Koja je riba dobra za dijabetes?

Pozdrav dragi čitaoci! Riba se smatra skladištem hranljivih sastojaka potrebnih tijelu, makro- i mikroelemenata. Ovaj bi proizvod trebalo dopuniti prehranom svake osobe. Često dijabetičari „pate“ od ozbiljnih prehrambenih ograničenja, postavlja se pitanje je li moguće diverzificirati svoju prehranu ribama. Zahvaljujući ovom članku, možete saznati o utjecaju tvari sadržanih u ribljim jelima na stanje dijabetičara, pravilima odabira „uzorka“ prikladnog za prehranu, a također se upoznati s nekim korisnim receptima.

O prednostima ribljih proizvoda

Skup proizvoda odobrenih za upotrebu kod dijabetesa prilično je ograničen. U ovom slučaju dijabetičari, da bi održali normalno funkcionisanje već oslabljenih organa i sistema, potrebno je da postignu ravnotežu u svim hranjivim sastojcima u već „suzdržanoj“ meniju.
Po količini proteina, gotovo nijedan proizvod dostupan potrošačima ne može se uporediti sa ribom. Ovaj je protein potpuno i visoko probavljiv. Ovu supstancu, zajedno s vitaminima i aminokiselinama, treba unositi u tijelo dijabetičara u dovoljnim količinama. Uostalom, upravo proteini imaju glavnu ulogu u sintezi inzulina.

Riba je bogata esencijalnim dijabetičarima omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Ove tvari su neophodne za:

  • optimizacija međućelijskih procesa,
  • borba protiv viška kilograma
  • sprečiti kardiovaskularne patologije,
  • protivupalna dejstva,
  • obnavljanje regulatornih mehanizama i trofičnih poremećaja.

Riba je korisna i zbog svog bogatog vitaminskog kompleta (grupe B, A, D i E), kao i elemenata u tragovima (kalijum, jod, magnezijum, fluorid, fosfor i drugi).

Unatoč svim prednostima ribljih proizvoda, njihovom prekomjernom uporabom možete dovesti tijelo u proteinsko gnoj. Djelovanje probavnog trakta i izlučujućeg sistema (posebno kod dijabetesa tipa 2) je preteško zbog razvoja ateroskleroze. I s prekomjernim unosom proteina, već iscrpljeni sustavi moraju se nositi s pretjeranim opterećenjima.

Kakvu bi ribu trebali jesti dijabetičari?

Vrlo često se i ljudi s dijabetesom moraju boriti protiv pretilosti. Druga vrsta dijabetesa (oblik inzulina ovisan o obliku) može se razviti zbog "istodobne" bolesti. Zbog toga, prema prehrambenim preporukama, pacijenti trebaju dati prednost niskokaloričnim sortama riba, kako riječnim tako i morskim. Proizvod se može poslužiti pirjano, kuhano, kuhano na pari i pečeno, kao i sok.

Jedenje pržene morske hrane vrlo je nepoželjno. To je posljedica ne samo visokog kaloričnog sadržaja jela, već i preopterećenja gušterače, koja neće biti u stanju pravilno obraditi hranu enzimima pankreasa.

Preporučljivo je raznolikost riblje prehrane:

U jelovnik možete uključiti i losos. Iako je klasificiran kao masna sorta, losos može nadoknaditi nedostatak Omega-3, koji „brine“ za normalnu hormonalnu pozadinu.

Jedenje ribe za dijabetes ne mora biti svježe. Može se nadopuniti preljevom od nemasne kisele pavlake, limunovim sokom ili začinima bez ljute paprike.

Također, dijabetičari se povremeno mogu prepustiti ribama iz konzerve u vlastitom, rajčici ili bilo kojem drugom prirodnom soku.

Ali s nekom ribom za dijabetes bolje je ne baviti se, naime:

  • ocjene masti
  • slana i dimljena riba, "izazivajući" zadržavanje tekućine i doprinoseći pojavi edema,
  • masna visokokalorična konzervirana hrana,
  • riblji kavijar, koji karakteriše velika količina proteina.

O ribljem ulju i njegovom značaju u liječenju „šećerne“ bolesti

Zbog poremećaja metabolizma uzrokovanih nedostatkom inzulina, dijabetičarima je potrebno više vitamina nego zdrava osoba. Koncentracijom vitamina A i E, riblje ulje je moglo dati značajan početak svinjske, goveđe i ovčetine masti. Zbog rekordnog sadržaja vitamina A, bakalar (jetra) se može smatrati referentnim vitaminskim „preparatom“. Oko 4,5 mg vitamina je na 100 g proizvoda.

Riblje ulje pripada klasi polinezasićenih masti - supstanci koje se bore protiv ateroskleroze. Ako zasićene masti imaju tendenciju povećanja koncentracije kolesterola, tada zahvaljujući ribljem ulju, možete "kontrolirati" holesterol. To, sa svoje strane, neće dopustiti da se na vaskularnim zidovima formiraju aterosklerotski plakovi.

Dakle, riblje ulje ima posebnu ulogu u ishrani kod dijabetesa. Međutim, treba imati na umu da jela s ovom supstancom imaju visok udio kalorija. Zbog toga bi upotreba ribljeg ulja, kao i morskih plodova, trebala biti umjerena.

Nekoliko korisnih recepata

Kao što je već spomenuto, jedenje ribe za dijabetes je obavezno, ali ne bi trebalo da bude masno. Pollock se smatra najjeftinijom opcijom, a štuka je skupa. Pored sadržaja masti u ribi, morate poštovati preporuke za njenu pripremu.

Najkorisnija riblja jela za dijabetičare uključuju:

    Braised riba u sosu od kiselog vrhnja.

Opranu, izrezanu na komade ribu stavite u široku i duboku tavu.

Zatim dodajte malo soli i sjeckane kolutiće poriluka (možete i luk).

Luk je "prekriven" nemasnom pavlakom (do 10%), pomiješan sa sitno sjeckanim češnjakom i senfom. Posuda se može napuniti s nekoliko takvih slojeva.

Nakon dodavanja male količine vode, ribu je potrebno pirjati 30 minuta na umjerenoj vatri. Posuda za ribu od kozaka.

Svaku ribu, sortiranu na filetu i pečenu u rerni, potrebno je malo naribati sa solju, biberom ili začinima.

Nadalje, riba je prekrivena kolutićima luka pomiješanim s kriškama krumpira.

Dalje, riba sa „prilogom“ prekriva se punjenjem pavlake i stavi u rernu. Jelo se peče dok ne dobije smeđu koricu.

Riba je proizvod bez ugljikohidrata. Zbog toga se ona ne puni hljebnim jedinicama. Ali, to se odnosi na neovisna jela. Pri kombiniranju ribljih jela sa sastojcima koji sadrže ugljikohidrate, brojanje XE je neophodno.

Pogledajte video: ALKALNA VODA, ZAŠTO JE DOBRA ZA NAŠE ZDRAVLJE I KAKO JE NAPRAVITI - RECEP (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar