Funkcije jetre i gušterače

Jetra je najveća žlijezda u ljudskom tijelu; u odrasle osobe njena masa doseže 1,5 kg. Jetra je pored dijafragme i nalazi se u desnom hipohondrijumu. S donje površine portalna vena i jetrena arterija ulaze u jetru, a izlaze jetreni kanal i limfne žile. Žučni mjehur je blizu jetre (sl. 11.15). Jetrene ćelije - hepatociti - stalno stvaraju žuč (do 1 litre dnevno). Akumulira se u žučnoj kesici i koncentrira se zbog apsorpcije vode. Dnevno se formira oko 600 ml žuči. Tijekom unosa masne hrane, žuč se refleksno izlučuje u dvanaesnik. Žuča sadrži žučne kiseline, žučne pigmente, minerale, sluz, holesterol.

Bile obavlja mnogo različitih funkcija. Uz to se izlučuju metabolički proizvodi, poput pigmenta. bilirubin - Završna faza raspada hemoglobina, kao i toksina i lekova. Žučne kiseline su potrebne za emulgiranje i apsorpciju masti u probavnom traktu.

Kad himeniz koji sadrži masti ulazi u dvanaestopalačno crijevo, stanice njegove sluznice luče hormon holecistokininšto podstiče smanjenje

Sl. 11.15Jetra:

a - dijafragmatična površina b - žučni mjehur i kanali u - jetreni lobule

žučni mjehur. Nakon 15-90 minuta, sva žuč napušta mjehur i ulazi u tanko crijevo. Sličan učinak na kontrakciju žučnog peska ima iritacija vagusnog živca.

Dio žuči koji ulazi u crijeva potiče razgradnju, emulgiranje i apsorpciju masti. Ostatak žuči apsorbira se u ileumu u krvotok, ulazi u portalnu venu, a potom u jetru, gde se ponovo uključuje u žuč. Ovaj se ciklus odvija 6-10 puta dnevno. Djelomično se žučne komponente izlučuju iz tijela. Štaviše, u debelom crevu regulišu konzistenciju izmeta.

Skupljaju se sve venske žile koje izlaze iz crijeva s apsorbiranim tvarima portalna vena jetre. Nakon ulaska u jetru, na kraju se raspada u kapilare koji su prikladni za sakupljene genatocite kriške jetre. U središtu je lobula centralna venanošenje krvi u jetrena venaulaze u inferiorna vena cava. Jetrena arterija dovodi kiseonik u jetru. Žutica se formira u jetri, koja teče žučne kapilareide na jetreni kanal. Odlazi od njega cistični kanal do žučnog mjehura. Nakon fuzije jetrenih i vezikularnih kanala, formiraju se zajednički žučni kanal, koji se otvara u dvanaestopalačno crevo (sl. 11.16). U blizini hepatocita nalaze se ćelije koje obavljaju fagocitnu funkciju. Oni apsorbiraju štetne tvari iz krvi i sudjeluju u uništavanju starih crvenih krvnih zrnaca. Jedna od glavnih funkcija jetre je neutralizacija fenola, indola i drugih toksičnih produkata raspadanja koji se apsorbiraju u krv u tankom i debelom crijevu. Uz to, jetra je uključena u metabolizam proteina, masti, ugljikohidrata, hormona i vitamina. Jetra je pogođena teškim i dugotrajnim trovanjem, uključujući i alkohol. U ovom slučaju se krši ispunjenje njegovih osnovnih funkcija.

Jetra se polaže u četvrtoj nedelji embrionalnog razvoja kao rast crijeva u dvanaesniku. Jetrene zrake nastaju iz brzo rastuće stanične mase, a između njih rastu krvne kapilare. Na početku razvoja je žlezdno tkivo jetre vrlo labavo i nema lobularnu strukturu. Procesi tanke diferencijacije jetre javljaju se u drugoj polovini intrauterinog razvoja i nakon rođenja. U prenatalnom razdoblju jetra raste vrlo brzo i stoga je relativno velika. Zbog razvojnih značajki krvnih žila jetre, sva krv placente prolazi kroz nju, pružajući strukturama u razvoju kiseonik i hranjive tvari. Portalna vena takođe prima krv iz CT-a koji se formira u jetru. U tom razdoblju razvoja jetra obavlja funkciju deponiranja krvi. Do rođenja

Sl. 11.16.Gušterača, dvanaestopalačno crevo

hematopoeza se javlja u jetri, u postnatalnom periodu ova funkcija bledi.

U 10. sedmici prenatalnog razvoja, u jetri se pojavljuje glikogen čija se količina povećava kako plod raste. Neposredno prije rođenja, relativni sadržaj glikogena u jetri dva je puta veći od njegove količine u odrasle osobe. Takva povećana opskrba glikogenom omogućava fetusu da prevlada stresne situacije povezane s rođenjem i prelaskom u zrak. Nekoliko sati nakon rođenja, nivo glikogena u jetri smanjuje se na nivo odrasle osobe.

U novorođenog djeteta jetra zauzima gotovo polovinu trbušne šupljine (sl. 11.17). Njegova relativna masa dvostruko je veća od mase odrasle osobe. Sa godinama njegova relativna masa opada, a njegova apsolutna masa raste. Masa jetre novorođenčadi je 120-150 g, do kraja druge godine života se udvostručuje, za devet godina - šest puta, do puberteta - za 10. Najveća masa jetre uočena je kod ljudi u 20-30 godina.

U djece je opskrba krvlju jetrom u osnovi jednaka kao u odrasle osobe, s tim što je jedina razlika što dijete može imati dodatne jetrene arterije.

Žučni mjehur kod novorođenčadi i novorođenčeta je mali. Do formiranja žuči dolazi već kod tromjesečnog ploda. Četiri puta više žuči izlučuje se kod novorođenčeta po 1 kg tjelesne težine nego u odrasle osobe. Apsolutna količina žuči je beznačajna i povećava se

Sl. 11.17. Položaj unutarnjih organa novorođenčeta s godinama. U žuči je kod djece, za razliku od odraslih, koncentracija žučnih kiselina, kolesterola i soli niža, ali više sluzi i pigmenata. Mala količina žučnih kiselina uzrokuje slabu probavu masti i njihovo značajno izlučivanje s izmetom, osobito pri ranom hranjenju mješavinama pripremljenim iz kravljeg mlijeka. Uz to, u žuči dece prve godine života postoje supstance sa baktericidnim svojstvima.

Do 14-15 za djevojčice i do 15-16 za dječake konačno se formiraju jetra i žučni mjehur. Nešto ranije, u dobi od 12-14 godina, dovršen je razvoj sistema regulacije izlučivanja bilijara.

Pankreas - Velika žlezda mešovitog sekreta. Nalazi se iza želuca i ima izduženi oblik (vidi Sliku 11.17). U žlijezdi se razlikuju glava, vrat i rep. Izlazni tubuli koji dolaze iz sekretornih odseka spajaju se u šire kanale, koji su spojeni u glavni kanal gušterače. Njegov otvor se otvara na vrhu duodenalne papile. Pankreas izlučuje sok pankreasa (do 2 litre dnevno), sadrži kompletan set enzima koji razgrađuju proteine, masti i ugljikohidrate hrane. Enzimski sastav soka može varirati i ovisi o prirodi prehrane.

Peptidaze - enzimi koji razgrađuju proteine ​​- izlučuju se u neaktivnom obliku. Oni se u crevnom lumenu aktiviraju enzimom. enterocipazakoja je dio crevnog soka. Pod utjecajem enterokinaze neaktivnog enzima tripsin pretvara se tripsin, kimotripsinogen - u hemotripsija. Sadrži i sok pankreasa amilaza i ribonuklease koji razgrađuju ugljene hidrate i nukleinske kiseline, odnosno lipazaaktivira žuč i razgrađuje masti.

Regulacija otpuštanja pankreasnog soka vrši se uz sudjelovanje nervnih i humoralnih mehanizama. Eferentni impuls koji putuje kroz vagusni živac do gušterače uzrokuje oslobađanje male količine soka bogatog enzimima.

Među hormonima koji djeluju na gušteraču, najefikasniji su sekrein i holecistokinin. Stimuliraju oslobađanje enzima, kao i vode, bikarbonata i drugih jona (kalcijum, magnezijum, cink, sulfati, fosfati). Izlučivanje inhibiraju hormoni - somatostatiomi i glukagopi, koji se stvaraju u samoj žlijezdi.

Kada nema unosa hrane, izlučivanje pankreasnog soka je zanemarljivo i iznosi 10-15% njegove maksimalne razine. U neuro-refleksnoj fazi, pri vidu i mirisu hrane, kao i žvakanju i gutanju, sekret se povećava na 25%. Ovo izdvajanje soka pankreasa nastaje zbog refleksnog pobuđivanja vagusnog živca. Kada hrana uđe u želudac, lučenje joda se povećava dejstvom i vagusnog živca, kao i gastrina. U kasnijoj crijevnoj fazi, kada himan ulazi u dvanaestopalačno crijevo, sekrecija doseže maksimalan nivo. Kiselina, koja dolazi sa hranom iz stomaka, neutralizira bikarbonat (HCO3), izlučuje gakoza gušterače i dvanaestopalačnog creva. Zbog toga se pH sadržaja crijeva diže na razinu na kojoj su aktivni enzimi gušterače (6,0-8,9).

Gušterača obavlja i funkciju unutrašnje sekrecije, oslobađajući hormone u krv insulin i glukagon.

U embrionalnom periodu gušterača se pojavljuje treći tjedan u obliku uparenog izraslina u crevnoj regiji pored želuca (vidi Sliku 11.2). Kasnije se oznake spajaju, u svakom se razvijaju endo- i egzokrini elementi. U trećem mjesecu prenatalnog razvoja, u stanicama žlijezde počinju se otkrivati ​​enzimi trinsinogena i lipaze, amilaza počinje se proizvoditi nakon rođenja. Endokrini otočići pojavljuju se u žlijezdi ranije od egzokrina, u sedmoj i osmoj sedmici glukagon se pojavljuje u a-stanicama, a u 12. inzulin u p-stanicama. Ovaj rani razvoj endokrinih elemenata objašnjava se potrebom da fetus formira vlastiti sistem za regulaciju metabolizma ugljikohidrata, jer je u tom periodu glavni izvor energije glukoza iz majčinog tijela kroz posteljicu.

U novorođenčadi je masa žlijezde 2–4 g; do kraja prve godine života ona se brzo povećava zbog rasta egzokrinih elemenata i dostiže 10–12 g. To također objašnjava naglo povećanje sekrecije gušterače. Prvih mjeseci života, kada klorovodična kiselina još nije formirana u želucu, probava se provodi zbog izlučivanja gušterače.

Aktivnost enzima koji razgrađuju proteine ​​u prvim mesecima detetovog života na prilično je visokom nivou, koji i dalje raste i dostiže najviše od četiri do šest godina. Trećeg dana djetetovog života aktivnost kimotripsina i tripsina se izražava u soku pankreasa, aktivnost lipaze je i dalje slaba. Do treće sedmice aktivnost ovih enzima povećava se. Aktivnost amilaze i lipaze pankreasnog soka povećava se do kraja prve godine života, što je povezano s prelaskom djeteta na jedenje miješane hrane. Umjetno hranjenje povećava i količinu sekrecije i aktivnost enzima. Amilolitička i lipolitička aktivnost dostižu maksimalne vrednosti do šest do devet godina života deteta. Daljnje povećanje izlučivanja ovih enzima događa se zbog povećanja količine izlučenog sekreta u konstantnoj koncentraciji.

Fetusu nedostaje periodične kontraktilne aktivnosti gastrointestinalnog trakta. Lokalne kontrakcije nastaju kao odgovor na iritaciju sluzokože, dok se sadržaj crijeva kreće prema anusu.

56. Uloga jetre i gušterače u probavi.

Varenje jetre i žuči

Jetra se nalazi u gornjem dijelu trbušne šupljine, zauzima cijeli desni hipohondrij i djelomično prelazi na lijevu stranu. Na donjoj površini desnog režnja jetre je žuta. mjehurić. Kada se cistični i žučni kanal spoji, formira se zajednički žučni kanal, koji se otvara u dvanaesniku 12. Jetra obavlja brojne važne funkcije u tijelu:

učestvuje u sintezi proteina. Sintetizuje 100% albumina u plazmi, 70-90% alfa-globulina i 50% beta-globulina. Nove aminokiseline formiraju se u jetri.

Sudjelujte u metabolizmu masti. Sintetišu se lipoproteini u krvi plazme, holesterol.

sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata. Jetra je sredstvo za skladištenje glikogena.

sudjeluju u zgrušavanju krvi. S jedne strane se ovdje sintetizira većina faktora koagulacije, a s druge se antikoagulansi (siparin) sintetiziraju.

učestvuje u imunološkim odgovorima.

Jetra je skladište krvi.

učestvuje u metabolizmu berirubina. Eritrociti se uništavaju, hemoglobin se pretvara u indirektni berirubin, hvataju ga hipotociti i prelazi u direktan berirubin. U sastavu žuči izlučuju se u crijeva i na kraju sterkobillinogeni izmet - daje boju izmeta.

aktivni oblici vita nastaju u jetri. A, D, K i jetra ....

57. Mehanizmi za regulaciju probave.

Regulacija želudačne sekrecije

Vagusi živaca (parasimpatička podjela NS) stimuliraju želudačne žlijezde, povećavajući volumen sekreta. Simpatička vlakna imaju suprotan učinak. Snažni stimulans želučane sekrecije je hormon - gastrin, koji se formira u samom želucu.

Stimulanti uključuju biološki aktivne stvari - histamin, koji se takođe formira u stomaku. Gastričnu sekreciju potiču i proizvodi razgradnje proteina koji su se apsorbirali u krv. Lokalni sekret gastrointestinalnog trakta (intenstinalni) inhibira sekreciju, poput sekreta, neurotenzina, somatostatina, enterogastrona, serotina.

Postupak odabira žute boje. Sok je podijeljen u tri faze: - složeni refleks, - želudačni, - crevni.

Utvrđeno je da hrana primljena u usta i ždrijelo refleksno potiče lučenje želudačnih žlijezda. To je ujedno i bezuvjetni refleks. Ref. luk uključuje oralne receptore, osjetljivi nerv. vlakna koja idu do medulla oblongata, centralna parasimpatička vlakna, vagusna nervna vlakna, ćelije želudačnih žlijezda.

Međutim, Pavlov je u eksperimentima s zamišljenim hranjenjem utvrdio da sekretorna aktivnost želuca može biti potaknuta izgledom, mirisom hrane i namještajem. Ovaj žuti. Sok se naziva apetičan. Ona priprema želudac za hranu.

2 faza. Gastrična faza sekrecije.

Ova faza je povezana s gutanjem hrane direktno u želudac. Kurtsin je pokazao da uvođenje gumenog balona u želudac, praćeno inflacijom, dovodi do izlučivanja žlijezde. sok nakon 5 minuta Pritisak na sluzokožu želuca iritira mehanoreceptore njegovog zida. Signali ulaze u centralni nervni sistem, a odatle preko vlakana vagusnog živca do želudačnih žlezda. Nadraživanje mehanoreceptora smanjuje apetit. izlučivanje u ovoj fazi nastaje i zbog humoralnih podražaja. To mogu biti stvari koje se stvaraju u samom želucu, kao i stvari sadržane u hrani. Konkretno, hormoni probavnog trakta - gastrin, histamin, ekstraktivne prehrambene namirnice.

3 faza. Crijevna faza izlučivanja.

Izolacija sok se nastavlja nakon što hrana uđe u tanko crijevo. U tankom crevu se probavljene materije apsorbuju u krv i utiču na sekretornu aktivnost želuca. Ako se prosječna hrana nalazi u stomaku 2-3 sata, tada lučenje stomaka traje 5-6 sati.

Motorna funkcija želuca.

Glatki mišići zidova stomaka su automatizirani i osiguravaju motorni f-ju želuca. Kao rezultat toga, hrana se miješa, gel je bolje zasićen. sok i ulazi u 12 čira na dvanaesniku. Hormoni potiču motoričku aktivnost - gastrin, histamin, acetilkolin. Inhibirati - adrenalin, norepinefrin, enterogastron.

Hrana se nalazi u stomaku 5-10 sati, mast do 10 satiTrajanje hrane zavisi od vrste hrane.

Tečnosti prolaze u tanko crevo odmah nakon ulaska u želudac. Hrana počinje prolaziti u crijeva nakon što je postala tečna ili polutečna. U tom obliku je nazvana himom. Evakuacija u dvanaestopalačno crijevo 12 događa se u zasebnim dijelovima, zahvaljujući sfinkteru piloričnog odjela želuca. Kada kisela masa hrane dođe do pilora, mišići sfinktera se opuštaju, hrana ulazi u dvanaesnik 12, gde je medij alkalan. Prelaz hrane traje sve dok r-i u početnim presecima dvanaesnika ne postanu kiseli. Nakon toga se mišići sfinktera stežu i hrana se prestaje kretati iz želuca dok p-to okruženje nije alkalno.

Motorna funkcija tankog crijeva.

Zbog smanjenja mišićnih elemenata crevne stjenke izvode se složeni pokreti. To doprinosi mešanju prehrambenih masa, kao i njihovom kretanju kroz creva.

Pokreti creva su klatno i peristaltično. Kish. mišiće karakterizira automatizacija, a čistoća i intenzitet kontrakcija reguliraju se refleksno. Parasimpatička podjela pojačava peristaltiku, a simpatička - inhibira.

Humoralni iritanti koji pojačavaju peristaltiku uključuju: gastrin, histomin, prostaglandine, žuč, ekstraktivne tvari mesa, povrće.

Anatomske karakteristike jetre i gušterače

Šta je gušterača i jetra?

Gušterača je drugi najveći organ probavnog sistema. Smješten je iza stomaka, ima duguljasti oblik. Kao egzokrina žlijezda izlučuje sok gušterače koji sadrži enzime koji probavljaju ugljikohidrate, proteine ​​i masti. Kao i endokrina žlijezda, hormoni inzulin, glukagon i drugi luče se. 99% žlijezde ima lobed strukturu - to je vanjski dio žlijezde. Endokrini dio zauzima samo 1% volumena organa, nalazi se u repu žlijezde u obliku otočića Langerhansa.

Jetra je najveći ljudski organ. Smješten u desnom hipohondrijumu, ima lobed strukturu. Ispod jetre je žučni mehur koji skladišti žuč koja se stvara u jetri. Iza žučne kesice su vrata jetre. Preko njih portalna vena ulazi u jetru, noseći krv iz crijeva, želuca i slezine, jetrenu arteriju koja hrani jetru sama, živce. Limfne žile i zajednički jetreni kanal izlaze iz jetre. Cistični kanal iz žučne kesice teče u potonji. Rezultirajući zajednički žučni kanal, zajedno s kanalom pankreasne žlijezde, otvara se u dvanaesnik.

Gušterača i jetra - žlezde, šta izlučivanje?

Ovisno o tome gdje žlijezda luči svoju sekreciju, razlikuju se žlijezde vanjske, unutarnje i mješovite sekrecije.

  • Endokrine žlijezde proizvode hormone koji ulaze direktno u krvotok. Te žlezde uključuju: hipofizu, štitnjaču, paratireoidu, nadbubrežne žlezde,
  • Endokrine žlijezde proizvode određene sadržaje koji se izlučuju na površini kože ili u bilo koju šupljinu tijela, a zatim van. To su znojne, lojne, slezljive, pljuvačke, mlečne žlezde.
  • Žlezde mešovitog sekreta proizvode i hormone i supstance koje se izlučuju iz organizma. Uključuju gušteraču, polne žlezde.

Prema internetskim izvorima, jetra je žlijezda spoljašnje sekrecije, međutim, u naučnoj literaturi pitanje: „Jetra je žlijezda, šta je sekrecija?“ Daje definitivan odgovor - „Mješovito“, jer se u tom organu sintetiše nekoliko hormona.

Biološka uloga jetre i gušterače

Ta dva organa se nazivaju probavne žlijezde. Uloga jetre i gušterače u probavi je i probava masti. Gušterača, bez učešća jetre, probavlja ugljikohidrate i proteine. Ali funkcije jetre i gušterače su izuzetno raznolike, od kojih neke nisu ni na koji način povezane sa probavom hrane.

Funkcije jetre:

  1. Hormonalno Sintetizira neke hormone - inzulinu sličan faktor rasta, trombopoetin, angiotenzin i drugi.
  2. Deponovanje. U jetri se skladišti do 0,6 l krvi.
  3. Hematopoetic. Jetra tokom intrauterinog razvoja je organ hematopoeze.
  4. Izlučna. Izlučuje žuč, koja priprema masti za probavu - emulguje ih, a ima i baktericidni efekat.
  5. Pregrada. U ljudsko tijelo redovito ulaze različite otrovne tvari: u crijevima se stvaraju lijekovi, boje, pesticidi, produkti metabolizma crevne mikroflore. Krv koja teče iz crijeva i sadrži otrovne materije ne ide direktno u srce, pa se potom širi po cijelom tijelu, već ulazi iz portalne vene u jetru. Svakoj trećini krvi osobe svake minute prođe kroz ovaj organ.

U jetri dolazi do neutralizacije stranih i toksičnih supstanci koje su ušle u nju. Opasnost takvih tvari je da reagiraju s proteinima i lipidima stanica, narušavaju njihovu strukturu. Kao rezultat toga, takvi proteini i lipidi, a samim tim i ćelije, te tkiva i organi ne ispunjavaju svoje funkcije.

Proces neutralizacije ide u dvije faze:

  1. Prijevod topivih tvari netopljivih u vodi u topive,
  2. Povezanost dobivenih topljivih tvari s glukuronskom ili sumpornom kiselinom, glutationom s stvaranjem netoksičnih tvari koje se izlučuju iz tijela.

Metabolička funkcija jetre

Taj unutrašnji organ je uključen u metabolizam proteina, masti i ugljenih hidrata.

  • Metabolizam ugljikohidrata. Omogućava stalnu glukozu u krvi. Nakon obroka, kada velika količina glukoze uđe u krv, nastaje njegova opskrba u obliku glikogena u jetri i mišićima. Između obroka tijelo prima glukozu uslijed hidrolize glikogena.
  • Metabolizam proteina. Aminokiseline koje su tek ušle u tijelo iz crijeva šalju se kroz portalnu venu u jetru. Ovde se iz aminokiselina grade proteini koagulacionog sistema (protrombin, fibrinogen) i krvna plazma (svi albumini, α- i β-globulini). Ovde aminokiseline ulaze u reakcije deaminacije i transaminacije potrebne za međusobnu transformaciju aminokiselina, sintezu glukoze i ketonskih tela iz aminokiselina. Otrovni proizvodi metabolizma proteina, uglavnom amonijak, koji se pretvara u ureu, neutraliziraju se u jetri.
  • Metabolizam masti. Nakon jela, masti i fosfolipidi sintetiziraju se u jetri iz masnih kiselina koje dolaze iz crijeva, dio masnih kiselina se oksidira s stvaranjem ketonskih tijela i oslobađanjem energije. Između obroka masne kiseline ulaze u jetru iz masnog tkiva, gdje prolaze β-oksidaciju s oslobađanjem energije. U jetri se sintetiše ¾ svih holesterola u organizmu. Samo ¼ od njega dolazi s hranom.

Funkcija pankreasa

Što je gušterača već uzela u obzir, sada saznajte koje funkcije obavlja?

  1. Digestivni Enzimi gušterače probavljaju sve komponente hrane - nukleinske kiseline, masti, bjelančevine, ugljikohidrate.
  2. Hormonalno Gušterača izlučuje nekoliko hormona, uključujući inzulin i glukagon.

Šta je probava?

Naše tijelo se sastoji od gotovo 40 biliona ćelija. Za život svakog od njih potrebna je energija. Ćelije umiru, novi materijali trebaju građevinski materijal. Izvor energije i građevinskog materijala je hrana. Ulazi u probavni trakt, dijeli se (probavlja se) u pojedinačne molekule, koji se apsorbuju u krvotok u crijevima i šire po tijelu, do svake stanice.

Digestija, tj. Raspad složenih prehrambenih tvari - proteina, masti i ugljikohidrata, na male molekule (aminokiseline), više masne kiseline i glukozu, odnosno teče pod djelovanjem enzima. Nalaze se u probavnim sokovima - soči od pljuvačke, želuca, pankreasa i creva.

Ugljikohidrati se počinju probavljati već u usnoj šupljini, a proteini se počinju probavljati u želucu. Ipak većina reakcija raspada ugljikohidrata, proteina i svih reakcija razgradnje lipida nastaje u tankom crijevu pod utjecajem enzima gušterače i crijeva.

Izlučuju se neisvareni dijelovi hrane.

Uloga gušterače u varenju proteina

Proteini, odnosno prehrambeni polipeptidi, počinju da se razgrađuju u želucu pod djelovanjem enzima tripsin na oligopeptide, koji ulaze u tanko crijevo. Ovdje na oligopeptide utječu enzimi pankreasnog soka - elastaza, kimotripsin, tripsin, karboksipeptidaza A i B. Rezultat njihova zajedničkog rada je propadanje oligopeptida na di- i tripeptide.

Digesciju dovršavaju enzimi crevnih ćelija, pod utjecajem kojih se kratki lanci di- i tripeptida razgrađuju na pojedine aminokiseline, koje su dovoljno male da prodiru kroz sluznicu i crijeva, a zatim uđu u krvotok.

Uloga gušterače u probavi ugljikohidrata

Polisaharidni ugljikohidrati počinju se probavljati u usnoj šupljini pod djelovanjem enzima pljuvačke α-amilaze s stvaranjem velikih fragmenata - dekstrina. U tankom crijevu se dekstrini, pod utjecajem pankreasnog enzima, pankreasna α-amilaza, razgrađuju do disaharida, maltoze i izomaltoze. Ti disaharidi, kao i oni koji su došli s hranom - saharozom i laktozom, razgrađuju se pod utjecajem enzima crijevnog soka do monosaharida - glukoze, fruktoze i galaktoze i stvara se mnogo više glukoze od ostalih tvari. Monosaharidi se apsorbuju u crevnim ćelijama, a potom ulaze u krvotok i nose se cijelim tijelom.

Uloga gušterače i jetre u probavi masti

Masnoće, odnosno triacilgliceroli, počinju se probavljati u odrasle osobe samo u crevima (kod dece u usnoj šupljini). Raspad masti ima jedno svojstvo: one su nerastvorljive u vodenom okruženju crijeva, pa zato sakupljaju se u velikim kapi. Kako peremo suđe na kojima je smrznut debeli sloj masti? Koristimo deterdžente. Oni ispiraju masnoću, jer sadrže površinski aktivne tvari koje razgrađuju sloj masti u male kapi, lako se isperu vodom. Funkciju površinski aktivnih tvari u crijevima obavlja žuč koju stvaraju ćelije jetre.

Žutica emulgira masti - razgrađuje velike kapi masti u pojedine molekule koje mogu biti izloženi pankreasnom enzimu, pankreasnoj lipazi. Tako se funkcije jetre i gušterače tokom varenja lipida obavljaju sukcesivno: priprema (emulgiranje) - cijepanje.

Za vreme raspada triacilglicerola stvaraju se monoacilgliceroli i slobodne masne kiseline. Oni formiraju miješane micele, koji također uključuju holesterol, vitamine topive u masti i žučne kiseline. Micele se apsorbuju u crevnim ćelijama, a potom ulaze u krvotok.

Funkcija hormona pankreasa

U gušterači se formira nekoliko hormona - inzulin i glukagon, koji osiguravaju konstantan nivo glukoze u krvi, kao i lipokain i drugi.

Glukoza ima izuzetnu ulogu u tijelu. Glukoza je potrebna svakoj stanici, jer reakcije njene transformacije dovode do stvaranja energije, bez koje je život ćelije nemoguć.

Za šta je odgovorna gušterača? Glukoza iz krvi u ćelije ulazi sa učešćem posebnih proteinskih nosača nekoliko vrsta. Jedna od ovih vrsta prenosi glukozu iz krvi do ćelija mišićnog i masnog tkiva. Ti proteini rade samo uz sudjelovanje hormona gušterače - inzulina. Tkiva u koja glukoza ulazi samo uz sudjelovanje inzulina nazivaju se inzulinom ovisnim.

Koji hormon luči gušterača nakon jela? Nakon jela, inzulin se izlučuje, što stimulira reakcije koje dovode do smanjenja razine glukoze u krvi:

  • pretvaranje glukoze u skladišni ugljeni hidrat - glikogen,
  • transformacije glukoze koje nastaju uz oslobađanje energije - reakcije glikolize,
  • pretvaranje glukoze u masne kiseline i masti su tvari za skladištenje energije.

Uz nedovoljnu količinu inzulina javlja se dijabetes melitus, praćen metaboličkim poremećajima ugljikohidrata, masti i bjelančevina.

Koji hormon luči pankreas tokom posta? 6 sati nakon jela završava se probava i apsorpcija svih hranjivih sastojaka. Nivo glukoze u krvi počinje da opada. Vrijeme je za upotrebu rezervnih tvari - glikogena i masti. Njihovu mobilizaciju uzrokuje hormon gušterače - glukagon. Njegova proizvodnja počinje padom glukoze u krvi, njen zadatak je povećati ovaj nivo. Glukagon stimulira reakcije:

  • pretvorba glikogena u glukozu,
  • konverzija aminokiselina, mliječne kiseline i glicerola u glukozu,
  • razgradnja masti

Zajednički rad inzulina i glukagona osigurava očuvanje nivoa glukoze u krvi na konstantnom nivou.

Šta je pankreatitis i kako ga liječiti?

Kod bolesti jetre i gušterače poremećena je probava komponenata hrane. Najčešća patologija pankreasa je pankreatitis. Bolest se razvija u slučaju opstrukcije pankreasnog kanala. Enzimi proizvedeni željezom i sposobni su za varenje proteina, masti i ugljikohidrata ne ulaze u crijeva. To dovodi do činjenice da:

  • enzimi počinju razgraditi sam organ, to je praćeno jakim bolovima u trbuhu,
  • hrana se ne probavlja, dovodi do uznemirenih stolica i ozbiljnog gubitka kilograma.

Oni tretiraju pankreatitis lijekovima koji suzbijaju proizvodnju enzima pomoću žlijezde. Pravilna prehrana za pankreatitis pankreasa je od presudne važnosti. Na početku liječenja, za nekoliko dana, moraju propisati kompletan post. Glavno pravilo ishrane za pankreatitis pankreasa je odabir hrane i režima obroka koji ne stimuliraju proizvodnju enzima od strane žlijezde. Za to je propisan frakcijski unos tople hrane u malim obrocima. Posuđe je najprije odabrani ugljikohidrat, u polu-tečnom obliku. Tada, kako bolovi odmiču, dijeta se proširuje, isključujući masnu hranu. Poznato je da se gušterača, u skladu sa svim preporukama, potpuno obnavlja godinu dana nakon početka liječenja.

Funkcije jetre i gušterače u tijelu su raznolike. Ova dva organa su od velike važnosti u probavi jer osiguravaju varenje proteina, masti i ugljenih hidrata u hrani.

Struktura i funkcija jetre

Izvana jetra prekrivena kapsulom. Žučni mehur u obliku kesice zapremine 40-70 ml nalazi se u produbljivanju donje površine jetre. Njegov kanal se spaja sa zajedničkim žučnim kanalom jetre.

Tkivo jetre sastoji se od lobula, koje su zauzvrat sastavljene od ćelija jetre - hepatociti koji imaju oblik poligona. Oni kontinuirano proizvode žuč, sakupljajući se u mikroskopskim kanalima, spajajući se u jedno zajedničko. Otvara se u dvanaesniku, kroz koji žuč ulazi ovdje. Tokom dana se izdvaja 500-1200 ml.

Ta se tajna formira u ćelijama jetre i struje direktno u crijeva (jetrena žuč) ili u žučni mjehur, gdje se nakuplja (cistična žuč). Odatle, žuč ulazi u creva po potrebi, ovisno o prisutnosti i sastavu preuzete hrane. Ako se probava ne dogodi, žuč se sakuplja u žučnom mjehuru. Ovde je koncentrisana zbog apsorpcije vode iz nje, postaje viskoznija i mutnija u odnosu na jetru.

Bile imaju svojstvo aktiviranja probavnih enzima u crijevima, kao i emulgiranja masti i na taj način povećavanja međudjelovanja enzima (lipaza) s mastima, olakšavajući njihov razgradnju.Žuča štetno djeluje na mikroorganizme, sprečavajući njihovu razmnožavanje.

Žuča sadrži: vodu, žučne kiseline, žučne pigmente, holesterol, masti, neorganske soli, kao i enzime (uglavnom fosfataze).

Pored sudjelovanja jetre u probavi, metabolizma ugljikohidrata, proteina, masti, vitamina on ima tako vodeće funkcije kao što su zaštitna i detoksikacijska. U jetri se neutrališu:

  • Crijevni toksini (fenoli),
  • proizvodi raspadanja azotnih proteina,
  • alkohol
  • Urea se sintetiše
  • monosaharidi se pretvaraju u glikogen,
  • monosaharidi nastaju iz glikogena.

Uz to, jetra obavlja određenu izlučujuću funkciju. Žutom se izlučuju metabolički proizvodi poput mokraćne kiseline, uree, holesterola, kao i hormona štitnjače - tiroksina.

U embrionalnom razdoblju razvoja jetra djeluje kao hematopoetski organ. Sada je poznato da se gotovo svi proteini krvne plazme sintetišu u jetri - albumin, globulin, fibrinogen, protrombin i mnogi enzimi.

U ovoj žlijezdi postoji razmjena kolesterola i vitamina, iz toga se vidi da je jetra vodeća biohemijska "tvornica" tijela i treba je pažljivo liječiti. Pored toga, njene ćelije su veoma osetljive na alkohol.

Struktura i funkcija gušterače

Gušterača se nalazi iza želuca, po kojem je dobila ime, u zavoju dvanaesnika. Dužina mu je 12-15 cm, sastoji se od glave, tijela i repa. Prekrivena je najtanjijom kapsulom i ima leskastu strukturu. Lobule se sastoje od žljezdanih ćelija, gdje se sintetišu razni probavni enzimi.

Ova žlijezda ima dvije vrste sekrecije - vanjsku i unutrašnju. Egzokrina uloga ove žlijezde jest u tome što ona proizvodi sok gušterače koji sadrži izuzetno važne probavne enzime koji ulaze u dvanaestopalačno crijevo: tripsin, kimotripsin, lipazu, amilazu, maltazu, laktazu itd.

Zapravo je žlijezda "napunjena" enzimima. Stoga obustava njihove dodjele, u slučaju oštećenja ovog organa, prati nekoliko sati samoiskopavanjem njegovog tkiva.

Sok pankreasa je bezbojan, proziran, ima alkalnu reakciju. Normalno se izlije u male kanale koji se spajaju s glavnim kanalom žlijezde koji se otvara u dvanaesniku uz ili zajedno sa zajedničkim žučnim kanalom.

Pogledajte video: OVO su SIMPTOMI RAKA PANKREASA - Prepoznajete li ih (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar