Injekcije pankreasa za pankreatitis

Upala tkiva gušterače naziva se pankreatitis. Akutni oblik ove bolesti prati sklerotično, upalno i nekrotično oštećenje organa. Razlog ovog stanja je nepravilni odliv soka u dvanaesnik. Tada dolazi do povećanja pritiska u kanalima, oštećenja stanica organa. To dovodi do autolize i nekroze tkiva žlijezde.

Glavni simptom patologije je bol u pojasu u gornjem dijelu trbuha. Zrači izvan sternuma ili u područje srca. Intenzitet sindroma boli raste s napredovanjem hemoragičnog tipa reaktivnog oblika bolesti. Kada se nervni završeci žlijezde prekriju nekrozom, osjet boli postaje manji.

Šta je opasan pankreatitis

S razvojem hemoragične nekroze pankreasa, smrtonosni ishod javlja se u roku od 24 sata od pojave početnih simptoma. Ako pacijent odmah zatraži pomoć, simptomi se mogu zaustaviti u prvoj fazi. Kada bolest napreduje, postoji rizik od razvoja:

  1. Peritonitis.
  2. Nekroza stomaka.
  3. Zatajenje jetre.
  4. Edema GM.
  5. Zatajenje bubrega.

Verovatnoća smrti u akutnom obliku bolesti je 15%. Sa potpunom nekrozom pacijent umire u 70% slučajeva. Ponekad se na pozadini pankreatitisa razvija onkološki proces ili dijabetes.

Medicinska pomoć za pankreatitis

Liječenje ove patologije provodi se u bolnici. Nakon stabilizacije pacijentovog stanja, lekar nastavlja da eliminira osnovnu bolest. Nepodnošljiva bol uklanja se analgeticima. Da bi se tijelo obnovilo nakon napada pankreasa, pacijentu su propisane intravenske hranjive tekućine. Ovo pomaže u izbjegavanju iscrpljenosti tijela tokom dehidracije.

Prije dolaska hitne pomoći, pacijentu treba staviti hladni oblog na gornji dio trbuha. Hladnoća smanjuje bol, pomaže u smanjenju proizvodnje probavnih enzima u tijelu. Ako je bol nepodnošljiva, dozvoljeno je uzeti 1-2 čepa. nitroglicerin. Intramuskularno možete unijeti No-shpa ili Papaverine.

Antispazmodijske injekcije

Upotreba antispazmodijskih injekcija u akutnom pankreatitisu nastaje ne samo njihovim analgetskim učinkom. Takođe, doprinose opuštanju mišića unutrašnjih organa. Pravodobnim imenovanjem antispazmodika uklanja se rizik od nekroze. Češće se pacijentu propisuju injekcije:

Davanje injekcija nitroglicerina doprinosi opuštanju sfinktera jetreno-pankreasne ampule.

Liječenje analgetskim injekcijama

Pogoršanje patologije uključuje imenovanje Paracetamol, Baralgin, Analgin. Te injekcije doprinose ublažavanju grčeva iz kanala organa i izlučivanju soka u dvanaesnik.

Ovi lijekovi se kombiniraju sa antihistaminicima. Preporučuje se upotreba difenhidramin, Suprastin, Tavegil. Imaju sedativni i antiemetički efekat.

Da bi ublažili bol i smanjili izlučivanje organizma, pacijentu su propisane injekcije Sandostatina. Lijek se daje supkutano, ne više od 3 puta / 24 sata. Ako pacijent pati od nepodnošljivih bolova, propisana mu je primjena Tramadol ili Promedol. Ovi lijekovi imaju narkotičko djelovanje. Trajanje terapije je 3 dana.

Proizvodi za pankreas

Injekcije za razvoj pankreatitisa propisuju se ne samo u svrhu zaustavljanja bolnih senzacija. Produljenim tokom, bolest se transformira u hronični oblik. To pomaže u smanjenju koncentracije inzulina u krvi, nakon čega se razvija dijabetes.

Hronični pankreatitis uključuje davanje injekcija hormona inzulina. Tijekom pogoršanja patologije pacijentu se prepisuju antibiotici. Najmoćniji lijek je Gentamicin. U mišicu se ubrizgava 2-4 puta / dan. Svrha ovog lijeka pomaže u izbjegavanju pojave gnojnih komplikacija.

Imenovanje Contrycal-a za pankreatitis

Kontrikal je pripravak hrvatske farmaceutske korporacije Pliva Khrvatsk doo. Njegov unos utječe na funkcioniranje enzima pankreasa. Farmaceutska podskupina lijeka uključuje inhibitore proteinolize i hemostatska sredstva.

Contric je dostupan u obliku liofilizata za otopinu namijenjenu injekcijama. Najčešći naziv je Counter-ampula. Propisan je za pankreatitis. Aktivna komponenta lijeka je aprotinin, a pomoćna komponenta manitol. Njihova kombinacija daje liofizilat. Prethodno razrijeđen otapalom ubrizgava se u venu pacijenta.

Uobičajeni analozi uključuju Gordoks, Pantripin, Respikam. Gordox je jeftiniji od Contrikala-a, ali izaziva alergije. Pantripin se koristi za sprečavanje nekroze pankreasa.

Indikacije i kontraindikacije

Kontrikal je poseban lek koji se koristi u lečenju i prevenciji pankreatitisa:

  • hronični rekurentni pankreatitis,
  • nekroza pankreasa,
  • akutni pankreatitis,
  • hemoragični šok,
  • oštećenja dubokog tkiva.

Lijek je propisan za zaustavljanje samo probave žlijezde. Takođe, pacijentima se propisuju injekcije u prevenciji postoperativnog pankreatitisa.

Lijek je kontraindiciran u slučaju osjetljivosti na aprotinin. Ne propisuju se injekcije u 1. trimestru i za vreme laktacije. Najozbiljnija nuspojava je alergijska reakcija.

Kako se koristi lijek?

Pacijentu su propisane kapi ili injekcije Contrikala u akutnom pankreatitisu. Doziranje lijeka može se postaviti na osnovu prosječnih vrijednosti. Dugo se pacijentu primjenjuje velika doza lijeka, što iznosi 300 000 ATPE. Tada se spusti na 30 000 ATPE.

U akutnom pankreatitisu početna doza varira od 200 000 do 300 000 ATPE. Doza održavanja, smanjena za 10 puta, daje se satno. Uz pogoršanje hroničnog oblika bolesti, doza varira od 25 000 do 50 000 ATPE / 24 sata.Kurs liječenja je 3-6 dana.

Kod akušerskog krvarenja, doza je 1.000.000 ATPE. Tada se pacijentu daje kapaljka, koja osigurava sredstva pri brzini od 200 000 ATPE / 60 min.

Lijek se primjenjuje kada je pacijent u vodoravnom položaju. Brzina primjene početne doze lijeka varira između 5-10 ml / m. Doza za održavanje daje se kapaljkom. Tokom terapeutskog tečaja potrebno je uvesti 7 000 000 ATPE pacijentu. Bolesnici skloni alergijskim reakcijama istodobno trebaju uzimati Zyrtec ili Suprastin.

Prehrambene preporuke

U akutnom obliku bolesti pacijentu je dozvoljeno jesti samo nakon 4-5 dana. Prije toga možete piti niske mineraliziranu mineralnu vodu bez plina. Pacijent je dužan slijediti prehranu pankreasa. Hrana bogata lako probavljivim proteinima treba kuhati na pari.

U hroničnom obliku dijeta se prati nekoliko godina. Pržena, začinjena jela, pileća jetra, alkohol su isključeni. Možete jesti nemasnu ribu, meso, povrće.

Antispazmodijske injekcije

Antispazmodijske injekcije pankreasnog pankreatitisa koriste se zbog sljedećih korisnih svojstava:

  1. Ovi lijekovi doprinose nestanku bola. Kao rezultat toga, pacijent se počinje osjećati znatno bolje.
  2. Također, preparati ove vrste pomažu opuštanje mišićnih mišića organa, kao rezultat toga može se aktivirati proces prolaska pankreasnog soka u probavni trakt.

U većini slučajeva za lečenje gušterače treba koristiti sledeće spazmolitičke injekcije:

Platyphyllin. Ovaj lijek se koristi samo u stacionarnim uslovima, uz nadzor doktora. Da bi se anestezirala gušterača. Pacijentu se preporučuje supkutano ubrizgati 1-2 mililitara 0,2% -tne otopine. Interval ubrizgavanja treba biti 12 sati.

Odeston. Ovaj lijek potiče izlučivanje i eliminaciju žuči, opušta sfinkter Oddiju, uklanja grčeve i uklanja simptome poput boli, povraćanja, mučnine, proliva i nadimanja. To pomaže u sprečavanju razvoja takve komplikacije pankreatitisa kao holecistitis.

Metacin. Maksimalna pojedinačna doza ovog lijeka je 2 miligrama. Ne može se koristiti više od 6 miligrama lijeka dnevno po pacijentu. Dakle, tijekom dana, maksimalni broj injekcija ne može preći tri injekcije.

Atropin Preporučuje se 0,1% rastvor u ampulama. Može se davati pacijentu potkožno. Takav tretman u većini slučajeva kombinira se s primjenom oralnih analgetika. Jedna doza Atropina samo je jedna ampula lijeka. Ako je potrebno, injekciju možete ponoviti nakon 3-4 sata.

No-Shpa. Oslobađa se, kako u obliku rastvora za intramuskularnu injekciju, tako i za intravensku primjenu. Standardna loza lijeka je 2 mililitara. Ako je potrebno da se ubrizga u venu, dodaje im se oko 8-10 mililitara fiziološke otopine. Kako ne bi izazvali pad krvnog pritiska, lijek se primjenjuje polako 5 minuta.

Papaverin. Upotreba ovog sredstva osigurava pravilno povlačenje žuči, snižava pritisak unutar gušterače, smanjuje grčeve sfinktera Oddija, a takođe poboljšava analgetski učinak nekih drugih lijekova.

Hronični i akutni pankreatitis često se liječi gore navedenim lijekovima u obliku otopina za intravenske, intramuskularne i potkožne injekcije.

Analgetske injekcije

Uz pomoć NSAR-a preporučuje se anestezija gušterače zbog upalnog procesa u njoj u akutnom stanju bolesti.

Paracetamol Liječenje upale gušterače takvim alatom nastaje zahvaljujući njegovom učinku na smanjenje povišene tjelesne temperature, otklanjanje bolova i smanjenje stepena razvoja patološkog procesa u tijelu. Injekcije za pankreatitis ovim lijekom provode se upotrebom otopine s dozom od 10 miligrama aktivne tvari po mililitru.

Baralgin. Ovaj alat pomaže izliječiti bolest zbog nekoliko korisnih svojstava. Među njima valja istaknuti anesteziju gušterače, eliminirati grč mišićnih vlakana, otkloniti u određenoj mjeri upalu i sniziti tjelesnu temperaturu. Odrasla osoba može koristiti otopine od 2,5 i 5 mililitara, kako za ubrizgavanje, tako i za kapalice. Kombinovanje lijeka je dopušteno s nekim drugim lijekovima koji mogu ublažiti upalu.

Analgin. Kao i mnogi drugi lijekovi, ovaj lijek ima tri prilično važna terapijska efekta: analgeziju, nižu temperaturu i smanjenje stupnja upale. Lijek je dostupan u ampulama od 1-2 mililitara s otopinom 0,25% ili 0,5% aktivne tvari.

Sandostatin. To je sintetički analog somatostatina. Lijek se izrađuje u obliku otopine za injekcije ili liofilizata za njegovu pripremu. U jednoj ampuli lijeka, čija je zapremina 1 mililitar, može biti sadržana doza od 0,05 mg ili 0,1 miligrama aktivne tvari. Sandostatin može pomoći gušterači zbog činjenice da inhibira stupanj sekrecije ovog organa, uslijed čega se pankreasni sok stvara u maloj količini. Često se takav lijek propisuje pacijentima nakon operacije. Gotovo svaka recenzija o upotrebi ovog alata na Internetu je pozitivna.

Injekcije za pankreas u lečenju pankreatitisa treba propisati samo pacijentov lekar, nakon sveobuhvatnog pregleda.

Zabranjeno je samostalno provoditi terapiju, jer bilo koji lijek ima čitav popis njegovih kontraindikacija i nuspojava.

Ostali proizvodi za gušteraču

U nekim slučajevima se pored analgetika i antispazmodika kod pankreatitisa koriste i drugi lijekovi.

Hormonski inzulin. Upotreba ovog alata je zbog činjenice da uz dugi hronični tijek pankreatitisa dolazi do smanjenja koncentracije inzulina u krvi bolesne osobe. Često ova patologija dovodi do razvoja dijabetesa.

Gentamicin. Ova intravenska antibiotska uputstva za upotrebu mogu se koristiti za pogoršanje bolesti, kada osoba razvije vrlo jak upalni proces u gušterači. Gentamicin se mora davati intramuskularno od 2 do 4 puta dnevno. Svrha ovog lijeka i dalje izbjegava razvoj raznih gnojnih patologija koje se u nekim slučajevima javljaju kod pankreatitisa.

Contrikal. Ovaj alat direktno utječe na funkcioniranje ljudskih enzima gušterače. Preparat se proizvodi u obliku liofilizata za otopinu namijenjenu za injekciju. Glavna aktivna supstanca lijeka je Aprotinin. Proizvod se mora razrijediti prije upotrebe, a zatim ubrizgati u venu pacijenta.

Vrijedno je obratiti pažnju na naziv propisanih lijekova, jer upotreba pogrešnog lijeka može štetno djelovati na zdravlje ljudi.

Pankreatitis se smatra nezaraznom bolešću, stoga vakcinacija ne može zaštititi dijete od ove bolesti. Ne preporučuje se vakcinacija protiv drugih tegoba u akutnom toku bolesti zbog činjenice da je nemoguće izračunati moguću nuspojavu takve manipulacije.

Stručnjak u videu u ovom članku govorit će o liječenju pankreatitisa.

Lijekovi upale gušterače

U akutnom pankreatitisu lekovi se primenjuju intravenski, intramuskularno ili supkutano koristeći kapaljke i injekcije..

Tablete se propisuju u fazi slabljenja bolesti i u liječenju hroničnog pankreatitisa.

Učinkovitost liječenja ovisi o tome koje lijekove uzimati kod pankreatitisa. Dobro odabrani lijekovi smanjuju trajanje liječenja, sprečavaju komplikacije i prijelaz bolesti u kronični oblik.

Važno! Lijekovi za pankreas u liječenju pankreatitisa uslovno se dijele na glavnu i pomoćnu grupu.

Glavna grupa obuhvata:

  • antispazmodike
  • analgetici
  • enzimski pripravci
  • Preparati protiv antenzima
  • antacidi
  • H2-histaminski blokatori,
  • antibiotici
  • detoksifikatori.

Pomoćnu grupu čine:

  • lijekovi protiv choleretic-a
  • vitaminski kompleksi
  • sedativi
  • biljni pripravci.

Antispazmodike

Poznati No-spa, Papaverin, Spasmalgon ublažavaju grčeve glatkih mišića, smanjuju pritisak u kanalima i na taj način uklanjaju bol. U slučaju akutnog napada bolesnik se daje intramuskularno ili intravenski. Buscopan, Meteospasmil mogu se uzimati tijekom pogoršanja hroničnog pankreatitisa. Bolje je to učiniti neposredno prije jela.

Analgetici

Analgin, Baralgin, Pentalgin koristi se za ublažavanje bolova, posebno su pogodni rastvori za injekcije. Učinak lijekova osjeća se prilično brzo.

Narkotički analgetici Promedol, Tramadol koriste se za zaustavljanje napada akutne boli u odraslih. Sredstva protiv bolova ove grupe koriste se u bolnici.

Enzimski pripravci

Upalni proces ometa proizvodnju enzima pankreasa. Kako bi se gušterača pomogla u probavnom procesu, propisani su enzimski pripravci. Najčešće se koriste u remisiji, ali sve pojedinačno. Najpoznatiji su Mezim, Festal, Panzinorm, Creon. Lijek i doziranje propisuje ljekar. Enzime treba uzimati uz obroke.

Važno! Kada se nakon jakog obroka pojavi bol, ne možete uzimati enzimske pripravke - to može pogoršati upalni proces. Mnogo je bolje uzimati no-shpa ili baralgin tabletu.

Preparati protiv antenzima

Kontrikal, Trasilol, Gordoks, Tsalol. Liječenje ovim lijekovima započinje prvog dana bolesti. i nastavite dok se stanje pacijenta ne popravi. Natrijum-hlorid se unosi u izotoničnoj otopini pomoću kapalica.

Preporučuje se kod upale pankreasa uzimanje antacida za neutralizaciju klorovodične kiseline. Koristi se u kombinaciji sa antienzimskim preparatima. To su Almagel, Alumag, Fosfalugel, Maaloks, drugi.

H2-histaminski blokatori

Antisekusni antisekretorni lijekovi ublažavaju upalu smanjenjem proizvodnje klorovodične kiseline. Ova sredstva uključuju ranitidin, famotidin, nizatidin. U lečenju akutnog pankreatitisa koriste se od prvog dana bolesti u obliku injekcija. Kod hroničnog oblika upale piju se 2-3 puta dnevno tokom 14-20 dana.

Antibiotici

Ne postoji konsenzus o korištenju antibiotika u lečenju pankreatitisa. Određuje se za sprečavanje infekcije holangitisom, žučna bolest, ruptura pankreasnog kanala. Antibiotici se najčešće koriste u seriji penicilina (Amoksiklav, Amoksicilin), ili u kombinaciji, na primer, penicilina sa streptomicinom.

Shema za lečenje pankreatitisa

Liječenje pacijenata provodi se u nekoliko smjerova:

  • odbijanje pijenja alkohola,
  • sledeći dijetu koja sadrži malo masti (ne više od 80 g dnevno). Jesti male obroke 5-6 puta dnevno,
  • ublažavanje bolova
  • lečenje nedostatka enzima,
  • vitaminska terapija
  • liječenje patologija endokrinog, hepatobiliarnog i probavnog sustava.

Važno! Režim liječenja pankreatitisa lijekovima prilagođava se ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta, ovisno o obliku upale i njegovoj težini.

Obavezna komponenta terapije pankreatitisa:

  • detoksikacija intravenskom infuzijom elektrolitnih i koloidnih rastvora (laktozol, fiziološka otopina). Propisati sorbente Reosorbilact, Sorbilact, reološka rješenja Reopoliglyukin, Refortan, Heparin, otopine glukoze 5%, 10%, hepatoprotectors,
  • terapeutska glad do 2-3 dana,
  • analgezija analgeticima, antispazmodicima, drugim lekovima,
  • aspiracija želuca ili imenovanje antacida,
  • inhibicija želudačne sekrecije upotrebom H2-blokatora (Ranitidin, Cimetin). Koristi se ako se sadržaj želuca ne može usisati,
  • profilaksa krvarenja: infuzija plazme, nadomjesci plazme,
  • upotreba inhibitora sekreta pankreasa i inhibitora proteolitičkih enzima,
  • enzim zamjenska terapija. Izvodi se u različitim fazama bolesti,
  • hormonska terapija - Somatostatin, Sandostatin, Glucagon, drugi. Nedovoljno proučena metoda, ali upotreba ovih sredstava ima depresivni učinak na lučenje želuca i gušterače. Kao rezultat, bol i upala prolaze vrlo brzo.

Navedeni režim liječenja opisuje samo općenito kako olakšati upalu gušterače lijekovima. Sve termine obavlja ljekar!

Lijekovi za liječenje

Lijekove za liječenje odraslih propisuje endokrinolog, gastroenterolog, hirurg ili terapeut. Istovremeno se propisuju lijekovi za liječenje popratnih bolesti i otklanjanje simptoma bolesti.

Pacijenti sa pankreatitisom brzo se iscrpljuju zbog povraćanja i mučnine. Antiemetički lijek Cerucal etablirao se kao lijek za pankreatitis gušterače. Lijek se oslobađa u obliku otopine za injekcije u ampulama od 2 ml. Unesite intravenski i intramuskularno, maksimalna dnevna doza je 80 mg.

Ovaj lijek liječi pankreatitis, peptički čir želuca i dvanaestopalačnog crijeva, upalu jednjaka. Lijek smanjuje kiselost želuca, smanjuje proizvodnju želučanog soka, uslijed čega upala odlazi, bol odlazi. Doziranje propisuje ljekar.

Ovaj je alat daleko od novog. Često se propisuje za smanjenje kiselosti želuca u pankreatitisu, čiru na dvanaestopalačnom crevu i želucu, upali jednjaka i refluksnoj bolesti. Proizvode se u obliku injekcijske otopine od 2 ml u ampuli i tabletama od 150 i 300 mg.

Lijek ublažava zatvor koji se javlja na pozadini liječenja lijekom. Lijek s malom apsorpcijom ne slabi mišićni tonus debelog crijeva. Dostupno u obliku sirupa.

Novokain ima anestetičko, protuupalno i antitoksično dejstvo na pacijenta. Uz to, lijek smanjuje proizvodnju pankreasog soka i ublažava grčeve glatkih mišića.

100 ml 0,25% otopine daje se intravenski dva puta dnevno.

Lijek iz grupe NSAID. Učinkovit lijek protiv bolova. Obično ne uzrokuje nuspojave, ali se ne preporučuje pacijentima sa peptičkim čirom.

Sandostatin

Liječenje pankreatitisa u akutnom i postoperativnom razdoblju provodi se somatostatinima - pripravcima Sandostatina, Octreotide.

Sandostatin odmah smanjuje lučenje pankreasa, liječenje lijekom se provodi od prvih dana bolesti. Unesite subkutano, po 100 mcg 3 puta dnevno, 5 ili više dana. Lijek anestezira i ublažava upalu.

Važno! Da biste izbjegli bolest poput pankreatitisa lijekovima, ne možete samo-liječiti se!

Enzimski pripravak, zamjena za sok pankreasa. Pripada dvokomornom tipu. Prednost ovog lijeka je u tome što se aktivna supstanca dostavlja u dvanaesnik. Kod pankreatitisa propisuje se za nadoknadu nedostatka enzima pankreasa.

Inhibitor tripsina (enzim gušterače). Sudjeluje u hematopoezi, povećava obrambene snage tijela. Uzimajte 1-2 tablete tri puta dnevno nakon obroka. Trajanje kursa u akutnom pankreatitisu je dve nedelje, kod hroničnog jedan i po do dva meseca.

Liječenje hroničnog i akutnog pankreatitisa uključuje korištenje antienzimskih pripravaka. Uz bolest pankreasa dolazi do naglog otpuštanja pankreasnog soka. Kontrohira inhibira aktivnost enzima hrane i sprečava samouništavanje organizma. Lijek se daje intravenski u bolničkom okruženju.

Lijek ima choleretic efekat, sprječava stvaranje kamenja, potiče proizvodnju žuči pa je propisan za upalu gušterače i jetre u stanju remisije. Uzimajte 2 tablete 3 puta dnevno.

Lijekovi za napad pankreatitisa

Napad pankreatitisa obično zahvati iznenada, hranom ili nakon 20-25 minuta. Manje najčešće napad bolesti počinje 2 sata nakon obroka. Bol je toliko jaka da osoba može izgubiti svijest ili umrijeti od šoka boli.

Bolesti hronični pankreatitis mora biti u stanju ublažiti napad pankreatitisa kod kuće. Važno je da se anestezira na samom početku napada.

Analgetici i antispazmodici će to dobro učiniti. Jednostavni povoljni lijekovi Analgin i No-shpa mogu zaustaviti bol na samom početku. Lijekove ubrizgavaju intramuskularno.

Injekcije su poželjnije od preparata tableta, jer djeluju brže. Uz to, pacijenta muči mučnina i povraćanje, teško je piti pilulu.

Efikasan lijek za pankreatitis protiv bolova je Baralgin. Ovo je kombinirani lijek, uključuje analgetski i antispazmodik. Lijek se primjenjuje polako, intramuskularno. Ako nije moguće dati injekciju, popijte sadržaj ampule i isperite vodom.

Papaverin se ubrizgava intramuskularno sa 2 ili 3 ml 2% rastvora. Lijek ublažava grčeve glatkih mišića unutrašnjih organa.

Nitroglicerin 1-2 kapi preporučuje se kod jakih bolova i srčanih problema.

Nesteroidni protuupalni lijekovi ublažavaju upalu. Kod pankreatitisa od upale najčešće se propisuje paracetamol. Lijek ima kontraindikacije, nije propisan za bolesti jetre, peptički čir.

Važno! Pakovanje leda postavlja se na izbočenje gušterače, pri čemu je poželjno položiti pacijenta. O korištenju lijekova mora biti obaviješten ljekar hitne pomoći i navesti koji od njih.

Svi brojni savjeti liječnika svode se na jedno: spriječiti bilo koju bolest je lakše nego liječiti. Potrebna je prevencija bolesti.

Preporučeno:

  • pravovremeno lečiti bolesti jetre i stomaka,
  • poštujte dnevnu rutinu - jedite u određeno vrijeme, dovoljno spavajte,
  • žvaćite hranu temeljno, ne žurite sa hranom,
  • jesti male obroke
  • odreći se loših navika.

Najbolji lijekovi neće pomoći ako pacijent ne slijedi dijetu i zloupotrijebi alkohol. Te jednostavne mjere su sasvim sposobne za sprečavanje upale gušterače.

Upotreba ljekovitog bilja

Ne zanemarujte tradicionalnu medicinu. Iako kod pogoršanja pankreatitisa ne upotrebljava se bilje, ali u liječenju hroničnog pankreatitisa će donijeti nesumnjivu korist. Obično se preporučuje piti dekocije bilja pola sata prije jela. Lideri ljekovitog bilja u liječenju pankreatitisa su kamilica, immortelle, neven, ruž bokovi.

Pankreatitis: razvoj bolesti

Glavna funkcija gušterače je proizvodnja enzima koji aktivno prerađuju hranu, razgrađuju mnoge tvari. Žlijezda proizvodi sok gušterače, koji sadrži svoje enzime u neaktivnom obliku. Aktiviraju se u dvanaesniku. Ako je njihov odljev poremećen iz bilo kojeg razloga, dolazi do aktiviranja enzima u tkivima same žlijezde: započinje samouništavanje organa. Upala koja se razvija uzrokuje:

  • zamjena funkcionalnih ćelija masnim ili vezivnim tkivom,
  • u akutnim slučajevima masivna nekroza (smrt) organskih stanica.

Klinički akutni ili hronični pankreatitis u akutnom stadiju karakterizira oštar napad bolova u zglobu koji prati uništavanje ćelija u žlezdi. Slična klinička slika opažena je kod reaktivnog pankreatitisa. Javlja se ako se pogoršava žučni mjehur ili drugi organ probavnog sustava. Postojeći holecistitis je bolest koja najčešće izaziva reaktivni proces u gušterači. U svojim manifestacijama podseća na napad akutnog pankreatitisa.

Bol počinje u lijevoj strani i nategnuta je, pojačava se u leđima i nakon jela ili alkohola.

Pored intenzivnog bola, bolest prati i: mučnina,

  • bezobrazno povraćanje koje ne donosi olakšanje,
  • proliv (masna stolica s ostacima ne probavljene hrane),
  • visoka temperatura.

Injekcije spazmolitičkog spektra

Ako bi se stanje moglo normalizirati bez operacije, daljnji postupak liječenja provodi se na gastroenterološkom ili terapijskom odjelu. Nekoliko skupina lijekova s ​​različitim mehanizmima djelovanja koristi se za obnavljanje funkcija gušterače. Među njima su i antispazmodici koji se mogu ubrizgati intramuskularno i u rame i u stražnjicu:

Imaju miotropni efekat (proširuju lumen krvnih žila, poboljšavajući cirkulaciju krvi) i ublažavaju grčeve glatkih mišića.

Papaverin - lijek koji ima naziv svoje glavne aktivne tvari. Odnosi se na snažne antispazmodike. Dostupan je u različitim farmakološkim oblicima, a jedan od njih je 2% otopina za injekcije. Daje se intramuskularno, ali je moguća njegova intravenska primjena kao dio složene ličke mješavine. Da bi se efikasno anestezirala, koristi se kapalna metoda uvođenja takvih rješenja. Mehanizam djelovanja je zasnovan:

  • o normalizaciji odliva žuči i soka pankreasa,
  • na smanjenje pritiska unutar pogođenog organa.

  • glaukom
  • atrioventrikularni blok (jedna od vrsta poremećaja srčanog ritma),
  • arterijska hipotenzija,
  • patologija jetre
  • individualna netolerancija.

  • trudna
  • žene tokom dojenja,
  • djeca mlađa od 1 godine.

Njima se ovaj lijek može pojedinačno propisati, za posebne indikacije samo od strane doktora zbog nuspojava:

  • alergijske reakcije
  • poremećaji ritma
  • snižavanje krvnog pritiska
  • poremećaj srčanog ritma,
  • znojenje
  • eozinofilija u krvnoj formuli (obično s izraženom alergijskom komponentom).

Prilikom propisivanja lijeka pažljivo se proučava upute. Koristi se pojedinačno, uzimajući u obzir sve postojeće prateće bolesti.

Injekcije pankreasa za pankreatitis

U teškim egzacerbacijama ili akutnim procesima, praćenim otpuštanjem velikog broja enzima, antienzimski preparati se koriste u obliku intravenske kapljevine:

  • Gordoks - 500 hiljada jedinica,
  • Kontrikal - 200 hiljada jedinica.

Dnevna doza je 1 milion jedinica, odnosno 400 hiljada jedinica. Sprečavaju razorno djelovanje proteolitičkih enzima. Preporučuje se postavljanje kapalica samo u bolničkim uslovima.

Široko koristi Kvamatel (aktivni sastojak - famotidin) - blokator N2–Histaminski receptori. Histamin izaziva povećanu proizvodnju želučanog soka i tako pogoršava upalni proces. Kvamatel (blokator lijekova treće generacije H2Histaminski receptori) omogućava funkcionalni ostatak ćelija pankreasa:

  • indirektno smanjuje sintezu proteolitičkih enzima,
  • podstiče razvoj vezivnog tkiva na mestu nekroze.

Liječenje započinje intravenskim kapanjem i provodi se u bolničkom okruženju.

Dalargin je antiulcerni lek, ali se koristi i u lečenju pankreatitisa:

  • inhibira proizvodnju enzima,
  • obnavlja oštećeno tkivo žlezde,
  • zamjenjuje nekrotična područja punim ćelijama.

Lijek je propisan kao injekcije za upalu gušterače intramuskularno ili intravenski.

Sandostatin (Octreotid) - koristi se za ublažavanje bolova u hroničnom ili akutnom pankreatitisu. Utječe na lučenje gušterače, inhibirajući je. Lijek nije za kućnu upotrebu. Propisao ga je ljekar za injekcije u bolnici kao dio sveobuhvatnog liječenja. Dovoljno je uzeti nekoliko injekcija od pankreatitisa kako bi nivo amilaze u krvi pao na normalno. Koriste je hirurzi kod akutnog pankreatitisa.

Trental i solkoseril u malim dozama (2 ml) sa zajedničkim intravenskim davanjem doprinose normalizaciji cirkulacije krvi u zahvaćenom organu. To je potrebno u ranim fazama liječenja akutne upale pankreasa kako bi se pojačao učinak lijekova drugih grupa.

Pogledajte video: "Umjetna gušterača" - aparat koji obavlja funkcije pankreasa (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar