Kako liječiti pankreatitis kod kuće

Pankreatitis je bolest koja se retko javlja jednom. Ako se akutni oblik pojavi dva puta, tada govore o ponovnoj pojavi hroničnog pankreatitisa. Produljeni tijek bolesti uključuje ne samo periodične stacionarne periode, nego i liječenje pankreatitisa kod kuće u potpunosti u skladu s medicinskim preporukama.

Značajke i stil života

Nakon dijagnosticiranja kronične bolesti, glavno što bi svaki pacijent trebao naučiti je da daljnji život nije dosadno postojanje i stalno liječenje, već samo novi način života. Trebao bi odražavati sljedeće trenutke koji određuju liječenje kod kuće:

  • režim napajanja
  • uzimanje lijekova
  • upotreba tradicionalne medicine,
  • raspodjela opterećenja
  • elementi opuštanja i mirne atmosfere,
  • periodične mjere rehabilitacije,
  • poznavanje osnova pomoći u slučaju akutnog napada.

Svaka od ovih točaka zahtijeva detaljno objašnjenje.

Ishrana domaćeg pankreatitisa

Glavni element koji može izliječiti i vratiti bolest je hrana kod kuće, izvan bolnice. Ovo nije toliko dijeta koliko usvajanje novih gastronomskih navika i potreba. Bez pravilno organiziranog prehrambenog ponašanja, ne možete čekati poboljšanje: neće ga biti, ili će kršenje završiti drugim napadom. Glavni cilj promjena režima prehrane jest isključiti viškove pogoršanja iz svakodnevnog života.

Svi koji su podvrgnuti barem jednom napadu pankreatitisa ili su odmah dobili dijagnozu hronične bolesti, znaju nova pravila za opskrbu energijom kod kuće:

  • frakcijska dijeta - dnevna količina hrane raspoređuje se u 6 do 8 doza, približno jednaka je kalorijskom sadržaju i količini,
  • svježe pripremljena jela teško su stanje, ali moramo težiti tome i, ako je moguće, promatrati ga,
  • metode kuhanja proizvoda - prednost se daje kuvanju, pirjanju, kuvanju na pari, nakon čega slijedi trljanje ili prethodno sjeckanje,
  • odbijanje pržene hrane, dimljenog mesa, kiselih krastavaca, začinjenih začina, masnih jela i umaka za njih,
  • neki proizvodi su isključeni - gljive, sirove mahunarke, pasulj, kupus, kiselo voće i bobice s sitnim kockicama i bez termičke obrade, zasićene juhe, punomasno mlijeko, žumanjak, slanina, svježi kruh i peciva od maslaca, čokolada, alkohol,
  • sklonost kuvanju.

Kulinarske stranice nude veliki broj zanimljivih recepata za dijetalna jela, za čije stvaranje nisu potrebni rijetki sastojci, naprotiv, sve je vrlo pristupačno. Teško je zamisliti situaciju kada ne možete kuhati punopravna jela iz jednostavnih proizvoda. S vremenom novi meni postaje poznat i preferiran. Pokazatelj pravilne prehrane kod kuće je dobrobit i odsutnost probavnih problema.

Lijekovi protiv pankreatitisa

Lijekovi koje je propisao ljekar jedini su lijekovi koje možete uzimati protiv pankreatitisa. Svaka inicijativa sa imenovanjima (izbor lijekova, promjena doze ili trajanja kursa) može se pretvoriti u katastrofu kad ništa ne podnosi.

Važno! Liječenje tabletama pojedinačno propisuje ljekar! Samo specijalista može uzeti u obzir sve nijanse (težinu, starost, fazu bolesti, prateće bolesti, hormonalnu razinu itd.)

Uz pankreatitis za liječenje kod kuće propisani su lijekovi nekoliko grupa:

  • antispazmodike - propisani tečajevi nakon pogoršanja i simptomatski, kako bi se osigurao dovoljan lumen pankreasnih kanala, crevnih, žučnih kamenaca, jetrenih i zajedničkih kanala i slobodno kretanje unutrašnjih tajni duž njih,
  • enzima - propisanih za nedostatak probavnih sokova želuca i gušterače, kao i za sprečavanje prekomjernog lučenja kiselina od strane tih organa (šta i kako uzeti - odluči ljekar),
  • lijekovi za liječenje pratećih bolesti koji mogu komplicirati tok pankreatitisa (holecistitis, dijabetes melitus, disbioza),
  • antibiotici - u rijetkim se slučajevima propisuju za liječenje kod kuće, češće se uzimaju u bolnici, ali ako se propisuju, treba ih uzimati u strogom skladu s receptom.

Sredstva tradicionalne i alternativne medicine

Što više vremena prođe od vremena napada, smirnije je stanje u probavnom traktu. Postepeno, doza hemijskog tretmana se smanjuje, postoje samo potporni lijekovi u minimalnim dozama.

Tokom tog perioda, kod kuće, sasvim je moguće koristiti infuzije i dekocije na ljekovitom bilju. Pravila upotrebe tradicionalnih lijekova su jednostavna. Oni moraju:

  • ne uzrokuje propadanje,
  • ublažiti probavne procese,
  • ne izazivajte alergiju,
  • održavati rezultat izloženosti lijekovima koji su uzimani ranije ili istovremeno.

Ljekovito bilje se u svakodnevnu upotrebu uvodi postepeno, nakon odobrenja lekara. Dekocije i infuzije možete napraviti kao zasebno piće, ili možete dodati malu količinu (započnite s 1 - 2 kašike) u dozvoljenim pićima. Ako je reakcija pozitivna ili neutralna, prijem se može nastaviti.

Bilje koje se preporučuje za upotrebu kod pankreatitisa u liječenju kod kuće:

BiljkaDelovanje na telo
kamilicapoboljšava varenje
metvica i balzam limunaumiruju i normaliziraju procese u probavnom traktu
yarrowslaba juha sa zastojem žuči
konjski repstimuliše lučenje creva
sjemenke kopramirni nadimanje
plantainprirodno antibakterijsko sredstvo, imunostimulans
djetelinamultivitaminski pripravak koristan zimi
kaduljasmirujući prekomernu probavu
calblago laksativ
korijen pljeskaviceenveloping i umirujuće
ruža kukajuha se može uzimati čak i usred akutnog napada
ovsena želeumjesto zrna možete koristiti gotov puter

Priprema dekocija, infuzija, žele varira od recepta do recepta. Bolje je započeti s pićima niske koncentracije kako biste empirijski postigli optimalnu dozu za vaše tijelo. Možete pažljivo eksperimentirati s ljekovitim naknadama - mješavinom bilja.

Važno! Pića na bazi bilja pripremaju se svakodnevno i piju tokom dana, ostatak se izlije - sljedećeg dana nije moguće piti.

Upotreba biljnih pića u liječenju kod kuće može ojačati probavne reakcije, smanjiti potrebu za lijekovima. Ali na to se ne treba pouzdati - liječnik propisuje i otkazuje lijek samo liječnik.

Vježba za pankreatitis

Sjedilački način života nije indiciran za pankreatitis u remisiji. Dozirana aktivnost poboljšava kretanje tečnih medija u sekretornim organima, sprječava stagnaciju punjenja kanala, podržava ritmičko funkcioniranje probavnog sustava.

Kako bi se izbjegle slučajne ozljede i preopterećenja, sportovi koji se odnose na ubrzanje (atletika), kontaktne timske igre (nogomet, odbojka itd.), Skakanje se ne preporučuju. Sledeće klase su pogodne za pankreatitis:

  • plivanje - praktički svi mišići tijela uključeni su bez preopterećenja,
  • hodanje - uz postepeno povećavanje udaljenosti i brzine - tokom cijele godine i svakodnevno,
  • skijanje (izuzev ski skokova),
  • fizioterapijske vježbe - kompleks za aktiviranje probave, ako je potrebno, preporučuje se u bolnici.

Tereti ne bi trebali stvarati umor i stres.

Okolina i okolina oko pacijenta

Važan faktor koji doprinosi oporavku je stvaranje mirnog okruženja u porodici, na poslu i održavanje prijateljskih odnosa sa voljenim osobama i kolegama. Ako se iz nekog razloga odnosi u timu ne zbrajaju, posao se vrijedi promijeniti - dugotrajne psiho-traumatične situacije uzrokuju grčeve krvnih žila i kanala, stagnaciju tajni. To vrlo brzo izaziva pogoršanje pankreatitisa, a sav prethodni rad na uspostavljanju prihvatljivog načina života bit će izgubljen.

Zadatak domaćinstava je stvoriti prijateljsku atmosferu kod kuće, pomoći pacijentu da se nosi s problemima kuhanja, uzimanja lijekova, organiziranja treninga.

Periodične mjere rehabilitacije

Redovni (1 - 2 puta godišnje) postupci oporavka u rehabilitacijskim centrima, sanatorijumima i pansionima vrlo su korisni za kućno liječenje pacijenata sa kroničnim pankreatitisom. Često doktor preporučuje putovanje "do voda" - Kavkaza, Karlovih Vari i drugih letovališta. Ako je moguće, vrijedi iskoristiti ponude. Nadležna organizacija mjera rehabilitacije (pijenje ljekovite mineralne vode, fizioterapija, dijetalna hrana) u tim medicinskim i profilaktičkim ustanovama dobro jača zdravlje pacijenta i odlaže vrijeme pogoršanja bolesti.

Uz to, lekari beleže porast opšte emocionalne pozadine pacijentovog raspoloženja nakon putovanja u sanatorijume.

Prva pomoć kod pogoršanja kod kuće

Sve točke organizacije života i liječenja pacijenta s pankreatitisom u kući puno su terapijske komponente za njegovu bolest. Ne možete ukloniti niti jedan trenutak s liste bez da izgubite kvalitetu liječenja kod kuće. Kada dođe do pogoršanja, rođaci i sama bolesna osoba trebali bi poduzeti niz mjera, kako ne bi pogoršavali, ali i smanjili štetu iz situacije:

  • odmah pozovite hitnu pomoć,
  • "Uključite" režim potpunog gladovanja uklanjanjem ostataka hrane u digestivnom traktu svim dostupnim i prenosivim metodama,
  • stavite hladan oblog na područje bola,
  • u nedostatku mučnine, uzmite antispazmodik,
  • uvjeriti pacijenta, ne pokazivati ​​znakove nervoze,
  • za prikupljanje stvari i dokumenata pacijenta neophodnih za prijem u bolnicu.

Dakle, točno pridržavanje preporuka liječnika na svim stranama novog načina života može zamijeniti mnoge bolničke intervencije i spriječiti potrebu za njima.

Pogledajte video: Gastritis, upala gušterače,žučne kese,jetre uspješno liječi Ramazanski post - MTV IGMAN (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar