Rosinsuline P (Rosinsuline P)

Rosinsulin je vrsta hormonske komponente koja se može proizvesti u tri različite verzije, i to: C, P i M. Govoreći o svakoj od njih potrebno je obratiti pažnju na činjenicu da je C inzulin srednjeg trajanja djelovanja, P, naprotiv, ukratko, a M je varijanta miksa (miješanje 30% topljivog inzulina sa 70% inzulina inzulina). Toplo se preporučuje da se detaljnije upoznate sa karakteristikama svake od predstavljenih vrsta hormonskih komponenti.

Šta treba da znate o Rosinsulinu R?

Rosinsulin P je indiciran za upotrebu kod šećerne bolesti tipa 1 i 2. U potonjem slučaju govorimo o stupnju minimalne osjetljivosti na oralne hipoglikemijske spojeve. Uz to, alat se preporučuje za upotrebu kod dijabetičke ketoacidoze, dijabetesa koji je nastao tokom trudnoće i metaboličkih poremećaja. Ostale indikacije koje vode do upotrebe lijeka poput Rosinsulina P mogu biti relevantne, pa je stoga poželjno konzultirati endokrinologa o njegovoj primjeni.

Ova hormonska komponenta proizvodi se u obliku posebne otopine za injekcije, a povećani stupanj osjetljivosti organizma u cjelini i hipoglikemiju treba smatrati kontraindikacijama za njegovu upotrebu. Konstatujući karakteristike upotrebe takvog alata kao što je Rosinsulin P, toplo se preporučuje obratiti pažnju na činjenicu da:

  • preparat se daje supkutano, intramuskularno i intravenski,
  • to treba učiniti oko pola sata prije jela hranu,
  • najčešći način primjene treba smatrati potkožnim, dok s ketoacidozom ili dijabetičkom komom, kao i u okviru hirurške intervencije, intravenski ili intramuskularno,
  • dok se pruža monoterapija, broj sesija administracije će biti tri puta u toku dana (ako je potrebno, taj se broj može povećati),
  • područje ubrizgavanja Rosinsulin R mijenja se svaki put kako bi se izbjeglo stvaranje lipodistrofije (govorimo o promjeni strukture potkožnog ili masnog tkiva),
  • prosječna doza tokom dana bit će od 30 do 40 jedinica kod odrasle osobe, dok kod djeteta - 8 jedinica.

Dopuštene kombinacije sa hormonskim komponentama koje imaju algoritam dugog izlaganja. Trebat će se prikupiti otopina inzulina iz bočice, osiguravajući da se probije sterilnom iglom štrcaljke. Nakon potkožne injekcije, efekat se primjećuje u roku od 20-30 minuta. Dosezanje maksimuma počet će za otprilike dva sata. Iako će se efekat nastaviti, ovisno o konkretnoj dozi, najmanje pet sati. Trajanje izlaganja hormonskoj komponenti ovisit će o dozi, načinu, području davanja i ima ozbiljne individualne karakteristike.

Želio bih također skrenuti pažnju na činjenicu da primjenom Rosinsulina P možete primijetiti razvoj hipoglikemije. Pacijenti s dijabetesom mogu se samostalno nositi s laganom hipoglikemijom koju osjećaju upotrebom šećera ili proizvoda s povećanim udjelom ugljikohidrata. Preporučuje se prijava prethodne hipoglikemije liječniku kako bi se riješilo pitanje potrebe za prilagodbom liječenja.

Najvažnija stvar u vezi Rosinsulina M

Druga verzija predstavljenog inzulina je podvrsta Rosinsulina M. Kao što je već napomenuto, govorimo o hormonskoj komponenti s prosječnim trajanjem izlaganja. Znakovito je da će trajanje izloženosti ovisiti o raznim faktorima - ne samo o ukupnoj brzini apsorpcije, već i o dozi, načinu i području primjene. Rosinsulin M počinje djelovati u prosjeku 30 minuta nakon potkožne injekcije. Maksimalni učinak razvijaće se u intervalu od četiri do 12 sati, dok prosječno trajanje djelovanja neće biti duže od 24 sata.

Govoreći o indikacijama, potrebno je obratiti pažnju na dijabetes melitus tipa 1 i 2. U drugom se slučaju koristi sredstvo, osobito s imunitetom na oralna hipoglikemijska imena. Također, Rosinsulin M će se trebati koristiti u kombiniranoj terapiji i takozvanim interkurentnim stanjima (slučajno spajanje bolesti s postojećim patologijama).

Kao što je ranije napomenuto, Rosinsulin M je namijenjen prije svega supkutanoj primjeni. Toplo se preporučuje da:

  • dozu hormonalne komponente određuje dijabetolog pojedinačno u svakom pojedinom slučaju. Naravno, vodeća baza je omjer glukoze u krvi,
  • u prosjeku, doza ovog lijeka tokom dana kretat će se od 0,5 do 1 IU / kg tjelesne težine,
  • pokazatelji temperature korištenog inzulina trebaju odgovarati sobnoj temperaturi,
  • pre upotrebe, suspenziju se meša s krajnjom pažnjom do ujednačenosti.

Rosinsulin M u ogromnoj većini slučajeva uvodi se upravo u bedrenom delu. Injekcije se mogu provesti i u prednjem dijelu trbušnog zida, stražnjici ili, na primjer, u rame (u projekciji takozvanog deltoidnog mišića). Snažno se preporučuje promjena mjesta ubrizgavanja u određenoj anatomskoj regiji, jer će to omogućiti izbjegavanje pojave lipodistrofije. Istovremena patološka stanja, posebno infekcije i bolesti koje su praćene groznicom, značajno će povećati potrebu za upotrebom takvog sredstva kao što je Rosinsulin M.

Karakteristike Rosinsulina C

Ovo hipoglikemijsko sredstvo može se koristiti za dijabetes melitus tipa 1 i 2. U ovom slučaju se mogu uzeti u obzir različite indikacije, na primjer, trudnoća, hirurške intervencije i čak neočekivano pridružena patološka stanja. Rosinsulin C je lijek koji je namijenjen isključivo supkutanoj primjeni.

Konstatujući značajke aplikacije, treba imati na umu da se kod potkožne primjene to ne smije raditi više od jednog do dva puta u toku dana. U ovom slučaju vremenski period treba biti sljedeći, naime, 30-45 minuta prije jela. Područje ubrizgavanja toplo se preporučuje da se menja svaki put. U posebnim situacijama, lekar može propisati intramuskularnu injekciju hormonske komponente.

Mora se imati na umu da je intravenska primjena inzulina s prosječnim trajanjem djelovanja zabranjena.

Takođe, govoreći o Rosinsulinu C i uputstvu za upotrebu, obratite pažnju na takve karakteristike postupka kao što su:

  • doziranje treba odabrati pojedinačno i ovisiti o koncentraciji glukoze ne samo u krvi, već i u mokraći, kao i o glavnim karakteristikama tijeka bolesti,
  • u velikoj većini slučajeva, doze su od osam do 24 IU jednom,
  • prelazak s jedne vrste inzulina na drugu vrstu hormonske komponente mora se obavljati pod stalnim medicinskim nadzorom.

Vjerojatno je da će se razviti određene nuspojave, na primjer, alergijske reakcije poput urtikarije ili čak vrućice i šoka. Dijabetičar također može razviti anksioznost, pretjeranu uznemirenost, glavobolju i druge neugodne simptome. Na početku takvog liječenja često se razvijaju edemi i razni poremećaji povezani s refrakcijom. Govorimo o problemima sa vidom koji su uvijek privremeni i prolaze dovoljno brzo.

Da bih bolje razumio upotrebu Rosinsulina C, želio bih napomenuti takve osobine ovog postupka kao činjenicu da se doza mora popraviti u situaciji razvoja zarazne bolesti. Također je izuzetno važno u destabiliziranju endokrinih žlijezda, Addisonove bolesti i nekih drugih obilježja tijela, na primjer, već od 65. godine.

Uzroci hipoglikemije u procesu upotrebe Rosinsulina C najčešće su slučajevi poput predoziranja, zamjene jedne hormonske komponente drugom. Ne treba zaboraviti da je jedan od pokretačkih faktora možda preskakanje unosa hrane, povraćanje, proliv i drugi slučajevi. Sve ovo toplo se preporučuje uzeti u obzir kako bi upotreba svih vrsta Rosinsulina bila maksimalno efikasna.

Upute za pacijenta

Tehnika ubrizgavanja insulina u bočice

(priloženo u pakovanju sa bocama od 5 i 10 ml)

Ako pacijent koristi samo jednu vrstu inzulina:

1. Dezinficirajte gumenu membranu bočice.

2. U špricu ulijte zrak u količini koja odgovara željenoj dozi inzulina. Ubacite zrak u bočicu inzulina.

3. Bočicu sa špricom okrenite naopako i uvucite željenu dozu inzulina u štrcaljku. Izvadite iglu iz bočice i uklonite zrak iz štrcaljke. Provjerite da li je doza inzulina tačna.

4. Ubrizgajte odmah.

Ako pacijentu treba miješati dvije vrste inzulina:

1. Dezinficirajte gumene membrane na bočicama.

2. Neposredno prije biranja, valjajte bočicu inzulina dugog djelovanja („zamućenog“) između dlanova dok inzulin ne postane ravnomjerno bijel i zamućen.

3. U špricu ulijte zrak u količini koja odgovara dozi mutnog inzulina. Unesite zrak u bočicu zamućenog inzulina i izvadite iglu iz bočice.

4. U špricu uvucite zrak u količini koja odgovara dozi inzulina kratkog djelovanja („prozirni“). Unesite zrak u bocu s prozirnim inzulinom. Bočicu sa špricom okrenite naopako i nazovite željenu dozu "bistrog" inzulina. Izvucite iglu i izvadite zrak iz štrcaljke. Provjerite ispravnu dozu.

5. Umetnite iglu u bočicu sa "mutnim" insulinom, okrenite bočicu sa špricom naopako i nazovite željenu dozu inzulina. Uklonite zrak iz štrcaljke i provjerite je li doza tačna. Odmah injicirajte prikupljenu smešu insulina.

6. Uvek inzulinu unesite u istom redosledu kao što je gore opisano.

Tehnika ubrizgavanja kertridža

(priloženo u pakovanju sa 3 ml kertridža)

Uložak s lijekom Rosinsulin R namijenjen je za uporabu s Autopen Classic 1-Unit, Autopen Classic olovkom za dvije špice Autopen proizvođača proizvođača Owen Mumford Ltd., Ujedinjeno Kraljevstvo ili s olovkom za injekciju ROSINSULIN ComfortPen za višekratnu upotrebu proizvođača LLC. Medsintez Plant, Rusija.

Pacijenta treba upozoriti na potrebu pažljivog pridržavanja uputa u uputama za upotrebu olovke za špricanje za primjenu inzulina.

Prije upotrebe provjerite da nema oštećenja (na primjer, pukotina) na ulošku s Rosinsulinom P. Ne upotrebljavajte uložak ako postoje vidljiva oštećenja. Nakon što je uložak umetnut u olovku štrcaljke, kroz prozor držača spremnika treba biti vidljiva obojena traka.

Nakon ubrizgavanja, igla treba ostati ispod kože najmanje 6 sekundi. Držite pritisnut gumb dok igla ne bude potpuno uklonjena ispod kože, čime se osigurava ispravna primjena doze i mogućnost da krv ili limfa uđu u iglu ili uložak inzulina.

Uložak sa Rosinsulinom P namenjen je samo za pojedinačnu upotrebu i nije ga moguće puniti.

Dva prsta uzmite pregib kože, umetnite iglu u podnožje nabora pod kutom od oko 45 ° i ubrizgavajte inzulin ispod kože. Nakon ubrizgavanja, igla treba ostati ispod kože najmanje 6 sekundi kako bi se osiguralo potpuno umetanje inzulina. Ako se na mjestu ubrizgavanja krvi pojavi nakon uklanjanja igle, nježno pritisnite mjesto ubrizgavanja tamponom namočenim dezinfekcijskom otopinom. Potrebno je promijeniti mjesto ubrizgavanja.

Smjernice za upotrebu napunjene olovke za jednokratnu upotrebu šprice Autopen Classic 1-Unit

Autopen Classic špric olovka je olovka za injekcije u jednokratnoj upotrebi za višekratnu injekciju za višestruke injekcije, dizajnirana za administraciju Rosinsulinovog insulina sa aktivnošću od 100 IU / ml u patronama od 3,0 ml. Kompatibilan sa bilo kojom iglom za olovke za špriceve. Molimo pogledajte detaljne upute za upotrebu olovki za špriceve.

Nepoštivanje uputstava može rezultirati setom netačnih doza inzulina.

Sastav napunjene olovke za jednokratnu upotrebu

3. Dugme za otpuštanje

4. Selektor doze

6. Držač kertridža

8. Otpustite adapter dugmeta

9. Adapter za izbor doze

Priprema za upotrebu

Izvadite poklopac napunjene olovke za jednokratnu upotrebu špricu da biste je uklonili. Ne uklanjajte naljepnicu iz napunjene olovke za jednokratnu upotrebu šprice.

Skinite zaštitnu foliju sa nove igle (igle nisu priložene). Zavijte iglu direktno na držač kertridža. Skinite vanjsku zaštitnu i kapicu igle.

Slijedite korake 2-3 prije svake injekcije. Važno je pripremiti napunjenu olovku za jednokratnu upotrebu za uklanjanje za uklanjanje sveg zraka koji može biti unutar igle. Prije upotrebe, postavite 8 jedinica na selektor doze (Sl. 2A / 2B).

Podignite napunjenu olovku za štrcaljku s jednokratnom iglom prema gore. Pritisnite i držite tipku za početak dok se ikona strelice na tijelu olovke štrcaljke ne vrati na početnu liniju na biraču doze.

Sakupite i spustite po dvije jedinice dok se na kraju igle ne pojavi kap inzulina (Sl. 3A / 3B). Sada je napunjena olovka za jednokratnu upotrebu šprica spremna za upotrebu.

Ako se tijekom izvođenja koraka 3, selektor doze ne vrati u početni položaj i inzulin se ne pojavi na vrhu igle, tada je moguće da je upotrijebljena igla napunjene olovke za jednokratnu upotrebu šprice neprohodna. U tom slučaju izvadite staru iglu i zamijenite je novom. Zatim ponovite korake 2-3.

Provjerite je li strelica ► na tijelu napunjene štrcaljke za jednokratnu upotrebu usmjerena na početnu liniju na biraču doze. Birajte potreban broj jedinica. Ne okrećite odabir doze u suprotnom smjeru, što može dovesti do loma napunjene olovke za jednokratnu upotrebu šprice i, kao rezultat, do pogrešne postavljene doze.

Ako ste postigli više od potrebne doze inzulina, preporučujemo vam da potpuno iscrpite pogrešnu dozu i ponovo napunite potrebnu količinu.

Prije ubrizgavanja, provjerite da li ► strelica označava broj jedinica na biraču doze. Na primjer, slike 4A i 4B prikazuju ispravan položaj davanja 20 jedinica inzulina.

Umetnite iglu koristeći tehniku ​​ubrizgavanja koju je preporučio vaš ljekar.

Pritisnite gumb za otpuštanje zatvarača prema igli i držite dok se početna linija na selektoru doze ne vrati pokazivaču ► na tijelu napunjene štrcaljke za jednokratnu upotrebu. Brojite do 10 i izvucite iglu iz kože.

Ako se selektor doze zaustavi prije nego što se početna linija poravna sa strelicom ►, to znači da niste primili potrebnu dozu inzulina. Selektor doze označava broj jedinica koje se daju za punu dozu inzulina.

Odvojite vanjski poklopac igle i odvijte iglu iz napunjene štrcaljke za jednokratnu upotrebu. Uvijek provjerite je li igla isključena.Postavite poklopac napunjene olovke za jednokratnu upotrebu u špricu (Sl. 6). Odlaganje korišćenih igala treba provoditi u skladu s preporukama zdravstvenih radnika i sanitarnim i epidemiološkim standardima.

· Napunjena olovka za jednokratnu upotrebu špriceva treba koristiti samo nakon konsultacije sa zdravstvenim radnikom.

· Prije svake injekcije provjerite sadrži li napunjena olovka za jednokratnu upotrebu šprica ispravnu vrstu inzulina koju vam je propisao zdravstveni radnik.

· Pročitajte i sledite uputstva za medicinsku upotrebu inzulina. Uvijek pazite da je napunjena olovka za jednokratnu upotrebu šprice pripremljena za upotrebu u skladu s priručnikom i stavcima 2-3.

Kršenje postupka pripreme napunjene injekcijske olovke za jednokratnu upotrebu za upotrebu može dovesti do unošenja netačne doze inzulina.

· Za svaku injekciju koristite novu iglu. Odmah nakon injekcije iglu treba izvaditi i odložiti na siguran način. Ako igla ostane na olovci, to može dovesti do začepljenja i uticati na tačnost doze.

· Ako nakon što odvojite iglu iz olovke štrcaljke nađete curenje inzulina, možda niste uneli potrebnu količinu inzulina u potpunosti. Ne pokušavajte nadoknaditi izgubljenu dozu inzulina drugom injekcijom (riskirate drastično snižavanje šećera u krvi). Kao predostrožnost, savjetujemo vam da u pravilnim intervalima redovito provjeravate razinu šećera u krvi, pročitajte upute za medicinsku upotrebu inzulina ili se obratite svom liječniku.

· Posavjetujte se s liječnikom ako ustanovite neobične razine šećera u krvi.

Skladištenje i odlaganje

· Napunjena olovka za jednokratnu upotrebu šprice uvek treba čuvati sa uklonjenom iglom i u poklopcu.

· Napunjena olovka za jednokratnu upotrebu šprice ne može se koristiti ako je bila izvan hladnjaka duže od vremena određenog u uputstvima za medicinsku upotrebu.

· Napunjena olovka za jednokratnu upotrebu špriceva koju trenutno koristite treba čuvati na sobnoj temperaturi 15-25 ° C najviše 28 dana, zaštićena od direktne sunčeve svetlosti i toplote.

· Očistite olovku brizgalice vlažnom krpom. Olovku ne potapajte u vodu.

· Napunjene štrcaljke za jednokratnu upotrebu koje se ne koriste treba čuvati u hladnjaku na temperaturi od 2 do 8 ° C.

· Napunite napunjene štrcaljke za jednokratnu upotrebu van dohvata dece.

· Odložite rabljene igle u zaštitne kapice ili prema preporuci vašeg lekara.

· Rabljene olovke za špriceve odložite bez pričvršćenih igala i u skladu s preporukama lekara.

Olovka za injekciju Autopen Classic temeljno je testirana i udovoljava zahtjevima standarda ISO 11608-1 za tačnost doze.

Ovaj priručnik nalazi se u pakovanju s napunjenim olovkama za jednokratnu upotrebu od 3 ml.

Olovka za brizgalice: „Owen Mumford Ltd.“, Velika Britanija.

Smjernice za upotrebu napunjene olovke za jednokratnu upotrebu špriceva ROSINSULIN ComfortPen proizvođača LLC Plant Medsintez

Olovka za štrcaljku dizajnirana je za primenu inzulina Rosinsulin sa aktivnošću od 100 IU / ml u patronama od 3,0 ml. Kompatibilan sa bilo kojom iglom za olovke za špriceve.

Molimo pogledajte detaljne upute za upotrebu olovki za špriceve.

Nepoštivanje uputstava može rezultirati setom netačnih doza inzulina.

Sastav napunjene olovke za jednokratnu upotrebu špriceva ROSINSULIN ComfortPen proizvođača Plant Medsintez LLC

1. Priprema za upotrebu

A. Povucite poklopac napunjene olovke za jednokratnu upotrebu špricu da biste je uklonili. Ne uklanjajte naljepnicu iz napunjene olovke za jednokratnu upotrebu šprice.

B. Skinite zaštitnu foliju sa nove igle (igle nisu priložene).

Sl. 2. Dijelovi igle

Zavijte iglu direktno na držač kertridža.

Uklonite vanjski, a zatim unutrašnji poklopac igle. Ne odbacujte spoljni poklopac.

B. Prije prve upotrebe važno je pripremiti napunjenu olovku za jednokratnu uporabu da biste uklonili sav zrak koji može biti unutar spremnika i igle.

Podesite 8 jedinica na biraču doze.

Podignite napunjenu olovku za štrcaljku s jednokratnom iglom prema gore. Pritisnite gumb za otpuštanje zatvarača i nastavite ga pritiskati dok se nulta oznaka u prozoru za odabir doze ne podudara s pokazivačem na kućištu olovke štrcaljke. Ako se nakon toga inzulin ne pojavi na kraju igle, slijedite korak 1G.

D. Saberite i spustite svaka po dvije jedinice dok se inzulin ne pojavi na kraju igle (Sl. 5, 6).

Sada je napunjena olovka za jednokratnu upotrebu šprica spremna za upotrebu.

Ako se selektor doze ne vrati na nulu i inzulin se ne pojavi na vrhu igle, tada je moguće da je iskorištena igla napunjene olovke za jednokratnu upotrebu šprice neprohodna. U tom slučaju izvadite staru iglu i zamijenite je novom. Zatim ponovite korak 1G.

2. Primjena doze

A. Provjerite da pokazivač na tijelu napunjene olovke za jednokratnu upotrebu štrcaljke upućuje na nulu u prozoru za odabir doze. Birajte potreban broj jedinica.

Pogrešan set doza inzulina u injekcijskoj olovci ROSINSULIN Comfort Pen olovke proizvođača Zavod Medsintez LLC može se promeniti okretanjem birača doze u bilo kojem smjeru.

Prije ubrizgavanja provjerite da pokazivač na tijelu pokazuje željeni broj jedinica u prozoru za odabir doze.

B. Umetnite iglu koristeći tehniku ​​ubrizgavanja koju je preporučio vaš ljekar.

Pritisnite gumb za otpuštanje zatvarača i nastavite ga pritiskati dok se nulta oznaka u prozoru za odabir doze ne podudara s pokazivačem na kućištu olovke štrcaljke. Brojite do 10 i izvucite iglu iz kože.

Tijekom uvođenja doze, palcem ruke pritisnite pritisak na gumb za otpuštanje zatvarača strogo duž uzdužne osi olovke štrcaljke, ne dirajući rotirajuće dijelove olovke štrcaljke, uključujući selektor doze

Ako se selektor doze zaustavi prije nego što se nulta oznaka poravna s pokazivačem, to znači da niste primili potrebnu dozu inzulina. U tom slučaju, selektor doze pokazuje broj jedinica koje moraju biti unete prije pune doze inzulina.

3. Uklanjanje igle

Pažljivo stavite vanjski poklopac na iglu i odvijte iglu iz napunjene olovke za jednokratnu upotrebu šprice.

Uvijek provjerite je li igla isključena. Zamenite poklopac napunjene štrcaljke za jednokratnu upotrebu. Odlaganje korišćenih igala treba provoditi u skladu s preporukama zdravstvenih radnika i sanitarnim i epidemiološkim standardima.

Svaki put kada iglu zamenite, sledite korake 1B i 1D.

· Napunjena olovka za jednokratnu upotrebu špriceva treba koristiti samo nakon konsultacije sa zdravstvenim radnikom.

· Da bi se sprečila infekcija, prethodno napunjenu olovku za jednokratnu upotrebu šprica treba koristiti samo jedan pacijent i ne sme je prebaciti na drugu osobu.

· U slučaju zagađenja gumenog diska uloška, ​​dezinficirajte ga antiseptikom, pričekajte da se disk potpuno osuši prije instaliranja igle.

· Ako sumnjate da je iskorištena kopija napunjene olovke za jednokratnu upotrebu štrcaljke oštećena, upotrijebite novu napunjenu olovku za jednokratnu upotrebu špricu.

· Prije svake injekcije provjerite sadrži li napunjena olovka za jednokratnu upotrebu šprica ispravnu vrstu inzulina koju vam je propisao zdravstveni radnik.

· Pročitajte i sledite uputstva za medicinsku upotrebu inzulina. Uvijek pazite da je napunjena olovka za jednokratnu uporabu pripremljena za upotrebu u skladu s uputama. Kršenje postupka pripreme napunjene injekcijske olovke za jednokratnu upotrebu za upotrebu može dovesti do unošenja netačne doze inzulina.

· Za svaku injekciju koristite novu iglu. Odmah nakon ubrizgavanja, iglu morate izvaditi i odložiti na siguran način. Ako igla ostane na olovci, to može dovesti do začepljenja i uticati na tačnost doze.

· Ako nakon što odvojite iglu iz olovke štrcaljke nađete curenje inzulina, možda niste uneli potrebnu količinu inzulina u potpunosti. Ne pokušavajte nadoknaditi izgubljenu dozu inzulina drugom injekcijom (riskirate drastično snižavanje šećera u krvi). Kao predostrožnost, savjetujemo vam da u pravilnim intervalima redovito kontrolirate šećer u krvi, pročitajte upute za medicinsku upotrebu inzulina ili se obratite zdravstvenom osoblju.

· Posavjetujte se s liječnikom ako ustanovite neobične razine šećera u krvi.

Skladištenje i odlaganje

· Napunjena olovka za jednokratnu upotrebu šprice uvek treba čuvati sa uklonjenom iglom i u poklopcu.

· Napunjena olovka za jednokratnu upotrebu šprice ne može se koristiti ako je bila izvan hladnjaka duže od vremena određenog u uputstvima za medicinsku upotrebu.

· Napunjena olovka za jednokratnu upotrebu špriceva koju trenutno koristite treba čuvati na sobnoj temperaturi 15-25 ° C najviše 28 dana, zaštićena od direktne sunčeve svetlosti i toplote.

· Očistite olovku brizgalice vlažnom krpom. Olovku ne potapajte u vodu.

· Napunjene štrcaljke za jednokratnu upotrebu koje se ne koriste treba čuvati u hladnjaku na temperaturi od 2 do 8 ° C.

· Napunite napunjene štrcaljke za jednokratnu upotrebu van dohvata dece.

· Odložite rabljene igle u zaštitne kapice ili prema preporuci vašeg lekara.

Prazne olovke štrcaljke ne smiju se ponovo koristiti. Korištene olovke za špriceve odložite bez pričvršćenih igala i u skladu s preporukama liječnika.

Ovaj priručnik nalazi se u pakovanju s napunjenim olovkama za jednokratnu upotrebu od 3 ml.

Proizvođač injekcijskih olovki: Medsintez Plant LLC, Rusija.

Farmakodinamika

Lijek Rosinsulin P - humani inzulin koji se dobiva rekombinantnom DNK biotehnologijom upotrebom soja E. coli To je pripravak inzulina kratkog djelovanja. Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese, uključujući sinteza više ključnih enzima (heksokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintaza itd.). Smanjenje glukoze u krvi uzrokovano je povećanjem njegova unutarćelijskog transporta, povećanom apsorpcijom i asimilacijom tkiva, stimulacijom lipogeneze, glikogenogeneze, smanjenjem brzine stvaranja glukoze u jetri itd.

Trajanje djelovanja inzulinskih pripravaka uglavnom se određuje brzinom apsorpcije, koja ovisi o nekoliko faktora (na primjer, o dozi, načinu i mjestu primjene, debljini sloja potkožnog masnog tkiva, poput dijabetes melitusa), pa samim tim i profil djelovanja inzulina podliježe značajnim fluktuacijama, kao u različiti ljudi i ista osoba.

Profil djelovanja za potkožnu injekciju (približne brojke): početak djelovanja nakon 30 minuta, maksimalan učinak je u intervalu između 2 i 4 sata, trajanje djelovanja je 6-8 sati.

Farmakokinetika

Poluvrijeme inzulina iz krvotoka je samo nekoliko minuta.

Trajanje djelovanja inzulinskih pripravaka uglavnom se odnosi na brzinu apsorpcije koja ovisi o nekoliko faktora (na primjer, o dozi inzulina, načinu i mjestu primjene, debljini potkožnog masnog sloja i vrsti dijabetes melitusa). Stoga su farmakokinetički parametri inzulina podložni značajnim fluktuacijama među i unutar pojedinca.

Maksimalna koncentracija (C)maks) inzulin u plazmi postiže se u roku od 1,5-2,5 sati nakon supkutane primjene.

Nije primijećeno izrazito vezanje na proteine ​​u plazmi, osim cirkulirajućih antitijela na inzulin (ako ih ima).

Ljudski inzulin se cijepa enzimima koji odstranjuju insulinazu ili inzulinom, a moguće i protein disulfidomernomerom.

Pretpostavlja se da u molekuli humanog inzulina postoji više mjesta cijepanja (hidrolize), međutim, niti jedan metabolizam nastao kao rezultat cijepanja nije aktivan.

Poluvrijeme života (T1/2) određuje se brzinom apsorpcije potkožnog tkiva. Dakle, T1/2 to je mjera apsorpcije, a zapravo nije mjera uklanjanja inzulina iz plazme (T1/2 inzulina iz krvotoka je samo nekoliko minuta).

Studije su pokazale da je T1/2 je oko 2-5 sati.

Djeca i tinejdžeri

Farmakokinetički profil lijeka Rosinsulin P u djece i adolescenata sličan je onome u odraslih. Međutim, postoje razlike između različitih dobnih grupa u pogledu pokazatelja kao što je Cmaks, što još jednom naglašava potrebu za pojedinačnim odabirom doze.

  • Dijabetes melitus.
  • Hitna stanja kod pacijenata sa šećernom bolešću, praćena dekompenzacijom metabolizma ugljikohidrata.

Trudnoća i dojenje

Ne postoje ograničenja u liječenju šećerne bolesti inzulinom tokom trudnoće, jer inzulin ne prelazi placentarnu barijeru. Pri planiranju trudnoće i za vrijeme nje potrebno je intenzivno liječiti dijabetes. Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti. Ubrzo nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je bio prije trudnoće. Ne postoje ograničenja u liječenju šećerne bolesti inzulinom tokom dojenja, jer je liječenje majke inzulinom sigurno za bebu. Međutim, možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina i / ili prehrane, pa je potrebno pažljivo praćenje kako bi se stabilizirale potrebe za inzulinom.

Doziranje i primjena

Lijek Rosinsulin P namijenjen je supkutanoj, intravenskoj i intramuskularnoj primjeni. Dozu i način primjene lijeka liječnik odredi pojedinačno, za svaki slučaj, na osnovu koncentracije glukoze u krvi. U prosjeku, dnevna doza lijeka kreće se od 0,3 IU / kg do 1 IU / kg tjelesne težine (ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta i koncentraciji glukoze u krvi). Dnevna potreba za inzulinom može biti veća kod pacijenata s inzulinskom rezistencijom (na primjer, tijekom puberteta, kao i kod bolesnika s pretilošću) i niža u bolesnika s rezidualnom endogenom proizvodnjom inzulina.

Lijek se daje 30 minuta prije obroka ili užine koja sadrži ugljene hidrate. Temperatura primenjenog insulina treba da bude sobna temperatura.

Kod monoterapije s lijekom učestalost primjene je 3 puta dnevno (ako je potrebno, 5-6 puta dnevno). Pri dnevnoj dozi koja prelazi 0,6 IU / kg potrebno je unijeti u obliku 2 ili više injekcija u različita područja tijela.

Lijek Rosinsulin P obično se daje supkutano u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida. Injekcije se mogu raditi u bedro, stražnjicu ili deltoidnu regiju ramena. Uvođenjem lijeka u područje prednjeg trbušnog zida postiže se brža apsorpcija nego unošenjem u druga područja.Potrebno je stalno mijenjati mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije.

Intramuskularno, lijek Rosinsulin P može se davati samo prema uputu liječnika. Intravensku primjenu lijeka može provesti samo medicinski stručnjak.

Rosinsulin R je inzulin kratkog djelovanja i obično se koristi u kombinaciji sa inzulinom srednjeg djelovanja (Rosinsulin C).

Kada koristite napunjene olovke za jednokratnu upotrebu u više doza za ponovljene injekcije, potrebno je prije prve upotrebe izvaditi olovku za šprice iz hladnjaka i pustiti lijek da dostigne sobnu temperaturu. Lijek Rosinsulin P u olovci za jednokratnu uporabu ne može se koristiti ako je bio smrznut. Obavezno slijedite upute za upotrebu olovke za šprice koja se isporučuje s lijekom.

Istovremene bolesti, posebno zarazne i praćene groznicom, obično povećavaju potrebu tijela za inzulinom. Prilagođavanje doze može biti potrebno i ako pacijent ima pridružene bolesti bubrega, jetre, oštećenu funkciju nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde.

Potreba za prilagođavanjem doze može se pojaviti i kod promjene fizičke aktivnosti ili pacijentove uobičajene prehrane. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze prilikom prebacivanja pacijenta s jedne vrste inzulina na drugu.

Nuspojave

Najčešća nuspojava s insulinom je hipoglikemija. Tijekom kliničkih studija, kao i tijekom upotrebe lijeka nakon puštanja na tržište potrošača, ustanovljeno je da učestalost hipoglikemije varira ovisno o populaciji bolesnika, režimu doziranja lijeka i kontroli glikemije (vidjeti "Opis pojedinačnih nuspojava").

U početnoj fazi inzulinske terapije mogu se pojaviti refrakcijske greške, periferni edemi i reakcije na mjestu ubrizgavanja (uključujući bol, crvenilo, urtikariju, upalu, hematom, oticanje i svrbež na mjestu ubrizgavanja). Ovi simptomi su obično privremeni. Brzo poboljšanje kontrole glikemije može dovesti do stanja „akutne neuropatije bola“, koja je obično reverzibilna. Intenziviranje terapije inzulinom uz oštro poboljšanje kontrole metabolizma ugljikohidrata može dovesti do privremenog pogoršanja statusa dijabetičke retinopatije, dok dugoročno poboljšanje kontrole glikemije smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije.

Popis nuspojava predstavljen je u tabeli.

Sve nuspojave predstavljene u nastavku, na osnovu podataka kliničkih ispitivanja, grupisane su prema učestalosti razvoja prema MedDRA i organima. Učestalost nuspojava definirana je kao: vrlo često (≥ 1/10), često (≥ 1/100 do

Ostavite Svoj Komentar