Koje su prednosti za dijabetičare (odrasle i djecu sa poteškoćama)?

Bolest poput dijabetesa danas je postala toliko raširena da je nazivaju bolešću 21. stoljeća. To je zbog sjedilačkog načina života, loše prehrane, konzumiranja previše masne i slatke hrane - sve to postaje uzrok pojave nepovratnih promjena u ljudskom tijelu.

I odraslima i deci koja imaju dijabetes i žive na teritoriju Rusije, pruža se državna podrška u obliku besplatnih lekova za lečenje i održavanje organizma u normalu. Uz komplikaciju bolesti, koja je praćena oštećenjem unutrašnjih organa, dijabetičarima se dodeljuje invalidnost prve, druge ili treće grupe.

Odluku o priznanju invaliditeta donosi posebna medicinska komisija, ona uključuje liječnike različitih specijalizacija koje su izravno povezane sa liječenjem dijabetesa. Deca sa invaliditetom, bez obzira na dodeljenu grupu, dobijaju besplatne lekove, takođe možete očekivati ​​da će od države dobiti puni socijalni paket.

Vrste invalidnosti s dijabetesom

Najčešće se dijabetes tipa 1 otkrije kod djece, ovaj je oblik bolesti mnogo lakši. U vezi s tim, invalidnost im se dodjeljuje bez navođenja određene grupe. U međuvremenu su sačuvane sve vrste socijalne pomoći za djecu oboljelu od dijabetesa.

Prema zakonima Ruske Federacije, djeca s poteškoćama s dijabetesom tipa 1 imaju pravo na besplatne lijekove i cjelokupan socijalni paket od vladinih agencija.

Kada bolest napreduje, stručna medicinska komisija daje pravo da preispita odluku i dodijeli grupu invaliditeta koja odgovara zdravstvenom stanju djeteta.

Kompliciranim dijabetičarima dodjeljuje se prva, druga ili treća skupina s invaliditetom na temelju medicinskih pokazatelja, rezultata ispitivanja i povijesti pacijenta.

  1. Treća grupa je dana za otkrivanje dijabetičnih lezija unutrašnjih organa, ali dijabetičar ostaje u stanju da radi,
  2. Druga se grupa dodjeljuje ako se dijabetes više ne liječi, dok pacijent redovito ima dekompenzaciju, tj.
  3. Najteža prva grupa se daje ako dijabetičar ima ireverzibilne promjene u tijelu u obliku oštećenja fundusa, bubrega, donjih ekstremiteta i drugih poremećaja. U pravilu, svi ti slučajevi brzog razvoja šećerne bolesti postaju uzrok razvoja bubrežne insuficijencije, moždanog udara, gubitka vidne funkcije i drugih ozbiljnih bolesti.

Prava dijabetičara bilo koje dobi

Kada se utvrdi dijabetes, pacijent, bez obzira na starosnu dob, automatski tvrdi da je onemogućen, prema odgovarajućem nalogu Ministarstva zdravlja Rusije.

Uz prisustvo širokog spektra bolesti koje se razvijaju zbog dijabetesa, u skladu s tim daje se velika lista prednosti. Izvesne su prednosti ako osoba ima prvi ili drugi tip dijabetesa, a nije važno koja je skupina invaliditeta pacijent.

Konkretno, dijabetičari imaju sljedeća prava:

  • Ako su vam liječnici propisali recept za lijekove, dijabetičar može otići u bilo koju ljekarnu gdje će se lijekovi besplatno davati.
  • Svake godine pacijent ima pravo na besplatno liječenje u odmaralištu, a put do mjesta terapije i nazad plaća i država.
  • Ako dijabetičar nema mogućnost samoliječenja, država mu u potpunosti osigurava potrebna sredstva za kućnu udobnost.
  • Na osnovu koje je skupine invalidnosti dodijeljena pacijentu, izračunava se visina mjesečne isplate penzija.
  • U slučaju dijabetesa prvog i drugog tipa, dijabetičar se može izuzeti iz vojne službe na osnovu dostavljenih dokumenata i zaključka ljekarske komisije. Vojna služba takvom pacijentu automatski postaje kontraindicirana zbog zdravstvenih razloga.
  • Pri izdavanju odgovarajućih dokumenata, dijabetičari plaćaju račune za komunalije po povlaštenim uvjetima, iznos se može smanjiti na 50 posto ukupnih troškova.

Gore navedeni uvjeti uglavnom se primjenjuju na ljude s drugim bolestima. Postoje i određene pogodnosti za osobe s dijabetesom tipa 1 i 2, koje su, zbog prirode bolesti, jedinstvene za dijabetičare.

  1. Pacijentu je data besplatna prilika da se bavi fizičkim odgojem i određenim sportovima.
  2. Dijabetičarima u bilo kojem gradu osiguravaju se testne trake za glukometre u količini koju osiguravaju socijalne vlasti. Ako se testne trake odbiju, obratite se lokalnom odjelu Ministarstva zdravlja.
  3. Ako postoje odgovarajuće indikacije, ljekari imaju pravo na naknadni prekid trudnoće ako žena ima dijabetes.
  4. Nakon rođenja bebe, dijabetična majka može ostati u porodilištu tri dana duže od propisanog vremena.

Kod žena oboljelih od dijabetesa razdoblje dekreta se produžava za 16 dana.

Koje su prednosti za dijete sa dijabetes melitusom?

Prema važećem zakonodavstvu, ruski zakon predviđa sledeće pogodnosti za decu koja imaju dijabetes:

  • Dijete koje boluje od dijabetesa ima pravo da ga posjećuje jednom godišnje i besplatno se liječi na teritoriji specijaliziranih lječilišta. Država plaća ne samo pružanje medicinskih usluga, već i boravak u sanatorijumu. Obuhvaćeno je pravo na dijete i njegove roditelje na besplatno putovanje tamo i nazad.
  • Takođe, dijabetičari imaju pravo na uputnice za lečenje u inostranstvu.
  • Za liječenje djeteta oboljelog od dijabetičara, roditelji imaju pravo na besplatan glukometr za mjerenje šećera u krvi kod kuće. Također omogućuje isporuku test traka za uređaj, posebne olovke za špriceve.
  • Roditelji mogu dobiti dijete bez invaliditeta za liječenje dijabetesa. Posebno, država osigurava besplatni inzulin u obliku rastvora ili suspenzija za intravensku ili subkutanu primjenu. Također bi trebalo primiti Acarbose, Glycvidon, Metformin, Repaglinide i druge lijekove.
  • Izdaju se besplatne špriceve za injekcije, dijagnostički alati, etilni alkohol, čija količina ne prelazi 100 mg mjesečno.
  • Također, dijete s dijabetesom ima pravo slobodno putovati u bilo koji grad ili prigradski prijevoz.

U 2018. godini važeće zakonodavstvo predviđa primanje novčane naknade ako pacijent odbije primiti besplatne lijekove. Sredstva se prenose na navedeni bankovni račun.

Važno je shvatiti da je novčana nadoknada vrlo niska i da ne pokriva sve potrebne troškove kupovine potrebnih lijekova za liječenje dijabetesa.

Tako danas vladine agencije čine sve kako bi ublažile stanje djece oboljele od dijabetesa, i prve i druge vrste bolesti.

Da biste stekli pravo na korištenje paketa socijalne pomoći, morate se obratiti posebnim vlastima, prikupiti potrebne dokumente i proći postupak prijave za naknade.

Kako dobiti socijalni paket od vladinih agencija

Prije svega, potrebno je proći pregled kod dežurnog ljekara u klinici u mjestu prebivališta ili se obratiti drugom medicinskom centru kako biste dobili potvrdu. U dokumentu se navodi da dijete ima prvu ili drugu vrstu dijabetesa.

Da bi se podvrglo medicinskom pregledu ako dijete ima šećernu bolest, predviđa se i karakteristika iz mjesta studiranja - škola, sveučilište, tehnička škola ili druga obrazovna ustanova.

Takođe biste trebali pripremiti ovjerenu kopiju potvrde ili diplome ako dijete ima te dokumente.

Nadalje, potrebna je priprema sljedećih vrsta dokumenata:

  1. Izjave roditelja, zakonskih zastupnika djeteta dijabetičara mlađih od 14 godina. Starija deca dokument ispunjavaju samostalno, bez učešća roditelja.
  2. Opći pasoš majke ili oca deteta i izvod iz matične knjige rođenih maloletnog pacijenta.
  3. Potvrde s klinike u mjestu prebivališta s rezultatima pregleda, fotografijama, izvodima iz bolnica i drugim priloženim dokazima da je dijete bolesno od dijabetesa.
  4. Uputstva lekara, sastavljena u obliku br. 088 / y-06.
  5. Potvrde o invalidnosti koje navode grupu za dijabetes melitus tipa 2.

Kopije radne knjižice majke ili oca djeteta, koje treba ovjeriti šef odjeljenja za osoblje organizacije u mjestu rada roditelja.

Koja prava ima dijete s dijabetesom?

Preferencijalni uslovi za dijete počinju djelovati odmah čim ljekar dijagnosticira dijabetes. To se može dogoditi čak i odmah po rođenju bebe, u tom slučaju je dijete u bolnici tri dana duže od zdrave djece.

Prema zakonu, djeca s dijabetesom imaju pravo ići u vrtić bez čekanja u redu. S tim u vezi, roditelji bi se trebali pravovremeno obratiti socijalnim vlastima ili predškolskoj ustanovi, tako da djetetu daju slobodan prostor, bez obzira na to koji je red formiran.

Djetetu oboljelom od dijabetesa besplatni su lijekovi, inzulin, glukometri, test trake. Lijekove možete dobiti u ljekarnama bilo kojeg grada na teritoriji Rusije, za to su izdvojena posebna sredstva iz budžeta države.

Deci sa dijabetesom tipa 1 ili tipa 2 takođe se daju preferencijalni uslovi tokom treninga:

  • Dijete je potpuno oslobođeno polaganja školskih ispita. Procena u uverenju učenika izvodi se na osnovu trenutnih ocena tokom školske godine.
  • Dijete se prilikom prijema u srednje ili više obrazovne ustanove oslobađa od prijemnih ispita. Zbog toga, na univerzitetima i fakultetima predstavnici obrazovnih ustanova legalno pružaju djeci dijabetesu besplatna mjesta u budžetu.
  • U slučaju da dijete s dijabetesom položi prijemne ispite, bodovi dobiveni na rezultatima testa nemaju utjecaja na raspodjelu mjesta u obrazovnoj ustanovi.
  • Za vrijeme polaganja intermedijarnih testova u okviru visokoškolske ustanove, dijabetičar ima pravo povećati pripremni rok za usmeni odgovor ili za rješavanje pismenog zadatka.
  • Ako dijete studira kod kuće, država će nadoknaditi sve troškove školovanja.

Djeca s invaliditetom s dijabetesom imaju pravo na mirovinski doprinos. Visina penzije utvrđuje se na osnovu važećeg zakonodavstva u oblasti socijalnih davanja i naknada.

Porodice sa dijabetičnim djetetom imaju prvo pravo na pribavljanje zemljišta kako bi započele pojedinačnu izgradnju stanova. Vodite podružnicu i seosku kuću. Ako je dijete siroče, može bez problema dobiti smještaj nakon što napuni 18 godina.

Roditelji djeteta sa invaliditetom, ako je potrebno, mogu zatražiti četiri dodatna slobodna dana jednom mjesečno u mjestu rada. Uključujući majka ili otac imaju pravo na dodatni neplaćeni dopust u trajanju do dvije sedmice. Takvi zaposleni ne mogu biti otpušteni odlukom uprave u skladu sa važećim zakonom.

Svako pravo navedeno u ovom članku propisano je na zakonodavnoj razini. Potpune informacije o naknadama mogu se dobiti u saveznom zakonu, koji je nazvan "o socijalnoj podršci za osobe s invaliditetom u Ruskoj Federaciji". Posebne pogodnosti za djecu koja imaju dijabetes mogu se naći u relevantnom zakonskom aktu.

Videozapis u ovom članku detaljno opisuje pogodnosti koje se daju za svu djecu s invaliditetom.

Koje su prednosti dijabetesa?

Bez obzira na stupanj razvoja i težinu patologije, njen tip, prisustvo invalidnosti, pacijent ima puno pravo na primanje lijekova, penzije i oslobađanje od vojne službe. Uz to, pacijent može računati na činjenicu da će dobiti besplatne dijagnostičke alate (na primjer, glukometri). Ne treba zaboraviti da:

  • pravo na besplatan pregled endokrine žlijezde, gušterače,
  • dodatne prednosti za preventivnu terapiju u sanatorijumu pružaju se u nekim regionima,
  • 50% sniženja računa za komunalije,
  • porodilje za žene s dijabetesom povećava se za 16 dana.

Kod tipa 1

Prednosti za dijabetes tipa 1 obezbeđene su za svaki region Rusije.

Specijalizirani kompleks medicinske podrške uključuje pružanje medicinskih naziva koji se koriste u liječenju patoloških stanja i njegovih komplikacija, kritičnih posljedica.

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Treba imati posebnu opremu za injekcije, omjer glukoze i druge postupke. Potrošni materijal se izračunava tako da pacijent može najmanje tri puta dnevno provjeriti nivo šećera.

Dijabetičari koji zbog težine patologije nisu u mogućnosti sami se nositi s bolešću, mogu dobro računati na potporu socijalnog radnika. Zadatak potonjeg je opsluživanje pacijenta kod kuće.

Sa tipom 2

Prednosti za pacijente s dijabetesom tipa 2 su brojne. Govorimo o mogućnosti oporavka u sanatorijumu, mogućnosti usavršavanja i promjeni profesionalne specijalizacije. Prednosti dijabetičara tipa 2 uključuju čitav popis lijekova:

  • hipoglikemijska imena
  • fosfolipidi - podržavaju optimalnu funkciju jetre,
  • sredstva za normalizaciju pankreasa, kao što je pankreatin,
  • vitamina, kao i vitaminskih i mineralnih kompleksa,
  • znači vraćanje pokvarenih algoritama razmjene,
  • trombolitička imena (u injekcijama i u obliku tableta).

Ne zaboravite na lijekove za srce, diuretike, formulacije za liječenje hipertenzije. Kao dodatna mjera izloženosti mogu se propisati antihistaminici, antimikrobni lijekovi i druga imena.

Pacijenti sa dijabetesom koji nije ovisan o insulinu ispunjavaju uvjete za glukometrom i test trakama. Njihov broj ovisi o tome koristi li pacijent hormonsku komponentu. Dakle, za ovisnike o inzulinu trebale bi se koristiti tri test trake svakog dana, u ostalim slučajevima granica je jedna traka.

Prednosti za dijabetičare tipa 2 su i novčane isplate. Ako prve nisu iskorištene u roku od 12 kalendarskih mjeseci, moguće je podnijeti zahtjev za Fond socijalnog osiguranja (Fond socijalnog osiguranja). Na kraju godine morat ćete sastaviti izjavu i pružiti odgovarajuću potvrdu o tome koje posebne pogodnosti nisu korištene.

Prednosti za dijabetičare sa invaliditetom

Pacijenti s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2 ispunjavaju uvjete za opću korist nakon invaliditeta.Omogućuju se svim osobama s invaliditetom, bez obzira na okolnosti sticanja takvog statusa. Prednosti za ljude koji imaju dijabetes i osobe sa invaliditetom su:

  • aktivnosti promocije zdravlja
  • pomoć specijalizovanih stručnjaka: endokrinologa, dijabetologa,
  • informativna podrška,
  • stvaranjem optimalnih uvjeta za socijalnu prilagodbu, kao i pružanjem obrazovanja i radnih mjesta.

Za osobe sa invaliditetom, obezbeđuju se obavezni popusti za stanovanje i komunalije, kao i dodatna novčana plaćanja. Specifična lista privilegija ovisi o kategoriji invalidnosti: prvo, drugo ili treće (ovisno o težini općeg stanja, odsustvu ili prisustvu komplikacija).

Prednosti za djecu oboljelu od dijabetesa i njihove roditelje

Ova endokrina bolest naročito snažno utječe na fiziološki razvoj djeteta, pa je stoga s dijabetesom ovisnim o inzulinu određen stepen invalidnosti za bebu. Djeci se pružaju privilegije, poput besplatnih izleta u sanatorijum ili zdravstveni kamp. U isto vrijeme, zajamčeno je plaćanje ne samo djetetu, već i osobi koja ga prati.

Djeca s poteškoćama s dijabetesom mogu se osloniti na invalidsku penziju, određene uvjete za polaganje ispita, pomoć u procesu prijema u bilo koju obrazovnu ustanovu. Govorimo o pravu na podvrgavanje dijagnozi i liječenju u stranim klinikama. Druga vrsta privilegija je oslobađanje od vojne dužnosti. Ne treba zaboraviti na mogućnost ukidanja poreza.

Čemu dužno u slučaju odustajanja od pogodnosti?

Diabetes mellitus koji preporučuje DIABETOLOG s iskustvom Aleksey Grigorievich Korotkevich! ". pročitajte više >>>

Kao što je ranije napomenuto, pretpostavlja se da kada odbijaju potpuno socijalno osiguranje dijabetičari stječu pravo na odgovarajuću financijsku potporu države. Konkretno, govorimo o materijalnoj nadoknadi neiskorištenih bonova u sanatorijumu. Istovremeno, u praksi se ukupni iznos plaćanja ne uspoređuje s troškom odmora, pa se stoga preporučuje odbiti privilegije samo u izuzetnim slučajevima. Pretpostavimo da putovanje nije fizički moguće.

Prednosti za dijabetičare u 2018. godini - 1 vrsta, 2 vrste, za djecu bez invaliditeta, regionalna, kako doći

Grupu 1 za dijabetes primaju pacijenti koji:

  • zbog bolesti potpuno smo izgubili priliku da vidimo
  • dobili komplikacije vezane za kardiovaskularni sistem,
  • imati problema sa centralnim nervnim sistemom,
  • imati patologije ili bolesti mozga,
  • preživio nekoliko puta nekome
  • ne mogu se samostalno kretati bez podrške treće strane.

Sve gore navedene komplikacije dijabetesa, samo s ublaženim simptomima omogućuju vam da pacijentu dodijelite 2 skupine invalidnosti.

U grupu 3 spadaju pacijenti sa manjim ili blagim simptomima dijabetesa.

Komisija zadržava konačnu presudu o dodjeli invalidne grupe. Ključni faktor za donošenje odluke je povijest tijeka bolesti, koja je napisana u ličnoj karti. Uključuje rezultate testova, studija i druge medicinske dokumentacije.

Obratite pažnju! Ako se pacijent ne slaže sa odlukom ljekarskog pregleda, on ima pravo podnijeti zahtjev za prijavu sudu, tako da mu se preispituje status.

Privilegije ne ovise samo o grupi invaliditeta, već i o vrsti bolesti - 1 ili 2.

Karakteristična karakteristika je ovisnost o unosu inzulina.. Zbog toga oni imaju pravo na besplatne lekove.

Među prednostima se mogu izdvojiti:

  1. Besplatni lijekovi za liječenje bolesti, borbu protiv komplikacija i lošeg djelovanja dijabetesa.
  2. Osiguravanje zaliha i potrebne opreme za samo nadgledanje šećera u krvi, injekcije inzulina i druge postupke.
  3. Ako je oblik bolesti izuzetno težak, pacijent može zahtijevati besplatnog socijalnog radnika ili volontera koji će se ponašati kao njegovatelj.

Takvi dijabetičari primaju:

  1. Mogućnost jednom godišnje dobiti kartu s plaćanjem puta državnom sanatorijumu za oporavak i rehabilitaciju.
  2. Besplatan prolazak niza fizioterapijskih mjera.
  3. Besplatan vaučer za spa ljetovanje, bez obzira na stupanj invalidnosti.

Omogućeni su sa:

  • besplatan izlet u sanatorijum ili dječiji kamp uz plaćanje mjesta jednog roditelja u pratnji,
  • penzija
  • posebne uslove za pisanje ispita, pogodnosti za upis na univerzitet o budžetu,
  • besplatno lečenje i dijagnoza u stranim bolnicama,
  • vojna karta
  • oslobađanje od poreza.

Kako dobiti besplatan lijek

Da bi primio preferencijalne lekove, pacijent mora pripremiti sledeća dokumenta:

  • pasoš
  • bolnički otpust
  • potvrdu iz Fonda PIO (trebalo bi jasno naznačiti koji se lijekovi pacijentu pružaju besplatno).

Da biste dobili prave lijekove, možete unaprijed zatražiti ljekar za recept.

Svi bolesnici s dijabetesom moraju imati osnovno zdravstveno osiguranje i papirologiju koja potvrđuje pravo na besplatan lijek. Da biste saznali gdje se izdaju takvi papiri, morate se obratiti Fondu PIO ili glavnom liječniku.

Obratite pažnju! Ako se pacijent ne može samostalno kretati ili iz drugih razloga sve samostalno organizuje, volonteri ili drugi socijalni radnici koji su uključeni u servis i praćenje invalidnih osoba dužni su mu pomoći.

Ne izdaje svaka ljekarna besplatne lijekove, već samo one koji postoje u Ministarstvu zdravlja. Potpuni popis ljekarni u određenom gradu možete pronaći ako se obratite odgovarajućoj službi.

-report o temi

  • Zbog čestih izmjena zakonodavstva, informacije ponekad zastarijevaju brže nego što ih uspijevamo ažurirati na web mjestu.
  • Svi su slučajevi vrlo individualni i ovise o mnogim faktorima. Osnovne informacije ne garantuju rešenje za vaše specifične probleme.

Stoga, BESPLATNI stručni savjetnici rade za vas svakodnevno!

Davanja za dijabetičare u 2018. godini, tip 2, u Moskvi, Sankt Peterburgu, bez invaliditeta

Dijabetes melitus je endokrina bolest koju karakteriziraju metabolički poremećaji različite etiologije zbog povećanja šećera u krvi kao posljedice sekretornog poremećaja ili djelovanja inzulina (ili dva čimbenika odjednom).

Federalni zakon

Od 2018. godine ne postoji savezni zakon koji bi regulirao medicinsku i socijalnu zaštitu osoba oboljelih od dijabetesa.

Međutim, postoji nacrt saveznog zakona br. 184557-7 „O mjerama za donošenje ...“ (u daljnjem tekstu: Prijedlog zakona), koji su Državna duma predali na razmatranje poslanicima Mironov, Emelyanov, Tumusov i Nilov.

U h. 1. čl 25. prijedloga zakona sadrži odredbu kojom se predviđa stupanje na snagu Saveznog zakona od 1. siječnja 2018., ali trenutno Federalni zakon još nije stupio na snagu.

Zašto postoje beneficije?

Prednosti se pružaju iz različitih razloga:

  • h. 1 tbsp. 7 Nacrta zakona određuje da je dijabetes bolest koju Vlada prepoznaje kao izuzetno ozbiljan problem u životu pojedine osobe i cjelokupnog društva u cjelini, što podrazumijeva i nastanak države. obaveze iz oblasti medicinske i socijalne zaštite,
  • dijabetes karakterizira mogućnost akutnih komplikacija, poput ketoacidoze, hipoglikemije, kome mliječne kiseline itd., kao i kasne posljedice, na primjer, retinopatija, angiopatija, dijabetičko stopalo itd., odnosno, u nedostatku odgovarajuće medicinske skrbi, bolest može dovesti do druge ozbiljnije
  • s dijabetesom bolesnik zahtijeva stalno praćenje razine šećera u krvi, kao rezultat, potrebu za stalnom dostupnošću lijekova i tretmana, što može biti skupo.

Kada se utvrđuje invalidnost?

Invalidnost se utvrđuje nakon odgovarajućeg priznanja kao invalidne osobe kao rezultat medicinskog i socijalnog pregleda (član 7 Federalnog zakona br. 181 od 24. novembra 1995. "O socijalnoj ..." (u daljem tekstu: savezni zakon br. 181).

Odluka o utvrđivanju invalidnosti donosi se na osnovu klasifikacija i kriterija navedenih u Naredbi Ministarstva rada br. 1024n od 17. decembra. 2015. “O klasifikacijama ...” (u daljnjem tekstu: Nalog).

Na osnovu odredbe 8. Naredbe, radi utvrđivanja invaliditeta, osoba starija od 18 godina mora ispunjavati 2 uvjeta:

  • ozbiljnost disfunkcija - od 40 do 100%,
  • naznačena težina trajnih poremećaja dovodi ili do druge ili treće težine invaliditeta prema bilo kojoj kategoriji vitalne aktivnosti (klauzula 5. Naredbe), ili do 1. težine, ali odmah u nekoliko kategorija (na primjer, 1 I stepen ozbiljnosti u kategorijama „sposobnost samoposluživanja“, „sposobnost učenja“, „sposobnost komunikacije“ itd. Ili 2. stepen samo u „sposobnosti orijentacije“).

U skladu s tim, da biste utvrdili da li je grupa sa invaliditetom pogodna za dijabetičare, trebate:

  • koristiti Pododjeljak 11. „Bolesti endokrinog sustava…“ Dodatka „Kvantitativni sustav ocjenjivanja ...“ Naredbe,
  • zatim pronađite pretpostavljeni stupac "Klinički i funkcionalni ...",
  • pronaći u ovom stupcu opis prirode tijeka dijabetesa melitusa koji najtačnije karakterizira trenutno stanje pacijenta,
  • pogledajte kvantitativnu procjenu zadnjeg stupca (trebate od 40 do 100%),
  • konačno, u skladu sa stavkom 5. - stavkom 7. Naredbe, da se utvrdi u kojoj mjeri ograničenje životne aktivnosti dovodi do dijabetesa melitusa, što odgovara opisu u stupcu "Klinički i funkcionalni ...".

Prvi tip

Koristi mogu ovisiti o grupi invaliditeta, dok vrsta dijabetesa ne utječe na osigurane beneficije.

Dijabetičari s invaliditetom mogu se prijaviti za:

  • poboljšanje uslova stanovanja, podložno registraciji do 1. januara. 2005. (član 17. Saveznog zakona br. 181),
  • besplatno obrazovanje (uključujući visoko stručno obrazovanje - član 6, članak 19. Federalnog zakona br. 181),
  • prioritetno zapošljavanje ako preduzeće ima kvotu za osobe sa invaliditetom (član 21. Federalnog zakona br. 181),
  • godišnji plaćeni odmor od najmanje 30 dana,
  • invalidska penzija (osiguravajuća ili socijalna, veličina penzije ovisi ili o grupi invaliditeta (socijalna) ili o PKI (osiguranju)),
  • EDV (vidi veličinu ovdje).

Koji su dokumenti potrebni

Na osnovu stava 36 Odluke Vlade br. 95 od 20. februara. 2006 „O narudžbi ...“, prema rezultatima ITU-a, osobi sa invaliditetom izdaje se:

  • potvrda o dodjeli grupe sa invaliditetom,
  • individualni program rehabilitacije.

Nakon predstavljanja ovih dokumenata, osoba sa invaliditetom moći će se prijaviti za imenovanje EDV-a, penzije i primati lijekove.

Kako nabaviti lijek

Recept za besplatne lekove propisuje endokrinolog nakon odgovarajuće dijagnoze. Prije postavljanja dijagnoze provode se testovi na temelju kojih liječnik sastavlja raspored uzimanja lijekova i njihovog doziranja.

Pacijent može u državnoj apoteci primati besplatne lijekove strogo u količinama propisanim u receptu.

Prednosti za djecu

Prednosti za dijabetičnu decu:

  • EDV 2590,24 rubalja mesečno (ili skup socijalnih usluga u slučaju odbijanja EDV-a),
  • socijalna penzija kao dijete s invaliditetom u iznosu od 12082,06 rubalja mjesečno,
  • besplatnu medicinsku njegu kao i odrasli (vidi gore),
  • izuzeće od vojne službe sa dodjelom fitness kategorije „B” ili „D” (za više detalja vidi Odjeljak 4. Odluke Vlade br. 565 od 4. srpnja 2013. „O odobrenju ...”).

U slučaju odbijanja EDV-a, socijalne usluge pružat će se kako je definirano u Poglavlju 2. Federalnog zakona br. 178 od 17. srpnja 1999. "O državi ...".

Nismo uspjeli pronaći informacije o tome što će se dogoditi kada se odriču drugih davanja i hoće li se u takvim slučajevima isplatiti novčani protuvrijednost.

Značajke po regijama

Naznačimo koje karakteristike pružanja pogodnosti postoje na regionalnom nivou.

Dijabetičar se može prijaviti za savezne ili lokalne beneficije dok živi u Moskvi.

Lokalna davanja uglavnom se pružaju u slučaju invaliditeta:

  • vaučer u sanatorijumu jednom godišnje,
  • besplatno korišćenje javnog prevoza
  • 50% popusta na račune za komunalije,
  • socijalne usluge kod kuće itd.

Na osnovu čl. 77-1 socijalnog zakona Sankt Peterburga, dijabetes se odnosi na bolesti kod kojih je pravo na davanje lijekova besplatno prema receptima koje propisuju ljekari.

Također, ako je dijabetičar onemogućen, osiguravaju mu se dodatne mjere podrške utvrđene u čl. 48 ovog Kodeksa:

  • besplatno putovanje na društvenim rutama u metrou i kopnenom prijevozu,
  • 1166 EDV ili 5310 rubalja mesečno (ovisno o grupi invalidnosti).

U regiji Samara

U Samari dijabetičari se mogu prijaviti na besplatne inzulinske šprice, auto-ubrizgavače, igle za njih, dijagnostičke alate za pojedinačne indikacije itd. (Za više detalja pogledajte službenu web stranicu ministarstva zdravlja Samare).

Dakle, dijabetičar može dobiti proširenu listu pogodnosti ako je prepoznat kao invalidna osoba ili osnovni u nedostatku grupe s invaliditetom. Uz prisustvo invalidnosti, dostupni su EDV, penzija, besplatni izleti u sanatorij, putovanje javnim prevozom itd.

Trajna invalidnost u 2018. godini za dijabetes

Ovim pacijentima je potrebna stalna pomoć i vanjska njega. Invalidnost grupe 2 dodeljuje se pod određenim uslovima: 1. hronično zatajenje bubrega, koje je u terminalnoj fazi nakon uspešne transplantacije bubrega ili adekvatne dijalize, 2.

dijabetička encefalopatija, 3. dijabetička neuropatija 2. stepena, 4. manje izražena retinopatija u odnosu na 1. grupu, 5. ograničena sposobnost 2. stepena za samoozdržavanje, kretanje, a takođe i radna aktivnost.

Ovim pacijentima je potrebna pomoć drugih ljudi, ali ne zahtijevaju stalnu njegu. Invalidnost grupe 3 dodeljuje se pod određenim uslovima: 1. umerenog ili blagog dijabetesa, 2. stabilnog toka bolesti.

Ova kršenja uzrokuju 1 stepen ograničavanja radne aktivnosti i sposobnosti samovole.

Popis osnova za trajnu invalidnost bit će preispitan

Pažnja Usvojena lista omogućit će vam da riješite problem nakon prvog kontakta s biroom ITU-a i izbjegnete nepotrebne godišnje preglede za građane složenim bolestima bez pozitivne dinamike razvoja. Ministarstvo rada također precizira u kojim slučajevima se invalidnost može utvrditi u odsustvu kako pacijent ne mora proći pregled.

Takva mogućnost postoji u pravilima sada, ali dosad nije postojao popis specifičnih patologija.
- Postoje palijativni pacijenti koji imaju vitalne (vitalne) funkcije. Svaki odlazak, prikupljanje potvrda vrlo je opterećujuće za njih i njihove najmilije “, rekao je Grigorij Lekarev.

- Naša pojašnjenja na prepisničkom pregledu pomoći će porodici, samom pacijentu i osoblju koje se o njemu brine, uštediće vremena i truda.

Koje bolesti daju invalidnost u 2018. godini

  • liječenje u redovnoj klinici na mjestu registracije,
  • obavljanje aktivnosti na pripremi dokumentacije.

Pažnja: ITU putuje u prebivalište pacijenta ako pacijent nije u mogućnosti da poseti vladinu agenciju. Algoritam zahtjeva za pomoć je sljedeći:

  • Sa pritužbama se obratite svom ljekaru u profilu. Dobijte preporuke i podvrgnite se liječenju.
  • Ako lijekovi i postupci ne uspiju, pokrenite poziv ITU-u.

Važno: smjer daje klinika kojoj je osoba dodijeljena.

  • Dežurni lekar, nakon što je primio žalbu pacijenta, propisuje mu ispitivanje tela:
    • pregled specijaliziranih specijalista,
    • kompleks analiza koji odgovaraju kliničkoj slici.
  • Podnositelji zahtjeva moraju se pridržavati svih zahtjeva i dobiti rezultate.
  • Sve dokumente sakuplja iscjeliteljski eskalapij.

Objavljuje se popis bolesti za koje će odmah dobiti neodređen invaliditet

Pod kojim okolnostima je dodijeljena dječja grupa? Zdravlje maloljetnika se prati od trenutka rođenja. Uz određene bolesti, dijete može biti prepoznato kao invalid. To se događa ako stanje njegovog tijela normalno ometa:

  • razvijati
  • naučiti
  • komuniciraju sa okolinom i društvom.

Bolesti nastaju iz različitih razloga.

Odredite urođene (intrauterine) i stečene. Uzroci disfunkcija ne utječu na odluku ITU-a. Komisija analizira zdravstveno stanje i vjerojatnost izlječenja. Na osnovu rezultata donosi se odluka o izdavanju potvrde o invalidnosti.

Medicinska i socijalna ekspertiza

Ured je razvio nacrt vladine uredbe kojom se obvezuje utvrditi trajnu invalidnost za određene bolesti već pri prvom apelu Biroa za medicinsko-socijalnu stručnost (ITU).

Do sada su pravila ostavljala mogućnost imenovanja ponovnog pregleda čak i u očiglednim slučajevima - na primjer, s amputacijama ruku i nogu, potpunom sljepoćom, Downovim sindromom.

A stručnjaci su često koristili ovu rupu da bi se oslobodili odgovornosti za neograničenu odluku.

Ministarstvo rada pripremilo je izmjene i dopune pravila za utvrđivanje invaliditeta. Sadrže strogu normu prema kojoj se u određenim slučajevima od stručnjaka traži utvrđivanje invaliditeta za odrasle - na neograničeno vrijeme, a za djecu - do 18 godina.

Koje koristi za dijabetes tipa 1 i 2 mogu se dobiti u 2018. godini?

Važno dodjeljivanje invalidnosti dijabetesu Posebnost dodjele invaliditeta ovoj bolesti je takva da nije važno od koje vrste dijabetesa boluje osoba.

Jedino što se uzima u obzir je koliko su teške komplikacije koje prate bolest i kako one utječu na radnu sposobnost pacijenta i normalan život. 1.

Grupi s invaliditetom se nužno daje stupanj invalidnosti osobe u vezi s navedenom bolešću.

Invalidnost grupe 1 pruža se osobama sa ozbiljnim dijabetesom sa sljedećim parametrima: 1.

Dobrodošli

Dijabetes je ozbiljan problem pojedinca, a zapravo i društva u cjelini. Za javne vlasti medicinska i socijalna zaštita takvih građana trebala bi biti prioritetna aktivnost.

Tko bi trebao da ima dijabetes, je endokrino bolest, kršenje apsorpcije glukoze u tijelu i, kao rezultat, njeno značajno povećanje u krvi (hiperglikemija). Razvija se zbog insuficijencije ili nedostatka hormona inzulina.

Najupečatljiviji simptomi dijabetesa su gubitak tekućine i stalna žeđ. Može se primijetiti i povećani udio urina, nezasitna glad, gubitak tjelesne težine. Postoje dve glavne vrste bolesti.

Šećerna bolest tipa 1 razvija se zbog uništavanja stanica pankreasa (njegov endokrini dio) i dovodi do hiperglikemije. Potrebna je doživotna hormonska terapija.

24-satni pravni savjeti putem telefona DOBIJITE BESPLATNE KONSULTACIJE PRAVNOG TELEFONA: MOSKVA I MOSKVA REGIJA: SV. PETERSBURG I LENIGRAD: REGIJE, FEDERALNI BROJ: Da li dijabetes melitus tipa 2 uzrokuje dijabetes ili dijabetes? gutane hranom u tijelu, u krvnim ćelijama se uopće ili djelomično ne dijele. Kao rezultat toga, povišena razina šećera narušava normalno funkcioniranje jetre i bubrega, doprinosi razvoju vaskularnih bolesti i oslabljenom vidu. Posljedice koje proizlaze iz šećerne bolesti često dovode do invaliditeta, a u nekim slučajevima i do smrti. Stoga je pomoć države kod ove bolesti izuzetno važna. I mnogi ljudi bi trebali znati kada invalidnost dobiva dijabetes.

Sve manifestacije komplikacija bolesti trebaju imati dokumentarne dokaze, koje daju odgovarajući medicinski stručnjaci. Svi medicinski izvještaji i rezultati ispitivanja moraju se podnijeti na medicinski i socijalni pregled. Što je više moguće prikupiti prateću dokumentaciju, veća je vjerovatnoća da će stručnjaci donijeti pozitivnu odluku.

Invalidnost 2. i 3. grupe dodjeljuje se na godinu dana, 1. grupe - na 2 godine. Nakon ovog razdoblja pravo na status mora biti ponovno potvrđeno. Postupak registracije i pružanja pogodnosti Registracija osnovnog skupa socijalnih usluga, uključujući besplatne lijekove, liječenje u sanatorijumima i putovanje u javnom prevozu, provodi se u lokalnoj podružnici Mirovinskog fonda.

Novčana nadoknada Osoba s invaliditetom može odbiti naknadu u naravi u korist paušala. Neuspjeh se može stvoriti iz cijelog skupa socijalnih usluga.

usluga ili djelomično samo od onih za kojima nema potrebe. Paušalno plaćanje obračunava se za godinu dana, ali u stvari nije jednokratno, jer se isplaćuje na rate tokom 12 mjeseci u obliku dodatka invalidskoj penziji.

Njegova veličina za 2017. godinu za osobe sa invaliditetom je:

  • $ 3,538.52 za prvu grupu,
  • RUB2527.06 za 2. grupu i djecu,
  • $ 2022,94 za 3. grupu.

U 2018. godini planira se indeksirati plaćanja za 6,4%. Konačni iznos pogodnosti možete pronaći u teritorijalnom ogranku FOJ-a, gdje morate podnijeti zahtjev za njegovo projektiranje.

Lista pogodnosti za djecu s poteškoćama u dijabetesu

Nažalost, trenutno sve više djece dijagnosticira dijabetes ispod 18 godina.

U ovom slučaju, država ne stoji po strani i pruža niz mjera za socijalnu podršku takvog djeteta, kao i njegove porodice.

Kome je dodeljena kategorija invaliditeta sa ovom bolešću?

Uprkos činjenici da je dijabetes bolest koja se ne može u potpunosti izliječiti, ne mogu se svi ljudi s ovom bolešću prijaviti za status invalidnosti.

To je zbog činjenice da samo teški oblici ove bolesti mogu izazvati komplikacije koje ometaju mogućnost osobe da radi i osigura finansijski sebe.

Osobe sa dijabetesom mogu dobiti invalidnost ako im bolest daje prateći komplikacije:

  1. Invalidnost grupe III utvrđuje se ako osoba po medicinskim parametrima ne može obavljati radne aktivnosti u svojoj struci, a osnova za nesposobnost za rad su posljedice „šećerne“ bolesti,
  2. Invalidnost II grupe utvrđuje se ako su kod pacijenta otkrivene sledeće povrede:
    • Problemi sa vidom (početna faza slepila),
    • Postupak dijalize
    • Pojava kršenja pokreta, koordinacije,
    • Oštećena mentalna aktivnost.
  3. Stupanj invalidnosti I stepena utvrđuje se ako pacijent ima sledeća kršenja:
    • Problemi sa vidom koji pogađaju oba oka (obično osoba zaslijepi)
    • Problemi s poremećenom koordinacijom pokreta, pokretnosti, moguće pojave paralize,
    • Problemi s kardiovaskularnim sistemom,
    • Oslabljena mentalna aktivnost,
    • Uvredljiva dijabetička koma
    • Problemi s aktivnosti bubrega.

Što se tiče djece koja nisu navršila 18 godina i imaju takvu bolest, status osobe sa invaliditetom im se automatski dodjeljuje na osnovu izjave roditelja ili drugih zakonskih zastupnika.

Zakonodavna osnova je Naredba Ministarstva zdravlja br. 117 od 04.04.1991.

Invalidnost se u ovom slučaju dodjeljuje bez grupe. Njeno primanje može se provesti nakon navršene 18 godine života, u slučajevima komplikacija koje su prema medicinskim kriterijima utvrđene za prepoznavanje kao invalidno.

Zakonodavni aspekt pitanja

Regulatorni okvir da bi se obezbedila korist za decu sa dijabetesom sledeća su dela:

  1. Federalni zakon "O socijalnoj zaštiti osoba s invaliditetom". Njime se uređuje pružanje pogodnosti u obliku popusta porodici koja ima dijete prepoznato kao invalidno za plaćanje komunalnih računa u iznosu od 50% ukupnog troška,
  2. Federalni zakon „O obrazovanju u Ruskoj Federaciji“. Reguliše postupak dobijanja obrazovanja u predškolskim ustanovama, kao i u školskim organizacijama. Primarni upis u vrtiće, kao i ne natjecateljski upis pri upisu u srednje i više stručne obrazovne ustanove,
  3. Federalni zakon „O državnoj penziji u Ruskoj Federaciji“. Uređuje postupak isplate penzija maloljetnicima sa šećernom bolešću,
  4. Federalni zakon "O osnovama zaštite zdravlja građana". Omogućuje besplatno izdavanje lijekova i primanje medicinskih usluga.

Spisak vrsta pomoći od države

U skladu sa gore navedenim regulatornim dokumentima, djeca s invaliditetom imaju pravo na primanje sljedeće vrste pogodnosti:

  1. Pružanje potrebnih medicinskih usluga na bazi bespovratnosti ili uz popust,
  2. Primanje lijekova koji podržavaju život i funkcioniranje djeteta,
  3. Isplata penzija od strane države. Visina invalidske penzije za djecu podliježe godišnjoj indeksaciji. Za 2018. godinu uplaćenih sredstava je 11 903,51 rubalja,
  4. Primarni upis u predškolsku obrazovnu ustanovu,
  5. Prolazeći obuku u specijalizovanim programima, kao i u specijalizovanim uslovima dizajniranim posebno za djecu s takvom bolešću,
  6. Primanje naknada troškova za dijete koje pohađa predškolsku ustanovu,
  7. Nekonkurentski upis u slučaju srednjeg specijalnog ili visokog obrazovanja,
  8. Dobijanje vaučera za liječenje djeteta u sanatorijumu,
  9. Besplatno putovanje na mjesto za liječenje u toplicama
  10. Mogućnost oslobađanja od odmarališta,
  11. Sposobnost da se ne služi u vojsci kada dostigne punoletnost,
  12. Dobivanje besplatnih sportskih usluga,
  13. Skup pogodnosti koje se pružaju roditeljima deteta (dodatni dani odmora, poreske olakšice, dodatak na penziju, popust na dobivanje karte ili besplatna karta u sanatorijumu uz pratnju deteta, smanjenje iznosa oporezivanja na primljeni prihod, ne dozvoljavanje otkaza na zahtev poslodavca, imenovanje penzije po povoljnim uslovima, pravo na kontinuirano radno iskustvo majke).

Redoslijed prijema

Prije primanja pogodnosti koje utvrđuje država, djetetu treba omogućiti invalidnost.

Da biste to postigli treba biti pripremljen paket dokumenata:

Nakon izdavanja dokumenta o dodjeli statusa osobe sa invaliditetom, možete se obratiti vlastima čija nadležnost uključuje pružanje različitih vrsta pogodnosti.

Da biste dobili penzijsko pokriće, morate podnijeti zahtjev u odjeljenje Fonda PIO u mjestu prebivališta i predati sljedeće dokumente:

  1. Ispunjeni obrazac za naplatu sredstava,
  2. Uverenje o statusu invalidnosti,
  3. Izvod iz matične knjige rođenih
  4. SNILS.

Razmatranje registriranih podataka vrši se na vrijeme ne više od 10 dana.

Sredstva se pripisuju sljedećeg mjeseca nakon prijave i registracije svih potrebnih dokumenata.

Da biste stekli skup socijalnih usluga (izdavanje lijekova, putovanje u sanatorij, dobijanje dozvola, pružanje stambenih davanja), morate kontaktirati organima socijalnog osiguranja. Za registraciju su dostupne sljedeće informacije:

  1. Popunjen obrazac za prijavu od roditelja,
  2. Uverenje o statusu invalidnosti,
  3. Izvod iz matične knjige rođenih maloljetnika,
  4. Pasoš roditelja
  5. Dokument o članu porodice,
  6. Dokument sa brojem tekućeg računa,
  7. Računi za komunalne usluge.

Da biste ostvarili pogodnosti vezane za trening, morate se prijaviti gradskom odeljenju za obrazovanje ili gradskoj upravi. Sljedeće informacije su u prilogu aplikacije:

  1. Izvod iz matične knjige rođenih
  2. Dokument o roditeljskom identitetu
  3. Dokument o dodjeli statusa osobe sa invaliditetom.

Besplatan spa tretman

Prije nego što dobijete kartu u sanatorijumu za dijete oboljelo od dijabetesa, morate slijediti postupak za njegovo pružanje. Za to bi trebalo utvrditi indikacije za liječenje u sanatorijumu.

Indikacije za liječenje u sanatorijumskim uslovima su:

  1. Pojava kome, stanje nakon kome,
  2. Hirurške intervencije za dijabetes
  3. Prisutnost bolesti kardiovaskularnog sistema, krvotoka.

Kontraindikacije su:

  1. Hronično zatajenje bubrega
  2. III bolest srca, poremećaji srčanog ritma,
  3. Prisutnost komplikacija uzrokovanih operacijom
  4. Prisutnost krvožilnih bolesti, kardiovaskularnog sustava odgovarajućih stadija.

Da biste dobili kartu, prije svega, trebate kontaktirajte pedijatrakoja sprovodi lečenje deteta. Zatim je potrebno dobiti obrazac №076 / u-04 u klinici u mjestu prebivališta.

Zatim morate predati dokumente FSS-u. Dokumenti će biti pregledani u roku od najviše 10 dana. Ako se prijava odobri, tada se izdavanje karte obavlja najkasnije tri tjedna prije datuma odlaska.

Imajte na umu da dokumente treba dostaviti najkasnije 1. decembra tekuće godine.

Da bi odluka o dozvoli ovlaštenog tijela bila donesena, treba dostaviti paket dokumenata:

  1. Izjava
  2. Medicinski obrazac 076 / y-04,
  3. Izvod iz matične knjige rođenih maloljetnika,
  4. Pasoš roditelja
  5. Uvjerenje o obaveznom medicinskom osiguranju,
  6. Izvod iz medicinskog dokumenta bebe.

U sanatorijumu se liječenje usmjerava na otklanjanje komplikacija izazvanih bolešću, kao i promjenu metabolizma ugljikohidrata. Biraju se individualni programi prehrane, propisuju se odgovarajući lijekovi. Zaposlenici sanatorija pružaju trening o praćenju stanja dijabetičara, a provode se i razne sportske i rekreacijske aktivnosti.

Trenutno među sanatorijumima koji se bave liječenjem dijabetesa razlikuju se sljedeći gradovi:

Za pomoć vlade maloletnicima sa invaliditetom, pogledajte sledeći video:

Preporučeni ostali povezani članci

Prednosti za pacijente s dijabetesom u 2019. godini

Broj dijabetičara se svake godine povećava.

Ukupni broj oboljelih od dijabetesa na planeti bio je 200 milijuna, a do 2018.-2019. Stručnjaci predviđaju porast broja slučajeva na 300 milijuna. Sama patologija odvija se u dve vrste.

Prvi tip uključuje bolesnike koji su ovisni o insulinu i kojima trebaju dnevne injekcije inzulina. Druga vrsta se smatra manje ovisnom o inzulinu.

Svi dijabetičari imaju pravo na besplatne lijekove za snižavanje šećera, inzulin, injekcione šprice, test trake sa rezervom od mjesec dana. Dijabetičari koji su dobili invalidnost primaju i penziju i socijalni paket. U 2019. godini ova kategorija stanovništva ima pravo izvlačenja subvencija.

Ko ima koristi?

Za dodjelu invaliditeta bit će potreban medicinski i socijalni pregled.Invalidnost se potvrđuje ako je pacijent promijenio funkcije unutrašnjih organa.

Uputu izdaje lekar. Pacijentima sa dijabetesom grupe 1 dodjeljuje se invalidnost zbog težine bolesti i njenog kroničnog tijeka. Kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2, lezije su manje ozbiljne.

I grupi invalidnosti dodeljuje se ako je otkrivena:

  • dijabetičko sljepilo
  • paraliza ili trajna ataksija,
  • trajna kršenja mentalnog ponašanja na pozadini dijabetičke encefalopatije,
  • treća faza zatajenja srca,
  • gangrenusne manifestacije donjih ekstremiteta,
  • sindrom dijabetičkog stopala
  • hronični zatajenje bubrega u terminalnom stadiju,
  • česta hipoglikemijska koma.

II grupi invalidnosti dodeljuje se na osnovu dijabetičke slepote ili retinopatije drugog do trećeg stepena, sa hroničnim zatajenjem bubrega u terminalnom stadiju.

III skupina invalidnosti daje se pacijentima s bolešću umjerene težine, ali s teškim poremećajima.

Kako se promijenila veličina davanja u posljednje 3 godine?

U posljednje 3 godine, iznos beneficije se mijenjao uzimajući u obzir razinu inflacije, broj pacijenata. Uobičajene prednosti za dijabetičare uključuju:

  1. Dobijanje potrebnih lijekova.
  2. Penzija prema grupi invalidnosti.
  3. Izuzeće od vojne službe.
  4. Dobijanje dijagnostičkih alata.
  5. Pravo na besplatan pregled organa endokrinog sistema u specijalizovanom centru za dijabetes.

Za neke konstitutivne entitete Ruske Federacije pružaju se dodatne beneficije u obliku prolaska liječenja u ambulanti turističkog tipa, kao i:

  1. Smanjeni računi za komunalne usluge i do 50%.
  2. Rodilje za žene s dijabetesom povećava se za 16 dana.
  3. Dodatne mjere podrške na regionalnom nivou.

Vrsta i broj lijekova kao i dijagnostički alati (špricevi, test trake) određuje lekar.

Kolika je visina naknade za pacijente s dijabetesom u 2019. godini

U 2019. godini dijabetičari mogu računati ne samo na gore navedene koristi, već i na drugu socijalnu podršku države i lokalnih vlasti.

Prednosti za pacijente sa dijabetesom tipa 1:

  1. Obezbeđivanje lekova za lečenje dijabetesa i njegovih posledica.
  2. Medicinski materijal za injekcije, mjerenje nivoa šećera i drugi postupci (uz izračunavanje analize tri puta dnevno).
  3. Pomoć socijalnog radnika.

Prednosti za dijabetes tipa 2:

  1. Sanatorijski tretman.
  2. Socijalna rehabilitacija.
  3. Besplatna promjena profesije.
  4. Časovi u sportskim klubovima.

Osim besplatnih putovanja, dijabetičare nadoknađuju i:

Besplatni lijekovi za liječenje komplikacija dijabetesa nalaze se na popisu prednosti:

  1. Fosfolipidi.
  2. Pankreasna pomagala.
  3. Vitamini i vitaminsko-mineralni kompleksi.
  4. Lijekovi za obnavljanje metaboličkih poremećaja.
  5. Trombolitički lijekovi.
  6. Lijekovi za srce.
  7. Diuretici.
  8. Sredstva za liječenje hipertenzije.

Osim lijekova za snižavanje šećera, dijabetičarima se daju i dodatni lijekovi. Pacijenti s dijabetesom tipa 2 ne trebaju inzulin, ali ispunjavaju uvjete za glukometrom i test trakama. Broj test traka ovisi o tome koristi li pacijent inzulin ili ne:

  • za inzulin ovisan dodajte 3 test trake dnevno,
  • ako pacijent ne koristi inzulin - 1 test traka dnevno.

Pacijentima koji koriste inzulin daju se injekcijske štrcaljke u količini koja je potrebna za dnevnu primjenu lijeka. Ako se koristi ne iskoriste u roku od godinu dana, dijabetičari će moći kontaktirati FSS.

Društveni paket možete odbiti početkom godine. U ovom slučaju novac se plaća. Paušalno plaćanje obračunava se za godinu dana, ali zapravo nije jednokratno, jer se isplaćuje na rate tokom 12 mjeseci u obliku dodatka invalidskoj penziji.

U 2019. godini planiraju se isplatiti sljedeće subvencije dijabetičarima:

  • 1 grupa: 3538,52 rub.,
  • 2 grupa: 2527,06 rub.,
  • 3 grupe i djeca: 2022,94 rubalja.

U 2019. godini planirano je indeksiranje plaćanja za 6,4%. Konačni iznos pogodnosti možete pronaći u teritorijalnom ogranku FOJ-a, gdje morate podnijeti zahtjev za njegovo projektiranje.

Postupak podnošenja zahtjeva za novčanu naknadu ili novčanu naknadu može se pojednostaviti kontaktiranjem multifunkcionalnog centra, putem pošte ili portala javnih usluga.

Posebno podijelite socijalne pakete djeci koja imaju dijabetes:

  • spa tretman jednom godišnje,
  • besplatna brojila glukoze u krvi s barkodovima, olovkama šprica i lijekovima koji snižavaju šećer u krvi.

Trudnicama sa dijabetesom daje se dodatnih 16 dana da bi se brinule o svojoj djeci.

Kako doći do dijabetesa u 2019. godini

Da biste ostvarili pogodnosti za dijabetičare, morate imati odgovarajuće dokumente koji potvrđuju invalidnost i bolest. Pored toga, potrebno je dostaviti organima socijalnog osiguranja potvrdu u obrascu br. 070 / u-04 za odraslu osobu ili br. 076 / u-04 za dijete.

Dalje, piše se izjava o pružanju lječilišnog odmarališta Fondu socijalnog osiguranja ili bilo kojoj agenciji za socijalno osiguranje koja ima sporazum s Fondom socijalnog osiguranja. To se mora učiniti prije 1. decembra ove godine.

Nakon 10 dana stiže odgovor da se dozvoli sanatorijumu koji odgovara profilu liječenja, uz navođenje datuma dolaska. Sama karta izdaje se unaprijed, najkasnije 21 dan prije dolaska. Nakon tretmana izdaje se kartica koja opisuje pacijentovo stanje.

Dodatni dokumenti za pogodnosti:

  • putovnica i dvije kopije, stranice 2, 3, 5,
  • u slučaju invaliditeta, potreban je individualni plan rehabilitacije u iznosu od dva primjerka;
  • dvije kopije SNILS-a,
  • potvrdu iz Fonda za mirovinsko osiguranje kojom se dokazuje postojanje nenovčanih naknada za tekuću godinu, s njegovom kopijom,
  • potvrda ljekara obrasca br. 070 / y-04 za odraslu osobu ili br. 076 / y-04 za dijete. Ova potvrda važi samo šest meseci!

Da biste dobili besplatne lijekove, potreban vam je recept endokrinologa. Da bi dobio recept, pacijent mora čekati rezultate svih testova potrebnih za postavljanje tačne dijagnoze. Na osnovu studija liječnik sastavlja raspored lijekova, određuje dozu.

U državnoj apoteci pacijentu se daju lijekovi strogo u količinama propisanim na recept. U pravilu ima dovoljno lijeka za mjesec dana.

Za dobijanje lekarskog uverenja o invalidnosti za dete potrebno je sledeće dokumente:

  • molba građanina (ili njegovog zakonskog zastupnika),
  • putovnica ili drugi identifikacijski dokument za građane putovnice starije od 14 godina (za lica mlađa od 14 godina: izvod iz matične knjige rođenih i pasoš jednog od roditelja ili staratelja),
  • medicinske dokumente (ambulantna kartica, bolnica, R-slike, itd.),
  • preporuka medicinske ustanove (obrazac br. 088 / y-06) ili izjava medicinske ustanove,
  • kopiju radne knjižice ovjerenu odjela za kadrove za radne građane, roditelje pacijenata,
  • informacije o prirodi i radnim uslovima (za radne građane),
  • potvrde o obrazovanju, ako ih ima,
  • karakteristike obrazovne aktivnosti učenika (studentice) upućenog na medicinski i socijalni pregled,
  • u slučaju ponovljenog pregleda, potvrda o invalidnosti,
  • prilikom ponovnog pregleda imati individualni program rehabilitacije s napomenama o njegovoj provedbi.

Prednosti dijabetesa

Dijabetes melitus je endokrino bolest koja je karakterizirana metaboličkim poremećajima različite etiologije. Razlog je porast šećera u krvi kao rezultat sekretornog poremećaja ili djelovanja inzulina.

Za dijabetičare zakonodavstvo Ruske Federacije predviđa određene pogodnosti.

Osnova stjecanja koristi za dijabetičare smatra se postojanjem medicinskih indikacija. Privilegija se pruža i u prisustvu i u nedostatku invaliditeta.

Prisutnost jedne od skupina sa invaliditetom značajno proširuje listu prednosti za dijabetičare. Međutim, za dobivanje statusa potrebno je imati komplikacije koje ometaju potpuno funkcionisanje života.

Radnja zakona

Federalni zakon koji direktno uređuje medicinsku i socijalnu zaštitu dijabetičara nije usvojen.
U isto vrijeme, postoji savezni zakon br. 184557-7 „O mjerama obezbjeđenja“, koji je predat Državnoj dumi na razmatranje.

U h. 1. čl Odjeljak 25. Zakona opisuje odredbe za stupanje na snagu saveznog zakona iz januara 2018. godine, ali danas još nije stekao pravni značaj.

1 i 2 tipa

U 2018. godini za prvi tip dijabetesa (ovisan o inzulinu) trebalo bi:

  • besplatnim lijekovima i medicinskim potrepštinama (izdaju se u dovoljnim količinama da se omoguće analize na nivou inzulina),
  • pomoć u vidu pripajanja socijalnog radnika da dobije potrebnu pomoć,
  • u prisustvu invalidnosti - istodobna davanja.

Za drugi tip je potrebno:

  • bonovi u sanatorijum u svrhu oporavka uz nadoknadu putovanja i obroka (mogu se dobiti u gotovini),
  • socijalna rehabilitacija - ako želite, možete pohađati tečajeve prekvalifikacije kako biste promijenili profesionalno zaposlenje,
  • izdavanje vitamina.

Na regionalnom nivou organizirani su razni tečajevi rehabilitacije i sportske nastave.

Lijekovi

Za pacijente sa dijabetesom predviđen je veći broj lijekova, među kojima su lijekovi za snižavanje šećera i za liječenje drugih komplikacija poslije bolesti:

  • fosfolipidi i pankreatin,
  • trombolitički lijekovi, diuretici,
  • vitamini u tabletama ili u obliku injekcija,
  • test trake
  • špricevi za injekcije.

Spa tretman

Samo dijabetičari s invaliditetom mogu računati na spa tretman.

Za dobivanje ulaznice morate se obratiti FSS-u ili Ministarstvu zdravlja sa sljedećim dokumentima:

  • Lična karta
  • potvrdu o dodeljenom invaliditetu,
  • SNILS,
  • pomoć terapeuta.

Na osnovu donesene pozitivne odluke utvrđuje se datum posjete sanatorijumu.

Potrebna dokumenta

Standardni paket dokumenata uključuje:

  • pasoš
  • izjava
  • uvjerenje o osiguranju
  • dokumentarni dokazi o koristima.

Po završetku revizije izdat će se dokumentarni dokazi o dostupnosti prava za dobivanje potrebnih davanja.

U ljekarnama nemojte davati preferencijalne lijekove

Nakon što u ljekarni odbijete izdavanje preferencijalnih lijekova, najbolja opcija bila bi kontaktirati Ministarstvo zdravlja:

  • pozivom na telefonsku liniju 8-800-200-03-89,
  • podnošenjem prijave putem zvanične web stranice.

Pored toga, preporučuje se podnošenje žalbe tužilaštvu - za to je potrebno imati ličnu kartu i recept liječnika.

Obavezno napravite kopije da biste isključili odbijanje prihvaćanja tužbenog zahtjeva prilikom pokušaja obrane interesa na sudu.

Značajke u regijama

Ovisno o regiji prebivališta, popis davanja može se proširiti na teret lokalnog proračuna.

U glavnom gradu većina koristi se pruža dijabetičarima sa invaliditetom:

  • izdavanje besplatne karte s učestalošću od 1 puta godišnje,
  • pravo na besplatno korišćenje javnog prevoza,
  • mogućnost primanja socijalne pomoći kod kuće itd.

Da biste ga dobili, morate se obratiti lokalnom odjeljenju za socijalnu skrb.
Na teritoriji Sankt Peterburga je popis privilegija predviđen čl. 77-1 socijalnog zakona.

Prema utvrđenim normama, regionalni dijabetičari imaju pravo na besplatne lijekove prema receptu liječnika.

U slučaju osoba s invaliditetom, tada se popis privilegija proširuje i sadrži:

  • pravo na besplatno korištenje javnog prijevoza, uključujući metro,
  • registracija EDV-a u iznosu od 11,9 hiljada rubalja. ili 5,3 hiljade rubalja. - ovisno o dodijeljenoj grupi.

Izvršna vlast Samare pacijentima s dijabetesom predviđa izdavanje besplatnih špriceva za inzulin, brizgaljki automobila, kao i igara i dijagnostičkih alata za lične indikacije.

Pomoćni video

  • Zbog čestih izmjena zakonodavstva, informacije ponekad zastarijevaju brže nego što ih uspijevamo ažurirati na web mjestu.
  • Svi su slučajevi vrlo individualni i ovise o mnogim faktorima. Osnovne informacije ne garantuju rešenje vaših problema.

Stoga, BESPLATNI stručni savjetnici rade za vas svakodnevno!

PRIJAVE I POZIVI PRIHVATAJU SE 24 sata i bez isključenih dana.

Pogledajte video: Sve o insulinskoj pumpi, zašto je ona važna i koje su njene prednosti (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar