Nikotinska kiselina

Lijek se koristi za prevenciju i liječenje nedostatka vitamina PP (B3), ateroskleroze, spazma cerebralnih, koronarnih i perifernih arterija, neuropatije. Visoke doze i produljena upotreba narušavaju jetru, metaboličke procese. Preporučuje se uključivanje skute u prehranu uz uporabu nikotinske kiseline.

Pročitajte ovaj članak

Koristi i štete nikotinske kiseline

Ovaj lijek ima vitaminsko djelovanje i uključen je u reakcije tkivnog disanja, stvaranje proteina, masti i razbijanje zaliha glikogena u jetri i mišićima. Prisutnost nikotinske kiseline u krvi ubrzava procese oksidacije, proizvodnje energije. Glavna ljekovita svojstva uključuju:

  • prevencija napredovanja ateroskleroze,
  • poboljšani protok krvi
  • širenje perifernih, koronarnih i moždanih žila,
  • smanjenje opijenosti,
  • poboljšanje jetre, želuca i creva (u malim dozama),
  • ubrzati zaceljivanje rana i ulceroznih oštećenja,
  • obnavljanje provođenja impulsa u nervnim vlaknima.

Nikotinska kiselina naziva se antipelagrični lek, jer se s nedostatkom razvija simptomski kompleks „tri d“: kožne lezije (dermatitis), uporna dijareja (proliv) i demencija (demencija).

Prilikom uzimanja velikih doza lijeka javlja se crvenilo kože lica i tijela, vrtoglavica, vrućica, utrnulost u ekstremitetima, pri čemu se povećava osjetljivost na nikotinsku kiselinu krvni tlak značajno smanjuje, može doći do kršenja ritma srčanih kontrakcija, mučnine i povraćanja, upornog svrbeža kože. Kada pregledaju pacijente koji dugo uzimaju ovaj lek, otkrivaju:

  • povećanje glukoze i mokraćne kiseline u krvi,
  • masna jetra,
  • debljanje povezano s poremećajem metabolizma ugljikohidrata i masti,
  • oštećenja sluzokože želuca, dvanaestopalačnog creva i tankog crijeva.

Jedna od nuspojava je ubrzani rast kose s vanjskom primjenom. Kozmetičari ga koriste za liječenje ćelavosti.

I ovdje je više o liječenju dislipidemije.

Farmakološko djelovanje

Niacin je spoj sličan u strukturi kao nikotinamid.

Upotreba nikotinske kiseline važna je za poticanje cirkulacije krvi, aktivnosti mozga, razmjenu aminokiselina, masti, ugljikohidrata i proteina.

Ovaj vitamin je od velikog značaja za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Pomaže za snižavanje holesterola, lipoproteina i triglicerida - supstanci koje začepljuju posude, doprinose povećanju pritiska i stvaranju krvnih ugrušaka i ograničavaju opskrbu krvlju.

Indikacije za upotrebu nikotinske kiseline

Vitamin se daje intravenski, daju se oralno, potkožno i intramuskularno ubrizgavanje nikotinske kiseline.

Alat se koristi za liječenje i sprječavanje pellagre, za liječenje blagih oblika dijabetesa, srčanih bolesti, čir na želucu, jetri, enterokolitisa, gastritisa s niskom kiselošću, slabo zacjeljujućih oštećenja kože i ublažavanja grčeva u žilama mozga, ruku i nogu, bubrega.

Takođe, lek je uključen u kompleksno lečenje neuritisa lica, ateroskleroze, raznih infekcija.

Uputstvo za upotrebu nikotinske kiseline

Nikotinska kiselina za profilaksu propisana je za odrasle osobe 15-25 mg, djecu 5-20 mg dnevno.

Za liječenje pelagre, odrasli uzimaju nikotinsku kiselinu u tabletama od 100 mg do četiri r / dnevno tokom 15-20 dana. Možete unijeti 1% otopinu kiseline - 1 ml do dva r / dnevno tokom 10-15 dana. Djeci se daje 5-50 mg dva ili tri r / dnevno.

Prema drugim indikacijama, odrasli uzimaju vitamin u 20-50 mg, djeca 5-30 mg do tri r / dan.

Kao vazodilatator za ishemijski moždani udar daje se 1 ml nikotinske kiseline intravenski.

Intramuskularne i subkutane injekcije nikotinske kiseline, za razliku od intravenske primjene, bolne su. Kako bi se izbjegle iritacije, može se koristiti natrijumova sol nikotinske kiseline.

Zbog sposobnosti ovog vitamina da širi krvne sudove, nikotinska kiselina je korisna za kosu - podstiče njihov rast. Za tretman kose, rastvor se trlja u vlasište 30 dana, po 1 ml u svakoj (jedna ampula).

Nanesite otopinu u svom čistom obliku na blago vlažnu, opranu kosu. Nakon mjesec dana tretiranja kose nikotinskom kiselinom, perut se očisti sa vlasišta, korijenje ojača i dlaka poraste za 4-6 cm. Ako je potrebno, tečajevi trljanja mogu se ponavljati periodično, s intervalima od 15-20 dana.

Uspješno koristite nikotinsku kiselinu za mršavljenje. Ispravljanje kilograma olakšava činjenica da vitamin ubrzava metabolizam, pomaže u čišćenju krvnih žila, čak i holesterola, uklanjanju teških metala, toksina. Doziranje nikotinske kiseline za mršavljenje je individualno za svaku osobu i iznosi 100-250 mg dnevno. Obično se nikotinska kiselina uzima u tabletama, ne većim od 1 g dnevno, nekoliko puta dnevno. Reakcija na kiselinu u obliku crvenila kože i vrućice se smatra normalnom. Uz povećanu kiselost sekreta u želucu, vitamin se uzima tek nakon jela.

Nuspojave

Upotreba nikotinske kiseline može izazvati: crvenilo kože lica, gornje polovine tijela, osip, utrnulost u udovima, vrtoglavica, vrućicu. Ove nuspojave nestaju same od sebe.

Brzim unošenjem vitamina intravenski, pritisak može naglo pasti, a uz dugotrajnu upotrebu i u visokim dozama lijek može izazvati pojavu masne distrofije jetre. Kako bi se spriječila ova bolest, istovremeno se propisuje vitamin sa metioninom.

Šta je nikotinska kiselina?

Vitamin PP, B3 ili nikotinska kiselina (naziv na latinskom je nikotinska kiselina) važna je supstanca za tijelo. Jednom unutra, razgrađuje se do niacinamida, koji je uključen u proces metabolizma masti. Glavni cilj vitamina je pretvaranje hrane u energiju. Dnevna potreba za nikotinskom kiselinom iznosi 5-10 mg, za trudnice - 15 mg. Lekar će ga propisati ukoliko postoje dokazi.

Obrazac za puštanje

Prema farmakološkim definicijama, razlikuju se sljedeći oblici oslobađanja ovog vitaminskog pripravka:

  • vitamin B3 u ampulama - 1 ml u svakoj, ampule napravljene od stakla, pH otopine za ubrizgavanje je 5-7,
  • prašak za injekcije
  • tablete (50 kom.) - lijek za popunjavanje nedostatka kiseline, sadržaj aktivne tvari je 0,05 g,
  • Rastvor natrijum nikotina –0,1% rastvora nikotina.

Pripravci nikotinske kiseline

Vitamin je sastavna komponenta preparata Vititodurol, Vicinein, Xantinol Nicotinate, Lipostabil, Nikoverin, Nikoshpan, Spazmokor. Sadrži se u dva oblika - kiselini i nikotinamidu. Oba formata su aktivne komponente lijekova, imaju isti farmakološki cilj, sličan terapeutski učinak. U pripravke je uključen nikotinamid:

  • tablete i injekcije niacinamida
  • Nikonacid
  • Tablete i nikotinamidni rastvor,
  • Apelagrin,
  • Niacin
  • Nikoverin
  • Bufus ili bočica s nikotinskom kiselinom,
  • Enduracin.

Uputstvo za upotrebu nikotinske kiseline

Prema napomeni, vitamin PP se može koristiti u obliku tableta (kroz usta nakon jela) i ampula (parenteralno). Kao profilaksa odraslima se propisuje 0,015-0,025 g dnevno. Kada se pellagra uzima 15-20 dana, 0,1 g 2-4 puta dnevno, ili se ubrizgava s 1% otopinom od 1 ml dva puta dnevno, 10-15 dana. Za ostale bolesti odrasli uzimaju do 0,1 g lijeka dnevno. Ako nema nuspojava, pri liječenju ateroskleroze i poremećaja metabolizma lipida jedna se doza može povećati na 1 g, a dnevna doza na 4 g.

Vitamin PP u tabletama koristi se za dugotrajnu terapiju i prevenciju bolesti. U prvom se slučaju preporučuju uzimanje u jesen i proljeće osobama sa cirkulacijskim problemima donjih ekstremiteta. Dozvoljeno je uzimati 1-2 tablete tri puta dnevno, istovremeno uzimati preparate metionina za zaštitu jetre. Ako pacijent ima povećanu kiselost želučanog soka, lijek se uzima nakon obroka, ispere mineralnom vodom ili toplim mlijekom.

Ako pijete tablete prije jela, to može prouzrokovati nelagodu: peckanje u stomaku, mučnina. Doziranje ovisi o dobi, težini i bolesti:

  • za prevenciju se uzima do 25 mg / dan,
  • s pojavom pellagre 100 mg 3-4 puta dnevno tokom 15-20 dana,
  • s aterosklerozom 2-3 dnevno, 3-4 doze,
  • u slučaju oslabljenog metabolizma masti, u prvoj sedmici uzimaju 500 mg jednokratno, u drugom dva puta, u trećem tri puta, kurs je 2,5-3 mjeseca,
  • da biste povećali koncentraciju lipoproteina visoke gustoće, treba uzimati od 1 g / dan,
  • smanjiti rizik od srčanih bolesti 500-1000 mg / dan,
  • Tečajevi liječenja ponavljaju se u razmacima od mjesec dana.

Lijekove možete unijeti u obliku potkožnih, intravenskih ili intramuskularnih injekcija. Injekcije nikotinske kiseline ubrizgavaju se u venu polako, u mlazu, u bolničkom okruženju zbog mogućeg rizika od teških alergijskih reakcija. Subkutane i intramuskularne injekcije dopuštene su za samostalnu upotrebu kod kuće. Oni su vrlo bolni, pa bi trebali odabrati pravo mesto.

Najbolja područja za injekcije su gornji dio ramena, prednja površina bedara, prednji trbušni zid u nedostatku suvišne težine, gornji vanjski kvadrant stražnjice. S potkožnim davanjem, bolje je uboditi u podlakticu i prednji zid trbuha. Upotreba za intravenske, intramuskularne i potkožne injekcije može biti 1,5 ili 2,5% rastvora, koji se daje 1-2 puta dnevno. Doziranje ovisi o vrsti bolesti:

  • sa pellagrom i simptomima nedostatka - 50 mg intravenski ili intramuskularno 100 mg 1-2 puta dnevno dnevno 10-15 dana,
  • s ishemijskim moždanim udarom - 100-500 mg intravenski,
  • sa drugim bolestima i djeca koriste tablete.

Kako ubrizgati intramuskularno

Nakon što odaberete mjesto, obrišite ga antiseptikom, uvucite otopinu u štrcaljku, pustite nekoliko kapi, podižući je iglom za istiskivanje mjehurića zraka, napravite injekciju, liječite mjesto uboda alkoholom ili klorheksidinom. Za svaku injekciju odaberite novo mjesto, odstupajući od prethodnih 1-1,5 cm. Intramuskularno ubrizgavanje se vrši na sljedeći način: duboko umetnite iglu, polako gurajte klip i oslobađajte otopinu.

Niacin tokom trudnoće i dojenja

Ako se trudnoća normalno odvija, vitamin PP nije propisan. U slučajevima ovisnosti o lijekovima, višeplodnoj trudnoći, oslabljenom funkcionisanju posteljice, patologiji jetre i žučnih puteva, lijek je indiciran za upotrebu. Kada nose dijete, proizvod uklanja grčeve, poboljšava cirkulaciju krvi, smanjuje njegovu viskoznost. Vitamin B3 sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, začepljenje posuda posteljice, smanjuje rizik od smrti fetusa i preranog rođenja. Da bi se povećala laktacija, indikovane su tablete, ali s oprezom i praćenjem stanja djeteta.

Upotreba u djece

Do dvije godine uzimanje ampula vitamina B3 kontraindicirano je kod djece. Dijete može dati samo oblik tablete u obliku tableta, oralno nakon obroka sa hladnim napicima, mineralnom vodom. Doziranje ovisi o cilju:

  • za prevenciju - 0,005-0,02 g dnevno,
  • sa pellagrom - 0,005-0,05 g 2-3 puta dnevno,
  • ostale bolesti - 0,005-0,03 g 2-3 puta dnevno.

Nikotinska kiselina i alkohol

Praktičari i naučnici primjećuju intoksikacijski učinak vitamina B3. Pomaže u brzom uklanjanju otrovnih tvari iz tijela, veže slobodne radikale, neutralizira učinke otrova na stanice organa i tkiva. Lijek se široko koristi u ublažavanju mamurluka, u liječenju alkoholizma i ovisnosti o drogama, izlaganju štetnim supstancama na radnom mjestu.

Interakcija lijekova

Prije propisivanja vitamina PP, obavijestite svog liječnika ako uzimate bilo koji drugi lijek, jer ima slijedeće interakcije lijekova:

  • u kombinaciji s fibrinolitikom, srčanim glikozidima i antispazmodicima, pojačava učinak,
  • dok uzimanje barbiturata, neomicina, sulfonamida, lekova protiv TB-a prati porast toksičnih efekata,
  • povećava rizik od nuspojava ako se koristi sa antihipertenzivnim lekovima, aspirinom, antikoagulansima,
  • nikotinska kiselina razvija toksično dejstvo sa lekovima za snižavanje lipida,
  • smanjuje ozbiljnost efekta lijekova protiv dijabetesa.

Kompatibilnost s alkoholom

Prema uputama za upotrebu vitamina B3, nespojiv je s alkoholom, lijekovima koji uključuju etanol. Opasan učinak je povećanje toksičnog efekta na jetru, smanjenje apsorpcije sekvestranata žučne kiseline. Vrijedno je suzdržati se od uzimanja pića i alkohola koji sadrže alkohol prilikom uzimanja lijeka.

Kontraindikacije

Uputa za upotrebu vitamina B3 u ampulama i tabletama sadrži indikacije za kontraindikacije:

  • teški oblici hipertenzije, ateroskleroza (intravenski),
  • preosjetljivost na komponente,
  • dugotrajna upotreba prijeti masnim oboljenjima jetre (toga se možete riješiti kombinirajući upotrebu sredstava s proizvodima bogatim metioninom, propisanim pripravcima metionina ili lipotropnim efektima)

Posebna uputstva

Sažetak priložen unutar svakog pakovanja nikotina sadrži posebne upute koje se morate pridržavati prilikom uzimanja proizvoda:

  • velike doze vitamina kontraindicirane su tokom trudnoće, dojenja,
  • tokom terapije, funkciju jetre treba redovno pratiti,
  • koristite nikotinsku kiselinu s oprezom u slučaju hiperacidnog gastritisa, čireva (iritira sluznicu), hepatitisa, ciroze, dijabetes melitusa,
  • za korekciju dislipidemije kod dijabetičara ne koristi se,
  • u početnoj fazi upotrebe prati se sadržaj masti, šećera, mokraćne kiseline,
  • dugotrajna upotreba prijeti ispiranjem vitamina C.

Prema aktivnoj tvari razlikuju se sljedeći strukturni analozi lijeka koji se razmatraju, a koji imaju slične terapijske učinke, proizvedeni od strane domaćih ili stranih proizvođača:

  • Niacin
  • Bufus ili bočica s nikotinskom kiselinom,
  • Enduracin,
  • Apelagrin,
  • Liplite
  • Nicodon
  • Nikonacid
  • Nicotene
  • Nikovit
  • Peviton
  • Vitaplex.

Pripravci vitamina B3 mogu se kupiti u internetskoj trgovini ili naručiti preko kataloga putem ljekarne. Trošak ovisi o obliku ispuštanja, proizvođaču. Približne cijene:

Zašto se propisuje kod srčanih problema?

Pod utjecajem nikotinske kiseline smanjuje se proizvodnja lipoproteinskih kompleksa niske gustine, koji provociraju razvoj ateroskleroze. Antiaterogeni efekat se manifestuje i normalizacijom ukupnog holesterola (posle mesec dana), triglicerida (prvog dana prijema). Povećana razina lipoproteina visoke gustoće, koji štite unutrašnju oblogu arterija od nadogradnje plakova.

Lijekovi koji spravljaju lijek sprječavaju napredovanje miokardijalne ishemije i začepljenje arterija koje se hrane unutrašnjim organima.

Ovaj lek se takođe koristi za lečenje pacijenata sa srčanim bolestima zahvaljujući sledećim akcijama:

  • ima vazodilatativni efekat,
  • aktivira sistemsku cirkulaciju i mikrocirkulaciju,
  • sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Lijek je indiciran za anginu pektoris, posebno s vazospastičnom varijantom njegovog tijeka, dislipidemijom, angiopatijom.

Upotreba tableta, intramuskularno

Tablete trebate piti strogo nakon jela. Mnogi pacijenti, kada se uzimaju na prazan stomak, imaju snažno crvenilo kože i vrućine, pojavljuju se bolovi u trbuhu i žgaravica. Profilaktička doza je 25-50 mg, a sa pellagrom povećava se na 100 mg. Maksimalna dnevna doza je 500 mg.

Nekim pacijentima s aterosklerozom liječnik može preporučiti postepeno povećavanje doze - s 50 mg nakon večere s dnevnim dodavanjem 50 mg na 2-3 g nikotinske kiseline dnevno, pod uvjetom da se dobro podnosi. Intravenski se lijek daje za ishemijski moždani udar, 1 ml 1% otopine dnevno. Kapljice sa lijekom propisuju se svakodnevno ili svaki drugi dan u količini od 10 do 15.

Intramuskularne i potkožne injekcije mogu prouzrokovati jake bolove, pa se najčešće ne koriste, zamjenjujući Xanthinol nikotinatom.

Korisni video

Pogledajte video o učinku nikotinske kiseline:

Ako iznenada hromost, bol pri hodu, onda ti znakovi mogu ukazivati ​​na obliteraciju ateroskleroze žila donjih ekstremiteta. U naprednom stanju bolesti, koje prolazi u 4 stadija, može biti potrebna operacija amputacije. Koje su opcije lečenja dostupne?

Moguće je odabrati preparate za žile glave samo kod liječnika jer oni mogu imati različit spektar djelovanja, a postoje i nuspojave i kontraindikacije. Koji su najbolji lijekovi za vazodilataciju i liječenje vena?

Ako postoje preduvjeti, tada će samo lijekovi za sprječavanje moždanog udara pomoći da se izbjegne katastrofa. Primarna i sekundarna prevencija kod muškaraca i žena uključuje lijekove za liječenje prethodnika bolesti, pilule, uključujući i za loše navike, kao i terapiju lijekovima za povratak hemoragičnog moždanog udara. Kakav je program individualizirane sekundarne prevencije. Zašto vam je potreban glicin, aspirin, statini nakon moždanog udara. Što škola za prevenciju priprema. Kako izbjeći moždani udar na prvi znak što treba poduzeti. Šta učiniti, apsolutno je nemoguće.

Liječenje cerebralne arterioskleroze, lijekove za koje propisuje isključivo liječnik, provodi se sveobuhvatno. Šta se nalazi u ormariću za kućnu medicinu?

Ako se otkrije ateroskleroza aorte, alternativno liječenje može pomoći efikasnom rješavanju dijagnoze. Sredstva za podršku srcu mogu učiniti čuda, ali ih treba shvatiti mudro

Odabir za liječenje i sprječavanje fibrata ili statina o čemu može odlučiti samo liječnik. Na primjer, kod koronarne bolesti srca su statini bolji. Zajednički prijem je također ponekad prihvatljiv.

Zbog povećane razine glukoze, kolesterola, krvnog pritiska, loših navika, stenozirajuća ateroskleroza. Nije lako prepoznati odjeke BCA, koronarnih i karotidnih arterija, žila donjih ekstremiteta, cerebralne ateroskleroze i još je teže liječiti.

Ako se postavi dijagnoza angine za vrijeme ekstenzije, liječenje će se najprije usmjeriti na osnovni uzrok razvoja problema, na primjer, koronarnu bolest srca. Lijekovi za stabilnu anginu pektoris provode se u bolnici.

Generalizovana ateroskleroza nastaje usled prekomernog taloženja holesterola. Razlikuje se i neodređena ateroskleroza. Bolest je opasna jer može izazvati smrt.

Dnevna tablica nikotinske kiseline

PolStarostDnevni unos nikotinske kiseline, mg / dan
Bebedo 6 meseci2
Bebe7 - 12 meseci6
Deca1 - 3 godine8
Deca4 - 8 godina10
Deca9 - 13 godina12
Muškarci14 godina i stariji20
Žene14 godina i stariji20
TrudniceBilo koje dobi25
Dojeće ženeBilo koje dobi25
Interakcija

Oprez mora biti oprezan u kombinaciji sa antihipertenzivnim lekovima, antikoagulansima i ASA.

Smanjuje toksičnost neomicina i sprečava smanjenje koncentracije holesterola i HDL koji ga inducira.

Za prevenciju PP hipovitaminoze najpoželjnija je uravnotežena prehrana; liječenje zahtijeva dodatno uzimanje vitamina PP. Hrana bogata vitaminom PP su kvas, jetra, orasi, žumanjak, mlijeko, riba, piletina, meso, mahunarke, heljda, nerafinirano žito, zeleno povrće, mljeveni orasi, svaka proteinska hrana koja sadrži triptofan. Toplinska obrada mlijeka ne mijenja sadržaj vitamina PP u njemu.

U procesu dugotrajnog liječenja (posebno kad se propisuje ne kao vitamin lijek), potrebno je kontrolirati rad jetre. Kako bi se spriječile komplikacije iz jetre, preporučuje se u prehranu uključiti hranu bogatu metioninom (skuta) ili koristiti metionin, lipoičnu kiselinu i druge lipotropne lijekove.

Neprimjereno je koristiti za korekciju dislipidemije kod pacijenata sa šećernom bolešću.

Kako bi se smanjio nadražujući učinak na gastrointestinalnu sluznicu, lijek se preporučuje ispirati mlijekom.

Prah, tablete od 0,05 g (za medicinske svrhe), 1,7% rastvora natrijum nikotinata (što odgovara 1% nikotinske kiseline) u ampulama od 1 ml.

Zašto je nikotinska kiselina korisna

Korisna svojstva nikotinske kiseline distribuiraju se po tijelu, bez obzira na njegov biološki spol, starost i kliničko stanje. Doprinose pravilnom funkcionisanju kardiovaskularnog sistema i smanjuju nivo štetnog holesterola u krvi, te na taj način sprečavaju razvoj srčanih bolesti.

Uz to, nikotinska kiselina ubrzava metabolizam, zasićuje ćelije kiseonikom i širi krvne sudove, što pozitivno utiče na zdravlje hipertenzivnih pacijenata. Također vam omogućava da se riješite tinitusa, vrtoglavice i glavobolje. Osim toga, podupire funkcije jetre i čisti je od štetnih tvari i toksina, pa stoga služi kao efikasno sredstvo protiv trovanja alkoholom.

Ali korisna svojstva vitamina B3 tu ne završavaju. Niacin se pokazao koristan za žene. Posebno korisna je bila upotreba vitamina B3 za obnavljanje strukture kose. Jača i žile vlasišta, povećavajući njihovu elastičnost: ćelije su aktivnije zasićene kisikom i korisnim spojevima, dolazi do priliva krvi u folikule dlake, pa stoga brže rastu i postaju trajnije.

Nikotinska kiselina za muškarce nema manje koristi. Budući da među ostalim korisnim svojstvima nikotinamid ima sposobnost regulacije funkcioniranja krvožilnog sustava, uzimajući ga kao lijek blagotvorno utječe na potenciju i seksualnu želju. Ova kiselina pozitivno deluje na rast kose i služi kao efikasan lijek protiv alopecije.

Uz to, korisna svojstva nikotinske kiseline koriste se u tradicionalnoj medicini u liječenju niza različitih bolesti, poput pellagre, neuritisa i drugih.

Indikacije za upotrebu nikotinske kiseline

Iako je nikotinska kiselina prisutna u jednoj ili drugoj koncentraciji u većini proizvoda glavnih prehrambenih grupa, postoje posebne kategorije ljudi kojima je ova supstanca propisana kao lijek. U ove kategorije spadaju osobe koje pate od:

  • pellagra
  • poremećaji gastrointestinalnog trakta,
  • hronični hepatitis
  • neuritis
  • ciroza jetre,
  • grčevi krvnih žila
  • duge zacjeljujuće čireve.

Međutim, čak i osobe sa gore navedenim bolestima ne bi trebale samo-liječiti i uzimati lijek sami. Da bi proizvod donio maksimalnu korist, prvo se morate posavjetovati sa stručnjakom.

Svakodnevni unos nikotinske kiseline

Kao i svaki zdravi proizvod, nikotinamid se mora konzumirati u skladu s navedenom dozom tako da unos vitamina ne nanese štetu.

Za odraslu zdravu osobu dnevna stopa određena je brzinom od 6,6 mg na 1000 kalorija, što je otprilike jednako 15 - 25 mg dnevno, ovisno o načinu života.

Djeca od 1 godine do 6 godina moraju uzimati 10 - 12 mg nikotinske kiseline dnevno, a od 10 do 13 godina - 15 - 19 mg. Adolescentima mlađim od 18 godina potrebno je 20 mg vitamina A dnevno.

Simptomi nedostatka nikotinske kiseline u tijelu

Budući da nikotinska kiselina donosi ogromne koristi, prirodno je da njen nedostatak može nanijeti štetu tijelu. Dakle, s nedostatkom vitamina B3, razvija se niz simptoma karakterističnih za nedostatak vitamina:

  • letargija, apatija,
  • umor,
  • gubitak apetita
  • glavobolje
  • oslabljena memorija i pažnja,
  • poremećaji spavanja
  • probavni problemi
  • razdražljivost
  • pred-depresivna stanja.

Razlog nedostatka vitamina B3 može biti:

  • prekomjeran unos šećera
  • pušenje
  • uzimanje velikih doza leucina,
  • zloupotreba alkohola.

Gornji simptomi se eliminiraju putem injekcija tableta ili nikotinamida.

Koja hrana sadrži nikotinsku kiselinu?

U svom prirodnom obliku nikotinska kiselina nalazi se u mnogim biljnim namirnicama. Velika količina vitamina B3 sadrži:

  • žitarice i proizvodi na bazi njih (hleb, riža i pšenične mekinje, brašno),
  • orašasti plodovi i sjemenke (kikiriki, suncokretovo sjeme, sezamove sjemenke),
  • gljive (shiitake, medene gljive, šampinjoni)
  • mahunarke (soja, grašak, leća),
  • žuto i crveno povrće (krompir, paradajz, paprika),
  • suho voće (suhe marelice, suve šljive).

Istovremeno, nikotinska kiselina mahunarki apsorbira tijelo najefikasnije.

U životinjskim proizvodima nikotinska kiselina prisutna je u obliku nikotinamida. Može se pronaći:

  • u goveđoj jetri
  • pileća jaja
  • mliječni proizvodi
  • riba (tuna, bakalar, losos).

Jedinstveno svojstvo nikotinamida je njegova sposobnost da održava korisna svojstva na visokim temperaturama, zbog čega su proizvodi koje sadrži pogodni za razne toplotne tretmane.

U tabletama

Da bi nikotinska kiselina u tabletama donijela opipljive koristi, važno je je koristiti samo prema uputama liječnika. Uglavnom se tablete uzimaju u liječenju pellagre nakon obroka. Doza lijeka varira ovisno o dobi. Dakle, odraslima se propisuje 0,1 g 3-4 puta dnevno, za djecu 0,02-0,05 mg 2-3 puta dnevno. Tijek liječenja u ovom slučaju je od 2 do 3 sedmice.

U slučaju ishemijske bolesti, spazama u nogama, gastritisa sa smanjenom kiselošću i drugih poremećaja, nikotinamid se propisuje odraslima u vremenu od 0,05 - 0,1 g tokom 1 meseca.

U ampulama za injekcije

Prednosti injekcija nikotinske kiseline zapažene su kod pellagre, Raynaudove bolesti i hipovitaminoze. U prvom se slučaju injekcija provodi intravenski, intramuskularno ili subkutano u 1 ml 1% -tne otopine 2 do 3 puta dnevno. Kurs se nastavlja 10 do 15 dana. Za ostale indikacije, doza se mijenja u 10 mg 1 do 2 puta dnevno u istom razdoblju.

Svojstva nikotinske kiseline efikasna su i kod Hartnup-ove bolesti, koja se također liječi injekcijama. Količina ovdje lijeka varira od 40 do 200 mg dnevno.

Nikotinska kiselina za mršavljenje

Niacin može biti dobra pomoć osobama koje žele smršavjeti. Normalizira metabolizam i oslobađa jetru od štetnih toksina, omogućavajući tijelu lakše razgradnju masnih naslaga. Takođe reguliše procese probave, zbog čega želudac bolje funkcioniše, hranjive tvari se apsorbuju aktivnije, i samim tim želite manje jesti. Osim toga, vitamin B3 ima antistres svojstva i eliminira nervnu napetost, što je često praćeno prejedanjem, tako da je njegova upotreba u gubitku kilograma neosporna.

No treba imati na umu da sama nikotinska kiselina nije sredstvo za mršavljenje te će donijeti željeni rezultat samo u kombinaciji s umjerenim sportskim aktivnostima i zdravom prehranom.

Za rast kose

Nikotinska kiselina koristi zdravlju kose, oslabljenoj nedostatkom hranjivih sastojaka, nepravilnom njegom, stresom ili vremenskim prilikama. Da biste vratili sjaj kosi i aktivirali rast, možete koristiti jednostavnu i efikasnu metodu:

  1. Odmah nakon pranja otopina nikotinamida od 2 ampule nanosi se na vlasište. U isto vrijeme izvodeni masažni pokreti izvode se nježnim trljanjem lijeka u korijenje.
  2. Ne ispirajte tečnost. Nakon postupka, ne biste trebali koristiti sušilo za kosu 30 minuta. Nanesite masku svaki drugi dan u trajanju od 15 sesija.

Protiv gubitka kose

Budući da svojstva nikotinske kiseline pomažu u borbi protiv gubitka kose, osobe s ovim problemom trebaju isprobati posebnu masku:

  1. Jedna ampot nikotinamida pomiješana je sa 1 ampulom vitamina A i istom količinom vitamina E.
  2. Spojite ih sa 2 žlice. l laneno ulje i 1 žumanjak.
  3. Komponente se miješaju i utrljavaju u vlasište. Odozgo stavite frotir ili šešir za zagrijavanje.
  4. Nakon sat vremena, maska ​​se ispere toplom tekućom vodom. Šampon nije obavezan.

Za perut

Nikotinska kiselina prilično uspješno uklanja perut. Da biste pripremili masku za ovu bolest:

  1. Prvo pripremite vodenu kupelj. Propolis se prelije s malom količinom vode i kuha na srednje jakoj vatri 20 minuta.
  2. Rezultirajuća otopina je ohlađena i filtrirana.
  3. Sok od aloje pomešan je sa nikotinskom kiselinom. Dodajte u juhu od propolisa.
  4. Sastav se ispere do korijena i ostavi 30 minuta.
  5. Potom se operite toplom vodom i blagim šamponom.

Za kožu lica

Nikotinamid ima i regenerativna svojstva, zbog čega služi kao odlično sredstvo za problematičnu kožu. Pored toga, često je dio maski protiv starenja. Da biste to učinili:

  1. Jedna bjelanjka se kombinira sa 1 kašikom žlice. meda i 2 kašike. l kaša od banane
  2. Dodaje se vitamin B3 i meša se dok ne postane glatko.
  3. Nanesite na lice 15 minuta. Postupak treba provoditi ne više od 2 puta sedmično.

Može li nikotinska kiselina biti trudna i dojiti

Niacin može biti koristan i ženama tokom trudnoće i dojenja. Dovoljna prisutnost vitamina B3 u sebi je važan uvjet za normalan razvoj fetusa i održavanje zdravlja majke. Zbog toga se ženama u posebnim situacijama toplo savjetuje da jedu hranu koja sadrži nikotinamid.

Ali uzimanje vitamina B3 u tabletama kao dodatak prehrani za dojenje i trudnoću strogo je kontraindicirano.

Upotreba nikotinske kiseline za djecu

Svojstva nikotinamida mogu imati koristi ne samo odrasli, već i dijete. Međutim, u obliku tableta ili injekcija, preporučuje se uzimanje ga tek nakon navršenih 10 godina, jer visoka koncentracija tvari može izazvati alergije. Mlađa djeca imat će dovoljnu količinu vitamina B3 koju svakodnevno dobivaju hranom, pod uvjetom da je prehrana djece uravnotežena.

Interakcija nikotinske kiseline sa drugim lijekovima

Uz oprez, treba koristiti nikotinsku kiselinu s određenim lijekovima. Konkretno, to se odnosi na sve lijekove koji su usmjereni na sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka, jer nikotinamid ima slična svojstva i, u kombinaciji sa sličnim lijekovima, može izazvati krvarenja.

Takođe se ne preporučuje kombiniranje vitamina B3 sa sredstvima koja pomažu u snižavanju krvnog pritiska - to samo može poboljšati njegova svojstva. Isto se odnosi i na antispazmodike.

Interakcija nikotinske kiseline sa antidijabetičkim lijekovima, naprotiv, neutralizira sve prednosti lijekova za snižavanje glukoze.

Pored toga, nikotinamid se ne kombinuje sa sledećim supstancama:

  • vitamini B2 i B6,
  • Eufilin
  • salicilati
  • tetraciklin
  • hidrokortizon.

Nuspojave nikotinske kiseline i predoziranje

Čak i uzimajući u obzir pune prednosti nikotinamida i gotovo potpuno nepostojanje štetnih učinaka na većinu ljudi, vrijedi zapamtiti da upotreba vitamina B3 može uzrokovati neugodne posljedice za tijelo. Neželjeni efekti lijeka uključuju:

  • alergijske reakcije
  • vrtoglavica
  • urtikarija
  • crvenilo lica
  • osjet toplote bez promjene tjelesne temperature,
  • privremeni gubitak osjeta na određenim dijelovima tijela,
  • osećaj ukočenosti.

Ovi simptomi ne zahtijevaju liječenje i brzo nestaju nakon smanjenja doze vitamina B3 ili njegovog potpunog povlačenja. Međutim, dugotrajno ignoriranje primarnih simptoma može dovesti do ozbiljnije štete za zdravlje, na primjer:

  • masna jetra,
  • hiperuricemija
  • smanjena sposobnost tijela da prerađuje glukozu.

Ali kako su sve ove komplikacije, u jednoj ili drugoj mjeri, povezane sa funkcioniranjem jetre, moguće je ublažiti štetni učinak uzimanja nikotinske kiseline dodavanjem jela sa visokim sadržajem metionina u dnevni meni. "Poshekhonski" sir, morska riba, ćuretina i bademi u ishrani pomoći će održavanju normalnog funkcioniranja tijela bez dodatne medicinske intervencije.

Zaključak

Koristi i štete nikotinske kiseline izravno ovise o doziranju. Ispravno izračunata količina lijeka pokazat će njegova korisna svojstva sa svom djelotvornošću, ali samo ako lijek propiše liječnik. Samo-lijek može štetno djelovati na osobu i pogoršati postojeće bolesti.

Uloga nikotinske kiseline u biološkim procesima

Biološka uloga nikotinske kiseline povezana je s njezinim sudjelovanjem u izgradnji dva koenzima - NAD (nikotinamid adenin dinukleotid) i NADP (nikotinamid adenin dinukleotid fosfat), koji su dio najvažnijih redoks enzima. Koenzimi (koenzimi) su organski prirodni spojevi neophodni za katalitičko djelovanje enzima. Koenzimi djeluju kao nosioci elektrona, atoma iz jedne supstrate na drugu.

Vitamin PP veže se za proteine ​​i stvara nekoliko stotina različitih enzima sa njima. Enzimi nikotinske kiseline formiraju "most" preko kojeg se atomi vodika šalju u "ložište". Trilijuni „peći“ zapale se u ćelijama u tijelu i doprinose oslobađanju energije iz ugljikohidrata, masti i bjelančevina iz hrane.

Nikotinska kiselina direktno je uključena u procese biološke oksidacije i energetskog metabolizma. Budući da je sastavni dio NAD i NADP, potiče oslobađanje energije iz hrane, sintezu DNK i regulira procese ćelijskog disanja.
Niacin je uključen u sljedeće biološke procese:

  • stanično disanje, ćelijska energija,
  • cirkulacija krvi
  • metabolizam ugljenih hidrata, masti, proteina,
  • raspoloženje
  • san
  • srčana aktivnost
  • kontrola holesterola
  • mišića
  • vezivnog tkiva
  • proizvodnja želučanog soka,
  • funkcija probavnog trakta.

Niacin povećava upotrebu biljnih bjelančevina u tijelu, normalizira sekretornu i motoričku funkciju želuca, poboljšava lučenje i sastav soka pankreasa i normalizira jetru.

Gotovo sva nikotinska kiselina prisutna u ćelijama i telesnim tečnostima predstavljena je kao nikotinamid.

Proizvodi koji sadrže nikotinsku kiselinu

Glavni prirodni izvor nikotinske kiseline u ljudskom tijelu su životinjski proizvodi:

  • životinjski organi - jetra, bubrezi, mišići, srce,
  • neke vrste riba - sardina, skuša, tuna, losos, šargarepa, riba sabljarka, bakalar.

Žitarice žitarica, integralni kruh, riža i pšenične mekinje, suhe marelice, gljive, bademi, zeleni grašak, rajčica, crvena slatka paprika, krompir, soja bogati su nikotinskom kiselinom. Izvrsni izvor nadoknade nedostatka nikotinske kiseline je pekarski kvas, pivski kvas.

U Tabeli 1 predstavljeni su proizvodi u kojima se nikotinska kiselina nalazi u najvećoj količini.
Tabela 1

Vitaminska vrijednost proizvoda ne ovisi samo o količini nikotinske kiseline, već i o obliku u kojem borave. Dakle, u mahunarkama je u lako probavljivom obliku, a iz žitarica (raž, pšenica) vitamin se praktično ne apsorbira.

U životinjskim tkivima nikotinska kiselina nalazi se uglavnom u obliku nikotinamida, u biljkama - kao nikotinska kiselina. Vitamin PP apsorbira se u tankom crijevu i troši ga tijelo.

Niacin je jedan od najvažnijih uporišta u odnosu na skladištenje, kuvanje, očuvanje vitamina. Visoka temperatura tijekom kuhanja i prženja gotovo pa ne utječe na njegov sadržaj u proizvodu. Vitamin PP je takođe otporan na efekte svetlosti, kiseonika, alkalija. Praktično ne gubi biološku aktivnost tijekom zamrzavanja i sušenja proizvoda. Pri svakom tretmanu, ukupni gubitak nikotinske kiseline ne prelazi 15 - 20%.

Djelomično nikotinska kiselina može se sintetizovati iz esencijalne aminokiseline triptofan. Međutim, ovaj proces je neefikasan - od desetaka molekula triptofana formira se samo jedna molekula vitamina. Ipak, hrana bogata triptofanom (mlijeko, jaje) može nadoknaditi nedovoljan unos nikotinamida iz hrane.

Dnevna potreba za vitaminom

Nikotinska kiselina u djece i adolescenata svakodnevno je potrebna:

  • 5 do 6 mg mlađe od jedne godine,
  • 10 do 13 mg za djecu od 1 godine do 6 godina,
  • 15-19 mg u dobi od 7 do 12 godina,
  • 20 mg za tinejdžere od 13 do 15 godina.

Na svakih 1000 potrošenih kalorija odraslima je potrebno oko 6,6 mg vitamina. Odnosno, dnevna potreba nikotinske kiseline za odrasle je 15 - 25 mg.
Potrebna je povećana potreba za vitaminom PP:

  • oni koji se bave teškim fizičkim radom,
  • starije osobe
  • pacijenti koji su nedavno zadobili ozbiljne povrede i opekotine,
  • korisnici alkohola i droge
  • ljudi koji pate od oslabiti hroničnih bolesti, uključujući zloćudne tumore, insuficijenciju gušterače, cirozu, smreku,
  • sa nervnim naprezanjem,
  • mala djeca rođena s metaboličkim poremećajima (urođeni poremećaji uzrokovani nepravilnostima u setu hromozoma),
  • trudnica i dojilja.

Prekomjerna konzumacija šećera, slatkiša i slatkih pića dovodi do gubitka nikotinske kiseline. Nikotin smanjuje apsorpciju vitamina PP. Stoga bi ljudi koji su ovisni o nikotinu također trebali trebati dodatno uzimati.

Nedostatak triptofana i nikotinske kiseline može biti uzrokovan dugotrajnom upotrebom velikih doza leucina.

Hipovitaminoza i hipervitaminoza

S nedovoljnim unosom nikotinske kiseline u čovjeka, razvijaju se sljedeći rani simptomi hipovitaminoze: opći umor, letargija, apatija, smanjene performanse, nesanica, gubitak apetita, gubitak tjelesne težine, glavobolja, oslabljena svijest, oštećenje pamćenja, probavni poremećaj, razdražljivost, depresija.

Sekundarni nedostatak nikotinske kiseline javlja se kod niza bolesti gastrointestinalnog trakta, neuritisa, alergijskih dermatoza, trovanja olovom, benzenom, talijem.

Kasni simptomi nedostatka kiseline su pelagra bolest.

U sisavaca stanja hipervitaminoze (ultra visoke doze vitamina PP) nisu mogla biti inducirana. Zalihe nikotinske kiseline ne nakupljaju se u tkivima. Njegov višak se odmah izlučuje urinom. Povećani sadržaj nikotinske kiseline može biti praćen neugodnim osećajem „topline kože“.

Dijagnoza opskrbe nikotinskom kiselinom

Pokazatelj opskrbljenosti ljudskog tijela vitaminom PP je izlučivanje glavnih proizvoda metabolizma nikotinske kiseline mokraćom - N-metilnicotinamida i metil-2-piridon-5-karboksiamida. Normalno se 7–12 mg dnevno izlučuje urinom.

Smanjenje nivoa izlučivanja mokraćnom kiselinom ukazuje na nedovoljno snabdevanje organizma vitaminom PP i mogućnost razvoja nedostatka vitamina. Koncentracija metabolita nikotinske kiseline i nikotinamida naglo se povećava njihovim prekomjernim unosom.

Posebna vrijednost je istraživanje kvantitativnog sadržaja N-metilnicotinamida nakon punjenja nikotinskom kiselinom ili nikotinamidom. Ovo je jedini kriterij za utvrđivanje opskrbe tijela ovim vitaminom. Razina samog vitamina PP ili njegovih oblika koenzima u krvi ne može biti presudna, budući da se čak i kod teške pellagre njihov sadržaj malo razlikuje od onog u zdravih pojedinaca.

Laboratorijski testovi za otkrivanje nedostatka nikotinske kiseline su analiza urina br. 1 za metilnicatinamid i analiza mokraće za 2-piridon / br. 1 za metilnicatinamid.

Rezultati ispitivanja nisu uvijek uvjerljivi.

Hemijske metode za kvantifikaciju nikotinske kiseline uključuju reakciju određivanja nikotinske kiseline s cijanid bromom.

Nikotinska kiselina i nikotinamid kod kardiovaskularnih bolesti

Jedan od glavnih uzroka oštećenja ćelija i smrti za vrijeme gladovanja kisikom (akutna ishemija) je nedostatak opskrbe energijom. Povezana je kako s povećanom potrošnjom energije (detoksikacijski sustavi, aktivacija transportnih adenosin trifosfata), tako i s nedovoljnim stvaranjem bioloških molekula koji mogu akumulirati i prenijeti energiju tijekom reakcije zbog oštećenja mitohondrijskih membrana i drugih.

Koncentracija tvari uključenih u energetski metabolizam se dramatično mijenja. Uz ishemiju u mozgu na molekularnoj razini, razvija se kaskada fizioloških i patofizioloških reakcija:

  1. Smanjuje se dotok krvi u mozak. Prema tome, smanjuje se isporuka kisika iz krvotoka u ćelije. A budući da je kisik uključen u reakcije proizvodnje energije, razvija se gladovanje kisikom, hipoksično stanje. Ćelija gubi sposobnost oksidacije više energetskih supstrata.
  2. Porast nedostatka kisika prati smanjenje sadržaja adenosin trifosfata (ATP) - energenta.
  3. U posljednjim fazama gladovanja kisikom, nivo manjka energije postaje dovoljan da pokrene osnovne mehanizme koji vode do poremećaja vitalnih funkcija i smrti ćelije.
  4. Koncentracija adenozin monofosfata (AMP) naglo raste. A to je dodatni mehanizam za uništavanje ćelijskih membrana.
  5. Kršenje energetskog metabolizma se brzo razvija. To dovodi do nekrotične smrti ćelija.
  6. Promjena stanja membranskih struktura i receptora pokreće jedan molekulski mehanizam usmjeren na odgovor moždanog tkiva na štetni učinak. Akutno smanjenje moždanog protoka krvi (cerebralna ishemija) aktivira kompleks genetskih programa koji dovode do sekvencijalne transformacije nasljednih informacija velikog broja gena.
  7. Prva reakcija moždanog tkiva na smanjenje cerebralnog protoka krvi je smanjenje sinteze messenger RNA i proteina - reakcija poli (ADP-ribozilacije) - modifikacija proteina. U ovu reakciju je uključen enzim poli (ADP-riboza) -polimeraza (PARP).
  8. Donor ADP-riboze je nikotinamid dinukleotid (NAD). Enzim poli (ADP-riboza) -polimeraza (PARP) počinje vrlo aktivno (500 puta jači) konzumirati nikotinamid, uvelike smanjujući njegov sadržaj unutar ćelije. A budući da nikotinamid dinukleotid reguliše vitalne procese u ćeliji, njegov nedostatak izaziva smrt ćelije prema varijanti nekroze.

Korištenje medicinske zaštite mozga smanjuje rizik od cerebralne ishemije u razdoblju privremenog prekida protoka krvi kroz nosni žila. Za to se koriste lijekovi koji inhibiraju (inhibiraju) aktivnost staničnog enzima poli (ADP-riboza) -polimeraze. Sprečen je nagli pad nivoa nikotinamida, povećava se preživljavanje ćelija. To smanjuje oštećenje tkiva povezano s ishemijskim moždanim udarom i infarktom miokarda.

Među aktivnim inhibitorima (supstance koje suzbijaju tok enzimskih procesa) je nikotinamid. Po strukturi i delovanju je blizu nikotinske kiseline, učestvuje u redoks procesima u organizmu. Nikotinamid ima visok selektivni efekat na enzim poli (ADP-riboza) -polimerazu. Takođe ima niz nespecifičnih efekata:

  • djeluje kao antioksidans,
  • utiče na metaboličke procese glukoze, lipida i nukleotida,
  • inhibira ukupnu sintezu DNK, RNA i proteina.

Nikotinamid sprečava razvoj teških metaboličkih poremećaja u mozgu, aktivira rad energetskih metabolizma u ćeliji, pomažući u održavanju energetskog statusa ćelije.

Kombinirani lijekovi koji sadrže nikotinsku kiselinu naširoko se koriste u slučajevima cerebrovaskularne nesreće, infarkta miokarda, obliterantnog endarteritisa, Raynaudove bolesti, to jest u svim slučajevima kada su povećana mikrocirkulacija i kolateralna (bypass) cirkulacija zapravo jedini način očuvanja funkcionalnih sposobnosti tkiva.

Eksperimentalni i klinički podaci pokazuju da vitamin PP opušta spastične koronarne žile, stoga se uz anginu pektoris nikotinska kiselina uspješno koristi u sastavu Nikoverin i Nikoshpan preparata.

Aktiviranjem specifičnih enzima - tkivnih fibrinaza, nikotinska kiselina pomaže povećanju aktivnosti krvi kako bi se otopili intravaskularni trombi.

Nikotinska kiselina snižava holesterol u krvi

Jedna od preventivnih mjera povezanih s akutnim cerebrovaskularnim nesrećama je snižavanje holesterola u krvi. Niacin inhibira oslobađanje masnih kiselina i na taj način snižava holesterol u krvi.

Kao lijek za snižavanje lipida nikotinska kiselina koristi se od 1955. godine. U velikoj dozi ima raznolik učinak na metabolizam lipida:

  • inhibira razgradnju masti u masnom tkivu, što ograničava isporuku slobodnih masnih kiselina u jetru, te na kraju inhibira hepatičku sintezu triglicerida i lipoproteina vrlo niske gustine (VLDL),
  • povećava odvajanje VLDL u krvi,
  • smanjuje sadržaj lipoproteina niske gustine (LDL) u krvi, iscrpljujući njihove prethodnike - lipoproteini vrlo niske gustine,
  • povećava nivo lipoproteina visoke gustoće (HDL).

Nikotinska kiselina u dozama od 3 - 6 g dnevno smanjuje količinu holesterola, lipoproteine ​​niske gustine za 15 - 25% nakon 3 - 5 tjedana terapije, smanjuje nivo triglicerida (masnih molekula) lipoproteina vrlo niske gustine za 20 - 80% nakon 1 - 4 dana , povećava udio kolesterola lipoproteini velike gustoće za 10 - 20%, sprječava pojavu lipoproteina (a).

Pacijenti tolerišu nikotinsku kiselinu značajno bolje kada se koriste u doznim oblicima sa produženim djelovanjem. To su Nicobid Tempules (mikrokapsulirane tablete sa brzim i sporim otpuštanjem), Slo-Niacin (kombinacija nikotinske kiseline s poligelom), Enduracin (matrica tropskog voska koji sadrži nikotinsku kiselinu).

Uzimanje samo nikotinske kiseline u dnevnoj dozi od 3 g ili u kombinaciji s drugim lijekovima dovodi do smanjenja incidencije nefatalnog infarkta miokarda, moždanog udara i potrebe za hirurškom intervencijom na srcu i krvnim žilama. U bolesnika koji primaju nikotinsku kiselinu postoje znakovi regresije koronarne ateroskleroze, smanjenja stope napredovanja aterosklerotskih lezija.

Kardiotrofni efekat nikotinske kiseline

Uz opetovanu upotrebu nikotinske kiseline u oštećenom miokardu smanjuje se sadržaj piruične i mliječne kiseline, dok se sadržaj glikogena i adenozin trifosfata povećava.

Poboljšanje mikrocirkulacije proširivanjem kapilara povećava obogaćivanje miokarda kisikom. Kao rezultat normalizacije biohemijskih procesa, poboljšava se i kontraktilna aktivnost miokarda (kardiotonički učinak nikotinske kiseline).

Niacin potencira dejstvo biljnih lekova koji u terapijskim dozama imaju kardiotonični i antiaritmički efekat - srčane glikozide. Lijekovi se koriste za liječenje zatajenja srca. Posebno je efikasna upotreba nikotinske kiseline u kombinaciji sa glikozidima digitalisa.

Hepatotropni efekat vitamina PP

Niacin utiče na rad jetre. Hepatotropni učinak izražava se na stimulaciji lučenja i izlučivanja žuči, stimulaciju glikogena i proteinsko-obrazovnih funkcija jetre.
Niacin je indiciran:

  • s različitim intoksikacijama profesionalne prirode - trovanje anilinom, benzenom, tetrakloridom ugljikom, hidrazinom,
  • u slučaju trovanja u kući,
  • s intoksikacijama lijekovima barbituratima, lijekovima protiv TB-a, sulfonamidima,
  • s toksičnim hepatitisom.

Pod utjecajem nikotinske kiseline povećava se detoksikacijska sposobnost jetre - povećava se stvaranje uparenih glukuronskih kiselina, koje nastaju tokom procesa detoksikacije, zamjenjuju se toksični metabolički produkti i vanjski toksični spojevi.

Neurotropni efekat nikotinske kiseline

Nazivaju se neurotropni lekovi koji imaju uticaja na centralni i periferni nervni sistem. Niacin je uključen u biosintezu hormona koji utiču na ljudsku psihu.

"Hormon sreće" serotonin nastaje iz triptofana. Serotonin utječe na čovjekov san i raspoloženje. Budući da je nikotinska kiselina apsolutno neophodna za proizvodnju energije u ćelijama u tijelu, kada ona ima nedostatak, značajan udio triptofana pretvara se u nikotinsku kiselinu. Što se više triptofana potroši na energiju, manje mu ostaje za smirivanje živaca i dobar san. Nedostatak serotonina dovodi do nesanice, slabe koncentracije, depresije, nervoze, do depresije, halucinacija, a ponekad i šizofrenije.

Niacin je jedini vitamin koji je posredno uključen u hormonalni metabolizam u ljudskom tijelu. Njegova neurotropna svojstva očituju se pojačanim inhibicijskim procesima. Jačanje inhibicijskih procesa pod utjecajem nikotinske kiseline ima blagotvoran učinak na organizam u cjelini: povećana efikasnost, smanjen broj neprimjerenih reakcija.

Niacin se koristi u liječenju neurotičnih i psihotičnih stanja, alkoholnog delirija (oslabljena svijest) i hroničnog alkoholizma. Potencira djelovanje antipsihotika i barbiturata, slabi učinke kofeina i fenamina.

Nikotinamid se odnosi na lijekove mješovitog djelovanja sa širokim spektrom upotrebe. Dio je lijeka Citoflavin. Ovo je uravnoteženi kompleks komponenti, čija efikasna kombinacija ima sinergistički regulatorni učinak na sve glavne metaboličke puteve u središnjem živčanom sustavu koji su manje ili više poremećeni tokom ishemije mozga.

Citoflavin smanjuje stupanj neurološkog deficita i ubrzava obnavljanje funkcija kod ishemijskog moždanog udara. Lijek utječe na glavne patofiziološke procese koji se javljaju sa ishemijskim oštećenjem neuronskih struktura mozga:

  • obnavlja antioksidativne odbrambene faktore,
  • aktivira procese i reakcije koje stvaraju energiju,
  • inhibira reakcije oksidativnog stresa, povećavajući sposobnost stanica da koriste glukozu i kisik,
  • stimuliše sintezu proteina unutar ćelija.

Zbog ovih brojnih efekata dolazi do poboljšanja koronarnog i cerebralnog protoka krvi, stabilizacije metaboličke aktivnosti u stanicama centralnog sistema, što se klinički očituje smanjenjem postojećeg neurološkog deficita i obnavljanjem oslabljenih funkcija.

Nikotinamid je dio kombinovanog metaboličkog lijeka Kokarnit (proizvođač - World Medicine, UK). Lijek je indiciran za simptomatsko liječenje komplikacija šećerne bolesti - dijabetičke polineuropatije.

Nikotinamid poboljšava provođenje živaca i protok krvi u živcima kod dijabetes melitusa, smanjuje oksidaciju lipida, stvaranje slobodnih radikala i sekundarnih produkata lipidne oksidacije. Lijek ima višestruko djelovanje i malu toksičnost pri visokim dozama u liječenju pacijenata, što potvrđuju rezultati brojnih studija.

Pellagra (nedostatak nikotinske kiseline): simptomi i liječenje

Pelagra (od italijanskog pelle agra - gruba koža) je bolest povezana s neadekvatnim unosom ili nepotpunom apsorpcijom nikotinske kiseline. U srcu bolesti je kršenje energije ćelija i njihove sposobnosti da se aktivno dijele.

U prošlosti se razvijala pellagra gdje je kukuruz postao glavna namirnica. U ovoj kulturi žitarica nikotinska kiselina sadržana je u teško probavljivom obliku, siromašna je triptofanom, iz koga se može sintetizovati vitamin. Glavne regije pojave pelagre bile su južna Evropa, Afrika, Latinska Amerika, južne države SAD-a. U carskoj Rusiji je bolest pronađena u Bessarabiji (Moldavija), u manjem obimu u Gruziji.

Glavni razlog razvoja nedostatka nikotinske kiseline u našoj zemlji su hronične bolesti gastrointestinalnog trakta (enteritis, kolitis) povezane s oštećenom apsorpcijom.

Uzroci bolesti

Uzrok bolesti nije samo nizak sadržaj nikotinske kiseline u hrani, već i:

  • nedovoljni triptofan,
  • visok sadržaj leucina u hrani, koji inhibira sintezu NADPH-a u tijelu,
  • niski nivoi piridoksinskih spojitelja,
  • prisutnost niacina i niacinogena u proizvodima od žitarica, kao i s njima povezanih oblika nikotinske kiseline koje organizam ne apsorbira.

U djece se pellagra obično razvija neuravnoteženom prehranom s dominacijom ugljikohidrata. U vrlo rijetkim slučajevima bolest se razvija kod dojene djece, kao rezultat nedovoljne prehrane u prehrani dojeće majke.

Patološki procesi koji se javljaju tokom bolesti

Kod pellagre utiču koža, organi gastrointestinalnog trakta i nervni sistem. Jačina procesa ovisi o stadijumu i obliku bolesti.
Promjene na koži pojavljuju se u obliku opsežnih područja crveno-smeđe boje, preplavljenih krvlju, s oštrim granicama lezije. Koža nabubri, zadeblja. U kasnijim fazama bolesti dolazi do atrofije epiderme.

U usnoj šupljini pojavljuju se erozije ili čirevi. Edematski svijetlo crveni jezik s bolnom ulceracijom kasnije postaje lakiran. Atrofične promjene nastaju u integumentarnom epitelu ždrijela i jednjaka, sluznici tankog i debelog crijeva.

Želudac, gušterača i jetra su smanjeni u veličini. Sluznica želuca je anemična, s pojedinačnim krvarenjima, nabori su slabo izraženi. Izlučuju se probavne žlijezde, pojačava se ahilija - odsustvo klorovodične kiseline i enzima pepsin u želučanom soku. Masna degeneracija njegovih ćelija koje rade u hepatocitima se opaža u jetri.

U mozgu i kičmeni moždini, kao i u perifernom nervnom sistemu, otkrivaju se distrofične promjene u neurocitima s znakovima neuronofagije - oštećene ili degenerativno izmijenjene živčane stanice uništavaju se i uklanjaju iz tijela pomoću fagocita - ćelija imunološkog sistema.

Značajni metabolički poremećaji i funkcije mnogih organa dovode do degenerativnih i degenerativnih promjena u gotovo svim organima i tkivima. Pogođeni su bubrezi, pluća, srce, slezina.

Simptomi pelagre

Pellagra se nalazi u školi i u mladosti, u ranom djetinjstvu - vrlo rijetko. Generalno, odrasli od 20 do 50 godina se razbole.
Kliničku sliku pellagre karakterišu tri glavne manifestacije:

  • dermatitis - kožne lezije u simetričnim područjima koja su dostupna dejstvu sunčeve svetlosti (otuda i naziv bolesti),
  • proliv - uznemireni gastrointestinalni trakt,
  • demencija - mentalni poremećaj s gubitkom pamćenja, demencija, delirij.

Znaci bolesti obično se javljaju krajem zime. Pacijenti slabe 3-5 puta dnevno i češće. Izlučevina bez dodatka krvi i sluzi, vodenasta, s gnojnim mirisom.
Tada se javlja peckanje u usnoj šupljini i teško salivanje. Natečene, ispucale usne. Čirevi se pojavljuju na desni i ispod jezika. Promjene u jeziku su karakteristične. Isprva su mu leđa prekrivena dodirom crno-smeđe boje, a rubovi i vrh su svijetlo crvene boje. Postepeno, crvenilo se širi na čitavu površinu jezika, postaje glatko i sjajno.
Tada se pojavljuje pellagrični eritem: na otvorenim mjestima (lice, vrat, stražnji dio ruku i stopala) koža postaje crvena, natečena i svrbi pod utjecajem sunčeve svjetlosti. Ponekad nastaju plikovi koji puknu i ostave plač. Nekoliko dana kasnije javlja se pityriasis piling. Uz smanjenje upale na pogođenim dijelovima kože ostaje trajna sivkasto-smeđa pigmentacija, primjećuje se manja depigmentacija poput vitiliga.

Poremećena je funkcija perifernih živaca i centralnog nervnog sistema. Pojavljuju se vrtoglavica, glavobolja. Apatiju zamjenjuje depresija. Razvijaju se psihoze, psihoneuroze, u težim slučajevima se primjećuju halucinacije, nastaju konvulzije, razvija se mentalna zaostalost.

U ranom djetinjstvu klasični simptomi pelagre nisu tako izraženi. Prevladavaju upala jezika, poremećaji gastrointestinalnog trakta i crvenilo kože. Promjene u psihi su rijetke.

Najozbiljnija komplikacija pellagre je encefalopatija (organsko oštećenje mozga) sa psihotičkim reakcijama.

Dijagnoza bolesti

Dijagnoza se temelji na karakterističnim kliničkim manifestacijama bolesti, podacima o prirodi prehrane, biohemijskim studijama. Za pelagru je karakterističan sadržaj NI-metilnicotinamida u dnevnoj mokraći ispod 4 mg, a sadržaj nikotinske kiseline ispod 0,2 mg. Sadržaj ostalih vitamina B u krvi i urinu smanjuje se.

Svi pacijenti sa svježim i ponavljajućim manifestacijama pellagre podliježu hospitalizaciji.

Liječenje bolesnika s nedostatkom nikotinske kiseline uključuje prehranu bogatu vitaminom PP koja sadrži dovoljnu količinu proteina. Kod blagih oblika nedostatka vitamina vitamini su propisani u tabletama. Pacijentima koji pate od malapsorpcije hranljivih sastojaka u tankom crijevu ubrizgavaju se.
Preporučena dnevna doza za liječenje je 300 mg vitamina, podijeljeno u 2 - 3 doze. Lečenje traje 3 do 4 nedelje.

Terapeutske doze nikotinske kiseline preferiraju se u obliku nikotinamida, što ima značajno manje nuspojava od upotrebe nikotinske kiseline.

U slučaju psihičkih poremećaja, propisane su niske doze antipsihotika (hlorpromazin, frenolon, triftazin) u kombinaciji sa antidepresivima (amitriptilin) ​​i tranquilizatorima (seduksen), koji se daju intramuskularno ili intravenski. U slučajevima razvoja organskog psihosindroma propisane su visoke doze tiamina ili nootropila u obliku ponavljanih kurseva.

Budući da pellagra pokazuje znakove nedostatka drugih vitamina B skupine, kao i aminokiselina triptofan, plan liječenja uključuje uvođenje složenog preparata vitamina B.

Nakon započinjanja liječenja, simptomi uznemirenog gastrointestinalnog trakta nestaju nakon nekoliko dana. Znakovi demencije i dermatitisa značajno su poboljšani tokom prve sedmice terapije. Ako je pelagra dobila hronični oblik, za oporavak je potreban duži period liječenja, ali pacijentov apetit i opće fizičko stanje brzo se poboljšavaju.

Sekundarna pelagra

Opisani su slučajevi pelagre kod pacijenata koji pate od bolesti probavnog sustava s anahlorhidrijom (odsutnost klorovodične kiseline), raka jednjaka, čira, karcinoma i sifilitičkih lezija želuca i dvanaesnika, hroničnog ulceroznog kolitisa, tuberkuloze, nakon dizenterije, nakon organa probavnog sustava sa hroničnim alkoholizmom, liječenje tuberkuloze izoniazidom.

Oblici doziranja

Niacin je dostupan u obliku tableta i injekcija.
Potkožne i intramuskularne injekcije vitamina su bolne. Intravenski rastvor se mora davati polako, jer može doći do snažnog snižavanja krvnog pritiska.

Jedna tableta sadrži: nikotinska kiselina 0,05 g - aktivni sastojci, glukoza, stearinska kiselina - pomoćne materije.
Jedan mililitar ubrizgavanja sadrži: 10 mg nikotinske kiseline - aktivna supstanca, natrijum bikarbonat, voda za injekcije - pomoćne tvari.

Prevencija i liječenje pellagre (nedostatak vitamina PP).

Kombinovana terapija za ishemijske cerebrovaskularne nesreće, zatezanje vaskularnih bolesti udova (obliterantni endarteritis, Raynaudova bolest) i bubrega, komplikacije dijabetes melitusa - dijabetička polineuropatija, mikroangiopatija.

Bolesti jetre - akutni i hronični hepatitis, gastritis sa smanjenom kiselošću, neuritis lica, razne intoksikacije (profesionalna, lekarska, alkoholna), dugotrajne ne zaceljujuće rane i čirevi.

Doziranje i primjena nikotinske kiseline

Koristi se prema uputama liječnika.
Tablete nikotinske kiseline uzimaju se oralno nakon obroka.
Kao antipelagrično sredstvo propisano je:

  • odrasli - nikotinska kiselina 0,1 g 2-4 puta dnevno (maksimalna dnevna doza - 0,5 g),
  • djeca - od 0,0125 do 0,05 g 2 do 3 puta dnevno, ovisno o dobi.

Kurs liječenja je 15 do 20 dana.
Odraslim osobama s ishemijskom cerebrovaskularnom nesrećom, grčevima žila udova, gastritisom s niskom kiselošću, neuritisom facijalnog živca, ranama i čirima, nikotinska kiselina preporučuje se propisati u pojedinačnoj dozi od 0,05 - 0,1 g, u dnevnoj dozi do 0,5 g. Kurs tretman - 1 mesec.

Kontrola terapije, upozorenja

Za sprječavanje komplikacija jetre kod dugotrajne upotrebe nikotinske kiseline u velikim dozama, preporučuje se u ishranu uključiti namirnice bogate metioninom (skuta) ili koristiti metionin, lipoičnu kiselinu, esencijalne i druge lipotropne lijekove.

Uz oprez, nikotinska kiselina treba se koristiti kod gastritisa visoke kiselosti, peptičnog čira i čira na dvanaesniku.Tijekom liječenja vitaminom, posebno u velikim dozama, trebali biste pažljivo nadzirati rad jetre.

Interakcija s drugim lijekovima

Ako je nikotinska kiselina istodobno s drugim lijekovima, konsultacija s liječnikom je neophodna.

Farmaceutska nespojivost. Ne miješajte sa otopinom tiamin klorida (tiamin se raspada).

Pojačava delovanje fibrinolitičkih lekova, antispazmodika i srčanih glikozida, pojačava toksično hepatotropno dejstvo alkohola.

Oprez mora biti oprezan u kombinaciji s antihipertenzivnim lijekovima (moguće je povećanje antihipertenzivnog učinka), antikoagulansima, acetilsalicilnom kiselinom, zbog rizika od krvarenja.

Smanjuje toksičnost neomicina i sprečava smanjenje koncentracije holesterola i lipoproteina velike gustoće koje je inducirao. Smanjuje toksični učinak barbiturata, lijekova protiv TB-a, sulfonamida.

Oralni kontraceptivi i izoniazid usporavaju konverziju triptofana u nikotinsku kiselinu i na taj način mogu povećati potrebu za nikotinskom kiselinom.

Antibiotici mogu pojačati hiperemiju uzrokovanu nikotinskom kiselinom.

Niacin se izdaje bez recepta.

Nikotinamid

Indikacije za upotrebu nikotinamida - hipovitaminoza i nedostatak vitamina PP, kao i stanje povećane potrebe tijela za vitaminom PP:

  • neuhranjenost i neuravnotežena prehrana (uključujući parenteralnu),
  • malapsorpcija, uključujući na pozadini disfunkcije pankreasa,
  • brzo mršavljenje
  • dijabetes melitus
  • dugotrajna groznica
  • gastrektomija
  • Hartnup bolest
  • bolesti hepatobilijarne regije - akutni i hronični hepatitis, ciroza,
  • hipertireoza
  • hroničnih infekcija
  • bolesti gastrointestinalnog trakta - hipo- i anacidni gastritis, enterokolitis, kolitis, glutenska enteropatija, uporna dijareja, tropska smreka, Crohnova bolest,
  • maligni tumori
  • bolesti orofaringealne regije,
  • dugotrajni stres
  • trudnoća (posebno kod nikotina i ovisnosti o lijekovima, višeplodna trudnoća),
  • period dojenja

Kao vazodilatator, nikotinamid se ne koristi. Nikotinamid nema hipolipidemijski efekat.

Zbog neutralne reakcije otopine, nikotinamid ne uzrokuje lokalnu reakciju tokom injekcije. Za razliku od nikotinske kiseline, lijek nema izražen vazodilatacijski efekat, pa se uz primjenu nikotinamida fenomen zapaljenja ne primjećuje.

Lijek je propisan oralno i injekcijski.

Nikotinska kiselina za kosu

Kada se nanosi na vlasište, nikotinska kiselina širi periferne krvne žile, pojačavajući krvotok, poboljšava transport kisika i korisnih elemenata u tragovima, pojačava metaboličke procese u tkivima, što sprečava gubitak kose i potiče njihov ubrzani rast.

Upute za upotrebu otopine za kosu govore da kada se koristi zaustavljanje ćelavosti nikotinske kiseline, kosa postaje gušća, stječe sjaj i svilenost. Niacin takođe podržava normalnu pigmentaciju kose kao profilaksu protiv sive kose.
Nikotinska kiselina koja je dio proizvoda sa redovnom upotrebom:

  • probudi uspavane folikule kose i pospješuje rast kose stimulišući mikrocirkulaciju,
  • obnavlja i regenerira oštećene žarulje,
  • sprječava gubitak kose jačanjem korijena i suzbijanjem sabijanja kolagena oko korijena kose,
  • Doprinosi proizvodnji melanina - pigmenta koji kovrče čini sjajnim, čuva njihovu boju i sprečava prerani izgled sive kose.

Proizvod ne isušuje kožu u slučaju opetovane upotrebe, što dokazuju dermatološki testovi.

Način upotrebe nikotinske kiseline: otvorite cijev za kapaljke neposredno prije upotrebe. Sadržaj epruvete odmah nakon pranja nanesite na vlasište, ravnomjerno rasporedivši kiselinu po cijeloj površini masirajući pokretima. Ne ispirajte proizvod.

Lagano trnjenje i crvenilo vlasišta nakon nanošenja proizvoda nastaje uslijed povećane mikrocirkulacije i normalno je.

Koristite nikotinsku kiselinu jednom u 3 dana. Preporučeni kurs - 14 tretmana. Može se ponavljati svaka tri mjeseca.

Unatoč svim prednostima, nikotinska kiselina nije široko korištena u kliničkoj praksi. To je posljedica mnogih nuspojava koje su popraćene visokim dozama vitamina PP.

Pogledajte video: Nicotine Salt? Šta Su Nic Salt BazeTečnosti? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar