Ateroskleroza i interna medicina

Zbog velike količine materijala, ovaj materijal je smješten na nekoliko stranica:
1 2 3 4

MINISTARSTVO VISOKOG I SREDNJEG POSEBNOG OBRAZOVANJA REPUBLIKE UZBEKISTAN

MINISTARSTVO ZDRAVLJA REPUBLIKE UZBEKISTAN

TASHKENT MEDICINSKA AKADEMIJA

ODJELA FAKULTETSKE I BOLESNE TERAPIJE MEDICINSKOG FAKULTETA I UNUTARNJE BOLESTI MEDICINSKOG PREVENTIVNOG FAKULTETA

TEKST PREDAVANJA O FAKULTETSKOJ TERAPIJI

SLIKE

ZA STUDENTE IV KURSA MEDICINSKOG FAKULTETA

Svrha predavanja:Upoznavanje studenata sa klinikom, dijagnozom, diferencijalnom dijagnozom, komplikacijom i liječenjem ateroskleroze, koronarne srčane bolesti, angine pektoris.

Obrazovni ciljevi: naučiti studente osnovama kliničkog razmišljanja, medicinskoj logici, pitanjima deontologije, etike i estetike u skladu sa zahtjevima osposobljavanja doktora na nivou međunarodnih standarda.

Kratko obrazloženje teme:Ova tema je jedna od glavnih u terapiji. To je zbog velike učestalosti ateroskleroze stanovništva, ekstremnog značaja pravovremene dijagnoze bolesti. Vrijednost glavnih znakova bolesti, načela modernog liječenja izuzetno je važna u svakodnevnom životu liječnika.

Svrha i ciljevi predavanja - 5 minuta

Etiologija i patogeneza - 15 minuta

Klasifikacija i klinika - 25 minuta

Pauza - 5 minuta

Demonstracija pacijenta - 10 minuta

Laboratorijska i instrumentalna dijagnostika - 10 minuta

Diferencijalna dijagnoza - 5 minuta

Tretman - 15 minuta

Zaključak Odgovori na pitanja - 5 minuta

Ateroskleroza je kronično oboljenje arterija elastičnog i mišićno-elastičnog tipa, karakterizirano taloženjem i nakupljanjem lipoproteina i kolesterola u plazmi u intimi, što dovodi do složenih strukturnih i staničnih promjena, nakon čega slijedi reaktivna proliferacija vezivnog tkiva i stvaranje vlaknastih plakova u stijenci arterija. Kao rezultat toga, dolazi do lokalnog sužavanja lumena arterija i gubitka njihove elastičnosti.

Aterosklerotske vaskularne lezije različitih lokacija jedan su od vodećih uzroka obolijevanja i smrtnosti u razvijenim zemljama. Muškarci dobivaju aterosklerozu 4-6 puta češće od žena.

Etiologija ateroskleroze je složena i višestruka. Do danas su glavni faktori rizika za nastanak ateroskleroze: arterijska hipertenzija, dislipoproteinemija (porast serumskih lipoproteina vrlo male i niske gustine i smanjenje lipoproteina visoke gustoće), pušenje, dijabetes melitus, pretilost, muškarci, genetska predispozicija za prevremenu aterosklerozu. Predisponirajući faktori su i mala fizička aktivnost i starost.

Patogeneza ateroskleroze nije potpuno razumljiva. Predstavljaju se dvije glavne hipoteze: lipidna i endotelna. Prema lipidnoj hipotezi, porast razine lipoproteina niske gustine u plazmi (LDL) bogate holesterolom doprinosi ulasku ovih u vaskularni zid. Uz to, LDL inducira hiperplaziju vaskularnih mišićnih stanica i uzrokuje promjene u proliferaciji ćelija endotela i subendotelija. Postoje izvješća o mogućim učincima LDL-a na stvaranje matičnih stanica, aktiviranje faktora rasta i na kraju na stvaranje lokalne fibroze.

Prema endotelijalnoj hipotezi, oštećenje endotelnog sloja (unutarnje obloge posuda) pokreće kaskadu ćelijskih imunoloških reakcija koje dovode do stvaranja vlaknaste ploče na mjestu oštećenja. To uključuje agregaciju trombocita, hemocitozu monocita i T-limfocita uz oslobađanje trombocita i faktora koji stvaraju monocite koji induciraju migraciju ćelija glatkih mišića iz medija u intimu i transformaciju drugih ćelija (makrofag, endotel) koje promiču hiperplaziju i rast glatkog mišićnog tkiva. Transformacija ćelija, posebno formiranje džinovskih (multinuklearnih) endotelnih ćelija dovodi do njihove neprepoznatljivosti od strane njihovog imunološkog sustava, nakon čega slijedi preokret reakcije antigen-antitijelo, stvaranje faze upale, koja završava stvaranjem plaka. Obje su hipoteze usko povezane i međusobno se ne isključuju, već se međusobno nadopunjuju.
Posljednjih godina izložene su virusne i herpes-virusne hipoteze etiologije ateroskleroze i intenzivno se proučavaju. Utvrđeno je da virus Epstein-Barr, Coxsackie virusi i drugi dovode do oštećenja membrane endotelnih ćelija, oslabljenog metabolizma lipida i imunološkog oštećenja.Aterosklerotski plak polako raste tokom mnogih godina i na kraju dovodi do stenoze lumena ili do potpune okluzije suda. S vremenom plak postaje kalidin. U bilo kojoj fazi razvoja može se oštetiti spontano ili oštrim porastom krvnog tlaka (pukotina ili puknuće), a to dovodi do stvaranja ugruška krvi i, sukladno tome, do još većeg pogoršanja protoka krvi.

S obzirom na veliki značaj ćelijskih i imunoloških reakcija u patogenezi ateroskleroze, za bolest je karakterističan polako progresivan ciklički tok: razdoblja aktivnosti procesa zamjenjuju se periodima smirenosti.

Klinička slika bolesti određena je ne toliko ozbiljnošću i učestalošću promjena u žilama, koliko njihovom lokalizacijom. Najčešće su zahvaćeni torakalni i silazni delovi aorte, koronarna, zajednička karotidna, cerebralna, bubrežna, mezenterijska i bedrena arterija. Prema prevladavajućoj lokalizaciji aterosklerotskog procesa, klinički znakovi dolaze u prvi plan povezani sa organom u kojem je krvotok najviše poremećen (vidi relevantne odjeljke).

Bez obzira na lokalizaciju procesa, predložio je razlikovanje 2 perioda u razvoju bolesti: početno (pretkliničko) razdoblje i razdoblje kliničkih manifestacija. U početnom periodu nema promjena u organima. Karakterišu ga nespecifični neurovaskularni poremećaji kao što su vazospazam, holesterinemija i dislipidemija.

U drugom razdoblju, u početku, simptomi i znakovi odražavaju neusklađenost između potrebe za kisikom zahvaćenih organa i tkiva i mogućnosti njegove isporuke putem žila izmijenjenih aterosklerotskim procesom. Isprva se ta odstupanja otkrivaju samo kod izraženih tjelesnih napora, kada se potreba za metabolizmom kisika naglo poveća (na primjer, s anginom pektoris, povremenom klaudikacijom), a kasnije s napredovanjem ateroskleroze i smanjenjem lumena posude, ta se neravnoteža počinje pojavljivati ​​s malim opterećenjem, pa čak i u mirovanju. Latentni (asimptomatski) tok bolesti moguć je sve dok se lumen arterije ne smanji na 70-75%.

U slučaju povrede integriteta plaka, kada započne proces tromboze, u pravilu dolazi do oštrog pogoršanja bolesti, izraženog u razvoju nestabilne angine ili infarkta miokarda, ako za primjer uzmemo koronarnu bolest srca (vidjeti ISHEMIJSKO BOLEST SRCE).

ATOROSKLEROZA AORTE razvija se ranije od ostalih vaskularnih zona i prilično je česta (naročito u torakalnoj regiji), međutim, njene kliničke manifestacije u početku su blago izražene ili potpuno izostanu. Ponekad nastaje

retrosternalna bol (aortalgija) koja zrači u interkutanu regiju. Atrofijom mišićnog sloja nastaje aneurizma u odjelima aorte zahvaćene aterosklerozom s stvaranjem sakralnih ili difuznih ekstenzija. Povećanje veličine aneurizme dovodi do povećanog pritiska na susjedna tkiva i oslabljene hemodinamike. Uz aneurizmu aorte nastaje bol, čija lokalizacija ovisi o mjestu njenog nastanka (s aneurizmama uzlazne aorte - bolovi u prsima, aortalni lukovi - bolovi u grudima koji zrače u vrat, rame, leđa, silazna aorta - bolovi u leđima). Primjećuju se i drugi simptomi aneurizme aorte - glavobolje, oticanje lica (zbog iscijeđene superiorne šupljine vene), promuklost, kašalj, nedostatak daha, disfagija (uslijed kompresije ponavljajućih živaca i pritiska na sapnik).

Objektivno je otkriveno proširenje granica vaskularnog snopa, sistolički šum u drugom interkostalnom prostoru desno od sternuma.

U slučaju insuficijencije aorte (sklerotične prirode), u trećem međuprostoru s desne strane sternuma čuje se izdah sistolodijastole. U slučajevima aterosklerotske lezije trbušne aorte ili razvoja aneurizme u njoj javljaju se bolovi u trbuhu, osjećaj težine i dispeptički poremećaji. U trbušnoj šupljini može se utvrditi pulsirajuća formacija palpacijom, preko koje se čuje sistoličko tutnjavo.

Nastale aneurizme postepeno se povećavaju u veličini. Tokom dinamičnog posmatranja primećeno je godišnje povećanje aneurizme od 0,5 cm.

Snažna komplikacija aneurizme je raslojavanje njegovog zida i ruptura sa smrtnim ishodom. Rizik od puknuća povećava se s aneurizmama torakalne aorte promjera više od 6 cm (posebno na pozadini visokog krvnog pritiska), trbušne regije - više od 5 cm. Vjerovatnoća puknuća kod ovih veličina tijekom godine je 30-40%, a njihovim se daljnjim porastom naglo povećava ( prečnik 7-10 cm - 45%, prečnik 10 cm - 60%).

ATEROSKLEROZA MASINA MOZMA doprinosi razvoju hronične insuficijencije opskrbe krvi mozgom, njegove ishemije. Kliničke manifestacije bolesti nastaju zbog nedostatka opskrbe krvlju određenim dijelovima mozga. Prolazna ishemija - naglo značajno smanjenje opskrbe krvlju - obično je povezana sa spazmom cerebralnih arterija i prethodnik je još težije komplikacije - moždanog udara.

Umor, rastrošnost, poteškoće u koncentriranju vrlo su karakteristične. Memorija za trenutne događaje smanjuje se dok se sprema profesionalna memorija. Zabrinuti zbog upornih glavobolja, buke u glavi, ponekad vrtoglavice, spavanje se pogoršava, razdražljivost, potisnuti

raspoloženje. S vremenom simptomi napreduju, ti se poremećaji pogoršavaju. U završnom, III. Stadijumu je izražena encefalopatija, inteligencija opada, javljaju se interventrikularni poremećaji, javljaju se simptomi parkinsonizma (ukočenost, amimija).

Bubrežna arterijska ateroskleroza, koja dovodi do trajne bubrežne ishemije, uzrok je visoke, stabilne arterijske hipertenzije. Preko sužavanja bubrežne arterije čuje se sistolički šum. U urinu je umjerena proteinurija, male promjene taloga mokraće (pojedinačna crvena krvna zrnca, hijalin cilindri).

Uzroci ateroskleroze

Treba napomenuti da ateroskleroza i unutrašnje bolesti idu ruku pod ruku. Na primjer, može izazvati razvoj neke bolesti dijabetes melitusod vaskularne bolesti i srca javljaju se u ranijoj dobi i brzina nakupljanja holesterola u žilama je veća. Također, uzroci razvoja bolesti uključuju visoki krvni tlak i prisustvo loših navika (pušenje). Ali dlan i dalje krši metabolizam holesterola.

Razmotrite faktore rizika za razvoj bolesti:

  • starost Što starija osoba postaje, veći je rizik od pogoršanja aterosklerotskih manifestacija. Posebno pažljivi na svoje zdravlje trebali bi biti ljudi stariji od 50 godina,
  • rod Naučnici su otkrili da su muškarci skloniji aterosklerozi. Manifestacija prvih znakova moguća je od 45. godine života, a u nekim slučajevima i ranije. Dok se kod žena simptomi bolesti mogu početi pojavljivati ​​tek od 55. godine života,
  • nasljednost. Genetska predispozicija igra gotovo glavnu ulogu u stvaranju ateroskleroze. Studije pokazuju da su oni čiji su rođaci patili od koronarnih krvožilnih bolesti već skloni oboljenju od te bolesti u srednjim godinama,
  • neuhranjenost. Upotreba masne i bezvrijedne hrane, kao i strast prema dijeti, mogu uzrokovati razvoj patologije. Stoga je veoma važno jesti pravilno i na vrijeme. Osnova prehrane treba biti povrće, usjevi, mahunarke i riba,
  • pretežak. To ne znači da direktno vodi razvoju ovog hroničnog oboljenja, već pretilost može pokrenuti dijabetes, što zauzvrat izaziva aterosklerozu, tj.
  • loše navike. Pušenje je glavni neprijatelj krvnih žila i jedan od uzroka ateroskleroze.

Vrste i simptomi ateroskleroze

Postoji nekoliko varijanti ove patologije u kojima dolazi do oštećenja:

  • koronarne arterije (aterosklerotska kardioskleroza), što izaziva razvoj srčanog udara, koronarne bolesti srca i angine pektoris,
  • aorta, koja utiče na sve unutrašnje sisteme i organe,
  • krvne žile koje su odgovorne za dotok krvi u mozak,
  • bubrežne žile, što dovodi do neispravnosti bubreg i arterijska hipertenzija,
  • žila gornjih i donjih ekstremiteta, ta se bolest naziva obliterirajuća ateroskleroza.

Kako se manifestuje ova bolest, koje simptome moram potražiti i posavjetovati se s liječnikom?

U početnom stadijumu bolest se ne pojavljuje odmah, stoga njezinu prisutnost može utvrditi samo analize. S vremenom se može pojaviti takozvani "simptom crva" (savijene vremenske arterije).

U budućnosti će se simptomi bolesti pojavljivati ​​ovisno o mjestu lezije. Dakle, uz oštećenje aorte može se pojaviti bol iza sternuma različite jačine, koja se proteže do leđa, vrata ili gornjeg dijela trbuha, kao i sekundarne vaskularne hipertenzije. Kada bolest zahvati koronarne arterije, to se može otkriti simptomima bolesti koronarnih arterija. srca - angina pektoris, tahikardija, zatajenje srca, konfuzija itd. S oštećenjem moždanih arterija osobe, buka u uši, vrtoglavica, česte glavobolje, umor, problemi sa spavanjem, pamćenje se pogoršava.

Ako su zahvaćene arterije bubreg, manifestuje se u obliku hroničnog zatajenja bubrega i vazorenalne hipertenzije. Oštećenje žila donjih ekstremiteta (koje se naziva i Lerishov sindrom) očituje se brzim umorom, iznenadnim bolovima pri hodu, blijedošću kože na nogama, hladnoćom, trofičnim poremećajima kože. Ako je ateroskleroza dosegla mezenterijske arterije, to se može utvrditi bolom koji se iznenada pojavljuje nakon jela i koji je praćen mučninaa ponekad i povraćanje, poremećaj stolice, tromboza zbog čega nastaje crevna nekroza. Patologija plućnih žila može se očitovati oticanjem nogu, oticanjem vena vrata, hemoptizom, sistoličkim šumom nad plućnom arterijom.

Dijagnoza ateroskleroze

Da biste utvrdili da je osoba razvila aterosklerozu, možete samo kontaktirati terapeutšto će unaprijed dodijeliti značajan iznos analize. Svaka bolest može se očitovati na različite načine, pa morate sve detaljno provjeriti, utvrditi prirodu patologije. Tijekom više faze dijagnoze treba utvrditi složenost tijeka ateroskleroze i rizik od komplikacija, što je sigurno naznačeno u dijagnozi. Tek tada će tretman biti pravilno propisan i donijeti pozitivne rezultate.

Dijagnoza patologije obično se sastoji od kliničkih studija i korištenja dodatnih metoda za otkrivanje bolesti.Prva metoda dijagnostike uključuje prikupljanje pritužbi pacijenta, ispitivanje i sondiranje, koje specijalisti omogućuje da utvrdi prirodu pulsacije, koliko su žile iskrivljene i zategnute. Veoma je važno reći stručnjaku o postojećim lošim navikama i vašem načinu života, ishrani. Dodatna dijagnostika provodi se provođenjem analiza, kao i uz sudjelovanje medicinskih sredstava. Ovo mogu biti studije kao što su elektrokardiografija, Ultrazvučno skeniranje krvne žile, rendgenske zrake krvnih sudova i grudnog koša, biohemijska analiza krvi.

Lečenje ateroskleroze

Terapija aterosklerozu treba kombinovati - lijek i ne-lijek. Ovo posljednje je eliminiranje promjenjivih faktora rizika. Pacijentu se preporučuje da vodi aktivan životni stil, suzdržava se od loših navika, uključujući konzumiranje alkohola, kontroliranje težine, izbjegavanje nervnog opterećenja i stresnih situacija.

Specijalni antiaterosklerotik dijeta. Temelji se na upotrebi hrane s minimalnim kalorijama i niskim sadržajem životinjskih masti. Hrana koja sadrži lako probavljive ugljikohidrate najbolje je minimizirana ili potpuno eliminirana s menija. Isto važi i za hranu s visokim nivoom holesterola.

Ljekovite terapija treba da uključuje vitamine B3 i PP.

Radikalno liječenje ateroskleroze, naime, kirurško liječenje se rijetko koristi, uglavnom u onim slučajevima kada pogođeni brodovi više ne reagiraju na konzervativne metode liječenja. Hirurško liječenje koristi se za oštećenje arterija unutrašnjih organa, sastoji se u protetici žila ili uklanjanju formiranog tromba.

Ateroskleroza je prilično opasna bolest, potrebno je pokušati na sve moguće načine pokušati sprečiti njen razvoj, jer je prevencija uvek bolja od lečenja. Preventivne mjere uključuju: usklađenost sa anti-aterosklerotikom dijeta (ovo je najbolja opcija) ili barem racionalna, zdrava prehrana, odricanje od loših navika, održavanje aktivnog i zdravog načina života, kao i normalizacija tjelesne težine.

Ako sumnjate da imate aterosklerozu, odmah se obratite stručnjacima našeg Centra koji će vam sigurno pomoći!

Ateroskleroza i interna medicina: veza

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Ateroskleroza i unutrašnje bolesti povezane sa kardiovaskularnim sistemom često se odmah dijagnosticiraju.

Ovaj fenomen se objašnjava činjenicom da je kršenje metabolizma lipida i proteina često posljedica ili osnovni uzrok bilo koje kardiovaskularne bolesti.

Zbog toga rana dijagnoza ateroskleroze igra važnu ulogu - prilično komplikovan proces, jer patologija se u početku gotovo ne očituje.

Stadiji razvoja i uzroci ateroskleroze

S aterosklerozom dolazi do nakupljanja holesterola i lipidnih frakcija na srednjem i unutrašnjem koroidu, kao rezultat toga kalcijeve soli se talože u arterijama srednjeg i velikog kalibra, a raste i vezivno tkivo.

Prvi simptomi ateroskleroze pojavljuju se kada je arterija blokirana za više od polovine.

Znakovi bolesti ovise o području zahvaćenih žila.

Uobičajeno je da se odvoje tri faze razvoja patologije.

Prvi je razvoj masnih traka - ranije manifestacija bolesti. Nastaje kao rezultat nakupljanja makrofaga i ćelija glatkih mišića, koje zauzvrat nakupljaju lipide. S vremenom se razvija masna traka, ali njegovo prisustvo ne znači uvijek da je osoba bolesna od ateroskleroze. Čak i kod novorođenčadi masne mrlje opažaju u posudama promjera 1-2 mm.

Drugi je rast vlaknastih ploča smještenih u unutrašnjoj oblozi posude. Sastoji se od estera i kristala holesterola koji je meka jezgra, a lipidne frakcije - gusta kapsula. Proliferacija vlaknastih plakova uzrokuje sužavanje lumena arterije. Holesterol dolazi iz krvi, nakupljajući se na zidovima posuda.

Treća - prisutnost složenih poremećaja - završni stadij u razvoju ateroskleroze. Pojavljuje se sa smanjenjem debljine kapsule vlaknastih naslaga manjih od 65 mikrona, kao i pojavom mikropukotina i čireva na njenoj površini. To podrazumijeva pričvršćivanje trombocita na kapsulu što uzrokuje trombozu, moždani udar, srčani udar i druge patologije povezane s poremećenom cirkulacijom krvi ili njenim potpunim prestankom u zahvaćenoj arteriji.

Formiranje ateromatoznih naslaga smatra se prirodnim procesom, međutim, postoji čitav niz faktora koji ga mogu usporiti ili ubrzati.

Pathanatomy uključuje sledeće razloge:

  1. Pol i starost. Ova bolest se razvija kod muškaraca 3-4 puta češće nego kod žena. Štaviše, prvi znakovi kod muškaraca pojavljuju se u dobi od 45 godina, a kod ženskih - počevši od 55 godina.
  2. Genetika Uključuje faktore kao što su aktivnost imunološkog sistema, prisustvo nasljedne dislipoproteinemije i hormonalna razina.
  3. Loše navike. Najopasnije za kardiovaskularni sistem je pušenje, as Svaka cigareta sadrži veliku količinu nikotina i štetnog katrana. Ne možete pretjerati s alkoholom, iako je 100 g suhog crnog vina za večerom odlična prevencija visokog krvnog tlaka.

Osim toga, uzrok patoloških promjena može biti prisutnost prekomjerne težine.

Gojaznost uzrokuje mnoge bolesti - aterosklerozu, dijabetes itd., Stoga morate prilagoditi tjelesnu težinu.

Glavne vrste ateroskleroze

Postoji nekoliko glavnih vrsta bolesti.

Najčešća je klasifikacija ateroskleroze, ovisno o mjestu lezije ateromatoznih plakova krvnih žila.

Oblici bolesti pojavljuju se i nezavisno i sistemski.

Razlikuju se sledeće vrste ateroskleroze:

  • Ateroskleroza koronarnih žila, koja se najčešće očituje bolom u srcu. Zbog oštećenja arterija srca protok kiseonika do miokarda je poremećen. Kao rezultat toga, napredovanje patologije dovodi do angine pektoris, srčanog udara, koronarne srčane bolesti i čak iznenadne srčane smrti.
  • Aortni oblik je lezija najveće arterije u tijelu - aorte. Razvoj holesterolnih plakova utiče na rad svih organa i sistema.
  • Ateroskleroza bubrežnih sudova. Među simptomima bolesti treba istaknuti bol tokom mokrenja, prisustvo krvi u urinu, napade povraćanja i mučninu. Razvoj bolesti povlači za sobom ozbiljnu hipertenziju i zatajenje bubrega.
  • Ateroskleroza cerebralnih sudova. Mozak je jedna od glavnih karika središnjeg živčanog sustava, stoga gladovanje ovog organa kisikom dovodi do ozbiljnih posljedica, na primjer, moždani udar ili prolazni ishemijski napad.
  • Obliteracija ateroskleroze donjih i gornjih ekstremiteta. U početku su uočljivi takvi znakovi kao što su gubitak dlake na nogama i rukama, crvenilo prstiju, bol, mermerni udovi itd. Najopasnija manifestacija ovog oblika ateroskleroze je isprekidano klaudiranje i nekroza tkiva udova (gangrena).
  • Ateroskleroza mezenteričnih arterija koje se hrane crevima. Glavne manifestacije bolesti su napadi trbušne pega - bolovi u trbuhu slični kolikima. Opasnost predstavlja tromboza grana krvnih žila s nekrozom crijevne stijenke i mezenterija.

Bez obzira na vrstu patologije, vanjski simptomi ateromatoznih vaskularnih lezija mogu se pojaviti:

  1. ksantomi - formacije koje nalikuju "tuberkulama" koji se nalaze u području zglobova i tetiva,
  2. senilni luk - pojava žućkastih pruga uz ivicu rožnice.

Pored toga, mogu se pojaviti ksetelasmi - stvaranje žućkastih mrlja na koži, koje često imaju gomoljasti karakter, kao rezultat taloženja holesterola i triglicerida.

Vrste hiperlipidemije Fredrickson

Hiperlipidemija je patološki višak normalne razine lipida i lipoproteina u krvnoj plazmi.

Ova bolest je glavni faktor razvoja kardiovaskularnih bolesti, uključujući aterosklerozu.

Tip i relativna učestalostPokazateljiLipid koji uzrokuje hiperlipidemijuPrimarna hiperlipidemijaSekundarna hiperlipidemija
І (1%)Manjak lipoprotein lipaze (LPLase), hiperhilomikromnemijaUglavnom trigliceridiGenetski nedostatak LPLRazvoj pankreatitisa, sistemski eritematozni lupus (SLE), dijabetes
IIa (10%)Visoki LDLHolesterolPorodična hiperholesterolemijaPojava nefroze, hipotireoze, akutne porfirije, idiopatske hiperkalcemije
IIb (40%)Visoka koncentracija LDL i VLDLHolesterol i trigliceridiPorodična hiperholesterolemija i hiperlipidemijaRazvoj dijabetesa, nefrotski sindrom
III (1%)Visok STDHolesterol i trigliceridiPorodična disbetalipoproteinemijaPojava hipotireoze, disglobulinemije, dijabetesa
IV (45%)Povećana koncentracija VLDL-aTrigliceridiPorodična hipertrigliceridemija, kao i kombinovana i porodična hiperlipidemijaPojava SLE, zatajenje bubrega, dijabetes melitus, nefrotski sindrom, glikogenoza
V (5%)Visok nivo VLDLP i hilomikronaUglavnom holesterol i trigliceridiPorodična hipertrigliceridemija, kombinovana i porodična hiperlipidemijaRazvoj dijabetesa, glikogenoze, nefrotskog sindroma, hipotireoze, disglobulinemije

Hiperholesterolemija - prateće bolesti

Hiperholesterolemija u određenom smislu je sindrom koji nije bolest. Umjesto toga, preduvjet je za razvoj određenih patologija.

Hiperholesterolemiju karakteriše visoki holesterol u plazmi. Razlikuju se primarni i sekundarni oblici ovog sindroma.

Primarna hiperholesterolemija dijeli se na nekoliko vrsta:

  • Porodica U središtu njegovog razvoja je neispravnost u radu LDL receptora. Štaviše, homozigoti se posmatraju sa frekvencijom 1 na 1 milion. U bolesnika koncentracija holesterola varira od 15 do 31 mmol / L. U većini slučajeva koronarna bolest srca razvija se do 20. godine života.
  • Poligenski. Manifestira se kao posljedica nepravilnih prehrambenih navika ili pretilosti na pozadini nasljedne ovisnosti. Koncentracija holesterola u krvnoj plazmi kreće se od 6 do 8 mmol / L. U bolesnika sa koronarnom srčanom bolešću javlja se ranije od 60 godina.
  • Porodica u kombinaciji. Ova podvrsta se razvija samo u 1-2% čovečanstva.

Sekundarna hiperholesterolemija je sindrom koji se javlja sa bubrežnim patologijama, dijabetes melitusom (tip I i ​​II), hipotireoidizmom, pankreatitisom, jetrenim bolestima, pretilošću i bolestima žučnih puteva.

Ovaj se oblik javlja mnogo češće od prvog.

Liječenje i prevencija bolesti

Ateroskleroza se ne može u potpunosti izlečiti, ali moguće je zaustaviti taloženje holesterolovih plakova pravovremenom dijagnozom i lečenjem.

Dijagnostičke mjere za sumnju na aterosklerozu uključuju anamnezu, početni pregled pacijenta, laboratorijske i instrumentalne metode istraživanja. Među glavnim laboratorijskim testovima razlikuju se koeficijent ukupnog kolesterola i aterogenosti. Instrumentalne dijagnostičke metode uključuju angiografiju, koronografiju, aortografiju, ultrazvuk bubrežnih arterija, resovasografiju i ultrazvuk.

U 80% slučajeva terapija lijekovima pomaže otkloniti simptome bolesti i spriječiti ozbiljne posljedice. Lekar propisuje sledeće lekove:

  1. Statini su najpopularniji lijekovi u liječenju ateroskleroze. Njihovo djelovanje usmjereno je na smanjenje funkcije jetre u proizvodnji holesterola. Primjeri takvih lijekova su rosuvastatin i atorvastatin.
  2. LCD sekvestransi koji inhibiraju sintezu žučnih kiselina u jetri. Učinkoviti lijekovi su Kolesevelam i Kostiramin. Kao rezultat upotrebe LCD sekvestranata, potrošnja holesterola se povećava kako bi se osigurao normalan proces probave.
  3. Fibrati su lijekovi koji uništavaju trigliceride, stabilizirajući tako metabolizam lipida. U ljekarni možete kupiti, na primjer, Trikor ili Atromid.
  4. Niacin je lijek koji igra važnu ulogu u liječenju ateroskleroze. Proizvodi antispazmodični i vazodilatativni efekat, ali ne snižava holesterol. Lijekovi koji sadrže nikotinsku kiselinu kontraindicirani su kod dijabetes melitusa, bolesti žučnog mjehura i jetre.

U naprednim slučajevima je propisana operacija. Angioplastika se odnosi na minimalno invazivne metode, a vaskularnu protetiku i ranžiranje upućuje na visoko invazivne metode.

Za liječenje i sprečavanje ateroskleroze mora se voditi računa o posebnoj ishrani. Najbolje je slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata s visokim kolesterolom. Isključuje potrošnju takvih proizvoda:

  • masna jela od mesa i ribe,
  • čokolada, muffini, peciva i bijeli hljeb,
  • kiseli krastavci, kisela i dimljena jela,
  • masni mliječni proizvodi,
  • hrana za jelo, brza hrana, trans masti,
  • jaka kafa i crni čaj, soda.

Umjesto toga, prehrana je obogaćena nemasnim sortama mesa i ribe, zelje, povrća i voća, mliječnim kiselinama s malo masnih sastojaka, smeđim kruhom i raznim žitaricama.

Učinak ateroskleroze na unutrašnje organe opisan je u videu u ovom članku.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Visoki koeficijent aterogenosti

Ateroskleroza je bolest o čijim se opasnim posljedicama govori u posljednje vrijeme. Utvrđeno je da ljudi koji pate od ateroskleroze imaju povećan aterogeni koeficijent (CA). Postoji 6-8 puta veća vjerojatnost da će posjetiti liječnika koji ima simptome koronarne srčane bolesti, a 4 puta veću vjerojatnost da će biti hospitalizirani kod sumnje na infarkt miokarda ili moždani udar. Patogenetski mehanizam razvoja bolesti sastoji se u poremećenom metabolizmu masti i stvaranju takozvanih "holesterokovih plakova" na unutrašnjoj površini žila, koji značajno sužavaju lumen žila, narušavaju opskrbu krvlju svih organa i mogu povećati rizik od akutnih bolesti srca i mozga.

Koeficijent aterogenosti - ključni pokazatelj lipidnog profila

Koeficijent aterogenosti - integralna formula za odnos lipoproteina visoke i niske gustine, koji odražava stepen razvoja ateroskleroze.

Svi lipidi u tijelu dolaze ili sa hranom ili se sintetišu u jetri. Budući da su masti hidrofobne prirode, one ne mogu slobodno cirkulirati u krvi. Za njihovo kretanje potrebni su posebni proteinski apoproteinski proteini. Hemijski spoj lipida i proteina naziva se lipoprotein.

Molekularna struktura masti može imati različitu gustoću. Stoga su sve masti koje cirkuliraju u krvi podijeljene na lipoproteine ​​visoke gustoće (HDL), niske lipoproteine ​​(LDL) i vrlo niske gustine (VLDL). LDL i VLDL smatraju se „štetnim“ mastima. U višku se smještaju na zidovima arterija, ojačani su vezivnim tkivom, kalcificiraju i formiraju aterosklerotske (holesterole) plakove. Takvi plakovi značajno sužavaju lumen žila, narušavajući dotok krvi u organe i tkiva. Posebno su pogođeni srce i mozak koji neprestano zahtijevaju velike količine kisika i hranjivih sastojaka.Lipoproteini velike gustoće, naprotiv, nazivaju se „korisnim“ lipidima, jer prenose masti u ćelije tela i, prema tome, smanjuju njegovu koncentraciju u krvi i pročišćavaju krvne sudove od svežih lipidnih naslaga.

Aterogeni koeficijent pokazatelj je odnosa „zdravih“ i „štetnih“ masti. Određuje se nakon dobivanja rezultata biokemijskog ispitivanja krvi na lipide i izračunava se formulom:

KA = (ukupni holesterol - HDL) / HDL

KA = (LDL + VLDL) / HDL (formula zahtijeva proširivi lipidni profil da bi se proučavali ne samo lipoproteini visoke gustine već i niske gustine).

Njena norma ovisi o opremljenosti određene laboratorije, ali u prosjeku je 2-3. S nedovoljnom razinom HDL-a on će se povećati. U nekim slučajevima može doseći 7-8 i zahtijeva ozbiljne medicinske mjere. Smanjeni aterogeni koeficijent u medicinskoj praksi je retkost.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Šta znači visoki aterogeni indeks?

Povećana razina aterogenog koeficijenta je nepovoljan znak. Budući da je ovo integralna vrijednost, može varirati tokom života i biti različit čak i kod pacijenata s istom razinom kolesterola. Na primjer, pokazatelj holesterola u krvi kod oba posjetitelja klinike je 5,5 mmol / L. U jednom od njih pretežno je zastupljen lipoproteinom velike gustoće, pa će aterogeni indeks biti u granicama normale, a rizik od razvoja ateroskleroze bit će nizak. Naprotiv, ako LDL dominira nad HDL-om, čak i s normalnim kolesterolom, koeficijent će se povećati, a pacijentu će se preporučiti liječenje koje ima za cilj da ga smanji.

Stoga se aterogeni indeks može nazvati prognostičkim pokazateljem: on procjenjuje rizike komplikacija ateroskleroze (akutni infarkt miokarda, moždani udar) kod pacijenta s visokim kolesterolom. Povišeni holesterol nije uvek simptom ateroskleroze. Ako se formira uglavnom zbog HDL-a, rizik od vaskularnih bolesti je mali. Prevalencija LDL-a u strukturi masti prisutna u tijelu je opasnija. Ako se aterogeni indeks poveća, morate se posavjetovati sa svojim liječnikom kako biste sastavili plan liječenja i preventivne mjere.

Razlozi povećanja koeficijenta

Povišen aterogeni indeks pacijent često prođe neopaženo. Glavni faktor rizika je način života koji se formira u djetinjstvu i čovjek ga slijedi kroz cijeli život. Stoga se prilikom otkrivanja povišene razine lipida u krvi pacijenta preporučuje provjera članova njegove porodice.

Razlozi za povećani aterogeni koeficijent:

  1. Pogrešne prehrambene navike. Naravno, masti su važna i potrebna tvar kako bi čovjek mogao obavljati brojne funkcije u tijelu (na primjer, holesterol je građevni materijal za ćelijske membrane i hormone nadbubrežne žlijezde, LDL je transportni oblik masti koji ih izbacuje iz tankog crijeva za daljnje biohemijske transformacije u jetri, HDL - lipoprotein, koji prenosi masti iz jetre na ćelije cijelog organizma). Stoga masti možete, pa čak i trebate, uključiti u svoju svakodnevnu prehranu. No nisu sve masti podjednako zdrave. Razlog povećanog aterogenog koeficijenta je prekomjerna konzumacija životinjskih masti koje se nalaze u masnom mesu, masnoći, masnoći, iznutricama (bubrezi, mozak), kobasicama, maslacu, masnom mlijeku i mliječnim proizvodima, žumanjku.
  2. Arterijska hipertenzija takođe može povećati aterogeni koeficijent. Prema statistikama, visok krvni pritisak je problem 35-40% stanovnika razvijenih zemalja starijih od 45 godina. Pritisak preko 140/90 mm Hg. Čl. provocira povećani vaskularni tonus što negativno utječe na dotok krvi u organe i tkiva. Činjenica je da su arterije dizajnirane za određeni pritisak: kratkotrajno sužavanje moguće je za vrijeme sportova ili stresnih situacija, takvo opterećenje "mobilizira" unutarnje rezerve tijela, preraspodjelu protoka krvi. S arterijskom hipertenzijom neprestano povećani vaskularni ton doprinosi njihovom oštećenju, a molekuli lipoproteina niske gustine brzo se naseljavaju na mikrotraumama.
  3. Pušenje takođe može povećati aterogeni koeficijent. Redovno udisanje duhanskog dima dovodi do smanjenja zasićenosti krvlju kisikom u krvi i trajnog mikrobaljenja krvnih žila. Lipidi zajedno s trombocitima brzo ispunjavaju ove lezije i nastaje aterosklerotski (holesterol) plak.
  4. Zlouporaba alkohola dovodi do patološke preraspodjele vaskularnog pritiska. Periferne (površne) arterije se šire, a visceralne, negujući srce, mozak i druge unutrašnje organe, sužavaju se. Dakle, dolazi do poremećaja dovoda krvi u organe i sustave, u suženim posudama formiraju se mikroskope i nastaju holesterolski plakovi.
  5. Još jedan razlog povećane stope je šećerna bolest tipa II. Ovu metaboličku bolest karakterizira višak glukoze (šećera) u krvi. Njegovi molekuli oštećuju osjetljivu unutrašnju stijenku arterija, a stvara se veliki broj kolesteroloških plakova. Osim toga, kod dijabetesa ne narušava se samo metabolizam ugljikohidrata, nego i masti: pacijenti s ovom bolešću skloni su pretilosti, čak i uz dijetu. Višak lipida u tijelu koji imaju dijabetes također može dovesti do povećanja koeficijenta.
  6. Gojaznost je još jedan od razloga koji mogu povećati aterogeni koeficijent. Nekoliko je faktora koji vode do pretilosti, a najčešći su alimentarni (redovita konzumacija visokokalorične, zasićene masnoće hrane) i endokrini (različiti poremećaji hormonske regulacije vitalnih procesa). S pretilošću povećava se nivo lipida u krvi, povećava se rizik od formiranja pojačanog pokazatelja i razvoja ateroskleroze.
  7. Porodična istorija. Ljekari napominju da je najčešće aterogeni koeficijent povećan kod ljudi čija je bliska krvna srodnica patila od ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti i pretrpjela jedan ili više srčanih udara ili moždanih udara. Zbog toga se preporučuje svim osobama s porodičnom anamnezom redovito pregledavati i testirati na kolesterol i lipidni profil.
  8. Sedeći način života relativno nedavno se počeo pripisati faktorima koji mogu povećati aterogeni koeficijent. Dokazano je da ljudi koji vode aktivni stil života manje vjerovatno će doživjeti povećan nivo aterogenosti.

Svi ovi razlozi dugo utječu na organizam, pa je povećanje aterogenog koeficijenta češće u dobi iznad 40 godina. Međutim, u posljednjem desetljeću, pojačani indeks aterogenosti nalazimo i kod adolescenata u dobi od 13 do 15 godina, pa stoga proučavanje lipidnih obrazaca postaje sve popularnije.

Opasnost od povećanja koeficijenta

Tijekom godina, povećana razina aterogenosti bila je asimptomatska, pa mnogi imaju dojam da ovo stanje nije opasno i da ne zahtijeva liječenje. Ateroskleroza se zbog takve zablude naziva "blagim ubojicom", budući da opasnost od holesterola i plastenika visokog aterogenog koeficijenta leži u ozbiljnim komplikacijama koje mogu dovesti do smrti.

Komplikacije povišenog aterogenog koeficijenta:

    1. Akutni infarkt miokarda. Srčani mišić je najdržljiviji u tijelu. Učini ogroman posao ispumpavanjem ogromne količine krvi tokom života osobe. Stoga bi se opskrba krvi srčanim tkivom trebala odvijati bez odlaganja. Krv bogata kisikom ulazi u srce kroz koronarne arterije.

Uz povećani aterogeni koeficijent postoji visoki rizik od stvaranja kolesteroloških plakova na unutrašnjoj površini svih žila u tijelu, uključujući i koronarne. Čak i malo sužavanje lumena arterija koje hrane srce dovodi do ozbiljnih kršenja njegove opskrbe krvlju. Manifestiraju se povlačenjem, peckanjem bolova iza sternuma, pogoršanim fizičkim naporom. Ako je lumen koronarnih arterija doslovno „zatrpan“ masnim naslagama, prije ili kasnije se može pojaviti ozbiljna bolest kao što je infarkt miokarda.

Oporavak pacijenata nakon infarkta miokarda je dug i težak. Takvim pacijentima je potreban doživotni nadzor od kardiologa i redovna rehabilitacija.

  1. Moždani udar, ili akutna cerebrovaskularna nesreća. Mozak je još jedan organ koji treba redoviti unos kisika, glukoze i hranjivih sastojaka. Neadekvatna opskrba krvi živčanim tkivom tijekom ateroskleroze može dovesti do tako akutnog stanja kao moždani udar - smrt dijela moždanog tkiva s razvojem neuroloških simptoma - paralize, gubitka svijesti, problema s gutanjem i disanjem, pa sve do kome i smrti.

Kako smanjiti aterogeni koeficijent: principi liječenja

Ako je povećana razina HDL-a u krvnim testovima, vjerovatno je da će i aterogeni koeficijent biti veći od normalnog. Stoga je glavni cilj liječenja visokim indeksom aterogenosti smanjiti koncentraciju „štetnog“ LP i ukupnog kolesterola u krvi povećanjem „korisnog“ HDL-a.

Aterogeni koeficijent može se smanjiti sledećim opštim merama:

  1. Dijeta Snižavanje visokog holesterola je dug proces. Prva faza je uvijek liječenje bez lijekova i, posebno, dijeta. Terapeuti preporučuju ograničavanje ili potpuno uklanjanje namirnica bogatih holesterolom iz prehrane - masno meso svinjetine i ovčetine, slanina, slanina, kobasice i kobasice, teška krema i drugi mliječni proizvodi, žumanjak. Sve ove supstance su izvor velikih količina holesterola i nepoželjne su sa visokim koeficijentom aterogenosti. Suprotno tome, u ishranu treba uključiti hranu bogatu zdravim, nezasićenim masnim kiselinama i HDL. Tu spadaju: biljna ulja (ljekari preporučuju svakodnevno pravljenje biljnih salata, začinjavanje suncokretovim ili maslinovim uljem), crvena riba, orašasti plodovi.
  2. Promjena načina života Da biste smanjili stopu, morate prestati pušiti i konzumirati alkohol. Preporučuje se svakodnevne šetnje na svježem zraku, radite lagane vježbe, bavite se sportom dogovorenim s liječnikom (plivanje, planinarenje, hodanje, jahanje konja itd.).
  3. Liječenje pratećih bolesti. Redovan unos antihipertenzivnih lijekova za snižavanje pritiska za hipertenziju: ciljne vrijednosti tlaka za bolesnike s hipertenzijom trebaju ostati na razini od 130-140 / 80 mm Hg. Čl. i ispod. Također, pokazano je da bolesnici sa šećernom bolešću, koji imaju povećan indeks aterogenosti, drže dijetu ne samo uz ograničenje životinjskih masti, već i lako probavljivih ugljikohidrata i šećera. Često se željena koncentracija glukoze u krvi postiže uzimanjem lijekova za snižavanje šećera.
  4. Smanjena prekomerna težina u pretilosti. Savjetovanje nutricionista.
  5. Ako je moguće, uklonite ili smanjite stresne situacije na poslu i kod kuće.

Liječenje lijekom povećanog nivoa koeficijenta aterogenosti sastoji se u smanjenju koncentracije lipoproteina niske gustine i ukupnog holesterola u krvi, eliminirajući patogenetske faktore rizika za nastanak aterosklerotičnog plaka. Lijekovi koji smanjuju koeficijent aterogenosti uključuju:

  • Statini (Atorvostatin, Rozuvostatin, Simvastatin) su najefikasniji lekovi koji mogu smanjiti aterogeni koeficijent. Oni smanjuju sintezu holesterola u jetri za 30%, smanjuju koncentraciju lipoproteina niske gustine i povećavaju visoku. Prema statističkim podacima, redovna upotreba statina 5 i više godina smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih komplikacija ateroskleroze za 40%.
  • Fibrati (Ciprofibrate, Fenofibrate) - druga grupa lekova za smanjenje ukupnog holesterola i aterogenog koeficijenta. Kao statini, i fibratori snižavaju nivo LDL-a i povećavaju nivo HDL-a.
  • Sekvatranti žučnih kiselina (kolestiramin) - sredstvo za vezanje masnih kiselina u crevima i sprečavanje njihove apsorpcije u krvi. Ranije se koristi kao lijek za mršavljenje. Često se propisuju uz statine i fibrate kako bi pojačali njihovo djelovanje.

Kome se preporučuje da smanji aterogeni koeficijent

Smanjenje ovog pokazatelja obično se javlja kao deo složene terapije ateroskleroze. U pravilu su takvi pacijenti već registrirani kod liječnika i primijećeni su zbog koronarne srčane bolesti ili discirkulatorne encefalopatije (holesterolani plakovi u žilama mozga). Mogu se žaliti na česta potezanja, bolove u grudima, kratkoću daha, netoleranciju na vježbanje, glavobolje, gubitak pamćenja. U analizi takvih bolesnika obično se primjećuje značajan porast ukupnog kolesterola i značajna dislipidemija.

Zbog toga je važno obratiti pažnju na povećanje aterogenog koeficijenta na samom početku bolesti, kada su pojave oštećene metabolizma masnoće malo izražene. Čak i apsolutno zdravi ljudi koji nemaju nikakve pritužbe savjetuju se da uzimaju analizu kolesterola i lipoproteina jednom u 3-5 godina. Pažljiv odnos prema svom zdravlju i redoviti preventivni pregledi pomoći će vam u održavanju zdravlja i dugovječnosti.

Što je ateroskleroza trbušne aorte, simptomi i metode liječenja

Ateroskleroza trbušne aorte - što je to? Ima li ova bolest specifične uzroke i podjednako jasne simptome koji ga omogućavaju prepoznati u ranoj fazi? Koja je opasnost od takve patologije?

Razmotrimo mehanizam razvoja bolesti, koje liječenje koristi moderna medicina i kako izbjeći, ako ne i samu bolest, onda njeno napredovanje.

Ateroskleroza trbušne aorte i mehanizam njenog razvoja

Ateroskleroza je patologija koja se sve češće javlja kod ljudi različite dobi bez obzira na spol. Njenim razvojem zahvaćaju se posude cijelog ljudskog tijela. Glavni razlog je povećana razina kolesterola i pojava holesterola (aterosklerotičnih) plakova koji sužavaju lumen žila.

Trbušna aorta predstavnik je najvećih žila. Ona je "predak" arterija koje osiguravaju dotok krvi u sve unutrašnje organe sa donjim udovima. Ateroskleroza trbušne aorte prilično je ozbiljna patologija, što dovodi do niza vrlo neugodnih komplikacija.

Faze napredovanja patoloških promjena u abdominalnoj aorti su sljedeće:

  • ateroskleroza trbušne aorte počinje stvaranjem i taloženjem holesterola u ovoj posudi,
  • postepeno plakovi začepljuju posudu, sužavajući njen lumen. U određenom trenutku je kretanje krvi kroz takvu posudu puno teže,
  • kao rezultat toga, unutrašnji organi donjeg dela tela počinju da pate od nedostatka hranljivih sastojaka sa kiseonikom. Njihovo funkcioniranje direktno ovisi o opskrbi krvlju koja osigurava trbušnu aortu tj.
  • Počinju ishemijske promjene u tkivima, nakon čega slijede skleroza i nekroza.

Pravodobno liječenje ove patologije omogućava izbjegavanje komplikacija koje proizlaze iz pozadine poremećene cirkulacije krvi.No, podmuklost bolesti je da je rana dijagnoza prilično problematična zbog zamućenja ili potpunog odsustva simptoma.

Simptomi i uzroci

Ateroskleroza trbušne aorte imat će znakove opće ateroskleroze, ali su u isto vrijeme simptomi povezani s mjestom najvećeg oštećenja. Odnosno, s kojim organom je najviše pogođen nedostatak kisika sa hranjivim tvarima. Bubrezi i crijeva su najosjetljiviji na takve utjecaje.

Kao rezultat toga, simptomi će biti povezani sa ovim organima:

  1. Gubitak kilograma bez vidljivog razloga. Dijeta ostaje ista, ali osoba gubi kilograme. Težina ne odlazi brzo, već postepeno.
  2. Dispeptičke pojave se javljaju prvo periodično, a zatim postepeno. Povećana je nadutost, ponekad postoji osjećaj žgaravice. Stolica je slomljena, često je dijareja, ređe - zatvor.
  3. Nakon jela javlja se bol u trbuhu. Nisu intenzivni, bolni su, dosadne su prirode i uskoro propadaju.
  4. Također, nakon jela, postoji osjećaj punoće i jake težine u trbuhu, obično u donjem dijelu.
  5. Količina urina je smanjena na pozadini porasta mokrenja. Osjeća se nepotpuno pražnjenje mjehura.
  6. Opća slabost, bezobziran umor čak i na početku dana.
  7. Kao rezultat stalne intoksikacije tijela može se primijetiti porast tjelesne temperature na subfebrilne pokazatelje.
  8. Oticanje prstiju ekstremiteta usled poremećaja bubrežne funkcije, oticanje lica. Ovi simptomi su posebno izraženi ujutro.

Među najčešćim uzrocima bolesti abdominalne aorte su sledeći:

  • opterećen nasljednošću. Štaviše, to može jednostavno biti predispozicija za razvoj ateroskleroze zbog karakteristika metaboličkih procesa ili njihovih urođenih poremećaja,
  • nedostatak vježbanja kao rezultat naučnog i tehnološkog napretka i specifičnosti profesionalne djelatnosti,
  • utjecaj faktora okoliša, posebno na imunološki odgovor tijela,
  • stalna izloženost stresnim situacijama,
  • dijabetes melitus
  • zarazne bolesti, intoksikacije tijela,
  • pretežak
  • loše navike.

Oblici patologije i metode liječenja

Tok bolesti može imati različit stupanj ozbiljnosti.

Što se tiče ovih pokazatelja, postoje oblici patologije:

  • Predklinički period. Karakterizira ga potpuno odsutnost simptoma. Čak i instrumentalne dijagnostičke metode ne ukazuju na prisutnost patoloških promjena u trbušnoj aorti. Jedina alarmantna manifestacija bolesti je povišen holesterol i prisustvo beta-lipoproteinskih frakcija u biohemiji krvi. Liječenje bolesti u ovoj fazi je najlakše. Ponekad su potrebne samo preventivne mjere i medicinska korekcija holesterola.

  • Skriveni (latentni) period. Pacijent još uvijek ne može osjetiti simptome prijeteće bolesti, ali instrumentalna ispitivanja pokazuju promjene u stanju trbušne aorte. Poremećen metabolizam lipida.
  • Period nespecifičnih simptoma. Često postoje česti znakovi ishemije, koji se zbunjuju s manifestacijom hipertenzije. U ovoj fazi, specijalista će moći prepoznati bolest nakon niza dijagnostičkih mjera. Liječenje je obično konzervativno.
  • Razvoj hronične arterijske okluzije (opstrukcija). Razvijaju se vlaknaste promene u tkivima pogođenih organa. Dijagnoza nije osobito teška. Liječenje u ovoj fazi može biti konzervativno ili kirurško.

Uz aterosklerozu trbušne aorte koriste se različite dijagnostičke metode. Liječenje će ovisiti o težini bolesti, općem stanju pacijenta, prisutnosti popratnih hroničnih bolesti i individualnim karakteristikama.

Konzervativni tretman uključuje integrirani pristup rješavanju problema. Propisan je kurs lijekova čiji je rad usmjeren na snižavanje holesterola u krvi, poboljšanje stanja krvnih žila, jačanje imuniteta. U svakom se slučaju lijekovi propisuju pojedinačno, uzimajući u obzir karakteristike pacijenta i oblik njegove bolesti.

Pravovremeno traženje pomoći pomoći će u izbjegavanju komplikacija poput ishemije unutrašnjih organa i donjih ekstremiteta, nekroze i fibroze tkiva. U najtežim slučajevima moguć je smrtni ishod.

Pogledajte video: Dobro je, dobro je znati: O angiologiji (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar