Dijabetes melitus kod pasa: uzroci, liječenje, prevencija

Skoro 10 miliona ljudi s dijabetesom živi u Rusiji. Naša braća, manji psi, nisu prošli bolest, jer i oni pate od takve bolesti (usput, mačke takođe imaju dijabetes). Vjeruje se da teoretski pojedinac bilo kojeg pola, bilo koje dobi ili bilo koje pasmine može razboljeti od dijabetesa. Međutim, posebni rizik su štetne ženke, psi stariji od 6 godina, teške životinje i oni koji imaju hormonske poremećaje. Razmislite zašto se dijabetes pojavljuje kod pasa, koji su glavni simptomi bolesti i kako pravilno pomoći dijabetičnom ljubimcu.

Zašto psi imaju dijabetes

Princip razvoja pasje dijabetes melitusa sličan je ljudskom: bolest je uzrokovana i endokrinim zatajenjem. Glukoza dobivena iz hrane nakon cijepanja u probavnom traktu tijela je izvor ćelijske energije.

Ali neke ćelije ne mogu da uzimaju glukozu bez posebnog hormona - inzulina koji proizvodi pankreas. Kada se inzulin proizvodi u oskudnim količinama, mnoge ćelije ne mogu apsorbirati glukozu, tokom koje se razvija post i daljnja smrt ćelija, što negativno utječe na zdravlje životinje. Drugim riječima, u slučaju bolesti glukoza dobivena iz hrane isporučuje se samo nekim stanicama tijela (kojima ne treba inzulin), a većina se izlučuje bez ikakve koristi. Pankreasna insuficijencija i atrofija ćelija (zbog endokrinog poremećaja i nedostatka hranljivih sastojaka) navode se uzročnicima bolesti.

Simptomi dijabetesa kod pasa

Znakovi dijabetesa kod pasa su sljedeći:

    Letargija (pas se nerado igra, pasivno se ponaša tokom šetnje, pokušava leći),

Povećana žeđ i velika količina mokraće,

Pojačani apetit (čini se da pas stalno gladuje)

Iznenadni gubitak težine ili gojaznost,

Oplodnost udova (pas može iznenada početi hlebati)

Razvoj katarakte (sočivo u oku postaje bjelkasto)

Loše stanje dlake i kože životinje,

  • Miris acetona iz pasjih usta. To je zbog razvoja ketoacidoze. Ova bolest nastaje zbog činjenice da umjesto glukoze tijelo bolesnog psa počinje prerađivati ​​masti, koje se razgrađuju u organske tvari - ketone (smatrajte aceton). Ako se u tijelu nakuplja previše ketona, dolazi do procesa oksidacije krvi, što dovodi do dehidracije, stresa, probavne smetnje i mirisa acetona iz pasa usta.

  • Vrijedi napomenuti da se kod svih gore navedenih znakova dijabetesa ne nalaze svi gore navedeni znakovi dijabetesa. Ako je vlasnik zabilježio samo neke simptome bolesti kod životinje, što prije trebate kontaktirati svog veterinara kako bi odredio dijagnozu na temelju testova mokraće (uključujući aceton) i krvi (na višak šećera, kod pasa je ta vrijednost normalno 6 mmol / l) , EKG i rentgenske studije, hormonski testovi, ultrazvuk gušterače. Nažalost, neki vlasnici počinju liječiti dijabetes kod pasa čak i bez posjete veterinaru, primjećujući, na primjer, da životinja puno pije ili brzo dobija na težini. Ali bez potrebnih analiza, nemoguće je utvrditi od čega je tačno životinja bolesna:

      Snažna žudnja za pićem nalazi se i kod problema sa bubrezima,

    Pojačani apetit događa se sa helmintičkim invazijama,

    Katarakta se kod psa može razviti iz različitih razloga: starost, povrede očiju, zarazne upale,

    Udovi psa nerviraju se često sa poremećajima CNS-a,

  • Primjećuje se porast šećera u krvi i urinu životinje nakon doživljavanja stresa.
  • Kako postupati s dijabetičnim psom

    Pretpostavimo da vlasnik uz pomoć doktora sigurno zna da je kućni ljubimac bolestan od dijabetesa. Kako pomoći životinji? Liječenje dijabetesa kod pasa uključuje takve akcije:

      Svrha prehrane. Bolesnog kućnog ljubimca često hranimo u malim dozama. Ako se životinja navikne na industrijsku hranu, možete obratiti pažnju na hranu za pse sa dijabetesom (na primjer, Royal Canin Diabetic ili Rinti Canin Diabets), međutim, cijena takvih proizvoda je visoka.

    Pas prirodne prehrane s bilo kojom (niskom ili visokom) težinom zahtijeva odbacivanje takve hrane:

    povrće s puno ugljikohidrata (mrkva, krompir, repa),

    masne juhe, ribe i meso,

  • masna hrana na bazi mleka.

  • Prirodna hrana za dijabetičke pse može uključivati ​​sljedeće namirnice:

      meso s niskim udjelom masnoće (teletina, ćuretina), kravlje meso (jezik), riba (poljok, plavi ćevap),

    povrće s niskim udjelom ugljikohidrata (kupus, tikvice),

    mliječni proizvodi s niskim udjelom masti (posni sir, kefir),

  • mala količina žitarica (heljda, ječam, proso).

  • Da ne biste naštetili životinji, preporučljivo je voditi poseban dnevnik, u kojem ćete morati navesti:

      koliko hrane treba da pojede životinja u jednom potezu (lekar će vam reći koliko)

    koliko vremena treba hraniti

    broj obroka dnevno,

    količinu vode koja se potroši dnevno (i postoji li žeđ),

  • kolika je težina životinje (psa morate redovno stavljati na vagu),

  • Kako bi znao količinu šećera u krvi psa, vlasnik će morati kupiti glukometr (na primjer, veterinarski mjerač šećera Wellion),

    Za pomoć tijelu životinje u preradi glukoze potreban je inzulin (psi često ubrizgavaju kaininsulin, lantus u grebenu, grudni koš ili trbuh). Ali ispravan lijek, doziranje i učestalost njegove upotrebe može utvrditi samo specijalist. Vlasnik će morati svakodnevno unositi takve podatke u dnevnik dijabetičkog psa:

      kada je izvršena injekcija

    koja je doza hormona primenjena

    kakvo je ponašanje psa posle injekcije,

  • koliki je sadržaj šećera u krvi.

  • Vođenje dnevnika pomoći će liječniku i vlasnicima pasa da odaberu pravi individualni tretman za životinju. Stoga, ne vrijedi pokušavati pamtiti sve podatke, bolje je bilježiti u posebnu bilježnicu,

  • Uz dijabetes, pas se ne smije uskraćivati ​​za kretanje: ulične šetnice, previše aktivne igre kod kuće i u prirodi neće naštetiti obiteljskom prijatelju. Međutim, četvoronožnog prijatelja ne treba preopterećivati ​​jer će to pogoršati loše stanje.

  • Vlasnik psa treba imati na umu sljedeće:

      I visoka i niska (manja od 3 mmol / l) razine glukoze su opasne. Kada je u krvi vrlo malo glukoze, pas može razviti hipoglikemiju, bolest uzrokovanu kasnim hranjenjem psa ili pogrešnom količinom inzulina. Zanemarivanje merenja glukoze posebnim aparatom ne treba obavljati, čak i ako se pas opire. Uz hipoglikemiju životinja može pasti u komu i čak umrijeti,

    Pas sa dijabetesom hranjen je strogo u satima i samo su proizvodi prihvatljivi za ovu bolest. Štaviše, pasji meni mora biti dogovoren sa veterinarom,

    Samo vam liječnik može reći kako i gdje davati inzulin (pa čak i tada, nakon analize i dužeg promatranja životinje). Specijalist će vam reći koji je lijek bolje odabrati. Nikada ne smijete sami liječiti psa zbog dijabetesa bez pristanka veterinara,

  • Ako je pas u vrlo lošem stanju (miris acetona izlazi iz usta, životinja drhti, počinje povraćanje), potrebno je poduzeti mjere što je prije moguće: radije dajte psu nešto slatko (voda sa šećerom, medom) čak i silom i hitno ga odnesite u kliniku , gdje lijek smanjuje kiselost krvi i normalizuje nivo inzulina.
  • Šta je dijabetes?

    Dijabetes melitus nastaje kao rezultat nedostatka inzulina, bez kojeg nije moguće unošenje glukoze u organizam. Šećer je izuzetno važan za život. Raspadajući, glukoza se apsorbuje crevima i ulazi u sistem opskrbe krvlju, odakle se prenosi u svaku ćeliju. Ali asimilacija šećera ne može biti bez posebnog signala mozga. Provodnik ovog signala je inzulin, njegova proizvodnja nastaje u gušterači.

    Tako može postati provokator razvoja patologije jedan od dva razloga:

    • Manjak inzulina kao rezultat nedostatka pankreasa. Njegova količina je toliko mala da ćelije ne prepoznaju i ne prihvaćaju ovu bitnu supstancu.
    • Atrofija ćelijskih nervnih završetaka. Signal za preradu glukoze jednostavno ne stiže do "mjesta".

    Rezultat takvih kvarova je stanično gladovanje, zdravo tijelo brzo se bavi glukozom i daje veliko opterećenje bubrezima. Počinju uklanjati višak šećera putem urina. Druga veza u patološkom lancu je dehidracija - šećer se kombinira s vodom i uklanja se iz tijela, čime se smanjuju količine krvi.

    Simptomi se pogoršavaju s napredovanjem bolesti:

    • Urin i nivo šećera u krvi su povišeni (otkriveni kliničkim ispitivanjima).
    • Pas cijelo vrijeme muči žeđ, puno pije, a često i urinira.
    • Težina je izgubljena. Bez dovoljno glukoze ćelije umiru od gladi.
    • Nezdrav način prehrane. Sa potpunim gubitkom tjelesne težine, kućni ljubimac jede puno. To ne povećava težinu, proteini u mišićima se razgrađuju na pozadini gladovanja od šećera. Da bi preživeo, telo "proždire" samo sebe.
    • Stvaranje ketoacidoze. Ovo je najteža faza, kada tijelo prestaje imati vremena da se riješi toksičnih elemenata propadanja i provocira stvaranje acetona. Oksidirana krv gori krvne žile i kada se izdahne, osjeća se aroma acetona.
    • Promjena temperature. U bolesne životinje su uši i udovi hladni, sluzav cijanotik. Ako podignete kapak. Možete vidjeti vaskularnu mrežu puknutih kapilara.

    Grupe rizika:

    Prema statistikama praktične veterinarske medicine, psi bilo koje rase, uključujući metizoze i prijevode, mogu biti bolesni od dijabetesa. Liječnici razlikuju nekoliko rizičnih skupina prema dobi, pasmini i drugim faktorima:

    • Genetska predispozicija u pinčirama (patuljak), jezgri terijer, keeskhond, doberman, beagle, pudlica itd.
    • Kučke se razbijaju češće od pasa 2 puta.
    • Kritična dob je 5-15 godina, ali s nasljednošću se može razviti i ranije.
    • Nesterilizirana, koja nije rodila, imala je trudnoću s pobačajem bila je u najozbiljnijoj rizičnoj skupini.

    Uzroci dijabetesa kod psa

    Najčešće je nemoguće prepoznati faktore koji su izazvali dijabetes. Ali postoje stanja u kojima se rizik od razvoja bolesti značajno povećava:

    • Autoimuni poremećaji.
    • Genetika
    • Težina je iznad normalne.
    • Prijem hormona.
    • Hormonski poremećaji.
    • Pankreatitis
    • Stanje trudnoće.
    • 4-8 nedelja nakon estrusa.

    Svi sustavi za održavanje života pate od povećanja šećera, ali posebno su pogođeni oči (razvoj dijabetičke katarakte), zadnji udovi (slabljenje, koordinacija), urogenitalno područje (cistitis).

    Simptomi dijabetesa kod pasa

    Sljedeći znakovi trebaju upozoravati vlasnika:

    • Tromo stanje, nespremnost za igru, šetnju, želja za ležanjem.
    • Visok apetit (osećaj stalne gladi).
    • Žeđ.
    • Pojačano mokrenje (diskoloracija urina do vrlo lagane).
    • Nagli skok u težini.
    • Pogoršanje kože i kose.
    • Zamagljivanje leće (simptomi katarakte).
    • Oprečnost (kad hoda, kućni ljubimac može početi lupati bez razloga).
    • Miris acetona pri izdisaju.
    • Smanjena seksualna aktivnost.
    • Dugo zaceljivanje manjih rana.

    Nisu svi ovi uvjeti obavezni za dijabetičnog psa. Osim toga, neki se znakovi nalaze i u drugim patologijama, pa je važno dijagnosticirati i potvrditi / poništiti sumnje.

    Dijagnoza i liječenje dijabetesa

    Za dijagnozu je dodijeljena dijagnostička serija:

    • Davanje krvi za upalu.
    • Biohemija krvi za glukozu i skrivene patologije.
    • Urin glukoza.
    • Ultrazvuk trbušne šupljine.
    • Aceton i hormonski testovi.
    • Roentgenography.

    Taktike terapije lijekovima razvijaju se uzimajući u obzir stanje životinje. U kritičnoj situaciji četveronožnog pacijenta smještaju se u bolničko bolničko stajalište za praćenje razine šećera, dnevnu infuziju i određivanje željene doze inzulina.

    U zadovoljavajućem stanju pas se stavlja pod kontrolu i propisuje se liječenje u obliku injekcija inzulina i posebne prehrane. Dijabetes je hronična bolest, a koja je stavljena na vlasnika, snosi puna odgovornost za stanje kućnog ljubimca.

    Do kraja života četvoronožnog prijatelja bit će potrebno slijediti upute veterinara:

    • Probijajte inzulin dnevno.
    • Strogo se pridržavajte odabira proizvoda i vremena hranjenja.
    • Pratite stepen fizičke aktivnosti.
    • Vodite dnevnik opažanja (broj hrane i vode, vrijeme prijema, težina, doza inzulina).
    • Identificirane popratne bolesti tretirajte strogo onako kako je propisao liječnik.

    Kako nahraniti dijabetičnog psa?

    Potrebno je hraniti kućnog ljubimca sa dijabetesom kako bi inzulin ulazio u krvotok iz hrane polako, ali redovito. Da biste to učinili, odaberite prehranu obogaćenu dijetalnim vlaknima, proteinima, ali sa niskim sadržajem kalorija. U idealnom slučaju, postoji posebna hrana za bolesne životinje. Uravnotežen sastav omogućava vam održavanje dnevne stope glukoze na nivou, a doziranje hranjenja bira lekar. Pas ne bi smio dobiti na težini (ostati u stanju normalne mršavosti), kako ne bi izazvao oštar razvoj bolesti.

    Raspored obroka u potpunosti ovisi o lijeku insulinu i ima nekoliko mogućnosti:

    • Jelo, ovisno o prirodi izlučivanja lijeka (brzo, sporo, srednje).
    • Frakcijska prehrana - u čestim, ali malim obrocima.
    • Besplatan pristup hrani u bilo koje vrijeme.
    • Injekcija inzulina neposredno prije / nakon jela.

    Isključeni su svi slatkiši, proizvodi od kvasca, povrće s visokim udjelom ugljikohidrata (krompir, mrkva, repa), mliječni proizvodi s visokim postotkom masnoće, masnim mesom i ribljim proizvodima i juhama.

    Prevencija dijabetesa kod pasa

    Poznata istina: „Bolest je lakše spriječiti nego kasnije liječiti“ u ovom je slučaju relevantnija nego ikad. Naravno, nitko neće dati 100% garanciju protiv bolesti, ali možete značajno umanjiti rizike od njenog nastanka nekim akcijama:

    • Pravo sterilizirajte kuju.
    • Osigurajte uravnoteženu prehranu.
    • Održavajte fizičku aktivnost uz dovoljno šetnji, igara u zraku.
    • Pratite povećanje težine.
    • Na vrijeme da se liječe sve nepravilnosti zdravlja.

    Koliko dugo će kućni ljubimac s dijagnosticiranim dijabetesom živjeti ovisi o pravilnoj prehrani i odabranoj terapiji. Najvažnije pravilo je postepeno i stalan dotok glukoze u krv, a samo osoba to može osigurati.

    Pogledajte video: Diabetes tipo 1 (Mart 2024).

    Ostavite Svoj Komentar