Travna galega

Trava Galega pripada porodici mahunarki i raste u stepeima, nizinama, na močvarama i uz rijeke. U tlu se nalazi gusti korijen biljke iz kojeg se u proljeće diže gusta stabljika s lišćem.

Kao ljekovita sirovina koriste se cvijeće, sjemenke, lišće i sama stabljika. Ostala imena galege su: kozja koža (ljekovita ili ljekovita), francuski jorgovan, kozji korijen, šumski slad.

Ljekovita svojstva ove biljke objašnjavaju se sadržajem alkaloida, saponina, gorkih tvari, kiselina i drugih kemijskih spojeva u njoj - pažljivo je proučavan njihov utjecaj na tijelo pacijenta s dijabetesom tipa 2.

Naučnici su otkrili da je glavni element trave galegin:

  • reguliše toleranciju na glukozu - zbog čega se povećava osjetljivost ćelija i tkiva na njih
  • smanjuje i inhibira uništavanje inzulina djelujući na enzim insulinaza - zbog toga se nagli porasti šećera u krvi zaustavljaju,
  • povećava nivo glikogena u jetri - važno ljekovito svojstvo travne galege, koje pomaže tijelu da koristi skrivene resurse, uz nedostatak energije,
  • tonira glatke mišiće - to doprinosi produktivnom radu krvnih žila kod dijabetesa.

Na ovaj način kozje kosti mogu smanjiti glukozu u krvii takođe zamenjuju inzulin u prvim fazama bolesti.

Dolazi do pada holesterola, normalizacije ravnoteže vode i soli, metabolizma ugljikohidrata i masti - sve to utječe na bolje funkcioniranje unutarnjih organa.

Takođe galega u kombinaciji sa drugim biljkama ili lijekovima koji se preporučuju kod hipotenzije, nedovoljna laktacija kod žena, glista, groznice, kožnih bolesti, kao diuretik, kao i tonik.

Galega, kao ljekoviti lijek, upotrebljava se od srednjeg vijeka. Trava se često koristila za pojačavanje laktacije, posebno kod koza. Odatle i naziv ove biljke - „kozja koža“ i „galega“ - od starogrčke „gala“ - mleko i „ego“ - proterivanje.Korisni članak:Celandine. Korisna svojstva i kontraindikacije za upotrebu celandina. Celandinski recepti

Značajke korištenja trave trave

Važno je pravilno koristiti bilo koji lijek, bilo da je lijek ili tinktura ljekovitog bilja - u određenom obliku, doziranju i u pravom trenutku. Tako ćete postići maksimalne rezultate bez oštećenja organizma.

Galega - trava (ljekovita svojstva dijabetesa su očita) može se koristiti u obliku:

  • dekocije
  • alkoholne tinkture,
  • suva trava
  • infuzije na vodi,
  • infuzije sjemena,
  • sok
  • biljni pripravci kao jedna od komponenti.

To vrijedi napomenuti rezultat upotrebe galege u velikoj mjeri ovisi o trajanju liječenja. Često je to šest mjeseci.

Ovo je neophodno kako bi se korisne materije sakupile u pacijentovom tijelu u pravoj količini i počele aktivno djelovati. Trajanje primjene ovisi o načinu primjene.

Budite oprezni! Kozja kuća je otrovna biljka. Stoga doziranje i trajanje tečaja treba odrediti samo liječnik.

Posmatrajući stanje pacijenta, specijalista će moći prilagoditi unos ovog narodnog lijeka tokom cijelog perioda upotrebe.

Kontraindikacije i nuspojave

Liječenje narodnim lijekovima ne podrazumijeva odsutnost kontraindikacija i neugodnih nuspojava. Uzgajivač koza ih takođe ima - važno je razumjeti to prije upotrebe biljke za dijabetes kako bi se spriječile ozbiljne posljedice.

Kontraindikacije

1. Hipertenzija - Galega djeluje neuobičajeno - trava: ljekovita svojstva dijabetesa pomažu porastu krvnog pritiska, ali ne i snižavanju. Zbog toga se pacijentima sa hipertenzijom ne preporučuje uzimanje koza.

2. Trudnoća - tvari u ovoj biljci negativno utječu na proces trudnoće i mogu dovesti do pobačaja,

3. Bolesti crevasklonost opstipaciji - aktivnim uticajem na crevnu stijenku, kozja koža povećava njen mišićni tonus, što može dovesti do frustracije i nepravilnosti u radu ovog organa,

4. Anemija - upotreba galege je moguća, ali s oprezom, jer biljka do određene mjere ometa apsorpciju željeza,

5. Individualna netolerancija bilje

6. Deca stare - kategorički do 16 godina, a zatim - strogo prema imenovanju specijalista.

Izvodljiva nuspojava

  1. Kašalj
  2. Poteškoće sa disanjem
  3. Glavobolja
  4. Bol u trbuhu
  5. Mučnina, povraćanje.

Ovi se simptomi mogu pojaviti pri prekomjernoj upotrebi galege i ukazuju na trovanje biljkom. U takvim je slučajevima ispiranje želuca obvezno.

U ovom članku, najefikasniji načini:Kako brzo i mirno zaspati.

Recepti za upotrebu galege kod dijabetesa

Ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta i tijeku bolesti, liječnik može preporučiti uzimanje koza u jednom ili drugom obliku, pridržavajući se određenih proporcija u pripremi.

Ispravno odabran način korištenja trave galege kod dijabetesa pomoći će u maksimalnom iskorištavanju njegovih ljekovitih svojstava.

Galeghi brod

Prva opcija: čašu kipuće vode prelijte sa 5-6 tsp. zdrobljena trava u suvom obliku ili 2-3 g sjemenki biljke. Staviti na tihoj vatri, držati 5 minuta. Zatvorite poklopac, ostavite oko 2 sata, a zatim procijedite. Juha se pije 1 ili 2 kašike. u 3 doze na dan.

Druga opcija: 10-12 g suhe nasjeckane galege ili 5-6 g sjemenki prelijte s pola litre vode i zagrijavajte u vodenoj kupelji oko 15 minuta, zatvorite poklopac. Bolje je koristiti posuđe od emajla. Procijedite, dolijte prokuhanu vodu do prethodne zapremine (1/2 l.). Uzmite 70 ml. dok jede.

To vrijedi razmotriti juha od kozje kuće ima jak diuretski učinak. Treba ga čuvati u hladnjaku i najviše 3 dana. Kurs liječenja je najmanje 1,5 mjeseca.

Infuzija suve trave

20 g osušene galege prelijte sa 200 ml kipuće vode. Ostavite nekoliko sati, procijedite. Pijte dobijenu infuziju 4 puta dnevno prije jela, 15-20 ml.

Još jedna mogućnost takve infuzije: pomiješajte 6-8 g suhe trave s istom količinom sjemenki, sipajte u termo-šolju i prelijte hladnom kipućom vodom (1 šolja). Nakon par sati, procijedite sastav. Pijte nastalu infuziju 15-20 litara dnevno - 5 puta.

Infuziju se preporučuje uzimati 1,5 mjeseci, nakon čega treba napraviti pauzu od 1 mjeseca.

Galegi sok

Sok ove ljekovite biljke ima antibakterijsko, protuupalno djelovanje.savršeno se bori protiv bolesti grla. Također se koristi eksterno za liječenje čireva, rana i drugih problema sa kožom.

Za liječenje dijabetesa preporučuje se kombiniranje 50 kapi soka sa 100 ml. voda. Postoje 3 prijema dnevno. Korisni članak:Ortopedski jastuci. Praktičnost, kvalitetan, zdrav san. Kako odabrati pravi ortopedski jastuk

Berba biljaka uz gaga

Galega se može upotrebljavati kao jedna od sastojaka jednog ili drugog biljnog sastava, koji će imati blagotvoran uticaj na čitav organizam. Prije upotrebe bilo koje kolekcije, važno je osigurati da ne postoji pojedinačna netolerancija na bilo koju biljku u njenom sastavu.

Jedna od opcija za prikupljanje: pomiješati suhu sjeckanu kozju kožu, maslačak korijena, mahune graha i sjeckane listove koprive - svaki po 25 g. Dolijte sve 0,5 l. kipuće vode, najbolje u posudi od emajla.

Pokrijte, zamotajte gustim materijalom. Pustite da se kuha barem 2 sata. Uzimajte ujutro prije jela pola šoljice.

Druga opcija: kombinirati u jednakim omjerima (po 25 g. Svakog) ježu, ptičjeg visokog luka (travu), lišće oraha i paprike.

U jednom obroku od 10-12 g. Dobivenu smjesu prelijte kipućom vodom (1/2 l.) I kuhajte 2-3 minute, a zatim inzistirajte 40 minuta. Naprezanje. Skupljanje pića za piće 20 minuta prije obroka 70 ml., 4 puta dnevno.

Obratite pažnju! Pacijenti na tretmanu znaju kako trava utiče na tijelo galege. Terapeutska svojstva dijabetes melitusa postaju očita, ali produljena upotreba nije najbolji način koji utječe na crijevnu mikrofloru.

Nakon tečaja terapije, treba piti posebna sredstva za obnavljanje mikroflore.

Galega pokazuje - ljekovita svojstva biljke sa dijabetesom su prilično djelotvorna, što se može vidjeti i iz pregleda liječenih.

Gdje kupiti galegu, kako čuvati travu

Postoje dva načina za opskrbu kozjom kožom: sakupite je sami ili je kupite u gotovom obliku.

Oni koji preferiraju prvu opciju, trebaju se sjetiti da ova biljka počinje cvjetati od kraja maja. Da biste dobili ljekovite sirovine, potrebno je da smanjite stabljike, cvijeće i lišće - oko 25 cm, počevši od vrha.

Sjemenke sazrijevaju u junu. Važno je pravilno sušiti travu - napolju, ali u hladu. Čim se stabljike počnu drobiti i lomiti, galega je spremna za upotrebu.

Može se čuvati do 1 godine (u zatvorenoj ambalaži). Sjemenke se suše na suncu, a potom se mlataju štapovima u vrećama. Potom se prosiju kroz rešetku kako bi se oslobodili ventila i ostalog otpada.

Možda ima nekih poznatih travara, koji pristaju podeliti gotovu suhu materiju.

Gotove sirovine možete kupiti u specijaliziranim prodavaonicama ljekovitog bilja, uključujući i online trgovine. U običnim ljekarnama, zdrobljena trava je rijetka. Jedno pakovanje sadrži 50 g kozje kože, cijena ovisi o regiji, ali u prosjeku je oko 60-80 rubalja po komadu.

Uvjeti skladištenja su sasvim obični: na tamnom mjestu nepristupačnom za djecu, na temperaturi ispod 25 ° C. Poželjno je da vlaga u prostoriji bude manja od 70 posto. Rok trajanja galega je 2 godine, nakon čega nije opasno koristiti travu.

Ljekovita svojstva trave galegipotvrđeno vremenom: biljka je u stanju pomoći pacijentima u borbi protiv visoke glukoze kod dijabetesa.

Ovaj video će vam reći o galegi - travi i njenim ljekovitim svojstvima kod dijabetesa:

Iz ovog videa ćete saznati o značajkama upotrebe i upotrebe biljke galega pr diabetes mellitus:

Pogledajte video: Travna ruša Gregorc - Ljudski vrt Maribor - NK Maribor sanacija hibridne travne površine (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar