Kako koristiti Metglib?

Prije kupnje Metglib tablete pokrivate u zatočeništvu. 2,5 mg + 400 mg, 40 kom., Provjerite podatke o tome s podacima na službenim web stranicama proizvođača ili navedite specifikaciju određenog modela s menadžerom naše tvrtke!

Podaci navedeni na web mjestu nisu javna ponuda. Proizvođač zadržava pravo izmjene dizajna, dizajna i pakiranja robe. Slike robe na fotografijama predstavljenim u katalogu na web mjestu mogu se razlikovati od originala.

Podaci o cijeni robe naznačeni u katalogu na web mjestu mogu se razlikovati od stvarnih u trenutku podnošenja narudžbe za odgovarajući proizvod.

Proizvođač

1 tableta sadrži:

aktivne tvari: metformin hidroklorid 400 mg, glibenklamid 2,5 mg,

pomoćni sastojci: kalcijum hidrogen fosfat dihidrat 50 mg, kukuruzni škrob 45 mg, kroskarmeloza natrijum 12 mg, natrijum stearil fumarat 3 mg, povidon 52 mg, mikrokristalna celuloza 35,5 mg, filmski sloj: Opadry narandžasti 20 mg, uključujući: hipromelozu (hidroksipropil metil celuloza ) 6,75 mg, hidroproza ​​(hidroksipropil celuloza) 6,75 mg, talk 4 mg, titanijum dioksid 2,236 mg, željezo oksid crveno 0,044 mg, željezo u boji žuti oksid 0,22 mg.

Farmakološko djelovanje

Fiksna kombinacija dva oralna hipoglikemijska sredstva različitih farmakoloških grupa: metformin i glibenklamid. Metformin spada u skupinu biguanida i smanjuje sadržaj bazne i postprandijalne glukoze u krvnoj plazmi. Metformin ne potiče lučenje inzulina, pa stoga ne izaziva hipoglikemiju.

Ima 4 mehanizma delovanja:

- smanjuje proizvodnju glukoze u jetri inhibirajući glukoneogenezu i glikogenolizu,

- povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin, potrošnju i iskorištenje glukoze u stanicama mišića,

- odlaže apsorpciju glukoze u gastrointestinalnom traktu,

- stabilizira ili smanjuje tjelesnu težinu kod bolesnika sa šećernom bolešću.

Dijabetes tipa 2 kod odraslih:

- s neučinkovitošću dijetalne terapije, vježbanja i prethodne monoterapije derivatima metformina ili sulfoniluree,

- zamijeniti prethodnu terapiju s dva lijeka (metformin i derivat sulfoniluree) kod pacijenata sa stabilnom i dobro kontroliranom razinom glikemije.

Kontraindikacije

- preosjetljivost na metformin, glibenklamid ili druge derivate sulfoniluree, kao i na ostale komponente pripravka Metglib,

- dijabetes tipa 1

- dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma, dijabetička koma,

- zatajenje bubrega ili oslabljenu funkciju bubrega (klirens kreatinina manji od 60 ml / min),

- akutna stanja koja mogu dovesti do promjene u funkciji bubrega: dehidracija, teška infekcija, šok, intravaskularno davanje jodiranih kontrastnih sredstava,

- akutne ili hronične bolesti koje prate hipoksija tkiva: srčani ili respiratorni zatajenje, nedavni infarkt miokarda,

- trudnoća, period dojenja,

- istodobna primjena mikonazola,

- zarazne bolesti, velike hirurške intervencije, povrede, velike opekotine i druga stanja koja zahtevaju insulinsku terapiju,

- hronični alkoholizam, akutna alkoholna intoksikacija,

- laktacidoza (uključujući istoriju),

- pridržavanje niskokalorične prehrane (manje od 1000 kcal / dan),

- uzrast djece do 18 godina.

Ne preporučuje se upotreba lijeka osobama starijim od 60 godina koji izvode teške fizičke radove, a što je povezano s povećanim rizikom za razvoj laktacidoze u njima.

- hipofunkcija prednje hipofize,

- bolesti štitne žlijezde (uz kompenzirano kršenje njezine funkcije),

- u starijih od 70 godina života zbog rizika od hipoglikemije.

Nuspojave

Sledeće nuspojave mogu se pojaviti tijekom liječenja Metglib®-om. WHO klasifikacija učestalosti nuspojava:

vrlo često - ≥1 / 10 termina (> 10%)

često od ≥1 / 100 do 1% i

rijetko - od ≥1 / 1000 do 0,1% i

rijetko - od ≥1 / 10000 do 0,01% i

Klasifikacija neželjenih nuspojava u skladu sa oštećenjem organa i organskih sistema (medicinski rječnik za regulatornu aktivnost Med-DRA).

- Kršenja krvnih i limfnih sistema:

Ovi štetni događaji nestaju nakon prekida lijeka.

Rijetko: leukopenija i trombocitopenija.

Vrlo rijetko: agranulocitoza, hemolitička anemija, aplazija koštane srži i pancitopenija.

- Poremećaji imunog sistema:

Vrlo rijetko: anafilaktički šok.

Mogu se javiti reakcije unakrsne preosjetljivosti na sulfonamide i njihove derivate.

- Poremećaji metabolizma i ishrane: Hipoglikemija.

Rijetko: bolovi jetrene porfirije i kožne porfirije.

Vrlo rijetko: laktacidoza.

Smanjena apsorpcija vitamina B12, praćena smanjenjem njegove koncentracije u krvnom serumu uz produženu upotrebu metformina. Ako se otkrije megaloblastična anemija, mora se razmotriti mogućnost takve etiologije. Reakcija slična disulfiramu s etanolom.

- Kršenja nervnog sistema:

Često: poremećaj ukusa („metalni“ ukus u ustima).

Poremećaji vida: Na početku liječenja može doći do privremenog oštećenja vida zbog smanjenja glukoze u krvi.

- Poremećaji gastrointestinalnog trakta:

Vrlo često: mučnina, povraćanje, proliv, bol u trbuhu i nedostatak apetita. Ovi simptomi su češći na početku liječenja i u većini slučajeva prelaze sami. Kako bi se spriječio razvoj ovih simptoma, preporučuje se uzimanje lijeka u 2 ili 3 doze, sporo povećanje doze lijeka također poboljšava njegovu toleranciju.

- Poremećaji jetre i žučnih puteva:

Vrlo rijetko: oslabljeni pokazatelji funkcije jetre ili hepatitis koji zahtijeva prekid liječenja.

Poremećaji na koži i potkožnom tkivu:

Rijetko: kožne reakcije, poput: svrbež, urtikarija, makulopapularni osip.

Vrlo rijetko: kožni ili visceralni alergijski vaskulitis, polimorfni eritem, eksfoliativni dermatitis, fotoosjetljivost.

- Laboratorijski i instrumentalni podaci:

Rijetko: porast koncentracije uree i kreatinina u serumu od umjerenog do umjerenog.

Vrlo rijetko: hiponatremija.

Interakcija

Povezano s primjenom glibenklamida

Mikonazol može izazvati razvoj hipoglikemije (do razvoja kome).

Metformin

Kontrastna sredstva koja sadrže jod: ovisno o bubrežnoj funkciji, lijek treba prekinuti 48 sati prije ili nakon intravenske primjene kontrastnih sredstava koja sadrže jod.

Preporučene kombinacije: povezane s primjenom derivata sulfoniluree

Etanol: reakcija nalik disulfiramu (intolerancija na etanol) vrlo se rijetko primjećuje dok se uzimaju etanol i glibenklamid. Etanol može povećati hipoglikemijski učinak (inhibiranjem kompenzacijskih reakcija ili odgađanjem njegove metaboličke inaktivacije), što može doprinijeti razvoju hipoglikemijske kome. Tijekom liječenja Metglibom® treba izbjegavati alkohol i lijekove koji sadrže etanol. Fenilbutazon povećava hipoglikemijski učinak derivata sulfonilureje (zamjenjujući derivate sulfonilureje na mjestima vezanja za proteine ​​i / ili smanjujući njihovu ekskreciju). Poželjno je koristiti druge protuupalne lijekove koji pokazuju manju interakciju ili upozoriti pacijenta na potrebu da neovisno kontrolira razinu glikemije, ako je potrebno, dozu treba prilagoditi kada se protuupalni lijek primjenjuje zajedno i nakon njegovog zaustavljanja.

Povezano s primjenom glibenklamida

Bozentan u kombinaciji sa glibenklamidom povećava rizik od hepatotoksičnosti.

Preporučuje se izbegavanje istodobnog uzimanja ovih lekova. Hipoglikemijski efekat glibenklamida takođe se može smanjiti.

Metformin

Etanol: Rizik od nastanka laktacidoze raste kod akutne intoksikacije alkoholom, posebno u slučaju gladovanja ili loše prehrane ili zatajenja jetre. Tijekom liječenja Metglibom® treba izbjegavati alkohol i lijekove koji sadrže etanol.

Kako uzeti, način primjene i doziranje

Dozu i režim lijeka kao i trajanje liječenja određuje dežurni liječnik, prije svega, u skladu sa stanjem pacijentovog metabolizma ugljikohidrata, ovisno o koncentraciji glukoze u krvnoj plazmi. U pravilu, početna doza je 1-2 tablete dnevno uz glavni obrok, s postupnim odabirom doze dok se ne postigne postojana normalizacija koncentracije glukoze u krvnoj plazmi. Maksimalna dnevna doza Metgliba® je 6 tableta, podijeljeno u 3 doze.

Predoziranje

U slučaju predoziranja, može se razviti hipoglikemija zbog prisustva derivata sulfoniluree u preparatu.

Blagi do umjereni simptomi hipoglikemije bez gubitka svijesti i neuroloških manifestacija mogu se ispraviti trenutnom konzumacijom šećera. Potrebno je izvršiti prilagođavanje doze i / ili promijeniti prehranu. Pojava teških hipoglikemijskih reakcija kod pacijenata s dijabetesom praćena komom, paroksizmom ili drugim neurološkim poremećajima zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Intravenska primjena otopine dekstroze potrebna je neposredno nakon dijagnoze ili sumnje na hipoglikemiju, prije hospitalizacije pacijenta. Nakon povratka svijesti, potrebno je pacijentu dati hranu bogatu lako probavljivim ugljikohidratima (kako bi se izbjegao ponovni razvoj hipoglikemije).

Klirens glibenklamida u plazmi može se povećati kod pacijenata sa bolešću jetre. Budući da se glibenklamid aktivno vezuje za proteine ​​u krvi, lijek se ne izlučuje tokom dijalize.

Produljeno predoziranje ili prisustvo konjugiranih faktora rizika može izazvati razvoj laktacidoze, jer je metformin dio lijeka.

Laktacidoza je stanje koje zahteva hitnu medicinsku njegu, lečenje laktacidoze treba sprovesti u bolnici. Najefikasnija metoda liječenja za uklanjanje laktata i metformina je hemodijaliza.

Međunarodno vlasničko ime

Glibenklamid + Metformin (Glibenklamid + Metformin)

Lijek je uključen u grupu lijekova koji regulišu glukozu u krvi.

A10BD02. Metformin u kombinaciji sa sulfonamidima

Oslobađanje oblika i sastava

Lijek je u obliku tableta. Kao glavne aktivne sastojke koriste se metformin hidroklorid i glibenklamid. Njihova koncentracija u 1 tableti: 400 mg i 2,5 mg. Ostale komponente koje ne pokazuju hipoglikemijsku aktivnost:

  • kalcijum hidrogen fosfat dihidrat,
  • kukuruzni škrob
  • kroskarmeloza natrijum
  • natrijum stearil fumarat,
  • povidone
  • mikrokristalna celuloza.

Proizvod je dostupan u pakovanjima od 40 kom.

Lijek je u obliku tableta.

Farmakokinetika

Apsorpcija glibenklamida kada on uđe u probavni trakt je 95%. Za 4 sata postiže se najviši pokazatelj aktivnosti tvari. Prednost ovog spoja je njegovo skoro potpuno vezivanje za proteine ​​u plazmi (do 99%). Značajan dio glibenklamida transformira se u jetri, uslijed čega nastaju 2 metabolita, koji ne pokazuju aktivnost i izlučuju se kroz crijeva, kao i bubrezima. Taj postupak traje razdoblje od 4 do 11 sati, a to se određuje stanje u tijelu, doziranje aktivne tvari, prisustvo drugih patologija.

Metformin se apsorbuje nešto manje potpuno, njegova bioraspoloživost ne prelazi 60%. Ova tvar dostiže svoju vrhunsku aktivnost brže od glibenklamida, pa je najveća efikasnost metformina osigurana 2,5 sata nakon uzimanja lijeka.

Ovaj spoj ima nedostatak - značajno smanjenje brzine djelovanja dok jedete hranu. Metformin nema sposobnost da se veže za proteine ​​u krvi. Supstanca se izlučuje u nepromenjenom obliku slabo prolazi transformaciju. Bubrezi su odgovorni za njegovo izlučivanje.

Metformin nema sposobnost da se veže za proteine ​​u krvi.

Indikacije za upotrebu

Glavna svrha je normalizacija stanja kod dijabetesa tipa 2.

Obavljaju se sljedeći zadaci:

  • zamjenska terapija prethodnog režima kod pacijenata s kontroliranom razinom glukoze,
  • pruža rezultate na pozadini niske efikasnosti dijetalne terapije, vježbanja u liječenju bolesnika s prekomjernom težinom.

S pažnjom

Primjećene su brojne relativne kontraindikacije za koje je potrebna pažljiva upotreba lijeka:

  • groznica
  • smanjena funkcija prednje hipofize,
  • patološka stanja praćena nekompenziranim kršenjem štitne žlijezde,
  • adrenalna insuficijencija.

Sa dijabetesom

Upute za upotrebu Metglib:

  • u početnoj fazi liječenja preporučuje se uzimanje 1-2 tablete dnevno,
  • nakon toga mijenja se dnevna doza, što ovisi o razini glukoze u krvi, a važno je postići održivi rezultat.

u početnoj fazi liječenja preporučuje se uzimanje 1-2 tablete dnevno.

Najveća dopuštena količina lijekova dnevno za dijabetes tipa 2 je 6 tableta. I ne možete ih uzeti istovremeno. Potrebno je podijeliti navedenu količinu u 3 doze s jednakim intervalima.

Za mršavljenje

Primjećuje se da upotreba tvari (metformin i glibenklamid), koje su dio Metgliba, doprinosi smanjenju masne mase. Preporučena doza na dan je 3 tablete. Prihvaća se u jednakim intervalima. Kurs terapije je 20 dana. Da bi se spriječila pojava prekomjerne težine, doza se smanjuje na 200 mg jednom, dnevna količina je 600 mg.

Lijek ne daje željeni rezultat bez pomoćnih sredstava. Supstance iz njegovog sastava samo doprinose sprečavanju pretvaranja energije u tjelesnu masnoću.

Kako bi se izbjeglo povećanje masne mase potrebno je povećati tjelesnu aktivnost i prilagoditi prehranu zajedno s upotrebom lijeka.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Lijek je zabranjen za upotrebu tokom gestacije i dojenja. Aktivne supstance ulaze u majčino mlijeko. Ako postoji hitna potreba za primjenom ovog lijeka za vrijeme dojenja i planiranja trudnoće, provodi se tečaj inzulinske terapije.

Lijek je zabranjen za upotrebu tokom gestacije i dojenja.

Kome je propisan lijek

Opseg Metgliba je isključivo dijabetes tipa 2. Štaviše, lijek je propisan ne na početku bolesti, već s njegovim napredovanjem. U početku dijabetesa većina pacijenata ima izraženu inzulinsku rezistenciju, a nema ni značajnih promjena u sintezi inzulina. Adekvatni tretman u ovoj fazi je dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata, aerobna tjelovježba i metformin. Metglib je potreban u slučaju nedostatka inzulina.U prosjeku se ovaj poremećaj pojavljuje 5 godina nakon prvog povećanja šećera.

Dvokomponentni lijek Metglib može se propisati:

  • ako prethodno liječenje ne osigura ili je s vremenom prestalo pružati kompenzaciju za dijabetes,
  • odmah nakon dijagnoze dijabetesa tipa 2, ako pacijent ima dovoljno visokog šećera (> 11). Nakon normalizacije tjelesne težine i smanjenja inzulinske rezistencije, postoji velika vjerovatnost da će se doza Metgliba smanjiti ili čak preći samo na Metformin,
  • ako su testovi za C-peptid ili inzulin ispod normalne vrijednosti, bez obzira na dužinu dijabetesa,
  • radi lakše upotrebe, dijabetičari koji piju dva lijeka, glibenklamid i metformin. Uzimanje Metgliba omogućava vam da prepolovite broj tableta. Prema dijabetičarima, to značajno smanjuje rizik od zaborave uzeti lijek.

Kako uzimati Metglib

Metglib se pije istovremeno s hranom. Lijek ima posebne zahtjeve prema sastavu proizvoda. Kod šećerne bolesti ugljikohidrati bi trebali biti prisutni u svakom obroku, njihov pretežni dio trebao bi imati nizak glikemijski indeks.

S povećanjem broja tableta dijele se na 2 (ujutro, navečer), a zatim u 3 doze.

Lista neželjenih efekata

Popis nepoželjnih posljedica koje mogu nastati uzimanjem Metgliba:

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Učestalost pojave,%Nuspojave
Vrlo često više od 10% dijabetičaraGubitak apetita, nelagoda u trbuhu, jutarnja mučnina, proliv. Učestalost ovih nuspojava posebno je velika na početku primjene. Možete ga smanjiti uzimanjem lijeka u skladu s uputama: piti tablete na puni stomak, polako povećavati dozu.
Često do 10%Loš ukus u ustima, obično „metalik“.
Povremeno, do 1%Težina u stomaku.
Rijetko, do 0,1%Manjak leukocita i trombocita. Kada se prekine s lijekom, sastav krvi se obnavlja bez liječenja. Kožne alergijske reakcije.
Vrlo rijetko, do 0,01%Manjak crvenih krvnih zrnaca i granulocita u krvi. Suzbijanje hematopoeze. Anafilaktičke reakcije. Laktacidoza. Nedostatak B12. Hepatitis, oslabljena funkcija jetre. Dermatitis, povećana osjetljivost na ultraljubičasto svjetlo.

Najčešća nuspojava Metgliba naziva se hipoglikemija. Njegova pojava u velikoj mjeri ovisi o postupcima bolesnika s dijabetesom, tako da je njegov rizik nemoguće izračunati. Kako biste spriječili kapi šećera, trebate jesti ugljikohidrate ravnomjerno tijekom dana, ne preskakati obroke, nadoknaditi dugotrajna opterećenja ugljikohidratnom hranom, možda će vam trebati grickalice tijekom nastave. Ako ove mjere ne pomognu, sigurnije je zamijeniti Metglib mekšim lijekovima.

Upotreba u starosti

Upotrebu Metgliba treba izbjegavati ako se pacijent bavi teškim fizičkim radom. U ovom slučaju postoji rizik od laktične acidoze. Takva ograničenja primjenjuju se na pacijente starije od 60 godina. Pored toga, treba biti oprezan u liječenju starijih pacijenata od 70 i više godina. To može dovesti do razvoja hipoglikemije.

Primjena za oslabljenu funkciju jetre

Lijek je zabranjen za upotrebu u slučaju insuficijencije funkcije ovog tijela. Uzmite u obzir nivo kreatinina (određena granica ovog pokazatelja kod muškaraca je 135 mmol / l, kod žena - 110 mmol / l).

Lijek je zabranjen za upotrebu u slučaju zatajenja jetre.

Kompatibilnost s alkoholom

Predmetni lijek doprinosi nastanku negativne reakcije pod utjecajem etanola sadržanog u alkoholnim pićima. Uz to, povećava se učinkovitost Metgliba na pozadini konzumiranja alkohola, što može dovesti do komplikacija.

Efektivni sinonimi s istim sastavom:

  • Gluconorm,
  • Glibomet,
  • Glukovani, ali u ovom slučaju doza metformina je veća - 500 mg,
  • Metglib Force (količina metformina - 500 mg).


Analog lijeka Gluconorm.
Analog lijeka je Glibomet.
Analog lijeka Glucovans.
analogni lijek Metglib Force.


Ostavite Svoj Komentar