Povećana glukoza u krvi: šta znači, uzroci, simptomi i obilježja liječenja

Aktivnost i dobrobit osobe direktno ovisi o razini glikemije - pokazatelja koji karakterizira prisustvo šećera u krvi. Kada postane niži od normalnog ili viši, tada je neizbježan kvar svih organa, što može nakon toga dovesti do ozbiljnih bolesti. Pogotovo ne treba dozvoliti hiperglikemiju - stanje u kojem je povećana glukoza u krvi. Koliko je ovo opasno? Odgovor na ovo pitanje jeste činjenica da je višak šećera glavni simptom dijabetesa, koji se može spriječiti preduzimanjem mjera na vrijeme. Da biste to učinili, važno je slušati svoje tijelo i ne zanemariti signale o kršenjima u njegovom radu.

Povećana glukoza u krvi: uzroci, simptomi

Da biste pravovremeno započeli liječenje u početnoj fazi, što je glavni uvjet njegove učinkovitosti, potrebno je potražiti stručni medicinski savjet ukoliko imate sljedeće simptome:

  • gotovo stalna žeđ
  • svrbež kože,
  • učestalo mokrenje koje ne uzrokuje bol,
  • povećan urin
  • pojava noćnog mokrenja,
  • primjetni gubitak težine
  • glavobolja i vrtoglavica,
  • stalna slabost i umor,
  • oštećenje vida
  • smanjena odbrana tijela i duge rane koje nisu zacijelile.

Pojava jednog od gore navedenih simptoma moguća je i sa drugim bolestima. Ako ih ima više, onda je ovo prilika da se razmišlja o činjenici da je nivo šećera izvan norme. Šta doprinosi tome mogu se nazvati uzrocima i radnjama? Kad je glukoza u krvi povišena, sljedeći faktori se smatraju mogućim katalizatorom:

  • dijabetes je glavni razlog
  • prekomjerna konzumacija hrane, posebno brzih ugljikohidrata,
  • Ostati predugo u stresnoj situaciji
  • prethodna teška zarazna bolest.

Da biste bolje razumjeli mehanizam ovih simptoma, vrijedno je detaljnije razmotriti koliko je visoka glukoza u krvi povezana sa svakim od njih. Šta ovo znači za rad cijelog tijela?

Kako tijelo reagira na promjene razine glukoze?

Razlog stalnoj žeđi leži u činjenici da molekule glukoze teže privlačenju molekula vode u sebe. Kako bi spriječio dehidraciju, mozak šalje signal koji pacijenta navodi da pije u velikim količinama. Bubrezi zauzvrat počinju naporno da uklanjaju višak tekućine iz tijela. To objašnjava učestalo mokrenje. U slučaju da je oštećena bubrežna funkcija, stanje može biti komplicirano povišenim pritiskom, što se takođe može smatrati jednim od znakova hipertenzije.

Dvije vrste dijabetesa: u čemu su razlike?

Promjena pacijentove tjelesne težine povezana je s vrstom dijabetes melitusa u njemu. Za tip I je karakteristična nedovoljna proizvodnja inzulina kada su ćelije potpuno lišene glukoze. Istovremeno, tijelo nema energiju koja mu je potrebna za obavljanje vitalnih funkcija. To objašnjava gubitak težine, koji postaje vidljiv golim okom.

Potpuno suprotna situacija opažena je kod dijabetesa tipa II, kod kojeg je pacijent višak kilograma. Upravo je za to kriva povišena glukoza u krvi. Šta ovo znači? U ovom slučaju se inzulin proizvodi u dovoljnim ili pretjeranim količinama, ali ne ulazi u ćelije, jer posljednje ne mogu s njim reagirati. Razlog za to je pretilost tkiva, koja ne nestaje čak i kao posljedica energetske gladi.

Energetska gladovanje mozga uzrokuje glavobolju, slabost i smanjene radne sposobnosti. Uostalom, centralni nervni sistem ne prima glukozu, što je oduvijek bio njegov glavni izvor ishrane. Mozak počinje stvarati energiju na alternativni način, povezan s oksidacijom masti, što nije ekvivalentna zamjena. Ovaj postupak vrlo često dovodi do ketonemije, u kojoj pacijent emitira miris acetona, koji se može pripisati i simptomima povećanja šećera u krvi.

Rane koje dugo ne zarastaju takođe su posljedica energetske gladi. Hiperglikemija doprinosi razvoju povoljnog okruženja za različite mikroorganizme, zbog čega počinju gnojni procesi. A bijela krvna zrnca, čija je zaštitna funkcija oslabljena zbog nedostatka glukoze, ne mogu ih neutralizirati.

Pojava ovih simptoma prigoda je da se požuri na laboratorijski test krvi i, ako se dijagnoza potvrdi, potražite odgovarajuće liječenje.

Analiza šećera: kako se pripremiti

Da bi se postigao objektivan rezultat kao rezultat analize, ne može se zanemariti nekoliko jednostavnih, ali obaveznih pravila.

  • dva dana prije dana davanja krvi, čak i male doze alkohola treba napustiti,
  • nakon jela dvanaest sati mora proći,
  • na određeni dan ne preporučuje se pranje zuba.

Test krvi može se obaviti i u laboratoriji i kod kuće nezavisno. Da biste to učinili, potreban vam je glukometar - uređaj dizajniran posebno za tu svrhu. Točnost njegovih pokazatelja uporediva je sa laboratorijskim.

Postoji i druga vrsta analize koja se zove „2hGP“. Ono što ga izdvaja je da se radi tačno dva sata nakon što ste pojeli.

Šta kažu rezultati?

Dešifrovanje rezultata analize neće uzrokovati poteškoće ako imate ideju o tome koliko je norma glukoze u krvi, povišena i snižena.

  1. 6 mmol / L - gornja granica raspona koja se odnosi na dozvoljeni sadržaj šećera.
  2. 3,5 mmol / l - 5,5 mmol / l - zadovoljavajući pokazatelji zdrave osobe.
  3. 6,1 mmol / l - 7 mmol / l - ovi pokazatelji govore da je ovo zadnja faza koja prethodi dijabetesu.
  4. Više od 7 mmol / L - vrlo visoka glukoza u krvi. Šta ovo znači? Nažalost, lako je pretpostaviti da je vjerovatnoća da imate dijabetes gotovo neizbježna. Da biste to potvrdili ili demantirali, bit će potrebne dodatne analize.

Unatoč činjenici da je dekodiranje pokazatelja prilično dostupno, svakako biste trebali kontaktirati svog liječnika.

Šta će pomoći oduprijeti se bolesti?

Ako ste u laboratoriji dobili zaključak: "Krvni test: povišena je glukoza", šta to znači? Da je potrebno što prije poduzeti niz konkretnih mjera, ovisno o zanemarivanju situacije, što će analiza „2hGP“ pomoći da se otkrije.

  1. Ako dijabetes nije potvrđen, ali je nivo glukoze značajno povišen, potrebno je gotovo potpuno isključiti ugljikohidrate.
  2. U prisutnosti šećerne bolesti dijeta mora biti praćena primjenom lijekova koje je propisao liječnik, a potrebna je i kontrola šećera.

Opće preporuke za visoki šećer

Sad kad je poznato zašto se razina glukoze u krvi može povisiti, vrijeme je da uvedete nova pravila u svoj stari način života. Obavezno pregledajte dnevnu prehranu iz koje treba isključiti sljedeću hranu:

  • Konditorski proizvodi
  • voće s visokim šećerom
  • razne kobasice i masno meso.

Treba zaustaviti svoj izbor na nemasnom mesu i ribi, povrću, žitaricama. Kao desert pogodne su kisele bobice i voće, skuta. Preporučljivo je jesti frakciono. Ni u kojem slučaju ne smijete dozvoliti prejedanje.

Ako govorimo o sportu, onda bi idealna opcija bio kardio.

Pogledajte video: Što je nalaz kompletne krvne slike? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar