Dijabetes i sve o njemu

Zbog činjenice da kad ovdje spominjem da sam otkrio dijabetes djeteta, mnogi ljudi počinju postavljati pitanja kao što sam saznao šta su učinili i je li istina da ako dijete često štuca, to je alarmantno zvono, odlučio sam napisati ovaj post. Možda će vam netko dobro doći.

Za početak, nisam liječnik i slična pitanja, posebno pitanja koja se tiču ​​zdravlja djece, trebaju se razgovarati samo s liječnikom. Ali napisat ću kako sam otkrio dijabetes u svome djetetu, o čemu se radi i kada ga još uvijek vrijedi obratiti pažljivo.

Dakle, i ja imam dijabetes melitus, živim s njim skoro 19 godina, upoznala sam muža u bolnici, gdje sam bila na rutinskom pregledu i, shodno tome, ima i dijabetes, jer postoji jedno odeljenje za dijabetičare)) Dijabetes se uglavnom prenosi putem očinske strane, ali postoji i mali procenat prenošenja s majke (obično oko 2%). Stoga

1) Da se usredsredite na ovu određenu bolest, kao na činjenicu da je dijete možda ima, to vrijedi i ako vi, vaši rođaci ili neko u porodici imate dijabetes. Ovo je posebno tačno ako je dijabetes, koji je, prve vrste, tj. inzulinski ovisni. No, doktor obično upozorava na to i propiše periodične testove za razinu šećera u krvi.

Obično dijabetes djeteta počinje ako neko ima bolest u porodici nakon godinu dana, ali može biti i urođena. A i latentni. To je početna faza dijabetesa, koja se obično ne primjećuje, jer obično se odvija gotovo asimptomatski, i ubrzo se pretvara u inzulinski ovisan dijabetes tipa 1. Latentni dijabetes prepoznatljiv je po tome što, ako mogu tako reći, do sada ne zahtijeva injekcije inzulina i, već pronađena, pravilnom prehranom, možda se neće pretvoriti u običan dijabetes. Imali smo sreće, primijetio sam upravo taj stadijum dijabetesa, pa su do sada, kod nas, uz pravilnu ishranu, testovi normalni. Prema tome, sljedeće točke bit će ovdje o tome kako sam postupio i kako sam otkrio dijabetes.

2) Ako se prva stavka odnosi na vas (vašu rodbinu), tada je korisno povremeno provjeriti šećer u krvi vašeg djeteta. Pokušao sam to proveravati barem jednom mesečno nakon rođenja (šteta je što je veće šanse da mi mali prsti budu mali). Srećom imam svoj glukometr i nisam morao ustajati ujutro, ići u kliniku da napravim analizu i čekam rezultate. Normalno bi šećer trebao biti između 3,3 i 5,5 nekoliko sati nakon jela. Ali to je kod odraslih, kod djece malo povišeno također nije zastrašujuće. Ali ne puno. O ovom pitanju još uvijek vrijedi razgovarati s endokrinologom.

3) U meni se pojavio alarm kad je dijete postalo sporije i počelo češće da sisa. To se dogodilo nakon nove godine. Nakon što sam nekoliko puta provjerio šećer, činilo mi se da se smirio, pokazatelji su bili normalni. Ali tada, kad je dijete još jednom izvuklo bombone s novogodišnjeg poklona i pojelo par komada, odlučio sam provjeriti šećer gotovo odmah, tj. nakon jela odmah. Stopa je bila vrlo visoka. Oko 16, kada je normalno odmah nakon jela, do 8 maksimalno.

4) Nakon toga, biti će ispravno da odmah potražite ljekara i to što je prije moguće. Ali par dana sam šećer pregledavao tri puta dnevno (ujutro, nakon jela nekoliko sati i noću). Slatko je apsolutno isključeno. Šećeri su bili normalni. Nakon savjetovanja s liječnikom, ustanovio sam da imamo latentni oblik dijabetesa. Uz pravilnu prehranu (bez jednostavnih ugljikohidrata, dajem samo složene, google na ovu temu, ako vas zanima koji su to jednostavni i složeni ugljikohidrati), evo nas, TTT, svi su pokazatelji normalni. Zaista se nadam da moje dijete neće imati pravi dijabetes, a to ću uspjeti s prehranom.

Općenito postoje ljekari djevojčica koji propisuju testove i koji onda izvode zaključke. Stoga, ne isplati se lagati glavom da, kako kažu, dijete često polude, da li ima dijabetes, posavjetuje se s liječnikom, daje šećer u krvi, možda i više puta, i to će već biti vidljivo. Ne gubite vrijeme ako vam se čini da s djetetom nešto nije u redu, majčino srce će u svakom slučaju osjetiti da dijete nije zdravo, i ne treba samo klevetati.

I tako, Bog vas blagoslovio, od ove užasne bolesti, neka djeca budu zdrava i sretna, nisu zaslužila ovu strašnu bolest 21. vijeka.

Py.sy. A isto tako i mojoj majci, kad sam se razboleo (neočekivano u dobi od 9 godina, kada se nisam nikome rodio), endokrinolog je tada rekao da mislite da su vaši roditelji, možda ste i vi nešto pogrešno uradili, da vas je Bog tako kaznio kroz dijete. Zato budite ljubazniji prema svima. Pa je, digresija.

Karakteristike bolesti

Tijelu je potrebna energija za njegovo normalno funkcioniranje.

Da bi šećer mogao prodrijeti u staničnu membranu, u kojoj se odvija proces njegove prerade, potrebno je posebna supstanca je insulin.

Inzulin je hormon peptidne skupine koji proizvodi organ poput gušterače.

Sa nedostatkom inzulina, molekuli šećera ne mogu prodrijeti do ćelijske membrane i, prema tome, razgrađeni šećerni kvarstvarajući energiju.

Uzroci i grupe rizika

Za više razlogakoji mogu izazvati razvoj dijabetesa uključuju:

  1. Nasljedna predispozicija.
  2. Nepravilna prehrana, pretjerana konzumacija hrane, posebno slatke i masne.
  3. Prekomjerna težina.
  4. Neadekvatna fizička aktivnost, sjedeći način života.
  5. Zarazne bolesti, upalni procesi koji se javljaju u tijelu.

Glavni razlog koji izaziva razvoj bolesti je hormonalni neuspjeh, kao i pothranjenost.

U slučaju da tijelo uđe više glukozenego što je potrebno, dio se ne prerađuje u energiju, ali ostaje nepromijenjen.

Ako se to događa stalno, glukoza se postepeno taloži, njen nivo u krvi raste.

Dakle, djeca su u riziku, pretežak skloni prejedanju.

Osim toga, adolescenti u pubertetu su u opasnosti. U ovom se trenutku u djetetovom tijelu događaju hormonske promjene, što može dovesti do poremećaja u proizvodnji hormona - inzulina.

Klasifikacija

Šećerna bolest obično se klasificira odjednom prema nekoliko kriterija.

Kriteriji

Sorte

Do danas je poznato dijabetes tipa 2:

  1. Dijabetes tipa 1 nastaje ako iz nekog razloga tijelo proizvede dovoljno inzulina da obradi svu unesenu glukozu.
  2. Kod dijabetesa drugog oblika u tijelu se proizvodi normalna količina inzulina, ali receptori stanica to nisu u stanju da uoče. Kao rezultat toga, molekuli glukoze koji ne mogu prodrijeti u ćeliju ostaju u krvi.

Po ozbiljnosti

Za nadoknadu metabolizma ugljikohidrata

  1. Potpuna nadoknada u kojoj se kršenjem metabolizma ugljikohidrata i šećera u krvi mogu normalizirati pravilno odabranim terapijskim metodama.
  2. Subkompenzacija, kad vam liječenje omogućava postizanje pozitivnih rezultata koji se ne razlikuju značajno od norme.
  3. Dekompenzacija je opasno stanje u kojem čak i najradikalnije i najefikasnije metode liječenja ne dozvoljavaju normalizaciju procesa raspada šećera i metabolizma ugljikohidrata.

Za moguće komplikacije

Dijabetes može izazvati sljedeće komplikacije:

  • bolesti organa vida,
  • patologija mokraćnog sistema,
  • ravnih stopala
  • neurološke bolesti.

Komplikacije ICD

  • 0-dijabetička koma
  • 1-intoksikacija tela koja je posledica povećanog sadržaja tela toksičnih ketona,
  • 2 bolest bubrega
  • Patologija 3 oka,
  • 4 neurološka poremećaja
  • 5-kršenje kapilarne cirkulacije,
  • 6 drugih komplikacija, čija je priroda određena,
  • 7-višestruke komplikacije koje se manifestuju u kompleksu,
  • 8 neodređenih komplikacija, čija je priroda nepoznata,
  • Nema 9 komplikacija.

Preporuke pedijatara o liječenju dispepsije kod djece mogu se naći na našoj web stranici.

Simptomi i znakovi

Među manifestacijama dijabetesa uobičajeno je pripisati takve znakove kao što su:

  1. Velika žeđ. Djetetu je potrebno mnogo tečnosti, čak i u hladnoj sezoni. Često se beba noću probudi od žeđi.
  2. Česta mokrenja. Budući da velika količina tekućine ulazi u djetetovo tijelo, povećava se učestalost pražnjenja mokraćnog mjehura. Ako je obično ovaj pokazatelj 6-7 puta dnevno, tada se kod šećerne bolesti smanjuje broj mokrenja na 15-20.
  3. Suva koža i sluzokože. Glukoza je u stanju da privlači tečnost iz drugih tkiva i izlučuje je mokraćom. Kao rezultat toga, drugi organi i sustavi, uključujući kožu, pate od dehidracije.
  4. Gubitak kilograma Uz dijabetes, proces pretvaranja glukoze u energiju, koja je hranjivo za ćelije dečijeg tela, je poremećen. Budući da šećer ne ulazi u ćeliju, energija se ne stvara, ćelije ne primaju dovoljno hranjivih sastojaka. Dovodi se do iscrpljivanja organizma, što se eksterno manifestuje smanjenjem tjelesne težine.
  5. Oštećenje vida. Višak šećera može se taložiti u području leće oka, što rezultira zamagljivanjem i smanjenom oštrinom vida.
  6. Hronični umor.

Posljedice

Dijabetes može izazvati ozbiljne komplikacije, poput dijabetička koma, trovanje organizma ketonskim tijelima, poremećaj u funkcioniranju vitalnih unutrašnjih organa i sistema poput urinarnog, nervnog, cirkulacijskog sistema.

Bolest može dovesti do iscrpljenosti organizma, nepovratnih unutrašnjih promjena, što će se negativno odraziti na kvalitetu života djeteta.

Dijagnostika

Za prepoznavanje dijabetesa neophodni su brojni laboratorijski testovi.

Konkretno trebate proći test šećera u krvi. Krv se uzima iz prsta na prazan stomak.

Normalne vrijednosti za djecu kreću se od 3 do 5,5 mmol / l, a kod razine šećera od 5,5 - 7,5 mmol / l, može postojati sumnja na latentni oblik dijabetesa. S razinom glukoze većom od 7,5 mmol / L, već se može sa pouzdanjem govoriti o prisutnosti bolesti.

Za potvrdu rezultata koristite posebnu inzulinski test. Da bi se to učinilo, neko vrijeme nakon prvog glavnog testa na šećer djetetu se daje piće od 75 g. voda sa glukozom otopljenom u njoj.

Ponovno uzmite krvni test (nakon 2 sata), utvrdite nivo glukoze. Ako je veći od 11 mmol / l - postoji dijabetes.

Trebate to učiniti Ultrazvučno skeniranje gušterače radi procjene stanja i funkcionalnosti ovog organa.

Ovisno o vrsti dijabetesa, liječenje patologije je različito.

1 tip

2 tipa

Za liječenje tegobe koriste se metode nadomjesne terapije. Budući da se u tijelu proizvodi nedovoljna količina inzulina, liječnik propisuje primjenu lijekova u kojima se on nalazi. U ovom slučaju važno je izračunati dozu, jer prekomjerna količina inzulina doprinosi procesuiranju svih zaliha glukoze što će ubuduće izazvati nedostatak energije u tijelu.

Glavni način liječenja je slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. Budući da djetetovo tijelo nije osjetljivo na djelovanje inzulina, zbog čega se šećer ne može preraditi u energiju, potrebno je osigurati da njegova velika količina ne uđe u tijelo. Proizvodi s ugljikohidratima (posebno oni koji se lako apsorbiraju u tijelu) u stanju su značajno povisiti razinu šećera u krvi, pa ih se mora eliminirati.

Ovdje pročitajte o simptomima i liječenju vegetativno-vaskularne distonije kod djece.

Upotreba inzulina

Injekcije inzulina - obavezno za lečenje dijabetesa tipa 1.

Oralno uzimanje pripravaka inzulina neće imati efekta, jer će aktivne tvari biti uništene probavnim enzimima.

Stoga se lek daje intramuskularno.

Postoji nekoliko sorti pripravaka inzulina, neki od njih su intenzivniji, ali kraće traju, dok drugi, iako tako brzo ne snižavaju razinu šećera, djeluju tokom dugog vremenskog razdoblja.

Kontrola šećera u krvi

Djetetu od dijabetesa često će se morati mjeriti šećer u krvi. Taj se postupak mora izvoditi najmanje 4 puta dnevno. Za promjenu nivoa glukoze danas se koriste posebni uređaji - mjerači glukoze u krvi.

Važno je odabrati točan uređaj, kao i visokokvalitetne test trake prikladne za određeni model.

Sve naznake brojila, kao i vrijeme mjerenja su neophodne zapis u poseban dnevnik, gde su takvi podaci kao što su ime i količina konzumirane hrane, detetova fizička aktivnost, prisustvo zaraznih bolesti, emocionalna iskustva.

Usklađenost posebno dizajnirana dijeta - preduvjet za efikasno liječenje.

Dijete s dijabetesom treba iz prehrane isključiti slatkiše i drugu hranu koja sadrži lako probavljive ugljikohidrate (tjestenina, peciva, itd.).

Bit će potrebno i umjereno ograničenje (ali nije iznimka) proizvodi koji sadrže masti.

Hrana treba biti frakcijska, 6 puta dnevno u malim porcijama. Glavni obrok je u prvoj polovici dana (doručak, ručak, večera), večera treba biti što laganija.

Kako se žučna diskinezija manifestuje kod djece? Saznajte odgovor odmah.

Hitne mjere i ljekarski pregled

Liječenje dijabetesa kod kuće moguće je samo u početnoj fazi razvoja patologije i uz izostanak komplikacija. U svim ostalim slučajevima neophodna je hospitalizacija deteta.

U bolnici će dijete primiti specijalni lijekovi za ishranu. Potrebno je pridržavati se dijeta jer će prvih nekoliko dana djetetu biti davani razni lijekovi, čije vrijeme prijema ovisi o vremenu konzumiranja hrane.

Hospitalizacija obavezno za djecu sa teškim oblicima dijabetesa, jer u ovom slučaju terapija lijekovima i dijeta mogu biti neučinkoviti.

Vašem djetetu će biti potrebni radikalniji tretmani, poput presađivanja gušterače.

Kliničke preporuke

Federalne kliničke smjernice za dijagnozu i liječenje dijabetesa kod djece i adolescenata usvojene su i odobrene u septembru 2013. godine. Dokument propisuje postupak identifikacije bolesti, načine pružanja hitne i planirane nege djetetu.

Savezne kliničke smjernice za dijagnozu i liječenje dijabetesa tipa 1 kod djece i adolescenata.

Učinkovitost liječenja ovisi o tome koliko je blagovremeno započet.

Nažalost, nemoguće je u potpunosti izlečiti patologiju, ali točno poštovanje uputstava lekara, pažljivo obraćanje zdravlja i stanja detetovog tela produžiće mu životizbjegavajte opasne komplikacije.

Savjete specijalista za dijagnozu i liječenje disbioze u djece možete pronaći na našoj web stranici.

Prevencija

Svaki roditelj mora znati kako u djetetu spriječiti razvoj dijabetesa. Postoji nekoliko jednostavna preventivna pravila poštivanje kojih će pomoći u smanjenju rizika od patologije:

  • ako u obitelji postoje pacijenti s dijabetesom, povećava se rizik od djetetovog razvoja.A to znači da je bebi potrebno pažljivije promatranje, preventivni pregledi od strane ljekara (najmanje 2 puta godišnje),
  • jačanje obrambenih sposobnosti organizma
  • pravovremeno otkrivanje i uklanjanje endokrinih bolesti,
  • pravilna ishrana
  • aktivan stil života
  • upotreba hormonskih lijekova s ​​velikom pažnjom samo kada je to potrebno i to samo prema uputama liječnika.

Dijabetes melitus je bolest koju nije moguće potpuno izliječiti. Ipak, slijedeći sve upute lekara, dijete možete vratiti u normalan život.

Bolest se razvija kada je izložena brojnim štetnim faktorima, zahteva pravovremeno lečenje. U suprotnom je moguć smrtni ishod, iako se takve situacije rijetko dešavaju.

Dr Komarovsky o dijabetesu u ovom videu:

Pogledajte video: Sve o dijabetesu Све о дијабетесу (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar