Tehnika potkožnog inzulina

I. Priprema za postupak:

1. Predstavite se pacijentu, objasnite mu tok i svrhu postupka. Osigurajte da je pacijent obavijestio pristanak na postupak.

2. Ponudite / pomozite pacijentu da zauzme udoban položaj (ovisno o mjestu ubrizgavanja: sjedi, leži).

4. Ručno higijenski postupajte antiseptikom koji sadrži alkohol (SanPiN 2.1.3.2630 -10, str. 12).

5. Stavite sterilni pribor za prvu pomoć.

6. Pripremite špric. Provjerite datum upotrebe i nepropusnost ambalaže.

7. Sakupite potrebnu dozu inzulina iz bočice.

Set inzulina iz boce:

- Pročitajte naziv lijeka na bočici, provjerite datum isteka inzulina, njegovu prozirnost (jednostavan inzulin treba biti transparentan, a produljen - zamućen)

- Inzulinu promiješajte laganim okretanjem boce između dlanova (nemojte tresti bocu, jer trese dovodi do stvaranja mjehurića zraka)

- Obrišite gumeni čep na bočici inzulina gaznom krpom navlaženom antiseptikom.

- Odredite cijenu podjele štrcaljke i uporedite s koncentracijom inzulina u bočici.

- U špricu uvucite zrak u količini koja odgovara primijenjenoj dozi inzulina.

- Unesite vazduh u bočicu inzulina

- Stavite bočicu sa špricom i prikupite dozu inzulina koju je propisao liječnik i dodatnih oko 10 jedinica (dodatne doze inzulina olakšavaju precizan odabir doze).

- Za uklanjanje mjehurića zraka dodirnite špricu u području gdje se nalaze mjehurići zraka. Kada se mjehurići zraka uzdižu u štrcaljku, pritisnite na klip i dovedite ga do razine propisane doze (minus 10 komada). Ako ostanu mjehurići zraka, gurajte klip dok ne nestane u bočici (ne gurajte inzulin u zrak iz sobe, jer je to opasno po zdravlje)

- Kada se nađe ispravna doza, izvadite iglu i štrcaljku iz bočice i stavite zaštitnu kapu na nju.

- Stavite štrcaljku u sterilnu posudu prekrivenu sterilnom krpom (ili ambalažu od šprice za jednokratnu upotrebu) (PR 38/177).

6. Ponudite pacijentu da izloži mesto ubrizgavanja:

- prednji deo prednjeg trbušnog zida

- prednja vanjska strana bedara

- gornja vanjska površina ramena

7. Sterilnim rukavicama za jednokratnu upotrebu tretirajte antiseptik koji sadrži alkohol (SanPiN 2.1.3.2630-10, str. 12).

II. Izvršenje postupka:

9. Tretirajte mjesto ubrizgavanja s najmanje 2 sterilne maramice navlažene antiseptikom. Pustite da se koža osuši. Rabljene gazne maramice odbacite u nesterilnu posudu.

10. Skinite poklopac iz štrcaljke, desnom rukom uzmite štrcaljku, kažiprstom iglu držite kažiprstom, iglu držite s rezom.

11. Sakupite kožu na mestu ubrizgavanja prvim i drugim prstima leve ruke u trokutasti pregib sa bazom prema dole.

12. Umetnite iglu u bazu kožnog nabora pod kutom od 45 ° prema površini kože. (Pri ubrizgavanju u prednji trbušni zid, kut uvođenja ovisi o debljini nabora: ako je manji od 2,5 cm, kut uvođenja je 45 °, ako je veći, onda je kut uvođenja 90 °)

13. Ubrizgavajte inzulin. Brojati do 10 bez uklanjanja igle (to će izbjeći istjecanje inzulina).

14. Pritisnite suhu sterilnu krpu s gazom koja je uzeta iz smicalice na mjesto ubrizgavanja i izvadite iglu.

15. Držite sterilnu krpu s gazom 5-8 sekundi, ne masirajte mesto ubrizgavanja (jer to može dovesti do prebrze apsorpcije inzulina).

III. Kraj postupka:

16. Dezinficirajte sav korišteni materijal (MU 3.1.2313-08). Da biste to učinili, iz spremnika "Za dezinfekciju štrcaljke", kroz iglu, uvucite dezinfekcijsko sredstvo u štrcaljku, izvadite iglu s iglenim vadilom, stavite štrcaljku u odgovarajući spremnik. Stavite gazne salvete u posudu „Za rabljene salvete“. (MU 3.1.2313-08). Dezinficirajte ladice.

17. Uklonite rukavice, stavite ih u vodootpornu vrećicu odgovarajuće boje za kasnije odlaganje (otpad klase „B ili C“) (Tehnologije za obavljanje jednostavnih medicinskih usluga, Rusko udruženje medicinskih sestara. Sankt Peterburg. 2010, klauzula 10.3).

18. Na higijenski način obraditi ruke, isušiti (SanPiN 2.1.3.2630-10, str. 12).

19. Napravite odgovarajuću evidenciju rezultata u listu za praćenje medicinske anamneze, časopisu proceduralnih m / s.

20. Podsetite pacijenta o potrebi za hranom 30 minuta nakon injekcije.

Napomena:

- Prilikom primjene inzulina kod kuće, ne preporučuje se tretiranje kože na mjestu ubrizgavanja alkoholom.

- Da bi se spriječio razvoj lipodistrofije, preporučuje se da svaka sljedeća injekcija bude 2 cm niža od prethodne, čak se i danima inzulin daje u desnoj polovici tijela, a na neparne dane u lijevoj.

- Bočice sa inzulinom čuvaju se na donjoj polici frižidera na temperaturi 2-10 * (2 sata prije upotrebe izvadite bocu iz frižidera da dostigne sobnu temperaturu)

- Boca za kontinuiranu upotrebu može se čuvati na sobnoj temperaturi tokom 28 dana (na tamnom mestu)

- Inzulin kratkog dejstva daje se 30 minuta pre obroka.

Tehnologija za obavljanje jednostavnih medicinskih usluga

3. Tehnika potkožnog davanja inzulina

Oprema: rastvor inzulina, jednokratna inzulinska šprica sa iglom, sterilne pamučne kuglice, 70% alkohol, posude sa dezinfekcijskim otopinama, sterilne rukavice za jednokratnu upotrebu.

Priprema za manipulaciju:

Pozdravite pacijenta, predstavite se.

Razjasniti pacijentovu svijest o lijekovima i dobiti informirani pristanak za injekciju.

Operite ruke na higijenski način, nosite sterilne rukavice.

Pomozite pacijentu da zauzme željeni položaj (sjedi ili leži).

Mjesto ubrizgavanja obradite s dva pamučna brisa namočena u 70% alkohola. Prva lopta je velika površina, druga je mjesto neposrednog ubrizgavanja.

Sačekajte da alkohol ispari.

Uzmite kožu lijevom rukom na mjestu ubrizgavanja u nabora.

Desnom rukom umetnite iglu do dubine od 15 mm (2/3 igle) pod uglom od 45 ° u podnožje pregiba kože, kažiprstom igle držite kanilu igle.

Napomena: s unošenjem inzulina, injekcijska olovka - igla se ubacuje okomito na kožu.

Pomaknite lijevu ruku u klip i polako ubrizgavajte inzulin. Nemojte prebacivati ​​špricu iz ruke u ruku. Sačekajte još 5-7 sekundi.

Izvadite iglu. Pritisnite mjesto ubrizgavanja suvom, sterilnom pamučnom kuglicom. Ne masirajte.

Pitajte pacijenta o njegovom zdravlju.

Podvrgnuti medicinskim proizvodima za jednokratnu upotrebu i višekratnu upotrebu liječenju u skladu s industrijskim propisima za dezinfekciju i čišćenje pred sterilizacijom i sterilizaciju.

Dezinficirajte i odložite medicinski otpad u skladu sa San. PiN 2.1.7.728-99 "Pravila za sakupljanje, skladištenje i odlaganje otpada iz medicinske ustanove"

Skinite rukavice, stavite ih u kontejner sa dezinficijensom. Operite ruke na higijenski način.

Upozoriti (i po potrebi provjeriti) da pacijent uzima hranu u roku od 20 minuta nakon injekcije (kako bi se spriječilo hipoglikemijsko stanje).

Odabir mjesta ubrizgavanja inzulina

Za injekcije insulina koriste se:

  • prednja površina trbuha (najbrža apsorpcija, pogodna za injekcije inzulina kratak i ultra kratka akcije prije jela, gotove mješavine inzulina)
  • prednja i vanjska strana bedara, vanjsko rame, stražnjica (sporija apsorpcija, pogodno za injekciju produženo inzulin)

Područje ubrizgavanja inzulina dugog djelovanja ne bi se trebalo mijenjati - ako obično ubodete u bedro, tada će se tijekom ubrizgavanja u rame mijenjati brzina apsorpcije, što može dovesti do fluktuacije šećera u krvi!

Imajte na umu da je gotovo nemoguće sami (u sebe) injektirati u površinu ramena pravilnom tehnikom ubrizgavanja, pa je upotreba ovog područja moguća samo uz pomoć druge osobe!

Optimalna brzina apsorpcije inzulina postiže se njegovom ubrizgavanjem potkožna masnoća. Intradermalni i intramuskularni unos inzulina dovodi do promjene njegove brzine apsorpcije i promjene hipoglikemijskog učinka.

Zašto je potreban inzulin?

U ljudskom tijelu je gušterača odgovorna za proizvodnju inzulina. Iz nekog razloga, ovaj organ počinje raditi nepravilno, što dovodi ne samo do smanjenog lučenja ovog hormona, već i do kršenja probavnih i metaboličkih procesa.

Budući da inzulin osigurava razgradnju i transport glukoze u stanice (za njih je to jedini izvor energije), kada manjka, tijelo nije u stanju apsorbirati šećer iz konzumirane hrane i počinje ga nakupljati u krvi. Nakon što šećer u krvi dosegne svoje granice, gušterača prima svojevrsni signal da tijelu treba inzulin. Ona započinje aktivne pokušaje da ga razvije, ali pošto joj je narušena funkcionalnost, to joj, naravno, ne uspijeva.

Kao rezultat toga, organ je izložen jakom stresu i još je više oštećen, dok se količina sinteze vlastitog inzulina naglo smanjuje. Ako je pacijent propustio trenutak kada je bilo moguće usporiti sve te procese, nemoguće je ispraviti situaciju. Da bi osigurao normalan nivo glukoze u krvi, mora stalno koristiti analog hormona koji se supkutano ubrizgava u tijelo. U tom slučaju dijabetičari su potrebni da svakodnevno rade injekcije i tokom cijelog života.

Treba reći i da je dijabetes dvije vrste. Kod dijabetesa tipa 2, proizvodnja inzulina u tijelu se nastavlja u normalnim količinama, ali istovremeno, stanice počinju gubiti osjetljivost na njega i prestaju apsorbirati energiju. U ovom slučaju inzulin nije potreban. Koristi se izuzetno rijetko i samo sa naglim povećanjem šećera u krvi.

A dijabetes tipa 1 karakterizira kršenje gušterače i smanjenje količine inzulina u krvi. Dakle, ako osoba nađe ovu bolest, odmah se propisuju injekcije, a podučava se i tehnika njihove primjene.

Opća pravila ubrizgavanja

Tehnika davanja injekcija inzulina je jednostavna, ali zahtijeva osnovno znanje pacijenta i njihovu primjenu u praksi. Prva važna tačka je poštivanje sterilnosti. Ako se ta pravila krše, postoji veliki rizik od infekcije i razvoja ozbiljnih komplikacija.

Dakle, tehnika ubrizgavanja zahtijeva poštivanje sljedećih sanitarnih standarda:

  • Prije nego što podignete špricu ili olovku, temeljno operite ruke antibakterijskim sapunom,
  • treba također tretirati područje ubrizgavanja, ali u tu se svrhu otopine koje sadrže alkohol ne mogu koristiti (etilni alkohol uništava inzulin i sprječava njegovu apsorpciju u krv), bolje je koristiti antiseptičke maramice,
  • nakon ubrizgavanja, upotrijebljene štrcaljke i igla odbacuju se (ne mogu se ponovo koristiti).

Ako postoji takva situacija da se na putu mora napraviti injekcija, a nema ništa osim otopine koja sadrži alkohol, oni mogu tretirati područje primjene inzulina. Ali injekciju možete dati tek nakon što alkohol potpuno ispari i tretirano područje se osuši.

U pravilu se injekcije prave pola sata prije jela. Doze inzulina biraju se pojedinačno, ovisno o općem stanju pacijenta. Obično se dijabetičarima odjednom propisuju dvije vrste inzulina - kratko i s produženim djelovanjem. Algoritam za njihovo uvođenje je malo drugačiji, što je također važno uzeti u obzir pri provođenju inzulinske terapije.

Područja ubrizgavanja

Injekcije inzulina moraju se davati na posebnim mjestima na kojima će djelovati najučinkovitije. Treba napomenuti da se ove injekcije ne mogu davati intramuskularno ili intradermalno, već samo supkutano u masnom tkivu. Ako se lijek ubrizgava u mišićno tkivo, djelovanje hormona može biti nepredvidivo, dok će sam postupak izazvati bolne senzacije kod pacijenta. Stoga, ako ste dijabetičar i ako su vam propisane injekcije insulina, zapamtite da ih ne možete staviti bilo gdje!

Ljekari preporučuju injekciju u sljedećim područjima:

  • trbuh
  • rame
  • bedro (samo njegov gornji dio,
  • stražnjica (u vanjskom naboru).

Ako se injekcija izvodi neovisno, tada su najpovoljnija mjesta za to bokovi i trbuh. Ali za njih postoje pravila. Ako se daje inzulin dugotrajnog djelovanja, tada ga treba davati u području bedara. A ako se koristi inzulin kratkog djelovanja, poželjno je davati ga u abdomen ili rame.

Takve karakteristike primjene lijeka uzrokovane su činjenicom da je u stražnjici i bedrima apsorpcija aktivne tvari mnogo sporija, što je potrebno za inzulin produljenog djelovanja. Ali u ramenu i trbuhu, nivo apsorpcije je povećan, tako da su ta mjesta idealna za postavljanje injekcija inzulina kratkog djelovanja.

Istovremeno, mora se reći da se područja postavljanja injekcija moraju stalno mijenjati. Nemoguće je uboditi više puta zaredom na istom mjestu jer će to dovesti do pojave modrica i ožiljaka. Postoji nekoliko mogućnosti zamjene područja ubrizgavanja:

  • Svaki put kada se injekcija postavi u blizini prethodnog mesta ubrizgavanja, udaljeno je samo 2-3 cm od nje.
  • Područje primjene (npr. Želudac) podijeljeno je u 4 dijela. U toku jednog tjedna postavlja se injekcija u jednu od njih, a potom u drugu.
  • Mjesto ubrizgavanja treba podijeliti na pola i staviti injekcije u njih, prvo u jednu, a zatim u drugu.

Još jedan važan detalj. Ako je regija zadnjice odabrana za primjenu produženog inzulina, to se ne može zamijeniti, jer će to dovesti do smanjenja razine apsorpcije aktivnih tvari i smanjenja učinkovitosti primijenjenog lijeka.

Upotreba posebnih šprica

Špricevi za inzulinsku upotrebu imaju poseban cilindar na kojem se nalazi podjela pomoću kojeg možete mjeriti ispravnu dozu. U pravilu za odrasle je 1 jedinica, a za djecu 2 puta manje, to jest 0,5 jedinica.

Tehnika primjene inzulina pomoću posebnih špriceva je sljedeća:

  1. ruke treba tretirati antiseptičkim rastvorom ili oprati antibakterijskim sapunom,
  2. zrak treba uvući u štrcaljku do oznake planiranog broja jedinica,
  3. iglu štrcaljke treba ubaciti u bocu s lijekom i istisnuti iz nje zrak, a zatim prikupiti lijek, a njegova količina treba biti malo veća nego što je potrebno,
  4. da biste izbacili višak zraka iz špriceve, trebate da pokucate na iglu i pustite višak inzulina u bocu,
  5. mjesto ubrizgavanja treba tretirati antiseptičkim rastvorom,
  6. potrebno je formirati pregib na koži i ubrizgati inzulin u nju pod uglom od 45 ili 90 stepeni,
  7. nakon primjene inzulina, treba pričekati 15-20 sekundi, otpustiti nabor i tek nakon toga izvući iglu (inače lijek neće imati vremena da prodre u krv i iscuri).

Upotreba olovke za špriceve

Kada koristite olovku za štrcaljku, koristi se sljedeća tehnika ubrizgavanja:

  • Najprije morate miješati inzulin uvijanjem olovke u dlanovima,
  • tada morate ispustiti zrak iz šprice da provjerite nivo prohodnosti igle (ako je igla začepljena, ne možete koristiti špricu),
  • tada trebate podesiti dozu lijeka pomoću posebnog valjka koji se nalazi na kraju drške,
  • tada je potrebno obraditi mjesto ubrizgavanja, oblikovati nabora kože i primijeniti lijek prema gornjoj shemi.

Najčešće se olovke za šprice koriste za davanje insulina deci. Najprikladniji su za upotrebu i ne uzrokuju bol pri ubrizgavanju.

Stoga, ako ste dijabetičar i propisane su vam injekcije insulina prije nego što ste ih sami stavili, morate dobiti nekoliko lekcija od svog liječnika. Pokazaće vam kako treba raditi injekcije, na kojim mestima je bolje to raditi itd. Samo pravilna primjena inzulina i poštivanje njegovih doza izbjeći će komplikacije i poboljšati opće stanje pacijenta!

Pogledajte video: Kako sami sebi da date subkutanu injekciju Imunofana (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar