Diuver: upute za upotrebu, analozi i recenzije, cijene u ljekarnama Rusije

Tablete su mliječno bijele, okrugle, bikonveksne s nagibom na jednoj strani i digitalnim graviranjem na drugoj, što varira ovisno o doziranju glavnog aktivnog sastojka. Skupno 5 mg torasemidodgovara broju 915, a 10 mg - 916 na poleđini tablete.

Farmaceutski proizvod se prodaje u blister pakiranjima od polimernog filma i aluminijske folije, u svakom takvom krugu po 10 tableta. Postoje dvije ploče u kartonskoj kutiji (20 komada po kutiji).

Farmakološko djelovanje

Diuver (INN - Diuver) Je diuretski lek, grupe mokraćno stimulirajuće petlje supstancama, odnosno na koji je usmeren glavni efekat leka petlja Henle (jedna od glavnih komponenti strukturne jedinice bubrega - nefron) Prevladavajući farmakološki učinak je inhibicija reverzne apsorpcije jona natrijuma i hlora u uzlaznom kolenu petlje, što se manifestuje smanjenjem osmotskih parametara intracelularne tečnosti. Kao rezultat toga, ono se inhibira bubrežna reapsorpcija vodesvakodnevno raste diureza a višak tečnosti se eliminiše iz organizma.

Provodi se mehanizam djelovanja farmaceutskog pripravka blokirajući transportere jona u apikalnom dijelu uzlaznog (drugi naziv za segment je gust) dio petlje nefrona. Receptori su također blokirani aldosteronkoji se nalazi u srčanom mišiću. To omogućava dodatnepojačano izlučivanje vode, jer hormon nadbubrežne žlezde ne stimulira obrnutu apsorpciju tečnosti.

Srčani efekti dopuštaju normalizirati dijastoličku funkciju miokardajer se sprečava preopterećenje povećanim volumenom (glavni patofiziološki uzrok insuficijencije srčanih zalistaka i naknadna hipertrofija srca). Zbog produženog ciklusa miokarda i duže dijastole se smanjuje fibrosing i skleroza mišićno tkivo unutrašnje pumpe.

Diuver može djelovati i kao antihipertenzivno sredstvo, jer je djelovanje Torasemida, glavnog aktivnog sastojka, ostvareno zbogsmanjenje perifernog vaskularnog otpora (komponenta preopterećenja, što dovodi do pojačanog rada srca i, kao rezultat, povećanja krvni pritisak) Mehanizam ove akcije je stimulacija aktivnosti kalijum-jona u glatkim stanicama mišićnog sloja vaskularnog kreveta, zbog čega je reakcija stijenke na učinke bioloških prešara smanjena (endogene tvari npr. kateholaminiili vazopresinhormon zadnje hipofize).

To vrijedi napomenuti torasemidkao tiazidni diuretik, ima niz prednosti u odnosu na glavni farmaceutski pripravak ove akcije - Furosemid:

  • u manjoj mjeri patološko stanje poput hipokalemija,
  • aktivnost zasnovana na lijekovima torasemid viši
  • efekat koji je izvršio Diuver produžen je, što omogućava produženo konzervativno liječenje ovim lijekom.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Diuver je prihvaćen usmenobrz i relativno kompletan (bioraspoloživostdroga je 80-90 postoovisno o pojedinačnim karakteristikama tijela) adsorbira se iz gastrointestinalnog trakta. Maksimalna koncentracija aktivnih sastojaka u plazmi uočava se nakon 1-2 sata, nakon uzimanja tableta. U krvi torasemidveže za proteine ​​plazme, što pruža diuretski učinak u narednih osamnaest sati. Učestalost mokrenja jednolično se povećava tokom cijelog trajanja lijeka, što je nesumnjivo pozitivna karakteristika lijeka (za razliku od Furosemida, on ne prisiljava na ograničavanje pacijentove aktivnosti odmah nakon uzimanja tableta).

Metaboliziralijek u jetri, pod djelovanjem enzima u sistemu citokrom P450. Formiraju se hemijske reakcije hidroksilirani metabolitikoji se vežu za proteine ​​plazme za 86-97 posto (dostupnost veze ovisi o biološkoj pretvorbi komponenata i slijedu reakcije oksidacije i hidroksilacije u prstenu).

Prikazuje seRazvodi se uglavnom putem bubrega (bubrežni klirens) torasemidiznosi 10 ml / min, na pozadini ukupnih - 40 ml / min) u obliku neaktivnih metabolita, oko osamdeset posto jedne doze. Poluživot Farmaceutski preparat traje oko 3-4 sata (u slučaju zatajenja bubrega pokazatelj se ne mijenja na bilo koji način). Mali dio metabolita torasemidIzlučuje se hemodijalizom i hemofiltracijom.

Indikacija Diuver

Apsolutna indikacija za upotrebu diuretskog lijeka na bazi torasemidje edematozni sindrom na pozadini različitih patologija. Pa sa bolesti bubrega, jetre, pluća u složenu terapiju vrijedi uključiti lijek sličnog djelovanja.

Hronična srčana insuficijencija takođe je mnogo efikasnije liječiti ako se primjenjuje diuretici petljepomažući u smanjenju nakupljanja tečnosti u šupljinama i tkivima.

Indikacije za upotrebu Diuver sa arterijska hipertenzija nisu apsolutni, ali većina kliničara koristi ovaj lijek u konzervativnom režimu liječenja, jer ima snažan i dugotrajan učinak u odnosu na druge diuretike. Pozitivna karakteristika Diuverove upotrebe je i njegova farmakokinetička sposobnost i efekat ovisan o doziomogućavajući jasno regulisanje željenog terapeutskog efekta.

Kontraindikacije

  • preosjetljivost ili netolerancija na komponente farmaceutskog pripravka,
  • zatajenje bubrega u anuriji,
  • nedostatak laktaze (i netolerancija na laktozu, kao posledica toga) ili nedostatak apsorpcije glukoze i galaktoze,
  • dehidracija, exicosishipovolemijska stanja,
  • hepatička koma,
  • razdoblje dojenje,
  • opijenost srčani glikozidi,
  • izrečeno hipokalemijaili hiponatremija,
  • oštar glomerulonefritis,
  • dekompenzirane oštećenja srčanog zaliska (posebno) stenoza aortnih i mitralnih otvora),
  • povećanje centralnog venskog pritiska iznad 10 mmHg,
  • starosna kategorija do 18 godina.

Postoji i niz patoloških stanja kada se lijek treba uzimati samo pod nadzorom kvalificiranog stručnjaka za bolničko liječenje (tako da uz razvoj štetnih učinaka konzervativne terapije treba pružiti pomoć što je prije moguće). Ovi uslovi uključuju:

  • arterijska hipotenzija,
  • ateroskleroza (posebno moždane arterije),
  • predispozicija za povećanje koncentracije urata u plazmi,
  • kršenja odliva mokraće iz uretre (najčešći uzrok je to) benigna hiperplazija prostate kod muškaraca ili stenotički upalni procesi kod žena),
  • akutna faza infarkt miokarda (rizik od razvoja kardiogenog šoka i napredovanja patološkog procesa raste),
  • dijabetes melitus (smanjuje glukoznu toleranciju ćelija i smanjuje hipoglikemijski efekat lijekova),
  • anemija,
  • hepatorenalni sindrom.

Nuspojave

Lijek može izazvati sljedeće neželjene reakcije tokom složenog liječenja edem sindroma:

  • By kardiovaskularni sistem:akutno zatajenje cirkulacijeprekomjerno sniženje krvnog pritiska do kolaps, aritmije (uglavnom) tahikardija), smanjenje volumena cirkulirajuće krvi.
  • By mokraćnog sistema: akutno zadržavanje mokraćepovećanje koncentracije soli mokraćne kiseline u krvnoj plazmi, hematurija(krv u urinu) intersticijski nefritis, hidronefroza.
  • By VEB i KSCHB: smanjenje sadržaja natrijuma, kalijuma, hlora, magnezijuma, kalcijuma u plazmi, metabolička alkaloza, hipovolemija, dehidracija, exicosis, koncentracija krvii povećavanje viskoznosti krvi.
  • By metabolizam: hiperholesterolemija, hipertrigliceridemija i aterosklerozakao rezultat, porast koncentracije kreatinina i uree u krvi, gihtazne bolesti, smanjenje tolerancije na glukozu (moguća provokacija) manifestacije dijabetesa).
  • Digestivni trakt: dispeptični simptomi (mučnina, povraćanje, bol u epigastriju, proliv), kršenje aktivnosti enzima jetre, pankreatitis (uglavnom oštra).
  • By centralni nervni sistem i organi sluha: reverzibilno oštećenje sluha, zujanje u ušimaglavobolje vrtoglavica, parestezija.
  • Kožni integritet: urtikarija, svrbež kožežarišni osipi, dermatitis, fotosenzibilizacija, vaskulitis, anafilaktičke i anafilaktoidne reakcije (do razvoja) alergijski šok).
  • By periferna krv: smanjenje broja trombocita i bijelih krvnih zrnaca (potonji se pojavljuje kao agranulocitoza), aplastičan ili hemolitička anemija.

Diuver, upute za uporabu (Metoda i doziranje)

Uzimaju se tablete usmenosa malo vode. Preporučuje se upotreba lijeka odmah nakon doručka, kada adsorpciju u gastrointestinalnom traktu stimuliraju kvržice hrane.

Režim primjene lijeka je liječnik koji uzima lijekove, uzimajući u obzir individualne karakteristike tijela i indikacije za konzervativnu rehabilitaciju, obično s edematozni sindrom terapijska doza različitog porijekla je 5 mg torasemidjednom dnevno. Postepeno, dnevna doza se može povećati na 20, pa čak i 40 mg odjednom, ako to zahtijeva patološko stanje pacijenta. Prekinuti liječenje tek nakon nestanka edema (radi potvrđivanja pozitivnog učinka, kontrolnog vaganja i McClure-Aldrich test skriveni edem).

Upute za upotrebu Diuver sa arterijska hipertenzija malo drugačije. Početna doza je 2,5 mg, odnosno polovina tablete sa većim udjelom torasemid5 mg (ili četvrtine, u 10 mg aktivnog sastojka). Ako je potrebno, povećajte terapeutski učinak, dnevna doza se može povećati na 5 mg.

Predoziranje

Povećana koncentracija u plazmi uz nekontrolisano uzimanje lijeka izaziva sljedeće simptome intoksikacije:

  • učestalo mokrenje niska specifična težina urina
  • pretjeran nedostatak cirkulacije,
  • izražen pad krvnog pritiska i do ortostatska hipotenzija,
  • kršenje ravnoteže elektrolita i kiseline u bazi tijela,
  • gastrointestinalni poremećaj,
  • pospanost,
  • zbrka,
  • kolaps- akutni zastoj cirkulacije.

Specifično protuotrov, koje bi pomogle Diuverovoj intoksikaciji na farmaceutskom tržištu, ali postoje i konzervativne metode liječenja koje nadoknađuju patološko stanje organizma. Tako obilne koriste intravenska infuzija izotonične i kristalne otopine za nadoknadu gubitka bcc. Pod kontrolom serumskih koncentracija elektrolita i hemokritova infuziranih CBS regulatori i VIB. U posebno teškim situacijama se mogu koristitinadomjesci krvi i krvne komponente.

Ako se trovanje lijekom desilo na osnovu nedavno uzete povećane doze lijeka, to je djelotvorno ispiranje želuca, provokacija povraćanja, evakuaciju sadržaja želuca na sve vrste (koristeći i konzervativnu, terapiju lijekovima i metode fizioterapije).

Interakcija

Torasemid- Izuzetno aktivna farmaceutska komponenta koja može aktivno djelovati na velikoj listi lijekova. Dakle, diuretik povećava koncentraciju, a shodno tome i rizik od nuspojava i neželjenih reakcija (posebno oto- i nefrotoksičnosti) lijekova kao što su grupe antibiotika cefalosporini aminoglikozidi, hloramfenikol, cisplatin, etakrilna kiselina, amfotericin B (interaktivno djeluju kao konkurentno izlučivanje bubrega).

Zasebno, vrijedno je napomenuti da Diuver smanjuje efikasnosthipoglikemijska sredstva, što zahteva odgovarajuću korekciju konzervativnog tretmana dijabetesa. U suprotnom, razvoj je moguć hiperglikemijski ili ketoacidotska koma i nepovratne promjene mikrovaskulacije. Smanjuje se i farmaceutski učinak. alopurinolako složena terapija kombinira ovaj lijek s diureticima na bazi torasemida.

Diuver značajno smanjuje bubrežni klirens Litijumski preparatijer se izlučuje velika količina slabo koncentriranog urina (s povećanim količinama izlučene tečnosti, glomerularni aparat djeluje mnogo slabije). Ova akcija prijeti razvoju intoksikacija litijem, što se može manifestirati na sljedeći način:

  • dispeptički poremećaj (mučnina, povraćanje i tako dalje)
  • povećana neuromuskularna razdražljivost,
  • epileptični napadi i stupor,
  • ataksija,
  • veliki drhtavica,
  • zbrka, delirijum,
  • zatajenje bubrega.

Nesteroidni protuupalni lijekovi značajno smanjuju diuretski efekat torasemid, jer inhibiraju sintezu prostaglandini, što se manifestuje kršenjem aktivnosti tako biološki aktivne komponente kao renin u krvnoj plazmi. Kao rezultat toga, bubrežni protok krvi se smanjuje, a mokrenje nije tako aktivno. Isti mehanizam djelovanja NSAID pojačava hipotenzivni učinak diuretskih lijekova (renin- glavna komponenta bubrežne regulacije krvnog pritiska, vršeći pritisak na vaskularni ležaj.

Ne smije se kombinirati u složenoj terapiji i lijekovima koji inhibiraju enzim koji pretvara angiotenzin ili agoniste angiotenzinskih receptora zajedno sa diuretici petlje, takav tretman može dovesti do pretjeranog snižavanja krvnog pritiska i razvoja akutnog zatajenja krvotoka sve do kolapsa. Sa apsolutnim indikacijama preporučuje se konzervativno liječenje smanjiti ili privremeno prekinuti torasemid u tom slučaju.

U bolesnika visokog rizika od razvoja bubrežne bolesti (nefropatijarazličite etiologije) treba izbjegavati ciklosporin i torasemid, jer ovo može biti pokretački faktor za vrlo ozbiljnu bolest. Nuspojava ciklosporina je kršenje izlučivanja soli mokraćne kiseline putem bubrega, a torasemid, sa svoje strane, uzrokuje povećanje njihove koncentracije u krvotoku. Takvo međusobno djelovanje neminovno će dovesti do taloženja urata ili razvoja gihta artritis.

Uputa za upotrebu Diuver, doziranje

Lijek je namijenjen oralnoj primjeni. Tablete se uzimaju ujutro nakon doručka sa malom količinom tečnosti.

Za liječenje edematoznog sindroma propisana je 1 tableta Diuver 5 mg 1 puta dnevno. Ako je potrebno, doziranje se može postepeno povećavati na 20-40 mg jednom dnevno. U izuzetnim slučajevima dnevna doza može biti 200 mg.

Za liječenje hipertenzije propisano je pola tablete Diuver 5 mg (2,5 mg) 1 put dnevno. U nekim slučajevima, po nahođenju liječnika, doza se može povećati na 5 mg dnevno.

Prihvatanje više od 5 mg dnevno ne dovodi do dodatnog snižavanja krvnog pritiska i nije preporučljivo kod esencijalne hipertenzije. Treba imati na umu da se maksimalni hipotenzivni učinak torasemida postiže 12 tjedana nakon početka terapije.

Starijim pacijentima treba propisati torasemid u minimalnim dozama i prilagođavanje doze s oprezom.

Diuretic Diuver

Glavni aktivni sastojak lijeka je torasemid, koji djeluje kao diuretik sa trajnim učinkom. Dodatne komponente - kukuruzni škrob, laktoza monohidrat, natrijum karboksimetil škrob. Sadrži magnezijum stearat, bezvodni silicijum dioksid. Lijek Diuver ima indikacije za upotrebu u natečenosti, njegovo djelovanje pomaže:

  • smanjenje osmotskog pritiska u ćelijama bubrega,
  • uklanjanje suvišne tečnosti iz tkiva,
  • suzbijanje apsorpcije vode, natrijum jona,
  • poboljšati funkciju miokarda,
  • ograničavanje povlačenja kalijuma,
  • smanjenje fibroze.

Diuver - upute

Indikacije za upotrebu lijeka utvrđuje ljekar. Koristeći lijek Diuver potrebno je proučiti upute koje navode pravila za prijem, doziranje i preporučuje:

  • uzeti u obzir nuspojave, kontraindikacije,
  • redovno radite krvni test
  • istovremeno konzumirati Veroshpiron za očuvanje kalija,
  • sledite dijetu uz produženu upotrebu.

Prema uputstvu za upotrebu, potrebno je:

  • prije tretmana podesite vodno-elektrolitnu ravnotežu,
  • proveriti glukozu na dijabetes,
  • proizvod koristite s oprezom u kombinaciji s ATP inhibitorima - dramatično smanjujte pritisak,
  • suzdržati se od vožnje automobilom,
  • piti suplemente kalijuma,
  • isključuju rad sa složenim jedinicama.

Diuver - svjedočenje

Nakon što pročitate upute, možete shvatiti da Diuver - indikacija za njegovu upotrebu je činjenica edematoznih sindroma različite geneze, koja ima efekta na mnogim područjima medicine. Lijek propisuju terapeuti i endokrinolozi, nefrolozi i kardiolozi. Diuver tablete imaju uticaj na bolesti:

  • bubreg
  • pluća
  • jetra
  • arterijska hipertenzija u starijih osoba,
  • hroničnog zatajenja srca.

Diuver - doziranje

Prilikom imenovanja Diuvera - indikacije za upotrebu kojih je oticanje, liječnik prvo odabere malu dozu. Kada se promatra pacijent, tretman se prilagođava. Samo-primjena diuretika je neprihvatljiva zbog prisustva nuspojava, kontraindikacija. Lijek se pije ujutro, nakon obroka, ispere vodom. U nekim slučajevima se preporučuje njegova doživotna upotreba. Početna doza Diuvera dnevno:

  • s hipertenzijom - 2,5 mg - pola tablete,
  • tokom bolesti pluća, bubrega - 5 mg,
  • sa teškim zatajenjem srca - do 40 mg.

Diuver - kontraindikacije

Diuretik treba koristiti pod nadzorom ljekara, i to ne samo zato što se iz tijela isperu važne tvari koje zahtijevaju promatranje. Postoje kontraindikacije Diuver:

  • zatajenje bubrega, pri kojem urin ne ulazi u mjehur,
  • hepatička koma
  • hiponatremija - smanjenje nivoa natrijuma,
  • hipokalcemija,
  • smanjeni pritisak
  • netolerancija na laktozu,
  • akutni glomerulonefritis.

Upotreba lijeka tokom trudnoće, djece, adolescenata mlađih od 18 godina, dok je dojenje neprihvatljivo. Lijek je kontraindiciran u slučaju:

  • intoksikacija srčanim glikozidom,
  • alergična na komponente,
  • povećani venski pritisak
  • nedostaci apsorpcije glukoze,
  • gihta
  • akutni infarkt miokarda,
  • dijabetes melitus
  • anemija
  • kršenja odliva urina,
  • ventrikularne aritmije,
  • proliv.

Ljekari, znajući da je prelijevanje - indikacija za njegovu redovnu upotrebu propisana u uputama, djelotvorna je u liječenju, trebalo bi uzeti u obzir nuspojave. Postoje takvi neprijatni trenuci iz telesnih sistema:

  • kardiovaskularni - pad pritiska, nesvestica,
  • mokraćna bolest - zadržavanje mokraće, pojava krvi u njoj, smanjena potencija,
  • probavni sistem - proliv, povraćanje, pogoršanje pankreatitisa, smanjen apetit,
  • nervozan - zujanje u ušima, utrnulost udova, umanjen vid,
  • prokrvljenost krvi - smanjenje crvenih krvnih zrnaca, kvar sistema.

Diuver - analozi

Prisutnost velikog broja ograničenja prisiljava liječnike da propisuju pacijentima, kada su navedeni za upotrebu, sinonime diuretika sa sličnom aktivnom supstancom. Radarski vodič preporučuje Diuver-ove analoge sa sličnim sastavom:

  • Aquaphor,
  • Aldacton
  • Arifon Retard,
  • Britomar,
  • Brinerdin,
  • Brusniver,
  • Brinaldix,
  • Bufenox,
  • Isobar
  • Zokardis plus,
  • Indresspress
  • Klopamid
  • Lorvas
  • Lespeflan
  • Lasix
  • Retapres
  • Nebilong N,
  • Trigrim
  • Triamtel
  • Spironolakton
  • Furosemid
  • Fitolizin.

Cijena za Diuver

Diuretici se mogu kupiti preko šaltera u obližnjoj ljekarni. Samo naručite lijekove iz kataloga i kupite u internetskoj trgovini. Trošak ovisi o broju tableta u pakovanju, proizvođaču. Cijena za Diuver i analoge:

Aktivna supstanca, mg

Podjela cijena, rubalja

Kanefron H, draž

Ekaterinu, 48-godišnju Torasemid Canon propisao je endokrinolog, indikacije za upotrebu su jaka oteklina. Nije znala šta hodati - noge joj nisu stajale u cipele. Svidjelo mi se da je lijek blag, nema stalnog poriva u toalet. Već drugog dana počeo je prolaziti nadimanje, a tjedan dana kasnije primjetio je - počelo je mršavljenje. Odlično se osjećam.

Eugenia, 58 godina Kao hipertenzivni pacijent sa iskustvom, stalno me posmatra ljekar. Među lijekovima koji su mi bili propisani za svakodnevnu upotrebu postoje diuretici. U početku sam pio Acetazolamid, ali on ima visoku cijenu za penzionere, onda ga je terapeut zamijenio Indapamidom. Lijek je jeftin, održava pritisak stabilnim, nema nelagode od nagona.

Valentina, 52 godine, Kada mi je dijagnosticiran sindrom zatajenja srca, propisali su mi Veroshpilakton. Ljekar je objasnio da ovaj lijek ne samo uklanja tekućinu koja stagnira, već i štiti kalij od ispiranja, što je vrlo važno za jezgre. Glavna stvar je da je oteklina na cijelom tijelu prešla, iako su oči na licu postale vidljive.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene torasemid se brzo i gotovo u potpunosti apsorbira u gastrointestinalnom traktu. Maksimalna koncentracija torasemida u krvnoj plazmi uočava se 1-2 sata nakon uzimanja obroka. Bioraspoloživost je 80-90% uz manje pojedinačne varijacije.

Diuretički učinak traje do 18 sati, što olakšava toleranciju terapije zbog nedostatka vrlo učestalog mokrenja u prvim satima nakon uzimanja lijeka unutra, ograničavajući aktivnost pacijenata.

Komunikacija sa proteinima plazme više od 99%. Prividna zapremina distribucije je 16 litara.

Metabolizira se u jetri upotrebom izoenzima citokrom P450 sistema. Kao rezultat uzastopne reakcije oksidacije, hidroksilacije ili prstenaste hidroksilacije, nastaju tri metabolita (M1, M3 i M5), koji se vežu za proteine ​​plazme za 86%, 95% i 97%.

Poluživot (T1 / 2) torasemida i njegovih metabolita je 3-4 sata i ne mijenja se u hroničnom zatajivanju bubrega. Ukupni klirens torasemida je 40 ml / min, bubrežni klirens - 10 ml / min. U prosjeku se oko 83% preuzete doze izluči bubrezima: nepromijenjeno (24%) i u obliku pretežno neaktivnih metabolita (Ml - 12%, M3 - 3%, M5 - 41%).

Kod bubrežnog zatajenja T1 / 2 se ne mijenja, T1 / 2 metabolita M3 i M5 raste. Torasemid i njegovi metaboliti lagano se izlučuju hemodijalizom i hemofiltracijom.

Uz zatajenje jetre koncentracija torasemida u krvnoj plazmi povećava se zbog smanjenja metabolizma lijeka u jetri. U bolesnika sa zatajenjem srca ili jetre T1 / 2 torasemida i M5 metabolita je blago povećan, kumulacija lijeka nije vjerojatna.

S pažnjom

Arterijska hipotenzija, stenozirajući ateroskleroza cerebralnih arterija, hipoproteinemija, predispozicija za hiperuricemiju, oslabljen odliv urina (benigna hiperplazija prostate, suženje mokraćne cijevi ili hidronefroza), povijest ventrikularne aritmije, akutni infarkt miokarda, proljev srca, proljev, proširenje dijabetes melitus (smanjena tolerancija na glukozu), hepatorenalni sindrom, giht, anemija, trudnoća.

Nuspojave

Prema uputstvu za upotrebu, imenovanje Diuvera (5/10 mg) može biti praćeno sledećim nuspojavama:

  • dehidratacija i posljedično povećanje koncentracije kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, hlora i natrijuma u krvi,
  • kritično smanjenje krvnog pritiska,
  • aritmije i tahikardije, retko kolabiraju,
  • sporadično povećanje koncentracije uree i holesterola u krvi,
  • intersticijski nefritis ili akutno zadržavanje mokraće,
  • pankreatitis i dispeptički poremećaji,
  • parestezija
  • privremeni gubitak sluha
  • promena krvne slike do hemolitičke i aplastične anemije,
  • kožne alergijske reakcije, kao i anafilaktički šok.

Ako se pojave simptomi koji ukazuju na pojavu neželjene reakcije, preporučuje se prekinuti uzimanje lijeka prije savjetovanja sa liječnikom.

Diuretički učinak lijeka traje do 18 sati, zbog čega u prvim satima nakon njegove primjene nema vrlo čestih poriva za mokrenjem, ograničavajući aktivnost pacijenta.

Kontraindikacije

Diuver je kontraindiciran u sljedećim grupama bolesnika:

  • S povećanom osjetljivošću na torasemid i / ili sulfonamide, kao i na pomoćne sastojke lijeka,
  • U uvjetima koje prati nedostatak protoka mokraće u mjehur,
  • U stanju jetrene kome, karakteriziranog disfunkcijom centralnog nervnog sistema, što nastaje uslijed jake inhibicije rada jetre, tzv.
  • U predomatnom stanju,
  • Sa zatajenjem bubrega, što je praćeno simptomima sve veće azotemije,
  • Sa arterijskom hipotenzijom,
  • Uz aritmiju.

Zbog nedostatka kliničkih studija tokom dojenja, ne preporučuje se ženama koje doje. Takođe, lijek se ne preporučuje djeci mlađoj od 18 godina, jer nije utvrđena njegova sigurnost i efikasnost za ovu grupu bolesnika.

Tijekom trudnoće primjena Diuvera je opravdana samo u slučaju hitne potrebe. Prijem treba obaviti u minimalnim dozama, u stacionarnim uslovima i pod nadzorom ljekara koji ima porođajnu ženu.

Također je potrebno stalno praćenje stanja fetusa, jer prilikom prodiranja u njegovo tkivo torasemid izaziva poremećaje u metabolizmu vode i elektrolita, kao i trombocitopeniju.

Predoziranje

Kada se uzimaju prekomjerne doze Diuvera kod pacijenata, moguće je razviti vodeno-elektrolitne poremećaje, tešku diurezu, pospanost, arterijsku hipotenziju, konfuziju i vaskularnu insuficijenciju.

Pored toga, razvoj gastrointestinalnih poremećaja.

Specifični antidot nije poznat. Indicirano je prekid lijeka ili smanjenje doze. Kod težih simptoma predoziranja, popravlja se vodeno-elektrolitna ravnoteža i propisuje se simptomatska terapija.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Torasemid nema teratogeni učinak i fetotoksičnost, prodire kroz placentnu barijeru prouzrokujući poremećaje u metabolizmu vode i elektrolita i trombocitopeniju u plodu.

Lijek Diuver tijekom trudnoće može se koristiti samo ako korist za majku nadmašuje potencijalni rizik za plod samo pod nadzorom liječnika i to samo u minimalnim dozama.

Nije poznato da li torasemid prelazi u majčino mlijeko. Ako je potrebno koristiti lijek Diuver za vrijeme dojenja, potrebno je prekinuti dojenje.

Analozi Diuver, cijena u ljekarnama

Ako je potrebno, Diuver se može zameniti analogom aktivne supstance - to su lekovi:

Prilikom odabira analoga važno je razumjeti da se upute za uporabu Diuvera, cijena i pregledi lijekova s ​​sličnim učinkom ne primjenjuju. Važno je dobiti konsultaciju s ljekarom i ne izvršiti neovisnu promjenu lijeka.

Cijena u ljekarnama Rusije: Diuver tablete 5 mg 20 kom. - od 335 do 391 rubalja, 10 mg 20 kom. - od 425 do 439 rubalja.

Čuvati na temperaturi do 30 ° C. Čuvati van dohvata dece. Rok trajanja je 3 godine. Ljekarne se prodaju na recept.

3 komentara za “Diuver”

Uklanja edem i smanjuje pritisak, ali postoje i neprijatne nuspojave ((

Za razliku od skupljih kolega, Diuver ima više nuspojava.

Dobar lijek. Diuver je uzeo moj otac zbog zatajenja srca da bi se riješio pretjerane natečenosti (noge su mu bile otečene, došlo je do točke da se nije mogao pomaknuti). Prije Diuvera probali su sve, ali nije bilo uočljivog i očekivanog učinka.

Diuver, upute za uporabu: metoda i doziranje

Diuver tablete treba uzimati oralno 1 put dnevno (nakon doručka), ispirati s dovoljnom količinom vode.

Preporučene pojedinačne (i dnevne u isto vrijeme) doze:

  • Edem sindrom: početna doza je 5 mg, ako učinak nije dovoljan, doza se povećava na 20-40 mg, u nekim slučajevima - do 200 mg. Potrebno je uzimati Diuver dok nestane edem, moguće je dugotrajno liječenje,
  • Arterijska hipertenzija: početna doza je 2,5 mg (1/2 tablete), ako je potrebno, povećajte dozu na 5 mg.

Posebna uputstva

Diuver se mora uzimati strogo prema propisu liječnika.

Diuretički učinak Diuvera traje i do 18 sati, zbog čega u prvim satima nakon njegove primjene nema vrlo čestih poriva za mokrenjem, ograničavajući pacijentovu aktivnost.

Kada dugo uzimate visoke doze Diuvera, povećava se rizik od razvoja hipokalemije, hiponatremije i metaboličke alkaloze, pa se preporučuje pridržavati se dijeta s dovoljno natrijum-klorida i dodatno uzimati pripravke s kalijem.

U bolesnika s bubrežnom insuficijencijom povećava se rizik od poremećaja vodno-elektrolitne ravnoteže, pa je za vrijeme liječenja potrebna kontrola koncentracije elektrolita u krvnoj plazmi (uključujući natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum), kiselo-bazno stanje, zaostali dušik, mokraćna kiselina i kreatinin. U nekim slučajevima može biti potrebna odgovarajuća korektivna terapija, posebno kod pacijenata s čestim povraćanjem ili primanja parenteralne tekućine.

U slučaju pojave ili jačanja oligurije i azotemije kod pacijenata s ozbiljnom progresivnom bolesti bubrega, liječenje Diuverom preporučuje se obustaviti.

Odabir potrebne doze Diuvera za pacijente s ascitesom koji su se razvili zbog ciroze jetre treba provesti u bolnici, jer poremećaji u njihovoj vodeno-elektrolitnoj ravnoteži mogu dovesti do razvoja jetrene kome. Osim toga, kod ove kategorije bolesnika potrebno je redovito nadzirati elektrolite u plazmi.

Kod pacijenata sa smanjenom tolerancijom na glukozu i dijabetesa potrebno je neprestano provjeravati koncentraciju glukoze u urinu i krvi.

Zbog rizika od akutnog zadržavanja mokraće, kontrola izlučivanja mokraće neophodna je bolesnicima sa suženjem mokraćnih kanala i hiperplaziji prostate, kao i pacijentima u nesvesnom stanju.

Trudnoća i dojenje

  • Trudnoća: Diuver se može primjenjivati ​​s oprezom u minimalnim dozama nakon procjene omjera očekivane koristi prema postojećem riziku, torasemid nema teratogene efekte i fetotoksičnost, prodire kroz placentarnu barijeru što prouzrokuje trombocitopeniju i narušen metabolizam vode i elektrolita u plodu,
  • Dojenje: terapija je kontraindicirana.

Interakcija lijekova

  • Aminoglikozidi, cefalosporini, etakrilna kiselina, amfotericin B, kloramfenikol, cisplatin: povećava se njihova koncentracija i rizik od razvoja oto- i nefrotoksičnih efekata
  • Teofilin, diazoksid, antihipertenzivi: njihov je učinak pojačan,
  • Mišićni relaksanti (npr. Suksameton): pojačana je njihova neuromišićna blokada,
  • Nedepolarizacijski mišićni relaksanti (npr. Tubokurarin), alopurinol, hipoglikemijska sredstva: njihova se učinkovitost smanjuje,
  • Torasemid, presovani amini: primećeno je međusobno smanjenje učinka,
  • Lijekovi koji blokiraju tubularnu sekreciju: povećana koncentracija torasemida u serumu,
  • Litijumski preparati: njihov bubrežni klirens i verovatnoća razvoja intoksikacije se povećavaju,
  • Ciklosporin: povećani rizik od razvoja gihta artritisa,
  • Amfotericin B, glukokortikosteroidi: povećana verovatnoća za razvoj hipokalemije,
  • Srčani glikozidi: rizik od razvoja intoksikacije glikozidima uslijed hipokalemije i produljenja poluživota,
  • Sukralfazni, nesteroidni protuupalni lijekovi: diuretski učinak Diuvera je smanjen,
  • Salicilati u velikim dozama: rizik od toksičnosti raste,
  • Inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin, antagonisti receptora angiotenzina II: moguće je snažno smanjenje krvnog pritiska,
  • Metotreksat, probenecid: smanjuje se njihova bubrežna eliminacija, smanjuje se efikasnost torasemida.

U bolesnika s visokim rizikom za razvoj nefropatije koji uzimaju Diuver, kada se primjenjuju radioaktivni lijekovi, bubrežna disfunkcija je češća nego u bolesnika s visokim rizikom od nefropatije koji su bili podvrgnuti intravenskoj hidrataciji prije primjene radiopake.

Analozi diuvera su: Torasemid, Torasemid-SZ, Torasemid Vertex, Trigrim, Trifas, Britomar.

Recenzije o Diuvere

Recenzije o Diuveru uglavnom su pozitivne. Pacijenti ga karakteriziraju kao blagi diuretik produljenog djelovanja, postepeno i nježno uklanjajući suvišnu tekućinu, što dovodi do ublažavanja edema nogu i blagog snižavanja krvnog tlaka. Također, zasluga je produljena upotreba lijeka. Trošak je procijenjen kao visok.

Sastav i oblik oslobađanja

Diuver je dostupan u obliku bijelih tableta okruglog bikonveksnog oblika, koje s jedne strane imaju rizik odvajanja i graviranje s druge strane. Glavni aktivni sastojak lijeka je torasemid, njegov sadržaj je u tabletama sa gravurom:

Klinička i farmakološka grupa: diuretik.

Šta pomaže Diuveru?

U skladu s uputama, Diuver se preporučuje pacijentima koji pate od manifestacija sindroma edema zbog kroničnog zatajenja srca, bolesti bubrega, pluća i jetre.

Nuspojave

Uz pravilnu upotrebu lijeka i promatranje doze koju preporuči liječnik, nuspojave kod pacijenata razvijaju se u rijetkim slučajevima. Uz pojedinačnu preosjetljivost ili nekontrolisanu upotrebu, mogu se razviti sljedeće nuspojave:

  • Sa strane vodno-elektrolitne i acidobazne ravnoteže: hiponatremija, hipokloremija, hipokalemija, hipomagnezimija, hipokalcemija, metabolička alkaloza. Simptomi koji ukazuju na razvoj elektrolitnih i acidobaznih stanja mogu uključivati ​​glavobolju, zbunjenost, grčeve, tetaniju, mišićnu slabost, srčani ritam i dispeptičke poremećaje, hipovolemiju i dehidraciju (češće u starijih bolesnika) što može dovesti do hemokoncentracija sa tendencijom ka trombozi.
  • Iz kardiovaskularnog sistema: prekomjerno sniženje krvnog pritiska, ortostatska hipotenzija, kolaps, tahikardija, aritmije, smanjenje volumena cirkulirajuće krvi.
  • Sa strane metabolizma: hiperholesterolemija, hipertrigliceridemija, prolazno povećanje koncentracije kreatinina i uree u krvi, porast koncentracije mokraćne kiseline u krvi što može uzrokovati ili povećati manifestacije gihta, smanjenje tolerancije na glukozu (moguća manifestacija latentnog dijabetesa melitusa).
  • Iz mokraćnog sustava: oligurija, akutno zadržavanje mokraće (na primjer, hiperplazija prostate, sužavanje uretre, hidronefroza), intersticijski nefritis, hematurija, smanjena potencija.
  • Iz probavnog trakta: mučnina, povraćanje, proliv, intrahepatična kolestaza, pojačana aktivnost enzima "jetre", akutni pankreatitis.
  • Iz centralnog nervnog sistema, organa sluha: oštećenje sluha, obično reverzibilno, i / ili zujanje u ušima, posebno kod pacijenata sa zatajenjem bubrega ili hipoproteinemija (nefrotski sindrom), parestezije.
  • Na dijelu kože: svrab na koži, urtikarija, druge vrste osipa ili buloznih lezija kože, polimorfni eritem, eksfolijativni dermatitis, purpura, groznica, vaskulitis, eozinofilija, fotoosjetljivost, teška anafilaktička ili anafilaktoidna reakcija do sada su opisane do danas samo koje su opisane do danas nakon intravenskog davanja.
  • Iz periferne krvi: trombocitopenija, leukopenija, agranulocitoza, aplastična ili hemolitička anemija.

U rijetkim slučajevima može se razviti anafilaktički šok.

Farmakološka svojstva

Diuver je diuretik i ima izražen dekongestantni i diuretski učinak na tijelo. Aktivna supstanca lijeka praktično ne uzrokuje razvoj hipokalemije, za razliku od furosemida i drugih analoga lijeka.

Nakon uzimanja tablete iznutra, aktivna tvar se apsorbira u opšti krvotok, terapijski učinak lijeka primjećuje se nakon 2 sata. Lijek pacijenti dobro podnose, pa se može koristiti duže vrijeme, ako je potrebno.

Tokom trudnoće

Tijekom trudnoće primjena Diuvera je opravdana samo u slučaju hitne potrebe. Prijem treba obaviti u minimalnim dozama, u stacionarnim uslovima i pod nadzorom ljekara koji ima porođajnu ženu. Također je potrebno stalno praćenje stanja fetusa, jer prilikom prodiranja u njegovo tkivo torasemid izaziva poremećaje u metabolizmu vode i elektrolita, kao i trombocitopeniju.

Pogledajte video: Diuver (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar