Aberantna gušterača: dijagnoza, simptomi i liječenje

Aberantna (ili akcesorna) gušterača je rijetka kongenitalna razvojna anomalija u kojoj u različitim organima ili tkivima ima narasla tkiva koja nisu povezana s glavnom žlijezdom. Te se abnormalne inkluzije mogu otkriti u zidovima želuca, dvanaestopalačnog creva, mezenterijumu jejunuma, slezine, divertikulumu ileuma ili žučnog mjehura. Najčešće, aberantni gušterača nalazi se kod muškaraca i obično se nalazi u gastroduodenalnoj regiji (u antrumu ili piloričnom delu želuca).

Zašto nastaju aberantni pankreas? Kako se manifestuju? Zašto su ove dodatne žlijezde opasne? Koje se metode dijagnostike i liječenja koriste za takve anomalije? Na ova pitanja možete dobiti odgovore čitajući članak.

Struktura nekih dodatnih žlijezda slična je glavnom organu - imaju tijelo, glavu i rep, njihova unutrašnjost i opskrba krvlju autonomni su od ostalih organa probavnog trakta, a kanali se otvaraju u lumen dvanaesnika. Ostale aberantne žlijezde sastoje se samo od pojedinačnih elemenata pravilnog organa. Oni su žućkaste formacije s izreznim kanalom uvučenim u centar, nalik na pupak. Dodatne žlijezde u divertikulumu nastaju iz različitih tkiva (endokrinih, žljezdanih i vezivnih) i mogu sadržavati cistične šupljine. Lokalizirani su u submukoznom sloju divertikuluma i izgledaju kao konveksni polipi (pojedinačni ili višestruki). Neke formacije imaju udubljenja u središtu.

Do sada naučnici još nisu uspjeli utvrditi tačne uzroke nastanka aberantne gušterače. Ova anomalija je urođena, a polaganje pomoćne žlijezde događa se u fazi razvoja fetusa. Prema promatranjima specijalista, aberantni gušterača se češće nalazi kod ljudi čije su majke tokom trudnoće bile izložene sljedećim faktorima:

  • zarazne bolesti: ospice, rubeola, herpes, sifilis, listerioza itd.,
  • jonizujuće zračenje
  • uzimanje droga, alkohola i pušenje,
  • jak stres
  • uzimanje određenih lijekova.

Naučnici ne isključuju da neki genetski faktori mogu doprinijeti razvoju aberantnog gušterače.

Ozbiljnost kliničkih simptoma s aberantnom gušteračom ovisi o njegovoj lokaciji i veličini. Manifestacije ove anomalije javljaju se s razvojem komplikacija. Ovim tečajem pacijent pokazuje znakove gastritisa, peptičnog čira, pankreatitisa, holecistitisa ili upala slijepog crijeva. U drugim se slučajevima dodatni gušterača ne pojavljuje ni na koji način i otkriva se slučajno prilikom pregleda za druge bolesti ili tijekom preventivnih pregleda.

Ako se aberantna žlijezda nalazi u gastroduodenalnoj zoni i sposobna je proizvesti sok gušterače, tada pacijent ima sljedeće simptome:

  • bol (od manje do jake kao kod peptičke ulkusne bolesti),
  • trbušni grčevi
  • probavne smetnje,
  • belching kiselo ili gorko,
  • mučnina i povraćanje
  • gubitak kilograma
  • stvaranje erozije na sluzokoži želuca ili dvanaestopalačnog creva.

Nakon toga, bolest može dovesti do razvoja gastrointestinalnog krvarenja, perforacije, prodora ili malignosti peptičkog čira.

Ako aberantna žlijezda komprimira ekstrahepatične žučne kanale, tada pacijent razvija mehaničku žuticu. Uz lokalizaciju pomoćne žlijezde u tankom crijevu, njezin komplicirani tok može dovesti do razvoja crijevne opstrukcije. Ako je aberantni gušterača smješten u Meckelovom divertikulumu, pacijent pokazuje manifestacije akutnog upala slijepog crijeva.

U nekim slučajevima, dodatni pankreas radi pod maskama sledećih bolesti:

Maligniranje aberantne gušterače je rijetko. Obično se na njegovom mestu mogu razviti adenokarcinomi koji se nalaze u submukoznom sloju. Kasnije se tumor širi na sluznicu i ulcerira. U ovom stadiju procesa raka teško je razlikovati ga od običnog adenokarcinoma.

Moguće komplikacije

Aberantna gušterača može dovesti do razvoja sljedećih komplikacija:

  • gastrointestinalno krvarenje,
  • pilorična stenoza želuca, dvanaestopalačnog creva ili creva,
  • peritonitis ili penetracija čira,
  • pankreatitis (ili holecistopancreatitis),
  • potpuna ili djelomična opstrukcija tankog crijeva,
  • zloćudni čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu,
  • malignost pomoćnog gušterače na adenokarcinom.

Dijagnostika

Otkrivanje aberantne gušterače obično se događa kada se pogoršava ili kada se pacijent ispituje na drugu bolest. Prisutnost pomoćne žlezde obično se otkriva tokom sledećih studija:

  • fibrogastroduodenoskopija - na površini sluzokože želuca ili dvanaestopalačnog creva otkriva se polipoidni otočić žlezdanog tkiva na širokoj bazi, na njegovom vrhu se utiskuje,
  • Rendgenski snimak - slika vizualizira formiranje u obliku nakupljanja kontrastnog medija sa znakovima prisutnosti izlučnog kanala,
  • Ultrazvukom - skeniranjem se otkriva hipoehoicna struktura i anehoični kanal pomoćne žlezde, ponekad se mogu otkriti cistične šupljine,
  • CT - otkriva dodatne žlijezde koje su lokalizirane u zidu šupljeg organa, a dopunjuje ga biopsija i histološka analiza, što omogućava razlikovanje anomalije od malignih novotvorina.

Vjerojatnost zloćudnosti aberantnog gušterače i razvoj drugih komplikacija (krvarenje, kompresija itd.) Podrazumijeva potrebu za kirurškim uklanjanjem ove anomalije. Međutim, u nedostatku znakova njenog kompliciranog tijeka, ponekad liječnik pacijentu može preporučiti dinamično nadziranje dodatne žlijezde, u kojem se vrši godišnji pregled kako bi se omogućilo pravovremeno otkrivanje malignosti (ultrazvuk, FGDS itd.).

U kompliciranom toku aberantnog gušterače provodi se hirurška operacija njegovog liječenja, čija se metoda utvrđuje kliničkim slučajem. Površnom lokalizacijom pomoćne žlijezde u antrumu želuca ili dvanaestopalačnog crijeva njegovo se endoskopsko uklanjanje može izvesti elektroekvizijom formacije mekim ili tvrdim dijatermičkim petljama.

U nekim se slučajevima minilaparotomija može izvesti pomoću endoskopske ili laparoskopske potpore. Ovom metodom možete stvoriti anastomozu između kanala normalne i aberantne žlijezde i ne zahtijeva uklanjanje potonjeg. Slična operacija se može izvesti kada formacija ne strši u lumen šupljeg organa i ne ometa prolazak mase hrane. Ako se u dodatnom organu pronađu velike ciste, tada se vrši njihova endoskopska fenestracija. Ako je nemoguće primijeniti minimalno invazivne kirurške metode, radi se klasična laparotomija za resetiranje dijela želuca. Aberantne žlijezde koje se nalaze u bilijarnom traktu uklanjaju se holecistektomijom.

Najveću opasnost predstavlja dodatni gušterača, koji se lokalizira u dvanaesniku i ne može se ukloniti na minimalno invazivan način. U takvim slučajevima potrebno je provesti resekciju pankreatoduodenala koja se sastoji u uklanjanju dijela želuca, gušterače, žučnog mjehura i dvanaesnika. Te su operacije tehnički složene i prate ih veliki broj komplikacija.

Posljednjih godina naučnici su proučavali efikasnost liječenja nesavjesnog gušterače produljenim sintetskim analogima somatostatina. Iako izvodljivost takve metode liječenja ostaje u dvojbi, jer ti lijekovi djeluju samo simptomatski i ne sprječavaju razvoj duodenalne stenoze.

Kojem doktoru se obratiti

Ako imate bol u trbuhu i probavne smetnje, trebalo bi da se posavjetujete sa gastroenterologom. Nakon provođenja niza studija (radiografija, ultrazvuk trbušne šupljine, fibrogastroduodenoskopija, CT itd.) I identificiranja znakova aberantnog gušterače, liječnik će imenovati konsultaciju abdominalnog hirurga.

Aberantna gušterača je anomalija razvoja, koja je praćena prisutnošću dodatnih tkiva žlijezde u različitim organima i tkivima. Ova se patologija očituje samo tijekom razvoja komplikacija i može dovesti do opasnih posljedica (krvarenje, ulceracija, razvoj pankreatitisa, peritonitis, crijevna opstrukcija i malignitet). U većini slučajeva bolesniku se preporučuje hirurško liječenje ablerantne žlijezde.

Šta se krije pod izrazom "aberantni pankreas"?

Dodatna žlijezda se pojavljuje kao rezultat abnormalnog razvoja. Ne vrijedi razmatrati njegovu pojavu kao bolest, u nekim se slučajevima uopće ne manifestira i jedva sprečava da čovjek živi punim životom. Patologija se može otkriti slučajno, tokom laparotomije, koja je propisana iz drugog razloga. Na primjer, kada se provjerava gušterača na abnormalnosti, uz hiruršku intervenciju za uklanjanje čira na želucu ili crijevima, hirurško liječenje holecistitisa u kalkulatornom obliku.

Tkiva abnormalne žlezde i normalnih organa sastavljena su od istih sastojaka. Aberantna gušterača sastoji se od kanala koji otvara svoj lumen u želucu ili crevima. Kao rezultat toga, u dodatnoj žlijezdi se može razviti akutni pankreatitis. Najređe bolesti uključuju gastrointestinalno krvarenje.

Razlozi nastanka dodatne žlijezde

Do sada se naučnici muče s glavnim pitanjem: iz kojeg razloga se formira dvostruki aberantni pankreasni kanal. Ali postoje pouzdane informacije da se anomalija javlja i u maternici, a na njen razvoj utiču mnogi nepoželjni faktori:

  • nepovoljna pozadina okoliša, koja utječe na ženu u periodu rađanja djeteta,
  • genetske patologije
  • pušenje i konzumiranje alkohola tokom trudnoće,

Simptomi bolesti

Kliničke manifestacije prisutnosti aberantnog gušterače ovise o njegovoj veličini i lokaciji. Ako se nalazi u području zidova stomaka, onda su simptomi vrlo slični manifestaciji gastritisa, a ako se nalazi na području dvanaesnika 12, u ovom slučaju manifestacije mogu ukazivati ​​na razvoj čira. Pored toga, mogu se pojaviti znakovi koji ukazuju na pankreatitis, holecistitis ili upala slijepog crijeva. Ovi znakovi ne prisiljavaju pacijenta da se savjetuje sa liječnikom, a patologija se možda neće otkriti dugo vremena.

No u većini slučajeva simptomi se gotovo ne manifestiraju, pritužbe pacijenta nastaju samo s razvojem komplikacija. Ovo je:

  • upalni procesi
  • perforacija crevne stijenke ili želuca,
  • nekroza
  • krvarenje
  • opstrukcija creva.

Najčešće se komplikacije pojave ako je dodatna žlijezda lokalizirana u tankom crijevu. Komplikacija u ovom slučaju je njegovo ometanje. A ako još uvijek postoji upala u tijelu, tada pacijent može razviti dispeptične poremećaje, jake bolove u peritoneumu.

Tokom laboratorijskog pregleda može se otkriti hiperlipasemija i hiperamilasemija.

Oblici bolesti

Postoji nekoliko oblika aberantne žlijezde. Može se podnijeti:

  • sve postojeće komponente pankreasa: kanalići i sekretorni dijelovi,
  • isključivo egzokrini dio koji je odgovoran za proizvodnju želudačnog soka,
  • direktno u endokrini dio, pomažući proizvodnju vitalnih hormona koji reguliraju šećer u krvi,
  • adenomioza - tkivo gušterače prodire u veliki 12 duodenalni papilo (ovo je otvor kanala žlijezde u dvanaestopalačni 12).

Lokacija aberantne žlijezde

Aberantni pankreas u stomaku i u drugim organima može biti lociran:

  • jednjak
  • dvanaestopalačnog creva
  • zidovi žučne kesice,
  • jetra
  • slezina
  • tankog creva
  • mezenterija tankog crijeva, u nabora ili sluzokože trbušne šupljine.

Kako dijagnosticirati bolest?

Patologija se može otkriti raznim metodama, sve ovisi o mjestu njene lokalizacije. Ako se aberantni gušterača nalazi na zidu dvanaesnika, u debelom crijevu ili želucu, tada će se u ovom slučaju lako prepoznati. U većini slučajeva on se otkriva tokom screening studije. Starost pacijenata kojima je bolest najčešće dijagnosticirana je 40-70 godina.

Postoji nekoliko metoda za otkrivanje anomalije:

  • Endoskopski. U ovom slučaju žlijezda je veliko ostrvo žljezdanog tkiva, često nalikuje polipu, koji je smješten na širokoj bazi. Često se na vrhu takvog ostrva može stvoriti utisak, što je endoskopski znak aberantne žlezde. Ako se tijekom ove studije uzme površinska biopsija, biti će teško dobiti točne podatke.
  • Rendgenski snimak. U ovom slučaju anomalija može biti velika formacija, što je vidljivo u vidu nakupljanja kontrasta. Ali u tom slučaju mogu se primjetiti usta kanala, koja također kontrastiraju.
  • Ultrazvučno skeniranje. Tijekom ultrazvučnog pregleda mogu se primijetiti dodatne žlijezde, a hipoehoična struktura, prisustvo dodatnih šupljina i anehogeni kanal doprinose tome.
  • CT pregled trbušne šupljine. Ova će studija pomoći u prepoznavanju žlijezde ako se nalazi na zidovima šupljeg organa. Ovaj pregled pomaže u provođenju diferencijalne dijagnoze malignih novotvorina. U slučaju tumora dolazi do invazije organa pored peritoneuma i prisutnosti metastaza. Ali diferencijalna dijagnoza može biti teška ako je tumor lokaliziran u submukozalnim slojevima (leiomiom, lipom i miosarkom).

Liječenje aberantnog gušterače

Pacijenti kojima je dijagnosticirana abnormalnost vjeruju da će odmah morati leći pod hirurški nož. Oni imaju razumno pitanje: isplati li se ukloniti abberantni pankreas? Nemoguće je ostaviti bez nadzora, jer je opasno jer može doći do zloćudnosti tkiva. Tijekom njegovog otkrivanja, hitno je potrebno proći niz studija koje će pomoći da se isključi razvoj malignog tumora. Ali nakon konačne dijagnoze preporučuje se uklanjanje anomalije, no koja metoda će se kirurg za to odlučiti ovisi o lokaciji žlijezde.

Ako se dodatni organ nalazi površno, preporučuje se endoskopska elektroekscizija. Ako u organu postoje ciste, tada se u tom slučaju vrši fenestracija cista.

Konzervativni tretman također dobro pomaže u slučajevima kada nema rizika od raka. Preporučuju se lijekovi dugog djelovanja, najbolje odgovaraju analogi Somatostatin. Istovremeno se provodi simptomatska terapija.

Aberantna gušterača antruma nije opasna za pacijenta dok se patološki procesi ne počnu razvijati. Zato se u prisustvu dodatne žlijezde kod pacijenta ne može koristiti liječenje, već specijalista treba imati stalno praćenje.

Komplikacije i posljedice

Vrijedi zapamtiti da ne vrijedi u potpunosti zanemariti prisutnost anomalije u gušterači, jer s bilo kojim negativnim učinkom, lako može dovesti do razvoja takvih patologija:

  • pankreatitis - upala dodatne žlezde,
  • krvarenje u želucu ili crevima,
  • maligna neoplazma pomoćne žlijezde ili gušterače.

Prevencija komplikacija od pomoćne žlezde

Ako postoji dodatna žlijezda, tada je potrebno redovno kontrolirati njen daljnji razvoj. Kako ne bi izazvalo puno komplikacija, neophodna je prevencija:

    Pridržavajte se prehrane: u prehranu dodajte lakše probavljivu hranu, hranu bogatu vlaknima. Minimalno masnoće i ništa za poboljšanje apetita.

Ako slijedite preporuke i stalno vas prati liječnik, tada dodatna žlijezda neće uzrokovati neugodnosti. U svakom slučaju, potrebno je konstantno nadgledanje od strane stručnjaka kako bi se blagovremeno identificirale komplikacije i poduzele potrebne mjere.

Značajke i uzroci pojave dodatnih žlijezda

Neke aberantne žlijezde su po strukturi slične glavnoj žlijezdi, to jest imaju glavu, tijelo, rep i unutrašnjost opskrbe krvlju nezavisno od ostalih probavnih organa. Programi takvih žlezda takođe se otvaraju u lumen dvanaestopalačnog creva.

Ali postoje i vrste koje su opremljene samo pojedinačnim elementima organa, žućkaste su formacije sa izvodnim kanalom u centru. Dodatne žlijezde u divertikulumu nastaju iz žljezdanog, endokrinog, vezivnog tkiva i često uključuju cistične šupljine. Oni se mogu lokalizirati u submukoznom sloju divertikuluma i po svom izgledu podsjećaju na konveksne polipe.

Stručnjaci napominju da dodatne žlijezde nastaju unutar materice, a među faktorima rizika valja istaknuti zarazne bolesti trudnice (herpes, ospice, rubeola i dr.), Posljedice zračenja i štetne tvari iz cigareta, alkohola na njeno tijelo. Genetski faktori ne isključuju negativne učinke stresa.

Simptomi i dijagnoza

U svakom slučaju, simptomi patologije ovisit će o lokaciji aberantnog gušterače, o njegovoj veličini. Najčešće se simptomi ne pojavljuju dok ne započnu komplikacije. Sličnim tokom mogući su simptomi upala slijepog crijeva, gastritisa, pankreatitisa, holecistitisa i čira. U ostalim slučajevima nema nikakvih manifestacija i problem je poznat samo tokom ispitivanja iz drugog razloga.

Ali stručnjaci pojašnjavaju: kada se dodatna žlijezda nalazi u gastroduodenalnoj zoni i njenom stvaranju soka gušterače mogu se pojaviti bolni osjećaji različitog intenziteta (poput čira), trbušni grčevi, mučnina i povraćanje, lučenje gorko i kiselo. Na sluznici dvanaestopalačnog creva ili želuca pojavljuje se erozija. Istovremeno, zbog oslabljene probave, osoba gubi na težini. Kako bolest napreduje može započeti malignost peptičkog čira, perforacije, prodora i gastrointestinalnog krvarenja.

Kada se dodatnim gvožđem istisne vanhepatični žučni kanal, počinje žutica (da biste se nosili s njim dovoljno je eliminirati pritisak). Prisutnost anomalija u tankom crijevu može dovesti do komplikacija u obliku crijevne opstrukcije, a mjesto u Meckelovom divertikulumu rezultira manifestacijama akutnog upala slijepog crijeva. Degeneracija ćelija ablerantne žlijezde u karcinom rijetko se dijagnosticira, ali ako se to dogodi, na mjestu žlijezde nastaju adenokarcinomi.

Budući da se problem maskira kao druge bolesti (isti gastritis), ispitivanje se u pravilu odnosi na navodnu patologiju. Ovdje, za pomoć stručnjaku, fibrogastroduodenoskopiju (na sluznici dvanaestopalačnog crijeva ili želuca možete primijetiti polipoidnu tvorbu iz žljezdanog tkiva na širokoj bazi s urezom na vrhu). Upotrebljavaju se i rendgenski zraci i ultrazvuk (pronađen je anehogeni kanal aberantne žlezde sa cističnim šupljinama). Na CT-u su vidljive dodatne žlijezde koje se nalaze u zidu šupljeg organa. Posljednja metoda nadopunjena je biopsijom kako bi se osiguralo da tumor nije maligni.

Karakteristična klinička slika

Ektopična gušterača pankreasa može se nalaziti na različitim odjeljenjima.

Ako se nalazi na mjestu spajanja želuca i dvanaestopalačnog crijeva, tada daje kliničku sliku nalik čira na dvanaesniku.

Postoji bol u epigastričnoj regiji, može se javiti mučnina, krvarenje.

Pored toga, klinička slika ovakvog rasporeda ektopične pankreasne žlezde može ličiti na:

  1. Kolecistitis - bol u desnom hipohondrijumu, žutica, svrbež kože.
  2. Upala slijepog crijeva - bol u gornjem dijelu trbuha ili desne ilijačne regije, mučnina, jednokratno povraćanje.
  3. Pankreatitis je bol u pojasu više u gornjoj lijevoj polovini trbuha.

Sa lokalizacijom u želucu klinika je slična:

  • sa čirom na želucu.
  • sa pankreatitisom.

Akutni pankreatitis koji se javlja u gastrointestinalnoj aberantnoj žlijezdi je rijedak, a jedan od glavnih simptoma je bol u trbuhu. U gotovo svim slučajevima primećuje se lagani porast amilaze u serumu.

Stoga se akutni ili hronični pankreatitis uzrokovan u aberantnom gušterači može dogoditi zbog začepljenja kanala, ali ne i zbog direktnog oštećenja stanica uzrokovanog upotrebom teških alkoholnih pića.

Opasni simptomi ako su uključeni u patološki proces aberantnog gušterače:

  1. Ektopična nekroza organa,
  2. Kršenje integriteta zidova šupljeg organa,
  3. Krvarenje, oštećenje krvnih žila.
  4. Razvoj crevne opstrukcije usled opstrukcije aberantnog gušterače creva.

Najčešće, ove ozbiljne komplikacije nastaju submukoznom ili subseroznom lokalizacijom dodatnog žljezdanog tkiva u tankom crijevu, lumen u ovom dijelu je prilično uzak. Kao rezultat toga, dolazi do brzog razvoja opstrukcije.

Prvi simptomi s razvojem upale ektopičnog organa su:

  • poremećaji probavnog sistema,
  • bol nakon jela i bolovi od gladi
  • kršenje prolaska hrane, praćeno mučninom i povraćanjem.

Budući da su simptomi opći i mogu odgovarati ogromnom broju bolesti gastrointestinalnog trakta, instrumentalnu i laboratorijsku dijagnostiku nije moguće izostaviti.

Liječenje organske patologije

Ostaje diskutabilno jesu li akutne ili hronične upalne promjene u aberantnom gušterači uzrokovane sličnim patološkim procesima koji izazivaju pankreatitis na anatomskom gušterači.

Ektopski organ često može ostati u sjeni tokom cijelog života, ali ako je zahvaćen patološkim procesom, tada je najuspješnije liječenje hirurško.

Trenutno koriste i lekovitu metodu terapije analogima somatostatina - hormonom hipofize, terapija je simptomatska i ne pomaže smanjenju stenoze creva.

Kirurzi se danas trude za najtraumatičnije operacije, a u slučaju aberantne gušterače gušterače koriste se minimalno invazivne endoskopske tehnike ili oftalmičke hirurške intervencije:

  1. Operacija mikrolaparotomije uz stvaranje anastomoze između anatomske i aberantne žlijezde - time se izbjegava razvoj upale ektopičnog organa.
  2. Ako se gušterača nalazi u zidu antruma, gdje najčešće ima izgled polipnog rasta, koristi se endoskopska elektroekscizija.

Dakle, uklanjanje obrazovanja nastaje bez traumatičnih lezija sluznice, i s minimalnim gubitkom krvi.

U slučaju takvih hirurških intervencija pacijent može otići kući za dva do tri dana.

Simptomi pankreasnih bolesti opisani su u videu u ovom članku.

1 Šta je patologija?

Aberantna gušterača se javlja i pored normalnog organa. Dodatna žlijezda se ne smatra bolešću, u nedostatku komplikacija bilo kojeg simptoma koji ne uzrokuje. Nenormalnost se otkriva slučajno, tijekom hirurških intervencija za resekciju čira na gastrointestinalnom traktu, u liječenju kalkuloznog holecistitisa.

Tkiva dodatne i normalne gušterače imaju isti sastav. Aberantni organ uključuje pomoćni kanal koji se otvara u šupljinu želuca ili creva. U dodatnoj žlijezdi mogu se razviti upalni procesi, benigne i maligne novotvorine.

2 Mehanizam obrazovanja i uzroci

Mehanizam razvoja dodatne aberantne gušterače u antrum regiji nije proučavan.

Patologija je prirođene prirode i javlja se tokom razvoja fetusa. Vjeruje se da sljedeći faktori doprinose nastanku anomalije:

  1. Genetska predispozicija. U ovom se slučaju patologija može kombinirati s drugim manama, na primjer, kongenitalnom cistom jajnika.
  2. Teška genetska patologija. Dodatni gušterača može se naći kod djece sa Edwardsovim sindromom (hromozomska bolest koja uzrokuje višestruke malformacije unutarnjih organa).
  3. Izloženost ionizirajućem zračenju. Krši procese diobe ćelija u embrionalnoj fazi razvoja.
  4. Pušenje, droga i alkohol tokom trudnoće.
  5. Virusne infekcije. Teške malformacije fetusa pojavljuju se na pozadini primarnog herpesa, rubeole ili ospica, koje se javljaju u ranoj trudnoći.
  6. Uzimanje trudnica sa teratogenim lekovima.
  7. Infekcija fetusa listeriozom koja se prenosi sa životinja i ljudi.

Znakovi aberantnog gušterače ovise o lokaciji dodatne žlijezde i njezinoj veličini. Kada se organ pojavi u stomaku, pojavljuju se simptomi koji podsećaju na znake gastritisa:

  • bol u gornjem dijelu trbuha,
  • osjećaj težine u stomaku nakon jela,
  • žgaravica i belching,
  • mučnina i povraćanje
  • nadimanje.

Često postoje simptomi karakteristični za pankreatitis, akutni upala slijepog crijeva, holecistitis:

  • rezanje ili grčevi u trbuhu koji se protežu na leđima i gornjim udovima,
  • nestabilna stolica (produženi zatvor je oštro zamijenjen proljevom),
  • gubitak apetita, praćen gubitkom tjelesne težine,
  • suha usta, stalna žeđ,
  • znakovi opijenosti (groznica, zimica, bolovi u mišićima i zglobovima),
  • požutenje kože i sklera,
  • oslabljena funkcija jetre,
  • česte napade povraćanja koji ne donose olakšanje pacijentu.

4 dijagnostičke metode

Patologija se često otkriva tijekom screening pregleda pacijenata zrele i stare dobi. To se objašnjava čestim pojavama komplikacija u tom periodu. Za otkrivanje anomalija koriste se sljedeći postupci:

  1. Pregled i ispitivanje pacijenta. Doktor prikuplja anamnezu, analizira pacijentove simptome. Palpacijom gornjeg dijela trbuha nalazi se dodatni gušterača, koji se nalazi u području prijelaza želuca u dvanaesnik.
  2. Endoskopija. Endoskopski pregled probavnog sustava pomaže u otkrivanju velikih nakupina guste sluznice koje na širokoj bazi izgledaju kao polipi. Na površini tumora postoji fosa, što se smatra karakterističnim znakom heterotopije organa pankreasa. Rezultat histološkog pregleda često je neinformativan.
  3. Rendgenski pregled želuca i creva. Anomalija izgleda kao pozamašan rast, koji apsorbira veliku količinu kontrastnog sredstva. Na slikama se jasno vide usta kanala dodatne žlezde.
  4. Ultrazvuk trbušne šupljine. Aberantni gušterača ima anehoični kanal, sam organ se razlikuje hipoehoičnom strukturom s dodatnim šupljinama.
  5. Kompjuterska tomografija. Metoda pomaže u otkrivanju abnormalnosti lokaliziranih na površini šupljeg organa. Metoda se također koristi za otkrivanje znakova maligne degeneracije. Tijekom postupka otkriva se invazija tumora u obližnja tkiva i prisustvo metastaza u udaljenim organima.

5Kako se liječiti

Jedini efikasni način uklanjanja patologije je hirurška intervencija. Konzervativna terapija se koristi za uklanjanje simptoma. Uključuje upotrebu sintetskih analoga somatostatina dugog djelovanja. Manje invazivne metode liječenja heterotopije pankreasa rjeđe se koriste. Indikacije za njihovo ponašanje su sljedeće vrste aberantnih žlijezda:

  • čvorast
  • polipov
  • cistični
  • ljigav
  • infiltrirajući se
  • ulcerativni.

Vrsta i opseg operacije određuju se kliničkim manifestacijama patologije, lokalizacijom i veličinom dodatne žlijezde.

Prije operacije obavlja se histološki pregled kako bi se isključila zloćudna priroda neoplazme. Koriste se sledeći hirurški zahvati:

  1. Laparotomija s endoskopskom potporom. Tijekom postupka kombiniraju se odspojena tkiva koja se nalaze izvan suženog kanala dodatnog gušterače. Sam dodatni organ se ne uklanja, što pomaže da se izbegne razvoj fistula i upalnih procesa.
  2. Endoskopska elektroekscizija. Koristi se kada se dodatni gušterača nalazi na površini želuca ili dvanaestopalačnog creva. Dodatni organ ima oblik ciste ili polipa. Tijekom postupka, rast se prekida tvrdom ili mekom dijatermičkom petljom.
  3. Endoskopska fenestracija. Intervencija je indicirana za otkrivanje benignih neoplazmi u tkivima ablerantne gušterače. Potreba za operacijom ovisi o broju i veličini cista. Primjena metode je opravdana u prisustvu velikih pojedinačnih formacija.

Šta znači izraz "ektopična" gušterača?

Izraz "ektopija" u prijevodu s grčkog jezika znači - raseljeni, netočni ili lažni. Stoga je ektopična gušterača sinonimni naziv za akcesornu ili aberantnu žlezdu. Ovo odstupanje, kao što je spomenuto ranije, povezano je s krajnje neobičnom lokalizacijom tkiva gušterače, ali nenormalni organ ne komunicira s normalno smještenim gušteračom, pa čak i ima svoje krvotoke i izlučne kanale.

Dodatna žlijezda može imati ovalni ili zaobljeni oblik s jasnim konturama. Veličina ovog organa je obično u promjeru od 1 do 2,5-3 cm. Takva anomalija često nalikuje polipu, ali nije okarakterizirana prisutnošću nakupina kontrastnih masa u središnjem dijelu (u predjelu ušća izlučujućeg kanala aberantne žlijezde) - ta je činjenica glavna razlika između ovih formacija. Izlučni kanal pomoćnog organa otvara se u lumen želuca ili crijeva. Dakle, kod ektopne gušterače, kao i u normalnom organu, moguć je razvoj simptoma akutnog upalnog ili destruktivnog procesa.

Takva kongenitalna razvojna anomalija u većini slučajeva lokalizirana je na zidu želuca ili dvanaesnika, mada su poznati slučajevi lokacije takvih formacija u različitim organima grudnog koša i trbušne šupljine. U 70-75% svih slučajeva ektopični gušterača je lokalizovan u piloričnoj regiji želuca - u antrumu organa.

Koji je razlog za razvoj aberantne žlijezde?

Naučnici još uvijek nisu utvrdili zašto se u ljudskom tijelu formira dodatni pankreasni kanal. Pouzdano se može reći samo jedno - ova anomalija javlja se utero, a sljedeći faktori imaju izravan utjecaj na pojavu sličnog nedostatka u razvoju kod nerođenog djeteta:

  1. Negativni uticaj okoline na organizam trudnice (radioaktivno ili ultraljubičasto zračenje, stalne visoke temperature).
  2. Genetske bolesti (kršenje ispravnog seta gena u ćelijama organizma u razvoju).
  3. Loše navike majke tokom trudnoće (zloupotreba alkohola, pušenje, upotreba droga).
  4. Dugotrajni stres, česta depresija.
  5. Razne bolesti zarazne prirode od kojih je trudnica patila tokom trudnoće (herpes, rubeola, sifilis, listerioza i dr.).
  6. Upotreba određenih lijekova koji su nepoželjni za trudnice u ovom periodu.

Koji su simptomi dodatnog gušterače?

Klinički znakovi takvog odstupanja u razvoju, kao što je ektopična žlijezda, očituju se ovisno o veličini i lokaciji formacije. U slučaju kada se abnormalni organ nalazi na zidu želuca, simptomi ove patologije mogu ličiti na gastritis. Ako je dodatni kanal lokaliziran u dvanaesniku - znakovi takvog kršenja mogu se prerušiti u peptički čir. Nenormalnost često izaziva razvoj pankreatitisa, holecistitisa ili upala slijepog crijeva. Međutim, većina pacijenata koji su prepoznali ovaj poremećaj tvrde da ranije nisu osjećali nelagodu, a da su se simptomi bolesti pojavili tek nakon što su se pojavile komplikacije.

Komplikacije dodatne gušterače uključuju:

  • upalni proces
  • nekroza tkiva organa,
  • opstrukcija creva,
  • perforirana promjena u stijenci želuca ili crijeva,
  • krvarenje.

Sva ova kršenja nastaju u organu u kojem se nalazi anomalija, a upravo ona postaje uzrok razvoja takvih stanja. U slučaju upale same ektopične žlijezde, pacijent može manifestirati različite dispeptičke poremećaje i bolove u trbuhu.

Liječenje dodatnog gušterače

Važno je razumjeti da se takva malformacija smatra potencijalno opasnom, jer može prerasti u malignu formaciju. Zbog toga, u slučaju kada liječnik posumnja u prisutnost aberantnog gušterače, pacijent mora proći niz dijagnostičkih mjera kako bi u potpunosti otklonio rizik od razvoja onkologije.

Nakon što se potvrdi ova dijagnoza, specijalista vrši hiruršku operaciju, tokom koje uklanja tvorbu. Metodu hirurške intervencije liječnik odabire ovisno o obliku, lokalizaciji abnormalnog organa i prisutnosti ili odsutnosti bilo kojeg patološkog procesa u njemu. Ako se ektopična žlijezda nalazi na površini organa, obavlja se endoskopska elektroekscizija.

U slučaju da ne postoji rizik od degeneracije abnormalne formacije u kancerozni tumor, moguće je konzervativno liječenje ovog organa. Pacijentu su propisani lijekovi produljenog djelovanja - najčešće je to somatostatin ili njegovi analozi. Paralelno se provodi i simptomatsko liječenje.

Dodatna žlijezda ne predstavlja nikakvu opasnost sve do trenutka kada u njoj počinju nastajati različiti patološki procesi. Iz tog razloga, ako se slučajno otkrije ablerantni organ, specijalist ne može provesti liječenje takvog kršenja. Ali u ovom slučaju pacijent bi trebao biti stalno pod nadzorom svog lekara.

Srodni materijali:

Dodatni ili aberantni gušterača je rijetka abnormalnost gastrointestinalnog trakta. Može biti u sljedećim organima:

  • dvanaestopalačnog creva
  • ileum diverticulum,
  • jejunum mezenterija,
  • zid stomaka
  • slezina
  • žučni mjehur.

Neke ablerantne gušterače želuca imaju anatomsku strukturu sličnu normalnom organu - uključuju glavu, tijelo, rep, kanale. Opskrba krvlju i nutrina su također vlastiti, neovisni o drugim organima probavnog trakta. Izlučni kanali se otvaraju u šupljinu želuca ili dvanaestopalačnog creva.

Postoje i druge modifikacije aberrantnog gušterače antruma. Sadrže samo određene elemente ovog tela. Žućkaste formacije imaju zaobljeni plosnati oblik s pupkom u sredini - izlučnim kanalom.

Dodatno željezo Meckelovog divertikuluma ima posebnu strukturu i izgleda drugačije. Formiraju ga različite vrste tkiva - žljezdano, vezivno, endokrino. Može sadržavati cistične formacije.

Ima izgled jednostrukih ili višestrukih konveksnih polipa koji se nalaze u mišićnom ili submukoznom sloju divertikuluma. Neki polipi u centru imaju karakteristične utiske.

Uzroci aberantne gušterače nisu dobro razumljivi. Patologija je kongenitalna i postavlja se u matericu. Pretpostavlja se da na nastanak anomalija utiču:

  • genetski faktori
  • izloženost zračenju
  • opasne loše navike - droga, pušenje, alkohol,
  • virusne infekcije - ospice, herpes, rubeola,
  • neke farmakološke lekove koje majka koristi tokom trudnoće,
  • Bakterije Listerioze koje se nalaze u ljudima i životinjama.

Patologija se možda neće pojaviti dugo vremena. Otkriva se kod djece i odraslih slučajno tijekom dijagnostičkih pregleda iz drugog razloga.

Posljedice i moguće komplikacije

Ako se u čovjeku nađe dodatno željezo, onda ga ne vrijedi ignorirati. Svaki simptom treba provjeriti, a u pravo vrijeme osoba treba na liječenje. Ako započnete i odgodite liječenje, možda ćete imati još veće zdravstvene probleme. Može se javiti pankreatitis, unutrašnje želudačno krvarenje, malignitet.

Da biste izbjegli gore navedene komplikacije, morate stalno pratiti žlijezdu i stanje vašeg tijela. Preventivne mjere su u ishrani - u prehranu treba dodati što više povrća, voća, peradi i ribe. Protein bi trebao biti lako probavljiv - ne zaboravite na mliječne proizvode. Nema potrebe oslanjati se na masnu, pretjerano slanu i začinjenu hranu. Takođe, ne oslanjajte se na pića koja sadrže alkohol.

Ako kontrolirate dijetu, vodite zdrav životni stil i periodično posjećujete liječničku ordinaciju, tada aberantna žlijezda neće uzrokovati neugodnosti, a život će biti svijetao i pun.

Klasifikacija

Dodatno željezo razvrstano je u nekoliko vrsta:

  1. Na mjestu razvoja: u sluznici, mišićnim vlaknima organa, ispod serozne membrane.
  2. Po makroskopskom izgledu, aberantni pankreas je:
  • Vezati - konglomerati u obliku čvorova, usko stoje,
  • Polipozan - po strukturi liči na polip, strši u lumen,
  • Difuzna - zadebljava zidove pogođenog organa, ne razlikuje se od raka,
  • Mješovita - kombinacija nekoliko elemenata.

3. Prema strukturi tkanine:

  • Identičan glavnoj žlezdi,
  • Građevine s izuzetkom otočića Langerhans (egzokrinski dio),
  • Prisutnost izlučnih kanala i otočića,
  • Sastoji se iz izlučnih kanala (adenomioza).

Važno! Što je veća veličina aberantnog gušterače, veća je vjerovatnost da će se razviti živopisna klinička slika pankreatitisa.

Uzroci i patogeneza

Stručnjaci su skloni smatrati aberantnu gušteraču kao posljedicu kršenja embriogeneze, kada se položi i razvija žlijezdast organ. U trenutku nastanka endodermalnih invazija primarnog zida dvanaesnika, straga postaje tijelo i rep, a prednji - glava.

Uz embriopatiju čestice primarnog organa ostaju na rudimentima creva, želuca, jetre i drugih tkiva, gde se i dalje formiraju. To se ponekad objašnjava udaljenošću žarišta, na primjer, u slezini, debelom crijevu.

Poremećaj diferencijacije i adhezije na obližnjim organskim strukturama tokom perioda migracije na ventralnu oznaku objašnjava heterotopiju u plućnom tkivu, jajnicima i medijastinumu.

Mogući provokativni razlozi:

  • Poremećaj genetskog materijala uslijed mutacije,
  • Izloženost zračenju,
  • Upotreba trudnica, alkohola, duvanskih proizvoda,
  • Nervni šok, stresna situacija,
  • Loši ekološki uslovi,
  • Infekcija tokom porođaja deteta protiv ospica, rubeole, herpes infekcije, toksoplazme,
  • Listerioza majke kao posljedica perinatalne i neonatalne patologije.

Važno je zapamtiti! Ljudi mogu dugo živjeti s aberantnom gušteračom, ne shvatajući njeno postojanje, obično se otkriva preglednim pregledom.

Znakovi i simptomi

Nema specifičnih simptoma, određuje se lokalizacijom i razvojem znakova komplikacije. Fokusi tankog creva su dugotrajni asimptomatski, poput jetre i slezine.

Upala je karakterizirana bolnim senzacijama boli i potezanja, pacijenti samo-lijekovi ublažavaju bol. Stoga, simptom može smetati mjesecima, pa čak i godinama. Bol nije povezana s jedenjem, na što bi se prije trebalo upozoriti. Može se pretvoriti u akutni, rezni i bodež sa ulceracijom s krvarenjem i perforacijom.

Antrum Choristoma

Aberantna gušterača uzrokuje kršenje evakuacije himera u dvanaestopalačnom crijevu, osjećaj težine i punoće stomaka. Može doći do rastanka s neugodnim i uvredljivim (s dugim kašnjenjem sadržaja) mirisa. Prerušen u gastritis. Nakon toga se dodaju mučnina i povraćanje.

Najčešće dijagnosticiran aberantni gušterača je antrum želuca sa izbrisanim simptomima. Primjećuje se bol u epigastričnom i lijevom hipohondriju. Nije povezano sa prehranom.

Važno je napomenuti! U diferencijalnoj dijagnozi s kanceroznim tumorima, karakteristično je odsustvo gubitka tjelesne težine, obezbojenje kože, odbojnost prema hrani, perverzija ukusa i astenizacija kao u onkopatologiji.

Zaključak

Nenormalan razvoj zahtijeva liječenje. Ako se ne pojave karakteristični simptomatski znakovi, abnormalne formacije ne smetaju osobi, operacija se ne može izvesti.

Ako ipak znakovi obrazovanja muče osobu, hitno je potrebno liječenje. U slučaju destruktivnog pankreatitisa s ozbiljnim komplikacijama, primjećuju se nepovoljne prognoze.

Rizik od mogućih komplikacija smanjuje se primjenom propisanog liječenja na vrijeme, i to hitnom operacijom. Ova mjera pomaže zaštiti osobu od degeneracije obrazovanja u maligni tumor.

Pogledajte video: Migrena - Uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar