Koje hormone proizvodi gušterača?

Gušterača je formirana iz dva odsječka: egzokrina, koja zauzima 98% žlijezde, i pankreasa - u obliku malih inkluzija na cijeloj površini.

Endokrino odjel je odgovoran za izlučivanje želudačnog soka i kontrolu procesa koji se događaju u dvanaestopalačnom crijevu, a također zasićuje probavne tekućine enzimima.

Endokrini dio odgovoran je za proizvodnju hormona.

Hormonska funkcija

Gušterača proizvodi dva hormona - glukagon i inzulin. Alfa ćelije su uključene u proces stvaranja glukagona, a beta ćelije su uključene u proizvodnju inzulina. Pored ove dvije vrste ćelija, željezo sadrži i delta ćelije koje proizvode somatostatin.

Koje hormone proizvodi gušterača?

Ljudski inzulin dijeli se na dvije vrste: stimulirani i bazalni.

Bazalni tip se razlikuje po tome što ulazi u krvotok kad nije potreban. Primjer takvog pražnjenja može biti proizvodnja inzulina kada hrana ne uđe u organizam, odnosno na prazan stomak.

Norme glukoze u krvi nisu veće od 5,5 mmol / L, dok nivo inzulina treba biti 69 mmol / L.

Stimulirani tip pokreću pretpostavke koje proizlaze iz konzumiranja hrane i unosa aminokiselina i glukoze u krv. Sekretorna funkcija ovih hormona pripisuje se stimulativnom dejstvu lekova koji sadrže sulfonilureju.

Stimulacija inzulina odvija se u dva stadija:

  • Kratko je ispuštanje hormona u krv.
  • Spora je sinteza hormona.

Pored njih, ovdje se proizvode i razne popratne tvari uključene u probavu. Ovaj popis odražava koje enzime stvara gušterača:

  • Supstance koje deluju na proteine ​​su tripsin, kimotripsin, karboksipeptidaze A i B, elastaza, ribonukleaza.
  • Supstance koje mogu probavljati ugljikohidrate: amilaza, invertaza, maltoza, laktoza.
  • Tvari koje mogu razgraditi masti. To su holinesteraza i lipaza.

U slučaju da gušterača ne proizvodi enzime, ili ako je prisutna njihova insuficijencija, postoji enzim povezan s pratećom bolešću.

Uloga hormona

Uloga gušterače u proizvodnji inzulina i glukagona je da regulira metabolizam ugljikohidrata i lipida, kao i da utječe na preraspodjelu glukoze iz krvne plazme u tkivo.

Njegova glavna funkcija je sinteza lipokaina, koja nosi zadatak blokiranja i degeneracije ćelija jetre.

U slučaju kritičnog nedostatka, kada gušterača ne proizvodi dovoljno ovih spojeva, u funkcionirajućim procesima tijela počinje hormonalni kvar koji nastaje ne samo stečenim, već i urođenim malformacijama.

Odsustvo ili krajnji nedostatak somatostatina dovodi do pojave poremećaja u različitim procesima u tijelu s poremećajem ravnoteže metaboličkih procesa.

Kako se pravi inzulin

Na kojim hormonima gušterača stvara, gradi se provođenje metabolizma masti u cijelom tijelu.

Još prije stvaranja inzulina, tokom njegove sinteze u beta ćelijama, supstanca proinsulin se izlučuje. Sam po sebi, nije hormon. Proces njegove pretvorbe odvija se pod utjecajem Golgijevog kompleksa, kao i prisustva posebnih enzimskih spojeva. Nakon procesa njegove transformacije u strukturi ćelija pretvorit će se u inzulin. Tada se njegova reapsorpcija vraća natrag, gdje se podvrgava granulaciji i šalje u skladište, odakle će se ukloniti u slučaju hitne potrebe kada tijelo šalje signale.

Ako se otkrije visoka razina njegovog sadržaja u krvi, to bi trebalo smatrati signalom da tijelo ne odolijeva povećanom izlučivanju ovog hormona, što je povezano s nesposobnošću receptora odgovornih za metabolizam ugljikohidrata da prepoznaju i otklone ovu opasnost. Kao rezultat toga, bolest koja se zove dijabetes počinje da se razvija. Njegove posljedice su da ugljikohidrati koji ulaze u tijelo ne prerađuju ili apsorbuju, zbog čega testovi krvi pokazuju visoki šećer u krvi.

Znakovi pojave takvih bolesti bez ispitivanja su povećana žeđ, koja je povezana sa sposobnošću glukoze da apsorbuje vlagu. To znači da se ne neutrališe u krvi, što uzrokuje dehidraciju tijela.

Šta određuje oslobađanje inzulina

Gušterača proizvodi enzime i hormone, prilično suptilno osjećajući najmanje promjene šećera u krvi. Zbog toga daje tijelu signale da započne stvaranje povećane količine inzulina ili o potrebi da ga smanji i pošalje u rezervu.

Kada se pojavi dijabetes, otočići endokrine žlijezde podliježu promjenama i poremećajima u izvršenim funkcijama. S tim u vezi, za dijabetičare postoji lista proizvoda koji su kontraindicirani za konzumaciju zbog visokog sadržaja šećera, s čime se tijelo ne može izboriti. To su peciva i slatkiši, med, ugljeni hidrati, kao i čisti šećer. Višak šećera u krvi dovodi do ekstremnog iscrpljivanja beta ćelija odgovornih za sintezu inzulina i može dovesti do njihove apsolutne smrti.

Pankreas proizvodi glukagon u alfa ćelijama. Crijevna sluznica stvara hormon interakglukogon, koji je i sinergista adrenalina. Ovaj hormon pankreasa odgovoran je za kontrolu toka lipolize i njegovu brzinu, a takođe ima direktan uticaj na glikogenolizu u jetri.

Glavna najvažnija funkcija pankreasa u ljudskom tijelu je izlučivanje različitih hormona koji pridonose varenju hrane i njenoj apsorpciji.

Struktura i funkcije organa

Gušterača je najveća žlijezda od svih što se nalazi u ljudskom tijelu. Ima izduženi oblik i nalazi se iza želuca, usko u susjedstvu dvanaestopalačnog creva i slezine. Dužina njegove odrasle osobe je 13-20 cm, a težina otprilike 60-80 g.

Žlijezda se sastoji od 3 glavna dijela - glava, tijelo i rep, na kojima se nalaze brojni otoci, izlučeni određenim probavnim tvarima i hormonima. Osim toga, u strukturnim tkivima ovog organa također se nalaze živčani završeci i ganglije, žile i izlučni kanali koji osiguravaju odliv probavnih enzima i ostalih tvari koje gušterača proizvode u dvanaesnik.

S obzirom na činjenicu da postoji puno otočića pankreasa i svi oni obavljaju svoje funkcije, ovaj organ je podijeljen u dva glavna dijela:

Endokrini deo

U endokrinom dijelu se nalazi dosta otočića, koji su uvjetno podijeljeni na pankreas i otočiće Langerhans. Njihova razlika ne leži samo u staničnoj strukturi, već u morfološkim i fizikalno-hemijskim svojstvima. Otočići Langerhansa sadrže endokrine ćelije koje su odgovorne za proizvodnju određenih hormona bez kojih regulacija metaboličkih procesa u tijelu postaje nemoguća.

A ako govorimo o tome koje hormone gušterača proizvodi, ili bolje rečeno, njeni otočići Langerhansa, onda treba istaknuti sljedeće:

U ovom slučaju sve endokrine ćelije gušterače imaju svoje razlike i imena:

  • Alfa ćelije. Oni zauzimaju skoro 20% ukupnog broja ćelija pankreasa. Njihova glavna funkcija je proizvodnja glukagona.
  • Beta ćelije. Oni čine najveći deo žlezde i zauzimaju 70% ukupnog broja ćelija u ovom organu. Njihova je funkcija sintetiziranje inzulina, koji je odgovoran za razgradnju i transport glukoze u tkiva tijela. Međutim, i pored svog obilja, beta ćelije su najugroženije. Pod utjecajem negativnih čimbenika (dob, loše prehrambene navike itd.) Smanjuje se njihova funkcionalnost i oštećuju se, što je glavni uzrok raznih zdravstvenih problema.
  • Delta ćelije. Njihov broj je vrlo mali. Oni zauzimaju samo 5-10% ukupnog broja ćelija pankreasa. Bavio se proizvodnjom somatostatina.
  • PP ćelije. Zauzimaju mali dio gušterače (oko 2-5%) i doprinose sintezi polipeptida pankreasa.

Egzokrinski dio

Egzokrinski dio gušterače sastoji se od izlučnih kanala kroz koje svi probavni enzimi koje ovaj organ stvara izravno ulaze u dvanaesnik. Štaviše, broj ovih kanala je jednostavno ogroman. On čini gotovo 95% ukupne mase žlijezde.

Stanice koje čine egzokrini pankreas imaju veoma važnu funkciju. Upravo oni provode sintezu pankreasnog soka, koji sadrži potrebne enzime za probavu hrane i normalnu apsorpciju hranjivih sastojaka.

Funkcija hormona pankreasa

U ljudskom tijelu se proizvode različiti hormoni gušterače i njihove se funkcije, naravno, vrlo razlikuju. Svaki je hormon poseban, a nedostatak bar jednog od njih dovodi do različitih poremećaja.

Ovaj hormon pripada kategoriji polipeptidnih hormona koji imaju složenu strukturnu strukturu. Inzulin se sastoji od 2 lanca koji su međusobno povezani hemijskim mostovima.

Ovaj hormon pankreasa obavlja veoma važne funkcije. Njegovo djelovanje usmjereno je na normalizaciju razine šećera u krvi dijeljenjem glukoze u lakša jedinjenja i distribucijom ih u ćelije i tkiva u tijelu te na taj način zasićenu energijom potrebnom za normalno funkcioniranje.

Nadalje, inzulin osigurava taloženje glikogena u mišićima i jetri, koje također proizvodi putem određenih reakcija iz glukoze. Ova supstanca (glikogen) važna je i za ljudsko tijelo, jer osigurava njeno zasićenje energijom ako postoji nedostatak glukoze (na primjer, pri povećanom fizičkom naporu).

Također, zahvaljujući inzulinu glikogenoliza i glikoneogeneza ne kasne u jetri, što ometa normalno funkcioniranje ovog organa. I inzulin također utječe na proces razgradnje masti, ne dopuštajući mu da se bespotrebno razlaže i sprječava stvaranje ketonskih tijela u tijelu.

Još jedan hormon koji pankreas sintetiše. Takođe spada u kategoriju polipeptidnih hormona, ali ima samo jedan lanac aminokiselina. Funkcionalnost glukagona suprotna je insulinskim funkcijama. Odnosno, njegovo djelovanje usmjereno je na razgradnju lipida u masnom tkivu i povećanje koncentracije glukoze u krvi čija produktivnost obavljaju ćelije jetre. Međutim, uprkos tome, glukagon također ne dozvoljava da se razina glukoze u krvi podigne iznad normalne, pružajući vlastitu zaštitu.

Ali ne zaboravite da gušterača proizvodi i druge hormone koji takođe učestvuju u normalizaciji nivoa šećera u krvi. A oni uključuju kortizol, adrenalin i hormon rasta. Međutim, za razliku od ovih hormona, glukagon omogućava i regulaciju holesterola u krvi i pomaže obnavljanje oštećenih ćelija jetre. Istovremeno, glukagon potiče eliminaciju soli iz tijela koje se obično talože u zglobovima i bubrezima, formirajući svojevrsne naslage, što dovodi do pojave edema.

Glukagon, uprkos suprotnom dejstvu na inzulin, igra vrlo važnu ulogu u organizmu. S njegovim nedostatkom funkcionalnost gušterače je poremećena i rizik od razvoja malignih tumora u njoj povećava se nekoliko puta.

Somatostatin

Ovaj hormon je takođe i polipeptid. Njegova glavna funkcija je reguliranje produktivnosti ostalih hormona pankreasa. Budući da ukoliko se ne dogodi njihova inhibicija, u tijelu će se primijetiti višak hormona, što takođe negativno utječe na zdravstveno stanje.

Štoviše, somatostatin pomaže usporiti proizvodnju probavnih enzima i žuči, što je takođe vrlo važno, jer ako se sintetiraju stalno, to će dovesti do ozbiljnih patologija iz gastrointestinalnog trakta, među kojima su pankreatitis, gastritis, peptična čir i sl.

Poremećaj izlučivanja hormona pankreasa

Ljudsko tijelo ima složenu strukturu. A svi procesi koji se u njemu odvijaju još nisu proučeni do samog kraja. Međutim, uloga gušterače i njenih hormona identificirana je dugo vremena. Bez njih normalan tijek probavnih i metaboličkih procesa postaje jednostavno nemoguć.

Kad osoba ima pad proizvodnje hormona pankreasa, počinje razvijati različite bolesti koje su karakteristične po:

  • bol u hipohondriju,
  • kršenje stolice
  • osjećaj težine u stomaku,
  • povećano stvaranje plina,
  • poremećaj sna i povećana nervoza,
  • mučnina i povraćanje
  • suha usta itd.

Ako se pojavi barem jedan simptom koji ukazuje na oslabljenu funkciju gušterače, obavezno je sljedeće:

  • biohemija krvi
  • opšta analiza krvi i urina,
  • gastroendoskopija,
  • ultrazvuk probavnog trakta,
  • CT itd.

Ako je prema rezultatima pregleda utvrđeno smanjeno lučenje hormona gušterače, propisani su hormonski pripravci koji osiguravaju nadoknadu njihovog nedostatka i normalizaciju probavnih i metaboličkih procesa. Ali osim njih, primjenjuje se i dodatni tretman, čija je radnja usmjerena na uklanjanje samog uzroka pojave takvih poremećaja u tijelu. Među njima mogu biti protuupalni lijekovi, antispazmodici i blokatori raznih receptora itd.

Treba razumjeti da je gušterača glavni organ probavnog sustava. Njegov je posao složen i ranjiv, pa ga treba zaštititi od djetinjstva, pažljivo nadzirati svoju prehranu i izbjegavati različita iskušenja u obliku alkohola ili pušenja. Na kraju krajeva, sve ovo može lako izvući gušteraču iz radnog sistema, što će negativno uticati na funkcionalnost cijelog organizma.

Kako djeluje željezo?

Organ je uslovno podeljen na dva dela - ovaj egzokrini i endokrini. Svi oni služe za ispunjavanje svojih specifičnih funkcija. Na primjer, egzokrini dio zauzima veliki dio gušterače i služi za rad želučanog soka, koji sadrži veliki broj različitih enzima potrebnih za probavu hrane (korboksipeptidaza, lipaza, tripsin itd.).

Endokrini pankreas sastoji se od malih otočića pankreasa, koji se u medicini nazivaju „otočići Langerhansa“. Njihov je zadatak dijeliti hormone koji su važni za egzistenciju, koji direktno sudjeluju u metabolizmu masti, ugljikohidrata i proteina.No funkcije gušterače na tome se ne završavaju, jer ovaj organ, sintetišući određene hormone, stvara probavnu tekućinu, sudjeluje u raspadu hrane i njegovoj asimilaciji. Ovisno o tome kako će dobro funkcionirati gušterača, opće stanje ljudskog zdravlja može varirati.

Struktura žlijezde i "otočići Langerhansa"

Klasifikacija sintetizovanih supstanci

Zbog toga su svi hormoni koje stvara gušterača usko povezani kršenje proizvodnje barem jednog od njih može dovesti do razvoja ozbiljnih poremećaja u tijelu i bolesti koje je potrebno liječiti do kraja života.

Pankreas proizvodi sledeće hormone:

  • insulin
  • glukagon,
  • somatostatin,
  • polipeptid pankreasa,
  • vazointenzivni peptid,
  • amilin,
  • centropnein,
  • gastrin
  • vagotonin,
  • kallikrein
  • lipokain.

Pankreasni hormoni

Svaki od navedenih hormona obavlja svoju specifičnu funkciju, čime regulira metabolizam ugljikohidrata u ljudskom tijelu i također utječe na funkcioniranje različitih sistema.

Uloga gušterače u probavi

Klinički značaj hormona pankreasa

Ako je sa hormonima koje proizvodi gušterača, sve jasno, onda je s osnovnim funkcijama koje oni obavljaju sve mnogo složenije. Uzmite u obzir svaki hormon pankreasa odvojeno.

Od svih hormona koje gušterača sintetiše, inzulin se smatra glavnim. Pomaže normalizaciji razine glukoze u krvi. Provedba ovog procesa je zbog sljedećih mehanizama:

    aktiviranje ćelijskih membrana, zbog čega ćelije u tijelu počinju bolje apsorbirati glukozu,

Uloga inzulina u tijelu

Napomena! Prisutnost dovoljne količine inzulina u krvi sprječava razvoj ateroskleroze, smanjuje nivo "lošeg" kolesterola i sprečava ulazak masnih kiselina u cirkulacijski sustav.

Na osnovu izvršenih funkcija, glukagon se s pravom može nazvati hormonskim antagonistom inzulina. Glavni zadatak glukagona je povećati količinu glukoze u krvi što se postiže zahvaljujući sljedećim funkcijama:

  • aktiviranje glukoneogeneze (stvaranje glukoze iz komponenti koje nisu porijeklom od ugljikohidrata),
  • ubrzanje enzima, uslijed kojih se tijekom razgradnje masti povećava količina energije,
  • dolazi do raspada glikogena, koji potom ulazi u krvožilni sistem.

Budući da je glukagon u svojoj strukturi peptidna vrsta hormona, on je odgovoran za mnoge funkcije, a smanjenje njegovog broja može negativno utjecati na funkcioniranje mnogih sustava.

Polipeptid pankreasa

Otkrili smo ovaj hormon ne tako davno, tako da stručnjaci još nisu u potpunosti proučili sve njegove funkcije i metode uticaja na ljudsko telo. Poznato je da se polipeptid pankreasa sintetizira u procesu konzumiranja hrane koja sadrži masti, proteine ​​i glukozu. Obavlja sljedeće funkcije:

  • smanjenje količine supstanci koje stvaraju probavni enzimi,
  • smanjenje mišićnog tonusa žučne kesice,
  • prevencija oslobađanja žuči i tripsina.

Napomena! Prema brojnim istraživanjima, polipeptid gušterače sprečava pojačani otpad žuči i enzima pankreasa. Uz nedostatak ovog hormona, metabolički procesi u tijelu su poremećeni.

Vaso-intenzivni peptid

Posebnost ovog neuropeptidnog hormona je ta što on može sintetizirati ne samo gušterača, već i ćelije kičmene moždine i mozga, tankog crijeva i drugih organa. Glavne funkcije vazointenzivnog peptida uključuju:

  • normalizacija sinteze pepsinogena, glukagona i somatostatina,
  • usporavanje procesa apsorpcije vode po zidovima tankog crijeva,
  • aktiviranje žučnih procesa,
  • sinteza enzima pankreasa,
  • poboljšavajući funkcioniranje gušterače u cjelini, što pomaže povećanju količine sintetiziranih bikarbonata.

Takođe, vazointenzivni peptid ubrzava cirkulaciju krvi u zidovima unutrašnjih organa, posebno crijeva.

Njegova glavna funkcija je povećati nivo monosaharida, koji, sa svoje strane, štite tijelo od prekomjerne količine glukoze u krvi. Amilin takođe doprinosi stvaranju somatostatina, gubitku težine, normalizaciji sistema reninangiotenzin-aldosterona i biosintezi glukagona. Ovo nisu sve biološke funkcije za koje je odgovoran amlin (na primjer, pomaže u smanjenju apetita).

Centropnein

Druga supstanca koju proizvodi gušterača. Njegov glavni zadatak je povećati lumen bronha i aktivirati respiratorni centar. Uz to, ova proteinska supstanca poboljšava povezanost kisika sa hemoglobinom.

Lipokain Centropnein. Vagotonin

Supstanca slična hormonu koja se sintetiše u želucu i gušterači. Gastrin doprinosi normalizaciji probavnih procesa, aktiviranju sinteze proteolitičkog enzima (pepsina) i povećanju kiselosti želuca.

Obratite pažnju! Prisutnost gastrina u tijelu također pridonosi crijevnoj fazi probave (koju nazivamo i "sljedeća"), što se postiže povećanjem sinteze sekrecina, somatostatina i drugih peptidnih hormona iz crijeva i gušterače.

Gastrin - šta je to

Glavni cilj ove tvari je stabiliziranje šećera u krvi i ubrzavanje cirkulacije krvi. Pored toga vagotonin usporava proces hidrolize glikogena u mišićnim tkivima i ćelijama jetre.

Vagotonin stabilizira šećer u krvi

Kallikrein

Druga supstanca koju proizvodi žlijezda pankreasa. Tijekom vremena u kojem je kallikrein u gušterači, neaktivan je, ali nakon ulaska u dvanaestopalačno crijevo, hormon se aktivira, pokazujući njegova biološka svojstva (normalizira razinu glukoze).

Djelovanje hormona je u sprečavanju takve patologije kao što je masna degeneracija jetre, koja nastaje zbog aktiviranja metabolizma masnih kiselina i fosfolipida. Lipokain pojačava i učinak drugih lipotropnih supstanci, uključujući holin i metionin.

Dijagnostičke metode

Kršenje proizvodnje jednog ili drugog hormona pankreasne žlezde može dovesti do različitih patologija koje pogađaju ne samo gušteraču, već i druge unutrašnje organe. U takvim slučajevima potrebna je pomoć gastroenterologa, koji prije propisivanja kursa terapije mora obaviti dijagnostički pregled kako bi se postavila tačna dijagnoza. Slijede najčešći postupci koji se izvode u slučaju kvara gušterače.

Dijagnoza pankreasnih bolesti

Tabela. Dijagnostičke studije gušterače.

Naziv postupkaOpis
Ultrazvučni pregled jedna je od najpopularnijih i najefikasnijih metoda dijagnosticiranja patologija pankreasa i drugih unutrašnjih organa. Uz njegovu pomoć moguće je utvrditi neoplazme, ciste, pojavu kamenja ili razvoj upalnog procesa.

U procesu endo-ultrasonografije tkivo pankreasa može se ispitati na patološke promjene. Također, pomoću ovog postupka liječnik pregleda limfne čvorove, ako je potrebno.

Učinkovit način dijagnosticiranja gušterače gušterače, uz pomoć računalne tomografije možete otkriti moguće atrofične procese, pseudociste i razne novotvorine.

U toku ovog postupka vrši se mikroskopski pregled tkiva gušterače. Uz njegovu pomoć možete prepoznati upalni proces i utvrditi da li se u proučavanom organu pojavila maligna ili benigna formacija.

Testovi krvi i urina

Na osnovu rezultata testova možete odrediti nivo aminokiselina, direktnog bilirubina, seromukoida i drugih supstanci koje ukazuju na razvoj neke bolesti.

U laboratorijskom istraživanju izmeta, lekar može otkriti čestice škroba, masti, mišićnih vlakana ili vlakana - sve to ukazuje na kršenje gušterače.

Napomena! Osim gore navedenih dijagnostičkih metoda, liječnik može propisati još jedan postupak - biohemijski test krvi. Za razliku od opće analize, biohemijski test krvi omogućava vam ne samo prepoznavanje mogućih zaraznih bolesti, već i njihovu vrstu.

Što izaziva hormonalnu neravnotežu

Kao što je ranije napomenuto, hormoni pankreasa nezamjenjivi su elementi uključeni u proces probave. Čak i manja kršenja njihove sinteze mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija (bolesti, kvarovi određenih sistema ili organa itd.).

Ljudski endokrini sistem

Na primjer, s prekomjernim hormonom gušterače, može doći do maligne tvorbe (najčešće na pozadini povećanja broja glukagona) ili glikemije (s prekomjernim inzulinom u krvi). Moguće je utvrditi da li gušterača ispravno radi i je li razina hormona normalna, tek nakon dijagnostičkog pregleda. Opasnost leži u činjenici da se mnoge bolesti povezane sa smanjenjem ili povećanjem razine hormona mogu javiti bez izrazitih simptoma. Ali kršenja se mogu otkriti praćenjem reakcija vašeg tijela tokom dužeg perioda.

Norma, hipo- i hiperglikemija

Prije svega, morate obratiti pažnju na sljedeće točke:

  • smanjenje oštrine vida,
  • pretjerano visok apetit (pacijent ne može jesti previše),
  • učestalo mokrenje
  • pojačano znojenje
  • jaka žeđ i suha usta.

Uloga hormona pankreasa u funkcionisanju ljudskog tela ne može se potceniti, jer čak i uz manje poremećaje u sintezi ovih hormona, mogu se razviti ozbiljne patologije. Zbog toga se kao preventivna mjera preporučuje podvrgavanje dijagnostičkim pregledima od strane ljekara kako bi se spriječili poremećaji gušterače. Dovoljno je 1-2 puta godišnje konzultirati liječnika radi rutinskog pregleda kako bi se spriječili ne samo različiti poremećaji u pankreasnoj žlijezdi, već i drugi problemi s probavnim traktom. Također se preporučuje podvrgavanje periodičnim pregledima kod drugih ljekara, na primjer, kod stomatologa, dermatologa, neuropatologa.

Pogledajte video: Držite dijabetes pod kontrolom na prirodan način (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar