Kako liječiti gušteraču s dijabetesom i kako je obnoviti?

Jedan od razloga razvoja dijabetesa su patološke promjene gušterače. Zbog toga pitanje njenog liječenja i kompenzacije bolesti ostaje relevantno. Kako liječiti gušteraču s dijabetesom, koji su glavni simptomi bolesti i druge značajke - sve se to preporučuje razgovarati sa stručnjakom.

Pankreas djeluje kod dijabetesa

Dijabetes melitus je bolest koja se pokreće poremećajem endokrine funkcije žlijezde. Ima prilično složenu strukturu, a samo 2% njegove površine dodijeljeno je otočićima Langerhans (ove ćelije proizvode hormone potrebne za optimalno funkcioniranje organa). Neophodno je obratiti pažnju na to da:

  • uništavanje ćelija utiče na razvoj nedostatka inzulina, koji je odgovoran za preradu glukoze,
  • višak komponente izaziva hipoglikemijsko stanje, a deficit je povećanje šećera u krvi,
  • dugotrajno oštećenje stanica utječe na njihovo potpuno uništavanje i uslijed toga na razvoj dijabetesa.

Razlog destabilizacije optimalnih performansi može biti nasljednost (na primjer, s dijabetesom tipa 1), trauma, autoimuni procesi i bolesti poput pankreatitisa. S obzirom na težinu stanja, preporučuje se obratiti pažnju na gušteraču i dijabetes melitus, kao i simptome stanja.

Simptomi organskih bolesti

Simptomi pankreatitisa i bolesti gušterače su uglavnom tipični. Govoreći o tome, oni obraćaju pažnju na intenzivan (u nekim slučajevima čak i izrazito izražen) bol u gornjem dijelu trbuha. Obično se takva bol daje u leđa i prati je mučninu, povraćanje, nedostatak apetita, kao i napuhavanje peritoneuma. U ovom slučaju, povraćanje ne donosi apsolutno nikakvo olakšanje, a bol nakon povraćanja ne smanjuje se. Može se prepoznati oštra potpuna slabost, palpitacije i vrućica.

Karakterističnim simptomima akutnog pankreatitisa valja smatrati vrlo jaku bol u gornjem dijelu trbuha, koja se proteže do leđa. Također, na probleme gušterače s dijabetesom ukazat će:

  • uporna mučnina, praćena nedostatkom apetita,
  • sklonost povećanom stvaranju gasova u peritoneumu,
  • slabost, pa čak i groznica.

Da biste potvrdili ili odbili simptome, pronašli vezu s patologijama gušterače, preporučuje se prisustvovati pravovremenoj dijagnozi.

Dijagnostičke mjere

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Prije svega, prikupljaju se pritužbe i anamneza. Zatim, specijalista vrši vizualni pregled, obratite pažnju na ljudski sastav, boju kože. Zatim se vrši palpacija, tokom koje se mogu dijagnosticirati ciste i neoplazme, ako dosegnu značajne veličine.

Sljedeći obavezni korak su laboratorijska istraživanja: istraživanje sadržaja dvanaesnika (određuje omjer enzima), analiza izmeta, urina i krvi. Nezaobilaznim uvjetom za dijagnozu treba smatrati ultrazvuk gušterače kod dijabetesa melitusa i drugih patologija.

Također se radi CT pretraga (računalna tomografija), koja je visoko informativna i omogućava vam da identificirate patologiju u slučajevima kada druge dijagnostičke metode ne uspiju. U nekim slučajevima je potrebna endoskopska kolangiopankreatografija, kao i biopsija organa. Najčešće se koristi biopsija fino-iglene aspiracije pod nadzorom ultrazvuka ili CT snimka. Tehnika uključuje prikupljanje komada tkiva pankreasa uz daljnji histološki pregled. Nakon tako cjelovite dijagnoze, možemo razgovarati o provođenju tečaja oporavka.

Kako liječiti gušteraču s dijabetesom?

Odgovor na pitanje kako vratiti gušteraču kod šećerne bolesti je terapija lijekovima, dijetalna hrana. Možemo govoriti i o hirurškom liječenju (u najtežim slučajevima). Da bi terapija bila efikasna, preporučuje se konsultacija sa endokrinologom.

Terapija lijekovima

Kao terapija lijekovima koriste se antienzimska sredstva, enzimi, kao i antisekretorni nazivi. Stručnjaci obraćaju pažnju na to da:

  • antienzimski spojevi se koriste u akutnoj fazi upale tkiva organa, što omogućava suzbijanje njegovih funkcija,
  • suština djelovanja je uništavanje proteinskih molekula koje čine enzimi koje proizvodi gušterača,
  • najčešća imena su Kontrikal i Gordoks. Oni smanjuju stupanj aktivnosti enzima, smanjuju njihovu proizvodnju,
  • upotreba antienzimskih sredstava dopuštena je ne samo u slučaju dijabetes melitusa, već i u brojnim drugim slučajevima, primjerice, kod kroničnog ili akutnog pankreatitisa.

Enzimi koji se koriste u fazi remisije (u nedostatku upale tkivnih struktura) mogu poboljšati funkciju gušterače kod dijabetesa. Njihova upotreba pomoći će u izbjegavanju komplikacija, primjerice, dispeptičkih simptoma (probavne smetnje). Najčešći lijekovi su: Creon, Enzistal, Festal, Pancreatin. Ova grupa sredstava odnosi se na složena imena koja razgrađuju proteine, masti i ugljene hidrate.

Antisekretorni lijekovi takođe mogu pomoći gušterači. Koriste se za suzbijanje povećane kiselosti želučanog soka, što utiče na brže trošenje organa. Omeprazol, Rabeprazol, Ranitidine i drugi su rangirani kao takvi predmeti. Najčešće se koriste jedan do dva puta tokom dana, u količini od 20 do 40 grama. Posebna se pažnja posvećuje poštivanju prehrane, koju bez odlaganja preporučujete uskladiti sa svojim liječnikom.

Vraćanje optimalne funkcije pankreasa traje dugo vremena. Preporučuje se pridržavati se vodećih pravila pravilne prehrane, strogo poštivati ​​količinu i ravnotežu u ishrani proteina, masti i ugljikohidrata. Bit će jednako važno dobiti ideju o tome što je glikemijski indeks i kako pravilno koristiti posebnu tablicu. Obratite pažnju na to da:

  • dnevno dopušteno je konzumirati najmanje 350 gr. ugljikohidrati, 100 gr. proteina i 60 gr. masnoća
  • morate jesti često, u malim porcijama i barem pet do šest puta dnevno,
  • proizvode za dijabetičare preporučuje se pripremati dvostrukim bojlerom,
  • Preporučljivo je potpuno odustati od upotrebe prženog. Pečenje i pečenje posuđa dopušteno je samo u slučaju remisije.

Takođe ne bi trebalo da začinjavate jela raznim začinima i sastojcima kao što su beli luk, sirće. Općenito je neprihvatljivo koristiti sve one proizvode koji mogu izazvati iritaciju crijevne sluznice. Uz pogoršanje patološkog stanja i tokom glavnog liječenja ne smiju se koristiti masne, slane, začinjene, dimljene, pa čak i bogata hrana.

Hirurško liječenje

Najčešćim vrstama intervencije treba smatrati distalnu resekciju pankreasa, subtotalnu resekciju, kao i necrsecestrectomy.

Prva tehnika je uklanjanje repa i tijela organa. Distalna resekcija provodi se isključivo u slučajevima kada je lezija ograničena i organ ne obuhvata u potpunosti.

Subtotalna resekcija kao liječenje gušterače kod dijabetesa tipa 2 je uklanjanje repa. Tijelo i većina glave ovog organa se mogu ukloniti. Sačuvani su samo odseci u blizini dvanaestopalačnog creva. Predstavljena intervencija dopuštena je samo uz ukupno oštećenje žlijezde. S obzirom na to da je prezentirani organ neopažen, samo transplantacija gušterače može vratiti aktivnost nakon takve operacije 100%.

Nekrosecvestrektomija se izvodi pod nadzorom ultrazvuka i fluoroskopije. Identificirane tekućine u gušterači se probijaju, a postojeći se sadržaj uklanja posebnim odvodnim cijevima. Nakon toga u dobivene šupljine uvodi se veća drenaža, koja omogućava pranje i vakuum ekstrakciju. U posljednjoj fazi tijeka oporavka, odvodi velikog kalibra zamjenjuju se malim kalibrima. Upravo to omogućava potpuno izlječenje šupljine i rane nakon operacije, pod uvjetom da se održava odljev tekućine iz nje.

Pogledajte video: KAKO ELIMINISATI OTROVE IZ GUŠTERAČE - PRIRODNO ČIŠĆENJE! Prof. dr Mihajlović (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar