Simptomi, uzroci i liječenje multifokalne ateroskleroze

Multifokalna ateroskleroza je hronična vaskularna bolest koju karakterizira oštećenje nekoliko arterijskih bazena masnim plakovima zbog prethodnih metaboličkih poremećaja. To je jedna od najčešćih patologija na svijetu, koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput koronarne srčane bolesti ili moždanog udara.

Etiologija i klasifikacija

Ateroskleroza se retko pojavljuje iz bilo kojeg jednog razloga. To je prilično teško odrediti: veliki broj faktora utječe na pojavu bolesti. Glavni su:

  • loša prehrana (velika količina masne hrane, nedostatak potpuno obogaćene prehrane),
  • loše navike (zloupotreba alkohola i pušenje),
  • nedostatak vježbanja (slaba lokomotorna aktivnost),
  • spol (do 55 godina, patologija je češća kod muškaraca, u starijoj dobi, približno jednaka statistika kod oba pola),
  • starost (obično se razvija kod starijih ljudi)
  • genetska predispozicija
  • prateće bolesti (arterijska hipertenzija, endokrinološke patologije, pretilost).

Ovisno o mehanizmu razvoja bolesti, razlikuju se njeni sljedeći oblici:

  • Hemodinamička. Zbog povećanog pritiska oštećuje se unutarnja ljuska žila - intima. Kao rezultat toga, lipoproteini lako prodiru u nju i s vremenom se tamo formira plak.
  • Metabolički (alimentarni). Nastaje zbog poremećaja metabolizma, prije svega ugljikohidrata i lipida (masti). U tom slučaju se otkriva puno holesterola u krvi, koji se nakuplja u zidovima arterija.
  • Mešovita. Razvija se uz istovremeno djelovanje dva gore navedena mehanizma.

Patogeneza i kliničke manifestacije

Osnova ateroskleroze je stvaranje zadebljanja unutrašnje sluznice arterija - takozvani plakovi. Sastoje se od nakupljanja holesterola, proteina, mrtvih imunoloških stanica i obrastanog tkiva glatkog mišića. Kao rezultat toga, lumen i elastičnost posude značajno su smanjeni. Sve to dovodi do smanjenja protoka krvi u njemu. Zbog kršenja reologije krvi i sistema hemostaze mogu se stvoriti ugrušci na aterosklerotskim plakovima, što kasnije izaziva konačnu blokadu arterije. To se događa često često u donjim ekstremitetima, gdje je protok krvi vrlo spor.

Za razliku od klasične ateroskleroze, multifokalna reakcija daje mnogo više manifestacija, jer pogađa nekoliko žila odjednom. U pozadini njenog toka može se razviti sljedeće:

  • koronarna bolest srca (sužavanje lumena koronarnih arterija),
  • moždani udar (oba hemoragična, zbog visokog krvnog pritiska, i ishemična, zbog začepljenja ugruška),
  • angiopatija nogu, koja može dovesti do amputacije,
  • crevna ishemija
  • nefropatija,
  • oštećenje vida.

Dijagnostika

Prije svega, liječnik treba prikupiti anamnezu od pacijenta. U ovom slučaju, ovisno o lokalizaciji procesa, pacijenti ukazuju na odgovarajuće simptome, bilo da je riječ o angini pektoris ili oštećenju vida, povremenom klaudikaciji, glavobolji ili poremećajima mokraćnog sustava. Fizikalni pregled otkriva česte promjene kod takvih bolesnika: srčanu hipertrofiju, prisustvo patoloških šumova i nepravilnosti pulsa.

Pacijent se podvrgava općem testu krvi i urina, određuje nivo lipoproteina, holesterola, šećera i mnogih drugih važnih parametara. Za diferencijalnu dijagnozu koriste se farmaceutski uzorci (nitroglicerin i dobutamin).

U svrhu instrumentalne dijagnostike koriste se sljedeće metode:

  • elektrokardiografija i Holterov nadzor,
  • ECHO-KG i dopplerografija,
  • radiografija OGK,
  • Ultrazvuk trbušne šupljine,
  • radioizotopskim pregledom bubrega,
  • angiografija
  • volumetrijska sfimografija.

Sve ove mjere omogućuju vam da postavite točnu dijagnozu, odredite lokalizaciju patologije i njen neposredni uzrok, što je važno za daljnje liječenje.

Liječenje, prognoze, praćenje pacijenta

Borba protiv multifokalne ateroskleroze prilično je težak zadatak, jer ovaj problem utječe na mnoge organe u isto vrijeme. Stoga bi liječenje trebalo biti sveobuhvatno.

Prije svega, potrebno je eliminirati provocirajuće faktore: prilagoditi prehranu, baviti se fizičkom aktivnošću i odustati od loših navika. U suprotnom, nijedan tretman neće pomoći.

U prvim fazama, kada nema akutnih komplikacija, koristi se terapija lijekovima. Sledeće grupe lekova su propisane:

  • antihoterol (za normalizaciju spektra lipida u krvi) - statini i fibrati: "Rosuvastatin", "Atorvastatin", "Clofibrate",
  • antihipertenzivna sredstva (za snižavanje krvnog pritiska) - beta blokatori, ACE inhibitori, blokatori receptora angiotenzina, diuretici i drugi,
  • antitrombotski lekovi (u cilju sprečavanja tromboze): acetilsalicilna kiselina, klopidogrel.

S razvojem komplikacija liječnik propisuje odgovarajuću simptomatsku terapiju.

Često se koristi i hirurško liječenje. U tu svrhu se koriste sljedeće metode:

  • stentiranje koronarnih arterija,
  • obilaženje presada koronarnih arterija,
  • karotidna endarterektomija,
  • koronarna angioplastika.

Budući da multifokalna ateroskleroza zahvaća mnoge arterije odjednom, prvo se ispravljaju za one čije je stanje blizu najozbiljnijih komplikacija. Ipak, rizik od ponovne pojave bolesti i dalje ostaje. Zbog toga su prikazani pacijenti konstantno terapija lijekovima i periodični pregledi kod kardiologa (1 put u 6 mjeseci). Kada se poštuju sve medicinske preporuke, prognoza je relativno povoljna. Međutim, treba imati na umu da ova patologija u mnogim nepredvidivim slučajevima dovodi do smrti.

Multifokalna ateroskleroza je najteži oblik masnog vaskularnog oštećenja zbog sistemske prirode. U ovom slučaju nekoliko organa može patiti odjednom. Identificirajte i liječite bolest što je prije moguće.

Važna karakteristika je prisutnost reverzibilnih izazivačkih čimbenika koji ozbiljno utječu na ishod patologije. Održavanje zdravog načina života značajno smanjuje rizik od ove bolesti.

Za pripremu materijala korišteni su sljedeći izvori informacija.

Značajke bolesti

Da ne biste postali žrtva multifokalne ateroskleroze, trebali biste znati što je to. Multifokalna ateroskleroza (ICD oznaka 10 170.0-170.9) je patološki proces koji pogađa vaskularni sistem. Najčešće, ateroskleroza upečatljiv posude bazena koronarnih arterija, svi presjeci aorte i njenih grana, moždani sudovi raznih kalibra, vaskularni debli donjih ekstremiteta. Sa značajnim i postojanim promjenama u lipidnom profilu, masti (holesterol, trigliceridi) počinju se odlagati na intimu krvnih žila, formirajući takozvane plakove.

Vremenom se lumen vaskularnog kreveta sužava, što dovodi do opstrukcije protoka krvi. Zbog stenoze dolazi do povećanja ukupnog perifernog vaskularnog otpora, što prijeti razvoju arterijske hipertenzije. Kršenje protoka krvi u organima dovodi do njihovog postepenog ishemijskog oštećenja. Velika akumulacija plakova u žilama koje hrane srce, uzrokuje kršenje njegovog normalnog funkcioniranja i uzrokuje niz patoloških promjena srčanog mišića. Te se negativne promjene očituju zadebljanjem miokarda, srčanom aritmijom, trajnim porastom krvnog tlaka.

Multifokalna ateroskleroza je bolest koja utiče na žile svih sistema. Značajka multivaskularne lezije je stvaranje više krvnih ugrušaka u lumenu krvnih žila različite lokalizacije. To je ispunjeno razvojem komplikacija - plućne embolije, moždanog udara i srčanog udara, koji često uzrokuju smrt pacijenta. Glavna značajka multifokalne ateroskleroze je da u početnim fazama njenog razvoja bilo koji simptom izostaje. Obično ljudi traže medicinsku pomoć već u poodmakloj fazi, kada je vaskularna lezija opsežna.

Uzroci i faktori rizika

Vodeći uzrok multifokalne ateroskleroze je metabolički poremećaj holesterola i triglicerida telo. Višak lipida taloži se na intimi žila, formirajući naslage holesterola. Što je više metabolizam masti poremećen, veća su oštećenja vaskularnog kreveta. Postoje određeni faktori rizika za nastanak ateroskleroze:

  • genetska tendencija (prisutnost patologije u najužoj porodici),
  • strast prema alkoholu i duvanskim proizvodima,
  • bolesti endokrinih organa,
  • sjedilački način života
  • prekomjerna konzumacija hrane bogate holesterolom,
  • stari više od pola veka
  • višak kilograma.

Multifokalna ateroskleroza obično prestigne pojedince čiji uže porodice patio od ove patologije. Nikotin, alkohol smanjuju ukupni otpor tijela, imaju štetan utjecaj na sve slojeve vaskularnog zida. Metabolička neuhranjenost dovodi do kršenja metabolizma hranljivih sastojaka, posebno masti. Zanemarivanje fizičke aktivnosti, ljubav prema hrani bogatoj "lošim" mastima - ovo je direktan put ka razvoju multifokalne ateroskleroze. Što više faktora rizika osoba ima, veća je vjerovatnoća da će imati poliovaskularnu leziju.

U ranim fazama razvoja multifokalne ateroskleroze, klinička slika potpuno izostaje ili se izražava vrlo malo. Simptomi bolesti očituju se ovisno o oblicima ateroskleroze i koje vaskularne arterije sudjeluju u patološkom procesu. Kliničke manifestacije multifokalne ateroskleroze razvijaju se vremenom sužavanjem krvotoka za više od polovine.

Oštećenje arterija koje hrane srčani mišić očituje se sljedećim simptomima: pritiskanje ili pečenje bolova u prsima (manifestacije ishemije), patološkim promjenama ritma srčanih kontrakcija i općom astenizacijom bolesnika. Uz masivno oštećenje koronarnih arterija, rizik od razvoja infarkta miokarda lijeve klijetke vrlo je visok u bolesnika s koronarnom srčanom bolešću, što se očituje simptomima kardiogenog šoka: oštra blijeda, hladan znoj, cijanoza lica i ruku, jaka kratkoća daha, jaka bol iza sternuma, vaskularni kolaps. Uz prisustvo dijabetesa, bol možda ne smeta - to je posljedica dijabetičke polineuropatije.

U kasnijim fazama ateroskleroza aorte može formirati aneurizme. To su vrećasti produžeci njegovih zidova koji se oblikuju s ciljem kompenzacijskog širenja lumena posude. Glavni uzrok smrti u bolesnika s multifokalnom aterosklerozom koja pokriva aortu je ruptura aneurizme.

Akumulacija masti na zidovima žila mozga očituje se smanjenjem radne sposobnosti, istrebljivanjem kognitivne funkcije, kod pacijenata je primjećena cefalgija, može se primijetiti disfunkcija slušnog i vizualnog analizatora, disartrija. Komplikacije aterosklerotske lezije ove lokalizacije su ishemijski moždani udari (tromboza posuda) ili hemoragični tip (ruptura).

Multifokalna ateroskleroza donji udovi direktno manifestuje formiranjem nakupljanja holesterola na unutrašnjoj površini žila nogu, što dovodi do poremećaja protoka krvi u njima. Izražava se aterosklerotično oštećenje donjih ekstremiteta:

  • marmoriranje, suva koža na nogama,
  • osjećaj trčanja goosebumps
  • dugotrajni grčevi mišića nogu,
  • povreda integriteta kože (trofična ulceracija).

Kako napreduje multifokalna ateroskleroza, pacijenti se počinju žaliti na bolove u nozi tijekom fizičkih napora (posebno dok hodaju). U naprednim fazama jaka bol ne ostavlja pacijente ni u potpunom mirovanju, što dovodi do poremećaja spavanja. Najupečatljiviji simptom ovog oblika ateroskleroze je hromost koja se izmjenjuje - pacijent hoda, šepajući lijevo ili desno stopalo.

Izraženi aterosklerotski proces na kraju dovodi do potpune obliteracije posuda donjih ekstremiteta, značajno narušavajući trofično tkivo. Vremenom se razvija gangrena, koja se manifestuje raspadom mekih tkiva i jakom intoksikacijom tijela. Da bi spasili pacijentov život, ljekari pribjegavaju amputaciji oštećenog ekstremiteta.

Dijagnostičke metode

Dijagnoza multifokalne ateroskleroze (ICD oznaka 10 170.0-170.) U početnim fazama predstavlja određene poteškoće. To je zbog činjenice da klinika bolesti nedostaje ili je prilično nejasna. S progresijom bolesti, pritužbe pacijenata su toliko raznolike da ne dozvoljavaju liječniku da odmah posumnja u aterosklerozu. Da bi problem postao manje ili više jasan, specijalist mora pažljivo pristupiti analizi pacijentovih pritužbi, prikupiti anamnestičke podatke i zakazati dodatne studije.

Anketni kompleks Za potrebe otkrivanja multifokalne ateroskleroze obuhvataju: krvni lipidni profil, EKG, ehokardioskopiju, Holterovo praćenje, ultrazvuk i dopplerografski pregled krvnih žila, angio- i koronarografiju, MRI ili CT s kontrastom. Obavezna je kontrola krvnog pritiska, određivanje visine i težine, nakon čega slijedi izračunavanje indeksa tjelesne mase.

Savremena medicina ima snažan arsenal konzervativnih i hirurških metoda za liječenje ateroskleroze. Ozbiljnost tijeka bolesti, ogromnost lezije vaskularnog kreveta utječu na izbor metode. Liječenje multifokalnog oblika ateroskleroze bit će uspješno ako se između pacijenta i liječnika uspostavi odnos povjerenja. Pacijent se mora strogo pridržavati svih preporuka svog kardiologa - to je norma.

Lijekovi

Klinička farmakologija je nakon opsežnog istraživanja razvila i lansirala na tržište mnoge lijekove, čija sustavna primjena smanjuje manifestacije ateroskleroze, pomaže u snižavanju kolesterola i normalizira metabolizam lipida. Kako bi se smanjio broj plakova na zidovima krvnih žila, pacijentima se propisuju lijekovi koje međunarodna klasifikacija klasificira tromboliti („Urokinaza“, „Actelise“). Unos ovih lijekova vrši se u bolnici pod strogim nadzorom lekara.

Da bi se poboljšala reološka svojstva krvi, pacijentima se preporučuje uzimanje antitrombotskih lijekova na bazi acetilsalicilne kiseline (Magnekor, Losperin, Cardiomagnyl). Njihov unos je dobra prevencija moždanog ili srčanog udara. Lijekovi statinske grupe (Simvakard, Simgal) indicirani su za osobe koje pate od hiperholesterolemije. Da bi poboljšali metabolizam masti, fibrati (Fenofibrate, Miskleron) su se dobro pokazali.

S sistematskim porastom krvnog pritiska pacijentima se prikazuje antihipertenzivna sredstva (Betalok, Enap, Tahiben).Vrlo često ljudi koji pate od multifokalne ateroskleroze imaju simultano kršenje metabolizma ugljikohidrata. To se manifestuje prisutnošću dijabetesa. U takvim slučajevima, kako bi se stabilizirala razina glukoze u krvi, propisana su im oralna hipoglikemijska sredstva (Diaformin, Glibutide).

Hirurgija

U slučaju nedovoljnog učinka konzervativne terapije ili njegovog potpunog odsustva, pacijentima je prikazana hirurška korekcija.

Suština ove metode je oslobađanje krvnih žila iz formiranih holesterolnih plakova, krvnih ugrušaka. Ova tehnika se dokazala kako bi uklonila masne naslage iz moždanih žila i donjih ekstremiteta.

Suština hirurškog liječenja patologije brahiocefalnih arterija je u obavljanju endarterektomije. Operacija se izvodi uz sudjelovanje anesteziologa. Tijekom intervencije napravi se mikroskopski presjek vaskularne stijenke, kroz koji se uklanjaju plakovi ili krvni ugrušci.

Dijeta i narodni lijekovi

Često se kombinira terapija multifokalne ateroskleroze. Čak i prije uzimanja lijekova, liječnik preporučuje pacijentu da se pridržava dijeta. Njegova suština je odbacivanje alkoholnih pića različite jačine, od hrane visoke masnoće. Preporučuje se smanjenje upotrebe životinjske hrane, preferiranje povrća, voća, izvora biljnih bjelančevina.

Uz multifokalnu aterosklerozu mogući su narodni lijekovi, kao dodatak tradicionalnoj terapiji. Postoje ljekovite biljke koje pomažu u poboljšanju metabolizma masti, normalizaciji holesterola u krvi. U ovu svrhu možete koristiti infuzije i dekocije borovice ruža, iglice, glog. Dobro smanjuje holesterol od kukuruznog ulja, kojeg bi trebalo uzimati svakodnevno po 1 kašiku. Prije početka liječenja narodnim lijekovima, poželjno je konzultirati se s kardiologom.

Prevencija bolesti

Kao i svaku bolest, multifokalnu aterosklerozu je lakše spriječiti nego liječiti. Prevencija bolesti svodi se na eliminaciju svih faktora i uzroka razvoja ateroskleroze. U početku bi trebalo normalizovati ishranu, isključujući iz ishrane hranu sa viškom masnoća i ugljenih hidrata. Preporučljivo je dati prednost svježem voću i povrću, nemasnom mesu. Životinjske masti najbolje je zamijeniti biljnim mastima.

Moramo napustiti duhanske proizvode i alkoholna pića, puno se baviti sportom ili šetati, izbjegavati stresne situacije, kontrolirati tjelesnu težinu i holesterol u krvi. Ljudi koji imaju 50 godina trebali bi posjećivati ​​svog doktora svakih 6 mjeseci kako bi prošli rutinski pregled.

Multifokalna ateroskleroza je ozbiljna bolest koju je teško dijagnosticirati u ranoj fazi. Kako ne biste ugrozili svoje zdravlje, savjetuje se redovno podvrgavati preventivnim pregledima, pratiti metabolizam masti, voditi zdrav način života, vježbati i pravilno jesti.

Trombolitička terapija

S oštećenjima krvnih sudova u cerebralnim i koronarnim arterijama, koristi se trombolitička terapija intravenskim davanjem trombolitičkih lijekova.

Liječenje treba započeti u prvih nekoliko sati nakon razvoja moždanog udara, a unutar 12 sati s akutnim koronarnim sindromom.

Antikoagulansi se koriste za zaustavljanje stvaranja krvnih ugrušaka: heparin i derivati ​​za kardioembolički moždani udar, klopidogrel u akutnom koronarnom sindromu. Sa ishemijskim sindromom ovi se lijekovi ne koriste.

Propisuje se aspirin u ranim fazama moždanog udara i koronarnog sindroma. Kombinacija aspirina i dipiridamola prepoznata je kao efikasna u liječenju prolaznog ishemijskog napada i moždanog udara.

Endovaskularno uklanjanje

Metoda koja daje dobre dugoročne rezultate. Podijeljen je u dvije vrste - stentiranje i angioplastika koja se koristi kod multifokalne ateroskleroze koronarnih arterija srca kao alternativa zaobilaznom aortokoronarnom arteriji, kao i stenoze arterija donjih ekstremiteta i bubrežnih arterija.

Ova metoda omogućava hiruršku intervenciju istovremeno u nekoliko dijelova prokrvljenosti u slučaju kada je potrebno hitno stabilizirati razvoj kliničke situacije.

Karotidna endarterektomija

Ova metoda se koristi za uklanjanje opstrukcije karotidnih arterija.

Hirurško liječenje sa sobom nosi poznate rizike, a s multifokalnom aterosklerozom provodi se, počevši od najproblematičnijeg područja, gdje je prvo potrebno otkloniti rizik od nastanka nepovratnog stanja.

Uzroci bolesti

Multifokalna ateroskleroza je srodna bolest kod koje je iz određenih razloga istovremeno pogođeno više lokacija.

Čest uzrok ove bolesti je genetska istorija. Ako se pacijentu dijagnosticira prisustvo nasljedno-ustavnih poremećaja metabolizma masti u obliku ksantomatoze ili metabolizma masti, tada to dovodi do pojave ateroskleroze.

Ako pacijent konzumira masnu hranu i ugljikohidrate u velikim količinama, to onda vodi do poremećaja u prehrani koji uzrokuju multifokalnu aterosklerozu. To je zbog toga što se zbog pretilosti povećava količina holesterola u krvi.

Bolest se može pojaviti kao posljedica fizičke neaktivnosti, što dovodi do viška kilograma. Multifokalna ateroskleroza donjih ekstremiteta može se javiti s nefrotskim sindromom. Uzrok ove bolesti je vrlo često masna hepatoza bubrega. Također, bolest se može razviti na pozadini kolelitijaze. Vrlo često se zbog dijabetesa pojavi patološko stanje.

Kod mnogih bolesnika razvoj bolesti se opaža na pozadini neispravnog rada štitne žlijezde. Multifokalna ateroskleroza javlja se kod muških i ženskih predstavnika s neravnotežom hormona.

Bolest se pojavljuje iz različitih razloga od kojih ovise njeni simptomi i liječenje.

Simptomi bolesti

Multifokalna ateroskleroza je prilično opasna bolest, jer njenim razvojem istovremeno zahvaća nekoliko skupina žila. Bolest može dovesti do ozbiljnih komplikacija u obliku srčanih ili moždanih udara. Budući da bolest utječe na više mjesta istovremeno, njeni simptomi mogu biti različiti.

Kod aterosklerotskih lezija svih vaskularnih bazena simptomi se možda neće pojaviti dugo vremena. U nekim se slučajevima ne opažaju kliničke manifestacije čak ni ako je posuda potpuno zatvorena.

Multifokalna ateroskleroza može zahvatiti brahiocefalne arterije koje se nalaze u vratu:

Kad su ove arterije zahvaćene, opaža se gladovanje mozga kisikom.

Simptomi bolesti mogu ovisiti o tromboembolijskim i hemodinamičkim faktorima. U drugom slučaju dolazi do značajnog pada krvnog pritiska kod pacijenta. Kod tromboembolijskih lezija nastaje bijeli krvni ugrušak u području oštećenog endotela na površini plaka. To je zato što se aktiviraju trombociti. Tijekom odvajanja razvija se embolija krvnih ugrušaka.

Tijekom bolesti pacijenti se žale na pojavu opće slabosti. Njima postaje teško usredotočiti se ili se prisjetiti nečega. U ovom slučaju, propusti u radu profesionalne memorije u početnoj fazi se ne primjećuju. U nekim slučajevima tijek bolesti prati i zujanje u ušima. Kod pacijenata je san poremećen, oni postaju razdražljivi. Česti simptomi ateroskleroze su pojava razdražljivosti i lošeg raspoloženja.

Multifokalna ateroskleroza može biti praćena encefalopatijom. S razvojem bolesti u braheocefalnim arterijama u posljednjem stadijumu smanjuje se i intelektualna sposobnost pacijenta. Pacijenti mogu imati poremećenu motoričku koordinaciju i Parkinsonove simptome.

S razvojem bolesti u miokardu u većini slučajeva opaža se angina pektoris kod pacijenata. Također, pacijenti se žale na bol iza sternuma. Bolest može biti praćena kršenjem srčanog ritma ili zatajenjem srca. S neblagovremenim liječenjem ateroskleroze, razvija se infarkt miokarda. Uz povoljan ishod ove bolesti, kod pacijenta se razvije aterosklerotska kardioskleroza.

Kada je aterota oštećena aterosklerozom, pacijenti se žale na pojavu bola u predelu:

Takođe, ovu bolest karakteriše pojava glavobolje. Pacijenti se žale na kašalj. Kod pacijenata se glas vrlo često mijenja. Pojavom ateroskleroze komprimira se superiorna vena, što dovodi do oticanja lica.

Sa aterosklerozom trbušne aorte, pacijenti se žale na osjećaj težine, bolove u trbuhu. Tokom ove bolesti primećuje se probavna smetnja ili pojava aneurizme.

S oštećenjem perifernih arterija smanjuje se temperatura kože u udovima. Ako se ne provede pravodobno liječenje bolesti, tada čovjeku postaje vrlo teško hodati, što dovodi do uspavanja. U nekim se slučajevima dijagnosticira prisutnost akutne arterijske opstrukcije. Multifokalna ateroskleroza donjih ekstremiteta može biti praćena sklerozom i atrofičnim promenama tkiva.

S oštećenjem bubrežnih arterija opaža se ishemija organa. Budući da se bubrežni protok krvi smanjuje tokom ateroskleroze, to dovodi do pojave arterijske hipertenzije.

Multifokalnu aterosklerozu karakteriše prisustvo raznih simptoma, ovisno o mjestu gdje je lokalizirana. Pojavljuje se u većini slučajeva zbog poremećenog protoka krvi.

Liječenje bolesti

Multifokalnu aterosklerozu mogu lečiti različiti stručnjaci, ovisno o području oštećenja vaskula:

Bez obzira na mjesto bolesti, za njegovo je liječenje neophodno koristiti dijetalnu terapiju. Pacijentu je strogo zabranjeno jesti mozak, skušu, puter, jetru, jezik, kavijar, rakove, tvrdi sir, škampe.

Pacijent treba pokušati pojesti što manje životinjskih masti. Ako postoji višak kilograma, dijeta ima za cilj njegovo smanjenje. Pacijentima se savjetuje da voće i povrće jedu što je moguće sirovije. Takođe možete jesti nemasno kuvano meso i ribu. Jelo treba obavljati često (barem pet puta dnevno), ali u malim obrocima.

Ako je multifokalna ateroskleroza izazvana bolestima bubrega ili jetre, dijabetes melitusom, bolestima štitnjače i gojaznošću, tada je potrebno liječiti ih uz pomoć posebnih lijekova. Multifokalna ateroskleroza uklanja se vazodilatacijskim lijekovima i antispazmodicima. Kako bi poboljšao stanje pacijenta, propisani su mu vitaminski kompleksi i umirujući lijekovi.

Primjećena je visoka efikasnost liječenja ateroskleroze dok uzimate antiagregacione lekove. Ljekari preporučuju korištenje angioprotektora za liječenje bolesti. U većini slučajeva pacijentima se propisuju lijekovi, čije je djelovanje usmjereno na poboljšanje prehrane, mikrocirkulacije i cirkulacije krvi. Takođe, pacijent mora uzimati sredstva za normalizaciju lipida u obliku satena.

Liječenje bolesti uz pomoć lijekova trebalo bi provoditi sveobuhvatno. Odabir lijekova mora provesti liječnik, ovisno o lokaciji bolesti i individualnim karakteristikama pacijenta.

Tradicionalna medicina u borbi protiv bolesti

Za povećanje učinkovitosti tradicionalnog liječenja može se koristiti tradicionalna medicina. Upotreba ovih sredstava usmjerena je na stabiliziranje količine seruma u krvi, kao i krvnog tlaka. Najčešće se lečenje ateroskleroze izvodi uz pomoć tinkture belog luka. Za njegovu pripremu potrebno je sitno sjeckati proizvod i dodati vodu. Lijek treba infuzirati mjesec dana. Lijek se uzima oralno.

Za borbu protiv ateroskleroze često se koristi Kombucha koja se može uzgajati u tegli u kuhinji. Borovnice i maline imaju veliki utjecaj na stabilizaciju cirkulacije krvi. Da bi poboljšao zdravlje pacijenta, on treba svakodnevno jesti salatu od oraha, smokava, suhih marelica, grožđica.

Za liječenje multifokalne ateroskleroze možete koristiti decokcije i infuzije maslačka, zlatnih brkova, divokoze, djeteline, pjegavice, gloga, plantaže.

Multifokalna ateroskleroza je bolest koja se brzo razvija i zahteva pravovremeno lečenje. Sastoji se u uzimanju odgovarajućih lijekova. Da bi se poboljšao njihov učinak mogu se koristiti alternativni lijekovi. Liječenje se mora provoditi u skladu sa shemom koju je liječnik posebno razvio. Ako želite koristiti narodni lijek, prvo se morate obratiti liječniku.

Razlozi razvoja

Većina pacijenata kojima je dijagnosticirana ateroskleroza imaju multifokalni tip.

Multifokalna lezija ima svoje specifične uzroke pojave u krvotoku:

  • Faktor naslednosti. Ako u obitelji krvnih srodnika lopta ima patologiju multifokalnu aterosklerozu, tada je velika vjerojatnost da će se razviti ova vrsta sistemske patologije. Takođe, postoji visok rizik od razvoja srčanog udara ili moždanog udara,
  • Štetne navike uzrokuju aterosklerozu. Dugotrajna ovisnost o nikotinu i alkoholu prouzrokuje uništavanje horoidne žlijezde i na mjestu mikrotraume deponirane kolesterološke ploče, koje tvore multifokalnu aterosklerozu,
  • Radne opasnostiili s velikim fizičkim naprezanjem mogu također uzrokovati razvoj sistemske patologije tj.
  • Sjedilački način života (nedostatak vježbanja) - ovo je jedan od glavnih faktora poremećaja u sistemu protoka krvi i razvoj sistemskih patologija, uključujući multifokalnu aterosklerozu,
  • Pothranjenost. Mnogo patologija u ljudskom tijelu razvija se zbog neuhranjenosti, a patologije koje nastaju zbog povećane koncentracije kolesterola u krvi izravno ovise o hrani koju konzumiramo. Ako pacijent stalno jede proizvode životinjskog porijekla, tada će se u tijelu pojaviti kršenje metabolizma lipida, indeks holesterola će porasti na kritične točke, što će uzrokovati porast aterosklerotskih plakova i razvoj sistemskih patologija tj.
  • Funkcionisanje nervnog sistema. Ovaj faktor može uključivati ​​takva stanja u osobi - stanje stresa, depresivno stanje, nestabilnost u emocionalnom stanju,
  • Starost pacijenta. Najčešće se ateroskleroza počinje razvijati u starosti, ali se u posljednjem desetljeću sve više dijagnosticira razvoj ove patologije, već kod muškaraca nakon 30 godina tj.
  • Pol. Kod muškaraca se ateroskleroza razvija 4 do 5 puta češće nego kod žena,
  • Patologije koje mogu izazvati razvoj multifokalne ateroskleroze - patologija endokrinog sistema (dijabetes melitus i hipotireoza), visok indeks krvnog pritiska.
Razvoj multifokalne ateroskleroze patologijedo sadržaja ↑

Hiperholesterolemija

Hiperholesterolemija se može razviti iz nekog razloga:

  • Kada jedete puno životinjskih masti,
  • Nedostatak svježeg povrća, bilja i voća i bobica u ishrani
  • Minimalno vitamina u ishrani,
  • Mala količina pitke pročišćene vode.

Uz patologiju, multifokalnu vrstu ateroskleroze, svaki oblik bolesti ima svoje bolesti, koje izazivaju razvoj aterosklerotskih lezija:

  • Sa aterosklerotskim lezijama moždanih žila, patologija hipertenzije može izazvati moždani udar,
  • Kod aterosklerotskih plakova u koronarnim arterijama glavni razlog njihovog razvoja je hiperholesterolemija,
  • Sa aterosklerozom donjih ekstremiteta, koja je deo multifokalne vrste patologije, provokator je bolesti endokrinog sistema - dijabetes melitus,
  • Faktor rizika za sve oblike ateroskleroze u hiperholesterolemiji je ovisnost o nikotinu i alkoholu.

Stvaranjem aterosklerotskih plakova u jednom dijelu krvožilnog sustava proširuju se i na druge, što dovodi do multifokalnog oblika ateroskleroze.

Provokativni faktori koji se ne mogu izbjeći, ali koji se moraju imati na umu i uvijek na oprezu su dob, spol i genetska predispozicija.

Provokativni faktori koje je potrebno eliminirati su nedostatak kulture prehrane, fizička neaktivnost, ovisnosti, borba protiv pretilosti i izbjegavanje stresa.

Poraz sistema protoka krvi aterosklerotskim plakovima je dugo asimptomatski, a kod multifokalne ateroskleroze, kada je pogođeno nekoliko odseka, simptomi se počinju pojavljivati ​​tek kada više od 50,0% arterijskog lumena blokira stenozirajući aterosklerotski plak.

Formiranje ateroskleroze bez izraženih simptoma može se odrediti samo instrumentalnom dijagnozom.

Mnogi organi reaguju na nastanak aterosklerotskih naslaga sa svojim karakterističnim karakteristikama:

Ako se razvije ateroskleroza karotidne arterije ili brahiocefalnih žila, tada se poremećuje protok krvi u stanicama mozga i takav nedostatak kisika i prehrane u stanicama mozga otkriva sljedećim simptomima:

  • Okretanje glave
  • Bolna glava
  • Nije jasna vizija
  • Konstantan umor tela,
  • Poremećaj spavanja - nesanica
  • Tama u očima i stanje nesvesti,
  • Privremeni gubitak svijesti
  • Dezorijentacija u prostoru i vremenu,
  • Oštećenje memorije
  • Smanjena intelektualna sposobnost,
  • Nemogućnost koncentracije
  • Promjene u ponašanju.
Poremećaji spavanja - nesanica

Ako se ateroskleroza razvije u koronarnim arterijama, tada se pojavljuju teški simptomi kako slijedi:

  • Bol u grudima, osjećaj suženja sternuma. Bol se daje u kičmu, kao i u vratnu kralježnicu, udove i otkucaje ispod rebara,
  • Bol zrači do grlića maternice i na leđima između lopatica,
  • Visok indeks krvnog pritiska (posebno sistolnog pritiska),
  • Zvuk otkucaja srca ispod rebara sa desne strane,
  • Razvijaju se angina pektoris i aritmija,
  • Razvija se infarkt miokarda.

Ako se u arterijskim arterijama formiraju aterosklerotični naslage koje donjim udovima hrane krvlju, pojavljuju se sljedeći simptomi:

  • Bol u nozi tokom pokreta i uzrokuje povremena klaudicacija,
  • Lokalizacija boli ovisi o tome koja je arterija zahvaćena sklerozom tj.
  • Promjene boje kože - od ružičasto-crvenkaste do tamno plave,
  • Ćelavost stopala
  • Suvoća gornjeg sloja kože i njen piling,
  • Gljivične infekcije na nokatnoj ploči kao i na koži prstiju i peta,
  • Oboljenje u udovima
  • Postoje trofični čir
  • Smanjena temperatura od zahvaćenog područja do dna udova,
  • Na zahvaćenoj nozi razvija se gangrena.
Bol u nozido sadržaja ↑

Metode liječenja

S multifokalnim vrstama oštećenja glavnih arterija s aterosklerozom, potrebno je sveobuhvatno pristupiti liječenju i primijeniti različite metode:

  • Terapija bez lijekova
  • Liječenje lijekovima,
  • Hirurško hirurško liječenje patologije multifokalne ateroskleroze.

Liječenje treba započeti u ranoj fazi, jer multifokalno oštećenje glavnih arterija brzo napreduje i prelazi u kompliciran oblik, vodeći pacijenta za stol kirurgu.

Uz snažno napredovanje ateroskleroze, postoje i rizici negativnih posljedica u postoperativnom razdoblju.

Za doktora koji liječi multifokalnu vrstu ateroskleroze postoje 2 cilja:

  • To sprečava razvoj aterosklerotskih plakova i krvnih ugrušaka,
  • Hirurško uklanjanje aterosklerotskih naslaga na glavnim arterijama koje blokiraju protok krvi.
Liječenje treba započeti u ranoj fazi.do sadržaja ↑

Terapija lijekovima

Metode lijekova za liječenje multifokalne ateroskleroze uključuju primjenu lijekova farmakoloških grupa:

  • Statini. Ova skupina lijekova smanjuje proizvodnju lipida od stanica jetre, što pomaže smanjenju ukupnog kolesterola u krvi i molekula lipoproteina niske gustine. Statini imaju mnogo nuspojava, ali njihova upotreba za liječenje multifokalne ateroskleroze jedina je metoda lijeka za ne širenje aterosklerotičnih porasta. Koristi se najnovija generacija lijekova - to su Atorvastatin, Rosuvastatin lijek, Torvacard tablete,
  • Fibrates. Najčešće se propisuje za dodatnu terapiju statinima. Princip djelovanja lijekova, u aktiviranju receptora reduktaze, što vam omogućava da iskoristite višak lipida u krvi, omogućuje vam da ih uklonite izvan tijela uz pomoć crijeva. Gemfibrozil tablete, lijek Fenofibrat,
  • Sredstva protiv trombocita - tablete aspirina, klopidogrela, Dipiridamola,
  • Sekvestracije žučnih kiselina. Lijekovi povećavaju proizvodnju žuči, koja brzo iskorištava molekule slobodnog kolesterola. Lijek je holesterol,
  • Vitaminski kompleks i uzimanje lekova koji sadrže Omega3.
Omega 3do sadržaja ↑

Terapija bez lijekova dijetom

Prilično često prilikom dijagnosticiranja multifokalne ateroskleroze liječnik odmah propisuje dijetu s holesterolom, što će pomoći snižavanju razine kolesterola u krvi i nadopuniti terapiju lijekovima.

Postoje neka prehrambena pravila za snižavanje holesterola:

  • Učestalost obroka do šest puta dnevno,
  • Hrana treba biti uravnotežena i bez masnoća.
  • Ne jesti proizvode pripremljene pušenjem i prženjem,
  • Ograničite količinu konzumirane soli na 2,0 - 4,0 grama dnevno,
  • Meso za jelo s niskim udjelom masnoće - puretina, piletina,
  • Uvesti upotrebu morske ribe u prehranu - 3-4 puta sedmično,
  • Jedite žitarice na bazi žitarica,
  • Jedite obrano mlijeko.
  • Maksimalna količina u meniju treba biti povrće (do 60,0%).

Isključite upotrebu takve hrane:

  • Potpuno isključite šećer iz menija,
  • Isključite alkohol
  • Ne jesti konzerviranu hranu
  • Jaka prirodna kafa
  • Svježi bijeli hljeb
  • Sve vrste peciva i slatkih deserta.

Pogledajte video: SIHR - Uzroci, simptomi, liječenje - Nisad ef. Drndić (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar