Ako je šećer u krvi u skladu s pokazateljima 5, 6, što treba učiniti?

Dijabetes melitus je vrlo neugodna bolest, opterećena mnogim komplikacijama i zahtijeva stalno praćenje. Da biste shvatili po kojim pokazateljima je vrijedno razmisliti o svom zdravlju i početi "zvučati alarm", trebali biste znati neke karakteristike pojave ove bolesti.

Je li indikator 5.6 opasan ili ga ne treba brinuti? Ili je možda precijenjena za jednu grupu stanovništva, a je li norma za drugu? U svakom slučaju, kad iznenada nađete malo precijenjene rezultate testa, trebali biste se skloniti i smiriti.

Zdravstveno stanje bilo koje osobe je u njegovim rukama i bilo koju bolest možete vratiti ako prepoznate simptome na vrijeme, pođite liječniku i započnite postupak liječenja.

Kako se prilagođava šećer u krvi?

Glavni hormon koji smanjuje pokazatelje "šećera" je inzulin. Mjesto njegove proizvodnje u složenoj unutrašnjoj "proizvodnji" nalazi se u gušterači, naime u strukturama beta ćelija, ali hormoni različitog svojstva služe kao faktori koji pojačavaju, glavni su sljedeći:

  1. Glukagon, područje njegove sinteze u ljudskom tijelu su i stanice gušterače, ali ostale koje reagiraju na snižavanje šećera iznad normalne razine,
  2. Predstavnici "porodice" hormona povećanih, koji se formiraju u nadbubrežnoj žlezdi, nazivaju se adrenalin i norepinefrin, tj.
  3. Postoji još jedna klasa jela - glukokortikoidi,
  4. U mozgu ili hipofizi nalaze se hormoni-zapovjednici,
  5. U složenom mehanizmu ljudskih unutrašnjih organa nalaze se i supstance sa svojstvima sličnim hormonima, one u određenoj mjeri povećavaju glukozu.

Ovaj popis dokazuje koliko hormona ima funkciju povećanja šećera i samo jedan jedini inzulin djeluje na njegovo smanjivanje.

Koja je razlika između standarda glukoze kod različitih spolova

Da bismo bolje i točnije shvatili kolebanje nivoa tokom određenog perioda, potrebno je izvršiti studiju i proći krvni test na šećer. Ne možete jesti hranu 9-10 sati prije uzimanja ispitnog materijala, u protivnom rezultat neće biti tačan.

Voda i čaj su zabranjeni, preporučuje se da spavate, samo pod tako teškim uvjetima možete očekivati ​​tačna očitanja.

Posebna otežavajuća okolnost može biti zarazna bolest, liječnici djeluju na dva načina: ili čekaju dok se ne oporave, ili se ne usredotoče na tu činjenicu i ne uzimaju ga u obzir.

I muško i žensko stanovništvo imaju iste fiksne standarde:

  • Krv iz prsta treba imati podatke 3.3 - 3, 5,
  • Venska krv razlikuje se za nekoliko jedinica: 4.0-6.1.

Kada pacijent napravi analizu na prazan stomak, rezultati su nešto drugačiji, naime 5,6-6,6 mmol po litri, tada možemo govoriti o blagom pomaku prema najvećoj osjetljivosti na inzulin.

Dakle, ovi rezultati sugeriraju da ako na vrijeme ne obratite pažnju na tu činjenicu i započnete liječenje, prije ili kasnije ova se situacija može pretvoriti u dijabetes u svom sjaju.

Obično ljekari predlažu da se, za tačnost dijagnoze i njenu konačnu potvrdu, ispita s posebnim prijemom glukoze u tabletama.

Još nekoliko koraka:

  1. Ponovljeni testovi na glukozu,
  2. Test reakcije na glukozu u krvi,
  3. Proučavanje nivoa oznake glikoziliranog hemoglobina, koji je konačan i približan idealu primera tačnosti u završnoj rečenici.

Prije nekoliko godina, takve testove je bilo moguće položiti samo u poliklinici, izdržati dugu liniju i uložiti puno truda, sada je sve drugačije. Ništa neće utjecati na rezultate i zbuniti ljekara, jer bilo tko može izmjeriti šećer bez napuštanja kuće uz pomoć posebnog uređaja - glukometra.

Kako pravilno koristiti ovaj uređaj

Glukometar je doista vrlo korisna stvar, posebno za starije osobe, koje s godinama imaju veći rizik od razvoja dijabetesa.

  • Neka to bude pravilo prije upotrebe bilo kojeg gadgeta, proučite njegova uputstva,
  • Ispitivanje šećera vrši se samo praznim stomakom, najbolje ujutro,
  • Prije ubrizgavanja prsta, temeljno operite ruke i gnječite one prste iz kojih će biti uzeta krv,
  • Obrišite mesto ubrizgavanja alkoholom,
  • Morate probiti prst sa strane skarifiračem na metru,
  • Obrišite prvu kap kapicom od pamuka, a drugu stavite na test traku,
  • Umetamo ga u gadget i očekujemo presudu koja se odmah pojavi na semaforu.

Norme za djetinjstvo:

  1. Od rođenja do godine - 2,8 - 4, 4 mmol / l,
  2. Od 1 do 5 godina - 3,3 - 5,0 mmol / l,
  3. Nadalje, norma je kao i kod odraslih.

Trudnice se odlikuju posebnim pokazateljima, jer je tokom ovog energetski intenzivnog razdoblja za bebe osjetljivija na inzulinsku ovisnost, energija koju tijelo oslobađa potrebna je kao hrana za plod i održavanje majčinog tijela tokom perestrojke.

Normalni brojevi tokom trudnoće su 3,8 - 5, 8 mmol / L. Ako je već 6, 1, postoji potreba za ispitivanjem tolerancije.

Kroz cijelo razdoblje trudnoće, žene su često sklone gestacijskom dijabetesu. Šta se događa u majci? Majčinska tkiva postaju otporna na lični inzulin, a dobija ga gušterača.

Slična se situacija razvija u drugom i trećem tromjesečju i vjerovatno je da će sve proći nakon rođenja djeteta, ali to se ne događa uvijek. U suprotnom, majka postaje bolesna od dijabetesa.

Upravo iz tog razloga, jedan od najvažnijih testova je test glukoze u krvi. Situacija je komplicirana ako trudnica ima dijabetes ili je sama sklona pretilosti.

Dakle, vrijedi li ili ne „zvučati zvono“ kada nivo šećera odgovara ocjeni 5,6? Ne, u ovom slučaju možete živjeti u miru a ne u panici. Situacija pod kontrolom i opasnosti ne predstavlja.

Vrijedi podsjetiti da su temelj dobrog zdravlja kao i uvijek tri "kitova": zdrav način života, pravilna prehrana i dobro pozitivno raspoloženje.

Ako se pridržavate prehrane i radite li odgovarajuće fizičke napore, nijedna bolest vas ne može napasti. Ne zaboravite na podršku imuniteta i ne brinite se ni za što. Život je dan čovjeku kako bi uživao u svakom danu odozgo.

Pogledajte video: Tradicionalna hrana koja njeguje - Sally Fallon Morell - Weston A. Price (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar