Učinkoviti lijekovi za dijabetes: popis, upute za upotrebu i pregledi

Dijabetes melitus sada pogađa sve veći broj ljudi. Od toga pate i odrasli i deca. U većini slučajeva ova je bolest neizlječiva i zahtijeva doživotnu primjenu posebnih lijekova. Postoje različiti lijekovi za dijabetes, djeluju na različite načine i često izazivaju nuspojave. Zbog toga je potrebno uzimati samo one lijekove koje je ljekar propisao.

Vrste dijabetesa

Postoje dve vrste bolesti. Oboje karakteriše visoki šećer u krvi, koji se javlja iz različitih razloga. S dijabetesom tipa 1, koji se također naziva i ovisnom o inzulinu, tijelo ne proizvodi samostalno ovaj važan hormon. To se događa zbog uništavanja ćelija pankreasa. A glavni lijek za ovu vrstu dijabetesa je inzulin.

Ako funkcije gušterače nisu oslabljene, ali iz nekog razloga on proizvodi malo hormona ili ćelije tijela ne mogu da ga preuzmu, nastaje dijabetes tipa 2. Nazivaju se i inzulinskom nezavisnom. U ovom slučaju nivo glukoze može porasti zbog velikog unosa ugljikohidrata, poremećaja metabolizma. Najčešće, kod dijabetesa tipa 2, osoba ima višak kilograma. Zbog toga se preporučuje ograničiti unos ugljikohidratnih namirnica, posebno proizvoda od brašna, slatkiša i škroba. Ali, osim prehrane, važna je i terapija lijekovima. Postoje različiti lijekovi za dijabetes tipa 2, propisuje ih liječnik ovisno o pojedinačnim karakteristikama bolesti.

Šećerna bolest ovisna o insulinu: liječenje

Za ovu bolest nema leka. Potrebna je samo suportivna terapija. Zašto nijedan lijek ne pomaže? U zdrave osobe gušterača stalno proizvodi hormon inzulin, koji je nužan za normalan metabolizam. Pušta se u krvotok čim osoba pojede, zbog čega mu razina glukoze raste. I inzulin ga prenosi iz krvi u ćelije i tkiva. Ako je glukoze previše, ovaj hormon sudjeluje u stvaranju njegovih rezervi u jetri, kao i u taloženju viška u masti.

Kod šećerne bolesti ovisne o insulinu, proizvodnja inzulina od strane gušterače je poremećena. Zbog toga se povećava šećer u krvi, što je vrlo opasno. Ovo stanje uzrokuje oštećenje nervnih vlakana, razvoj bubrežne i srčane insuficijencije, stvaranje krvnih ugrušaka i druge probleme. Stoga bi pacijenti s takvim dijabetesom trebali stalno osiguravati opskrbu inzulinom izvana. Ovo je odgovor na pitanje koji se lijek uzima za dijabetes tipa 1. Uz točan propis inzulina, davanje dodatnih lijekova obično nije potrebno.

Značajke upotrebe inzulina

Ovaj se hormon razgrađuje u želucu, tako da ga nije moguće uzimati u obliku tableta. Jedini način ubrizgavanja inzulina u tijelo je štrcaljkom ili posebnom pumpom direktno u krv. Lijek se najbrže apsorbira ako se ubaci u potkožni nabor na trbuhu ili u gornjem dijelu ramena. Najmanje učinkovito mjesto ubrizgavanja je bedro ili stražnjica. Uvek je potrebno ubrizgati lijek na istom mjestu. Osim toga, postoje i druge značajke liječenja bolesnika s dijabetesom ovisnim o insulinu. Asimilacija hormona ovisi o tome koliko se pacijent kreće, šta jede, kao i od njegove dobi. Ovisno o tome propisuju se različite vrste lijeka i bira se doza. Koje vrste ovog hormona postoje?

  • Inzulin dugog djelovanja - cijeli dan prerađuje glukozu. Upečatljiv primer je droga Glargin. Održava konstantnu razinu šećera u krvi, a primjenjuje se dva puta dnevno.
  • Insulin kratkog dejstva proizvodi se iz ljudskog hormona koristeći posebne bakterije. To su lijekovi "Humodar" i "Actrapid". Njihovo djelovanje počinje nakon pola sata, pa ih je preporučljivo uvesti prije jela.
  • Ultrahortni inzulin se daje nakon obroka. Počinje djelovati u 5-10 minuta, ali učinak traje ne više od sat vremena, zbog toga se koristi zajedno s drugim vrstama inzulina. Takvi lijekovi imaju brzo djelovanje: Humalog i Apidra.

Dijabetes melitus neovisan o insulinu: lijekovi

Pripreme za liječenje dijabetesa tipa 2 mnogo su raznolike. Ova vrsta bolesti javlja se iz različitih razloga: zbog neuhranjenosti, sjedilačkog načina života ili prekomjerne težine. Višak glukoze u krvi kod ove bolesti može se smanjiti na više načina. U početnoj fazi su dovoljno prilagodbe načina života i posebna prehrana. Tada su lijekovi potrebni. Postoje lekovi za dijabetes:

  • sredstva za stimulaciju inzulina, na primer, sulfoniluree ili glinidi,
  • znači da poboljšavaju apsorpciju inzulina i osjetljivost tkiva na njega, to su biguanidi i tiazolidindioni,
  • lijekovi koji blokiraju apsorpciju glukoze,
  • nove grupe lijekova pomažu u smanjenju apetita i gubljenju kilograma.

Lijekovi koji pomažu tijelu da sam proizvodi inzulin

Takvi lijekovi za dijabetes propisani su u početnim fazama liječenja bolesti. Ako je nivo glukoze u krvi tek neznatno povišen, propisuju se stimulansi izlučivanja inzulina. Oni su kratkog delovanja - meglitinidi i derivati ​​sulfoniluree, koji imaju trajan efekat. Većina njih izaziva mnoge nuspojave, na primjer, hipoglikemiju, glavobolju, tahikardiju. Samo su lijekovi nove generacije, Maninil i Altar, lišeni tih nedostataka. Ali ipak, liječnici često propisuju poznatije i vremenski testirane lijekove: Diabeton, Glidiab, Amaril, Glyurenorm, Movogleken, Starlix i drugi. Uzimaju se 1-3 puta dnevno, ovisno o trajanju akcije.

Lijekovi koji poboljšavaju apsorpciju inzulina

Ako tijelo proizvodi dovoljnu količinu ovog hormona, ali razina glukoze je visoka, propisani su drugi lijekovi. To su najčešće biguanidi koji poboljšavaju apsorpciju inzulina ćelijama. Oni pomažu u smanjenju apetita, smanjuju proizvodnju glukoze u jetri i njegovu apsorpciju u crijevima. Najčešći biguanidi su Siofor, Glucofage, Bagomet, Metformin i drugi. Tiazolidindioni imaju isti učinak na tkiva koja povećavaju osjetljivost na inzulin: Actos, Pioglar, Diaglitazone, Amalvia i drugi.

Koji još lijekovi postoje za dijabetes?

Ostale grupe lijekova često pomažu dijabetičarima. Pojavili su se nedavno, ali već su dokazali svoju efikasnost.

  • Lijek "Glucobay" sprečava apsorpciju glukoze u crijevima, zbog čega se njen nivo u krvi smanjuje.
  • Kombinovani lijek "Glucovans" kombinuje različite metode uticaja na organizam.
  • Tablete "Januvia" koriste se u složenoj terapiji za smanjenje šećera u krvi.
  • Lijek "Trazhenta" sadrži tvari koje uništavaju enzime koji održavaju visoku razinu šećera.

Dodaci prehrani

U početnim fazama dijabetesa koji nije ovisan o insulinu, količina hemikalija koje kvare želudac može se smanjiti. Terapija je dopunjena posebnom prehranom i unosom biljnih dekocija i biološki aktivnih aditiva. Ova sredstva ne mogu zamijeniti liječenje koje je propisao ljekar, možete ga samo nadopuniti.

  • BAA „Insulate“ poboljšava metabolizam, stimulira gušteraču i smanjuje apsorpciju glukoze.
  • Lijek proizveden u Japanu "Tuoti" efikasno smanjuje šećer i normalizuje metabolizam
  • Lijek na bazi biljnih sastojaka "Glucberry" ne samo da snižava glukozu u krvi, već i normalizira tjelesnu težinu, a također sprečava razvoj komplikacija dijabetesa.

Značajke lijekova dijabetesa tipa 2

Takvi lijekovi su dostupni u tabletama. Većina njih izaziva nuspojave:

  • debljanje
  • oticanje
  • krhkost kostiju,
  • disfunkcija srca,
  • mučnina i bolovi u stomaku
  • rizik od razvoja hipoglikemije.

Osim toga, lijekovi iz različitih grupa utječu na tijelo na različite načine. Stoga pacijent sam ne može odlučiti kakav lijek protiv dijabetesa treba uzimati. Samo liječnik može utvrditi kako učinkovito sniziti razinu glukoze. Ako postoje indikacije za uporabu inzulina, tada je bolje preći na njega odmah, bez pokušaja zamjene tableta za snižavanje šećera.

Koje još lekove možete uzimati za dijabetičare?

Takav pacijent treba pratiti ne samo prehranu. Važno je pažljivo proučiti upute za bilo koje lijekove, čak i za prehladu ili glavobolju. Većina njih je kontraindicirana kod dijabetesa. Svi lijekovi ne bi trebali utjecati na razinu glukoze i imati najmanje nuspojava.

  • Koje lijekove za dijabetes mogu piti? Prihvatljivi su "Indapamid", "Torasemid", "Mannitol", "Diacarb", "Amlodipin", "Verapramil", "Rasilez".
  • Većina lijekova protiv bolova i nesteroidnih protuupalnih lijekova dopuštena je za dijabetes, jer ne utječu na glukozu u krvi: Aspirin, Ibuprofen, Citramon i drugi.
  • Tijekom prehlade treba izbjegavati sirupe na bazi šećera i pastile za resorpciju. Sinupret i Bronchipret su dozvoljeni.

Izjave pacijenata za lijekove protiv dijabetesa

U današnje vrijeme dijabetes se sve više dijagnosticira kod ljudi. Koji je lijek najpopularniji kod ove bolesti možete pronaći u recenzijama pacijenata. Najefikasniji lijek je Glucofage, koji osim što smanjuje razinu šećera, potiče gubitak kilograma i sprečava rizik od komplikacija. Često se koriste i Siofor i Maninil. Biljni pripravci koji su se pojavili nedavno osvojili su mnoge pozitivne kritike, koje pomažu u održavanju nivoa šećera i poboljšavaju opće dobro. To su "Dialect", "Diabetes Music", "Diabetal", "Yanumet" i drugi. Njihove prednosti uključuju činjenicu da nemaju kontraindikacije i nuspojave. Ali oni se, kao i svi biološki aktivni aditivi, mogu koristiti samo na preporuku lekara u složenoj terapiji.

Pogledajte video: CIMET KAO LIJEK. Upotreba i ljekovita svojstva (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar