Kako je dijabetes kod muškaraca i žena - prvi simptomi i dijagnoza

Dijabetes je bolest povezana s oštećenim unosom glukoze. Karakteriše ga visoki šećer u krvi. U ovom ćete članku naučiti 7 znakova koji će vam pomoći prepoznati dijabetes.

Kako prepoznati dijabetes nije besmisleno pitanje. Svi smo čuli za ovu opasnu bolest, mnogi imaju prijatelje s dijabetesom. Prirodno, imamo općenitu predodžbu o ovoj bolesti, a ponekad počnemo sumnjati u dijabetes u sebi. Ljudi koji ne slijede zdravu prehranu, poput slatkiša, kolača itd., Često čuju upozorenja da takav način života može dovesti do dijabetesa.

Šta trebate znati da biste prepoznali dijabetes?

Da biste se uspješno oduprijeli bolesti, morate znati s čime se bavimo. Što smo bolje informisani o tome, to se uspješnije možemo boriti protiv toga.

Dijabetes najčešće pogađa ljude između 40 i 60 godina. U početnoj se fazi bolest obično ne očituje, a da je bolesna, osoba uči tek nakon nekog ozbiljnog zdravstvenog incidenta ili nakon ljekarskog pregleda.

Dijabetes je hronična bolest, nemoguće je u potpunosti riješiti se njegovih manifestacija. Karakterizira ga povećana razina glukoze (šećera) u krvi, koja se javlja zbog nedovoljne proizvodnje inzulina ili zbog činjenice da ćelije tjelesnih tkiva prestaju ispravno reagirati na inzulin.

Za dijagnosticiranje dijabetesa potreban je krvni test. Takva dijagnoza postavlja se kada nivo glukoze u krvi prelazi 125 mg / dl. Postoji nekoliko vrsta dijabetesa:

  • Dijabetes tipa 1. U ovom slučaju gušterača proizvodi premalo inzulina ili ga uopšte ne proizvodi. Takvim pacijentima je potrebna stalna injekcija inzulina. Također se morate pridržavati zdrave prehrane.
  • Dijabetes tipa 2. Kod ove vrste dijabetesa tijelo ne može pravilno koristiti inzulin proizveden od gušterače. Dijabetes tipa 2 je češći kod starijih ljudi, kao i kod osoba punih i sjedećih osoba.

Za njegovo liječenje koristi se inzulin i lijekovi koji snižavaju šećer u krvi. Također morate vježbati i pravilno jesti.

  • Gestacijski dijabetes. Gestacijski dijabetes može se razviti kod žena tokom trudnoće. Istovremeno, delovanje inzulina "blokira" hormone trudnoće. Ova vrsta dijabetesa najčešće se javlja kod žena starijih od 25 godina, posebno kad imaju visok krvni pritisak i preveliku težinu.

Gestacijski dijabetes može biti povezan sa nasljednošću i sindromom policističnih jajnika. U 70% slučajeva gestacijski dijabetes se ispravlja prehranom. Umjerena fizička aktivnost također pomaže.

3. Stalna žeđ

Ako vam se grlo stalno „presušuje“, neprestano ste žedni - to je još jedan znak koji vam omogućava da prepoznate dijabetes. Činjenica da tijelu treba sve više i više vode jasan je alarmni signal, što ukazuje da nije sve u redu s tijelom.

Konstantna žeđ povezana je s činjenicom da tijelo gubi previše tekućine u urinu.

U tom se slučaju preporučuje ugasiti žeđ vodom, prirodnim sokovima i infuzijama bilja. I ni u kojem slučaju - zaslađena pića, kafa, alkoholna pića i sokovi koji se prodaju u bocama ili vrećama, jer sva ova pića povećavaju šećer u krvi.

Prvi znakovi dijabetesa

U početnoj fazi bolest može biti asimptomatska, prvi simptomi dijabetesa ne pojavljuju se odmah. Da biste iznijeli kršenje apsorpcije glukoze u tijelu i povećanje njezinog sadržaja počinju takvi znakovi kao što su gubitak apetita - stalna glad, žeđ, porast, obilje mokrenja. Rani simptomi koji utječu na mjehur često se pripisuju hroničnom cistitisu. Dijagnoza uključuje krvni test i sljedeće manifestacije:

  • manifestacija glukoze veća je od fluktuacije krvne norme s amplitudom od tri do tri i pol do najviše 5,5 mmol,
  • povećan unos tečnosti,
  • jaka glad, često kombinirana s gubitkom kilograma,
  • umor.

Ovi su simptomi uobičajeni za dijabetes. Endokrinolog posumnja u bolest, usmjerava ga na dodatna ispitivanja biohemijske analize glukoze u stanicama. Urin, krv se pregledavaju, koža se vizualno pregleda - to se radi kako bi se isključile druge endokrine bolesti. Izmeri se nivo hemoglobina. Lekar procenjuje izgled pacijenta, istoriju njegovih bolesti u celini.

Znakovi dijabetesa kod žena

Kako prepoznati dijabetes? Koji su simptomi dijabetesa kod žena? Povezani su sa specifičnostima tijela, utječu na reproduktivne funkcije. Standardni znakovi - metabolički poremećaji, dehidracija, suha usta, slabost ruku, pridružuju se karakteristikama ženskog tela. U djevojčica uključuju takve značajke:

  • Kandidijaza je stomak zbog prekomjernog šećera na koži.
  • Teška trudnoća, pobačaj ili potpuna neplodnost.
  • Policistični jajnik.
  • Koža se oštro pogoršava, može se pojaviti akanthoza - hiperpigmentacija pojedinih područja.
  • Dermatopatija
  • Erozija materice.

Sama klinička manifestacija nije pokazatelj stanja predijabetesa ili već postojeće bolesti. Treba ih razmatrati na sveobuhvatan način sa rodno neovisnim simptomima. Manifestacije dijabetesa su različite, ovisno o dobi, istodobnim dijagnozama.

Kako je dijabetes kod muškaraca

Simptomi šećerne bolesti kod muškaraca sadrže opće patološke znakove - povećanje izlučenog urina u kombinaciji sa suhim ustima, loše zarastanje rana, dok sjetva zaraznih bolesti pokazuje povećan rast oportunističkih sojeva. Usta su ispunjena ulkusima stomatitisa, slina postaje viskozna, disanje poprima specifičan miris. Aceton u disanju je znak ozbiljne povrede tjelesnih funkcija, u kojoj mozak pati, može doći do vaskularne krize. Specifični za muškarce su:

  • smanjena potencija
  • seksualni odnos traje manje vremena
  • oštećenja sluznice na intimnim mjestima,
  • mogu se pojaviti čirevi u preponama.

Na osnovu koliko je gušterača oštećena od proizvodnje inzulina i koncentracije u plazmi, stanje će biti više ili manje teško. Mast, na primjer, Levomekol i drugi na bazi antibiotika ili hormona, pomaže od sekundarnih infekcija i za zarastanje tkiva. Bubrežne i urogenitalne manifestacije zaustavljaju se liječenjem primarnog sindroma.

Dijabetes melitus - simptomi kod djece

Kako dijagnosticirati dijabetes kod djeteta? Simptomi dijabetesa kod djece pojavljuju se oštro, prepuni su životnog rizika. U pravilu, ljude mlade i mlade dobi karakteriše vrsta tijeka bolesti ovisna o insulinu. Manjak inzulina manifestuje se ljepljivim znojem, vlagom ruku, grčevima, naglim gubitkom težine, povećanom žeđi noću i danju. Ostatak kompleksa simptoma podudara se s manifestacijama bolesti kod odraslih.

Znakovi dijabetesa tipa 1

Ovo je teže i karakteristično za djecu, osobe mlađe od 16-18 godina, tok bolesti. Znakovi dijabetesa tipa 1 - gubitak kilograma u kombinaciji s upotrebom velikih količina hrane i tekućina, diureza. Može doći do gubitka napadaja. Prvi tip karakterizira pojava ketonskih tijela u smislu medicinskih testova, porast triglicerida u biohemiji i oštro pogoršanje stanja sve do ketoacidoze, kome. U tom stanju preporučuje se podrška inzulina uz unošenje hormona sa iglom prosječne debljine 5-6 milimetara.

Stanje se s jedne strane smatra opasnim, a s druge strane „životnim stilom“. Pravovremeni lekovi pomažu da se izbegnu komplikacije - distrofija ćelija i mišića, dehidracija, zatajenje bubrega. Prva podvrsta smatra se genetskom anomalijom, istraživanje se provodi u smjeru nanokorekcije bolesti. Naučnici su još uvijek oprezni da daju glasne izjave, ali možda će bolest uskoro biti poražena.

Znakovi dijabetesa tipa 2

Znakovi dijabetesa tipa 2 uključuju manje izražene karakteristike; ova vrsta tijeka bolesti karakteristična je za sredovječne i starije ljude. Često praćena prekomjernom težinom, visokim holesterolom, plakom u žilama. U drugom tipu nisu propisane injekcije inzulina, terapija lijekovima je smanjena na tablete i pripravke folne kiseline. Posebna dijeta propisana je s oštrim ograničenjem ugljikohidrata, s izuzetkom šećera.

Tok bolesti sa nedovoljnim pridržavanjem režima prepun je promjene vida na gore, sve do potpunog sljepila, dijabetičke neuropatije - konvulzije, gadnog zacjeljivanja rana. Postoji opasnost od gangrene stopala, jedna pukotina dovoljna je da patogena mikroflora uđe i raste. Stanice pate od nekrobioze zbog lošeg snabdevanja hranjivim tvarima. Simptomi dijabetesa variraju, ali zabranjeno je zanemariti živopisne manifestacije.

Faktori rizika

Ovu bolest je lakše spriječiti nego izliječiti. Dijabetes melitus odmah poprima hronični tok, ne može se izlečiti.
Postoji niz faktora koji utiču na razvoj šećerne bolesti.

  1. Posljedice nakon virusnih patologija.
  2. Nasljednost u prisutnosti endokrine patologije u rođaka.
  3. Prisutnost gojaznosti, posebno u poslednjoj fazi.
  4. Poremećaji hormonske pozadine.
  5. Ateroskleroza sudova, sužavanje i začepljenje u gušterači.
  6. Stres
  7. Povišen krvni pritisak bez terapije.
  8. Upotreba pojedinih lijekova.
  9. Promjena metabolizma masti
  10. Povećani šećer prilikom prenošenja deteta, rođenja bebe veće od 4,5 kg.
  11. Hronična ovisnost o alkoholu, drogama.
  12. Promjena tablice kada u meniju postoji više masnoće, teško probavljivi ugljikohidrati koji sadrže vlakna i prirodna vlakna.

Žene imaju veću vjerojatnost da će razviti bolest od muškaraca. To je zbog činjenice da je muško tijelo više obdareno testosteronom, što pozitivno utječe na rad šećera. Uz to, statistika pokazuje da ženska polovica konzumira više šećera, ugljikohidrata koji povećavaju glukozu.

Na ove razloge nužno se vodi pažnja i tako da se bolest ne pojavi, revidiraju se životni stil, odnos prema zdravlju, ishrana, isključuju loše navike.

Kako prepoznati dijabetes? Da biste izračunali da li postoji dijabetes, morate poslušati svoje tijelo, a također znati i koji se znakovi razvijaju s ovom patologijom, da ih ne biste propustili.

Vrste dijabetesa

Postoji nekoliko vrsta dijabetesa:

Kako odrediti vrstu dijabetesa? Gestacijski oblik patologije razvija se kad se rodi dijete. Kada tokom trudnoće, žensko tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina zbog hormonalnih promjena, to dovodi do povećanja glukoze. Često se taj trenutak bilježi tokom 2. tromjesečja i nestaje nakon rođenja bebe.

Neonatalni oblik je rijedak, zbog promjene genetskog toka, koji utječe na postupak produktivnosti šećera.

Prva vrsta je ovisna o insulinu. Imunost dijabetičara nastavlja se uništavanjem stanica gušterače. Sva glukoza uvlači staničnu vodu u krvotok, pa dolazi do dehidracije. Bez liječenja, pacijent ima komu, što često dovodi do smrti.

Druga vrsta bolesti nije ovisna o insulinu. Kako prepoznati dijabetes 2 oblika.

  1. Pacijent ima smanjenje osjetljivosti receptora na šećer, uz njegovu normalnu proizvodnju.
  2. Nakon nekog vremena smanjuju se rad hormona i pokazatelj energije.
  3. Sinteza proteina se mijenja, dolazi do porasta oksidacije masti.
  4. Ketonska tijela nakupljaju se u krvotoku.

Razlog smanjenja vidljivosti je starosne ili patološke prirode, smanjuje se i broj receptora.

Manifestacija bolesti kod odraslih i djece

Početni stadij bolesti često se razvija bez simptoma. Dijagnoza dijabetesa postavlja se posjetom flebologu, oftalmologu. Kada se šećer diže, susreo se dijabetičar sa nekompenziranom inzulinom:

  • pretjerana žeđ
  • sušena pahuljasta epiderma,
  • umor
  • učestalo mokrenje
  • suha usta
  • mišićna slabost
  • miris acetona iz usta,
  • mišićni grčevi
  • gubitak vida
  • povraćanje, česta mučnina,
  • višak masnoće u 2 obliku i gubitak mase u tipu 1,
  • svrbež
  • gubitak folikula dlaka
  • žućkaste izrasline na koži.

Činjenica da postoji dijabetes ukazuje na ove uobičajene manifestacije. Ali oni su podijeljeni prema vrsti patologije, za pravilnu dijagnozu (dijabetes ili ne), određivanje težine bolesti, ispravno uklanjanje za sprečavanje opasnih komplikacija. Djeca s endokrinim patologijama imaju iste simptome i zahtijevaju neposrednu posjetu pedijatru.

Definicija tipa 1

Dijabetes melitus sa 1 oblikom je podmukao, tijelo otkriva nedostatak šećera kada se uništi oko 80% beta ćelija odgovornih za proizvodnju glukoze. Nakon toga razvijaju se prve manifestacije.

  1. Sve vrijeme žedan.
  2. Učestalost mokrenja se povećava.
  3. Hronični umor.

Glavni znakovi koji vam omogućavaju da shvatite kako odrediti dijabetes tipa 1 su oštre fluktuacije indeksa šećera u krvotoku - od niskog do visokog i obrnuto.

Takođe, tip 1 se manifestuje brzim gubitkom mase. Po prvi put u mjesecima, indikator doseže 10-15 kg, što dovodi do naglog smanjenja radne sposobnosti, slabosti i pospanosti. Štaviše, u početnoj fazi pacijent dobro jede, puno. Ove manifestacije također pomažu u utvrđivanju postoji li šećerna bolest tipa 1 bez prolaska testova. Kako patologija napreduje, pacijent će brzo smršati.

Često je ovaj oblik fiksiran kod ljudi u mladoj dobi.

Definicija tipa 2

Sa tipom 2, stanice tijela postaju sve neosjetljivije na šećer. U početku se tijelo nadoknađuje stvarajući više glukoze, no nakon proizvodnje inzulina u gušterači se smanjuje i već postaje malo.

Kako se testirati na dijabetes tipa 2? Ova vrsta šećerne patologije očituje se nespecifičnim znacima, što je čini opasnijom. Prije vremena dijagnoze može proći 5-10 godina.

Osobe starije od 40 godina su pogođene bolešću U osnovi, simptomi se ne pojavljuju. Dijagnoza se postavlja slučajno kada pacijent prođe test krvi. Glavni razlog za koji se sumnja u bolest je svrab kože na genitalnom području, udovima. Zbog toga što bolest često pronađe dermatolog.

Rani znakovi dijabetesa

Kako prepoznati dijabetes? Postoje očigledni znakovi koji će vam reći kako da shvatite da je to šećerna bolest.

  1. Česta upotreba toaleta.
  2. Naglo se diže i smanjuje težinu.
  3. Konstantno se suši u usnoj šupljini.
  4. Iscrpljujuća žudnja za hranom.
  5. Nerazumno menja raspoloženje.
  6. Pacijent često uhvati prehladu, zabilježene su virusne infekcije.
  7. Nervoza.
  8. Rane i ogrebotine ne traju dugo.
  9. Tijelo sve vrijeme svrbi.
  10. Često postoje apscesi, napadaji u kutovima usta.

Od ove liste znakova, najznačajnija je povećana količina urina koja otpada tijekom dana. Osim toga, to uključuje skokove u tjelesnoj težini.

U osnovi, dokazi o dijabetesu ukazuju na stalnu želju za jelom zbog gladi. To je zbog neuhranjenosti ćelija, tijelu je potrebna hrana. Bez obzira koliko dijabetičar pojeo, još uvijek nema zasićenja.

Testovi za dijabetes

Kako otkriti postoji li dijabetes? Zahvaljujući brojnim istraživanjima moguće je izračunati prisutnu bolest, njen tip koji je važan za naknadnu terapiju i poboljšanje života.

Kako se testirati na dijabetes.

  1. Krvni test za pokazatelj šećera - vrijednost 3,3-3,5 mmol / L smatra se normom. Ali, darovati samo krv na prazan stomak, to nije dovoljno.Ispitivanje zasićenosti šećerom također se provodi 2 sata nakon uobičajenog obroka. Omjer šećera se možda neće promijeniti, ali dolazi do promjene u njegovoj apsorpciji. To je početna faza kada tijelo još uvijek ima rezerve. Prije nego što prođete studiju, ne jedite, ne uzimajte askorbinsku kiselinu, lijekove koji mogu utjecati na ishod. Važno je isključiti stres na psihološkom i fizičkom nivou.
  2. Analiza urina na šećer i ketonska tijela - obično ove tvari ne bi trebale biti u urinu. Ako je glukoza povećana preko 8, tada se bilježi porast zasićenosti mokraćom. Bubrezi ne razgrađuju kritični šećer pa on prodire u urin. Prekomjerna količina inzulina ne štedi stanice koje počinju razgrađivati ​​masne stanice kako bi održale svoje vitalne funkcije. Kada se razgradi masnoća, izlaze toksini - ketonska tijela koja bubregom izbacuju mokraću.

Provodi se i test osjetljivosti na šećer, određuje se vrijednost hemoglobina, inzulina, C-peptida u krvotoku.

Otkrivanje dijabetesa kod kuće

Kako odrediti dijabetes kod kuće? Da bi izračunali da li postoji dijabetes, kod kuće koriste posebne uređaje koji se prodaju u ljekarnama.

Ako se pojave početni znakovi bolesti, preporučuje se uraditi ispitivanja za koeficijent šećera. Kada je prisutna hiperglikemija, testiranje dijabetesa je neophodno svakodnevno.

Kako prepoznati dijabetes bez testova kod kuće.

  1. Glucometer - u uređaju se nalaze lanceta, probojni prst. Zbog posebnih test traka mjeri se vrijednost glukoze i rezultat se prikazuje na tablici. Da biste otkrili šećer s glukometrom kod kuće, neće trebati više od 5 minuta.
  2. Kompleks A1C - pokazaće prosječnu vrijednost inzulina za 3 mjeseca.
  3. Trake za testiranje mokraće - pokažite ima li šećera u urinu. Ako pokazuje pozitivan rezultat, tada je potrebno uzeti test krvi.

Važno je razumjeti da studija koja je rađena kod kuće nije uvijek pouzdana. Stoga, kad dobije rezultat, dijagnoza se ne postavlja, već se ispituje u laboratoriji.

Kako prepoznati prve simptome dijabetesa

Rani znakovi dijabetesa mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi. Moguće je prepoznati i započeti liječenje na vrijeme samo poznavanjem početnih manifestacija tegobe. Sigurna sam da znate za postojanje različitih vrsta dijabetesa, na primjer, dijabetesa mladih i dijabetesa odraslih ili starijih ljudi. U medicini se češće dijele na: dijabetes tipa 1 ili 2. Ali postoji više tipova nego što mislite.

I iako su uzroci ove vrste dijabetesa različiti, primarne manifestacije su iste i povezane su s djelovanjem povišene razine glukoze u krvi. Postoji razlika u brzini pojave dijabetesa tipa 1 ili 2, težini, ali glavni simptomi će biti isti.

Dijabetes tipa 1, koja je povezana s apsolutnim nedostatkom hormona inzulina, obično se pojavi akutno, naglo, brzo prelazi u stanje ketoacidoze, što može dovesti do ketoacidotske kome. O tome sam već pisao detaljnije u svom članku "Uzroci dijabetesa kod dece?".

Dijabetes tipa 2što je često uzrokovano inzulinskom neosjetljivošću, može dugo vremena biti gotovo asimptomatsko. Kada se ova vrsta nedostatka hormona inzulina razvije kao rezultat iscrpljivanja rezervi pankreasa, manifestacija dijabetesa postaje sve izraženija, što prisiljava osobu da potraži medicinsku pomoć.

No do ovog trenutka su se, nažalost, već razvile glavne vaskularne komplikacije, ponekad i nepovratne. Saznajte koji su znakovi dijabetesa tipa 2 kod muškaraca kako bi se na vrijeme spriječili komplikacije.

Žeđ i učestalo mokrenje

Ljudi se požale na suvoću i metalik ukus u ustima, kao i žeđ. Mogu piti 3-5 litara tečnosti dnevno. Jedan od prvih znakova dijabetesa smatra se čestim mokrenjem, koje može pojačati noću.

Sa čime su povezani ovi znakovi dijabetesa? Činjenica je da kad nivo šećera u krvi premaši prosječno više od 10 mmol / l, on (šećer) počinje prolaziti u urinu, uzimajući vodu sa sobom. Zbog toga pacijent urinira mnogo i često, tijelo je dehidrirano, a pojavljuju se i suve sluznice i žeđ. Poseban članak „Simptomi dijabetesa tipa 1“ - preporučujem čitanje.

Žudnja za slatkišima kao simptom

Neki ljudi imaju povećan apetit i najčešće žele više ugljikohidrata. Postoje dva razloga za to.

  • Prvi razlog je višak inzulina (dijabetes tipa 2), koji direktno utječe na apetit, pojačavajući ga.
  • Drugi razlog je „gladovanje“ ćelija. Budući da je glukoza za tijelo glavni izvor energije, kada ne uđe u ćeliju, što je moguće i s nedostatkom i s neosjetljivošću na inzulin, glad se formira na ćelijskoj razini.
na sadržaj

Znakovi dijabetesa na koži (foto)

Sljedeći signal od dijabetesa koji se pojavljuje jedan od prvih je svrbež kože, posebno perineuma. Osoba sa dijabetesom često je podložna zaraznim kožnim bolestima: furunculosis, gljivičnim bolestima.

Ljekari su opisali više od 30 vrsta dermatoza koje se mogu javiti kod dijabetesa. Mogu se podijeliti u tri grupe:

  • Primarni - rezultat metaboličkih poremećaja (ksantomatoza, nekrobioza, dijabetički plikovi i dermatopatije itd.)
  • Sekundarno - s dodatkom bakterijske ili gljivične infekcije
  • Problemi s kožom tijekom liječenja lijekovima, tj. Alergijske i nuspojave

Dijabetička dermatopatija - najčešća kožna manifestacija dijabetes melitusa, koja se očituje papulama na prednjoj površini potkoljenice, smeđe je veličine i veličine 5-12 mm. Vremenom se pretvaraju u pigmentirane atrofične mrlje koje mogu nestati bez traga. Liječenje se ne provodi. Fotografija ispod pokazuje znakove dijabetesa na koži u obliku dermopatije.

Dijabetički mjehur ili se pemfigus javlja prilično rijetko, kao manifestacija dijabetesa na koži. Javlja se spontano i bez crvenila na prstima, rukama i nogama. Mjehurići dolaze u različitim veličinama, tečnost je bistra, nije zaražena. Obično zaraste bez ožiljaka nakon 2-4 nedelje. Fotografija prikazuje primjer dijabetičkog mjehura.

Xanthoma nastaje s kršenjem metabolizma lipida, što često prati dijabetes. Usput, glavnu ulogu igraju povišeni trigliceridi, a ne holesterol, kako neki vjeruju. Na fleksionim površinama udova razvijaju se žućkasti plakovi, osim toga, ovi se plakovi mogu formirati na licu, vratu i koži grudnog koša.

Lipoidna nekrobioza retko se javlja kao simptom dijabetesa na koži. Karakterizira ga žarišna lipidna degeneracija kolagena. Češće se javlja kod dijabetesa tipa 1 mnogo prije pojave očiglednih znakova. Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali najčešće u dobi od 15 do 40 godina i to uglavnom kod žena.

Primjećuju se velike lezije na koži nogu. Počinje s cijanotičkim ružičastim mrljama koje zatim prerastu u ovalne, jasno definirane induktivno-atrofične plakove. središnji dio je blago potonuo, a rub se izdiže iznad zdrave kože. Podloga je glatka, može se ljuštiti po ivicama. Ponekad se u centru pojavi ulceracija koja može boljeti.

Trenutno nema lijeka. Koriste se masti koje poboljšavaju mikrocirkulaciju i metabolizam lipida. Često unošenje kortikosteroida, inzulina ili heparina u zahvaćeno područje pomaže. Ponekad se koristi laserska terapija.

Svrab kože, kao i neurodermatitis može se pojaviti mnogo prije pojave dijabetesa. Studije pokazuju da to može trajati od 2 mjeseca do 7 godina. Mnogi ljudi vjeruju da je s očiglednim dijabetesom svrbež kože čest, no pokazalo se da je najintenzivniji i najuporniji kod latentnog oblika dijabetesa.

Najčešće savija trbuh, ingvinalne oblasti, ulnarnu fosu i interglutealnu šupljinu. Svrab obično samo na jednoj strani.

Gljivična oštećenja kože kod dijabetesa

Kandidijaza, uobičajena stoma, je vrlo čest problem u dijabetologiji, može se reći prijeteći znak. Na većinu kože utječu gljivice roda Candidaalbicans. Javlja se uglavnom kod starijih osoba i bolesnika s prekomjernom težinom. Lokaliziran je u velikim naborima kože, između prstiju i nožnih prstiju, na sluzokoži usta i genitalija.

Najprije se u nabora pojavljuje bijela traka trulog stratum corneuma, a zatim se dodaje pojava pukotina i erozije. Erozije su u središtu plavkastocrvene boje, a oko oboda bijeli. Ubrzo se u blizini glavnog fokusa pojavljuju takozvani "skriningi" u obliku pustula i mjehurića. Provaljuju se i pretvaraju se u eroziju, sklonu procesu fuzije.

Potvrda dijagnoze je jednostavna - pozitivno vađenje kandidijaze, kao i vizualno određivanje gljivica tokom mikrokopskog pregleda. Liječenje se sastoji u liječenju zahvaćenih područja alkoholom ili vodenim otopinama metilen plave, sjajno zelene, Castellani tekućine i masti koje sadrže bornu kiselinu.

Propisuju se i antimikotičke masti i oralni preparati. Tretman se nastavlja sve dok izmijenjena područja ne nestanu u potpunosti i još tjedan dana do konsolidacije rezultata.

Promjena tjelesne težine

Među znakovima dijabetesa može biti ili gubitak kilograma, ili, obrnuto, debljanje. Oštar i neobjašnjiv gubitak težine događa se kada postoji apsolutni nedostatak inzulina, koji se javlja kod dijabetesa tipa 1.

Kod dijabetesa tipa 2, vlastiti inzulin je više nego dovoljan i osoba s vremenom samo dobija na težini, jer inzulin igra ulogu anaboličkog hormona, koji potiče skladištenje masti.

Sindrom hronične umora dijabetesa

U vezi s kršenjem metabolizma ugljikohidrata, osoba ima osjećaj stalnog umora. Smanjene performanse povezane su sa gladovanjem stanica i s toksičnim učincima viška šećera na tijelo.

Ovo su početni znakovi dijabetesa, a ponekad nije važno koja je vrsta dijabetesa. Razlika će biti samo u brzini porasta ovih simptoma i težini. Kako liječiti i izliječiti dijabetes, pročitajte u sljedećim člancima, budite u toku.

Ako još uvijek ne sanjate, onda preporučujem Pretplatite se na ažuriranja bloga primati samo korisne i zanimljive informacije direktno na mail. To je sve za mene. Vidimo se uskoro!

S toplinom i pažnjom endokrinolog Lebedeva Dilyara Ilgizovna

Moja kćer razvijala je sve simptome tako brzo da zaista ništa nisam razumjela, oporavljala sam se samo u bolnici. Izvještaj o dijabetesu je bio otrežljiv. U početku je često ustajala noću, a onda, dok se razboljela od prehlade, nije mogla izaći iz nje prije bolnice.

Tatjano, to se toliko poklopilo s tobom da se naizgled dijabetes tek počeo, a s dodatkom SARS-a pogoršavao se i pokazivao. To se često događa. Glavna stvar je da su im dijagnosticirani na vrijeme i započeli liječenje.

recite mi ako mlada djevojka ima sve simptome, svrbež perineuma, učestalo mokrenje, suha usta, proliv, povišen apetit, ali šećer je normalan, 4,6-4,7, gladovati, može li se dijabetes isključiti?

Preporučio bih vam test glukoze i glikirani hemoglobin da biste precizno isključili dijabetes

Osjećam da se sindrom trećeg tečaja počinje pojavljivati)))
Iako na ovu stranicu nisam došao slučajno, to znači da, naoružani novim saznanjima, moramo proći visokokvalitetnu dijagnozu kako bismo ili potvrdili ili pobijali moje sumnje.

Zdravo Što se tiče pogoršanja vida s povećanjem glukoze u krvi, potpuno se slažem, a neki dijabetičari čak i bez analize na osnovu toga prosuđuju skok glukoze u krvi. Vijest za mene je da se glukoza pojavljuje u tečnim medijima oka, a ja sam mislila da se taloži na stijenke žila očiju ... Hvala.

Živite i učite. I sama glukoza se ne taloži, ona stimulira patološke procese u žilama i živcima.

Ni inzulin i hipoglikemijski lijekovi, ni dijeta ne mogu garantovati da dijabetička rinopatija neće početi napredovati ...
Veoma je važno redovno posjećivati ​​nadležnog oftalmologa i obavezno držati krvni tlak pod kontrolom.

Skoro godinu dana počeo sam se ponekad loše viđati. Ako dobro pogledate, dobro sam vidio, to se događa samo po hladnom vremenu. A to sam primijetio i pre 2-3 meseca. I od jučer sam počeo strašno gladovati, trbuh me boli u pravu. A urina se izlije ne malo, ali uvijek je bilo rijetko. Odgovorite, molim vas, nije li to uzrok dijabetesa? (dijabetes melitus)

Možda. Trebate na testovima i kod doktora

Dilyara! Još jednom hvala na prosveći među stanovništvom! Ali, zaista želim reći još jedno: Ljudi! kako si nazovite dijabetičare? u štampi, komentarima, bilo gdje. Nisu dijabetičari (mitraljezi). Poštujmo ih i pravilno napišemo i imenujmo

Zdravo Dilyara. Nedavno sam primio testove moje majke, venski šećer 6,1 mmol / L Pravi i holesterol 7,12 mmol / L Pa, generalno, rekli su da je holesterol povišen, a šećer u granicama normale i da nema potrebe za brigom još. Ja imam drugačije mišljenje. otkako se šećer popeo, to znači da se već počinje razvijati neka vrsta dijabetesa. Tako sam se pitao i kakva dijabetes potiče. Jedan ljekar savjetovao je provjeru tolerancije na glukozu. No, pojašnjava li ona nešto. I generalno, vjerujem da su ti pokazatelji koje je uradila moja majka. oni uopšte ne razgovaraju ni o čemu. Ili nisam u pravu. Doista, koja vrsta dijabetesa se razvija ovisi o inzulinu.

Ne, ne vrsta dijabetesa ovisi o inzulinu. Pročitajte stare članke o ovoj temi. I preporučio bih vam da uradite test tolerancije za potpunu dijagnozu.

Ne volim naše liječnike. Krvni pritisak se povećao, čekao sam sat vremena dok nisam stigao, uradio magnezijum i otišao ... Na kojoj sam web stranici pročitao da sam siguran da sam pronašao poseban hemoglobin. Pritisak drži 170/100. Nakon jela posebno. osjećaj punoće u stomaku. Ja sam 44 visine 178 težina 88.

Izvinite, ali nisam razumeo suštinu vaše prezentacije.

može li dijabetes izdržati pritisak?

Zapravo to su različite bolesti, ali one podržavaju jedna drugu i pogoršavaju kurs.

Dobar dan, draga Dilara! Molim vas da pomognete u dijagnozi i usredotočite se na daljnje akcije. Moj suprug ima 35 godina, visina 174 cm, težina trenutno 74-76 kg. U protekle dvije godine došlo je do snažnog skoka u težini, prvo s 84 kg na 100 i bukvalno u nekoliko mjeseci izgubio 25 kg! Od trenutka gubitka težine bilo je jakog umora, nervoze, fizičke slabosti, poremećaja spavanja, oči jako umorne, loš apetit, konstantno suha usta, žeđ, primijetila sam i da vrlo suha koža na tijelu, ogrebotine na nogama nisu dugo zarastale.
Nedavno su vršeni testovi u smjeru endokrinologa.

Rezultati analize 11.07.2013
Krv:
Glukoza, mmol / L - 14,04 (referentna vrijednost 3,9-6,4)
C-peptid (Siemens) ng / ml - 1,44 (referentna vrijednost 1,1-5,0)
Glikozilirani hemoglobin (HbA1c) u krvi% - 11.64
(referentna vrijednost 4,0-6,0)

Urin:
Boja - Svijetlo žuta
(ref.value - prazno)
Transparentnost - oblačno
(ref.value - prazno)
Krv: - (neg) / (ref.vrijednost - (neg))
Bilirubin: - (neg) / (ref.zn - (neg))
Urobilinogen: + - (normalno)
(ref.value - prazno)
Ketoni: + -5 mg / 100mL
(ref.value - (neg))
Protein g / l: - (neg)
(ref. vrednost manja od 0,094 g / l)
Nitriti: - (neg) / (ref.zn - (neg))
Glukoza: + 250mg / 100mL
(ref.value - (neg))
pH: 6,0 / (ref. vrijednost - prazno)
Gustoća: 1.020 / (ref.zn - prazno)
Bijela krvna zrnca: - (nega) / (ref.sc - - nega)

Mikroskopija sedimenta: Epitelijum - ravan, malen, Bijelih krvnih zrnaca 1000 u 1 ml (normalno do 2000), Sluz - umjeren, Bakterije - male, Soli - oksalati, puno.

Liječenje na recept: dijabetes 60, 2 tablete ujutro 15 minuta prije jela.
Već tjedan dana uzima dijabetes i drži dijetu, ali stanje joj se ne poboljšava, mjerimo nivo šećera glukometrom, ujutro na prazan stomak 16, uprkos činjenici da je prije liječenja bilo 14.
Možda je potrebno da prođete dodatni pregled? Je li u našem slučaju moguće poboljšati zdravlje i održati rezultat bez pribjegavanja korištenju inzulina?
Molim vas recite mi šta dalje? Mreža ima puno informacija, i ohrabrujućih i zastrašujućih, glava vam samo ide okolo! Samo smo zgnječeni i zbunjeni!

Zdravo, Natalya. Ne dajem takve konsultacije, posebno u komentarima. Shvaćate, ovo su čisto lični podaci, i takođe vam oduzima vrijeme, što je skupo, a koje nemam. Mogu samo preporučiti ponovno stavljanje c-peptida s opterećenjem, tj. nakon 75 g glukoze ili nakon ugljikohidratnog doručka nakon 2 sata. Dešava se da je na prazan stomak c-peptid normalan, ali pod opterećenjem nije dovoljan. Tjedan je kratak rok za procjenu rezultata učinkovitosti, barem 2 tjedna. Učinkovitost dijabetesa procjenjuje se postprandialnom glikemijom, tj. 2 sata nakon obroka. A na prazan stomak to je bazalni sekret, koji Metformin smanjuje. Pa, ne zaboravite na dijetu, a kad se redovna tjelesna manje ili više stabilizira. opterećenje. Razgovarajte više sa svojim lekarom, on bolje zna vašu situaciju. I liječite urinarnu infekciju, spriječit će vas da nadoknadite dijabetes.

Zdravo Hvala na vašoj web lokaciji! Imam 30 godina. Dugo sam imao sporih trenutnih zdravstvenih problema, ali sada je sve gore, moje srce je ožiljak T (uskoro će biti IHD), umjerena bezalkoholna steatoza. Mogu brzo steći kilograme, također mogu brzo smršavjeti bez posebnog razloga, težina varira od 85-95 kg s porastom od 185, s malo postotka masti, teškim i ponekad velikim kostima. Ako se bavim sportom u 2. mjesecu, čini se da se sve vraća u normalu, ali ne mogu više ulaziti u otpornost na stres (stalno moram povećavati sportsko opterećenje). Jedem pravilno, skoro da nema masti ili ugljenih hidrata. Općenito, sumnjam u otpornost na inzulin u latentnom stanju ili na rezistenciju na šećer, ali ne znam kako ih uhvatiti. Za apsolutno mršavu kožu šećer je blizu maksimalne vrijednosti norme. Molim vas recite mi kako dijagnosticirati dijabetes u najranijim fazama. Hvala!

Morate napraviti test tolerancije na glukozu i glikovani hemoglobin. Tada će se moći nešto reći.

Zdravo Imam šećera ujutro i do 7.8. Liječnik mi je propisao memorfin 500 za 1 tonu navečer, a šećer mjerim tokom dana od 5,1 do 6,7. Takođe imam problema sa štitnom žlezdom i hipertenzijom. Uzimam lijek za hipertenziju. Je li metamorfin otkazan s dobrom nadomjeskom dijabetesa? GG-6.8

Moguće je, ali istovremeno trebate biti svjesni da se sve može vratiti, čak i ako držite strogu dijetu i redovno vježbate fizičku. opterećenja. Zarad eksperimenta, možete pokušati, ali uz obaveznu kontrolu nivoa šećera na brzinu i 2 sata nakon jela, kao i kvartalno glikolirani hemoglobin.

18. januara 2014. 14.00 Ivan. 63 godine. Pozdrav, za Novu godinu sam jeo svinjetinu prženu, masnu i naravno s votkom, a navečer sam shvatio da mi se zaustavila neka jedinica u stomaku, doktor mi je bio u novogodišnjim praznicima 10 dana i počeo sam da se sušim u ustima, pio sam vodu u litrama 5 litara dnevno nakon svakih 5 minuta. I nakon 10 dana, doktor mi je propisao tablete Metformin Lich od 500 mg - - Jednog jutra, jedne večeri, sedmično, pio sam ih redovno, prestao sam piti, sjeo sam na dijetu, ne pijem više tablete, dobro se osjećam. Recite mi tačno, stvorio sam ga.

Ne mogu ništa odgovoriti jer niste napisali dijagnozu ili šećere. Šta, zašto i odakle sve dolazi?

Pozdrav! Moje dijete ima 5 godina. Jučer sam se počeo žaliti na vrtoglavicu. Tada sam jeo pizzu i osjetio se miris acetona, danas je ista glavobolja i miris. Napravio sam test na aceton, sve je u redu. U obitelji niko nije bolovao od dijabetesa. gore navedeni simptomi ukazuju na porast šećera? Hvala.

U djece se aceton često može oblikovati bez dijabetesa, zbog nedostatka zrelosti jetrenih enzimskih sistema. Vrtoglavica nije simptom dijabetesa. U porodici možda nema dijabetičara, a dijete je bolesno. Stoga, ako ste zabrinuti, dajte krv za šećer na prazan stomak i nakon doručka. Ovo je objektivni pokazatelj prisutnosti ili odsutnosti dijabetesa.

Zdravo. Pijem puno vode uz umjerenu fizičku aktivnost, ali općenito čitam da NECIM piti 2-3 litre vode dnevno, nemam žeđi, samo želim osjetiti usta čistom i želim malo vode. Praktično ne pijem ni sok, ni kola, ni sodu samo negaziranu vodu. Pijem 2-3 litre dnevno. Rane se zacjeljuju normalno, ponekad se javlja slabost, ali u toliko slučajeva koliko su je svi imali. Šta kažeš?

U čemu je problem?

Zdravo Imam šećer na testu 5,5 i 2 sata nakon jela 5.1. Šta ovo znači? Trudna sam 16 nedelja.

To je razlog za razmišljanje. Možda ćete trebati ponovo uzeti krv na prazan stomak. Sve to više od 5,5 na prazan stomak - gestacijski dijabetes, dok trebate promatrati i slijediti dijetu.

Pozdrav, imam pjenu zbog usta, je li to trebalo biti ili starost?

Ne mogu dijagnosticirati niti jedan simptom

Pozdrav Dilyara. U posljednje vrijeme osjećam se loše, vid mi se pogoršao, boli malo ispod solarnog pleksusa, osjećam se kao da stvarno želim jesti, ali počnem jesti, ne mogu, okus u ustima nije jasan danju, uspavan sam, ali ne mogu spavati noću, srce i treperi često izgleda na rukama, ali nema velike žeđi i suhoća nije velika, predispozicija za dijabetes je velika, recite mi može li biti dijabetes? Hvala

Zaboravio sam da mi doda 36 godina. Već su bili nasipi glukoze, nakon operacije bilo je 14, smanjio se treći dan, često je bio nizak, 2,9 3.1. Nisam žedan jer u principu ne pijem vodu. Ali sada sam počeo češće da pijem čaj, mnogo pijem mlijeko .odrodila sam dijete prije godinu dana, a nakon toga počela primjećivati ​​pogoršanje zdravlja, često je počela ići u toalet tokom dana. Ne idem noću, ali kasno odlazim u krevet. u dva sata

To je moguće Bolje sigurno nego žao

Pozdrav Dilyara, imam tip 1 već 5 godina, imam 43 godine. Sa dijabetesom možete normalno živjeti. Glavno je ne smatrati se beznadno bolesnima i osjećati samu sebe žalosno, već i dalje slijediti dijetu i puno se kretati, nego 5 godina svako jutro jesti zobene pahuljice na vodi, koje i želim vam sve. I iskreno vam želim zahvaliti na svemu što radite, na vašem blogu, na pažnji ljudi.

Hvala U potpunosti vas podržavam.

Dobar dan. Prije 11 godina teško je obolio od gripe, tada je godinama teško patio, periodično sa paklenim bolovima (izgubio je svijest od bola od šoka), gušterača je oboljela (nije išla liječnicima), prije 5 godina bili su svi znakovi dijabetesa, ali šećer je iznosio 5-6,7 mmol / l, ali prošlo, pa se opet kotrljalo bez podizanja razine šećera u skladu s analizom (nije postavljena dijagnoza), sada sam ga odlučio izmjeriti glikometrom, ujutro na prazan stomak 7-7,8 mmol / l, nakon jela u sat vremena 11-12 mmol / l, nakon 2 sata otprilike 9,5-10 mmol / l, ali 6,1-6,8 mmol / l drži se tokom dana. Test tolerancije na glukozu nakon 16 sati mol / L, nakon 2 sata već 11 mol / L, nakon 3 sata pada oštro ispod 7 mmol / L i ostaje u gornjem normalnom rasponu. Pečeni krumpir 300gr uzrokuje porast razine na 9,5-10mmol / l, a ne pada nakon 5-6 sati, sumnjaju da ga ne bih trebao jesti. Ne jedem masnoću i meso, slatkiše, kafanski čaj bez šećera, uopšte ne jedem puno. Imam 31 godinu, vid mi se pogoršao (kako šećer odlazi zbog kratkovidnosti, patim od ishemijske bolesti srca, ali pritisak je idealan 120/60. Visina 167cm težina 67kg. Je li vrijeme da se potrči liječnicima zbog inzulina? Ili, opet, oni namerno zakrive i šalju? Kupio sam glikometar zbog činjenice da posljednjih godina zaposlenici primjećuju da pijem puno vode i vrlo često trčim do toaleta. 5 godina bolovi u nogama i grčevi sprječavaju san. Primjećuje se kako razina šećera iznad 8 mmol / l započinje osjećaj boli u gušterači (kolike, pritisak, bolove), žeđ i trčanje do toaleta. Nisam mogao izmjeriti šećer u urinu, aparat je pokazao grešku (njegov raspon je 2,2-33 mmol / l).

Vjerovatno imate dijabetes uzrokovan pankreatitisom.Dodatni ljekar pomoći će vam da odredite metodu liječenja.

Pročitala sam puno simptoma zbog kojih sam shvatila da li imam dijabetes ili ne:
Nema žeđi
Nema brzog mokrenja,
Nema suvih usta
Ne postoji opća ili mišićna slabost,
Nema povećanog apetita,
Nema svrbež kože
Ima pospanosti, ali samo zato što malo spavam.
Nema umora,
Rane normalno zarastaju
Ali desio se nagli gubitak kilograma, možda, naravno, jer sam počeo manje jesti, ali to je malo vjerovatno.

Pa, htio sam pitati. Već nedelju dana mi je muka od slatkiša (krv), krv mi liči na čist crveni gvaš. Mogu li to biti neki znakovi dijabetesa? Ili što bi to moglo biti?
Uvek sam imao povećanu težinu, pre godinu dana je to odjavljeno. Moja visina je 171 cm, težina - 74 kg. Punih 13 godina, ovog mjeseca će biti 14.

Bilo bi mi drago ako odgovorite.

Možda na početku ne postoje simptomi. Ovi simptomi ne ukazuju na dijabetes. Kakva šećera?

I da, zaboravio sam napomenuti: šećer se uvijek podizao.

Dobar dan, Dilyara. Imam 25 godina, još nisam uzela test za šećer ... ali moji su simptomi slični šećernoj bolesti. Naime: učestalo mokrenje,
- žeđ je užasna, ali istovremeno nema gotovo ni apetita, naprotiv, mogu piti cijeli dan.
-Umor, pospanost je.
- nekoliko puta je na intimnim mjestima bilo svrbeža.
Postoji li šansa za dijabetes?
Hvala

Moj suprug ima 44 godine, težina 90 visine 173, šećer 15, dva puta prošla. Doktorka je dijagnosticirala tip 2 sd, samo za ovaj šećer. 4 tjedna pije glibomed, šećer uvijek nije veći od 6, izmjereno u različite sate, možda liječnik nije pogriješio? Ima li nade u drugu dijagnozu? Ne okrećem se nikome drugome. Dodatni testovi nisu predati

Nažalost, na ovom nivou je to već SD. Sumnjam da vam je potreban ovaj lijek s ovakvom težinom.

Možete li mi reći koji je lijek bolji?

Mogu, ali samo na privatnoj konsultaciji. Nije propisati vitamine, ovo su ozbiljne stvari. Da, a jednostavna upotreba lijeka ne garantira poboljšanje, još uvijek morate raditi s hranom, prekomjernom težinom itd. O svemu tome pričam na savjetovanju.

Živimo u Tveru.
Kako doći do konsultacija?
Prehrana prilagođena fizičkoj vježbi u obliku šetnje.

Živim u Tatarstanu. Biće problematično doći do vas. Ponekad provodim internetske konsultacije, ali sada sam uoči praznika završio sastanak. Počeću tek nakon 14. januara. Ako pitanje i dalje ostaje relevantno za vas, sada možete pisati bliže na [email protected] Sretan Božić i sretna Nova godina!

Puno hvala! Svaki savjet je dragocjen.
Obavezno napiši

Zdravo Dilyara! Imam 51 godinu. Nedavno sam prošao analizu na GG-u samo za kompaniju sa prijateljem. GG - 6,9. Prije toga, periodično je davala krv za glukozu. Uvek su bili u granicama normale. Postoji li nada da ovo nije dijabetes. U vrijeme ispitivanja nije bilo simptoma. Hvala

Nada umire posljednja! Stoga idite ljekaru na dijagnozu.

Zdravo
Recite mi normu šećera u krvi kod zdrave osobe 1 sat nakon jela i 2 sata nakon jela?
Je li istina da 1 sat nakon konzumiranja šećera može biti i više od 2 sata nakon jela i da li se to smatra normalnim?
A ako je mjerač kalibriran u plazmi, trebam li podijeliti očitanja s 1,12 da dobijem ispravnu vrijednost?

1. Andrew, nakon sat vremena više nema rupe. Sve ovisi o tome kakvo se opterećenje ugljikohidrata daje. Ali nakon 2 sata do 7.8
2. Tačno
3. treba smanjiti za 11%, što je otprilike isto

Dobro vece Primijetio sam lagano pogoršanje vida, konstantno suha usta, periodično svrbež u zglobovima, nakon što su počeli bez daha drhtati. Uz to, nedavno je pretrpjela još jedan traheobronhitis, prije toga došlo je do asteno-neurotičke reakcije (Quinckeov edem, ovo ranije nije uočeno). Blago izgubljena težina, apetit se pojavljuje ili potpuno izostaje. Imam 17 godina, visina 165, težina 55,5 (bio). Da li je moguće da su to znakovi dijabetesa?

Da ne gubimo vrijeme i nagađamo po kafićima. Šta vas sprečava da samo polažete testove?

Na početku trudnoće mi je šećer u krvi malo porastao, otrčao sam doktoru i on mi je savjetovao da kupim glukometar kako bih ga stalno nadzirao. Uzeo sam skupi Contour TS, radio sam analizu 5 puta dnevno u prvih par dana, ali potom sam se malo smirio. Doktor je rekao da ne treba previše brinuti. ali još uvijek sam mjerila do kraja trudnoće.

Zdravo Dilyara! Hvala vam na velikom radu!
Imam 39 godina (skoro 40), visina 162 cm, težina 58 kg. Vodim sjedilački način života (sjedeći nervni rad, do i s posla automobilom). Tokom 4 godine doživljavala je ekstremne stresove. Za to vrijeme prvo je smršala 8 kg, potom je dobila 10 (sa 44 na 42 zatim do veličine 46). Uglavnom se masnoća taloži na bokovima, papi i struku. Jako volim slatkiše, posebno peciva, nikad se nisam ograničavala ni na što, vikendom i praznicima - gozbom uz alkohol.
16. maja dijagnosticiran mi je predijabetes, tačnije „prvi put otkrivena odstupanja u rezultatima norme testa tolerancije na glukozu“.
Evo pokazatelja mojih analiza: glik. hemoglobin 5,88%, c-peptid 2,38 ng / ml (normalan 0,900-7,10), inzulin 16 ulU / ml (normalan 6,00-27,0), test s opterećenjem glukoze od 75 g: glukoza na testu 6,3 mmol / L (norma 3,90 - 6,40), nakon 2 sata - 9,18 (norma 3,90 - 6,40), trigliceridi 0,76 mmol / L, HDL 2,21 mmol / L LDL 2,89 mmol / L, aterogeni indeks. 1,5, ukupan holesterol. 5,45 mmol / l, najbolje. koeficijent 2,5, indeks tjelesne mase 22,5, VLDL 0,35 mmol / L., TSH 3,95 μIU / ml (normalan 0,4-4,0), antitijela na TPO 0,64 IU / ml (normalno na 30 IU / ml), bez T4 17,1 pmol / L (norma 10,0-23,2), prema ultrazvuku štitna žlijezda je normalna, bez strukturnih promjena, gušterača također. Istovremeno uzimam KOK Zoely (dijagnoza: endometrioza, multipla fibroida maternice, bila je operacija zbog toga). Mami je u starosti dijagnosticiran dijabetes tipa 2, uzima tablete za snižavanje šećera. Kćerka (13 godina) ima hipotireozu, uzima eutiroks.
Liječnik je propisao dijetu br. 9, kontrolu šećera, glukofag dugu 750 mg 1 t. Za vrijeme večere 4-6 mjeseci.
Sjedila sam na dijeti sa niskim udjelom ugljikohidrata: uglavnom jedem meso, skut sa kiselim vrhnjem, jaja, sir, povrće, povrtne salate začinjene jabučnim sirćetom i uljem, ponekad i zobene pahuljice za 1/2 žlice. mlijeko, heljdin hljeb, malo heljde. Dugo sam pio glukofage, počela je dijareja. Dok ja ne prihvaćam i sumnjam da li je to potrebno. Kupio sam Accu-Chek Performa Nano glukometar. Sada se šećer u krvi na vrijeme (mjereno glukometrom): 5,4 - 5,1. 1 sat nakon jela: 5,1 - 6,7 (ako nešto ugljikohidrati, također sam nervozan), nakon 2 sata: 5,2 - 6,4 (bio sam nakon bogatog bagera s orasima i šećerom prije dijete). Tokom sedmice smršao 1 kg (sa 59 na 58).
Idem da povežem fizičko. vježbe.
Ja sam vrlo sumnjiva osoba, jako sam zabrinuta, završavam se.
Volio bih znati vaše mišljenje o dijagnozi. Biću vam vrlo zahvalna zbog ovoga!

4. Peckanje u prstima, ukočenost udova, svrbež

Još jedan signal koji govori o mogućem dijabetesu, ali koji nije direktno povezan s povišenim nivoom šećera u krvi, su bockanje u prstima, trnjenje udova i svrbež. To je manifestacija takozvane "neuropatije" - degenerativno-distrofičnih promjena perifernih živaca. Ovi se simptomi mogu pogoršati noću.

6. Problemi s vidom

Uz dijabetes, vid se često pogoršava. Razvijaju se očne bolesti poput katarakte, glaukoma, retinopatije.

Zato se kod ove dijagnoze treba obratiti posebna pažnja na oči. To će pomoći u sprečavanju ili odgoditi razvoj gore spomenutih patologija. Vrlo su opasne za vid. Na primjer, retinopatija bez potrebnog liječenja može dovesti do sljepoće.

Dijabetičari često imaju problema sa nervnim sistemom.

7. Rane slabo zarastaju

Ako se slučajni posjekotine i rane slabo zacjeljuju, to ukazuje i na problem u tijelu. Ovo je često jedan od znakova dijabetesa.

Ovom bolešću dolazi do poremećaja normalne takozvane "vaskularizacije". Kao rezultat toga, rane zacjeljuju slabo i sporo. objavio je econet.ru.

Sviđa li vam se članak? Onda nas podržite pritisnite:

Ostavite Svoj Komentar