lisnatog tijesta,
  • pakirani sokovi, 3 u 1 štapići za kavu, gotovi čaš u boci, soda,
  • pirinčana riža, tjestenina, pire krompir,
  • jela brze hrane (hamburgeri, hot-dogovi, shawarma, pomfrit itd.),
  • konzervirano pirjano voće, džemovi, confiture, džem,
  • čips, grickalice s okusima, granola i kokice.

Srednja kategorija (GI od 30 do 70 jedinica) uključuje hranu koju je dozvoljeno jesti u ograničenim količinama, uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike bolesti.

Kada unosite hranu iz srednje glikemijske kategorije u prehranu, glikemiju je potrebno stalno nadzirati. Zabranjeno je koristiti ograničene proizvode:

  • visoka glukoza
  • u dekompenziranoj fazi dijabetesa,
  • kod nestabilne glikemije.

Hrana koja praktično ne podiže šećer u krvi ima nizak glikemijski indeks. Prema medicinskoj prehrani „Tabela br. 9“, ova kategorija hrane definira cjelokupnu dijetu dijabetičara. Prehrana razvijena na bazi proizvoda sa niskom glikemijskom aktivnošću omogućava vam:

  • normalizuju glukozu u krvi
  • eliminirati hiperholesterolemiju,
  • smanjiti dozu tableta za snižavanje šećera (ili inzulina),
  • stabilizuje krvni pritisak (krvni pritisak),
  • ojačati imunitet
  • smanjuju rizik od hiperglikemijskih napada.

Prilikom sastavljanja jelovnika, pored GI-a, potrebno je uzeti u obzir i kalorijski sadržaj svakog jela i pojedinog proizvoda. Uz pretilost koja prati dijabetičare tipa 2, ne možete se oterati visokokaloričnoj hrani. Sastavne sastojke jela treba ocjenjivati ​​prema omjeru udjela kalorija i glikemijske aktivnosti. Dnevna kalorijska vrijednost mora biti u skladu s normom 2200–2500 kcal.

Ne postoje proizvodi koji smanjuju šećer tako brzo kao lijekovi. Neka pića imaju nula GI (voda, zeleni čaj), ali ne smanjuju početnu razinu glukoze u krvi, već jednostavno ne povećavaju. Svaka hrana koja uđe u organizam se razgrađuje i prerađuje, tokom koje se stvara glukoza. Brzina njegovog ulaska u krvotok regulirana je sastavom hrane koja jede.

Jednostavni ugljikohidrati se apsorbiraju trenutno, što uzrokuje nagli porast razine šećera. Za varenje složenih ugljikohidrata i proteina potrebno je više energije, pa šećer u krvi raste polako i u prihvatljivim granicama. Sustav zdrave prehrane koji smanjuje i stabilizira glikemiju zasnovan je na:

  • redovno jesti pravu hranu,
  • nedostatak "kvarova" u ishrani,
  • Pridržavanje pravila za unos hrane i kuhanja.

Svježe bilje (kopar, peršin) i povrće (osim repe) nalaze se na vrhu liste namirnica koje idealno odgovaraju parametrima dijabetičke prehrane. Međutim, ne treba misliti da su za smanjenje šećera u krvi dijabetičari prisiljeni jesti samo namirnice na biljnoj bazi. Bilo koja kategorija hrane uključuje sigurnu i po zdravlje opasnu hranu.

Zdravi proteini

Proteini su izvor aminokiselina iz kojih se glukoza stvara tokom glukoneogeneze, pa proteinka jela ne mogu sudjelovati u snižavanju šećera. Ali proteini se tijelo polako apsorbuju, a nastala glukoza ne ulazi odmah u krvotok. Pravom kombinacijom proteina s dozvoljenim prilogom od žitarica i povrćem inhibirat će se povećanje razine glikemije. Dnevni unos proteina iznosi 25% ukupne prehrane.

KategorijaImeZnačajke
mesoćuretina, teletina, piletina, kunić, pusto govedina.od ptice se mora odstraniti koža
ribapollock, navaga, plavi bjelanjka, štuka i druge sorte sa sadržajem masti i do 8%masna riba (šargarepa, kaluga, itd.) je dozvoljena ograničena
plodovi moraškampi, lignje, morske alge, rakovi, školjke-
gljivebilo koje jestive sortes oprezom kod pridruženih bolesti gušterače
oraheorasi, kedar, lješnjaci, indijski orah, bademipreporučuje se u minimalnim količinama

Kako biste usporili razvoj ateroskleroze, kao stalnog pratioca dijabetesa, a ne dobili višak kilograma, potrebno je iz jelovnika eliminisati zabranjene proizvode kategorije proteina: svinjetinu, janjetinu, mesne paste, gulaš, konzerviranu ribu, kobasice.

Žitarice i mahunarke

Mahunarke i zrno namirnica bogate su mineralima neophodnim organizmu. Oni su u stanju da stabiliziraju metaboličke procese, poboljšavaju probavu. Žitarice i mahunarke polako se prerađuju, što vam omogućava da dugo održavate osjećaj sitosti.

Unatoč činjenici da nemaju sve žitarice nisku glikemijsku aktivnost, njihova toplinska obrada smanjuje GI. Mahunarke inhibiraju razgradnju hrane i stvaranje glukoze. Hranjiva svojstva biljnih bjelančevina sadržanih u mahunarkama nisu lošija vrijednost životinjskih proteina.

Dozvoljene mahunarke i žitarice za dijabetičare:

  • zob (zobena kaša ili žitarice),
  • ječam (ječam i biserni ječam),
  • grašak, pasulj, leća,
  • soja i soja, slanutak (s oprezom zbog visokog sadržaja kalorija).

Pored hranjivih vrijednosti, grah od graha koristi se u narodnom liječenju dijabetesa. Listovi pasulja sadrže supstance koje smanjuju nivo glukoze. Kroz unos dekocije listova pasulja smanjuje se šećer. Da biste smanjili kalorični sadržaj jela, dijabetičarima se preporučuje kuhanje kaše na vodi.

Začine i začini

Začinjene začine i začini aktivno inhibiraju metabolizam glukoze. Kad se jelu dodaju određene začine, razina glukoze u postprandijalu (nakon jela) ne prelazi dozvoljene granice. Taj se kvalitet široko koristi u tradicionalnoj medicini. Mnogi biljni proizvodi i infuzije koji smanjuju koncentraciju šećera u krvi sadrže začinjene začine. Njihovom sistemskom upotrebom glikemija se može smanjiti.

  • Origano (origano). Ima antispazmodična, bakterijska i detoksikacijska svojstva.
  • Crni biber. Pojačava funkcionalnost probavnih enzima, poboljšava cirkulaciju krvi, tone, smanjuje stvaranje plinova.
  • Klinčići. To je anthelmintik, antifungalno, antibakterijsko, imunomodulacijsko sredstvo.
  • Kurkuma Stimulira endokrinu funkciju gušterače, ubrzava metabolizam.
  • Lovorov list. Lovorov juha koristi se u narodnoj medicini kao lijek za snižavanje šećera u krvi.
  • Kardamom. Poboljšava probavne procese, ima smirujući učinak na centralni nervni sistem (centralni nervni sistem).
  • Cimet Čuva zdravlje organa vida, jača nervni sistem, ubrzava zarastanje rana i ogrebotina na koži, snižava holesterol, potiče metabolizam.
  • Đumbir korijen Aktivira metaboličke procese, jača krvne žile, poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže u smanjenju tjelesne težine. Zbog sadržaja inulina, đumbir može da stabilizuje glikemiju.

Povrće, voće, bobice

Voćna komponenta osnova je prehrane dijabetičara. Zbog svog hemijskog sastava voće, povrće i bobice:

  • normalizirati glikemiju,
  • povećati imunitet
  • ojačati zidove krvnih žila i niži holesterol,
  • stabiliziraju probavu i stolicu.
  • doprinose gubljenju kilograma,
  • održavati normalnu razinu krvnog pritiska.

Većina povrća ima nizak glikemijski indeks i preporučuje se za svakodnevnu upotrebu.

GiSirovo povrće
20krastavci
15celer, kupus (karfiol i briselski klice), tikvice, bela paprika (crvena i žuta), rotkvica, rotkvica
10bijeli kupus, brokoli, patlidžan, paradajz, zeleni biber, luk

Voće za dnevnu prehranu treba odabrati prema tablici glikemijskog indeksa. Koje voće, povrće i bobice su najviše korisni određuje ne samo GI, nego i prisustvo ljekovitih svojstava vrijednih dijabetičarima.

NaslovOsnovna svojstva
grejpfrutpročišćava krvotok, smanjuje naslage kolesterola, normalizira metabolizam, pomaže u gubitku kilograma
šipakaktivira gušteraču, podstiče stvaranje krvi.
pomelopodržava stabilnost srca
jabukepomažu normalizaciji probave i jačanju imunološkog statusa
kruškeukloniti oticanje
kupus (sve vrste)sadrži vitamine grupe B vitalne za dijabetičare, snižava holesterol, povećava vaskularnu elastičnost
lingonberryubrzava proizvodnju inzulina
borovnicePodržava stabilnost glikemije i zdravlje organa vida
crna ribizlaneguje tijelo vitaminima, jača imunološki sistem
viburnumsnižava krvni pritisak, pomaže u normalizaciji glikemije
gorka tikva (momordica)pomaže u gubitku kilograma, poboljšava proizvodnju inzulina
Jeruzalemska artičoka (glavno povrće na jelovniku s dijabetesom)potiče lučenje inzulina, koristi višak glukoze. Sastav sadrži inulin - prirodni prebiotik koji pomaže snižavanju šećera u krvi

  • prilikom pečenja voća, kuhanja repe i mrkve, kuvanja tikvica i patlidžana njihov GI se povećava,
  • nerafinirane kore se probavljaju u sporem režimu, zato glukoza postepeno ulazi u krvotok,
  • kombinacija proteina s povrćem i voćem inhibira apsorpciju glukoze.

Voćni, povrtni i bobični sokovi

Sustavna upotreba sokova pomaže normalizaciji i održavanju stabilne razine šećera u krvi. Piće se može pripremiti iz jednog proizvoda ili kombinirati u mješavinu dozvoljenog voća, bobica i povrća po ukusu. Da biste smanjili agresivni učinak svježe cijeđenih sokova, preporučuje se razrijediti ih mineralnom vodom (bez plina) ili prokuhanom vodom. U pića ne možete dodati šećer

Primjeri zdravih sokova i njihovih GI:

  • paradajz - 15 jedinica
  • jabuka, narandža, šargarepa - 40 jedinica,
  • ananas - 46 jedinica,
  • grejpfrut, grožđe - 48 jedinica.

Neobavezno

Nespecifična vrsta endokrine patologije - GDM (gestacijski dijabetes melitus), razvija se kod 10% žena tijekom trudnoće. Za liječenje patologije ne koriste se tablete za snižavanje šećera, zbog njihovih teratogenih učinaka na fetus.

Trudnici je propisana dijeta kojom se normalizira šećer u krvi. Bolesnici s dijabetesom, jedući prema pravilima dijabetičke prehrane, minimiziraju rizik od mogućih abnormalnosti intrauterinog razvoja djeteta i komplikacija tijekom poroda. Nepoštivanje prehrane za GDM dovodi do perzistentne glikemije, koja se može zaustaviti samo ubrizgavanjem inzulina u želudac.

Opća pravila o ugostiteljstvu

Hrana sa visokim šećerom u krvi mora biti u skladu s pravilima dijabetičke prehrane. Da biste normalizirali glikemiju, morate:

  • s izbornika uklonite slatku hranu i pića, peciva, peciva, itd.,
  • kontrolirati energetsku vrijednost i glikemijski indeks svakog jela i njegovih sastojaka,
  • pridržavajte se režima pijenja (do 2 litre vode dnevno) i režima unosa hrane (svaka 3-4 sata),
  • pratiti količinu pojedene hrane (u glavnim obrocima - ne više od 350 gr.),
  • izuzeti hranu bogatu životinjskim mastima,
  • odbiti upotrebu jela pripremljenih na roštilju ili prženih u tavi,
  • uvesti povrće, bobice i voće u dnevni meni,
  • smanjite unos soli.

Ishrana se sastoji samo od proizvoda koje su odobrili endokrinolozi sa niskim GI.

Stabilno povišen šećer u krvi ukazuje na razvoj dijabetesa. Bolest je nepovratna i prati je mnogo ozbiljnih komplikacija. Glavni cilj tretmana je normalizacija i održavanje nivoa glukoze u krvi što je bliže normalnoj.

Paralelno s terapijom lijekovima, dijabetičarima se propisuje posebna terapijska dijeta, čija je osnova hrana s niskim glikemijskim indeksom. Ako imate poteškoća oko kreiranja dnevnog menija, trebali biste potražiti pomoć endokrinologa i profesionalnog nutricionista. U Moskvi i drugim velikim gradovima djeluju posebni centri za dijabetes i škole za dijabetes gdje možete dobiti savjete o ishrani.

Važno je razumjeti da bez obzira na to koji je koristan proizvod nema isti snažan učinak kao lijekovi koji snižavaju šećer. Nemoguće je zamijeniti injekciju inzulina ili hipoglikemijsku tabletu povrćem sa niskim glikemijskim djelovanjem. Nije specifičan proizvod koji pomaže sniziti i stabilizirati razinu šećera u krvi, već pravi sustav prehrane.

Pogledajte video: DIJABETIČARI PAŽNJA! Ova biljka razara šećer u krvi (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar