Trudnoća dijabetes tipa 1

Tok dijabetesa tokom trudnoće je značajan labilnost i valovit karakter,povećaosklonost ketoacidozi i hipoglikemiji.

U prvim tjednima trudnoćečaj većina pacijenata ima poboljšanje tolerancije na ugljikohidrate, pa je potrebno smanjenje doze inzulina.

Do drugog poluvremenatrudnoće zbog povećane aktivnosti kontransularnih hormona (glukagon, kortizol, placentni laktogen, prolaktin) pogoršava se tolerancija na ugljikohidrate: povećavaju se glikemija i glukozurija te se može razviti ketoacidoza. U to vrijeme potrebe za inzulinom znatno se povećavaju.

Pred kraj trudnoće zbog smanjenja nivoa kontransularnih hormona tolerancija ugljikohidrata opet se poboljšava.

U porođaju trudnice sa dijabetesom mogu doživjeti i visoku hiperglikemiju i ketoacidozu povezanu sa stresom rada, i hipoglikemiju uslijed povećane mišićne aktivnosti.

U prvim danima nakon rođenja, posebno nakon porođaja u trbuhu, glikemija opada, ali do 4. do 5. dana vraća se uobičajena razina šećera u krvi za svakog pacijenta.

Sve ove promjene u metabolizmu ne mogu a ne utječu na tijek trudnoće i porođaja.

6. Tok trudnoće, porođaja i postporođajni period kod dijabetesa

Prva polovina trudnoće kod većine bolesnika odvija se bez ikakvih posebnih komplikacija. Međutim, kod dijabetesa učestalost spontani pobačaj (15%) premašuje onu kod osoba bez dijabetesa. Osim toga, od rane trudnoće vaskularne komplikacije mogu napredovati dijabetesa koji ponekad zahtijeva prekid trudnoće.

U drugoj polovini trudnoćečaj značajno povećava učestalost akušerskih komplikacija kao što su:

kasna gestoza (50-80%),

pretnja preranom rođenju (8-12%),

fetalna hipoksija (8-12%),

Urogenitalniinfekcija značajno pogoršava trudnoću, takođe pridonoseći razvoju mnogih akušerskih komplikacija (spontani pobačaj, kasna gestoza, prerano rođenje itd.).

Tijek porođaja kod dijabetesa često komplikovano:

neblagovremeno pražnjenje amnionske tečnosti (20-30%),

slabost patrimonijalnih snaga (10-15%),

povećana hipoksija fetusa,

formiranje funkcionalno uske karlice,

teško rađanje ramenog pojasa (6-8%).

U postporođajnom periodue najčešće komplikacije su hipogalaktija i infekcije (endometritis i dr.). Uz to se često pogoršava i infekcija mokraćovoda i bubrega.

7. 1. Dijabetička fetepatija

Nepovoljni učinak dijabetesa kod majke na fetus očituje se formiranjem takozvanog kompleksa simptoma dijabetička fetepatija. Dijabetička fetepatija - kompleks simptoma koji uključuje karakterističan izgled, ubrzanje brzine rasta tjelesne težine, visoku učestalost malformacija, funkcionalnu nezrelost organa i sistema ploda, odstupanja od normalnog tijeka neonatalnog perioda, visoku perinatalnu smrtnost.

Na izgled, novorođenčad nalikuju pacijentima s Itsenovim sindromomco - Cushing: cijanoza, oticanje, veliki želudac i pretjerano razvijeni sloj potkožnog masnog tkiva, lice u obliku mjeseca, veliki broj petehija i krvarenja na koži lica i udova, jaka hipertrihoza. Primjećuje se neproporcionalnost tjelesnosti: dugačko tijelo, kratak vrat, mala glava. Opseg glave je mnogo manji od opsega ramenog pojasa. Frekvencija dijabetesa Fetopatia ovisi o vrsti i stupnju kompenzacije dijabetesa u majci, prisustvu vaskularnih komplikacija, akušerskih i ekstragenitalnih patologija. U trudnica sa IDDM-om i vaskularnim komplikacijama, učestalost dijabetičke fetoppatije dostiže 75,5%, dok s GDM mnogo je niža (40%).

Uzrokovana majčinom hiperglikemijom aktiviranje sekretorne aktivnostiβ - ćelije gušterača fetusa u pratnjiaktivacija simpatički-andrenalnog i hipofiznog nadbubrežni sistem. Takvi plodovi otkrili su veću koncentraciju IRI i C-peptida u krvi iz pupkovine, porast broja i osjetljivosti inzulinskih receptora te veći sadržaj ACTH i glukokortikoida. Dezorganizacija hormonskog sistema u ploda je posebno izražena u slučaju dekompenzirani dijabetes kod majke. Strdogađa se neujednačen i inferiorni razvoj organa i funkcijafetalni sistem. Rano razvijena sekretorna aktivnost fetalnog otočnog aparata praćena je porastom mase srca, nadbubrežne žlijezde, slezine, jetre i smanjenjem veličine mozga i timusne žlijezde (timusa). Takvu djecu karakterizira zaostajanje u morfofunkcionalnom razvoju središnjeg živčanog sustava, posebno retikularne formacije (retikularna formacija), plućnog tkiva i plućnog sustava surfaktanta, kao i inhibicije imunološkog statusa. Hipertrofija nekih organa i nerazvijenost drugih u velikoj mjeri kompliciraju stvaranje intra- i postnatalne prilagodbe novorođenčadi i smanjuju njihovu vitalnost.

Dijabetes i trudnoća: kako izdržati dijete

Šećerna bolest tipa 1 opasna je kronična bolest koja ostavlja svoj trag na svim područjima pacijentovog života, ali danas to više nije kazna i u pravilu nije prepreka majčinstvu.

Trudnoća je posebno stanje ženskog tijela, pravi ispit. Naravno, što je žena zdravija, to se lakše rađa.

A dijabetes je ozbiljan metabolički poremećaj koji utječe na rad svih sistema i organa. A trudnoća za pacijente s dijabetesom ponekad je izuzetno opasna.

Koje promjene se javljaju u tijelu s dijabetesom

S dijabetesom su pogođena sva žila, i mala (mikroangiopatije) i velika (ateroskleroza). Vaskularne promjene utječu na sve organe, uključujući i trudničku maternicu.

Ali dijete prima hranu kroz posteljicu - vaskularni organ. Stoga su najčešće komplikacije trudnoće kod dijabetesa tipa 1 placentalna insuficijencija i visok rizik od pobačaja.

U svakom slučaju, prilikom planiranja trudnoće, pacijentica sa dijabetesom, naravno, treba da se posavjetuje s liječnikom, i to ne jednim, već barem dva - endokrinologom i akušerom-ginekologom.

Endokrinolog će procijeniti tijek i stepen kompenzacije dijabetesa, odnosno sposobnost ženskog tijela da izdrži tako ozbiljno opterećenje. I akušer-ginekolog, odnosno stanje reproduktivnog sistema i rizik od komplikacija.

Dijabetes melitus i trudnoća: opasnije za majku ili plod

Vrijedi napomenuti da su komplikacije u trudnoći mnogo ozbiljnije za majku nego za plod. Tijelo trudnice pokušava osigurati najbolje uvjete djetetu, često lišavajući sebe.

To dovodi do težeg tijeka samog dijabetesa tokom trudnoće, kao i svih njegovih komplikacija: odvajanje mrežnice se vrlo često događa, poremećaj rada bubrega, pojava edema i visokog krvnog pritiska - postoji ogromna komplikacija trudnoće - preeklampsija ili gestoza.

U kojim slučajevima doktor ne preporučuje trudnoću s dijabetesom

Kod teškog, dekompenziranog šećerne bolesti trudnoća je kontraindicirana, jer ima tendenciju da promijeni tok bolesti na gore.

Pored toga, dekompenzacijom dijabetesa u krvi žene postoji veliki broj toksičnih supstanci koje će nepovoljno uticati na dijete.

U najtežim slučajevima, uz već postojeće teške komplikacije dijabetesa, trudnoća se može završiti tragično.

Dakle, ako je tijek osnovne bolesti već komplicirala nefropatija, tijekom trudnoće stanje bubrega će se samo pogoršati, sve do potpunog gubitka funkcije.

Česti su slučajevi gubitka vida tokom trudnoće na pozadini dijabetesa tipa 1. U slučaju da trudnoća može izazvati po život opasno stanje, ginekolozi preporučuju pobačaj.

Dijabetes i trudnoća: karakteristike tečaja

Kada dođe do trudnoće, tijek svih metaboličkih procesa se mijenja, što dovodi do promjene razine glukoze u krvi. Pažljivo kalibrirane, pojedinačno odabrane doze inzulina postaju nedovoljne.

Štaviše, postoje značajne dnevne fluktuacije nivoa glukoze. Visoka razina glukoze opasna je ne samo za ženu, već i za bebu - jer kod prekomjernog broja ugljikohidrata, kod djeteta se razvija šećerna bolest maternice, a veličina takvog djeteta znatno je veća od normalne, javlja se dijabetička fetopatija.

U ovoj fazi potrebno je višestruko nadgledanje nivoa glukoze i prilagođavanje doze inzulina. U većini slučajeva potrebno je promijeniti poznatu i prikladnu kombinaciju produženog inzulina s inzulinom s kratkim djelovanjem i davati insuline kratkog djelovanja tijekom trudnoće.

Nakon stabilizacije tijeka dijabetesa, glavni zadatak ljekara je da spriječe komplikacije trudnoće.

Porođaj kod dijabetesa

Pri rođenju tijelo troši ogromnu količinu energije na rad i rad. On prima ovu energiju iz glukoze i zato će kolebanja nivoa glukoze u porođaju biti vrlo značajna.

Za rađanje kroz prirodni porođajni kanal karakteristične su oštre fluktuacije nivoa glukoze sa tendencijom ka hipoglikemiji, pa su tokom čitavog procesa neophodna česta (jednom sata tokom porođaja, jednom u pola sata pokušaja), mjerenje nivoa glikemije i njezina pravovremena korekcija.

Ali najčešće, prema ukupnosti svih komplikacija koje pacijent ima, liječnik je sklon porođaju carskim rezom. Ova metoda smanjuje rizik od komplikacija vida i bubrega, a pojednostavljuje i kontrolu glikemije. U slučaju operacije, razina glukoze naglo se mijenja u ranom postoperativnom periodu.

S hirurškim porođajem može se javiti i niz komplikacija postoperativnog perioda povezanih s lošim zarastanjem tkiva.

Glavna preporuka ženama s dijabetesom tipa 1 je da planiraju trudnoću unaprijed, barem 2 mjeseca prije nego što se pojave. Prije trudnoće, potrebno je proći kompletan klinički i laboratorijski pregled radi utvrđivanja najmanjih komplikacija dijabetesa i postizanja maksimalne nadoknade bolesti. Upravo je takav pristup ključan za uspješnu trudnoću.

Šećerna bolest tipa 1 opasna je kronična bolest koja ostavlja svoj trag na svim područjima pacijentovog života, ali danas to više nije presuda i u pravilu ne predstavlja prepreku trudnoći i majčinstvu.

Dijabetes tipa 1 i 2 tokom trudnoće, šta očekivati?

Pri planiranju trudnoće oba roditelja trebaju razmotriti mogući rizik i za majku i za plod. Preporučuje se posjetiti nekoliko ljekara mnogo prije nego što planirate trudnoću: endokrinologa, lekara opšte medicine, vašeg lokalnog liječnika opće prakse ili specijaliziranog centra za planiranje porodice, koji okuplja specijaliste iz različitih oblasti planiranja i upravljanja trudnoćom, kao i opstetrijske njege.

Trudnoća i dijabetes tipa 1

Predispozicija za dijabetes tipa 1 je samo 5%, pod uvjetom da je jedan roditelj bolestan. Ako žena sa šećernom bolešću inzistira na očuvanju trudnoće, tada ju treba pregledati endokrinolog kao i akušer-ginekolog jednom svake dvije sedmice u prvoj polovici trudnoće i jednom u dvije sedmice tokom druge polovine. Tokom čitavog perioda trudnoće, žena će biti hospitalizirana najmanje tri puta.

Prva hospitalizacija obavit će se nakon utvrđivanja trudnoće, da su ljekari mogli procijeniti zdravstveno stanje trudnice, a odabrana je i posebna antidijabetička terapija.

Druga hospitalizacija provodi se od 20 do 28 tjedana trudnoće, u tom razdoblju korekcija inzulina se ispravlja. U većini žena ovaj se period poklapa sa teškim komplikacijama - teškom toksikozom, hipoksijom fetusa, velikom fetalnom veličinom i zdjeličnom prezentacijom djeteta.

Vladimir Levashov: "Kako sam za 2 sedmice uspio pobijediti dijabetes kod kuće, dajući 20 minuta dnevno ?!"

U 36-37 trudnoće trudnoće vrši se umjetno porođaj. Bebe koje su prevremeno rođene mogu imati respiratorne tegobe. Tokom trudnoće vrši se strogo nadgledanje ženinog zdravlja i poduzimaju se odgovarajući testovi.

Trudnoća i dijabetes tipa 2

U prisustvu šećerne bolesti tipa 2, trudnoća je vrlo rijetka pojava. Rizik da dijete može naslijediti bolest raste na 25%, to se mora uzeti u obzir tokom planiranja trudnoće. Povoljan ishod opažen je kod 97% žena sa dijabetesom tipa 2. Postoji i rizik za život majke.

Za vrijeme trudnoće, žena mora slijediti posebnu dijetu, tako da morate konzultirati nutricionista. U prvom tromjesečju morate strogo nadzirati debljanje, koje ne smije biti veće od 2 kilograma, a za cijeli period ne više od 12 kilograma. Uz nedovoljni unos ugljikohidrata može doći do ketonurije, što kao posljedica može dovesti do neurološke patologije fetusa, pa morate pažljivo nadzirati svoju prehranu.

Trudnica mora konzumirati mlijeko i vitamin D da bi nadoknadila gubitak kalcijuma. Potrebni su i dodaci folne kiseline i gvožđa.

Natalia: "Moja zadivljujuća tajna je kako brzo i lako pobijediti dijabetes bez ustajanja sa kauča."

Kako napreduje trudnoća kod dijabetesa tipa 1?

Dobrodošli dragi čitaoci naše stranice! Nezaslađena bolest nameće ozbiljna ograničenja za život osobe. Odnose se na mnoga područja života. No, postoje važne stvari koje ne želite napustiti zbog zastrašujuće bolesti i, srećom, nisu uvijek potrebne. Danas ćemo na našim stranicama razgovarati o trudnoći sa dijabetesom tipa 1.

Što da kažem, žene različitog uzrasta i nacionalnosti sanjaju o tome da postanu sretna majka. Prirodna težnja ponekad nailazi na ozbiljne prepreke u vidu hroničnih oboljenja. Jedan od najtežih predstavnika grupe vječnih bolesti je dijabetes.

Koji su rizici od trudnoće s dijabetesom?

Većina pacijenata s endokrinologom adekvatno pristupa tom pitanju, birajući unaprijed planiranje začeća. Štaviše, prisutna je bolest kod bilo kojeg od roditelja. Kada je majka bolesna, tada pored nasljednosti sam tijek trudnoće predstavlja ozbiljnu prijetnju. Kod bolesti oca rizik od nasljeđivanja oštećenih gena znatno se povećava.

Nažalost, niti jedan liječnik neće dati 100% jamstvo zdravlja potomstva trudnoće koja ima dijabetes. Ali, ipak, šanse su dobre. Dijabetes tipa 1 nasljeđuje se samo u 2% slučajeva s bolešću majke, u 7% - ako otac nije dobro. Ako su dijabetičari oba supružnika, vjerovatnoća se naglo povećava na 30%.

Često period trudnoće znatno pogoršava tok bolesti kod majke. Dakle, vaskularne komplikacije se manifestiraju, pokazatelji se pogoršavaju, kompenzacija se postiže s poteškoćama. Ponekad nakon rođenja doza ranije uzimanih lijekova značajno se povećava. No nakon završetka laktacije, najčešće se vraćaju pokazateljima uočenima prije začeća.

Razne bakterijske infekcije su posebno opasne u ovom periodu života. U stanju su da stvore prijetnju prekidom, uzrokuju smrt ploda.

Kako planirati trudnoću za dijabetes tipa 1?

Samo sigurna kompenzacija dijabetesa može garantirati zdravlje nerođene bebe. Stalno prisustvo acetona, nagle promjene vrijednosti glukoze u krvi, hipoglikemija pravi su faktori koji izazivaju intrauterine malformacije, teška stanja beba nakon rođenja.

Iz tog razloga, trajnu kompenzaciju treba postići 3-4 mjeseca prije planirane koncepcije.Potrebno je dodatno proći pregled na neotkrivene komplikacije bolesti, pridružene patologije. Preporučljivo je malo smanjiti fizički i mentalni stres, započeti s uzimanjem folne kiseline, ojačati dijetu vitaminima.

Pojedinačna odluka o mogućnosti porođaja donosi se zajedno s polaznim endokrinologom. Žena se treba pripremiti za činjenicu da će u bolnici za 9 mjeseci morati ići u krevet više puta. Takođe, porođaj može zahtijevati hiruršku intervenciju.

Postoji mišljenje da je qprijevremena trudnoća s dijabetesom ne preporučuje se. U praksi se sve odlučuje pojedinačno. Otprilike 20% majki s dijabetesom sigurno rodi samostalno u periodu od 38-40 tjedana, u skladu s normalnom veličinom ploda i odsutnosti komplikacija.

U žena sa sličnim problemima najčešće se primjećuju postporođajne komplikacije i infekcije. Za vrijeme gestacije nastaju gestoza, polihidramnija, smrznuta trudnoća, spontani pobačaj. Nema dovoljno laktacije.

Značajke trudnoće s dijabetesom

1 trimestar. Obično je šećer značajno smanjen, doza primijenjenog inzulina je smanjena. Fetus snosi velike troškove energije, pa se glukoza iskorištava prilično lako. Postoji rizik od hipoglikemije.

13-32 nedelje. Suprotno tome, šećeri neprestano rastu. Zajedno s njima raste i doza vanjskog inzulina.

32-40 nedelja. Glikemija se vraća pokazateljima početnih termina, količina lijeka je svedena na minimum.

Porođaj. Ako prolaze prirodnim putem, tada im je potrebna anestezija, tako da se na pozadini stresa ne dogodi oštra hiperglikemija. Pad glukoze često se događa i u pozadini umora, fizičke aktivnosti.

Postporođajni period. Nakon otprilike tjedan dana, glukoza u krvi dođe do svojih vrijednosti prije trudnoće, vraća se uobičajeni režim terapije inzulinom.

Većina antenatalnih klinika prakticira obaveznu hospitalizaciju žena radi prilagodbe njihovih planova za upravljanje trudnoćom. U dobi od 6, 20-24 i 32 tjedna buduće majke upućene su na stacionarni kurs za odabir pojedinačnih doza kompenzacijskih lijekova. U praksi se može zahtijevati liječenje tokom gotovo cijelog perioda, ili, naprotiv, redovni odlasci polaznika endokrinologa postaju dovoljni.

Kada je trudnoća s dijabetesom kontraindicirana.

  • Čak i ako inzulin ne nadoknađuje dijabetes.
  • Prisutnost rezusovog sukoba.

Čak je i za zdravu ženu trudnoća stresna za tijelo. Uz dijabetes, opterećenje na tijelu se povećava, što nepovoljno utječe na postojeće komplikacije i može provocirati njihovu napredovanje. Oči (retinopatija napreduje) i bubrezi (protein u urinu, nefropatija napreduje) doživljavaju posebno opterećenje.

Komplikacije trudnoće s dijabetesom

Žene s nekompenziranim dijabetes melitusom imaju nekoliko puta veću vjerojatnost da će u ranoj fazi trudnoće doći do pobačaja, razviti gestozu, a 6 puta češće toksikoza se javlja u kasnoj trudnoći. Manifestacije gestoze: povišen krvni pritisak, pojava edema, izlučivanje proteina bubrezima. Kombinacija gestoze i nefropatije može dovesti do razvoja zatajenja bubrega, odnosno zatajenja bubrega. Gestoza je također jedan od razloga mrtvorodjenosti.

Otkazivanje inzulinske terapije za dijabetes tipa 1

Loša kompenzacija dijabetesa dovodi do stvaranja polihidramnija (kod žena bez dijabetesa, polihidramioni su rijetki, ali kod žena koje imaju dijabetes, od toga pati gotovo polovina trudnica). Polihidramnij dovodi do neuhranjenosti ploda, povećava pritisak na plod, može dovesti do malformacija fetusa i mrtvorodjenosti te može izazvati prerani porod.

Uz dobru kompenzaciju za dijabetes i normalnu trudnoću, tada se prirodno rođenje izvodi na vrijeme. Uz lošu nadoknadu ili oslabljenu trudnoću (na primjer, kod polihidramnija), porođaj se može obaviti unaprijed planirano - za 36-38 tjedana.

Često postoji potreba za carskim rezom. Propisan je za postojeće komplikacije - retinopatiju, nefropatiju u stanjima u kojima je jak pritisak na žile kontraindiciran. Često kod žena sa dijabetesom razvije se vrlo velik plod, što je ujedno i indikacija za carski rez.

Fetalni razvoj u majke s dijabetesom

Od velike važnosti je razdoblje začeća i prvo tromjesečje trudnoće. U ovom trenutku dijete još nema gušteraču, a majčin povećan šećer prolazi kroz posteljicu i uzrokuje razvoj hiperglikemije kod djeteta. U tom se razdoblju odvija polaganje različitih organa i organskih sustava, a povećani šećer negativno utječe na taj proces, što izaziva razvoj urođenih oštećenja organa u djeteta (malformacije donjih i gornjih ekstremiteta, živčani sustav, srce itd.).

Počevši od 12. tjedna, pankreas počinje funkcionirati u plodu. Uz povećani šećer majke, gušterača fetusa je prisiljena raditi za dvoje, to dovodi do hiperinsulinemije, što dovodi do razvoja edema u plodu i debljanja. Pri rođenju, dijete s hiperinzulinemijom često doživljava hipoglikemiju. Potrebna je stalna kontrola njegovih šećera, a po potrebi djetetu se ubrizgava glukoza.

  • šećer u urinu prije trudnoće ili na početku,
  • prisutnost dijabetesa kod jednog ili više rođaka,
  • dijabetes u prethodnim trudnoćama.

Što je više faktora u određenom slučaju, to je veći rizik od razvoja bolesti.

Simptomi dijabetes tokom trudnoće u pravilu nije izražen, a u nekim je slučajevima i potpuno asimptomatski. Međutim, čak i ako su simptomi dovoljno izraženi, teško je posumnjati u dijabetes. Sami prosudite:

  • intenzivna žeđ
  • učestalo mokrenje
  • zamagljen vid.

Kao što vidite, gotovo svi ovi simptomi se često nalaze tokom normalne trudnoće. Zato je stoga potrebno redovno i pravovremeno uzimati krvni test za šećer. S povećanjem razine liječnici propisuju dodatne studije. Više o gestacijskom dijabetesu>

Dijabetes i trudnoća

Dakle, odlučeno je o trudnoći. Ipak, prije nego što krenete u plan, bilo bi lijepo razumjeti temu kako biste zamislili šta vas čeka. Po pravilu je ovaj problem relevantan za pacijente sa šećernom bolešću tipa 1 tokom trudnoće. Kao što je već spomenuto, žene s dijabetesom tipa 2 obično više ne traže, a često ne mogu rađati.

Planiranje trudnoće

Sjetite se jednom zauvijek, s bilo kojim oblikom dijabetesa moguća je samo planirana trudnoća. Zašto? Sve je prilično očigledno. Ako je trudnoća slučajna, žena saznaje za to tek nakon nekoliko tjedana od datuma začeća. Tokom ovih nekoliko nedelja već su formirani svi osnovni sistemi i organi buduće osobe. A ako tijekom tog razdoblja barem jednom razina šećera u krvi naglo skoči, patologije razvoja više ne mogu izbjeći. Osim toga, u idealnom slučaju ne bi trebalo da dođe do naglih skokova nivoa šećera u poslednjih nekoliko meseci pre trudnoće, jer to može uticati na razvoj fetusa.

Prehrana za dijabetes tipa 1

Mnogi pacijenti s blagim dijabetesom redovito ne mjere šećer u krvi, pa stoga ne pamte tačne brojeve koji se smatraju normalnim. Ne treba im, samo uzmi test krvi i slušaj presudu doktora. Međutim, tijekom planiranja i upravljanja trudnoćom morat ćete samostalno nadgledati ove pokazatelje, tako da ih sada morate znati.

Normalna razina 3,3-5,5 mmol. Količina šećera od 5,5 do 7,1 mmol naziva se stanje predijabetesa. Ako razina šećera premašuje brojku od 7,1 pomoljena., Oni već govore o ovom ili onom stupnju dijabetesa.

Ispada da priprema za trudnoću mora početi za 3-4 mjeseca. Nabavite džepni mjerač glukoze kako biste u bilo kojem trenutku mogli provjeriti razinu šećera. Onda posjetite svog ginekologa i endokrinologa i obavijestite ih da planirate trudnoću. Ginekolog pregledava ženu na prisutnost istodobnih infekcija genitourinarnih infekcija, te pomaže u liječenju ako je potrebno. Endokrinolog će vam pomoći da odaberete dozu inzulina za nadoknadu. Komunikacija s endokrinologom je obavezna tokom cijele trudnoće.

Ništa manje obvezujući konsultacija oftalmologa. Njegov je zadatak da ispita posude fundusa i procijeni njihovo stanje. Ako neki od njih izgledaju nepouzdano, izgaraju se kako bi se izbjeglo kidanje. Prije porođaja potrebne su i opetovane konsultacije s oftalmologom. Problemi s žilama oka mogu također postati indikacija za carski rez.

Možda će vam se savjetovati da posjetite druge stručnjake kako biste procijenili stepen rizika tijekom trudnoće i pripremili se za moguće posljedice. Tek nakon što svi stručnjaci daju zeleno svjetlo trudnoći, moguće je otkazati kontracepciju.

Od tog trenutka nadalje treba posebno pažljivo nadzirati količinu šećera u krvi. Mnogo ovisi o tome koliko će se to uspješno učiniti, često uključujući zdravlje djeteta, njegov život i zdravlje majke.

Sažetak znanstvenog članka iz medicine i zdravstva, autor znanstvenog rada je Nikonova L.V., Tishkovsky S.V., Gadomskaya V.I., Davydchik E.V., Gulinskaya O.V.

Uvod: relevantnost proučavanja promjena u metabolizmu ugljikohidrata kod trudnica sa šećernom bolešću, planiranje trudnoće za dijabetes melitus nastaju zbog velike raširenosti ove patologije i teških komplikacija koje nastaju tokom trudnoće kako u majke tako i kod ploda. Svrha: analiza utjecaja poremećaja metabolizma ugljikohidrata na stvaranje placente i ploda te na efikasnost planiranja trudnoće u slučaju dijabetesa kod majke. Materijal i metode: Analizirano je 38 književnih izvora o ovoj temi domaćih i stranih autora. Rezultati: utvrđeno je da kršenje metabolizma ugljikohidrata kod majke ima teratogeni učinak i doprinosi razvoju dijabetičke embriopatije. Zaključci: primena sveobuhvatnih mera za planiranje trudnoće kod žena sa šećernom bolešću doprineće rađanju zdrave bebe i zadovoljavajućem toku dijabetesa u majke

DIJABETI MELLITUS I TRENUTNOST. DIO I. UČINAK POREMEĆAJA METABOLIZMA UGLJENIKA NA OBLIKOVANJE PLACENTE I FETUSA. PLANIRANJE BOLESTI U BOLESNIKA SA DIJABETOM MELLITUSOM

Pozadina: aktualnost proučavanja poremećaja metabolizma ugljikohidrata kod trudnica sa šećernom bolešću i planiranje trudnoće određuje se čestim pojavljivanjem ove patologije i ozbiljnim komplikacijama, koje se mogu razviti tokom trudnoće i kod majke i kod ploda. Cilj: analizirati utjecaj poremećaja metabolizma ugljikohidrata na stvaranje placente i fetusa i proučiti učinkovitost planiranja trudnoće kod žena sa šećernom bolešću. Materijal i metode: Analizirano je 38 izvora literature o ovoj temi od strane domaćih i stranih autora. Rezultati: utvrđeno je da poremećaji metabolizma ugljikohidrata kod majki proizvode teratogeni učinak i doprinose razvoju dijabetičke embriopatije. Zaključak: Složene mjere planiranja trudnoće kod žena sa šećernom bolešću doprinijet će rađanju zdrave djece i zadovoljavajućem kliničkom toku dijabetes melitusa u majki.

Pogledajte video: Dijabetes u trudnoći (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar