Detralex i ostali venotonici

Posjeduje angioprotektivno i venotonika radnja smanjuje venostaza, venska ekstenzivnost i propusnost kapilara, povećavaju tonus venskih zidova, poboljšavaju mikrocirkulaciju i limfnu drenažu. Povećava sposobnost kapilara da održavaju integritet zidova tokom mehaničkog stresa.

Upotreba Detralexa pomaže u smanjenju interakcije bela krvna zrnca i endotelkao i adhezija bela krvna zrnca u postkapilarnim venulima, što omogućava smanjenje ozbiljnosti štetnog učinka upalnih medijatora na zalinkama venske ventile i venske zidove.

T½ - 11 sati. Izlučivanje aktivnih komponenti vrši se uglavnom kroz creva. Oko 14% uzete doze izlučuje se bubrezima.

Kada se lijek koristi kao pilula protiv hemoroida?

Primjena Detralexa indicirana je za simptomatsko liječenje akutnog hemoroidalnog napada.

Neobavezno

I sa varikozne venei kada hemoroidi lijek se koristi kao simptomatsko sredstvo i često kao dio složene terapije.

Za smanjenje simptoma venska insuficijencija zajedno sa tabletama može se propisati venotonska mast ili gel.

U terapiji hemoroidi rektalni supozitoriji mogu se koristiti za ublažavanje bolova i upala, poboljšanje vaskularnog tonusa, smanjenje ugrušaka u krvi i zaustavljanje krvarenja (Olakšanje, Proctosan, Nigepan itd.) i masti (Ichthyol, Hepatrombin, Bezornil itd.).

Nuspojave

Nuspojave lijeka Detralex izuzetno su rijetke. Tijelo najčešće reagira na liječenje dispeptički poremećaji (mučnina, proliv itd.), ponekad su mogući neurovegetativni poremećaji(nelagoda, glavobolja, vrtoglavica i dr.) i poremećaji potkožnog tkiva i kože (urtikarija, osip, svrbež).

U izuzetno rijetkim slučajevima može se razviti Quinckeov edem.

Uputa za upotrebu Detralex za varikozne vene

At venolimfatska insuficijencija preporučena doza je 2 tablete. 500 g dnevno. Tablete se uzimaju uz obroke, jedna tokom dana, a druga uveče.

Lijek je propisan samo odraslim pacijentima. Da bi se poboljšao učinak, liječnik može preporučiti upotrebu vanjske terapije - masti ili gela.

Trajanje liječenja Detralexom varikozne venepoput potrebe za ponovljenim kursevima odredi liječnik.

Oblik za puštanje, sastav i pakovanje

Tablete, filmom obložene narančasto-ružičastom bojom, su ovalne, pri lomu - od blijedo žute do žute, heterogene strukture.

1 tableta sadrži:

pročišćena mikronizirana frakcija flavonoida - 500 mg,

uključujući diosmin (90%) - 450 mg

flavonoidi u smislu hesperidina (10%) - 50 mg

Detralex za hemoroide. Koliko vremena je potrebno uzimati tablete protiv hemoroida?

U opisu kako uzeti hemoroidi Detralex, indikovano je da je u akutnom stadijumu bolesti (sa akutni hemoroidalni napad) mora se uzimati u 6 tableta dnevno. tokom prva 4 dana liječenja i 4 tablete dnevno. u naredna 3 dana. Uzmite lijek s hranom, podijelivši dnevnu dozu na 2-3 doze.

Lečenje hronični hemoroidi uključuje dnevni unos 4 tablete. Uzimaju se sa obrokom, po 2 za svaki obrok. Nakon 7 dana, možete prepoloviti dozu i smanjiti učestalost primjene na 1 r. / Dan.

Koliko dugo treba uzimati lijek, ovisi o stepenu zapostavljanja bolesti i efikasnosti terapije. Ljekari u prosjeku hronični hemoroidi preporučujemo uzimanje tableta u tečajevima koji traju 2-3 mjeseca. U akutnom napadu liječenje se izvodi u kratkim tečajevima koji traju 7 dana.

Ako simptomi potraju i nakon ovog vremena, pacijent treba proći pregled kod proktologa.

Detralex recenzije za hemoroidi uglavnom dobar. Glavni nedostatak lijeka, prema potrošačima, je njegova visoka cijena. Međutim, s obzirom na činjenicu da je Detralex alat s dokazanom učinkovitošću (pacijenti često primijete poboljšanje situacije nakon 2-3 dana uzimanja tableta), mnogi ga i dalje preferiraju nego jeftinije analoge.

Posebna uputstva

Upotreba tableta za akutni hemoroidalni napad ne može zamijeniti specifičnu terapiju i stvara prepreke za liječenje drugih proktološke bolesti.

Ako nakon kratkog vremena ne dođe do brzog smanjenja težine simptoma, pacijenta treba pregledati proktolog, a liječnik treba pregledati terapiju.

Osobama sa oštećenom venskom cirkulacijom radi povećanja efikasnosti leka preporučuje se:

  • Izbegavajte dugotrajno stajanje i duže izlaganje suncu,
  • prilagoditi tjelesnu težinu i prehranu,
  • nosite kompresijske čarape za poboljšanje cirkulacije krvi,
  • hodati.

Detralex analozi: kako mogu zamijeniti lijek?

Slično kao i lijekovi Detralex sa sličnim mehanizmom djelovanja, ali odličnog sastava: Antistax, Askorutin, Vazoket, Venolek, Venoruton, Rutinska, Troxevasin, Troxerutin, Phlebodia 600, Yuglaneks, Phlebopha.

Supstituti na bazi Hesperidin + Diosmin: Venozol, Venera.

Lijek i njegovi analozi koriste se za liječenje funkcionalnih i organskih venska insuficijencijakao i hemoroidi (akutni i hronični).

Cijena analoga Detralex iznosi od 60 rubalja. Najjeftiniji Detralex analozi su Rutin i Ascorutin.

U Ukrajini se Detralex može, ukoliko ga nema u ljekarni, ponuditi zamjenu lijekovima Venorin, Venosmin, Juantal, Dioflan, Normalno, Nostalex.

Šta je bolje - Detralex ili Flebodia 600?

Na forumima se lijek često upoređuje sa kolegama. I to najčešće drogom Phlebodia 600. Osnova oba lijeka je diosmin. Njegova koncentracija u Phlebodia 600 - 600 mg / tab., U Detralexu - 450 mg / tab., Ali u potonjem je njegov učinak pojačan zbog prisutnosti hesperidina (50 mg / tab.).

At varikozne venePhlebodia 600 piju 1 tabletu / dnevno, Detralex - 2 tablete / dnevno, odnosno dnevna doza diosmina u prvom je slučaju 600 mg, u drugom - 900 mg.

Ako uporedimo farmaceutski učinak lijekova i karakteristike upotrebe, tada praktički nema razlike.

Ipak, zahvaljujući upotrebi jedinstvene tehnologije za preradu aktivne tvari u njegovoj proizvodnji, Detralex se apsorbira brže i potpunije nego njegov kolega u tijelu, dok njegova koncentracija u krvnoj plazmi dostiže svoj maksimum nakon tri do četiri sata.

Koje je bolje - Detralex ili Antistax?

Antistax - Ovo je fitopreparacija koja se koristi za poremećaje venske cirkulacije. Osnova kapsula je sušeni ekstrakt listova crvenog grožđa s visokim sadržajem izokercetin ikvercetin glukuronid - flavonoidi, koji doprinose stabilizaciji ćelijskih membrana, normalizaciji vaskularne propustljivosti i smanjenju edema.

Međutim, ako se potvrdi djelotvornost Detralexa u kliničkim eksperimentima, naučni dokazi o učinkovitosti Antistax danas br.

Još jedna razlika lijekova je u tome što je Detralex moguće koristiti tokom trudnoće, ali podaci o sigurnosti i efikasnosti Antistax za trudnice br.

Prema stručnjacima, Antistax za vaskularne bolesti može se više preporučiti kao profilaksa i kao dodatak glavnom liječenju.

Thrombovazim ili Detralex - što je bolje?

Thrombovazim Je li enzimski pripravak sa trombolitički, kardioprotektivno i anti-upalno delovanje. Njegov aktivni sastojak je kompleks proteinaza koji proizvodi Bacillus subtilis.

Lijek je propisan kao dio složene terapije sa hronična venska insuficijencija. Strogo je kontraindiciran u peptički čir, trudnoća i dojenje.

S obzirom da su Detralex i Thrombovazimimaju različit farmakološki učinak, nije tačno upoređivati ​​ih. Konkretno, ako uzmete u obzir da ljekari često preporučuju njihovo uzimanje u kombinaciji.

Koji je bolji - Detralex ili Venarus?

Venera - Ovo je ruski analog droge. Ako uporedite koji je bolji - Detralex ili Venera, onda možemo zaključiti da među njima ne postoji suštinska razlika.

Osnova oba lijeka su tvari diosmin ihesperidin, sredstva se neznatno razlikuju u sastavu pomoćnih komponenata. Princip rada Venarus isto kao njegov analog, a lijek je propisan iz istog, iz kojeg tablete Detralex.

Preporuke o tome kako uzimati varikozne vene i sa hemoroidi oba su sredstva takođe identična.

Napomene o lijekovima razlikuju se činjenicom da je dodatna kontraindikacija za upotrebu Venarus naznačen period dojenja Osim toga, jeftiniji analog Detralex karakterizira niža bioraspoloživost i vjerovatnije će izazvati nuspojave od lijeka koji proizvodi Les Laboratoires Servier.

Podaci o upotrebi lijeka u pedijatrijskoj praksi nisu dostupni.

Kompatibilnost s alkoholom

Ne postoji definitivna zabrana upotrebe alkohola tokom razdoblja liječenja Detralexom. Aktivni sastojci lijeka su flavonoidi hesperidin i diosmin, a koje su, prema Wikipediji, biljni pigmenti i moćni prirodni antioksidanti, ne stupaju u interakciju sa drugim supstancama i nemaju izražene nuspojave.

Ipak treba imati na umu da, djelujući na CVS, alkoholna pića izazivaju porast krvnog pritiska i vazodilataciju, a oštar protok krvi uzrokuje porast njene stagnacije na mjestima nakupljanja.

Dakle, alkohol smanjuje efikasnost terapije i doprinosi napredovanju bolesti.

Detralex tokom trudnoće

Unatoč činjenici da tokom ispitivanja nisu pronađena teratogena svojstva Detralexa, primjenjuje se s oprezom tokom trudnoće.

Zbog nedostatka informacija o sposobnostima diosmin i hesperidin prodrijeti u majčino mlijeko tijekom dojenja treba izbjegavati upotrebu lijeka.

Kategorija akcije na fetus prema FDA klasifikaciji nije definirana.

Studije na pacovima pokazale su da lijek nema reproduktivnu toksičnost.

Pregledi Detralexa tijekom trudnoće omogućuju nam da zaključimo da lijek zaista pomaže kod problema sa venama i sa hemoroidi. Na pozadini upotrebe tableta nestaje bol u nogama, noge se umoruju manje i ne nabubre (a ako nabubre, onda ne toliko), razvoj je inhibiran varikozne venenestati (ili značajno smanjiti) hemoroidi.

Detralex recenzije

Na forumima možete naći vrlo različite (i često potpuno suprotne) recenzije o Detralex tabletama, a na forumima možete pronaći različite. Ali ipak, većina pacijenata dobro reagira na lijek.

Ako uzimate tablete od hemoroidi, rezultat postaje vidljiv već na 2-3 dan tretmana. Štaviše, lek "deluje" čak i u zanemarenim slučajevima (uključujući i tokom trudnoće, kada su gotovo svi lekovi kontraindicirani, a hirurška intervencija je jednostavno neprihvatljiva).

Ako uzimate tablete od varikozne vene, tada se efekat razvija nešto sporije, ali postignuti rezultat može značajno poboljšati kvalitetu života. Analizirajući recenzije ljekara o Detralexu, možemo zaključiti da je lijek učinkovit, ali:

  • rezultat je sve vidljiviji što je ranije započeo tretman (pregledi Detralex s varikozne veneukažite na to da ako počnete uzimati tablete kad se pojave prvi znakovi bolesti, na to možete zaboraviti dugi niz godina)
  • efekat se razvija postepeno, tj. ako je liječnik rekao da se lijek treba piti 2 mjeseca, tada ga zaista treba piti određeno vrijeme, a za postizanje postignutih rezultata još 1-2 puta godišnje, ponovite kurs,
  • pristup liječenju trebao bi biti sveobuhvatan - da biste postigli željeni učinak, ne zaboravite na režim, prehranu, adekvatnu fizičku aktivnost, upotrebu drugih lijekova.

Nuspojave na pozadini upotrebe tableta izuzetno su rijetke i ne zahtijevaju poseban tretman i uklanjanje Detralexa. Sličan učinak nastaje zahvaljujući jedinstvenoj formuli lijeka i posebnoj tehnologiji proizvodnje: čestice aktivnih sastojaka Detralexa toliko su male da ih tijelo lako apsorbira (zbog velike bioraspoloživosti lijek se smatra učinkovitijim od njegovih jeftinijih analoga).

Cijena Detralexa: koliko ima lijeka u Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji?

Lijek pod robnom markom Detralex proizvodi samo jedna tvrtka, tako da mu se troškovi u ljekarnama neznatno razlikuju.

Prosječna cijena Detralex tableta od hemoroidi i varikozne vene u Ukrajini (za 30 tableta od 500 mg) - 265 UAH. Pakovanje od 60 tableta može se kupiti u Kijevu, Zaporožju, Odesi, Donjecku, Dnepropetrovsku ili Lugansku u prosjeku za 440 UAH. Cijena Detralexa približno je ista u Harkovu.

Cijena Detralexa u Moskvi i Jekaterinburgu se takođe neznatno razlikuje. Tablete od varikozne vene / hemoroidi prodaju u prosjeku 750 rubalja. za pakiranje br. 30 i 1450 rubalja svaki. za pakovanje br. 60 Lijek s najnižom cijenom može se pronaći u ljekarni Ozerki.

Detralex u Minsku je moguće kupiti za 374,8 hiljada rubalja (pakovanje br. 30).

Lijek je dostupan isključivo u obliku tableta. Pronađite mast ili liofilizat Detralex neće djelovati.

Farmakološko djelovanje

Lijek se koristi kod oslabljene venske cirkulacije. Detralex® ima venotonička i angioprotektivna svojstva. Lijek smanjuje proširivost vena i vensku kongestiju, smanjuje propusnost kapilara i povećava njihovu otpornost. Rezultati kliničkih studija potvrđuju farmakološku aktivnost lijeka u odnosu na vensku hemodinamiku.

Statistički značajan efekat zavisan od doze pokazan je za sledeće venozne pletizmografske parametre: venski kapacitet, proširenost vena, vreme pražnjenja vena.

Optimalni omjer doza i učinak primjećuje se kod uzimanja 2 tablete.

Povećava se venski ton: upotrebom venske okluzalne pletizmografije prikazano je smanjenje venskog pražnjenja. U bolesnika sa znakovima teške mikrocirkulacijske disfunkcije, (statistički značajno), u usporedbi s placebom, primijećeno je povećanje kapilarne rezistencije, procijenjeno angiostereometrijski, nakon terapije Detralexom.

Dokazana je terapijska efikasnost u lečenju funkcionalne i organske hronične venske insuficijencije donjih ekstremiteta, kao i u proktologiji u lečenju hemoroida.

Gel Detralex: upute za upotrebu

Detralex je lijek s kojim možete brzo ukloniti simptome uzrokovane poremećajem protoka krvi u venama donjih ekstremiteta. Detralex gel je nepostojeći oblik lijeka, jer proizvodi se samo u tabletama za oralnu primjenu. Alat se koristi u kombinaciji sa tabletama i injekcijama.

Postojeći oblici oslobađanja i sastav

Lijek je u obliku tableta. Aktivne tvari - diosmin i hesperidin. Dodatne komponente:

  • mikrokristalna celuloza,
  • natrijum karboksimetil škrob,
  • želatina
  • magnezijum stearat,
  • pročišćena voda
  • talk u prahu.

Lijek je u obliku tableta.

Režim doziranja

Lijek se propisuje oralno.

Preporučena doza za vensko-limfnu insuficijenciju je 2 tablete dnevno (1 tableta sredinom dana i 1 tableta uveče tokom obroka).

Preporučena doza kod akutnog hemoroida je 6 tableta dnevno (3 tablete ujutro i 3 tablete uveče) 4 dana, zatim 4 tablete dnevno (2 tablete ujutro i 2 tablete uveče) naredna 3 dana.

Oblik i sastav izdavanja

Detralex se izrađuje u obliku tableta u ovojnici.

1 tableta sadrži 500 mg mikronizirane frakcije flavonoida, što uključuje diosmin (diosmin) - 450 mg, a hesperwine (hesperedin) - 50 mg.

Pomoćne tvari: mikrokristalna celuloza, natrijum karboksimetil škrob, želatina, magnezijum stearat, pročišćena voda, talk.

Filmska membrana sastoji se od makrogola 6000, natrijum-lauril sulfata i premiksa za narančasto-ružičastu filmsku membranu (magnezijum stearat, glicerol, hipromeloza, gvožđe-oksid žuti (E172), titan-dioksid (E171) i željezo-oksid crveni.

Tablete se pakuju u blistere od 15 kom., 2 ili 4 blistera u kartonskoj kutiji. Priložene upute.

Indikacije za upotrebu lijeka Detralex

1. Simptomatsko liječenje i sprečavanje hronične venske insuficijencije
Venska insuficijencija uključuje takve manifestacije kao što su osjećaj umora i težine u nogama, oticanje donjih ekstremiteta, bol u nogama, oslabljen osjećaj u obliku parestezija, konvulzije, trofičnih poremećaja.

Hronična venska insuficijencija je skupina simptoma koji nastaju kao posljedica poremećenog protoka krvi kroz vene donjih ekstremiteta, promjena propusnosti vaskularne stijenke. Često se razvija kod žena. Bolest se javlja kada ventili koji zatvaraju lumen vena ne mogu spriječiti povratni protok krvi zbog povećanog pritiska na njih iz različitih razloga. Kao rezultat toga, krvni pritisak raste na zidu venskih žila, što dovodi do njegovog istezanja. U tom se slučaju povećava propusnost vaskularne stijenke za proteine ​​u krvi i plazmu, pojavljuje se oticanje i sabijanje susjednih tkiva. Na mjestima kompresije malih žila postoje žarišta ishemije (nedovoljna opskrba krvlju kisikom), što doprinosi stvaranju trofičnih čira.

Glavni faktori rizika za razvoj hronične venske insuficijencije uključuju:

  • mišićna slabost vena (nasljedna),
  • prekomjerna težina i gojaznost,
  • trudnoća i porođaj,
  • dugotrajni stalni rad u stojećem ili sjedećem položaju, uz ograničeno kretanje (kuhari, uredski radnici, hirurzi itd.),
  • hronični zatvor
  • fluktuacije hormonske pozadine kod žena (kontracepcija hormonskim lijekovima, hormonsko liječenje u menopauzi, itd.),
  • nošenje uskog donjeg rublja i odjeće, steznika.

Razlikuju se sledeće faze razvoja varikoznih vena:
  • Faza 0 - nema većih simptoma tokom pregleda.
  • I faza - "jutarnji umor" nogu, pritužbe na povremene natečenosti uveče (ujutro nestaju).
  • II faza - trajni edemi, poremećaji pigmentacije kože, neka područja kože gušća, koža iznad njih se ne može saviti (lipodermatoskleroza), na koži se javlja crvenilo, praćeno svrabom i plačanjem (ekcem).
  • III faza - stvaranje trofičnih ulkusa (aktivnih ili zaceljenih) koji se teško leče lekovima.

Sve faze bolesti su praćene bolovima različitog intenziteta, prisutnošću večernjih grčeva. Pacijenti primjećuju osjećaj peckanja, puzanja mrava, lagano ukočenost.

U liječenju bolesti u ranim fazama komprimiranje se primjenjuje elastičnim zavojima i kompresijskim pletenicama, te imenovanje lijekova koji povećavaju venski ton (na primjer, Detralex), fizioterapeutski tretman i rehabilitacija u sanatorijumima.

2. Preoperativna priprema i postoperativni tretman hronične venske insuficijencije

3. Simptomatsko liječenje hemoroida
Hemoroidi su proširenje vena anusa i donjeg rektuma. Dilatane vene napunjene krvlju postaju vidljive kao zasebni čvorovi. Prema lokaciji čvorova razlikuju se vanjski i unutarnji hemoroidi. Može biti akutna (praćena razvojem komplikacija) i hronična, a prolazi bez komplikacija.
Pojava hemoroida je:

  • sjedilački način života, rad u sjedećem i stojećem položaju (programeri, rudari, učitelji),
  • dugotrajan zatvor
  • trudnoća, porođaj, savijanje materice,
  • zloupotreba alkohola, začinjene, slane, dimljene hrane,
  • upalne bolesti karličnih organa.

Jedan od prvih simptoma je svrbežni osjećaj u anusu. Razvoj bolesti prati pojava boli, krvarenja iz rektuma tokom pokreta crijeva, fleka krvi u izmetu, pojave i daljnjeg gubitka čvorova (mogu se povrijediti tijekom kretanja crijeva, i upaliti se).

Ako se pojave simptomi, obratite se ljekaru. U nedostatku komplikacija, daje se konzervativno liječenje. Pozitivni rezultati postižu se složenim tretmanom: adekvatan način rada (fizička aktivnost), dijeta, bogata vlaknima, terapija lijekovima. Kako bi se smanjio intenzitet svrbeža i boli, koriste se rektalni supozitoriji - lokalno u rektumu. Kako bi se smanjilo istezanje venskog zida, koriste se razni venotonici - iznutra kroz usta, uključujući i lijek Detralex.

Nuspojava lijeka Detralex

  • Iz gastrointestinalnog trakta može se promatrati mučnina i osjećaj nelagode u stomaku, povraćanje i proljev.
  • Sa strane centralnog nervnog sistema mogu se pojaviti glavobolja i vrtoglavica.
  • Vrlo rijetko se na koži mogu javiti alergijske manifestacije poput osipa, svrbeža i urtikarije.

Urtikarija je akutna alergijska reakcija koju karakterizira brzi početak žuljeva. U pratnji svrbeža.

Ako se pojave bilo kakve nuspojave, potrebno je posavjetovati se s liječnikom o potrebi prilagodbe liječenja.

Detralex - upute za upotrebu

Klinička ispitivanja pokazala su visoke rezultate protiv hemoroida i venskih bolesti nogu. Doziranje lijeka ovisi o vrsti bolesti. Dakle, kurs liječenja protiv hemoroida traje samo 7 dana, dok je trajanje tečaja protiv venskih bolesti nekoliko mjeseci. Iz tog razloga, samo-lijek je zabranjen.

Lijek je vlasništvo francuske marke "Laboratory Servier Industry". U Rusiji, proizvedeno pod licencom Serdix LLC. Glavna kancelarija kompanije nalazi se u Moskvi na Paveletskoj trgu 2.

Kako djeluje lijek?

Lijek normalizuje venski tonus i ima angioprotektivni efekat. Prilikom korištenja lijeka smanjuje se stagnacija i proširenost vena. Lijek djeluje i na kapilare, povećavajući njihovu otpornost i smanjujući njihovu propusnost.

Detralex su male narančasto-ružičaste tablete koje su filmom obložene. Sve komponente mogu se podijeliti u tri klase - aktivne ljekovite tvari, pomoćne komponente, kao i komponente filmskih membrana.

Aktivne ljekovite tvari su pročišćena mikronizirana flavonoidna frakcija. Jedna tableta sadrži 500 mg lekovitih supstanci:

  • Diosmin - 450 mg (90%),
  • Hesperidin - 50 mg (10%).

  • Mikroceluloza - 62 mg,
  • Želatina - 31 mg
  • Natrijum-karboksimetil škrob - 27 mg,
  • Voda - 20 mg
  • Talc - 6 mg
  • Magnezijum stearat - 4 mg.

Folija se sastoji od:

  • Hipromelloza - 6,9 mg,
  • Titan dioksid - 1,3 mg,
  • Macrogol 6000 - 0,7 mg,
  • Magnezijum stearat - 0,4 mg,
  • Glicerol - 0,4 mg
  • Natrijum lauril sulfat - 0,3 mg,
  • Željezni oksid žuti - 0,2 mg,
  • Željezni oksid crveni - 0,1 mg.

Aktivna supstanca

Glavni aktivni sastojak lijeka je diosmin. Da bi se poboljšala njegova ljekovita svojstva, hesperidin se dodatno dodaje u lijek. Diosmin spada u klasu angioprotektora i venotonika.

Kada ga koristite, povećava se venski ton koji povećava elastičnost i proširivost krvnih sudova, kao i poboljšava hemodinamičke parametre. Kad detralex uđe u krvotok, smanjuje se broj adhezije bijelih krvnih zrnaca na endotelne ćelije. Ovo smanjuje količinu oštećenja na ventilima ventila od strane medijatora.

U proizvodnji tableta koristi se postupak mikronizacije. Rezultat ovog tretmana je povećanje brzine apsorpcije aktivne tvari u tijelu. Ćelije jetre razgrađuju diosmin do fenolne kiseline. Poluživot diosmina iz tijela je 11 sati.

Recenzije o lijeku Detralex

Recenzije o lijeku Detralex mogu se pronaći različite. Nekome pomaže 100%, za nekoga se ispostavilo da je beskoristan. Ali ipak, većina pacijenata koji uzimaju Detralex pozitivno reagiraju na ovaj lijek. Pacijenti primjećuju da u kratkom razdoblju od početka liječenja simptomi venske insuficijencije poput boli, oticanja, težine u nogama postaju manje izraženi ili praktično nestaju. Prilikom liječenja hemoroida uklanja se i nelagoda. Ovo uvelike poboljšava nivo emocionalne i fizičke udobnosti pacijenata. Nuspojave lijeka Deralex pojavile su se samo kod malog broja pacijenata.

Ljekari napominju da je takav učinak upotrebe lijeka Detralex postignut zahvaljujući jedinstvenoj ljekovitoj formuli i tehnologiji proizvodnje. Vrlo male čestice aktivnih materija u organizmu se lako apsorbuju. Ali najbolji rezultat, prema riječima ljekara, postiže se kao rezultat liječenja s nekoliko ponovljenih tečajeva kao dio složene terapije venske insuficijencije donjih ekstremiteta i hemoroida. Ne zaboravite na režim, adekvatne fizičke napore, dijetu i druge lijekove koji pomažu u borbi protiv bolesti.

Kako uzimati Detralex

Da bi tretman detralexom pokazao maksimalnu efikasnost, potrebno je koristiti sljedeće preporuke:

  • Ograničite izravnu sunčevu svjetlost na području kože s pogođenim venama,
  • Izbjegavajte fizičko preopterećenje,
  • Ako ste pretili, idite na dijetu da smanjite stres na nogama,
  • U kasnijim fazama bolesti ima smisla praviti vlažne komprese koji poboljšavaju prokrvljenost tj.
  • Oko 45 minuta dnevno treba dati pješačenju.

Uzimanje tableta zavisi od vrste bolesti. Za venolimfatske bolesti koristite lek na sledeći način:

  • Potrebno je uzimati dvije tablete dnevno. Uzmite jednu tabletu s obrokom ujutro i naveče.
  • Dužinu kursa određuje lično lekar. Obično kurs traje nekoliko meseci. Maksimalno trajanje tečaja je 1 godina.
  • Ako se nakon prestanka uzimanja lijekova simptomi bolesti ponovno pojave, liječnik može propisati dodatni kurs.

Kod akutnih i hroničnih hemoroida lijek treba koristiti na sljedeći način:

  • Standardni kurs traje 1 sedmicu,
  • U prva četiri dana pojedite tri tablete ujutru i tri tablete uveče posle jela,
  • U posljednja tri dana jedite dvije tablete ujutru i dve tablete uveče posle jela,
  • Ako se nakon prestanka uzimanja lijekova simptomi bolesti ponovno pojave, liječnik može propisati dodatni kurs.

Režim detralexa za hemoroide

Detralex protiv hemoroida poželjno je uzimati nakon obroka. Kurs traje 7 dana. U prva 4 dana uzimajte 3 tablete ujutro i uveče, u poslednja 3 dana pijte 2 tablete ujutru i uveče.

Ima smisla piti lijek i nakon operacije hemoroida. Potpuni tretman nakon operacije uključuje:

  • Uzimanje Detralexa 2 puta dnevno,
  • Dijeta broj 3,
  • Upotreba svijeća
  • Liječenje rana antibakterijskim kremama,
  • Trljanje kože oko rana tečnim parafinom.

Predoziranje i dodatne upute

  • Uzimanje lijeka se ne preporučuje djeci.
  • Lijek treba uzimati pod nadzorom liječnika. Samo-lijek je zabranjen.
  • Nemojte kombinirati lijek s alkoholom.
  • Ne prekoračite trajanje tečaja liječenja. Ako nakon prolaska kursa simptomi bolesti ostanu, morate potražiti pomoć proktologa koji će vam propisati daljnju terapiju.
  • Ovaj lek ne treba da zameni lečenje drugih bolesti analnog kanala.
  • Lijek ne utječe na brzinu mentalnih i fizičkih reakcija, pa se može koristiti tijekom vožnje automobila i za vrijeme rada koji zahtijeva brze reakcije.
  • Liječenje venskih bolesti Detralexom bit će najučinkovitije ako se njegova primjena kombinira sa zdravim načinom života.

Indikacije Detralex

Kao farmakološki lijek Detralex se koristi u medicini:

  • za liječenje i sprečavanje venskih poremećaja: pomaže u smanjenju stepena proširenosti zidova vena, poboljšanju cirkulacije krvi i smanjenju stagnacije venske krvi,
  • s pogoršanjem mikrocirkulacije kapilara: pomaže povećati elastičnost malih žila i smanjiti njihovu propusnost.

Liječenje hemoroida

Ako postoje indikacije za razvoj akutnog hemoroida, preporučuje se uzimanje 6 tableta dnevno, 3 kom. dan i večer uz hranu. Ovaj mod treba poštovati tokom prva 4 dana. U naredna 3 dana preporučuje se smanjenje doze lijeka i konzumiranje 4 tablete dnevno, odnosno 2 doze (dnevno i naveče) 2 tone s hranom.

Za liječenje kroničnog hemoroida preporučuje se uzimanje 2 tablete dnevno, jedan dan i naveče s hranom za nedjelju dana. Nadalje, moguće je uzimati jednu dozu 2 tablete Detralexa s hranom.

Kako uzimati Detralex

Režim doziranja i način liječenja propisan je uzimajući u obzir vrstu bolesti. Za liječenje venolimfatskih patologija, lijek se koristi na sljedeći način:

  1. Dnevna norma je 2 tablete. Prijem vodi 1 kom. 2 puta dnevno.
  2. Trajanje kursa određuje se individualno. U proseku to bude 2-3 meseca. Trajanje kursa ne bi trebalo da pređe godinu dana.

Sa dijabetesom

Detralex je indiciran za liječenje različitih patologija koje se u tijelu razvijaju s dijabetesom. Direktne indikacije su:

  • tromboflebitis nogu,
  • vaskularna tromboza,
  • trofični čir
  • venska insuficijencija
  • obliterantni endarteritis,
  • hemoroidi.

Detralex je indiciran za liječenje različitih patologija.

Pravila i uslovi skladištenja

Detralex spada u listu B farmakoloških pripravaka (moćni lijekovi, čija se upotreba i skladištenje provodi s oprezom). Detralex se mora čuvati izvan dohvata djece!

Skladištenje lijeka Detralex vrši se na suhom mjestu, pri temperaturi koja ne prelazi 30 ° C.
Rok trajanja je 4 godine (pod uvjetima skladištenja).
Lijek s istekom roka trajanja se ne preporučuje.

Trajanje tretmana

Trajanje liječenja ovisi o tijeku bolesti i stupnju njenog razvoja. Liječenje Detralexom moguće je u roku od 2-3 mjeseca.

Ne preporučuje se upotreba lijeka duže nego što je propisano u liječenju. Ako se postigne željeno poboljšanje kao rezultat primjene Detralexa, liječenje lijekom se ne smije samostalno produžavati. U tom slučaju ljekari provode dodatni pregled i propisuju odgovarajući tretman.

Nuspojave

Liječenje Detralexom često može kod probave hrane uzrokovati mučninu, povraćanje, probavne smetnje, bol u stomaku i dvanaesniku. Retko se događa kolitis. Rijetko se javlja osip na koži, što može biti praćeno svrbežom, urtikarijom. Postoji, ali rijetko su vrtoglavica i bol, slabost.

Lijek ne izaziva pospanost i ne inhibira nervni sistem, stoga se može propisati tokom vožnje i kada obavljate druge poslove koji zahtijevaju pažnju i brzu reakciju.

Ako pacijent ima problema kronične prirode sa gastrointestinalnim traktom, sklon je alergijskom dermatitisu, tada to treba prijaviti svom liječniku. Specijalist će odabrati odgovarajući tretman, uzimajući u obzir individualne karakteristike, propisati odgovarajući analog kao glavni lijek, koji neće izazvati dodatnu anksioznost u tijelu.

Kontraindikacije i preporuke za upotrebu

Ne preporučuje se uzimanje Detralexa:

  • ako postoje indikacije poput povećane osjetljivosti na komponente lijeka,
  • tokom trudnoće i dojenja (uzimanje Detralexa moguće je u 3. tromjesečju trudnoće).

Preosjetljivost na komponente može se očitovati u obliku edema lica i usana, pa čak može doći i do Quinckeovog edema.

Navedene doze su za odrasle. Još uvijek nema dovoljno informacija o njegovom učinku na dječje tijelo koje bi garantirale sigurnu upotrebu lijeka. Stoga je prije davanja tableta djeci potrebno posavjetovati sa stručnjakom.

Preporuke za upotrebu

Rezultat upotrebe Detralexa ovisi i o istodobnim medicinskim mjerama (odricanje od loših navika, dijeta, gubitak tjelesne težine, fizioterapijske vježbe, nošenje posebnih čarapa za zatezanje, promjena životnog stila i rada).

Posebnu pažnju treba obratiti na preporuke za osobe sa prekomjernom težinom. Dodatni kilogrami utječu na rad srca, što nužno utječe na stanje žila i njihovo funkcioniranje. Debeli ljudi često pate od varikoznih vena, pate od hipertenzije. Nezdrava plovila takve ljude automatski dovode u rizik - razvoj moždanog udara, srčanog udara, ateroskleroze, tromboze itd.

Kad postoje indikacije koje ukazuju na pojavu negativnih promjena na žilama, trebalo bi odmah otići u bolnicu.

Prednosti Detralexa

Mnogi pacijenti koji su uzimali Detralex tijekom liječenja govore o dobroj učinkovitosti lijeka. Nakon kursa liječenja, koji određuje specijalist, prolaze glavne simptomatske manifestacije, kako sa venskom insuficijencijom, tako i sa hemoroidima:

  • bolovi, oticanje, težina u nogama nestaju,
  • izgled nogu se poboljšava (vene se stežu i posvjetljuju), neki pacijenti čak dozvoljavaju da nose obuću s visokom petom nakon tretmana Detralexom,
  • simptomi hemoroida odlaze,
  • poboljšanje ima dugotrajni učinak, mnogi pacijenti koji ostavljaju detralex preglede ukazuju na to da se simptomi ne vraćaju najmanje godinu dana.

Za konsolidaciju učinka i prevenciju bolesti kurs Detralexa potrebno je povremeno ponavljati. Ali to trebate učiniti tek nakon preporuke hirurga, proktologa ili flebologa. Možda ćete trebati da se posavetujete sa endokrinologom.

Kvaliteta liječenja u velikoj mjeri ovisi o tome da pacijenti poštuju ne samo upute za uporabu Detralexa, već i sve preporuke stručnjaka, posebno prekomjerna težina može biti ozbiljna prepreka uspješnom rezultatu.

Nisu zabilježeni slučajevi interakcije Detralexa s drugim lijekovima.

Pripreme slične akcije

Svako ljudsko tijelo je individualno, tako da tijek bolesti može imati svoje nijanse, pa se, u skladu s tim, i liječenje odabire na temelju individualnih karakteristika. Ako nije moguće sigurno koristiti lijek, uvijek možete odabrati onaj koji će biti najkorisniji. Koji će analozi u usporedbi s Detralexom biti približno jednako učinkoviti u gore navedenim bolestima?

Najpopularniji u liječenju vaskularnih problema su pripravci Flebodia, Vazoket, Pročišćeni mikronizirani flavonoidni udjel, Hesperidin + Diosmin * (Hesperidin + Diosmin *) itd.

Ruski analozi Detralexa

Među venotoničkim lijekovima smatraju se ruski analozi Detralexa:

  1. Venarus ima i drugu nuspojavu (umor, glavobolje, promjene raspoloženja), to vam omogućava da ga upotrebljavate kao alternativni lijek, čija cijena je 2 puta niža,
  2. Venozol (ekstrakt lišća crvenog grožđa) prodaje se u obliku kapsula, gela i kreme, lijek je prirodnog porijekla, praktično nema nuspojava,
  3. Phlebodia 600 je analogan Detralexu: njegov učinak, cijena i popularnost su vrlo slični,
  4. Troxevasin je dostupan u kapsulama, gelovima, može se propisati injekcijom (u kapsulama za injekcije), ima analgetski učinak, poboljšava stanje vaskularne stijenke i ima dobar anti-edematous efekat.

Strani analozi Detralexa

U prodaji su i uvezeni lijekovi koji su po sastavu ili učinku slični:

  1. Venoruton, dostupan je u obliku tableta i gela (proizvodi se u Švicarskoj),
  2. Anavenol, jeftin venozaštitni lijek češke proizvodnje, dostupan je u obliku tableta,
  3. venotonska medicina proizvedena u Njemačkoj - Antistax,
  4. Vazoket (Njemačka) je dostupan u obliku tableta.

Vaskularni problemi su kategorizirani kao bolesti koje zahtijevaju hitnu pažnju i liječenje bez odlaganja. Ne bavite se samo-lijekovima. Čak i uz dovoljno učinkovite domaće recepte, o svakom takvom lijeku trebate razgovarati sa svojim liječnikom. Samo želja za zdravom i marljivom provedbom svih preporuka omogućit će nam da poboljšamo svoje zdravlje i stabilizujemo to stanje.

Sastav i oblik oslobađanja

Francuski proizvođač proizvodi Detralex u samo jednom obliku doziranja - u obliku tableta br. 30 i br. 60. Primarno pakiranje lijeka su mjehurići vodootpornog materijala s konturnim stanicama. Dugotrajne tablete su obložene ne jarko narančasto. Kada se razbiju, pronalazi se bledo žuti sadržaj s suptilnim uključenjima. Blister se pakuje u kartonskim kutijama s detaljnim napomenama ugrađenim unutra.

Detralex se odnosi na kombinirane pripravke koji sadrže dvije aktivne tvari iz skupine flavonoida:

  • diosmin - polusintetičko jedinjenje sa anti-upalnim i anti-apoptotičkim delovanjem,
  • hesperidin - supstanca flavonoidne strukture, slične svojstva rutinu i kvercetinu.

Flavonoidi imaju sličan terapeutski učinak koji se značajno pojačava ako se kombiniraju. Kao pomoćne sastojke, sastav leka uključuje:

  • kristalna celuloza,
  • magnezijum stearat,
  • želatina
  • talk u prahu
  • skrob.

Za stvaranje ljuske, proizvođači su koristili otopinu glicerola, titanijum-dioksida, željezovog oksida, makrogola. Aktivne tvari i pomoćni sastojci nalaze se u tabletama Detralexa u mikroniziranom stanju - u obliku mikroskopskih čestica. Time se poboljšava apsorpciju diosmina i hesperidina, pruža maksimalan terapeutski efekat. A školjka lijeka potiče postepeno otpuštanje aktivnih sastojaka, što vam omogućava produljenje venotonskog učinka.

Farmakokinetika

Mikronizirani oblik Detralexa omogućava brzu apsorpciju aktivnih tvari u stomačnim zidovima i prodiranje u sistemsku cirkulaciju. Diosmin i hesperidin nalaze se u tijelu 1,5-2 sata nakon uzimanja tableta. Lijek se distribuira u tkivima i akumulira se u maksimalnoj terapijskoj koncentraciji u krvnim žilama.

Većina aktivnih tvari lokalizirana je u donjim ekstremitetima, a ostatak - u stanicama pluća, bubrega i jetre. Detralex se u tijelu metabolizira u fenolne kiseline i izlučuje mokraćnim sistemom. Samo mala količina lijeka napušta ljudsko tijelo zajedno s izmetom.

Liječenje hronične venske insuficijencije

Detralex je propisan pacijentima sa hroničnom venskom insuficijencijom kako bi se uklonili negativni simptomi bolesti u sklopu sveobuhvatnog liječenja. Uzroci ove patologije su sljedeća stanja:

  • varikozne vene,
  • urođene malformacije venskog krvožilnog sistema,
  • posttromboflebitis sindrom.

Glavna akcija Detralexa je smanjenje jačine boli i uklanjanje jutarnje ozbiljnosti u nogama. Da bi se postigao maksimalni terapeutski rezultat, flebolozi preporučuju da se pacijenti pridržavaju ispravnog načina života. Smanjite opterećenje na venama donjih ekstremiteta i normalizujte cirkulaciju krvi u najkraćem mogućem roku samo ako su ispunjeni sljedeći uslovi:

  • gubitak kilograma s pretilošću bilo kojeg stupnja,
  • ograničenje ili potpuno odbijanje boravka na otvorenom suncu,
  • nošenje kompresijskog donjeg rublja: čarape, pantyhose za poboljšanje cirkulacije krvi.

Za vrijeme liječenja Detralexom, flebolozi propisuju kursni unos složenih vitamina s elementima u tragovima s velikim sadržajem askorbinske kiseline. Ovaj vitamin pojačava terapijska svojstva aktivnih materija farmakološkog preparata.

Preporuka: "Pacijentima s dijagnosticiranom hroničnom insuficijencijom strogo je zabranjeno da dugo stoje na nogama. Najbolja fizička aktivnost kod ove bolesti su kratke šetnje na svježem zraku."

Kontraindikacije

Tablete se ne koriste u liječenju pacijenata mlađih od 18 godina. Lijek je kontraindiciran za upotrebu osobama koje imaju individualnu osjetljivost na njegove aktivne tvari i pomoćne sastojke. Proizvođači nisu pružili podatke o sigurnosti lijeka za dojeno dijete. Zbog toga se Detralex ne propisuje ženama tokom laktacije.

Upotreba lijeka tokom trudnoće

Tokom rađanja deteta, žensko telo pretpostavlja brojne promene na pozadini hormonskih promena. Značajan nivo progesterona izaziva smanjenje mišićnog tonusa kapilara, vena i arterija. To uzrokuje oticanje i umor nogu, stvaranje hemoroidnih čvorova. Trudnici se često dijagnosticiraju varikoze i tromboze koji joj ranije ne smetaju.

Tijekom kliničkih ispitivanja utvrđeno je da diosmin i hesperidin nemaju negativan utjecaj na rast i formiranje ploda u 2. i 3. tromjesečju trudnoće. U prva tri meseca kada rodite dete, trebalo bi da se suzdržite od uzimanja Detralexa, kao i bilo kog leka. Upotreba lijeka tokom trudnoće bez recepta liječnika je neprihvatljiva.

Predoziranje i nuspojave

Zanemarivanje medicinskih doza i višak vremena trajanja terapije može prouzrokovati predoziranje Detralexom i manifestaciju njegovih nuspojava:

  • probavni poremećaji: mučnina, povraćanje, proliv,
  • neurogeni poremećaji: migrene, vrtoglavica,
  • alergijske reakcije poput urtikarije: svrbež kože, crvenilo i osip na gornjem sloju epiderme.

Upozorenje: "Pojava jedne od nuspojava Detralex-a služi kao signal za kontaktiranje flebologa ili proktologa radi prilagođavanja dnevnih i pojedinih doza ili zamjene lijeka drugim sličnim terapijskim svojstvima."

Alkoholna pića narušavaju farmakološki učinak svih lijekova, uključujući Detralek

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

U 1. i 2. tromjesečju rođenja djeteta lijek je dozvoljen, a u 3. tromjesečju potrebno je pronaći sličan lijek. Tokom dojenja tablete su kontraindicirane za upotrebu.

U pedijatriji se lijek koristi samo nakon imenovanja liječnika.

Pregledi ljekara i pacijenata

Mihail, 40 godina, Voronjež: "Izvrsno sredstvo koje prepisujem pacijentima za liječenje varikoznih vena donjih ekstremiteta. Lijek se pokazao u liječenju i sprečavanju komplikacija. Detralex ima maksimalan učinak ako se kombinira s upotrebom vučnih zavoja."

Anna, 34 godine, Moskva: "Lijek redovito propisujem pacijentima koji imaju hemoroide. Brz pozitivan efekat postiže se samo ako se lijek koristi u kombinaciji s drugim lijekovima. Ali Detralex u obliku praška za suspenziju popularniji je jer je apsorpcija lijeka mnogo je brži. Proizvođač ne pušta proizvod u obliku kreme ili masti, tako da ako se takav lijek nađe u ljekarni, tada budite sigurni da je lažni. "

Natalia, 25 godina, Kirov: „U 8. mjesecu trudnoće imala sam 2 problema: vaskularne zvijezde na donjim ekstremitetima i hemoroidi zbog učestalih opstipacija. Ginekolog je preporučio Detralex, koji se dobro bori sa simptomima hronične venske insuficijencije i hemoroidima. , ali zdravlje je važnije, pa sam odlučio kupiti tablete. Nakon 3 tjedna, grčevi u telećim mišićima su prošli, venska mreža se smanjila, pojavila se lakoća u nogama. Također sam se riješila hemoroida, zato preporučujem sredstva ".

Aleksey, 43 godine, Penza: "Lek je propisan za otklanjanje simptoma akutnog hemoroida. Već sutradan sam osetio olakšanje, jer sam imao svrab, bol, peckanje i analnu pukotinu. Sada lek koristim na profilaktičkim kursevima 2 puta godišnje "Već tri godine nema egzacerbacija, ali lekovi imaju jednu manu - loše utiču na želudac."

Mihail, 34 godine, Kemerovo: "Hemoroidi me muče već 5 godina. I ja sam onesposobljen, pa vodim sjedilački način života. Nakon posjete ljekaru imenovan je Detralex. Suočio se s problemom. Ali sada pijem tablete svakih šest mjeseci na prevenciju. Nedostatak lijeka je visoka cijena, ali bolje je ne štedjeti na zdravlju. "

Ostavite Svoj Komentar