Injektor olovke za inzulin: šta je to?

Danas je teško upoznati osobu koja boluje od dijabetesa i ne zna šta su inzulinske šprice. Ovi jednostavni uređaji danas su rasprostranjeni i u potpunosti zamijene obične šprice, uz pomoć kojih su u prošlom stoljeću dijabetičarima stavljane injekcije. Za razliku od standardnog ubrizgavača, inzulinska špric je minijaturnija i svojim dizajnom pacijentu omogućuje samostalno ubrizgavanje sebe, uz minimalnu nelagodu i bol. Važnu ulogu igra i skala kojom se doza inzulina određuje vrlo brzo, bez potrebe da se bavimo proračunima doze. U čemu su špricevi za primjenu inzulina i kako ih koristiti, morate razumjeti detaljnije.

Kako odabrati injektor?

Možete odabrati špricu za ubrizgavanje inzulina s optimalnim kapacitetom i dužinom igle na temelju standarda. Na primjer, za odraslu osobu najbolje su prikladne kopije s promjerom igle 0,3 mm i duljinom od 12 mm, a za dijete promjera 0,23 mm i duljine 4-5 mm. Skraćene šprice su dizajnirane posebno tako da pacijent ubrizgavanjem samog sebe ne ubrizga lijek previše duboko u kožu. U idealnom slučaju, hormon treba da se unese u potkožnu masnoću, do dubine ne veće od 3-5 mm. Ako se primjena inzulina vrši prejako, tvar će ući u mišićno tkivo i prouzrokovati akutne bolove, zbog čega će se dugo osjećati. Uz to, procesi apsorpcije otopine iz mišića i iz epitela razlikuju se brzinom, što može dovesti do viška ili nedostatka glukoze u krvi.

Vrijedi napomenuti da će pacijenti oboljeli od pretilosti možda trebati duže igle (do 12 mm), bez obzira na starosnu skupinu kojoj pripadaju. To je zbog činjenice da je kod pune osobe debljina potkožnog masnog tkiva u pravilu nekoliko puta veća od one njegovih vršnjaka mršave tjelesnosti. Stoga bi unošenje inzulina trebalo izvesti nekoliko milimetara dublje kako bi se ušlo u sredinu masnog sloja.

Važno je i u koji dio tijela ćete ubrizgati. Ako se hormon ubrizgava ispod kože u području ruku ili gležnjeva, tada duljina igle treba biti minimalna - 4-5 mm, a prije ubrizgavanja koža će se morati malo povući i štrcaljka se ubrizgati u ovaj nabor. Ako se injekcije inzulina provode na mjestima nakupljanja potkožnog masnog tkiva, tada možete uzeti špricu veće duljine igle i ubrizgati je pod kutom od 90 stupnjeva, bez povlačenja kože.

Pri kupnji špriceva treba obratiti pažnju na njihovu kvalitetu i pouzdanost. Jeftini laži, koji se s vremena na vrijeme pojavljuju na domaćem tržištu, mogu imati offset ljestvicu doza, što će poništiti sva pravila o primjeni inzulina koja ste razmotrili. Osim toga, ako je metal od kojeg je igla napravljena previše tanak i krhak, može se tijekom injekcije slomiti i slomljeni fragment ostat će vam pod kožom. Međutim, takvi su slučajevi izolirani, a Ministarstvo zdravlja čini sve što je moguće kako bi se izbjegli takvi incidenti. Kada kupujete špriceve u certificiranoj ljekarni, možete biti sigurni da će vas takve nevolje zaobići.

Razdjelne skale i špricevi za označavanje

Da bi pacijent vidio koliko inzulina ima u štrcaljki, primjenjuje se ljestvica za podjelu u koracima od 0,25, 1 ili 2 jedinice. U Rusiji se uglavnom koriste posljednje dvije sorte. Vrijedi naglasiti da što je manji korak dijeljenja, to je veća preciznost doziranja, ali istodobno, premala vaga zahtijeva oštar vid, koji nemaju svi dijabetičari. Apsolutno sve inzulinske šprice, čak i najkvalitetnije, imaju svoju grešku. U pravilu ne prelazi 0,5 jedinica inzulina, ali čak i ta vrijednost može igrati ulogu i smanjiti šećer u krvi za 4,2 mmol / litra.

Za razliku od zapadnih zemalja, gdje se bočice inzulina od 100 jedinica pripravka po 1 ml mogu naći u prodaji, u Rusiji se prodaju samo rješenja s 40 jedinica po 1 ml. Posebne štrcaljke za jednokratnu upotrebu upravo su prikladne za ovu količinu, a njihova razmjera omogućava vam izračunavanje doziranja s velikom preciznošću. Dakle, 0,025 ml inzulina pada na jedan broj na skali dijeljenja, 0,25 ml na deset brojeva, odnosno 0,5 ml na dvadeset. To se odnosi na čistu, nerazrijeđenu otopinu inzulina koja se prodaje u ljekarnama. Ako tehnika primjene inzulina uključuje razrjeđivanje otopine u ljekarni, tada morate dozu izračunati samo na osnovu proporcija koje ste usvojili.

Kapacitet inzulinskih šprica koji se nude kupcima u ruskim ljekarnama kreće se od 0,3 ml do 1 ml. Stoga ih ne treba brkati s običnim štrcaljkama, čiji kapacitet počinje s 2 ml i završava s volumenom od 50 ml.

Kako koristiti inzulinsku štrcaljku?

Nakon izračuna doze, možete pristupiti samoj injekciji, uzimajući u obzir pravila o primjeni inzulina. Da biste to učinili, povucite posebni klip na štrcaljku do potrebne podjele razmjera i umetnite iglu u bocu sa otopinom. Pod djelovanjem komprimiranog zraka tvar se uvuče u injektor pravilne zapremine, nakon čega se boca može odložiti i pripremiti koža. Preporučuje se tretirati ga sa alkoholnim rastvorom kako bi se izbegla infekcija, a zatim ga lagano povucite natrag i ubrizgajte u formirani nabor pod uglom od 45–70 stepeni. Postoji još jedna tehnika davanja inzulina, kada se igla ubacuje u potkožnu masnoću pod pravim uglom, ali je pogodnija za pretile ljude i potpuno je neprikladna za djecu.

Važno je zapamtiti da nakon injekcije ne možete odmah izvući iglu. Potrebno je sačekati najmanje petnaest do dvadeset sekundi kako bi tvar imala vremena da se apsorbuje u tkiva i ne izađe kroz ranu. Ako se bavite inzulinom kratkog djelovanja, vremenski interval između otvaranja bočice i ubrizgavanja ne smije biti veći od tri sata.

Olovka za špriceve kao alternativa

Ne tako davno, na policama domaćih apoteka pojavili su se novi uređaji za pravljenje neovisnih injekcija dijabetičara - špricevi za olovke. Osobitosti davanja inzulina uz njihovu primjenu pretrpjele su neke promjene i omogućuju pacijentima značajno pojednostavljenje života, ovisno o redovitim injekcijama. Prednosti injekcijskih olovki su sljedeće:

  • velika količina patrone, koja omogućava da pacijent duže vrijeme bude kući, daleko od skladišta inzulina,
  • veća preciznost doziranja
  • mogućnost automatskog podešavanja doze po jedinici inzulina,
  • tanje igle pomažu u smanjenju boli
  • Olovke za šprice za višekratnu upotrebu mogu se koristiti koliko god puta želite, bez potrebe da stalno menjate inzulinske šprice.

Uz to, moderni modeli ovih uređaja omogućuju vam upotrebu boca s otopinom apsolutno svih postojećih koncentracija i oblika za oslobađanje, što vam omogućava da ih ponesete sa sobom na putovanja u druge zemlje. Nažalost, takav je užitak prilično skup, a cijena olovki za špriceve u našoj se državi kreće od dvije do deset hiljada rubalja.

Zaključak

Samo-primjena inzulina kod šećerne bolesti najpogodnije se provodi pomoću posebnih uređaja: olovke za šprice i inzulinske šprice. Dugotrajna medicinska praksa pokazuje da se primjenom ovih sredstava vjerovatnoća predoziranja ili unošenjem nedovoljne količine hormona značajno smanjuje u usporedbi s uobičajenim injektorima. To u određenoj mjeri štiti osobu od moguće hiperglikemije i manjka glukoze, što se može popraviti pogrešnim dozama inzulina. Treba imati na umu da je upotreba špriceva potrebna samo nakon savjetovanja s liječnikom. Dakle, samo iskusni stručnjak može utvrditi koliko vam je potrebno da koristite otopinu i koja koncentracija treba da bude.

InsuJet injektor

Ovo je sličan uređaj koji ima sličan princip rada. Injektor ima prikladno kućište, adapter za injektiranje lijeka, adapter za dovod inzulina iz boce od 3 ili 10 ml.

Težina uređaja je 140 g, dužina 16 cm, korak doziranja je 1 Jedinica, težina mlaza je 0,15 mm. Pacijent može unijeti potrebnu dozu u količini od 4-40 jedinica, ovisno o potrebama tijela. Lijek se daje u roku od tri sekunde, injektor se može koristiti za ubrizgavanje bilo koje vrste hormona. Cijena takvog uređaja dostiže 275 dolara.

Injektor Novo Pen 4

Riječ je o modernom modelu injektora inzulina kompanije Novo Nordisk, koji je bio nastavak dobro poznatog i voljenog modela Novo Pen 3. Uređaj je modernog dizajna, čvrste metalne futrole, koji pruža visoku čvrstoću i pouzdanost.

Zahvaljujući novoj poboljšanoj mehanici, primjena hormona zahtijeva tri puta manji pritisak od prethodnog modela. Pokazatelj doziranja odlikuje se velikim brojem, zbog kojeg pacijenti sa slabim vidom mogu koristiti uređaj.

Prednosti uređaja uključuju sljedeće karakteristike:

  1. Ljest doza povećava se tri puta u usporedbi s prethodnim modelima.
  2. Potpunim unošenjem inzulina možete čuti signal u obliku klika za potvrdu.
  3. Kada pritisnete gumb za pokretanje ne iziskuje mnogo napora, pa uređaj mogu koristiti i djeca.
  4. Ako je doziranje pogrešno postavljeno, možete promijeniti indikator bez gubitka inzulina.
  5. Dozirana količina može biti 1-60 jedinica, tako da ovaj uređaj mogu koristiti različite osobe.
  6. Uređaj ima veliku dozu za čitanje, pa je injektor pogodan i za starije osobe.
  7. Uređaj ima kompaktnu veličinu, malu težinu, tako da se lako uklapa u vašu torbicu, prikladan za nošenje i omogućava vam unos inzulina na bilo koje prikladno mjesto.

Kada koristite olovku za injekciju Novo Pen 4, možete koristiti samo kompatibilne NovoFine igle za jednokratnu upotrebu i Penfill inzulinske patrone kapaciteta 3 ml.

Standardni auto-injektor za inzulin sa zamjenjivim uloškom Novo Pen 4 se ne preporučuje za upotrebu slijepim osobama bez pomoći. Ako dijabetičar u liječenju koristi nekoliko vrsta inzulina, svaki hormon treba staviti u poseban injektor. Radi praktičnosti, kako ne bi zbunio lijek, proizvođač osigurava nekoliko boja uređaja.

Preporučuje se uvijek imati dodatni uređaj i uložak u slučaju da se injektor izgubi ili ne radi. Za održavanje sterilnosti i smanjenje rizika od infekcije, svaki pacijent treba imati pojedinačne uloške i igle za jednokratnu upotrebu. Čuvajte zalihe na udaljenom mjestu, daleko od djece.

Nakon primjene hormona, važno je ne zaboraviti ukloniti iglu i staviti zaštitnu kapu. Uređaj ne smije dozvoliti da padne ili udari o tvrdu površinu, padne pod vodu, postane prljav ili prašina.

Kad se uložak nalazi u uređaju Novo Pen 4, mora se čuvati na sobnoj temperaturi u posebno dizajniranom kućištu.

Kako se koristi Novo Pen 4 injektor

  • Prije upotrebe potrebno je ukloniti zaštitni poklopac, odvrnuti mehanički dio uređaja sa držača uloška.
  • Šipka klipa mora biti unutar mehaničkog dijela, za to se cijevna glava pritiska do kraja. Kada izvadite uložak, stabljika se može pomicati čak i ako glava nije pritisnuta.
  • Važno je provjeriti da li je novi uložak oštećen i provjerite je li napunjen pravim inzulinom. Različite patrone imaju poklopac sa šiframa boja i naljepnicama u boji.
  • Uložak je ugrađen u bazu držača, usmeravajući poklopac s oznakom u boji naprijed.
  • Držač i mehanički dio mlaznice pričvršćeni su jedan za drugim dok se ne dogodi klik signala. Ako inzulin postane zamućen u ulošku, on se temeljito miješa.
  • Igla za jednokratnu upotrebu uklanja se iz ambalaže, od nje se uklanja zaštitna naljepnica. Igla je čvrsto zavrtana na poklopcu u boji.
  • Skinite zaštitnu kapu s igle i ostavite je na stranu. Ubuduće se koristi za sigurno uklanjanje i odlaganje upotrijebljene igle.
  • Dalje se s igle skida dodatni unutrašnji poklopac i odlaže. Ako se kap kap inzulina pojavi na kraju igle, ne morate brinuti, to je normalan proces.

Injektor Novo Pen Echo

Ovaj je uređaj prvi injektor s memorijskom funkcijom, koji može koristiti minimalnu dozu u koracima od 0,5 jedinica. To je posebno važno u liječenju djece kojoj je potrebna smanjena doza ultrazratnog inzulina. Maksimalna doza je 30 jedinica.

Uređaj ima zaslon na kojem su prikazani zadnja doza primijenjenog hormona i vrijeme primjene inzulina u obliku shematskih podjela. Uređaj je zadržao i sve pozitivne karakteristike Novo Pen 4. Injektor se može koristiti sa NovoFine iglama za jednokratnu upotrebu.

Sljedeće karakteristike mogu se pripisati prednostima uređaja:

  1. Prisutnost interne memorije,
  2. Jednostavno i jednostavno prepoznavanje vrijednosti u memorijskoj funkciji,
  3. Doziranje je lako podesiti i prilagoditi,
  4. Injektor ima prikladan široki ekran sa velikim slovima,
  5. Potpuno uvođenje potrebne doze označava se posebnim klikom,
  6. Pritisnite dugme za start jednostavno.

Proizvođači napominju da u Rusiji ovaj uređaj možete kupiti samo u plavoj boji. Ostale boje i naljepnice ne isporučuju se u zemlju.

Pravila ubrizgavanja inzulina navedena su u videu u ovom članku.

Koji je insulin pogodan za olovke za štrcaljke Novopen 4

Pacijenti s dijabetesom često su osuđeni na "sjedenje" na inzulinu. Potreba za stalnim injekcijama često smanjuje dijabetičare, jer stalna bol zbog injekcija za većinu njih postaje stalan stres. Međutim, tijekom 90 godina postojanja inzulina metode njegove primjene korjenito su se promijenile.

Pravi nalaz dijabetičara bio je izum najprikladnije i najsigurnije šprice olovke Novopen 4. Ovi ultra-moderni modeli ne samo da koriste pogodnost i pouzdanost, već vam omogućavaju da održavate razinu inzulina u krvi što bezbolnije.

Koja je ova inovacija u svijetu medicinskih proizvoda, kako se koristiti i za koju vrstu inzulina je pogodna olovka za šprice Novopen 4.

Kako se nalazi špric olovke

Izvana takva šprica izgleda impresivno i više liči na olovku klipa klipa. Njegova je jednostavnost fenomenalna: na jednom kraju klipa nalazi se gumb, a na drugom igla. Uložak (spremnik) sa 3 ml inzulina ubačen je u unutrašnju šupljinu špriceva.

Jedno dolijevanje inzulina često je dovoljno pacijentima nekoliko dana. Okretanjem dozatora u repu repa špriceva se prilagođava željena zapremina lijeka za svaku injekciju.

Naročito je važno da uložak uvek ima istu koncentraciju inzulina. 1 ml inzulina sadrži 100 komada ovog lijeka. Ako uložak (ili penfill) napunite s 3 ml, tada će sadržavati 300 komada inzulina. Važna karakteristika svih olovki za špriceve je njihova sposobnost da koriste insulin samo jednog proizvođača.

Još jedno jedinstveno svojstvo svih olovki za šprice je zaštita igle od slučajnih dodira sa nesterilnim površinama. Igla kod ovih modela šprica izložena je samo u trenutku ubrizgavanja.

Dizajni olovki za štrcaljke imaju iste principe strukture njihovih elemenata:

  1. Čvrsto kućište sa inzulinskim omotačem umetnutim u otvor. Tijelo šprice je otvoreno s jedne strane. Na njegovom kraju nalazi se gumb koji podešava željenu dozu lijeka.
  2. Da biste primijenili 1ED inzulina, potrebno je da učinite jedan klik gumba na tijelu. Ljestvica na špricama ovog dizajna posebno je jasna i čitljiva. Ovo je važno za slabovidne osobe, starije ljude i djecu.
  3. U tijelu šprice nalazi se čahura na koju se igla smješta. Nakon upotrebe, igla se uklanja i na štrcaljku se stavlja zaštitna kapa.
  4. Svi modeli olovaka za štrcaljke sigurno se čuvaju u posebnim kućištima za njihovo najbolje očuvanje i siguran transport.
  5. Ovaj dizajn šprice idealan je za upotrebu na cesti, na poslu, gdje su s neugodnosti i mogućnosti higijenskih poremećaja obično povezane s uobičajenom štrcaljkom.

Među mnogim vrstama olovki za špriceve, maksimalne bodove i sklonosti osobama sa šećernom bolešću zaslužuje model Novopen 4 štrcaljka koju je proizvela danska kompanija Novo Nordinsk.

Ukratko o Novopenu 4

Novopen 4 odnosi se na novu generaciju olovki za špriceve. U napomeni za ovaj proizvod kaže se da je inzulinska olovka novopen 4 karakterizirana posjedovanjem:

  • Pouzdanost i praktičnost
  • Pristupačna za upotrebu čak i djeci i starijim osobama,
  • Jasno vidljiv digitalni indikator, tri puta veći i oštriji od starijih modela,
  • Spoj visoke preciznosti i kvaliteta,
  • Jamstva proizvođača najmanje 5 godina visokokvalitetnog rada ovog modela špriceva i preciznosti doze inzulina,
  • Danska proizvodnja
  • U Europi postoje dvobojne verzije: plava i srebrna, za upotrebu različitih vrsta inzulina (srebrni špricevi su dostupni u Rusiji, a naljepnice se koriste za njihovo označavanje),
  • Dostupni kapacitet kertridža od 300 jedinica (3 ml),
  • Oprema s metalnom ručicom, mehaničkim dispenzerom i kotačem za podešavanje željene doze,
  • Pružajući model s tipkom za unos doze i spuštanja s maksimalnom glatkoćom i kratkim hodom,
  • Jednim korakom volumena 1 jedinice i mogućnošću unošenja od 1 do 60 PIECES insulina,
  • Sa pogodnom koncentracijom inzulina U-100 (pogodno za inzuline koncentracije 2,5 puta veće od standardne koncentracije U-40).

Mnogobrojne pozitivne kvalitete injektora Novopen 4 omogućuju mu da značajno poboljša kvalitetu života pacijenata sa dijabetesom.

Zašto šprica olovkom novopen 4 pacijenta s dijabetesom

Da vidimo zašto je olovka štrcaljke novopen 4 bolja od obične šprice za jednokratnu upotrebu.

Sa stanovišta pacijenata i ljekara, ovaj model šprice za olovke ima sljedeće prednosti u odnosu na druge slične modele:

  • Moderan dizajn i maksimalna sličnost na dršci klipa.
  • Velika i lako uočljiva ljestvica dostupna je za upotrebu starijim osobama ili slabovidnim osobama.
  • Nakon ubrizgavanja nakupljene doze inzulina, ovaj model šprice za olovku odmah to pokazuje klikom.
  • Ako doza inzulina nije odabrana ispravno, možete je lako dodati ili odvojiti dio.
  • Nakon signala da je injekcija izvršena, iglu možete izvaditi tek nakon 6 sekundi.
  • Za ovaj model olovke za štrcaljke prikladne su samo za posebne marke patrone (proizvođača Novo Nordisk) i posebne igle za jednokratnu upotrebu (kompanija Novo Fine).

Samo osobe koje su stalno prisiljene trpiti probleme zbog injekcija mogu u potpunosti cijeniti sve prednosti ovog modela.

Pogodan inzulin za olovku za šprice Novopen 4

Specifični model olovke za šprice može se davati samo s inzulinom određene farmakološke kompanije.

Olovka za špric novopen 4 je "prijateljska" sa vrstama inzulina koje proizvodi samo danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk:

Danska kompanija Novo Nordisk osnovana je davne 1923. godine. Najveća je u farmaceutskoj industriji i specijalizirana je za proizvodnju lijekova za liječenje teških kroničnih oboljenja (hemofilija, dijabetes melitus i dr.). Kompanija ima poduzeća u mnogim zemljama, uključujući i u Rusiji.

Nekoliko riječi o insulinama ove kompanije koji su pogodni za injektor Novopen 4:

  • Ryzodeg je kombinacija dva kratka i produžena insulina. Njegov efekat može trajati više od jednog dana. Koristite jednom dnevno prije jela.
  • Tresiba ima izuzetno dugu akciju: više od 42 sata.
  • Novorapid (kao i većina insulina ove kompanije) analog je ljudskog insulina kratkog delovanja. Uvodi se prije jela, najčešće u trbuhu. Dozvoljena za upotrebu trudnicama i dojiljama. Često komplicirana hipoglikemija.
  • Levomir ima dugotrajno dejstvo. Koristi se za djecu od 6 godina.
  • Protafan se odnosi na lijekove sa prosječnim trajanjem djelovanja. Prihvatljivo je za trudnice.
  • Actrapid NM je lijek kratkog djelovanja. Nakon prilagođavanja doze, prihvatljivo je za trudnice i doječe.
  • Ultralente i Ultralent MS su lijekovi dugog djelovanja. Napravljen na osnovu goveđeg inzulina. Obrazac upotrebe određuje ljekar. Dozvoljena za upotrebu trudnicama i dojiljama.
  • Ultratard ima dvofazni efekat. Pogodno za stabilan dijabetes. Tokom trudnoće ili dojenja, upotreba je moguća.
  • Mikstard 30 NM ima dvofazni efekat. Pod nadzorom lekara, koriste ga trudnice i dojilje. Sheme upotrebe izračunavaju se individualno.
  • NovoMix se odnosi na dvofazni inzulin. Ograničeno za upotrebu od trudnica, dozvoljeno za dojenje.
  • Monotard MS i Monotard NM (dvofazni) pripadaju insulinama sa prosječnim trajanjem djelovanja. Nije pogodno za iv primjenu. Monotard NM može se propisati trudnicama ili dojiljama.

Pored postojećeg arsenala, ova kompanija se stalno nadograđuje s novim vrstama visokokvalitetnog inzulina.

Novopen 4 - službena uputstva za upotrebu

Nudimo detaljna uputstva za pripremu štrcaljke Novopen 4 olovke za davanje insulina:

  1. Prije ubrizgavanja operite ruke, zatim uklonite zaštitni poklopac i odvijte držač spremnika s ručke.
  2. Pritisnite dugme do kraja sve dok se stabljika ne nađe unutar šprice. Uklanjanje kertridža omogućava kretanje stabljike lako i bez pritiska klipa.
  3. Provjerite integritet i prikladnost kertridža za tip inzulina. Ako je lijek zamućen, mora se miješati.
  4. Umetnite uložak u držač tako da poklopac bude okrenut prema napred. Zavijte uložak na dršku dok ne klikne.
  5. Skinite zaštitni film sa igle za jednokratnu upotrebu. Zatim iglu zavijte na poklopac štrcaljke, na kojem se nalazi šifra boje.
  6. Zaključajte ručicu štrcaljke u položaju igle i izduvajte zrak iz uložaka. Važno je odabrati iglu za jednokratnu upotrebu uzimajući u obzir njezin promjer i dužinu za svakog pacijenta. Za djecu trebate uzeti najsitnije igle. Nakon toga, olovka štrcaljke je spremna za injekciju.
  7. Olovke za štrcaljke se spremaju na sobnoj temperaturi u posebnom slučaju, dalje od dece i životinja (najbolje u zatvorenom ormaru).

Nedostaci Novopena 4

Pored mnoštva prednosti, moderna novost u obliku olovke za šprice novopen 4 ima i svoje nedostatke.

Među glavnim možete navesti značajke:

  • Dostupnost prilično visoke cijene,
  • Nedostatak popravke
  • Nemogućnost upotrebe inzulina drugog proizvođača
  • Nedostatak podele od "0,5", što ne dozvoljava svima da koriste ovu špricu (uključujući decu),
  • Slučajevi istjecanja lijeka s uređaja,
  • Potreba da se nabavi nekoliko takvih šprica, što je financijski skupo,
  • Poteškoća u razvoju ove šprice za neke pacijente (posebno djecu ili starije osobe).

Olovka za inzulin za ubrizgavanje novopena 4 inzulina možete kupiti u lancu ljekarni, prodavaonicama medicinske opreme ili naručiti putem interneta. Veliki broj ljudi naručuje ovaj model špriceva za inzulin koristeći internetske trgovine ili platforme, jer nisu svi Novopen 4 u prodaji u svim gradovima Rusije.

O cijeni injektora Novopen 4 može se reći sljedeće: u prosjeku cijena ovog proizvoda danske kompanije NovoNordisk iznosi od 1600 do 1900 ruskih rubalja. Često se na Internetu olovka za štrcaljku Novopen 4 može kupiti jeftinije, pogotovo ako imate sreće da koristite zalihe.

Međutim, uz ovaj oblik kupovine špriceva, ipak ćete morati platiti dodatno za njihovu isporuku.

Rezimirajući, možemo reći da olovka za injekciju inzulina Novopen 4 zaslužuje puno dobrih pregleda i velika je potražnja među pacijentima.

Moderna medicina već dugo vremena ne smatra dijabetes kaznom, a takvi modificirani modeli uvelike su pojednostavili život pacijenata koji već desetljećima koriste inzulin.

Neki nedostaci ovih modela štrcaljki i njihova skupa cijena nisu u mogućnosti da zasjene njihovu zasluženu slavu.

Koji je insulin pogodan za olovke za štrcaljke Novopen 4 Link do glavne publikacije

Olovka za injekciju Novopen 4 - injektor za ubrizgavanje

Olovka za štrcaljku NovoPen 4 je preferirani uređaj za osobe kojima su potrebne injekcije insulina. Tijekom devedeset godina od otkrića inzulina, mijenjali su se načini njegove primjene. Većina „dijabetičara“ koji su primili insulinsku terapiju i dalje imaju pristup inzulinskoj špricu za jednokratnu upotrebu.

Ali postepeno posljednjih godina špricevi su zamijenili olovke za špriceve, uvođenje lijekova koje je jednostavno, prikladno i ne uzrokuje bol.

Ocijenjene su prilagodbe za injekciju injekcije inzulina olovka NovoPen Echo i olovka za injekcije NovoPen 3 dijela pacijenata sa šećernom bolešću.

Mnogi dijabetičari sanjaju o ubrizgavanju olovkom sličnom HumaPen MEMOIR-u koji pamti datum, vrijeme, dozu vaših posljednjih šesnaest injekcija. Moguće je da u dalekoj budućnosti ...

Korisne informacije o olovkama za štrcaljke

Olovka za štrcaljku je jednostavan uređaj koji je vrlo jednostavan za upotrebu i koji izgleda kao hemijska olovka. Na jednom kraju ovog uređaja montirana je tipka, a na drugom se nalazi igla. Špric olovke je dizajniran s unutrašnjom šupljinom u koju se nalazi spremnik inzulina, nazvan uložak, ili penfill, koji sadrži 3 ml lijeka.

Dizajn olovki za štrcaljke obuhvatio je sve tvrdnje navedene u prethodnom komentaru.

Ovi uređaji, ispunjeni penfilima, djeluju na isti način kao špricevi, samo inzulin može sadržati toliko da se može primijeniti nekoliko dana.

Potrebni volumen lijeka za svaku injekciju podešava se okretanjem raspršivača smještenog u stražnjoj strani ručke, strogo prema broju doznih jedinica.

Lako je popraviti pogrešno postavljanje prave doze inzulina. Bez njegovog gubitka. Koncentracija inzulina u spremnicima je konstantna: 100 jedinica. u 1 ml. Ako se uložak (ili penfill) potpuno napuni sa 3 ml, tada će u lijeku koji se nalazi biti 300 jedinica. insulin Svaki model olovaka za špriceve može raditi samo s inzulinom uobičajenog proizvođača.

Dizajn olovke za štrcaljku (kada se sklapa) predviđa zaštitu igle s dvostrukim omotačem od slučajnog dodira s drugim površinama.

To vam pruža udobnost, jer sterilnost igle nema alarma kada je ručka u vašem džepu ili torbi. Samo u trenutku kada je potrebna injekcija treba igla izložiti.

Danas se u prodaji nalaze olovke za štrcaljke namijenjene za ubrizgavanje različitih doza s korakom koji je višestruki od pojedinačnog koraka, a za djecu - 0,5 jedinica.

Opis i karakteristike NovoPen 4 insulinske olovke

Prije kupovine i upotrebe preporučuje se konsultacija sa stručnjakom.

Nudimo vam pogledati video "Novopen" 4

Kupljena olovka za špric NovoPen 4 sakuplja se prije upotrebe:

  • Uložak Penfill ubačen je sa poklopcem s šifrom boje prema naprijed u držač,
  • mehanički dio je jednim okretanjem čvrsto pričvršćen na držač kertridža dok ne klikne,
  • ubacuje se nova igla
  • oba kapka igle su uklonjena, injektor se drži na položaju sa iglom prema gore,
  • iz uložaka se oslobađaju mjehurići zraka.

Ali kakve informacije objavljuju reklamni resursi danske farmaceutske kompanije Novo Nordisk:

  1. Indikator s brojevima povećava se 3 puta, parni brojevi - veliki, neparni brojevi - manji.
  2. Da biste uklonili držač kertridža, potreban je četvrt krug.
  3. Pritisak na dugme za unos doze je bez napora.
  4. Kraj doze kontrolira se klikom.
  5. Olovka za špric NovoPen 4 izgleda slično kao NovoPen 3 s metalnom futrolom i punjenjem od plastike. Dostupno u dvotonoj verziji - srebrne i plave - za različite vrste inzulina.
  6. Zagarantovana ponuda tačnosti doze je 5 godina.
  7. Povratak klipa u početni položaj prilikom zamjene patrone postiže se jednostavno - bez rotiranja kotača, pritiskanja prsta dok ne klikne.
  8. Dugme okidača ima kraći hod.
  9. Kotač za biranje doze okreće se u suprotnom smjeru.
  10. Skup doza provodi se u koracima od jedne jedinice u rasponu od 1 jedinice. - 60 jedinica

Procjena istog uređaja objavljenog na mreži:

Micro Fine Plus igle za NovoPen 4

S koje igle treba ubrizgati inzulin? Ukratko vas obavještavamo o Micro-Fine Plus iglama, njihove prednosti su neosporne:

  • Kako bi se smanjila ozljeda - kada je probijena - točka igle prolazi trostrano lasersko oštrenje i dvostruko premazivanje površine mazivom.
  • Klirens igle se povećava zbog korištenja tehnologije proizvodnje tankih stijenki, koja smanjuje bol s unošenjem inzulina.
  • Kompatibilnost igala sa olovkom štrcaljke osigurana je navojnim navojem.
  • Veliki popis igala promjera: 31, 30, 29 G i duljine: 5, 8, 12, 7 mm i doprinosi odabiru načina ubrizgavanja prema dobi, indeksu tjelesne mase i spolu.
  • Igla od 5 mm izuzetno je prikladna za ubrizgavanje djece oboljele od dijabetesa, za osiromašene odrasle i adolescente.

Administracija inzulina

Olovka za štrcaljku liči na običnu olovku, ali predstavlja injekciju insulina (ili drugih lekova). Olovka za šprice za inzulin minimalizira bol zbog vrlo tanke igle i brzine primjene inzulina. Olovke za štrcaljke koriste patrone sa inzulinom, što vam omogućava da unesete inzulin, a da ga ne morate svaki put kucati špricom. Tanka igla je namotana na olovku štrcaljke i mora se zameniti nakon 1-3 injekcije. Bez sumnje, najvažnija prednost olovke za špriceve je praktičnost! Koriste se na putu, u restoranu ili u prirodi, dok ljudi koji prolaze ne primjećuju što pacijent radi. Olovke za šprice (11) Igle za olovke za štrcaljke (18) Šprice za inzulin (6)

1-20 21-35 prikaži sve

Olovka za špric Novopen Echo (Novopen Echo) 3 ml (korak 0,5 jedinica)
Cijena dostave: Cijena ureda: Detalji ...
Olovka za injekciju inzulina NovoPen Echo iz danske kompanije Novo Nordisk danas je jedina olovka za špricu sa memorijom u Rusiji koja vam omogućuje da saznate volumen zadnje administrirane doze inzulina i koliko sati je prošlo od njegovog uvođenja. Zahvaljujući upotrebi NovoPen Echo možete unijeti dozu 0,5 do 30 jedinica inzulina u koracima od 0,5 jedinica. Stoga se ova olovka za špriceve može upotrebljavati za djecu koja imaju dijabetes. Olovka za špricanje Novopen Echo zamjenjuje prethodno puštenu Novopen Demi.
Olovka za injekciju "NovoPen 3" 3 ml (korak 1 jedinica)
Vrlo precizan i pouzdan injektor za upotrebu sa injekcijama u Penfill® uložacima od 3 ml. NovoPen 3 injekcijska olovka je ukinuta Koristite moderniji NovoPen 4 model za primjenu inzulina, koji se sada prodaje sa značajnim popustom.

1-20 21-35 prikaži sve

Povratne informacije
odeljenje za rad sa organizacijama
Kompanijske vesti

Kako davati insulin? Pregled primjene insulina

Dobar dan prijatelji! Trenutno ljudi koji koriste terapiju inzulinom imaju mogućnost izbora davanja inzulina. Moram odmah reći da prije nekoliko desetljeća nije bilo takvog izbora.

Svi „dijabetičari“ bili su prinuđeni da ubrizgavaju inzulin pomoću staklenih šprica, koje su svaki put morali kuhati. Naravno, također je bilo teško dobiti pravu dozu lijeka i morao je razrijediti inzulin.

Ali sada se sve promijenilo.

Sada osoba s dijabetesom ima mnogo lakši život, i to se mora zapamtiti. Ako pratimo hronologiju izgleda sredstava za primenu inzulina, onda se staklene šprice zamenjuju plastičnim štrcaljkama za jednokratnu upotrebu.

Oni su puno tanji od čak modernih jednokratnih šprica za intramuskularnu i intravensku injekciju.

Nakon nekog vremena pojavile su se automatske olovke za štrcaljke, a trenutno je najsavremeniji proizvod inzulinska pumpa.

U ovom ću članku govoriti o prva dva alata, ali govorit ću o pumpama neki drugi put, bolno je dobiti dugačak članak.

Dakle, budući da si svi ljudi koji imaju dijabetes mogu priuštiti inzulinsku pumpu, špricevi za jednokratnu upotrebu i automatske olovke za šprice ostaju najčešći način davanja inzulina. Razgovaraćemo o njima.

Inzulinske šprice za jednokratnu upotrebu

Sve je veći broj novih „dijabetičara“ koji u životu nikada nisu ni vidjeli ove injekcijske špriceve. Šprice inzulina mogu se uporediti sa ugroženom vrstom životinje - mnogi su za to čuli, ali malo ih je vidjelo u prirodi. Međutim, uprkos svojoj rijetkosti, ove špriceve i dalje koriste u praksi nadoknade šećerne bolesti pa bismo trebali razgovarati o njima.

Inzulinska šprica je tanki cilindar veličine 1 ml ili manje. Na jednom kraju igla za jednokratnu upotrebu, koja može biti različitih duljina i debljina. Sa druge strane, klip sa brtvom ili bez nje. Po mom mišljenju, što je brtvilo bolje, klip se pomiče i lakše je birati željenu dozu.

Najvažnija stvar u odabiru i korištenju ovih šprica je ljestvica podjele (cijena podjele). Postoje dvije vrste špriceva dizajniranih za inzulin s različitim koncentracijama:

  • 40 jedinica u 1 ml
  • po 100 jedinica u 1 ml

I pored činjenice da je svjetska zajednica dijabetologa usvojila standard špriceva i koncentracije inzulina od 100 jedinica / ml (U100), tj.

sve špriceve trebaju biti u 100 jedinica, a sav inulin u koncentraciji od 100 jedinica / ml, ali još uvijek možete vidjeti špriceve na 40 jedinica, a ponekad i inzulin u koncentraciji od 40 jedinica / ml (U40).

Ovaj je standard usvojen kako ne bi došlo do zabune među korisnicima, jer mnogi uopće ne obraćaju pažnju na koju špricu, a koji inzulin u rukama.

Jednostavno rečeno, ako špriceve koristite za kompenzaciju dijabetesa, provjerite da li koncentracija inzulina na pakiranju odgovara naljepnici štrcaljke. Trenutno nikad nisam susreo inzulin s koncentracijom U40, ali špricevi se i dalje nalaze. Budite oprezni!

Šprica na 100 jedinica ima podelu od oko 100. Svaki rizik na takvoj štrcaljki znači 2 jedinice inzulina. Šprica od 40 jedinica ima odjeljenja od 0 do 40 i svaki rizik na skali znači 1 jedinicu inzulina.

Ako koristite inzulin s koncentracijom U100 u špricevima od 40 jedinica / ml, tada ćete uvesti dozu veću od 2,5 puta, što je bogato ozbiljnom hipoglikemijom.

A ako suprotno, prikupiti inzulin s koncentracijom U40 u špricu na 100 jedinica / ml, tada će doza biti 2,5 puta manja.

Nažalost, u koraku 2 jedinice postoji vrlo velika greška, otprilike plus ili minus 1 jedinica, a to je vrlo važno za pacijente s novodijagnosticiranim dijabetesom, tanke pacijente i djecu koji imaju visoku osjetljivost na inzulin i trebaju ultra-niske doze.

Stoga iz situacije postoje tri načina:

  • koristite špriceve u koracima manjim od 1 jedinice, ali prikladnim za zadanu koncentraciju inzulina
  • uzgajati inzulin
  • počnite koristiti inzulinsku pumpu u kojoj je moguć korak od 0,05 jedinica

U prvom je slučaju nabavka takvih šprica prilično teška. Postoje špricevi u koracima od 0,5 jedinica, kao i dodatne odjele po 0,25. Naravno, volumen takve štrcaljke bit će manji od 1 ml.

Na primjer, inzulinska špric iz BD kompanije microfayn plus Demi 0,3 ml u koracima od 0,5 jedinica ili microfayn 0,5 ml u koracima od 1,0 jedinica

U drugom slučaju je potrebno savladati tehniku ​​razrjeđivanja inzulina, ali ovaj materijal je već za novi članak. U trećem slučaju potrebna su sredstva za kupovinu inzulinske pumpe i potom osiguravanje potrošnog materijala.

Dužina i debljine igle

Još jedna poanta pri odabiru štrcaljke. Trebate odabrati špriceve sa fiksnom iglom. Tako neće doći do gubitka inzulina, koji može jednostavno iscuriti ako igla ne sjedi čvrsto.

Od posebnog je značaja izbor duljine i debljine igle. Što je tanja igla, to je manje bolan postupak ubrizgavanja. Debljina igle je označena slovom G. Postoje igle debljine G33 (0,33 mm), G32 (0,32 mm), G31 (0,31 mm), a najtanke igle debljine 0,30 mm (G30) i 0,29 mm (G29) ili čak 0,25 mm (G25)

Dužina igle može biti od 4 mm do 12-14 mm. Ako osoba ima dobro razvijeno masno tkivo, tada se koriste igle prosječne dužine 8-12 mm. Ako se radi o djetetu ili mršavoj osobi, tada je upotreba kratkih igala od 4-6 mm idealna. Iako su kratke iglice sasvim prikladne i za debele ljude.

Tehnika davanja insulina injekcionom štrcaljkom je jednostavna.

Operite ruke prije svake injekcije.

Osigurajte da se oznake inzulina i štrcaljke podudaraju.

Mjesto ubrizgavanja s alkoholom ne smije se tretirati alkoholom ili drugim antiseptikom. Nakon ubrizgavanja, ako se pojavi krv, možete je iscijediti alkoholnim pamukom nakon injekcije. Pritisnite mjesto ubrizgavanja nekoliko sekundi tako da se ne pojave modrice.

Ako koristite igle dužine 12 mm ili više, tada morate napraviti pregib kože, a da pritom ne uhvate mišiće. Injekcija se postavlja u potkožno tkivo pod uglom od 45 stepeni. Ako je duljina igle 8-10 mm, tada napravite preklop, ali možete je postaviti okomito. Ako je igla 4-6 mm, tada se nabor može izostaviti i postaviti okomito. Djeca trebaju preklopiti nabor kože na bilo kojoj duljini igle.

Brojati do 20, bez uklanjanja igle sa kože, a pri uklanjanju igle, kao da je, zakretati oko osi. Tako ćete izbjeći gubitak inzulina nakon injekcije.

Špricevi za jednokratnu upotrebu ne preporučuju se djeci mlađoj od 12 godina, kao ni pacijentima sa slabim vidom, kako bi se izbjegle grube pogreške u sakupljanju inzulina. Šta onda oni primjenjuju inzulin?

Automatske olovke za injekcije insulina

Olovke za automatsko brizganje samouvjereno istiskuju špriceve za jednokratnu upotrebu s tržišta prodaje. A sve zato što je upotreba takvih uređaja mnogo praktičnija. Čak i dijete može koristiti takvu olovku za špriceve, a da ne spominjemo odrasle pacijente i osobe sa oštećenjem vida.

Olovka za inzulin je mehanizam pomoću kojeg se inzulin već nalazi unutar olovke. Bočice inzulina nazivaju se patrone ili penfills. S jedne strane se nalazi konac za uvrtanje igle, a na drugoj strani je klip u obliku kotača, koji se, kada se kreće, uskoči željeni broj jedinica inzulina.

Olovke za štrcaljke dizajnirane su za inzulin s koncentracijom od 100 u / ml. A patrone su dostupne samo u koncentraciji od 100 u / ml, tako da ovdje nikad neće biti zabune. Ulošci su dostupni u 3 ml, tako da u jednoj bočici ima 300 jedinica inzulina.

U prvom slučaju ručka nije sklopiva, uložak je čvrsto ulemljen u sistem ubrizgavanja, a možete ga dobiti samo oštećenjem same ručke. Po završetku insulina u njemu olovka se baca. Takve olovke za špriceve nazivaju se FlexPen za Novorapid i Levemir, QuickPen za Humalog, SoloStar za Apidra, Lantus, Insuman Bazal i Insuman Rapid. Svaka kompanija ima svoje ime.

U drugom slučaju, olovke za štrcaljke mogu se koristiti više puta, jer se mogu sklopiti i uložak se lako može umetnuti u poseban utor.

Korak olovke za špriceve može biti u 1,0 ili 0,5 jedinica. Olovke za jednokratnu upotrebu imaju samo 1,0 jedinica.

  • Za inzulin Humalog, Humulin R, Humulin NPH, Humalog Mix postoji olovka za šprice HumaPen Luxura ili HumaPen Ergo2 sa korakom od 1,0 jedinice. A također i HumaPen Luxura DT u koracima od 0,5 jedinica. Pametna olovka Humapen Memoir s korakom od 1,0 jedinice pamti vrijeme i dozu ubrizgavanog inzulina (nije na prodaju u Rusiji).
  • Za insuline Lantus, Apidra, Insuman Bazal i Insuman Rapid koristi se olovka za brizgalice OptiPen Pro i Opticlik u koracima od 1,0 jedinica. Pažnja! Uložak za ove olovke koristi se različito. Optiklik se koristi samo za Lantus i Apidra. Potpuno nije jasno zašto je to učinjeno, ali to treba imati na umu.

Za insuline Novorapid, Levemir, Novomix, Actrapid i Protafan, olovka NovoPen koristi se 4 sata u koracima 1,0 jedinice, a NovoPen Echo (pamti približno vreme davanja doze) u koracima od 0,5 jedinica.

  • Za ruski inzulin za biosulin koristi se špric Biomatik Pen sa korakom od 1,0 jedinice. Možete koristiti i Autopen Classic olovke u koracima od 1,0 i 2,0
  • Za poljski inzulin Gensulin dostupna je olovka sa tačnom 1,0 jela Gensu Pen. Možete koristiti i Autopen Classic olovke u koracima 1,0 i 2,0.
  • Ne postoje posebne olovke za Rinsulin inzulin. Dostupan je u jednokratnim olovkama pod nazivom RinAstra. A patrone su pogodne za olovke za višekratnu upotrebu HumaPen Luxura ili HumaPen Ergo2. Olovke Autopen Classic možete koristiti i u koracima od 1,0 i 2,0

Pošto za Lantus, Apidra i Insumanov firmu SanofiAvensis ne postoje olovke u koracima od 0,5 jedinica, možete koristiti olovku HumaPen Luxura HD u koracima od 0,5 jedinica. Samo prvo trebate izbaciti oko 20 jedinica insulina iz uloška. U ovom slučaju, kertridž insulina dobro se slaže sa tuđom olovkom.

Nažalost, NovoPen Echo olovka sa 0,5 jedinica nije prikladna za takve svrhe, ali neki se majstori još uvijek prilagođavaju. Međutim, to nosi određeni rizik kod pogrešnog odabira doze inzulina. Te informacije možete pronaći na forumima o dijabetesu.

Trenutno u Rusiji, Novorapid i Levemir izdaju se samo u FlexPenu. Budući da FlexPenes nisu naročito precizni u doziranju i povećavaju se u količini od 1,0 jedinica, možete izvaditi uložak iz olovke za jednokratnu upotrebu i preurediti NovoPen 4 ili NovoPen Echo u olovku. U tom slučaju morat ćete uništiti ručku za jednokratnu upotrebu. Potražite informacije o tome kako to učiniti na forumima.

Koje igle odgovaraju olovkama za špriceve?

Principi za odabir igala za primjenu inzulina su isti kao u slučaju špriceva za jednokratnu upotrebu, o kojima sam gore pisao. Što je tanja i manja igla, to je bolje.

BD mikrofine igle plus su svestrane i odgovaraju olovkama za štrcaljke bilo koje kompanije.

Tehnika davanja inzulina olovkama za štrcaljke potpuno se razlikuje od tehnike primjene inzulinskih šprica. Jednostavno otkinete potreban broj inzulina, ali sjetite se s kojim korakom imate olovku.

Dakle, naučili ste najvažniju stvar o korištenju inzulinskih šprica i olovki za špriceve protiv dijabetesa. Stoga budite oprezni jer ne postoje idealna sredstva za primjenu inzulina. Smatra se da je primjena inzulina pomoću šprica preciznija od upotrebe olovki za štrcaljke, ali olovke za injekcije su prikladnije za upotrebu. Ali ovo je druga priča i drugi članak.

Olovka za injekciju insulina za terapiju inzulinom

Terapija inzulinom propisana je bolesnicima sa prvom vrstom dijabetes melitusa i bolesnicima sa metaboličkom bolešću koja nije ovisna o insulinu. U posljednje vrijeme sve više dijabetičara koristi inovativne ubrizgavače - olovke za špriceve.

Ovo je prikladnija i funkcionalnija alternativa uobičajenom alatu za ubrizgavanje za jednokratnu upotrebu. Ova automatizirana vrsta štrcaljke odabrana je zbog svoje jednostavnosti i sigurnosti.

Olovka za inzulin znatno pojednostavljuje život pacijenta koji boluje od dijabetesa, čini injekcije manje mučnim i manje bolnim. Pacijent može sebi dati injekcije u gotovo bilo kojem okruženju, bez privlačenja pažnje drugih.

Kao što možete vidjeti na fotografiji, šprica ovog tipa praktično je ne razlikuje od obične olovke za pisanje. Stoga je ovaj alat popularan među dijabetičarima aktivnog načina života, koji ne žele pratiti svoju bolest.

Šta je inzulinska olovka?

Riječ je o polu-automatiziranom injektoru namijenjenom za supkutano unošenje lijeka. U hitnoj medicini olovke za špriceve koriste se za brzo ubrizgavanje širokog spektra lijekova. Modeli inzulina isključivo su za inzulin.

Posebnosti takvog uređaja su:

  • prisustvo pogodnog mehanizma za doziranje hormona (mehaničko kolo),
  • zvučna pratnja prebacivanja dozatora (karakteristični klik na svakoj jedinici),
  • jednostavan, brz i apsolutno sterilan preljev (nema potrebe za skupljanjem inzulina kroz bočicu, probijanjem iglom),
  • davanje hormona pomoću tipki (pogodnije od klipne administracije za pacijente koji se plaše injekcije),
  • tanka i kratka igla (injekcije su gotovo bezbolne, probijanje male i plitke dubine - manja šansa da uđe u mišićno tkivo).

Glavna prednost suvremenog injektora je njegova praktičnost. Sa takvim uređajem injekcije se mogu raditi na putu, na odmoru, na poslu. Nije potrebno skupljati inzulin, čak je i u slabo osvijetljenoj prostoriji lako unijeti ispravnu dozu hormona. Zvučna pratnja prebacivanja raspršivača čini uređaj neophodnim za osobe sa slabim vidom.

Veličine šprica ovog tipa su uporedive sa dimenzijama obične nalivpere. Automobilski brizgalice su kompaktni, lagani i stoga se lako nose. Ljudi oko sebe teško mogu vizualno odrediti svrhu alata. Različiti modeli imaju moderan monokonski dizajn u boji ili lakonski.

Ovaj je uređaj prikladan za djecu i starije osobe, jer ne zahtijeva posebne vještine od pacijenta. Upotreba uobičajenih inzulinskih šprica uključuje prethodno osposobljavanje pacijenta za vještine zdravstvenog radnika. Uz inzulinsku olovku takva priprema nije potrebna. Ako pacijent ne može pravilno umetnuti iglu, možete odabrati uređaj s automatskim sustavom za probijanje.

Automatizirani injektorski uređaj

Struktura insulinske olovke je složenija od klasične šprice. Može se razlikovati ovisno o vrsti uređaja (mehanička ili elektronička oprema) i njegovom proizvođaču. U klasičnom obliku, uređaj za automatsko ubrizgavanje uključuje takve sastavne elemente:

  • futrola (očvrsnuta plastika ili metal),
  • zamjenjivi uložak s pripravkom inzulina (zapremina boce prosječno se izračunava za 300 jedinica hormona),
  • jednokratna igla sa zaštitnom kapicom,
  • dugme za puštanje (takođe je i podešavanje doze),
  • mehanizam za isporuku lijekova,
  • prozor za doziranje
  • kapa sa držačem kopče.

Mnogi moderni uređaji opremljeni su elektroničkim zaslonom, na kojem su prikazane važne informacije, poput pokazatelja punoće čahure, set doza. Neki čak imaju funkciju memorije.

Vrlo korisna oprema je zasun koji štiti od unošenja lijeka velike koncentracije. Zvučni pokazatelj završetka injekcije takođe čini terapiju inzulinom ugodnijom za pacijenta.

Kako koristiti špricu?

Prije nego što počnete koristiti novi uređaj za injekcije, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom. Prije kupnje uređaja poželjno je posjetiti stručnjaka.

Liječnik će savjetovati modele koji su najprikladniji za vas, reći vam kako pravilno koristiti uređaj. Uprkos lakoći upotrebe dodatnog pribora, neke vještine i dalje su potrebne. Morat ćete naučiti kako mijenjati uložak i umetnuti iglu.

O doziranju također treba ponovno razgovarati s liječnikom.

Upotreba injektora uključuje samostalno unošenje igle ispod kože (osim uređaja sa automatskim mehanizmom za probijanje). Za olovku važe i pravila o injekcijama s uobičajenom štrcaljkom.

Injekcije se rade u području potkožnog masnog tkiva. Što je kraća igla, veći je i kut nagiba (do okomitog položaja). Najprikladnija područja za primjenu hormona su trbuh, bedra i ramena. Treba ih naizmenično menjati. Minimalna dozvoljena udaljenost između dvije naredne injekcije je 2-3 centimetra.

Postupak upotrebe olovke za štrcaljku može se razlikovati ovisno o modelu uređaja. Ali ove su razlike minimalne. U osnovi, upute za korištenje uređaja izgledaju ovako.

  1. Skinite zaštitni poklopac. Proverite lek u kaseti.
  2. Ugradite iglu za jednokratnu upotrebu, čvrsto učvršćujući je na uređaj. U pravilu se fiksira uvrtanjem.
  3. Otpustite injektor iz mjehurića zraka pritiskom na tipku na nultom položaju raspršivača. Kapica treba da izađe na vrh igle.
  4. Podesite dozu pomoću gumba za doziranje. Proverite ispravnu instalaciju regulatora.
  5. Umetnite iglu supkutano. Pritisnite tipku za automatsku isporuku hormona.Izvadite iglu nakon primjene lijeka (10 sekundi).

Prije ubrizgavanja, idealno je da izmjerite nivo glukoze u krvi. Područje ubrizgavanja ne mora se tretirati alkoholom, već ga oprati sapunom i vodom. Zbog osobitosti uređaja auto-ubrizgavač njegova upotreba je dozvoljena čak i kroz odjeću pacijenta.

Koliko često trebam mijenjati uloške, igle za olovke za špriceve?

Injektor ove vrste, iako je za višekratnu upotrebu, za razliku od konvencionalnih instrumenata za supkutanu primenu lekova, neki od njegovih elemenata su potrošni. Za jednokratnu upotrebu dizajnirane su i igle i patrone. Jedina je razlika što jedna bočica dugo traje (u njoj 3 ml lijeka). Igla je pogodna samo za jednu injekciju.

Potreba za pravovremenom zamjenom rukava inzulinom je očita. Instalirajte novu bocu nakon što ste ispraznili prethodnu. Ali postoje neka pojašnjenja.

Kao što je poznato, inzulin sobne temperature koristi se za potkožno davanje. U takvim uslovima može se čuvati najviše mjesec dana. To znači da bi zamjena boce u injektoru trebala biti mjesečna.

Spremite rezervne zamjenske patrone u hladnjaku da biste povećali njihov rok trajanja.

Što se tiče igala, mnogi pacijenti, naročito oni koji imaju dugu povijest bolesti, prakticiraju njihovu ponovnu upotrebu. Upravo tu leže njegove opasnosti.

Nakon pete injekcije, igla postaje toliko dosadna da je punkcija popraćena opipljivom nelagodom, injekcija postaje vrlo bolna.

Osim toga, na ovaj način koža je više povrijeđena, a za dijabetičare je neprihvatljiva. Nepotrebno je reći da je sterilnost postupka također u pitanju.

Kako odabrati injektor olovke za inzulin

Prilikom kupovine obratite pažnju na sljedeće parametre:

  • korak podjele (u modernim uređajima je 1 ili 0,5 jedinica),
  • Ljestvica raspršivača (font treba biti velik i jasan, brojevi bi se trebali lako razlikovati),
  • kvaliteta igle (potrebna je optimalna duljina 4-6 mm, što je tanka moguća, pravilno oštrenje i prisustvo posebnog premaza),
  • ispravnost svih mehanizama.

Funkcionalnost uređaja pojedinačna je problematika. Svaki pacijent ima svoje potrebe za mogućnostima uređaja. Klasična oprema nekima je dovoljna, dok druge zanimaju dodatne funkcije. Isti elektronički prikaz može biti prilično prikladan dodatak, poput lupe za dispenzer.

Glavno pravilo za kupovinu injektora je kupovina samo od pouzdanih proizvođača. Ovo je vitalno sredstvo za dijabetičare koji moraju biti kvalitetni i pouzdani. Odaberite programere koji su pouzdani.

Bespotrebni ubrizgavači insulina

Uređaji bez uboda bez igle za primjenu inzulina nesumnjivo su nalaz za ljude koji žele ublažiti bol (iako sa modernim iglama malog kalibra, sigurno mogu osjetiti injekcije mogu biti usporedivi) ili pate od akupunkture.

Jedan od prvih predstavnika uređaja ove klase bio je Medi-Jector Vision iz Antares Pharma, koji je svoje ovlasti prenio na Minnesota Rubber & Plastics.

Unutar injektora (7. poboljšana verzija njega) nalazi se opruga koja kroz mikro tanku rupicu u vrhu šprice bez igle gura insulin.

Dio uređaja s uloškom za jednokratnu upotrebu je sterilan i dizajniran je za 21 injekciju ili 14 dana (što prije nastupi). Uređaj je relativno izdržljiv, a prema riječima proizvođača, trajat će najmanje 2 godine.

Inicijalna verzija uređaja sastojala se uglavnom od metalnih dijelova i težila je prilično puno, sada su mnogi dijelovi zamijenjeni plastičnim, u obzir je uzet sterilnost i dubina prodora inzulina (postoje 3 posebne mlaznice, korisnik odabire prikladnu). Cijena izdavanja je 673 dolara.

Sličan uređaj je i InsuJet injektor (na slici). Princip rada je isti, karakteristike uređaja, koji se sastoje od tijela, adaptera za primjenu inzulina i adaptera za dopunu goriva iz bočice s inzulinom (3 ili 10 ml):

- mogućnost uvođenja doze od 4 do 40 jedinica,

- promjer mlaznice je 0,15 mm,

- kompatibilan sa svim postojećim insulinama na tržištu,

- vrijeme primjene inzulina je 0,3 sek. (u video uputstvu predstavljenom na web mjestu proizvođača morate pričekati još 5 sekundi nakon što izvršite "ubrizgavanje").

Cijena izdanja je 275 dolara.

Nepotrebni Pharmajet i J-Tip sustavi, kao alati za direktno davanje inzulina, nisu navedeni (spominju se propisivanje vakcinacije, primjena lidokaina), ali princip djelovanja je sličan.

Pogledajte video: FlexPen Insulin Pen Quick Guide - Zinc: HQMMADV10140064 (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar