O vrstama, komplikacijama i liječenju cista pankreasa

Cista pankreasa je šupljina u parenhimu unutrašnjeg organa koja je ograničena zidovima vezivnog tkiva. Šupljina je ispunjena tekućim eksudatom, etiologija pojave nastaje zbog traume ili upalnih procesa u gušterači.

Kliničke manifestacije se na različitim slikama značajno razlikuju. Ovise o veličini formacije, lokaciji, patogenezi formacije. Simptomi se mogu kretati od osjećaja blage nelagode do jake boli.

Da biste procijenili veličinu i lokalizaciju ciste, pogledajte vezu s kanalima, odaberite taktike terapije, provode se ultrazvučni pregled, računarska tomografija, MRI unutrašnjih organa i druge metode za ponovno uspostavljanje čitave slike.

U većini slučajeva potrebna je hirurška intervencija ili vanjska drenaža, dio organa zajedno s patološkom neoplazmom se nešto manje resetira.

Klasifikacija ciste pankreasa

Prema ICD kodu, pankreatitis je akutni, hronični, subakutni i druge vrste. Hirurška praksa razlikuje dvije vrste novotvorina. U prvom slučaju uzima se u obzir struktura šupljine.

Cista je istinita ako postoji epitelna obloga. Ova se patologija odnosi na urođene malformacije, u medicini su opisani izolirani slučajevi, jer je izuzetno rijetka kod pacijenata.

Lažna cista je neoplazma koja se razvija kao rezultat bolesti. Karakterizira ga pojava žljezdanog epitela na zidovima, pa je označen kao lažan.

Druga klasifikacija uzima u obzir lokaciju ciste u gušterači:

  • Cista glave pankreasa (posebno mjesto je vrećica žlijezde). Prema statističkim podacima, ovakav raspored se primjećuje kod 15-16% kliničkih slika. Posebnost je u tome što dolazi do kompresije dvanaestopalačnog creva.
  • Na tijelu organa - dijagnosticira se u 46-48% slučajeva. Čini se da je najčešća varijanta lokalizacije, na čijoj se pozadini otkriva pomak debelog creva i samog želuca.
  • Na repu - nalazi se u 38-39% situacija. Posebnost je u tome što se zbog takve neoplazme obližnji organi rijetko oštećuju.

Prave su ciste u ovom slučaju rijetke, kliničke manifestacije i principi terapije obje vrste praktički se ne razlikuju, stoga ćemo u budućnosti razmatrati samo lažne ciste.

Uzroci ciste i simptomi

Ciste pankreasa nastaju kod pacijenata, bez obzira na starosnu grupu, spol, mogu biti različitih veličina, postoje pojedinačne i višestruke. U nekih bolesnika, posebno zbog urođene šupljine, mogu se dijagnosticirati sistemski policistični jajnici, mozak i jetra.

Lažne ciste se nikada ne formiraju u zdravom organu. Neoplazma je uvijek rezultat degenerativnog procesa u tijelu. Najčešći uzroci uključuju akutni pankreatitis, povrede organa

Uzrok može biti kratko preklapanje izlučnog kanala (na primjer, začepljeno krvnom žilom ili kamenom) ili teški poremećaj njegovih motoričkih sposobnosti. Često se ciste formiraju s parazitskim bolestima kao što su cistierkoza, ehinokokoza. Patogeneza je uzrokovana i tumorskim neoplazmama. U hroničnom obliku pankreatitisa postaju se nekrotične ciste u polovini slučajeva.

Zajednica hirurga identificira glavne provocirajuće faktore koji vode ka razvoju cističnih formacija. Negativni uticaj faktora dokazan je brojnim istraživanjima. Tu spadaju:

  1. Prekomjerna konzumacija alkoholnih pića.
  2. Gojaznost, koja je praćena kršenjem metabolizma lipida.
  3. Istorija hirurških intervencija na bilo kom organu probavnog sistema.
  4. Dijabetes melitus (najčešće 2. vrste).

Prisutnost jednog od ovih stanja kod pacijenta sa simptomima lezije pankreasa omogućava sumnja na stvaranje ciste.

Početak patološkog procesa ima određene kliničke manifestacije koje se opažaju kod 90% bolesnika. U početku se pojavljuje takva klinika:

  • Jaka bol herpes zoster. Povećava se nakon jela ili pijenja alkohola. Tableta sa anestetikom ne rešava problem, nema terapijskog efekta.
  • Ponavljano povraćanje, koje pacijentu ne donosi olakšanje.
  • Simptomi crevnog poremećaja uključuju proliv, naduvenost i gas.

Kliničke manifestacije potpuno nestaju ili nestaju nakon 4-5 tjedana bolesti. U medicini se ovaj interval naziva "svetli jaz". Nakon toga se ponovo otkrivaju karakteristični znakovi, ali intenzivniji i uporniji.

Često se pacijenti žale na subfebrilnu tjelesnu temperaturu, letargiju, tešku ozbiljnost u lijevom hipohondriju. Ponekad (na oko 5% slika) javlja se požutljivost kože, sluznice, sklere organa vida.

Simptomi ciste pankreasa uključuju nedovoljnu proizvodnju hormona poput inzulina, somatostatina, glukagona. Njihov nedostatak dovodi do suvih usta, povećanja specifične težine urina dnevno, u težim slučajevima se otkriva gubitak svijesti zbog hipoglikemijske ili hiperglikemijske kome.

Dijagnostičke mjere

Ako sumnjate na šupljinu ispunjenu tečnošću, potrebna je konsultacija s gastroenterologom. Tijekom fizičkog pregleda trbuha uočava se njegova izbočina na mjestu patološkog elementa.

Laboratorijski testovi u pravilu ne pokazuju određenu promjenu. Postoji lagani porast leukocita, ESR raste. Ponekad dolazi do povećanja koncentracije bilirubina.

  1. Ultrazvuk daje procjenu veličine neoplazme, pokazuje indirektne znakove postojećih komplikacija. Na primjer, ako postoji suppuracija, otkriva se nejednaka ehogenost.
  2. CT i MRI mogu dati detaljnije podatke o lokalizaciji cistične formacije, njenoj veličini, odsustvu ili prisutnosti komunikacije sa prilivima.

Za dijagnozu se obavlja ERCP - metoda pomaže u dobivanju detaljnih podataka o odnosu cista i pankreasnih kanala, što dalje određuje režim liječenja. Međutim, takvim pregledom postoji značajna šansa infekcije.

Stoga se ERCP provodi isključivo u slučajevima kada je potrebno odlučiti o načinu hirurške intervencije, dok konzervativna terapija kao opcija liječenja uopće ne dolazi u obzir.

Terapija lijekovima

Koja je opasnost od ciste u pankreasu? Opasnost leži u činjenici da dugogodišnja formacija dovodi do kompresije susjednih unutarnjih organa, što izaziva različite komplikacije. Posljedice mogu biti sljedeće: ruptura, stvaranje fistula, suppuration ili apsces, krvarenje zbog rupture krvne žile.

U skladu s najnovijim prezentacijama naučnih zajednica, može se reći da se konzervativno liječenje tabletama provodi u određenim uvjetima. Ako postoji jasno ograničenje patološkog elementa, veličina cistične formacije nije promjera najviše 2 centimetra.

Oni se liječe lijekovima ako je neoplazma pojedinačna. Nema kliničkih manifestacija opstruktivne žutice, umjerenih bolova.

U prvim danima propisuje se glad. Masna, pržena i slana hrana ubuduće su isključene, jer takva hrana izaziva pojačanu proizvodnju probavnih enzima, što doprinosi aktivnom uništavanju tkiva. Isključite cigarete i alkoholne piće. Pacijentu je potreban odmor u krevetu 7-10 dana.

Tokom terapije propisani su lijekovi:

  • Antibiotici povezani sa tetraciklinima ili cefalosporinima. Usmjereni su na sprečavanje prodora mikroba u šupljinu formacije, što će dovesti do gnojnih procesa.
  • Da bi smanjili bol i smanjili lučenje, koriste se inhibitori - Omez, Omeprazol i drugi lijekovi.
  • Tretman enzimom je potreban za normalizaciju probave ugljenih hidrata i masti - preporučuju se lekovi s lipazom i amilazom. Predstavljena od grupe - Pancreatin, Creon.

Ako je cista rezultat bilijarnog pankreatitisa, mogu se dodatno propisati i choleretic lijekovi. U nekim slučajevima, nakon uklanjanja izvora ciste, lezije se mogu samostalno riješiti. Međutim, to je rijetkost. Mnogi pacijenti koriste narodne lijekove u obliku dekocija od burdoka, mumije, tinkture celandina itd. Recenzije takvih metoda su pozitivne, ali nisu potkrijepljene dokazima, tako da je bolje ne riskirati i vjerovati liječnicima.

Kada konzervativna terapija nije dala željeni rezultat u roku od 4 tjedna, daljnja preporuka ljekara je operacija.

Hirurško liječenje

Prema statistici, konzervativno liječenje u samo 10% izbjegava operaciju. U ostalim slučajevima terapija se provodi na hirurškom odjeljenju. Postoji više od sedam varijacija operativnog puta koje omogućavaju uklanjanje ciste.

Ljekari pokušavaju riješiti se minimalno invazivnim tehnikama za izliječenje bolesti. Na pozadini takvih manipulacija, pacijentova koža praktično nije oštećena. Manje komplikacija su karakteristične tehnikama koje se provode kroz kožu pod kontrolom ultrazvuka.

Maksimalni stupanj efikasnosti primjećuje se u prisutnosti volumetrijskog patološkog procesa u glavi ili na tijelu. Princip postupaka je prilično jednostavan. Nakon anestezije odrasle osobe ili djeteta, kroz ubod se u epigastričnu zonu ubacuje igla za probijanje ili aspirator. Ovisno o veličini ciste, operacija može ići na dva načina:

  1. Upotrebom perkutane punkcije drenaža neoplazme. Nakon što se sva cista ukloni iz ciste, postavlja se tanka cijev od gume koja stvara stalni odljev. U tijelu je dok tekućina ne istječe. Takva kirurška manipulacija se ne provodi ako cistični element zatvara kanale žlijezde ili je velik.
  2. Perkutanom skleroterapijom ciste. Tehnika uključuje unošenje hemijske tečnosti u šupljinu nakon što se ona isprazni. Kao rezultat toga, dolazi do čišćenja šupljine, prekrivanja defekta.

Ako se gornji postupci ne mogu izvesti, tada se radi laparoskopija. Ova se operacija izvodi kroz dva ureza, od kojih svaki varira od 1 do 2 cm, a instrumenti se uvode u trbušnu šupljinu kroz njih. S jedne strane, postupke takvog plana karakteriše nizak morbiditet, međutim, s druge strane, statistika pokazuje da često nastaju razne komplikacije.

Lekar može učiniti sledeće:

  • Preciznost i okluzija obrazovanja. Prihvatljivo je primijeniti ako je cista površinska.
  • Laparoskopija koja uključuje resekciju segmenta pankreasa. Glavna preporuka za veliki kvar unutar tkiva.
  • Freyova intervencija uključuje resekciju glave i stvaranje pankreatojejunalne anastomatoze. Preporučljivo je provesti na pozadini opsežnog širenja kanala organa.

Predviđanje nastaje zbog etiologije bolesti, pravovremene dijagnoze i tijeka operacije. Takva bolest ima visoku učestalost negativnih posljedica - od 10 do 50% svih slika. Često se javljaju suppuracija, perforacija, fistule, krvarenje unutar trbušne šupljine. Čak i nakon operacije na gušterači, postoji određeni rizik od recidiva u budućnosti.

O liječenju cista pankreasa opisano je u videu u ovom članku.

Kongenital

Kongenitalna istinska cista uvijek ima epitelno tkivo koje čini cijelu njezinu unutrašnjost.

U ostalim formacijama gušterače takva obloga nedostaje.

Takođe ima malu veličinu i često se nalazi tokom operacija na probavnom organu. Ova je formacija 5 puta rjeđa od tumora i degenerativnih cista.

Pseudocista

Lažna cista je najčešća vrsta žljezdane mase (80% svih otkrivenih slučajeva). Sličan je cistadenomu (dobroćudni tumor gušterače) i teško ga je liječiti, pa se često degenerira u mucinantnu kanceroznu formaciju. Obložen granulacijskim tkivom, post nekrotična cista sadrži čestice mrtvog tkiva, seroznu tečnost i može se odstraniti hirurškim putem.

Lokacija i dimenzije

Prave novotvorine su od 2-3 do 27 mm.

Što se tiče pseudociste gušterače, one su mnogo veće (među njima su ogromni tumori od 15 cm). Količina tekućine kojom se pune može doseći i do 2 litre.

Te se formacije mogu nalaziti bilo gdje u žlijezdi i istisnuti druge organe gastrointestinalnog trakta (GIT) pritiskajući na njih.

Na primjer, ako je patologija lokalizirana u blizini vrećice za punjenje (jaz u trbušnoj šupljini iza stomaka), tada gura želudac prema dolje i jetru prema gore. Ako se nastanak gušterače proširi na donji dio trbušne šupljine, tada se tanko crijevo pomiče još niže, a poprečni debelo crijevo se diže gore.

Što je opasna cista u gušterači

Gurajući na stranu organa probavnog trakta, cista narušava njihovo funkcioniranje, dovodi do kvara i s vremenom izaziva bolesti u njima. Tumor na gušterači može postati zloćudan i prouzrokovati smrt pacijenta, jer se metastaze iz njega u okolno tkivo brzo šire.

Pseudociste koje se pojavljuju sa hroničnim pankreatitisom mogu izazvati fistule, rupture. Ako se njihov sadržaj ulije u trbušnu šupljinu, tada se može pojaviti nekroza i apsces tkiva i počinje gnojna gušterača. Opasnost od razvoja peritonitisa (upale peritoneuma) i trovanja organizma je velika.

Dijagnostika

Nakon što je osjetila prve znakove lošeg zdravlja, osoba treba odmah da se posavjetuje s liječnikom kako bi se postavila dijagnoza. Gastroenterolog, čuvši za simptome pankreasne bolesti, izvršit će vizualni pregled trbuha palpacijom. Događa se da na mjestu lokalizacije formacije trbuh blago strši i da je kontrast između njega i ostatka trbušne šupljine izražen. Pri palpaciji bol postaje jači.

U dijagnostici tumora žlijezde testovi krvi i urina će malo pomoći. Ponekad nivo leukocita i bilirubina može biti povišen, otkriva se povećanje ESR-a.

Pouzdane metode dijagnoze ciste pankreasa u ovom slučaju su: endoskopska kolangiopankreatografija (ERCP), računarska tomografija (CT), ultrazvuk i MRI.

Ultrazvučnim pregledom se otkriva ograničeno nakupljanje tečnosti i određuje veličina ciste. Ako formacija počne gnjaviti, signal odjeka na pozadini njezine šupljine biće neujednačen. A ako u lumenu ove šupljine postoji ograničena struktura (tumor), to bi mogao biti rak.

Sa CT se može precizno otkriti lokalizacija formacije, ali se ne može utvrditi njen tip. MRI pomaže otkriti vezu između ciste i pankreasnog kanala.

ERCP se smatra najboljom metodom. S ovim istraživanjem jasno je vidljiva povezanost tumora s kanalima organa što omogućava hirurgima da odrede taktike liječenja. No ovom dijagnostičkom metodom možete unijeti infekciju u tijelo, pa se ona koristi samo za rješavanje pitanja metode hirurške intervencije.

Liječnici bolest liječe hirurški. Vrsta operacije ovisi o promjenama u tkivu gušterače, veličini ciste, njenom mjestu. U medicinskoj praksi koristi se vanjska ili unutarnja drenaža. Potonji je dobio dobre preporuke, jer je rizik od ponovne pojave bolesti nizak, a bol u trbuhu odlazi.U težim slučajevima patologije neoplazma se resetira (uklanja) zajedno s onim segmentom gušterače, što je njegova lokalizacija.

Važan uvjet za liječenje ciste organa za probavu je pravilna prehrana i prehrana. Liječnici svojim pacijentima propisuju dijetu pankreasa broj 5. Masna, dimljena i začinjena jela treba isključiti iz dnevnog menija. Hrana se ne bi trebala pripremati na mesnim juhama, nego na vodi. Najbolji načini kuhanja su: kuhanje, pečenje, parenje. Dobro je kuhati u sporim šporetima. Pacijenti s cistom pankreasa trebaju jesti često, dobro samljeti hranu. Hladna i topla jela treba zamijeniti toplim (do 37 ° C).

Mesni proizvodi dozvoljeni u ovoj prehrani su kuhana, riba s niskim udjelom masti, perad bez kože i teletina, koja se prije upotrebe fino sjeckani, promiješati ili protrljati. Prva jela su suhi bor od borschta i kupusa, pire od bundeve, krumpir, supe od mrkve sa kiselim vrhnjem, biserne i mliječne juhe s tjesteninom. Od žitarica možete jesti kašu od smeđe riže, zobene kaše i heljde.

Jelovnik ljudi koji imaju tumor gušterače uključuje raženi hljeb i mekinje, kuhani ili pečeni bjelanjka, dozvoljeno je koristiti svježi sir i nemasni sir.

Od slastičarskih i slatkih proizvoda možete jesti beskvasne kolačiće, đumbir, bez čokolade, marmeladu. Treba piti pirjano voće, žele, sokove razrijeđene vodom, čajeve s limunom ili mlijekom. Od voća možete jesti banane, slatke jabuke, lubenicu i dinje u malim količinama.

Komplikacije

Opasne komplikacije tumora organa gušterače su ruptura, velike formacije i policistiza, kao i cista iz kanala.

Kada se tumor rasprsne, njegov sadržaj može se proliti bilo u probavni organ ili u trbušnu šupljinu, što će dovesti do ascitesa (kapljica) ili peritonitisa. Ako neblagovremeno posjetite ljekara, osoba može umrijeti.

Cista ciste

Tumor se može povezati sa pankreasnim kanalom ako se formira unutar organa. U ovom se slučaju naziva papilarno-mucinantna. Rijetka neoplazma može se razviti tijekom godina.

Dešava se da prilikom postavljanja dijagnoze ljekari pogriješe i vjeruju da pacijent ima pankreatitis.

Ova bolest gušterače degenerira u zloćudnu i nije je uvijek izlječljiva, budući da se intraduktalna cista često nalazi u starijih ljudi.

Velike cistične mase

Značajka velikih neoplazmi je njihova sposobnost da sadrže do 2 litre sekreta (soka). Protežući se i pritiskajući na okolne organe, ove ciste se mogu znojiti (prodirati) kroz njih. Neki tumori gušterače dopiru do skrotuma i medijastinuma (područja u kojem se nalaze pluća i srce). Dakle, mogu izazvati bolesti ovih organa i pacijent će se morati liječiti zbog nekoliko patologija.

Prevencija

Pojavu patologije možete spriječiti promatranjem zdravog načina života, zaboravljajući na alkohol, pravilno jesti.

Vrijedno je biti pažljiv na svoje tijelo, ako u njemu ima nelagode, idite na kliniku i podvrgnite se pregledu gušterače i drugih organa.

Može li se cista gušterače riješiti?

Pravodobno otkriveni tumori koji se nisu formirali prije kraja (manje od 3 cm) mogu se rastopiti i nestati ako se na njih primijeni konzervativno liječenje lijekovima ili tradicionalnom medicinom. Upala prestaje i odlazi. Velike ciste same po sebi se ne razrjeđuju, uklanjaju se hirurškim putem.

Životna prognoza

Ako se cista gušterače nađe u ranoj fazi njenog nastanka i ona je mala, bolest se može izliječiti i rizik od ponovne pojave može se eliminirati. Kod starijih formacija velikih veličina prognoze života su manje povoljne. U 30-50% mogu se pojaviti komplikacije koje nisu uvijek izlečive. Stoga ljudsko zdravlje ovisi o sebi.

Mehanizam pojave cista u organu

Gušterača je složeni organ sa alveolarnom strukturom parenhima. Sve njegove mikro šupljine povezane su kanalima. Uz njih se kreće sok gušterače, tajna gušterače koja sadrži enzime. Ako je odljev iz jedne ili više alveola poremećen, dolazi do zastoja. Uslijed cijepljenja djelovanja enzima prelazi u upalu. Na njenoj pozadini poremećena je cirkulacija krvi, što doprinosi širenju patoloških promjena po cijeloj strukturi organa.

p, blok citati 2.0,0,0,0 ->

Da bi se zaustavio proces, aktiviraju se zaštitni mehanizmi i područje upale obrasta vezivnim tkivom ili vlaknastim vlaknima (inkapsulirano). To ne završava patologiju. Tijekom prljanja, gusta kapsula može dodirnuti krvne žile. Tada krv ulazi u patološku šupljinu, eksudat.

p, blok citata 3,0,0,0,0,0 ->

Tlak u kapsuli povećava se, povećava se na veličinu, pritišće na susjedna tkiva, dovodi do pojave novih upala i vlaknastih ždrela. Unutar nje može započeti gnojni nekrotični proces.

p, blok citat 4,0,0,0,0,0 ->

Tako se formiraju ciste. Zbog specifične strukture gušterače, čak ni savremeni lekari ne mogu ovom pojmu dati tačnu definiciju. Stoga ime kombinira neoplazme u bilo kojem obliku, vrsti sadržaja, veličini i prirodi.

p, blok citat 5,0,0,0,0 ->

Razlozi nastanka

Cista se može formirati u razdoblju razvoja fetusa. Anomalija nastaje zbog genetske predispozicije i kvara tokom polaganja unutrašnjih organa fetusa. Učestalost pojave urođenih cista ne prelazi 1,5% među identificiranim novotvorinama u gušterači.

p, blok citati 6,0,0,0,0,0 ->

Češće, akutna ili hronična upala žlijezde (pankreatitis) dovodi do pojave patoloških kapsula. Prema statističkim podacima, kod 54% ljudi koji imaju ovu dijagnozu dijagnosticira se cista nakon nekog vremena. Patologije uzrokuju zajedničke faktore:

p, blok citati 7,0,0,0,0 ->

  • ovisnost o masnoj hrani,
  • prejedanje
  • pijenje jakog alkohola
  • pušenje
  • žučne kamence
  • ozljede trbuha sa modricama u žlijezdama.

Ciste nastaju kršenjem propusnosti pankreasnih puteva, nakupljanja soka u njima. To se događa pri produljenom gladovanju i lošoj prehrani. Rizik od neoplazmi povećava se bilo kojim kirurškim zahvatima na probavnom traktu. Blokade izazivaju kalcifikaciju u gušterači.

p, blok citati 8,0,0,0,0 ->

Proračuni se javljaju na pozadini poremećaja metabolizma, ponekad se patologija aktivira helmintičkim invazijama.

p, blok citati 9,0,0,0,0 ->

Rizik od stvaranja cista povećava dijabetes melitus, gojaznost, žučnu bolest.

p, blok citati 10,0,0,0,0 ->

Vrste entiteta

Liječnici dijele tumore u pankreasu na istinite i lažne. Prve uključuju kongenitalne ciste, njihova glavna razlika je u strukturi kapsule. Tvori ga epitelno tkivo. Tokom života takve se neoplazme ne povećavaju u veličini i rijetko uzrokuju nelagodu, mogu nestati bez ikakvog liječenja.

p, blok citati 11,0,0,0,0 ->

p, blok citati 12,0,0,0,0 ->

Lažne ciste sastoje se od sadržaja i vlaknaste kapsule, formiraju se kao odgovor na upalne promjene, mogu se povećavati različitim brzinama, nekrotične, pretvarati u apscese, maligne (postati zloćudne).

p, blok citati 13,0,0,0,0 ->

Na lokaciji se razlikuju ciste:

p, blok citati 14,0,0,0,0 ->

  • glave gušterače - najčešće izazivaju živopisne simptome, mogu izazvati crevnu opstrukciju, zastoj žuči,
  • tijela - mogu iscijediti debelo crijevo i želudac, češća su od ostalih,
  • rep - rijetko uzrokuju nelagodu, jer čak i kod velikih veličina ne štete susjednim organima.

Ciste se po prirodi razlikuju na:

p, blok citati 15,0,0,0,0 ->

  • neoplastični - skloni degeneraciji ili malignim tumorima,
  • traumatične - nastaju nakon mehaničkih povreda,
  • parazit - izaziva helminte ili protozoe,
  • upalni - pojavio se na pozadini pankreatitisa.

Akutna se naziva cista na samom početku njenog pojavljivanja. Zidovi kapsule u ovom slučaju nisu formirani, prostor je ograničen glavnim tkivom gušterače. Nakon pojave zidova, formacija se naziva subakutna ili hronična. Kada se šupljina ispuni gnojem ili nekrotičnim masama, cista se naziva apsces.

p, blok citata 16,0,1,0,0 ->

Neoplazme mogu biti pojedinačne (jasno razgraničene i lokalizirane u samo jednom dijelu organa), višestruke (otkrivene u 2 dijela žlijezde) ili difuzne (male ciste kroz parenhim).

p, blok citati 17,0,0,0,0,0 ->

Važna karakteristika je veličina ciste. Promjer do 5 cm, smatra se neopasnim. Velike formacije mogu poremetiti cirkulaciju krvi, narušiti živce i organe.

p, blok citati 18,0,0,0,0 ->

Do čega vodi cista?

Sve ciste pankreasa u ovom ili drugom stepenu povlače za sobom disfunkciju organa. Male formacije mogu se povećati. Istovremeno, počinju da se luče krvne žile, žlezde, izazivaju stagnacija, a sve to ubrzo prelazi u upalu. Izlaz probavnog soka je poremećen, pojavljuju se dispeptični poremećaji.

p, blok citati 19,0,0,0,0 ->

U procesu se uključuju sve više i više organskih stanica. Zdrave zamjenjuje vlaknasto tkivo i organ gubi elastičnost. Izlivanje soka može se potpuno zaustaviti. Metabolizam je poremećen (protein, masti, ugljeni hidrati), pojavljuju se disfunkcije drugih unutrašnjih organa.

p, blok citati 20,0,0,0,0 -> Cista pankreasa - mikroskopski pregled

Uspostavljanjem vlaknastih žice mogu se ozlijediti krvne žile, što je kruto unutrašnjim krvarenjem. Imuni odgovor na produženu i obimnu upalu je nepredvidiv: ćelije koje učestvuju u patologiji mogu postati atipične, a cista pretvara u rak.

p, blok citati 21,0,0,0,0 ->

Povećanje broja mrtvih ćelija, gnojnih masa, eksudata i krvavih inkluzija unutar kapsule mogu rezultirati njegovom rupturom. To je prepun širenja infekcije na ceo organ, opsežne nekroze pankreasa, peritonitisa, trovanja krvi, smrti.

p, blok citat 22,0,0,0,0 ->

Cista koja se povećava utječe na obližnje organe i živčane završetke. Izaziva nelagodu, probavne smetnje. Cista pankreasa može značajno smanjiti kvalitetu života pacijenta i završiti u neuspjehu.

p, blok citati 23,0,0,0,0 ->

Koji simptomi daju cistu

Sve do značajnog povećanja promjera neoplazma se ni na koji način ne daje. Pacijent može periodično da oseti nelagodu u levom hipohondriju, pripisuje to neuralgiji ili bolovima u mišićima. Problemi nastaju kada tumor postane veći - rast cista pokreće drugo (ili prvo) pogoršanje pankreatitisa.

p, blok citat 24,0,0,0,0 ->

Pacijent doživljava oštre bolove u lijevom hipohondriju ili u stomaku, najčešće nakon jela. Intenzitet ovisi o veličini tumora. Ako su oštećeni živci solarnog pleksusa, postoje oštri opekotinski bolovi odmah ispod sternuma, pucaju u leđa. Ako cista pritisne na mokraćne organe, pacijent osjeća bolove u donjem dijelu leđa i u donjem dijelu trbuha.

p, blok citati 25,0,0,0,0 ->

Karakteristična karakteristika - napadi boli ne zaustavljaju analgetske agense ili antispazmodike. Lijekovi samo privremeno smanjuju nelagodu, ali ih ne uklanjaju u potpunosti. Ako cista nije izazvala nekrozu tkiva, bol umire nakon nekoliko dana. Olakšanje može potrajati i do mjesec dana, nakon čega se napadi nastave.

p, blok citati 26,0,0,0,0 ->

Zbog oslabljene drenaže gušterače, pati cijeli probavni trakt. Pacijent je zabrinut zbog težine u trbuhu nakon jela (čak i sa oskudnim porcijama), javlja se mučnina. S nepovratnim oštećenjima žlijezde razvija se nezamijenjivo povraćanje, koje ne donosi olakšanje (rezultat intoksikacije tijela).

p, blok citati 27,0,0,0,0 ->

Rad creva se menja. Zbog nedostatka enzima poremećen je proces probave hrane, javlja se nadimanje, pacijent razvija jaku proljev. U izmetu se nalaze nečisti probavljena hrana i širenje masnoće (steatorreja).

p, blok citata 28,0,0,0,0 ->

Ostali simptomi

Zbog pozadine mučnine i slabosti, pacijent gubi apetit, a povreda razgradnje hrane dovodi do nedostatka hranjivih sastojaka i gubitka kilograma. Zbog upale i intoksikacije temperatura raste. Pokazatelji rijetko prelaze subfebrilne vrijednosti, međutim primjećuju se komplikacije, groznica i jaka hipertermija.

p, blok citati 29,0,0,0,0 ->

Velike ciste uzrokuju kompresijski sindrom unutarnjih organa. Dodatni simptomi ovise o jačini i lokalizaciji pritiska:

p, blok citata 30,0,0,0,0 ->

  • ako su bubrezi stisnuti, poremećen je odliv urina,
  • s pritiskom na crijeva mogu se pojaviti kasne stolice i simptomi opstrukcije (bol, grčevi, asimetrija trbuha),
  • izlaganje jetri izaziva zastoj žuči i pojavu žutice.

Prilikom sondiranja područja izbočenja gušterače na prednjem trbušnom zidu može se otkriti tuberoznost ili izbočenje pojedinih rezova žlezde.

p, blok citata 31,0,0,0,0 ->

Liječenje bolesti

Taktika terapije ovisi o karakteristikama ciste. Benigne novotvorine promjera manje od 50 mm, koje ne izazivaju probavne smetnje, nadgledaju se ultrazvukom. Svi veliki tumori se moraju ukloniti. Male ciste sa mutnim granicama namijenjene su daljnjem proučavanju (biopsija, endoskopija) i hitnom uklanjanju uz potvrdu maligne prirode.

p, blok citati 37,0,0,0,0 ->

Konzervativna terapija

Nedavno nastale pseudociste mogu se konzervativno ukloniti ako se upalni proces brzo zaustavi i pankreas ponovo nastavi normalno funkcionirati. Neoplazme promjera do 2 cm mogu razdvojiti. Da biste to učinili, odredite:

p, blok citati 38,0,0,0,0 ->

  • 7-10 dana kreveta,
  • 2-3 dana posta,
  • stroga dijeta
  • regulatori sekrecije (Omez, Pantoprazol),
  • antispazmodike (No-Shpa, Buskopan, Spasmomen),
  • antibiotici (za sprečavanje širenja infekcije),
  • enzim zamjenska terapija (Creon, Mezim, Pangrol, za smanjenje funkcionalnog opterećenja na tijelu).

Ako cista ne nestane u roku od mjesec dana, lijekovi se otkazuju i tumor se prati u slučaju intenzivnog rasta. Ako je potrebno, planirajte operaciju.

p, blok citata 39,0,0,0,0 ->

Ovo je zanimljivo! Inovacije u tretmanu

Na međunarodnoj naučno-praktičnoj konferenciji „Moderna medicina: aktualna pitanja“, održanoj u Rusiji, Novosibirsk, 6. jula 2016., objavljeni su rezultati poboljšane hirurške metode liječenja velikih cista pankreasa. Metoda dvostruke unutarnje s vanjskom drenažom primijenjena je na 11 pacijenata od 59, promjera ciste veće od 10 cm.

p, blok citat 44,0,0,0,0 ->

Laparotomskim (otvorenim) pristupom kroz želudac ili zonu levog hipohondrija (u slučaju oštećenja „repa“ žlezde) izvedena je punkcija ciste. Uzeti biomaterijal odmah je poslat na biohemijske i histološke analize. Ako je priroda formacije bila dobroćudna, otvorio se cistični zid, uklonjene su nekrotične mase i druge guste formacije. Anastomoza je tada provedena kroz stomak i uz pomoć kutnjaka ušivena je mala silikonska cijev, čiji je drugi kraj izvučen.

p, blok citat 45,0,0,0,0 ->

p, blok citata 46,0,0,0,0 ->

Uz pomoć drenaže, postignuta je mogućnost ispiranja šupljine ciste jakim antisepticima, funkcionalnost anastomoze praćena je rendgenskom kontrastnom studijom. Saniranje ciste u postoperativnom periodu dovelo je do ubrzanja njene obliteracije (prekomernog rasta). Nakon praćenja anastomoze i u nedostatku sekreta iz drenaže, cijev je uklonjena.

p, blok citat 47,0,0,0,0 ->

Metoda potiče stvaranje održive anastomoze i sprečava stvaranje rezidualnih šupljina u gušterači. Uspjeh ovog liječenja potvrđuje smanjenje pacijentovog boravka u bolnici (do 10 dana). Svi pacijenti koji su operirani na ovaj način nisu imali komplikacija nakon operacije i nisu zabilježene recidive ciste.

p, blok citat 48,0,0,1,0 ->

Alternativne metode terapije

Kako bi izbjegli operaciju, neki iscjelitelji i travari preporučuju liječenje biljem.Metoda može biti korisna za "svježe" ciste malih dimenzija. Bolje je koristiti alternativne recepte nakon dogovora s liječnikom i paralelno s terapijom lijekovima.

p, blok citat 49,0,0,0,0 ->

O efikasnosti biljaka protiv ciste pankreasa nema naučnih dokaza. Primjena samo alternativne terapije može dovesti do povećanja ciste u veličini, ubrzati njezino sazrijevanje i puknuće, što je prepuno smrtnih posljedica.

p, blok citata 50,0,0,0,0 ->

Djelovanje biljaka zasniva se na protuupalnim, sekretornim i analgetskim učincima. U liječenju cista pankreasa preporučuje se upotreba ekstrakata iz:

p, blok citata 51,0,0,0,0 ->

  • tratinčice
  • yarrow
  • stonecrop
  • tansy,
  • Sushnitsy
  • elecampane
  • aloe
  • immortelle
  • Kantarion
  • plantain
  • origano
  • pepermint
  • komorač.

Efikasnije je liječenje naknadama s navedenog bilja. Sastavljanje recepta najbolje je prepustiti iskusnom ljekaru. Ispod su najpopularnije opcije biljnih mješavina protiv ciste pankreasa.

p, blok citati 52,0,0,0,0 ->

Pomiješaju se jednake količine biljke nevena, jagoda i celandina. Čajna kašika biljne smjese prelije se čašom kipuće vode, ostavi da se natapa pod poklopcem 2 sata. Nakon toga, kapuljača se filtrira, podijeljena na 3 jednaka dijela. Svako od njih pije se 30 minuta prije obroka. Kurs liječenja traje mjesec dana, nakon tjedne pauze ponavlja se ili se lijek priprema prema sljedećem receptu.

p, blok citata 53,0,0,0,0 ->

Pomiješajte 2 kašike osušenih cvjetova nevena i istu količinu sjeckanog šargarepe, 1 kašiku trave. Žličica kaše variva u čaši kipuće vode sat i pol. Nakon filtriranja, kapuljača se dijeli na 3 dijela, uzima se pola sata prije jela. Kurs lečenja je mesec dana

p, blok citat 54,0,0,0,0 ->

Neki izvori preporučuju izmjenjivanje 2 zbirke između sebe. Da biste se riješili ciste, potrebno je podvrgnuti 3 ciklusa terapije.

p, blok citati 55,0,0,0,0 ->

Uzmite jagode, jagode, borovnice, kao i listove pasulja i sjeckane kukuruzne stigme. Kašika mješavine kuhana je čašom ključale vode u termos preko noći. Ujutro se kapuljača filtrira, na prazan stomak popiju pola čaše. Tijek liječenja je 2 tjedna, a zatim trebate konzultirati liječnika i, ako je potrebno, nastaviti terapiju.

p, blok citati 56,0,0,0,0 ->

Izmiješaju se listiće svetog Johna, listovi metvice, kamilica, plantain, jagoda i cimet. Žličica kaše variva 2 sata u čaši kipuće vode. Nakon naprezanja, uzimati 3 puta dnevno pola sata prije jela. Infuzija ima izražena antispazmodička svojstva i zaustavlja rast ciste.

p, blok citata 57,0,0,0,0 ->

Životni izgledi i preporuke

Ciste pankreasa nemaju vrlo povoljne prognoze. Čak i uz pravovremenu dijagnozu, pažljivo praćenje i uklanjanje neoplazme, postoji rizik od komplikacija i njegove degeneracije u karcinom. Oko 55% pacijenata iskusi puknuće ciste i suppuration tkiva. Otprilike četvrtina operacija završava relapsom.

p, blok-citati 58,0,0,0,0 ->

Životni stil

Pacijent s identificiranom cistom treba se odreći loših navika, pijenja alkohola i pušenja. Ključ ispravnog funkcioniranja žlijezde bit će uravnotežena prehrana i pridržavanje svih medicinskih recepata. Jednom svaka 3 meseca treba uraditi preventivno ultrazvučno skeniranje. Slične preporuke su relevantne za one pacijente koji su se podvrgli operaciji uklanjanja ciste.

p, blok citati 59,0,0,0,0 ->

U prvim danima nakon operacije pacijent se ne hrani. Glad i mir osigurat će ubrzano obnavljanje tkiva gušterače. Nakon 2-3 dana, u pročišćavanje nakon unosa temperature u prehranu se unose umočene žitarice, nemasno meso i neutralno povrće. Ljekar daje daljnja uputstva o načinu prehrane pojedinačno.

p, blok citata 60,0,0,0,0 ->

Dijeta s cistom i nakon otpusta iz bolnice organizirana je prema sljedećim pravilima:

p, blok citata 61,0,0,0,0 ->

  • potpuno odbacivanje masnih, dimljenih, prženih, slanih, kiselih,
  • ograničenje slatkiša,
  • upotreba povrća i voća bez vlakana tek nakon termičke obrade,
  • meka tekstura svih jela za lako probavljanje,
  • odbacivanje stimulatora izlučivanja pankreasnog soka (mahunarke, kislice, začini, bogati brojovi, gljive),
  • česti obroci u malim porcijama.

Uz povoljan ishod liječenja, pacijent se postepeno vraća uobičajenoj prehrani. Ako postoji opasnost od recidiva ili je utvrđen hronični pankreatitis, dijeta se prati doživotno.

p, blok citati 62,0,0,0,0 ->

Zaključak

Cista pankreasa može se pojaviti kod osobe bilo koje dobi i spola. U visoko rizičnoj grupi su osobe sa hroničnim i akutnim pankreatitisom (za više informacija o simptomima pankreatitisa i načinima liječenja pogledajte vezu ovdje), ljubitelji masne hrane i jakih pića.

p, blok citata 63,0,0,0,0 -> p, blok-citata 64,0,0,0,0,1 ->

Neoplazma donosi nelagodu kada naraste do impresivne veličine. Može se pretvoriti u karcinom žlijezde, prijeteći širenju infekcije po tijelu. U većini slučajeva neophodno je hirurško lečenje. Što se prije otkrije patologija, veće su šanse da se ona eliminira minimalno invazivnim operacijama.

Pogledajte video: Pankreas Gušterača (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar