Koja je normalna razina šećera u krvi kod djece?

Norma šećera u krvi kod djece jedan je od najvažnijih pokazatelja njihovog zdravstvenog stanja. Ovaj faktor određuje da se u kliničkoj praksi posebna pažnja posvećuje definiciji te vrijednosti.

Treba redovito provoditi krvni test na šećer u djece i prisutnost mogućeg odstupanja od norme. Takvi laboratorijski testovi mogu otkriti prisustvo patologija u najranijim fazama njihove progresije.

Koje se metode analize koriste za određivanje vrijednosti?

Najčešće, tijekom laboratorijskih ispitivanja, biomaterijal se uzima na analizu iz prsta. U slučaju da je rezultat studije precijenjen, djetetu se dodjeljuje drugi pregled.

Osim ponovnog uzimanja materijala na analizu, određuje se tolerancija na glukozu. U tu se svrhu provodi ispitivanje opterećenjem glukozom. Ako je potrebno, ispituje se i pokazatelj nivoa glikiranog hemoglobina.

U novorođenčadi, istraživanje za određivanje šećera u krvi djeteta i prisustvo ili odsustvo odstupanja, biomaterijal se uzima iz ušne resice ili pete. To je zbog činjenice da je u ovoj dobi teško uzeti dovoljnu količinu materijala iz prsta.

Ako je potrebno razjasniti analize dobivene ispitivanjem kapilarne krvi, liječnik može usmjeriti dijete da donira venski biomaterijal za laboratorijsko ispitivanje, treba napomenuti da se ova metoda analize za dojenčad koristi izuzetno rijetko i samo u izuzetnim slučajevima.

Krvni test za šećer pod opterećenjem obavlja se kod djece starije od 5 godina. Tokom ovog dijagnostičkog pregleda, biomaterijal se uzima svakih 30 minuta tokom dva sata nakon što detetu popije otopinu glukoze.

Nakon primanja rezultata liječnik o dinamici abnormalnosti kod djeteta može zaključiti da tijelo apsorbira glukozu. Nakon provođenja takve analize i utvrđivanja odstupanja od normalnih vrijednosti, donosi se konačni zaključak o prisutnosti dijabetesa u djetetu ili prediabetičkom stanju.

Provjera norme u krvi djeteta vrši se za djecu koja pripadaju određenim rizičnim grupama za dijabetes.

Te rizične grupe uključuju:

  • prerane bebe
  • bebe ispod tjelesne težine
  • djeca koja su iskusila hipoksiju tokom rođenja ili tokom razvoja u maternici,
  • nakon teške hipotermije ili smrzavanja,
  • prekida u metaboličkim procesima,
  • djeca koja imaju blisku rodbinu koja boluje od dijabetesa.

Redovno praćenje šećera u krvi kod djece omogućava pravovremeno otkrivanje odstupanja i propisuje adekvatnu terapiju, sprečavajući razvoj bolesti i njenih komplikacija.

Redovna mjerenja koncentracije u tijelu djeteta u slučaju sumnje na moguću pojavu odstupanja od norme mogu se provoditi kod kuće pomoću glukometra. Ovakva mjerenja ne zahtijevaju posebnu obuku roditelja. Pomoću ovog uređaja možete vršiti redovno svakodnevno praćenje stanja ovog fiziološkog pokazatelja bebinog tijela.

Pogledajte video: Koji su prvi znakovi dijabetesa? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar