Simptomi i liječenje dijabetičkog stopala, stopala njegu dijabetesa

Dijabetes melitus naziva se strašnom bolešću endokrinog sustava, koju karakteriziraju visoki nivoi šećera u krvi i metabolički poremećaji. Patologija endokrinog tipa 1 razvija se zbog nedostatka sinteze hormona inzulina. Ovaj oblik bolesti karakterističan je za mlado doba i nasljedan je. Kod dijabetesa tipa 2, razina inzulina je u granicama normale, međutim, smanjuje se osjetljivost ćelija na hormon zbog neuhranjenosti ili prevelike tjelesne težine pacijenta.

Dijabetičari moraju znati! Šećer je normalan za sve. Dovoljno je uzimati dvije kapsule svaki dan prije jela ... Više detalja >>

Dugi tok bolesti prati razvoj hroničnih komplikacija. Primjer je oštećenje donjih ekstremiteta. Liječenje stopala protiv dijabetesa složen je proces usmjeren na nadoknadu osnovne bolesti i uklanjanje lokalnih poremećaja. U članku se govori o tome što učiniti s razvojem patologije i je li moguće riješiti problem kod kuće.

Značajke oštećenja stopala

Postoje dva glavna mehanizma za razvoj problema sa stopalima kod dijabetesa:

  • Hronična hiperglikemija utječe na živčana vlakna. Oni, pak, gube sposobnost provođenja nervnih impulsa, uslijed čega se razvija dijabetička neuropatija. Takva patologija prati otupljenost, promjenu osjetljivosti.
  • Dolazi do začepljenja lumena krvnih žila s aterosklerotskim plakovima, što rezultira hipoksijom tkiva i daljom nekrozom.

Oštećenje perifernog nervnog sistema prati bol u nozi kod dijabetes melitusa, osjećaj pritiska, pad osjetljivosti, promjena reakcije na vrućinu ili hladnoću. Na toj pozadini mogu se razviti trofične lezije donjeg udova i stopala koje dugo zarastaju.

Simptomi oštećenja arterija donjih ekstremiteta:

  • koža postaje suva i ljuskava
  • nelagodnost
  • pojava natečenosti,
  • pojava starosnih mrlja ili, obrnuto, depigmentiranih područja,
  • gubitak kose
  • blijeda koža,
  • odsustvo ili slab puls u perifernim arterijama.

Kontrola edema

Prije nego što odaberete liječenje edema nogu s dijabetesom, morate utvrditi njihovu raznolikost i uzrok pojave. Edemi se mogu pojaviti na pozadini oštećenja krvožilnog sustava, perifernog nervnog sistema, zglobova donjih ekstremiteta ili bubrega.

Pacijent bi trebao biti u mogućnosti odabrati pravu cipelu, jer kada se na određenim mjestima nose neugodni modeli, može se nakupiti tekućina, pojačavajući razvoj oteklina. Simptom možete otkloniti postizanjem nadoknade za dijabetes. Upravo velika glikemija uzrokuje razvoj niza komplikacija.

Važno je slijediti savjete nutricioniste, ispraviti prehranu. Obavezno smanjite količinu tekućine i soli. Također biste trebali ograničiti upotrebu lako probavljivih saharida i lipida životinjskog porijekla.

Eliminacija edema u nogama s dijabetesom događa se prema sljedećoj shemi. Specijalist propisuje upotrebu vazodilatatora i antihipertenzivnih lijekova:

  • inhibitori fosfodiesteraze - papaverin,
  • prostaglandini i leukotriene - Alprostadil,
  • blokatori tubula kalcijuma - Nifedipin,
  • ACE inhibitori - lizinopril, enalapril.

Upravljanje bolovima

Ako se pacijent žali da mu noge bole od dijabetesa, to ukazuje na začepljenje lumena arterija ili razvoj jednog od oblika neuropatije. Da bi se uklonila ova manifestacija, pored korekcije lečenja osnovne bolesti, koriste se sledeće grupe lekova:

  • Derivati ​​tioktične kiseline. Ovi lijekovi uklanjaju "loš" holesterol i smanjuju toksično djelovanje vanjskih i unutrašnjih faktora na krvne žile. Učinkoviti predstavnici grupe - Berlition, Oktolipen, Tiogamma.
  • Antidepresivi - propisuju se u slučajevima ako noge boluju od dijabetesa (Amitriptyline). Posebnost tretmana je da liječnik odabire najmanju moguću dozu lijeka, postepeno povećavajući ga kako bi postigao željeni terapeutski učinak.
  • Vitamini iz serije B - doprinose obnovi nervnog sistema, nastavljaju prenos nervnih impulsa.
  • Lokalni anestetici - liječenje bolova u nogama s dijabetesom provodi se primjenom. Efekat se javlja u roku od četvrt sata.
  • Lijekovi koji imaju antikonvulzivno djelovanje (karbamazepin) - zaustavljaju sindrom boli, uklanjaju noćne grčeve kod dijabetesa.

Važno! Samo-lijek nije dozvoljen, jer postoji rizik od nuspojava. Treba se strogo pridržavati propisanog režima liječenja i doziranja lijekova.

Eliminacija rana i trofičnih oštećenja

Liječenje rana na nogama sastoji se od lokalnog liječenja, upotrebe antibakterijskih i antiseptičkih lijekova, istovara pogođenog režnja. Lokalna terapija zasniva se na rezanju nekrotičnih zona i podočnjaka oko rane, liječenju trofičnih oštećenja lijekovima i upotrebom preliva.

Lokalno liječenje i ispiranje pogođenih područja provodi se 3% -tnom otopinom peroksida, klorheksidina, fiziološke otopine i miramistina. Zabranjeno je koristiti alkoholne otopine, kalijev permanganat, bojenje (jod, sjajno zeleno). Preliv treba održavati vlažno okruženje, koje je neophodno za ubrzavanje zacjeljivanja pogođenih udova, kao i sprečavanje prodiranja bakterija u ranu.

Trofičke nedostatke možete liječiti antimikrobnim agensima (Betadine), stimulansima liječenja (Curiosin), proteolitičkim enzimima (Himotripsin). Stručnjak može preporučiti upotrebu levomekola ili solkocerila.

Hirurške metode

Za borbu protiv natečenosti i boli, koji su nastali kao rezultat aterosklerotskih vaskularnih lezija, koriste se hirurške intervencije za obnavljanje cirkulacije krvi. Efikasne metode su:

  • Bypass operacija. Kirurg šiva sintetičku protezu, formirajući odvod za krv u području začepljene arterije. Za vrijeme operacije se mogu koristiti i vaša plovila.
  • Balonska angioplastika. U zahvaćene arterije uvodi se poseban balon i naduva se. Dolazi do ekspanzije lumena posude. Da bi rezultat intervencije trajao, na mjesto balona se postavlja stent. Ovaj uređaj sprečava "skupljanje" obnovljene arterije.

Narodni načini

Nemoguće je izliječiti dijabetes narodnim lijekovima, međutim, moguće je postići kompenzaciju bolesti, smanjujući svjetlinu kliničkih manifestacija.

Nekoliko listova aloe se reže i ostavi na hladnom mestu. Dalje se iz njih iscijedi sok i koristi za liječenje zahvaćenih područja na nogama kod prve i druge vrste bolesti.

Terapijska infuzija korijena calamusa. Sirovina se prelije kipućom vodom (1 kašika mljevenog korijena po čaši vode) i ostavi u vodenoj kupelji. Nakon četvrt sata, infuzija se ukloni i ostavi na 2 sata. Nadalje, proizvod se filtrira, koristi se za terapijske primjene.

Losioni esencijalnog ulja klinčića. Sredstvo se nanosi na trofične nedostatke i fiksira na vrhu salvetama. Takođe, lek se uzima oralno na prazan stomak (4-5 kapi). Ulje klinčića može se dodati u vodu tokom postupaka liječenja dijabetičara (na primjer, hidromasaža stopala).

Važno je zapamtiti da bilo koji tretman treba provoditi pod nadzorom kvalificiranog stručnjaka. Samo se u tom slučaju može postići željeni rezultat.

Glavni uzroci sindroma dijabetičkog stopala

Kod dijabetesa postoji nedovoljna proizvodnja hormona - inzulina, čija je funkcija pomaganje da glukoza (šećer) dospije u tjelesne stanice iz krvotoka, pa kada on ima deficit, glukoza raste u krvi, što na kraju ometa protok krvi u žilama, utječući na živčana vlakna. Ishemija (nedostatak cirkulacije krvi) dovodi do poremećenog zacjeljivanja rana, a oštećenje živaca dovodi do smanjenja osjetljivosti.

Ovi poremećaji doprinose razvoju trofičnih čira koji se zauzvrat razvijaju u gangreni. Pukotine, ogrebotine pretvaraju se u otvorene čireve, a takođe se skrivaju čirevi koji nastaju pod kalusima i keratiniranim slojevima.

Razlog za kasni početak liječenja i amputacije ekstremiteta je taj što pacijent duže vrijeme ne primjećuje promjene koje se događaju, jer najčešće ne obraća pažnju na noge. Zbog lošeg dovoda krvi u noge uslijed smanjene osjetljivosti, pacijent ne osjeća bol od posjekotina i osipa, pa čak i čir može dugo ostati nezapažen.

Obično je stopalo pogođeno na mjestima gdje je potrebno svako opterećenje prilikom hodanja; ispod sloja kože nastaju pukotine, u koje stiže infekcija, stvarajući povoljne uvjete za pojavu gnojne rane. Ovakvi ulkusi mogu zahvatiti noge do kostiju, tetiva. Zbog toga se, u konačnici, pojavljuje potreba za amputacijom.

U svijetu je 70% svih amputacija povezano s dijabetesom, a pravovremenim i stalnim liječenjem moglo bi se spriječiti gotovo 85%. Danas, kada djeluju ordinacije Dijabetičkog stopala, broj amputacija se prepolovio, broj umrlih se smanjio, a konzervativni tretman iznosi 65%. Međutim, stvarni broj bolesnika sa šećernom bolešću je 3-4 puta veći od statističkih podataka jer mnogi ne sumnjaju da su bolesni.

Dakle, uzroci razvoja sindroma dijabetičkog stopala su:

  • smanjena osjetljivost udova (dijabetička neuropatija)
  • poremećaji cirkulacije u arterijama i malim kapilarima (dijabetička mikro- i makroangiopatija)
  • deformitet stopala (zbog motoričke neuropatije)
  • suva koža

Smanjena osetljivost - dijabetička distalna neuropatija

Glavni uzrok oštećenja živaca je stalan učinak visokih razina glukoze na živčane stanice. Takva patologija sama po sebi ne uzrokuje nekrozu tkiva. Čirevi se pojavljuju iz drugih, indirektnih razloga:

Čirevi koji nastaju nakon mikrossadina, posjekotine i ogrebotine zarastaju vrlo slabo, stekavši hronični tijek. Nošenje neudobne i uske cipele pogoršava oštećenje kože. Trofični čirevi, rastući i produbljuju se prelaze u mišićno i koštano tkivo. Prema studijama, razvoj neuropatskih čireva u 13% slučajeva dovodi do pretjeranog zadebljanja stratumskog rožnice epiderme (hiperkeratoza), u 33% - upotreba neadekvatne cipele, u 16% - liječenje stopala oštrim predmetima.

Poremećaj protoka krvi - dijabetička makroangiopatija

Pogoršanje protoka krvi u arterijama nogu povezano je s aterosklerotskim plakovima (pogledajte kako sniziti kolesterol bez lijekova). Ateroskleroza, koja uzrokuje oštećenje velikih žila, sa dijabetesom je teška i ima niz značajki.

  • zahvaćeni donji dijelovi nogu (arterije potkoljenice)
  • oštećenja arterija obje noge i u više područja odjednom
  • počinje u starijoj dobi od pacijenata bez dijabetesa

Ateroskleroza u bolesnika sa šećernom bolešću može sama uzrokovati smrt tkiva i stvaranje trofičnih čira, bez mehaničkog stresa i ozljeda. Nedovoljna količina kisika ulazi u kožu i druge dijelove stopala (zbog oštrog kršenja protoka krvi) kao rezultat toga koža umire. Ako pacijent ne slijedi sigurnosne mjere i dodatno ozlijedi kožu, tada se zona oštećenja proširuje.

Tipični klinički simptomi su bol u stopalu ili peptični čir, suhoća i stanjivanje kože koja je vrlo osjetljiva na mikrotraume, posebno na prstima. Prema studijama, pokretački mehanizmi neuroishemijskih lezija su u 39% slučajeva gljivične lezije stopala, u 14% tretmani nogu oštrim predmetima, u 14% - nemarno uklanjanje uraslih noktiju od strane hirurga.

Najdramatičnija posljedica SDS-a je amputacija udova (mala - unutar stopala i visoka - u razini potkoljenice i bedara), kao i smrt pacijenta od komplikacija gnojno-nekrotičnog procesa (na primjer, od sepse). Stoga bi svi koji imaju dijabetes trebali znati prve simptome dijabetičkog stopala.

Znakovi oštećenja dijabetičkog stopala

  • Prvi znak komplikacija je smanjenje osjetljivosti:
    • prvo vibrira
    • zatim temperaturu
    • zatim bolno
    • i taktilna
  • Također, pojava oteklina na nogama treba biti upozoravajuća (uzroci)
  • Smanjenje ili povećanje temperature stopala, tj. Jako hladno ili vruće stopalo, znak je poremećaja cirkulacije ili infekcije
  • Povećan umor nogu pri hodanju
  • Bol u potkoljenici - u mirovanju, noću ili pri hodu na određene udaljenosti
  • Trnce, peckanje, peckanje u stopalima i druge neobične senzacije
  • Promjena boje kože nogu - blijedi, crvenkasti ili cijanotični tonovi kože
  • Smanjivanje kose nogu
  • Promjena oblika i boje noktiju, modrice ispod noktiju - znakovi gljivične infekcije ili ozljede nokta koji mogu uzrokovati nekrozu
  • Dugo zaceljivanje ogrebotina, rana, ožiljaka - umesto 1-2 nedelje 1-2 meseca, nakon zarastanja rana ostaju tamni tragovi koji ne nestaju
  • Čirevi na nogama - dugo ne zaceljuju, okruženi tankom, suvom kožom, često dubokom

Nedjeljno trebalo bi pregledati noge, sjedeći na stolici u ogledalu postavljenom odozdo - prsti i gornji dio stopala jednostavno se mogu pregledati, obratiti pažnju na interdigitalni prostor, osjetiti i pregledati pete i potplat ogledalom. Ako se pronađu bilo kakve promjene, pukotine, posjekotine, ne-čirne patologije, trebali biste kontaktirati podijatra (specijalista za stopala).

Pacijenti s dijabetesom trebali bi posjetiti stručnjaka najmanje jednom godišnje i provjeriti stanje njihovih donjih ekstremiteta. Ako se otkriju promjene, podijatar propisuje lijekove za liječenje stopala, angiolog obavlja operacije na žilama nogu, ako su potrebni posebni ulošci, tada je potreban angiohirurg, a posebna obuća - ortoped.

Ovisno o rasprostranjenosti jednog ili drugog razloga, sindrom se dijeli na neuropatski i neuroishemijski oblik.

PotpišiNeuropatski oblikNeuroishemijski oblik
Izgled nogu
  • Noga topla
  • Arterije su palpirane
  • Boja može biti normalna ili ružičasta.
  • Stopalo je hladno (u slučaju infekcije može biti i toplo)
  • Kosa pada na potkolenicu
  • Rubeoza (crvenilo) kože
  • Cijanotično crvenilo potplata.
Lokalizacija ulkusaZona visokog mehaničkog naprezanjaNajgora područja krvotoka (peta, gležnjevi)
Količina tekućine na dnu raneMokra ranaRana je gotovo suha
BolnostVrlo rijetkoObično se izgovara
Koža oko raneČesto hiperkeratozaTanka, atrofična
Faktori rizika
  • Dijabetes tipa 1
  • Mladost
  • Zloupotreba alkohola
  • Starost
  • Koronarna bolest srca i prošli moždani udari
  • Pušenje
  • Visoki holesterol (vidi norma holesterola)

Grupe rizika za razvoj SDS-a

  • Pacijenti sa dijabetesom više od 10 godina
  • Pacijenti sa nestabilnom kompenzacijom ili dekompenzacijom metabolizma ugljikohidrata (stalne fluktuacije nivoa glukoze)
  • Pušači
  • Osobe sa alkoholizmom
  • Pacijenti sa šarkom
  • Srčani udar
  • Istorija tromboze
  • Teško pretili pacijenti

Dijagnoza sindroma dijabetičkog stopala

Pri prvim znakovima lošeg stanja pacijent s dijabetesom treba se posavjetovati sa stručnjakom i detaljno opisati simptome povezane s dijabetičkim stopalom. U idealnom slučaju, ako grad ima ured za dijabetička stopala kod kompetentnog pedijatra. U nedostatku takvih, možete se obratiti terapeutu, hirurgu ili endokrinologu. Za postavljanje dijagnoze obavit će se pregled.

Opšte kliničke studije:

  • Opšti i biohemijski test krvi
  • Analiza mokraće i rada bubrega
  • Rentgen grudnog koša i ultrazvuk srca
  • Test koagulacije krvi

Studija nervnog sistema:

  • Provjera sigurnosti refleksa
  • Testiranje boli i taktilne osjetljivosti
Procjena protoka krvi donjih ekstremiteta:

  • Dopplerometrija
  • Mjerenje pritiska u žilama udova

Ispitivanje trofičnih ulkusa stopala:

  • Sjetva mikroflore iz rane uz određivanje osjetljivosti na antibiotike
  • Mikroskopski pregled sadržaja rane

Rendgenski snimak stopala i gležnjeva

Liječenje sindroma dijabetičkog stopala

Sve komplikacije dijabetesa potencijalno su opasne i zahtijevaju obaveznu terapiju. Liječenje dijabetičkog stopala treba biti sveobuhvatno.

Liječenje trofičnih ulkusa s dobrim protokom krvi u udu:

  • Temeljito liječenje čira
  • Istovar udova
  • Antibakterijska terapija za suzbijanje infekcije
  • Nadoknada dijabetesa
  • Odbijanje loših navika
  • Liječenje pratećih bolesti koje ometaju zarastanje čira.

Liječenje trofičnih čira u slučaju oslabljenog protoka krvi (neuroishemijski oblik dijabetičkog stopala):

  • Sve gore navedene stavke
  • Obnova protoka krvi

Liječenje dubokih trofičnih čira na nekrozi tkiva:

  • Hirurško liječenje
  • U nedostatku efekta - amputacije

Liječenje trofičnog čira

Ljekar nakon pregleda i pregleda uklanja tkivo koje je izgubilo sposobnost. Kao rezultat toga, širenje infekcije prestaje. Nakon mehaničkog čišćenja potrebno je isprati cijelu površinu čira. Ni u kojem slučaju nije dozvoljeno liječenje „zelenim“, jodom i drugim alkoholnim otopinama, koji još više oštećuju kožu. Za pranje koristite fiziološku otopinu ili blage antiseptike. Ako tijekom liječenja rane liječnik utvrdi znakove prekomjernog pritiska, tada može propisati pražnjenje bolesnog udova.

Istovar udova

Ključ uspješnog liječenja čireva je potpuno uklanjanje opterećenja na površini rane. Ovaj važan uvjet često nije ispunjen, jer je osjetljivost na nogu smanjena, a pacijent se može osloniti na bolnu nogu. Kao rezultat toga, svako liječenje je neefikasno.

  • s čirima na nogama potrebno je smanjiti vrijeme provedeno u uspravnom položaju
  • s ranama na stražnjem dijelu stopala, ulične cipele treba nositi rjeđe. Dopušteno je nošenje mekih papuča.
  • s ulkusima na potpornoj površini jednog stopala, koriste se uređaji za istovar (imobiliziranje istovara za prebacivanje potkoljenice i stopala). Kontraindikacije za nošenje takvog uređaja su infekcija dubokih tkiva i jaka ishemija udova. Ne smijemo zaboraviti da ortopedske cipele pogodne za profilaksu nisu primjenjive za istovar stopala.

Suzbijanje infekcije

Zacjeljivanje trofičnih čira i drugih oštećenja moguće je tek nakon što infekcija prestane. Ispiranje rana antisepticima nije dovoljno, za ozdravljenje je potrebna dugotrajna sistemska terapija antibioticima. Uz neuropatski oblik SDS-a, kod polovine bolesnika koriste se antimikrobna sredstva, a sa ishemijskim oblikom su takvi pripravci potrebni svima.

Nadoknada glukoze

Značajno povećanje glukoze u krvi uzrokuje pojavu novih trofičnih čireva i otežava zarastanje postojećih u vezi sa oštećenjem živaca. Korištenjem pravih lijekova za snižavanje šećera, inzulinskih pumpi ili doza inzulina može se kontrolirati dijabetes, svodeći rizik od dijabetičkog stopala na minimum.

Odbijanje loših navika

Pušenje povećava rizik od ateroskleroze žila potkoljenice, smanjujući šanse za očuvanje udova. Zlouporaba alkohola uzrokuje alkoholnu neuropatiju, koja zajedno sa oštećenjem dijabetičkih živaca dovodi do trofičnih čira. Osim toga, konzumiranjem alkohola eliminira se stabilna kompenzacija metabolizma ugljikohidrata, što rezultira time da se nivo glukoze kod pacijenata koji piju stalno povećava.

Liječenje pratećih bolesti

Mnoge bolesti i stanja, sama po sebi neugodna, sa dijabetesom postaju opasna. Usporavaju zarastanje trofičnih čira, povećavajući rizik od gangrene i amputacije stopala. Najnepoželjniji saputnici dijabetesa uključuju:

  • anemija
  • neuravnotežena i neuhranjena
  • hroničnog zatajenja bubrega
  • bolest jetre
  • maligne novotvorine
  • hormonska i citostatska terapija
  • depresivno stanje

U gore navedenim uslovima, liječenje sindroma dijabetičkog stopala treba biti posebno temeljito.

Obnova protoka krvi u donjim ekstremitetima

Uz neuroishemični oblik sindroma dijabetičkog stopala, protok krvi je toliko poremećen da zacjeljivanje čak i najmanjih čira postaje nemoguće. Rezultat ovog procesa prije ili kasnije je amputacija. Stoga je jedini način održavanja udova vraćanje vaskularne propusnosti. Medicinska obnova protoka krvi u nogama često je neučinkovita, stoga se, uz arterijsku insuficijenciju, obično koriste kirurške metode: obilazna i intravaskularna operacija.

Hirurško liječenje gnojnih nekrotičnih procesa

  • čišćenje i drenaža dubokih čireva. S dubokim čirom, na dnu mu se postavlja drenaža, duž koje dolazi do izljeva pražnjenja. Poboljšava zaceljivanje.
  • uklanjanje neživih kostiju (na primer za osteomijelitis)
  • plastična operacija za obimne oštećenja rane. Široko se koristi zamjena oštećenih obloga umjetnom kožom.
  • amputacije (ovisno o razini oštećenja, mogu biti male i velike)

Amputacija ekstremiteta ekstremna je mjera koja se koristi u slučaju ozbiljnog općeg stanja pacijenta ili neuspjeha drugih metoda liječenja. Nakon amputacije potrebno je rehabilitacijsko liječenje i kompenzacija za dijabetes melitus radi boljeg zacjeljivanja uboda.

Osnovna pravila za njegu stopala

Sprečiti razvoj sindroma dijabetičkog stopala mnogo je lakše nego je izliječiti. Dijabetes je hronična bolest, pa pažljiva njega stopala treba biti svakodnevna navika. Postoji nekoliko jednostavnih pravila, poštivanje kojih značajno smanjuje incidenciju trofičnih čira.

Glavni problem bolesnika s dijabetesom je odabir cipela. Zbog smanjenja taktilne osjetljivosti, pacijenti godinama nose uske, neudobne cipele, što uzrokuje trajna oštećenja kože. Postoje jasni kriterijumi prema kojima dijabetičar birao cipele.

PRAVILNE ObućeWRONG Shoes
Prava koža, meka, unutra ne smije biti grubih šavova (provjeriti rukom)Cipele od platna - ne drže uniformu
Besplatno, pogodno za punoću, veličinu i visinuUske, neprikladne veličine (čak i ako cipele ne budu tijesne)
Cipele sa široko zatvorenim nožnim prstima kako bi se spriječilo da se prsti stisnu. Kućne papuče sa zatvorenom petom i nosom, peta iznad pozadine.Cipele s otvorenim nožnim prstima ili sandale, papuče u kojima je lako ozlijediti nogu. Ne bi trebalo biti otvorenih nosova, pojaseva između prstiju, jer ovo ozljeđuje prste.
Nošenje pamučnih cipelaNošenje cipela na boso stopalo ili sintetički nožni prst
Peta 1 do 4 cmCipele s visokom petom ili ravnim potplatom - živci, krvne žile su povrijeđene, stopalo je deformirano.
Izbor cipela za kartone (kontura stopala je zaokružena na papiru)Izbor cipela samo prema vašim osjećajima. Ne možete se nadati da će se cipele raširiti, cipele bi trebale biti udobne od trenutka kupovine
Redovne promene cipelaNošenje cipela preko 2 godine
Pojedinačne cipeleKoristeći tuđe cipele
Kupnja cipela preporučuje se popodne. Bolje je odabrati cipele za natečenu, umornu nogu, tada će vam odgovarati u svakom trenutku.Ne mjerite i ne kupujte cipele rano ujutro.


Postoji nekoliko važnijih pravila za njegu stopala od dijabetesa:

  • Svaka posjekotina, ogrebotine, opekotine i najmanje manje oštećenja kože nogu - ovo je prilika da se obratite stručnjaku.
  • Svakodnevni pregled nogu, uključujući teško dostupna područja omogućit će pravovremeno otkrivanje svježeg čira.
  • Precizno pranje i sušenje nogu je obavezan dnevni postupak.
  • U slučaju povrede osjetljivosti na nogama, morate pažljivo nadzirati temperaturu vode prilikom kupanja. Izbjegavajte da uzimate vruće kupke, koristeći podloge za grijanje kako biste spriječili opekotine.
  • Podhlađivanje također štetno utječe na stanje kože nogu. U zimskim mesecima hipotermija ne bi trebalo biti dozvoljena.
  • Svaki dan treba započeti s pregledom cipela. Šljunak, papir i drugi strani predmeti mogu izazvati ozbiljne trofične čireve ako su izloženi duže vrijeme. Prije nego što obučete cipele, pazite da nema zrna pijeska, šljunka itd.
  • Čarape i čarape treba menjati dva puta dnevno. Bolje je kupiti čarape izrađene od prirodnih materijala, bez uske elastike, čarape ne možete koristiti nakon prokivanja.
  • Zbog smanjene osjetljivosti stopala ljudima koji imaju dijabetes ne preporučuje se hodati bosi po plaži, šumi ili čak kod kuće, jer možda ne primijetite rane na stopalu.

Kod dijabetesa, rane se ne mogu lečiti zelenim

Hiperkeratoza (keratinizacija kože) na mjestima visokog mehaničkog pritiska provocira faktor rizika za čireve. Stoga prevencija njihovog razvoja uključuje liječenje problematičnih područja stopala, uklanjanje hiperkeratoze, upotrebu hranjivih i hidratantnih krema za stopala. Keratinizirana područja uklanjaju se mehanički skalerom ili skalpelom bez ozljeđivanja sloja kože samo liječnik.

  • Kreme koje se mogu koristiti za dijabetes sadrže ureju u različitim koncentracijama - Balzamed (230-250 rubalja), Alpresan (1400-1500 rubalja). Ubrzavaju zarastanje kože, sprječavaju ljuštenje, uklanjaju suhu kožu, smanjuju bol i zaustavljaju pojavu pukotina na petama i žutica kod dijabetesa melitusa. Osim uree, balzamid sadrži i vitamine i biljna ulja.
  • Postoje dokazi da za sprečavanje procesa starenja, katarakte, bolesti perifernih živaca, srca i dijabetičkog stopala možete koristiti α-lipoinsku (tioktičnu) kiselinu i vitamine iz grupe B (Turboslim, Solgar Alpha-lipoična kiselina, itd.) .

Još prije 10-15 godina, svaki ulkus na stopalu bolesnika s dijabetesom prije ili kasnije doveo je do amputacije udova. Pad aktivnosti kao rezultat osakaćene operacije izazvao je niz komplikacija, životni vijek se značajno smanjio. Trenutno ljekari daju sve od sebe kako bi spasili nogu i vratili pacijenta u njihov uobičajeni način života. Uz aktivno sudjelovanje u liječenju samog pacijenta, ova nevjerojatna komplikacija ima vrlo povoljnu prognozu.

Bojim se amputacije, tako da ne idem kod doktora zbog nekoliko čira na nogama, liječim se alternativnim metodama. Koliko često se amputiraju noge u VDS-u?

Postotak amputacija u posljednje vrijeme opada. Snažna terapija antibioticima, čišćenje čireva i higijena mogu pomoći u održavanju udova u većini slučajeva. Oni poduzimaju radikalne mjere samo kada je život pacijenta ugrožen. Pravovremeno kontaktiranje stručnjaka povećava šanse za povoljan ishod.

Glavne metode

Da bi se spriječio razvoj bolesti, pored terapije lijekovima, liječenje narodnim lijekovima donosi dobre rezultate:

  • stroga dijeta
  • odustajanje od pušenja
  • prave cipele i zdrav stil života,
  • upotreba bilja,
  • ulje klinčića
  • jogurt
  • dušo
  • mrvica hljeba.

Važno je zapamtiti da upotreba bilo koje, čak i tradicionalne medicine za dijabetes zahtijeva obaveznu konsultaciju s liječnikom. Nepromišljeno liječenje narodnim lijekovima može nanijeti nepopravljivu štetu zdravlju pacijenta.

Ljekovito bilje

Na samom početku bolesti dobar terapeutski učinak pokazuju infuzije ljekovitog bilja koje imaju baktericidno, protuupalno, ljekovito djelovanje.

Terapija stopala takvim biljkama vrlo je popularna.

  1. Plodovi trešanja. Bobice se uzgajaju u sljedećem omjeru: 1 kašika ptičje trešnje po čaši kipuće vode. Dobiveni juha se ohladi, isperu rane na nogama i nanose komprese.
  2. Yarrow. Snažno protuupalno, zaceljivanje rana, dopunjeno hemostatičkim i baktericidnim svojstvima, učinilo je ovu biljku veoma popularnom u borbi protiv dijabetičkog stopala.
  3. Teške čireve dobro operite infuzijom kentarije.
  4. Svježi sok ili dekocija pelina koristi se za liječenje rana koje nisu zacjeljujuće.
  5. Sok od lišća koprive ima hemostatska svojstva, poboljšava regeneraciju tkiva.
  6. Upotreba soka od aloje veoma je rasprostranjena. Tamponi impregnirani sokom biljke nanose se na ranu i ostavljaju neko vrijeme.
  7. Kamilica, senf i ruzmarin. Mješavina mljevenih sjemenki gorčice sa biljem namočena je u hladnoj vodi i infuzirana oko jedan dan. Dobiveni ekstrakt nanosi se na čiste komade tkiva koji se namotavaju. Ne preporučuje se upotreba kod ljudi sa varikoznim venama i sa bubrežnim bolestima.

Ulje klinčića

Ulje klinčića široko je rasprostranjeno u liječenju dijabetičkih stopala kod kuće. Možete ga napraviti i sami, a možete ga kupiti u ljekarni. Osim dezinfekcijskog i anti-upalnog efekta, anestezira i rane. Vlažne maramice nanose se na lezije na koži 10-15 minuta. Moguća je i oralna primjena lijeka. Obično ga piju 3-5 kapi prije obroka.

Jogurt

Tretman stopala ovim proizvodom vrlo je popularan zbog njegove relativno jeftine i povoljne cijene. Na ranu se stavljaju tamponi ili salvete impregnirani fermentiranim mliječnim proizvodom. Da biste povećali efikasnost tretmana, oblog treba menjati što je češće moguće.

Dvosmislen proizvod. U nekim slučajevima tretman za dijabetes stopala ima dobar učinak zbog povećanog protoka krvi u tkivima. A ponekad je potpuno beskorisna. Široko se koristi za liječenje mješavinama meda s drugim sastojcima.

  1. Med, aspirin, repica. Učinkovit lijek za edeme. Bolesni ud promazan je medom, a na vrhu posut sjeckanim aspirinom, umotan u burdock (donja strana prema koži).
  2. Eukaliptus sa medom. Koristite za kupke i losione.
  3. Otopinom kamilice sa medom ispiru se pustularne lezije nogu.
  4. Uz trofične čireve, dobra mješavina ribljeg ulja, meda, kseroforma.

Mrvica kruha

Za liječenje nogu pogodan je samo svježi raženi hljeb. Komad mrvice mora se dobro usoliti i temeljito žvakati, obilno mokrići slinom. Dobivena gnojnica nanosi se na zahvaćena područja stopala i zavoji nekoliko sati.

Unatoč činjenici da liječenje narodnim lijekovima za dijabetes često ima dobar rezultat, pacijentu je potrebno stalno praćenje od strane liječnika koji slijedi i pridržavanje svih njegovih uputa.

Pogledajte video: SZ157-Dijabetes i dijabetesno stopalo (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar