Neželjeni efekti glukofaga

Uprkos pozitivnim svojstvima lijeka, glukofag, o nuspojavama kojeg svi trebaju znati, ima neke značajke upotrebe.

Pored toga, proizvođač proizvodi Glucofage Long, oralni lijek koji se koristi za povećanje reakcije receptora na hormon za snižavanje šećera, kao i za iskorištavanje glukoze u stanicama.

Ovaj će vam članak pomoći u razumijevanju tako važnih pitanja kao što su značajke upotrebe, nuspojave glukofaga, kontraindikacije, pregledi, cijene i analozi.

Farmakološka svojstva

Lijek Glucophage indiciran je za dijabetes koji nije ovisan o inzulinu, kada fizička aktivnost i posebna prehrana ne pomažu u snižavanju razine glukoze. Uputa kaže da je antidijabetičko sredstvo efikasno kod pretilosti kada se razvije sekundarna rezistencija. U praksi se kombinira i sa inzulinskom terapijom, kao i sa različitim lijekovima za snižavanje šećera.

Proizvođač proizvodi Glucophage antidijabetičko sredstvo u obliku tableta različite doze: 500, 850 i 1000 mg. Glavna komponenta lijeka je metformin hidroklorid - predstavnik klase biguanida. Svaka tableta lijeka uključuje supstance poput povidona, makrogola (4000, 8000), hipromeloze i magnezijum stearata.

Poseban oblik oslobađanja je lijek dugog djelovanja. Tablete se proizvode u različitim dozama (Glucofage Long 500 i Glucofage Long 750).

Glukofag ne dovodi do razvoja hipoglikemije, a nema i naglih skokova pokazatelja glukoze u krvi. Kada uzimate Glucofage kod zdravih ljudi, ne dolazi do smanjenja glikemije ispod granice od 3,3-5,5 mmol / L. Normalizacija sadržaja šećera postiže se sljedećim svojstvima lijeka:

  1. Beta proizvodnja inzulina pomoću beta ćelija.
  2. Povećana osjetljivost "ciljnih ćelija" na proteine ​​i masnog tkiva na inzulin.
  3. Ubrzanje preradbe šećera u mišićnim strukturama.
  4. Smanjena probava ugljikohidrata iz probavnog sustava.
  5. Smanjivanje taloženja glukoze u jetri.
  6. Poboljšanje metabolizma
  7. Smanjenje opasnih koncentracija holesterola, lipoproteina niske gustine i triglicerida.
  8. Gubitak kilograma kod pacijenata s ozbiljnom pretilošću (Glucofage zakiseljuje masne kiseline).

Oralnom primjenom Glucofage metformina hidroklorid se brzo apsorbira u gastrointestinalnom traktu, a njegov maksimalni sadržaj primjećuje se nakon dva i pol sata. Glukofag Long se, naprotiv, apsorbuje u dužem vremenu, pa se uzima samo 1-2 puta dnevno.

Aktivna komponenta ne stupa u interakciju sa proteinima, brzo se širi na sve ćelijske strukture tijela. Metformin se izlučuje zajedno s urinom.

Osobe koje pate od bubrežne disfunkcije trebaju biti svjesne vjerojatnosti inhibicije lijeka u tkivima.

Upute za upotrebu tableta


Oba lijeka (Glucophage i Glucophage Long) kupuju se u ljekarni, a sa njima je propisan recept endokrinologa. Liječnik propisuje dozu na temelju količine glukoze i simptoma kod dijabetičara.

Na početku terapije, preporučuje se upotreba 500 mg dva puta tri puta dnevno. Nakon dvije sedmice, dopušteno je povećati dozu. Treba napomenuti da nakon uzimanja Glucofagea prvih 10-14 dana javljaju se nuspojave povezane s prilagođavanjem tijela aktivnoj komponenti. Pacijenti se žale na kršenje probavnog trakta, naime napade mučnine ili povraćanja, zatvor ili, obrnuto, proljev, metalički okus u usnoj šupljini.

Dozirajuća doza je 1500-2000 mg dnevno.Da biste smanjili nuspojave od uzimanja lijeka, morate podijeliti dnevnu dozu za 2-3 puta. Dozvoljeno je konzumiranje do 3000 mg dnevno.

Ako je pacijent koristio neki drugi hipoglikemijski lijek, tada treba otkazati unos i započeti liječenje Glucofageom. Kada kombinirate lijek s inzulinskom terapijom, trebali biste se pridržavati doze od 500 ili 850 mg dva ili tri puta dnevno, kao i 1000 mg jednom dnevno. Pojedincima koji pate od zatajenja bubrega ili drugih bubrežnih bolesti, preporučljivo je odabrati dozu lijeka pojedinačno. U takvim slučajevima dijabetičari mjere kreatinin jednom u 3-6 mjeseci.

Koristite Glucofage Long 500 neophodno je jednom dnevno uveče. Lijek se prilagođava jednom u dvije sedmice. Glucophage Long 500 zabranjeno je koristiti više od dva puta dnevno. Što se tiče doze od 750 mg, treba napomenuti da je maksimalni unos dva puta dnevno.

Za bolesnike u djetinjstvu i adolescenciji (više od 10 godina) dopušteno je konzumiranje do 2000 mg dnevno. Za pacijente starije od 60 godina liječnik pojedinačno odabire dozu zbog vjerojatnosti smanjenja bubrežne funkcije.

Tablete se isperu čašom obične vode, bez grickanja i žvakanja. Ako propustite dozu, ne možete udvostručiti dozu. Da biste to učinili, morate odmah uzeti potrebnu dozu Glucofage-a.

Za one pacijente koji piju više od 2000 mg glukofaga, nema potrebe da uzimaju lijek s produljenim oslobađanjem.

Kada kupujete antidijabetičko sredstvo, provjerite njegov rok trajanja koji je 500 i 850 mg Glucofage-a pet godina, a Glucofage 1000 mg tri godine. Temperaturni režim na kojem se čuva ambalaža ne smije prelaziti 25 ° C.

Može li Glucophage izazvati nuspojave i ima li kontraindikacije? Pokušajmo dalje shvatiti.

Kontraindikacije hipoglikemijski lijek


Uobičajeni lijek i produljeno djelovanje imaju posebne kontraindikacije i nuspojave.

Da bi izbjegli negativne reakcije koje nastaju nakon uzimanja Glucofage-a, dijabetičari moraju razgovarati o svim popratnim bolestima sa svojim liječnikom.

Svako pakovanje lijeka prati uloženi listić koji sadrži sve kontraindikacije koje su moguće uz lijek Glucophage.

Glavne kontraindikacije su:

  • povećana osjetljivost na sadržane komponente,
  • dijabetička ketoacidoza,
  • koma, prekoma s dijabetesom,
  • razvoj patologija koje dovode do pojave hipoksije tkiva (infarkt miokarda, respiratorni / srčani zastoj),
  • disfunkcija jetre ili zatajenje jetre,
  • oštećena funkcija bubrega ili zatajenje bubrega (kreatinin manji od 60 ml u minuti),
  • akutna stanja koja povećavaju izglede za disfunkciju bubrega (proliv, povraćanje), šok, infektivne patologije,
  • široke povrede, kao i hirurške intervencije,
  • period trudnoće i dojenja,
  • jakim alkoholiziranim alkoholom, kao i hroničnim alkoholizmom,
  • dva dana prije i nakon radioizotopskih i rendgenskih pregleda s uvođenjem kontrastne komponente koja sadrži jod,
  • laktacidemija, posebno u istoriji.

Pored toga, zabranjeno je uzimati lijek ako se koristi hipokalorična dijeta (manje od 1000 kcal dnevno).

Nuspojave i predoziranje


Koje su štetne reakcije lijeka?

Kao što je već spomenuto, glukofag utiče na rad gastrointestinalnog trakta na početku terapije.

Ovisnost tijela popraćena je simptomima kao što su mučnina, povraćanje, labava stolica, zatvor, metalni ukus, suha usta, gubitak apetita, bulimija.

Druga „nuspojava“ povezana je sa različitim poremećajima u funkcionisanju sistema unutrašnjih organa.

Prije svega, manifestuje se nuspojava:

  1. Razvoj laktacidoze.
  2. Pojava deficita vitamina B12, koju treba shvatiti ozbiljno kod megaloblastične anemije.
  3. Kožne i potkožne reakcije poput pruritusa, osipa i eritema.
  4. Negativni efekti na jetru, razvoj hepatitisa.

Uz predoziranje, nije opažen razvoj hipoglikemijskog stanja. Međutim, ponekad se može pojaviti laktacidoza. Mogući simptomi mogu uključivati ​​zamagljenu svijest, nesvjest, povraćanje, mučninu, vrtoglavicu, glavobolju i druge.

Šta učiniti ako pacijent pokaže znakove laktacidoze? Mora se dostaviti u bolnicu što je prije moguće kako bi se utvrdila koncentracija laktata. U pravilu liječnik propisuje hemodijalizu kao najefikasniji postupak uklanjanja laktata i metformin hidroklorida iz tijela. Izvodi se i simptomatska terapija.

Uputa ukazuje na ne preporučene proizvode i tvari koje, ako se koriste istovremeno s Glucofageom, mogu izazvati naglo povećanje ili smanjenje razine šećera. Ne možete kombinirati Glucofage tretman sa:

  • antipsihotici
  • Danazol
  • hlorpromazin
  • beta2-simpatomimetičari
  • hormonska terapija
  • diuretici petlje
  • etanol.

Uz to se ne preporučuje kombiniranje primjene Glucofagea s kontrastnim komponentama koje sadrže jod.

Upotreba lijeka za mršavljenje i zdravlje žena


Mnogi se pacijenti pitaju zašto Glukofag utječe na gubitak kilograma. Budući da lijek doprinosi zakiseljavanju masnih kiselina i smanjuje iskorištavanje ugljikohidrata, direktno uzrokuje smanjenje prekomjerne tjelesne težine.

Jedna od nuspojava, gubitak apetita, mnogi dijabetičari smatraju korisnim jer smanjuju dnevni unos hrane. Međutim, efikasnost lijeka može biti smanjena kao rezultat povećanja kiselog okruženja u tijelu. Zbog toga se tokom perioda uzimanja Glucofagea ne preporučuje preopterećenje napornim vježbama. Ali niko nije otkazao uravnoteženu prehranu. Potrebno je napustiti masnu hranu i lako probavljive ugljikohidrate.

Trajanje terapije za gubitak kilograma ne smije biti veće od 4-8 tjedana. Prije uzimanja lijeka, potrebno je posavjetovati se sa svojim zdravstvenim radnikom kako biste izbjegli moguće oštećenje i razvoj hipoglikemije u šećernoj bolesti.

Nedavna istraživanja pokazala su da je uzimanje lijekova efikasno kod neplodnosti. Uz to se uzima i s policisticomom što je u 57% slucajeva izazvalo nemogucnost da imaju djecu. Ova patologija može biti uzrokovana metaboličkim sindromom ili otpornošću na inzulin.

U početku mnogi pacijenti imaju simptome kao što su kašnjenje, neredoviti periodi i cistitis. Ovi znakovi ne izgledaju dobro i traže neposredan kontakt sa ginekologom.

Kombinacija glukofaga i Duphastona pomaže u stabilizaciji nivoa hormona.

Trošak, recenzije i slično


Glukofag iznenađuje ne samo svojom efikasnošću, već i ugodnim cijenama. Dakle, trošak 1 paketa Glucofage varira od 105 do 310 ruskih rubalja, a produljena akcija - od 320 do 720 rubalja, ovisno o obliku ispuštanja.

Recenzije pacijenata koji uzimaju ovaj lijek uglavnom su pozitivni. Glukofag ne dovodi do hipoglikemije i stabilizira razinu šećera kod dijabetičara. Također, mnogi pregledi pokazuju učinkovitost lijeka za mršavljenje. Evo, na primer, jednog od komentara:

Lyudmila (59 godina): "Glukofage sam vidjela u posljednje tri godine, šećer ne prelazi 7 mmol / L. Da, na početku liječenja bio sam bolestan, ali mislim da ako vam je muka, možete to prevladati. Ako nastavite uzimati lijekove, "Prije tri godine moja tjelesna težina bila je 71 kg, a ovim alatom moja je ukupna težina pala na 64 kg. Morate priznati da je to dobar rezultat. Naravno, ne možete bez dijeta i medicinskog punjenja."

Međutim, postoje negativne kritike o lijeku. Povezani su s probavom i ostalim štetnim reakcijama tijela.Na primjer, povećani pritisak, negativan učinak na bubrege.Takođe, lijek može izazvati razvoj holecistitisa, atrijske fibrilacije, pojačane simptome psorijaze kod ljudi koji pate od ove bolesti. Iako nije tačno utvrđena povezanost između bolesti i uzimanja lijeka.

Budući da Glucofage sadrži popularnu tvar u cijelom svijetu - metformin, ima mnogo analoga. Na primjer, Metformin, Bagomet, Metfogamma, Formmetin, Nova Met, Gliformin, Siofor 1000 i drugi.

Glukofag (500, 850, 1000), kao i Glukofag 500 i 750 efikasni su lekovi za dijabetes tipa 2. Općenito, lijekovi koji uzrokuju negativne reakcije jednostavno se zlouporabljavaju. Ako se upotrebljavaju na odgovarajući način, oni su dobri za zdravlje i eliminiraju visoku glikemiju kod dijabetičara.

Informacije o Glucofageu nalaze se u videu u ovom članku.

Otpustite obrasce i analoge

U 2017. godini Glukofag se prodaje u obliku bikonveksnih okruglih bijelih tableta s dozom aktivne tvari (metformin hidroklorid): 500, 850 i 1000 mg. Pakiraju se u 10 komada u blisterima, od čega 10, 15 ili 20. mogu se nalaziti u jednoj kartonskoj kutiji. Rok trajanja lijeka je 3 godine, dozvoljeni raspon temperatura skladištenja je 15 ° -25 ° C.

U ljekarnama možete pronaći Glucofage Long - vrstu lijeka koji ima dugotrajno (produženo) djelovanje. Doziranje metformina u njemu je 500 mg, a ulogu pomoćnih sastojaka čine natrijeva karmeloza, magnezijev stearat, hipromeloza 2208 i 2910, kao i mikrokristalna celuloza. Takav sastav pomaže da se osigura da probavnim organima treba mnogo više vremena da apsorbiraju aktivnu tvar, što znači da će biti dovoljno i manje je vjerojatno da će ga uzimati.

Među ostalim analogima Glucofagea, najpoznatiji su:

Koji lijek odabrati? Ako ove lijekove smatramo hipoglikemijskim lijekovima, konačna odluka je na dežurnom liječniku. Ako je rezultat gubitka kilograma u prvom planu, onda je bolje da se odlučite na osnovu minimalnog broja nuspojava lijeka i njihove težine.

Iako je sastav analognih preparata gotovo identičan (metformin je odgovoran za gubitak težine u svima njima), različiti šećerni premazi, boje i drugi pomoćni elementi (koji ne igraju važnu ulogu kao dodatak) mogu imati različit stupanj pročišćenja, a samim tim i neke druge nuspojave.

Princip rada

Glukofag se odnosi na hipoglikemijske lijekove. Zbog svog metforminskog sastava, lek smanjuje manifestaciju hiperglikemije u organizmu, a istovremeno ne doprinosi razvoju hipoglikemije.

  • stabilizira metabolizam lipida smanjujući nivo triglicerida, ukupnog holesterola i LDL (lipoproteini niske gustine),
  • povećava osjetljivost perifernih receptora na brojne terapeutske lijekove (npr. inzulin),
  • stimulira mišićne stanice za bolji unos glukoze,
  • značajno usporava apsorpciju ugljenih hidrata u crevima i glukoneogenezu koja nastaje u jetri.

Ovo je pojačan lijek. Stoga bi liječnik i doktor trebali odrediti dozu i tijek koji je optimalan za vaše tijelo. Neovisnost u ovom pitanju ispunjena je izuzetno teškim posljedicama (pa do smrti).

Općenita uputstva za upotrebu kod dijabetesa su sljedeća:

  1. Lijek je dopušteno uzimati, i u kombinaciji sa drugim lijekovima, i neovisno o njima.
  2. Piti glukofag najbolje je za vrijeme obroka, piti puno negazirane kuhane vode sobne temperature.
  3. Da bi se smanjio rizik od nuspojava i ubrzao proces ovisnosti probavnog trakta lijekom, potrebno je sustavno provoditi povećanje doze. Na početku kursa kod odrasle osobe doza (odjednom) ne bi trebala prelaziti 500 mg.
  4. Svakog dana pacijent treba uzimati u prosjeku 1.500 do 2.000 mg lijeka. Najveća dopuštena dnevna doza iznosi 3 hiljade mg.
  5. Da biste postigli optimalnu koncentraciju glukoze u krvi, vrijedno je kombinirati glukofag s inzulinom.
  6. Pacijentima koji su u poodmakloj dobi ili još nisu dostigli punoljetnost, ne preporučuje se piti lijek. Međutim, ako se pojavila takva potreba, vrijedno je uzeti pod strogim nadzorom rad bubrega i koncentraciju kreatinina u serumu.

Podsjećamo, glukofag je moćan lijek i zato je potrebna prethodna konsultacija s liječnikom!

Indikacije za upotrebu

Kao što već znamo, u početku glukofag uopće nije dijetalna pilula, već oralni hipoglikemijski lijek. Dodijelite ga, u pravilu, onima koji trebaju sniziti nivo glukoze u krvi:

  • bolesnici sa dijabetesom tipa 1 i 2,
  • osobe s izraženom pretilošću koje im ne pomažu fizička aktivnost ili dijetalna terapija,
  • oni koji uzimaju inzulin ili različite oralne hipoglikemijske lijekove, ali od njih ne dobijaju dovoljan povrat.

U drugim slučajevima lijekovi koji sadrže metformin pokušavaju ih zamijeniti analogima koji imaju blaži učinak, kao i raznim dodacima prehrani i biljnim dodacima. Pozitivan učinak njihove upotrebe je približno isti, ali šteta po zdravlje je znatno manja.

Predoziranje: kako prepoznati i što učiniti?

Iako se lijek izdaje strogo prema receptu, neki ljudi (zahvaljujući beskrupuloznim ljekarnicima) uspijevaju ga kupiti bez recepta. U takvim slučajevima režim sastavlja sam pacijent i u pravilu ne odgovara potrebama ili sposobnostima tijela. Rezultat takve inicijative često postaje predoziranje, koje je popraćeno sljedećim simptomima:

  • dehidracija (dehidracija),
  • mučnina, povraćanje i proliv,
  • brzo disanje, groznica, oslabljena svest,
  • pojava bolova u trbuhu i mišićima.

Ako odmah ne poduzmete potrebne mjere, gubitak težine riskira laktičnu acidozu, hiperlaktacidemijsku komu, hipoglikemiju (izuzetno rijetko), pa čak i smrt. U tom će slučaju samo pomoći:

  • potpuno odbacivanje Glukofaga tokom manifestacije prvih karakterističnih znakova propadanja
  • trenutna hospitalizacija i provera nivoa laktata u krvi,
  • hemodijaliza i simptomatska terapija.

Ne morate očekivati ​​da će vam upute za upotrebu pomoći u sastavljanju kursa. Ipak je dizajniran za ljude koji se bore s bolešću, a ne s viškom kilograma i centimetara.

Nuspojave

Čak i ako pravilno pijete Glucofage, on vas neće zaštititi od nuspojava. A oni su, treba napomenuti, droga prilično ozbiljna. Dakle, već za par - tri dana nakon početka uzimanja, možete pronaći probleme na poslu:

  1. Digestivni sistem. U ustima će se pojaviti oštar metalni ukus, počet će nadutost (prekomjerno stvaranje plinova), pojavljuju se bolovi u trbuhu. Apetit može djelomično ili potpuno nestati, a osjećaji ukusa se mogu promijeniti.
  2. Imuni sistem. Apsorpcija vitamina B12 pogoršava se i, kao rezultat, razvija se hipovitaminoza i na koži se može pojaviti alergijski osip. Slučajevi poremećaja metabolizma i pojava laktacidoze nisu neuobičajeni.
  3. Kardiovaskularni sistem. Zabilježeni su slučajevi oštećenja krvi i megaloblastične anemije.
  4. Ostali unutrašnji organi. Često dolazi do oštećenja jetre, potpunog nestanka pacijentovog apetita, pojave lijekova hepatitisa.

Većina tih manifestacija je privremena i nestaje u prvoj sedmici nakon početka primjene. No, kako ne postoji specifičan protuotrov za štetne učinke ovog lijeka, vrijedno je pratiti svoje zdravlje s povećanom pažnjom.A ako se nakon 7 dana simptomi koji se manifestiraju samo pogoršaju ili se pojave druge popratne pojave koje nisu spomenute, odmah trebate konzultirati liječnika.

Ima li rezultata?

Glavno što uzbuđuje svakog pacijenta je, naravno, krajnji rezultat. Da biste procijenili učinkovitost lijeka, možete se obratiti medicinskim forumima i web lokacijama na kojima ljudi koji su ga već uzeli aktivno dijele svoja iskustva. Čitajući ih, postaje jasno da će lijek biti koristan dijabetičarima i osobama čija pretilost premašuje početnu, a BMI je dostigao 30 kg / m² ili ga premašio.

Oni koji planiraju koristiti ove „čudotvorne pilule“ za ekspresno mršavljenje (na primjer, kako bi se doveli u red prije nadolazećeg korporativnog događaja), trebali bi napustiti svoj pothvat, jer zajedno s težinom mogu izgubiti značajan dio zdravlja.

Da li se glukofag može dati djeci?

Ako su recenzije korisnika često ukrašene i pristrane, medicinske statistike temeljene isključivo na rezultatima različitih eksperimenata i testova pružaju jasne informacije o postavljenom pitanju. Znači, posebno su naučnici sa Univerziteta u Oregonu 2014. godine proveli klinička ispitivanja u kojima su ocijenili koliko je prikladno koristiti Glucofage i niz drugih lijekova koji sadrže metformin u liječenju pretilosti kod djece i adolescenata.

Testovi su vršeni šest mjeseci. U njima je učestvovalo oko hiljadu mladih pacijenata u dobi od 10 do 16 godina sa indeksom tjelesne mase u rasponu od 26 do 41 kg / m² i koji nisu oboljeli od dijabetesa. Istovremeno, tolerancija na glukozu bila je u granicama normale za sve ispitanike.

Rezultati istraživanja pokazali su da za djecu lijek nije naročito efikasan. Njegova primjena u kombinaciji s tjelesnom aktivnošću i dijetalnom terapijom teško je bila djelotvornija od upotrebe ovih metoda. Najbolji rezultat rezultirao je padom BMI od 1,38 jedinica, što u procentima nije više od 5%.

Za lijek s tako opsežnom popisom nuspojava, takav je pokazatelj više nego razočaravajući. A to, zauzvrat, znači da je bolje ne koristiti ga za mršavljenje maloljetnih pacijenata koji pate od gojaznosti, ali nemaju dijabetes.

Interakcije lijekova

Ispravna doziranje daleko je od jedinog pokazatelja koji utječe na performanse glukofaga. Ako ga kombinirate s drugim lijekom, rezultat često može biti nepredvidiv.

  1. Istodobna upotreba alkohola i lijekova koji sadrže alkohol u ogromnoj većini slučajeva završava neuspjehom. Pacijent prvo zaradi hipoglikemiju, a zatim padne u hipoglikemijsku komu i (u nedostatku hitne pomoći) umre.
  2. Ako se u vrijeme uzimanja lijeka ne ograničavate u konzumiranju hrane s visokim sadržajem glukoze (na primjer, bijelog šećera ili slatkiša), onda će vaši pokušaji gubitka kilograma biti poput borbe sa vjetrenjačama.
  3. Radioaktivni agensi koji sadrže jod koji sadrže glukofage takođe su apsolutno nespojivi. Stoga, ako ne želite zaraditi na laktacidozi, trebali biste odbiti uzimati lijek 2 dana prije radioloških i rendgenskih studija. Tečaj bi također trebao biti nastavljen najkasnije nakon 48 sati (pod uslovom da se tijekom pregleda nisu otkrile nepravilnosti u radu unutrašnjih organa).
  4. Prehrana u kombinaciji sa uzimanjem ovog lijeka prijeti ozbiljnim prekidima u radu unutrašnjih organa. Za vrijeme liječenja (gubitak kilograma) - tijelo mora dobiti sve potrebne minerale i vitamine.

Kombinacije koje zahtijevaju povećan oprez:

  1. Ako planirate kombinirati upotrebu ovog lijeka s diureticima i lijekovima s indirektnim hiperglikemijskim djelovanjem, budite spremni na činjenicu da ćete morati pažljivije i češće provjeravati razinu glukoze u krvi.
  2. Kombinacija „Glukofag + diuretici u petlji“ na pozadini bubrežnog ili funkcionalnog zatajenja jetre preti da se pretvori u laktičnu acidozu.
  3. Kada se pokušava kombinirati s inzulinom, salicilatima i derivatima sulfonilureje, pacijentu je već dijagnosticirana hipoglikemija.
  4. Kationski i antihipertenzivni lijekovi mogu doprinijeti značajnom podešavanju doze lijeka i njegovog načina upotrebe.
  5. Nifedipin, hlorpromazin i niz beta 2 -adrenergičkih agonista povećavaju koncentraciju glukoze u krvi te stoga pri velikom doziranju mogu neutralizirati učinak lijeka, usmjeren na njegovo smanjivanje i izazivati ​​imenovanje inzulina.
  6. Ne biste trebali uzimati Glucophage zajedno, a da se prethodno niste konsultovali sa svojim lekarom. Iako ovi lijekovi imaju sličan princip djelovanja, rezultat njihove kombinacije može biti dvostruki udarac na unutarnji sistem tijela.

Tržište lijekova svake se godine i brže razvija. Stoga, ako niste pronašli druge lijekove koje uzimate na ovim popisima, to ne znači da njihova upotreba zajedno s Glucofageom neće imati negativne posljedice. Da biste zaštitili tijelo od nepotrebnih rizika, sve je moguće i samo kontaktiranjem ljekara. Tako nećete zbuniti doziranje i naučit ćete o nijansama složenog unosa, poznatim samo iskusnom stručnjaku.

Neophodne promjene u prehrani

Potrebna je dijeta kod uzimanja glukofaga. Štoviše, morat ćete ga se pridržavati čak i nakon završetka kursa liječenja. Jedina utjeha za one koji vole srdačni obrok su blaži uvjeti od posta ili ekspresne prehrane.

Možete odabrati i uravnotežene i neuravnotežene menije. U prvom slučaju, tijelo će dosljedno primati sve potrebne hranjive tvari iz hrane, dok će se broj unesenih kalorija smanjivati. Druga opcija se fokusira na hranu s visokim ugljikohidratima, ali potpuno eliminira lipide iz ishrane.

U oba slučaja, vaš izbornik treba sadržavati i hranu bogatu biljnim vlaknima (pasulj, žitarice, grašak). Ali o šećeru i proizvodima koji sadrže šećer morat će potpuno zaboraviti.

Glukofag je jedan od moćnih lijekova i ima prilično obiman popis kontraindikacija i nuspojava. Stoga ga piti kao sredstvo za gubitak kilograma ne vrijedi kod zdravih ljudi (koji nemaju druge naznake osim prekomjerne težine). Ostvareni rezultat biće kratkotrajan, ali posljedice za zdravlje teške.

Ako i dalje želite smršavjeti na tabletama, posavjetujte se s liječnikom i zatražite da vam napiše analoge ili savjetuje efikasne dodatke prehrani. I ovaj lijek prepustite onima kojima je stvarno potreban.

Skreću vam pažnju i drugi lekovi koji doprinose gubljenju kilograma:

U ovom ćemo članku govoriti o lijeku koji snižava šećer u krvi kod pacijenata sa šećernom bolešću glukofaga.

"Glukofag" se naziva biguanidom, znači sredstvo za snižavanje glukoze u krvi, ali ne dovodi do hipoglikemijskih stanja. Razlog ove akcije je nedostatak efekta stimulacije proizvodnje inzulina na otočićima gušterače.

Lijek djeluje povećavajući osjetljivost receptora perifernog sistema na inzulin i potiče proces prerade glukoze u stanicama. "Glukofag" smanjuje i aktivnu proizvodnju glukoze u jetri, odlaže protok glukoze u organizam iz creva.

Uz to, lijek doprinosi povećanom razgradnji masti (lipida).

Alat dovodi do činjenice da tjelesna težina bolesne osobe prestaje da se povećava ili čak počinje da se smanjuje.

Obrazac za oslobađanje glukofaga

  • Ovaj je proizvod dostupan isključivo u obliku tableta, s različitim dozama
  • Tablete su okrugle ili ovalne, presvučene su. Doziranje 500 mg, 850 mg i 100 mg
  • Alat se vrlo brzo apsorbira u krvotok i širi kroz tkiva, a ne veže se na proteine ​​u krvi. Lijek se izlučuje bubrezima i gotovo se ne razgrađuje

Opće karakteristike. Sastav:

Djelatna tvar: metformin hidroklorid - 500, 850 ili 1000 mg,
Pomoćne tvari: povidon, magnezijum stearat.
Film folija:
Doziranje 500 mg i 850 mg: hipromeloza.
Doziranje 1000 mg: čisti opadray (hipromeloza, makrogol 400, makrogol 8000).

Opis:
Doziranje 500 mg, 850 mg:
Bijele, okrugle, dvokonveksne filmom obložene tablete.
Doziranje 1000 mg:
Bijele, ovalne, bikonveksne tablete, filmom obložene, s rizikom sa obje strane i ugraviranom "1000" s jedne strane.
Poprečni presjek prikazuje jednoliku bijelu masu.

Doziranje i primjena:

Odrasli: monoterapija i kombinovana terapija u kombinaciji sa drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima:
.Obična početna doza je 500 mg 2-3 puta dnevno nakon ili za vrijeme obroka. Daljnje postepeno povećanje doze moguće je ovisno o razini glukoze u krvi.
.Održavajuća doza lijeka je obično 1500 - 2000 mg / dan. Da bi smanjili nuspojave iz gastrointestinalnog trakta, dnevnu dozu treba podijeliti u 2-3 doze. Maksimalna doza je 3000 mg / dan, podijeljeno u tri doze.
. Polagano povećanje doza može poboljšati probavnu toleranciju.
.Pacijenti koji uzimaju metformin u dozama od 2000-3000 mg / dan mogu se prenijeti na Glucofage® 1000 mg. Maksimalna preporučena doza je 3000 mg dnevno, podijeljeno u tri doze.
U slučaju da planirate prijelaz s uzimanja drugog hipoglikemijskog sredstva: morate prekinuti uzimanje drugog lijeka i započeti s uzimanjem Glucofage® u gore navedenoj dozi. Kombinacija sa insulinom:
Da bi se postigla bolja kontrola glukoze u krvi, metformin i inzulin mogu se koristiti kao kombinirana terapija. Uobičajena početna doza Glucofage® 500 mg i 850 mg je jedna tableta 2-3 puta dnevno, Glucofage® 1000 mg - jedna tableta 1 put dnevno, dok se doza inzulina bira na osnovu rezultata mjerenja glukoze u krvi.
.Deca i tinejdžeri:
u djece od 10 godina starosti, Glucofage® se može primjenjivati ​​i u monoterapiji i u kombinaciji s inzulinom. Uobičajena početna doza je 500 mg 2-3 puta dnevno nakon ili za vrijeme obroka. Nakon 10-15 dana, doza se mora prilagoditi na osnovu rezultata mjerenja glukoze u krvi. Maksimalna dnevna doza je 2000 mg, podijeljeno u 2-3 doze.
. Stariji pacijenti:
zbog mogućeg smanjenja bubrežne funkcije, doza metformina mora biti odabrana pod redovitim nadzorom pokazatelja bubrežne funkcije (nivo kreatinina u serumu najmanje dva do četiri puta godišnje).

Značajke aplikacije:

Ako za vrijeme liječenja pacijent ima bolove u trbuhu, bolove u mišićima, opću slabost i ozbiljno loše stanje, potrebno je prestati uzimati lijek i odmah se obratiti liječniku. Ovi simptomi mogu biti znak početne laktacidoze.
48 sati prije i u roku od 48 sati nakon rendgenskih kontrastnih studija (urografija, intravenska angiografija), Glucofage® treba prekinuti.
Budući da se metformin izlučuje bubrezima, prije početka liječenja i redovito nakon toga, potrebno je utvrditi razinu kreatinina u serumu. Posebna opreznost mora biti u slučajevima u kojima bubrežna funkcija može biti narušena, na primjer, tijekom početnog razdoblja antihipertenzivne terapije ili terapije diuretikom i tijekom početnog liječenja NSAID-om.
Pacijent mora obavijestiti liječnika o pojavi bronhopulmonalne infekcije ili zaraznoj bolesti genitourinarnih organa.
Tokom liječenja potrebno je suzdržati se od konzumiranja alkohola.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima
Monoterapija Glucofage® ne uzrokuje hipoglikemiju i samim tim ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima.
Međutim, pacijenti trebaju biti oprezni u vezi s rizikom od hipoglikemije kada koriste metformin u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima (sulfoniluree, inzulin, repaglinid itd.).

Interakcija s drugim lijekovima:

Ne preporučuju se kombinacije
Ne preporučuje se istodobna primjena danazola kako bi se izbjegao hiperglikemijski učinak potonjeg. Ako je liječenje danazolom potrebno i nakon prekida liječenja, potrebno je prilagoditi dozu Glucofage® pod kontrolom razine glukoze.
Unos alkohola povećava rizik od nastanka laktične acidoze tokom akutne alkoholske intoksikacije, posebno u slučajevima posta ili nakon niskokalorične prehrane, kao i kod zatajenja jetre. Dok se uzima droga, treba izbegavati alkohol i lekove koji sadrže etanol.
Kombinacije koje zahtijevaju posebnu njegu
Klorpromazin: ako se uzima u velikim dozama (100 mg dnevno) povećava glikemiju, smanjujući oslobađanje inzulina. U liječenju antipsihoticima i nakon zaustavljanja unosa potonjeg, potrebno je prilagođavanje doze Glucofage® pod kontrolom nivoa glikemije.
Glukokortikosteroidi (GCS) sistemskog i lokalnog djelovanja smanjuju glukoznu toleranciju, povećavaju glikemiju, ponekad uzrokujući ketozu. U liječenju kortikosteroida i nakon prekida unosa potonjeg potrebno je prilagoditi dozu Glucofage® pod kontrolom razine glikemije.
Diuretici: istovremena primjena diuretika iz petlje može dovesti do razvoja laktacidoze zbog mogućeg zatajenja bubrega. Glucofage® se ne treba propisati ako je klirens kreatinina ispod 60 ml / min.
Radioaktivni agensi koji sadrže jod: radiološka studija koja koristi radioaktivne agense koji sadrže jod može izazvati razvoj laktacidoze kod pacijenata sa šećernom bolešću s funkcionalnom zatajenjem bubrega. Imenovanje Glucofage® treba otkazati 48 sati prije i ne obnoviti se ranije 2 dana nakon rendgenskih pregleda pomoću radioaktivnih sredstava.
Injektivirajući beta-2 simpatomimetici: povećavaju glikemiju zbog stimulacije beta-2 adrenergičkih receptora. U ovom slučaju je neophodna kontrola glikemije. Po potrebi se preporučuje insulin. Treba imati na umu da ACE inhibitori i drugi antihipertenzivi mogu snižavati glukozu u krvi. Ako je potrebno, treba prilagoditi dozu metformina.
Istodobnom primjenom Glucofage® s derivatima sulfonilureje, inzulinom, akarbozom, salicilatima, moguće je povećanje hipoglikemijskog učinka.

Kontraindikacije:

Preosjetljivost na metformin ili bilo koji od pomoćnih sastojaka,
Dijabetičar, dijabetički prekoma, koma,
Oštećena funkcija bubrega (klirens kreatinina manji od 60 ml / min)
Akutne bolesti sa rizikom razvoja bubrežne disfunkcije: dehidracija (sa prolivom, povraćanjem), groznica, teške zarazne bolesti, stanja hipoksije (šok, bubrežne infekcije, bronhopulmonalne bolesti),
Klinički izražene manifestacije akutnih i hroničnih bolesti koje mogu dovesti do razvoja hipoksije tkiva (zatajenje srca ili disajnih puteva itd.)
Ozbiljne operacije i povrede (kada je indicirana terapija inzulinom),
Poremećena funkcija jetre
hronični alkoholizam, akutni
Trudnoća, dojenje,
Laktacidoza (uključujući istoriju),
primjenu najmanje 2 dana prije i u roku od dva dana nakon provođenja radioizotopskih ili radioloških ispitivanja s uvođenjem kontrastnog medija koji sadrži jod,
poštivanje hipokalorične prehrane (manje od 1000 kalorija dnevno),
Ne preporučuje se upotreba lijeka osobama starijim od 60 godina, izvodeći teške fizičke radove.
Koristite tokom trudnoće i tokom dojenja
Prilikom planiranja trudnoće, kao i u slučaju trudnoće tijekom uzimanja Metformina, lijek treba prekinuti i propisati terapiju inzulinom. Nadziru se majka i novorođenče. S obzirom da nema podataka o prodiranju u majčino mlijeko, ovaj lijek je kontraindiciran u dojenju.
Ako je potrebno, upotrebu metformina tijekom dojenja treba prekinuti.

Uvjeti odmora:

500 mg filmom obložene tablete:
10 tableta po blisteru od PVC / aluminijske folije, 3 ili 5 blistera sa uputama za upotrebu stavi se u kartonsku kutiju, 15 tableta u blisteru od PVC / aluminijumske folije, 2 blistera s uputama za upotrebu stave se u kartonsku kutiju,
850 mg filmom obložene tablete:
15 tableta u blisteru od PVC / aluminijske folije, 2 blistera zajedno sa uputama za upotrebu stavljaju se u kartonsku kutiju,
20 tableta po blisteru od PVC / aluminijske folije, 3 ili 5 blistera zajedno s uputama za upotrebu stavlja se u kartonsku kutiju.
1000 mg filmom obloženih tableta
10 tableta po blisteru od PVC / aluminijske folije, 3, 5, 6 ili 12 blistera, zajedno s uputama za upotrebu, stavi se u kartonsku kutiju,
15 tableta po blisteru od PVC / aluminijumske folije, 2, 3 ili 4 blistera, zajedno sa uputama za upotrebu, stavlja se u kartonsku kutiju.

Originalni lijek metformin koji ispunjava sve principe medicine utemeljene na dokazima

Dozni oblik

Doziranje 500 mg, 850 mg:
Bijele, okrugle, dvokonveksne filmom obložene tablete.

Doziranje 1000 mg:
Bijele, ovalne, bikonveksne tablete, filmom obložene, s rizikom sa obje strane i ugraviranom "1000" s jedne strane.
Jedan presjek prikazuje jednoliku bijelu masu.

Farmakoterapijska svojstva

Metformin smanjuje hiperglikemiju a da ne dovodi do razvoja hipoglikemije. Za razliku od derivata sulfonilureje, on ne potiče lučenje inzulina i nema hipoglikemijski učinak kod zdravih pojedinaca. Povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin i iskorištenje glukoze u stanicama. Smanjuje proizvodnju glukoze u jetri inhibirajući glukoneogenezu i glikogenolizu.
Odgađa crijevnu apsorpciju glukoze.

Metformin stimuliše sintezu glikogena, delujući na glikogen sintazu. Povećava transportni kapacitet svih vrsta membranskih transportera glukoze.

Pored toga, blagotvorno deluje na metabolizam lipida: smanjuje sadržaj ukupnog holesterola, lipoproteina niske gustine i triglicerida.

Dok uzima met metin, pacijentova tjelesna masa ili ostaje stabilna ili se umjereno smanjuje.

Kliničke studije su također pokazale djelotvornost lijeka Glucofage ® u prevenciji dijabetesa kod pacijenata s prediabetesom s dodatnim faktorima rizika za razvoj dijabetes melitusa tipa 2, u kojem promjene u načinu života nisu omogućile adekvatnu kontrolu glikemije.

Apsorpcija i distribucija
Nakon oralne primjene, metformin se apsorbira iz gastrointestinalnog trakta sasvim u potpunosti. Apsolutna bioraspoloživost je 50-60%. Maksimalna koncentracija (Cmax) (približno 2 µg / ml ili 15 µmol) u plazmi postiže se nakon 2,5 sata. Istodobnim unošenjem hrane smanjuje se i odlaže apsorpcija metformina. Metformin se brzo distribuira u tkivu, praktično se ne veže za proteine ​​plazme.

Metabolizam i izlučivanje
Metabolizuje se u veoma slabom stepenu i izlučuje bubrezima. Klirens metformina kod zdravih ispitanika iznosi 400 ml / min (4 puta više od klirensa kreatinina), što ukazuje na prisustvo aktivne sekrecije kanala. Poluživot je oko 6,5 sati.Uz zatajenje bubrega, povećava se, postoji opasnost od nakupljanja lijeka.

Sastav i oblik oslobađanja

Klinička i farmakološka grupa: oralni hipoglikemijski lijek.

  • Djelatna tvar: metformin hidroklorid - 500, 850 ili 1000 mg,
  • Pomoćne tvari: povidon, magnezijum stearat.

Doziranje 500 mg, 850 mg: bijele, okrugle, bikonveksne filmom obložene tablete. Jedan presjek prikazuje jednoliku bijelu masu.

Farmakologija

Oralni hipoglikemijski lijek iz grupe biguanida.

Glukofage ® smanjuje hiperglikemiju, a da ne dovodi do razvoja hipoglikemije. Za razliku od derivata sulfonilureje, on ne potiče lučenje inzulina i nema hipoglikemijski učinak kod zdravih pojedinaca.

Povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin i iskorištenje glukoze u stanicama. Smanjuje proizvodnju glukoze u jetri inhibirajući glukoneogenezu i glikogenolizu. Odgađa crijevnu apsorpciju glukoze.

Metformin stimulira sintezu glikogena djelovanjem na glikogen sintetazu. Povećava transportni kapacitet svih vrsta membranskih transportera glukoze.

Uz to, ima blagotvoran uticaj na metabolizam lipida: snižava ukupni holesterol, LDL i TG.

Dok uzima met metin, pacijentova tjelesna masa ili ostaje stabilna ili se umjereno smanjuje.

Farmakokinetika

Nakon uzimanja lijeka unutra, metformin se prilično u potpunosti apsorbira iz probavnog trakta. Istodobnim gutanjem smanjuje se i kasni apsorpcija metformina. Apsolutna bioraspoloživost je 50-60%. C max u plazmi iznosi otprilike 2 μg / ml ili 15 μmol i postiže se nakon 2,5 sata.

Metformin se brzo distribuira u tjelesno tkivo. On se praktično ne veže za proteine ​​plazme.

Vrlo se malo metabolizira i izlučuje bubrezima.

Klirens metformina kod zdravih pojedinaca iznosi 400 ml / min (4 puta više od KK), što ukazuje na aktivnu tubularnu sekreciju.

T 1/2 je otprilike 6,5 sati

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

U bolesnika sa zatajivanjem bubrega povećava se T 1/2, postoji rizik od nakupljanja metformina u tijelu.

Obrazac za puštanje

Tablete, filmom obložene bijele, okrugle, bikonveksne, u presjeku - homogena bijela masa.

Pomoćne tvari: povidon - 20 mg, magnezijum stearat - 5,0 mg.

Sastav filmske membrane: hipromeloza - 4,0 mg.

10 kom - blisteri (3) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (5) - pakovanja od kartona.
15 kom. - blisteri (2) - pakovanja od kartona.
15 kom. - blisteri (4) - pakovanja od kartona.
20 kom. - blisteri (3) - pakovanja od kartona.
20 kom. - blisteri (5) - pakovanja od kartona.

Lijek se uzima oralno.

Monoterapija i kombinirana terapija s drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima

Uobičajena početna doza je 500 mg ili 850 mg 2-3 puta dnevno dnevno ili nakon jela. Daljnje postepeno povećanje doze moguće je ovisno o koncentraciji glukoze u krvi.

Doza održavanja lijeka je obično 1500-2000 mg / dan. Da bi smanjili nuspojave iz gastrointestinalnog trakta, dnevnu dozu treba podijeliti u 2-3 doze. Maksimalna doza je 3000 mg / dan, podijeljeno u 3 doze.

Polako povećavanje doza može pomoći poboljšanju probavne tolerancije.

Pacijenti koji primaju metformin u dozama od 2000-3000 mg / dan mogu se prenijeti na lijek Glucofage ® 1000 mg. Maksimalna preporučena doza je 3000 mg / dan, podijeljeno u 3 doze.

Ako planirate prebaciti s uzimanja drugog hipoglikemijskog lijeka, morate prekinuti uzimanje drugog lijeka i započeti s uzimanjem Glucofagea u gornjoj dozi.

Kombinacija insulina

Da bi se postigla bolja kontrola glukoze u krvi, metformin i inzulin mogu se koristiti kao kombinirana terapija.Uobičajena početna doza Glucofage ® je 500 mg ili 850 mg 2-3 puta dnevno, dok se doza inzulina bira na osnovu koncentracije glukoze u krvi.

Djeca i tinejdžeri

Stariji pacijenti

Zbog mogućeg smanjenja bubrežne funkcije, doza metformina mora se odabrati pod redovitim nadzorom pokazatelja bubrežne funkcije (za određivanje sadržaja serumskog kreatinina u serumu najmanje 2-4 puta godišnje).

Glucofage ® treba uzimati svakodnevno, bez prekida. Ako se liječenje prekine, pacijent treba obavijestiti liječnika.

Glukofag. Kontraindikacije

  • Prisutnost preosjetljivosti na jedan aktivni ili više dodatnih sastojaka lijeka.
  • Kršenje metabolizma ugljikohidrata u tijelu, praćeno jakom slabošću, neprestanom žeđi, čestim mokrenjem (uključujući prekomu i komu kod dijabetičara, prisutnost ketoacidoze, utvrđene kao rezultat laboratorijskih ispitivanja).
  • Simptomi funkcionalnog oštećenja bubrega ili zatajenje bubrega.
  • Znakovi primarnih simptoma oštećene bubrežne funkcije.
  • Ozbiljno smanjenje količine vode u organizmu (znaci - proliv, povraćanje itd.).
  • Istovremene infekcije.
  • Teške kardiovaskularne bolesti, uključujući infarkt miokarda u akutnom početnom periodu.
  • Akutni i hronični oblik bolesti (kao faktor rizika za hipoksiju).
  • Zatajenje disanja.
  • Teška mliječna acidoza kod dijabetičara, uključujući povijest, kada velika količina mliječne kiseline uđe u krv u odnosu na količinu koju izlučimo iz tijela.
  • Period hirurške intervencije (uključujući operaciju mehaničkih povreda).
  • Jetrna insuficijencija ili funkcionalno oštećenje jetre.
  • Trovanje etanolom.
  • Alkoholizam
  • Žene - u periodu gestacije.
  • Simptomi laktacidoze (znakovi - proliv, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu).
  • Značajan nedostatak inzulina u organizmu.
  • Nekoliko dana prije bilo kakvog rentgenskog pregleda i nekoliko dana nakon njega.
  • Podložno strogoj niskokaloričnoj dijeti (sadržaj kalorija - manje od hiljadu kcal dnevno).

Napomena Treba uzeti posebnu opreznost prilikom uzimanja lijeka:

  • pacijentima zrele dobi, počevši od šezdeset godina,
  • ljudi koji se bave teškim fizičkim radom,
  • sa zatajenjem jetre (pokazatelji klirensa kreatina od 45 do 59 mililitara u minuti).
  • dojilje.

Glukofag. Doziranje

Tablete za oralnu primjenu (oralno).

Koristi se kao monoterapija ili kombinirana terapija (uz imenovanje drugih hipoglikemijskih sredstava).

Početna faza je 500 mg lijeka, u nekim slučajevima - 850 mg (ujutro, u podne, i uveče na pun želudac).

U budućnosti se doza povećava (po potrebi i samo nakon konsultacije s liječnikom).

Za održavanje terapijskog učinka lijeka obično je potrebna dnevna doza - od 1500 do 2000 mg. Zabranjeno je doziranje veće od 3000 mg i više!

Dnevna količina nužno je podijeljena u tri ili čak četiri puta, što je neophodno za sprečavanje rizika od nuspojava.

Napomena Potrebno je povećavati dnevnu dozu za nedjelju, polako, kako bi se izbjegli negativni efekti. Za one pacijente koji su prethodno uzimali lijekove s aktivnom supstancom metforminom u količini od 2000 do 3000 mg, Glucofage tablete trebaju se uzimati u dozi od 1000 mg dnevno.

Ako namjeravate odbiti uzimanje drugih lijekova koji utječu na hipoglikemijske indekse, trebali biste početi uzimati Glucofage tablete u minimalnoj preporučenoj količini, u obliku monoterapije.

Glukofag i inzulin

Ako vam je potreban dodatni inzulin, potonji se koristi samo u dozi koju je liječnik pokupio.

Terapija metamorfinom i inzulinom je neophodna kako bi se postigla određena količina glukoze u krvi.Uobičajeni algoritam je tableta od 500 mg (rjeđe 850 mg) dva ili tri puta dnevno.

Doziranje za djecu i adolescente

Od deset godina i više - kao neovisni lijek, ili kao dio sveobuhvatnog liječenja (zajedno s inzulinom).

Optimalna početna (pojedinačna) dnevna doza je jedna tableta (500 ili 850 mg.), Koja se uzima uz obroke. Dozvoljeno je uzimati lijek pola sata nakon jela.

Na osnovu određene količine glukoze u krvi, doza lijeka se polako prilagođava (linije - najmanje jedna do dvije sedmice). Zabranjeno je povećanje doze za djecu (više od 2000 mg). Lijek treba podijeliti u tri, barem dvije doze.

Kombinacije koje u svakom slučaju nisu dopuštene

Kontrastna sredstva za rentgenske zrake (sa sadržajem joda). Radiološki pregled može biti katalizator razvoja laktične acidoze pacijenta sa simptomima šećerne bolesti.

Glukofag se prestaje uzimati tri dana prije ispitivanja i ne uzima se još tri dana nakon njega (ukupno, tjedan dana zajedno sa danom ispitivanja). Ako je bubrežna funkcija prema rezultatima bila nezadovoljavajuća, taj se period povećava - dok se tijelo u potpunosti ne vrati u normalu.

Bilo bi razumno suzdržati se od upotrebe lijeka ako u tijelu postoji velika količina etanola (akutna alkoholna intoksikacija). Ta kombinacija dovodi do stvaranja uvjeta za manifestaciju simptoma laktacidoze. Niskokalorična dijeta ili pothranjenost, posebno na pozadini zatajenja jetre, značajno povećava taj rizik.

Zaključak Ako pacijent uzima drogu, mora u potpunosti odustati od upotrebe bilo koje vrste alkohola, uključujući i droge koje uključuju etanol.

Kombinacije koje zahtijevaju oprez

Danazole Istodobna primjena Glucofagea i Danazola je nepoželjna. Danazol je opasan hiperglikemijskim efektom. Ako ga je iz različitih razloga nemoguće odbiti, bit će potrebno temeljito prilagođavanje doze glukofagea i stalno praćenje razine glukoze u krvi.

Klorpromazin u velikoj dnevnoj dozi (više od 100 mg), što pomaže povećanju koncentracije glukoze u krvi i smanjuje mogućnost oslobađanja inzulina. Potrebno je prilagoditi dozu.

Antipsihotici. Liječenje pacijenata antipsihoticima mora biti dogovoreno s liječnikom. Prilagođavanje doze Glucofage-a potrebno je ovisno o razini glukoze u krvi.

GCS (glukokortikosteroidi) negativno utiču na toleranciju na glukozu - nivo glukoze u krvi raste, što može izazvati ketozu. U takvim slučajevima treba uzimati glukofag na osnovu specifične količine glukoze u krvi.

Diuretici u petlji ako se uzimaju istovremeno s glukofagom dovode do rizika od laktacidoze. Sa CC od 60 ml / min i niže, glukofag nije propisan.

Adrenomimetici. Prilikom uzimanja Beta 2-adrenergičkih agonista, povećava se i nivo glukoze u organizmu, što ponekad zahtijeva dodatne doze inzulina za pacijenta.

ACE inhibitorima i svim antihipertenzivnim lijekovima potrebno je prilagođavanje doze metformina.

Sulfonilurea, inzulin, akarboza i salicilati ako se uzimaju zajedno sa glukofagom mogu uzrokovati razvoj hipoglikemije.

Trudnoća i dojenje Značajke odredišta

Glukofag se ne smije uzimati tokom trudnoće.

Teški dijabetes je moguća urođena malformacija ploda. Dugoročno - perinatalni mortalitet. Ako žena planira začeti ili je u početnim fazama trudnoće, potrebno je odbiti uzimati lijek Glucofage. Umjesto toga, propisana je terapija inzulinom za održavanje potrebne stope glukoze.

Za pacijente. Osnovne informacije o laktozi

Laktacidoza nije uobičajena bolest.Ipak, treba poduzeti sve potrebne mjere kako bi se eliminirao rizik od njegove manifestacije, jer patologiju karakteriziraju teške komplikacije i visoka stopa smrtnosti.

Laktacidoza se obično manifestirala kod pacijenata koji su uzimali metamorfin koji je imao ozbiljno zatajenje bubrega uslijed šećerne bolesti.

Ostali faktori rizika uključuju:

  • Simptomi dekompenziranog dijabetesa.
  • Manifestacije ketoze.
  • Dugi period pothranjenosti.
  • Akutne faze alkoholizma.
  • Znakovi hipoksije.

Važno je. Potrebno je obratiti pažnju na znakove početne faze laktacidoze. Ovo je karakteristična simptomatologija, koja se manifestuje kod mišićnih grčeva, dispepsije, bolova u trbuhu i opće astenije. Acidotska dispneja i hipotermija, kao znaci koji prethodi komi, takođe ukazuju na bolest. Bilo koji simptomi metaboličke acidoze su osnova za trenutno ukidanje lijeka i traženje hitne medicinske pomoći.

Koristite tokom trudnoće i tokom dojenja

Pri planiranju trudnoće, kao i u slučaju trudnoće na pozadini uzimanja metformina s predijabetesom i dijabetesom tipa 2, lijek treba prekinuti, a u slučaju dijabetesa tipa 2 propisuje se terapija inzulinom. Potrebno je održavati sadržaj glukoze u krvnoj plazmi na razini najbližoj normalnoj da bi se smanjio rizik od malformacija fetusa.

Metformin prelazi u majčino mlijeko. Nisu primijećene nuspojave kod novorođenčadi za vrijeme dojenja dok su uzimale metformin. Međutim, zbog ograničene količine podataka, primjena lijeka tijekom dojenja ne preporučuje se. Odluku o prekidu dojenja treba donijeti uzimajući u obzir prednosti dojenja i potencijalni rizik od nuspojava kod bebe.

Nuspojava

Metabolički i nutritivni poremećaji:
Vrlo rijetko: laktacidoza (vidjeti „Posebna uputstva“). Uz dugotrajnu upotrebu metformina može se primijetiti smanjenje apsorpcije vitamina B12. Ako se otkrije megaloblastična anemija, mora se razmotriti mogućnost takve etiologije.

Poremećaji nervnog sistema:
Često: poremećaj ukusa.

Gastrointestinalni poremećaji:
Vrlo često: mučnina, povraćanje, proliv, bol u trbuhu i nedostatak apetita.
Najčešće se javljaju u početnom periodu lečenja i u većini slučajeva prolaze spontano. Da biste spriječili simptome, preporučuje se uzimati metformin 2 ili 3 puta dnevno tokom ili nakon jela. Spori porast doze može poboljšati probavnu toleranciju.

Poremećaji na koži i potkožnom tkivu:
Vrlo rijetko: kožne reakcije poput eritema, svrbeža, osipa.

Kršenja jetre i žučnih puteva:
Vrlo rijetko: oslabljena funkcija jetre i hepatitisi, nakon prestanka uzimanja metformina, ove štetne pojave u potpunosti nestaju.

Objavljeni podaci, podaci nakon stavljanja lijeka u promet, kao i kontrolirane kliničke studije ograničene dječje populacije u starosnoj skupini od 10-16 godina pokazuju da su nuspojave u djece slične prirode i težine kao u odraslih pacijenata.

Posebna uputstva

Treba uzeti u obzir i druge povezane rizične faktore, poput dekompenziranog šećerne bolesti, ketoze, dugog posta, alkoholizma, zatajenja jetre i bilo kojeg stanja povezanog s teškom hipoksijom. Ovo može pomoći smanjenju incidencije laktacidoze.

Treba uzeti u obzir rizik od laktične acidoze s pojavom nespecifičnih znakova, kao što su grčevi u mišićima, praćeni dispeptičkim poremećajima, bolovima u trbuhu i teškom astenijom. Laktacidozu karakteriše acidotična kratkoća daha, bol u trbuhu i hipotermija praćena komom.Dijagnostički laboratorijski parametri su smanjenje pH vrijednosti krvi (manje od 7,25), sadržaj laktata u plazmi veći od 5 mmol / l, povećani jaz aniona i omjer laktata / piruvata. Ako se sumnja na metaboličku acidozu, potrebno je prestati uzimati lijek i odmah se obratiti liječniku.

Hirurgija
Upotrebu metformina treba prekinuti 48 sati prije planiranih kirurških operacija i nastaviti se najkasnije 48 sati nakon toga, pod uslovom da je tijekom pregleda bubrežna funkcija prepoznata kao normalna.

Bubrežna funkcija
Budući da se metformin izlučuje bubrezima, prije početka liječenja i redovito nakon toga, mora se utvrditi klirens kreatinina:

  • barem jednom godišnje kod pacijenata sa normalnom funkcijom bubrega,
  • najmanje 2-4 puta godišnje u starijih bolesnika, kao i u bolesnika s klirensom kreatinina na donjoj granici normale.
U slučaju klirensa kreatina manjih od 45 ml / min, primjena lijeka je kontraindicirana.
Posebno treba biti oprezan u slučaju oštećenja bubrežne funkcije kod starijih pacijenata, dok se istodobno primjenjuju antihipertenzivni lijekovi, diuretici ili nesteroidni protuupalni lijekovi.

Zatajenje srca
Pacijenti sa zatajenjem srca imaju veći rizik od razvoja hipoksije i zatajenja bubrega. Bolesnike s hroničnom srčanom insuficijencijom treba redovito nadzirati srčana funkcija i bubrežna funkcija dok uzimaju metformin. Metformin za zatajenje srca sa nestabilnom hemodinamikom je kontraindiciran.

Djeca i tinejdžeri
Dijagnoza dijabetesa tipa 2 mora se potvrditi prije početka liječenja metforminom. U kliničkim studijama koje traju 1 godinu pokazano je da metformin ne utječe na rast i pubertet. Međutim, zbog nedostatka dugoročnih podataka, preporučuje se pažljivo praćenje naknadnog učinka metformina na ove parametre u djece, naročito tijekom puberteta. Najopreznije praćenje je potrebno djeci od 10-12 godina.

Ostale mjere opreza:

  • Pacijentima se savjetuje da nastave dijetu s ravnomjernim unosom ugljikohidrata tijekom dana. Pacijentima koji imaju višak kilograma savjetuje se da nastave slijediti hipokaloričnu dijetu (ali ne manje od 1000 kcal / dan).
  • Preporučuje se redovna laboratorijska ispitivanja radi praćenja dijabetesa.
  • Metformin ne izaziva hipoglikemiju tijekom monoterapije, ali preporučuje se oprez kada se koristi u kombinaciji s inzulinom ili drugim hipoglikemijskim agensima (na primjer, sulfoniluree, repaglinid, itd.).
Upotreba lijeka Glucofage ® preporučuje se za prevenciju dijabetesa melitusa tipa 2 kod osoba s predijabetesom i dodatnim faktorima rizika za razvoj šećerne bolesti šećerne bolesti tipa 2, kao što su:
- starost manja od 60 godina,
- indeks tjelesne mase (BMI) ≥35 kg / m2,
- istorija gestacijskog dijabetesa,
- porodičnu anamnezu šećerne bolesti rodbine prvog stepena,
- povećana koncentracija triglicerida,
- smanjena koncentracija HDL holesterola,

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mehanizmima

Monoterapija Glucofageom ® ne izaziva hipoglikemiju, stoga ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i mehanizmima.
Međutim, pacijente treba upozoriti na rizik od hipoglikemije kada koriste metformin u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima (derivati ​​sulfoniluree, inzulinom, repaglinidom itd.).

Za što se koristi glukofag?

Šećerna bolest tipa 2, posebno kod bolesnika s pretilošću, s neučinkovitošću dijetalne terapije i fizičke aktivnosti:

  • u odraslih, kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima ili sa insulinom,
  • u djece od 10 godina kao monoterapija ili u kombinaciji s inzulinom.

Farmakološko djelovanje

Farmakološki učinak Glucophagea je sposobnost lijeka da inhibira glikogenolizu i glukoneogenezu, smanjuje apsorpciju glukoze u gastrointestinalnom traktu, a također povećava osjetljivost tijela na inzulin. Nadalje, aktivna supstanca lijeka dovodi do poboljšanja metabolizma masti, lipoproteina niske gustine i holesterola koji ulaze u naše tijelo.

Glavna aktivna komponenta predmetnog lijeka je metformin, supstanca koju karakterizira jasan hipoglikemijski učinak koji se razvija samo ako pacijent ima hiperglikemiju (povišena serumska glukoza).

Drugim riječima, metformin snižava razinu glukoze u plazmi kod pacijenata s hiperglikemijom, ali ne utječe na razinu glukoze u krvi kod ljudi u kojima je normalan.

Glukofag tokom hirurških operacija

Ako je pacijentu zakazana operacija, metformin treba prekinuti najmanje tri dana prije datuma operacije. Nastavak lijeka provodi se tek nakon proučavanja bubrežne funkcije, za čiji je rad otkriveno da je zadovoljavajući. U tom se slučaju Glucofage može uzimati četvrti dan nakon operacije.

Test bubrežnih funkcija

Metformin se izlučuje bubrezima, pa je početak liječenja uvijek povezan s laboratorijskim testovima (broj kreatinina). Za one kojima funkcija bubrega nije oslabljena, dovoljno je provoditi medicinsko istraživanje jednom godišnje. Za rizične ljude, kao i za starije pacijente, određivanje QC (količine kreatinina) mora se obavljati do četiri puta godišnje.

Ako se starijim osobama propisuju diuretici i antihipertenzivi, može doći do oštećenja bubrega, što automatski znači potrebu pažljivog praćenja od strane liječnika.

Glukofag u pedijatriji

Za djecu se lijek propisuje samo kada se dijagnoza potvrdi tijekom općih medicinskih pregleda.

Kliničke studije takođe bi trebale potvrditi sigurnost za dete (rast i pubertet). Potreban je redovan medicinski nadzor u liječenju djece i adolescenata.

Proizvođač

Ili u slučaju pakiranja lijeka LLC Nanolek:

Proizvođač
Izrada gotovih doznih oblika i ambalaže (primarna ambalaža)
Merck Sante SAAS, Francuska
Centar za proizvodnju Semois, 2 rue du Pressoire Ver - 45400 Semois, Francuska

Sekundarna (potrošačka ambalaža) i kontrola kvaliteta izdavanja:
Nanolek LLC, Rusija
612079, Kirov region, Oričevski okrug, selo Levintsy, Biomedicinski kompleks "NANOLEK"

Proizvođač
Sve faze proizvodnje, uključujući kontrolu kvalitete:
Merck S. L., Španija
Poligon Merck, 08100 Mollet Del Valles, Barselona, ​​Španija.

Zahtjeve potrošača treba poslati na:
LLC "Merk"

115054 Moskva, st. Bruto, 35.

Mnogi ljudi s prekomjernom težinom ne žele ili ne mogu puno vremena posvetiti sportu, a još manje radikalno mijenjaju svoje prehrambene navike. Zbog toga moramo potražiti medicinsko rješenje problema.

Sve vrste kineskog čudotvornog bilja dugo su razočarale, pa su ljudi odlučili obratiti pažnju na legalne certificirane lijekove, čiji sporedni efekat predstavlja mršavljenje.

Najpopularniji lijek za ove svrhe bio je Glucofage.

Što je to i kako koristiti?

Mjere sigurnosti

Kontrolirajte dijetalnu hranu u kojoj ugljikohidrate treba unositi u dovoljnoj količini i ravnomjerno.

Ako imate prekomjernu težinu, možete nastaviti hipokaloričnu dijetu, ali samo u rasponu od 1000 - 1500 kcal dnevno.

Važno je. Redovni laboratorijski testovi za kontrolu trebali bi biti obavezno pravilo za sve one koji uzimaju Glucofage.

Kratak opis

Lijek je dostupan u obliku tableta obloženih s posebnom oblogom za jednostavniju primjenu. Postoji nekoliko doza glavne aktivne tvari - metformina. Naime, 500 miligrama, 850 i hiljadu.

Ljekari propisuju lijek dijabetičarima s bolešću drugog tipa. Cilj je sniziti nivo inzulina u krvi. Naziv se može razlikovati, ovisno o proizvođaču, ali glavna stvar je usredotočiti se na aktivnu tvar.

Kontraindikacije i nuspojave

Lijek ima brojne kontraindikacije za upotrebu, tako da prije nego što počnete uzimati Glucofage za mršavljenje, morate pažljivo pročitati ovaj popis.

Zabranjeno je uzimati tablete osobama koje pate od:

  • dijabetes tipa 1
  • bolest drugog tipa kod koje se ne proizvodi vlastiti inzulin,
  • zatajenje bubrega ili druge ozbiljne bolesti bubrega,
  • oslabljena funkcija jetre,
  • ozbiljnih bolesti kardiovaskularnog sistema.
  • zloupotreba alkohola
  • kratak period nakon operacije ili zarazne bolesti,
  • strogo zabranjeno trudnicama i dojiljama,
  • prisutnost pojedinačne netolerancije na aktivni sastojak.

Kakva je razlika između glukofaga i metformina?

Glukofag je zaštitni naziv lijeka i njegove aktivne tvari. Glukofag nije jedina vrsta tableta čija aktivna supstanca je metformin. U ljekarni možete kupiti ovaj lijek za dijabetes i za mršavljenje pod mnogo različitih imena. Na primjer, Siofor, Gliformin, Diaformin, itd. Međutim, Glucofage je originalni uvezeni lijek. Nije najjeftiniji, ali smatra se najkvalitetnijim. Ovaj lijek ima veoma pristupačnu cijenu, čak i za starije osobe, tako da web stranica ove stranice ne preporučuje eksperimentiranje sa svojim jeftinim kolegama.

Kakva je razlika između redovnog glukofaga i glukofaga dugo? Koji je lijek bolji?

Glukofag Long - ovo je tableta sa sporim otpuštanjem aktivne tvari. Počinju djelovati kasnije od uobičajenog Glukofaga, ali njihov učinak traje duže. Ovo ne znači da je jedan lijek bolji od drugog. Dizajnirani su za različite svrhe. Lijek s produljenim oslobađanjem obično se uzima noću, tako da će sljedećeg jutra doći do normalnog šećera u krvi na glasu. Međutim, ovaj lijek je gori od redovnog glukofaga, pogodan za kontrolu šećera tokom dana. Osobe koje imaju redovne tablete metformina uzrokuju jaku dijareju, savjetuje se da počnu uzimati minimalnu dozu i ne žuri sa povećanjem. Ako to ne pomogne, onda morate preći na dnevni unos lijeka Glucofage Long.

Koju dijetu da slijedim dok uzimam ovaj lijek?

Ovo je jedino pravo rješenje za pacijente sa pretilošću, predijabetesom i dijabetesom tipa 2. Ispitajte ih i potpuno ih eliminirajte iz ishrane. Jedite ukusno i zdravo, možete koristiti. Dijeta koja sadrži malo ugljikohidrata primarno je liječenje dijabetesa tipa 2. Mora se nadopuniti primjenom lijeka Glucophage, a po potrebi i s injekcijama inzulina u malim dozama. Za neke ljude dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata pomaže vam da izgubite kilograme, dok za druge to ne čini. Međutim, ovo je najbolje sredstvo na raspolaganju. Rezultati ishrane s malo masti s malo masti su još gori. Prelaskom na dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata, normalizirat ćete šećer u krvi, čak i ako ne možete znatno smršavjeti.

Detaljno pročitajte o proizvodima:

Glukofag i vožnja

Upotreba lijeka obično nije povezana s problemom upravljanja vozilima ili radnim mehanizmima. Ali kompleksni tretman može biti faktor rizika za hipoglikemiju. U tom slučaju morate konzultirati ljekara.

Trudimo se da pružimo najrelevantnije i najkorisnije informacije za vas i vaše zdravlje. Građa na ovoj stranici služi u informativne svrhe i namijenjena je u obrazovne svrhe.Posjetioci web stranica ne smiju ih koristiti kao medicinske preporuke. Utvrđivanje dijagnoze i izbor metoda liječenja i dalje ostaje isključivi prerogativ vašeg liječnika! Nismo odgovorni za bilo kakve negativne posljedice koje bi nastale korištenjem informacija objavljenih na web mjestu

Nedostatak fizičke aktivnosti i strast za prejedanjem uzrokuju ne samo višak kilograma, već i bolesti uzrokovane metaboličkim poremećajima poput pretilosti, hipertenzije i dijabetesa. Za potonju kategoriju pacijenata, farmaceutska industrija proizvodi lijekove koji smanjuju glukozu u krvi i pomažu u smanjenju tjelesne težine. Glukofag takođe pripada takvim lijekovima, koje zdravi ljudi koriste i kao tablete za dijetu.

Pravila aplikacije

Nemoguće je naći shemu upotrebe Glucofagea za mršavljenje u službenim uputama. Droga je stvorena za drugo.

Empirijski je formirao mali skup preporuka:

    1. Period kontinuiranog davanja tableta je od 10 do 21 dan.
      Ako pijete manje, efekat se neće osjetiti.
      S druge strane, duži unos dovest će do ovisnosti, što će također smanjiti terapijski učinak na nulu.
    2. Pauza između kurseva trebala bi biti najmanje dva mjeseca.

  1. Dnevna doza je od 500 do 3000 miligrama aktivne tvari i bira se pojedinačno.
    Bolje je početi s minimalnom količinom, a ako nema gore opisanih nuspojava, doziranje se može povećati.
  2. Tablete glukofaga se ispiraju velikom količinom negazirane tečnosti, unos se vrši 3 puta na dan tokom ili neposredno nakon obroka.
  3. Tokom liječenja zabranjeno je koristiti dijetu s malim brojem kalorija u hrani.
    S druge strane, hrana s visokim sadržajem ugljika (slatkiši), gazirana pića i suho voće u većini slučajeva će dovesti do probavnih smetnji i povraćanja.
    U ovom slučaju pozitivan učinak uzimanja je minimiziran.
  4. Sport nije zabranjen, štoviše, mnogi sportaši koriste Glyukofazh za takozvano "sušenje" prije startova.
    Drugim riječima, hitno premjestite težinu na potrebne parametre.

Povećava li glukofag ili snižava krvni pritisak?

Glukofag baš i ne povećava krvni pritisak. Ono malo pojačava učinak pilula za hipertenziju - diuretike, beta blokatore, ACE inhibitore i druge.

Kod dijabetičara koji se liječe metodama stranica, krvni tlak brzo pada na normalnu vrijednost. Jer tako djeluje. Uklanja suvišnu tekućinu iz tijela, uklanja edeme i povećani stres na krvnim žilama. Glukofag i lijekovi za hipertenziju neznatno pojačavaju jedno drugo. S velikom vjerovatnoćom morat ćete potpuno odustati od lijekova koji snižavaju krvni tlak. To vas neće malo uznemiriti :).

Da li je ovaj lijek kompatibilan s alkoholom?

Glukofag je kompatibilan s umjerenom konzumacijom alkohola. Uzimanje ovog lijeka ne zahtijeva potpuno trijezan način života. Ako nema kontraindikacija za uzimanje metformina, tada vam nije zabranjeno malo konzumirati alkohol. Pročitajte članak „”, sadrži puno korisnih informacija. Gore ste pročitali da metformin ima opasnu, ali vrlo rijetku nuspojavu - laktičnu acidozu. U normalnim situacijama vjerovatnost za razvoj ove komplikacije gotovo je jednaka. Ali ustaje sa teškom alkoholnom intoksikacijom. Stoga, na pozadini uzimanja metformina, ne treba piti. Ljudi koji ne mogu održati umjerenost trebali bi se u potpunosti suzdržati od alkohola.

Šta učiniti ako glukofag ne pomogne? Koji je lek jači?

Ako glukofag nakon unosa od 6-8 tjedana ne pomaže da se izgubi barem nekoliko kg viška kilograma, uzmite krvne pretrage na hormone štitnjače i tada se posavjetujte s endokrinologom.Ako se otkrije hipotireoza (nedostatak hormona štitnjače), morate se liječiti hormonskim pilulama koje vam je propisao ljekar.

U nekih bolesnika sa dijabetesom tipa 2, glukofag uopće ne snižava šećer u krvi. To znači da je gušterača potpuno iscrpljena, proizvodnja vlastitog inzulina je zaustavljena, bolest kao da se pretvorila u teški dijabetes tipa 1. Hitno treba započeti ubrizgavanje inzulina. Takođe je poznato da tablete metformina ne mogu pomoći mršavim dijabetičarima. Takvim pacijentima treba odmah, ne obraćajući pažnju na lijek.

Podsjetimo da je cilj liječenja dijabetesa držati šećer konstantnim unutar 4,0-5,5 mmol / L. Kod većine dijabetičara glukofag snižava šećer, ali još uvijek nije dovoljan da ga vrati u normalu. Treba utvrditi u koje doba dana se pankreas ne može nositi s teretom, a zatim mu pomoći u injekcijama inzulina u malim dozama. Nemojte biti lijeni uz korištenje lijekova i dijeta. U protivnom će se razviti dijabetesne komplikacije čak i kod vrijednosti šećera od 6,0-7,0 i više.

Pregledi ljudi koji uzimaju Glucofage za gubitak kilograma i tretman dijabetesa tipa 2 potvrđuju visoku efikasnost ovih pilula. Pomažu bolje nego jeftini analozi ruske proizvodnje. Najbolji rezultati postižu se pacijenti koji promatraju pozadinu uzimanja tableta. Pacijenti s dijabetesom tipa 2 uspijevaju sniziti šećer na normalu i održati ga stabilno normalnim, kao kod zdravih ljudi. Mnogi se u svojim recenzijama također hvale da uspijevaju izgubiti 15-20 kg viška kilograma. Iako se garancija uspješnog mršavljenja ne može dati unaprijed. Web-lokacija jamči dijabetičarima da će moći preuzeti kontrolu nad svojom bolešću, čak i ako se ne dogodi da značajno izgube kilograme.

Neki su razočarani što glukofag ne uzrokuje brzo mršavljenje. Zaista, efekt njegovog uzimanja postaje uočljiv najkasnije nakon dvije sedmice, posebno ako započnete liječenje malom dozom. Što ravnomjernije gubite kilograme, veća je i šansa da ćete uspjeti zadržati postignuti rezultat duže vrijeme. Lijek Glucophage Long vjerovatno je da će prouzrokovati dijareju i druge nuspojave od svih ostalih lijekova s ​​metforminom. Ljudima koji žele smršavjeti, puno pomaže. Ali ovaj lijek nije baš pogodan za kontrolu šećera u krvi kod dijabetičara nakon jela tokom dana.

Negativne recenzije o tabletama Glucophage ostavljaju pacijenti s dijabetesom tipa 2 koji nisu svjesni dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata ili se ne žele prebaciti na njega. , preopterećeni ugljikohidratima povećavaju šećer u krvi i pogoršavaju blagostanje. Pripravci metformina, pa čak i injekcije insulina, ne mogu nadoknaditi njihove štetne efekte. Kod dijabetičara koji slijede standardnu ​​niskokaloričnu dijetu rezultati liječenja su prirodno loši. Ne treba pretpostaviti da je to zbog slabog učinka lijeka.

Voće protiv dijabetesa

53 komentara na "Glucophage and Glucophage Long"

  1. Julia
  2. Jurij Stepanovič
  3. Oksana
  4. Natalija
  5. Rimma
  6. GALINA
  7. Irina
  8. Natalija
  9. Natalija
  10. Irina
  11. Svetlana
  12. Victoria
  13. Irina
  14. Irina
  15. Natalija
Oralni hipoglikemijski lijek iz grupe biguanida.

Priprema: GLUCOFAGE
Aktivna supstanca: metformin
ATX kôd: A10BA02
KFG: oralni hipoglikemijski lijek
Reg. broj: P br. 014600/01
Datum registracije: 13.08.08
Reg. Vlasnika prema: NYCOMED AUSTRIA GmbH

OBLIK DOZIRANJA, SASTAV I PAKOVANJE

Obložene tablete bijela, filmska, okrugla, dvokonveksna, u presjeku - homogena bijela masa.

Pomoćni sastojci: povidon, magnezijum stearat.

Sastav filmske ljuske: hipromeloza.

Obložene tablete bijela, filmska, okrugla, dvokonveksna, u presjeku - homogena bijela masa. dvokonveksni.

Pomoćni sastojci: povidon, magnezijum stearat.

Sastav filmske ljuske: hipromeloza

15 kom. - blisteri (2) - pakovanja od kartona.
20 kom.- blisteri (3) - pakovanja od kartona.
20 kom. - blisteri (5) - pakovanja od kartona.

Obložene tablete bijeli film, film, ovan, bikonveksni, s obrezom s obje strane i graviranjem "1000" s jedne strane, na poprečnom presjeku - homogena bijela masa.

Pomoćni sastojci: povidon, magnezijum stearat.

Sastav filmske ljuske: čista opadra (hipromeloza, makrogol 400, makrogol 8000).

10 kom - blisteri (3) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (5) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (6) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri (12) - pakovanja od kartona.
15 kom. - blisteri (2) - pakovanja od kartona.
15 kom. - blisteri (3) - pakovanja od kartona.
15 kom. - blisteri (4) - pakovanja od kartona.

Opis lijeka temelji se na službeno odobrenim uputama za upotrebu.

Oralni hipoglikemijski lijek iz grupe biguanida.

Glukofag smanjuje hiperglikemiju, a da ne dovodi do razvoja hipoglikemije. Ne stimulira izlučivanje inzulina i nema hipoglikemijski učinak kod zdravih osoba.

Povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin i potiče apsorpciju glukoze mišićnim ćelijama. Inhibira glukoneogenezu u jetri. Odgađa apsorpciju ugljenih hidrata u crevima. Blagotvorno deluje na metabolizam lipida: snižava ukupni holesterol, trigliceride i LDL.

Nakon uzimanja lijeka unutra, metformin se prilično u potpunosti apsorbira iz probavnog trakta. Istodobnim gutanjem smanjuje se i kasni apsorpcija metformina. Apsolutna bioraspoloživost je 50-60%. C max u plazmi iznosi otprilike 2 μg / ml ili 15 μmol i postiže se nakon 2,5 sata.

Metformin se brzo distribuira u tjelesno tkivo. On se praktično ne veže za proteine ​​plazme.

Vrlo se malo metabolizira i izlučuje bubrezima.

Klirens metformina kod zdravih pojedinaca iznosi 440 ml / min (4 puta više od KK), što ukazuje na aktivnu tubularnu sekreciju.

T 1/2 je otprilike 6,5 sati.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

U bolesnika sa zatajivanjem bubrega povećava se T 1/2, postoji rizik od nakupljanja metformina u tijelu.

Dijabetes tipa 2 kod odraslih,

U kombinaciji sa inzulinom za dijabetes melitus tipa 2, posebno kod teške pretilosti sa sekundarnom rezistencijom inzulina,

Dijabetes melitus tipa 2 u djece starije od 10 godina (monoterapija, u kombinaciji s inzulinom).

Monoterapija i kombinirana terapija s drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima

U odraslih osoba početna doza je 500 mg 2-3 puta dnevno dnevno ili nakon jela. Daljnje postepeno povećanje doze moguće je ovisno o razini glukoze u krvi.

Dnevna doza održavanja je 1500-2000 mg / dan. Za smanjivanje nuspojava iz gastrointestinalnog trakta, dozu treba podijeliti u 2-3 doze. Maksimalna dnevna doza je 3000 mg / dan, podijeljeno u 3 doze.

Polako povećavanje doza može pomoći poboljšanju probavne tolerancije.

Pacijenti koji uzimaju metformin u dozama od 2000-3000 mg / dan mogu se prebaciti na primanje Glucofage 1000 mg. Maksimalna preporučena doza je 3000 mg / dan, podijeljeno u 3 doze.

Ako planirate prebaciti na Glucofage terapiju drugim hipoglikemijskim sredstvom, trebali biste prestati uzimati drugi lijek i započeti s uzimanjem glukofaga u dozi navedenoj.

Kombinacija insulina

Da bi se postigla bolja kontrola glikemije, metformin i inzulin mogu se koristiti u kombiniranoj terapiji.

Početna doza lijeka Glucofage u dozi od 500 mg i 850 mg je 1 tab. 2-3 puta / dan, lijek Glucofage u dozi od 1000 mg je 1 tab. 1 put / dan Doza inzulina se bira na osnovu rezultata mjerenja glukoze u krvi.

Glukofag se može koristiti i u monoterapiji i u kombinaciji sa inzulinom. Početna doza je 500 mg 2-3 puta dnevno nakon ili za vrijeme obroka.Nakon 10-15 dana, dozu treba prilagoditi na osnovu rezultata mjerenja glukoze u krvi. Maksimalna dnevna doza je 2000 mg, podijeljeno u 2-3 doze.

At starijih bolesnika zbog mogućeg smanjenja bubrežne funkcije, dozu metformina treba odabrati pod redovitim nadzorom pokazatelja bubrežne funkcije (praćenje nivoa kreatinina u serumu najmanje 2-4 puta godišnje). Ne preporučuje se upotreba lijeka u pacijenti stariji od 60 godina izvođenje teškog fizičkog rada.

Učestalost nuspojava procijenjena je na sljedeći način: vrlo često (? 1/10), često (? 1/100, KONTRAINDIKACIJE

Oštećena funkcija bubrega (Q. BREGODNOST I LAKTACIJA)

Lijek je kontraindiciran za upotrebu tokom trudnoće i tokom dojenja.

Kada planirate ili započinjete trudnoću, potrebno je prekinuti glukofag i propisati terapiju inzulinom. Pacijenticu treba upozoriti na potrebu obavještenja liječnika u slučaju trudnoće. Majku i dete treba nadgledati.

Nije poznato da li se metformin izlučuje u majčino mlijeko. Ako je potrebno, primjena lijeka tijekom dojenja treba prekinuti dojenje.

Pacijenta treba upozoriti na potrebu da prestane uzimati lijek i konzultirati se s liječnikom ako se pojave povraćanje, bol u trbuhu, bol u mišićima, opća slabost i ozbiljno nelagoda. Ovi simptomi mogu biti znak početne laktacidoze.

Glukofag treba prekinuti 48 sati prije i tokom perioda od 48 sati nakon rendgenskih pregleda (uključujući urografiju, intravensku angiografiju) primjenom radiopropusnih sredstava.

Budući da se metformin izlučuje u urinu, treba odrediti nivoe kreatinina u serumu prije početka liječenja lijekom i redovno nakon toga.

Poseban oprez treba biti u slučaju oštećenja bubrežne funkcije, na primjer, u početnom razdoblju terapije antihipertenzivnim lijekovima, diureticima, NSAID-ovima.

Obavijestite pacijenta da treba posjetiti liječnika ako se pojave simptomi bronhopulmonalne infekcije ili zarazne bolesti genitourinarnih organa.

Zbog pozadine upotrebe lijeka Glucofage, treba se suzdržati od pijenja alkohola.

Pedijatrijska upotreba

At djeca starija od 10 godina Glukofag se može koristiti i u monoterapiji i u kombinaciji sa inzulinom.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Monoterapija glukofagom ne izaziva hipoglikemiju i samim tim ne utiče na sposobnost upravljanja automobilom i rada sa mehanizmima. Međutim, pacijenti trebaju biti oprezni u vezi s rizikom od hipoglikemije kada koriste metformin u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim agensima (uključujući derivate sulfoniluree, inzulin, repaglinid).

Simptomi s primjenom Glucophagea u dozi od 85 g, nije primijećena hipoglikemija, međutim, zabilježen je razvoj laktacidoze. Rani simptomi laktacidoze su mučnina, povraćanje, proliv, groznica, bolovi u trbuhu, bolovi u mišićima, u budućnosti je moguće pojačano disanje, vrtoglavica, oslabljena svijest, razvoj kome.

Liječenje: momentalno ukidanje glukofaga, hitna hospitalizacija, određivanje koncentracije laktata u krvi, po potrebi provesti simptomatsku terapiju. Za uklanjanje laktata i metformina iz organizma najefikasnija je hemodijaliza.

Istodobnom primjenom lijeka Glucofage s danazolom moguć je razvoj hiperglikemijskog učinka. Ako je liječenje danazolom potrebno i nakon njegovog prestanka, potrebno je prilagoditi dozu Glucofage-a pod nadzorom razine glikemije.

Uz istovremeno korištenje lijeka Glucofage s lijekovima koji sadrže alkohol i etanol, rizik od nastanka laktacidoze tijekom akutne alkoholske intoksikacije raste, posebno tijekom posta ili nakon niskokalorične prehrane, kao i kod zatajenja jetre.

Kombinacije koje zahtijevaju posebnu njegu

Klorpromazin u visokim dozama (100 mg / danu) smanjuje otpuštanje inzulina i povećava nivo glukoze u krvi. Uz istodobnu upotrebu s antipsihoticima i nakon prekida njihove primjene, potrebno je prilagoditi dozu Glucofagea pod kontrolom glikemije.

GCS (za sistemsku i lokalnu upotrebu) smanjuje toleranciju na glukozu i povećava razinu glukoze u krvi, u nekim slučajevima uzrokujući ketozu. Ako trebate koristiti ovu kombinaciju i nakon prekida primjene GCS-a, potrebno je prilagoditi dozu Glucofage-a pod nadzorom razine glukoze u krvi.

Istodobnom primjenom diuretika "petlje" i glukofaga postoji opasnost od laktične acidoze zbog moguće pojave funkcionalnog zatajenja bubrega. Glukofag se ne smije propisati ako su QC UVJETI ODLAGANJA IZ FARMACIJE

Lijek se izdaje na recept.

USLOVI I USLOVI SKLADIŠTENJA

Lijek treba čuvati izvan dohvata djece na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C. Rok trajanja za tablete od 500 mg i 850 mg je 5 godina. Rok trajanja za tablete od 1000 mg je 3 godine.

Nije tajna da ogroman broj ljudi u modernom svijetu sanja o vitkoj i dobroj figuri. Predstavnice ljepšeg spola posebno žele smršavjeti. Međutim, koliko ovih ljudi zaista teži tome? Internet je prepun informacija o tome kako se pravilno jesti, koje vježbe izvoditi i koje postupke izvoditi kako bi težina bezbolno krenula. Međutim, mnogo je lakše kupiti čarobne pilule koje će učiniti sve za vas. Jedino što vam preostaje je da živite kao i do sada: konzumirate veliki broj štetnih proizvoda i vodite sjedeći način života.

Vrlo često ljudi samo idu u apoteku u potrazi za sredstvom koje će im pomoći da izgube nekoliko kilograma u sedmici, bez ikakvog napora. A njihova logika je takva: budući da se tablete prodaju u ljekarnama, to znači da ne mogu biti štetne za zdravlje. Međutim, vrlo često ljudi koji podležu utjecaju oglašavanja, kupuju lijekove, ne znajući svoju pravu svrhu. U ovom ćemo članku razmotriti što je lijek "Glucofage". Recenzije gubitka kilograma zaista potvrđuju da je alat vrlo djelotvoran. Međutim, sam lijek namijenjen je osobama oboljelim od dijabetesa drugog stupnja.

Zašto ovaj alat dovodi do gubitka kilograma

Tablete glukofaga opisane su u uputama za upotrebu kao sredstvo za liječenje dijabetesa tipa 2. Međutim, lijek se vrlo često koristi upravo za mršavljenje. Zašto je ovaj lijek toliko popularan kod ljudi sa gubitkom kilograma?

Metformin je u stanju da snizi šećer u krvi, koji se znatno povećava nakon svakog obroka. Takvi procesi su potpuno prirodni u tijelu, ali kod dijabetesa su poremećeni. Takođe, u taj se proces povezuju i hormoni koje proizvodi gušterača. Doprinose pretvaranju šećera u masne ćelije.

Dakle, uzimajući ovaj lijek, pacijenti mogu kontrolisati nivo šećera, kao i normalizovati hormonske procese u organizmu. Metformin ima veoma zanimljiv uticaj na ljudsko telo. On značajno smanjuje šećer u krvi zbog direktnog unosa mišićnog tkiva. Tako glukoza počinje sagorijevati, a da se ne pretvara u masne naslage. Osim toga, lijek "Glucophage" ima i druge prednosti. Recenzije gubitka kilograma potvrđuju da ovaj alat vrlo dobro umanjuje osjećaj apetita. Kao rezultat toga, osoba jednostavno ne konzumira pretjerane količine hrane.

"Glukofag": upute za upotrebu

Zapamtite, samo-lijek definitivno nije opcija. Takav lijek treba propisati samo specijalista. U stvari, vrlo velik broj hitnih liječnika omogućava svojim pacijentima da uzimaju Glucofage tablete upravo radi gubitka kilograma. Takav alat treba koristiti, vođen posebnim shemom. Obično kurs liječenja traje od 10 do 22 dana, nakon čega se preporučuje pauza od dva mjeseca. Nakon tog vremena, ako je potrebno, tečaj se može ponoviti.Imajte na umu da ako lijek koristite češće, postoji velika vjerovatnost da će se vaše tijelo jednostavno naviknuti na aktivnu komponentu, što znači da će proces sagorijevanja masti biti obustavljen.

Doziranje liječnik odabire pojedinačno. Specijalist mora uzeti u obzir stanje vašeg zdravlja, kao i spol, težinu i visinu. Međutim, minimalna dnevna doza je jedna tableta koja sadrži 500 mg aktivne tvari dnevno. Ali najčešće za mršavljenje lijek "Glucofage" se ne uzima tako. Recenzije o gubitku kilograma potvrđuju da se vrlo dobri rezultati mogu postići samo ako uzimate dvije tablete ovog lijeka dnevno. U isto vrijeme to trebate uraditi za vrijeme ručka i uveče. Vrlo rijetko doziranje se povećava na tri tablete dnevno. Međutim, ovu količinu ovog lijeka može propisati samo ljekar.

Mnogi su zainteresirani za pitanje: što je bolje - „Glyukofazh“ ili „Glukofazh Long“? Vaš lekar će moći da odgovori na to pitanje. Ako su za vas pogodne dovoljno velike doze metformina, tada je bolje obratiti pažnju na drugi lijek, jer on ima duži učinak na organizam. Svaku tabletu treba uzimati neposredno prije ili za vrijeme obroka. Pijte pilule sa malo vode. Najbolje je povećavati doziranje postepeno. To će pozitivno uticati na gastrointestinalni trakt.

Ne zaboravite da Glucophage, čija je cijena navedena ispod, nije dodatak vitaminu. Ovaj lijek napravljen je posebno za liječenje dijabetesa tipa 2. Stoga ga trebate uzimati krajnje oprezno, jer lijek ima mnogo kontraindikacija.

Imajte na umu da pogrešan odabir doze može jednostavno dovesti do činjenice da ljudsko tijelo više neće reagirati na inzulin koji samostalno proizvodi. A to će, prije ili kasnije, dovesti do razvoja dijabetesa. A to se može dogoditi čak i ako niste bili izloženi razvoju tako opasne bolesti.

Ni u kojem slučaju ne uzimajte lijek "Glyukofazh" (cijena negativnog materijala razlikuje se u području dvjesto-četiri stotine rubalja) ako primijetite pojačanu osjetljivost na sastavne elemente. Takođe, ne uzimajte ovaj lijek za mršavljenje ako imate bolesti kardiovaskularnog i izlučujućeg sistema. Naravno da lijek ne možete koristiti za djecu, kao i za trudnice i dojilje. Ne smijete ga uzimati ako patite od bolesti koje su u fazi pogoršanja. Također, ne eksperimentirajte sa svojim zdravljem ako imate dijabetičke abnormalnosti. Na primjer, nemojte koristiti lijek za liječenje dijabetesa tipa 2 ako imate dijabetes tipa 1.

Glukofag: nuspojave

Ne zaboravite da je ovaj alat posebno dizajniran za održavanje stanja bolesnog bolesnika s dijabetesom. Lijek je vrlo ozbiljan, pa jednostavno ima ogroman popis nuspojava. Vrlo često pacijenti koji uzimaju ovaj lijek posebno za mršavljenje žale se na nuspojave iz probavnog sistema. Često postoje mučnina i povraćanje, kao i prolivi ili, obrnuto, zatvor. Ako primijetite da ste počeli patiti od povećanog stvaranja plinova u crijevima, tada jedete pretjerano veliku količinu ugljikohidrata. U ovom slučaju morat ćete prilagoditi svoju prehranu što je više moguće. Ako primijetite mučninu, tada je doziranje lijeka odabrano pogrešno. To ćete morati smanjiti.

Vrlo često u pratnji nuspojava na početku liječenja, uzimanjem lijeka "Glucofage" za mršavljenje. U nastavku su opisani pregledi liječnika i pacijenata, a prije nego što počnete uzimati ovaj lijek, morate se upoznati s njima. Međutim, nakon nekoliko dana pacijent se počne osjećati već normalno.

U nekim slučajevima može se početi razvijati bolest laktacidoze. Nastaje kao rezultat poremećenog metabolizma mliječne kiseline u tijelu. To se osjeti u obliku neprestanog povraćanja i mučnine. Ponekad postoje bolovi u trbuhu. Često pacijenti počnu gubiti svijest. U ovom slučaju uzimanje ovog lijeka treba hitno prekinuti. Da bi uklonili negativne manifestacije, ljekari obično propisuju simptomatsko liječenje. Imajte na umu da nepravilna i nekontrolisana upotreba lijekova koji sadrže metformin može ozbiljno oštetiti vaše zdravlje. Stoga se prema njemu odnosite svu odgovornost. Povećane doze metformina mogu dovesti do nepovratnih procesa koji se javljaju u mozgu.

Ako i dalje odlučite uzimati lijek "Glucofage" za mršavljenje, doza treba biti minimalna. Štoviše, ako ne sledite principe pravilne prehrane, onda uopće ne možete računati na dobre rezultate. Morate izuzeti hranu koja sadrži veliku količinu ugljikohidrata iz prehrane. Prije svega, ovdje treba pripisati slatkiše i suho voće.

Takođe pokušajte ne jesti kašu od riže, krompir i tjesteninu. Ni u kojem slučaju ne sjedite na niskokaloričnoj dijeti tokom koje ćete pojesti manje od tisuću kilokalorija. Također napominjemo da su glukofag i alkohol potpuno nespojivi. Ali možete koristiti začine i sol u bilo kojoj količini. Za njih ne postoje posebna ograničenja.

Mogu li se baviti sportom dok uzimam lijekove za mršavljenje?

Donedavno su doktori inzistirali da bavljenjem sportom negirate čitav efekat upotrebe tableta za dijetu glukofagom. Međutim, zahvaljujući nedavnim studijama, naučnici su zaključili da fizička aktivnost i održavanje aktivnog načina života, naprotiv, ubrzavaju proces gubitka kilograma za nekoliko puta. Čak su i pacijenti koji uzimaju lijek Glucofage u vrlo malim dozama i bave se sportom vrlo zadovoljni rezultatima. Ne zaboravite da metformin potiče protok glukoze direktno u mišićno tkivo. Zbog toga, izvodeći fizičke vježbe, odmah sagorite svu hranu koju jedete. Inače će se glukoza prije ili kasnije ipak pretvoriti u masne naslage na vašem tijelu. Ako se ipak odlučite za gubitak kilograma uz pomoć ovog lijeka, budite sigurni da ćete sami izraditi plan vježbanja, kao i pregledati dijetu. A onda pozitivni rezultati neće dugo potrajati.

Farmakodinamika

Metformin smanjuje manifestacije hiperglikemije, istovremeno sprečavajući razvoj hipoglikemije. Za razliku od derivata sulfonilureje, supstanca ne pojačava proizvodnju inzulina u tijelu i nema hipoglikemijski učinak na zdrave osobe. Metformin smanjuje osjetljivost perifernih receptora na inzulin i pojačava korištenje glukoze u stanicama, a također inhibira sintezu glukoze u jetri uslijed inhibicije glikogenolize i glukoneogeneze. Supstanca takođe usporava apsorpciju glukoze u crevima.

Metformin aktivira sintezu glikogena delujući na glikogen sintazu i povećava transportni kapacitet svih vrsta membranskih transportera glukoze. Takođe povoljno utiče na metabolizam lipida, smanjujući koncentraciju triglicerida, lipoproteine ​​niske gustine i ukupni holesterol.

Na pozadini liječenja glukofagom, tjelesna težina pacijenta ili ostaje konstantna ili je umjereno smanjena.

Klinička ispitivanja potvrđuju djelotvornost lijeka za prevenciju dijabetesa kod pre-dijabetičara koji imaju dodatne faktore rizika za razvoj otvorenog dijabetesa tipa 2 ako preporučene promjene životnog stila ne garantuju odgovarajuću glikemijsku kontrolu.

Upute za upotrebu Glucofage: metoda i doziranje

Glukofag treba uzimati oralno.

Za odrasle, lijek se može koristiti kao monoterapija ili istovremeno s drugim oralnim hipoglikemijskim lijekovima.

Na početku liječenja obično se propisuje glukofaž 500 ili 850 mg. Lijek se uzima 2-3 puta dnevno uz obroke ili odmah nakon obroka. Ovisno o koncentraciji glukoze u krvi, moguće je daljnje postepeno povećavanje doze.

Dnevna doza održavanja Glucofage-a obično je 1.500-2.000 mg (maksimalno 3.000 mg). Uzimanje lijeka 2-3 puta dnevno smanjuje ozbiljnost nuspojava iz gastrointestinalnog trakta. Isto tako, postepeno povećavanje doze može doprinijeti poboljšanju gastrointestinalne tolerancije lijeka.

Pacijenti koji primaju metformin u dozama od 2000-3000 mg dnevno mogu se prenijeti na Glucofage u dozi od 1000 mg (maksimalno - 3000 mg dnevno, podijeljeno u 3 doze). Kada planirate prijelaz od uzimanja drugog hipoglikemijskog lijeka, morate ga prestati uzimati i započeti koristiti Glucofage u gornjoj dozi.

Da bi se postigla bolja kontrola glukoze u krvi, istovremeno se mogu koristiti metformin i inzulin. Početna pojedinačna doza Glucofagea obično je 500 ili 850 mg, učestalost primjene je 2-3 puta dnevno. Dozu inzulina treba odabrati na osnovu koncentracije glukoze u krvi.

Za djecu od 10 godina Glucofage se može uzimati kao monoterapija ili istovremeno sa inzulinom. Početna pojedinačna doza obično je 500 ili 850 mg, učestalost primjene - 1 put dnevno. Na osnovu koncentracije glukoze u krvi nakon 10-15 dana, doza se može prilagoditi. Maksimalna dnevna doza je 2000 mg, podijeljeno u 2-3 doze.

Kod starijih bolesnika dozu metformina treba odabrati pod redovitim nadzorom pokazatelja bubrežne funkcije (serumski kreatinin treba odrediti najmanje 2-4 puta godišnje).

Glukofag se uzima svakodnevno, bez odmora. Po prestanku terapije, pacijent treba o tome obavestiti lekara.

Trudnoća i dojenje

Nekompenzirani dijabetes tokom trudnoće povećava rizik od urođenih malformacija fetusa i perinatalne smrtnosti. Ograničeni dokazi iz kliničkih studija potvrđuju da uzimanje Metformina u trudnica ne povećava učestalost dijagnosticiranih malformacija u novorođenčadi.

Pri planiranju trudnoće, kao i u slučaju trudnoće tijekom liječenja Glucofageom u slučaju predijabetesa i šećerne bolesti tipa 2, lijek se mora otkazati. Pacijentima sa dijabetesom tipa 2 propisana je terapija insulinom. Razinu glukoze u plazmi treba održavati na razini koja je najbliža normalnoj kako bi se smanjio rizik od urođenih malformacija u plodu.

Metformin se određuje u majčinom mlijeku. Nisu primijećene nuspojave kod novorođenčadi za vrijeme dojenja tijekom uzimanja Glucofage-a. No, kako je trenutno informacija o upotrebi lijeka kod ove kategorije bolesnika primjena metformina tijekom laktacije ne preporučuje se. Odluka o prestanku ili nastavku dojenja donosi se nakon što se utvrde prednosti dojenja i potencijalni rizik od neželjenih reakcija kod beba.

Interakcija lijekova

Glukofag se ne može koristiti istovremeno sa jodnim sredstvima koja sadrže jod.

Lijek se ne preporučuje uzimati zajedno s etanolom (rizik od laktične acidoze u akutnoj intoksikaciji alkoholom povećava se u slučaju zatajenja jetre, nakon niskokalorične prehrane i neuhranjenosti).

Oprez treba biti oprezan sa glukofagom sa danazolom, hlorpromazinom, glukokortikosteroidima za lokalnu i sistemsku upotrebu, diureticima „petlje“ i beta2-adrenergičkim agonistima kao injekcijama.Uz istodobnu upotrebu s gore navedenim lijekovima, posebno na početku liječenja, može biti potrebno češće praćenje glukoze u krvi. Ako je potrebno, treba prilagoditi dozu metformina tokom liječenja.

Inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin i drugi antihipertenzivi mogu smanjiti glukozu u krvi. Ako je potrebno, potrebno je prilagoditi dozu metformina.

Istodobnom primjenom glukofaga s akarbozom, derivatima sulfoniluree, salicilatima i inzulinom može se razviti hipoglikemija.

Kationski lijekovi (digoksin, amilorid, prokainamid, morfin, kinidin, triamteren, kinin, ranitidin, vankomicin i trimetoprim) nadmeću se sa metforminom za cevaste transportne sisteme, što može dovesti do povećanja njegove prosječne maksimalne koncentracije (Cmax).

Analozi glukofaga su: Bagomet, Glucophage Long, Glycon, Glyminfor, Gliformin, Metformin, Langerin, Metadiene, Metospanin, Siofor 1000, Formmetin.

Pravila i uslovi skladištenja

Čuvajte izvan dohvata djece na temperaturama do 25 ° C.

  • 500 i 850 mg tablete - 5 godina,
  • Tablete od 1000 mg - 3 godine.

Uz hiperglikemiju, endokrinolozi propisuju Glucofage 500 - upute za uporabu lijeka uključuju informacije o njegovom unosu istovremeno s hranom, radi normalizacije razine šećera u krvi. Svojstva lijeka na razgradnju masti dovela su do činjenice da se lijek počeo primjenjivati ​​za mršavljenje. Provjerite informacije o tome je li moguće smršavjeti s ovim tabletama, kao i kako normalizirati koncentraciju glukoze kod dijabetesa tipa 2.

Glukofage tablete

Prema farmakološkoj klasifikaciji, lijek Glucofage pripada grupi oralnih hipoglikemijskih sredstava koja snižavaju razinu šećera u krvi kod bolesnika sa šećernom bolešću. Ovaj lijek ima dobru gastrointestinalnu toleranciju, aktivna supstanca pripravka je metformin hidroklorid, koji je dio grupe biguanida (njihovi derivati).

Glucophage Long 500 ili jednostavno Glucophage 500 - to su glavni oblici oslobađanja lijeka. Za prvu je karakteristično produženo djelovanje. Takođe su izolirane druge tablete sa različitim koncentracijama metformin hidroklorida. Njihov detaljan sastav:

Koncentracija aktivne tvari, mg po 1 pc.

500, 850 ili 1000

Bijela, okrugla (ovalna za 1000, s graviranjem)

Povidon, hipromeloza, magnezijum stearat, čisti opadri (hipromeloza, makrogol)

Karmeloza natrijum, magnezijum stearat, hipromeloza

10, 15 ili 20 komada u blisteru

30 ili 60 kom. u paketu

Lijek glukofag za dijabetes

Lijek povećava osjetljivost receptora na inzulin i ubrzava preradu šećera u mišićima, što dovodi do smanjenja glukoze u krvi. Ovo pomaže u sprečavanju hiperglikemije koja može pratiti dijabetes tipa 2. Jednokratna (za Glucofage Long) ili dvostruka doza lijeka pomažu u stabiliziranju pacijenta s dijabetesom.

Glucofage 500 za mršavljenje

Osim što normalizira šećer u krvi, Glucofage se koristi za mršavljenje. Prema riječima ljekara, nepoželjno je uzimati tablete za zdrave ljude, jer su česte manifestacije negativnih reakcija. Lijek snižava loš kolesterol i normalizira metabolizam masti samo kod dijabetičara. Neki ne obraćaju pažnju na izjave ljekara i piju tablete za dijetu. U tom su slučaju potrebni konzultacije i poštivanje uputa:

  • piti u dozi od 500 mg prije jela tri puta na dan, maksimalna dnevna doza metformina je 3000 mg,
  • ako je doza velika (uočeni su vrtoglavica i mučnina), smanjite je za pola,
  • kurs traje 18-22 dana, dozu možete ponoviti nakon nekoliko mjeseci.

Kako uzimati glukofag

Prema uputama za upotrebu, lijek Glucophage uzima se oralno.Za odrasle osobe početna doza za monoterapiju je 500 mg ili 850 mg 2-3 puta dnevno nakon jela ili u isto vrijeme. Doza održavanja iznosi 1500-2000 mg dnevno, podijeljeno u 3 doze, a maksimalni dnevni unos je 3000 mg. U kombinaciji s inzulinom početna doza je 500-850 mg 2-3 puta dnevno.

Za djecu stariju od 10 godina početna doza je 500-850 mg jednom dnevno nakon ili za vrijeme obroka. Nakon 10-15 dana, doza se prilagodi, maksimalna dnevna je 2000 mg u dvije doze. U starijih ljudi, zbog smanjene funkcije bubrega, doza se određuje na osnovu sadržaja kreatinina u serumu. Lijek Glucofage Long odrasle osobe starije od 18 godina uzimaju jednom dnevno tokom večere, početna doza je 1 tableta, nakon 10-15 dana prilagođava se 1,5 g (2 tablete) jednom dnevno. Ako ovo nije dovoljno, maksimalna loza bit će 2,25 g (3 tablete) jednom dnevno.

Glukofag tokom trudnoće

Upotreba lijeka je kontraindicirana tokom trudnoće, ali prema nekoliko pregleda trudnica, koje su ipak primorane uzimati, nije došlo do razvoja oštećenja organa kod novorođenčadi. Kada planirate trudnoću ili kad se pojavi, treba prekinuti terapiju lijekovima, propisati insulin. Metformin se izlučuje u majčino mlijeko; dojenje se ne preporučuje tijekom terapije lijekovima.

Interakcija sa alkoholom

Preporučena kombinacija je kombinacija glukofaga s alkoholom. Etanol u akutnom trovanju alkoholom povećava rizik od nastanka laktacidoze, što je pojačano niskokaloričnom dijetom, niskokaloričnom dijetom i zatajenjem jetre. Tokom cijelog tijeka liječenja lijekom, pićima i lijekovima koji sadrže alkohol, treba izbjegavati konzumiranje alkohola.

Uslovi prodaje i skladištenja

Glukofag se može kupiti samo na recept. Lijek se čuva izvan djece na tamnom mjestu na temperaturi do 25 stupnjeva, rok trajanja je 3-5 godina, ovisno o koncentraciji metformin hidroklorida u tabletama.

Postoji nekoliko direktnih i indirektnih analoga Glucofagea. Prve su slične lijeku u aktivnom sastavu i aktivnim sastojcima, a posljednje u pogledu učinka prikazanog. Na policama ljekarni možete pronaći sljedeće zamjenske lijekove proizvedene u tvornicama u Rusiji i inozemstvu:

Cijena Glucofage 500

Lijek možete kupiti putem interneta ili ljekarničkih odjeljenja po cijeni, na razinu na koju utječe trgovačka marža, koncentracija aktivne tvari u tabletama i njihova količina u pakiranju. Približne cijene tableta biće:

Koncentracija metformin hidroklorida, mg

Broj tableta u pakovanju

Internet cijena, u rubaljima

Cijena ljekarne u rubaljima

Hipoglikemijsko sredstvo za oralno davanje grupe biguanida. Glukofag smanjuje hiperglikemiju, a da ne dovodi do razvoja hipoglikemije. Za razliku od derivata sulfonilureje, on ne potiče lučenje inzulina i nema hipoglikemijski učinak kod zdravih pojedinaca.
Glukofag povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin i iskorištenje glukoze u stanicama. Inhibira glukoneogenezu u jetri. Odgađa apsorpciju ugljenih hidrata u crevima. Uz to, ima blagotvoran uticaj na metabolizam lipida: snižava ukupni holesterol, LDL i TG.
Nakon gutanja, metformin se dovoljno dobro apsorbira iz gastrointestinalnog trakta, 20-30% doze izlučuje se izmetom. Apsolutna bioraspoloživost je od 50 do 60%. Istodobnim gutanjem smanjuje se i usporava apsorpcija metformina. Metformin se brzo distribuira u tkivima, praktično se ne veže za proteine ​​plazme. U organizmu se metformin metabolizira u vrlo slabom stepenu i izlučuje u urinu. Klirens u zdravih pojedinaca iznosi 440 ml / min (4 puta veći od kreatinina), što ukazuje na prisustvo aktivne sekrecije kanala. Poluvrijeme života je otprilike 9-12 sati.Uz zatajenje bubrega, povećava se, postoji opasnost od nakupljanja lijeka.

Upotreba lijeka Glucofage

Dozu lijeka liječnik postavlja pojedinačno, ovisno o razini glukoze u krvi. Početna doza za odrasle je 500-1000 mg / dan. Nakon 10-15 dana, moguće je daljnje postepeno povećavanje doze ovisno o razini glikemije. Doza održavanja lijeka je obično 1500-2000 mg / dan. Maksimalna doza je 3000 mg / dan. Kako bi se smanjila učestalost nuspojava iz gastrointestinalnog trakta, dnevnu dozu treba podijeliti u 2-3 doze.
Tablete treba uzimati bez žvakanja tokom ili nakon obroka. Trajanje liječenja ovisi o težini i prirodi tijeka bolesti.

Kontraindikacije za upotrebu lijeka Glucofage

  • dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma, koma,
  • oštećena bubrežna funkcija,
  • akutne bolesti s rizikom oštećenja bubrežne funkcije: dehidracija (s proljevom, povraćanjem), groznica, teške zarazne bolesti, stanja hipoksije (šok, sepsa, bubrežne infekcije, bronhopulmonalne bolesti),
  • klinički izražene manifestacije akutnih i hroničnih bolesti koje mogu dovesti do razvoja hipoksije tkiva (zatajenje srca ili disanja, akutni infarkt miokarda itd.),
  • ozbiljne operacije i traume (kada je indicirana terapija insulinom),
  • oslabljena funkcija jetre,
  • hronični alkoholizam, akutno trovanje alkoholom,
  • trudnoća i dojenje,
  • preosjetljivost na lijek,
  • laktacidoza (uključujući anamnezu)
  • koristiti najmanje 2 dana prije i u roku od dva dana nakon provođenja radioizotopskih ili radioloških ispitivanja sa uvođenjem kontrastnog sredstva koje sadrži jod,
  • pridržavanje niskokalorične prehrane (manje od 1000 kalorija dnevno).

Glukofag - tablete za dijetu

Ovaj lijek, koji je omogućio više od 40% smanjenja smrtnosti od dijabetesa, dostupan je u obliku tableta, upakovanih u blistere za 10, 15 i 20 komada. Jedna tableta može sadržavati 500, 850 ili 1000 mg aktivnog sastojka, a to je metformin hidroklorid. Uzimajte glukofag tri puta dnevno prije jela.

Glukofažne tablete imaju dva oblika doziranja, pravilnog i dugog glukofaga, produženog djelovanja. Ove duguljaste tablete mogu sadržavati 500 i 850 mg aktivnog sastojka, a pakiraju se u pakiranja od 30 i 60 komada. Razlika između glukofaga i uobičajenog je u tome što je mehanizam usvajanja sadašnjeg usporen, pa ih treba uzimati bez žvakanja, samo jednom ili dva puta dnevno uz obroke.

Kako glukofag utječe na tijelo tokom gubitka kilograma

Prijem glukofaga aktivira proces oksidacije masnih kiselina i smanjuje apsorpciju ugljikohidrata koji u organizam ulaze s hranom, a istovremeno smanjuje razinu inzulina. Zbog visoke koncentracije inzulina, kalorije se talože u obliku masnih rezervi. Do snižavanja nivoa inzulina koji proizvodi gušterača dolazi usled smanjenja glukoze u krvi suzbijenog metmorfinom. Ova supstanca istovremeno s nivoom inzulina smanjuje osjećaj gladi, tako da oni koji uzimaju lijek počinju jesti mnogo manje. Uz to, obnavljajući metabolizam i snižavajući proizvodnju inzulina i šećera u krvi na normalne vrijednosti, glukofag pospješuje ne samo gubitak kilograma, nego i razinu kolesterola.

Studije su pokazale da se efikasnost lijeka smanjuje s povećanjem kiselosti, kao i s upotrebom „brzih“ ugljikohidrata i slatkiša. Stoga se prijem glukofaga mora kombinirati s posebnom prehranom.

Upotreba u djetinjstvu

U djece starije od 10 godina, Glucophage se može koristiti i kao monoterapija i u kombinaciji s inzulinom. Uobičajena početna doza je 500 mg ili 850 mg 1 put / dan nakon ili za vrijeme obroka.Nakon 10-15 dana, doza se mora prilagoditi na osnovu koncentracije glukoze u krvi. Maksimalna dnevna doza je 2000 mg, podijeljeno u 2-3 doze.

Upotreba u starosti

Zbog mogućeg smanjenja funkcije bubrega kod starijih bolesnika, doza metformina mora biti odabrana pod redovitim nadzorom pokazatelja bubrežne funkcije (za određivanje sadržaja serumskog kreatinina u serumu najmanje 2-4 puta godišnje). S oprezom, lijek se treba koristiti kod pacijenata starijih od 60 godina koji izvode teške fizičke radove (što je povezano s povećanim rizikom za razvoj laktacidoze u njima).

Pravila i uslovi skladištenja

Lijek treba čuvati izvan dohvata djece na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C. Rok trajanja za tablete od 500 mg i 850 mg je 5 godina. Rok trajanja za tablete od 1000 mg je 3 godine.

Proizvođač: Nycomed Austria GmbH (Nycomed Austria GmbH) Austrija

Kod PBX: A10BA02

Oblik za puštanje: Kruti oblici doziranja. Tablete

Karakteristike cijena

Da bi se razumio redoslijed cijena lijeka, korištene su informacije iz jedne od popularnih internetskih ljekarni koje se nalaze u Moskvi.


Proizvođač "Nycomed" je zastupljen, ali cijene od drugih biljaka se malo razlikuju.

ImeProizvođačDoziranjeBroj kapsula po pakovanjuCijena (rubalja)
Glucofage tableteNycomed500 mg30127,00
850 mg30131,00
1000 mg30192,00
500 mg60170,00
850 mg60221,00
1000 mg60318,00

Jednostavan zaključak sugerira iz tablice da je alat prilično pristupačan. Nema problema ni sa dostupnošću ljekarni.

Interakcije lijekova Glucofage

Ne preporučuje se istodobna primjena danazola kako bi se izbjegao njegov hiperglikemijski učinak. Ako je liječenje danazolom potrebno i nakon njegovog prestanka, potrebno je prilagoditi dozu Glucofage-a pod nadzorom razine glukoze u krvi. Unos alkohola povećava rizik od nastanka laktične acidoze tokom akutne alkoholske intoksikacije, posebno u slučajevima posta ili nakon niskokalorične prehrane, kao i kod zatajenja jetre. Dok uzimate drogu, trebali biste izbjegavati piti alkohol i lijekove koji sadrže alkohol.
Kombinacije koje zahtijevaju posebnu njegu:
Klorpromazin: kod uzimanja visokih doza (100 mg dnevno) povećava nivo glukoze u krvi, smanjujući oslobađanje inzulina. U liječenju antipsihoticima i nakon prekida njihove primjene potrebno je prilagoditi dozu Glucofage-a pod nadzorom razine glikemije.
GKS sistemske i lokalne akcije smanjuju toleranciju na glukozu, povećavaju glikemiju, ponekad uzrokujući ketozu. U liječenju kortikosteroida i nakon zaustavljanja unosa potonjeg, potrebno je prilagoditi dozu Glucofage-a pod nadzorom nivoa glikemije.
Diuretici : istodobna primjena diuretika iz petlje može dovesti do razvoja laktacidoze zbog mogućeg zatajenja bubrega. Glukofag se ne smije propisati ako je nivo kreatinina u krvi viši od 135 µmol / L kod muškaraca i 110 µmol / L u žena.
Radioaktivna sredstva koja sadrže jod : radiološka studija koja koristi radioaktivne agense koji sadrže jod može izazvati razvoj laktacidoze kod pacijenata sa šećernom bolešću na pozadini funkcionalne zatajenja bubrega. Glukofag treba prekinuti u roku od 48 sati i ne nastaviti s njegovom primjenom u roku od 2 dana nakon rendgenskih pregleda pomoću radioaktivnih sredstava.
Oblici ubrizgavanja β 2simpatomimetičari : povećava glukozu u krvi zbog stimulacije β2 receptora. U ovom slučaju je neophodna kontrola glikemije. Po potrebi se preporučuje insulin. Istodobnom primjenom glukofaga s derivatima sulfonilureje, inzulina, akarboze, salicilata, moguće je povećati njegov hipoglikemijski učinak.

Predoziranje lijeka Glukofage, simptomi i liječenje

Prilikom upotrebe glukofaga u dozi od 85 g, nije primijećen razvoj hipoglikemije, ali u ovom slučaju razvila se laktacidoza.Najraniji simptomi laktacidoze su mučnina, povraćanje, proliv, groznica, bolovi u trbuhu, bolovi u mišićima, u budućnosti mogu povećati disanje, vrtoglavica, oslabljena svijest i razvoj kome.
Liječenje: u slučaju znakova laktacidoze, liječenje glukofagom treba odmah prekinuti, bolesnika hitno hospitalizirati, a utvrđivanjem koncentracije laktata dijagnoza treba razjasniti. Najefikasnija mjera uklanjanja laktata i glukofaga iz tijela je hemodijaliza. Također se provodi simptomatsko liječenje.

Opis oblika doziranja

500 i 850 mg tablete: bijela, okrugla, bikonveksna, filmom obložena, u presjeku - homogena bijela masa.

1000 mg tablete: bijela, ovalna, bikonveksna, prekrivena je filmskom membranom, s urezom s obje strane i graviranjem "1000" s jedne strane, u presjeku - homogena bijela masa.

Recenzije o uzimanju lijeka

Ne postoje naučne studije o učinku ovog lijeka na proces gubitka kilograma.

Stoga se ostaje samo usredotočiti samo na preglede ljudi koji uzimaju tablete.

Prijatelj je preporučio isprobati Glucofage za mršavljenje. Težak joj je bio oko 80 kilograma, sa stopom od 60. Tvrdila je da svake sedmice uzima 2-3 kilograma. Trajao sam 3 nedelje. Imam 74 kilograma, ali željela sam manje od 60, odnosno ne patim od teške gojaznosti, ali ima malo masti.

Dijeta u takvim uvjetima apsolutno je beskorisna, pa sam odlučio probati. Prvih dana dolazila je mučnina, ali potom su prošli. Osjetila je smanjenje apetita, posebno zadovoljna nedostatkom neodoljive želje da kasnije uveče nešto baci u usta.

Već dvije nedelje pijem tablete i smršala sam 3 kilograma, što me čini vrlo zadovoljnom. Preporučujem!

Sa povećanjem od 165 centimetara težio je oko 100 kilograma. Pročitala sam recenzije i odlučila isprobati Glucofage. Nisam osjećao iskreno negativne nuspojave, ali u 3 tjedna uopće nisam dobio nikakav rezultat.

Prijatelji su dali trenerku, trčim 2 kilometra dnevno dva kilometra, 3 puta tjedno, prestao sam da ustajem noću u hladnjaku i težina je počela da se smanjuje! Ne vjerujte u čudesne tablete, samo fizički odgoj i dobru prehranu.

Prije uzimanja lijeka, težio sam 124 kilograma sa porastom od 170. Uzimam tablete oko šest mjeseci (naravno, s prekidima). Sada 92 kilograma. Ne sjećam se nekih posebnih neprijatnosti (mučnina itd.). Nisam koristila ništa slatko prvih mjesec i pol negdje. Sada sebi dopuštam ponekad da se prepustim.

Počeo je malo da trči i pumpa (koža je počela da se spušta). Ne znam šta je više pomoglo - dijeta sa fizičkim vaspitanjem ili pilulama, ali ima rezultata.

Stalni stresovi i skandali doveli su do prekomjerne težine (zaglavila se, kao i mnogi). Život se polako popravljao, a višak kilograma je ostao. Dijeta i oprema za vježbanje nisu moje, pa sam odlučio probati Glucofage. Popila sam 2 kursa i ostavila 2 veličine odjeće. Sada ne prihvaćam, ali težina je ostala stabilna. Nisam osećao nikakve strašne nuspojave, kao ni zdravstvene probleme.

Tablete glukofaga propisao je endokrinolog. Trenutno ih uzimam već 2 tjedna. Počela sam s 500 miligrama, sada je već 1000. Prva dva dana bila sam malo mučna i redovno sam posjećivala toalet. Čini se da se sada sve stabiliziralo.

Rezultat danas je nekoliko kilograma u crvenom, ali sudeći po odjeći, količine su počele nestajati. To je vrlo ugodno, prije toga bile su godine borbe sa prekomjernom težinom, ali nije bilo opipljivih rezultata.

Ko je odlučio upotrijebiti lijek, savjetujem vam da se ne stidite i obratite se ljekaru. Doktor je pokupio kartu za mene, obavio pregled na srčanim i bubrežnim bolestima, te je bio potreban test razine šećera u krvi.

Ne postoji posebna dijeta, bilo je potrebno isključiti slatko i brašno (čaj sa kašičicom šećera ne računa), ne pijem gazirana pića. Od sporta - duge šetnje na svježem zraku, ali pokušao sam to učiniti i prije.Toplo preporučujem!

-Tatyana N., 37 godina

Pitanje uzimanja tableta za dijabetes u nedostatku bolesti je krajnje negativno. Lijek zaista smanjuje apsorpciju glukoze kroz gastrointestinalni trakt, što u kratkom roku može dovesti do nekog gubitka težine. Ali!

  1. Manjak glukoze dovodi do toga da tijelo počinje samostalno proizvoditi. Istovremeno se transportuje u mišićno tkivo. Izvlačenje viška moguće je samo uz pomoć intenzivnog fizičkog napora. Kao rezultat toga, dolazi do nakupljanja mliječne kiseline, što povlači za sobom opasnu bolest - laktacidozu.
  2. Uporedna lakoća postizanja prvih rezultata (lagano mršavljenje) dovodi do činjenice da osoba prestaje pratiti prehranu i stil života. Uostalom, lakše je kupiti tablete, pridržavati se nimalo komplicirane prehrane. Ali, redovno unošenje glukofaga kod zdrave osobe prije ili kasnije dovesti će do metaboličkih poremećaja. A ovo je vrlo teška priča.

Sergej Nikolajevič, ljekar - endokrinolog

Glukofag se može propisati osobama obolelim od dijabetesa. Ali samo ako postoji odstupanje od norme u pogledu razine inzulina. Lijek se nosi sa svojim zadatkom, a količina hormona se vraća u normalu.

Kao rezultat toga, metabolizam se poboljšava i dolazi do procesa gubitka kilograma. Ali to nije izravni zadatak sredstava, nego rezultat normalizacije unutarnjih procesa. Ako nema medicinskih indikacija za uzimanje, ne možete piti tablete.

-Elena S., endokrinolog

Što trebate znati o Glucofageu opisano je u videu.

Glukofag već duže vrijeme zauzima važno mjesto u liječenju i prevenciji dijabetesa tipa 2, koristi se za mršavljenje i prevenciju vaskularnih bolesti. Originalni je lijek metformin i prepisuje ga većina praksi ruskog endokrinologa.

Važno je znati! Novost koju savjetuju endokrinolozi za Kontinuirano praćenje dijabetesa! Potrebno je samo svaki dan.

U 2016. godini Glucophage je dobio farmaceutsku nagradu u nominaciji "Lijek po izboru". Pilule proizvodi najstarija naučno-tehnološka medicinska kompanija Merck. Unatoč svojoj tristogodišnjoj povijesti, danas je jedan od vodećih proizvođača lijekova u svijetu. Svi proizvodi kompanije, bez obzira na mjesto proizvodnje, podvrgavaju se višestepenoj sigurnosnoj kontroli.

Dijetalni dodatak glukofagu za smanjivanje težine

Da biste postigli svoj cilj i izgubili suvišne kilograme, uzimajući glukofag, morate se pridržavati stroge prehrane i iz prehrane isključiti svu rafiniranu hranu koja sadrži “brze” ugljikohidrate. Možete se držati uravnotežene prehrane smanjujući njegov ukupni unos kalorija ili koristiti neuravnoteženu dijetu koja se sastoji od velikog broja "složenih" ugljenih hidrata i isključujući unos lipida.

Uključite u svoju ishranu namirnice koje sadrže mnogo vlakana: integralni žitarice i hleb od celog zrna, povrće i mahunarke. Krompir koji sadrži škrob, šećer, med, kao i sušeno voće, smokve, grožđe i banane u potpunosti su isključeni sa menija.

Dijabetes i porast pritiska bit će prošlost

Dijabetes je uzrok gotovo 80% svih moždanih udara i amputacija. 7 od 10 ljudi umire zbog začepljenih arterija srca ili mozga. U skoro svim slučajevima, razlog ovog strašnog kraja je isti - visoki šećer u krvi.

Šećer se može i treba srušiti, inače ništa. Ali to ne liječi samu bolest, već samo pomaže u borbi protiv istrage, a ne uzrok bolesti.

Jedini lijek koji se službeno preporučuje za liječenje dijabetesa, a koristi ga i endokrinolog u svom radu.

Učinkovitost lijeka, izračunata prema standardnoj metodi (broj pacijenata koji su se oporavili na ukupan broj pacijenata u grupi od 100 ljudi koji su bili podvrgnuti liječenju) bio je:

  • Normalizacija šećera - 95%
  • Eliminacija tromboze vena - 70%
  • Eliminacija snažnog otkucaja srca - 90%
  • Oslobađanje od visokog krvnog pritiska - 92%
  • Jačanje dana, poboljšanje sna noću - 97%

Proizvođači nisu komercijalna organizacija i financiraju se uz podršku države. Dakle, sada svaki stanovnik ima priliku.

Analozi glukofaga

Pored Glucofagea, u svijetu se proizvodi više od desetak lijekova s ​​aktivnom supstancom metformin. Svi su oni generički: proizvedeni po sličnoj tehnologiji imaju bliski učinak. Sastav pomoćnih komponenti, oblik tablete, stepen pročišćavanja može varirati. Obično je originalni lijek znatno skuplji od generičkih. U našem slučaju, razlika u cijeni je beznačajna, Glucophage košta koliko i evropski, pa čak i ruski analozi lijeka. Jeftiniji samo indijski i kineski metformin niske kvalitete. Ako postoji izbor, bolje je kupiti Glucophage, jer je originalni lijek uvijek sigurniji od analoga.

Moguće opcije zamjene:

  • Bagomet,
  • Metfogamma,
  • Metformin teva
  • Gliformin
  • NovoFormin,
  • Siofor
  • Formin.

Metformin se proizvodi u kombinaciji s drugim tvarima: rosiglitazon (Avandamet), glibenklamid (Bagomet Plus, Glibomet, Glukovans), vildagliptin (Galvus Met), gliklazid (Glimecomb). Ne možete ih zamijeniti glukofagom , s obzirom da su indikacije i doze koje imaju različite.

Glukofag ili Siofor

Siofor je kreator njemačke kompanije Berlin-Chemie, glavnog konkurenta Glucofage-a. Razlike lijekova:

  1. Zbog politike proizvođača, Siofor se češće propisuje osobama s metaboličkim sindromom kako bi smršavili.
  2. Studije sigurnosti i efikasnosti provedene su samo u originalu.
  3. Siofor je testiran samo na bioekvivalenciju Glucofage-a.
  4. Lijekovi se malo razlikuju u sastavu tvari neophodnih za stvaranje tableta.
  5. Siofor nema produžen oblik.

Pregledi dijabetičara o ovim lijekovima su različiti. Neki pacijenti tvrde da se Siofor bolje podnosi, drugi su sigurni da je glukofage bolji. Ostali ne vide nikakvu razliku i kupuju tablete koje se nalaze u najbližoj ljekarni.

Dejstvo na bubrege i jetru

Budući da se glukofag izlučuje bubrezima, potrebno je često davanje njihovog rada tokom primjene. Da biste to učinili, preporučuje se svim dijabetičarima da svake godine uzmu testove urina i kreatinina u krvi. Starije osobe, bolesnici sa dijabetičkom nefropatijom, dugotrajnu upotrebu lekova za pritisak, diuretike, NSAID - kvartalno. Metformin nema negativan uticaj na bubrege. Naprotiv, štiteći žile smanjuje rizik od nefropatije.

Glukofag se preporučuje za gubitak tjelesne težine kod ljudi s pretežno trbušnom gojaznošću, s dokazanom hiperinsulinemijom (potvrđenom ili), nekontroliranim „vučjim“ apetitom. Prijem se mora kombinirati s dijetom od 1200 kcal. Uloga Glucophagea je gurnuti proces gubitka kilograma, a bez promjene snage on je nemoćan. Prema recenzijama, na metforminu bez dijeta možete baciti ne više od 3 kg. Ako je pretilost uzrokovana nepravilnim ponašanjem u prehrani i navikama, inzulinska rezistencija je odsutna ili beznačajna, lijek neće pomoći.

Da biste pravilno uzeli Glucophage i analoge za mršavljenje, trebate pročitati upute za dijabetičare. Čak i ako je šećer normalan, lijek se pije u istoj dozi: započnite s 500 mg i polako dodajte tablete u optimalnu dozu.

Glukofag zbog starenja

Trenutno se u medicinskoj literaturi sve češće nalaze članci o jedinstvenim efektima metformina. Pretpostavlja se da inhibira starenje i sveobuhvatno utiče na organizam:

  • stimulira rast neurona,
  • ubrzava obnovu nervnih tkiva,
  • ublažava simptome multiple skleroze,
  • suzbija hroničnu upalu,
  • štiti srce i krvne sudove,
  • smanjuje rizik od onkologije,
  • povećava izdržljivost,
  • poboljšava potenciju
  • odlaže osteoporozu
  • jača imuni sistem.

Jednom riječju, Glucofage tablete pozicionirane su kao univerzalni lijek za sve probleme starijih.Istina, pouzdane studije još nisu predstavljene, tako da su to za sada samo snovi o lijepoj budućnosti bez starosti.

Indikacije lijeka Glucofage ®

šećerna bolest tipa 2, posebno kod bolesnika s pretilošću, s neučinkovitošću dijetalne terapije i fizičke aktivnosti:

U odraslih se kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim agensima ili insulinom

U djece od 10 godina starosti kao monoterapija ili u kombinaciji s inzulinom,

prevencija dijabetesa tipa 2 u bolesnika s predijabetesom s dodatnim faktorima rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, u kojima promjene životnog stila nisu omogućile odgovarajuću kontrolu glikemije.

Kako uzimati glukofag za mršavljenje

Uzmite 500 mg glukofaga za mršavljenje 3 puta dnevno prije jela. U slučaju da imate labavu stolicu, to može biti posljedica previše ugljikohidrata. Ako se opazi mučnina, doza lijeka mora se smanjiti za 2 puta. Glukofag treba uzimati kursevima koji ne traju duže od 3 nedelje. Da bi konsolidirali rezultat nakon 6-8 tjedana, kurs se može ponoviti.

Da biste pojačali učinak glukofaga, radite redovne lagane aerobne vježbe, a u potpunosti uklonite ozbiljne fizičke napore

Pravila prijema

Glavno pravilo uzimanja glukofaga je postepeno povećavanje doze. Početna doza je 500 mg. Pije se do 2 tjedna, a istovremeno kontrolira glikemiju. Šećer u krvi u ovom trenutku trebao bi postepeno opadati. Svakih 10-14 dana doza se povećava za 250-500 mg dok se ne postignu ciljevi šećera.

Trajanje tretmana

Ako je naznačeno, vrijeme liječenja Glucofageom je neograničeno. Dok lijek djeluje, morate ga nastaviti piti. Ako ga privremeno prestanete uzimati će dekompenzacija dijabetesa. Sudeći prema recenzijama pacijenata, tablete je moguće odbiti u vrlo rijetkim slučajevima ako dijabetičar s početnim stadijem bolesti bude dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata, redovno vježba i u stanju je pobijediti pretilost. Ako je svrha unosa bila smršaviti, metformin možete otkazati odmah nakon postizanja željene težine.

Slabljenje akcija

Kod dijabetesa je sigurnija doza ne veća od 2000 mg. Prelazak na maksimalnu dozu povećava rizik od nuspojava, s malim učinkom na glikemiju. Daljnje povećanje doziranja je neučinkovito i preplavljeno je mliječnom acidozom.

Prilagođena doza može se vremenom povećavati. To ne ukazuje na ovisnost, već na prelazak bolesti u sljedeću fazu. Kod subkompenziranog dijabetesa gušterača se brzo istroši, uz metformin morate uzeti dodatne tablete za dijabetes, a potom i inzulin. Da biste produžili sintezu vlastitog inzulina, morate pažljivo slijediti propisani tretman, uključujući sport i dijetu.

Korekcija ishrane

Tablete glukofaga efikasne su samo u kombinaciji sa dijetom. Dijabetičari su uvijek ograničeni sporim ugljikohidratima i praktično isključuju brze. Broj dozvoljenih sporih šećera dnevno određuje lekar. Najblaža dijeta je, ona omogućuje do 300 g ugljikohidrata dnevno. Najstroža je nisko-ugljikohidrata s ograničenjem do 100 g i nižim. U svim slučajevima hrana treba biti bogata proteinima i zelenim povrćem. Hranu treba uzimati 5-6 puta, ugljikohidrati su ravnomjerno raspoređeni tokom dana.

Jedna tableta sadrži:

Djelatna tvar: metformin hidroklorid - 500/850/1000 mg,

Pomoćni sastojci: povidon 20/34/40 mg, magnezijum stearat 5,0 / 8,5 / 10,0 mg. Film folija:

Doziranje 500 mg i 850 mg: hipromeloza 4,0 / 6,8 mg.

Doziranje 1000 mg: Opadry net 21 mg (hipromeloza 90,90%, makrogol 400 4,550%, makrogol 8000 4,550%).

Doziranje 500 mg, 850 mg:
Bijele, okrugle, dvokonveksne filmom obložene tablete.
Doziranje 1000 mg:
Bijele, ovalne, bikonveksne tablete, filmom obložene, s rizikom sa obje strane i ugraviranom "1000" s jedne strane.
Poprečni presjek prikazuje jednoliku bijelu masu.

Trudnoća i dojenje

Nekompenzirani dijabetes melitus tijekom trudnoće povezan je s povećanim rizikom od urođenih mana i perinatalne smrtnosti. Ograničena količina podataka sugerira da uzimanje metformina u trudnica ne povećava rizik od urođenih malformacija kod djece.

Prilikom planiranja trudnoće, kao i u slučaju trudnoće tijekom uzimanja Metformina, lijek treba prekinuti i propisati terapiju inzulinom. Potrebno je održavati sadržaj glukoze u krvnoj plazmi na razini najbližoj normalnoj da bi se smanjio rizik od malformacija fetusa.

Metformin se izlučuje u majčinom mlijeku. Nisu primijećene nuspojave kod novorođenčadi za vrijeme dojenja dok su uzimale metformin. Međutim, zbog ograničene količine podataka, upotreba lijeka tokom dojenja se ne preporučuje. Odluku o prekidu dojenja treba donijeti uzimajući u obzir prednosti dojenja i potencijalni rizik

neželjeni efekti kod djeteta.

Uslovi skladištenja lijeka Glucofage

Na temperaturi od 15-25 ° C. Rok trajanja - 5 godina za tablete od 500 mg i 850 mg, 3 godine - za tablete od 1000 mg.

Lista ljekarni u kojima možete kupiti glukofag:

Glucophage i Glucophage Long: naučite sve što vam je potrebno. Shvatite kako uzimati ove tablete za dijabetes tipa 2 i gubitak kilograma. Također se koriste (do sada nezvanično) za usporavanje starenja i sprečavanje bolesti povezanih sa starenjem, posebno onih povezanih s pretilošću. Na ovoj stranici naći ćete napisano na običnom jeziku. Naučite indikacije, kontraindikacije, doziranje i nuspojave. Također su pruženi brojni stvarni pregledi pacijenata.

Pročitajte odgovore na pitanja:

Glukofag i glukofag Long: detaljan članak

Shvatite razliku između Glucofage Long i konvencionalnih tableta. Usporedite recenzije pacijenata o ovom lijeku i njegovim jeftinim ruskim kolegama.

Pogledajte video: BOJE JUTRA Neželjeni efekti sunčanja (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar