Sindromi dijabetesa

Većina istraživača koji su proučavali učestalost cerebrovaskularnih poremećaja u populaciji zaključili su da je dijabetes značajan faktor rizika za akutnu cerebrovaskularnu nesreću (moždani udar)

  • Belmin J. Valensi P. Dijabetička neuropatija u starijih bolesnika. Šta se može učiniti? // Starenje droga. - 1996.- 8.-6.-416-429.
  • Snježnjevski // M. 1983. A.V. Vodič za psihijatriju - T. 2.
  • Chambless L.E. Shahar E, Sharrett A. R. Heiss G, Wijnberg L. Paton C.C. Sorlie P. Toole J.F. Povezanost prolaznih ishemijskih napada / uboda simptoma ocjenjuje se standardiziranim upitnikom i algoritmom s cerebrovaskularnim faktorima rizika i karotom>

Dijabetes melitus

Prilikom prijema pacijenta sa dijabetes melitusom u bolnicu, određivanje koncentracije glukoze u krvi i urinu je obavezno. Kod teškog šećerne bolesti mjeri se i nivo ketona u urinu.

U krvi su inzulin i njegovi prekursori povezani sa proteinima plazme. Značajna količina inzulina također se adsorbira na površini crvenih krvnih zrnaca.

Sindromi dijabetesa: Iz kojih kliničkih komplikacija dolazi

Karakteristična razlika ovog oblika je neprodukcija inzulina (ili u vrlo malim količinama), gušterača.

Stoga, osoba s takvom dijagnozom postaje ovisna o injekcijama ovog hormona. Šećerna bolest tipa 2 najčešće se razvija kod ljudi nakon četrdeset godina i onih koji imaju višak kilograma.

Gušterača proizvodi hormon u količini koja je potrebna tijelu, ali njegove stanice više ne reagiraju normalno na inzulin.

Manifestacija somoji fenomena kod dijabetičara s hroničnom predoziranjem inzulinom

Nakon nekog vremena koncentracija glukoze raste, pacijentkinja ponovo ubrizgava inzulin u povećanoj količini. Kao rezultat toga, osjetljivost na hormon opada.

Dijabetes je u gradovima češći nego u ruralnim područjima.

Glavni simptomi su suha usta, žeđ, poliurija i polifagija, koji nastaju uslijed hiperglikemije i glukozurije, koji se pojavljuje s porastom razine glukoze u krvi većoj od 9-10 mmol / l (160-180 mg%). Poliurija je rezultat povećanja osmolarnosti urina koji sadrži glukozu.

Izdvajanje 1 g glukoze povlači za sobom 20-40 g tečnosti.

Pogledajte video: Intervju Katarina Lalić - AMEC - Dijabetes i akutni koronarni sindrom (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar