Insulin Tresiba: pregled, recenzije, upute za uporabu

Tresiba FlexTouch je inzulin dugog djelovanja koji se koristi za liječenje dijabetesa ovisnog o inzulinu. U članku ćemo analizirati upute za upotrebu lijeka "Tresiba".

Pažnja! U klasifikaciji anatomsko-terapijsko-hemijske (ATX), "Tresiba" je označena oznakom A10AE06. Međunarodno vlasničko ime (Treshiba INN): Insulin Degludec.

Glavna aktivna supstanca:

Tresiba sadrži i pomoćne sastojke.

Farmakodinamika i farmakokinetika: opis akcije

Prema in vitro studijama, ID je agonist inzulinskih receptora, ali ima malo sličnosti s receptorima za inzulinski faktor rasta. Inzulinski receptori se nalaze u skoro svim ćelijama u različitim količinama. Crvena krvna zrnca imaju samo nekoliko stotina receptora, dok ćelije jetre i masne ćelije izražavaju nekoliko stotina hiljada. Inzulinski receptori su smješteni unutar stanične membrane i, prema tome, spadaju u skupinu transmembranskih receptora.

Farmakokinetika ID-a uspoređena je, posebno, s inzulinom glarginom (IG). Prosječni poluživot u plazmi je 25 sati (inzulin glargin: 12 sati). Trajanje ID-a je najmanje 42 sata. Budući da je ID snažno povezan s albuminom, nivoi u plazmi ne mogu biti direktno povezani sa nivoom insulina glargin. Ipak, aktivnost dva inzulina može se testirati brzinom infuzije glukoze. Prema studiji, kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1 ID značajno smanjuje koncentraciju glukoze u krvotoku.

Indikacije i kontraindikacije za upotrebu lijeka

Tresiba je u većini slučajeva upoređena sa glarginom. Posljednjih godina objavljena su neka od ovih studija. Jedno od tih višecentričnih ispitivanja provedeno je na ljudima koji su liječeni inzulinom 1 godinu. Od 629 sudionika, 472 su dobili ličnu kartu, a 157 dobili IG. U obje skupine, HbA1c se tijekom jedne godine prosječno smanjio za 0,4%, a u obje skupine može se postići vrijednost HbA1c manja od 7%.

Slično istraživanje provedeno je i na ljudima koji imaju dijabetes koji nije ovisan o insulinu. Pacijentima su davane Treshiba tokom 2 godine i koncentracija monosaharida u krvi je redovno mjerena. Naučnici su došli do zaključka da lijek efikasnije i duže vrijeme smanjuje glikemiju nego IG.

Najveća studija do sada u BEGIN programu obuhvatila je 1.030 osoba sa dijabetesom tipa 2 koji nisu primali inzulin prije ispitivanja. 773 osobe su primile ličnu kartu, 257 - IG, svi su takođe uzimali metformin. Nakon godinu dana liječenja, HbA1c je bio 1,06% niži u skupini s ID-om. Nuspojave su bile slične u obje skupine, ali nađena je noćna hipoglikemija kod pacijenata koji su uzimali Tresibu.

U dva ispitivanja od 26 tjedana ukupno je sudjelovalo 927 osoba s dijabetesom tipa 2. Grupa 1 dobila je ličnu kartu (ujutro ili navečer), a druga - IG. Lijekovi su efikasno smanjili glikemiju i poboljšali stanje pacijenata.

Daljnja ispitivanja pokazala su da se ID može dati u različitim intervalima doziranja u manjim količinama (200 U / ml). Čak i uz značajnu promjenu u intervalu davanja (od 8 do 40 sati), ID može dostići vrijednosti HbA1c, koje se ne razlikuju značajno od vrijednosti karakterističnih za redovno primijenjene IG.

Lijek se ne preporučuje za upotrebu djeci mlađoj od 6 godina. Takođe je zabranjeno uzimanje lijekova sa preosjetljivošću na aktivnu tvar.

Nuspojave

Prema istraživanju američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), hipoglikemija se često javlja kod pacijenata noću. Ako je „noć“ drugačije definirana (od 2 do 6 sati ili od ponoći do 8 sati), tada nema značajnih razlika.

Kada je riječ o kardiovaskularnim događajima tijekom liječenja, početna analiza nije pokazala značajnu razliku između ID-a i drugih lijekova. Međutim, druga analiza FDA-e, u kojoj su kardiovaskularne katastrofe bile strože definirane, pokazala je stalan trend ID-a za veću učestalost srčanih udara, moždanih udara i kardiovaskularnih smrti. U Švicarskoj, službene informacije o drogama ne daju nikakve naznake ovog potencijalnog problema.

Ostali neželjeni efekti, poput lokalnih reakcija na mjestu ubrizgavanja ili lokalizirane lipodistrofije, su rijetki.

Pacijenti mogu osjetiti vrlo tešku hipoglikemiju ili hiperglikemiju (s pogrešnom ili nedovoljnom primjenom lijeka). Oba stanja mogu oštetiti tijelo u većoj ili manjoj mjeri ovisno o trajanju hipoglikemijskih ili hiperglikemijskih napada. Hiperglikemija negativno utječe na mnoge organe i sisteme tijela, a takođe dovodi do ozbiljnih komplikacija dugoročno.

Alergija na inzulin vrlo je rijetka komplikacija terapije insulinom. U većini slučajeva alergijska reakcija se javlja i na druge komponente otopine, a ne na sam inzulin. Simptomi se mogu pojaviti odmah nakon injekcije. Oni uključuju svrab, peckanje i crvenilo kože s oticanjem. Neki pacijenti mogu osjetiti suv kašalj i simptome astme.

Na početku terapije inzulinom može se pojaviti jak zamagljen vid, pogotovo ako se nivo glikemije oštro normalizira. Poremećaji vida nestaju obično u roku od 2-3 sedmice.

Doziranje i predoziranje

Doziranje treba biti postavljeno pojedinačno, kao i kod ostalih inzulina. Kod dijabetesa tipa 1 liječenje se nadopunjuje inzulinom kratkog djelovanja. Kod šećerne bolesti tipa 2, lijek se može koristiti sam ili u kombinaciji sa oralnim hipoglikemijskim sredstvima.

Ne preporučuje se upotreba lijeka trudnicama i tijekom dojenja, jer ispitivanja sigurnosti nisu provedena.

Interakcija

Tresiba inzulin djeluje u interakciji s lijekovima koji utječu na metabolizam glukoze. Neke mogu dovesti do smanjenja ili povećanja potrebe za inzulinom. Primjeri su hormoni, beta blokatori, razni psihotropni lijekovi, simpatolitički lijekovi, alkohol i drugi.

Glavni analozi Tresibe:

Naziv lijeka (zamjena)Aktivna supstancaMaksimalni terapeutski efekatCijena po paketu, rub.
Rinsulin RInzulin4-8 sati900
Rosinsulin M MixInzulin12-24 sata700

Mišljenje nadležnog ljekara i dijabetičara.

Tresiba je vrlo efikasan antidijabetički lijek koji djeluje tokom dana. Ipak, prije upotrebe, potrebno je posavjetovati se s liječnikom jer lijek može izazvati hipoglikemiju.

Mihail Mihajlovič, dijabetolog

Ja sam dijabetes tipa 1. Uzimam drogu već nekoliko godina. Ne osećam ozbiljne negativne efekte. Ponekad se pojavi hipoglikemija, ali kocka šećera to učinkovito zaustavlja.

Cijena (u Ruskoj Federaciji)

Dnevna doza inzulina od 30 U mjesečno košta oko 700 ruskih rubalja. Konačni trošak preporučuje se provjeriti kod prodavača ili ljekarnika u svakoj pojedinačnoj ljekarni.

Važno! Lijek se može uzimati nakon razgovora s liječnikom. Lijek se izdaje strogo prema receptu.

Značajke i princip lijeka

Glavni aktivni sastojak inzulina Tresib je Insulin degludec (degludec). Dakle, kao Levemir, Lantus, Apidra i Novorapid, Tresibov inzulin analog je ljudskom hormonu.

Savremeni naučnici uspjeli su ovom lijeku dati uistinu jedinstvena svojstva. Ovo je omogućeno zahvaljujući upotrebi rekombinantne DNA biotehnologije koja uključuje soj Saccharomyces cerevisiae i promjene u molekularnoj strukturi prirodnog ljudskog inzulina.

Apsolutno nema ograničenja za upotrebu lijeka, inzulin je pogodan za sve pacijente. Pacijenti s prvom i drugom vrstom dijabetesa mogu ga koristiti za svakodnevno liječenje.

Uzimajući u obzir princip djelovanja Tresib inzulina na tijelo, treba napomenuti da će on biti sljedeći:

  1. molekuli lijeka se kombiniraju u multikamere (velike molekule) odmah nakon potkožne primjene. Zbog toga se u tijelu stvara deponija inzulina,
  2. male doze inzulina odvojene su od zaliha, što omogućava postizanje dugotrajnog učinka.

Prednosti Treshibe

Razmatrani inzulin ima brojne prednosti u odnosu na druge insuline, pa čak i njegove analoge. Prema postojećim medicinskim statistikama, Tresiba inzulin može usput izazvati minimalnu količinu hipoglikemije, a pregledi kažu isto. Uz to, ako se jasno koristite prema uputama koje vam je dao ljekar, kapi u nivou šećera u krvi praktično su isključeni.

Vrijedi naglasiti da su i takve prednosti lijeka zabilježene:

  • neznatna varijabilnost nivoa glikemije u roku od 24 sata. Drugim riječima, tokom terapije dehidluom šećer u krvi je unutar normalnih nivoa tokom dana,
  • zbog karakteristika lijeka Tresib, endokrinolog može utvrditi tačnije doze za svakog pojedinog pacijenta.

U razdoblju kada se provodi terapija inzulinom Tresib, može se produljiti najbolja nadoknada bolesti, što će pomoći poboljšanju blagostanja pacijenata. I pregledi na ovaj lijek ne dopuštaju sumnju u njegovu visoku učinkovitost.

Riječ je o pregledima pacijenata koji već koriste lijek, a praktično ne susreću nuspojave.

Kontraindikacije

Kao i bilo koji drugi lijek, i insulin ima jasne kontraindikacije. Dakle, ovaj se alat ne može primijeniti u takvim situacijama:

  • Starost pacijenta mlađa od 18 godina
  • trudnoća
  • dojenje (dojenje),
  • pojedinačna netolerancija na jednu od pomoćnih komponenti lijeka ili njegovu glavnu aktivnu tvar.

Pored toga, inzulin se ne može koristiti za intravensku injekciju. Jedini mogući način davanja inzulina Tresib je potkožni!

Neželjene reakcije

Lijek ima svoje neželjene reakcije, na primjer:

  • poremećaji u imunološkom sistemu (urtikarija, prekomjerna osjetljivost),
  • problemi u metaboličkim procesima (hipoglikemija),
  • poremećaji u koži i potkožnom tkivu (lipodistrofija),
  • opći poremećaji (edemi).

Te se reakcije mogu javiti prilično rijetko i ne kod svih bolesnika.

Najočitija i najčešća manifestacija nuspojave je crvenilo na mjestu uboda.

Način oslobađanja

Ovaj lijek je dostupan u obliku patrone, koje se mogu koristiti samo u Novopen (Tresiba Penfill) olovkama za štrcaljke, koje se mogu puniti.

Pored toga, moguće je proizvesti Tresib u obliku olovki za jednokratnu upotrebu (Tresib FlexTouch), koje predviđaju samo 1 primjenu. Treba ga odbaciti nakon davanja svih inzulina.

Doziranje lijeka je 200 ili 100 jedinica u 3 ml.

Osnovna pravila za uvođenje Tresiba

Kao što je već napomenuto, lijek se mora davati jednom dnevno.

Proizvođač napominje da ubrizgavanje inzulina Tresib treba obaviti istodobno.

Ako pacijent s dijabetesom prvi put koristi pripravke inzulina, liječnik će mu propisati dozu od 10 jedinica jednom u 24 sata.

Ubuduće je, prema rezultatima mjerenja šećera u krvi na prazan stomak, potrebno titrirati količinu inzulina Tresib u strogo individualnom načinu.

U onim situacijama u kojima se terapija insulinom provodi već duže vrijeme, endokrinolog će propisati dozu lijeka koja će biti jednaka dozi bazalnog hormona koja je prethodno korištena.

To se može učiniti samo pod uvjetom da je nivo glikoziranog hemoglobina na nivou ne nižem od 8, a bazalni inzulin primjenjivan je jednom tokom dana.

Ako ovi uslovi nisu kvalitativno ispunjeni, u tom slučaju će možda biti potrebna manja doza Tresiba.

Ljekari su mišljenja da će optimalno koristiti male količine. To je potrebno iz razloga što će, ako dozu prebacite na analoge, biti potrebna čak i manja količina lijeka za postizanje normalne glikemije.

Naknadna analiza potrebnog volumena inzulina može se napraviti 1 put tjedno. Titracija se temelji na prosječnim rezultatima dva prethodna mjerenja na testu.

Obratite pažnju! Tresiba se može sigurno primijeniti sa:

Značajke skladištenja lijekova

Tresiba treba čuvati na hladnom mjestu na temperaturi od 2 do 8 stepeni. Može biti hladnjak, ali na udaljenosti od zamrzivača.

Nikada ne smrzavajte inzulin!

Navedena metoda skladištenja relevantna je za zatvoreni inzulin. Ako se već nalazi u korištenom ili rezervnom prijenosnom olovku za špric, tada se skladištenje može obavljati na sobnoj temperaturi, koja ne smije prelaziti 30 stepeni. Rok trajanja u otvorenom obliku - 2 mjeseca (8 tjedana).

Vrlo je važno zaštititi olovku štrcaljke od sunčeve svjetlosti. Da biste to učinili, koristite posebnu kapu koja će spriječiti oštećenje Tresib insulina.

Unatoč činjenici da se lijek može kupiti u ljekarničkoj mreži bez predočenja recepta, apsolutno je nemoguće sami ga propisati!

Slučajevi predoziranja

Ako postoji prevelika doza inzulina (koja do sada nije registrovana), pacijent može pomoći sebi. Hipoglikemija se može eliminirati upotrebom male količine proizvoda koji sadrže šećer:

  • slatki čaj
  • voćni sok
  • čokolada bez dijabetesa.

Da biste spriječili hipoglikemiju, važno je uvijek sa sobom nositi bilo koju slatkoću.

Pogledajte video: Tresiba Insulin Day 1. Diabetes Daily Vlog 272 (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar