IZRAČUN DOZE INSULINA

U nastavku je opisano kako izračunati doze brzog (kratkog i ultra kratkog) inzulina prije obroka, kao i u situacijama kada morate brzo sniziti visoki šećer u krvi. Načini izračunavanja doze opisani na ovom mjestu izumio je dr. Bernstein, koji živi s dijabetesom tipa 1 više od 70 godina. Ove metode nisu jednostavne. Oni zahtijevaju vrijeme i trud dijabetičara. Potrebno je izmjeriti šećer najmanje 4 puta dnevno i biti u mogućnosti raditi s dobivenim informacijama. Ne ubadajte prije jela fiksno, cijelo vrijeme iste doze brzog inzulina. Korištenje naprednih metoda kontrole dijabetesa omogućava vam da održavate stabilni šećer 3,9-5,5 mmol / L 24 sata dnevno, čak i kod teškog dijabetesa tipa 1 kod odraslih i djece, a još više kod relativno lakog dijabetesa tipa 2. To pruža 100% zaštitu od komplikacija.

Prije nego što zakoračite u proračune, pogledajte video doktora Bernsteina. Saznajte glavni razlog zašto kod upotrebe inzulina šećer skače kod odraslih i djece s dijabetesom. Lako se eliminira, a to će odmah poboljšati rezultate liječenja. Shvatite kako napraviti meni, precizno odaberite dozu inzulina i vrijeme injekcija prije jela.

Prije svega, potrebno je prebaciti se na dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata. Ako ne želite prijeći na zdravu prehranu i uglavnom se pažljivo liječite, možete se poslužiti jednostavnijim metodama izračunavanja doza inzulina, o kojima će vam reći liječnik. Međutim, nemojte se iznenaditi da će vam šećer preskočiti, osjećati ćete se dobro, a s vremenom će se i hronične komplikacije osetiti. Mogu biti pogođeni noge, bubrezi ili oči. Dijabetična djeca koja se liječe standardnim metodama zaostaju za zdravim vršnjacima u rastu i razvoju. To su dokazala mnogobrojna istraživanja. Pročitajte članak „Dijabetes kod djece“ za više informacija.

Prvo shvatite kako odabrati dozu produženog inzulina za injekcije noću i ujutro. Kod dijabetesa tipa 2 injekcije produženog inzulina često su dovoljne i brzo se mogu djelovati lijekovi. Koji inzulin odabrati, kako se njegove različite vrste razlikuju jedna od druge - pogledajte članak "Vrste inzulina i njihovo djelovanje".

Pacijentima s dijabetesom tipa 2 i tipa 1, koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, obično su potrebne doze inzulina 2-8 puta niže od standardnih na koje su liječnici navikli. Ovo se odnosi i na odrasle pacijente i na dijabetičku decu. Propisivanje standardnih visokih doza može prouzrokovati hipoglikemiju (nizak šećer u krvi). Stoga bi izračunavanje doza trebalo biti individualni pristup.

Proračun doze inzulina prije obroka: detaljan članak

Između obroka zdrav pankreas proizvodi i skladišti inzulin. On kontinuirano izlučuje malo hormona u krv, ali glavni se dio čuva u rezervi. Kada dođe vrijeme za apsorpciju hrane, gušterača oslobađa velike doze unaprijed pripremljenog inzulina u roku od 2-5 minuta. Zbog toga se razina glukoze u krvi brzo vraća u normalu. Nažalost, pacijenti s čak najblažim dijabetesom nemaju rezerve u gušterači. Zbog toga šećer nakon jela dugo ostaje povišen, što uzrokuje razvoj komplikacija. Injekcije brzo delujućih lijekova (kratkih i ultra kratkih) prije jela osmišljeni su kako bi riješili ovaj problem. Sledeće pojedinosti kako izračunati doze.

Brzo oslobađanje velikih doza inzulina u krv naziva se bolusom. Dešava se hrana i korekcija. Bolus hrane namijenjen je asimilaciji pojedene hrane. Korekcija - da se šećer vrati u normalu ako je u vrijeme ubrizgavanja povišen. Doza kratkog inzulina prije obroka zbroj je nutritivnog i korektivnog bolusa.

Prehrambeni i korektivni bolus

U skladu s tim, morate biti u stanju brojati oba. U idealnoj situaciji, šećer prije jela je u rasponu 4,0-5,5 mmol / l, pa u skladu s tim nije potreban korekcijski bolus.To se često događa kod dijabetičara koji marljivo slijede preporuke dr. Bernsteina. Ali nemojte očekivati ​​da će svaki put biti moguće bez bolusa za korekciju.

Dia aritmetika. Izračun doze za korekciju šećera u krvi. Koeficijenti ugljikohidrata i faktor osjetljivosti na inzulin.

Mnogi odrasli dijabetičari s iskustvom znaju koliko približno jedinice inzulina moraju biti dane za snižavanje šećera u krvi, ali pogreška u dozi često dovodi do hipoglikemije ili nedovoljnog šećera.

Roditeljima djece preporučujempreuzmite i pročitajte knjigu PAŽLJIVO http://www.test-poloska.ru/novosti/opublikovana-besplatnaya-kniga-insulinovaya-pompa/

Svaki dijabetičar tipa 1 trebao bi biti u mogućnosti izračunati vlastitu, pojedinačnu dozu inzulina, potrebnu za snižavanje visokog šećera u krvi. Korekcija šećera u krvi vrši se najčešće prije sljedećeg obroka. Insulin koji unosimo u hranu naziva se prandial ili bolus.

ZA PRAVILNU IZRAČUNU POTREBNI SU Sljedeći PARAMETRI:

1. AKTUELNA GLIKEMIJA (AH) - trenutno šećer u krvi.


2. CILJNA GLIKEMIJA (TG) - nivo šećera u krvi kojem treba težiti svaki pacijent. CG treba preporučiti liječnik, uzimajući u obzir dijabetes, dob, prateće bolesti itd. Na primjer, djeci i dijabetičarima koji imaju kratko trajanje bolesti preporučuje se 6-6 CG zbog njihove sklonosti hipoglikemiji, koja je opasnija od visokog šećera.


3. FAKTOR OSJETLJIVOSTI NA INZULIN (PSI) - pokazuje koliko mmol / l snižava šećer u krvi za 1 jedinicu inzulina kratkog ili ultra kratkog.

Formule za izračunavanje PSF:

ULTRA KRATKO (analozi ljudskog insulina) HUMALOG, NOVORAPID, APIDRA
100: LED = X mmol / L

IZOLINI KRATKE AKCIJE - AKTRAPID NM, HUMULIN R, BESPLATNI RAPID
83: LED = X mmol / L

100 i 83 su konstante koje su proizveli proizvođači inzulina na osnovu dugogodišnjeg istraživanja.
LED - ukupno Sapotka Doz od svega INsulin - i bolus (za hranu) i bazalni. Očito je da fleksibilna inzulinska terapija SDI rijetko ostaje konstantna. Stoga za izračune uzmite aritmetički prosjek SDI nekoliko, 3-7 dana. Na primjer, osoba napravi 10 + 8 + 6 jedinica dnevno. kratkog inzulina i 30 jedinica. produžen. Dakle, njegova dnevna doza inzulina (SDI) je 24 + 30 = 54 jedinice. Ali nekoliko puta je kratka doza bila veća ili manja te je otpušteno 48-56 jedinica. dnevno. Stoga ima smisla izračunati aritmetičku sredinu SDI za 3-7 dana.

4. KOEFFICIJENCIJ CARBOHIDRATA (UK) - pokazuje koliko jedinica prandialnog inzulina je potrebno za apsorpciju 12 g ugljikohidrata (1 XE). Dozvolite da vas podsetim da nazivamo prandial kratkim ili ultra kratkim inzulinom. U različitim zemljama za 1 XE uzimaju gdje 12,5 g ugljikohidrata, gdje 15 g, gdje 10 g. Fokusiram se na preporučene vrijednosti u mojoj školi dijabetesa - 1 XE = 12 g ugljikohidrata.

PRIJAVITE SVOJU PAŽNJU , započinjemo s odabirom koeficijenata ugljikohidrata pod uvjetom da su doze baznog inzulina ispravne, a bazni inzulin ne dovodi do oštrih fluktuacija glikemije IZVANI hrane.

DOZA OSNOVNOG INSULINA IZBORA JE NA OSNOVU OSNOVNIH ISPITA pročitajte više u člancima

za pacijente sa olovkama za špriceve

a za pomponos http://moidiabet.ru/blog/podbor-bazalnoi-skorosti-na-pompe


KAKO IZRAČUNATI SVOJOST CARBOHIDRATA

12: (500: SDI) = VAŠ KODIR ZA UPUTSTVO.

Objašnjavam kako se to ispostavilo

1. Proizvođači inzulina izvukli su "pravilo 500", prema kojem će, ako SDI podijeliti broj 500 - dnevnu dozu inzulina (bazalna + prandial na dan), dobit ćemo BROJ CARBOHIDRATA koji može apsorbirati 1 jedinicu prandialnog inzulina.

VAŽNO da bismo razumjeli da u "pravilu 500" uzimamo u obzir sav dnevni inzulin, ali kao rezultat dobivamo potrebu za 1 XE prandialnog inzulina. "500" je konstanta proizašla iz višegodišnjeg istraživanja.

(500: SDI) = broj grama ugljikohidrata za koji je potrebna 1 jedinica. insulin

2. Tada možete izračunati koliko jedinica. potreban nam je inzulin u 1 XE.Za 1 XE uzet ćemo 12 g ugljikohidrata, ako 12 podijelimo s brojem dobivenim iz pravila 500, izračunat ćemo našu UK. I.e. Možete odmah koristiti sljedeću formulu:

12: (500: SDI) = vaša procenjena UK.

PRIMJER: osoba napravi 30 jedinica kratkog inzulina i 20 bazalnih dnevno, što znači
SDI = 50, izračunavamo UK = 12: (500: 50) = 12:10 = 1,2 jedinica po 1 XE

UK = 12: (500: 25) = 0,6 jedinica po 1 XE

VAŽNO! Ako dnevna doza inzulina nije konstantna, promjene zbog bolusnog inzulina, za izračunavanje CC potrebno je nekoliko dana uzeti aritmetičku srednju vrijednost SDI.

VAŽNO! Da biste pravilno primijenili Krivični zakonik u praksi, morate znati da potreba za inzulinom varira tokom dana. Najviši - za doručak, prosečan - za ručak, a najniži - za večeru. Naučnici su na osnovu višegodišnjeg istraživanja otkrili da je većina ODRASLI Ljudi u Kaznenom zakoniku Velike Britanije su otprilike:

Za doručak 2,5 - 3 jedinice. inzulin na 1XE

Za ručak 2 - 1,5 jedinica. na 1XE

Za večeru 1,5 - 1 jedinica. na 1XE

Na osnovu vaše Velike Britanije, izračunate formulom i uzimajući u obzir potrebu za inzulinom tokom dana, empirijski možete tačnije odabrati svoj pokazatelj. Da biste to učinili, potrebno je kontrolisati šećer u krvi (SC) prije jela i 2 sata nakon jela. Početna SC prije obroka ne smije biti veća od 6,5 mmol / L. Dva sata nakon jela, SC bi trebao porasti za 2 mmol, ali ne prekoračiti dozvoljenih 7,8, a prije sljedećeg obroka blizu originalnog. Dozvoljena kolebanja - 0,5 - 1 mmol. Ako je SC prije sljedećeg obroka NIZO originalni ili je postojala hipoglikemija, tada je DOSE insulin bio VELIKI, tj. Krivični zakonik uzet je više nego što je potrebno i treba ga smanjiti. Ako je SC prije sljedećeg obroka viši od originalnog, tada inzulin nije bio dovoljan, u ovom slučaju povećavamo CC.

VAŽNO! Promjena doza kratkog inzulina vrši se na temelju 3 dana kontrole. Ako se problem (hipoglikemija ili visok šećer) ponovi 3 dana na istom mjestu, prilagodite dozu. Ne donosimo odluke o jednom epizodnom povećanju šećera u krvi.


SK prije ručka i večere 4,5-6,5, što znači da je doza inzulina za doručak i ručak odabrana pravilno

SC prije ručka je viši nego prije doručka - povećajte dozu kratkog inzulina za doručak

SC prije večere je Viši nego prije ručka - povećajte dozu kratkog inzulina za ručak

SK prije spavanja (5 sati nakon večere) VIŠE nego prije večere - povećajte dozu kratkog inzulina za večeru.

SK prije ručka NISKO nego prije doručka - smanjite dozu kratkog inzulina za doručak

SC prije večere Ispod nego prije ručka - smanjite dozu kratkog inzulina za ručak

SK prije spavanja (5 sati nakon večere) Ispod nego prije večere - smanjite dozu kratkog inzulina za večeru.

Šećer u krvi na glavi ovisi o večernjoj dozi bazalnog inzulina.

SC se povećava prije doručka - šećer gledamo noću 1.00.3.00,6.00, ako smo hipogemični, smanjujemo večernju dozu produženog inzulina, ako je SK visok, povećavamo večernju dozu produženog inzulina. Na lantusu - prilagodite ukupnu dozu.

Ako se šećer u krvi uklapa u gornji okvir, dozu kratkog inzulina možete jednostavno podijeliti s brojem pojedenog XE-a i u ovo doba dana dobiti UK. Na primjer, napravili su 10 jedinica. 5 XE, SK prije obroka je bilo 6,2, već je sljedeći obrok postao 6,5, što znači da je bilo dovoljno inzulina, a za 1 XE otišlo je 2 jedinice. insulin U ovom slučaju, Velika Britanija će biti jednaka 2 (10 jedinica: 5 XE)

5. PLANIRAN BROJ XE. Da biste precizno izračunali količinu XE, potrebno je odmjeriti proizvode na elektroničkom vagi, koristiti tablicu XE ili izračunati XE iz sadržaja ugljikohidrata u 100 g proizvoda. Iskusni dijabetičari mogu sebi priuštiti da procjenjuju XE okom, a u kafiću je, na primjer, nemoguće vagati proizvode. Stoga su pogrešne proračune neizbježne, ali ih morate pokušati umanjiti.

Principi izračunavanja XE:

a) TABELA. Ako imate proizvod koji se nalazi u tablici XE, jednostavno dijelite težinu porcije ovog proizvoda s težinom ovog proizvoda = 1 XE, koja je navedena u tablici.U ovom slučaju, TEŽA PORTIONA je podijeljena s TEŽINOM proizvoda koji sadrži 1 XE.

Na primjer:
vagali jabuku bez jezgre 150g, u tablici jabuka neto težine 120g = 1XE, što znači da jednostavno podijelimo 150 na 120, 150: 120 = 1,25 XE je sadržano u VAŠoj jabuci.
Odmjereni crni hljeb (samo ne Borodinski i nije Mirisni) 50g, u tabeli 1 XE = 25 g crnog kruha, a zatim u vašem komadu 50: 25 = 2 XE
izvagati naribanu mrkvu 250 g, 180 g mrkve = 1XE, a zatim u vašoj porciji 250: 180 = 1,4 XE.

Ne zanemarite male porcije koje ne sadrže 1 XE, vrlo često prilikom dodavanja tih porcija dobijete 1,5 ili više XE, što morate uzeti u obzir pri proračunu doze inzulina. Uvijek računajte ove XE-shki, oni povećavaju šećer u krvi!

b) U SASTAVU. Sada o proizvodima koji nisu u tablici XE ili koji se nalaze u tablici, ali njihov sastav se razlikuje ovisno o proizvođaču. U tom slučaju trebate pogledati količinu ugljikohidrata na 100 g proizvoda, izračunati koliko ugljikohidrata ima u obroku i podijeliti s 12. U tom slučaju podijelite broj ugljikohidrata u luci sa 12.
Uzmimo za primjer naš omiljeni kreker. Pretpostavimo da 100g kreker sadrži 60 g ugljikohidrata. Težila ste 20 g. Znamo da je 1 XE 12 g ugljikohidrata.
Razmatramo (60: 100) * 20: 12 (pošto 1 XE sadrži 12 g ugljikohidrata), ispostavilo se da 20 g ovog krekera sadrži 1 XE.

Na primjer, Activia skuta, 100 g sadrži 15 g ugljikohidrata, masa skute 125 g, u 1 XE još uvijek 12 g ugljikohidrata.
Smatramo (15: 100) * 125: 12 = 1,6 XE. U ovom slučaju, NE zaokružite XE! morate zajedno izračunati sav XE i tek nakon toga izračunati dozu kratkog inzulina za datu količinu XE. Evo, u ovom primjeru, ako u skute dodate onih 250 g naribane šargarepe, tada zajedno sa sirom dobijete 3 XE! Mnogi dijabetičari okružuju XE, ovo nije u redu. Ako bismo zaokružili mrkvu od 1.6 XE na 2 XE i 1.4 XE mrkve na 1.5 XE, dobili bismo 3.5 XE, ubrizgali dozu inzulina na ovu količinu ugljikohidrata i dobili hipoglikemiju 2 sata nakon jela .


NE zbunite opcije izračunavanja.
računajte u TABELU - DIJELITE TEŽINU DO TEŽINE
razmotrite U SASTAVU - ODJELJIVAJTE UGLJENIKE, dio 12.

Da biste brzo odredili koliko grama proizvoda će sadržavati jedna jedinica za hljeb, treba vam 1200 podijeljenih s količinom ugljikohidrata u 100 g ovog proizvoda. Na primjer, 100 g Goute čipsa sadrži 64 g ugljikohidrata. 1200: 64 = 19 g u 1 XE.

c) IZRAČUN gotovih jela. Kada kuvate kod kuće, trebate sažeti ugljikohidrate koji sadrže sastojke. Ovdje se koriste obje mogućnosti izračuna. Na primjer, napravite kolače od sira

400 g sira (na 100 g 3 g ugljenih hidrata u sastavu) = 12 g ugljenih hidrata po pakovanju = 1 XE
2 jaja - ne računajte
4 žlice. žlice brašna (60 g) = 4XE
3 žlice. kašike šećera (45 g) = 3 XE
sol po ukusu

UKUPNO: u siranoj masi 8 XE
IZLAZ: 560 g sira
Pržene, izvagane SVE syrnike i podijeljene u 8 XE.
Ispada da 560: 8 = 70g syrniki sadrži 1 XE, težili su 200 g svog obroka, što znači 200: 70 = 3XE u ovom dijelu.

Nekoliko riječi o povrću. Povrće (osim krumpira) je hrana sa niskim glikemijskim indeksom, sadrži puno vlakana, usporava apsorpciju ugljikohidrata i zbog toga se preporučuje dijabetičarima. Međutim, mnogi smatraju da se povrće ne može uzeti u obzir pri proračunu XE. To je zabluda koja dovodi do visokog šećera u krvi. Računajmo. Recimo da ste pojeli vrlo malo povrća za ručak:

salata od 70 g repe = 0,5 XE

i izgnječeno 90 g mrkve = 0,5 XE

a nisu ih uzeli u obzir prilikom izračuna doze inzulina. Očito će šećer u krvi biti veći od cilja za večeru.

6. BROJ AKTIVNOG IZUZILA (AI). Aktivni inzulin je inzulin koji je ostavljen u krvi iz prethodnog bolusa s hranom. Inzulin ne prestaje odmah nakon primjene. Tokom svakog sata aktivnost KRATKOG i ULTRA-KRATK inzulina smanjuje se za 20-25% početne doze. Aktivnost OSNOVNIH IZOLIVA (Lantus, Protafan, NPH, itd.) Se NE RAČUNOVA.

Na primjer u 8 ujutro uveli su 10 jedinica. humalog. Njegova aktivnost smanjuje se na sledeći način:

8,00 - 10 jedinica.
9,00 - 8 jedinica.
10,00 - 6 jedinica.
11.00 - 4 jedinice.
12,00 - 2 kom.
13,00 - 0 jedinica

7. VREME ZA IZLAGANJE INZULINSKE INJEKCIJE. Šta je ovo Ovo je vrijeme od ubrizgavanja kratkog inzulina do početka obroka. Morate jasno znati vrijeme apsorpcije i najveće djelovanje insulina koji koristite. Upute za uporabu inzulina uvijek opisuju njegovu farmakokinetiku.

Farmakokinetika kratkog (humanog insulina) početka djelovanja nakon 30 minuta - 1 sat, vrhunskog djelovanja nakon 2-4 sata, trajanja djelovanja - 6-8 sati.

Farmakokinetika ultrazvučnog inzulina: početak djelovanja nakon 15-30 minuta, vršno djelovanje 0,5-1,5 sati (Novorapid 1-3 sata), maksimalno djelovanje 3-5 sati.

Očito je da se ultrazvučni insulini ranije apsorbiraju i luče brže. To se mora uzeti u obzir pri izračunavanju vremena izloženosti injekciji inzulina. Morate shvatiti da bi i vremenom apsorpcije ugljikohidrata inzulin trebao biti apsorbiran i započeti s radom - kako bi smanjio šećer u krvi. Inače visoki šećeri dva sata nakon jela su neizbježni. Kako to učiniti. Uvijek gledamo šećer u krvi prije obroka:

Normalni šećer u krvi - vrijeme izlaganja 10 min. za ultra kratki inzulin i 30 min za kratki inzulin.

Visoki šećer u krvi - povećajte vrijeme izlaganja (povećajte inzulin ranije)

Šećer u krvi je nizak - vrijeme izlaganja 0, počnite jesti s brzim ugljikohidratima (inzulin radite prije jela)

Što se tiče posljednje preporuke, želim dodati da se ne slažem baš s ovim pristupom. Šta učiniti ako je šećer u krvi prije obroka nizak, a plitki kupus i komad piletine su na tanjiru? I.e. nema brzih ugljenih hidrata. Ali malo dijete ne možete nahraniti ako mu prije jela date nešto slatko, a vi ste već ubrizgali inzulin! U takvim slučajevima zaustavljam hipoglikemiju 2 XE (200 ml soka u originalnoj ambalaži ILI 4 komada šećera) i tek tada unosim inzulin, već za količinu hrane koju mogu pojesti. Ali to je samo moje mišljenje, svaki dijabetičar može naći svoje rješenje na temelju gore navedenih preporuka.

Povećanje vremena izloženosti moguće je i kod konzumiranja hrane s visokim glikemijskim indeksom (GI). Mora se zapamtiti da se proizvodi ove serije vrlo brzo apsorbuju i naglo povećavaju šećer u krvi. Ne preporučuje se upotreba takvih proizvoda za dijabetes. No, ako ponekad prekršite dijetu, to trebate razumno učiniti.

Uz to, vrlo je važno znati:

ZA GASTROPATIJU - polako apsorbiranje hrane, uzimajte inzulin čim NAKON HRANE.

Pri ubrzanom EVAKUACIJU hrane iz stomaka inzulin treba biti što je moguće raniji, tj. povećati izloženost.

FORMULIRANJE FORMULACIJE DOZE ZA VISOKU KRVNU ŠMARU

(AG - CH): PSI = DC, ovo je doza za korekciju šećera u krvi.

Uzimajući razliku između stvarne i ciljane glikemije i dijeleći je sa faktorom osjetljivosti, dobivamo količinu inzulina koju trebate unijeti smanjiti ILI povećati šećer do ciljanih vrijednosti.

Sa šećerom u krvi IZNAD CILJA, DK je uvijek POZITIVNA, to znači da trebate ADD insulin da odbije.

Sa šećerom u krvi Ispod cilja, DK je uvijek NEGATIVNO, to znači ono što vam treba Oduzmite dozu inzulina povećati sk.

ALGORITAM BOLUSNOG IZRAČUNA (DOZE INSULINA) PRE HRANE uzimajući u obzir korekciju

Dakle, znamo da su naši PSI, CC, CH pregledali šećer u krvi prije jela (AH), uzeli u obzir aktivni AI inzulina iz prethodne injekcije, sada možete izračunati koliko inzulina trebate učiniti.

(UK * XE) + (AG - CH): PSI-AI = BOLUS je potpuna formula za izračunavanje doze bolusa

1. Brojimo broj XE i množimo ga sa glavnim gradom u ovo doba dana. Stižemo doza za asimilaciju data količina ugljenih hidrata (XE)

2. Promatramo šećer u krvi i izračunamo doza za smanjenje ili povećanje SC do ciljane vrijednosti

3. Rezimirajte 1 i 2 boda (UK * XE) + (AG - TG):

4. Od dobivenog broja oduzmite aktivni AI inzulina. Dobijamo dozu hrane u datom trenutku - BOLUS.

Ako postoji aktivni inzulin, od toga se mora oduzeti broj. Aktivni inzulin nastavlja raditi u krvi i ako ga ne uzmete u obzir, može doći do hipoglikemije.

PRIMJER: AG 14, TG 6, PSI = 2, AI 1 jedinica, UK 2, planiramo pojesti 4 XE. U ovom slučaju SC iznad ciljaznači da trebate DODAJ DOSE DK za smanjenje šećera

1. (UK x XE) = 2x4 = 8 jedinica. insulin na asimilaciju 4 XE.
2. (14-6): 2 = DC 4 jedinice. dodatida se smanji SC do 6

3. (8 + 4) - 1 AI = 11 jedinica oduzeti aktivno insulin

Ukupno: trebate unijeti 11 jedinica. insulin

PRIMJER: AG 4, TG 6, PSI = 2, AI 1 jedinica, UK 2, planiramo pojesti 6 XE. U ovom slučaju SK ispod cilja prije jela i trebali Oduzim DC za povećanje šećera

1. UK x XE = 2x6 = 12 jedinica apsorpcija inzulina 6 XE

2. (4-6): 2 = DK -1 jedinica oduzeti na povećanju šećera do 6

3,12 + (- 1) - 1 jedinica AI = 10 jedinica

Ukupno: trebate unijeti 10 jedinica. insulin

Da nismo pogledali ck prije obroka, ne bismo uzeli u obzir aktivni inzulin, ali napravili smo 12 jedinica u 6XE, imali bismo hipoglikemija.

Stoga uvijek gledamo SC prije jela i uzimamo u obzir aktivni inzulin iz prethodnog bolusa..

Naravno, uvođenje inzulinskih jedinica do 1/10 (0,9, 2,2, 1,4), koje se dobiju kao rezultat ovih izračuna, moguće je samo na pumpi. Olovke za štrcaljke u koracima od 0,5 jedinica. omogućuju vam da unesete dozu s točnošću od 0,5 jedinica. Kada koristimo špric olovke u koracima od 1 jedinice, primorani smo zaokružiti rezultirajući broj jedinica. U tom slučaju možete izračunati i koliko XE trebate "pojesti" na tim "dodatnim" udjelima inzulina. Na primjer: kao rezultat izračuna dobiven je bolus od 2,6 jedinica. Možemo unijeti ili 2,5 jedinica, ako ručica koraka za 0,5 jedinica, ili 3 jedinice, ako je korak ručke 1 jedinica. Izračunavamo opciju od 3 jedinice: dobivamo 0,4 dodatne jedinice. inzulinu, znamo da naš Krivični zakonik u određeno doba dana, recimo 1,2 jedinice. na 1 XE i čine proporciju:

0,4 * 1: 1,2 = 0,3 XE koji još morate jesti.

Drugim riječima, u Velikoj Britaniji dijelimo višak inzulina i dobivamo koliko XE dodatno pojesti. Ili podjenimo injicirani inzulin podijeliti u krivičnom zakonu i dobit ćemo koliko XE ukloniti sa porcije.

Sve gore izračuni su indikativni, a adekvatnost izračunatih PSI i CC moraju se empirijski potvrditi.

Koristeći ovu priliku želim izraziti zahvalnost nastavnicima Međunarodnog programa dijabetesa, Centru za edukaciju o životnom stilu i savjetovalištu, Odjelu za endokrinologiju i dijabetologiju Ruske medicinske akademije za poslijediplomsko obrazovanje Nataliji Chernikova i Bulat Iskanderovič Valitov. Znanje stečeno na seminarima značajno je promijenilo moj pristup liječenju dijabetesa, poboljšalo kvalitet mog života, a želio bih podijeliti to znanje sa svim korisnicima ovog portala. Nemojte se obeshrabriti ako nešto nije jasno, glavno je ne ispustiti sve na pola, već pokušajte postati stručnjak za liječenje dijabetesa. "Vožnja dijabetesom je poput vožnje prometnom autocestom. Svi to mogu savladati, samo trebate znati pravila vožnje", Michael Berger, njemački dijabetolog.

Prije kojih obroka treba ubrizgati inzulin?

Za liječenje dijabetesa prvo je potrebno prebaciti na dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata, a potom uključiti inzulin. Nisu svi pacijenti koji ograničavaju ugljikohidrate u svojoj prehrani trebaju injekcije prije svakog obroka. Prije nego što započnete terapiju inzulinom, morate promatrati ponašanje šećera za svaki dan nekoliko dana. Može se ispostaviti da nakon 2-3 sata nakon ručka ili večere nivo glukoze u krvi ne raste, ostaje u granicama normale od 4,0-5,5 mmol / l. Prikupljajte statističke podatke 3-7 dana, a potom donesite odluku o injekcijama prije obroka. Dok se informacije skupljaju, vježbajte injekcije injekcijskom štrcaljkom bezbolno. U svakom slučaju, moraće to biti učinjeno tokom prehlade i drugih zaraznih bolesti.

Pacijenti s dijabetesom tipa 2 blage i umjerene težine prvo koriste dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, a potom tablete koje u maksimalnim dozama snižavaju šećer u krvi. I tek tada u program liječenja dodaju još inzulinske terapije. Napominjemo da zbog efekta jutarnje zore, malo pacijenata uspijeva održavati normalan šećer nakon doručka bez ubrizgavanja inzulina. Iz istog razloga unos ugljikohidrata za doručak treba biti manji nego za ručak i večeru.

Na primjer, promatranje dinamike glukoze u krvi nekoliko dana, pokazalo je da trebate ubrizgati brzo djelujući inzulin prije doručka.U tom slučaju količina proteina i ugljikohidrata koju imate za doručak trebala bi biti jednaka svakog dana.

Nadalje, naučit ćete brojati hranu i korekcijski bolus. Prije toga morate pročitati članak „Vrste inzulina i njihovo djelovanje“. Shvatite koji zaštitni znakovi kratkog i ultra kratkog inzulina postoje, kako se razlikuju jedan od drugog. Odlučite koji lijek ćete ubrizgati prije jela.

Mnogi dijabetičari koji su prisiljeni da ubrizgavaju brzi inzulin smatraju da je nemoguće izbjeći epizode niskog šećera u krvi. Oni smatraju da su strašni napadi hipoglikemije nezaobilazna nuspojava. U stvari, može zadržati stabilan normalan šećer čak i s teškom autoimunom bolešću. I još više, sa relativno blagim dijabetesom tipa 2. Nema potrebe umjetno povećavati razinu glukoze u krvi kako biste se osigurali od opasne hipoglikemije. Pogledajte video u kojem dr. Bernstein raspravlja o ovom pitanju sa ocem djeteta sa dijabetesom tipa 1. Naučite kako uravnotežiti prehranu i doze inzulina.

Proračun doze inzulina po obroku (prehrambeni bolus)

Dijabetičari koji slijede dijetu s niskim ugljikohidratima moraju unositi brzi inzulin u pojedeni protein, a ne samo ugljikohidrate. Jer dio pojedenog proteina kasnije će se u tijelu pretvoriti u glukozu. Uprkos tome, doze će biti 2-10 puta niže nego kod pacijenata koji jedu prema standardnim preporukama službene medicine. Za proračun početne doze pretpostavlja se da 1 jedinica inzulina kratkog djelovanja pokriva 8 g ugljikohidrata ili 60 g proteina. Ultra kratki analozi (Humalog, Novorapid, Apidra) snažniji su od humanog inzulina kratkog djelovanja. Dr Bernstein piše kako su Novorapid i Apidra 1,5 puta jači od kratkog inzulina, a Humalog - 2,5 puta.

Vrsta inzulinaUgljikohidrati, gProteini, g
Kratko ljudsko860
Ultra kratki analozi
Humalogue20150
Neprijatan1290
Apidra1290

Naglašavamo da ovo nisu službene informacije, nego podaci doktora Bernsteina. Proizvođači lijekova Humalog, Novorapid i Apidra tvrde da svi imaju istu snagu. Humalog tek počinje djelovati nešto brže od svojih konkurenata. Vrijednosti date u tablici mogu se koristiti samo za izračun početne doze. Kasnije ih pojasnite o rezultatima prvih injekcija dijabetičaru. Ne budite lijeni da pažljivo prilagodite doziranje i prehranu inzulina dok šećer ne ostane stabilan u rasponu od 4,0-5,5 mmol / L.

Možete li demonstrirati izračun doze kratkog inzulina prije jela stvarnim primjerom?

Evo primera. Pretpostavimo da pacijent s dijabetesom tipa 2, koji ima dobar apetit, želi pojesti 6 jaja za ručak, kao i 250 g salate od svježeg zelenila, u kojem će biti kopar i peršin na pola. U salatu će se dodati biljno ulje. Ali nije potrebno uzeti u obzir, kao ni pića koja ne sadrže šećer, med i druga visokokalorična zaslađivača. Pacijent ubrizgava Apidra inzulin za hranu. Prije večere morate izračunati odgovarajuću dozu.

Nekada davno obožavatelji različitih dijeta morali su imati pri ruci ogromne knjige s prehrambenim tablicama raznih proizvoda. Informacije su sada lako dostupne na Internetu. Naš dijabetičar je brzo otkrio sadržaj proteina, masti i ugljikohidrata u proizvodima s kojima je trebao ručati.

Hranjiva vrijednost proizvoda

Pretpostavimo da svako jaje teži 60 g. U ovom slučaju 6 jaja će težiti 360 g. Salata od svježeg zelja 250 g sadrži kopar, a peršin 125 g. U biljnim proizvodima morate oduzeti vlakna (dijetalna vlakna) od ukupnog sadržaja ugljikohidrata. Sadržaj šećera ne treba rješavati.

Da biste izračunali ukupni doprinos svakog proizvoda, morate pomnožiti tabelarni sadržaj proteina i ugljikohidrata po težini i podijeliti sa 100 g.

Određivanje proteina i ugljenih hidrata za izračunavanje doze inzulina pre obroka

Podsjetimo da odraslim dijabetičarima koji moraju unositi brzi inzulin za hranu, dr. Bernstein preporučuje ograničenje unosa ugljikohidrata - ne više od 6 g za doručak, do 12 g za ručak i večeru. Ukupna količina ugljikohidrata dnevno nije veća od 30 g. Za djecu bi trebala biti još manja srazmjerno njihovoj tjelesnoj težini. Svi ugljikohidrati bi trebali biti samo iz dozvoljene hrane. Zabranjena hrana ne može pojesti nijedan gram.

Pacijent šećerne bolesti tipa 2, koji je pružio informacije za primjer, nije ispunio ograničenje ugljikohidrata prilikom planiranja večere, ali to je podnošljivo. Međutim, više nije moguće povećati potrošnju jaja i zelenila, kao ni sira. Ako predstavljena večera nije dovoljna za dijabetičare, možete dodati više mesa, ribe ili peradi, čiji je sadržaj ugljikohidrata praktički nula, osim jetre.

Da biste izračunali početnu dozu, slijedeći dr. Bernsteina pretpostavljate da 1 jedinica Apidre ili Novorapid pokriva 90 g proteina ili 12 g ugljikohidrata.

  1. Početna doza Apidre za proteine: 53,5 g / 90 g ≈ 0,6 kom.
  2. Doza ugljikohidrata: 13,5 g / 12 g ≈ 1.125 jedinica.
  3. Ukupna doza: 0.6 PIECES + 1.125 PIECES = 1.725 PIECES.

Potrebno je izračunati i korekcijski bolus (vidi dolje), dodati ga u bolus hrane i zaokružiti dobivenu količinu na ± 0,5 PIECES. A zatim prilagodite početnu dozu brzog inzulina prije obroka u sljedećim danima prema rezultatima prethodnih injekcija.

Doze kratkog humanog inzulina, kao i analog ultrazvučnog djelovanja Humalog, mogu se izračunati istom metodom kao Novorapid i Apidra. Za različite lijekove razlikuje se količina ugljikohidrata i proteina što pokriva 1 jedinicu. Svi potrebni podaci navedeni su u gornjoj tabeli. Upravo ste naučili kako izračunati količinu inzulina potrebnu da pokrijete hranu koju jedete. Međutim, doza prije obroka ne sastoji se samo od vitamina, već i od korekcije.

IZRAČUN DOZE INSULINA

Insulin koji se primjenjuje kao nadomjesna terapija spas je za mnoge milione ljudi, ali je nužna mjera. Iako nisu umjetno sintetizirani, pripravci inzulina umjetno se razlikuju od prirodnih, a ako ne, povećajte reaktivnost imunološkog sustava povećavajući autoimuni odgovor tijela na stranu supstancu, pripravak inzulina. Rijetki liječnici govore istinu o tome, kao i činjenicu da često ne morate odabrati pravu dozu terapije inzulinom za određenog pacijenta, već precijeniti i dozu primijenjenog lijeka i „nahraniti“ ga pored pacijentovog XE kako biste izbjegli stanje hipoglikemije.

Dreval Aleksandar Vasilijevič, endokrinolog, doktor medicinskih nauka, profesor, glavni endokrinolog moskovskog regiona, šef katedre za terapijsku endokrinologiju MONIKI, šef. Zavod za endokrinologiju FUV MONIKI.

Upozorenje: molim vas, ne uzimajte ga iz konteksta, radilo se samo o činjenici da lijekovi nisu panaceja, to je nužna nužnost, bez koje pacijenti jednostavno umiru.

Izračunavanje dnevne doze inzulina kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 provodi se primjenom različitih koeficijenata: približna količina inzulina u jedinici izračunava se na kilogram stvarne tjelesne težine, ako postoji višak tjelesne težine - koeficijent se smanjuje za 0,1, a deficit se povećava za 0,1:

• 0,4-0,5 U / kg tjelesne težine za bolesnike s novodijagnosticiranim dijabetesom tipa 1,
• 0,6 U / kg tjelesne težine za bolesnike sa dijabetesom tipa 1 koji traju više od godinu dana uz dobru nadoknadu,
• 0,7 IU / kg tjelesne težine za pacijente sa dijabetesom tipa 1 koji traju više od godinu dana sa nestabilnom nadoknadom,
• 0,8 U / kg tjelesne težine za bolesnike sa dijabetesom tipa 1 u dekompenzacijskoj situaciji,
• 0,9 IU / kg tjelesne težine za bolesnike sa dijabetesom tipa 1 u stanju ketoacidoze,
• 1,0 U / kg tjelesne težine za pacijente sa dijabetesom tipa 1 u pubertetu ili u III tromjesečju trudnoće.

U pravilu, dnevna doza inzulina veća od 1 U / kg dnevno ukazuje na predoziranje inzulina.Uz novo dijagnosticirani dijabetes tipa 1, potreba za dnevnom dozom inzulina iznosi 0,5 jedinica po kilogramu tjelesne težine. Prve godine nakon nastanka dijabetesa može doći do privremenog smanjenja dnevne potrebe za inzulinom - ovo je takozvani „medeni mjesec“ dijabetesa. U budućnosti se malo povećava, u prosjeku 0,6 jedinica. Kod dekompenzacije, posebno u prisutnosti ketoacidoze, povećava se doza inzulina zbog inzulinske rezistencije (toksičnost glukozom) i obično iznosi 0,7-0,8 PIECES inzulina po kilogramu tjelesne težine.

Uvođenje produženog djelovanja inzulina trebalo bi oponašati normalno bazalno lučenje inzulina kod zdrave osobe. Daje se 2 puta dnevno (prije doručka, prije večere ili noću) brzinom ne većom od 50% ukupne dnevne doze inzulina. Uvođenje inzulina kratkog ili ultrazvučnog djelovanja prije glavnih obroka (doručak, ručak, večera) vrši se u dozi, izračunatoj XE.

Dnevna potreba za ugljikohidratima određuje se ukupnim brojem kalorija potrebnim određenom pacijentu, a može iznositi od 70 do 300 g ugljikohidrata, što je od 7 do 30 XE: za doručak - 4-8 XE, za ručak - 2-4 XE, za večeru - 3-4 HE, 3-4 HE treba sažeti u drugom doručku, popodnevnoj užini i kasnoj večeri.

Inzulin tokom dodatnih obroka, u pravilu se ne daje. U ovom slučaju dnevna potreba za inzulinom kratkog ili ultrazvučnog djelovanja treba biti u rasponu od 14 do 28 jedinica. Doza inzulina kratkog ili ultra kratkog djelovanja može i varira ovisno o situaciji i u skladu s pokazateljima glukoze u krvi. To bi trebalo osigurati rezultatima samokontrole. Treba napomenuti da je za korekciju glikemije potrebno uzeti u obzir dozu inzulina kratkog djelovanja za smanjenje povišenih pokazatelja, na temelju sljedećih podataka:
• 1 jedinica inzulina kratkog ili ultra kratkog djelovanja smanjuje glikemiju za 2,2 mmol / l,
• 1 XE (južni ugljikohidrat) povećava nivo glikemije sa 1,7 na 2,7 mmol / L, ovisno o glikemijskom indeksu proizvoda.

PRAVNI ODNOSI OSNOVNI I BOLUSNI IZOLINI
U klasičnim priručnicima, omjer je označen kao: 50/50. Ali svi su ljudi različiti. Evo neke korekcije uzoraka:

30% bazalnog inzulina:
- puno ugljikohidrata u hrani (više od 200 grama dnevno),
- visok nivo fizičke aktivnosti,
- 9 ili više promjena glukoze dnevno,
- učestalo uvođenje mikrobolusa, u slučaju upotrebe pumpe,
- česte promene postavki ovisno o tome kako dan prolazi.

50% bazalnog inzulina:
- 120-200 g ugljenih hidrata dnevno,
- 3-6 bolusa dnevno,
- upotreba pravila 350 (za koeficijent ugljikohidrata) / 120 (za koeficijent osjetljivosti) - za izračun bolusa.

Proračun bolusa korekcije

Kao što vjerojatno već znate, dijabetičari ubrizgavaju visoki šećer u krvi pomoću injekcija inzulina. Da biste to učinili, potrebno je koristiti lijekove kratkog ili ultra kratkog djelovanja. Povišene razine glukoze ne smijete pokušavati ugasiti uz pomoć dugog inzulina - preparata Lantus, Levemir, Tresiba ili protafan. Dobronamjerni pacijenti s teškim dijabetesom mjere šećer prije svakog obroka. Ako se pokaže da je povišen, trebate ubrizgati korekcijski bolus, a ne samo dozu inzulina da biste apsorbirali hranu. U nastavku je opisano kako izračunati prikladnu dozu za normalizaciju visokog šećera.

Prije svega, morate saznati kako 1 jedinica snižava šećer u krvi. To se naziva faktor osjetljivosti na inzulin (PSI). Izračunajte razliku između šećera i norme. Zatim podijelite ovu razliku sa PSI kako biste dobili procijenjeni korektivni bolus u ukupnoj dozi brzo djelujućeg inzulina.

Možete koristiti podatke dr. Bernsteina za izračun početnog korekcijskog bolusa. On piše da 1 U inzulina kratkog djelovanja snižava šećer u krvi za otprilike 2,2 mmol / L kod odrasle osobe s težinom od 63 kg.Analozi ultra kratkog djelovanja Apidre i Novorapid približno su 1,5 puta jači od kratkog inzulina. Humalog - 2,5 puta jači. Radi praktičnosti, ove podatke predstavljamo u obliku tablice.

NaslovProcijenjeni faktor osjetljivosti za osobu koja teži 63 kg, mmol / l
Kratki inzulin2,2
Ultra kratki analozi
Apidra3,3
NovoRapid3,3
Humalogue5,5

Koristeći početne indikativne informacije, morate izvršiti prilagođavanje na osnovu težine pacijenta.

Proračun faktora osjetljivosti na inzulin (PSI)

Ciljana vrijednost glukoze u krvi je 4,0-5,5 mmol / L. Da biste izračunali koliko je vaš šećer različit od norme, koristite donju granicu od 5,0 mmol / L.

Demonstracija izračuna bolus korekcije

Nastavljamo analizirati situaciju sa dijabetesom tipa 2 iz prethodnog primjera. Podsjetimo da mu prije jela ubrizgava ultra kratki inzulin Apidra. Težina mu je 96 kg. Šećer prije večere, iznosio je 6,8 mmol / L.

  1. Razlika s normom: 6,8 mmol / L - 5,0 mmol / L = 1,8 mmol / L.
  2. Procijenjeni faktor osjetljivosti na temelju tjelesne težine: 63 kg / 96 kg * 3,3 mmol / L = 2,17 mmol / L - što više dijabetičar teži, slabiji je lijek i veća je potrebna doza.
  3. Korekcijski bolus: 1,8 mmol / L / 2,17 mmol / L = 0,83 ED

Podsjetimo da je ukupna doza brzo djelujućeg inzulina prije obroka zbroj hrane i korekcijskog bolusa. Bolus za hranu već je izračunat veći, iznosio je 1.725 jedinica. Ukupna doza: 1.725 PIECES + 0.83 PIECES = 2.555 PIECES - zaokružite na 2.5 PIECES. Doza treba biti višestruka od 0,5 PIECES-a, tako da se može ubrizgati inzulinskom špricom ili olovkom za šprice.

Dijabetičari koji su prije prelaska na dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata pridržavali se uravnotežene prehrane potvrdit će da je to beznačajna doza kratkog ili ultra kratkog inzulina po obroku. Domaći ljekari nisu navikli na takve doze. Ne povećavajte doziranje, čak i ako doktor inzistira. Štaviše, kako biste izbjegli hipoglikemiju (nizak šećer u krvi), prvi put se preporučuje ubrizgavanje polovine izračunate doze . Kod djece mlađe od 9-10 godina osjetljivost na inzulin je vrlo visoka. Za djecu sa dijabetesom tipa 1, početna doza, izračunata određenom metodom, mora se smanjiti za 8 puta. Precizno ubrizgavanje tako male doze moguće je samo pomoću tehnike razrjeđivanja inzulina. I djeca i odrasli trebali bi početi s očigledno malim dozama da bi se rizik od hipoglikemije sveo na najmanju mjeru.

Izračunavanje početne doze inzulina prije jela tek je početak. Jer u narednih nekoliko dana je trebate prilagoditi.

Kako prilagoditi početnu dozu inzulina prije obroka u narednim danima?

Da biste precizno odabrali dozu prije obroka, preporučljivo je jesti istu hranu svaki dan. Jer ako promijenite sastav jela za obrok, morate ponovno započeti s odabirom doze. A ovo je spor i naporan proces. Očito bi proizvodi trebali biti jednostavni tako da ne postoje problemi s njihovom dostupnošću. Teoretski, možete koristiti različite proizvode, ako se samo težina proteina i ugljikohidrata ne promijeni. Ali u praksi, ovaj pristup ne funkcionira dobro. Bolje se nositi sa monotonijom ishrane kako biste se zaštitili od komplikacija dijabetesa.

Nakon što ste ubrizgali brzi inzulin prije jela, morate izmjeriti šećer 3 sata nakon jela kako biste procijenili rezultat. Jer nakon 30-120 minuta pojedena hrana još uvijek nema vremena utjecati na nivo glukoze u krvi pa inzulin neće završiti s djelovanjem. Hrana sa niskim udjelom ugljikohidrata je spora, a samim tim i pogodna za vašu prehranu.

Koji su vaši ciljevi šećera u krvi za podešavanje doziranja inzulina?

Potrebno je prilagoditi dozu inzulina prije obroka tako da šećer 3 sata nakon obroka ne poraste veći od 0,6 mmol / l. Potrebno je kombinirati injekcije šećera za snižavanje hormona i prehrane tako da nivo glukoze u krvi stabilno ostaje u rasponu od 4,0-5,5 mmol / l.To je težak, ali ostvariv cilj čak i za bolesnike s teškom dijabetesom tipa 1, a još više za bolesnike koji imaju relativno blagi poremećaj metabolizma glukoze.

Da biste prilagodili dozu kratkog ili ultra kratkog inzulina prije obroka, morate saznati kako 1 jedinica smanjuje šećer u krvi. Drugim riječima, za određivanje faktora osjetljivosti na inzulin (PSI). Točno možete saznati tek s vremenom, kada se sakupljaju statistike o učinku injekcija inzulina u različitim dozama na tijelo dijabetičara. Neke hipotetičke vrijednosti potrebne su za početak terapije inzulinom. Da bi ih pronašao, dr. Bernstein daje različite metode za pacijente s dijabetesom tipa 2 i tipa 1.

Prije svega, poželjno je odabrati doziranje dugog inzulina za večernje i jutarnje injekcije. Ako ste to već učinili, možete koristiti tabelu ispod.

Ukupna dnevna doza produženog inzulina, UNITApidra i NovoRapid, mmol / lHumalog, mmol / lKratki inzulin, mmol / L
217,722,58,9
313,316,56,7
48,911,04,5
57,19,03,6
65,97,53,0
75,06,52,5
64,45,52,2
103,64,51,8
132,73,51,4
162,23,01,1
201,72,00,9
251,42,00,7

Faktor osjetljivosti možete uzeti direktno iz tablice. Ako nemate točnu vrijednost koja vam je potrebna, dodajte je i podijelite na pola susjednih brojeva, od kojih je jedan veći, a drugi manji od vaše dnevne doze produženog inzulina. Ili izračunajte ponderirani prosjek ako znate kako to učiniti. Navedene vrijednosti su indikativne. Svaki pacijent mora ih sam razjasniti putem pokušaja i pogreške. Međutim, mogu se koristiti za početne proračune.

Metoda broj 2. Faktor osjetljivosti na inzulin možete izračunati na približno isti način kao što ste mislili pri odabiru početne doze. Ali pažljivije. Pretpostavimo da kod odrasle osobe težine 63 kg 1 U kratkog inzulina smanjuje šećer za 5,0 mmol / L. Ultra kratki analozi Apidre i Novorapida su 1,5 puta jači od kratkog inzulina, a Humalog 2,5 puta snažniji. Koristite formule ispod, zamjenjujući svoju tjelesnu težinu u njima.

Faktor osjetljivosti na inzulin (PSI) za bolesnike s dijabetesom tipa 2

Trebate izmjeriti šećer 3 sata nakon jela i izračunati razliku s glukozom u krvi prije jela. Ova razlika određuje koliko ste propustili početnu dozu inzulina i na koji način. Ako se razina glukoze u krvi nakon jela poveća za ne više od 0,6 mmol / l - doza je odabrana pravilno, tada je nije potrebno dodatno prilagođavati. Narednih dana pacijent s dijabetesom trebao bi jesti istu hranu u istoj količini, pokušati ubrizgati prilagođene doze i procijeniti rezultat.

Nakon injekcije brzog inzulina, nivo glukoze nije smanjen, već je povećan. Zašto?

Ako je doza previsoka, šećer može porasti oporavkom, a ne padom. Supstanca koja se zove glikogen čuva se u jetri. Ako je potrebno, tijelo ga može brzo pretvoriti u glukozu i pustiti ga u krv. To vam omogućava da nadoknadite nisku razinu glukoze uzrokovanu, na primjer, predoziranjem inzulina.

Da nema ovog mehanizma kompenzacije, ljudi bi odmah izgubili svijest zbog nedostatka glukoze za normalno funkcionisanje mozga. Nažalost, ponekad nadoknada djeluje u višku, zbog čega šećer u krvi raste. Sačekajte najmanje 4 sata prije ubrizgavanja sljedeće doze brzog inzulina.

Sljedeće opisuje kako tačno znati koliko ugljikohidrata i proteina je pokriveno 1 jedinicom inzulina i koliko snižava razinu glukoze u krvi. Nakon dobivanja ovih podataka, možete izračunati dozu što je tačnije moguće.

Kako točno znati koliko pokriva ugljikohidrat i protein 1 jedinica inzulina?

Prvo morate eksperimentirati nekoliko dana s proizvodima koji sadrže samo bjelančevine, s nula ugljikohidrata. Ovo je meso (osim jetre), riba ili perad. Jaja ili neki mliječni proizvodi nisu prikladni. Dijabetičar planira pojesti, na primjer, 300 g mesa i ništa drugo za ručak ili večeru. Morate unaprijed znati iz prehrambene tablice koliki je točno% proteina u ovom proizvodu. Dobija dnevni unos vlakana tokom ostalih obroka.

Svrha eksperimenta je odabrati dozu inzulina, pod utjecajem koje vrijednosti šećera u krvi nakon obroka s proteinskim proizvodom porastu za ne više od 0,6 mmol / l.

  1. Izmjerite šećer glukometrom
  2. Ubrizgavajte kratki ili ultra kratki inzulin
  3. Sačekajte da stupi na snagu.
  4. Jedi
  5. Izmjerite šećer ponovo 3 sata nakon jela

Ako razlika s pokazateljem prije jela nije veća od 0,6 mmol / l - izvrsno. Ako je veća - sljedeći dan jejte isto jelo i malo povećajte dozu. Ako je šećer nakon obroka niži nego prije njega, sutradan trebate smanjiti dozu.

Pretpostavimo da 300 g mesa sadrži 60 g (20%) čistog proteina. Odabirom prave doze otkrit ćete koliko je inzulina potrebno za apsorpciju 1 g proteina. Zatim se provodi isti eksperiment s proizvodom koji sadrži bjelančevine i neke ugljikohidrate. Na primjer, tvrdi sir. Odaberite optimalnu dozu za obrok koji se sastoji od ovog proizvoda. Pomoću rezultata prethodnog eksperimenta oduzmite količinu inzulina koja se koristi za apsorpciju proteina. Ostaje hormon koji je otišao u apsorpciju ugljenih hidrata. Sada je lako izračunati koliko inzulina je potrebno za pokrivanje 1 g ugljikohidrata.

Čimbenici koji utječu na osjetljivost na inzulin

Posljednji važan korak. Potrebno je odrediti% korekciju za fenomen jutarnje zore. Kod većine dijabetičara osjetljivost na inzulin smanjuje se od oko 4 sata ujutro do 9 sati ujutro. Da biste apsorbirali istu količinu proteina i ugljikohidrata prije doručka, možda će vam trebati više inzulina nego prije ručka i večere. Procijenjena prilagodba doze za doručak - povećanje od 20%. Proverite koliko vam je ovaj procenat odgovara. Kako bi kompenzirao fenomen jutarnje zore, dr. Bernstein savjetuje da za doručak ne jedete više od 6 grama ugljikohidrata. Za ručak i večeru možete povećati njihove porcije na 12 g. Svi ugljikohidrati bi trebali biti samo iz dozvoljenih namirnica.

Ovdje također detaljno pročitajte ovdje o faktorima koji utječu na osjetljivost na inzulin. Najvažniji od njih su visoki šećer u krvi, tjelesni odgoj i zarazne bolesti. Napravite i postepeno popunite tablicu prema gore navedenom modelu.

Kako tačno znati koliko šećera smanjuje 1 jedinicu inzulina? Koja je doza potrebna za snižavanje glukoze u krvi za 1 mmol / l?

Da biste saznali koliko šećera smanjuje 1 jedinicu inzulina, morate malo gladovati. Izmerite nivo glukoze. Ako je povišena, ubrizgajte dozu brzog inzulina koja bi ga trebala vratiti u normalu. Zabilježite dozu i pričekajte 5 sati. U ovom trenutku ne jedi ništa. Samo držite tablete glukoze pri ruci u slučaju da unesete previše i ako dođe do hipoglikemije (niska glukoza u krvi). Možete piti vodu, biljni čaj. Nakon 5 sati ponovno izmjerite šećer. Otkrili ste koliko je primljena doza hormona smanjila. Nakon toga, lako je izračunati koliko šećera smanjuje 1 jedinicu inzulina, kao i koliko je lijeka potrebno za smanjenje glukoze za 1 mmol / l.

Za različite vrste kratkog i ultra kratkog inzulina rezultati će biti različiti. Ne vjerujte da Humalog, Apidra i NovoRapid imaju istu moć. Možete i sami vidjeti da se ponašaju drugačije. Humalog je otprilike 1,66 puta jači od Apidre i NovoRapida. Također je važno znati da je osjetljivost na inzulin znatno oslabljena ako je šećer u krvi viši od 11-13 mmol / L. Na primjer, pacijent s dijabetesom ustanovio je da 1 jedinica snižava nivo glukoze sa 8 na 5 mmol / L. Međutim, možda će mu biti potrebna doza od 25-50% više kako bi šećer smanjio sa 13 na 10 mmol / L. Ako je potrebno, to eksperimentalno potvrdite, postavite točno individualno prilagođavanje doze.

Koje su karakteristike ultra kratkih vrsta inzulina Humalog, Apidra i NovoRapid?

Imajte na umu da su ultra kratki analozi Apidre i NovoRapida, a posebno Humaloga, vrlo moćni. Treba ih razrijediti za svu djecu s dijabetesom tipa 1, kao i mnoge odrasle dijabetičare. Jer ljudima koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata prije obroka potrebne su male doze inzulina.Bez razrjeđivanja, tako male doze se ne mogu precizno ubrizgati. Doktor Bernstein ne preporučuje upotrebu Humaloga kao glavnog inzulina prije jela. Jer ovaj lijek najčešće uzrokuje porast šećera u krvi. On sam koristi 3 vrste inzulina: produženi, kratko prije jela i Humalog za slučajeve kada trebate brzo srušiti visoki šećer. Međutim, malo je vjerovatno da ćete to željeti. Možda će izbor Apidre ili NovoRapida biti najbolji kompromis.

Kad prvi put izračunate dozu inzulina prije obroka, vidjet ćete da je to dug i težak proces. Da biste ga pojednostavili, ima smisla jesti istu hranu što je duže moguće, iz dana u dan, koristeći već odabrane optimalne doze. Vodite dnevnik svakodnevno. Prikupite informacije o tome kako različite vrste doze hrane i inzulina djeluju na vaše tijelo. Naučite važne faktore koji utječu na osjetljivost na ovaj hormon i naučite kako ih prilagoditi. Ako pokušate, možete zadržati stabilno normalan šećer, kao kod zdravih ljudi - 4,0-5,5 mmol / l 24 sata dnevno.

Proračun doze inzulina (pojedinačna i dnevna)

Teorijski algoritam za izračunavanje dnevne doze inzulina kod bolesnika sa šećernom bolešću (DM) tip 1 provodi se primjenom različitih koeficijenata: približna količina inzulina u jedinici izračunava se na kilogram stvarne tjelesne težine, ako postoji višak tjelesne težine - koeficijent se smanjuje za 0,1, s nedostatkom povećava od 0,1:

    0,4-0,5 U / kg tjelesne težine za bolesnike s novodijagnosticiranim dijabetesom tipa 1, 0,6 U / kg tjelesne težine za bolesnike s dijabetesom tipa 1 koji traju više od godinu dana uz dobru nadoknadu, 0,7 U / kg tjelesne težine za bolesnike s dijabetesom tipa 1 u trajanju dužem od godinu dana s nestabilnom nadoknadom, 0,8 IU / kg tjelesne težine, za bolesnike s dijabetesom tipa 1 u dekompenzacijskoj situaciji, 0,9 IU / kg tjelesne težine za bolesnike s dijabetesom tipa 1 u stanju ketoacidoze, 1, 0 U / kg tjelesne težine za pacijente sa dijabetesom tipa 1 u pubertetu ili u III tromjesečju trudnoće.

U pravilu, dnevna doza inzulina veća od 1 U / kg dnevno ukazuje na predoziranje inzulina. Uz novo dijagnosticirani dijabetes tipa 1, potreba za dnevnom dozom inzulina iznosi 0,5 jedinica po kilogramu tjelesne težine.

Uvođenje produženog djelovanja inzulina trebalo bi oponašati normalno bazalno lučenje inzulina kod zdrave osobe. Daje se 2 puta dnevno (prije doručka, prije večere ili noću) brzinom ne većom od 50% ukupne dnevne doze inzulina. Uvođenje inzulina kratkog ili ultrazvučnog djelovanja prije glavnih obroka (doručak, ručak, večera) vrši se u dozi, izračunatoj XE.

Dnevna potreba za ugljikohidratima određuje se ukupnim brojem kalorija potrebnim određenom pacijentu, a može iznositi od 70 do 300 g ugljikohidrata, što je od 7 do 30 XE: za doručak - 4-8 XE, za ručak - 2-4 XE, za večeru - 3-4 HE, 3-4 HE treba sažeti u drugom doručku, popodnevnoj užini i kasnoj večeri.

Inzulin tokom dodatnih obroka, u pravilu se ne daje.

U ovom slučaju dnevna potreba za inzulinom kratkog ili ultrazvučnog djelovanja treba biti u rasponu od 14 do 28 jedinica. Doza inzulina kratkog ili ultra kratkog djelovanja može i varira ovisno o situaciji i u skladu s pokazateljima glukoze u krvi. To bi trebalo osigurati rezultatima samokontrole.

Primjer izračuna doze inzulina 1

    Pacijent dijabetes tipa 1, bolestan od 5 godina, naknada. Težina 70 kg, visina 168 cm. Proračun doze inzulina: dnevna potreba 0,6 PIECES x 70 kg = 42 komada inzulina. IPD 50% od 42 PIECES = 21 (krug do 20 PIECES): prije doručka - 12 PIECES, noću 8 PIECES. ICD 42-20 = 22 PIECES: prije doručka, 8-10 PIECES, prije ručka, 6-8 PIECES, prije večere, 6-8 PIECES.

Daljnje prilagođavanje doze IPD - u skladu s nivoom glikemije, ICD - u skladu s glikemijom i potrošnjom XE. Ovaj izračun je indikativan i zahtijeva pojedinačnu korekciju koja se provodi pod kontrolom razine glikemije i potrošnje ugljikohidrata u XE.

Treba napomenuti da je za korekciju glikemije potrebno uzeti u obzir dozu inzulina kratkog djelovanja za smanjenje povišenih pokazatelja, na temelju sljedećih podataka:

    1 jedinica inzulina kratkog ili ultrazvučnog djelovanja smanjuje glikemiju za 2,2 mmol / l, a 1 XE (10 g ugljikohidrata) povećava razinu glikemije s 1,7 na 2,7 mmol / l, ovisno o glikemijskom indeksu proizvoda.

Primjer izračuna doze inzulina 2

    Pacijent s dijabetesom tipa 1, bolestan 5 godina, subkompenzacija. Težina 70 kg, visina 168 cm. Proračun doze inzulina: dnevna potreba 0,6 PIECES x 70 kg = 42 komada inzulina. IPD 50% od 42 PIECES = 21 (zaokružite do 20 PIECES): prije doručka -12 PIECES, noću 8 PIECES. ICD 42 -20 = 22 IU: prije doručka 8-10 IU, prije ručka 6-8 IU, prije večere 6-8 IU.

Daljnje prilagođavanje doze IPD - u skladu s nivoom glikemije, ICD - u skladu s glikemijom i potrošnjom XE. Jutarnja glikemija od 10,6 mmol / l, pretpostavlja se da koristi 4 XE. Doza ICD-a treba biti 8 PIECES po 4 XE i 2 PIECES za „nižu“ (10,6 - 6 = 4,6 mmol / L: 2,2 = 2 PIECES insulina). Odnosno, jutarnja doza ICD-a trebala bi biti 10 jedinica.

Može se pretpostaviti da će pravilna uporaba preporuka predstavljenih za liječenje i strogo pridržavanje željene razine glukoze u krvi pomoći pacijentima da žive duže i bolje. Ipak, trebali bi se uvjeriti u potrebu kupovine osobnih glukometra i stalnog praćenja glikemije i razine gliciranog hemoglobina.

Kako izračunati dozu inzulina kod dijabetesa tipa I

Kako izračunati dnevnu dozu inzulina za dijete s dijabetesom tipa I? Ovo pitanje je stalno na dnevnom redu roditelja, a rijetko ćete dobiti razumljiv odgovor od ljekara. Ne zato što ljekari ne znaju, nego zato što, vjerovatno, ne vjeruju nepotrebno zgrčenim roditeljima.

Samokontrolacija dijabetesa javlja se svakodnevno i po satu. I s istom učestalošću roditelji djece dijabetičke donose presudne odluke, u doslovnom smislu, za zdravlje i život njihove djece. Stoga, pitanje "šta znati, a što ne znati" uopće ne vrijedi. Definitivno - sve znati, razumjeti i moći.

Američko iskustvo uzeo sam kao osnovu svog razumijevanja procijenjenih doza inzulina. Prvo, zato što Amerikanci to najlakše objašnjavaju, i drugo, jer američki sistem liječi Izrael, a to je bilo prvo na što smo naišli nakon manifestacije našeg dijabetesa.

Dakle, što bismo trebali znati o procijenjenoj dnevnoj dozi inzulina za dijabetes tipa I?

Dnevna potreba za inzulinom izračunava se na 1 kg „idealne“ tjelesne težine. To je onaj koji naučnici osmisle za prosječno dijete. A takva djeca, kao što znate, ne postoje u prirodi. Ali da se ne bojimo „predoziranja“, sada znamo da bi doza ubrizgavanog inzulina trebala varirati između 0,3–0,8 jedinica / kg dnevno.

Ovo su prosječni pokazatelji. Sada provjerimo da li se pravilno izračunava dnevna doza inzulina za naše dijete. Postoji osnovna formula, na osnovu koje ljekari daju preporuke za pojedinačne doze inzulina. To izgleda ovako:

X = 0,55 x težina / kg (Ukupna dnevna doza inzulina (bazalna + bolus) = 0,55 x po težini osobe u kilogramima).

X = težina / kg: 4 (Ovo je ako izmjerite težinu u kilogramima, ali ovaj primjer nećemo uzeti u obzir, identičan je formuli u kilogramima i za nas nije toliko važan).

Ako je tijelo vrlo otporno na inzulin, možda će biti potrebna veća doza. Ako je tijelo vrlo osjetljivo na inzulin, možda će biti potrebna manja doza inzulina.

Recimo da dijete teži 30 kg. Pomnožite njegovu težinu sa 0,55. Dobijamo 16,5. Zbog toga bi ovo dijete trebalo primiti 16,5 jedinica inzulina dnevno. Od toga, na primjer, 8 jedinica je produženi inzulin, a 8,5 je kratki inzulin prije obroka (doručak 3 + ručak 2,5 + večera 3). Ili je 7 jedinica bazalni inzulin, a 9,5 je bolus.

Ali sigurno znamo: kod dijabetesa nema aksioma! Samo se pokušavamo pridržavati zlatne sredine, ali ako to ne uspije ... Pa, mi se krećemo ovom sredinom u smjeru koji nam treba.

Na osnovu osobnog iskustva mogu reći da su u regiji našeg 13. rođendana sva pravila dijabetesa koja poznajemo poludjela u plesu. I dalje plešu, prelazeći od hapaka do plesa Svetog Witta. Već imam „disanje“ nije dovoljno da bih se vozio sa njima u stopalu.

Dijete je za godinu dana poraslo za 14 centimetara, no skoro godinu dana nije težilo! Tek odnedavno počinje se konačno popraviti. I ovdje nije riječ o inzulinu, već o genima. Tako su svi odrasli u našoj porodici. Ali mozak roditelja ne spava: dijete jede malo! Ali jedete više - skupljate više, a formula za izračunavanje više ne dopušta pricanje.

Ali formula se temelji na "idealnoj" težini! A gdje ga dobiti u pubertetu? Još uvijek nam nedostaje 8-10 kg do ideala! Dakle, na osnovu čega izračunati dnevnu dozu inzulina: na osnovu stvarne težine ili ideala? Ako ga uzmemo u stvari, očito nam nedostaje inzulina. Po „idealnom“ - previše. Smjestili smo se na svoju ličnu „zlatnu sredinu“.

Mislim da to vrijedi ne samo za pubertet adolescenata, djeca aktivno i neravnomjerno rastu u 5, i u 7-8, i u deset.

Ipak, potrebne su nam formule za proračun. Pa, poput graničnih prijelaza u Evropi. Nema potrebe da prolazite carinsku kontrolu, ali vrijedi to znati da niste više u Češkoj, već u Njemačkoj ili Poljskoj. Ako samo zato što se na benzinskoj pumpi već koristi druga valuta, a vaša se možda neće uzeti. Znate više - idete mirnije. Stoga uzmemo formulu, vjerujemo, testiramo se i živimo dalje.

Kako mudro izračunati količinu inzulina?

Inzulin je hormon za koji je odgovorna gušterača. U bolesnika sa šećernom bolešću potreba za inzulinom je nešto veća nego u zdravih ljudi, pa su u većini slučajeva ove bolesti propisane dodatne injekcije ove tvari.

Šta treba učiniti nakon što vam je dijagnosticiran dijabetes?

Mora se zapamtiti da je u trenutku kada vam je dijagnosticiran dijabetes prvo što biste trebali brinuti jeste dnevnik u koji morate unijeti podatke o pokazateljima šećera u krvi.

Sljedeći, vrlo važan i presudan korak trebao bi biti kupovina glukometra s kojim možete izmjeriti razinu šećera u krvi u vrlo kratkom vremenu bilo gdje. Stručnjaci preporučuju mjerenje nivoa šećera prije jela, te dva sata nakon toga.

Normalne vrijednosti su 5-6 mmol po litri prije obroka, a više od osam nakon dva sata. Ali važno je uzeti u obzir da za svaki određeni slučaj ti indikatori mogu varirati, zbog čega za izračunavanje doze inzulina trebate kontaktirati lekara koji to može jasno odrediti tek nakon što izmerite nivo šećera 6-7 puta dnevno.

Uz to, važno je znati da što duže osoba uzima inzulin kroz injekcije, manje ga tijelo proizvodi. Ako iskustvo bolesti nije vrlo dugo, gušterača se i dalje uključuje u proizvodnju inzulina, koji je neophodan tijelu. Istovremeno, doza inzulina mora se povećavati postepeno da ne bi naštetila zdravlju.

Lekar endokrinologa, nakon dubinskog pregleda svih sistema vašeg tela, može dati preporuke za povećanje količine inzulina, kao i precizno obojiti ove doze. Osim toga, bolesnike sa dijabetesom treba pregledavati svakih šest mjeseci u bolnici ili ambulantno kako bi ljekari mogli nadgledati sve promjene u tijelu.

Da biste pravilno izračunali dozu inzulina, potrebno je imati posebno znanje, kao i imati na ruci podatke koji se mogu dobiti samo modernom medicinskom opremom visoke preciznosti. Stoga, da bi živjeli dug i sretan život, pacijenti s dijabetesom moraju nužno i bezuvjetno ispunjavati sve zahtjeve ljekara.

Primjer izračuna s foruma

Pokušajmo izračunati dozu inzulina.Dakle, terapija inzulinom sastoji se od 2 komponente (bolus - kratki i ultra kratki inzulin i bazalni - produženi inzulin).

1. Za ljude sa rezidualnom sekrecijom inzulina (ovu tačku treba provjeriti kod vašeg endokrinologa), početna dnevna doza je 0,3-0,5 U / kg SAVRŠENE TEŽINE TIJELA (što se otprilike izračunava pomoću formule rast-100) Postoje tačnije formule, ali oni prilično glomazan i neprepoznatljiv. S obzirom na strah od pretjerivanja, pretpostavljamo da ste zadržali zaostalu sekreciju.

Ispada 0,5ED * 50kg = 25ED (uzmemo 24, jer u špricevima podjele na 2 PIECES-a)

2. Dnevna doza je podijeljena između bazne i bolusne 50/50. I.e. 12 i 12 jedinica.

Bazal, na primjer, LEVIMER - 12 komada dnevno (ako jedna doza inzulina traje duže od 12 jedinica, dijelimo ga s 2, na primjer 14 - znači 8 ujutro i 6 prije večere) U našoj situaciji to nije potrebno.
Bolusnaya - npr. NOVORAPID - 4 jedinice prije doručka, ručka i večere.

3. Nakon toga se držimo fiksnog dieta (pročitajte o dijeti gore)

4. Nakon dana uzimamo glikemijski profil.

Na primjer, bit će ovako:

    prije doručka 7,8 sati dnevno 2 sata nakon doručka - 8,1 prije ručka 4,6 sati dnevno 2 sata nakon ručka 8,1 prije večere 5,3 sati dnevno 2 sata nakon večere 7,5 23:00 - 8.1

Tumačenje rezultata:

    Doza bolusa prije doručka nije dovoljna, jer glikemije nakon doručka više od 7,8 ==> dodajte 2 jedinice Novorapida - ispada da prije doručka treba staviti ne 4, već 6 jedinica. Prije ručka - slično. Ali prije večere - sve je u redu - ostavite 4 jedinice

Sada pređimo na bazni inzulin. Glikemijske brojke trebate pogledati prije doručka (šećer na glasu), a u 23:00 trebalo bi biti u rasponu 3,3-5,3. Ispada da se ujutro povećava šećer - dozu možete još podijeliti na 2 dijela. (ujutro je više - 8, a uveče manje - 4) ako se ove brojke dobivaju istovremeno - tada dodamo 2 ED u dozu ručka produženog inzulina. (od jutra povišena).

Nakon 2 dana, opet glikemijski profil i ponovite sve gore navedene manipulacije, brojevi bi trebali doći na svoje mjesto.

    p / w 2 tjedna fruktozamin p / w glikovani hemoglobin (ako je povišen (kao što imate), dijabetes se ne nadoknađuje)

NEKADA ĆEM PONOVITI OVAJU INFORMACIJU NE MORAMO KORISTITI IZOLIRAN OD ENDOKRINOLOGA. NE RAČUNUJEM BILO KOJU POVEZANU PATOLOGIJU.

Uputstvo za upotrebu

Čim vam je dijagnosticiran dijabetes melitus, započnite dnevnik u koji bilježite šećer u krvi i otprilike broj jedinica hljeba koje ste pojeli za vrijeme doručka, ručka i večere.

Tijekom provjere obavezno uzmite u obzir doba dana u kojem se obavlja mjerenje, količinu potrošenih ugljikohidrata i razinu motoričke aktivnosti. Ne zaboravite na dodatne faktore koji utječu na šećer u krvi: tjelesnu težinu i visinu, prisutnost drugih kroničnih bolesti, režim recepta koji propisuju drugi stručnjaci. Posebno su važni za proračun inzulina s produljenim djelovanjem, koji je neovisan o prehrani.

Obratite pažnju: što više "iskustva" dijabetesa, niža je razina "vlastitog" inzulina koji već neko vrijeme produkuje gušterača. Međutim, ne smijete oštro povećavati njegovu dozu bez savjetovanja s endokrinologom i provođenjem temeljitog pregleda u ambulantnoj osnovi ili u bolnici. Bolesnike s dijabetesom treba pregledavati najmanje 1 put godišnje.

Injekcije inzulina kratkog djelovanja obično se daju za brzo snižavanje nivoa glukoze u krvi. Njegova doza ovisi o:

    količina XE koju planirate konzumirati tokom obroka (ne više od 6), šećera u krvi na glasu i fizičke aktivnosti nakon jela. 1 XU obično zahtijeva uvođenje 2 jedinice inzulina kratkog djelovanja. Ako je potrebno oštro smanjiti razinu šećera u krvi, tada se za svaki "ekstra" 2 mmol / l daje 1 jedinica ICD-a.

Izbor doze inzulina s produženim djelovanjem započinje s injekcijom preko noći.Dakle, ako unesete 10 jedinica prije spavanja, ujutro vrijednosti glukoze u krvi ne bi trebale prijeći 6 mmol / l uz adekvatnu dozu. Ako se nakon primjene takve doze vaše znojenje pojačalo i apetit se naglo povećao, smanjite za 2 jedinice. Odnos noćne i dnevne doze treba biti 2: 1.

Faktori korekcije za izračunavanje doze inzulina. Kako ih izračunati?

Već smo u prethodnim člancima napomenuli da se cijena (trošak) jedinice inzulina mijenja tokom dana. Mijenja se u odnosu na jedinice kruha (XE) i u odnosu na šećer u krvi. Stoga bi svaka osoba koja boluje od dijabetesa trebala znati svoje korektivne faktore za dozu bolusnog inzulina, mijenjajući se u toku dana. Tipično većina ljudi sa dijabetesom ima ovaj obrazac tokom dana:

    Ujutro je inzulin „jeftiniji“ - to jest, potrebna je povećana doza inzulina da bi se nadoknadile jedinice hljeba koje konzumiramo hranom i snižavamo šećer u krvi. Tokom dana, inzulin “raste u cijeni” - doza bolusnog inzulina neophodna za snižavanje nivoa šećera u krvi i nadoknadu jedinice pojedenog hljeba je smanjena. Dnevne cijene jedinice inzulina obično shvaćam kao jedinice 1: 1 za kruh i, već počinjući od toga, izračunavam faktore korekcije jutra i večeri. Uveče je inzulin "skuplji" - troši se manje inzulina za asimilaciju jedinica za hljeb ili snižavanje razine šećera u krvi nego ujutro i popodne.

Kako odrediti korektivne faktore za cijenu jedinice inzulina i kako ih koristiti, to jest izračunati dozu bolusnog inzulina tokom dana?

Pogledajmo primjer.

Za 1: 1 dozu bolusnog inzulina uzimamo u dnevnoj dozi - imamo interval od 10 do 14 sati (ali imajte na umu da je sve strogo individualno - možete imati različit interval - sve odredite samo vremenom i iskustvom). U ovom trenutku moje dijete od osam godina ima jednu užinu i ručak (ako smo kod kuće vikendom ili praznicima), ili samo ručak (nakon škole).

Sljedeći obrok pretpostavljamo za večeru. Smatramo XE u našem jelovniku za večeru i određujemo da ćemo jesti ugljikohidrate na 2,8 XE. Doza inzulina po dnevnoj „cijeni“ bit će 2,8 * 0,9 = 2,5 jedinica. Oslanjajući se na iskustvo drugih dijabetičara, nećemo riskirati od hipoglikemije - a unaprijed ćemo smanjiti dozu inzulina za 20%:

    2,5 jedinice - (2,5 * 20/100) = 2,0 jedinica inzulina.

Izmjerimo šećer u krvi prije obroka - 7,4 mmol / L. Stavili smo "deuce", večerali. Izmjerimo nivo glikemije nakon 2 sata (budući da imamo Humalog, a traje oko 2 sata). Dobijamo šećer u krvi - 5,7 mmol / L Šećer u krvi se smanjio, tako da je doza bolusnog inzulina koju smo ubrizgali prije večere u potpunosti nadoknađivala ugljikohidrate u hrani i također smanjila razinu glikemije za:

    7,4 mmol / L - 5,7 mmol / L = 1,7 mmol / L

Razmatramo koliko je bolusne doze otišlo u snižavanje šećera u krvi:

    1 jedinica inzulina - smanjuje šećer u krvi za 4,2 mmol / L X jedinica inzulina - smanjuje šećer u krvi za 1,7 mmol / L

X = 1 * 1,7 / 4,2

X = 0,4 - toliko inzulina iz 2,5 jedinice koje smo unijeli prije večere otišlo je na niže razine šećera u krvi, što znači da je preostalih 2,1 jedinice potrošeno na asimilaciju 2,8 pojedenih jedinica hljeba. Stoga će večernji koeficijent za večeru biti jednak:

    2,8 / 2,1 = 1,3 - to jest, 1 jedinica inzulina nadoknađuje ugljikohidrate 1,3 XE.

Po istom principu vršimo mjerenja i izračunavanja sa doručkom, samo što prethodno ne spustimo bolusnu dozu, već je povećamo ili, ako postoji strah od hipoglikemije, ostavite je isto kao i tijekom dana.

Na primjer, pripremite doručak koji sadrži ugljikohidrate u 3 XE. Bolus izračunavamo po dnevnoj cijeni inzulina: 3,0 * 0,9 = 2,7 jedinica inzulina. S obzirom na prethodna iskustva dijabetičara, kada je u pravilu inzulin ujutro „jeftiniji“, uvest ćemo 3 jedinice.

Prije doručka mjerimo šećer u krvi - 5,4 mmol / L. Stavljamo 3,0 jedinica bolusnog inzulina (imamo humalog) i jedemo doručak u 3 XE. Nakon dva sata (trajanje humaloga) izmjerimo razinu šećera u krvi - 9,3 mmol / L.Dakle, naša doza bolusa nije bila dovoljna da nadoknadi 3 jedinice hljeba, a neke od njih išle su na povećanje glikemije. Izračunavamo ovaj deo:

    9,3-5,4 = 3,9 mmol / L - razina šećera u krvi porasla je na ovu vrijednost.

Znajući cijenu jedinice hljeba za šećer u krvi iz odgovarajućeg članka (3,4 mmol / l), možemo izračunati koliko je ugljikohidrata otišlo za povećanje razine šećera u krvi:

    1 XE - povećava šećer u krvi za 3,4 mmol / L X XE - povećava šećer u krvi za 3,9 mmol / L

X = 1 * 3,9 / 3,4

X = 1,1 jedinica hleba otišlo je na povećanje šećera u krvi. Ili, jednostavnije rečeno, doza bolusnog inzulina nije bila dovoljna za 1,1 XE. Pronalazimo ostatak hljebnih jedinica za koje je bilo dovoljno doza inzulina (kompenzirani dio):

    3.0XE - 1.1XE = 1.9XE

Dakle, uveli smo 3 jedinice inzulina prije doručka, omogućili smo nam da apsorbujemo ugljikohidrate samo u 1.9XE, preostalih 1.1XE otišlo je da povećamo glikemiju. Prema tome, jutarnji korektivni koeficijent inzulinskog bolusa za doručak bit će jednak:

3,0/1,9=1,58 - odnosno za asimilaciju tijela 1 hljebnom jedinicom za doručak bit će potrebno unositi 1,6 jedinica inzulina.

Na kraju, želim vas podsjetiti da su sve doze, korektivni faktori, trošak jedinice inzulina i kruha jedinki pojedinačni i izračunavaju se zasebno za svakog dijabetesa ovisnog o inzulinu. Vrijednosti date u članku su uvjetne i daju se samo da objasne princip izračuna. Njihova upotreba kao gotovih podataka strogo je zabranjena.

Dnevna doza inzulina, proračun

Terapija šećerne bolesti koja smanjuje šećer je upotreba inzulina, tableta, lijekova za snižavanje šećera i biljnih lijekova. Indikacije za imenovanje insulina:

    šećerna bolest tipa I, šećerna bolest tipa II u slučaju neučinkovite dijetalne terapije i oralnih hipoglikemijskih sredstava, s ketoacidozom, prekomatoznim stanjima, progresivnim gubitkom težine, trudnoćom, dojenjem, teškom polineuropatijom, angiopatijom s razvojem trofičnih čira ili gangrene, s infektivnim i drugim akutnim bolesti, hirurške intervencije, oštećenje jetre i bubrega.

Tehnika terapije insulinom

    režim intenzivne nege - potkožne višestruke injekcije inzulina kratkog dejstva za novo dijagnosticirani dijabetes melitus, u toku trudnoće, s ketoacidozom, intravenozno davanje inzulina kratkog dejstva u komi, bazalno-bolusni režim terapije insulinom kao metodom svakodnevnog lečenja.

Kada se dijagnoza postavi prvi put, dnevna doza inzulina određuje se na osnovu izračuna 0,5 IU na 1 kg tjelesne težine. Dnevna doza je odabrana u režimu intenzivne njege (5-6 injekcija inzulina kratkog djelovanja).

U najfiziološkom režimu bazalno-bolusnog liječenja, doza bazalnog inzulina i inzulina za dodatne injekcije prije jela raspoređuje se kako slijedi:

Primjer. Pacijent je preporučio dozu inzulina 42 jedinice dnevno. Jedna trećina (14 jedinica) činit će inzulin s produljenim djelovanjem. Ostatak doze - 28 jedinica raspoređuje se u sljedećem omjeru: 10 jedinica prije doručka, 10-12 jedinica prije ručka i 6-8 jedinica prije večere.

Inzulin s dugotrajnim djelovanjem treba davati uveče istovremeno s injekcijom inzulina kratkog djelovanja (lijekovi srednjeg trajanja) ili ujutro (lijekovi dugog djelovanja).

Stoga se prilikom propisivanja inzulinske terapije preporučuje koncentracija ove doze kao maksimalne u početnom razdoblju. Daljnja korekcija se provodi prema glikemijskom i glukozurnom profilu.

Režimi terapije insulinom

Kod šećerne bolesti, osim prehrane i uzimanja oralnih hipoglikemijskih sredstava, takva metoda liječenja kao inzulinska terapija vrlo je česta.

Sastoji se od redovnog potkožnog davanja inzulina u pacijentovo tijelo i indiciran je za:

  • Dijabetes tipa 1
  • akutne komplikacije dijabetesa - ketoacidoza, koma (hiperosmolarna, dijabetička, hiperlaktikemija),
  • trudnoća i porođaj kod pacijenata sa šećerom ili loše lečivim gestacijskim dijabetesom,
  • značajna dekompenzacija ili nedostatak učinaka od standardnog liječenja dijabetesa tipa 2,
  • razvoj dijabetičke nefropatije.
Subkutana injekcija

Režim terapije insulinom bira se za svakog pacijenta pojedinačno.

U ovom slučaju ljekar uzima u obzir:

  • fluktuacije nivoa šećera u krvi pacijenta,
  • priroda ishrane
  • vrijeme obroka
  • nivo fizičke aktivnosti
  • prisutnost pratećih bolesti.
U liječenju dijabetesa nisu važni samo lijekovi, već i prehrana

Tradicionalni uzorak

Tradicionalna inzulinska terapija uključuje uvođenje određenog vremena i doze injekcije. Obično se daju dvije injekcije (kratka i produžena hormona) 2 r / dnevno.

Unatoč činjenici da je takva shema jednostavna i razumljiva pacijentu, ima dosta nedostataka. Prije svega, to je nedostatak fleksibilne prilagodbe doze hormona trenutnoj glikemiji.

Zapravo dijabetičar postaje talac strogog načina prehrane i ubrizgavanja. Svako odstupanje od uobičajenog načina života može dovesti do naglog skoka glukoze i pogoršanja dobrobiti.

Neadekvatna kontrola šećera sa tradicionalnom metodom uzimanja lijekova

Do danas su endokrinolozi praktično odustali od takvog režima lečenja.

Propisan je samo u slučajevima kada je nemoguće davati inzulin u skladu sa njegovom fiziološkom sekrecijom:

  • kod starijih pacijenata s niskim očekivanim trajanjem života,
  • kod pacijenata sa pratećim mentalnim poremećajem,
  • kod osoba koje ne mogu samostalno kontrolirati glikemiju,
  • kod dijabetičara koji zahtijevaju njegu izvana (ako je nemoguće pružiti je visoku kvalitetu).

Osnovna bolus šema

Podsjetimo se na osnove fiziologije: zdrav pankreas stalno proizvodi inzulin. Neki od njega osiguravaju takozvanu bazalnu koncentraciju hormona u krvi, dok je drugi pohranjen u pankreatitisu.

Osobi će biti potrebna tokom obroka: od trenutka kada obrok započne i 4-5 sati nakon njega, inzulin se naglo, neredovito oslobađa u krv kako bi brzo apsorbirao hranjive tvari i spriječio glikemiju.

Izlučivanje hormona je normalno

Bazalni režim bolusa znači da injekcije insulina stvaraju imitaciju fiziološke sekrecije hormona. Njegova bazna koncentracija održava se zbog 1-2 puta primjene lijeka dugog djelovanja. A bolusno (vršno) povećanje nivoa hormona u krvi stvara se "trikovima" kratkog inzulina prije jela.

Važno! Tijekom odabira efikasnih doza inzulina potrebno je stalno pratiti šećer. Za pacijenta je važno da nauči kako izračunati dozu lijekova kako bi ih prilagodio trenutnoj koncentraciji glukoze.

Proračun bazne doze

Već smo otkrili da je bazalni inzulin potreban za održavanje normalne glikemije natašte. Ako postoji potreba za terapijom inzulinom, njegove injekcije su propisane pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2. Danas su najpopularniji lijekovi Levemir, Lantus, Protafan, Tujeo, Tresiba.

Važno! Učinkovitost cijelog liječenja ovisi o tome koliko je pravilno napravljen proračun doze produženog inzulina.

Postoji nekoliko formula za izbor djelovanja s prognozom inzulina (IPD). Najprikladnije je koristiti koeficijentnu metodu.

Prema njegovim riječima, dnevna zapremina svih ubrizgavanog inzulina (SSDS) bi trebala biti (JEDINICA / kg):

  • 0,4-0,5 - s prvim otkrivenim dijabetesom,
  • 0,6 - za pacijente sa dijabetesom (identificirani prije godinu dana ili više) u zadovoljavajućoj kompenzaciji,
  • 0,7 - sa nestabilnom kompenzacijom dijabetesa,
  • 0,8 - sa dekompenzacijom bolesti,
  • 0,9 - za pacijente sa ketoacidozom,
  • 1,0 - za pacijente tokom puberteta ili kasne trudnoće.

Od toga, manje od 50% (i obično 30-40%) je produženi oblik lijeka, podijeljen u 2 injekcije. Ali to su samo prosečne vrednosti. Tijekom odabira odgovarajuće doze pacijent bi trebao neprestano određivati ​​razinu šećera i unositi ga u posebnu tablicu.

Tabela samokontrole za pacijente sa dijabetesom:

Datum:VremeNivo glukoze, mmol / lNapomena
Ujutro nakon buđenja
Nakon doručka (nakon 3 sata)
Prije ručka
Nakon ručka (nakon 3 sata)
Prije večere
Neposredno prije odlaska u krevet

U stupcu Napomene treba navesti:

  • prehrambene karakteristike (koja hrana, koliko je pojeto itd.),
  • nivo fizičke aktivnosti
  • uzimanje lijekova
  • injekcije insulina (naziv leka, doza),
  • neobične situacije, stresovi,
  • alkohol, kafa itd.,
  • vremenske promjene
  • blagostanje.

Uobičajeno je da se dnevna doza IPD-a podijeli u dvije injekcije: ujutro i navečer. Obično nije moguće odmah odabrati potrebnu količinu hormona potrebnu pacijentu prije spavanja. Ovo može dovesti do epizoda hipo- i hiperglikemije sledećeg jutra.

Da bi to izbjegli, ljekari preporučuju da pacijent večera rano (5 sati prije spavanja). Takođe, analizirajte nivo šećera u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima. Kakvi su oni?

Glucometer - jednostavan uređaj za samo nadgledanje

Da biste izračunali početnu večernju dozu produženog inzulina, morate znati koliko mmol / l 1 jedinice lijeka smanjuje šećer u krvi. Ovaj se parametar naziva koeficijent osjetljivosti na inzulin (CFI). Izračunava se po formuli:

CFI (za produžene ins.) = 63 kg / težina dijabeta, kg × 4,4 mmol / l

Ovo je zanimljivo. Što je veća tjelesna težina čovjeka, slabiji je učinak inzulina na njega.

Da biste izračunali optimalnu početnu dozu lijeka koji ćete ubrizgati noću, koristite sljedeću jednadžbu:

SD (noću) = Minimalna razlika između nivoa šećera pre spavanja i ujutro (u poslednjih 3-5 dana) / CFI (za duže dodatke)

Zaokružite dobivenu vrijednost na najbližih 0,5 jedinica i iskoristite. Međutim, ne zaboravite da će s vremenom, ako je glikemija ujutro na prazan stomak veća ili niža nego inače, dozu lijeka moći i treba prilagoditi.

Obratite pažnju! Uz nekoliko izuzetaka (trudnoća, pubertet, akutna infekcija), endokrinolozi ne preporučuju upotrebu noćne doze lijeka iznad 8 jedinica. Ako se proračunom zahtijeva više hormona, onda s prehranom nešto nije u redu.

Izračun doze bolusa

No većina se pitanja pacijenata odnosi na to kako pravilno izračunati dozu inzulina kratkog djelovanja (ICD). Uvođenje ICD-a vrši se u dozi, izračunatoj na osnovu hljebnih jedinica (XE).

Kratki inzulini daju se bolesnicima sa akutnim komplikacijama dijabetesa - ketoacidozom i komom

Lijekovi izbora su Rinsulin, Humulin, Actrapid, Biogulin. Rastvorljivi ljudski inzulin trenutno se praktično ne koristi: u potpunosti su ga zamijenili sintetički analozi jednakog kvaliteta (pročitajte više ovdje).

Za referencu. Jedinica za hljeb je uvjetni pokazatelj koji se koristi za približavanje sadržaja ugljikohidrata u određenom proizvodu. 1 XE je jednak 20 g hljeba i, prema tome, 10 g ugljikohidrata.

ProizvodJedinicaXE
Beli hleb1 komad1
Raženi hleb1 komad1
Kreker3 kom1
Kuhana tjestenina1 tanjir (100 g)2
Riža kaša1 tanjir (100 g)2
Zobena kaša1 tanjir (100 g)2
Heljda kaša1 tanjir (100 g)2
Mlijeko 2,5%1 šolja0,8
Kefir1 šolja0,8
Posni sir1 kašika. l0,1
Tvrdi sir1 kriška0
Maslac1 kašika kašike0,01
Suncokretovo ulje1 kašika kašike1
Kuvana govedina1 porcija (60 g)0
Pečena svinjetina1 porcija (60 g)0,2
Kuhana piletina1 porcija (60 g)0
Lekarska kobasica1 kriška0,1
Riba1 porcija (60 g)0
Bijeli kupus1 porcija (100 g)0,4
Krompir1 porcija (100 g)1,33
Krastavci1 porcija (100 g)0,1
Paradajz1 porcija (100 g)0,16
Apple1 kom0,8
Banana1 kom1,6
Jagode1 šolja1,5
Grožđe1 šolja3

Općenito, dnevna potreba za ugljikohidratima varira za određenog pacijenta od 70 do 300 g dnevno.

Ova vrijednost može se podijeliti na sljedeći način:

  • doručak - 4-8 XE,
  • ručak - 2-4 XE,
  • večera - 2-4 XE,
  • grickalice ukupno (ručak, popodnevna užina) - 3-4 XE.

Uobičajeno se injekcije ICD-a rade tri puta dnevno - prije glavnog obroka (grickalice se ne uzimaju u obzir).

U ovom slučaju, doza lijeka se može i treba mijenjati u skladu s pokazateljima prehrane i glukoze u krvi, s obzirom da:

  • 1 XE povećava glukozu u krvi za 1,7-2,7 mmol / l,
  • uvođenje 1 U ICD smanjuje glikemiju u prosjeku za 2,2 mmol / L.

Pogledajmo primjer:

  • Pacijent s dijabetesom tipa 1 bolestan je 4 godine, kompenzacija je zadovoljavajuća. Težina - 60 kg.
  • Izračunavamo SDDS: 0,6 × 60 kg = 36 PIECES.
  • 50% SDDS-a je IPD = 18 jedinica, od čega 12 jedinica prije doručka i 6 jedinica noću.
  • 50% SDDS-a je ICD = 18 jedinica, od čega prije doručka - 6-8 jedinica, ručka - 4-6 jedinica, večere - 4-6 jedinica.

Budući da je dijabetes hronična bolest s dugim tečajem, trebalo bi puno pažnje posvetiti obrazovanju pacijenata. Zadatak lekara nije samo da propiše lek, već i da objasni mehanizam njegovog dejstva na organizam, kao i da kaže kako da prilagodi dozu inzulina nivou glikemije.

Pojmovi povezani sa terapijom inzulinom i njihove definicije

Definirajte pojmove koji trebaju opisati liječenje dijabetesa inzulinom.

Osnova - produženi inzulin, koji traje dugo nakon injekcije (8-24 sata). Ovo je Lantus, Levemir ili Protafan. Stvara pozadinsku koncentraciju inzulina u krvi. Osnovne injekcije dizajnirane su tako da održavaju normalan šećer na prazan stomak. Nije pogodno za gašenje hrane s visokim šećerom ili za varenje.

Bolus je injekcija brzog (kratkog ili ultra kratkog) inzulina prije jela kako bi se apsorbirala hrana koju jede i spriječila da šećer poraste nakon jela. Takođe, bolus je ubrizgavanje brzog inzulina u situacijama kada je šećer porastao i potrebno ga je vratiti.

Prehrambeni bolus je doza brzog inzulina koja je potrebna za apsorpciju hrane. Ne uzima u obzir situaciju kada je dijabetesu pacijent već podigao šećer prije jela.

Korekcijski bolus - doza brzog inzulina koja je potrebna za snižavanje povišenog šećera u krvi na normalu.

Doza kratkog ili ultra kratkog inzulina prije obroka zbroj jela hrane i korekcije. Ako je šećer prije jela normalan, tada je korekcijski bolus nula. Ako je šećer naglo skočio, tada morate ubrizgati dodatni bol za korekciju, bez čekanja na sljedeći obrok. Možete i ubrizgati male doze brzog inzulina profilaktički, na primjer, prije stresnog javnog govora, što će definitivno podići šećer.

Brzi inzulin može biti kratki ljudski (Actrapid NM, Humulin Regular, Insuman Rapid GT, Biosulin R i drugi), kao i najnoviji ultra-kratki analozi (Humalog, Apidra, NovoRapid). Šta je to i kako se razlikuju, pročitajte ovdje. Ako slijedite dijetu s malo ugljikohidrata prije jela, bolje je ubrizgati ljudski kratki inzulin. Ultra kratke vrste inzulina dobro je koristiti kad morate brzo donijeti visoki šećer u normalu.

Basis-bolus terapija inzulinom - liječenje dijabetesa injekcijama produženog inzulina noću i ujutro, kao i ubrizgavanje brzog inzulina prije svakog obroka. To je najteža tehnika, ali ona omogućava optimalnu kontrolu šećera i inhibira razvoj dijabetesnih komplikacija. Basis-bolus terapija inzulinom uključuje 5-6 injekcija dnevno. Neophodna je za sve bolesnike s teškom dijabetesom tipa 1. Međutim, ako pacijent ima dijabetes tipa 2 ili dijabetes tipa 1 u blagom obliku (LADA, MODY), tada će mu možda uspjeti učiniti s manje injekcija inzulina.

Faktor osjetljivosti na inzulin - koliko 1 UNIT inzulina snižava šećer u krvi.

Koeficijent ugljikohidrata - koliko grama pojedenih ugljikohidrata pokriva 1 jedinica inzulina. Ako slijedite dijetu s malo ugljikohidrata za kontrolu dijabetesa, važan je i „omjer proteina“, iako se ovaj koncept službeno ne koristi.

Faktor osjetljivosti na inzulin i omjer ugljikohidrata jedinstveni su kod svakog bolesnika s dijabetesom. Vrijednosti koje se mogu naći u imenicima ne odgovaraju stvarnim. Namijenjeni su samo izračunavanju početnih doza inzulina, koji očito nisu tačni.Faktor osjetljivosti na inzulin i koeficijent ugljikohidrata utvrđuju se eksperimentiranjem s prehranom i dozama inzulina. Razlikuju se za različite vrste inzulina, pa čak i u različito doba dana.

Trebaju li vam injekcije insulina prije jela

Kako odrediti da li su vam potrebne injekcije brzog inzulina prije jela? To se može utvrditi samo pažljivim samokontrolom šećera u krvi najmanje 3 dana. Bolje je posvetiti ne 3 dana, već cijelu sedmicu za posmatranje i pripreme. Ako imate ozbiljan dijabetes tipa 1, tada vam trebaju injekcije produženog inzulina noću i ujutro, kao i boluse pre svakog obroka. Ali ako pacijent ima dijabetes tipa 2 ili dijabetes tipa 1 u blagom obliku (LADA, MODY), tada su možda potrebne manje injekcije.

Na primjer, prema rezultatima opažanja, može se ispostaviti da imate normalan šećer tijekom cijelog dana, osim intervala nakon večere. Dakle, potrebne su vam injekcije kratkog inzulina neposredno prije večere. Umjesto večere, doručak ili ručak mogu biti problem obroka. Svaki pacijent s dijabetesom ima svoju pojedinačnu situaciju. Stoga je propisivanje standardnih režima terapije insulinom svima barem neodgovorno. No, ako je pacijent previše lijen da kontrolira svoj šećer i zabilježi rezultate, onda ništa drugo ne ostaje.

Naravno, malo je vjerojatno da će vam mogućnost ubrizgavanja inzulina više puta u toku dana izazvati veliko uzbuđenje. Ali ako slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, može se ispostaviti da vam trebaju injekcije inzulina prije nekih obroka, ali ne prije drugih. Na primjer, kod nekih pacijenata s dijabetesom tipa 2, moguće je održavati normalan šećer u krvi ubrizgavanjem kratkog inzulina prije doručka i večere, a prije večere potrebno je samo uzimati Siofor tablete.

Kako izračunati doze inzulina prije obroka

Ni liječnik ni dijabetičar ne mogu odrediti idealnu dozu inzulina prije obroka od početka. Da bismo umanjili rizik od hipoglikemije, svjesno podcjenjujemo doziranje na početku, a zatim ih postepeno povećavamo. U tom slučaju često mjerimo šećer u krvi glukometrom. Za nekoliko dana možete odrediti svoju optimalnu dozu. Cilj je održavati šećer stabilno normalnim, kao kod zdravih ljudi. Prije i nakon obroka iznosi 4,6 ± 0,6 mmol / L. Također, u bilo kojem trenutku trebao bi iznositi najmanje 3,5-3,8 mmol / L.

Doze brzog inzulina prije obroka ovise o tome koju hranu jedete i koliko. Zabilježite koliko i koju hranu jedete, do najbližeg grama. To pomaže kuhinjskim vagama. Ako slijedite dijetu s malo ugljikohidrata za kontrolu dijabetesa, savjetuje se korištenje kratkog ljudskog inzulina prije obroka. To su Actrapid NM, Humulin Regular, Insuman Rapid GT, Biosulin R i drugi. Preporučljivo je imati i Humalog i usitniti ga kada vam je potrebno da hitno smanjite šećer. Apidra i NovoRapid su sporiji od Humaloga. Međutim, ultra-kratki inzulin nije baš prikladan za apsorpciju hrane s malo ugljikohidrata, jer djeluje prebrzo.

Podsjetimo da je doza inzulina prije obroka zbroj hrane i bolusa za korekciju. Bolus za hranu - količina inzulina potrebna za pokrivanje hrane koju planirate jesti. Ako dijabetičar slijedi "uravnoteženu" prehranu, tada se uzimaju u obzir samo ugljikohidrati. Ako ste na dijeti sa niskom razinom ugljikohidrata, tada se uzimaju u obzir ugljikohidrati, kao i bjelančevine. Korekcijski bolus je količina inzulina potrebna za snižavanje pacijentovog šećera na normalu ako je u trenutku ubrizgavanja povišen.

Kako odabrati optimalnu dozu za ubrizgavanje inzulina prije obroka:

  1. Iz referentnih podataka (vidi dolje) izračunajte početnu dozu brzog inzulina prije svakog obroka.
  2. Ubrizgavajte inzulin, pa pričekajte 20-45 minuta, izmjerite šećer prije jela, jedite.
  3. Nakon jela, izmjerite šećer glukometrom nakon 2, 3, 4 i 5 sati.
  4. Ako šećer padne ispod 3,5-3,8 mmol / L, pojedite nekoliko tableta glukoze da zaustavite hipoglikemiju.
  5. Narednih dana povećajte dozu inzulina prije obroka (polako! Oprezno!) Ili smanjite. Ovisi o tome koliko je šećera bilo posljednji put nakon jela.
  6. Dok šećer ne ostane stabilno normalan, ponovite korake počevši od tačke 2. U isto vrijeme, ne ubrizgavajte „teoretsku“ početnu dozu inzulina, već je prilagodite prema jučerašnjim razinama šećera nakon jela. Tako postepeno odredite svoju optimalnu dozu.

Cilj je održavati šećer prije i nakon obroka 4,6 ± 0,6 mmol / L stabilnim. To je stvarno čak i kod teškog dijabetesa tipa 1, ako slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i unosite niske, točno izračunate doze inzulina. Štoviše, to je lako postići s dijabetesom tipa 2 ili blagim dijabetesom tipa 1.

Za dijabetes tipa 1 i 2 koriste se različite metode za izračunavanje početnih doza inzulina prije obroka. Ove su metode detaljno opisane u nastavku. Prilagođavanje doza inzulina provodi se pojedinačno za svakog pacijenta. Držite tablete glukoze pri ruci u slučaju da trebate zaustaviti hipoglikemiju. Naučite unaprijed razrjeđivati ​​inzulin. To ćete vjerovatno trebati.

Koja su ograničenja brzih injekcija insulina prije obroka?

  1. Treba jesti 3 puta dnevno - doručak, ručak i večera, u razmaku od 4-5 sati, ne češće. Ako želite, možete preskočiti obroke nekih dana. Istovremeno propuštate snimak prehrambenog bolusa.
  2. Ne možete jesti! Službena medicina kaže da je moguće, a dr. Bernstein - da je nemoguće. Vaš brojač će potvrditi da je u pravu.
  3. Pokušajte svakoga dana jesti istu količinu proteina i ugljikohidrata za doručak, ručak i večeru. Hrana i jela variraju, ali njihova hranjiva vrijednost treba ostati ista. To je posebno važno u ranim danima, kada još niste „ušli u režim“, već samo birate svoje doze.

Fenomen jutarnje zore zbunjujući je u izračunavanju doza inzulina prije jela. Zbog svog djelovanja, ubrizgavanje inzulina prije doručka bit će otprilike 20% manje učinkovito od slične injekcije brzog inzulina prije ručka ili večere. Točno% odstupanja za svakog bolesnika s dijabetesom treba utvrditi pojedinačno eksperimentiranjem, a zatim dozu treba povećati u skladu s tim prije doručka. Pročitajte više o fenomenu jutarnje zore i kako je kontrolirati.

Pogledajmo sada primjere kako se doze brzo djelujućih doza inzulina izračunavaju prije obroka. Nadalje, u svim primjerima pretpostavlja se da će pacijentu s dijabetesom prije početka obroka dati kratak, umjesto ultrazvučni inzulin. Ultra kratke vrste inzulina mnogo su jače od kratkog ljudskog inzulina. Doza Humaloga treba biti jednaka otprilike 0,4 doze kratkog inzulina, a doza NovoRapida ili Actrapida treba biti približno ⅔ (0,66) doza kratkog inzulina. Koeficijenti 0,4 i 0,66 moraju se specificirati pojedinačno.

Dijabetes tipa 1 ili uznapredovali dijabetes tipa 2

Kod teške dijabetese tipa 1 trebate ubrizgati brzi inzulin prije svakog obroka, kao i produženi inzulin noću i ujutro. Ispade 5-6 injekcija dnevno, a ponekad i više. S uznapredovalim dijabetesom tipa 2 ista stvar. Jer zapravo prelazi u dijabetes tipa 1 koji ovisi o insulinu. Prije izračunavanja doze brzog inzulina prije obroka, morate organizirati liječenje produženim inzulinom. Naučite kako pravilno ubrizgati Lantus, Levemir ili Protafan noću i ujutro.

Razgovarajmo o tome kako se dijabetes tipa 2 pretvara u teški dijabetes tipa 1 kao rezultat nepravilnog liječenja. Velika većina pacijenata s dijabetesom tipa 2 dobiva više štete nego koristi od službenog liječenja. Dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata još nije postala glavni tretman dijabetesa tipa 2, jer se medicinski službenici očajnički opiru promjenama. 1970-ih su se takođe opirali uvođenju glukometra ... S vremenom će zdrav razum prevladati, ali danas je situacija sa liječenjem dijabetesa tipa 2 tužna.

Pacijenti jedu „uravnoteženu“ dijetu, preopterećenu ugljenim hidratima. Uzimaju i štetne tablete koje dreniraju gušteraču.Kao rezultat toga, beta stanice pankreasa umiru. Tako tijelo prestaje proizvoditi vlastiti inzulin. Dijabetes tipa 2 prevodi se na teški dijabetes tipa 1. To se promatra nakon što bolest traje 10-15 godina, a sve to vrijeme se liječi nepravilno. Glavni simptom je da pacijent brzo i neobjašnjivo gubi na težini. Tablete uglavnom prestaju snižavati šećer. Metoda za izračunavanje doza inzulina opisana ovdje je pogodna za takve slučajeve.

Dakle, pacijent s dijabetesom tipa 1 ili uznapredovalim dijabetesom tipa 2 odlučio je preći na novi režim sa standardnim neučinkovitim metodama liječenja. Počinje da jede dijetu sa malo ugljenih hidrata. Međutim, on ima težak slučaj. Dijeta bez injekcija inzulina, iako snižava šećer, nije dovoljna. Potrebno je ubrizgati inzulin kako se ne bi razvile komplikacije dijabetesa. Kombinujte injekcije produženog inzulina noću i ujutro s injekcijama brzog inzulina prije svakog obroka.

Najvjerojatnije si već unosite fiksnu dozu inzulina koja je propisana u bolnici. Morate se prebaciti na fleksibilno izračunavanje doza prema pokazateljima prehrane i šećera. Sledeće pojedinosti kako to učiniti. Provjerite je li lakše nego što zvuči. Aritmetički proračuni su na nivou osnovne škole. Prelazeći sa "uravnotežene" prehrane na dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata, potrebno je da odmah smanjite dozu inzulina za 2-7 puta, jer će u protivnom doći do hipoglikemije. Pacijenti s blagim oblikom dijabetesa imaju šansu da potpuno „skoče“ s injekcija. Ali pacijenti koji imaju ozbiljan dijabetes tipa 1 ili uznapredovali dijabetes tipa 2 ne bi trebali računati na to.

Što trebate učiniti:

  1. Odaberite optimalnu dozu produženog inzulina noću i ujutro. Pročitajte članak o Lantusu, Levemiru i Protafanu detaljnije. Postoji postupak izračuna.
  2. Saznajte koliko grama ugljikohidrata i proteina prekriva 1 JEDINICA inzulina koju ubrizgavate prije jela. Izračunavamo početnu dozu prema referentnim podacima (vidi dolje), a zatim je specificiramo „u stvari“ dok šećer ne ostane stabilan i normalan.
  3. Odredite koliko je nizak šećer u krvi 1 JEDINICA brzog inzulina koji ubrizgavate. To se izvodi eksperimentom, koji je opisan u nastavku.
  4. Saznajte koliko minuta prije obroka optimalno ubrizgavate brzi inzulin. Standardni: kratki inzulin za 45 minuta, Apidra i NovoRapid za 25 minuta, Humalog za 15 minuta. No bolje je saznati pojedinačno, lakim eksperimentom, koji je takođe opisan u nastavku.

Poteškoća je u tome što morate istovremeno odabrati dozu produženog inzulina i to brzo. Kada se pojave problemi sa šećerom u krvi, teško je utvrditi šta ih je uzrokovalo. Pogrešna doza produženog inzulina? Ubrizgavali pogrešnu dozu brzog inzulina pre obroka? Ili su to prave doze inzulina, ali ste pojeli više / manje nego što je planirano?

Glavni faktori koji utječu na šećer:

  • Prehrana
  • Proširene doze inzulina
  • Brze injekcije inzulina prije jela

Pretpostavimo da danas imate visoki šećer ili skokove. U ovom slučaju sutra mijenjate jedan od glavnih gore navedenih faktora. Istovremeno zadržite ostala dva faktora kao i juče. Pogledajte kako se šećer promijenio i izvucite zaključke. Možete uspostaviti stabilan režim provođenjem brojnih eksperimenata s dozama inzulina i prehranom. Obično to traje 3-14 dana. Nakon toga, morate se pozabaviti sekundarnim faktorima - fizičkom aktivnošću, infekcijama, stresnim situacijama, promjenom godišnjeg doba itd. Pročitajte više detalja "Šta utiče na šećer u krvi: sekundarni faktori".

U idealnom slučaju koristit ćete kratki inzulin prije jela, pa čak i dodatni ultrazvuk kada morate brzo ugasiti visoki šećer. Ako je tako, onda za svaku od ovih vrsta inzulina morate zasebno saznati kako 1 jedinica snižava šećer. U stvarnosti, malo dijabetičara će htjeti „žonglirati“ s tri vrste inzulina - jednim produženim i dva brzim. Ako budete sigurni da Humalog, Apidra ili NovoRapid ne djeluju dobro prije jela, uzrokuju skokove šećera, a zatim pređite na kratki ljudski inzulin.

Okvirni podaci za izračunavanje početne doze (brojevi nisu tačni!):

  • Kratki inzulin - Actrapid NM, Humulin Regular, Insuman Rapid GT, Biosulin R i drugi.
  • Sve su vrste kratkog inzulina približno jednako snažne i počinju djelovati istom brzinom.
  • Ultra kratki inzulin - Humalog, NovoRapid, Apidra.
  • NovoRapid i Apidra su 1,5 puta moćniji od bilo kojeg kratkog inzulina. Doza NovoRapida i Apidre trebala bi biti ⅔ (0,66) ekvivalentne doze kratkog inzulina.
  • Humalog je 2,5 puta snažniji od bilo kojeg kratkog inzulina. Doza Humaloga trebala bi biti 0,4 ekvivalentne doze kratkog inzulina.

U bolesnika s teškim dijabetesom čiji gušterača praktički ne proizvodi inzulin, 1 gram ugljikohidrata povećava šećer u krvi za približno 0,28 mmol / l s tjelesnom težinom od 63,5 kg.

Za pacijenta s teškim dijabetesom težine 63,5 kg:

  • 1 jedinica kratkog inzulina snizit će šećer u krvi za oko 2,2 mmol / L.
  • 1 U inzulina Apidra ili NovoRapid će sniziti šećer u krvi za oko 3,3 mmol / L.
  • 1 jedinica inzulina Humalog snižavat će šećer u krvi za oko 5,5 mmol / L.

Kako saznati kako će 1 U kratkog inzulina sniziti šećer kod osobe s drugačijom tjelesnom težinom? Potrebno je napraviti proporciju i izračunati.

Na primjer, za pacijenta s teškim dijabetesom s tjelesnom težinom od 70 kg, dobit će se 2,01 mmol / L. Za tinejdžera težine 48 kg, rezultat će biti 2,2 mmol / L * 64 kg / 48 kg = 2,93 mmol / L. Što više osoba teži, slabiji je učinak inzulina. Pažnja! To nisu tačni brojevi, ali su indikativni, samo za proračun početnih doza inzulina. Očistite ih sami eksperimentiranjem. Razlikuju se čak i u različito doba dana. Prije doručka, inzulin je najslabiji, pa mu je potrebno povećati dozu.

Znamo otprilike:

  • 1 jedinica kratkog inzulina pokriva oko 8 grama ugljikohidrata.
  • 1 jedinica inzulina Apidra i NovoRapid pokriva oko 12 grama ugljikohidrata.
  • 1 JEDINICA inzulina Humalog pokriva oko 20 grama ugljikohidrata.
  • 1 jedinica kratkog inzulina pokriva oko 57 grama pojedenih proteina ili oko 260 grama mesa, ribe, peradi, sira, jaja.
  • 1 JEDINICA inzulina Apidra i NovoRapid pokriva oko 87 grama pojedenih proteina ili oko 390 grama mesa, ribe, peradi, sira, jaja.
  • 1 JEDINICA inzulina Humalog pokriva oko 143 grama pojedenih proteina ili oko 640 grama mesa, ribe, peradi, sira, jaja.

Sve gore navedene informacije su indikativne. Namijenjen je samo izračunavanju početne doze, očito nije tačan. Navedite svaku figuru za sebe eksperimentiranjem. Stvarni omjeri za svakog bolesnika s dijabetesom su različiti. Prilagodite dozu inzulina pojedinačno, pokušaj i greška.

Gore navedene vrijednosti odnose se na bolesnike s dijabetesom tipa 1 kod kojih gušterača uopće ne proizvodi inzulin i koji ne pate od inzulinske rezistencije. Ako ste pretili, tinejdžer ste u razdoblju brzog rasta ili ste trudni, tada će potreba za inzulinom biti veća. S druge strane, ako beta ćelije vašeg gušterače i dalje proizvode neki inzulin, tada je za vas odgovarajuća doza inzulina u injekcijama možda znatno manja.

Proračun doze inzulina za dijabetes tipa 1: primjer

Analiziraćemo konkretan slučaj planiranja menija i izračunavanje doze inzulina. Pretpostavimo da pacijent s teškim dijabetesom s tjelesnom težinom od 64 kg ubode prije jela Actrapid NM - kratki ljudski inzulin. Pacijent će jesti sljedeću količinu ugljikohidrata i proteina svaki dan:

  • Doručak - 6 grama ugljikohidrata i 86 grama proteina,
  • Ručak - 12 grama ugljenih hidrata i 128 grama proteina,
  • Večera - 12 grama ugljikohidrata i 171 grama proteina.

Ne uzimamo u obzir jestive masti, jer one praktički ne utječu na šećer u krvi. Mirno jedite masti koje se nalaze u proteinskim namirnicama. Podsjetimo da meso, riba, perad, jaja i tvrdi sirevi sadrže 20-25% čistog proteina. Da biste dobili težinu proteinskih proizvoda koje će naš junak jesti, trebate da pomnožite količinu proteina sa 4 ili 5, u prosjeku 4,5.Definitivno nećete morati gladovati na dijeti sa malo ugljenih hidrata :).

Kada izračunavamo početne doze brzog inzulina prije obroka, želimo zaštititi dijabetičara od hipoglikemije. Zbog toga sada zanemarujemo učinak jutarnje zore, kao i inzulinsku rezistenciju (smanjena osjetljivost stanica na inzulin), što je moguće ako je pacijent pretili. To su dva faktora zbog kojih nas kasnije mogu povećati doze inzulina prije obroka. Ali u startu ih ne uzimamo u obzir.

Da bismo izračunali početni bolus za hranu, koristimo osnovne informacije koje su date u prethodnom tekstu. Jedna jedinica kratkog inzulina otprilike pokriva 8 grama ugljikohidrata. Također, 1 jedinica kratkog inzulina pokriva približno 57 grama prehrambenih proteina.

Hrana Bolus za doručak:

  • 6 grama ugljikohidrata / 8 grama ugljikohidrata = ¾ jedinica inzulina,
  • 86 grama proteina / 57 grama proteina = 1,5 komada inzulina.

UKUPNO ¾ PIECES + 1,5 PIECES = 2,25 PIECES insulina.

Prehrambeni bolus za ručak:

  • 12 grama ugljikohidrata / 8 grama ugljikohidrata = 1,5 komada inzulina,
  • 128 grama proteina / 57 grama proteina = 2,25 jedinica inzulina.

UKUPNO 1,5 PIECES + 2,25 PIECES = 3,75 PIECES insulina.

Prehrambeni bolus za večeru:

  • 12 grama ugljikohidrata / 8 grama ugljikohidrata = 1,5 komada inzulina,
  • 171 gram proteina / 57 grama proteina = 3 jedinice inzulina.

UKUPNO 1,5 PIECES + 3 PIECES = 4,5 PIECES insulina.

Ako vaš gušterača i dalje proizvodi određenu količinu vlastitog inzulina, tada će trebati smanjiti doze date gore. Beta ćelije gušterače su preživjele i mogu se utvrditi krvnim testom za C-peptid.

Što učiniti ako će pacijentu ubrizgati kratki, ali ultra kratki inzulin Apidra, NovoRapid ili Humalog prije jela? Podsjećamo da su procijenjene doze Apidre i NovoRapide ⅔ doza kratkog inzulina, što smo izračunali. Humalog je najmoćniji. Njegova doza treba biti samo 0,4 doze kratkog inzulina.

Ako je potrebno, prilagodite početni bolus hrane od kratkog inzulina do ultra kratkog:

Napominjemo: pacijent ima jak apetit (naš čovjek! :)). Za ručak jede 128 grama proteina - oko 550 grama proteinske hrane. U pravilu pacijenti sa dijabetesom tipa 1 jedu mnogo manje. Recimo za ručak da planirate pojesti 200 grama proteinske hrane koja sadrži 45 grama čistog proteina. A takođe i salata od zelenog povrća, u kojoj je 12 g ugljikohidrata. U tom slučaju trebate ubrizgati bolnu hranu od samo 2,25 IU kratkog inzulina, 1,5 IU Apidre ili NovoRapida ili 1 IU Humaloga prije jela. Za doručak i večeru, doze će biti još niže. Zaključak: Obavezno naučite kako razrijediti inzulin.

Sigurno će početne doze inzulina za neke obroke biti premale, a za neke - prevelike. Da biste saznali kako inzulin djeluje, potrebno je izmjeriti šećer u krvi 4 i 5 sati nakon jela. Ako se izmjeri ranije, rezultat neće biti tačan, jer inzulin nastavlja djelovati, a obrok se i dalje probavlja.

Namjerno smo podcijenili početni bolus s hranom u dozama inzulina. Zbog toga je malo vjerovatno da će vam se šećer nakon jednog obroka smanjiti na razinu hipoglikemije. Ipak, to nije isključeno. Naročito ako ste razvili dijabetičku gastroparezu, tj. Odloženo pražnjenje želuca nakon jela zbog neuropatije. S druge strane, ako imate pretilost i zbog ove inzulinske rezistencije, potrebne su doze brzog inzulina prije obroka mnogo više.

Dakle, prvog dana ubrizgavanja kratkog ili ultra kratkog inzulina mjerimo svoj šećer prije jela, a zatim ponovo nakon 2, 3, 4 i 5 sati nakon svakog obroka. Zanimalo nas je koliko je šećera naraslo nakon jela. Povećanje može biti pozitivno ili negativno. Ako je negativan, onda ćete sljedeći put trebati smanjiti dozu inzulina prije jela.

Ako je šećer 2-3 sata nakon obroka niži nego prije obroka, nemojte mijenjati dozu inzulina. Jer za to vrijeme tijelo još nije imalo vremena za probavu i apsorpciju hrane s malo ugljikohidrata. Konačni rezultat je 4-5 sati nakon jela.Napravite zaključke o tome. Smanjite dozu samo ako, nakon 1-3 sata nakon jela, šećer „padne“ ispod 3,5-3,8 mmol / L.

Pretpostavimo da naš pacijent ima sledeće rezultate:

  • 4-5 sati nakon doručka - šećer se povećao za 3,9 mmol / l,
  • 4-5 sati nakon ručka - smanjeno za 1,1 mmol / l,
  • 4-5 sati nakon večere - povećana za 1,4 mmol / L.

Doza inzulina prije obroka smatra se ispravnom ako šećer nakon 5 sati nakon obroka odstupi od onoga što je bilo prije obroka za više od 0,6 mmol / l u bilo kojem smjeru. Očito smo propustili početne doze, ali to je bilo za očekivati. Učinak fenomena jutarnje zore, koji smanjuje učinkovitost injekcije brzog inzulina prije doručka, jasno se očituje u odnosu na injekcije prije ručka i večere.

Koliko vam je potrebno da promijenite dozu inzulina? Da bismo to saznali, izračunajmo bolusne korekcije. U bolesnika s teškim dijabetesom čiji gušterača uopće ne proizvodi inzulin, 1 jedinica kratkog inzulina snižit će razinu šećera u krvi za približno 2,2 mmol / l, ako osoba teži 64 kg.

Da biste dobili okvirnu vrijednost za svoju težinu, morate napraviti proporciju. Na primjer, za osobu koja teži 80 kg, dobivate 2,2 mmol / L * 64 kg / 80 kg = 1,76 mmol / L. Za dijete teže 32 kg, dobije se 2,2 mmol / L * 64 kg / 32 kg = 4,4 mmol / L.

Teški pacijent s dijabetesom iz ove studije slučaja teži 64 kg. Za početak pretpostavljamo da 1 jedinica kratkog inzulina snižava mu šećer u krvi za oko 2,2 mmol / L. Kao što znamo, nakon doručka i večere njegov je šećer skočio, a nakon večere opadao je. U skladu s tim, potrebno je povećati dozu inzulina prije doručka i večere, kao i malo niže prije ručka. Da bismo to učinili, promjenu šećera podijelimo sa 2,2 mmol / L i zaokružimo rezultat na 0,25 IU inzulina gore ili dolje

PrehranaKako se šećer promijenioKako se mijenja doza inzulina
Doručak+3,9 mmol / l+ 1,75 U
Ručak-1,1 mmol / l- 0,5 jedinica
Večera+1,4 mmol / l+0,75 jedinica

Sada prilagođavamo dozu kratkog inzulina prije jela na osnovu rezultata prvog dana eksperimenata. U isto vrijeme pokušavamo zadržati količinu proteina i ugljikohidrata pojedu za doručak, ručak i večeru isto.

PrehranaPočetna doza inzulinaPromjenaNova doza inzulina
Doručak2,25 jedinica+1,75 PIECES4.0 jedinica
Ručak3.75 jedinica-0,5 jedinica3.25 jedinica
Večera4,5 PIECES+0,75 jedinica5.25 jedinica

Sutradan ponovite isti postupak, a zatim još jedan, prema potrebi. Svakog dana će odstupanja šećera u krvi nakon jela biti manja. Na kraju ćete pronaći pravu dozu kratkog inzulina prije svakog obroka.

Kao što vidite, proračuni nisu komplikovani. Uz pomoć kalkulatora, bilo koja odrasla osoba može se nositi s njima. Poteškoća je u tome što bi hranjiva vrijednost porcija za doručak, ručak i večeru trebala ostati ista svaki dan. Hrana i jela mogu se i trebaju mijenjati, ali količina ugljikohidrata i bjelančevina treba ostati ista svakog dana. Kuhinjske vage pomažu da se pridržava ovog pravila.

Ako nakon obroka stalno osjećate da niste puni, možete povećati količinu proteina. Istu povećanu količinu proteina morat ćete pojesti u sljedećim danima. U tom slučaju ne možete povećati količinu ugljenih hidrata! Jedite ne više od 6 grama ugljikohidrata za doručak, 12 grama za ručak i isto toliko za večeru. Možete jesti manje ugljikohidrata, ako ne i više. Nakon promjene količine proteina u jednom od obroka, morate pogledati kako će se šećer promijeniti nakon jela i ponovno odabrati optimalnu dozu inzulina.

Još jedan životni primer

Pacijent s dijabetesom tipa 1, star 26 godina, visina 168 cm, težina 64 kg. Promatra dijetu s malo ugljikohidrata, ubrizgava Biosulin R. prije jela.
U 7 sati ujutro šećer je bio 11,0 mmol / L. Doručak: grah 112 grama, jaje 1 kom. Ugljikohidrati samo 4,9 grama. Prije doručka ubrizgali su mu inzulin Biosulin R u dozi od 6 jedinica.Nakon toga, u 9 sati 35 minuta šećer je iznosio 5,6 mmol / L, a potom je do 12 sati porastao na 10,0 mmol / L. Morao sam ubrizgati još 5 jedinica istog insulina. Pitanje - šta ste učinili pogrešno?

Biosulin P je kratki humani inzulin. Ako slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata za injekciju prije jela, to je bolji od ultra-kratkih vrsta inzulina.

Pacijent ima šećer na post od 11,0. Planira da za doručak pojede 112 grama pasulja i 1 pc jaja. Gledamo u tablice prehrambenih vrijednosti proizvoda. 100 grama zelenog graha sadrži 2,0 grama proteina i 3,6 grama ugljenih hidrata. U 112 grama, to daje 2,24 grama proteina i 4 grama ugljikohidrata. Pileće jaje sadrži otprilike 12,7 grama proteina i 0,7 grama ugljikohidrata. Zajedno naš doručak sastoji se od proteina 2,24 + 12,7 = 15 grama i ugljikohidrata 4 + 0,7 = 5 grama.

Znajući hranjivu vrijednost doručka, izračunavamo početnu dozu kratkog inzulina prije obroka. To je suma: korekcijski bolus + prehrambeni bolus. Pretpostavljamo da će s tjelesnom težinom od 64 kg 1 U kratkog inzulina sniziti šećer u krvi za oko 2,2 mmol / L. Normalni šećer je 5,2 mmol / L. Dobiva se korekcijski bolus (11,0 - 5,2) / 2,2 = 2,6 jedinica. Sljedeći korak je razmatranje prehrambenog bolusa. Iz imenika saznajemo da 1 jedinica kratkog inzulina pokriva oko 8 grama ugljikohidrata ili oko 57 grama prehrambenih proteina. Za protein nam treba (15 g / 57 g) = 0,26 komada. Za ugljikohidrate vam je potrebno (5 g / 8 g) = 0,625 komada.

Procijenjena ukupna doza inzulina: 2,6 IU korekcijski bolus + 0,26 IU po proteinu + 0,625 IU za ugljikohidrate = 3,5 IU.

I pacijentica je tog dana ubrizgavala 6 jedinica. Zašto se šećer dizao iako je ubrizgano više inzulina nego što je potrebno? Jer je pacijent mlad. Povećana doza inzulina uzrokovala joj je značajno oslobađanje hormona stresa, posebno adrenalina. Kao rezultat toga, šećer skače. Ispada da, ako ubrizgate manje inzulina, šećer se neće povećati, već će opadati. Takav je paradoks.

Više ili manje precizna doza kratkog inzulina u gore opisanoj situaciji je 3,5 jedinica. Pretpostavimo da sada možete ubrizgati 3 ili 4 jedinice, a razlika neće biti prevelika. Ali mi želimo da eliminiramo navale šećera. Ako uspijete to, tada nećete morati ubodati velike korekcije bolusa. A cijeli prehrambeni bolus je oko 1 UNIT ± 0,25 UNITS.

Recimo da će postojati korekcijski bolus od 1 PIECE ± 0,25 PIECES i bolus hrane za isti 1 PIECES ± 0,25 PIECES. Ukupno 2 jedinice ± 0,5 jedinica. Između doza inzulina 3 i 4 jedinice, razlika nije velika. Ali između doza od 1,5 PIECES i 2 PIECES, razlika u razini utjecaja na šećer u krvi bit će značajna. Zaključak: morate naučiti razrjeđivati ​​inzulin. Nema šanse bez toga.

Da sumiram. Kod teškog dijabetesa tipa 1 i uznapredovalog dijabetesa tipa 2 naučili smo kako izračunati bol i hranu za korekciju za brze injekcije inzulina prije obroka. Saznali ste da prvo morate izračunati početnu dozu inzulina prema referentnim koeficijentima, a zatim ih prilagoditi prema pokazateljima šećera nakon jela. Ako je šećer u 4-5 sati nakon obroka porastao za više od 0,6 mmol / L - dozu inzulina prije obroka treba povećati. Ako se naglo smanjio - potrebno je i doziranje inzulina smanjiti. Kad se šećer održava normalnim, mijenja se za ne više od ± 0,6 mmol / l prije i nakon jela - doza inzulina je odabrana ispravno.

Dijabetes tipa 2 ili blagi dijabetes tipa 1 LADA

Pretpostavimo da imate dijabetes tipa 2, ne baš napredni slučaj. Slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, uzimate tablete Siofor ili Glucofage Long i uzimate produžene injekcije inzulina noću i ujutro. Doze inzulina Lantus, Levemir ili Protafan su već odabrane pravilno. Zahvaljujući tome, vaš šećer u krvi ostaje normalan ako preskočite obrok. Ali nakon jela poskoči, čak i ako uzmete najveću dopuštenu dozu tableta. To znači da su potrebne kratke injekcije inzulina prije jela. Ako ste previše lijeni da ih učinite, onda će se razviti komplikacije dijabetesa.

Za dijabetes tipa 2 ili blagi dijabetes tipa 1, LADA, prvo morate ubrizgati Lantus ili Levemir noću i ujutro. Pročitajte više ovdje. Možda će produžene injekcije inzulina biti dovoljne za održavanje normalnog šećera. I samo ako šećer nakon obroka i dalje raste, dodajte još brzi inzulin prije obroka.

Gušterača i dalje proizvodi neki inzulin, i to je ono u čemu se vaša situacija razlikuje od pacijenata s teškim dijabetesom tipa 1. Ne znamo koliko imate vlastitog inzulina za ugađanje visokog šećera nakon jela, ali koliko trebate dodati injekcijama. Takođe, ne znamo tačno kako loša inzulinska osetljivost ćelija (inzulinska rezistencija) zbog gojaznosti povećava vaše potrebe za insulinom. U takvoj situaciji nije lako pogoditi s početnom dozom kratkog inzulina prije obroka. Kako ga pravilno izračunati, tako da nema hipoglikemije? Slijedi detaljan odgovor na ovo pitanje.

Prije ubrizgavanja inzulin morate ubrizgati inzulin samo onim pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2 i koji su lijeni za vježbanje

Podrazumijeva se da strogo slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. Takođe morate svaki dan pojesti istu količinu ugljikohidrata i proteina za doručak, ručak i večeru. Promatrajte šećer prije i nakon jela 3-7 dana, a zatim izračunajte početne doze inzulina prije obroka, koristeći podatke.

Prikupite podatke o tome koliko se povećava šećer u krvi nakon doručka, ručka i večere, ako ne unosite inzulin prije jela, već samo uzimate svoje obične tablete za dijabetes.

Potrebno je izmjeriti šećer prije jela, a zatim nakon 2, 3, 4 i 5 sati nakon svakog obroka. Radite ovo 3-7 dana zaredom. Snimite rezultate mjerenja, vodite dnevnik. Ovih dana trebate jesti 3 puta dnevno, ne grickalice. Hrana sa niskim ugljikohidratima zasiti 4-5 sati. Bićete puni cijelo vrijeme i bez užine.

Period pripremnog posmatranja je 3-7 dana. Svakog dana vas zanima maksimalno povećanje šećera nakon doručka, ručka i večere. Najvjerovatnije će to biti 3 sata nakon obroka. Ali svaki je pacijent s dijabetesom različit. To može biti nakon 2 sata, te nakon 4 ili 5 sati. Trebate mjeriti šećer i promatrati njegovo ponašanje.

Za svaki dan zapišite koliko je bilo maksimalno povećanje šećera nakon doručka, ručka i večere. Primjerice, u srijedu prije večere šećer je iznosio 6,2 mmol / L. Nakon jela, ispostavilo se da je:

Poslijepodne
Nakon 2 sata
Nakon 3 sata
Nakon 4 sata
Nakon 5 sati

Maksimalna vrijednost je 7,8 mmol / L. Povećanje je 1,6 mmol / L. Treba nam, zapiši to. Učinite isto za doručak i večeru. Svakog dana morate šećer izmjeriti glukometrom oko 15 puta. To se ne može izbjeći. Ali postoji nada da vam prije nekih obroka neće trebati injekcije brzog inzulina. Prema rezultatima razdoblja promatranja, imat ćete otprilike sljedeću tablicu:

Nedjelja

Među svim dnevnim dobicima potražite minimalne vrijednosti. Oni će izračunati dozu inzulina prije svakog obroka. Uzimamo minimalne brojeve tako da su početne doze niske i na taj način osiguravamo od hipoglikemije.

Pacijentu dijabetesa tipa 2, čiji su rezultati prikazani u tablici, potrebne su injekcije brzog inzulina samo prije doručka i večere, ali ne prije večere. Jer nakon večere mu šećer ne raste. To je posljedica niske ugljikohidratne prehrane, uzimanja tableta Siofor, pa čak i fizičke aktivnosti usred dana. Da vas podsetim da ako naučite uživati ​​u fizičkom vaspitanju, to daje priliku da odbijete injekcije insulina pre jela.

Pretpostavimo da se prema rezultatima opažanja šećera tokom sedmice pokazalo sljedeće:

  • Minimalni dobitak šećera nakon doručka: 5,9 mmol / l,
  • Minimalni dobitak šećera nakon večere: 0,95 mmol / L,
  • Minimalni dobitak šećera nakon večere: 4,7 mmol / L

U početku pažljivo predlažemo da 1 U kratkog inzulina snizi šećer u krvi kod bolesnika s dijabetesom tipa 2 koji su pretili čak 5,0 mmol / L. To je previše, ali posebno podcjenjujemo početnu dozu inzulina da bismo zaštitili pacijenta od hipoglikemije. Da biste dobili početnu dozu inzulina prije obroka, podijelite minimalnu vrijednost povećanja šećera po ovoj cifri. Zaokružujemo rezultat na 0,25 PIECES gore ili dolje.

Naglašavamo da govorimo o kratkom ljudskom inzulinu - Actrapid NM, Humulin Regular, Insuman Rapid GT, Biosulin R i drugima. Ako pacijent s dijabetesom ide na sjeckanje Apidre ili NovoRapida prije obroka, tada je izračunatu dozu potrebno pomnožiti sa 0,66, a ako Humalog - pomnožiti sa 0,4.

Počinjemo ubrizgavati početne doze kratkog inzulina 40-45 minuta prije jela, ultra kratkog - 15-25 minuta. Da biste napravili injekcije s tačnošću od 0,25 ED, morat ćete naučiti kako razrijediti inzulin. Na ruskim i stranim internetskim forumima, pacijenti s dijabetesom potvrđuju da kratki i ultra-kratki razrijeđeni inzulin djeluje normalno. Nastavljamo s mjerenjem šećera 2, 3, 4 i 5 sati nakon jela kako bismo otkrili kako djeluje inzulinska terapija.

Ako se nakon jednog od obroka nakon 4-5 sati (a ne nakon 2-3 sata!) Šećer povisi za više od 0,6 mmol / l - doza inzulina prije ovog obroka sljedeći dan može se pokušati povećati u koracima 0,25 jedinica, 0,5 jedinica ili čak 1 jedinica. Bolesnicima s dijabetesom tipa 2 s vrlo teškom pretilošću (više od 40 kg viška kilograma) možda će trebati povećati dozu inzulina prije obroka u koracima od 2 jedinice. Ali svima drugima to je teško sa hipoglikemijom. Ako vam je iznenada šećer nakon obroka veći za 0,6 mmol / L nego što je bio prije obroka, to znači da morate smanjiti dozu inzulina prije ovog obroka.

Gornji postupak prilagođavanja doza inzulina prije jela treba ponoviti sve dok šećer stabilno ne ostane gotovo isti kao prije obroka nakon 4-5 sati nakon jela. Svakog dana ćete sve više i više precizirati dozu inzulina. Zbog toga će šećer nakon jela biti bliži normalnoj. Ne bi trebao fluktuirati više od 0,6 mmol / l gore ili dolje. Predlaže se da slijedite dijetu s malo ugljikohidrata za kontrolu dijabetesa.

Pokušajte svakoga dana jesti istu količinu proteina i ugljikohidrata za doručak, ručak i večeru. Ako na bilo kojem obroku želite promijeniti količinu proteina koju jedete, tada treba ponoviti postupak izračunavanja i prilagođavanja doze inzulina prije ovog obroka. Podsjetimo da se količina ugljikohidrata ne može promijeniti, ona mora ostati niska, jer se dijeta naziva nisko-ugljikohidratima.

Kako odrediti koliko minuta prije jela ubrizgajte inzulin

Kako točno odrediti koliko minuta prije obroka trebate ubrizgati brzi inzulin? To se može postići provođenjem eksperimenta, koji je opisan u nastavku. Eksperiment daje pouzdane rezultate samo ako pacijent s dijabetesom počne provoditi njega kada ima šećer blizu normalnog. To znači da je šećer u krvi ostao ispod 7,6 mmol / L najmanje 3 prethodna sata.

Ubrizgavajte brzi (kratki) inzulin 45 minuta prije nego što planirate sjesti za jelo. Izmjerite šećer glukometrom 25, 30, 35, 40, 45 minuta nakon injekcije. Čim je pala za 0,3 mmol / l - vrijeme je da počnete jesti. Ako se to dogodilo nakon 25 minuta - tada ne možete to izmjeriti, ali brzo počnite jesti kako ne bi došlo do hipoglikemije. Ako nakon 45 minuta šećer ostane na istoj razini - odložite početak obroka. Nastavite mjeriti šećer svakih 5 minuta dok ne vidite da je počeo padati.

Ovo je jednostavan i tačan način da odredite koliko minuta prije jela trebate ubrizgati inzulin. Eksperiment treba ponoviti ako se vaša doza brzog inzulina prije jela promijeni za 50% ili više. Što je veća doza inzulina, prije počinje djelovati.Još jednom, rezultat će biti nepouzdan ukoliko je vaš početni šećer u krvi bio viši od 7,6 mmol / L. Odgodite eksperiment dok šećer ne približite normalnoj vrijednosti. Prije toga pretpostavite da trebate ubrizgati kratki inzulin 45 minuta prije jela.

Pretpostavimo da eksperiment pokazuje da trebate ubrizgati inzulin 40 minuta prije jela. Što se dogodi ako počnete jesti prije ili kasnije? Ako počnete jesti 5 minuta ranije ili kasnije, neće biti velike razlike. Ako počnete jesti 10 minuta ranije nego što je potrebno, tada ćete tijekom obroka šećer porasti, ali kasnije će, najvjerovatnije, pasti na normalu. To također nije zastrašujuće ako rijetko griješite. Ali ako se šećer u krvi redovito podiže za vrijeme i nakon obroka, tada postoji rizik da se usko upoznaju sa komplikacijama dijabetesa.

Ako počnete jesti 15 ili 20 minuta ranije nego što je potrebno, tada šećer u krvi može porasti na vrlo visokoj razini, na primjer, do 10,0 mmol / L. U ovoj situaciji vaše će tijelo postati djelomično otporno na brzi inzulin koji ste ubrizgali. To znači da njegova uobičajena doza neće biti dovoljna za snižavanje šećera. Bez dodatne doze inzulina šećer će dugo ostati visok. Ovo je rizična situacija u smislu razvoja komplikacija dijabetesa.

Što će se dogoditi ako nakon injekcije brzog inzulina počnete jesti 10-15 minuta kasnije nego što je potrebno? U ovoj situaciji molite za probleme. Uostalom, uopće ne jedemo brze ugljikohidrate. Tijelo prvo mora probaviti proteine, a zatim neke od njih pretvoriti u glukozu. Ovo je spor proces. Čak i odgoda od 10 minuta može uzrokovati da šećer padne prenisko, a asimilacija obroka sa malo ugljikohidrata neće pomoći da se vrati u normalu. Rizik od hipoglikemije je značajan.

Općenito se preporučuje ubrizgavanje kratkog ljudskog inzulina 45 minuta prije obroka, a ultrašota - 15-25 minuta. Ipak, dr. Bernstein preporučuje da ne budete lijeni, već da odredite vašem pojedincu prikladno vrijeme ubrizgavanja. Gore smo opisali kako to učiniti i koje ćete koristi dobiti. Pogotovo ako slijedite dijetu s malo ugljikohidrata. Ponavljamo aksiom: ne štedite test trake za merač kako ne biste morali provaliti u liječenju komplikacija dijabetesa.

Trebam li uvijek jesti istovremeno?

Prije izuma kratkih i ultrazvučnih vrsta inzulina, pacijenti koji boluju od dijabetesa morali su uvijek jesti istovremeno. Bilo je vrlo nezgodno, a rezultati liječenja bili su loši. Sada nadoknađujemo porast šećera nakon jela sa kratkim ili ultra kratkim inzulinom. To omogućava da jedete kad želite. Potrebno je samo napraviti injekciju inzulina na vrijeme prije nego što sjednete da jedemo.

Možete preskočiti obroke ako vam nedostaje odgovarajuća injekcija brzog inzulina prije jela. Ako ste ispravno odabrali dozu produženog inzulina, koju ubrizgavate noću i / ili ujutro, onda kada preskočite obrok, šećer u krvi bi trebao ostati normalan - ne padajte previše i ne dižite se. Kako odrediti dozu produženih vrsta inzulina, pročitajte članak „Prošireni inzulin Lantus i Glargin. Srednji NPH-inzulin protafan. "

Šta učiniti ako ste zaboravili ubrizgati inzulin prije jela

Može se dogoditi da zaboravite dati šalicu kratkog inzulina i razmislite o tome kad hranu trebate servirati ili ste već počeli jesti. U slučaju takve hitnosti, poželjno je imati ultra kratki inzulin sa sobom, štoviše Humalog, koji je najbrži. Ako ste već počeli jesti ili prije početka obroka, preostaje vam više od 15 minuta - dajte injekciju Humaloga. Ne zaboravite da je 2,5 puta jači od običnog kratkog inzulina. Stoga bi doza Humaloga trebala biti 0,4 od vaše uobičajene doze kratkog inzulina. Koeficijent 0,4 mora se pojasniti pojedinačno.

Injekcije inzulina za hranu u restoranu i avionu

U restoranima, hotelima i avionima poslužuje se hrana prema njihovom rasporedu, a ne po vašem. A to se obično događa kasnije nego što je obećalo osoblje za održavanje ili reklamne knjižice.Oni koji nemaju dijabetes nerviraju se kad trebaju sjediti gladni i čekati da niko ne zna koliko vremena. Ali ako ste već uzeli injekciju brzog inzulina, onda to očekivanje ne samo da nervira, već može biti i opasno, jer postoji opasnost od hipoglikemije (niskog šećera).

U takvim je situacijama moguće ubrizgati ne kratki inzulin, već ultrabrzo. Ubrizgajte ga kada vidite da se konobar priprema za posluživanje prvog jela ili predjelo. Ako očekujete kašnjenje u posluživanju glavnog obroka, podijelite dozu ultraortnog inzulina na dvije polovice. Prvo poluvreme vozite odmah, a drugo - kad vidite da konobar nosi glavno jelo. Šećer se može nakratko povećati, ali sigurno je da ćete izbjeći hipoglikemiju, čak i ako se hrana poslužuje sa kašnjenjem. Ako ste naručili obroke sa malo ugljikohidrata i jeli ih polako, čak možete izbjeći privremeni porast šećera.

U avionu vjerovatno nećete dobiti izbor jela, osim ako ne putujete u poslovnoj klasi. Obično se svim putnicima u zraku poslužuje ista hrana - nije ukusna, preopterećena ugljikohidratima i apsolutno nije pogodna za pacijente s dijabetesom. Zato mudri dijabetičar sa sobom uzima na brod snabdijevanje sa malim udjelom ugljikohidrata. To mogu biti meso ili riblje kriške, sir, dozvoljene vrste orašastih plodova. Uzmite više da biste imali dovoljno za dijeljenje sa susjedima koji sjede u blizini râdom. Ako budete imali sreće, onda će povrća salata koja će vam biti poslužena ispasti zeleno povrće pogodno za dijetu sa niskim ugljikohidratima.

Na brodu ne naručujte i ne jedite "dijabetičku" hranu! Uvek je hrana preopterećena ugljikohidratima, možda čak štetnija za nas od uobičajene hrane iz aviona. Ako aviokompanija nudi izbor, tada naručite morsku hranu. Ako u avionu nema nikakvog hranjenja, još je bolje, jer je manje iskušenja za odstupanje od ishrane. Da samo stjuardesa napije putnike vodom, a mi ćemo se osigurati zdravom hranom od dozvoljenih proizvoda za dijabetes.

Upozorenje Ako ste razvili dijabetičku gastroparezu, tj. Odloženo pražnjenje želuca nakon jela, tada nikad ne upotrebljavajte ultrazvučni inzulin, već uvijek samo kratak. Ako se hrana zadrži u vašem želucu, tada će ultra-kratki inzulin uvijek djelovati brže nego što je potrebno. Podsjećamo i da su ultrazvučne vrste inzulina snažnije od kratkih, pa bi stoga njihova doza trebala biti 1,5-2,5 puta manja.

Normalizirajte visoki šećer sa inzulinom

Bez obzira koliko pažljivo pokušali kontrolirati bolest pokretanjem programa liječenja dijabetesa tipa 2 ili programa liječenja dijabetesa tipa 1, ponekad šećer i dalje skače. Razlozi su za to:

  • zarazne bolesti
  • akutni emocionalni stres
  • netačni proračuni obroka prehrambenih ugljenih hidrata i proteina,
  • greške u doziranju insulina.

Ako dijabetes tipa 2 beta ćelija vašeg gušterače i dalje proizvodi inzulin, tada visoki šećer može spustiti na normalu u roku od nekoliko sati. Međutim, ako imate teški dijabetes tipa 1 i proizvodnja inzulina u tijelu pala je na nulu, tada će vam biti potreban dodatni hitaj kratkog ili ultra kratkog inzulina da biste zaustavili skok šećera. Povišeni šećer morate srušiti i injekcijama inzulina ako imate dijabetes tipa 2 i visoku otpornost na inzulin, tj. Smanjuje se osjetljivost stanica na djelovanje inzulina.

Doza brzog inzulina koja je potrebna za normalizaciju visokog šećera naziva se korekcijski bolus. Nije vezan za obroke. Bolus u hrani jeste doza inzulina prije obroka, koja je potrebna kako se šećer u krvi ne povećava kada se hrana apsorbuje. Ako je šećer skočio i morate unijeti korekcijski bolus, onda je za to poželjno koristiti jednu od ultra kratkih vrsta inzulina, jer djeluju brže nego kratki.

U isto vrijeme, ako slijedite dijetu s malo ugljikohidrata za kontrolu dijabetesa, savjetuje se da koristite kratki inzulin, a ne ultra-kratak kao prehrambeni bolus. Malobrojni dijabetičari spremni su svakodnevno koristiti inzulin kratkog djelovanja prije obroka, a inzulin koji ima kratko kratkog djelovanja spreman za posebne prigode. Ako to još uvijek učinite, imajte na umu da su ultrazvučne vrste inzulina mnogo jače od kratkih. Humalog je otprilike 2,5 puta jači, dok su NovoRapid i Apidra 1,5-2 puta jači.

Da biste bili spremni koristiti brzi inzulin kao korektivni bolus kada šećer poskoči, morate znati točno kako 1 PIECE ovog inzulina snižava vaš šećer. Da biste to učinili, preporučuje se unaprijed provesti eksperiment, koji je opisan u nastavku.

Kako tačno znati koliko 1 jedinica inzulina snižava šećer

Da biste točno znali koliko 0,5 PIECES ili 1 PIECE kratkog ili ultra kratkog inzulina snižava vaš šećer, trebate provesti eksperiment. Nažalost, ovaj eksperiment zahtijeva preskakanje ručka neki dan. Ali to ne treba izvoditi često, dovoljno je jednom, a nakon toga možete ponavljati svakih nekoliko godina. Suština eksperimenta je detaljno opisana u nastavku, kao i kakve se informacije mogu dobiti.

Sačekajte dok dan prije nego šećer skoči najmanje 1,1 mmol / L iznad cilja. Za potrebe ovog eksperimenta, povišeni šećer ujutro na prazan stomak nije prikladan, jer će rezultati iskriviti fenomen jutarnje zore. Šećer treba povećati najranije 5 sati nakon doručka. Ovo je neophodno kako bi doza brzog inzulina prije doručka već završila svoju akciju. Takođe, obavezno uzmite jutros svoju uobičajenu injekciju produženog inzulina.

Eksperiment je da preskačete ručak i čašu brzog inzulina prije ručka, koji služi kao bolus s hranom. Umjesto toga, ubrizgate brzi inzulin, bolus za korekciju i vidite kako snižava šećer. Važno je ubrizgati više ili manje pravilnu procijenjenu dozu inzulina za snižavanje šećera - ne previsoko da biste spriječili hipoglikemiju. Donja tabela će vam pomoći u tome.

Kako će 1 jedinica brzog inzulina približno sniziti šećer u krvi, ovisno o dnevnoj doziranju produženog inzulina

Ukupna dnevna doza Lantusa, Levemira ili ProtafanaKoliko šećera može 1 jedinica NovoRapida ili Apidra, mmol / lKoliko šećer može sniziti 0,25 (.) ED Humaloga, mmol / lKako šećer može smanjiti 1 IU kratkog inzulina, mmol / l
2 jedinice17,85,68,9
3 jedinice13,34,16,7
4 jedinice8,92,84,5
5 jedinica7,12,33,6
6 jedinica5,91,93
7 jedinica5,01,62,5
8 jedinica4,41,42,2
10 jedinica3,61,11,8
13 jedinica2,70,91,4
16 jedinica2,20,81,1
20 jedinica1,70,50,9
25 jedinica1,40,50,9

Napomene uz tabelu:

  • Sve date vrijednosti su približne, namijenjene samo prvoj "eksperimentalnoj" injekciji brzog inzulina. Otkrijte tačne brojeve za svakodnevnu upotrebu sami, provođenjem eksperimenta.
  • Glavna stvar je da prvi put ne ubrizgavate previše brzi inzulin, kako ne bi došlo do hipoglikemije.
  • Humalog je veoma moćan inzulin. Sigurno će ga morati ubosti u razblaženom obliku. U svakom slučaju, naučite razrjeđivati ​​inzulin.

Predlaže se da slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i unosite umjerene doze produženog inzulina. Za produženi šećer na post koristite samo produženi inzulin. Još jednom pozivamo pacijente sa šećernom bolešću da ne pokušavaju koristiti produženi inzulin da bi umanjili učinke brzih vrsta inzulina za normalizaciju šećera nakon jela. Pročitajte članak „Prošireni inzulin Lantus i Glargin. Srednji NPH-inzulin protafan. " Slijedite preporuke koje su u njemu navedene.

Uzmimo jedan praktičan primjer. Pretpostavimo da ubrizgate ukupno 9 jedinica produženog inzulina dnevno, a NovoRapid koristite kao brzi inzulin. U tablici imamo podatke za doze produženog inzulina od 8 jedinica i 10 jedinica, ali za 9 jedinica ne. U ovom slučaju naći ćemo prosjek i upotrijebiti ga kao početnu pretpostavku. Broj (4,4 mmol / L + 3,6 mmol / L) / 2 = 4,0 mmol / LPokazalo se da vam je šećer prije večere iznosio 9,7 mmol / L, a ciljna razina je 5,0 mmol / L. Ispada da šećer premašuje normu za 4,7 mmol / L. Koliko jedinica NovoRapida treba ubrizgati da bi se šećer smanjio na normalu? Da biste to saznali, izračunajte 4,7 mmol / L / 4,0 mmol / L = 1,25 IU inzulina.

Dakle, ubrizgamo 1,25 jedinica NovoRapide, preskočimo ručak i, prema tome, unosimo bolus s hranom prije ručka. Merimo šećer u krvi nakon 2, 3, 4, 5 i 6 sati nakon injekcije korekcijskog bolusa. Zanimalo nas je mjerenje koje će pokazati najniži rezultat. Pruža važne informacije:

  • za koliko mmol / l NovoRapid zapravo snižava šećer u krvi,
  • koliko dugo traje injekcija

Za većinu pacijenata brze injekcije inzulina potpuno prestaju u narednih 6 sati. Ako imate najniži šećer nakon 4 ili 5 sati, to znači da pojedinačno ovaj inzulin djeluje pojedinačno na vas.

Pretpostavimo da se, prema rezultatima mjerenja, pokazalo da je vaš šećer u krvi 5 sati nakon injekcije NovoRapida od 1,25 IU opao sa 9,7 mmol / L na 4,5 mmol / L, a nakon 6 sati nije postao niži. Tako smo saznali da je 1,25 jedinica NovoRapida snizilo šećer za 5,2 mmol / L. Dakle, 1 jedinica ovog inzulina snižava vaš šećer za (5,2 mmol / l / 1,25) = 4,16 mmol / l. Ovo je važna pojedinačna vrijednost koja se naziva faktor osjetljivosti na inzulin. Upotrijebite ga kada morate izračunati dozu za unošenje visokog šećera.

Kako ugasiti visoki šećer inzulinskim injekcijama

Dakle, sproveli ste eksperiment i odredili tačno kako 1 jedinica kratkog ili ultra kratkog inzulina snižava šećer u krvi. Sada ovaj inzulin možete koristiti kao korekcijski bolus, odnosno za gašenje šećera u normalu ako je skočio. U roku od nekoliko sati nakon ubrizgavanja tačne doze brzog inzulina vaš će se šećer vjerojatno vratiti u normalu.

Ako slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, a pravilno ste izračunali doze produženog inzulina i brzog inzulina prije obroka, tada šećer nikada ne bi trebao biti veći od 3-4 mmol / l iznad ciljanih vrijednosti. To se može dogoditi samo u hitnim situacijama.

Ako dvije doze brzog inzulina djeluju istovremeno, tada šećer može pasti prenisko i doći će do napada hipoglikemije. Sačekajte najmanje 4-5 sati od trenutka prethodne injekcije brzog inzulina i tek tada unesite korekcijski bolus. Zapravo, djelovanje brzih vrsta inzulina traje 6-8 sati, ali u posljednjim satima to je samo neznatan "preostali efekt". Stoga je dovoljno pričekati 4-5 sati.

Bilo bi previše neugodno čekati 6 sati između svih injekcija kratkog ili ultra kratkog inzulina. Ako biste jeli 3 puta dnevno, morali biste ostati budni 18 sati, a spavanja ne više od 6 sati. Praksa pokazuje da je dovoljan interval od 4-5 sati. Nakon ovoga, možete ubrizgati sljedeću dozu brzog inzulina, jer prethodna već ima neznatan učinak.

Inzulin je zamagljen - baci ga

Prije svega, pogledajte svjetlo u bočicu ili uložak s inzulinom kako biste bili sigurni da nije zamućen. Možete to uporediti sa svježim neotvorenim inzulinom iste vrste kako biste bili sigurni. Svaki inzulin, osim prosječnog NPH inzulina (protafan), trebao bi biti kristalno čist i proziran, poput vode. Ako je malo oblačno, to znači da je djelomično izgubio sposobnost snižavanja šećera u krvi. Ne koristite takav inzulin, izbacite ga i zamijenite ga svježim.

Na isti se način inzulin ne može upotrijebiti ako je slučajno smrznut, izložen visokim temperaturama ili ležati izvan hladnjaka duže od 3 mjeseca. Posebno loša temperatura iznad 37 stepeni Celzijusa utječe na Levemir i Lantus. Kratke ili ultra kratke vrste inzulina su otpornije na njega, ali ih je potrebno pažljivo čuvati. Pročitajte više o pravilima skladištenja inzulina.

Kako normalizirati šećer ujutro na prazan stomak

Ako je šećer ujutro na prazan stomak često povišen, tada ga može biti posebno teško spustiti na normalu. Ovaj problem naziva se fenomenom jutarnje zore. Kod nekih bolesnika s dijabetesom ona znatno smanjuje osjetljivost na inzulin, kod drugih je manja. Možda otkrijete da ujutro brzi inzulin snižava šećer u krvi manje učinkovito nego popodne ili uveče. Dakle, njegovu dozu za korekcijski bolus ujutro treba povećati za 20%, 33% ili čak više. Razgovarajte o tome sa svojim lekarom. Tačan% može se utvrditi samo pokušajem i greškom. Ostatak dana, inzulin bi trebao raditi kao i obično.

Ako često imate problem sa visokim šećerom u krvi, ujutro na prazan stomak, proučite "Šta je fenomen jutarnje zore i kako to kontrolirati." Slijedite tamo navedene preporuke.

Šta učiniti ako šećer poraste iznad 11 mmol / l

Ako se šećer diže iznad 11 mmol / l, tada se kod pacijenta s dijabetesom osjetljivost ćelija na djelovanje inzulina može dodatno smanjiti. Kao rezultat, injekcije će postati gore nego inače. Ovaj efekat je posebno izražen ako šećer poraste na 13 mmol / L i više. Kod ljudi koji pažljivo prate program liječenja dijabetesa tipa 1 ili program liječenja dijabetesa tipa 2, takav visoki šećer je izuzetno rijedak.

Ako još uvijek imate takvu smetnju, prvo unesite brzi inzulin kao bol za korekciju, kao što to obično radite. Izračunajte njegovu dozu prema gore opisanoj metodi. Pretpostavlja se da ste već točno shvatili koliko 1 jedinica inzulina snižava šećer. Sačekajte 5 sati, a zatim izmjerite šećer glukometrom i ponovite postupak. Iz prvog puta se šećer vjerojatno neće spustiti na normalu, ali od drugog puta, najvjerojatnije, da. Potražite razlog zašto vam je šećer skočio toliko visoko i nosite se s tim. Ako svoj dijabetes liječite prema preporukama naše stranice, onda se to uopće ne bi trebalo događati. Svaki takav slučaj treba temeljno istražiti.

Kontrola zaraznih bolesti i dijabetesa

Nakon čitanja članka naučili ste kako izračunati doze kratkog i ultra kratkog inzulina za injekcije prije obroka, kao i kako normalizirati šećer ako se poveća. Tekst sadrži detaljne primjere izračuna brzih doza inzulina. Pravila za pacijente sa dijabetesom tipa 1 i dijabetesom tipa 2 su različita, pa su i primjeri različiti. Trudili smo se da primeri budu što jasniji. Ako nešto nije jasno - postavite pitanja u komentarima, a administrator web stranice će brzo odgovoriti na njih.

  1. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata glavni je način liječenja (kontrole) dijabetesa tipa 1 i 2.
  2. Ako slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, doziranje inzulina potrebno je malo. Nakon prelaska s "uravnotežene" ili niskokalorične prehrane, smanjuju se za 2-7 puta.
  3. Kod dijabetesa tipa 2 počinju sa injekcijama produženog inzulina Lantus ili Levemir noću i ujutro. Injekcije brzog inzulina prije jela dodaju se kasnije po potrebi.
  4. U bolesnika sa dijabetesom tipa 2, tjelesno obrazovanje s užitkom, posebno jogging, normalizira šećer umjesto ubrizgavanja inzulina. Tjelesni odgoj ne pomaže samo u 5% teških naprednih slučajeva. U preostalih 95% omogućava vam da odbijete injekcije inzulina prije jela.
  5. Ako se pridržavate dijeta s niskim udjelima ugljikohidrata, tada je prije jela bolje ubrizgati kratki ljudski inzulin - Actrapid NM, Humulin Regular, Insuman Rapid GT, Biosulin R.
  6. Ultra kratke vrste inzulina - Humalog, Apidra, NovoRapid - gore su za jelo, jer djeluju prebrzo i uzrokuju skokove šećera.
  7. Optimalno je ubrizgati produženi inzulin noću i ujutro, kratko uzimati inzulin prije jela, a i dalje držite ultra kratki Humalog u ruci za slučajeve kada morate brzo sniziti visoki šećer.
  8. Faktor osjetljivosti na inzulin je koliko 1 UNIT inzulina snižava vaš šećer u krvi.
  9. Koeficijent ugljikohidrata - koliko dijetalnih ugljikohidrata pokriva 1 jedinicu inzulina.
  10. Faktor osjetljivosti na inzulin i koeficijenti ugljikohidrata koje možete pronaći u knjigama i na Internetu nisu tačni.Svaki pacijent s dijabetesom ima svoje. Instalirajte ih eksperimentisanjem. Ujutro, u ručku i uveče su različiti.
  11. Ne pokušavajte zamijeniti injekcije brzog inzulina prije obroka injekcijama velikih doza produženog inzulina!
  12. Ne zbunite doziranje kratkog i ultra kratkog inzulina. Ultra kratke vrste inzulina su 1,5-2,5 puta jače od kratkih, pa bi im doziranje trebalo biti manje.
  13. Naučite da razblažujete inzulin. Provjerite kako na vas djeluje razrijeđeni kratki i ultrakraki inzulin.
  14. Naučite pravila za skladištenje inzulina i slijedite ih.

Dakle, smislili ste kako izračunati dozu kratkog i ultra kratkog inzulina za injekcije u različitim situacijama. Zahvaljujući tome, imate priliku održavati svoj šećer savršeno normalnim, kao kod zdravih ljudi. Međutim, poznavanje tretmana dijabetesa za injekcije inzulina ne eliminira potrebu za dijetom sa niskim udjelom ugljikohidrata. Ako je prehrana dijabetičara preopterećena ugljikohidratima, tada nijedna kalkulacija doze inzulina neće spasiti od porasta šećera, razvoja akutnih i vaskularnih komplikacija.

Postoje i sekundarni faktori koji utiču na šećer kod dijabetesa. To su zarazne bolesti, stresne situacije, klima, promjena godišnjih doba, uzimanje lijekova, posebno hormonskih lijekova. Kod žena su također faze menstrualnog ciklusa, trudnoća, menopauza. Već znate kako promijeniti dozu inzulina ovisno o prehrani i vrijednostima šećera. Sljedeći korak je naučiti kako izvršiti izmjene uzimajući u obzir sekundarne faktore. Za detalje pogledajte članak „Šta utječe na šećer u krvi“. To je neophodan dodatak materijalu kroz koji ste prošli.

Zdravo Moje ime je Elena. Ja sam majka dječaka, Akim (3 godine), koji je dijabetes melitus tipa 1 nedavno dijagnosticiran. Bolesni smo malo više od mjesec dana. Recite mi, da li je formula za izračunavanje doze pogodna za tako malu djecu? Prema opisu, sve je jasno, teži 16-17 kg, što rezultira da jedinica inzulina snižava 8,8 mmol / l. Jasno je i kako pročitati podešavanje. Pitanje je: c-peptid i dalje djeluje na nas, njegova 0,18 ostaje, a dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata - u čemu će se razlikuti za njega? Uostalom, njegova potreba je drugačija, veća nego kod odraslih! To je samo neprestano skakanje šećera, zatim hipoglikemija, a zatim vrlo visoko. Hteo bih da postavim čvršći sistem. Kad je šećer 4,5-5 prije obroka - bojim se da ga injiciram, ponekad je Humalog 0,5 jedinica izazvao hipoglikemiju, iako sam jeo pristojnih 2,5-3 XE za vrijeme obroka. Zbunjen sam svim tim. Pomozite, molim vas!

> Recite mi formulu za izračunavanje doze
> pogodno za tako malu djecu?

Osnova za pravilno liječenje dijabetesa je dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, a potom inzulin i sve ostalo.

Sada proučite sve materijale u bloku "Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata - s dijabetesom tip 1 i 2 snižava šećer u krvi na normalu." Prebacite dijete na strogu dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i prestanite mu uopšte ubrizgavati inzulin. To se može učiniti u vašem slučaju, jer „c-peptid i dalje djeluje na nas“. Pretpostavljam da kada prehrambeni ugljikohidrati prestanu gnjaviti, gušterača će se probuditi i šećer u krvi će biti blizu normalnoj. Pročitajte članak o medenom mjesecu kod dijabetesa tipa 1. Upravo ste stigli na našu stranicu na vrijeme.

Kad dijete prebacite na dijetu s niskim udjelima ugljikohidrata, pogledajte kako se ponašaju pokazatelji šećera, a tek onda krenite s izračunavanjem doze inzulina, kako je napisano u našim člancima.

Ako ste previše lijeni ili se bojite prebaciti se na dijetu s malo ugljikohidrata, tada će se problemi nastaviti u svakom slučaju.

> jedinica inzulina snižava se za 8,8 mmol / l

To je u teoriji. A koliko se snižava posebno za vašeg sina - utvrdite samo eksperimentisanjem. Nakon prelaska na dijetu s malo ugljikohidrata, započnite ubrizgavati inzulin doziranjem 2 puta manjim od teoretski izračunatih, a zatim postepeno povećavajte. Obratite pažnju u našim člancima koja je snaga Humaloga u usporedbi s drugim vrstama inzulina i uzmite to u obzir u svojim proračunima.Dva naša članka o tome kako razrijediti inzulin kako biste precizno ubrizgali male doze za vas su vrlo važni.

> dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata - koliko će to biti za njega
> biti drugačiji? Uostalom, on ima drugu potrebu,
> viši od odraslih

Nisam razumio pitanje. Mislite na potrebu za ugljikohidratima? Tako da ću vam odgovoriti da on uopće nema potrebu za ugljikohidratima. Postoje vitalni proteini i masti, a vitalni ugljikohidrati ne postoje, uključujući djecu. U Eskimosu i Chukchiju, koji jedu samo meso i ribu, djeca dobro rastu na dijeti koja sadrži 0 (nula) ugljikohidrata. A vaš će nevjerojatno rasti.

Postoje dokazi da je jetra kod djece u potpunosti formirana od 5-6 godina, a prije tog uzrasta ona je kao nerazvijena. To znači da je bolje ne forsirati jako masnu hranu koja je teška za probavu ako dijete to ne želi. Ghee vjerovatno neće uspjeti. I uobičajeno, ne previše masno meso, riba, perad i jaja - mislim da će dobro funkcionirati.

Možete si pomoći ako pažljivo proučite sve naše materijale o dijeti s niskim udjelima ugljikohidrata i inzulinu, te ćete pažljivo slijediti preporuke. Imate veliku sreću iz 2 razloga. Prvo ste stigli na našu stranicu na vrijeme i možete produžiti dječji medeni mjesec za jako dugo. Drugo, vaše dijete već razgovara, odnosno to je lakše s njim nego s novorođenčadi s dijabetesom.

Zdravo Želio bih dobiti vaš savjet, jer ne mogu dobiti stvarnu pomoć od endokrinologa. Nijedan od njih ne nudi shemu kojom možete odabrati optimalni tijek uzimanja droga i kontrolnu shemu, kako je opisano u vašem članku. Preporuke po nalogu lekara (10-15 minuta) svode se na činjenicu da samo uzmete ovo i ovo, jedete manje ugljenih hidrata. Onda dođite za mjesec ili dva - vidjet ćemo šta se promijenilo. Ovako se prema meni postupa, ne shvaćajući šta radim ispravno, a šta pogrešno. I nakon što sam pročitao vaš članak shvatio sam da drogu uzimam pogrešno ili prilično neučinkovito! U bolnicu su prvi put došli prije 30 godina sa šećerom za 20 i acetonom u urinu. Dijagnoza je dijabetes tipa 2. Doktor je odmah rekao - sada ćete biti na inzulinu do kraja života! Odbio sam, i na vlastitu odgovornost i rizik počeo sam uzimati tablete mannilol i poslije godina dijabetes. Šećer je bio različit, ali kontrolirao sam ga analizom glikoziranog hemoglobina jednom u pola godine. Bio je u roku od 6-8 jedinica. Sada imam 68 godina, moja visina je 186 cm, težina svo ovo vrijeme praktički nije mijenjala 84-86 kg. Prije dvije godine smrznuo sam noge, a kako mi je doktor rekao, na pozadini dijabetesa razvio sam gnojni upalni proces u prostati. Šećer je odmah skočio na 15 i praktično se nije smanjio. ROE je bio 55! Budući da se upalni proces također nije smanjio, na savjetovanju s endokrinologom odlučeno je da se ubrizga kratki Actropid NM inzulin u dozi od 12 jedinica, ujutro i popodne. I još jedan dugački Protafan NM 12 jedinica za večeru. Štaviše, endokrinolog je upozorio da šećer ne mogu spustiti ispod 8, jer su moguće komplikacije u obliku srčanog udara. Doista, kad je šećer pao ispod 6, počeo sam se tresti i hitno sam trebao pojesti nešto slatko. Prošlo je godinu i pol dana od vremena kada sam izliječio prostatu, ali ovaj inzulin i dalje ubrizgavam. Istina, ubojem ga samo dva puta, jer je režim dana različit. Ustajem u 10-11 sati, unosim kratki inzulin i odmah doručkujem. Nitko mi nije rekao da ga moram uboditi 40 minuta prije jela. Navečer dugo izbodem i odmah večeram. Pojma nemam šta imam sa vlastitim insulinom. Trebam li se testirati na C-peptid? Prije otprilike pet godina uzeo sam takvu analizu - rekli su da je inzulin u mojoj krvi mnogo viši od normalne, ali iz nekog razloga ne ide u stanice, zbog čega je visok u šećeru. Nisu mogli objasniti zašto je to tako. Sama sam čitala na Internetu da se taj fenomen može dogoditi zbog činjenice da inzulin ne ulazi u ćelije, jer njegove karakteristike možda nisu takve kakve bi trebale. Kako to proveriti? Juče sam testirao glikovani hemoglobin. Rezultat je 9%.Stanje drugih organa, uzimajući u obzir promjene povezane s godinama u prihvatljivim granicama. Molim vas da kvalificirano pomognete režimom liječenja i moguće me je osloboditi uzimanja inzulina ili njegove doze. Pozdravi, Alexander

> Dijagnoza - dijabetes tipa 2

Pošto nema viška kilograma, nemate dijabetes tipa 2, već spori dijabetes tipa 1. Tijekom godina napokon ste dokrajčili pankreas štetnim pilulama. Sada se dijabetes tipa 1 može klasifikovati kao teži, a ne spor.

> Trebam li se testirati na C-peptid?

Možete proći da se uvjerite da sam u pravu.

> moguće me je osloboditi uzimanja inzulina

Suprotno tome, morate naučiti kako pažljivo izračunati njegovu dozu prema očitavanjima šećera. I, naravno, dijeta sa malo ugljenih hidrata.

Jako sam se trudio da svojim metodom izračunam potrebnu dozu inzulina za unuku. Ima pet godina i teži 22 kg. Nakon svih potrebnih uvjeta, pokazalo se da 1 doza Novorapid-a smanjuje šećer za 6,8 jedinica. Ali to izračunavanje nije uvijek tačno u praksi. Dugi insulin stavljamo na dan od 5 jedinica. Pratimo dijetu s malo ugljikohidrata, a šećer još uvijek skače i izračunavanje inzulina ne opravdava se. Sta nije u redu. Članak mi se jako svidio, razumljivo i blizak stvarnim životnim situacijama.

> Dugi inzulin stavljamo na dan 5 jedinica.

Ujutro osjećam da je previše za takav uzrast i težinu. 1,5-2 puta više nego što je potrebno.

Vjerovatno i dalje previše unosite, jer šećer skače. Maloj djeci s dijabetesom tipa 1 koja su na dijeti sa niskim udjelom ugljikohidrata potrebne su doze inzulina koje nisu samo male, nego su zanemarive. Nije ni čudo što svima kažem - naučite razrjeđivati ​​inzulin. Definitivno ne možete bez njega.

Dobro vece Bilo je nekih pitanja za koje nisam mogao pronaći stranicu. U početku prilično "glupo" pitanje. Brojljanje povrća u šoljama (na primjer pirjanog kupusa), koliki je volumen ove šolje, kolika je masa povrća? Na primjer, kolika je masa šolje sirovog kupusa? Opet pokušavam prebaciti na dijetu sa niskim udjelima ugljikohidrata - naišao sam na brojne probleme. Na primjer, ako sam navikao brojati hranu u kašikama, kriškama i komadima, težinu mesa i povrća ne mogu odrediti po oku. Trebate kupiti kuhinjsku vagu? Ako je nakon obroka prošlo otprilike 4 sata, glukoza u krvi je 7,6 jedinica, pa ako prilagodim dozu od 1 jedinice inzulina novorapid, može li se smatrati da ova jedinica snižava moj šećer u krvi za takav prosjek? Prošlo je sat vremena između mjerenja, mjerač je provjeren, šećer 7,6 i 6,3. Premješteno iz lantusa i apidre u levemir i mirno. Apidra mi je prišla vrlo loše, iznenađujuće, ali postojao je osjećaj da mi ovaj inzulin praktično ne snižava šećer u krvi. Morala sam probušiti doziranje, povećana u odnosu na uobičajena 3-4 puta veća. Tako se ispostavilo da 1 jedinica Novorapid-a smanjuje mi šećer u krvi za 1,3 mmol (težina 75, visina 180, sjedeći način života). Razumijem da se i dalje treba temeljiti na ispravnosti odabrane doze levemira (ujutro se zabijem 18, uveče 10), ali prema senzacijama i mjerenjima, doza je pravilno odabrana.
Generalno, za sada se osjećam dobro, ali nisam ljubitelj proždrenja i zbog sjedilačkog načina života imam malu potrebu za hranom. Ponekad se morate prisiliti da jedete namerno.

> Brojanje povrća u šalicama

Izbrojite u gramima

> Trebate kupiti kuhinjsku vagu?

> postojao je osjećaj da taj inzulin djeluje praktično
> ne snižava šećer u krvi

Insulin se mogao pogoršati kao rezultat nepravilnog skladištenja u vašem mjestu ili u ljekarni.

Više puta sam pročitao vaše pitanje o doziranju inzulina, ali nisam razumio.

Zdravo Sergey. Evo mog pitanja. Pišete:
„1 jedinica kratkog inzulina pokriva oko 57 grama pojedenih proteina ili oko 260 grama mesa, ribe, peradi, sira, jaja.“
Dakle, ne razumijem da proteinu takođe treba inzulin?
Pogledao sam na mnogim mjestima na temu dijabetesa, ali nikad nisam sreo savjet o proteinima prekrivenim insulinom.
Uglavnom se radilo o ugljikohidratima.
Možda sam tamo nešto propustila. Obično je teško pregledati web lokaciju zbog vremenskih ograničenja.
Pozdravi Leonida

> da li je protein takođe potreban inzulin?

Ako slijedite tradicionalnu prehranu, preopterećenu ugljikohidratima, onda to nije neophodno. Ako jedete dijetu s malo ugljenih hidrata, onda vam je potrebna. Njegove doze za proteinske presvlake izračunavaju se kao što je opisano u članku.

> Pogledao sam na mnogim povezanim web lokacijama
> dijabetes, ali nikad se nije sreo

Većinu korisnih informacija koje se nalaze na Diabet-Med.Com, nećete pronaći na drugim ruskim web lokacijama.

Pozdrav ponovo. Imam takav zahtjev. Dakle, napisali ste mi da je inzulin potreban i za pokrivanje proteina prehranom sa malo ugljenih hidrata.
Dakle, evo. Je li moguće dati neke uvjerljivije argumente ili reference na ozbiljnu literaturu, gdje bih mogao pročitati
fizika djelovanja inzulina na protein. Slažete se da samo riječi: „Da, trebam“ ne zvuče nekako uvjerljivo.
I još jedno pitanje:
Je li moguće sami odrediti vrstu dijabetesa bez testova?
Pozdravi Sokolov L.E.

> Da li je moguće donijeti neke
> ubedljiviji argumenti
> ili veze do ozbiljne literature

U članku koji ste napisali u komentaru opisano je kako izračunati doze inzulina za dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata. Pokušajte isključiti proteine ​​iz izračuna, a ostavljate samo ugljene hidrate. Ako imate dijabetes tipa 1, vidjet ćete da je doza preniska i da ne drži šećer. Evo odgovora zašto proteine ​​treba uzeti u obzir.

Ako znate engleski, pročitajte izvor, knjigu doktora Bernsteina.

> Da li je to moguće bez analize
> prepoznati vrstu dijabetesa?

Vjerovatno, za testove morate još da se odvojite :).

Bolestan sam od dijabetesa već 6 godina. Bilo je ketocitoze, kome. Kohl inzulin Humulin ujutro 8 jedinica, noću 10 jedinica. Dan prije jela, još jedna Apidra od 10 jedinica. Ujutro se šećer podiže na 20 mmol / L. Ne znam šta da radim. Doktor slegne ramenima. Možete li mi nešto reći? Imam 40 godina. Visina 164 cm, težina 71 kg.

> Možete li mi nešto reći?

Predlažem: pažljivo proučite materijale na web mjestu i pažljivo slijedite preporuke.

Pozdrav Sergej!
Dugo vam nisam pisao Prošla su 4 mjeseca od mog prvog upoznavanja s vašom stranicom. Malo manje od ovoga, pratim vašu metodu lečenja dijabetesa i hipertenzije. Da vas podsetim - imam dijabetes tipa 2. Odmah sam sjeo na dijetu sa malo ugljikohidrata, uzimam dodatke prehrani, nakon nekog vremena počeo sam ubrizgavati produženi inzulin ujutro i navečer za 10 jedinica. Takođe popodne, tableta metformina 1000.
Kakvi uspjesi: pao je 15 kg, sa 85 na 70, ujutro natašte i prije jela u granicama normale od 4,6 + - 0,6. Nakon jela, nakon 2 sata može biti i do 7, ovisno o volumenu i zasićenosti hrane. I dalje je teško prilagoditi meni.
S tim u vezi odlučio sam pokušati ubrizgati inzulin prije jela. Dobila sam Humalog - olovku za špriceve, uvezenu, za besplatan popust. Počeo prije večere sa 1 jedinicom. Čekao sam 5, 10, 15 minuta - šećer ne pada. Jeo sam Nakon 2 sata, šećer je bio 6,8. Sutradan, prije večere, ubrizgali su 2 jedinice - isti rezultat. Štoviše, počeli su bolovi u hipohondriju i čak se šećer počeo dizati i prije jela. Nakon 2 sata, šećer 5.8. Tada nisam eksperimentirao.
S tim u vezi, tražim pomoć, jer nekako vam više vjerujem nego svom endokrinologu.
Koji je razlog ove reakcije? Učinio sam sve kako treba, inzulin ima rok trajanja čak više od 1,5 godina. Možda u mom telu?

> Dugo vam nisam pisao

Zašto ne napišete kako funkcionira giht? Tokom tog vremena, primio sam još nekoliko pregleda od ljudi koji su zbog dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata napustili giht, zajedno s drugim problemima.

> Šta je razlog ove reakcije?

Doza od 1 jedinice brzog inzulina po obroku vjerovatnija je za tanke tinejdžere.

Pokušajte s 3, a zatim 4 jedinice, istovremeno držeći tablete glukoze u ruci u slučaju hipoglikemije. Pročitajte članak o hipoglikemiji da biste znali što trebate raditi i ne jesti li dodatne ugljikohidrate u panici.

Ako 3-4 jedinice ne daju efekat - onda ne znam.

Zdravo Imam 45 godina, visina 170 cm, težina 46 kg. Kolya Lantus u 22 sata 4 jedinice. Slijedim dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata samo nekoliko dana. Šećer na post 5-5.5. Nakon jela - 5,9-6,8. Prije toga bio je 8-10 na prazan stomak i 10-13 nakon jela. Ljekar mi je propisao NovoNorm - neću prihvatiti, u skladu s vašim preporukama.Da li šećer može ipak pasti nakon jela, ili je potrebno ubrizgati kratki inzulin? Dok ne postoji kuhinjska vaga, kako izmjeriti dozu ugljikohidrata i proteina u jednom potezu? Mogu li koristiti mekinje? Ako ne, kako se nosite sa zatvorom? Povećava li kefir na tibetanskoj gljivi šećer? Trebam li ujutro probosti Lantusa? Koja doza? Unaprijed hvala na odgovoru.

Ljekar mi je propisao NovoNorm - neću prihvatiti, u skladu s vašim preporukama

Ura! Barem netko čita članak o pilulama protiv dijabetesa. Balzam za moju dušu.

Da, potrebno je, pažljivo, u malim dozama.

Dok ne postoji kuhinjska vaga, kako izmjeriti dozu ugljikohidrata i proteina u jednom potezu?

Potrebne su kuhinjske vage. Većina dijabetičara određuje se okom, ali to se ne preporučuje. Jedite po apetitu. Pomoću tegova izmerite koliko planirate da pojedete i izračunajte dozu inzulina.

To je nemoguće iz različitih razloga.

Svi tekući mliječni proizvodi su zabranjeni.

Trebam li ujutro probosti Lantusa? Koja doza?

Proučite članak o izračunavanju produženih doza inzulina i odlučite se.

Zdravo Hvala na literaturi i savetima za dijabetes. Ali moje je pitanje nakupilo gomilu čireva: dijabetes 2, hipertenzija, masna hepatoza, koronarna bolest srca, angina pektoris. Kako istovremeno sve to sažeti i tretirati, reći mi ili dati savjet o liječenju kako ne bi naškodio.Hvala.

Muž ima 40 godina, visina 190, težina 92. Prije operacije na septoplastiki prošao je testove na šećer na testu iz vene 6,8, holesterola-5,9, HDL-1,06, LDL-3,8, triglicerida-2,28, bilirubina ukupno -31,5 (normalno do 25,5), direktni bilirubin 10,5 (normalan do 5,1), glikoliranje hemoglikola-6,5. Tlak je obično 140 (150) -75 (80), hemoglobin 190. Podešeni pritisak unosa tečnosti postao je 130 (125) -75, hemoglobin-150. Tjedan dana pokušavajući jesti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. Ujutro šećer na prazan stomak od 5,5 do 6,2, nakon obroka od 5,3-6,6. Ima li LADO dijabetes? Koji su drugi testovi potrebni da bi se postavila tačna dijagnoza?

Hvala vam ogromno! U samo tri dana nakon dijeta, šećer se vratio u normalu: 5,5 ujutro i 7,6 u dva sata, a bilo je 8 i 16. Sada postoji još jedan problem, znam da nije na adresi, ali možda znate koje su nove metode lečenja psorijaze. Molim vas recite mi ili barem kamo da se obratim jer zvanično on nije izlečiv. S poštovanjem i zahvalnošću, Vyacheslav.

Zdravo
Ljubazno mi recite koje su žitarice (žitarice) dozvoljene za dijabetes tipa 2? Barem u kategoriji granice! Nemam opterećenje tipa 2, unosim samo ultra kratki inzulin (apidra, 7-10-14 jedinica) prije jela produženi inzulin, koristim ga izuzetno rijetko, jer je glukoza na glasu od 4,6 do 5,6! I ja sam doktor osteopat.
Hvala!
S poštovanjem, Valery!

Pozdrav, dijabetes za 14 godina, 1 tip Kolyu levemir dnevne doze od 28 aktropida od 8 ili 10 jedinica. Drago mi je što šećer raste na 7 mili / l, ali kao da se niste pridržavali dijeta za godišnjicu, inzulin nije porastao. Šećer 16 mil / l. Šalio sam se na temu kako da očekujem inzulin uoči nove godine. I napišete da ako kupite visoki šećer, nakon 2 sata nakon jela, razumijem da tek nakon 5 sati možete jesti, tada je recepcija prekinuta, tj. Proći će 7 sati. Možda nisam ništa razumio?

Pozdrav Sergej! Imam dijabetes tipa 2, meta je manja od 7%. Visina je 172, težina za danas 144, 3 i dalje raste. Komplikacije Distalna polineuropatija, senzimotorna, bolna forma, izražena. GB 3 žlice; rizik 4; CHF 2A. Hiperholesterolemija. Dijabetes je osma godina. Inzulin su počeli da ubrizgavaju u decembru 2016. Imam visoku otpornost na inzulin.
Od danas je otpuštena iz bolnice sa šećerima 7,00-17,9, 12,00-16,9, 17,00-17,3, 21,00-20,0. Uzimam metroformin 1000 1 * 2 puta i inzulin Insuman Rapid prije jela 60, 50, 50 i Insulin Insuman Bazal 07.00-70 jedinica, 14.00- 70 jedinica, 22.00 - 10 jedinica. Pokušao sam početi jesti na dijeti sa niskim udjelom ugljikohidrata (piletina pirjana sa kupusom, šećer jako pada, ali vrijedi jesti nešto pogrešno, jučer je bilo 0,5 komada tamnog hljeba, šećer je skočio na 15-20 i pljuvao mu inzulin.Evo pitanja: Kako prebaciti na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata s tako visokim inzulinom i gdje pronaći informacije o uzimanju visokih doza inzulina (nigdje ga ne nalazim). A ipak, ako mi to ne komplicira, propisao sam Reduxin za mršavljenje, ali pregabalin uzimam za neuropatiju . Možda to ne razumijem, ali čini se da ne možete zajedno uzimati lijek. Stvarno se radujem vašem odgovoru. Hvala unaprijed.

Pozdrav, vaši članci zaista pomažu posebno kod dijeta sa malo ugljikohidrata, ali postoji problem s bubrezima kako biti vrlo opušteni i čuvari lijekova

Zdravo Imam 37 godina, visina 170cm., Težina 76kg. (ranije do 100 kg), metabolički sindrom od djetinjstva.
Prošle godine sam se pokušao držati dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata, ali sada pažljivije čitajući vašu web lokaciju, razumijem da nije dovoljno naporna, postoje kršenja u prehrani.
Tokom protekle godine glikovani hemoglobin je 5,4-5,5. Kada strogo pratim sve, glukoza na testu 5,7-6. Nakon obroka iznosi i do 6,7.

Iako kad se pravim pauze u fizičkom vaspitanju, šećer na gladi raste na 6,5, a nakon jela na 7,2.
Shvaćam da te situacije moraju biti pod nadzorom, sada pomnije proučavam stranicu. Hvala vam na vašem ulaganju.
Planiram dugo početi uzimati glukofag i započeti ubrizgavanje inzulina ako je potrebno.

Uzimam i ajurvedske lijekove na bazi Gimnemma-Sylvester. Zar ne znate, da li vam to barem pomaže, a nije li štetno?

Imao sam ozljedu, tada je glikovani hemoglobin bio 7. I često postoje zarazne bolesti, tada šećer na gladi povisi na 6,5-7.
U ovom trenutku, slična situacija, pre 3 dana imao sam malu operaciju (ne trbušnu) pod lokalnom anestezijom. a ovih dana šećer ostaje u regiji 8. Nakon jela - do 9.1. Hirurg kaže da to može biti oko 2 sedmice.

Bojim se otići kod endokrinologa kad mi je zadnji put bio prigovarao da imam ketone u mokraći i da ne možete jesti toliko proteina, trebate jesti ugljikohidrate 15-20XE dnevno i piti lijekove. Nije slušao moja objašnjenja, više ne vidim smisao da mu odem.

Mogu li si nekako pomoći trenutno sa injekcijama insulina? Treba li ubodno ili brzo?
Pronašao sam brzu shemu na mjestu, ali za ovo prvo morate znati koliko je produženo dnevno već ubrizgano.
Jer Ja nisam unaprijed izračunao doze i ne znam kako da započnem to u takvoj situaciji.
Sve ću to shvatiti ozbiljno, po povratku kući, ali treba vremena. Kako si sada možete pomoći? Reci mi, molim te.
Ili možda možete imati individualnu konsultaciju s vama?

Zdravo
Molim vas pomozite mi da shvatim.
Imam 37 godina, visina 170cm, težina 76 kg (do 100 kg), metabolički sindrom od djetinjstva.
Godinu ili godinu i po dana pokušavam se pridržavati dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, ali pažljivije proučavam lokaciju, shvaćam da je promatram nesavršeno, to je potrebno napraviti prilagodbe.
Za ovu godinu, glikovani hemoglobin iznosi 5,4-5,5. Šećer na post 5.7-6. Nakon jela, do 6,8.
Ali kada ne postoji mogućnost za fizičku aktivnost na prazan želudac diže se na 6,5, a nakon jela do 7,5.
Pregledaću prehranu i fizičku. opterećenje, počet ću dugo piti glukofag.
Trebam li započeti ubrizgavati inzulin?

Trenutno je takva situacija da sam prije 3 dana imao malu operaciju (ne trbušnu) pod lokalnom anestezijom. I sada se šećer čuva u predjelu 8, nakon što je pojede poraste na 9. Hirurg je rekao da će tako biti 2 tjedna.
Mogu li si sada pomoći s inzulinom? Problem je što još uvijek ne mogu shvatiti da li ih treba produžiti ili brzo još uvijek ukočiti. Mogu li nekako izračunati koliko mi treba brzo ako ne izbodem ubod do sada?

Prije godinu dana, C-peptid - 406 (ref. 260-1730), glukoza 4.8.
I prije 3 godine C-peptid - 692 (ref. 298-2350), glukoza 9.2.
Znači li to da se dijabetes 2 kreće prema dijabetesu 1?

Mogu li dobiti individualnu konsultaciju?
Hvala vam na vašem ulaganju.

Pogledajte video: Cara Perhitungan DOSIS Obat - Jenis Jenis Dosis Obat - ILMU Resep Farmasetika Farmasi (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar