Merenje glukoze u krvi sa tabelom normi glukometra

Mjerenje šećera u krvi i, ako je potrebno, potrebna je njegova pravovremena korekcija kako bi se spriječio razvoj teških komplikacija dijabetesa. Budući da glikemiju treba stalno pratiti, pacijenti s dijabetesom se obučavaju da to rade i sami kod kuće. U tu svrhu koriste se prijenosni uređaji za mjerenje šećera u krvi - glukometri. Takvi uređaji omogućuju vam praćenje nivoa glukoze u krvi, ne samo kod dijabetičara, već i kod zdravih ljudi ako je potrebno.

Analiza rezultata mjerenja šećera u krvi omogućava vam da procijenite efikasnost terapije, odredite ispravnu strategiju za svaku fazu liječenja i način života, optimizirate energetsku vrijednost hrane koju jedete, odmah napravite promjene, prilagodite prehranu i dozu lijekova.

Savremeni modeli glukometra imaju mogućnost povezivanja s računarom i funkciju automatskog snimanja i obrade rezultata mjerenja.

Vrste glukometra

Postoji nekoliko vrsta glukometra:

  • fotohemijski glukometri - izmjerite količinu glukoze u krvi u skladu s promjenom boje reagensa. Krv iz prsta miješa se sa posebnim supstancama nanesenim na test traku. Glukoza u krvi ulazi u kemijsku reakciju s reagentom, reagens postaje plav, dok će intenzitet boje ovisiti o koncentraciji glukoze. Optički sustav uređaja analizira promjenu testne zone i rezultat prikazuje u digitalnom smislu na zaslonu. Fotohemijska metoda ima nedostatke i smatra se zastarjelom,
  • elektrohemijski glukometri - zabilježiti pokazatelje glukoze u krvi mjerenjem količine električne struje oslobođene tokom reakcije. Glukoza djeluje u reakcijskoj zoni test trake u kojoj se nalazi mješavina suhih reagensa, što rezultira slabom električnom strujom, čija se vrijednost analizira mjernim uređajem uređaja. Rezultati se prikazuju na ekranu kao pokazatelj koncentracije glukoze. Elektrohemijski uređaji su tačniji od fotokemijskih koji pripadaju trećoj generaciji glukometra.

U fazi razvoja i primjene postoji još nekoliko vrsta glukometra - optički biosenzori zasnovani na površinskoj rezonanci plazme i spektrometrijski glukometri koji mjere šećer u krvi skeniranjem kože pacijentovog dlana. Takav aparat omogućava određivanje sadržaja glukoze bez uzorkovanja krvi pomoću lasera.

Glucometer uređaj

Klasičan mjerač glukoze u krvi sastoji se od sljedećih elemenata:

  • punjiva baterija
  • alat za probijanje prsta - poluautomatski scarifier (lancet),
  • elektronička jedinica opremljena ekranom sa tečnim kristalima,
  • jedinstveni set test traka.

Za bilježenje rezultata mjerenja šećera u krvi možete kreirati posebnu tablicu ili upotrijebiti gotove oblike zapisnika o samokontroli.

Glukometar može varirati u veličini, brzini, memoriji i postavkama ekrana, cijeni. Moderni mjerači glukoze u krvi su kompaktni, precizni, imaju veliku brzinu dobivanja rezultata, ne zahtijevaju kompliciranu njegu, za njihovo korištenje potrebna vam je samo mala količina kapilara, odnosno krv uzeta iz prsta.

Moderni modeli mogu biti opremljeni korisnim dodatnim funkcijama:

  • memorija
  • informatizacija rezultata,
  • mogućnost spremanja najnovijih rezultata,
  • Odvojena statistika
  • izračunavanje prosječne vrijednosti šećera u krvi za određeni period,
  • kontrola ketonskih tela u krvi,
  • automatsko kodiranje test traka,
  • glasovna funkcija.

Svi glukometri mjere razinu šećera u krvi na različite načine i daju različite rezultate.Za svaki se uređaj kalibracija (podešavanje) vrši standardnom otopinom glukoze. Nakon kalibracije svaka serija traka dobiva jedinstveni digitalni kod koji se upisuje u mjerač. Uređaj je potrebno kalibrirati u skladu s test trakama. Na nekim modelima uređaja kôd treba unijeti ručno za svaku novu seriju test traka, u ostalim glukometrima kod se automatski unosi.

Da biste uporedili rezultate različitih uređaja za mjerenje šećera u krvi, morate znati pravu vrijednost glukoze u krvi, koju može utvrditi samo laboratorijski analizator. Najbolji način za provjeru točnosti kućnog mjerača glukoze u krvi je usporedba rezultata dobivenih na pojedinom uređaju s laboratorijskim pokazateljima pri svakoj posjeti liječniku.

Metoda za mjerenje šećera u krvi

Izbor vremena za mjerenje šećera u krvi glukometrom i učestalost analize liječnik odabire na osnovu pojedinačnih indikacija. Kod dijabetesa koji nisu ovisni o inzulinu obično se mjeri šećer u krvi dva puta dnevno.

Stopa šećera u krvi kod odraslih kreće se od 3,3-5,5 mmol / L. Razina šećera u krvi od 7,8–11,0 tipična je za predijabetes; povećanje koncentracije glukoze veće od 11 mmol / l ukazuje na dijabetes melitus.

Minimalna učestalost kontrole glikemije kod dijabetesa ovisnog o insulinu je četiri puta dnevno. Što se češće mjeri šećer u krvi, to je više informacija o učinkovitosti terapije lijekovima i o faktorima koji utječu na smanjenje glukoze u krvi. U slučaju nestabilnosti glikemije, stručnjaci preporučuju pacijentima koji uzimaju inzulin uzimaju mjerenje šećera u krvi ujutro i prije spavanja, prije i nakon jela, prije bavljenja sportom, kao i u neobičnim situacijama: prije izvođenja radnji koje zahtijevaju visoku koncentraciju pažnje, uz pridružene bolesti, nemotivirano pogoršanje zdravstveno stanje, u stresnim situacijama, uz promjene u uobičajenom ritmu života, trudnoća.

Četiri sata prije testa ne preporučuje se jesti. Analiza se obično vrši prije jela i prije spavanja.

Algoritam analize:

  • ruke oprati sapunom i toplom vodom i osušiti ih čistim ručnikom. Ne vrijedi vaše ruke tretirati dezinfekcijskim otopinama, tekućinama koje sadrže alkohol ili vlažnim maramicama; u tom slučaju postoji velika vjerovatnost da dobijete pogrešan rezultat,
  • zagrejte prste na sobnu temperaturu, lagano masirajte ruke da poboljšate cirkulaciju krvi,
  • instalirajte sterilnu iglu u skarifer,
  • uzmite test traku iz zapečaćene bočice,
  • fiksirajte test traku u utičnici brojila,
  • uključite brojilo, a na ekranu se nakon provjere datuma kodiranja i roka trajanja test trake pojavljuje poruka o spremnosti za rad,
  • odabrati optimalnu dubinu probijanja, uzimajući u obzir individualnu osjetljivost i debljinu kože,
  • izvršite probijanje na koži bočnog dela prsta pomoću olovke za probijanje. Za uzorkovanje krvi preporučuje se upotreba različitih mjesta punkcije,
  • stavite kap krvi u područje nanošenja test trake,
  • na mjesto uboda nanesite pamučni tampon natopljen u otopini alkohola,
  • uklonite testnu traku s uređaja.

Nakon primanja potrebne količine krvi, uređaj prikazuje poruku na ekranu i započinje dijagnozu. Rezultati ispitivanja biće spremni za 5–50 sekundi.

Za smislenu analizu pokazatelja glukoze u krvi, preporučuje se provođenje takozvanog testa u kojem se mjere šećere prije i nakon određenog događaja ili aktivnosti.

Pogreške u mjerenju šećera u krvi glukometrom:

  • upotreba test traka dizajniranih za drugi model brojila,
  • nepoštivanje temperaturnog režima tokom uzimanja krvi (preniska ili visoka temperatura vazduha u sobi, hladne ruke),
  • prljave ruke ili test trake,
  • plitka punkcija, puno ili malo krvi za analizu,
  • ulazak u krv rastvora za dezinfekciju, vodu,
  • zagađenje ili oštećenje brojila,
  • nedostatak provjere ispravnosti uređaja, pogrešno postavljen kod test test trake,
  • nepravilno skladištenje test traka (boca dobro zatvorena, temperatura skladištenja previsoka ili preniska, skladištenje duže od roka valjanosti).

Snimanje i analitika rezultata ispitivanja

Snimanje rezultata mjerenja šećera u krvi kod kuće izuzetno je važno, omogućava vam da na vrijeme reagirate na promjene u tijelu, procijenite kako ravnoteža kalorija iz unosa hrane utječe na razinu glukoze u krvi, odaberete optimalnu fizičku aktivnost i prilagodite dozu inzulina.

Treba imati na umu da se norma šećera u krvi kod odraslih kreće u rasponu od 3,3-5,5 mmol / L. Razina šećera u krvi od 7,8–11,0 tipična je za predijabetes; povećanje koncentracije glukoze veće od 11 mmol / l ukazuje na dijabetes melitus. Stručnjaci preporučuju dijabetičarima da šećer drže u rasponu od 5,5–6,0 mmol / L. Uz to se uzimaju u obzir i opće stanje endokrinog sustava, prisutnost manjih bolesti, starost i spol pacijenta.

Za bilježenje rezultata mjerenja šećera u krvi možete kreirati posebnu tablicu ili upotrijebiti gotove oblike zapisnika o samokontroli. Savremeni modeli glukometra imaju mogućnost povezivanja s računarom i funkciju automatskog snimanja i obrade rezultata mjerenja. Računalne aplikacije mogu analizirati rezultate mjerenja, vizualizirati pokazatelje za određeni vremenski period u obliku grafikona ili grafikona.

Za svaki se uređaj kalibracija provodi pomoću referentne otopine glukoze. Nakon kalibracije svaka serija traka dobiva jedinstveni digitalni kod koji se upisuje u mjerač.

Dnevnik samokontrole sadrži podatke o vremenu mjerenja šećera u krvi, dozi inzulina i drugim uzimanim lijekovima, nivou krvnog pritiska, tjelesnoj težini, rasporedu fizičke aktivnosti, informacijama o prehrambenim proizvodima, emocionalnom stanju.

Za smislenu analizu pokazatelja glukoze u krvi, preporučuje se provođenje takozvanog testa u kojem se mjere šećere prije i nakon određenog događaja ili aktivnosti. Dakle, mjerenje šećera u krvi prije i nakon obroka pomoći će vam da shvatite koliko je pravilno odabran omjer hrane ili pojedinačne hrane. Poređenje pokazatelja napravljenih uveče i ujutro pokazaće promjene nivoa glukoze u tijelu tokom spavanja.

Šta je nivo šećera?

Šećer u krvi izračunava se u mmol po litri, rjeđe u miligramima po decilitru. Norma šećera u krvi za zdravu osobu je 3,6-5,8 mmol / L. Za svakog pacijenta krajnji je pokazatelj individualan, dodatak da vrijednost varira ovisno o unosu hrane, posebno slatke i visoke u jednostavnim ugljikohidratima, naravno, takve promjene se ne smatraju patološkim i imaju kratkoročnu prirodu.

Kako tijelo reguliše razinu šećera

Važno je da je razina šećera u granicama normale. Snažno smanjenje ili snažno povećanje glukoze u krvi ne može se dopustiti, posljedice mogu biti ozbiljne i opasne za život i zdravlje pacijenta - gubitak svijesti do kome, dijabetes melitus.

Nivo šećeraDejstvo na gušteračuDejstvo na jetruUticaj na glukozu
VisokogGušterača prima signal za lučenje hormona inzulinaJetra prelazi višak glukoze u hormon glukagonPad nivoa šećera
NormalnoNakon jela, glukoza se transportira krvlju i signalizira gušterači da proizvodi hormon inzulinJetra je u mirovanju, ne proizvodi ništa, jer je nivo šećera normalan.Nivo šećera je normalan
NizakNiska glukoza signalizira gušterači da zaustavi lučenje inzulina prije nego što je ponovo potreban. Istovremeno dolazi do stvaranja glukagona u gušteračiJetra prestaje da obrađuje višak glukoze u glukagon, jer ga u svom čistom obliku proizvodi gušteračaNivo šećera raste

Da bi održao normalnu koncentraciju glukoze, gušterača izlučuje dva hormona - inzulin i glukagon ili polipeptidni hormon.

Inzulin je hormon koji proizvode stanice gušterače, oslobađajući ga kao odgovor na glukozu. Inzulin je potreban za većinu ćelija ljudskog tijela, uključujući mišićne ćelije, ćelije jetre, masne ćelije. Hormon je protein koji se sastoji od 51 različite aminokiseline.

Insulin obavlja sljedeće funkcije:

  • govori mišićima i ćelijama jetre signal koji poziva da akumuliraju (nagomilaju) pretvorenu glukozu u obliku glikogena,
  • pomaže masnim ćelijama da stvaraju masnoću pretvaranjem masnih kiselina i glicerina,
  • daje bubrezima i jetri signal da zaustave izlučivanje vlastite glukoze metaboličkim procesom - glukoneogenezom,
  • stimuliše mišićne ćelije i ćelije jetre da luče protein iz aminokiselina.

Glavna svrha inzulina je pomoći tijelu u apsorpciji hranjivih sastojaka nakon jela, zbog čega nivo šećera u krvi, masnih i aminokiselina opada.

Glukagon je protein koji proizvode alfa ćelije. Glukagon ima učinak na šećer u krvi što je suprotno od insulina. Kad se koncentracija glukoze u krvi smanji, hormon daje signal mišićnim i jetrenim ćelijama da glikogenolizom aktiviraju glukozu kao glikogen. Glukagon potiče bubrege i jetru na lučenje vlastite glukoze.

Kao rezultat toga, hormon glukagon uzima glukozu iz nekoliko organa i održava je na dovoljnoj razini. Ako se to ne dogodi, razina šećera u krvi pada ispod normalnih vrijednosti.

Dijabetes melitus

Ponekad tijelo nepravilno funkcionira pod utjecajem vanjskih ili unutarnjih nepovoljnih faktora, zbog kojih se poremećaji prvenstveno odnose na metabolički proces. Zbog takvih kršenja gušterača prestaje proizvoditi hormon inzulin dovoljno, tjelesne stanice na njega nepravilno reagiraju, i naposljetku raste razina šećera u krvi.

Ovaj poremećaj metabolizma naziva se dijabetes.

Hipoglikemija ukazuje na to da je šećer u krvi nizak. Ova razina šećera je opasna ako je kritična.

Ukoliko se ne dogodi prehrana organa zbog niske glukoze, ljudski mozak pati. Kao rezultat toga, moguća je koma.

Može doći do ozbiljnih posljedica ako šećer padne na 1,9 ili manje - na 1,6, 1,7, 1,8. U ovom slučaju moguće su konvulzije, moždani udar, koma. Stanje osobe je još ozbiljnije ako je nivo 1,1, 1,2, 1,3, 1,4,

1,5 mmol / L U ovom slučaju, u nedostatku odgovarajuće akcije, moguća je smrt.

Važno je znati ne samo zašto ovaj pokazatelj raste, nego i razloge zbog kojih glukoza može naglo pasti. Zašto se događa da test pokazuje da je glukoza kod zdrave osobe niska?

Prije svega, to može biti posljedica ograničenog unosa hrane. Uz strogu dijetu, unutrašnje se zalihe u organizmu postepeno iscrpljuju. Dakle, ako se tokom dužeg vremena (koliko ovisi o karakteristikama tijela) čovjek suzdrži od jela, šećer u krvnoj plazmi opada.

Aktivna fizička aktivnost može i smanjiti šećer. Zbog vrlo velikog opterećenja, šećer se može smanjiti čak i kod normalne prehrane.

Uz pretjeranu konzumaciju slatkiša, razina glukoze znatno raste. No, za kratko vrijeme šećer brzo opada. Soda i alkohol takođe se mogu povećati, a zatim drastično smanjiti glukozu u krvi.

Ako je u krvi malo šećera, posebno ujutro, osoba osjeća slabost, pospanost, razdražljivost ga nadvlada. U tom će slučaju mjerenje glukometrom vjerojatno pokazati da je dozvoljena vrijednost smanjena - manja od 3,3 mmol / L. Vrijednost može biti 2,2, 2,4, 2,5, 2,6, itd. Ali zdrava osoba u pravilu treba imati samo normalan doručak kako bi se šećer u plazmi u krvi normalizirao.

Ali ako se razvije hipoglikemija reakcije, kad glukometri ukazuju da se koncentracija šećera u krvi smanjuje kada je osoba pojela, to može biti dokaz da pacijent razvija dijabetes.

Šećer je važna komponenta hemijskog sastava krvi, koji popravlja gušterača. Ova strukturna jedinica endokrinog sustava odgovorna je za proizvodnju hormona inzulina i glukagona.

Za održavanje hormonske ravnoteže vrlo je važno. Na primjer, inzulin je odgovoran za isporuku glukoze u stanice, dok se glukagon razlikuje po hiperglikemijskim svojstvima.

Ako je koncentracija hormona prekršena, prema rezultatima testova, norma šećera u krvi osobe se ne primjećuje. Potrebna je detaljna dijagnostika i odmah konzervativni tretman.

U laboratorijama koriste posebne tablice u kojima se već računaju pokazatelji plazme za kapilarnu razinu šećera u krvi. Preračunavanje rezultata koje pokazuje brojilo može se obaviti nezavisno.

Za to se indikator na monitoru dijeli sa 1.12. Takav se koeficijent koristi za sastavljanje tablica za prijevod pokazatelja dobivenih pomoću uređaja za samo nadgledanje šećera.

Točnost procjene nivoa glikemije ovisi o samom uređaju kao i o nizu vanjskih faktora i usklađenosti s radnim pravilima. Sami proizvođači tvrde da svi prenosivi uređaji za mjerenje šećera u krvi imaju manje pogreške. Potonji se kreću od 10 do 20%.

Djelovanje inzulina

Proces održavanja razine šećera u krvi u normalnim granicama je kontinuiran. Za to je zaslužan hormon inzulin. Dostavlja glukozu iz krvi u ćelije, negujući ih. Transporteri glukoze unutar ćelija su posebni proteini. Oni preuzimaju molekule šećera kroz polupropusnu staničnu membranu i premještaju ih prema unutra za preradu u energiju.

Inzulin dostavlja glukozu mišićnim ćelijama, jetri i drugim tkivima, osim mozga: šećer tamo ulazi bez pomoći inzulina. Šećer se ne sagorijeva odjednom, već se taloži u obliku glikogena - tvari slične škrobu i konzumira se po potrebi. Uz nedostatak inzulina, transporteri glukoze ne djeluju dobro, ćelije ga ne primaju puni život.

Druga važna funkcija inzulina je nakupljanje masti u masnim ćelijama. Zahvaljujući mehanizmu pretvaranja glukoze u masti, nivo šećera u tijelu se smanjuje. A upravo je hormon inzulin ključan za gojaznost, njegov nepravilni rad sprečava gubitak kilograma.

Razlika u postu i nakon očitanja šećera

Na prazan stomak, na prazan stomak, očitanja šećera su minimalna. Kad čovjek jede, hranjive tvari se apsorbiraju i ulaze u krvotok, povećavajući koncentraciju glukoze. U zdrave osobe s normalnim metabolizmom ugljikohidrata, gušterača brzo izlučuje potrebnu količinu inzulina za normalizaciju šećera, pa je ovo povećanje neznatno i ne traje dugo.

Uz nedostatak inzulina (u slučaju dijabetesa tipa 1) ili njegovog slabog učinka (dijabetes tipa 2) nakon jela, razina šećera u krvi dramatično raste, što utječe na bubrege, vid, živčani sistem, povećava se rizik od srčanog udara ili moždanog udara.

Često se problemi uzrokovani povećanjem šećera nakon jela pogrešno odnose na prirodne promjene vezane uz dob. Međutim, ako se s njima ne nosite pravilno i pravodobno, kvaliteta života pacijenata samo će se pogoršati s godinama.

Dopušteni šećer u krvi muškarcima

Odrasli muškarac besprijekornog zdravstvenog stanja ne može se brinuti, pokazatelj ostaje u prihvatljivim granicama. Međutim, sustavno praćenje ove vrijednosti neće biti suvišno.

Dopuštena norma šećera u krvi kod muškaraca definirana je kao 3,3 - 5,5 mmol / l, a njegova promjena je zbog dobnih karakteristika muškog tijela, općeg zdravstvenog i endokrinog sustava.

U studiji se uzima venska biološka tekućina, koja je ista za male i odrasle pacijente. Sa visokom glukozom je već patologija koju treba liječiti.

Navedeno je da se u starosti glukoza u tijelu povećava, pa su dozvoljene granice nešto proširene u odnosu na normu za mladu osobu. Međutim, takav porast nije uvijek povezan s opsežnim patologijama, među uzrocima opasnog skoka glukoze liječnici razlikuju specifičnosti hrane, fizičku aktivnost s fluktuacijama testosterona, prisustvo loših navika i stres.

Ako je norma šećera u krvi kod muškaraca odsutna, prvi korak je otkrivanje etiologije patološkog procesa.

Odvojeno je vrijedno usredotočiti se na opće stanje u tijelu, koje utječe na nivo glukoze. Da bi indikacija bila što tačnija, laboratorijsku metodu ispitivanja provedite samo ujutro i to uvijek na prazan stomak.

Preliminarna konzumacija slatke hrane i hrane koja sadrži šećer s puno glukoze daje lažni rezultat. Odstupanja od norme ne bi smjela prelaziti 6,1 mmol / l, ali dopuštena je niža vrijednost - ne manja od 3,5 mmol / l.

Za provjeru glukoze potrebno je koristiti vensku biološku tečnost, ali prvo prikupiti podatke o anamnezi. Na primjer, pacijent ne smije jesti hranu, a uoči toga važno je ograničiti upotrebu određenih lijekova kako bi se smanjio rizik od pogrešnog odgovora.

Čak i pranje zuba ujutro je nepoželjno, jer pasta za zube koja sadrži okuse može izazvati prekoračenje dopuštene granice. Norma šećera u krvi iz vene određena je u granicama od 3,3 - 6,0 mmol / l.

Ovo je manje uobičajen, ali i informativan laboratorijski test za pravovremeno otkrivanje dijabetesa i prevenciju dijabetičke kome. Češće se takva analiza provodi u djetinjstvu s pojavom simptoma povećane glukoze u biološkoj tekućini.

Za pedijatriju postoje ograničenja. Što se tiče odraslih muškaraca, ako uzimate krv iz prsta, rezultat bi trebao odgovarati vrijednostima od 3,3-5,6 mmol / L.

Ako je dopuštena norma prekoračena, liječnik šalje na ponovnu analizu, kao mogućnost - potrebna je posebna provjera tolerancije. Prvi put kapilarna tečnost uzima se na prazan stomak, najbolje ujutro, a druga - nekoliko sati nakon dodatnog unosa 75 grama otopine glukoze. Norma šećera kod muškaraca u dobi od 30-55 godina iznosi 3,4 - 6,5 mmol / L.

Sa teretom

S smanjenom fizičkom aktivnošću, nivo šećera u biološkoj tečnosti u telu odgovara dozvoljenoj normi, ali kada se poveća, može neočekivano skočiti na kritičnu granicu. Mehanizam djelovanja takvog patološkog procesa sličan je emocionalnom stanju, kada povećanju glukoze u krvi prethodi nervno naprezanje, ekstremni stres, povećana nervoza.

U cilju efikasnog tretmana preporučuje se eliminacija prekomerne fizičke aktivnosti, dok je dozvoljeno dodatno korišćenje medicinskih metoda lečenja, ali bez predoziranja lekovima. U suprotnom, razvija se hipoglikemija. Takva patologija, koja se razvija kod odraslih muškaraca, negativno utječe na seksualnu funkciju, smanjuje erekciju.

Sa dijabetesom

Šećer je povišen, a takav je pokazatelj teško stabilizirati na prihvatljivu vrijednost. Pacijent s dijabetesom mora stalno pratiti sastav biološke tečnosti, posebno za to je kupljen kućni merač glukoze u krvi. Pokazatelj se smatra opasnim od 11 mmol / l, kada je potrebno hitno uzimanje lijekova, liječnički nadzor.

Dopušteni su sljedeći brojevi - 4 - 7 mmol / l, ali sve ovisi o karakteristikama određene kliničke slike. Među potencijalnim komplikacijama ljekari razlikuju dijabetičku komu, smrtni ishod kliničkog pacijenta.

Simptomi visokog šećera

Povećani šećer u krvi može se utvrditi ako osoba ima određene znakove. Sledeći simptomi koji se manifestuju kod odrasle osobe i djeteta trebaju upozoriti osobu:

  • slabost, jak umor,
  • povećan apetit i gubitak težine,
  • žeđ i stalan osjećaj suvih usta
  • karakteristično je obilno i vrlo često mokrenje, noćni izleti u toalet,
  • pustule, plikovi i druge lezije na koži, takve lezije ne zarastaju dobro,
  • redovna manifestacija svraba u preponama, u genitalijama,
  • oslabljen imunitet, oslabljen rad, česte prehlade, alergije kod odraslih,
  • oštećenje vida, posebno kod ljudi starijih od 50 godina.

Manifestacija takvih simptoma može ukazivati ​​na porast glukoze u krvi. Važno je uzeti u obzir da se znakovi visokog šećera u krvi mogu izraziti samo nekim od navedenih oblika.

Stoga, čak i ako se samo neki simptomi visoke razine šećera pojave kod odrasle osobe ili djeteta, morate uzeti testove i odrediti glukozu. Koji je šećer, ako je povišen, šta treba učiniti, - sve to se može saznati konsultirajući sa stručnjakom.

Grupa rizika za dijabetes uključuje one koji imaju porodičnu anamnezu u obitelji, pretilosti, bolesti gušterače itd. Ako je osoba u ovoj grupi, ni jedna normalna vrijednost ne znači da bolest nema.

Uostalom, dijabetes se vrlo često odvija bez vidljivih znakova i simptoma, valovitih. Stoga je potrebno provesti više testova u različito vrijeme, jer je vjerovatno da će se u prisustvu opisanih simptoma ipak dogoditi porast sadržaja.

Ako postoje takvi znakovi, šećer u krvi je visok i tokom trudnoće. U ovom je slučaju vrlo važno utvrditi tačne uzroke visokog šećera. Ako je glukoza tijekom trudnoće povišena, što to znači i šta treba učiniti da se stabilizuju pokazatelji, liječnik treba objasniti.

Treba imati na umu i da je moguće lažno pozitivan rezultat analize. Prema tome, ako je pokazatelj, na primjer 6 ili šećer u krvi 7, što to znači, može se utvrditi tek nakon nekoliko ponovljenih studija.

Što učiniti ako ste u nedoumici, određuje ljekar. Za dijagnozu može propisati dodatne testove, na primjer, test tolerancije na glukozu, test opterećenja šećerom.

Tablica za prevođenje rezultata glukometra konfiguriranih za analizu šećera u plazmi u vrijednosti krvi

Ako se preračunavanje pokazatelja uređaja provodi prema tablici, tada će norme biti sljedeće:

  • prije jela 5.6-7, 2,
  • nakon jela, nakon 1,5-2 sata, 7.8.

Nova mjerila glukoze u krvi više ne otkrivaju razinu šećera od pada cijele krvi. Danas su ovi instrumenti kalibrirani za analizu plazme.

Stoga osobe koje imaju dijabetes često ne ispravno interpretiraju podatke koje pokazuje kućni uređaj za testiranje šećera. Stoga, analizirajući rezultat studije, ne zaboravite da je nivo šećera u plazmi 10-11% viši nego u kapilarnoj krvi.

Merenje šećera glukometrom: detaljna uputstva

Ne poznaje svaka zdrava osoba postojanje takvog mjernog uređaja kao glukometra. Ali svakom dijabetičaru to stvarno treba. Uz dijabetes, izuzetno je važno imati takav uređaj.

Ovaj uređaj pomaže da se samostalno provede postupak određivanja razine šećera u kući. Tada je moguće kontrolirati glukozu čak i nekoliko puta u toku dana.

Postoje glukometri pomoću kojih možete dodatno odrediti sadržaj holesterola.

Optimalna norma šećera, koja se može odraziti na mjeraču, ne smije biti veća od 5,5 mmol / l.

Ali, ovisno o dobi, pokazatelji mogu varirati:

  • za novorođenčad i malu djecu norma se smatra 2,7 do 4,4 mmol / l,
  • djeca 1-5 godina, norma je od 3,2 do 5,0 mmol / l,
  • dob od 5 do 14 godina sugerira normu od 3,3 do 5,6 mmol / l,
  • važeći pokazatelj za 14-60 godina smatra se 4,3-6,0 mmol / l,
  • za osobe starije od 60 godina - 4,6-6,4 mmol / l.

Ovi pokazatelji glukometra također su relevantni za bolesnike s dijabetesom, ali uvijek postoje izuzeci i dopuštene pogreške.Svaki organizam je poseban i može donekle „izbaciti“ iz općeprihvaćenih normi, ali samo lekar koji to prati može detaljno reći o tome.

Glukometar - uređaj za samo-mjerenje šećera - trebao bi biti u svakog bolesnika s dijabetesom. U prodaji možete pronaći različite uređaje. Dobar mjerač glukoze u krvi mora biti tačan, jer pacijentovo zdravlje ovisi o njegovim pokazateljima.

Metode za mjerenje šećera u krvi kod kuće

Tradicionalna brojila glukoze u krvi su glukometri. Ovi prenosivi alati mogu se razlikovati u njihovim parametrima i čitljivosti rezultata.

Postoje uređaji koji glas daju rezultat radi praktičnosti ljudi sa slabijim vidom, opremljeni su velikim ekranom i velika brzina za određivanje rezultata (manje od 15 sekundi). Moderni glukometri mogu sačuvati rezultate testova za kasniju upotrebu, izračunati prosječnu razinu glukoze u određenom vremenskom periodu.

Postoje inovativni uređaji koji mogu izvući informacije i stvoriti tablice i grafikone rezultata. Glukometar i test trake mogu se kupiti u ljekarnama.

Upute za upotrebu:

  • oprati ruke i pripremiti uređaj za rad,
  • uzmite posebnu olovku za probijanje, alkohol, pamuk, test trake,
  • podesite ručicu za probijanje na željenu podjelu,
  • povucite oprugu
  • izvadite testnu traku i umetnite je u mjerač dok se automatski uključuje,
  • obrišite prst pamučnim tamponom s alkoholom,
  • probiti svoj prst
  • pričvrstite radnu površinu test trake na kap krvi,
  • sačekajte da se cijeli sektor napuni,
  • prikvačite mesto uboda i sačekajte rezultat analize, biće spremno za nekoliko sekundi,
  • uklonite testnu traku s uređaja.

Metode za određivanje glukoze u plazmi i u cjelovitoj krvi daju različite rezultate, razlikujući se za 12%, pa ih pacijenti ponekad mogu pogrešno protumačiti.

Za usporedbu očitavanja dobijenih na različite načine, potrebno je umnožiti očitanja šećera u cjelovitoj krvi za 1,12, a očitavanja šećera u plazmi - odnosno podijeliti s 1,12. Postoje posebne tablice s davanjem podudaranja koncentracije glukoze u plazmi i u cijeloj krvi.

Očitavanje instrumenataSaharkroviOčitavanje instrumenataSaharkroviOčitavanje instrumenataSaharkrovi
1,121,012,3211,023,5221,0
1,681,512,8811,524,0821,5
2,242,013,4412,024,6422,0
2,802,514,0012,525,2022,5
3,363,014,5613,025,7623,0
3,923,515,1213,526,3223,5
4,484,015,6814,026,8824,0
5,044,516,2414,527,4424,5
5,605,016,8015,028,0025,0
6,165,517,3615,528,5625,5
6,726,017,9216,029,1226,0
7,286,518,4816,529,6826,5
7,847,019,0417,030,2427,0
8,407,519,6017,530,8027,5
8,968,020,1618,031,3628,0
9,528,520,7218,531,9228,5
10,089,021,2819,032,4829,0
10,649,521,8419,533,0429,5
11,2010,0

Indikacije glukometra za dijabetes

Standardi šećera u krvi uspostavljeni su sredinom dvadesetog veka zahvaljujući uporednim pretragama krvi kod zdravih i bolesnih ljudi.

U savremenoj medicini, kontroli glukoze u krvi dijabetičara ne daje se dovoljno pozornosti.

Glukoza u krvi kod dijabetesa uvijek će biti viša nego u zdravih ljudi. Ali ako odaberete uravnoteženu prehranu, ovaj pokazatelj možete značajno smanjiti, približavajući ga normalnoj vrijednosti.

Standardi šećera

  • Prije jela ujutro (mmol / L): 3,9-5,0 za zdrave i 5,0-7,2 za dijabetičare.
  • 1-2 sata nakon obroka: do 5,5 za zdrave i do 10,0 za dijabetičare.
  • Glikovani hemoglobin. %: 4,6-5,4 za zdrave i do 6,5-7 za dijabetičare.

Kod šećerne bolesti razina šećera u krvi kreće se od 7-8 mmol / l (1-2 sata nakon jela). Pokazatelj do 10,0 mmol / L je ocijenjen kao prihvatljiv.

U nedostatku zdravstvenih problema, šećer u krvi je u opsegu 3,9-5,3 mmol / L. Na prazan stomak i odmah nakon jela, ova norma je 4,2-4,6 mmol / L.

Prekomjernom konzumacijom hrane zasićene brzim ugljikohidratima, glukoza kod zdrave osobe može porasti na 6,7-6,9 mmol / l. Izdiže se samo u rijetkim slučajevima.

Da biste saznali više o općim normama glukoze u krvi kod djece i odraslih, kliknite ovdje.

Kolika bi trebala biti razina šećera u krvi nakon jela, opisano je u ovom članku.

Točnost glukotara

Točnost mjerenja u svakom slučaju može se razlikovati - ovisi o uređaju.

Bilo glukometri uključuju upute za upotrebu, koje opisuju redoslijed određivanja nivoa glikemije.Za bušenje i uzimanje uzoraka biomaterijala u istraživačke svrhe možete koristiti nekoliko zona (podlaktica, ušna školjka, bedro itd.), Ali bolje je bušiti na prstu. Krvotok je u ovoj zoni veći nego u ostalim dijelovima tijela.

Važno! Ako je cirkulacija krvi malo oštećena, trljajte prste ili ih temeljito masirajte.

Određivanje nivoa šećera u krvi glukometrom prema opšte prihvaćenim standardima i normama uključuje sledeće radnje:

  1. Uključite uređaj, umetnite test test u njega i provjerite odgovara li kod na traci onome što je prikazano na zaslonu uređaja.
  2. Operite ruke i dobro ih osušite, jer dobivanje bilo koje kap vode može učiniti rezultate ispitivanja netačnim.
  3. Svaki put je potrebno promijeniti područje unosa biomaterijala. Stalna upotreba istog područja dovodi do pojave upalne reakcije, bolnih senzacija, produženog zarastanja. Ne preporučuje se uzimanje krvi s palca i kažiprsta.
  4. Za probijanje se koristi lanceta i svaki put se mora promijeniti da se spriječi infekcija.
  5. Prva kap krvi uklanja se suhom runom, a druga se nanosi na test traku u području tretiranom hemijskim reagensima. Nije potrebno istisnuti veliku kap krvi iz prsta, jer će se zajedno s krvlju ispuštati i tkivna tekućina, a to će dovesti do izobličenja stvarnih rezultata.
  6. Već za 20-40 sekundi rezultati će se pojaviti na monitoru brojila.

Pri procjeni rezultata važno je uzeti u obzir kalibraciju brojila. Neki su instrumenti konfigurirani za mjerenje šećera u cjelovitoj krvi, drugi u plazmi.

Upute to govore. Ako je mjerač kalibriran krvlju, brojevi 3,33-5,55 bit će norma.

U odnosu na ovaj nivo morate procijeniti svoj učinak. Plaznička kalibracija uređaja sugerira da će se veći broj smatrati normalnim (što je tipično za krv iz vene).

Otprilike je 3,7-6.

Dijeta sa niskim udjelom ugljenih hidrata

Liječenje dijabetesa i održavanje normalnog života izravno su povezani s pravilno odabranom prehranom, bez obzira na vrstu dijabetesa. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata pomaže održavanju razine glukoze u krvi na standardnoj razini. Njeni glavni principi su sljedeći.

  1. Dnevni unos ugljikohidrata nije veći od 100-120 grama. Tako ćete se spasiti od naglog povećanja šećera. Ovu normu treba konzumirati malo tokom dana.
  2. Čisti šećer se mora isključiti. To nisu samo slatkiši (čokolada, slatkiši, kolači), već i škrobna hrana poput krompira ili tjestenine.
  3. Jedite barem 4-5 puta dnevno, ali sjedite za sto samo kad osjetite blagi osjećaj gladi. Nemojte jesti "na deponiju".
  4. Oblikujte porcije tako da za doručak, ručak i večeru imate približno jednaku količinu ugljikohidrata i proteina kako bi vam stanje krvi bilo stabilno i da biste mogli trenirati tijelo da pojede određenu količinu hrane.

Zabranjeni proizvodi:

  • šećer
  • slatkiši
  • žitarice (uključujući žitarice),
  • krompira
  • proizvodi od brašna
  • brzi doručak
  • slatko voće i voćni sokovi,
  • mrkva, crvena repa, bundeva,
  • grah
  • termički obrađena rajčica
  • punomasno mleko
  • slatki mliječni proizvodi,
  • skuti sir sa malo masti
  • slatki umaci
  • dušo
  • zaslađivači.

Teško je oštro prebaciti se s normalne prehrane na dijetu koja sadrži niske udjele ugljikohidrata. Međutim, tijelo će se brzo naviknuti na promjene, neugodnost će proći i naučit ćete kako uživati ​​u pravilnoj prehrani, primijetit ćete poboljšanje blagostanja, gubitak kilograma i stabilne brojeve na brojilu.

Šećer na prazan stomak i nakon jela - koja je razlika

Minimalna razina šećera kod ljudi je na prazan stomak, na prazan stomak. Kad se hrana koju pojede apsorbuje, hranjive tvari ulaze u krvotok. Stoga, koncentracija glukoze nakon jela raste. Ako metabolizam ugljikohidrata nije poremećen, tada je taj porast neznatan i ne traje dugo. Jer gušterača brzo izlučuje dodatni inzulin za snižavanje razine šećera nakon obroka.

Ako nema dovoljno inzulina (dijabetes tipa 1) ili je slab (dijabetes tipa 2), tada se šećer nakon jela diže svakih nekoliko sati. To je štetno jer se razvijaju komplikacije na bubrezima, vid pada, a provodi se prevodnost nervnog sistema. Najopasnije je to što se stvore uvjeti za iznenadni srčani udar ili moždani udar. Zdravstveni problemi uzrokovani povećanim šećerom nakon jela često se smatraju prirodnim promjenama vezanim za dob. No, potrebno ih je liječiti, jer u protivnom pacijent neće moći normalno živjeti u srednjoj i staroj dobi.

Testovi na glukozu:

Post šećera u krviOvaj test se uzima ujutro, nakon što osoba nije jela ništa uveče 8-12 sati.
Dvosatni test tolerancije na glukozuMorate piti vodenu otopinu koja sadrži 75 grama glukoze, a potom nakon 1 i 2 sata izmjeriti šećer. Ovo je najtačniji test za dijagnozu dijabetesa i predijabetesa. Međutim, nije zgodno jer je dugo.
Glikovani hemoglobinPokazuje koji je% glukoze povezan s crvenim krvnim ćelijama (crvenim krvnim ćelijama). Ovo je važna analiza za dijagnosticiranje dijabetesa i praćenje učinkovitosti njegovog liječenja u posljednja 2-3 mjeseca. Povoljno je da ga ne treba uzimati na prazan stomak, a postupak je brz. Međutim, nije pogodan za trudnice.
Merenje šećera 2 sata nakon obrokaVažna analiza praćenja učinkovitosti njege dijabetesa. Obično ga pacijenti sami provode pomoću glukometra. Omogućuje vam da otkrijete da li je ispravna doza inzulina prije jela.

Post na šećeru u krvi je loš izbor za dijagnozu dijabetesa. Da vidimo zašto. Kad se razvije dijabetes, glukoza u krvi prvo raste nakon jela. Gušterača se iz različitih razloga ne može nositi s tim da se brzo smanji u normalu. Povećani šećer nakon jela postepeno uništava krvne sudove i izaziva komplikacije. Tokom prvih nekoliko godina dijabetesa, razina glukoze na glavi može ostati normalna. Međutim, u ovo se vrijeme komplikacije već razvijaju u punom zamahu. Ako pacijent ne odmjeri šećer nakon jela, tada ne sumnja na njegovu bolest dok se simptomi ne pojave.

Da biste provjerili dijabetes, uzmite krvni test za glikovani hemoglobin u laboratoriji. Ako imate kućni mjerač glukoze u krvi - izmjerite šećer 1 i 2 sata nakon jela. Nemojte se zavaravati ako su vam razine šećera na glasu normalne. Žene u II i III trimestru trudnoće svakako trebaju provesti dvosatni test tolerancije na glukozu. Jer ako se razvio gestacijski dijabetes, analiza glikoziranog hemoglobina neće dozvoliti njegovo otkrivanje na vrijeme.

Prediabetes i dijabetes

Kao što znate, 90% slučajeva oslabljenog metabolizma glukoze je dijabetes tipa 2. Ne razvija se odmah, ali obično se predijabetes javlja prvo. Ova bolest traje nekoliko godina. Ako se pacijent ne liječi, nastupa sljedeća faza - „puni“ dijabetes melitus.

Kriterijumi za dijagnozu predijabetesa:

  • Šećer u krvi na glasu 5,5-7,0 mmol / L
  • Glikovani hemoglobin 5,7-6,4%.
  • Šećer nakon 1 ili 2 sata nakon jela 7,8-11,0 mmol / L.

Dovoljno je ispuniti jedan od gore navedenih uvjeta da bi se mogla postaviti dijagnoza.

Prediabetes je ozbiljan metabolički poremećaj. Izuzetno ste rizični za dijabetes tipa 2. Smrtonosne komplikacije na bubrezima, nogama, vidu sada se razvijaju. Ako se ne prebacite na zdrav način života, tada će se predijabetes pretvoriti u dijabetes tipa 2. Ili ćete imati vremena umrijeti ranije od srčanog udara ili šloga. Ne želim vas plašiti, ali ovo je stvarno stanje, bez uljepšavanja. Kako se treba lečiti? Pročitajte članke Metabolički sindrom i otpornost na inzulin, a zatim slijedite preporuke. Prediabetes se može lako kontrolirati bez injekcija inzulina. Nema potrebe za gladovanjem ili podvrgavanjem teškim naporima.

Dnevnik samokontrole pacijenta s predijabetesom. Kasnije, nakon prelaska na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, njegov se šećer vratio u normalu, kao kod zdravih ljudi.

Dijagnostički kriteriji za dijabetes melitus tipa 2:

  • Šećer na post je veći od 7,0 mmol / L prema rezultatima dviju analiza zaredom u različite dane.
  • U nekom trenutku je šećer u krvi bio viši od 11,1 mmol / L, bez obzira na unos hrane.
  • Glikovani hemoglobin 6,5% ili više.
  • Tokom dvosatnog testa tolerancije na glukozu, šećer je bio 11,1 mmol / L ili više.

Kao i kod predijabetesa, samo je jedno od gore navedenih stanja dovoljno za postavljanje dijagnoze. Uobičajeni simptomi su umor, žeđ i učestalo mokrenje. Može doći do neobjašnjivog gubitka kilograma. Pročitajte članak "Simptomi šećerne bolesti" detaljnije. Istovremeno, mnogi pacijenti ne primjećuju nikakve simptome. Za njih su loši rezultati šećera u krvi neugodno iznenađenje.

U prethodnom odjeljku je detaljno navedeno zašto su službene razine šećera u krvi previsoke. Alarm trebate aktivirati već kada je šećer nakon jela 7,0 mmol / L, a još više ako je viši. Šećer na glasu može ostati normalan prvih nekoliko godina dok dijabetes uništava organizam. Ovu analizu nije preporučljivo prelaziti na dijagnozu. Koristite druge kriterije - glikovani hemoglobin ili šećer u krvi nakon jela.

PokazateljPrediabetesDijabetes tipa 2
Glikoza u krvi na glavi, mmol / L5,5-7,0iznad 7.0
Šećer nakon 1 i 2 sata nakon jela, mmol / l7,8-11,0iznad 11.0
Glikovani hemoglobin,%5,7-6,4iznad 6.4

Faktori rizika za predijabetes i dijabetes tipa 2:

  • Prekomjerna težina - indeks tjelesne mase od 25 kg / m2 i više.
  • Krvni pritisak 140/90 mm RT. Čl. i više.
  • Loši rezultati ispitivanja krvi na holesterol.
  • Žene koje su imale bebu tešku 4,5 kg ili više ili su joj postavile dijagnozu gestacijskog dijabetesa tokom trudnoće.
  • Policistični jajnik.
  • Slučajevi dijabetesa tipa 1 ili 2 u obitelji.

Ako imate barem jedan od ovih faktora rizika, trebate provjeriti razinu šećera u krvi svake 3 godine, počevši od 45. godine. Preporučuje se i medicinski nadzor djece i adolescenata koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu i imaju barem jedan dodatni faktor rizika. Moraju redovno provjeravati šećer, počevši od dobi od 10 godina. Jer od 1980-ih dijabetes tipa 2 postaje mlađi. U zapadnim se zemljama manifestuje čak i kod adolescenata.

Kako tijelo reguliše glukozu u krvi

Tijelo kontinuirano regulira koncentraciju glukoze u krvi, pokušavajući je zadržati unutar 3,9-5,3 mmol / L. Ovo su optimalne vrijednosti za normalan život. Dijabetičari su dobro svjesni da možete živjeti s većim vrijednostima šećera. Međutim, čak i ako nema neugodnih simptoma, povećani šećer potiče razvoj komplikacija dijabetesa.

Nizak šećer se naziva hipoglikemija. Ovo je prava katastrofa za tijelo. Mozak ne podnosi kada u krvi nema dovoljno glukoze. Stoga se hipoglikemija brzo očituje kao simptomi - razdražljivost, nervoza, palpitacije, jaka glad. Ako šećer padne na 2,2 mmol / L, može doći do gubitka svijesti i smrti. Pročitajte više u članku "Hipoglikemija - prevencija i ublažavanje napada".

Katabolički hormoni i inzulin su međusobno antagonisti, tj. Imaju suprotan učinak. Za više detalja pročitajte članak “Kako inzulin regulira šećer u krvi kod normale i dijabetesa”.

U svakom trenutku vrlo malo glukoze cirkuliše u krvi osobe. Na primjer, u odraslog muškarca koji teži 75 kg, volumen krvi u tijelu je oko 5 litara. Da biste postigli šećer u krvi od 5,5 mmol / L, dovoljno je da se u njemu rastopi samo 5 grama glukoze. Ovo je otprilike 1 žličica šećera sa klizištem. Svake sekunde mikroskopske doze glukoze i regulatornih hormona ulaze u krvotok kako bi se održala ravnoteža. Ovaj složen proces se odvija 24 sata dnevno bez prekida.

Visoki šećer - simptomi i znakovi

Najčešće, osoba ima visoki šećer u krvi zbog dijabetesa. Ali mogu biti i drugi razlozi - lijekovi, akutni stres, poremećaji rada nadbubrežne ili hipofize, zarazne bolesti. Mnogi lijekovi povećavaju šećer.To su kortikosteroidi, beta blokatori, tiazidni diuretici (diuretici), antidepresivi. Dati potpuni popis njih u ovom članku nije moguće. Prije nego što vam liječnik propiše novi lijek, razgovarajte o tome kako će utjecati na šećer u krvi.

Često hiperglikemija ne izaziva nikakve simptome, čak ni kada je šećer mnogo viši od normalnog. U teškim slučajevima pacijent može izgubiti svijest. Hiperglikemijska koma i ketoacidoza su užasne životne komplikacije visokog šećera.

Manje akutni, ali češći simptomi:

  • snažna žeđ
  • suha usta
  • učestalo mokrenje,
  • koža je suva, svrabi,
  • zamagljen vid
  • umor, pospanost,
  • neobjašnjivo mršavljenje
  • rane, ogrebotine ne zarastaju dobro,
  • neprijatne senzacije u nogama - trnce, gipke,
  • česte zarazne i gljivične bolesti koje je teško liječiti.

Dodatni simptomi ketoacidoze:

  • učestalo i duboko disanje
  • miris acetona pri disanju,
  • nestabilno emocionalno stanje.

  • Hiperglikemijska koma - kod starijih osoba
  • Dijabetička ketoacidoza - kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1, odraslih i djece

Zašto je visok šećer u krvi loš

Ako ne liječite visoki šećer u krvi, prouzrokuje akutne i kronične komplikacije dijabetesa. Gore su navedene akutne komplikacije. Ovo je hiperglikemijska koma i dijabetička ketoacidoza. Manifestiraju se oslabljenom sviješću, nesvjesticom i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Međutim, akutne komplikacije uzrokuju smrt 5-10% dijabetičara. Svi ostali umiru od kroničnih komplikacija u bubrezima, vidu, nogama, živčanom sistemu i najviše od srčanog i moždanog udara.

Hronično povišeni šećer oštećuje zidove krvnih žila iznutra. Postaju nenormalno tvrdi i debeli. Tijekom godina na njima se taloži kalcij, a posude nalikuju starim zahrđalim cijevima za vodu. To se naziva angiopatija - oštećenje krvožilnog sustava. To već sa svoje strane izaziva komplikacije dijabetesa. Glavne opasnosti su zatajenje bubrega, sljepoća, amputacija noge ili stopala i kardiovaskularne bolesti. Što je viši šećer u krvi, brže se razvijaju komplikacije i jače se manifestuju. Obratite pažnju na liječenje i kontrolu vašeg dijabetesa!

Narodni lijekovi

Narodni lijekovi za snižavanje šećera u krvi su jeruzalemski artičoka, cimet, kao i različiti biljni čajevi, dekocije, tinkture, molitve, zavjere, itd. Izmjerite šećer glukometrom nakon što ste pojeli ili popili „ljekoviti proizvod“ - i provjerite da niste dobili nikakvu stvarnu korist. Narodni lijekovi namijenjeni su dijabetičarima koji se bave samoobmanom, umjesto da se pravilno liječe. Takvi ljudi rano umiru od komplikacija.

Ljubitelji narodnih lekova protiv dijabetesa glavni su "klijenti" lekara koji se bave zatajivanjem bubrega, amputacijom donjih ekstremiteta, kao i oftalmologa. Komplikacije dijabetesa u bubrezima, nogama i u očima pružaju nekoliko godina teškog života prije nego pacijent ubije srčani udar ili moždani udar. Većina proizvođača i prodavača droga droga rade pažljivo kako ne bi bili pod krivičnom odgovornošću. Međutim, njihovo djelovanje krši moralne standarde.

Jeruzalemska artičokaJestivi gomolji. Sadrže značajnu količinu ugljikohidrata, uključujući fruktozu, što je bolje za pacijente s dijabetesom koji bi trebali izbjegavati.
CimetMirisni začin koji se često koristi u kuvanju. Dokazi za dijabetes su kontradiktorni. Možda snižava šećer za 0,1-0,3 mmol / L. Izbjegavajte gotove mješavine cimeta i šećera u prahu.
Video "U ime života" Bazylkhan DyusupovNema komentara ...
Zherlyginova metodaOpasna kresnja. Pokušava namamiti 45-90 hiljada eura za liječenje dijabetesa tipa 1, bez garancija uspjeha. Kod dijabetesa tipa 2, fizička aktivnost snižava šećer - a bez Zherlygina je to dugo poznato. Pročitajte kako uživati ​​u fizičkom vaspitanju besplatno.

Izmjerite šećer u krvi nekoliko puta dnevno glukometrom.Ako vidite da se rezultati ne poboljšavaju ili čak pogoršavaju, prestanite koristiti beskorisni lijek.

Posavjetujte se s liječnikom prije nego što uzmete bilo koji alternativni lijek protiv dijabetesa. Pogotovo ako ste već razvili komplikacije bubrega ili imate bolest jetre. Gore navedeni dodaci ne zamjenjuju liječenje dijetom, injekcijama inzulina i fizičkom aktivnošću. Nakon što počnete uzimati alfa-lipoinsku kiselinu, možda ćete trebati smanjiti dozu inzulina kako ne bi došlo do hipoglikemije.

  • Narodni lijekovi za dijabetes - biljni tretmani
  • Vitamini protiv dijabetesa - Dodaci magnezijuma-B6 i kroma
  • Alfa lipoična kiselina

Glucometer - kućni mjerač šećera

Ako ste otkrili predijabetes ili dijabetes, onda morate brzo kupiti uređaj za kućno mjerenje šećera u krvi. Ovaj uređaj naziva se glukometrom. Bez njega dijabetes se ne može dobro kontrolirati. Morate izmjeriti šećer najmanje 2-3 puta dnevno, a po mogućnosti češće. Kućni mjerači glukoze u krvi pojavili su se 1970-ih. Dok se nisu široko koristili, dijabetičari su morali svaki put ići u laboratoriju, ili čak da ostanu u bolnici nedeljama.

Moderni mjerači glukoze u krvi su lagani i udobni. Oni gotovo bezbolno mjere šećer u krvi i odmah pokazuju rezultat. Jedini problem je što test trake nisu jeftine. Svako mjerenje šećera košta oko 0,5 dolara. Okrugla suma traje za mjesec dana. No, to su neizbježni troškovi. Uštedite na test trakama - nastavite s liječenjem komplikacija dijabetesa.

U jednom su trenutku liječnici očajnički odolijevali ulasku na kućno tržište glukometra. Jer im je prijetio gubitak velikih izvora prihoda od laboratorijskih pretraga krvi na šećer. Medicinske organizacije uspjele su odgoditi promociju kućnih mjerača glukoze u krvi za 3-5 godina. Ipak, kada su se ovi uređaji ipak pojavili u prodaji, odmah su stekli popularnost. Više o tome možete saznati u autobiografiji dr. Bernsteina. Sada, službena medicina usporava i promociju prehrane s malo ugljikohidrata - jedine pogodne prehrane za pacijente s dijabetesom tipa 1 i 2.

Koliko puta dnevno trebate izmjeriti šećer

Da biste dobro kontrolirali dijabetes, morate znati kako se vaš šećer u krvi ponaša tokom dana. Za većinu dijabetičara glavni je problem povećani šećer ujutro na prazan stomak, a potom i nakon doručka. Kod mnogih pacijenata glukoza se takođe značajno povećava nakon ručka ili uveče. Vaša situacija je posebna, nije ista kao svi ostali. Zbog toga nam je potreban individualni plan - dijeta, injekcije inzulina, uzimanje tableta i druge aktivnosti. Jedini način prikupljanja važnih informacija za kontrolu dijabetesa je često testiranje šećera glukometrom. Sljedeće opisuje koliko puta dnevno trebate izmjeriti.

Ukupna kontrola šećera u krvi je kada ga izmerite:

  • ujutro - čim smo se probudili,
  • onda opet - pre nego što počnete da doručkujete,
  • 5 sati nakon svake injekcije brzo delujućeg inzulina,
  • prije svakog obroka ili užine,
  • nakon svakog obroka ili užine - dva sata kasnije,
  • pre odlaska u krevet
  • prije i poslije fizičkog odgoja, stresnih situacija, olujnih napora na poslu,
  • čim osetite glad ili sumnjate da je vaš šećer ispod ili iznad normalnog,
  • pre nego što vozite automobil ili počnete da radite opasne radove, a zatim iznova svaki sat dok ne završite
  • usred noći - za sprečavanje noćne hipoglikemije.

Svaki put nakon mjerenja šećera, rezultati se moraju zabilježiti u dnevnik. Navedite i vrijeme i povezane okolnosti:

  • šta su jeli - koju hranu, koliko grama,
  • koji je inzulin ubrizgan i koja doza
  • koje su tablete protiv dijabetesa uzimane
  • šta si učinio
  • tjelesna aktivnost
  • bleded
  • zarazne bolesti.

Zapiši sve, dobro dođe. Memorijske ćelije brojila ne omogućavaju snimanje pratećih okolnosti. Stoga, da biste vodili dnevnik, morate koristiti papirnu bilježnicu, ili još bolje, poseban program na vašem mobilnom telefonu.Rezultati ukupnog samokontrole glukoze mogu se analizirati samostalno ili zajedno sa ljekarom. Cilj je saznati u kojim razdobljima dana i iz kojih razloga je vaš šećer izvan normalnog raspona. I, u skladu s tim, poduzeti mjere - izraditi pojedinačni program liječenja dijabetesa.

Totalna samokontrola šećera omogućava vam da procijenite koliko su učinkovita vaša prehrana, lijekovi, fizička edukacija i injekcije inzulina. Bez pažljivog praćenja, samo šarlatani "leče" dijabetes od koga postoji direktan put do hirurga za amputaciju stopala i / ili do nefrologa za dijalizu. Malo je dijabetičara spremno živjeti svaki dan u gore opisanom režimu. Zbog toga što su troškovi test traka za glukometar možda previsoki. Ipak, provedite totalni samokontrolu šećera u krvi najmanje jedan dan svake sedmice.

Ako primijetite da vam je šećer počeo neobično fluktuirati, tada provedite nekoliko dana u režimu potpune kontrole dok ne pronađete i uklonite uzrok. Korisno je proučiti članak „Šta utiče na šećer u krvi. Kako ukloniti njegove skokove i održavati ga stabilno normalnim. " Što više novca potrošite na test trake sa mjeračem glukoze, više ćete uštedjeti na liječenju komplikacija dijabetesa. Krajnji je cilj uživati ​​u dobrom zdravlju, preživjeti većinu vršnjaka i ne postati senilni u starosti. Držanje šećera u krvi stalno nije veće od 5,2-6,0 mmol / L.

Često postavljana pitanja i odgovori

Ako ste živjeli nekoliko godina s visokim šećerom, 12 mmol / L i više, onda zaista nije preporučljivo brzo smanjiti ga na 4-6 mmol / L, kao kod zdravih ljudi. Jer mogu se pojaviti neprijatni i opasni simptomi hipoglikemije. Konkretno, komplikacije dijabetesa u vidu mogu se pojačati. Preporučuje se takvim ljudima da najprije smanje šećer na 7-8 mmol / L i pusti tijelo da se navikne na njega u roku od 1-2 mjeseca. A onda prijeđite na zdrave ljude. Za više detalja pogledajte članak „Ciljevi skrbi za dijabetes. Kakvom šećeru trebate težiti. “ Ima odjeljak "Kad vam je potrebno da posebno držite visoki šećer".

Ne morate često mjeriti šećer glukometrom. Inače bi primijetili da kruh, žitarice i krompir povećavaju na isti način kao i slatkiši. Možda imate predijabetes ili početnu fazu dijabetesa tipa 2. Da biste pojasnili dijagnozu, morate dati više informacija. Kako se treba liječiti - detaljno je opisano u članku. Glavni lijek je dijeta s malo ugljikohidrata.

Šećer se ujutro na prazan stomak diže zbog činjenice da u satima prije zore jetra aktivno uklanja inzulin iz krvi. To se naziva fenomenom jutarnje zore. Javlja se kod većine bolesnika sa dijabetesom tipa 1 i 2. Pročitajte detaljnije kako normalizirati šećer ujutro na prazan stomak. To nije lak zadatak, ali izvediv. Trebat će vam disciplina. Nakon 3 tjedna, formira se ustaljena navika, a pridržavanje režima postat će lako.

Važno je mjeriti šećer svako jutro na prazan stomak. Ako ubrizgavate inzulin prije obroka, potrebno je izmjeriti šećer prije svake ubrizgavanja, a zatim 2 sata nakon jela. Ovo se dobija 7 puta dnevno - ujutro na prazan stomak i još 2 puta za svaki obrok. Ako imate dijabetes tipa 2 i kontrolirate ga dijetom sa malo ugljenih hidrata bez ubrizgavanja brzog inzulina, izmerite šećer 2 sata nakon jela.

Postoje uređaji koji se nazivaju kontinuirani sustavi praćenja glukoze u krvi. Međutim, imaju previsoku grešku u usporedbi s konvencionalnim glukometrima. Do danas, dr. Bernstein još uvijek ne preporučuje njihovu upotrebu. Štaviše, njihova cijena je visoka.

Pokušajte ponekad probušiti lancetom ne prstima, već drugim dijelovima kože - stražnjem dijelu ruke, podlaktici itd. Gore, članak opisuje kako se to radi. U svakom slučaju, naizmenično stavite prste obje ruke. Ne grizite isti prst stalno.

Jedini pravi način brzog smanjenja šećera jeste ubrizgavanje kratkog ili ultra kratkog inzulina. Dijeta s niskom razinom ugljikohidrata snižava šećer, ali ne odmah, ali unutar 1-3 dana. Neke tablete za dijabetes tipa 2 su brze.Ali ako ih uzimate u pogrešnom doziranju, tada šećer može pretjerano pasti i čovjek će izgubiti svijest. Narodni lijekovi su glupost, nimalo ne pomažu. Dijabetes melitus je bolest koja zahtijeva sistemsko liječenje, tačnost, tačnost. Ako pokušate nešto brzo napraviti, u žurbi, možete samo naštetiti.

Vjerovatno imate dijabetes tipa 1. Detaljan odgovor na pitanje dan je u članku "Fizičko vaspitanje za dijabetes". U svakom slučaju, koristi od fizičke aktivnosti koje dobijate više od gnjavaže. Ne odustajte od fizičkog vaspitanja. Nakon nekoliko pokušaja, smislit ćete kako održavati normalan šećer prije, za vrijeme i nakon fizičke aktivnosti.

Zapravo, proteini takođe povećavaju šećer, ali polako i ne toliko kao ugljeni hidrati. Razlog je taj što se dio pojedenog proteina u tijelu pretvara u glukozu. Pročitajte članak „Proteini, masti, ugljikohidrati i vlakna za dijetu protiv dijabetesa“ detaljnije. Ako slijedite dijetu s malo ugljikohidrata za kontrolu dijabetesa, morate uzeti u obzir koliko grama proteina pojedete za izračun doziranja inzulina. Dijabetičari koji jedu uravnoteženu dijetu koja je preopterećena ugljikohidratima ne uzimaju u obzir proteine. Ali imaju i drugih problema ...

  • Kako izmjeriti šećer glukometrom, koliko puta dnevno to trebate učiniti.
  • Kako i zašto voditi dnevnik samokontrole dijabetesa
  • Stope šećera u krvi - zašto se razlikuju od zdravih ljudi.
  • Šta učiniti ako je šećer visok. Kako to smanjiti i održati stabilno normalnim.
  • Značajke liječenja teškog i uznapredovalog dijabetesa.

Materijal u ovom članku temelj je vašeg uspješnog programa kontrole dijabetesa. Održavanje stabilnog, normalnog šećera, kao i u zdravih ljudi, dostižan je cilj čak i kod teške dijabetesa tipa 1, a još više kod dijabetesa tipa 2. Većina komplikacija ne samo da se može usporiti, već i potpuno izliječiti. Da biste to postigli, ne morate gladovati, trpjeti na časovima tjelesnog odgoja ili unositi velike doze inzulina. Međutim, da biste se pridržavali režima, morate razviti disciplinu.

Dječak 2 g. 1 mjesec .. Dostavljen dijabetes tipa 1 2 mjeseca. Cole Levomir i Humalog. 3 i 4 jedinice dnevno. Jedemo strogo prema režimu 6 puta dnevno. Teška dijeta. Vrlo povišen apetit neprestano traži da jedete plačući. Zaista želimo znati hoće li apetit proći. Ves14kg, gotovo nepromijenjen zahvaljujući Anastasiji.

> Vrlo povišen apetit ...
> Mi stvarno želimo znati
> da li u smislu apetita.

Možda je djetetovo tijelo bilo iscrpljeno u periodu kada je dijabetes već počeo, a on još nije primao inzulin. Sada tijelo nadoknađuje gubitke i pokušava obilno jesti.

Verovatnije je da ste ubrizgali previše inzulina.

PAŽLJIVO Proučite naš materijal na linku "Hipoglikemija (niski šećer)"

> neprestano traži da jede plače

Kad se to dogodi - odmah izmjerite šećer u krvi glukometrom. I sve će postati jasno, nema potrebe ništa pogađati. Štoviše, u članku ste naučili kako to učiniti gotovo bezbolno.

> Dječak 2g. 1 mjesec ..
> Dostavlja se dijabetes tipa 1 tokom 2 mjeseca

Teška situacija, nećete poželjeti da bilo tko bude na vašem mjestu.

Naša je web stranica stvorena prije svega za promociju prehrane s niskom razinom ugljikohidrata za hipertenziju. Skrećem vam pažnju na činjenicu da što se prije dijete prebaci na nju, lakše će živjeti od njega i njegovih roditelja. Stoga pročitajte članke na vezama "Inzulin i ugljikohidrati: istina koju trebate znati" i "Kako smanjiti šećer u krvi i držati ga normalno".

Djevojčica, 11 godina8 mjeseci, težina 39 kg, visina 148 cm, vrsta dijabetesa 1. Dijagnoza je postavljena prije dvije sedmice. Pronađen slučajno. Nakon isporuke urina, glukoza je iznosila 2,8. Davana krv 9 ne na prazan stomak) 14.2. Ostavljen u bolnici. Napravili su krivulju šećera, brzinu posta, nakon 2 sata 13.2. Izmjerili su šećer svakih 1,5 sati prije i nakon jela. često postoje hipo (od 2,4 do 3,0). Jako ih osjećam. visoki šećeri 9,0-10,0 svaka dva dana. Prošao je kompletan ispit, sve norme. Ali imamo senenu groznicu, blagu kratkovidnost, angioedem mrežnice na oba oka. Izolovana hematurija (pregled je položen, nije pronađen uzrok. Vulvovaginitis. Glikovani hemoglobin 5,43%. Inzulin 1,12 mmol / L. C-peptid 1,72 ng / ml.Na b ćelijama žlijezde 0,60 GAD 72,2 jedinica / ml terapija inzulinom (lantus 1 jedinica - 2 dana), a zatim se otkazuje. Rekli su da pričekaju da šećeri budu više ili manje uvijek visoki 8-9. Zatim na inzulin. Reci mi, možda će ti trebati dodatna istraživanja, brine me hematurija i komplikacije očiju. I da li je to pravi pristup? Uostalom, skokovi šećera vrlo loše djeluju na krvne sudove.

> I da li je to pravi pristup

Kao i svi dijabetičari, bit će vam korisno prebaciti se na dijetu s malo ugljikohidrata, osim na ono što liječnici propisuju. U tom slučaju dozu inzulina treba značajno smanjiti. Izmjerite šećer u krvi 3-8 puta dnevno glukometrom kako biste pravilno izračunali dozu inzulina. Shvatite kako se to radi.

Imam 31 godinu, 165 rasta, imam 1 tip, razbolio sam se prije 2 godine, šećer sam imao noću 12-13, uzeo sam čileanski noćni inzulin Levemir za 2 jedinice, tj. 6 jedinica. Sad ujutro šećer 14-16 popodne opadanje i do večeri od 17-19. može li porast inzulina biti suprotan.? Čudno je da je u 4 sata uveče šećer bio 10-13? Koristim levemir i novorpid.

> može povećati inzulin
> učiniti suprotno?

Možda ako u ovom trenutku funkcija vašeg gušterače i dalje propadne.

Za kontrolu dijabetesa potrebno je pažljivo odmjeriti šećer u krvi do 8 puta dnevno, a mi preporučujemo prelazak na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. Pročitajte članak „Kako smanjiti šećer u krvi“.

47 godina, visina 172 cm, težina -70 kg, u maju 2013. dijagnosticirali su prediabetes tipa 2 prema rezultatima ispitivanja: šećer za venu na gladovanje - 5,51, glikozilirani hemoglobin - 6,2.
Prije 10,5 godina pretrpjela je ishemični moždani udar.

Tlak raste na 140-90. Ukupni holesterol je povećan u novembru 2012. na 5,65, LDL holesterol 3,84, a aterogeni indeks 3,7. Dijagnosticirana hiperholesterolemija, tahikardija, cerebralna ishemija 1 stupnja, stupanj hipertenzije 4.
Nakon tretmana u aprilu, prema svedočenju, holesterol 4,54, LDL holesterol -2,88, aterogeni indeks -2,8, crvena krvna zrnca -4,78, hemoglobin -143, hematokrit - 44, ostatak klinike za hematologiju je normalan.
Od maja se trudim da ne konzumiram šećer, pijem dodatke prehrani i biljke sa snižavanjem šećera i holesterola. Molimo vas savjetujte kako izbjeći dijabetes i druge komplikacije.

S poštovanjem, Olga Vladimirovna.

> Nakon tretmana u aprilu

> Molim vas pomozite savetom

Zabrinjavajuće je da imate normalnu težinu. To znači da možete razviti dijabetes tipa 1, a ne dijabetes tipa 2, što je puno gore. Odnosno, funkcija pankreasa se pogoršava. Posavjetujte se s endokrinologom, uzmite testove za C-peptid i inzulin u krvi.

> Od maja se trudim da ne konzumiram šećer

Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata detaljno je opisana u članku "Kako smanjiti šećer u krvi". Ovo je najbolja opcija prehrane za bilo koji dijabetes.

Pozdrav, trudna sam 2 tromjesečja, položila rezultat 5,3, uzela nakon 3 dana strogo na prazan stomak rezultat je 4,9. Stavljaju mi ​​gestacijski dijabetes, ali ne mogu pronaći pokazatelje norme za trudnice, Internet daje potpuno različite vrijednosti norme za trudnice od 4,3 do 6,6. Možete li mi reći na koje pokazatelje ima smisla orijentirati se (glukometri na testu)?

> Možete li mi reći koji
> indikatori imaju smisla za navigaciju

Nekako malo informacija. Kakva je bila tvoja težina prije trudnoće i sada? Jeste li dobili test krvi za glikovani hemoglobin?

Visina 168, težina 71 - oporavio se u 5 mjeseci trudnoće 3 kg. Šećer je uvijek bio normalan - često se provjerava. Sad na brojilo, stabilno 4.8.
Nisam odustala od glikoliranog hemoglobina, iako sam dala smjernicu - zaključila sam da nema smisla, jer još uvijek ne bih propisala inzulin, a i sama mogu ići na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, pogotovo jer je ova dijeta sasvim prikladna za trudnice.

> Sada na brojilu,
> stabilan post 4.8.

To je normalno. Ali u vašoj situaciji prvo morate pratiti šećer ne na prazan stomak već nakon jela. I prema rezultatima odlučite što ćete raditi. Pažljivo pročitajte naš članak o gestacijskom dijabetesu.Članak o testovima šećera u krvi opisuje šta je „oralni test tolerancije na glukozu“. Idi u laboratoriju, predaj je. Post od ispitivanja šećera u krvi nije od koristi.

> ova dijeta je sasvim dobra
> pogodno za trudnice

Nažalost, to nije tako jednostavno. Dijeta koja sadrži malo ugljikohidrata može uzrokovati ketozu (da se ne meša sa ketoacidozom). U normalnom stanju, to je ono čemu težimo. Osoba se dobro osjeća, ne želi jesti, gubi na težini i šećer u krvi se normalizira. Ali tokom trudnoće ketoza je jako opasna i štetna. Izaziva pobačaj ili nepravilnosti ploda.

Zaključak je da s povećanim šećerom tokom trudnoće morate jesti manje ugljikohidrata, ali ipak ne tako malo da biste izazvali ketozu. Ako niste jeli dijetu s malo ugljikohidrata i niste doživjeli ketozu prije trudnoće, vjerovatno je da nećete pogoditi koliko ugljikohidrata trebate pojesti. Stoga je sigurnije davati injekcije inzulina ako je potrebno.

Zdravo. Imam 36 godina, visina 160, težina 87, u posljednjih godinu dana stekla sam puno. Pokazatelj 6.83 davao je krv iz vene, zatim je dosegla 6.4 i iz prsta na prazan stomak, a nakon 5 sati 5.08. Rekli su da je to dijabetes. Propisana glukofazhtlrng 750 u večernjim satima i u obroku. Ishrana i sport sa malo ugljikohidrata. Nakon unosa započela je mučnina i stalni okus neke vrste u ustima, a doziranje je smanjeno za pola tablete. Nekoliko dana kasnije pojavile su se neobične senzacije Dan prije tih senzacija bio sam u teretani. Trajni ukus u ustima. Peckanje i peckanje u grudima. Da li se to može povezati sa teretanim aktivnostima? I drugo pitanje, je li smanjen šećer bez uzimanja glukofaga na spotri i prehrane sa malo mokraće?

Pozdrav, hvala na jasnim i brzim odgovorima!
Prošao sam test za glikovani hemoglobin - rezultat je 5,6% na referentnoj granici

> trebate napregnuti i proći
> tolerancija na glukozu?

Preporučljivo je da se to učini. Glikovani hemoglobin u vašoj situaciji ne pokazuje cijelu sliku.2

> glikovana analiza
> hemoglobin - rezultat je 5,6%

Ovo nije dovoljno. U zdravih, vitkih ljudi ta brojka je 4,2-4,6%. Znači da imate visoki rizik razvoja dijabetesa s godinama. Stoga se nakon trudnoće i dojenja - bolje se cijeli život savjesno pridržavati dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata. Tada ketoza neće biti strašna ako se pojavi.

E sad, da sam na vašem mjestu, ograničio bih ugljikohidrate, ali na način koji bi spriječio ketozu. Da biste to učinili, zajedno sa proteinima i mastima, jedite „najmanje zla“ - povrće. Bijeli luk (kuhan ili pirjan), pasulj, malo mrkve i repe. Voće - nije preporučljivo ako jedete povrće. Voće voća nije od koristi, a šteta može biti značajna zbog povećanja šećera u krvi.
Trebate li prepisati inzulin? Neka liječnik odluči.

Pozdrav, imam 44 godine, visina 158, težina 80 Prije tjedan dana, šećer iz vena na post. Registriran. Vjerovatno iz straha počeo sam jesti malo, osim toga izuzeo sam svo brašno, žitarice, šećer. Nastojim ne prejesti, ali svaka tri sata osjećam glad, vrtoglavicu. Pritisak raste na 140/100. Jutros je šećer na glavi -5,9 Tri sata nakon jela 7,4. Ali opet želim jesti. Koliko bi normalan trebao biti šećer nakon jela? Hvala

> šećer na glasu iz vena 16.
> Stavite na zapis

Prije svega, kupite dobar uveženi mjerač glukoze u krvi i provjeravajte razinu šećera u krvi nekoliko puta dnevno, kako je opisano u članku.

> Ali opet želim jesti

Pažljivo pročitajte članak „Kako sniziti šećer u krvi“ i mirno jedite hranu s liste dozvoljenih. Bolje je jesti 5-6 puta dnevno u malim porcijama nego rijetko i puno.

> Koliko bi trebalo normalno
> šećer nakon jela?

Dijeta s malo ugljikohidrata pomoći će vam da osigurate da ona ne bude stalno viša od 5,5-6 nakon jela, a to znači nizak rizik od komplikacija dijabetesa. Ako kombinirate dijetu i tjelesni odgoj, tada će šećer biti u rasponu od 3,5 - 5 mmol l, a to je idealno, kao kod zdravih, mršavih ljudi.

Zdravo, moja će beba imati 6 mjeseci, 6. novembra. Donirali smo krv za šećer, rezultat je 5,2, ali nismo je dali potpuno na prazan stomak (prošlo je 2,5 sata nakon posljednjeg hranjenja), mjerili smo glukometar u laboratoriji. Recite mi da li je to norma. razlog za uzbuđenje (samo moja baka, to jest, dječja prababa je imala dijabetes). Hvala unaprijed

> postoji razlog za uzbuđenje

> samo moja baka, tj.
> baka mog djeteta imala je dijabetes

Pročitajte simptome dijabetesa kod novorođenčadi, a zatim pažljivo pratite razvoj vašeg djeteta. Uvjerljiv zahtjev: nemojte ga ponovo mučiti bez ozbiljnih razloga krvnim pretragama. I nemojte vagati prečesto.

Pokušajte nešto odvratiti.

Zdravo. Imam 23 godine, visina 164 cm, težina 63 kg., Željela bih znati mogu li imati dijabetes ako je moja baka bila bolesna od dijabetesa ovisnog o inzulinu, moja tetka od majke je bolesna od dijabetesa, ali uzima tablete, moja majka također ima šećer krv, ali neznatna? Čitala sam na internetu da mokrenje može biti znak dijabetesa, imam ga već 3-4 tjedna, a ne boli, i vjerojatno imam 3 litre urina dnevno, uvijek gladan, čak i odmah nakon jela, užasan umor, stalno spavanje Želim da se rane zacele. Da li je vrijedno darivati ​​krv za šećer?

> Da li je vrijedno davati krv za šećer?

Da i to brzo. Štoviše, donirajte šećer u krvi ne na prazan želudac, već je najbolje od svega test krvi za glikovani hemoglobin. Ili dvosatni test tolerancije na glukozu.

Dobro veče, ne mogu se smiriti, pomozite mi da shvatim! Kćerka je skoro 7 godina, težina 19 kg, visina 122 cm. Počeli su liječiti zaraznu mononukleozu - na pozadini imunomodulatora, počela je puno pisati i piti, koža je postala suha na nogama, izgubila je težinu od 1 kg ili čak 2 kg. Išli smo kod doktora par tjedana kasnije (nije mi odmah palo na pamet da bi mogao biti šećer). Pokazalo se da je šećer na glasu 6,0 (njihova norma je do 5,5), otišli na dijetu, prošli druga ispitivanja, glikovani hemoglobin 5%, norma do 6%, šećer 4,1 istog dana, C-peptid 0,58 u normi 1- 4 ... .. držite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata bez grešaka. Sada je težina oko 19 kg. dešava se dva dana često psuje. šećer na glasu s glukometrom (akuchek sredstvo) od 4,7 do 5,4 mmol / L, nakon jela nakon 2 sata u roku od 7,7 mmol / L. Sada je moja kćer jela šećer, odlučila da ga isprobam za 30 minuta - pokazalo se da je 9,0. Pojela sam heljdu i kisele krastavce, malo uopće, čaj bez šećera i tanku krišku slatkiša za dijabetičare. Je li to SD-1 ili MODI. ili oštećena tolerancija na glukozu kako razumjeti! Jako se bojim za svoju kćer ... rodiću za 3 mjeseca, ((((

> Ovo je onaj SD-1 ili MODI.
> ili oštećena tolerancija na glukozu

Previše sam lenja da tražim norme telesne mase za decu. Ali koja je razlika? U svakom slučaju, imate sljedeći akcioni plan:
1. Strogo slijedite dijetu s malo ugljikohidrata.
2. Obavljajte ukupnu kontrolu šećera u krvi najmanje 1 dan sedmično. U početku su 3-4 dana zaredom bolja. Prvo provjerite imate li tačan mjerač glukoze u krvi.
3. Ako mjerenja šećera u krvi pokažu da je neophodno, počnite liječiti dijabetes inzulinom, ne povlačite ga.

> držite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata
> nema grešaka.
> Jeli heljdu

Niste pažljivo pročitali što je dijeta s niskom razinom ugljikohidrata za dijabetes. Ona nije „gladna“, ali mora je biti strogo posmatrana. Pojeli su malo zabranjenu hranu - skok šećera u krvi.

> slatkiši za dijabetičare

Sve strogo zabranjene "dijabetičke" namirnice! Sve sadrže brašno od žitarica, fruktozu i / ili neku drugu mucku.

Zaista želim slatkiše - uzmite steviju i kuhajte ih sami.

> Jako se bojim za svoju kćer

Vi, naravno, nemate sreće. Ali postoje i neki plusevi. Ako kćer od djetinjstva nauči promatrati režim i rješavati probleme, odrastat će snažno i disciplinirano. Ako cijelu obitelj prebacite na dijetu s malo ugljikohidrata, tada se zaštitite od pretilosti, hipertenzije i drugih problema vezanih uz starosnu dob. Takođe, vaš je položaj mnogo bolji od položaja roditelja beba sa dijabetesom tipa 1. Zamislite kako je to uzeti krv iz bebinog prsta i ubrizgati inzulin.

I što je najvažnije - sretni ste što pronađete našu mladu stranicu. S vremenom ćete početi liječiti dijabetes svoje kćerke s dijetom sa niskim udjelom ugljikohidrata, a ona će moći normalno živjeti i neće postati invalid prije nego što dostigne odraslu dob.

Zdravo Imam 49 godina, visina 165, težina 68 kg. U ljeto 2013. godine, ujutro na prazan stomak, šećer je bio 4,56. U januaru 2014. godine to je već bilo 7,16. Počelo merenje glukometrom svakog jutra od 5.8-6.8. Već duže vrijeme imam problema sa štitnom žlijezdom, uzimam Eutirox 75. Može li se zbog ovih problema pojaviti šećer? Hvala

> Možda zbog ovih
> pojavljuju se problemi sa šećerom?

Problemi sa štitnjačom i dijabetes nisu direktno povezani, ali ih uzrokuje isti uzrok. Najvjerovatnije se polako razvija dijabetes tipa 1. Što učiniti - pročitajte članak o dijeti s malo ugljikohidrata, prebacite se na to i nastavite sa samokontrolom šećera u krvi. Štoviše, važno je i mjeriti šećer u krvi nakon jela, a ne samo na prazan stomak. Ako je šećer i dalje iznad normalne vrijednosti na dijeti s malo ugljikohidrata, počnite ubrizgavati inzulin.

Planiram objaviti dodatne informacije o liječenju dijabetesa tipa 1 i tipa 2 u naredna 2-3 mjeseca, tako da se povremeno pregledajte.

Zdravo. Imam 34 godine. Prva trudnoća bile su blizanci, jedan se fetus smrznuo u 6 tjedana, drugi se rodio sa srčanom bolešću. Šećer je bio normalan. Sada je već 14 nedelja. Registrirana u 8 tjedana, težina je bila 58,9, šećer je iz žila 5,8. Ponovni unos - 5.5. Stavili su me na dijetu broj 9. Za ovu sedmicu, šećer na glavi na glukometru bio je od 5,9 do 4,6. Do kraja nedelje 5.3. Sat vremena nakon jela, od 4,8 do 6,2. Prije spavanja, od 4,7 do 5,4. U 3.00 od 4.9 do 5.4. Ponovno uzmite krv iz vene za šećer. 5.56. Ispada da sedmica dijeta nije pomogla. Ako se istovremeno odlaže na glikozilirani hemoglobin, rezultat je 4,2. Šta ovo znači? I zašto postoji takva razlika u rezultatima analize šećera i glikoziliranog hemoglobina? Doživljavanje deteta. Težina prije trudnoće bila je 57-58, visina 165. Sada je trudnoća 14 tjedana, težina 58,5. Dobro se osjeća. Hvala

> Šta ovo znači?

Vaš nivo šećera u krvi sada je potpuno normalan. Za svaki slučaj ponovo ih pregledajte u drugoj polovini trudnoće.

Zdravo. Imam 21 tjedan trudnoće, visina mi je 163, težina 59 kg. Napravila je test tolerancije na glukozu: na prazan stomak - 94, 1 sat nakon pijenja glukoze - 103, nakon 2 sata - 95. Krv je uzeta iz vene. Dijagnosticiran gestacijski dijabetes. Jesu li moji rezultati loši?

> Je li moj učinak tako loš?

Rečeni su vam rezultati krvnih pretraga šećera u mg / dl. Da biste ih pretvorili u mmol / l, trebate ih podijeliti s 18. Standardi šećera u krvi dati su u članku na koji ste napisali komentar. Izvucite vlastite zaključke.

Imam 42 godine, visina 152 cm, težina 58 kg. Šećer na post 7,9-8,0 mmol / L Slučajno sam pronašao vašu web lokaciju i već sam 5 dana na dijeti s malo ugljikohidrata. Prije toga stalno sam osjećao glad, sada se osjećam normalno. Pitanje: mogu li koristiti limun i beli luk?

> možete li koristiti limun i beli luk?

Limun - nemoguće, iz istih razloga kao i sve drugo voće. Češnjak - malo po malo, možete kao začin.

Zdravo. Imam 53 godine. Visina 167 cm, težina 87 kg. Dijabetes tipa 2. Izmjerio sam šećer u 12,00 sati na prazan stomak - 8,1 mmol / L. Popio sam tabletu Amaril, jeo heljdu s ribljom paštetom. Prošlo je 2,5 sata - izmjereni šećer - 10,2 mmol / L Moje pitanje je - kakav efekat ima tablet? Na primjer: boli me glava, popila sam pilulu i nakon 15-30 minuta sve je propalo, sve je jasno i jasno. Ali šta bi se trebalo dogoditi sa tabletama šećera? Treba li smanjiti šećer? Ili će se povećati šećer i dalje ovisiti i o tabletama? Činilo mi se da sam pio tabletu - a ona je obavezna da snižava šećer u krvi. Ili se varam? Hvala na odgovoru. Pozdravi, Ivan.

> Ali šta bi se trebalo dogoditi
> sa tabletom šećera?

Tableta je snižavala šećer, ali heljda ga je povećala mnogo više nego što je tableta djelovala. Kao rezultat toga, vaš šećer je porastao nakon jela. Detalje možete pročitati u članku "Kako inzulin reguliše šećer u krvi."Ako ne želite naučiti nepotrebnu teoriju, samo pročitajte program liječenja dijabetesa tipa 2 i obavite to pažljivo. Otkažite amaril i umjesto toga učinite ono što mi preporučamo.

Zdravo Imam 31 godinu, visina 164 cm, težina 57 kg. Stavili su dijabetes tipa 2. Prije četiri godine dogodila se višestruka trudnoća, ukupne težine djece od 6 kg. Šećer na prazan stomak 18. Stavite kapalice KMA 250 i inzulin 10. Smanjite šećer na 10,5. Po vašem savjetu, odmjerim ukupni šećer već prvog dana. Post 13.7. Tokom dana 18-19. Primijetio sam pojačanu reakciju na neke zabranjene proizvode. Testovi - glikovani hemoglobin 18%, c-peptid 0,263 ng / ml. Brinem se da dijagnoza nije tačna (vrsta dijabetesa). Želio bih vas pitati treba li mi inzulin, možda bih uopće trebao nazvati hitnu pomoć? Bole me noge, osjećam se dobro sa šećerom 16. Vizija je počela primjetno padati. Možda je to stres, jer sam za dijabetes saznao tek prije sedmicu. Liječnik je propisao Siofor 850, Thioctacid 600, Milgamma Mono i Pankragen. Rekla je da ćemo pokušati bez inzulina. Molim vas, komentirajte.

> postoji zabrinutost da dijagnoza nije tačna

Pravi strah! Nema prekomjerne težine, c-peptid je snižen, šećer u krvi je vrlo visok - to znači da nemate drugu, već prvu vrstu dijabetesa i to u teškom obliku.

> treba li mi inzulin
> je li vrijeme da pozovete hitnu pomoć?

Hitna pomoć nije potrebna ako ne izgubite svijest i inzulin odmah počne.

> Rekla je da ćemo pokušati bez inzulina

Ovaj doktor je pravi štetočina. Sada ćete proučiti naš program liječenja dijabetesa tipa 1 i za nekoliko dana preuzeti kontrolu nad šećerom uz dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i inzulinom. Nakon toga, poželjno je podnijeti žalbu na to višim vlastima. Posebno je dobro ako su njegove bilješke sačuvane kako se ne bi izgubili.

> propisani Siofor 850, Thioctacid 600,
> Milgamma Mono i Pankragen

Siofor vam je beskoristan, Pankragen je skup placebo. Umjesto Milgamme, savjetujem vam da naručite i uzmete vitamine B-50, jer to su normalne doze za malo novca. Umjesto tioktacida, možete naručiti i uzimati alfa lipoičnu kiselinu iz Sjedinjenih Država. Ali sve to nije važno u vašoj situaciji, u usporedbi s dijetom s malo ugljikohidrata i odmah morate početi ubrizgavati inzulin.

Pozdrav, moj otac ima 72 godine i dijagnosticirana mu je oslabljena tolerancija na glukozu. Jako zainteresirana za dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata. Ali što ako je giht potreban za ograničenje mesa i mesnih proizvoda, kao i jaja? S poštovanjem, Elena.

> šta učiniti sa gihtom

Postoji teorija da uzrok gihta zapravo nisu prehrambeni proteini, već povećana razina inzulina u krvi, a posebno fruktoza iz hrane. Više o tome možete pročitati ovdje na engleskom jeziku. Još nisam vidio ovaj materijal na ruskom, vjerovatno ću ga prevesti kasnije, ali ne uskoro. Ako je to istina, nakon prelaska na dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata, gihta vašeg oca značajno će pasti.

Zdravo. Nadam se anonimnosti. Želio bih znati kako znati rezultat šećera u krvi kod kuće? Čuo sam da kad metar pokazuje rezultat iznad 12, od toga trebate oduzeti 20%. Da li je to istina? Hvala

> kako znati rezultat
> šećer u krvi kod kuće?

Detaljno je opisano u članku na koji ste napisali komentar.

40 godina, visina 182 cm, težina 65-66 kg. Dijabetes tipa 1 u trajanju od pola godine. HbA1c zadnji put 5,3%. Ukupni holesterol 3,3 i sve ostalo je normalno. Kolya Lantus 14 prije spavanja i Apidra po cijeni od 1 jedinice. 10-12 grama ugljikohidrata. Pitanje je: obično ujutro imam šećer 3,2-5,0, a tokom dana ne više od 7,0. Odmah nakon jela ne mjerim, nakon 1,5-2 sata. No, nakon nogometnog treninga sa srednjim intenzitetom, šećer ponekad skoči na 9-10, iako prije treninga iznosi 4,5-5,5. Osim toga jedem jabuku od 200 grama, ali nakon četrdeset minuta, kad stignem kući, opet je 4,0-5,5. A nakon sat i pol vožnje biciklom to se ne primjećuje. Je li to normalno ili nešto treba učiniti?

> Da li je to normalno ili nešto treba učiniti?

Imate dijabetes tipa 1 lako, jer je počeo ne u mladoj dobi, već kasnije. Bez obzira na to, ipak preporučujem da prebacite na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i slijedite sve ostale preporuke koje su navedene u programu liječenja dijabetesa tipa 1.

O šiljcima šećera nakon intenzivnih sportova. Ne garantiram da će i na dijeti sa malo ugljikohidrata ovaj problem nestati. Tokom nasilnog fizičkog obrazovanja povećava se osjetljivost stanica na inzulin. Šećer u krvi pada. Kao odgovor na to, oslobađaju se kontraregulatorni hormoni, uključujući adrenalin. Povećavaju šećer, a kod dijabetesa tipa 1 podižu ga iznad normalnog. Na osnovu toga, tako da se šećer ne povećava tokom treninga, potrebno je ne povećavati unaprijed, već smanjiti dozu produženog i brzog inzulina. U praksi je vrlo teško precizno odabrati dozu inzulina za fizički odgoj kako ne bi došlo do skoka šećera.

Imam 34 godine, trudna sam. Saznao sam da imam 6,61 šećera na glavi i 12,42 nakon glukoze. Položila je testove na glikovani hemoglobin - 5,8% i za inzulin 11,3. Da li je ovo norma ili vam treba dijeta sa inzulinom? Nema pridruženih bolesti.

> trebate dijetu sa inzulinom?

Potrebna vam je dijeta sa malo ugljikohidrata, kako je ovdje opisano, ali (!) Uz dnevni unos mrkve, repe i voća, osim banana, tako da ne bi došlo do ketoze.

Isključite sve proizvode koji su navedeni u članku kao zabranjeni. Ali dok ste trudni, svakodnevno jedite mrkvu, repu, nešto voća, osim banana. Jer ketoza može dovesti do pobačaja. Nakon porođaja, poželjno je da čitav život prelazite na dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata "za cjeloviti program" kako se bolesti sa starošću ne bi razvile.

Zdravo Prije mjesec dana, krvni test iz vene bio je 6,4, a glikozilirani hemoglobin 6,2%. Uzima glukozamin od februara - upute kažu da može izazvati toleranciju na inzulin. Nakon čitanja vaše stranice, pridržavam se dijeta. Šećer na post od 4,5 do 5,6. Nakon jela, nakon 2 sata, šećer može porasti na 6-6.8. Danas je 15 minuta nakon ručka (pržene gljive i zelena salata) šećer iznosio 7,3. Mislite na to kao na dijabetes ili predijabetes? Mogu li simptomi nestati ako su posljedica glukozamina?

> Smatrate li to dijabetesom ili predijabetesom?

predijabetes, na ivici dijabetesa tipa 2.

> Mogu li simptomi nestati
> ako je to posljedica glukozamina?

Slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i sve će biti u redu. U tom slučaju se i dalje može uzimati hondroitin i glukozamin.

47 godina, visina 189 cm, težina 90 kg, bila je 113 kg, dijabetes tipa 2. Skoro odmah nakon dijagnoze otkrio sam vaš resurs i prešao na dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata. Propisani Yanumet najprije je smanjen na jednu tabletu dnevno, a šećer se prosječno držao 4,6-5,6. Pa i sve ostalo, naravno, trčanje, šetnja, biciklizam, snaga. Prije sedmicu dana, potpuno je napustio Yanumet, šećer je skočio u prosjeku 0,4. Trebam li početi strepiti i vraćati Yanumet?

Prema onome što napišete - to još ne treba, nastavite sa opažanjem. Najvjerojatnije, neće biti potreban. Obratite pažnju da ne jedete ilegalnu hranu, čak i slučajno.

Imam 31 godinu, visina 190 cm, težina 87 kg. Prvi put ga je izmjerio glukometrom - pokazao je 7,7. Je li to u redu? Odgovor molim. Ako ne, šta učiniti? Meryl nakon doručka.

Ne, to je puno. Možda imate dijabetes tipa 1.

> Ako ne, šta onda da radim?

Bavite se ukupnom kontrolom šećera u krvi nekoliko dana. U članku je opisano što je to. I tamo će se vidjeti.

Imam 52 godine, težina 122 kg, visina 173 cm, hipotireoza, pijem eutiroks. Prije tjedan dana otišao sam kod doktora - učestalo mokrenje, suha usta, jak umor. Krivulja šećera pokazala je - 10,8 ujutro na prazan stomak, nakon 2 sata nakon jela 14,45, nakon još 2 sata - 12,0. Registrovani, tableti nisu propisani. Izdali su glukometri, obavezni da rade ukupno brojanje šećera u krvi jednom sedmično. Hvala bogu da sam odmah pronašao vašu stranicu i prešao na dijetu. Prvi dan sam odmah smršavio 3 kg. Šećer se zadržao 2 dana, sada smanjen. Danas sam bila sretna na prazan stomak prije večere 6,4! Nakon jela - 8,5.Pitanje je - je li moguće da dijeta zauvijek zaboravi na dijabetes? Ili je to doživotna dijagnoza i piti tablete? I radim li sve kako treba? Uveče dolazi žera i žeđ, pijem puno vode, od toga težina u stomaku. Možda je i ovo štetno?

> na prazan stomak prije
> 6.4 večera! Nakon obroka, 8.5

Nema čemu da se radujemo, mnogo je viša od uobičajene. Komplikacije dijabetesa razvijaju se polako ali sigurno. Probajte najbolje! Vježba. Vjerojatno ćete trebati ubrizgati inzulin jer je početni šećer bio vrlo visok. Šećer na glasu je glupost. Pratite ga 1 i 2 sata nakon jela i ujutro na prazan stomak.

> je li moguća dijeta
> zaboraviti na dijabetes zauvijek?

U tvom slučaju, ne. Kako je dijabetes težak, početni šećer prije i nakon jela je previsok.

> morate piti tablete?

Umjesto toga, morat ćete ubrizgati inzulin ako želite spriječiti komplikacije dijabetesa.

> Večer dolazi zhor

Mirno jedite dozvoljenu hranu sa malo ugljenih hidrata, ne gladujte.

> žeđ, pijem puno vode
> Možda je i ovo štetno?

Žeđ i dehidracija su štetniji. Na dan trebate piti 30 ml tekućine po 1 kg tjelesne težine. Za vas je ovo oko 3,5 litara vode i biljnih čajeva.

> radim li sve kako treba?

Svakih 3 mjeseca morate ponovo uzimati testove krvi na štitne hormone. Prema njihovim rezultatima, pustite endokrinologa da prilagodi dozu eutiroksa. Ovo će poboljšati kontrolu dijabetesa. Ne slušajte savjete endokrinologa o uravnoteženoj prehrani protiv dijabetesa! U peći su i zvanični standardi šećera u krvi. Ako će bez obzira na sve napore, šećer nakon jela ostati iznad 6,5 mmol / L, tada je potreban i inzulin. Počnite uboda, ne povlačite.

Dijete je oboljelo od SARS-a, nakon čega su primijetili blijedost sa žutim. Prošli smo sve testove. Kao rezultat, primili su ih u pozadini niskog hemoglobina - 86 g / l i visokog feritina - 231 ng / ml, glikoziliranog hemoglobina 6,8%. Poslednji put su to uradili u avgustu. Bili normalni Šta da radimo?

Kupite tačan glukometr, izmjerite šećer ujutro na prazan stomak i nakon doručka nakon 1 sata. Moguće je i u drugo doba dana. Možda počinje dijabetes tipa 1.

Zdravo Moje dijete ima godinu dana, visina 80 cm, težina 13 kg. Dojena je. Često sisa grudi noću. Ujutro su darivali krv za šećer iz prsta, rezultat je 6,0. Dva sata nakon jela 6.3. Je li vrijedno brige?

> Da li se isplati brinuti?

Da, moguće je da počinje dijabetes tipa 1, trebate to promatrati.

Dijete ima 2 godine i 2 mjeseca. Dijabetes tipa 1, ovisan o insulinu od 1 godine i 7 mjeseci. Doze inzulina: ujutro - levemir 3, Novorapid 2, ručak - Novorapid 2, večera - Levemir 3, Novorapid 2. Hljeb dobivamo 2 XE za doručak, ručak, večeru i 1-1,5 XE za užinu. Pitanje je šta. Ujutro šećer 6-7. Inzulin za doručak 8,00 - za užinu nakon 2,5 sata 10,00-10,30 - šećer u krvi raste 2 puta, uprkos inzulinu. Za ručak nakon užine, šećer je još veći! U vrijeme ručka 13.00-13.30 kratki inzulin - šećer ne pada puno. Ali nakon užine dajemo 1 XE što je 16,00-16.30 - šećer raste 2-2,5 puta. Očitavanje vrlo visokih metara. Noćni šećer u 2-3 noći je visok, ponegdje i do 20, ujutro pada. Ne razumijem, ni malo inzulina, ni mnogo, pomoć!

Morate proučiti sve članke u naslovima Dijabetes i inzulin tipa 1, a zatim slijediti preporuke. Prije svega, dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata i tačan izračun doze inzulina. Nakon prelaska na novu prehranu, dnevna doza inzulina pasti će na 1-3 jedinice sa vaše sadašnje 3 + 2 + 2 + 3 + 2 = 12 jedinica. Nivo šećera će se poboljšati.

Zdravo Imam 21 godinu, imam novo dijagnosticiran dijabetes. Visina 155 cm, težina cijeli moj život bila je 44-46 kg. Prije dvije godine iznenada je dobila na težini bez očitog razloga. Težina je bila gotovo 60 kg. Tada je bio jak stres i za manje od godinu dana smršala sam 13 kg, takođe bez vidljivog razloga. Bilo mi je drago zbog toga, jer prije toga, ni sport ni dijeta nisu imali rezultata u smislu gubitka kilograma. Bila je žeđ, pio je od 2 do 5 litara vode dnevno. Bilo je čestih mokrenja - svakih 20 minuta, ili čak i češće.
Završio sam u bolnici sa jakim bolovima u trbuhu, tahikardijom i nedostatkom kiseonika (gušenje). U vrijeme prijema na intenzivnu njegu moja težina je bila 40 kg. Na odjelu endokrinologije počela je dobivati ​​na težini.
Uz inzulinsku terapiju vladala je divlja glad. Kratko probodeno 8-10-8 farmasulina i 12 produženo, takođe farmasulin. I pored izbalansirane prehrane, šećer je preskočio. Na licu i tijelu bili su apscesi, svrab, jaka crvenila lica i ljuštenje. Mislila sam da je u pitanju alergija, ali doktor je rekao ne.
Tada sam počeo naglo da dobivam na težini. Već visi trbuh, ogromne bočne strane i debele noge. U panici sam otišao kod doktora, ali on je rekao da se nisu oporavili zbog inzulina. Ali ni prije dijabetesa nisam jela ono što je zabranjeno bolesnima. Rijetko sam jeo čokoladu i tada sam bio minus, nisam jeo brzu hranu i prženo općenito, nisam pio slatku soda.
Uopće ne znam što mogu ukloniti iz ishrane, svojom dijetom - sirom 0,2% masti, 1,8 ugljenih hidrata na 100 grama, istim kefirom, svim povrćem osim krompira, repe i mrkve. Meso - samo jela od pilećih prsa i govedine, još pecite ribu u pećnici.
Lagane juhe. Sve jedem u malim količinama, ne osjećam glad. Uz takvu dijetu i preporučenu dozu inzulina dobila je hipoglikemiju. Smanjen. I izgubila je malo kilograma. Sada je težina 50 kg. Ali aceton se pojavio u urinu u ++. Doktor je rekao da je to opasno, stoga morate piti puno alkalne vode i atoksila. Pomagao mi je neko vrijeme, ali onda opet aceton. Šećer držim u rasponu 4,1-7,0. Kolya je sada 2 (4) -4 (6) -4 kratka i 8 (10) produžena.
Ne razumijem zašto pahuljica i odakle dolazi aceton, jer je šećer manje ili više normalan, a inzulin odgovara potrošenim ugljikohidratima (a ima ih oko 30-40 g / dan) i malo kalorija. Zašto iritacije i apscesi u tijelu? Prije terapije inzulinom nije bilo toga. Actrapid je bio prvi inzulin, sve je bilo u redu, ali prebačen sam iz njega na nesanice. Nakon toga počeli su problemi. Pod mojim uvjerenjem o sumnji na alergiju, promijenili su je u farmasulin, ali sve je bilo na svom mjestu. Molim vas, savetujte nešto. Liječnik koji se bavi liječenjem ne odgovara na pritužbe, smatrajući to ozbiljnim.

> U panici sam otišao doktoru, ali on je rekao
> da se zbog inzulina ne oporavljaju

U stvari, oni postaju bolji ako ih nasječete više nego što je potrebno

> Mislila sam da je alergija,
> ali doktor je rekao ne.

Možda ste alergični na određenu vrstu inzulina. Ako je tako, onda će to biti finansijski teško eliminirati.

> Ali aceton se pojavio u urinu u ++.
> Doktor je rekao da je to opasno

Nije opasno sve dok su šećer i blagostanje normalni.

1. Proučite program liječenja dijabetesa tipa 1, pažljivo slijedite preporuke. Vodite računa da šećer nakon svakog obroka i ujutro na prazan stomak ne bude veći od 5,5-6,0 mmol / L.
2. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata je 20-30 grama ugljikohidrata dnevno, a ne 30-40 grama.
3. Obratite posebnu pažnju na točan izračun doziranja produženog i kratkog inzulina. Postupak izračuna detaljno je opisan na web mjestu. Nastavite ubrizgavati fiksne doze - neće biti smisla.
4. Ne ograničavajte masti u ishrani! Slobodno jedite masno meso, sir itd.
5. Prebacite se na produženi inzulin Levemir ili Lantus, čak i ako ga morate kupiti vlastitim novcem. Zatim eksperimentirajte sa različitim vrstama kratkog inzulina prije jela. Tako ćete saznati da li ste bili alergični na neku vrstu inzulina ili ne.
6. Ne provjeravajte ketone u urinu dok imate normalan šećer i dobrobit.

Starost 42 godine, visina 175 cm, težina 125 kg, dijabetes tipa 2. U maju 2014. godine sjela sam na dijetu sa niskim ugljikohidratima + teretanu. Do avgusta je izgubila na težini od 137 kg, na 125. Ketonska tijela pronađena su na pretrazi mokraće. Posjetio sam 3 endokrinologa - svi govore jednim glasom, jedu ugljene hidrate. Počeo je jesti 1 XE i prestao piti siofor. Objasnite o ketonskim telima.

> Molimo objasnite o ketonskim telima

O tome se detaljno govori - u tekstu članka i u komentarima.

Sergej, već sam nabavio glukometar i spreman sam da se započnem s poslom. Započeo sam dnevnik ishrane, ali ne mogu se sjetiti gdje sam pročitao da još uvijek možete mjeriti šećer 5 minuta nakon jela, 20 minuta i 2 sata kasnije ... Ima li to smisla u početku? Ako ste to savetovali, onda me podsetite gde - čitam vaše članke dva dana i ne mogu da ih nađem. Ali to nisam mogao smisliti sam

> možete izmjeriti šećer 5 minuta nakon jela,
> nakon 20 minuta i nakon 2 sata

Ako ste jeli strogo na dijeti sa malo ugljenih hidrata, tada ćete morati izmjeriti šećer 2 sata nakon obroka. Ako su prisutni zabranjeni proizvodi - nakon 30 minuta.

> Započeo dnevnik hrane

Uzorak možete vidjeti ovdje u komentarima. Možda će vam trebati i stupac s informacijama o ubrizgavanju inzulina - vremenu ubrizgavanja i dozi.

Zdravo. Moja kćerka ima 2,9 godina, težina - 14 kg. Situacija je takva: mjesec dana djetetovi su se obrazi počeli periodično crveniti, potom je došlo do acetona. Jedna prijateljica (medicinska sestra) rekla je da su mogući problemi sa šećerom. Općenito je mjerila svoj šećer glukometrom nakon što je pojeo slatkiš. Šećer je imala 17 (.), Obrazi su joj gorjeli i bila je prilično nestašna. Sutradan, na prazan stomak - 4.9. Razumijem da nakon bombona nitko ne mjeri šećer, ali velika stopa me zbunjuje. Danas sam gledao koliko dete pije - oko 1,5 litara. Piše dnevno 11-12 puta. Noću se može opisati ili posaditi u lonac 1 put ako se po noći popije. Dijete je živo, aktivno, čak previše. Nisam primijetila da gubim na težini. Već sam isključio sve slatkiše. Što bi moglo biti? Dijabetes ili predispozicija? U porodici niko. Mislim da bismo trebali biti ispitani, ali recite mi barem za što se pripremiti? Hvala

> Što bi moglo biti?

Čini se da dijabetes tipa 1 počinje.

Šećer se diže nakon jela i ostaje normalan na prazan stomak - to se prvo događa. Nema ničeg neobičnog u vašoj situaciji.

Upravo bih kupila tačan glukometar na vašem mjestu odmah (nije nužno onaj opisan u članku) i kontrolirala bih djetetov šećer 2-3 puta dnevno nakon obroka. Zahvaljujući tome, možete preduzeti akciju na vrijeme. Preporučljivo je ne dopustiti kćerki da bude na intenzivnoj njezi s ketoacidozom, kao što se javlja u sve djece s dijabetesom tipa 1 u početku.

> za što se pripremiti?

Pogledajte članak „Kako se dijabetes tipa 1 u djeteta kontrolira bez inzulina“ i njegove komentare. Još jednom - kontrolirajte šećer nakon jela i ujutro na prazan stomak kako dijete ne bi završilo na intenzivnoj njezi.

Dobar dan, Sergej!
Imam 33 godine, visina 188 cm, težina 81 kg. Vodim aktivan životni stil. Nedavno je proveden takav eksperiment sa glukometrom. Probudio sam se ujutro - izmerio sam šećer glukometrom, zatim pojeo dva velika dvadeset, zatim sam počeo da meram šećer u krvi u određenom intervalu. Tokom čitavog trajanja eksperimenta, nisam jeo i pio ništa.
Dobivena je sljedeća krivulja: šećer prije uzimanja dvije velike twixe - 4,3, nakon 30 minuta - 6,2, nakon 32 minute - 6,7, nakon 34 minute - 7,6, nakon 36 minuta - 5,8, nakon 38 minuta - 5,4, nakon 40 minuta - 4,8, nakon 60 minuta - 3,8, nakon 90 minuta - 4,8, nakon 120 minuta - 4,9. A sada pitanja: odgovara li ova krivulja zdravoj osobi? Zašto je šećer vrlo brzo pao čak i niže nego prije? I na kraju, zašto je malo kasnije ponovo ustao? I da li je sve ovo normalno?
Hvala unaprijed.

> je ovo
> krivulja prema zdravoj osobi?

> Zašto je šećer tako brzo padao
> čak niži nego prije?

Jer je gušterača pustila malo više inzulina u krv

> zašto je onda ponovo malo ustao?

Podigao se prema normi

> da li je sve ovo normalno?

Ako postoje bilo kakvi simptomi šećerne bolesti, izmjerite šećer još nekoliko puta 1 i 2 sata nakon jela, u različite dane.

Dobar dan Hvala na vašoj stranici, sve je vrlo jasno i detaljno! Molim za savjet. Ćerka je 8 godina, mršava je 24 kg, bavi se gimnastikom. Nema simptoma. Usne se često suše, ona ih liže. U decembru 2014. slučajno su otkrili šećer na prazan stomak u sportu 7. Otišli su u bolnicu i pustili ih sa povećanom tolerancijom. Nakon bolnice, našao sam vašu stranicu i odmah sjeo na dijetu sa niskom razinom ugljikohidrata. Šećer je počeo padati u periodima na 3,2 - 3,8. Osjećala je sebe "ne". Dodali smo malo ugljenih hidrata, na primjer 1 komad smeđeg hljeba. Šećer je bio manje-više normalan, ali na prazan stomak uvijek je bio veći. Sada su imali boginje i šećer su se počeli ponašati sve gore. Na prazan stomak, ponekad 7, ponekad 12, ako dodate malo ugljikohidrata (pojeli tanjir borsch-a) - skokovi su veći. Jučer je cijeli dan bio 14, sljedeći dan pao na 7. Uopće nisu jeli ugljikohidrate. Trebamo li priključiti inzulin? Želite li ići u bolnicu na pregled? Prema analizi iz decembra, inzulin je bio na dnu norme, sada ne znam. Hvala unaprijed!

> Trebamo li povezati inzulin?

Da, inače će dijete biti na intenzivnoj njezi s ketoacidozom

> Želimo ići u bolnicu na pregled?

Prije svega, morate kupiti precizan glukometar i često mjeriti šećer, posebno nakon obroka.

Dobar dan Imam 47 godina, visina 164 cm, težina prije dijeta bila je 80 kg. Svi vaši saveti imaju efekta!
1,5 mjeseci na dijeti sa niskom razinom ugljikohidrata nakon što mu je dijagnosticiran dijabetes tipa 2. Uzeo sam ujutro 1 tabletu dijabetesa, uveče - 1 tabletu Siofor 500. Prošlo je nedelju dana, jer nisam uzimao dijabetes, a pogotovo nisam primetio nikakve promene šećera u krvi. Sada uzimam samo Siofor 500. Istina, i sama je povećala dozu: 1,5 tableta ujutro i isto toliko uveče.
Tijekom mjeseca prehrane, težina se smanjila za 4 kg - sada iznosi 76 kg. Gubitak kilograma je zaustavljen. Zašto?
Kada je dijagnosticiran dijabetes, bio je visok pritisak 150/115. Prema vašoj preporuci, uzela sam 1 mjesec: riblje ulje, Magnelis B6, glog. Sada se pritisak vratio na normalan - otprilike 125/85.
Magnelis B6 i dalje uzimam 6 tableta dnevno. Stolica je svakodnevno praktična. Nakon kojeg perioda ponoviti kurs: riblje ulje + Magnelis B6 + glog?
Optometrist je dijagnosticirao početni stadij katarakte. U roku od mesec dana kapi Taufona kapnule, krajem meseca osetio sam poboljšanje. Sada sjedim za računarom bez naočala. Nastavite kapati i nastaviti ili nakon mjesec dana ponoviti kurs, kao što je rekao optometrist?
I moj glavni problem za danas je suha koža na tijelu, ali na rukama i licu se sve zategnulo i formiraju se mnoge bore. Nikada prije nisam imao problema sa kožom i nikad nije koristio kreme. Osjetio sam to prije otprilike 2 tjedna, sada je postalo nepodnošljivo. Savjetovati što učiniti?
Pozdravi, Svetlana.
Hvala vam puno na stvarnim efikasnim preporukama. Čekat ću odgovore na svoja pitanja.

> Nakon kojega perioda ponoviti kurs

Ne postoji jasna preporuka. Kako želite. Na zdravlje. Ili ako se pritisak opet poveća.

> Nastavite kapati dalje

Taurin se može uzimati kontinuirano ako on previše ne snižava pritisak, zajedno sa magnezijumom i dijetom sa malo ugljenih hidrata. Ako ne volite zakopati oči, potražite tablete Dibicor ili Kratal.

> suva koža na tijelu

Uzmite vitamin A, kupite u ljekarni, a također cink - bolje je naručiti ga iz SAD-a, jer farmaceutske tablete cinkovog sulfata mogu uzrokovati mučninu.

Puno hvala na odgovoru!

Zdravo. Imam 25 godina. Visina 173 cm, težina približno 56-57 kg. Nedavno sam prošao biohemijski test krvi - svi su rezultati normalni, ali na glukozi 9. Osjećam se loše. Već dugo primjećujem umor, pospanost. Osjećam suha usta, pukotine usana. Slučajno pijem puno, pa često odlazim u toalet. Vrtoglavica, a općenito stanje nije zadovoljno. Mislila sam da je to nedostatak vitamina. Trebam li ponovno uzeti testove i mogu li posumnjati na dijabetes? Hvala

> Trebam li ponovo uzimati testove

Pročitajte članak o simptomima dijabetesa, vezu na vrhu u zaglavlju stranice

> mogu li posumnjati na dijabetes?

Da, i tip 1 je težak, ne možete bez inzulina.

Dobar dan Veoma informativan sajt!
Postavljalo se pitanje. Nedavno sam prošao testove - šećer u krvi na glavi bio je 5,9. Zamolio je doktora da uradi test opterećenja, nevoljko mi je napisao smjer. Na samoj analizi nisam sjedila dva sata nakon uzimanja glukoze, već dvadesetak minuta manje, očito je sestra negdje žurila. Rezultati su šećer 10,1 nakon ovog vremena. Razumijem da je ovo predijabetes, ali nije li to mogao biti potpuni dijabetes? Teško jedem slatko, pijem kafu / čaj bez šećera. Osim ako krompir nije jednom nedeljno. Mogu li u principu jesti slatkiše? Ili ga treba potpuno isključiti? Da li se predijabetes uopće liječi?

> Razumijem da je to predijabetes, ali ne može
> da li je to potpuni dijabetes?

Nema razlike. Neophodno je provesti program liječenja dijabetesa tipa 2 - dijeta i vježbe, dok je bez inzulina.

> Mogu li u principu jesti slatkiše?

Ako vam prijetnja od dijabetesnih komplikacija ne smeta, onda možete jesti bilo što.

Zdravo
Prediabetes - da li je moguće uzimati Magnelis B6, sadrži šećer.

U farmaceutskim tabletama magnezijuma - zanemarljive su doze saharoze.Koristi od njih veće su od štete od ove saharoze, pa uzmite. Ali to je još jedan razlog da se naruči dodaci magnezijuma iz Sjedinjenih Država, u kojima uopće nema saharoze.

Imam 24 godine. Visina 168, težina 59 kg. Testirao sam glukozu na post - 6,6. Nakon 10 dana opet sam prošao - 6. Vrlo zabrinut. Trebam li ići liječniku? Ili je dovoljno ograničiti hranu?

> Da li vrijedi otići doktoru?

Morate kupiti dobar uvozni dom glukometra. Izmerite im šećer ujutro na prazan stomak i 1-2 sata nakon obroka.

> Visina 168, težina 59 kg.
> dovoljno da ograničite hranu?

Gdje se još možete ograničiti? 🙂

Sve je vrlo razumno napisano, hvala! To je za mene sada samo važno, moja kćer kupila je Contour TS glukometar da bi nadgledala njeno zdravlje, nivo šećera, inače sam već stara i imam višak kilograma. U početku sam odbio, a zatim sam skužio da je sve u pitanju, da je to zgodno za upotrebu i rezultat je brz. Tako je barem malo po malo počela da se kontroliše.

> kćerka kupila Contour TS merač

Besramno lažu kućni brojili glukoze u krvi. Njihova upotreba nije preporučljiva, uprkos jeftinosti.

Krug je Bayer, Njemačka, nije domaći mjerač glukoze u krvi.

Niste prvi koji su to prijavili, hvala.

Kćeri starosti 3 godine, kojoj je prije mjesec dana dijagnosticiran dijabetes tipa 1. Kratko humalog inzulina 1 jedinica prije jela i 1 levemir 1 jedinicu 2 puta dnevno. Tokom dana, šećer je 4-7, učimo uzimati u obzir tjelesne aktivnosti i promatramo učinak dijetalnih jela s malo ugljikohidrata na šećer.

Pitanje je, postoji li naglašena pojava
šećer u 22:00 - 6 ... 7
U 02:00 ili 3:00 - 9 ... 11
U 6:00 - oko 9
I u 9:00 ujutro iznenađenje 3,5 - 4,8

Kako objasniti niži šećer ujutro?

Večera u 18-19, dugi ulog za inzulin u 21:00 i 9:00.
Hvala!

> Kako objasniti niži šećer ujutro?

Očigledno niste strogo slijedili dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i unosite previše inzulina. Dakle, šećer je visok i nije stabilan.

Pozdrav, puno hvala za stranicu, ljudima donosiš veliku korist. Imam 38 godina. Visina 174 cm, težina 84 kg. Dijabetes melitus tipa 2 ovisan o inzulinu dijagnosticiran je kod majke i majke. Imam šećer ujutro na prazan stomak kad se mjeri mjernom glukozom u krvi One Touch Select, fluktuira 6,1-7,4. Iz Beča - 6.3. Nakon jela nakon 2 sata - 6-7. Doktor postavlja nasljedni dijabetes tipa 2. Do sada je propisana samo glukofaga u dozi od 500 mg noću. Prihvatam tečajeve kroma, magnezijuma, taurina, omega 3, pijem mjesec dana, mjesec dana pauze. Trudim se da se pridržavam dijeta sa niskim ugljenim hidratima. Molim vas savjetujte što još mogu učiniti da održim zdravlje i smanjim rizik od komplikacija dijabetesa? Ipak, planiram da u skoroj budućnosti rodim drugo dijete. Recite mi, molim vas, kako najbolje u mom slučaju pripremiti tijelo za začeće? Puno vam hvala

> Doktor postavlja nasljedni dijabetes tipa 2.

Domaća medicina takve pokazatelje ne smatra dijabetesom, ali prema klasifikaciji dr. Bernsteina, to je dijabetes tipa 2.

> što još mogu učiniti

Vježba. Glukofag noću mora biti dug (produžen), a ne običan.

> Planiram da rodim na sekund
> beba uskoro

Ne bih to učinio na vašem mjestu - sa takvim šećerom, težinom, starošću i čirevima. Ne prihvaćate samo taurin ... Cijenite ono što već imate kako kasnije ne bi ugrizli laktove. Vodite računa o starateljstvu i usvajanju.

Da sam na vašem mjestu, ne bih riskirala da zatrudnim, čak i ako smršavite do norme. I još više ako ne.

Navedite da li su norme šećera u krvi kapilarne ili cijele venske krvi ili ekvivalenta plazme? Budući da je, na primjer, moj glukometar kalibriran prema ekvivalentu plazme (u uputama je veza da WHO preporučuje da se dijagnostika izvrši takvom kalibracijom). Budući da se pokazatelji šećera u različitim kalibracijama razlikuju za 10-15%, želio bih pojasniti ovu točku. Čini se da klinički testovi idu na punu krv?

stope šećera u krvi su za kapilarnu ili cijelu vensku krv ili ekvivalent u plazmi?

Nemojte zavaravati glavu ovim pitanjem, ni sebi ni meni.Umjesto toga, obratite više pažnje na pridržavanje smjernica za njegu dijabetesa.

Čak i najbolji glukometri imaju grešku od 10-15%.

Zdravo Dijete ima 8 godina, visina 135 cm, težina 27 kg. Rutinski pregled u školi otkrio je šećer 6,3 i opterećenje od 9. Kršili su toleranciju na glukozu i stavili na dijetu na XE. Prelazni c-peptid - bio je ispod normalnog. Nakon 3 mjeseca, dijeta je ponovno preuzeta c-peptidom - vratio se u normalu. Tako je prošlo 1,5 godina. Glikolirani hemoglobin 5,6%, c-peptid na donjoj granici normale. Sjedili su na dijeti s malo ugljikohidrata - šećer na glasu postao dobar 5,1-5,7, nakon jela 5,6-6,4, čini se da je to normalno. Dijete se osjeća dobro, okretno, bavi se plivanjem, u obitelji nema nikoga s dijabetesom ... Recite mi, kako se brzo razvija dijabetes tipa 1? I možemo li odgoditi terapiju inzulinom dijetom s niskom razinom ugljikohidrata?

Koliko je brz dijabetes tipa 1?

Nažalost, upravo se to događa - vaše dijete će razviti dijabetes tipa 1. Morate kupiti dobar kućni merač glukoze u krvi i mjeriti šećer jednom tjedno na prazan stomak ujutro, a zatim 1-2 sata nakon jela. Da bi na vrijeme poduzeli mjere i dijete nije završilo na intenzivnoj njezi, kao što je to obično slučaj sa svima u početku.

možemo li odgoditi terapiju inzulinom dijetom sa niskim ugljikohidratima?

To je ono što sada radite. Sve ovisi o tome koliko će strogo dijete slijediti dijetu.

Zdravo Prvo, želim izraziti zahvalnost na vašoj web lokaciji. Sve je detaljno opisano i dostupno. Ja kao i svi imam problem sa šećerom. Ujutro na prazan stomak iznosi 4,9-5,4, a nakon jela, nakon 1-2 sata dostigne 6,5, iako se ne diže više. Još nisam uradio više testova. Prije tjedan dana bio je stres, noć nije spavala, a ujutro je bila grozna suha usta. Izmjereni šećer - 6,5. Sada ujutro nije veći od 5,4. Moja visina bila je 164 cm, težina 51 kg. Loša nasljednost - baka ima dijabetes tipa 2 od 23 godine, a majka nakon 45 godina ima dijabetes. Nekada sam nekontrolirano jeo jednostavne ugljikohidrate, a sada sam već 4 tjedna na dijeti bez njih. Nekada sam mislio da je to dovoljno, ali sada razumijem da nije. Reci mi, kako ja razumem, razvijam predijabetes? Je li moguće potpuno je inhibirati dijetom i, na primjer, nakon godinu dana, ponovo početi jesti barem više žitarica i voća? Ili je prehrana bez ugljikohidrata čitav život? Kome doktoru treba da se obratim da bih ocenio sve uzete testove? Takođe mi nedostaje joda. Da li se može stalno uzimati pripravci koji sadrže jod i šećer da se vrate u normalu?

Reci mi, kako ja razumem, razvijam predijabetes?

Sudeći po tekstu, imate hipohondriju, a ne predijabetes. Ovo bi trebalo biti upućeno psihologu. Ako šećer ode veći i postane očito da se razvija autoimuni dijabetes, vratite se ovdje.

Zdravo
Imam 50 godina, težina 100 kg. U krvi je otkriveno da šećer na prazan stomak iznosi 12 mmol / L. Prema preporukama na vašoj web stranici, već tjedan dana sjedim na dijeti sa niskom razinom ugljikohidrata i uzimam metformin koji mi je propisao ljekar. Šećer na post je pao na 8,7. Imam li šansu bez uzimanja inzulina?

Imam li šansu bez uzimanja inzulina?

Imate tešku dijabetes zbog koje je potrebno liječenje inzulinom, osim stroge prehrane i drugih metoda.

Ako rezultat nije zanimljiv, ne možete ubrizgati inzulin. Živi brzo, umri mlad (c) Penzioni fond Ruske Federacije.

Zdravo. Šećer u krvi na glavi bio je 7,8. Nedelju dana kasnije darovala je krv iz prsta - 5.1. Doktor je rekao da je dijeta 9, bez lijekova. Postoji malo suvišne težine. Rođaci nemaju nikoga koji nema dijabetes. Vrlo zabrinuto, je li to stvarno dijabetes? Od djetinjstva me pankreas ponekad boli, ali navikla sam se i nisam reagirala. Šećer je bio graničan prije dvije godine, ali bilo je visokih triglicerida. Sjeo, naravno, na dijetu. Molim vas, recite mi da li je ovo dovoljno? Naravno, plus fizička aktivnost. Hvala unaprijed.

Molim vas, recite mi da li je ovo dovoljno?

Kupite precizan glukometar, često mjerite šećer 1-2 sata nakon jela - i saznajte.

Dobar dan 25 godina. Visina 180 cm, težina 70 kg. Ne osjećam simptome dijabetesa. Šećer u krvi na glasu 4,6-4,9.2 sata nakon jela - 4.8-6.3.
Testovi za glikovani hemoglobin 5,4%. C-peptid 244 pmol / L (normalno 260-1730).
Reci mi gdje kopati i šta da radim? Veoma sam zabrinut zbog ovoga.

Reci mi gdje kopati i šta da radim?

Morate vidjeti terapeuta o hipohondriji. Ako ne pomogne, onda psihijatru.

Vaš šećer u krvi je idealan.

Zaboravio sam reći da takvi pokazatelji vrijede nakon što sam počeo slijediti prehranu s malo ugljikohidrata (oko 60 grama ugljikohidrata dnevno, podijeljeno u obrocima).
Prije toga otišao sam u bolnicu lošeg zdravlja - temperatura je bila 38,5, glavobolja, kratkoća daha, bolovi u cijelom tijelu. Šećer je u trenutku prijema bio 14.8. Nakon 3 dana, ispražnjen je u zadovoljavajućem stanju. Štitnjača, trbušni organi su u redu. Ljekar je savjetovao da kontrolira šećer i rekao da je snižen nivo c-peptida, a to vodi razvoju dijabetesa tipa 1. Reci mi, je li tako? I koji se laboratorijski testovi još mogu položiti da bi se procijenila vjerovatnost razvoja bolesti?

Šećer je u trenutku prijema bio 14.8

Ah, to mijenja stvar.

Da, vjerovatno je da ćete razviti dijabetes tipa 1.

Koji se laboratorijski testovi još mogu proći da bi se procijenila vjerovatnost razvoja bolesti?

U stvari niko. Autoimuni dijabetes će se dogoditi ili ne - na njega ne možete ni na koji način utjecati. Ne bih potrošio novac na skupe testove na antitijela.

Naučite kako produžiti svoj medeni mjesec za dijabetes tipa 1 i učinite ono što piše. Nemate tragedije. Dijabetes tipa 1, koji je započeo u odrasloj dobi, jednostavan je za razliku od dijabetesa koji je započeo u djetinjstvu. Ako pokušate, živjet ćete dug zdrav život bez komplikacija ove bolesti.

Zdravo.
Imam 45 godina. Visina 170 cm, težina 87 kg. predao analizu razvijenoj biohemiji svi pokazatelji su normalni osim dva pokazatelja glukoza od 6,4 mmol / l. i aterogeni indeks 3.8. Liječnik je nakon proučavanja analize propisao metformin 1000mg noću i kupio uređaj. Odlučio sam da ne pijem tablete odmah i izmjerim šećer tjedan dana, a pritisak izmjeren šećer na prazan stomak - 6,0 mmol / L. pritisak 131/85 2 sata nakon doručka 5,2 mmol / L. 129/80, 2 sata nakon ručka, 5,4 mmol / L. 135/90, 2 sata nakon večere, 5,1 mmol / L. 126/77 spavanje 4,9 mmol / L odmjereno cijele sedmice otprilike isto. Sada već dva tjedna pijem Metformin 1000mg, od čega se nije puno toga promijenilo na prazan stomak - 5,9 mmol / L. 2 sata nakon doručka, 5,4 mmol / L 2 sata nakon ručka 4,9 mmol / L reci mi šta to znači? Hvala na odgovoru. Pozdravi, Vladimir.

Peppy night! ))) Starost 62 godine, visina 158 cm, sada težina 93 kg, a u julu 2015., kada je počelo liječenje dijabetesa tipa 2, težina je bila 120 kg.
Lečenje. koji je u klinici predložio endokrinolog - besplatni metformin. Odbio sam primiti ga i, po savjetu drugog ljekara, počeo uzimati Glucofage dugo 500 - 2 ujutro, nakon doručka i 2 nakon večere. Ne prihvatam ništa drugo. Težina je počela padati zbog prehrane koju mi ​​je doktor na klinici dao na letaku koji je reklamiran za dijabetičare. To se, naravno, razlikuje od vaše prehrane. Daljnja objašnjenja o načinu ishrane, liječenju, testovima, mjeraču glukoze u krvi i značajkama života i dijabetesa nisu rečena. Na Internetu sam tražio odgovore na svoja pitanja od dijabetičara.

Šećer u krvi otkriven je u sanatorijumu tokom ispitivanja u 2014. na prazan stomak u 2014. - 7.08. Nisam obraćao pažnju, mislio sam na nesreću.
U istom je sanatorijumu 2015. godine šećer na prazan stomak već bio 13,71, a tjedan dana kasnije dijeta bez lijekova je postala 10,98.
Vratila se iz sanatorijuma i otišla na kliniku. Gore opisano sa kojim rezultatom. NE. Doktor nije ponudio da uradi drugu analizu, ali je iskoristio analize sanatorijuma, iako je njihov zastarni rok već bio 3 tjedna.

Shvatio sam da se samo mene zanima za moje zdravlje i odmah sam kupio mjerač One Touch Select. Počela je sama uzimati mjerenja šećera u krvi prema uputama za merač i sama kontrolirati šećer i dijetu. Bilo je teško s dijetom dok niste iskopali svoje web mjesto na internetu.Prvi mjeseci liječenja počeli su brzo gubiti kilograme (to je i dalje bez dijeta) i izgubili (skinuli)))) oko 20 kg, a onda se težina povećala, kao da su ukorijenjeni na licu mjesta 2 mjeseca. Iako je moj plan postići težinu od najmanje 70 kg, i ako je moguće prema normi. Tada sam s vašom prehranom težina postepeno ponovo počela padati i sada sam ukupno izgubila (skinula)))) 27 kg. Još mi je teško sa fizičkim odgojem. Puno radim za računarom, iako je premještanje postalo lako, besplatno i najvažnije što se želim kretati. Počela je uživati ​​u hodanju, lakoći u nogama i fleksibilnosti tijela. U prvim mesecima lečenja mnogo je eksperimentirala sa hranom. Shvatila sam jednu stvar - hleb, žitarice, slatkiši zauvek su isključeni. Povrće biram vrlo selektivno, jer je poznato da ono što je poraslo u zemlji ima određenu dozu šećera, a ono što je poraslo iznad zemlje ima vrlo malo šećera. Polazim od ovoga u ishrani. Nije slatki zub, ravnodušan prema slatkišima, ali baš mi je žao prirodnog i visokokvalitetnog meda. Već pet godina ne jedem krompir, šargarepu, repu. Ne idu i sve, postalo im je gadno. Ne jedemo tjesteninu i slične proizvode dugi niz godina, uključujući knedle i bilo koje tijesto, čak i uz meso. Kobasice, kobasice i druge slične proizvode nemojte jesti 10 i više godina. Više volim komad bilo kojeg kuhanog mesa i po cijeni se pokazalo jeftinije.

Sada je šećer ujutro na prazan stomak 4,3-4,7. Tokom dana, bez obzira na hranu, to je u regiji 5,3-5,9. Nakon doručka raste na 6.1.

Za zimu je pripremila mnogo smrznutih povrća. Kupus, cvjetača, paprika, patlidžan, šparoge, brokoli, gljive, kopar u različitim omjerima. Mnogo smrznutih rajčica izmiješanih u blenderu, koje dodajem juhama, povrtnim jelima i začinjen mesom.

Dugo me leči vaskularni hirurg. jer u djetinjstvu je patila od poliorija obje noge. Arterija je atrofirana na lijevoj nozi i periferni sudovi su preuzeli teret. Pijem kurseve Detralex ili Venarus 3 mjeseca 2 puta godišnje. Nakon početka liječenja dijabetesa tipa 2, vaskularni lijekovi djeluju vrlo dobro i efikasno, još uvijek nije bilo čira.
Noću bez prestanka pijem kardiomagnil 0,5 tableta od 150. U 2014. je hemoglobin bio 160, a sada 137.

Prije početka liječenja dijabetesa, štitna žlijezda je bila veoma zabrinuta, ali sad ne.

Pitanja su sljedeća.
1. Samo imam nenormalnu žudnju za bilo kojim jelima od kupusa, za jajima, mesom i ponekad sirom. To se događa s lješnjacima, ali imamo ih mnogo u blizini Sevastopolja. Ponekad se ne mogu suzdržati i složiti male zalogaje posebno kupus ili rezance pureće grudi s gljivama. Ovo se posebno dešava uveče. Grickalice u malim količinama, ali ipak! Pročitao sam u vašim preporukama da je bolje uopće ne imati užinu, a posebno noću. Iako je posljednja užina koju imam, 2-3 sata prije spavanja. Dolazi do činjenice da samo kupam list iz kupusa i jedem ga, jednostavno ta pljuvačka teče po kupusu. A popodne sam pojeo jaje bez ičega i imam osjećaj da je ovo najukusnije jaje na svijetu. Kako se mogu riješiti takve ovisnosti o kupusu? Apsolutno sam ravnodušan prema proizvodima od hljeba, ravnodušan prema slatkišima, ma koliko on bio privlačan, ali ovisnost o kupusu tek je skala. Kako biti

2. Imam piling kože na licu i blagi svrbež. Ponekad postoji stanje spavanja. Da li je to dob ili dijabetes?

3. Možda bih već trebao dugo smanjivati ​​dozu glukofaga? Možda je vredno pokušati? Nažalost, iz očiglednih razloga ne mogu računati na kvalitetan savjet endokrinologa s klinike. Ne vjerujem mu.

4. Kako se nositi sa opstipacijom? Ali to se pokazalo problemom. Ne želim sjediti na laksativima.

5. Je li moguće koristiti zamrznute rajčice u hrani nakon termičke obrade?

Unaprijed hvala na odgovorima. Usput sam prikupio mnoštvo korisnih informacija u vašim odgovorima na pitanja oboljelih. Vaša web lokacija je van svake pohvale.

Dobar dan
Molim vas, recite mi, mojoj majci dijagnosticiran je dijabetes tipa 2, kako mogu objasniti da joj treba mjeriti šećer najmanje dva puta dnevno, a ona kaže da se osjeća dobro i da ne želi ništa slušati?

Zdravo.Imam 20 godina, težina 54 kg, visina 163. Od simptoma dijabetesa, samo je otjecanje u nogama, odjednom je bilo jakih ukočenosti, ali uglavnom ukočenost noću tokom spavanja. Šećer nakon 2 sata jela 6.9. Prije toga, šećer se nije dugo testirao. Od rođaka, bila je baka s teškim oblikom dijabetesa. Može li ovo ukazivati ​​na to da razvijam dijabetes?

Našao sam puno korisnih informacija na vašem web mjestu tijekom trudnoće s umjerenim gestacijskim dijabetesom (4,5, 8,9, 8,5). Slijedio sam dijetu i zadržavao sam šećer ne veći od 6,7 sati nakon jela (pročitao sam u meta-studiji da je to zapravo pravilo za trudnice). Iznenađujuće je napomenula da su u posljednja dva mjeseca pokazatelji bili čak i bolji nego sredinom termina, iako obično kažu da dijabetes napreduje. Jedan ljekar progovorio je, ne ulazeći u pojedinosti da mi je dijete pomoglo izlučivanjem više inzulina. Ovako ili onako, dijete se rodilo na vrijeme, težine 3.650, sve je normalno. Moja težina se također odmah vratila u normalu prije trudnoće.

Šećer se i dalje mjerio povremeno nakon porođaja, zapravo o tome i pitanjima. Prva dva mjeseca, vjerovatno zbog početka GV-a, apetit je bio više nego ikad, jako sam željela ugljikohidrate pa sam pojela kašu, sušeno voće, pa čak i slatkiše. Šećer je bio, ako ne uvijek manji od 6, onda ne veći od 6-7, ali tada je bilo najvažnije održavati punopravni GW, tako da se nisam posebno pažljivo brinuo. Postepeno, apetit se smirio, ali šećer je počeo rasti sve češće i više. Pitanja:

1. Znate li kako HB utječe na šećer? Nakon četiri mjeseca nakon rođenja trebalo bi se sve vratiti u normalu, ili se to još uvijek može pripisati osobitostima HS-a?

2. Za vrijeme trudnoće najproblematičnije vrijeme bilo je doručak, no sada na ručku i večeri mala porcija kaše može uzrokovati 7.8. Da li je to samo po sebi svojevrsni "signal"? U ovom slučaju reakcija na gotovo istu hranu može varirati iz dana u dan, čak i ako su ostali faktori (spavali, nema stresa, nema SARS-a, ista fizička aktivnost) identični. Ponekad mi se čini da sve ovisi o drugim proizvodima. Na primjer, posluživanje heljde za ručak sa vrlo masnom jetrom bakalara iznosi 5,4 u sat vremena. Ista porcija je i za ručak s kuhanim jajetom (tj. Praktično bez masti) - 7,5.

3. Nikad nisam imao višak kilograma, najviše nekoliko kilograma. Znači li to da prije svega moram provjeriti LADA?

4. Vjerovatno je čudno postavljati takvo pitanje nakon više od šest mjeseci korištenja brojila, ali šta tačno znači "sat vremena nakon jela"? Doktor je rekao "nakon prvog gutljaja", pa odmjeravam. Ali ako je večera počela u 18:00 sa lišćem salate, a prvi ugljikohidrat se progutao u 18:10, je li ispravno mjeriti u 19:00 ili nešto kasnije? Također, trajanje obroka: čini se da bi šećer za sat vremena trebao biti različit ako, recimo, jedete dvije žlice šećera istovremeno ili s razlikom od pola sata. Općenito, vrijedi li početi mjeriti šećer u neko drugo vrijeme? (15 minuta nakon prvog gutljaja, dva sata kasnije?) Ujutro se čini da je i dalje 4,5, a precijenjene u dva sata sa 7,5 slajdova do 6,1.

Unaprijed hvala na odgovorima.

Zdravo. Bila je bolesna od GDVI-a i tonzila (bila je bolesna 3 tjedna). Prije tjedan dana osjetio sam snažnu slabost, umor, periodičnu mučninu, ponekad drhtanje unutar tijela i udova, i oštro promjenu "zhora" zbog potpunog nedostatka apetita, lošeg sna i neshvatljivih skokova temperature do 37,5. Ali najviše sam obratio pažnju na letargiju i nerazumljivo drhtanje u tijelu. Rast - 1,51, težina - 50 kg. Testirala sam na šećer na post iz prsta, rezultat je 4,86, istog dana kada sam ga prenio iz vene, takođe na prazan stomak, rezultat je 5,44. Sve je kao u granicama normale, ali mene brine gotovo gornja granica norme. Recite mi da li su još potrebni dodatni testovi na šećer u krvi? Ili je to, kao što ste gore napisali, hipohondrijalno stanje?

Pozdrav, nemam dijabetes, ali sjetim se kako su rekli, naslijedio ga je i zapamtio da je imao oca i baku! To ponekad provjeravam i nedavno sam uzeo analizu glukometrom kod kuće, pokazao 6.5 sa ostalim, 6.3 doručkovao sa sirom, jajetom i malo slatkog čaja i otišao na posao, uzevši brojilo sa sobom oko 1 sat, mjerio sam na poslu i dobio odgovor 5,5 nakon 2 sata nakon analize uzeo je ponovljene primljene podatke iz dvije ruke 6.1 - 6.6

Muž 63 g. Težina 107 kg (bilo je 115 godina prije) Dijabetes 2 uzima Metformin TEVA 1000 ujutro i 1000 uveče ... šećer na glasu ujutro 6,5-7,5 glukometra Perfona Nano,
Laboratorija prsta 4,9 -5,6 .... (iz nekog razloga, to je uvijek 1-2 jedinice manje od glukometra).
Ostala Helix laboratorijska glukozna plazma 7,45 mmol / L, Glikir (HbA1c) 6,30%
Pitanja
1) VITAMINI za pacijente sa dijabetesom - Na primjer, Doppel herz aktiv, Complivit Diabetes i sl. Trebam li ih uzimati i na koliko dugo?
Pauze rade?
2) Metformin Teva, Glucophage ili Siafor u istoj dozi rade isti način (činjenica da svuda poznajem metformin) Ljekari kažu različite stvari da metformin (Rusija) djeluje lošije ...
3) Uzeo sam glukofag Long, činilo mi se da se smanjuje još gore ...

Molim vas pomozite. Dobio sam mnogo novca i počeo sam mjeriti šećer iz straha. Šećer na post varira od 4,6 do 5,1, a 1-2 nakon jela od 6,1 do 6,7. Činilo bi se da je sve normalno, ali uzimajući u obzir grešku glukometra u 20%, sve nije tako optimistično. Odnosno, na prazan stomak iznosi od 5,6 do 6,1, a nakon obroka može biti i do 8. Je li to dijabetes ili se mogu smiriti?

Zdravo Molim vas pomozite mi da shvatim. Tijelo mi je počelo jako svrbeti, češće su mi bile noge i ruke, išla sam kod terapeuta u bolnicu, položila testove, šećer 7.1, terapeut poslao endokrinologu. Ona je, pak, poslala na druge testove. što joj se činilo normalno, odbila je da me liječi i poslala me dermatologu (iako mi je koža čista). Dermatolog je pregledao, ništa nije našao i poslao nervnom patologu, nije ništa pronašao i poslao terapeutu, smiješno? ali nisam ... skoro mjesec dana me mučio svrab, a nitko nije ni postavio dijagnozu, možda mi barem nešto kaže? šta da radim?

Zdravo Moj sin ima 1 godinu i 10 meseci. Neurolog je propisao tretman Cortexinom + Phenibut + Magne-B6. Lečio se nedelju dana, primetio je da je dete počelo piti dosta tečnosti. Prošao šećer na prazan stomak - 6,1! Može li ovo biti reakcija na droge? Je li ovaj proces reverzibilan nakon povlačenja lijeka?

Zdravo Imam 27 godina. Nedavno sam imao operaciju creva. Kada sam otpušten iz bolnice, vidio sam rezultate krvne pretrage, šećer mi je bio 5,6. Je li to normalno za mene ili nije?

Pozdrav! Imam 26 godina, visina 172, težina vrlo velika 130. Davao sam krv za šećer, pokazalo se da je 7,0. Da li je moguće izlečiti? Hvala

Dobar dan Imam 24 godine. Posljednjih šest mjeseci osjećao sam pad koncentracije, žudnja za slatkišima i umor, pojavila se žeđ. Krv na glasu - 4,4-4,6. Visina 185, težina 74 (ne mijenja se). 1 sat nakon doručka s bijelim rižom - 9,9, nakon 2 - 7,5. 1 sat nakon heljde - 9,1, nakon 2 - 6,1. Glikovani hemoglobin 5,0%. Mama i baka imaju dijabetes tipa 2. Da li pravilno razumem da imam predijabetes?
Probala sam dijetu sa malo ugljenih hidrata, ali prestala, jer tokom njega se osjećao otkucaji srca sa šećerom 4.4. Ovo su simptomi hipoglikemije, zar ne? Možda je problem bio loša prehrana ili ste morali čekati na povećanje osjetljivosti na inzulin?

Postoje mnogi zdravstveni problemi. Ona je započela liječenje crijeva, a završila je otkrivanjem da se šećer i p / w moraju prilagoditi. Sjeo sam na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata po savjetu Kronportaloa (NAC) i na taj način sam počeo ovo sve učiti. Dijeta, šećer i sl.

Molim vas, recite mi svugdje gdje piše da se mjeri šećer 2 sata nakon obroka. A indikatori nakon 30 minuta-1 sat uopće nisu indikativni? Pronađena informacija da je šećer NA SVIMA! ne bi trebalo prelaziti 8 za zdravu osobu. Čak i gotovo odmah nakon jela. Napisana je barem planina ugljenih hidrata ako se jede.

Pitanje je - postoji li norma za šećer 1 sat nakon obroka? Ili nije važno? Jer se nakon 2 sata šećer nekako vraća u normalu. Ali nakon sat vremena, on skale - 13-14 ... Kako razumjeti ovo? Da li je ovo norma? I vaga se na apsolutno povrću i mesu!

Dobar dan 53 godina, visina 164, težina 60. Prije 4 godine liječio se hepatitis C. (Nadam se da je to učinjeno). Nakon liječenja, kolesterol je rastao. U početku su se liječili dijetama - nije pomoglo (dostigao je 10, aterogeni koeficijent bio 4,5). Prije dva mjeseca počeo sam uzimati dodatke prehrani, smanjivao sam ugljikohidrate (do 90) - ukupno je bilo -8,99, "dobar" porast, "loš" smanjen, a aterogeni koeficijent 3,04. Slučajno sam našao vašu stranicu na Internetu. Prošla sam analizu oštećenog metabolizma ugljikohidrata na testu. Pokazalo se da je glikovani hemoglobin 5,79, C-peptid 3,8, glukoza (serum) 6,19, insulin 19,1, HOMA koeficijent 5,25.Nažalost, živim u malom gradu i teško je imati dobre stručnjake. Dakle, živimo po principu - spasenje utapljača - posao samih utopljenika. Recite mi, prema rezultatima analiza, da li je to dijagnoza? Šta je sledeće?

Zdravo. Imam 35 godina, visina 158, težina 98, trudnoća 11 sedmica. Šećer na post 5.6-5.8. Tokom dana, 6,5 nakon obroka. Glikovani hemoglobin 6.15. Sama je posadila dijetu s niskim udjelima ugljikohidrata. Bacio sam 2 kg u sedmici. šećer na post postao je 5,2-5,6. nakon jela 4,9-5,6, recite mi, je li ovo dijabetes? Postoji predispozicija .. Mama ima dijabetes tipa 2.

Dobar dan
U februaru 2015. godine dijagnosticiran mi je predijabetes. U vrijeme postavljanja dijagnoze težio sam 113 kg s porastom od 180. Sada imam 34 godine, težina 78 kg. Nakon dijagnoze, posebno sam se uplašila, odlučila sam preuzeti sebe. Dijeta, redovna fizička aktivnost, odbijeni slatkiši. Mršavio je vrlo brzo, u roku od 6 mjeseci (vjerovatno prebrzo). Svoju stvarnu težinu čuvam već 8 mjeseci. Pored svih mojih napora, šećer na prazan stomak ostaje u regiji od 5,51 - 5,95. Molim te, reci mi da li i dalje imam šanse da se šećer pretvori u normalu?
Pozdravi
Valery

Zdravo Molimo navedite, indikatori predstavljeni u tablicama ovog članka izračunavaju se plazmom ili krvlju (kapilarom)?

Dobar dan Prema rezultatima ispitivanja, glukoza na post 4,5, glikovani hemoglobin 4.4. Trudnoća je 11 meseci. Šećer skoči snažno nakon jela (hrana s ugljikohidratima), može dostići 8,0 u satu, uvijek niži od 5,5 za 2 sata (i najčešće oko 4,6-4,8). Prema rezultatima glukometra, šećer na post je uvijek oko 4,4-4,6.
No, prema rezultatima druge laboratorije, oni su isporučili 5,25 šećera na glasu i 5,9 glikovanog hemoglobina (10 dana razlike u odnosu na prethodne rezultate). Endokrinolog je isporučio GSD. Ne razumijem da li je to zaista GDM ili je manifestacija mog vlastitog dijabetesa (170 cm, 66 kg, nisam imao rodbinu sa dijabetesom, nisam primijetio nikakve probleme sa šećerom prije trudnoće) ili su rezultati ispitivanja u obje laboratorije pogrešni.
Endokrinolog je obavio GTT (imao je samo druge napredne analize), ali koliko ja razumem, to nije u redu, jer pokazatelji su uzeti glukometrom. Šećer na glasu je bio 4,6, nakon sat vremena - 10,9, nakon 2 - 8,7, ali greška može doseći 20% (mogu preći preko praga u 11,1).
Šta mislite, kako možete razjasniti dijagnozu? Samo sam za svaki slučaj predao još jedan c-peptid. Pri takvim skokovima šećera sumnjam da glicirani može biti 4,4, ali istovremeno nije vjerojatno da je šećer na post bio 5,24.

Dobar dan! Hvala na svemu. Neka vas svemoćni nagradi za vaše napore, za ljubaznost i simpatiju! Imam visoki šećer. Sjedite na dijeti sa malo ugljenih hidrata. Voros takav))))) Hleb je nemoguć! I sa čime onda koristiti preporučeni puter?))))

Zdravo moja kćerka sada ima 16,5 godina. Poslednji put davali su krv za šećer pre godinu dana. Post je bio 5,7 i 5,5. Predaju se 2 puta sa razmakom od 2-3 dana. Prije toga (prije 1,5-2 godine) također 5,7. U školi su prije 0,5 godina prošli analizu. tamo je pokazao 4.9 Ne vjerujem u "školske" rezultate, jer kad smo ga predali bilo je sve vrijeme 5,7 i jednom 5,5.
Doktor nije rekao ništa o predijabetesu. Nisam razgovarao s djetetom o dijetama. Zamolio sam da kažem koliko je grozan dijabetes, a lekar mi je odgovorio: "Uspostavite kontakt sa detetom".
Sada je problem što kćerka odbija ići davati krv. Ne znam ni sad koji šećer ima. Ne znam šta da radim. Očigledno je beskorisno razgovarati s ljekarom (((
Savjetujte što trebate učiniti ili barem koje druge testove morate proći, osim šećera na post.
Sa vaše web lokacije shvatio sam da imamo predijabetes.

Zdravo. Zabrinut sam zbog hipoglikemijskih napadaja nakon uzimanja slatkiša, a posebno nakon fizičke vježbe, šećer i postojani šećer su normalni, glikovani hemoglobin je također normalan, rekao je endokrinolog.
Kupio sam malo štapiće i počeo mjeriti kod kuće, slučajno, ali nekoliko puta sam šećer nakon jela iznosio 7,4 i 8,3, na temelju toga, mogu li posumnjati u dijabetes?

Dobar dan
Na moje prethodno pitanje želim dodati da je za danas glic.Hemoglobin je 5,57, c-peptid 0,6, jonizovani kalcijum je 1,27. Je li moguće ubuduće odbiti inzulin takvim stopama, pod uvjetom da se ugljikohidrati potpuno napušte? iako je teško Hvala

Dobar dan
Puno hvala za vašu stranicu. Vrlo korisne i informativne informacije.
Imam 63 godine. Visina 160 cm, težina 80 kg. Holesterol 7,5, pritisak 130-135 / 80-85. Moja mama je započela dijabetes tipa 2 sa 50 godina.
Šećer u krvi tokom dana:
5-00 sati 7.9
7-00 na sat 5.3
Nakon doručka, sat vremena kasnije - 9.9
- nakon 2 sata - 8.2
Prije ručka - 6.1
za sat vremena -9.2
nakon 2 sata 8.0
Ranije je redovno davala krv (jednom godišnje) (i mjerila je kod kuće glukometrom (Accu-check) ujutro na prazan stomak, pa je vjerovala da imam normalnu razinu šećera. Osjećala sam se zadovoljavajuće.
Liječnik je noću propisao metmorfin 500 mg, dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, dodatke magnezijuma i taurin.
Da li je doza metmorfina potcenjena?

Zdravo. Molim vas objasnite, imam 55 godina, pritisak 140-155 / 80-90- pijem tablete za pritisak. manji problemi sa štitnjačom. Danas sam ujutro mjerio šećer na prazan stomak - 6,6, a nakon jela nakon 1,5 sata - 8,6. Ujutro na prazan stomak šećer je prije nekoliko godina već bio blago povišen. a imam težinu od 90 sa visinom od 163. Da li je to dijabetes? i koji tip? prvo ili drugo? Da li je moguće regulisati ishranu? hvala na odgovoru.

Što trebam učiniti ako su šećer i glikirani hemoglobin u granicama normale, a moje dobro stanje pokazuje znakove narušenog metabolizma šećera (svrbež, učestalo mokrenje, skok pritiska nakon jela, zamagljena svijest)?

Norma šećera u krvi u uputama za analizu naznačena je ne višom od 6,2 I uplašite poštene ljude sa svojih 5,5. To je tako da ljudi pobjegnu na recepciju, pogotovo plaćeni. Koristim mjerač ONE TOUCH ULTRA proizveden u SAD-u. U Moskvi je predstavništvo ovog kompanije i mogu odgovoriti na bilo koje pitanje o ovoj temi tel. free8-800-200-8353.

Zdravo. Moja majka (65 godina) dobila je dijabetes tipa 2, ne na insulin. Indikatori brojila i laboratorija variraju. U ljekarni su objasnili da morate pomnožiti indikator brojila sa 0,8 i dobiti laboratorijski. Kakav bi trebao biti šećer za dijabetes tipa 2? Jednostavno ne mogu da razumijem, članci ne naznačuju da li pišu glukometre ili laboratorijske pokazatelje. Molim vas pomozite mi da shvatim.

Zdravo Imam 27 godina, težina 38,5, visina 163. Preradio sam dvije operacije na stomaku i cijeli organizam je od toga jako patio, jer sam loše jeo. Nedavno sam počeo mjeriti šećer zbog lošeg zdravlja i primijetio sam da je šećer ujutro 4,5, nakon drugog doručka nakon 2 sata (jesti slatko) šećer porastao na 9,9, što prije nije bilo, nakon tri sata je bilo 4,6, zatim je bila mala slatka grickalica i dva sata kasnije šećer je pao na 3,9, zatim je nakon ribe i kolača šećer postao nakon 6 sati 6,1, zatim 5,0 nakon 2,5 sata, nakon večere meso je bilo 4,8 (nakon 2 sata), a nakon druge večere mrkve i krumpira već je bilo 4,5. Vrlo sam zabrinut jer sam primijetio da kad pojedem više šećera počne se vraćati u normalu tek nakon dva sata, a ne kao svi ostali i obično poraste na 6-7, ali evo 9.9, recite mi, je li to upravo dijabetes? A ako je to onda onda koji?

Zdravo
26 godina, visina 168, težina prije 3 mjeseca bila je 73 kg. (April 2017.)
Od prošle godine povremeno loš zadah, suha usta. Žeđ do 2-3 litre dnevno.
Testiran sam na glikoziran u poštenom laboratoriju prije 3 mjeseca bio je 6,1%. Zatim je 22. aprila 2017. usledila operacija za upala slepog creva. Nakon operacije, počeo je slijediti dijetu. U roku od 3 mjeseca izgubio je 10 kg. Prije tjedan dana sam odlučio da uzmem analizu za glicirani i post iz vena. Pokazalo se da je Gliked 6.2. Vena za gladovanje 5.6.
Poslije 4 dana otišla sam endokrinologu u lokalnu kliniku. Poslala je na testove u samu bolnicu. Planirano jesti u 19:00 i položiti test za šećer za 2 sata. A takođe i glikiran.
Analize u samoj klinici:
Postiti 5,5 mola iz prsta.
Šećer 2 sata nakon jela iz prsta je 6,5 mol. Glikovani 6,8? Ketonska tela pronađena u urinu.
Povećana dijastaza.
Također od simptoma, boli me ispod lijevog rebra.Prvi put se razbolio prije dvije sedmice nakon gozbe. Osjetila se oštra bol. Prošao je za 3-4 minuta.
Daljnji slični napadi samo sa manje bolova desili su se 1-2 u nedelju.
Ultrazvuk pankreasa pokazao je porast u njemu, doktor koji je vršio ultrazvuk rekao je da imam upalu gušterače.
Endokrinolog je rekao da sudeći prema nivou šećera imam dijabetes. Rekla mi je da držim dijetu (ne možete jesti slatko, masno, začinjeno). Propisala sam Gordoxu za gušteraču. Sutra ću morati kapnuti.
1) Može li se glikovani hemoglobin toliko promijeniti u sedmici sa 6,2 na 6,8%? Ili su dali pogrešne rezultate u klinici?
2) Imam li dijabetes?
3) Trebam li navesti Gordox? Hoću li naštetiti gušterači? Doktor koji je uradio ultrazvuk rekao je da je bolje ne kapati Gordox, već liječiti pankreatitis drugim protivupalnim lijekovima.
4) Može li hronični pankreatitis ili akutno dovesti do tako visokih rezultata šećera u krvi.
Od dodatnih informacija, bio je bolestan hepatitisom A prije 3 godine, ali sada se ne osjećam kao komplikacije.

Zdravo. Želim vam zahvaliti na najvrijednijem materijalu. Ali postavilo se pitanje. Prvo moja priča. Moj suprug je težio 90 kg, visine 164, trbušne pretilosti. Jednom kada je počeo da skače u pritisku, počeo da se osjeća loše, brzo je prošao testove za šećer i holesterol. I bili su prestravljeni: šećer na glavi je bio 15. holesterol je takođe visok.
Prešli smo na dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata. Zadržali smo se gotovo godinu dana. Težina je pala na 73 kg, holesterol i krvni pritisak su bili normalni, a zdravlje je značajno poboljšalo.
Na prazan stomak i nakon 2 sata šećer je normalan. Ali sat vremena nakon obroka, može porasti do 7-8, iako ne dugo, nakon 2 sata pada na normalno. Kako se odnositi prema tome? Je li to normalno ili vrijedi pregledati dijetu?

a ako je šećer ujutro na prazan stomak 3,6 s dijagnozom dijabetesa tipa 2?

Sjedim u NUD-u dva mjeseca, ne prihvaćam nikakve TB, SD2, šećere. u osnovi. 5.4-6.6 (JEDAN TOUCH). izgubila 10 kg, prestao je proces mršavljenja. Izmet je postao bijel. Trebate nešto učiniti? Hvala

Zdravo Molim vas, recite mi koliko puta dnevno morate jesti dijetu sa malo ugljenih hidrata? Doktorica mi je savjetovala da jedem ne više od 5 sati kasnije. Čitajući vaše članke, imao sam uvjerenje da me češće trebaju; nisam vidio tačne preporuke (možda nisam sve pročitao). Dijabetes tipa 2 od 2013, 48 godina, visina 159, težina 71. Šećer na post s uravnoteženom prehranom od 4,4 do 8, nakon jela nije mjerio (nije znao šta je takođe potrebno). Općenito, nakon što sam pročitao vaše članke, shvatio sam da je sve puno ozbiljnije nego što mi je rekao doktor. Naravno, okrećem se dijeti sa niskim udjelom ugljikohidrata. Bojim se naglog pada šećera, posebno noću. Probuditi se noću za mjerenje šećera, po mom mišljenju je problematično, a ja neću ujutro zaspati na poslu. Ne mogu to dugo izdržati ... Verovatno sam vidio vašu web lokaciju prije godinu dana ili nešto više, ali mislio sam da je sa mnom sve u redu. Žalim što nisam odmah obratio pažnju na članke i na ideologiju u cjelini ... izgubio sam vrijeme ...

Dobar dan Moj muž je rođen 1969. godine dijabetes tipa 2 od 2012. (nasljedna, težina itd.) Potrebna je tableta Galvus 1, sve je bilo u redu. Počela sam se pridržavati dijeta, sporta +, skinula sam 8 kg u šest mjeseci (visina 175, težina 87 do sada) i šećer iz nekog razloga je počeo da se diže. Sumnjam na glukometr ili se mjeri pogrešno. Ujutro na prazan stomak (6,5-7), nakon jela 6, predali su se testovi - amilaza i holesterol povišeni, a ostalo je normalno. Hvala

Pogledajte video: Program hrono ishrane Dr Gifing (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar