Tablete za šećernu bolest sljedeće generacije i lijekovi za dijabetes tipa 2

Učinak lijeka za snižavanje šećera je da stimulira stanice gušterače na proizvodnju inzulina, poboljšava apsorpciju glukoze u mišićima, smanjujući na taj način njen nivo u krvi. Inhibira proizvodnju glukoze u jetri.

Lijek poboljšava metabolizam lipida, smanjuje količinu masti u krvi, smanjuje ugruške u krvi, sprečava razvoj dijabetičkih komplikacija (retinopatija, kardiovaskularna patologija).

Zahvaljujući mikroniziranoj strukturi, lijek se brže i potpuno adsorbira u želucu, ima apsolutnu bioraspoloživost.

Indikacije i doziranje

Dijabetes melitus tipa 2 sa neuspjehom antidijabetičke prehrane i pretilošću.

Lijek propisuje ljekar. Doziranje se određuje pojedinačno, uzimajući u obzir razinu šećera na prazan stomak i 2 sata nakon obroka.

Početna dnevna doza od 1,75 mg mannila je 0,5-1 tableta. Postepeno povećavajte dozu za normalizaciju nivoa šećera. Maksimalna doza je tri tablete dnevno.

Da bi povećali dozu prelaze na 3,5 mg mannila počevši od 0,5-1 tableta dnevno.

Maninil 5 mg započinje s 0,5 tableta dnevno. Kada je naznačeno, dnevna doza se postepeno povećava na 15 mg. Veća doza ne povećava učinak mannila na snižavanje šećera.

Maninil se uzima pola sata prije jela. Tableta se ispire vodom bez žvakanja. Dnevna doza više od 2 tablete dijeli se na jutarnju i večernju. Povećajte dozu pod nadzorom lekara.

Ako je maksimalna doza lijeka neučinkovita, rješava se pitanje dopune inzulina maninilom.

Kontraindikacije:

  • dijabetes tipa 1
  • hipoglikemija,
  • dijabetička koma, ketoacidoza,
  • dekompenzirane patologije bubrega i jetre,
  • trudnoća, dojenje,
  • netolerancija na preparate sulfaniluree.
  • Moguće neželjene reakcije:
  • hipoglikemija,
  • dispeptični simptomi
  • alergijske reakcije

Maninil treba propisati s oprezom bolesnicima nakon 60. godine života (opasnost od hipoglikemije), kao i osobama čiji rad zahtijeva koncentraciju.

Kako razumjeti imena lijekova koji snižavaju šećer u krvi

Podsjetim, prijatelji, da svaki lijek ima svoje međunarodno ne-vlasničko ime, ukratko se naziva INN. To ime je naznačeno u preferencijalnom receptu kada ga otpuštaju u klinici. A imena koja vidite na ambalaži u ljekarni trgovački su nazivi farmakoloških kompanija. INN na ambalaži se obično piše malim tiskom pravo pod trgovačkim nazivom. Ponekad se ta imena podudaraju.

Stoga neću govoriti o specifičnom sredstvu za snižavanje šećera, na primjer, maninilu, nego o grupi lijekova na bazi tvari glibenklamida. I naravno, dat ću primjere i analoge trgovačkih imena i zemlju proizvođača lijeka za snižavanje šećera.

Željela bih razgovarati o svakoj grupi lijekova za snižavanje šećera, ali prije toga odlučila sam „objaviti cijeli popis“, a zatim ukratko opišite svaku grupu u odnosu na članak.

Maninil - obrazac za puštanje

Manilin, čija je fotografija predstavljena u ovom odjeljku, sadrži osnovnu aktivnu komponentu glibenklamid i punila:

  • Metil hidroksietil celuloza,
  • Monohidrat laktoze,
  • Krompirni škrob
  • Magnezijum stearat,
  • Silicijum dioksid
  • Dye Ponceau 4R.

Lako je prepoznati proizvode njemačke farmaceutske kompanije Berlin-Chemie (Menarini Group): tablete s ružičastim nijansom imaju preša i razdjelnu crtu s jedne strane. Ovisno o doziranju, jedna tableta može sadržati 3,5-5 mg glavnog aktivnog sastojka.

U ljekarničkoj mreži lijekovi se mogu kupiti na recept. U Maninilu je cijena prilično povoljna - od 140 do 185 rubalja. Za lijek nisu potrebni posebni uslovi za skladištenje, ali pristup djeci i direktna sunčeva svjetlost treba ograničiti. Rok trajanja tableta je 3 godine, lijekovi kojima je istekao rok uporabe odlažu se.

Farmakološke mogućnosti

Glavni zadatak glibenklamida je stimuliranje β-stanica otočića Langerhansa odgovornih za proizvodnju vlastitog inzulina. Aktivnost Β ćelija direktno je proporcionalna nivou glikemije i njene okoline. Nakon upotrebe, tablete se brzo apsorbiraju kroz crijevne stijenke. Na brzinu apsorpcije volumena sadržaja želuca i vrijeme napunjenog hranom ne utječe. Sa proteinima u plazmi lijek dolazi u kontakt za 98%. Vrhunac njegove razine u krvnom serumu primjećuje se nakon 2 i pol sata i dostiže količinu od 100 ng / ml. Poluživot je oko 2 sata, ako se uzima po os - 7 sati. Ovisno o kliničkoj slici bolesti, kod dijabetičara ovaj period može trajati 8 ili 10 sati.

Lijek se metabolizira uglavnom u jetri, pretvarajući se uz pomoć nepatocita u dvije vrste metabolita: 3-cis-hidroksi-glibenklamid i 4-trans-hidroksi-glibenklamid.

Eksperimentalno je potvrđeno da metaboliti ne izazivaju hipoglikemijska stanja, eliminirajući bubrezi i žučne kanale iz organizma u potpunosti za 2-3 dana.

Ako je oštećena jetra, lijek se zadržava u krvi duže vrijeme. Uz patologije bubrega mokraćom, on se eliminira s kašnjenjem, čije vrijeme ovisi o težini funkcionalne insuficijencije organa.

Konkretno, s blagim do umjerenim oblikom bubrežne disfunkcije, kumulacija nije fiksna. Sa klirensom kreatinina ≤30 ml / min smanjuje se brzina eliminacije metabolita, odnosno povećava nivo lijeka u krvi. Slične situacije za Maninil zahtijevaju titraciju doze ili povlačenje (obično je u takvim slučajevima propisan bazni inzulin).

Za koga je Maninil?

Lijek je dizajniran za kontrolu dijabetesa tipa 2 (oblik koji nije ovisan o insulinu). Tablete se dijabetičarima propisuju i u nedostatku planiranog učinka nakon modifikacije načina života (dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata, odgovarajuća fizička aktivnost, korekcija prekomjerne težine, kontrola emocionalnog stanja, poštivanje sna i odmora).

Endokrinolog propisuje lijek, računajući režim liječenja uzimajući u obzir prehranu, starost pacijenta, stadijum bolesti, prateće patologije, opće dobro i reakciju tijela na lijek. Doziranje se određuje na osnovu glikemijskog profila pacijenta.

Početna doza obično se propisuje kao minimum - pola tablete težine 5 mg ili 3,5 mg dnevno. Posebna pažnja u prilagođavanju doze posvećena je asteničnim pacijentima koji imaju hipokaloričnu dijetu u čijoj povijesti imaju hipoglikemijski napadi, kao i ljudima koji se bave teškim fizičkim radom. Prva sedmica dnevne kontrole glikemije potrebna je. Titriranje doze vrši se prema svjedočenju brojila i po volji liječnika.

Terapijska norma Maninila je oko 15 mg / dan, što je 3 tablete od 5 mg ili 5 tableta od 3,5 mg.

Kad Maninil zamijeni druge hipoglikemijske lijekove, oni se vode početnom dozom. Nakon otkazivanja prethodnih lijekova, pojašnjavaju se pokazatelji glukometra i rezultati analize urina na prirodnoj pozadini, bez izlaganja lijekovima. Reakcija tijela provjerava se najmanjom dozom - 0,5 tableta od 3,5 ili 5 mg. Pridržavanje prehrane i drugih uvjeta zdravog načina života je obavezno. Da bi se izbjegli neželjeni efekti, doza novog lijeka se povećava postepeno. Dijabetičar mora obavijestiti liječnika o svim promjenama u zdravlju.

Preporuke za upotrebu

Maninil preporučuje da ga koristite ujutro, prije doručka, ispiranje doze tableta čašom obične vode. Kada norma prelazi 2 pcs / dan, dijeli se na 2 doze u omjeru 2: 1. Da bi se postigao maksimalan terapeutski učinak, poželjno je uzimati lijek u isto vrijeme.

Nuspojave

Prema preporukama SZO, učestalost štetnih efekata od dejstva lekova procenjuje se na posebnoj skali:

  • Vrlo često - od 10%,
  • Često - od 1 do 10%,
  • Ponekad - od 0,1 do 1%,
  • Rijetko - od 0,01% do 0,1%,
  • Vrlo rijetko - čak 0,01% ili slučajevi uopće nisu zabilježeni.

Statistički podaci o štetnim pojavama uzimanja Maninila povoljno su proučavani u tablici.

Sistemi i organiVrste posledicaIncidencija
Metabolizamhipoglikemijski napadi, gojaznostčesto
Vizijaporemećaj smještaja i percepcijevrlo rijetko
Gastrointestinalni traktdispeptičke nepravilnosti, promjena ritma pokreta crijevaponekad
Jetrapovećanje nivoa (neznatan višak) alkalne fosfataze i transaminazaretko
Koža i potkožni slojdermatitis sličan osipu praćen svrbežomretko
Protok krvismanjenje broja trombocita u plazmi,

smanjenje eritrocita s bijelim krvnim ćelijama

retko

Ostali organiNeznatan učinak diuretika, privremena proteinurija, nedostatak natrijumavrlo rijetko

Poremećaji vida obično se primjećuju u razdoblju prilagodbe lijeku i nestaju sami, bez medicinske intervencije. Dispeptički poremećaji u obliku napada mučnine, povraćanja, proljeva ne zahtijevaju zamjenu lijekova i takođe spontano nestaju s vremenom.

Ako postoji hiperergična vrsta alergije na glibenklamid, postoji rizik od intrakranijalne kolestaze sa komplikacijama u obliku ozbiljnih disfunkcija jetre.

Kožne alergijske reakcije obično su reverzibilne, no u rijetkim slučajevima mogu izazvati šok koji prijeti životu dijabetičara.

Od Maninila, alergije i drugi nuspojave mogu se očitovati zimicom, groznicom, znakovima žutice, otkrivanjem proteina u testovima urina. U svim situacijama potrebno je hitno konsultacije lekara.

U nekim slučajevima se bilježi smanjenje svih sastojaka u krvi odmah. Kada se lijekovi ukinu, situacija ne prolazi spontano. Ukrštena alergija moguća je i na druge lijekove koji izazivaju preosjetljivost kod pacijenta. Posebno je boja E124, koja se koristi u proizvodnji lijekova, snažan alergen.

Maninil - kontraindikacije

Lijek nije propisan za preosjetljivost na sastojke formule. Takođe, nije prikazano:

  • Za alergije na diuretike i bilo koje lekove na bazi sulfoniluree, preparate sulfonilamida, probenecid,
  • Dijabetičari s dijabetesom tipa 1, s atrofijom β-stanica,
  • Ako žrtva ima metaboličku acidozu, dijabetičku komu,
  • Trudne i dojeće majke
  • Pacijenti s ozbiljnim disfunkcijama jetre i bubrega (stupanj 3),
  • Alkoholičari i ovisnici o alkoholu (prijetnja hipoglikemije).


Uz alkoholnu intoksikaciju pojačava se hipoglikemijski potencijal glibenklamida, a stanje opijenosti maskira simptome predstojeće katastrofe.

S abdominalnim operacijama, teškim povredama, velikim opekotinama, zabranjeno je uzimanje bilo kakvih antidijabetičkih tableta. Privremeno su zamijenjeni inzulinom što vam omogućava lako i brzo podešavanje koncentracije šećera u plazmi.

Ne postoji apsolutna zabrana upravljanja prevozom i ostalom složenom opremom za vrijeme liječenja Maninil-om. Ali hipoglikemijski napadi mogu da naruše pažnju i procese razmišljanja, posebno u kombinaciji sa lekovima koji smanjuju šećer. Zbog toga, stepen rizika koji svaki dijabetičar mora sam procijeniti.

Rezultati interakcije lijekova

Paralelno s terapijom glibenklamidom i klonidinom, kao i β-adrenergičkim blokatorima, rezerpinom, gvanetidinom, simptomi predstojeće hipoglikemije maskirani su i ne dopuštaju prepoznavanje predstojeće dijabetičke kome.

Stalna upotreba laksativa koji izazivaju poremećaj stolice smanjuje merač glukoze i povećava izglede za hipoglikemiju.

Da biste pojačali mogućnosti glibenklamida do hipoglikemijskih napada, možete koristiti paralelnu upotrebu inzulina, ACE inhibitora, tablete za snižavanje šećera, lijekove na bazi muških hormona, steroidne lijekove, antidepresive, β-blokatore, klofibrate, lijekove na bazi kinolona, ​​kumarina, fenamina, disaminofena mikonazol, PASK, pentoksifilin, perheksilin, pirazolon, probenecid, salicilati, sulfonamidamidni lekovi, antibiotici tetraciklin klase, tritokvalin, citost tikove.

Inhibira aktivnost lijeka, izazivajući hiperglikemijske uvjete, istovremenu upotrebu acetazolamida, β-adrenergičkih blokatora, diazoksida, glukagona, barbiturata, diuretika, tubazida, glukokortikosteroide, lijekove klase fenotiazina, fenitoin, nikotinate, rifampicin lijekove, ženske lijekove, simpatike štitna žlijezda.

Lijekovi kumarinske skupine, ranitidin, želučani antagonisti receptora H2, pentamidin, rezerpin djeluju nepredvidivo, djelujući ili kao katalizatori ili kao inhibitori aktivnosti glibenklamida.

Pomoć kod predoziranja

Predoziranje glibenklamida (oboje u akutnom obliku i provocirano kumulacijom) pruža ozbiljnu hipoglikemiju - s produženim učinkom, teškim i po život opasnim simptomima. Kliničke manifestacije hipoglikemijskih napada svaki dijabetičar mora pravilno prepoznati:

  • Nekontrolirana glad
  • Drhtanje ruku i nogu,
  • Tahikardija
  • Povećanje anksioznosti
  • Blijeda koža i sluzokože.

Ponekad postoje privremeni poremećaji svesti, parestezije. Ako se žrtvi ne pruži hitna medicinska pomoć, upada u hipoglikemijski prekom i komu, koji su smrtonosni.

Dijagnoza takvih posljedica započinje prikupljanjem informacija o žrtvi od rođaka upoznatih sa lijekovima koje je dijabetičar i njegove srodne bolesti uzimao. Provodi se laboratorijski pregled.

Inspekcija žrtve omogućava vam da procijenite stanje kože (hladno, ljepljivo, vlažno). Temperatura može biti normalna ili niska. Ovisno o težini napada, zapažaju se mišićni grčevi toničnog ili kloničnog tipa, nestandardni refleksi i konvulzije.

Ako je žrtva još uvijek pri svijesti, može piti slatki čaj s običnim šećerom, jesti bilo koje brze ugljikohidrate (slatkiše, kolačiće). Ako se stanje nije stabiliziralo, dijabetičar se hospitalizira.
Kod koma u bolnici primjenjuje se 40% -tna otopina glukoze (40 ml) iv. Pod nadzorom laboratorijskih testova prilagođava se infuzijska terapija uz pomoć ugljikohidrata male molekulske mase.

Poznati su slučajevi hipoglikemijskih produženih i odgođenih napadaja, izazvanih kumulativnim potencijalom glibenklamida. Takve situacije zahtijevaju promatranje žrtve u bolnici 10 ili više dana uz redovno praćenje glikemije i simptomatsku terapiju.

Ako je žrtva jednom i slučajno uzela dodatne tablete, dovoljno je isprati stomak, ponuditi osobi apsorpcije i čašu slatkog čaja ili soka.

Analozi lijeka

Sa istom aktivnom komponentom Glibenklamida, Glibenklamid i Glibamid mogu zamijeniti Maninil. Indikacije, kontraindikacije, nuspojave apsolutno su identične. Prema ATX kôdu četvrtog nivoa za Maninil, Glidiab, Glyclazide, Diabeton, Glurenorm, koji imaju sličan terapeutski učinak, mogu biti analogi.

Dodatne preporuke

Za zrele bolesnike, ljude sa niskokaloričnom dijetom, astenike, dijabetičare sa istodobnim patologijama jetre i bubrega, početna stopa Maninila smanjuje se na minimum zbog rizika od hipoglikemije. Ako je dijabetičar promijenio težinu, način života, preispituje se i režim liječenja.

Posebna pažnja potrebna je pacijentima sa senilnom demencijom, mentalnim poremećajima i drugim stanjima koja otežavaju potpuni kontakt pacijenta sa liječnikom. Laboratorijski pregled ove kategorije bolesnika trebao bi se obavljati što je češće moguće. Da bi procijenili sve značajke djelovanja lijeka na tijelo, prethodno su propisani analozi s brzim oslobađanjem aktivnih tvari.

Ako dijabetičar ne apsorbuje metformin, propisani su mu lijekovi glitazon poput rosiglitazona ili pioglitazona. Uz odgovarajuće indikacije, Maninil tablete su također nadopunjene alternativnim antidijabetičkim lijekovima sa različitim mehanizmom djelovanja. Guarem ili Acarbose koji poput Maninila stimulišu gušteraču ne koriste se u složenom tretmanu.


Dugotrajna upotreba glibenklamida iscrpljuje β-ćelije, dovodi do nekroze i razvija neosjetljivost na Maninil. Da bi podržao gušteraču, dijabetičar se prenosi inzulinom (u cijelosti ili djelomično, ovisno o stupnju njihove atrofije).

Procjena lijekova od strane ljekara i dijabetičara

O Maninilu recenzije su različite. Liječnici ga karakteriziraju kao tradicionalni hipoglikemijski lijek s snažnom bazom dokaza o učinkovitosti i sigurnosti. Dijabetičari nisu zadovoljni dodatnim, gotovo zagarantiranim povećanjem tjelesne težine i drugim nuspojavama, ali procjena mogućnosti lijeka prema rezultatima jednog određenog pacijenta je barem pristrana.

Preporuke na ovom mjestu su prilagođena verzija službenih uputa, namijenjena općem upoznavanju, a ne za samo-lijek. Izbor lijeka i priprema režima liječenja isključivo je odgovornost liječnika.

Opis Maninil i indikacije za upotrebu

Maninil je tretman šećerne bolesti šećerne bolesti tipa 2. To je ružičasta tableta za oralno davanje.

Djelovanje lijeka temelji se na stimulaciji proizvodnje inzulina od strane gušterače i povećanju osjetljivosti na njega. Kao rezultat toga, inzulin se oslobađa više i njegov učinak se pojačava. Lijek suzbija glikogenolizu (razgradnju glikogena na glukozu) i glukoneogenezu (sintezu šećera iz ne-ugljikohidratnih elemenata) u jetri. To vam omogućava da postignete smanjenje nivoa glukoze u krvi.

Maninil smanjuje rizik od komplikacija dijabetesa tipa 2 - oštećenja živčanog sistema, vida, srca, krvnih sudova.

Propisujte lijek u slučaju kada gubitak kilograma, dijeta i vježbanje nisu obnovili metaboličke procese u tijelu.

Maninil stabilizira šećer u krvi na fiziološkoj razini

Lijek treba propisati endokrinolog. Doziranje se određuje nakon pregleda i ispitivanja šećera u krvi i urina i može se vremenom prilagoditi.

Oblik i sastav

Aktivna supstanca je mikronizirani glibenklamid.

Jedna tableta Maninila sadrži od 1,75 do 5 mg glibenklamida.

Zbog različitih oblika oslobađanja, lako je odabrati pravu dozu koja je optimalna za svaki stadij liječenja bolesti. U prodaji možete naći sljedeće pakiranje:

  • 1,75 mg - 120 kom. (120 rub.),
  • 3,5 mg - 120 kom. (160 rubalja),
  • 5 mg - 120 kom. (135 rub.)

Sljedeći pomoćni sastojci su prisutni u tabletama sa dozama od 1,75 mg i 3,5 mg:

  • laktoza monohidrat,
  • krompirov skrob
  • metil hidroksietil celuloza,
  • koloidni silicijum dioksid,
  • magnezijum stearat,
  • boja (E124).

Tablete od 5 mg imaju nešto drugačiju listu pomoćnih sastojaka:

  • laktoza monohidrat,
  • magnezijum stearat,
  • krompirov skrob
  • boja (E124),
  • talk u prahu
  • želatina.

Kontraindikacije

Maninil je kontraindiciran u sledećim slučajevima:

  • dijabetes tipa 1
  • osjetljivost na bilo koju komponentu
  • ozbiljni problemi sa jetrom i bubrezima,
  • opstrukcija creva,
  • hipoglikemijska koma i prekoma,
  • abdominalna hirurgija
  • pareza želuca
  • ketoacidoza.

Alat ne mogu koristiti trudnice i dojilje, djeca i adolescenti mlađi od 18 godina. Maninil je takođe kontraindiciran osobama sa hroničnom ovisnošću o alkoholu.

Istodobnom primjenom Maninila s alkoholom mogu se pojaviti opasne posljedice u obliku hipoglikemije (naglog pada šećera).

Moguće nuspojave i predoziranje

Ako se pogrešno uzima, Maninil može dovesti do teških oblika hipoglikemije, posebno u slučajevima prekomjernog ili pogrešnog propisivanja doze, kao i zloupotrebe alkohola. Rizik se povećava naglim fizičkim naporom, izgladnjivanjem, poremećenim metabolizmom ugljikohidrata (s endokrinim problemima).

U početnoj fazi liječenja može doći do oštećenja vida ili pojačane osjetljivosti na jarko svjetlo. Taj je proces reverzibilan i vremenom će se sve vratiti u normalu.

Negativne reakcije iz gastrointestinalnog trakta retko su primećene:

U izuzetnim slučajevima nastaju problemi oko formiranja krvi (promene sastava krvi).

Da bi se smanjili mogući rizici, liječenje dijabetesa liječenjem Maninil-om mora se provesti pod nadzorom endokrinologa.

Dugotrajna primjena Maninila može biti odgovorna za smanjenje funkcije štitnjače i povećanje tjelesne mase.

Ako uzmete previsoku dozu Maninila, može se otkriti perzistentna hipokliemija. Karakterizira ju snažan osjećaj gladi, anksioznosti, palpitacije, blijedi koža. Bez poduzimanja odgovarajućih mjera mogu se pojaviti nesvjestica i koma koja bi bila prekrivena smrću pacijenta. Shemu djelovanja u teškim situacijama bolje je unaprijed razgovarati s liječnikom.

Obratite pažnju! Predoziranje droge je vrlo opasno. Utvrditi dnevnu dozu mora biti samo specijalista na osnovu analiza. Samo-lek je neprihvatljiv.

Pravila prijema

Za razliku od nekih hipoglikemijskih lekova, Maninil se mora uzimati ujutro na prazan stomak. Čitava se tableta ispere čašom vode. Ako je liječnik preporučio podijeliti dozu na dvije doze, onda bi drugi put to trebalo učiniti uveče, ali i prije obroka.

Važno! Da biste postigli najbolji učinak, morate piti lijek u isto vrijeme svaki dan. Neprihvatljivo je preskakati trikove.

Zbog diferenciranog oblika oslobađanja, u modernoj medicini postoji dvadesetak šema za uporabu Maninila. Trajanje liječenja lijekom određuje endokrinolog na osnovu stanja određenog pacijenta. Tokom terapije potrebno je provoditi sedmični nadzor nivoa glukoze u krvi i urinu.

Obratite pažnju! Ako se prehrana ili nivo fizičke aktivnosti promijenili, o tome morate obavijestiti svog liječnika. To može biti razlog prilagođavanja doze lijeka.

Maninil se može koristiti s drugim hipoglikemijskim sredstvima (inzulin, metformin), anaboličkim lijekovima, ACE inhibitorima, muškim hormonima. Uz istodobnu primjenu s drugim lijekovima, učinak Maninila može se povećati ili smanjiti. To treba uzeti u obzir pri određivanju doze.

U slučaju neuspjelog liječenja Maninil-om ili intolerancije njegovih komponenti za liječenje dijabetesa tipa 2, može se odabrati drugi lijek. Postoje strukturni (po aktivnoj supstanci) i nestrukturni (po terapijskom efektu) analozi Maninil. Razmotrimo neke od njih.

Kako mogu zamijeniti stol Maninil

NaslovObrazac za puštanjeAktivna supstancaKontraindikacijeU kojoj dobi se mogu koristitiCena
Glibenklamidtablete (50 komada)glibenklamid
  • dijabetes tipa 1
  • osetljivost na komponente leka,
  • ketoacidoza
  • dijabetička prekoma, koma,
  • zatajenje bubrega / jetre,
  • ozbiljna operacija
  • pareza želuca
  • opstrukcija creva,
  • malapsorpcija hrane,
  • leukopenija
  • akutne infekcije
  • trudnoća i dojenje
od 18 godinaod 50 do 70 rubalja
Maniglidetablete (120 komada)glibenklamid
  • preosjetljivost na komponente lijeka,
  • dijabetes tipa 1
  • dijabetička ketoacidoza,
  • prekoma koma
  • ozbiljne patologije jetre i bubrega,
  • dekompenzacija dijabetesa kod infekcija i hirurških intervencija,
  • trudnoća i dojenje
od 18 godinaoko 100 rubalja
Amariltablete (30 ili 90 komada)glimepirid
  • preosjetljivost na komponente lijeka,
  • dijabetes tipa 1
  • ozbiljna oštećenja jetre / bubrega,
  • netolerancija galaktoze, nedostatak laktaze, malapsorpcija glukoze i galaktoze,
  • trudnoća i dojenje
od 18 godinaod 350 do 2800 rubalja
Glukofagtablete (30 ili 60 komada)metformin hidroklorid
  • preosjetljivost na komponente lijeka,
  • dijabetička ketoacidoza,
  • prekoma koma
  • ozbiljna oštećenja jetre / bubrega,
  • dehidracija
  • teške infekcije
  • zatajenje srca
  • opsežna operacija
  • alkoholizam
  • laktacidoza
  • trudnoća
  • 2 dana prije i nakon radioizotopskih i rendgenskih studija,
  • niskokalorična dijeta.
od 18 godinaod 115 do 480 rubalja
Dibikortablete (30 komada)taurinpreosjetljivost na komponente lijekaod 18 godinaod 280 do 420 rubalja

Pregledi pacijenata

Ovaj lijek je propisan pacijentima sa dijabetesom tipa 2. Ovaj lijek je propisao ljekar našoj baki. Dobijamo ga u ljekarni po preferencijalnim receptima. Cijena ovog lijeka je 164 rubalja. Treba ga uzimati s oprezom, prema uputama liječnika. Tokom prijema, potrebno je kontrolirati nivo glukoze u krvi. Jedite na vrijeme, inače se može razviti hipoglikemija. Naša baka već dva mjeseca uzima ove tablete. Odlično se osjeća, živi punim životom. Lijek je učinkovit, savršeno se nosi sa svojim zadatkom.

vbtkjvf333

http://otzovik.com/review_3231064.html

Djevojke, i ja sam s tobom - imam isti dijabetes: smršavjeti - šećer se približava normalnom, dodajte ga - podiže se. Moja savjest uvijek mi prekriva malene oči kada troje (sa mnom, s njom i dijabetesom) počnemo jesti. Ovdje se lomimo. Sada sam se ponovo povukao i opet se malo bacio. Uzimam Maninil 3,5 - 1 tabletu prije jela i Glucofage 500 na kraju obroka ujutro i navečer. Svoje stanje osjećam savršeno: čak i šećer mogu točno odrediti gotovo točno.

veresk

http://age60.ru/PRINT-f3-t373.html

I sviđa mi se Maninil, strašan apetit i prilično predvidljiva reakcija, ali, kako kažu, na svakog svoje.

Androlik500

Da biste liječenje dijabetesa učinili efikasnim, morate se strogo pridržavati preporuka. Doziranje Maninila određuje ljekar na osnovu rezultata ispitivanja. Za vrijeme terapije lijekom, potrebno je redovno poduzimati testove glukoze i suzdržavati se od konzumiranja alkohola.

Više o dijabetesu:

Ujutro i poslijepodne nakon jela uzimam jednu i pol tabletu maninila 3,5 m / g, tj. 10,5 m / g dnevno. Jedem sve, tj. Jedem i slatkiše. Ujutro provjeravam šećer u krvi na prazan stomak. Uz takvu prehranu i tretman, nivo šećera u krvi ne prelazi 6,5 m / mol. Znakovi dijabetesa se ne prate - debljanje, svrab, učestalo mokrenje, slabost, žeđ. Uspostavio je ovaj poredak za sebe. Svjestan sam da naredba nije ispravna i vjerojatno preuzimam previše manila. Reci mi kako.

Klasifikacija (lista) lijekova za snižavanje šećera za dijabetes tipa 2

Pošto postoji toliko lijekova za snižavanje šećera u krvi, odlučio sam vam prvo predstaviti njih. Točno sa svima u ovom članku. Radi vaše udobnosti, u zagradama ću navesti najpopularnije trgovačko ime, ali zapamtite da ih ima još mnogo. Dakle, evo ih:

  1. Skupina biguanida i njen predstavnik je metformin (siofor).
  2. Skupina sulfoniluree i njeni predstavnici su glibenklamid (maninil), gliklazid (diabeton mv 30 i 60 mg), glimepirid (amaril), glicidon (glurenorm), glipizid (minidiab).
  3. Glineidna skupina i njen jedini predstavnik je repaglinid (novonorm).
  4. Tiazolidindionska skupina i njeni predstavnici su rosiglitazon (avandium) i pioglitazon (actos).
  5. Grupa inhibitora alfa-glukozidaze i njen predstavnik je akarboza (glukobaj).
  6. Skupina inhibitora dipeptidil peptidaze-4 (DPP-4) i njegovi predstavnici su vildagliptin (galvus), sitagliptin (Januvia), saksagliptin (onglise).
  7. Skupina agonista peptida-1 sličnih glukonu (GLP-1) i njegovi predstavnici su exenatide (byeta), liraglutide (victose).
  8. Novost Grupa inhibitora inhibitora natrijum-glukoze-kotransportera tipa 2 (SGLT2 inhibitori) - dapagliflozin (Forsig), kanagliflozin (Invokana), empagliflosin (Jardijan)
na sadržaj

Lijekovi za snižavanje krvi u Biguanidu

Grupa biguanida čvrsto stoji na postolju svih lijekova za snižavanje šećera za dijabetes tipa 2.

Jedini predstavnik je metformin. Lijekovi iz ove grupe imaju periferni učinak, smanjujući otpornost na inzulin. No, kao što se ispostavilo, imaju i puno drugih pozitivnih efekata, na primjer, koristi se za smanjivanje kilograma i gubitak kilograma.

U mom članku "Metformin - uputstva za upotrebu" Ne samo da sam detaljno opisao ovaj lijek za snižavanje nivoa glukoze u krvi dijabetičara, već sam objavio i spisak trgovinskih imena i analoga.

I u članku "Metformin za mršavljenje: sve za i protiv" Pišem o upotrebi lijeka u svrhe mršavljenja.

Lijekovi šećera u krvi iz grupe sulfonilureje

Lijekovi šećera u krvi iz grupe sulfonilureje. To je veoma velika grupa koja je takođe izmišljena davno. u svom sastavu imaju obje vrlo drevne tablete na bazi glibenklamida (maninila), nove generacije, poput glimepirida (amaril).

Tablete za snižavanje šećera na bazi sulfanilureje imaju stimulišuće ​​djelovanje na gušteraču i nisu uvijek pogodne za dijabetičare druge vrste.

Trenutno postoji samo jedan članak „Diabeton mv 30 i 60 mg u liječenju dijabetesa“, ali uskoro će biti objavljene publikacije o drugim predstavnicima, tako da preporučujem pretplatu na nove članke kako ne biste propustili publikaciju.

Inhibitori alfa glukozidaze - tablete sa visokim šećerom

Predstavnik iz skupine inhibitora alfa-glukozidaze - crevni enzim - blokira apsorpciju ugljikohidrata i na taj način smanjuje visoki šećer u krvi.

Jedini predstavnik je akarboza (Glucobay). Nije glavno oralno sredstvo za dijabetes tipa 2, već pomoćno sredstvo, jer nema izražen učinak snižavanja šećera.

Acarbose se često kombinira s drugim lijekovima. Pročitajte o ovom lijeku koji snižava šećer u krvi u članku "Akarboza i sve o njemu".

To je sve što sam danas htio da vam kažem. U sljedećem ću članku nastaviti priču o lijekovima za snižavanje šećera iz skupine sulfonilureje i drugih grupa. Ako imate pitanja ili dopune, molim vas izgovorite u komentarima. I na ovome se oprostim od vas. Ćao!

Pogledajte video: Fatty Liver Treatment Naturally - How To Treat Fatty Liver Disease Naturally At Home (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar