Jelovnik za nedelju sa receptima za dijetu 5 table

Feb-16-2017 Objavio: KoshkaS

Tabela br. 5 preporučuje se osobama u periodu oporavka nakon akutnog hepatitisa i holecistitisa, bez pogoršanja hroničnog hepatitisa, s cirozom jetre bez njene insuficijencije, s hroničnim holecistitisom i žučnom kamenom, kada nema pogoršanja.

Preporučuje se pridržavati se ove prehrane ako nema težih bolesti crijeva i želuca. Dijeta omogućava dobru prehranu, štedljivo djelujući na jetru. Kao rezultat toga, rad jetre i žučnih puteva vraća se u normalu, a lučenje žuči se poboljšava.

Značajke napajanja:

Tabela br. 5 je dijeta koja je energetska vrijednost puna.

Sadrži optimalnu količinu bjelančevina, masti, ugljikohidrata i istovremeno isključuje namirnice koje su bogate purinima, dušičnim tvarima, kolesterolom, esencijalnim uljima, oksalnom kiselinom, proizvodima oksidacije masti koje nastaju prilikom prženja. Ujedno, prehrana osobe koja slijedi dijetu br. 5 obogaćena je vlaknima, pektinima i tekućinama.

Hrana na ovoj dijeti isključuje prženu hranu, povremeno su dozvoljene gulaše, a prevladavaju kuhana i pečena jela. Brišu samo sinovito meso i povrće bogato vlaknima, ne prolaze brašno i povrće.

Optimalna prehrana - jesti 5-6 puta dnevno, dok hrana treba biti samo u toplom obliku. Posebnost prehrane br. 5 je ta što je treba koristiti duže vrijeme, godinu i pol do dvije godine.

Važno je napomenuti da se izvan razdoblja pogoršanja prehrana ne razlikuje mnogo od zdrave prehrane, s izuzetkom samo nekoliko karakteristika. Stoga takva dijeta ne bi trebala biti zastrašujuća i alarmantna.

Hemijski sastav prehrane br. 5: proteini - 90-100 g (60% životinja), masti - 80-100 g (30% povrća), ugljikohidrati - 350-400 g (70–90 g šećera), natrijum hlorid - 10 g, slobodna tečnost - 1,8–2,5 litara. Energetska vrednost 10 467-12 142 kJ (2500–2900 kcal).

Moguće je i nemoguće:

Šta je dozvoljeno jesti uz dijetu broj 5?

Hljeb i proizvodi od brašna su pšenični hljeb od brašna 1. i 2. razreda, raženi od jučerašnjeg sjemenskog i oguljenog brašna ili osušen. Također su dozvoljeni i nejestivi kolačići.

Juhe bi trebale biti vegetarijanske s povrćem od pire-a, supe od pire i kreme, mliječne supe na pola s vodom. Dopušteni su prvi tečajevi s dobro kuvanim žitaricama (riža, zobena kaša) i sitno sjeckanim krompirom, mrkvom, bundevom.

Meso i perad su samo niske masne sorte bez fascije i tetiva, poput govedine, teletine, zeca, piletine, ćuretine. Tendencija i masnoća obavezno se uklanjaju iz mesa, a ptica se konzumira bez kože. Preporučuje se kuhanje odrezaka od mljevenog mesa s niskim udjelom masnoće.

Za ribu se preporučuju i sorte s niskim udjelom masnoće - kuhane, na pari ili u obliku kotleti.

Dozvoljene žitarice su žitarice u mlijeku upola sa vodom iz dobro prokuhanih žitarica: riža, heljda, zobena kaša. Također su dozvoljene kuhane tjestenine.

Od mliječnih proizvoda, dijeta br. 5 preporučuje mlijeko, svježi jogurt, kefir, acidofilno mlijeko, skute (nemasni i nemasni) do 200 g dnevno. Možete povećati dijetu s blagim, nemasnim sirom.

Od jaja se pripremaju pakleni i pečeni omleti. Prilikom pripreme omleta preporučuje se upotreba žumanca od 1/2 soka, proteina - 1-2.

Povrće koje se unosi u ishranu su krompir, mrkva, repa, cvjetača, zelje. Povrće se priprema pire, kuhano, kuhano na pari (pire od krumpira, sufle itd.) I sirovo.

Predjela prehrane br. 5 su svježa povrća salata s biljnim uljem, voćna salata, vinaigrettes, kavijar od tikvica, riba (nakon vrenja), natopljena, hartija s niskim udjelom masti, punjena riba, morski plodovi, kuhana riba i mesne salate, ljekarne, mliječne namirnice, dijetalna kobasica, pršut s malo masnoće, blagi sir s niskim udjelom masti.

Masti su dozvoljene u prehrani - maslac u ograničenim količinama (u njegovom čistom obliku - 10-20 g dnevno). Kad se toleriše, možete uključiti svježa rafinirana biljna ulja u jela (20-30 g dnevno).

Voće, slatka jela i slatkiši - zrelo, meko, slatko voće i bobice (osim kiselih sorti) u sirovom, prirodnom i pireom obliku, pečeno, kuhano. Takođe, pripremaju i mliječ, žele, mus. Sušeno voće koristi se pire.

Dozvoljeni su mliječni i voćni mliječi, med, šećer, džem, marmelada (do 70 g dnevno). Od pića se preporučuju slabi čaj s limunom i mlijekom, slaba kava s mlijekom, slatki voćni i bobični sokovi i šal od bule.

Sada nabrojimo proizvode koje treba izbjegavati dok slijedite dijetu br. 5. Kruh je zabranjen za svježi kruh, kao i lisnato tijesto, pržene torte. Masne sorte mesa, patka, guska, jetra, bubrezi, mozak, dimljeno meso, većina kobasica i apsolutno sva konzervirana hrana. Iz prehrane se isključuju masne vrste ribe, dimljena, slana riba i konzervirana hrana.

Od juha je nemoguće juha od mesa, ribe i gljiva, okroška, ​​slana juha od kupusa. Od mliječnih proizvoda, vrhnje, mlijeko 6% masti, fermentirano pečeno mlijeko, pavlaka, masni sir, slani, masni sir ograničeni su. Tvrdo kuhana i pržena jaja isključena su iz prehrane. Sa kolelitijazom - do žumanceta dnevno u obrocima.

Također, mahunarke potpuno nisu u prehrani, a iz povrća su isključeni špinat, kislica, rotkvica, rotkvica, zeleni luk, češnjak, gljive, kiselo povrće. Masti nisu dopuštene u hrani: svinjetina, govedina, janjetina, masti za kuhanje. Zabranjeni su začinjeni i masni zalogaji, kavijar, dimljeno meso i konzervirana hrana.

Slatkiši koji ne bi trebali biti u prehrani su čokolada, proizvodi od vrhnja, sladoled, kolači, kolači. Od pića crna kafa, kakao, hladna pića su kontraindicirana.

Vrste tablice broj 5

Postoje dve vrste ove ishrane:

Dijeta br. 5a propisana je osobama koje imaju jednu od sljedećih dijagnoza: akutni hepatitis i holecistitis u početnom stadijumu, angioholitis i druga oštećenja bilijarnog trakta, bolesti jetre i žučnih puteva u kombinaciji sa upalnim bolestima želuca i crijeva ili s čirima na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Obnavlja funkcije jetre i žučnih puteva, potiče lučenje žuči i nakupljanje glikogena u jetri. Ova dijeta u skladu je s općim pravilima iz tablice br. 5.

Dijeta br. 5p indicirana je za hronični pankreatitis tokom perioda oporavka nakon pogoršanja, a preporučuje se i izvan stadija pogoršanja.

Svrha ove prehrane je normalizacija gušterače, smanjenje ekscitabilnosti žučnog mjehura.

Zbog toga su u ishrani oštro ograničene ekstraktivne tvari, purini, vatrostalne masti, holesterol, esencijalna ulja, sirova vlakna. Pržena hrana nije dozvoljena. Istovremeno je povećana količina vitamina.

  • Prvi doručak: skuta sa šećerom i pavlakom, mliječna kaša od zobene kaše, čaj.
  • Drugi doručak: pečena jabuka.
  • Ručak: vegetarijanska supa u biljnom ulju, kuhana piletina u mliječnom sosu, kuhana riža, kompot od sušenog voća.
  • Snack: brod divlje ruže.
  • Večera: kuhana riba s bijelim umakom na povrtnom juhu, pire krumpir, čičak sa sirom, čaj.
  • Noću - kefir.

Korisni recepti:

Čizkeji sa mrkvom. 140 g 9% skute, 50 g mrkve, 3 g putera, 5 g kaše, 1/5 jajeta, 15 g šećera, 25 g pšeničnog brašna, 7 g ghee, 1 g soli. Izlaz - 200 g.

Mrkvu je potrebno naribati, posipati vodom sa dodatkom putera 20 minuta. Zatim sipajte kašu i kuhajte dok miješate.

Dobivenu masu ohladite, dodajte sir, jaje, šećer, sol i brašno (2/3 norme).

Oblikujte sirne kolače, uvaljajte u preostalom brašnu i pržite ih sa obe strane u ghee do svetlo ružičaste kore. Gotovo jelo završite u rerni.

Kukuruzna kaša sa suvim šljivama. 80 g kukuruzne kaše, 20 ml vode, šećer po ukusu, 50 g suve šljive, 10 g putera, sol po ukusu.

Operite šljive, prokuhajte i ostavite u juhi. Kad suhe šljive odjednu, ocijedite juhu i koristite je za pravljenje kaše. Da biste to učinili, bujon morate sipati u vodu, dovesti do vrenja i sipati kukuruznu mrvicu.

Kad se kaša skuha, smanjite vatru i kuvajte kašu uz lagano kuhanje dok ne omekša. Na kraju kuhanja dodajte sol i šećer. Gotovu kašu poslužite na stolu, prelivši rastopljenim maslacem.

Na ovu kašu stavite šljive.

Mlečna supa. 3 šolje mlijeka, 5 kašika. žlice riže, 1½ kašike. kašike meda, 1/2 kašike puter.

U šerpu sipati mlijeko i staviti da prokuha. Dobro isperite i prebacite u mlijeko. Kuhajte dok ne omekša, pa sklonite sa vatre i ohladite na 60 ° C. Zatim u supu dodajte med i puter. Promiješajte i poslužite.

Vegetarijanski borscht. 35 g bijelog kupusa, 30 g krompira, 35 g repe, 6 g mrkve, 5 g peršuna, 5 g putera, 5 g rajčice, 2,5 g pšeničnog brašna, 2 g šećera, peršuna.

Krompir narežite na kockice, kupus i korijenje - na trakice. Kuhajte repe s dodatkom vode, rajčice, maslaca ili kisele pavlake i otopine limunske kiseline. Dio repe može se ostaviti sirov za pripremu boje od cvekle. Na maslacu lagano pustite šargarepu i bijele korijene, kombinirajte s pirjanom repe i pirjajte dok ne skuha.

U kupus ili povrtni luk stavite kupus, prokuhajte, dodajte krompir i kuhajte 5 minuta. Umešajte pirjano povrće u borsch, kuhajte 10 minuta, a zatim dodajte sok od bijelog brašna, sol, šećer i kuhajte još 7-10 minuta. Nakon toga začinite sokom od cvekle napravljenim od lijeve sirove repe.

Prilikom posluživanja pospite sitno sjeckanim zelenilom i dodajte kiselo vrhnje za ukus.

Sjeckane mesne okruglice pečene s umakom od mlijeka. 120 g goveđe kaše, 20 g pšeničnog hleba, 50 ml mleka (20 ml mlevenog mesa, 30 ml po umaku), 5 g putera, 5 g pšeničnog brašna, 4 g tvrdog sira, 1 g soli. Izlaz - 160 g.

Meso očistite od tetiva i masnoće, dva puta prođite kroz brusilicu za meso, dodajte namočen hljeb i umočen kruh u mlijeko, pa ponovo prođite kroz mlin za meso. Potom sipajte hladno mlijeko i sol.

Zatim oblikujte torte i kuvajte ih 20 minuta par. Pripremljene paštete stavite u namašćenu tavu, prelijte ih mlevenim umakom i pospite naribanim sirom. Pecite 15-20 minuta.

Poslužite uz prilog od povrća.

Prema knjizi A. Sinelnikove „Dijetalna ishrana. Recepti za vaše zdravlje. "

Prehrambeni sto broj 5: dozvoljena i zabranjena hrana, meni za nedelju

Tabela br. 5 - posebna numerirana dijeta koju je razvio dr M.I. Pevzner. Smatra se jednim od najboljih za osobe koje pate od bolesti jetre, žučnih puteva i žučnog mjehura.

Pevznerova dijeta u tablici br. 5 sadrži ishranu sa punim udjelom kalorija, ali s ograničenjem na masti i hranu koja sadrži holesterol. Pržena hrana je takođe isključena, ali postoji mnogo voća i povrća.

Indikacije za upotrebu

  • hronični hepatitis, bez pogoršanja,
  • hronični holecistitis,
  • holecistitis tokom oporavka,
  • ciroza jetre, ako nema nedostatka funkcije,
  • žučna kamena bolest
  • akutni hepatitis i holecistitis tokom perioda oporavka,
  • osim toga, dijeta 5 propisana je ako nema izražene crijevne patologije.

Opće karakteristike prehrane

  • normalan sadržaj proteina i ugljenih hidrata (sa blagim smanjenjem),
  • ograničena masnoća na meniju
  • sva se jela mogu pripremiti na sljedeće načine - kuhanje, pečenje, povremeno - pirjanje. U tom slučaju trebate samo obrisati povrće koje je bogato vlaknima. Živo meso za meso preporučuje se sitno nasjeckati. Ne možete pržiti povrće i brašno,
  • hladna jela s dijetom od 5 ne preporučuju se,
  • hrana s visokim sadržajem tvari poput purina, oksalna kiselina je kontraindicirana,
  • isključuje nadimanje, koje sadrži gruba vlakna, bogata ekstraktivnim tvarima, koje potiču izlučivanje probavnih sokova,
  • Pruža umjereno ograničenje soli.

Dakle, dijeta je stolom broj 5: 4-5 puta dnevno, u približno jednakim porcijama.

Na teret se preporučuje piti tekućina.

Suština i osnovni principi prehrane br. 5

Dijetalna posuđa treba kuhati ili kuhati na pari (foto: uflebologa.ru)

Dijetalnu tablicu broj 5 propisuje ljekar za hronične oblike holecistitisa, hepatitisa, žučne bolesti bez pogoršanja. Suština prehrane broj 5 je odabir takve prehrane, koja će pomoći u izbjegavanju razvoja i pogoršanja bolesti jetre i žučnih puteva. Da biste to postigli, dnevni meni uključuje dijetalna jela koja ne iritiraju probavne organe, normaliziraju odvajanje žuči. Istovremeno, ishranom petog stola tijelo prima fiziološku normu proteina, masti i ugljikohidrata, sve potrebne vitamine i minerale.

Načela dijetalne tablice broj 5 prema Pevzneru:

  • kuhanje - na pari, možete kuhati i peći,
  • dnevni režim prehrane računa se na 6 obroka dnevno,
  • kuhinjska sol dozvoljena je na dijeti ne većoj od 10 g dnevno,
  • dijeta 5 osigurava najmanje 1,5 litara besplatne tečnosti dnevno,
  • proizvode s grubim vlaknima treba brusiti ili brisati tokom kuhanja.

Tabela dijeta 5 sadrži recepte za jela s umjerenom energetskom vrijednošću - ne većom od 2000 kcal / dan. U ishrani nije dozvoljeno više od 80 g šećera, preostalih dozvoljenih 300 g ugljikohidrata treba biti u žitaricama i povrću. Proteini i masti dozvoljeni su na 90 g.

Možda će vas zanimati

Tabela dozvoljenih i nepoželjnih proizvoda za dijetu 5:

Hrana i jelaŠta možeŠta ne
Meso, perad, ribaNemasna, bez tetiva, kožaMasno meso i riba, mesni proizvodi, dimljena jela, konzervirana hrana
ŽitaricePreferiraju se heljda i zobena kašaJečam je nepoželjan
JajaOmekani, prokuvani, proteinski omletTvrdo kuhana, pržena jaja
Hljeb, pečenjeJučerašnji pecivo, jestivi proizvodi, suhi keksiSvježi kruh, peciva i lisnato tijesto
PićeKafa i čaj s mlijekom, želeima, pirjanim voćem, sokoviJaka crna kafa, kakao, soda, hladna pića

Dijeta je osmišljena za otprilike 10-14 dana. Više informacija o njegovom trajanju i dopuštenom punjenju treba zatražiti od ljekara.

  • Board nutricionista. Fiziolozi su otkrili da je činjenica da je je izvrstan stimulator protoka žuči u dvanaestopalačno crijevo. Najjednostavnije choleretic sredstvo je obrok. Jedite malo, barem 4-5 puta dnevno, po mogućnosti u isto vrijeme. Drugi doručak i popodnevna užina mogu biti sendviči sa sirom, kuvano meso ili riba, jabuka.

Prejedanje, obilna hrana ima štetan uticaj na jetru i žučni mehur, doprinosi nastanku spazama bilijarnog trakta i napadu boli.

Vrste dijeta stola broj 5

Dijeta tablice br. 5 računa se unaprijed za tjedan dana, uzimajući u obzir raznolikost prehrane (foto: jojo-moka.com)

Izborni uzorak za nedelju izračunava se ovisno o vrsti prehrane br. 5. To mogu biti sorte petog stola koje lekar preporučuje kod raznih bolesti jetre i žuči.

Ishrana za masnom hepatozom jetre uključuje smanjenje unosa masti na 70 g / dan. Dijeta 5a propisana je za egzacerbacije holecistitisa, hepatitisa, žučnih kamenaca. U receptima za dijetalnu 5a hranu koja sadrži holesterol treba svesti na najmanju moguću mjeru.

Dijeta 5p prema Pevznerovoj preporučuje se kod hroničnog pankreatitisa. Tabela 5p razlikuje se od ostalih sorti ovog sistema ishrane smanjujući dozvoljene ugljene hidrate na 200 g / dan. Recepti za dijetu namirnica 5p ne smiju sadržavati cijela jaja, začine i začine.

Tablica 5sh prikazana je nakon operacije za uklanjanje žučnog mjehura, recepti za svaki dan uključuju značajno smanjenje masti i soli.

Uz lipotropno-masnu raznolikost sa stola broj 5, recepti, naprotiv, uključuju najmanje 110 g masti dnevno. One su potrebne da žuč ne stagnira. Jelovnici se izračunavaju svakog dana unaprijed i uključuju u prehranu sve hranjive tvari u pravoj količini. Osnova je osnovni meni za svaki dan za dijetalnim stolom broj 5.

Ponedeljkov meni

Parena riba zrazy sa šljivama (foto: wowfood.club)

1. doručak: zobena kaša na vodi, raženi hljeb s maslacem i kriška sira, čaj.

2. doručak: pečena jabuka.

Ručak: čorba od riže s jajetom, riba na pari zrazy, bobica sok.

Snack: 100 g domaćeg jogurta, keksa sa biskvitom.

Večera: skuta od sira i šargarepa, juha od šipka.

Jelo dana: riba na pari zrazy. Za kuhanje vam je potrebno 400 g fileta ribe s niskim udjelom masnoće (bakalar, oslić, pollok), kriška pšeničnog hljeba bez kore, jaje, 8 komada prethodno kuhanih koštica šljiva, 2 žlice mlijeka, žličica putera, žličica mrvice. Namočite hljeb u mlijeko i iscijedite, riblji file narežite na kriške. File stavite u blender, hleb i usitnite. U masu dodajte jaje, prstohvat soli i dobro izmešajte. Sitno nasjeckajte šljive i pomiješajte s maslacem, krušnim mrvicama. Vlažne ruke u vodi kako se mljevena riba ne bi stekla. Od mljevenog mesa pravimo tortu, na sredinu stavljamo punjenje, dajemo zraci ovalnog oblika i stavljamo u dvostruki kotao. Vrijeme kuhanja - 20 minuta. Za prilog možete pripremiti kuhanu cvjetaču.

Koliko dugo trebate jesti na dijeti broj 5

Dijeta može trajati 5 dana (probno razdoblje) ako tijelo pređe na ovu dijetu, tada se možete pridržavati dijeta 5 tjedana ili do potpunog oporavka. Dijeta 5 spada u kategoriju dugih dijeta, može se koristiti godinu i pol ili dvije godine.

No treba napomenuti da u slučaju kada nema pogoršanja bolesti, prehrana 5 se ne primjećuje vrlo dobro od jednostavnog zdravog obroka. Postoje jednostavno neke karakteristike koje se ne mogu zanemariti.

Najvažniji postulati prehrane 5 su kemijska i mehanička štednja želuca i crijeva (štedljiva ishrana).

Utorak meni

Povrća kaša s mljevenom piletinom (foto: dachadecor.ru)

1. doručak: kaša s zdrobom na vodi sa kašikom marmelade od jagode, jajeta bez kuhanja, čajem.

2. doručak: zrela kruška.

Ručak: juha od povrća sa kašom, parne pileće kotlete.

Snack: pirinčani puding.

Večera: mlevena pileća kasa s povrćem, čaj.

Jelo dana: mljevena pileća kasa s povrćem. Pripremite 500 g mljevene piletine (savjetuje se da ne koristite dućan, već pileći file narežite u blenderu). Ogulite i operite luk, crvenu papriku, krupnu rajčicu, 3 srednja krompira. Sitno nasjeckajte luk i pomiješajte s mljevenim mesom, dodajte prstohvat soli. Papriku i paradajz narežite na tanke kriške, a krompir naribajte na krupnoj rerni. Podmažite pekač maslacem i stavite mleveno meso, glatko. Premažite slojem rajčice i paprike. Dalje, položite sloj naribanog krompira i malo soli. Prelijte sa kašikom maslinovog ulja i namažite kiselim vrhnjem. Naribajte grubo 100 g bilo kojeg sira po ukusu i pospite kašu. Stavite u rernu na srednje jake vatre, pecite 40 minuta.

Središnji meni

Paprika s jabukama (foto: yandex.ru)

1. doručak: posip od sira sa grožđicama, čaj.

2. doručak: 2 mandarine.

Ručak: heljda supa, kriška kuhane govedine s pireom od mrkve.

Grickalica: puding od kaše.

Večera: pirjana govedina s jabukama, čaj.

Jelo dana: teleća govedina s jabukama. Za kuhanje trebate uzeti kg goveđeg luka, 2 velika luka i mrkve, 2-3 velike slatke i kisele jabuke, 2-3 kašike brašna. Meso narežite na velike komade (3-4 cm), uvaljajte u brašno i brzo pržite na biljnom ulju. U šerpu sa debelim zidom sipajte 4 kašike biljnog ulja, sitno nasjeckajte luk i pirjajte u ulju na srednje jakoj vatri. Na krupnu rešetku dodajte meso, rendanu mrkvu, dodajte oko 2 čaše vode tako da se meso potpuno pokrije, posolite i kuhajte na laganoj vatri pod poklopcem 1,5 sat. Jabuke ogulite, isecite na velike kriške i pomešajte sa mesom. Stavite pod poklopac još 40 minuta. Isključite toplotu i ostavite da kuha još 15 minuta.

Četvrti meni

Kaša od bundeve s rižom (foto: qulady.ru)

1. doručak: parni omlet od 2 bjelančevine, kuhana salata od cikle sa sirom, čaj.

2. doručak: banana.

Ručak: vegetarijanski borsch, kaša od bundeve s rižom.

Snack: naribana sirova mrkva sa kašikom kisele pavlake.

Večera: vinjegre, komad kuhane piletine, juha od divlje ruže.

Noću: juha od šipka.

Jelo dana: kaša od bundeve s rižom. Kockice 700 g kaše od bundeve, stavite u šerpu, prelijte 100 ml vode i dovedite do ključanja, pirjajte 10 minuta. Dodajte pola čaše mlijeka, sipajte 2 kašike šećera i prstohvat soli, pomiješajte i dovedite do ključanja. Zatim sipajte pola čaše oprane riže, izgladite i ne miješajte. Kuhajte na laganoj vatri pod poklopcem 30 minuta dok riža ne skuha. Isključite toplotu, pomešajte kašu, drobljejući kriške bundeve, dodajte mali komad maslaca.

Petak izbornik

Pečena riba u sosu od brokule od kisele pavlake (foto: god2019.net)

1. doručak: cheesecake sa suhim marelicama, kašičica kisele pavlake, čaj.

2. doručak: 150 g slatkih bobica.

Ručak: supa od cikle, parni riblji kolači.

Grickalica: sirni kolač od sira, sok od mrkve razrijeđen vodom 1: 1.

Večera: riba pečena u nemasnoj kiseloj pavlaci s brokolijem, kompotom od jabuke.

Jelo dana: pečena riba s brokolijem. Izrežite filete ribe s niskim udjelom masnoće 600 g u luke i sol. Ostavite 400 g brokule u cvasti, potopite u kipuću vodu i kuhajte 5 minuta. Umutite u šolju 2 jaja i 200 g nemasne kisele pavlake. Posudu za pečenje namažite maslacem, stavite ribu i kupus, prelijte sosom od kiselog vrhnja i stavite u prethodno zagrijanu rernu na srednje jake vatre. Kuhajte 15 minuta i odmah poslužite.

Subotnji meni

Mesne kuglice u umaku od mleka (foto: static.1000.menu)

1. doručak: kaša od heljde, kriška sira, čaj.

2. doručak: jabuka pečena s medom.

Ručak: supa od povrća s povrćem, pileće mesne okruglice, mliječni sos.

Grickalica: domaća posuda sa sirom.

Večera: lijeni kolači od kupusa sa pirinčem, čaj.

Noću: juha od šipka.

Jelo dana: pileće mesne okruglice u mlečnom sosu. Samljeti 500 g piletine u blenderu. U vodi namočite 3 male kriške bijelog hljeba, iscijedite i dodajte mesu. Ogulite, operite, sitno nasjeckajte luk i kombinujte s mesom. Dodajte mleveno meso, sve dobro izmešajte i formirajte male kuglice. U tavi zagrejati 3 kašike biljnog ulja i 30 g maslaca, sipati kašiku brašna i snažno mešati da ne bude grudvica. Sipajte čašu mlijeka, soli, dovedite do vrenja i kuhajte umak 10 minuta uz stalno miješanje. Stavite mesne kuglice u mliječni sos, zatvorite poklopac i kuhajte na laganoj vatri pola sata.

Nedeljni meni

Juha od tikvica s krutonima (foto: bm.img.com.ua)

1. doručak: skuta sa kriškama banane, raženi hljeb s džemom od jagoda, čaj.

2. doručak: pečena jabuka.

Ručak: pire od juha od tikvica, riblji kolači.

Snack: lijeni knedle.

Večera: pirjani kupus sa kozicama, juha od divlje ruže.

Jelo dana: pire od juha od tikvica. Pripremite mali pileći file, 700 g mladih tikvica, 2 krompira i luk, 200 g krem ​​sira. Piletinu skuvajte u l vode 20 minuta nakon ključanja. Povrće ogulite, operite i na kockice. Izvadite meso iz juhe, stavite krompir i kuhajte 20 minuta. Dodajte luk i tikvice, kuhajte još 10 minuta. Tečnost sipajte u šoljicu, povrće samljeti u pire s mešalicom i sipajte juhu. Izrežite sir i piletinu na kriške, stavite u juhu, stavite na vatru i kuhajte, miješajući, dok se sir potpuno ne otopi. Poslužite s pšeničnim krekerima.

Board nutricionista. Sa prekomjernom težinom korisno je (samo kako je propisao liječnik) provoditi dan iskrcavanja jednom tjedno. Istovremeno, dan posta od kompota od riže popularan je i dobro se podnosi. Tokom dana piju 5-6 puta čašu kompota (1,5 litara dnevno) od sušenih ili svježih slatkih plodova. 2-3 puta dnevno kompotu se dodaje kaša od riže skuhana na vodi bez šećera. Ukupno, dnevno je potrebno 1,2 kg svježeg ili 200-250 g suhog voća i 50 g riže.

Takođe se preporučuju posni sirovi ili čičkaki. Otprilike 400 g sira bez masnoće (u naravi ili za pravljenje palačinki od sira) raspoređeno je na 4-5 prijema tokom dana. Dozvoljeno je 2-3 čaše čaja sa mlijekom bez šećera i čašom bujona šipka ruža.

Za više informacija o prehrambenim preporukama prema dijeti tablice broj 5 pogledajte video ispod.

Primeri menija

Možete napraviti dijetu od 5 jela u sljedećem obliku:

Doručak: kuvane mesne kuglice, zdrob, čaj.

Ručak: nekoliko suhog voća, jabuka.

Ručak: povrtna supa, mesni kruh s niskim udjelom masti, voćni kompot.

Snack: krekeri (bez punila, samostalno pripremljeni), napitak od šipka.

Večera: kotleti od repe, čaj, kolačići.

Ova dijeta je poznata i kao "dijeta 5a." Pored ljekovitih svojstava, zbog normalizacije metabolizma, na dijeti možete izgubiti 5 kg. i još mnogo toga.

Prvi doručak: skuti sir s malo masnoće sa kiselom pavlakom i malom količinom meda, zobene kaše u vodi ili mlijeku (po mogućnosti 50/50), čaj.

Ručak: pečena jabuka (možete dodati i med).

Ručak: montažna juha od povrća u biljnom ulju (maslinovo ili suncokretovo), kuhana piletina u mliječnom sosu, kuhana riža. Kompot od sušenog voća.

Snack: bokovi ruža bokova.

Večera: kuhana riba s bijelim sosom na povrtnoj juhi. Pire od krumpira, čizkejk sa sirom, čaj.

Dijetalni stol br. 5: dnevni meni i nedjeljna dijeta za liječenje jetre, domaći recepti

Na osnovu podataka dobivenih iz brojnih studija M.I.

Pevzner je razvio 15 terapijskih dijeta koje mogu smanjiti rizik od naknadnog pogoršanja i razvoja bolesti vitalnih unutrašnjih organa, kao i ojačati ljudski imunitet.

Jedna od najefikasnijih metoda liječenja i prevencije bolesti urolitičkog sistema i jetre prepoznata je u tabeli br. 5, koja se može primijetiti dugi niz godina čak i kod kuće.

U ovom ćemo članku istražiti razliku između prehrane br. 5 i drugih metoda medicinske prehrane, opisati jelovnik za svaki dan, a također ćemo objasniti zašto je ova tablica toliko popularna među ženama koje žele vratiti prirodnu harmoniju figure i netaknute sofisticirane proporcije.

Opis prehrane br. 5: ističe

U pravilu je ova terapijska dijeta propisana pacijentima koji su u akutnom stadiju bolesti bilijarnog trakta (holecistitis, hepatitis) i jetre, u njihovoj kombinaciji sa gastritisom i kolitisom, tokom ciroze jetre u fazi nadoknade.

Osnovna pravila prehrane br. 5 jesu prehrana, koja isključuje bilo kakve mehaničke i kemijske nadražujuće za gastrointestinalni trakt i želudac, te jedenje mljevene hrane.

Šta se može jesti uz dijetu broj 5?

Za terapijsku dijetu broj 5, dnevna prehrana prikazana je 5-6 puta.

Osnovna pravila tablice dijeta broj 5:

  • Juhe, kao i jela koja su obogaćena vlaknima, te sineina meso moraju biti mljeveni. Žitarice se pažljivo prokuhaju. Povrće sitno sjeckani.
  • Kako kuhati? Proizvodi se kuhaju, ponekad pare, peku, pirjaju. Tijekom pirjanja, povrće nije potrebno pasirati i sjeckati. Nevaljana kora na jelima.
  • Hladna pića i obroci su zabranjeni.
  • Izbornik uključuje proizvode koji sadrže veliki broj pektina i dijetalnih vlakana, tečnih i lipotropnih supstanci.
  • Ograničenja: bilo koji iritanti za gastrointestinalni trakt (hemijski, mehanički) i sluznicu, masti i sol, svi proizvodi koji sadrže supstance koje iritiraju jetru, bilo koji prehrambeni proizvodi koji mogu izazvati fermentaciju ili truljenje u crevima.
  • Glavni cilj prehrane je štedljiva prehrana kako bi se povećale šanse za obnovu pogođenih organa, smirile njihov rad, stvarajući dobru prehranu žučnim kanalima i jetrom (i drugim organima), čija je izvedba narušena.

Dozvoljena i zabranjena hrana dijetom br. 5

  • Juhe od pire, krem ​​i povrće (mljeveno povrće). Mliječne supe su moguće, ali mlijeko se mora razrijediti vodom u omjeru 1: 1. Kao sastojke možete koristiti: sitno sjeckano povrće (krompir, mrkva, bundeva), žitarice (zobena kaša, zdrob i riža). Kao preljev - puter ili pavlaka.
  • Jučerašnji hljeb (ili sušiti u tosteru), neprofitabilni kolačići.
  • Riba je dozvoljena lean, izuzetno lagane sorte. Može se napraviti u obliku parnih kotleta, kuhanih u komadu.
  • Riba i meso koji su u skladu sa pravilima ishrane: nemasne sorte i nemasne. Na primjer, goveđe i zečje meso (u obliku sufle, pire krompir itd.), Piletina s puretinom (može se kuhati cijela). Iz mesa se moraju ukloniti sve tetive, sigurno je uklonjena koža s piletine.
  • Omlete pečene jajne bjelanjke napravljene od proteina (žumance - ne više od 1 pc dnevno, dodaje se jelima).
  • Mliječni proizvodi. Kod kolitisa mlijeko se može koristiti samo kao sastojak u jelima. Možete koristiti sir u obliku pudinga i sira, pare ili naribana jela (domaće, nemasno).
  • Od povrća moguće je koristiti komade tikvice i tikvice (kuhane). Dozvoljeni su krumpir s karfiolom, repa s mrkvom (samljeti, kašu, kuhati).
  • Pitu od riže i kaše ili sufle. Od žitarica (razrijeđeno mlijeko s vodom) - naribana riža, zdrob, heljda, zobena kaša. Možete skuhati tjesteninu.
  • Sve umake treba kuhati bez tostiranog brašna u mlijeku ili u povrćim bujonima.
  • Slatko je dopušteno samo u obliku naribanog slatkog i sirovog (mekog, zrelog) voća i bobice, kao i kuhano i pečeno u obliku žele, musaka i žele. Obavezno operite sve suho voće. Džem i med također su mogući, u malim količinama marmelada s marshmallowom.
  • Maslac - ne više od 35 g / dan. Salate možete napuniti rafiniranim biljnim uljem, ako tijelo uoči.
  • Kafa - obavezno uz dodatak mlijeka i samo slaba. Dozvoljeni su slatki sokovi (razređeni vodom, iscijeđenim, domaćim). Preporučuje se - juha od kukova ruže, čaj (mlijeko / limun).

Proizvodi koji su zabranjeni:

  • Mesne / riblje bujone, grah / gljive, snažne juhe.
  • Lisnatog tijesta i peciva, kao i raži i integralni kruh.
  • Bilo dimljeno meso, bilo konzervirana hrana i sve namirnice.
  • Meso je kvrgavo, pirjano i prženo.
  • Slana riba.
  • Kavijar, masna riba / meso.
  • Skut, pod utjecajem povećane kiselosti i masti, krema bilo kojeg sadržaja masti, slani i začinjeni sirevi.
  • Sva jela od jaja, osim dozvoljenih.
  • Mahunarke i gljive.
  • Proso i svaka drobilna kaša.
  • Radish sa kislicom, češnjak s lukom i rotkvicom, kupus sa repe.
  • Tokom trajanja prehrane potrebno je odvojiti se od čokolade i sladoleda, voća bogatih vlaknima i kiselim voćem, kao i proizvoda na bazi krema.
  • Sve krastavce i kiseli krastavci.
  • Zabrana bilo koje sode i svih hladnih napitaka. Ne možete crnu kafu i kakao.
  • Svi začini, masti i grickalice.

Kako organizirati jelovnik za tjednu dijetu broj 5 za liječenje jetre sa hepatitisom C i holecistitisom?

Otprilike jelovnik za nedelju dana i za svaki dan za dijetalnim stolom br. 5 izgleda ovako.

Prvi dan:

  • Doručak: proteinski omlet, kaša (riža), može biti u mlijeku, s 5 g putera, slab čaj sa kriškom limuna,
  • Grickalica: skuhana kašika sira,
  • Ručak: supa od povrća (samljeti povrće), sufle (kuhano meso), šargarepa (gulaš), kompot,
  • Drugi ručak: čaj s kolačićima,
  • Večera: rezanci sa sirom, mineralna mirna voda,
  • Druga večera: čaša kefira.

Drugi dan:

  • Doručak: mesne pite s mliječnim sosom, svježa salata (jabuke / mrkva, samljeti), slaba kava s mlijekom,
  • Snack: jabuka,
  • Ručak: supa od krumpira, bobica žele, komad kuhane repe (juha),
  • Drugi ručak: juha od šipka s kolačićima,
  • Večera: heljda, mineralna voda,
  • Druga večera: čaša kefira.

Treći dan:

  • Doručak: skuti sir bez masti sa 60 gr. kisela pavlaka, lagani čaj, zobena kaša u mleku,
  • Snack: pečena jabuka
  • Ručak: komad kuhane piletine, prilog (kuhana riža), supa od povrća, pirjano iz naribanog suhog voća,
  • Drugi ručak: sok,
  • Večera: riblji kolač s parom, pire krompir, čorba od šipka, mliječni sos,
  • Druga večera: šolja kefira.

Četvrti dan:

  • Doručak: čaj s mlijekom, tjestenina, ribana govedina,
  • Snack: lijeni knedle,
  • Ručak: peciva od kupusa, čaša žele, povrtna supa (naribani krompir),
  • Drugi ručak: malo mekog voća,
  • Večera: čaj, sir, kaša od rižinog mleka sa 6 gr. ulja
  • Druga večera: šolja kefira.

Peti dan:

  • Doručak: lagana kava s mlijekom, domaći sir, heljda bez mlijeka,
  • Snack: pečena jabuka
  • Ručak: tjestenina, borsch na vodi, kiselin, sufle (kuhano meso),
  • Drugi ručak: čaj s kolačićima,
  • Večera: komad kuvane ribe, pire krompir, salata od svježeg povrća, mineralna voda,
  • Druga večera: šolja kefira.

Šesti dan:

  • Doručak: slab čaj, mesne kotlete, heljda (prokuha),
  • Snack: pire od mrkve, džem od jabuka,
  • Ručak: kompot, puding od sira, mlečna supa sa rezancima,
  • Drugi ručak: žele
  • Večera: kaša s mlijekom, mineralnom vodom,
  • Druga večera: šolja kefira.

Sedmi dan:

  • Doručak: lagani čaj, pirinač, komad haringe natopljen mlijekom,
  • Snack: pečena jabuka,
  • Ručak: tjestenina, čorba (žitarice, povrće), mlečni sos, mesne paštete, kompot,
  • Drugi ručak: kolačići s juhom od šipka,
  • Večera: parni proteinski omlet, mineralna voda, kačkavalj,
  • Druga večera: kefir.

Jednostavni za kuhanje

Dalje, nudimo nekoliko vrlo učinkovitih i jednostavnih recepata za stolni broj 5.

Dijetna supa od krumpira

  • pirinač - 120 gr,
  • krompir - 2 kom.,
  • šargarepa - 1 kom,
  • mali luk
  • sol po ukusu
  • brokoli - 60 gr.

Recept: krompir se oguli, iseče na kockice i stavi u srednju posudu sa vodom. Ovome se dodaje nasjeckani luk, oprana riža, a zatim se voda može staviti na štednjak.

Mrkva se trlja na srednje velikoj rerni, stavlja u juhu istovremeno sa brokulama.

Juhu je potrebno kuhati na laganoj vatri dok se povrće i riža ne skuvaju, neposredno prije isključenja, dodajte sol, prije upotrebe, dodajte malo biljnog ulja i zelenila u jelo.

Goveđe mesne okruglice

  • mlijeko - 2 kašike. l.,
  • pavlaka - 25 gr.,
  • goveđe meso - 170 gr.,
  • puter - 1 kašika
  • kajsije ili šljive - 15 gr.

Recept: meso nekoliko puta provri kroz brusilicu za meso, sjemenke se odstrane od šljiva i iseku na tanke rezance.

Mleku, mesu, soli, šljive i jajima dodajemo mleveno meso, pa sve temeljito promiješamo.

Ova mesna smjesa podijeljena je na kuglice koje se peku u rerni, prelijte kiselom pavlakom prije spremnosti. Među jelima koja koriste meso, ovo je najpopularnije za ručak.

Mrkvice od sira

  • mrkva - 60 gr.,
  • sir 8% - 160 gr.,
  • pšenično brašno - 40 gr.,
  • kašica kaša - 6 gr.,
  • puter - 25 gr.,
  • šećer - 25 gr.,
  • 1 sirovo jaje.

Recept: mrkva se nareže na rernu srednje veličine, doda se kaša. Mrkva se ohladi, a zatim joj se doda sol, jaje, skuta, gotovo cijelo brašno, sameljite. Pravimo palačinke od sira, narežemo na brašno i pečemo u rerni.

Savjeti o ishrani

Ova terapijska dijeta se ne koristi sama, kao panaceja od bolesti, već samo u kombinaciji sa fizioterapeutskim i lijekovima. Nepoželjno je započeti promatranje ove tablice sami - tek nakon savjetovanja s liječnikom.

Uz potpuno poštivanje svih pravila ishrane, remisija se može postići u vrlo kratkom vremenu - normalizuju sve probavne organe i jetru, ublažiti egzacerbaciju. Ali morate slijediti sve upute liječnika.

Ako je naznačeno da jedete jučerašnji hljeb, to znači da je svježe strogo zabranjeno. Ako je naznačeno da bilo koju grubu hranu treba trljati - to bi trebalo učiniti, jer u ishrani jednostavno nema smisla.

Terapijska dijeta je apsolutno opravdana u liječenju ovih bolesti. Iznenađujuće je da pravilna prehrana uglavnom može izlečiti mnoge bolesti. Što se tiče tablice br. 5, ona omogućava ne samo zaustavljanje pogoršanja i poboljšanje općeg stanja, već i podizanje općeg tonusa, smanjenje težine.

Nekoliko preporuka: zabranjenu hranu kategorički je nepoželjno konzumirati prije i nakon dijete. O raznim dimljenim mesom s ljutim začinima i alkoholom - potpuno zaboravite.

U suprotnom, cijela dijeta će ići niz odvod. Na jetri ne bi trebalo biti opterećenja - samo u tom slučaju njegov će rad moći normalizirati.

Tečaj dijeta, ako je potrebno, može se ponoviti, ali samo uz dozvolu liječnika.

Tokom hroničnog hepatitisa i holecistitisa vrlo je važno slijediti osnovne principe prehrane. Za početak morate u meni unijeti potrebnu količinu proteina - brzo probavljivu i cjelovitu.

A isto tako, ne prekoračite dozvoljenu količinu masti kako ne biste stvorili snažno opterećenje jetre. Tako se sva masna hrana potpuno isključuje. Skuta, kiselo vrhnje i tako dalje - samo niske masnoće.

Ako je potrebno da pojačate choleretic efekat - povećajte količinu biljnih masti.

Kod pacijenata s prekomjernom težinom, količina ugljikohidrata mora biti smanjena čak i manje od dozvoljene prehrane. Svi proizvodi koji imaju dijetu prolaze kroz brusilicu za mesoy, sitno isjecite, obrišite itd. Pažljiva obrada hrane osigurat će štedljiv režim oboljelim organima.

Jelo - samo frakciono, ne 3 puta, potpuno puno, i to u dijelovima od 6-7 puta, koji su postavljeni tokom dijete. I naravno, zapamtite vlakna - maksimalna količina ovih proizvoda na meniju vaše prehrane da biste povećali choleretic efekat ove prehrane.

Sovjetska dijeta 5: kako izliječiti jetru uravnoteženom prehranom?

Dijeta 5 je znanje sovjetskog naučnika i nutricioniste M. Pevznera, a ušlo je u kompleks glavnih 15 vrsta tablica za liječenje. Stol je dizajniran za liječenje jetre za vrijeme remisije i pogoršanja. Podliježući općim pravilima ove terapijske prehrane, možete postići najbrži oporavak i oporavak pacijenta.

Opće karakteristike i preporuke

Kada govorimo o dijeti broj 5: šta možete, a šta ne možete učiniti, vrijedno je istaknuti pravila ishrane i kuhanja:

  • Zapremina tečnosti je 1,5-2 litre.
  • Vensko meso sitno se sjecka ili se od njega priprema mljeveno meso.
  • Sol se pije rijetko (10 g dnevno), vrući začini i povrće su isključeni.
  • Hladna i topla hrana isključena je iz prehrane. Hrana i piće trebaju biti malo topli.
  • Zabranjeni proizvodi s purinskim spojevima i oksalnom kiselinom, grubim vlaknima.

Terapeutska dijeta 5 tablica: šta je moguće što je nemoguće?

Jelovnik prehrane bogat je srdačnom hranom koju pacijent jede 5 puta dnevno. Pevzner je vjerovao da frakcijska prehrana omogućuje bolju probavljivost, sprečava stres u jetri i mogućnost kiselih žgaravica.

Lista proizvoda koji su zabranjeni:

  • Alkohol, gazirana pića, osim ljekovite vode koju je preporučio ljekar.
  • Začinjeno povrće (rotkvica, rotkvica, češnjak, luk).
  • Kiselost, začini i začine iritiraju jednjak.
  • Ocat i sve vrste masnih umaka.
  • Dosadni kakao i čokolada.
  • Tanjuri, konzervirana hrana, meso i masti koje sadrže masnoće (salata, salata), gljive i mahunarke.
  • Svježi kruh i pečenje, kafa, jak čaj.

Izdvojeni proizvodi

Dijetalna tablica broj 5 u meniju podrazumijeva takve proizvode:

  • Juha Možete ga kuhati u mlijeku, slanom povrću. Čista, slaba mesna juha konzumira se bez mesa, ali s povrćem.
  • Mliječni proizvodi. Možete jesti umjerenu količinu mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti i tvrdih sireva, piti mlijeko, kefir i fermentirano pečeno mlijeko s udjelom masti do 1%.
  • Meso piletine, zeca, puretine s malo masnoće, mala količina govedine i svinjetine. Možete i ribu (leš, oslić, bakalar, crni kavijar). Nakon ključanja riba i meso se mogu ispeći da bi se jeli kao zasebno jelo.
  • Tvrda kaša i tjestenina. Pripremaju se u vodi, mlijeku, a konzumiraju i u obliku pudinga i mliječne čorbe.
  • U tablici sa 5 dijeta za svaki dan nalazi se dozvoljeno 1 jaje dnevno. Može se dodati u pečenje, kuhati omlet ili tvrdo kuhanu.
  • Povrće poput mrkve, repe, tikvice. Koristite u bilo kojem obliku.
  • Voće i bobice, osim kiselog voća. Izrađuju žele, žele, kompot, jedu se sirovi i kuhani.
  • Dnevno možete pojesti 70 g slatkiša, poput pastila, marmelade, domaćeg džema, meda, marshmallows.
  • Od pića preporučuju domaću žele, pirjano voće, slab crni čaj.
  • Hrani se ne dodaje masnoća, dozvoljena je minimalna količina masti s malo masti.

Iz ovog osnovnog seta namirnica i jela sačinjen je svakodnevni meni sa 5 obroka za dijetu. Izbornik ovisi o fazi i specifičnostima pacijentovog stanja.

Dve opcije menija

Trajanje pridržavanja terapijske ishrane je 1 tjedan, poželjnost njegovog daljnjeg pridržavanja utvrđuje liječnik.

  • Doručak: salata od žumanjka i tvrdog sira, sušeni hljeb, slab čaj.
  • Drugi doručak: pečena slatka jabuka, možete dodati 1 žličica. dušo.
  • Ručak: kaša od heljde, pečena piletina, žele iz bobica.
  • Snack: čaša mlijeka.
  • Večera: mesni kruh, suh hleb, pečeno povrće.

Opcija broj 2 izbornik za nedeljnu ishranu 5

  • Doručak: pirinčana supa, čaša slabog čaja, hljeb.
  • Drugi doručak: 100 g skučenog sira.
  • Ručak: mesne okruglice, povrća salata, čaj.
  • Snack: čaša slatkih bobica.
  • Večera: pire od krumpira i tikvice, pečeni zander, juha od zobene kaše.

Da biste raznoliki pacijentov način ishrane, možete pripremiti jela prema 5 recepata razvijenih za ishranu svakog dana.

Specijalni recepti:

Piletina punjene tikvice

Za kuhanje trebat će vam:

  • Pileća prsa.
  • 2 velike tikvice.
  • ½ šalice riže.
  • 1 šargarepa

Piletinu skuhajte i uvijte u mljeveno meso, kuhajte i rižu, a tikvice narežite na pola, očistite sredinu tako da dobijete brod. Stavite rižu - pileću smjesu u tikvice, dodajte mrkvu po želji. Pecite jelo 15 minuta. dok tikvice ne budu spremne. U meniju za ishranu 5, tablica daje pacijentu u vrijeme ručka, 100 g ne više od 2 puta tjedno.

Desert: kuhani sir

Za pripremu jela trebat će vam 250 g nemasnog sira, 1 jaje, 2 žlice. l kašika ili brašno sa mekinjama, 1 kašika. l medom ili šećerom.

Skuha se miješa sa jajetom i kašikom, dodaje se med, mljevenja smjesa do glatka. Pripremite jelo za par, prethodno ga izložite u silikonske kalupe. Pogodnije je kuhati takav desert u dvostrukom kotlu, podešavajući režim 30 minuta.

Dijeta broj 5 omogućava vam da jedete takav desert ujutro, ali ne više od 70 g dnevno.

Zelena marelica marelica

Za ovaj desert će vam trebati 200 g vrlo zrelih marelica, preporučuje se uzimanje sorte Calibration. Nadalje, plodovi se operu, izvade se kosti, izvade se u pire krompir, kožice se mogu ukloniti.

Nakon toga, pire se pomiješa sa 1 kašikom. l šećera i 3 kašike. l ključale vode, nakon 3 minute. proteina umutiti do vrhova i uvesti 4 g želatine otopljene u vodi.

Dobivena smjesa je izlivena u posudu, ohlađena, pacijent je poslužio jelo na sobnoj temperaturi.

Ova dijeta, prema pregledu pacijenata, omogućava vam prilagođavanje stanja, ublažavanje bolova i približavanje perioda oporavka. Glavno je pravilno slijediti upute, a jelovnik za svaki dan dijete broj 5, dozvoljena hrana i režim propisani su od strane liječnika.

Pogledajte video: Predlog dnevnog plan ishrane #2 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar