Faza dekompenzacije je

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

NAŠI ČITATELJI PREPORUČUJU!

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Dijabetes melitus je najčešća endokrinološka patologija među populacijom. Ova bolest se javlja zbog nedostatka hormona pankreasa.

Za liječenje patologije koriste se posebni lijekovi koji pomažu u stabilizaciji razine glukoze u krvi. Ali postoje slučajevi da terapija nema željeni efekat.

U ovom se slučaju razvija dekompenzirani dijabetes melitus (mnogi pogrešno nazivaju dekompresijski dijabetes melitus). Ovaj oblik bolesti je izuzetno opasan. Uz neblagovremeno liječenje, moguća je čak i smrt.

Razlozi razvoja patologije

Mnogi su čuli za dekompenzirani dijabetes melitus - koje jedinice to mogu formulisati. Ako vjerujete udžbenicima o anatomiji, to je stanje pri kojem se ne može prilagoditi nivo glukoze u krvi.

Jednostavno rečeno, dijabetes u fazi dekompenzacije je patologija u kojoj inzulin ili tablete ne djeluju na normalizaciju razine šećera. Zašto se razvija patologija? U pravilu se dekompenzacija dijabetesa razvija kao rezultat prejedanja. Ako osoba konzumira previše složenih ugljikohidrata, tada inzulin i drugi lijekovi više nisu u stanju da stabiliziraju razinu glukoze.

Dekompenzovani dijabetes se može razviti zbog:

  1. Pogrešna taktika lečenja. Na primjer, ako su osobi propisane preniske doze određenih lijekova, tada se razvoj dekompenzacije ne može izbjeći. Takođe, patologija može napredovati zbog prekida terapije lekovima.
  2. Upotreba dodataka prehrani. Dodaci mogu djelovati samo u pomoćne svrhe. Supstance iz njihovog sastava samo posredno utiču na nivo glukoze u krvi. Za stabilizaciju šećera treba koristiti samo lijekove.
  3. Upotreba tradicionalne medicine umjesto lijekova.
  4. Prisutnost akutnih zaraznih bolesti. Dekompenzirani dijabetes melitus može biti rezultat određenih bolesti koje su popraćene padom imuniteta i dehidracijom tijela.

Vrijedno je napomenuti da se dekompenzacija dijabetesa može razviti čak i kao rezultat psihološke prenapučenosti ili stalnog stresa.

Simptomi dekompenziranog dijabetesa

Kako se utvrđuje dekompenzirani dijabetes tipa 2 ili tip 1? Prepoznavanje bolesti je prilično jednostavno. U skoro 90% slučajeva pacijent je žedan.

Prati ga suha usta. Pacijent može popiti do 2-3 litre vode, ali žeđ ne utihne. Vremenom, ovaj klinički znak može se povećati ili obrnuto - da se eliminira.

Takođe, sa dijabetesom u fazi dekompenzacije pojavljuju se sljedeći simptomi:

  • Obilno mokrenje. Imperativni nagoni takodje imaju mesto. Postoje slučajevi da u roku od sat vremena pacijent ima više od 2-3 nagona da urinira. Ovaj se simptom obično javlja zbog povećanog unosa tekućine.
  • Trnce ili ukočenost vrhova prstiju. To je zbog činjenice da s dekompenzacijom dijabetesa pogađaju male posude.
  • Jak svrbež kože. Sa povećanjem glukoze u krvi povećava se.

Uz nagli porast šećera u krvi, ozbiljnost ovih kliničkih manifestacija je vrlo velika. Ali s dijabetes melitusom tipa 2 u fazi dekompenzacije, gornji simptomi su manje izraženi.

Štoviše, postoje slučajevi da u fazi dekompenzacije bilo koji simptom šećerne bolesti potpuno izostane.

Zato se patologija često otkriva prekasno.

Kako se razvija ishemijski sindrom u trbuhu i kako se liječi

Dugi niz godina neuspješno se bore sa DIJABETOM?

Voditeljica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako izliječiti dijabetes uzimajući ga svakodnevno.

Abdominalni ishemijski sindrom je patologija povezana sa zatvaranjem krvnih žila trbušne aorte. Zbog toga organi za probavu počinju osjećati manjak kisika, jer krv prestaje do njih da teče. Bol u trbuhu koja proizlazi iz ove bolesti trebalo bi upozoriti svaku osobu, jer izgubljeno vrijeme može doprinijeti razvoju ozbiljnih patologija.

Kako se bolest razvija?

Čim se ta bolest ne nazove: abdominalna žaba i trbušni tonzilitis, te hronično kršenje visceralne cirkulacije krvi. Pojava ove bolesti u velikoj mjeri olakšava deformacija i oslabljen protok krvi (ova pojava u medicini je dobila ime "reološka svojstva krvi").

U početnoj fazi ova se bolest ne manifestira ni na koji način. To je takozvana faza mikrosimptomatike. Ponekad pacijent osjeća lagano nelagoda, što podseća na pogoršanje gastritisa ili duodenitisa. Zbog toga, ne uvijek pacijenti odmah traže pomoć ljekara. Hronični gastritis i druge bolesti gastrointestinalnog trakta poznati su mnogima, a iskusili su ih i više puta.

Sledeća faza naziva se faza subkompenzacije. Trenutno nema određenih manifestacija bolesti. Pacijenti, uzimajući hranu u malim porcijama kako ne bi opteretili stomak, olakšavaju njihovo stanje. U fazi dekompenzacije klinička slika je najizraženija.

Postoji lista bolesti koje su uzrok sindroma trbušne ishemije.

To su bolesti i patološka stanja kao što su:

  1. Tromboza venske arterije.
  2. Blokada krvnih sudova.
  3. Razne ozljede kad je oštećen područje stomaka.
  4. Isključivanje visceralnih arterija iz krvotoka.

Ako pacijent pati od oslabljenog protoka krvi u donjim arterijama, bit će podvrgnut operaciji. Nakon operacije za vraćanje protoka krvi u nogama dolazi do "pljačke" sindroma, odnosno nepravilne preraspodjele krvi. To može značajno pogoršati tok ishemije.

Glavni sindrom s pojavom ove patologije je bol. Sa takvom žalbom pacijenti prije svega odlaze liječniku. Obično bol počinje nakon što osoba pojede hranu, bukvalno u roku od nekoliko minuta. Ali prije toga, pacijent ima osjećaj težine u stomaku. Ovaj simptom je posebno izražen nakon dobre gozbe, kada je osoba jela obilno.

Bol se postepeno povećava, uznemirava osobu i sa bilo kojim pokretom, pa čak i u mirovanju. Ponekad bol može biti praćen povraćanjem.

Dakle, bol se pojavljuje 20–40 minuta nakon jela (ovisno o tome gdje je lokalizirana). Obično je snažna, konvulzivna. Osoba pokušava pronaći položaj tijela u kojem ta bol nije toliko intenzivna. Najčešće ovaj položaj leži na boku u položaju embrija (sa savijenim nogama).

Zašto nastaje bol? Neposredni razlog za to je vaskularni faktor: suženje lumena ili potpuna blokada, što doprinosi oslabljenoj funkciji ili atrofiji tkiva (ili organa). Dakle, u onom dijelu žila koji se ishemizira (gdje se direktno razvija ishemija) nakupljaju se podoksidirani proizvodi metaboličkih procesa, koji zauzvrat iritiraju živčane završetke koji prolaze unutar organa. Ako se ovaj proces ne zaustavi, on će uvijek dovesti do prijetnje ljudskom životu.

Klinička slika

Sindrom hronične trbušne ishemije ima sljedeće simptome:

  • bolovi u trbuhu,
  • oslabljena funkcija crijeva,
  • gubitak kilograma

S razvojem bolesti povećava se i ozbiljnost tih znakova.

Kako se ponaša crijevo? Tokom bolesti njegov rad je poremećen. To se manifestuje labavom stolicom koja ima gadan miris, kao i nadutost. Obično nakon jela osoba ima nagon za defekacijom, a izmet se napuni neprobavljenim ostacima hrane i sluzi. Patološko stanje creva prolazi kroz 3 stadija.

U prvoj fazi (ishemijska enteropatija) se javlja:

  • pojačana crevna pokretljivost,
  • pojavljuje se nadutost
  • oštećeni procesi apsorpcije.

Konačno, treći stadij (prolazna ishemija tankog crijeva) karakterizira činjenica da:

  1. Crijevo se sužava i razvija se nekroza.
  2. To dovodi do moguće puknuća crijeva i peritonitisa (tzv. Mezenterični infarkt).

Ako pacijent ima zahvaćene 2 arterije - celijakiju i superiornu mezenteriju, tada osoba vrlo brzo počinje gubiti kilograme. To je zbog činjenice da ne želi jesti hranu, boji se osjećati bol nakon nje. Pored toga, zbog učestalog proliva, tijelo je dehidrirano, a to utiče na težinu osobe.

Dijagnoza i liječenje

Nakon što su se počeli pojavljivati ​​prvi opipljivi simptomi bolesti, otiđite na pregled kod gastroenterologa. Nakon pregleda pacijenta i razgovora sa njim, dijagnosticira se nekoliko metoda. Neki testovi - Mickelson-ov test i test prisilne prehrane - pomažu u ispravnom prepoznavanju ove bolesti.

Ovo je neophodno kako bi se izazvao sindrom boli uz pomoć opterećenja hranom:

  1. Tokom prvog ispitivanja pacijent pije 1 litru mlijeka. Ako se bol pojavi za to vrijeme, onda je najvjerojatnije trbušna ishemija. Takav se test koristi u dijagnosticiranju čira na želucu i dvanaesniku.
  2. Sljedeći test je takozvani test prisilnog hranjenja ili prisilnog hranjenja. Pacijentu se nudi jesti visokokaloričnu hranu (do 5000 Kcal). Svi karakteristični simptomi ishemije nakon jela trebali bi se očitovati.

Pored ovih uzoraka, postoji i nitroglicerin. Pacijentu se tokom napada boli nudi da pije nitroglicerin i posmatra reakciju. U slučaju smanjenja boli u roku od 20 minuta, zaključite da je test pozitivan.

Endoskopske studije pomažu u utvrđivanju bolesti:

  1. Fibrogastroskopija (pregled unutrašnjih organa).
  2. Kolonoskopija (ispitivanje stepena oštećenja unutrašnje stijenke debelog creva).

Liječnici, osim toga, ispituju rezultate krvne pretrage da bi utvrdili prirodu njegove koagulabilnosti.

  • rezultati biohemijske analize krvi i urina,
  • analiza izlučivanja želuca,
  • proučavanje enzima koje proizvodi gušterača.

Konzervativne metode liječenja uključuju:

  • određena dijeta
  • stroga dijeta
  • vazodilatacijski lekovi
  • enzimi
  • antioksidanti (antioksidanti).

Da bi prognoza bila pozitivnija, ne treba odlagati posetu lekaru. Kad se pojave prvi simptomi, obratite se stručnjaku.

Akutni i hronični efekti dekompenziranog dijabetesa

Nekompenzirani dijabetes opasno je stanje koje može uzrokovati negativne zdravstvene učinke. Obično je ovaj oblik patologije uzrokovan prekršajima u načinu života, pogreškama u prehrani ili nedostatkom potrebne terapije lijekovima.

Stoga je tako važno kontaktirati stručnjaka što je prije moguće i jasno slijediti njegove obveze.

Suština patologije

Mnogi su zainteresirani za pitanje: dekompenzirani dijabetes - što je to? Uz ovaj oblik bolesti, lijek ne smanjuje volumen šećera, što uzrokuje opasne komplikacije.

Da bi kontrolirali efikasnost terapije dijabetesa, endokrinolozi razlikuju nekoliko faza patologije:

  1. Naknada - svi pokazatelji su blizu normalne. Osoba nema žeđ, pojačano mokrenje ili suhoću u usnoj šupljini.
  2. Subkompenzacija - u ovoj fazi se parametri šećera malo povećavaju.
  3. Dekompenzacija - karakterizira ga stalnim porastom šećera u krvi. U ovoj fazi je prijetnja od razvoja opasnih posljedica velika. Povezani su s nepravilnom terapijom. Najčešće se dekompenzacijska faza primećuje kod dijabetesa tipa 1. Međutim, 2. vrsta patologije je prilično opasna.

Da biste razumjeli što je dekompenzirani dijabetes, vrijedno je analizirati uzroke njegove pojave. To se stanje najčešće događa zbog prejedanja.

Pored toga, dekompenzacija dijabetesa je posljedica takvih faktora:

  • Pogrešna terapija. Uzrok problema može biti upotreba premale doze lijekova. Takođe, patologija često postaje rezultat prekida terapije lijekovima.
  • Upotreba dodataka prehrani. Takve tvari mogu se koristiti samo kao dodatak osnovnim sredstvima. Sastojci u ovim oblicima imaju indirektno djelovanje na sadržaj šećera. Za stabilizaciju glukoze indicirani su samo lijekovi.
  • Upotreba kućnih lijekova umjesto lijekova.
  • Akutne zarazne patologije. Dekompenzacija kod dijabetesa često se razvija kao rezultat određenih bolesti, koje karakteriziraju oslabljeni imunološki sustav i gubitak tekućine.

Dijagnostička istraživanja

Za otkrivanje nekompenziranog dijabetesa potrebno je niz dijagnostičkih postupaka.

Postoji nekoliko ključnih parametara koji vam omogućavaju da procijenite fazu kompenzacije:

  • Količina šećera u urinu
  • Glikovani hemoglobin,
  • Količina glukoze u krvi procjenjuje se nakon jela i na prazan stomak.

Dijabetes melitus u fazi dekompenzacije karakteriziraju sljedeći parametri:

Ključni parametri se mogu kontrolirati kod kuće. Da biste to učinili, vrijedno je dobiti glukometra. Ovaj uređaj pomaže da se utvrdi količina šećera u krvi. Manipulacija se vrši na prazan stomak i par sati nakon jela.

Akutne posledice

Ako se ne liječi dijabetes, dekompenzacija će izazvati ozbiljne posljedice. Akutne patologije naglo napreduju.

U takvoj situaciji potrebna je hitna medicinska pomoć. Najopasnije posljedice uključuju:

  • Hiperglikemija,
  • Hipoglikemija,
  • Dijabetička koma.

Kod hiperglikemije dolazi do brzog povećanja volumena šećera. S njegovim razvojem opažaju se slabost, žeđ, glad. Da biste se nosili s ovim kršenjem, morate hitno uzeti injekciju inzulina.

Hipoglikemija - nagli pad glukoze u krvi. Kad se pojavi, osjeća se slabost i intenzivna glad. Ako ne pomognete osobi, može pasti u komu. Da biste postigli nagli porast glukoze, trebali biste piti čaj sa šećerom ili jesti neku vrstu slatkoće.

Dijabetička koma može imati nekoliko sorti. Razlikuju se ketoacidotski, hiperosmolarni, mlečno-kiseli oblici. Svaki od njih karakteriziraju specifični simptomi i razlike u kliničkim pokazateljima.

U takvoj situaciji pacijenta treba odmah hospitalizirati.

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Koža i sluzokože

Postoje brojne posljedice koje negativno utječu na epitel dermisa i sluznice:

  1. Dijabetička dermopatija - nenormalni procesi na koži izazivaju gubitak tekućine. Uz stalno prisustvo ovog stanja nastaje dermatitis. Kod ljudi se na koži pojavljuju jako obojena područja. Moguće je i stvaranje trofičnih čira na donjim ekstremitetima.
  2. Ksantomatoza - ovaj se termin odnosi na dermatološke abnormalnosti, a to su ružičasti čvorovi.Različite su veličine i povezane su s problemima u metabolizmu lipida. Takve su formacije lokalizirane na stražnjici i zavojima udova.
  3. Lipoidna nekrobioza - javlja se u složenim slučajevima dijabetesa. Patologija je praćena stvaranjem kvrga na koži, koje nazivamo papulama. Kako proces napreduje, dermis na zahvaćenim područjima umire i postaje žuto-crveni ton. Nakon toga, na tim područjima formiraju se ulcerozne lezije.
  4. Lipodistrofija - svojim razvojem nestaje masni sloj u koži. Taj se proces primjećuje kod upotrebe nekvalitetnih inzulinskih pripravaka. Postoji rizik od hipertrofičnog oblika u kojem se, naprotiv, stvara previše masti. To je zbog poremećenog metabolizma masti.
  5. Displastična gojaznost - pod uticajem inzulina glukoza se apsorbuje masnim tkivima. Zbog toga se pojave naslage u gornjem dijelu tijela, dok noge postaju tanji.

Kosti i zglobovi

Stadijska dekompenzacija dijabetesa izaziva različite lezije zglobova i koštanog tkiva. Najčešće se razvijaju takve patologije:

  1. Dijabetička osteoartropatija - prati se deformacijom zglobova i razvojem infekcija, koje su praćene stvaranjem čira. Razvojem ovog procesa najčešće već postoje problemi nervnog sistema, metabolizma i vaskularne strukture. Najčešće, patologija pogađa stopala, ali ponekad trpe i ruke.
  2. Sistemska osteoporoza - patologija napreduje postepeno, što dovodi do stanjivanja koštanog tkiva. Kao rezultat, prijelomi su učestaliji. Obično su pogođeni kralješci i zglobovi kuka.

Digestivni organi

Dijabetes melitus u fazi dekompenzacije često narušava probavnu funkciju. Prije svega, usna šupljina pati. To je popraćeno razvojem karioznog oštećenja zuba, parodontalne bolesti, gingivitisa.

Kako patologija napreduje, pojavljuju se i drugi problemi:

  • Mučnina
  • Bol u trbuhu
  • Manifestacije anoreksije,
  • Krvarenje.

Patologija uzrokuje probleme s apsorpcijom hranjivih tvari i oslabljenom motoričkom funkcijom. To uzrokuje prekid sinteze enzima i kiselina.

Često postoje takvi problemi:

  1. Dijabetička enteropatija - karakterističan simptom je uporna dijareja. U teškim situacijama opaža se fekalna inkontinencija.
  2. Dijabetička hepatopatija - karakterizirana smanjenjem zaliha glikogena i povećanjem volumena lipida u jetri. To izaziva masnu hepatozu. Ti procesi uzrokuju zbijanje i povećanje jetre. Koža postaje žućkasta.

Organi vida

Oni uključuju sljedeće:

  • Dijabetička retinopatija - karakterizirana povećanim kapilarima u mrežnici. Kada vanjski predmeti nestanu, pojavljuju se aneurizme i krvarenja. U početnim fazama to je gotovo neprimetno, međutim, kako se bolest razvija, postoji rizik od ozbiljnog smanjenja vida.
  • Dijabetička katarakta - pri oštrim fluktuacijama u količini šećera, sočivo postaje mutno. Patologija ima brzi razvoj, jer konvencionalne terapijske mjere ne pomažu.

Prevencija

Da biste spriječili razvoj dekompenziranog dijabetesa, morate slijediti ove preporuke:

  • Strogo se pridržavajte dijeta koje je propisao ljekar,
  • Sistematski uzimati lijekove za normalizaciju šećera,
  • Konstantno kontrolirajte količinu glukoze
  • Podvrgnuti dijagnostičkim pregledima,
  • Omogućite doziranu fizičku aktivnost.

Sada znate što je dekompenzacija dijabetesa. Ovaj se termin odnosi na vrlo ozbiljno stanje koje uzrokuje opasne komplikacije. Da biste izbjegli takve probleme, važno je strogo slijediti liječničke sastanke. Na malo pogoršanja dobrobiti, trebate kontaktirati stručnjaka.

Metode za dijagnozu patologije

Kako otkriti dekompenzaciju dijabetesa? Prepoznajte ovu patologiju pomoću određenih postupaka. Postoje 3 glavna kriterija za dekompenzaciju - nivo šećera u mokraći, nivo glukoze u krvi na prazan stomak i nakon jela, glikovani hemoglobin.

Također biste trebali obratiti posebnu pažnju na razinu triglicerida, krvni tlak, kolesterol u krvi, indeks tjelesne mase (skraćeno BMI).

Dekompenziranu fazu dijabetesa karakteriziraju takvi pokazatelji:

  1. Razina šećera u krvi na glavi veća od 7,8 mmol.
  2. Pokazatelji glukoze u krvi nakon jela više od 10 mmol.
  3. Razina šećera u mokraći prelazi 0,5%.
  4. Glikozilirani hemoglobin je više od 7,5%. Štaviše, norma ovog pokazatelja je 6%.
  5. Ukupni holesterol je takođe povišen. U pravilu prelazi 6,5-6,6 mmol.
  6. Nivo triglicerida se značajno povećava - iznosi 2,2 mmol.
  7. Krvni pritisak u 100% slučajeva naglo raste. Kao što znate, norma ovog pokazatelja je 12080 mm Hg. Ako pacijent ima dijabetes tipa 1 ili 2 u fazi dekompenzacije, tada je pokazatelj krvnog pritiska 16095 mm Hg.
  8. BMI takođe raste. Obično sa dekompenzacijom pacijent razvije gojaznost.

Kod kuće možete kontrolirati najvažnije pokazatelje. Da biste to učinili, dovoljno je imati glukometar. Pomoću njega možete redovno pratiti nivo šećera u krvi. Preporučuje se mjerenje ovog pokazatelja na prazan stomak, i nakon 1,5-2 sata nakon jela.

Takođe je moguće otkriti nivo šećera i acetona u urinu kod kuće. Da biste to učinili, koristite specijalizovane test trake. Možete ih kupiti u bilo kojoj ljekarni bez recepta.

Liječenje i komplikacije dekompenziranog dijabetesa

Ne postoji specifičan način liječenja patologije jer se ona razvija kao posljedica nepoštivanja određenih normi i pravila. Da bi se smanjio rizik od napredovanja bolesti, potrebno je pridržavati se određenih pravila.

Prvo morate jesti uravnoteženu prehranu. Ako pacijent konzumira veliku količinu hrane s visokim ugljikohidratima, tada se povećava rizik od razvoja dekompenziranog dijabetesa. Pacijent treba koristiti strogo reguliranu količinu ugljikohidrata. Dijeta se mora kombinirati s umjerenom fizičkom aktivnošću.

Kako bi se izbjegao razvoj dekompenzacije potrebno je s vremena na vrijeme provjeriti razinu glukoze u krvi, lijekove pravovremeno, a sintetičke lijekove ne zamjenjivati ​​dodacima prehrani.

Ako se liječenje ne provede pravodobno, dijabetes melitus ovisan o inzulinu (prvi tip) i dijabetes melitus neovisan o inzulinu u fazi dekompenzacije može uzrokovati:

  • Ketoacidoza. Ova komplikacija je za pacijenta izuzetno opasna po život. Ketoacidozu prati velika žeđ, glavobolja, pospanost i mučnina. U težim slučajevima pacijent gubi svijest. Također, akutna ketoacidoza prati gubitak refleksa i pojavu mirisa acetona iz usta. Ako se ova komplikacija ne zaustavi pravodobno, pacijent pada u komu. Ketoacidoza može biti fatalna.
  • Hipoglikemijski ili hiperglikemijski napad. Te su komplikacije izuzetno opasne. Uz neblagovremeno olakšanje, napad poput ketoacidoze može dovesti do dijabetičke kome. Uz hiperglikemijski napad koriste se lijekovi koji pomažu u snižavanju šećera u krvi. Sa hipoglikemijom se, naprotiv, koriste lekovi koji uključuju glukozu.
  • Poremećaji mišićno-koštanog sistema. S dekompenziranim oblikom dijabetesa povećava se rizik od razvoja osteoporoze i osteoartropatije. To je izravno povezano s činjenicom da patologiju prate kršenja u krvožilnom i endokrinom sustavu.
  • Trofični čir i dermatoza. Te komplikacije se javljaju zbog poremećaja protoka krvi. Često kod neblagovremenog liječenja pacijent razvije nekrozu tkiva na rukama ili nogama. U ovom slučaju može biti potrebna amputacija udova.
  • Displastična gojaznost. Ova komplikacija je rijetka. Displastična gojaznost je bolest kod koje se masnoća nakuplja u gornjem dijelu tijela. Istovremeno noge pacijenta gube na težini.
  • Lipodistrofija. Ovu patologiju prati nestanak masnog tkiva na mjestu ubrizgavanja inzulina.
  • Poremećaji u probavnom sistemu. Dekompenzirani stadijum dijabetesa prepun je pojave hemoragične dijateze, akutnog peritonitisa i unutrašnjeg krvarenja.
  • Katarakta i renopatija. Disfunkcije organa vida uzrokovane dijabetesom mogu dovesti do potpunog gubitka vida.
  • Kršenja centralnog nervnog sistema. Pojavljuju se u obliku smanjene performanse, depresije, povećane razdražljivosti. Memorija se često pogoršava.
  • Ateroskleroza

Čak i neblagovremenim liječenjem, povećava se rizik od razvoja patologija kardiovaskularnog sistema. Dekompenzirani dijabetes često uzrokuje zatajenje srca i koronarnu bolest srca. Te bolesti postaju hronične. U težim slučajevima razvija se srčani udar. Specijalist video u ovom članku reći će o punoj opasnosti od dijabetesa.

Šta trebate znati o dekompenziranom dijabetesu?

S povećanjem glukoze u krvi nastaje dijabetes. Ako se šećer u krvi ne smanji lijekovima ili dijetom, tada se to stanje naziva dekompenzirani dijabetes. Ovo stanje dovodi do ozbiljnih promjena u svim unutrašnjim organima. Dekompenzacija je češće komplicirana bolešću tipa 1, međutim tip 2 nije manje opasan.

  • Uzroci dekompenzacije dijabetesa
  • Klinička karta dekompenziranog dijabetesa
  • Posledice dekompenziranog dijabetesa
  • Dekompenzacija za dijabetes tipa 1
  • Dekompenzirani dijabetes tipa 2
  • Prevencija dekompenzacije dijabetesa

Uzroci dekompenzacije dijabetesa

Kao rezultat slijedećih uzroka može se razviti dekompenzacija šećerne bolesti:

  • nepravilnog liječenja dijabetesa ili njegovog potpunog odsustva,
  • dijabetičke zarazne bolesti
  • samo-lijek
  • kršenje prehrane
  • pogrešan izračun inzulina (kako pravilno izračunati dozu inzulina),
  • odbijanje inzulina.

Klinička karta dekompenziranog dijabetesa

Ako dođe do dekompenzacije dijabetesa, klinička karta je sljedeća:

  • Simptomi nedostatka inzulina: poliurija, žeđ, slabost, suvoća i hrapavost kože, suha usta.
  • Simptomi ketoacidoze: miris acetona iz usta, mučnina, povraćanje, duboko disanje.
  • Abdominalni sindrom: natečenost, dijabetički pseudoperitonitis, bol u trbuhu, napetost i nježnost trbušnog zida.
  • Sindrom depresije CNS-a: razdražljivost i glavobolja, letargija, opća slabost, letargija, apatija, pospanost. Simptomi se zamjenjuju komom i komom.
  • CCC lezijski sindrom: tahikardija, nizak puls, nizak krvni pritisak.

Posledice dekompenziranog dijabetesa

U fazi dekompenzacije vrlo brzo se javljaju komplikacije:

  • Hipoglikemija - snižavanje šećera u krvi (s nepravilnim lijekovima), blijeda koža, znojenje, agresija.
  • Ketoacidoza je stanje kod kojeg je tijelo otrovano otpadnim proizvodima, ima miris acetona iz usta, mučnina.
  • Glukozurija je stanje koje dovodi do povećanja razine glukoze koja pokušava izlučivati ​​mokraću (odnosno povećanja šećera u urinu potvrđeno laboratorijskim testovima).
  • Dijabetičko stopalo koje vodi do amputacije udova.
  • Dijabetička koma je ozbiljno stanje koje vodi smrti pacijenta.

Dekompenzacija za dijabetes tipa 1

Manjak inzulina kod dijabetesa tipa 1 dovodi do ispoljavanja toksičnih svojstava koja djeluju na mozak. Uz to, gušterača ne proizvodi inzulin, a probavni sistem se ne razgrađuje ili ne apsorbira ugljikohidrate.

Najočitiji znakovi dekompenzacije tipa 1 su:

  • osjećaj žeđi
  • suha usta
  • opća slabost, uključujući mišiće,
  • promjena zdravlja
  • oticanje
  • miris acetona iz usta,
  • naglo smanjuje / povećava tjelesnu težinu,
  • krvarenje desni
  • lomljive kosti
  • općenito smanjenje imuniteta

Najvjerovatnija posljedica ovog efekta je dijabetička koma. Velika količina ketonske kiseline, tj. Aceton, akumulira se u tijelu. Oni su nusproizvodi i nastaju uz nedostatak inzulina. Jetra sama počinje stvarati glukozu koja se mora unositi hranom i zbog toga dolazi do manjka glukoze. Ako šećer počne prelaziti razinu ketonskih tijela, započinje hiperglikemijska koma.

Znakovi kome su žeđ, glavobolja, mučnina, povraćanje, slabost i učestalo mokrenje.

Liječenje dekompenzacije šećerne bolesti tipa 1 je, prije svega, obnavljanje razine glukoze u krvi, normalizacija dehidracije i kiselosti krvi, strogo pridržavanje doze inzulina, aktivni odmor, redovni pregledi od strane endokrinologa uz praćenje razine glukoze u krvi. Odbijanje samo-lijeka.

Dijeta za pacijenta sa dijabetesom tipa 1:

  • Svježe povrće
  • kuvano meso
  • mliječni proizvodi s malo masti,
  • žitarice (heljda, zobena kaša),
  • zelje.

Glavno je iz hrane isključiti svu slatku hranu, gazirana pića, peciva, masnu, prženu, dimljenu.

Dekompenzacija za dijabetes tipa 1 može se izbjeći samo ako se strogo poštuju sve preporuke i propisi liječnika.

Dekompenzirani dijabetes tipa 2

Do danas se dijabetes tipa 2 lako kontrolira. Ali postoje slučajevi kada se, u slučaju nepoštivanja svih standarda kontrole, dogodi dekompenzacija koja kasnije dovodi do komplikacija kao što su:

  • Hipoglikemija - oštar pad glukoze u krvi,
  • Retinopatija - zahvaćena je mrežnica,
  • Polineuropatija - smanjenje ili gubitak osjetljivosti udova,
  • Trofični čir - oštećenje živčanih završetaka i razvoj dijabetičkog stopala,
  • Parodontna bolest je bolest desni.

Dekompenzacija šećerne bolesti tipa 2 je pojava moždanog udara, srčanog udara, poremećaja cirkulacije, bolesti bubrega i organa vida.

Da biste izbjegli dekompenzaciju dijabetesa tipa 2, važno je pravilno jesti:

  1. Ujutro bilo koje žitarice (heljda, zobena kaša), salata od svježeg povrća, nemasni skuti.
  2. Nakon 2 sata, možete jesti jabuku, pirjane tikvice, nezaslađeni kompot.
  3. Za ručak uzimamo supu (povrtnu, ribu), pirjani krompir s piletinom, laganu povrtnu salatu.
  4. Za ručak pečeni omlet, tepsija, jaje, nezaslađeni čaj.
  5. Kasno uveče možete popiti čašu mlijeka ili kefir.

Ostavite Svoj Komentar