Veganska krema za torte i cupcake - 7 najboljih recepata

Tradicionalni recepti za francuski tost zahtijevaju mlijeko ili vrhnje i obično tost na maslacu. Ovaj je recept ažuriran za dijetu bez mlijeka i laktozu s sojinim mlijekom od vanilije (ili bademovim ili rižinim mlijekom). Rezultat je ne samo zdravija verzija doručka, već i čistiji okus. Za najbolje rezultate volim koristiti debele kriške hljeba bez kiselog mlijeka, najbolje dnevno.

Savjeti za zamjenu i kuhanje

Francuski tost jedan je od najsvestranijih doručaka. To znači da ne trebate biti zadovoljni jednostavnošću kruha i sirupa. Evo pet svježih načina na koje možete dovršiti francuski tost:

  • Jagode i vegetarijanska krema - Sirova krema od indijske kaše je odličan izbor, ali dodaju se bobice i jelo osvježava jelo. Jagode i borovnice najbolje djeluju. Da biste koristili kupine, dodajte ih u javorov sirup na srednje jakoj vatri tokom 5 minuta.
  • Kokosova krema od ananasa - Veganski šlag sa tostiranim pahuljicama od kokosa i sjeckanim ananasom dat će vašoj francuskoj havajskoj vibraciji. Pomiješajte 1/2 šalice sjeckanog ananasa sa šlagom. Dodajte lutku svom francuskom tostu i pospite pržene pahuljice kokosovog oraha.
  • Jabuka i karamela bez mlijeka - kuhajte kokosovu mliječnu masnoću i smeđi šećer na srednje jakoj vatri 5 minuta. Uklonite s vatre i dodajte vanilin, sol i javorov sirup. Ima vrh sa sjeckanim orasima.
  • Banana i veganska čokolada - kakao maslac, morska sol, kakao prah, ekstrakt vanilije i javorov sirup kombiniraju se kako bi se napravila veganska čokolada koja se natječe s bilo kojim mliječnim proizvodom. Ako ne znate kako napraviti vegetarijansku čokoladu, koristite metodu dvostrukog bojlera. Dodajte narezanu bananu i kišu iz domaće čokolade veganskog tijesta, a vaš francuski tost sprema se za sjajan doručak.

Slični recepti

A kako skuhati ukusnu i bolju, ali opet zdravu vegansku kremu? Mliječno, kremasto, čokoladno, voćno, melje ili meringue? U ovom smo članku sakupili najuspješnije opcije za kuhanje mršave kreme. Ako je moguće, dostupni su svi sastojci koji se u malom gradu mogu pronaći, u sitnom obliku, naručiti na internetu bez problema.

Veganska krema od voća i bobica kašica

Ovo je sjajna voćna veganska krema! Skuhali smo vitki biskvitni kolač sa jagodama i kremom od zdroba, a dobili smo nevjerojatan desert! Da, i koštaju peni.

Toliko se ukusa može izmisliti: mijenjati bobice i voće po volji, svaki put kad se dobije nešto novo! Omiljeni su sok od jagode, trešnja, multivitamin, breskva ili marelica. Iako možete odabrati bilo koje piće, ali bolje, s malo kiselosti.

Krema od kaše dobijena je nežna, kremasta, sa svijetlim voćnim ukusom. Možete služiti kao zasebno jelo - zračni puding u posudi.

Trebat će nam:

Više detalja na linku iznad.

Veganska kokosova krema sa vanilijom

Ukusna, bogata veganska krema napravljena od kokosovog mlijeka, ili boljeg vrhnja s vanilijom. Možete napraviti i bijelu kremu i čokoladu! Kokosova krema mora se naći na prodaju, ali ne i mliječna. Krema je gušća i masnija, mada mnogo ovdje ovisi o proizvođaču.

Ako imate na raspolaganju samo mlijeko, ostavite ga na jedan dan u frižideru. Krema i „surutka“ razdvojit će se jedan od drugog. U receptu koristite očvrsnuti, masni dio - kremu.

Mali sastojci za kolače:

  • 200 g kokosove kreme
  • 1 kašika. l šećer u prahu ili sirup od datulja, agavin sirup, kokosov med ili drugo zaslađivač po ukusu
  • ½ žličice vanilija

Za kremu od čokolade:

  • ½ šanka tamne čokolade ili veganskog mlijeka, moguće s orasima i ostalim dodacima
  • Ostali zaslađivači isključeni
  • Isključite vaniliju ako se nalazi u čokoladi

Konzervu orašanog mliječnog proizvoda preko noći ostavljamo na hladnom. I za par sati pošaljemo mikserom ili pjenjačom za šlag i zdjelu u frižider. Tako da se krema ne rastopi i ne širi u posudama.

Šlag istucite 3-5 minuta, dok ne prozrači. Zatim dodajte šećer od glazure ili drugu slatkoću. I opet razmuti. Probajte, dodajte još slatkiša po želji. Sada se možete napuniti korpama s peskom sa krem-peskom, cevima, mastim kolačima ili slojevima na torti.

Krema se može „oduzeti“. Zato se prelijepi slatkiši, poput košara s voćem, najbolje serviraju odmah. A kolače možete namakati na sobnoj temperaturi, tada će oni postati vlažniji i masniji. Ili u hladnjaku će se, u ovom slučaju, krema osjetiti više, ali tijesto je gušće.

Da biste napravili čokoladnu kremu, otopite čokoladu u vodenoj kupelji. Zatim tucite sa šlagom do glatka. U frižideru stavite 1-2 sata, a zatim ga opet promiješajte mikserom. Za deserte koristite ohlađenu kremu.

Džem i džem

Nije krema, ali zaboravljajući način stare bake da upije veličanstvene kolače budućih dobrota - ne biste trebali! Možete uzeti bilo džem ili džem, glavno pravilo je bez jama i tvrdih komada. Najbolja opcija - džem sa blagom kiselošću: trešnja, limun, narandža, borovnica.

A takva opcija za kremni kolač sa kokosovim pahuljicama i pekmezom.

Sastojci

  • omiljeni džem
  • kokosove pahuljice

Proporcije od 1 do 1. Čips može biti svjež ili osušen bez šećera. Proporcije treba mijenjati na temelju konzistentnosti očuvanja i slatkoće proizvoda.

Džem izmiksajte džem do homogene mase, dodajte čips i gnječite kašikom. Kolače velikodušno premažemo i šaljemo na hladno najmanje 2-4 sata. Bolja noć.

Aquafaba krema

Sjajno otkriće posljednjih godina - akvafaba! Aquafaba je juha ili tekućina koja ostaje nakon vrenja graha. Na primjer, kuhana slanutak: voda, u kojoj su se kuhali slanuci - ovo je akvafa. Isto vrijedi i za grah, leću, grašak, pa čak i za konzervirani zeleni grašak.

Tako smo pripremili tortu "Ptičje mlijeko", njoke i sladoled. Sve recepte iz akvafaba možete pronaći ovdje.

Sastojci

  • juha od graška ili slanuca
  • šećer od glazure ili slatki sirup
  • vanilija

Više detalja u odgovarajućem odjeljku na linku.

Veganska krema Nutella Date & Nut

Još jedan zanimljiv i jednostavan recept je krema od datulja i orašastih plodova s ​​kakaom, koja je po ukusu vrlo slična poznatoj čokoladi Nutella. Samo bez konzervansa, aroma i drugih hemikalija.

Čokoladna krema je nježna, gusta. Ako orahe ne meljete u prah, tada će se nježnost paste ugodno kombinirati s hrskavim orasima - takođe sjajna opcija.

Što vam treba:

  • 1 šalica kraljevskih datuma
  • 0,5 šalica oraha ili tostiranih lješnjaka
  • vode ili kokosovog mlijeka - 3-5 žlica. l ili po potrebi
  • kakao ili rogač po ukusu
  • vanilija po izboru

Količina sastojaka je približna. Budući da sočnost datulja može biti različita, kakao se razlikuje po jačini, ovisno o proizvođaču. Glavna stvar je postići jednoliku konzistenciju.

Orahe možete samljeti u brašno da biste napravili pravu Nutella pastu. Ili orašaste orahe u mort, u ovim hrskavim komadima je posebna draž.

U zdjelu blendera stavite datulje, mljevene orahe (ili dosad bez njih), kakao i pola porcije tečnosti. Umutite dok ne dobijete glatku masu. Dodajte mleko i dodajte kakao, vaniliju po ukusu. Za nekoliko minuta imat ćete savršenu čokoladnu vegansku kremu! Konzistencija Nutelle razlikovat će se od prodavaonice, ali ukus je nevjerojatan!

Čokoladna krema od banane ili puding od banana od riže

I na kraju - jedinstveni recept, čiji će vas rezultat jako, jako iznenaditi. Puding ili krema prave se od zrelih banana, kuhane riže, kakaa i biljnog mlijeka. Takva nježnost ima ukusa! Idealna impregnacija za biskvitne torte i za punjenje palačinki. Puding možete poslužiti u posudi - strašno ukusan!

Sastav:

  • 0,5 šoljica kuvanog bijelog pirinča
  • 1-2 zrele banane
  • 1 kašika. l tobogani kakao
  • 0,5 - 0,75 šalica masti kokosovog mlijeka
  • vanilija po izboru

Riža je dobro kuhana, ne treba je kuhati, ali nemojte je osušiti. Super.

Zrele banane ogulite i stavite u posudu za blender. Tu je ohlađena riža. Dodajte vanilu, kakao i malo mleka. Umutite u gustu „kašu“. Ako je potrebno, dodajte mlijeko, čineći konzistenciju sličnom kremi.

Ako za banane nema dovoljno slatkoće, dodajte datulje ili agavin sirup. Ili šećer od glazure, ali ne šećer, jer je u takvim uvjetima teško mljeti.

Tofu krema od sira

Šlag krema se priprema za 5 minuta!

Trebat će nam:

  • 1 pakovanje svilenog tofua
  • šećer od glazure ili agavin sirup, javorov sirup, kokos - za slatkoću
  • vanilin šećer po ukusu
  • 3 žlice. l kokosova krema

Stavite sve sastojke u posudu za blender. Slatki sastojci - u najmanju ruku, da se postepeno dovedu do željenog ukusa. Tuku se dok nije lagano i prozračno.

U takvu kremu možete dodati bananu, jagode, trešnje, otopljenu čokoladu.

Jednostavne opcije:

Kada se ne želite previše mučiti, ali vam je potrebna slatka pavlaka, odnosno vrlo jednostavne opcije. Možete:

  1. U vodenoj kupelji otopite čokoladu i dodajte joj mljevene orahe.
  2. Koristite bilo džem ili konzerve.
  3. Napravite šećernu glazuru za namakanje kolača od šećera i vode. Sa cimetom ili vanilijom.
  4. Podmažite tijesto bananinim pireom koji malo posipate limunovim sokom da ne potamni.

Koji su vaši recepti? Šta ste pokušali ili što želite probati? Podelite u komentarima!

Hranjiva vrijednost

Hranjive vrijednosti su približne i označene su na 100 g proizvoda s malo ugljikohidrata.

kcalkjUgljikohidratiMastiVjeverice
25610702,5 g22,2 g9.6 g

Način kuhanja

Uzmite malu posudu i u njoj prokuhajte sojino ili bademovo mlijeko sa vrhnjem i eritritolom.

Stavite štednjak na srednje jake vatre i dodajte mljevene bademe u tavu.

Sada treba kuhati bademovu kremu 5 minuta, neprestano miješajući. Ako se pokaže da je previše tanak, dodajte samo nekoliko kašika mljevenih badema.

Skinite kremu sa šporeta i ostavite da se malo ohladi. Oprez, stvarno je vruć!

Sada ga podijelite na porcije, kako želite, i aromatizirajte voćem po vašem izboru. Bobice su posebno dobre za dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. 🙂

To je sve! Kao što vidite, nisam previše obećao. Malo sastojaka, brzo kuhanje i zadivljujući ukus. Dobar apetit!

Kako kuhati krem ​​od mlijeka?

Pobrinuvši se za dostupnost potrebnih sastojaka sa liste odabranog recepta, ostaje svladati tehnologiju stvaranja kreme i shvatiti tajne radi poboljšanja njenog ukusa.

  1. Često se priprema mlijeko i jaja, koji mu daju dodatni ukus i gustoću. Važno je ne dozvoliti da se tvar zagrijava pri zagrijavanju, a pritom održavati tihi umor i neprestano miješanje dok se ne zgusne.
  2. Za praktičnost pripreme kreme koristi se vodena kupelj koja će osigurati potrebno osjetljivo zagrijavanje podloge ili posude s debelim dnom.
  3. Na kraju toplinske obrade desertu se dodaje vanilija i vanilin šećer, a prirodna mahuna sa sjemenkama u početnoj fazi.
  4. Umjesto brašna, škrob se često koristi za zgušnjavanje kreme.
  5. Mlijeko za kremu dopušteno je koristiti kravlje ili kozje svježe bilo kojeg sadržaja masti, suho ili kondenzirano, a ako uopće želite uzimati proizvod od kokosa ili soje.

Klasična krem ​​od mlijeka - recept

Klasični krem ​​u mlijeku ima desetak varijacija, od kojih je svaka na svoj način zabava i slastičarima i potrošačima privlačna. Umjesto jaja, možete uzeti 4 žumanjka, što će pružiti nježniji baršunasti ukus deserta i njegovu zasićenu boju. Pri kuvanju nemojte tući jaja, već samo mikserom umutite brašno ili tucite dok ne postane glatko.

  • jaja - 2 kom.,
  • brašno - 60 g
  • mleko - 0,5 l
  • granulirani šećer - 150 g,
  • puter - 10 g,
  • vanilin šećer - 10 g.

  1. Mlijeko se zagrijava sa šećerom dok se kristali ne otope.
  2. Izmiksajte jaja sa brašnom, sipajte ladicu slatkog mleka i potom smesu pošaljite u ponev sa slatkim mlečnim osnovama.
  3. Krumpir se grije u mlijeku uz stalno miješanje dok se ne zgusne, makne se s vatre, vanilin šećer i maslac se pomiješaju, ohlade.

Krem bez jaja u mleku - recept

Možete pripremiti krem ​​od mlijeka za Napoleon ili drugi desert bez jaja. Količina dodanog brašna može ovisiti o željenoj konačnoj gustoći kreme i varirati između 100-300 g na 0,5 l mliječne baze. Pri završnom šlaganju, kvasna baza treba biti unesena u ulje u malim porcijama, svaki put postižući ujednačenost.

  • brašno - 280 g
  • mleko - 0,5 l
  • granulirani šećer - 200 g,
  • puter - 200 g,
  • vanilin šećer - 2 kašike kašike.

  1. Zagrejano mleko sa šećerom, ali ne prokuvano.
  2. U početku ostaje mali dio mlijeka u koji je brašno ugađeno do jednoličnosti.
  3. U slatku zemlju doda se malo slatkog mliječnog luka, posade u šerpu i grije uz stalno miješanje dok se ne zgusne, nakon čega se miješa vanilin šećer.
  4. Umutiti puter, postepeno uvoditi ohlađenu mlečnu podlogu.
  5. Nakon što dobije homogenu teksturu, krema bez jaja u mlijeku je spremna.

Krem od kondenziranog mlijeka

Možete dodati krem ​​od mlijeka za tortu na bazi kondenziranog mlijeka, što će dati dodatnu zasićenost i jedinstveni ukus. Mekanom maslacu treba dodati već ohlađenu kremu. Moguće je transformirati karakteristike impregnacije ako se umjesto klasičnog kondenziranog mlijeka koristi kuhano mlijeko.

  • brašno - 4 kašike. kašike
  • mleko - 0,5 l
  • granulirani šećer - 75-100 g,
  • puter - 200 g,
  • kondenzovano mleko - 400 g.

  1. U šerpici izmiksajte šećer i brašno, dodajte mleko.
  2. Zagrevajte smjesu uz stalno miješanje ili šlag mikserom dok se ne zgusne.
  3. Nakon što se baza potpuno ohladi, dodaje se kondenzirano mlijeko i puter.
  4. Umutite kremu od kondenziranog mlijeka do glatka i nanesite je prema uputama.

Krema sa kozjim mlijekom

Pristalice originalnih konditorskih rešenja zanimati će pripremljenu kremu za tortu od kozjeg mleka. Ovakva impregnacija učiniće desert profinjenijim ukusom i ponekad hranjivijim sastojkom. Po želji, dobivena baza može se koristiti za pravljenje sladoleda stavljajući ga u poseban uređaj ili ga sami servirati sa svim vrstama aditiva.

  • brašno - 1,5 kašika. kašike
  • kozje mlijeko - 1 l,
  • granulirani šećer - 200 g,
  • žumance - 3 kom.,
  • vanilin - 2 uboda,
  • puter (fakultativno) - 50 g.

  1. Brašno prosijte sa šećerom, vanilijom i žumancima, dodajte trećinu čaše mleka.
  2. Masa se pomiješa sa ukupnim dijelom mlijeka, stavi na šporet u posudu sa debelim dnom i grije na srednjoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne, ne dozvoljavajući da ključa.
  3. Nakon hlađenja mekani puter se po želji umeša u kozji krem ​​i umutiti.

Mlijeko u prahu

Ako je potrebno, možete napraviti krem ​​od vrhnja u mlijeku u prahu rastvarajući proizvod u obrocima vode prema uputama na pakiranju i slijedeći bilo koji recept, uzimajući u obzir sve zahtjeve. Postoji mogućnost pripreme dodataka za deserte bez kuhanja osnove. Takva krema se može pripremiti sa ili bez kakaa.

  • mlijeko u prahu - 10 tbsp. kašike
  • granulirani šećer - 2 kašike. kašike
  • topla voda - 8-10 tbsp. kašike
  • kakao ili orasi (neobavezno) - 1 kašika. kašika
  • puter - 50 g.

  1. Pomiješajte mlijeko u prahu, šećer, mekani puter, po želji kakao ili sjeckane orahe i pola porcije vode.
  2. Smjesu dobro ocijedite, a zatim umiješajte ostatak vode.
  3. Stavite kremu od mlijeka u prahu na 30 minuta u frižider.

Čokoladni krem ​​u mlijeku

Ljubitelji slatkog zuba ili čokolade obožavat će kuhani kakao i mliječni krem ​​ili impregnaciju napravljenu dodatkom otopljene tamne čokolade. Potonje bi trebalo biti visokokvalitetno, isključivo prirodno. 100 g proizvoda može zamijeniti 2 žlice. kašike kakaa i toliko šećera.

  • mleko - 0,5 l
  • granulirani šećer - 200 g,
  • jaja - 2 kom.,
  • brašno - 2 kašike. kašike
  • puter - 50 g,
  • čokolada - 100 g.

  1. Brašno pomešajte sa jajima, dodajte malo mleka.
  2. Ostatak mleka zagrejamo sa šećerom i čokoladom dok se kriške i kristali ne otope uz stalno miješanje.
  3. Smjesi jaja i brašna dodaje se mliječno-čokoladna baza, zagrijava se, miješajući, dok se ne zgusne.
  4. Kad se ohladi, izmiksajte puter u gustinu u mleku i tucite.

Kokosova mlečna krema

Kuhana krema od kokosovog mlijeka za tortu stječe ugodne tropske note i preobražava okus bilo kojeg deserta. Ako je mliječna baza u početku nezaslađena, tada joj se dodaje oko 40-50 g šećera i grije se dok se svi kristali ne otope prije nego što se pomiješa sa smjesom žumanjka.

  • kokosovo mlijeko - 400 ml,
  • šećer za glazuru - 50 g,
  • žumance - 4 kom.,
  • brašno - 40 g
  • puter - 50 g,
  • čokolada - 100 g.

  1. Žumance izmutite sa šećerom u prahu i brašnom.
  2. Sipajte malo kokosovog mlijeka, promiješajte i sipajte u lončić sa preostalim mlijekom.
  3. Baza kreme se zagrijava uz stalno miješanje dok se ne zgusne, a potom ostavi da se potpuno ohladi.

Vrhnje u mlijeku za eklare

Za popunjavanje eclair i kolača od vrhnja najbolje je kustar u mlijeku i maslacu. Njegova će tekstura biti što je moguće mekša sa škrobom umjesto brašnom. Pored toga, jaje možete zamijeniti s dva žumanjka, što neće manje blagotvorno utjecati na svojstva deserta. U kremu se često dodaje vanilija ili drugi okusi.

  • mlijeko - 300 ml,
  • šećer - 200 g
  • jaje - 1 kom,
  • skrob - 30 g
  • puter - 200 g,
  • vanilin.

  1. Trećina čaše mlijeka pomiješana je sa škrobom i vanilijom.
  2. Jaja razmutite sa šećerom i preostalim mlekom, zagrevajte uz stalno miješanje dok se malo ne zgusne i prvi znakovi ključanja.
  3. Škrobno mlijeko se ulije u tekuću bazu, miješa, zagrijava da se zgusne, ohladi.

Vrhnje u sojinom mlijeku

Krumpir u biljnom mlijeku pogodan je kao impregnacija za kreiranje slastica za osobe koje pate od alergija, vegetarijanskog peciva ili izrade slatkiša tokom posta. Smeđi šećer od trske daje kremi posebnu sofisticiranost koja se, zbog nedostatka njega, može zamijeniti običnim šećerom, čime se u sastav dodaje vanilija.

  • sojino mlijeko - 0,5 l,
  • trsni šećer - 0,5 šalica,
  • voda - 0,5 šoljica
  • brašno - 0,5 šolje,
  • ekstrakt vanilije - 1 kašika kašike.

  1. Dođite do vrenja mješavine sojinog mlijeka s šećerom od trske i ekstraktom vanilije.
  2. Brašno se razblaži u vodi, tankim tokom sipa u kipuću mleko-sojnu zemlju, mešajući.
  3. Krema se zagrijava uz miješanje 3-5 minuta, ohladi se.

Krema od mlijeka i skrob

Krumpir za medovik u mlijeku često se priprema sa škrobom, krompirom ili kukuruzom. Proizvod će ublažiti desert od brašna, što mnogi slastičari i degustatori ne vole. Količina dodanog ulja može se prilagoditi ukusu ili potpuno isključiti aditiv iz sastava, značajno smanjujući sadržaj kalorija u dobrotama.

  • mleko - 0,5 l
  • šećer - 1 šolja
  • jaje - 1 kom,
  • skrob - 3 kašike. kašike
  • puter - 200 g,
  • vanilin - 2 uboda.

  1. U jaje razmutite jaje sa šećerom i škrobom dok se ne dobije gusta bjelkasta masa.
  2. Dodaje se toplo mlijeko i krema se zagrijava uz stalno miješanje do vrenja i zgušnjavanja.
  3. Uklonite posudu sa vatre, umutite vanilin, a nakon hlađenja, puter, lagano miksajte kremu mikserom.

Pogledajte video: JEDNOSTAVNO!!! Mafini - osnovni recept 12 muffina SVATKO TO MOŽE : (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar