CLINDACIN CANDLE

Clindacin, uključujući kao aktivni sastojak linkozamidni antibiotikklindamicinje lokalni lijek koji se u ginekologiji koristi za liječenje gardnereloza (vaginoza) bakterijskog porijekla. Mehanizam djelovanja lokalnih doznih oblika lijeka (krema, čepići) usmjeren je na remetiranje procesa intracelularne sinteze proteina u mikrobnoj ćeliji, koji se događa na nivou velike 50S ribosomske podjedinice.

Spektar akcije klindamicin dovoljno širok. U srednjim dozama bakteriostatska efikasnost lijeka u odnosu na mnoge mikroorganizmi. U većim dozama klindamicin karakterizirano baktericidnim djelovanjem koje ima za cilj uništenje nekih bakterijski sojevi.

Glavna aktivnost klindamicin posmatrano u odnosu na mikroorganizmišto dovodi do formiranja bakterijska vaginozauključujući: Mobiluncus spp. (mobilunkus) Gardnerella vaginalis (gardnerella vaginalis) Bacteroides spp. (bakteroidi) Peptostreptococcus spp. (peptostreptokok) Mycoplasma hominis (mycoplasma hominis).

Neosjetljivo na izlaganje klindamicin su sojevi Candida albicans (trza) i Trichomonas vaginalis (vaginalne trihomone).

Intravaginalna (unutar vagine), jedna injekcija klindamicina u dozi od 100 mg dovodi do sistemske apsorpcije oko 4% lijeka (oko 4 mg). Cmax u plazmi klindamicina je 20 ng / ml.

Nuspojave

Neki pacijenti koji su koristili klindacin osetili su razvoj negativnih nuspojava, uključujući: svrbež u vaginiobrazovanja makulopapularni osippojava urtikarijarazvoj cervicitis ili kolpita (vaginitis) vulvovaginalna iritacijaosjećaj gorenje.

Iz hematopoetskog sistema u rijetkim slučajevima primijećeno je: trombocitopenijareverzibilni leukopenija, eozinofilija, neutropenija, agranulocitoza.

U slučaju značajne sistemske apsorpcije klindamicina moguća je manifestacija njegovih urođenih sistemskih nuspojava, uključujući stvaranje pseudomembranski enterokolitis (vrlo rijetko).

Clindacin krema, upute za upotrebu

Clindacin krema namijenjena je za intravaginalnu upotrebu pomoću posebnog jednokratnog aplikatora koji je uključen u komplet za ovaj lijek. Preporučena pojedinačna dnevna doza kreme je 100 mg klindamicin (zapremina potpuno napunjenog aplikatora). Uvođenje lijeka najbolje je izvesti uveče (prije spavanja). Trajanje tečaja liječenja u pravilu traje od 3 do 7 dana.

Upotreba aplikatora

Za pravilno doziranje i primjenu kreme u vaginu preporučuje se upotreba jednokratnih aplikatora koji se nalaze u pakovanju s lijekom i koji se pridržavaju tehnike njihove upotrebe, naime:

  • uklonite zaštitnu kapu s kreme,
  • zavijte na mesto plastični aplikator za jednokratnu upotrebu,
  • stisnite suprotni kraj epruvete da biste potpuno napunili aplikator (aplikator se smatra potpuno napunjenim kada se njegov klip koji se kreće samostalno dođe do zaustavljanja),
  • ležeći na leđima, umetnite aplikator u vaginu što je dublje moguće,
  • nježno pritisnite aplikator na klip dok se potpuno ne isprazni,
  • pažljivo izvadite rabljeni aplikator iz vagine i odbacite ga.

Svijeće Clindacin, upute za upotrebu

Clindacin supozitoriji se takođe koriste intravaginalno, uz jednostruku dnevnu primjenu 1. supozitorija, poželjno uveče (prije spavanja). Trajanje tečaja liječenja u pravilu traje od 3 do 7 dana.

Za pravilnu upotrebu lijeka treba osloboditi jednu supozitorijum od vanjske konturne ambalaže rezanjem zaštitnog filma duž kontura svijeće. Zatim u ležećem položaju unesite supozitorij u vaginu što je dublje moguće.

Interakcija

U kombinaciji s klindamicinom povećava se efikasnost aminoglikozida (Streptomycin), Rifampicin i Gentamicin.

Kindamicin nije kompatibilan sa Aminofilin, Eritromicin, Magnezijum sulfat, Ampicilin, Kalcijum glukonatderivati difenilhidantoin i barbiturati.

Učinci klindamicina povećavaju opuštanje mišića zbog izloženosti n-antiholinergici.

Način primjene

Svijeće Clindacin primjenjuju se: intravaginalno. Prije upotrebe, jedna supozitorija se oslobađa iz konturne ambalaže, nakon rezanja filma duž konture supozitorija unosi se, ako je moguće, duboko u vaginu, u položaju supice.
1 čepiće 1 put dnevno, neposredno prije spavanja, 3-7 dana zaredom.

Oblik oslobađanja i sastav lijeka

Clindacin je dostupan u obliku supozitorija za vaginalno davanje u blister pakovanjima od 3 komada u kartonskoj kutiji. Lijek je popraćen detaljnim uputama.

Glavni aktivni sastojak lijeka je klindamicin fosfat, a svaki supozitorij sadrži 100 mg ove tvari. Sastav svijeća također uključuje brojne pomoćne komponente.

Farmakološka svojstva

Clindacin pripada antibioticima iz grupe linkozamida. Aktivna aktivna tvar lijeka pokazuje visoku terapijsku aktivnost u odnosu na mnoge vrste patogena infekcije. Djelovanje lijeka je bakteriostatsko, to jest klindamicin fosfat, koji je dio supozitorija, inhibira rast i razmnožavanje ćelija patološkog uzročnika, blokirajući sintezu proteina mikrobne ćelije.

Lijek je veoma efikasan protiv stafilokoka, streptokoka, korinebakterija, mikoplazmi, peptokoka, klostridija. Prije propisivanja supozitorija, žena mora proći bakteriološku i bakterioskopsku inokulaciju sekreta kako bi se utvrdila osjetljivost patogena na antibiotik.

Lijek se koristi u ginekološkoj praksi za liječenje bakterijske vaginoze uzrokovane mikroorganizmima osjetljivim na klindamicin.

Kontraindikacije

Prije početka terapije lijekom, pacijent treba posjetiti ginekologa, uzeti testove i pažljivo pročita priložene upute. Supozitoriji su kontraindicirani kod pacijenata sa preosjetljivošću na klindamicin ili pomoćnim komponentama koje čine lijek, trudnicama i osobama sa malignim neoplazmama vaginalnih zidova.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

U prvom tromjesečju trudnoće nisu preporučene kliničke supozitorije za liječenje trudnicama. To je zbog nedovoljnih podataka o sigurnosnim učincima klindamitacina na razvoj fetusa, osim toga, u prvih 12 tjedana formiraju se svi organi i sustavi nerođenog djeteta, a učinak lijeka može negativno utjecati na taj proces.

U drugom i trećem tromjesečju trudnoće primjena supozitorija moguća je samo prema strogim indikacijama pod nadzorom liječnika u slučaju da će potencijalna korist za trudnicu biti mnogo veća od mogućeg rizika za plod.

Nuspojave

Općenito, lijek pacijenti dobro podnose, međutim kod osoba sa povećanom individualnom osjetljivošću na klindamitacin mogu se razviti sljedeće negativne reakcije:

  • Na dijelu organa reproduktivnog sustava - razvoj upalnih procesa grlića maternice, vaginitis, kolpitis,
  • Iz hemopoetskih organa - smanjenje broja leukocita, neutropenije, eozinofilije, trombocitopenije, agranulocitoze,
  • Lokalne reakcije - peckanje, svrab u vagini, bol i nelagoda,
  • Sistemska apsorpcija lijeka je niska, ali u rijetkim slučajevima može dovesti do razvoja pseudomembranskog enterokolitisa.

Posebna uputstva

Tokom liječenja vaginalnim čepićima preporučuje se suzdržavanje od seksualnih odnosa.

Budući da se tijekom liječenja čepićima lijeka kod žene može pojačati vaginalni iscjedak, za udobnost i higijenu treba nositi jednokratne sanitarne pločice.

Za vrijeme menstruacije, liječenje lijekovima se ne provodi. Trebali biste pričekati kraj kritičnih dana i tek nakon toga započeti terapiju.

Tokom trudnoće i dojenja

Prema službenim uputama, kliničke studije sigurnosti klindacina kada trudnoća u prvom tromjesečju nije provedeno, u vezi s čime se ne preporučuje njegova upotreba u ovom periodu. Klindacin tretman za žene tokom II i III trimestra trudnoće dopuštena je samo u slučajevima značajnog viška prednosti takve terapije za majku, u usporedbi s mogućim negativnim posljedicama za plod.

Uprkos tome, u ginekologiji postoji praksa imenovanja klindacina u II i III trimestra trudnoćeod nekih vaginalne infekcijesvakako treba takav tretman. Uzimajući u obzir recenzije ovog lijeka u obliku kreme, kao i recenzije o čepićima tokom trudnoće u tim razdobljima, vrijedi napomenuti da je u ogromnoj većini slučajeva terapija Clindacinom dovela do uklanjanja zarazne bolesti bez ikakvih negativnih posljedica za buduću majku i plod.

Izolacija intravaginalno korištenog klindamicin s mlijekom dojilje nije proučavana, u vezi s čime je i njezina svrha u navedenom periodu dojenje moguće samo uz pozitivnu usporedbu prednosti takvog liječenja za majku u usporedbi s mogućim rizicima za novorođenčad.

Recenzije o Klindatsin

Većina žena koje koriste ovaj lijek za liječenje bakterijska vaginoza, Ostavljam pozitivne kritike o supozitorijima klindacina, uključujući bolesnike koji su prisiljeni da pribjegavaju ovom lijeku trudnoća u II i III trimestru. Recenzije o klindacin kremi nisu toliko brojne, ali su također pozitivne u pogledu učinkovitosti i sigurnosti ovog terapijskog lijeka. Rezimirajući opći dojam pacijenata o terapiji Klindacinom bakterijska vaginoza, sigurno ga preporučiti za upotrebu prema indikacijama, ali samo nakon savjetovanja sa stručnjakom.

Klindatsinova cijena gdje se može kupiti

U usporedbi s kolegama za lokalnu upotrebu (uključujući vaginalne masti, kreme, čepiće, kapsule itd.), Cijena klindacina je na visokoj razini. Na primjer, cijena Klindatsina u svijećama br. 3 iznosi oko 650 rubalja (respektivno, 6 svijeća se može kupiti u prosjeku za 1300 rubalja). Cena Clindacin krema varira između 350-400 rubalja po epruveti od 20 grama.

Neželjene reakcije

Genitourinarni sistem: vaginalni bol, vaginalna kandidijaza, menstrualne nepravilnosti, vaginalni iscjedak, disurija, pijelonefritis, vaginitis / vaginalne infekcije.

Telo u celini: gljivične infekcije, bolovi u trbuhu, glavobolja, lokalizirani bol u trbuhu, groznica, bolovi u boku, bolovi po cijelom tijelu, lokalizirani edemi, kandidijaza.

Digestivni trakt: mučnina, povraćanje, proliv.

Koža i sluznica: svrbež (nije na mjestu ubrizgavanja), osip, bol na mjestu ubrizgavanja, svrbež (na mjestu ubrizgavanja).

Upotreba tokom trudnoće ili dojenja

Intravaginalna upotreba supozitorija klindamicin fosfata kod trudnica u drugom tromjesečju trudnoće, kao i sistemska primjena klindamicina u drugom i trećem tromjesečju, nisu doveli do patoloških učinaka.

U žena u prvom tromjesečju trudnoće ovaj lijek treba upotrebljavati samo ako postoje nedvojbene indikacije.

Nije poznato da li se klindamicin izlučuje u majčino mlijeko nakon intravaginalne primjene klindamicin fosfata, stoga se tijekom dojenja lijek može propisati samo kada očekivana korist za majku nadmašuje potencijalni rizik za dijete.

Djeca ne koriste drogu.

Značajke aplikacije

Upotreba vaginalnih čepića s klindamicinom može dovesti do razvoja neosjetljivih mikroorganizama, uključujući i kvasac.

Oralna i parenteralna primjena klindamicina može izazvati dijareju, a u nekim slučajevima - kolitis. Ako se tijekom upotrebe oblika doziranja klindamicina za intravaginalnu primjenu razvije jaka ili dugotrajna dijareja, tada ovaj lijek treba otkazati, potrebno je provesti odgovarajuće dijagnostičke postupke i odrediti liječenje ako je potrebno.

Pacijente treba upozoriti da tijekom liječenja vaginalnim čepićima koji sadrže klindamicin ne ulaze u vaginalni odnos, a također ne koriste druge vrste proizvoda namijenjenih intravaginalnoj primjeni (na primjer, tamponi, proizvodi za tuširanje).

Proizvod sadrži komponente koje mogu smanjiti čvrstoću proizvoda od lateksa ili gume, poput kondoma ili kontracepcijskih vaginalnih dijafragmi. Stoga se upotreba takvih proizvoda tijekom liječenja lijekom u obliku vaginalnih čepića ne preporučuje.

Gotovo 30% (6,5 - 70%) klindamicina apsorbira se u sistemsku cirkulaciju nakon upotrebe vaginalnih čepića.

Pogledajte video: Clindacin Plus Gel - what is clindamycin gel used to treat? Bangla (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar