Glucometer Accu Check: kako koristiti, recenzije

Osobe sa dijabetesom trebaju stalno pratiti razinu šećera u krvi. Kako biste saznali koji su pokazatelji glukoze u vašoj krvi, sada nije potrebno kontaktirati kliniku - možete kupiti poseban uređaj zvan glukometr.

Jedan od najpopularnijih glukometra je Accu-Chek Asset, prije čije kupovine možete pročitati potpuni opis i detaljna uputstva. Aparat je u velikoj potražnji među dijabetičarima i onima koji žele kontrolirati razinu glukoze u krvi, jer je precizan i pristupačan.

Šta je ovo

Aparat za nadzor koncentracije glukoze u krvi, napravljen po najvišim standardima kvaliteta - to je aktivan Accu-Chek glukometr. Izbor većine dijabetičara u korist Accu-Čeka nastaje zbog velike preciznosti mjerenja glukoze u vlastitom domu.

Proizvođač njemačke kompanije Roshe u potpunosti je opravdao riječi o "njemačkoj preciznosti" prilikom kreiranja uređaja. Veliki ekran, vizualno razumljive oznake na displeju, višenamjensko elektronsko punjenje i relativno niski troškovi čine uređaj jedinstvenom ponudom na tržištu.

Nekoliko je modifikacija glukometra Accu Chek:

  • Accu Chek Performa,
  • Accu Chek Asset,
  • Accu Chek Performa,
  • Nano Accu Check Mobile.

Jedan od najpogodnijih modela je Accu-Chek Active, također zbog automatske mogućnosti pružanja kodiranja. Vremenski period potreban za mjerenje nije veći od pet sekundi.

Još jedna impresivna osobina je minimalna količina krvi potrebna za potvrdu, i to jedan do dva µl.

Za svaki od njih naznačeni su vremenski period i datum. Ostale karakteristike treba da uključuju:

  • obavezni podsjetnik o uzimanju mjerenja nakon konzumiranja hrane,
  • identifikacija prosječnih vrijednosti za određeni broj dana, naime 7, 14, 30 i 90,
  • mogućnost prenosa podataka na laptop ili PC putem mikro-USB-a,
  • trajanje punjača je dizajnirano za 1000 mjerenja,
  • mogućnost automatskog uključivanja i isključivanja, ovisno o konkretnoj situaciji - uvođenje test trake i isključivanje nakon završetka izračuna.

Važno! Govoreći o glukometru Accu-Chek Active, morate obratiti pažnju na memorijsku sposobnost od 500 rezultata.

Paket za biološku analizu

Sljedeće komponente su uključene u paket uređaja:

  1. Merač sa jednom baterijom.
  2. Uređaj Accu Chek Softclix koristi se za probijanje prsta i primanje krvi.
  3. 10 lanceta.
  4. 10 test traka.
  5. Futrola potrebna za transport uređaja.
  6. USB kabl
  7. Garantni list.
  8. Uputa za uporabu brojila i uređaja za ubod prsta na ruskom jeziku.

Važno! Kada kupac ispuni prodavač, garancijski rok je 50 godina.

Kako koristiti brojilo

Ako prvi put koristite uređaj, vidjet ćete film koji strši iz odjeljka za baterije u gornjem dijelu na stražnjoj strani uređaja Accu-Chek Active.

Povucite film vertikalno prema gore. Nema potrebe za otvaranjem poklopca baterije.

Pravila za pripremu studije:

  1. Operite ruke sapunom.
  2. Prste je potrebno prethodno gladiti, čineći masažne pokrete.
  3. Unaprijed pripremite mjernu traku za brojilo.
  4. Ako uređaj zahtijeva kodiranje, morate provjeriti podudarnost koda na aktivacijskom čipu s brojem na pakiranju traka.

Kodiranje

Prilikom otvaranja novog paketa s test trakama, potrebno je u uređaj umetnuti pločicu s kodom koja se nalazi u ovom paketu s test trakama. Prije kodiranja uređaj se mora isključiti. Narančasta pločica s ambalažom s test trakama mora biti pažljivo umetnuta u prorez kodne pločice.

Važno! Provjerite je li pločica s kodom potpuno umetnuta.

Da biste uključili uređaj, umetnite testnu traku u njega. Kodni broj prikazan na ekranu mora odgovarati broju ispisanom na etiketi epruvete sa test trakama.

Glukoza u krvi

Ugradnja test trake automatski uključuje uređaj i pokreće način mjerenja na uređaju.

Držite test traku s ispitnim poljem prema gore i tako da strelice na površini test trake budu okrenute od vas prema instrumentu. Kada se test traka pravilno postavi u smjeru strelica, mora se čuti lagani klik.

Nanošenje kap krvi na test traku

Simbol kapi krvi koji treperi na displeju znači da kap krvi (dovoljno 1-2 µl) treba nanijeti u središte narančastog testnog polja. Kada na testno polje nanesete kap krvi, možete je dodirnuti.

Nakon umetanja test trake i treptavog kapilarnog simbola pojavi se na zaslonu, uklonite test traku s instrumenta.

Rezultat reprodukcije

Rezultat će se pojaviti na zaslonu i automatski će se spremiti u memoriji uređaja zajedno s datumom i vremenom analize. Usporedba rezultata mjerenja s ljestvicom boja.

Za dodatnu kontrolu prikazanu na prikazu rezultata, možete uporediti boju okruglog kontrolnog prozora na stražnjoj strani test trake s uzorcima boja na etiketi epruvete sa test trakom.

Važno je da se ta provjera izvrši u roku od 30-60 sekundi (!) Nakon nanošenja kapi krvi na test traku.

Dohvaćanje rezultata iz memorije

Uređaj Accu-Chek Asset automatski sprema posljednjih 350 rezultata u memoriju uređaja, uključujući vrijeme, datum i označavanje rezultata (ako je izmjereno). Da biste preuzeli rezultate iz memorije, pritisnite gumb "M".

Na ekranu se vidi poslednji sačuvani rezultat. Da biste iz memorije pronašli najnovije rezultate, pritisnite dugme S. Pregled prosječnih vrijednosti za 7, 14, 30 dana provodi se uzastopnim kratkim pritiscima istovremeno na tipkama "M" i "S".

Kako uskladiti Accu Check s računarom

Uređaj ima USB priključak, na koji je priključen kabl sa Micro-B utikačem. Drugi kraj kabla mora biti povezan sa ličnim računarom. Za sinkronizaciju podataka trebat će vam poseban softver i računalni uređaj koji se mogu dobiti kontaktiranjem odgovarajućeg Informacijskog centra.

Za glukometre morate stalno kupovati potrošni materijal poput test traka i lanceta.

Cijene za pakiranje traka i lanceta:

  • u pakovanju traka može biti 50 ili 100 komada. Trošak varira od 950 do 1700 rubalja, ovisno o njihovoj količini u kutiji,
  • lancete su dostupne u količinama od 25 ili 200 komada. Njihova cijena je od 150 do 400 rubalja po paketu.

Pogreške tokom rada s brojilom

Doista, provjera Accu je prije svega električni uređaj, a nemoguće je isključiti ijedne pogreške u njegovom radu. Dalje će se smatrati najčešće greške, koje se, međutim, lako reguliraju.

Moguće pogreške u radu provjere Accu:

  • E 5 - ako ste vidjeli takvu oznaku, to signalizira da je naprava podvrgnuta snažnim elektromagnetskim efektima,
  • E 1- takav simbol označava pogrešno umetnutu traku (kad je umetnete, pričekajte klik),
  • E 5 i sunce - takav se signal pojavljuje na ekranu ako je pod utjecajem izravne sunčeve svjetlosti,
  • E 6 - traka nije potpuno umetnuta u analizator,
  • EEE - uređaj je neispravan, morate kontaktirati servisni centar.

Važno! Naravno, kao uređaj jednostavan i jeftin, aktivno kupljen, više puta je testiran na tačnost u službenim eksperimentima.

Mnoga velika internetska mjesta provode svoja istraživanja u ulozi cenzora koji pozivaju praktične endokrinologe. Ako analiziramo ove studije, rezultati su optimistični i za korisnike i za proizvođača.

Korisničke recenzije

Prije godinu dana, s velikim popustom sam naručio uređaj Accu-Chek Active na tržištu Yandex. Nemam dijabetes, ali jednom mi je doktor rekao da postoji genetska predispozicija. Od tada ponekad provjeravam i smanjujem potrošnju proizvoda koji sadrže šećer, ako indikatori graniče s opasnim. To je omogućilo da izgubite nekoliko kilograma kilograma.

Svetlana, 52 godina:

Jeftino na zalihama koje sam kupio u ljekarni, Accu-Chek glukometar u kompletu s baterijama. Lako je upravljati, sada ne mogu ni zamisliti kako sam živio bez toga, bolest je prestala napredovati. Istina, morao sam se odreći džema i šećera u čaju. Ovo je bolje nego dobiti leziju udova. Sada savjetujem svima da kupe uređaj Accu-Chek, jeftin je.

Mislim da će mi ovaj funkcionalni uređaj zaista produžiti život. Nekada sam tromjesečno proveravao krv i stalno je bilo povišeno šećera, ali sada redovno koristim uređaj. U početku je bilo teško kontrolirati koncentraciju glukoze u krvi, sada treba nekoliko minuta. I dalje ću koristiti uređaj, sviđa mi se.

Što je Accu-Chek glukometar?

Aparat za nadzor koncentracije glukoze u krvi, napravljen po najvišim standardima kvaliteta - to je aktivan Accu-Chek glukometr. Izbor većine dijabetičara u korist Accu-Čeka nastaje zbog velike preciznosti mjerenja glukoze u vlastitom domu. Proizvođač njemačke kompanije Roshe u potpunosti je opravdao riječi o "njemačkoj preciznosti" prilikom kreiranja uređaja. Veliki ekran, vizualno razumljive oznake na displeju, višenamjensko elektronsko punjenje i relativno niski troškovi čine uređaj jedinstvenom ponudom na tržištu.

Princip rada

Accu-Chek linija uključuje uređaje čiji se rad temelji na različitim ustaljenim principima. U uređajima Accu-Chek Active test krvi temelji se na metodi fotometrijskog mjerenja boje test test trake nakon ulaska krvi. Kod Accu-Chek Performa Nano, sistem uređaja zasnovan je na metodi elektrohemijskog biosenzora. Specijalni enzim kombinira se s glukozom koja se nalazi u analiziranoj krvi, uslijed čega se oslobađa elektron koji reagira s posrednikom. Nadalje, električno pražnjenje omogućava vam da otkrijete razinu šećera.

Sorte

Linija proizvoda Accu-Chek je raznolika, što pomaže u odabiru vrste uređaja opremljenih karakteristikama koje su pogodne za individualne karakteristike svakog kupca. Na primjer, Accu-Chek mobilni je prikladan za one čiji život uključuje česta poslovna putovanja, a Accu-Chek Go može glasati informacije. Asortiman kombinuje tačnost mjerenja, malu veličinu i lakoću upravljanja. Liniju predstavlja šest modela:

Greška

Prema zakonima fizike, svaki mjerni uređaj podrazumijeva određenu pogrešku u određivanju rezultata. Za glukometre različitih marki to je takođe karakteristična pojava, samo je pitanje veličine ove pogreške. Studije moskovskog endokrinološkog istraživačkog centra pokazale su da je tačnost glukometra niža nego kod mnogih drugih proizvođača (za neke i do 20% ovo je prosječan rezultat). Točnost Accu-Cheka u potpunosti je u skladu sa međunarodnim standardom za glukometre.

Modeli mjerača Accu-Chek

Od čitavog asortimana brojila, najveća prodaja imaju Accu-Chek Active i Performa Nano. Utječe na cijenu, veličinu memorije, značajke korištenja test traka i ostale faktore. Istovremeno, ostali proizvodi linije imaju svoje karakteristike, što će za neke biti neosporno i poslužiti kao razlog kupovine. Prije nego što odlučite koji brojilo odabrati, pročitajte opis svakog od njih.

Accu-Chek Mobile

Specijalizacija ovog brojila može se suditi po nazivu - uređaj je dizajniran za one koji ne sjede. To je zbog male veličine i skladištenja test traka u kasetama od 50 kom .:

  • naziv modela: Accu-Chek Mobile,
  • cijena: 4450 p.,
  • karakteristike: vrijeme analize 5 sekundi, volumen krvi za analizu - 0,3 μl, princip fotometrijskog mjerenja, mjerenje memorije 2000, kalibrirano za plazmu, bez kodiranja, mini-USB kabel, snaga baterije 2 x AAA, prijenosne dimenzije 121 x 63 x 20 mm, težina 129 g,
  • plusevi: 50 test traka u jednoj patroni, tri u jednoj (uređaj, test trake, ubod prsta), minimalizacija bola, prenosivost,
  • Slabosti: relativno visoka cijena, ako se vrpca s test trakama podera (što je vrlo teško učiniti), tada je potrebno promijeniti kasetu.

Accu-Chek Active

Jednostavan, praktičan, funkcionalan i precizan mjerač glukoze koji su testirali vrijeme i milioni korisnika:

  • naziv modela: Accu-Chek Active,
  • cijena: Možete kupiti Accu-Chek Asset za 990 p.,
  • karakteristike: vrijeme - 5 sekundi, zapremina - 1-2 µl, fotometrijski princip, memorija za 500 mjerenja, kalibrirana za plazmu, kodiranje test traka provjerava se pomoću čipa, uključenog mini-USB kabela, napajanog iz baterije CR 2032, dimenzija 98 x 47 x 19 mm, težina 50 g,
  • plusevi: niska cijena, velika preciznost mjerenja, lancete za Accu-Chek Asset pomažu u nanošenje kapi krvi u uređaj ili van njega, mala bol, veliki ekran automatski čita podatke,
  • nedostaci: u rijetkim slučajevima može biti potreban veći pad krvi za analizu.

Accu-Chek Performa Nano

Glavna značajka ovog uređaja je da Accu-Chek Performa Nano glukometar koristi elektrohemijsku biosenzorsku tehniku ​​za dobivanje rezultata:

  • Naziv modela: Accu-Chek Performa Nano,
  • cijena: 1700 p.,
  • karakteristike: vrijeme - 5 sekundi, zapremina krvi - 0,6 μl, elektrohemijski princip, memorija za 500 rezultata, kalibrirana za plazmu, infracrveni port, baterija CR 2032, dimenzije 43 x 69 x 20 mm, težina 40 g,
  • plusevi: točnost mjerenja zasnovana na inovativnoj metodi, sam test test traka apsorbira potrebnu količinu krvi, univerzalno kodiranje (čip ne treba mijenjati), infracrveno (bez žica), dugi rok trajanja Accu-Chek test traka, sjajni i veliki brojevi na displej
  • nedostaci: trake za ovaj uređaj su jedinstvene i iako se ne prodaju svugdje, inovacija može stvoriti složenost u prvoj fazi upotrebe.

Accu-Chek Performa

Jednostavan i praktičan za upotrebu je sljedeći uređaj opremljen infracrvenim portom:

  • naziv modela: Accu-Chek Performa,
  • cijena: 1 000 p.,
  • karakteristike: vrijeme - 5 sekundi, zapremina krvi - 0,6 μl, elektrohemijski princip, pamti do 500 rezultata, kalibriran za krvnu plazmu, infracrveni priključak, napajan baterijom CR 2032, dimenzije 94 x 52 x 21 mm, težina 59 g,
  • plusevi: velika preciznost analize, univerzalno kodiranje (čip ne treba mijenjati), veliki i svijetli brojevi na displeju, test trake imaju dug rok trajanja, traka apsorbira točno onoliko krvi koja je potrebna za analizu,
  • nedostaci: nisu sve test trake prikladne za ovaj model.

Accu-Chek Go

Uređaj je opremljen praktičnim menijem, jednostavnim i praktičnim za upotrebu. Teško ga je upoznati, jer ga nema u prodaji:

  • naziv modela: Accu-Chek Go,
  • cijena: 900 rubalja,
  • karakteristike: vrijeme - 5 sekundi, zapremina krvi - 1,5 μl, princip fotometrijske proizvodnje, kapacitet memorije - do 300 rezultata, kalibriran za krvnu plazmu, opremljen infracrvenim priključkom, baterija CR 2032, dimenzije 102 x 48 x 20 mm, težina 54 g ,
  • Protiv: relativno mala količina memorije.

Accu-Chek Aviva

Mala veličina, pozadinsko osvjetljenje i minimalna zapremina uzete krvi razlikuju se za ovu vrstu uređaja:

  • naziv modela: Accu-Chek Aviva,
  • cijena: prodaja glukometra ovog modela u Rusiji se ne vrši,
  • karakteristike: vrijeme - 5 sekundi, zapremina kapljica - 0,6 μl, fotometrijski princip, do 500 rezultata, kalibrirano za krvnu plazmu, dvije litijumske baterije, 3 V (tip 2032), dimenzije 94x53x22 mm, težina 60 g,
  • Protiv: nedostatak mogućnosti kompletne usluge u Rusiji.

Kako odabrati Accu-Chek glukometar

Prilikom odabira pouzdanog brojila, morate obratiti pažnju na dob i stil korisnika. Pouzdani glukometri s jakim kućištem, tipkama i velikim zaslonom pogodni su za starije ljude. Za mlade koji imaju dosta pokreta u svom životu, Accu-Chek Mobile je mali uređaj. Prodaja glukometra vrši se u internetskim trgovinama u Moskvi i Sankt Peterburgu, s dostavom poštom. Možete kupiti Accu-Chek mjerač glukoze u ljekarnama.

Kako se koristi Accu-Chek mjerač

Kupujući glukometar, možete zaboraviti na medicinsku sestru, koja oštro probije svoj prst skarifiračem i počne da vam "uliva" krv u tikvicu. Potrebno je umetnuti testnu traku u tijelo brojila, čistom kožom na prstu probušiti lancetu i nanijeti krv na poseban sektor test trake. Podaci o instrumentu automatski će se pojaviti na zaslonu. Ako koristite Accu-Chek Performa, onda sam trak upija pravu količinu krvi. Priložena instrukcija Accu-Chek Asset uvijek će vas podsjećati na redoslijed postupaka.

Sergej, pre 37 godina Pre godinu dana, na velikom tržištu naručio sam uređaj Accu-Chek Active na tržištu u Yandexu. Nemam dijabetes, ali jednom mi je doktor rekao da postoji genetska predispozicija. Od tada ponekad provjeravam i smanjujem potrošnju proizvoda koji sadrže šećer, ako indikatori graniče s opasnim. To je omogućilo da izgubite nekoliko kilograma kilograma.

Svetlana, 52 godine, jeftino sam na zalihama kupila Accu-Chek glukometar u kompletu s baterijama u ljekarni. Lako je upravljati, sada ne mogu ni zamisliti kako sam živio bez toga, bolest je prestala napredovati. Istina, morao sam se odreći džema i šećera u čaju. Ovo je bolje nego dobiti leziju udova. Sada savjetujem svima da kupe uređaj Accu-Chek, jeftin je.

Vasily, 45 godina, mislim da će mi ovaj funkcionalni uređaj zaista produžiti život. Nekada sam tromjesečno proveravao krv i stalno je bilo povišeno šećera, ali sada redovno koristim uređaj. U početku je bilo teško kontrolirati koncentraciju glukoze u krvi, sada treba nekoliko minuta. I dalje ću koristiti uređaj, sviđa mi se

Pogledajte video: How to use Accu Chek Active Blood Glucose Monitoring system. Accu Check Demo by Happy Pumpkins (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar